partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina VNG Realisatie

partnerpagina vng realisatie

partnerartikelen

 • 'Next-best-oplossingen, die moet je niet willen’

  Fred Paling, voorzitter Raad van Bestuur UWV

  door: Frits de Jong

  Fred Paling - UWV

  Samen Organiseren gaat niet alleen over de samenwerking tussen gemeenten, maar ook die met andere partijen. Bijvoorbeeld met uitvoeringsorganisaties. Voor alle partijen biedt dat voordelen. “De winst, de toegevoegde waarde, zit in het gesprek en de ontmoeting tussen partijen.”

 • Fast forward naar 2050

  Middle of the road is taboe

  door: Quita Hendrison

  Plus 1-gemeente

  De toekomst voorspellen, dat is toch iets voor kermissen en obscure nachttelevisie? Zeker, maar wat als we de glazen bol vervangen door de feiten uit het verleden en de trends van vandaag? Het zijn precies deze ingrediënten waarmee toekomststrateeg en scenariodenker Jan Nekkers de gemeente van 2050 schetst.

 • Voorbereid zijn op cyberdreigingen

  door: Marieke Vos

  Veiligheid

  Informatieveiligheid en privacy blijven voor gemeenten belangrijke onderwerpen. Het recente Dreigingsbeeld van de IBD helpt gemeenten om de juiste maatregelen te treffen.

 • De kracht van het collectief

  Gezamenlijke inkoop gemeenten loont

  door: Quita Hendrison

  smartphones

  Het klinkt zo logisch. Als je met z’n allen wat koopt kun je afdingen op de prijs en meer eisen stellen aan de kwaliteit van de koopwaar. We weten ook dat het in gemeenteland niet altijd eenvoudig is om de handen ineen te slaan. Niet eenvoudig, maar zeker niet onmogelijk. Kijk naar de ontwikkelingen rond Gemeentelijke Telecommunicatie (GT).

 • Common Ground als hefboom voor verandering

  door: Marieke Vos

  Hefboom

  Common Ground is een ontwerp en een veranderstrategie voor een nieuwe gemeenschappelijke gemeentelijke informatievoorziening. Deze maakt het mogelijk om de gemeentelijke dienstverlening en bedrijfsvoering snel en exibel te moderniseren. “We hebben Common Ground nodig om als gemeenten te doen wat we willen doen.”

 • Digitale identiteit opent alle deuren

  ‘Hoe mooi zou het zijn, een chip voor heel je leven’

  door: Frits de Jong

  Een van de speerpunten van Samen Organiseren is digitale identiteit, maar dat wil niet zeggen dat die in de plaats komt van persoonlijk contact. “Er zijn altijd situaties denkbaar waarbij dát geschikter is.”

 • ‘Ik vind de gekozen oplossing nu niet goed genoeg’

  Een kritische kijk op Samen Organiseren

  door: Quita Hendrison

  Gabrielle Haanen en André Huykman

  De basis van Samen Organiseren staat. Maar om door te groeien en écht een doorbraakrol te spelen in de gemeentelijke ontwikkelingen, is er ook tegenspraak nodig. André Huykman, gemeentesecretaris in Leidschendam-Voorburg, is kritisch over de wijze waarop Samen Organiseren wordt opgepakt. “Ik vind de gekozen oplossing nu niet goed genoeg.” Hij gaat in discussie met zijn Utrechtse evenknie Gabrielle Haanen.

 • ‘Gemeenten moeten meer als één branche opereren’

  Irma Woestenberg, voorzitter Taskforce Samen Organiseren

  door: Marieke Vos

  Irma Woestenberg

  Het verbeteren van de gemeentelijke dienstverlening en bedrijfsvoering. Dat is het voornaamste doel van de Taskforce Samen Organiseren. Wat betreft haar voorzitter Irma Woestenberg kan dat alleen als gemeenten veel meer als één branche opereren. “Niet als 380 verschillende organisaties.”

 • iBestuur special Samen Organiseren

  iBestuur special samen organiseren VNG-realisatie

  Gemeenten gaan meer samen doen: samen hun dienstverlening en bedrijfsvoering verbeteren. De VNG ondersteunt dit, maar het is aan gemeenten zelf om dit op te pakken. Zij hebben besloten tot Samen Organiseren. Samen Organiseren is een beweging van onderop. De Taskforce verzamelt goede initiatieven, de VNG helpt met opschaling. Het College van Dienstverleningszaken zorgt voor de bestuurlijke verankering van dit proces.

 • Verander de stad en begin met een tool!

  TransformCity

  door: Quita Hendrison

  TransformCity

  Van uitstel komt in het geval van de Omgevingswet zeker geen afstel. En al lijkt de ingangsdatum van 2021 de gemeenten nog genoeg tijd te geven, de operatie is zo omvangrijk dat alle tijd en middelen nodig zijn om tot een goede in- en uitvoering van de wet te komen. Slimme digitale tools maken dat eenvoudiger en leuker.

 • Uden: scholen zijn belangrijke schakel

  Best practice aanpak armoede

  door: Quita Hendrison

  Uden

  Praten over geld en vooral hoe je daarmee om moet gaan als je er niet veel van hebt. Het is nog altijd een taboe. Uden pakt het bij de basis aan. Samen met scholen leren ze kinderen en jongeren al vroeg omgaan met geld. Belangrijk, juist voor jonge mensen, om armoede te voorkomen.

 • IPv6, en nu echt

  Gemeenten kunnen niet langer wegduiken voor de toekomst

  door: Quita Hendrison

  Netwerk

  Alle gemeenten moeten snel over naar IPv6. Hebben we dat niet eerder gehoord de afgelopen pak ‘m beet vijftien jaar? Zal zo’n vaart wel niet lopen dus. Of toch? We vragen het aan Erik Huizer, internetpionier en voorzitter van de IPv6 Taskforce, ingesteld door het ministerie van EZK.

 • Digitale Agenda 2020 is vooral een beweging

  door: Marieke Vos

  VNG Realisatie

  Ruim twee jaar zijn gemeenten nu bezig met het programma Digitale Agenda 2020. “Nog twee jaar te gaan om de doelstellingen en ambities die we aan de start van het programma formuleerden, te realiseren”, zegt Ingrid Hoogstrate, waarnemend directeur van KING, nu VNG Realisatie. Ze vertelt dat het programma in de afgelopen twee jaar een basis heeft gelegd voor de volgende stap.

 • Geodata als spin in het web

  door: Quita Hendrison

  Spinnenweb

  In hoeverre kun je geodata, oftewel ruimtelijke informatie, inzetten om te sturen in het sociaal domein? In 2015 is een aantal gemeenten, waaronder Uden, met die vraag aan de slag gegaan via een pilot op de Pilotstarter. “De pilotfase laten we binnenkort los, maar af is zo’n traject natuurlijk nooit. Wel verandert het van pilot in methodiek. Zover zijn we nu.”

 • ‘Jouw succes, mijn succes’: Marktplaats voor beproefde oplossingen

  Succes

  Om ervoor te zorgen dat de overheid de verwachtingen waarmaakt die inwoners hebben van moderne, veelal digitale dienstverlening, moet er nog een hoop gebeuren. ‘Het is verbijsterend hoe weinig aandacht het kabinet hiervoor heeft in het regeerakkoord’, zo luidt de bijna-noodkreet van Franc Weerwind in een onlangs verschenen artikel in Trouw (13 december).