partnermenu

zoeken binnen de website

Over Salesforce

Salesforce is wereldleider op het gebied van Customer Relationship Management (CRM) die bedrijven en overheidsorganisaties dichter bij hun klanten brengt in het digitale tijdperk. Sinds 1999 stelt Salesforce organisaties van elke omvang en branche in staat om te profiteren van krachtige technologieën – cloud, mobiel, sociaal, internet of things, kunstmatige intelligentie, spraak en blockchain – om een 360° beeld van hun klanten te creëren. Ga voor meer informatie over Salesforce (NYSE: CRM) naar: www.salesforce.com/nl/publiekesector

Podcast: Cybersecurity bij gemeenten

artikelen | 9 november 2022

Het recente ‘Dreigingsbeeld’ van de IBD laat een verontrustend beeld zien. Gemeenten hebben te maken met ransomware met destructieve gevolgen, software blijkt ernstige kwetsbaarheden te bevatten en er is onvoldoende zicht op cybersecurity bij ketenpartners. Nausikäa Efstratiades (IBD) in gesprek met Johan van Streun (Salesforce)

Johan van Streun: “Bepaalde data moeten zwaarder beveiligd worden dan andere.” | Beeld: Shutterstock

Overheden beheren gegevens over ons allemaal. En die worden vandaag de dag digitaal opgeslagen. Daarmee wordt het beveiligen van al die informatie steeds belangrijker. In deze podcast van iBestuur in samenwerking met Salesforce zoomen we in op cybersecurity, de informatiebeveiliging van gemeenten.

Marcel Bril gaat in gesprek met twee gasten:
  • Nausikäa Efstratiades, Hoofd Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten, onderdeel van VNG
  • Johan van Streun, Vice president Solution Engineering Regio Noord van Salesforce en dan specifiek voor de publieke sector.

Luister naar de podcast op SoundCloud

De Informatiebeveiligingsdienst (IBD) is er in eerste instantie voor gemeenten, maar die hebben uiteraard te maken met diverse samenwerkingen, waaronder ook leveranciers. Efstratiades hoopt dat als er iets aan de hand is bij een leverancier, die ook de weg weet te vinden naar de IBD en incidenten meldt. “Zo kunnen wij de gemeenten die daar last van ondervinden weer goed informeren.”

Risico’s moeten goed in kaart gebracht en gemanaged worden.

Gemeenten verwerken een hele hoop (persoons)gegevens. Om een betrouwbare overheid te kunnen zijn moeten die gegevens ook goed beveiligd worden. Daarvan zijn ze zich echt wel bewust, zegt het hoofd van de IBD. “Maar de dreigingen nemen toe en gemeenten zullen extra stappen moeten zetten om die gaten te dichten.” Ook Van Streun merkt vanuit zijn gesprekken met klanten bij gemeenten dat het thema heel erg leeft. “Daar willen wij alleen maar aan meewerken.” Risico’s moeten goed in kaart gebracht en gemanaged worden. Daarbij speelt dataclassificatie een rol. “Bepaalde data moeten zwaarder beveiligd worden dan andere.” Dat mist hij nog wel eens bij de voorbereidingen. Belangrijk is dat gemeenten hun eigen koers bepalen, aldus Efstratiades. “Laat je niet leiden door allerlei lijstjes, maar denk zelf na over de waarde die bepaalde gegevens hebben.”

Kennis delen is belangrijk, ook tussen techbedrijven en overheden. Van Streun merkt op dat de dialoog tussen markt en overheid op tal van onderwerpen is geïntensiveerd, maar er is uiteraard altijd nog winst te boeken.Podcast

Dit is de tweede aflevering van een serie podcasts die iBestuur organiseert met Salesforce
Deze zijn te beluisteren via SoundCloud en ook op Spotify, Apple en Google.

Aflevering 1: De klantreis (SoundCloud)
Aflevering 2: Cybersecurity bij gemeenten (SoundCloud)

tags: , , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.