partnermenu

zoeken binnen de website

Standaardsoftware is geen zware kluif meer

artikelen | 23 januari 2013

Geïntegreerde softwaresystemen die zijn toegespitst op de overheid, inclusief snelle analysetechnologie, cloud computing en mobiele apps. Het kan met SAP – en zónder zware implementatietrajecten.

SAP logo

Er zijn niet zo veel organisaties en bedrijven meer die grote projecten uitvoeren rond het automatiseren van generieke centrale processen als financiën, logistiek, planning en HR. Dat hebben ze meestal wel op orde. De zogeheten ERP-software (enterprise resource planning) die ze daarvoor gebruiken draait goed, vaak na ingrijpende projecten. Dat merkt ook ERP-leverancier SAP. De huidige activiteiten van SAP zijn dan ook niet die van tien jaar geleden. “Toen kwam onze omzet nog voor 90 procent uit software voor financiën, HR, logistiek. Maar dat is allang niet meer zo”, zegt Marcel Bouhof, directeur Overheid van SAP.

“In het publieke domein zitten we ook heel vaak in de primaire processen, zo veel mogelijk met standaardsoftware. In ziekenhuizen is dat de administratie rond patiënten. In het onderwijs geldt hetzelfde voor studenten.”
Bouhof schat de ‘oude’ ERP-omzet op nog 35 procent van het totaal. De rest van de omzet komt uit activiteiten op het gebied van branchespecifieke oplossingen, zoals die voor de overheid, analyse- en rapportagesoftware (BI), softwaretechnologie voor mobiele apparatuur (apps) en ‘in-memory’-technologie (waarmee razendsnel grote hoeveelheden gegevens zijn te verwerken).

Het kan sneller

Software-implementaties hebben onterecht nog steeds het imago van tijd- en energieverslindende projecten, vindt Bouhof. “Door de jaren heen kon je de software van SAP heel erg parametriseren en was je vaak lang bezig met een implementatie. Dat was meteen ook een valkuil, zeker als een organisatie ook nog eens in een verandertraject terechtkwam.” Maar de invoering van aanvullende software kan stukken sneller, desnoods deels in de ‘cloud’. “Nu kun je door gebruik te maken van vooringerichte systemen op basis van best practices al in een aantal weken live gaan met een stuk standaard ingerichte software voor jouw bedrijfstak – en dat geldt natuurlijk ook voor een overheidsorganisatie.”

Die ‘best practices’ heeft SAP in de loop der jaren wereldwijd vormgegeven in blauwdrukken (templates) die specifiek zijn voor een bepaalde branche, zoals de publieke sector. “Zo hebben we in het buitenland al diverse keren Tax & Revenue Management ingevoerd voor belastingheffing en -inning.”

Integraliteit

De invoeringstijd van dergelijke software is tegenwoordig doorgaans tussen de zes en negen maanden, schat Bouhof. “En losse modules, bijvoorbeeld voor het beter registreren van subsidies, kunnen vaak al binnen drie tot zes maanden worden ingevoerd. Dan is het ingericht voor de Nederlandse overheid en moet het in ieder geval werken. Met onze Rapid Deployment Services zetten we het binnen zes tot tien weken neer en dan draait het technisch. Dat je het dan hier en daar gaat fijnslijpen, dat kan, maar dan heb je in ieder geval je basis staan.” Hij benadrukt dat zoiets als subsidieverstrekking overal een vergelijkbaar proces is en dat veel aanpassingen dus niet nodig zullen zijn.

Bouhof memoreert een recente SAP-klantenbijeenkomst in Madrid. “Daar zijn ook Nederlandse overheidsklanten heen geweest. Die bleken verbaasd dat we inmiddels zo veel producten hebben en dat die allemaal met elkaar verbonden zijn. Integraliteit blijft ons motto. Als je iets op een mobiel device doet, heeft dat gevolgen in je administratie. We blijven die end-to-end-processen optimaal ondersteunen.”
Een voorbeeld waarvoor SAP in het buitenland al werkende oplossingen heeft, zijn risicoanalyses rond bijvoorbeeld fraudedetectie, verkeersproblematiek of rampen. “Bij fraudedetectie wil je enorm veel data snel kunnen monitoren. En als een inspecteur onderweg is en hij signaleert iets, wil hij snel de juiste informatie kunnen opvragen. In combinatie met onze mobility- en in-memory-technologie kan dat goed.”

RDW zet SAP in voor PAS

Hoe laat je de klanten eenvoudig zelf de keuring van hun voertuig inplannen, waar ook in Nederland? Het nieuwe Planning en Afspraken Systeem (PAS) voor voertuigkeuringen van de RDW moest daarvoor zorgen. René Vermeulen van de RDW zal op het iBestuur Congres komen vertellen hoe het PAS tot stand is gekomen met behulp van SAP-software. Na een pilot met een provisorisch systeem werden de requirements vastgesteld. “SAP kon daar het best aan voldoen.” De module MRS van SAP is in korte tijd gekoppeld met de HR- en financiënsoftware die RDW al had. “De klant heeft geen idee van wat er aan de achterkant draait. Uiteindelijk konden we het vrij snel invoeren omdat maar een beperkt aantal mensen hoefde te worden ingevoerd in de systematiek ervan.” Vermeulen wil nu onder andere gaan kijken wat er met de managementinformatie uit de SAP-omgeving kan worden gedaan om de planning bij te stellen.

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.