
zoeken binnen de website
digitalisering en democratie
-
Betrek inwoners bij de ontwikkeling van de digitale stad
door: Eveline Meijer
Vrijwel alle gemeenten in Nederland verlenen in meer of mindere mate hun diensten digitaal. Om een goede digitale gemeente te worden, moet er meer gebeuren. Hoe zorg je als gemeente bijvoorbeeld dat álle inwoners een stem hebben in de digitale gemeente? Dat bleek het overkoepelende thema tijdens een expertmeeting van de gemeente Amsterdam rondom de Digitale Stad.
-
Desinformatie hindert lokale overheden steeds vaker
door: Alexander Leeuw
Desinformatie, versterkt door onder meer sociale media, hindert steeds meer het werk van gemeenten. Die worden op hun beurt aangekeken om de desinformatie aan te pakken. Er is echter weinig beleid over hoe om te gaan met een verschijnsel als de complottheorie. Het rijk en gemeenten zoeken naar een aanpak.
-
Podcast over zelfredzaamheid bij digitalisering
De podcast ‘herstel zelfredzaamheid’ verkent hoe digitalisering in de toekomst kan bijdragen aan inclusiviteit en toegankelijkheid. Toekomstonderzoeker Eefje Op den Buysch verkent samen met mensen die er mee te maken hebben hoe zelfredzaamheid er uit kan zien over 20 jaar. Daarvoor kijkt ze naar de problemen van nu. Er ís ruimte voor verbetering, ziet de maker.
-
Wat zijn bestuurlijke mogelijkheden tegen online oproer?
door: Willem Bantema
De intensiteit van online oproepen tot verstoringen neemt overal toe. Welke bestuurlijke mogelijkheden zijn er tegen online oproer? Kan de gemeente de schade verhalen op online aanstichters? Is een digitaal gebiedsverbod een oplossing? De bevoegdheden van burgemeesters sluiten steeds minder goed aan om de digitale ontwikkelingen.
-
Drie aanbevelingen voor effectieve digitale beraadslaging
door: Lucas Kuipers en Maarten Hoekstra