partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina VNG Realisatie

partnerpagina vng realisatie

partnerartikelen

 • DCMR en inkoop: een onwrikbaar geloof in gezamenlijkheid

  door: Daan Oltheten

  DCMR

  Vanuit VNG Realisatie (voorheen KING) worden sinds een aantal jaar gezamenlijke aanbestedingen op het gebied van telecommunicatie gedaan. DCMR, de milieudienst van de provincie Zuid-Holland en vijftien gemeenten in de regio Rijnmond en Goeree-Overflakkee, heeft ervaring met dergelijke trajecten. Sinds 2000 doet zij mee met gezamenlijke telefonieaanbestedingen.

 • Voors en tegens cloudoplossingen

  Fusie zet Schagen op pad virtualisatie

  door: Frits de Jong

  Cloud

  Het lijkt zo gemakkelijk: zet al je gemeentelijke toepassingen in de cloud en klaar is Kees. Maar er komt veel bij kijken. Wat zet je in de cloud? Wie mag er in de cloud? Hoe ga je om met partijen die ondersteuning bieden vanuit het buitenland? Wat doet het met je bedrijfsvoering als één of meerdere dataverbindingen uitvallen? De gemeente Schagen zag al dit soort vragen voorbijkomen en heeft de cloud succesvol omarmd voor haar dienstverlening.

 • ‘Omgevingswet maakt dat overheden wel móeten samenwerken’

  door: Frits de Jong

  Omgevingswet - Utrecht

  Als er één onderwerp is waar een gezamenlijke aanpak noodzaak is, dan is het wel de Omgevingswet. Al was het alleen maar vanwege de impact van de nieuwe wet, waarbij 26 wetten, 5000 artikelen, 117 algemene maatregelen van bestuur (AMvB’s) en circa 120 ministeriële regelingen samengevoegd worden tot één wet met circa 350 artikelen, 4 AMvB’s en zo’n 10 ministeriële regelingen. “Dat maakt dat overheden wel met elkaar móeten samenwerken.”

 • WaarOverheid, de ‘Buienradar’ van de gemeenteraad

  Open Raadsinformatie

  Open raadsinformatie

  Een level playing field tussen overheid en burgers: welke gemeente heeft dat niet hoog op de wensenlijst staan? Maar dat ideaal kun je alleen bereiken als alle partijen toegang hebben tot dezelfde openbare informatie. Digitale én politieke transparantie dus.

 • ‘Gemeenten bepalen zelf het succes’

  Hugo Aalders, de nieuwe kapitein bij VNG Realisatie

  door: Frits de Jong

  hardlopen

  Als het gaat om Samen Organiseren, dan is de rol van VNG Realisatie er vooral eentje van verbinden en faciliteren. “Gemeenten bepalen en maken primair zelf het succes van Samen Organiseren. Wij kunnen en willen hen daar graag in ondersteunen.”

 • Geen weg meer terug

  Ook samenwerkingsverbanden plukken vruchten van gezamenlijk optrekken

  door: Frits de Jong

  U-bocht

  Ook binnen de vele samenwerkingsverbanden die gemeenteland kent zijn ze positief verrast door zoiets als Samen Organiseren. “Het past in een trend waarbij een nieuwe generatie ambtenaren op school getraind is om meer samen te werken.”

 • 'Next-best-oplossingen, die moet je niet willen’

  Fred Paling, voorzitter Raad van Bestuur UWV

  door: Frits de Jong

  Fred Paling - UWV

  Samen Organiseren gaat niet alleen over de samenwerking tussen gemeenten, maar ook die met andere partijen. Bijvoorbeeld met uitvoeringsorganisaties. Voor alle partijen biedt dat voordelen. “De winst, de toegevoegde waarde, zit in het gesprek en de ontmoeting tussen partijen.”

 • Fast forward naar 2050

  Middle of the road is taboe

  door: Quita Hendrison

  Plus 1-gemeente

  De toekomst voorspellen, dat is toch iets voor kermissen en obscure nachttelevisie? Zeker, maar wat als we de glazen bol vervangen door de feiten uit het verleden en de trends van vandaag? Het zijn precies deze ingrediënten waarmee toekomststrateeg en scenariodenker Jan Nekkers de gemeente van 2050 schetst.

 • Voorbereid zijn op cyberdreigingen

  door: Marieke Vos

  Veiligheid

  Informatieveiligheid en privacy blijven voor gemeenten belangrijke onderwerpen. Het recente Dreigingsbeeld van de IBD helpt gemeenten om de juiste maatregelen te treffen.

 • De kracht van het collectief

  Gezamenlijke inkoop gemeenten loont

  door: Quita Hendrison

  smartphones

  Het klinkt zo logisch. Als je met z’n allen wat koopt kun je afdingen op de prijs en meer eisen stellen aan de kwaliteit van de koopwaar. We weten ook dat het in gemeenteland niet altijd eenvoudig is om de handen ineen te slaan. Niet eenvoudig, maar zeker niet onmogelijk. Kijk naar de ontwikkelingen rond Gemeentelijke Telecommunicatie (GT).

 • Common Ground als hefboom voor verandering

  door: Marieke Vos

  Hefboom

  Common Ground is een ontwerp en een veranderstrategie voor een nieuwe gemeenschappelijke gemeentelijke informatievoorziening. Deze maakt het mogelijk om de gemeentelijke dienstverlening en bedrijfsvoering snel en exibel te moderniseren. “We hebben Common Ground nodig om als gemeenten te doen wat we willen doen.”

 • Digitale identiteit opent alle deuren

  ‘Hoe mooi zou het zijn, een chip voor heel je leven’

  door: Frits de Jong

  Een van de speerpunten van Samen Organiseren is digitale identiteit, maar dat wil niet zeggen dat die in de plaats komt van persoonlijk contact. “Er zijn altijd situaties denkbaar waarbij dát geschikter is.”

 • ‘Ik vind de gekozen oplossing nu niet goed genoeg’

  Een kritische kijk op Samen Organiseren

  door: Quita Hendrison

  Gabrielle Haanen en André Huykman

  De basis van Samen Organiseren staat. Maar om door te groeien en écht een doorbraakrol te spelen in de gemeentelijke ontwikkelingen, is er ook tegenspraak nodig. André Huykman, gemeentesecretaris in Leidschendam-Voorburg, is kritisch over de wijze waarop Samen Organiseren wordt opgepakt. “Ik vind de gekozen oplossing nu niet goed genoeg.” Hij gaat in discussie met zijn Utrechtse evenknie Gabrielle Haanen.

 • ‘Gemeenten moeten meer als één branche opereren’

  Irma Woestenberg, voorzitter Taskforce Samen Organiseren

  door: Marieke Vos

  Irma Woestenberg

  Het verbeteren van de gemeentelijke dienstverlening en bedrijfsvoering. Dat is het voornaamste doel van de Taskforce Samen Organiseren. Wat betreft haar voorzitter Irma Woestenberg kan dat alleen als gemeenten veel meer als één branche opereren. “Niet als 380 verschillende organisaties.”

 • iBestuur special Samen Organiseren

  iBestuur special samen organiseren VNG-realisatie

  Gemeenten gaan meer samen doen: samen hun dienstverlening en bedrijfsvoering verbeteren. De VNG ondersteunt dit, maar het is aan gemeenten zelf om dit op te pakken. Zij hebben besloten tot Samen Organiseren. Samen Organiseren is een beweging van onderop. De Taskforce verzamelt goede initiatieven, de VNG helpt met opschaling. Het College van Dienstverleningszaken zorgt voor de bestuurlijke verankering van dit proces.