partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina Red Hat

logo red hat

Hoe 'open' is 'open genoeg'?

nieuws | 1 oktober 2020

“De begripvolle ambtenaar” toont portretten van een aantal DUO-medewerkers. De dingen die ze zeggen zetten je aan het denken. “Ik vind het belangrijk dat je alles kunt zien” – Elian, “ik wil bedrijfsregels open maken voor burgers” – Cees-Jan, en: “architectuur ontstaat” – Frits.

Open


De uitspraken doen mij denken aan een quote van Otto von Bismarck: “Wetten zijn als worstjes. Je kunt maar beter niet zien hoe ze gemaakt zijn.” Ik vraag me dan direct af: Geldt dat ook voor software? Hoe ‘open’ is ‘open genoeg’? Willen we open standaarden? Open data? Open algoritmen? Of (ook) open software?

Instinctief zeg ik: “Alles open! Release early, release often, fail fast, learn and improve”. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar voor een echt open manier van werken is een technologie nodig die dat goed ondersteunt. Daarnaast moet de cultuur aan mensen de ruimte geven om te experimenteren en te falen. En daar zit, in het DUO-voorbeeld, een heel goed gevonden, gevoelige balans! Wij, vanuit Red Hat, zijn blij dat we DUO daarbij mogen helpen.

Wat vind jij? Hoe ‘open’ is ‘open genoeg’ als het gaat om overheid? Discussieer mee op de LinkedIn groep Open Source voor de (semi) overheid.

tags:

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.