Praktijk biedt plaats voor casuïstiek en verhalen uit de praktijk van (co-) auteurs uit de publieke sector. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Artikelen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

zoeken binnen de website
praktijk
Gemeenten gezamenlijk de markt op
Collectieve aanbesteding standaard softwarepakketten
door: Frits de Jong, 25 februari 2019

Met de aanschaf van standaard softwarepakketten zijn grote bedragen gemoeid. Gemeenten geven op jaarbasis gemiddeld miljoenen uit aan de aanschaf of lease van standaard software en licenties. Maar waar veel geld wordt uitgegeven, is ook veel te besparen. Bijvoorbeeld door als gemeenten gezamenlijk op te trekken in het aanbestedingstraject. GT Software Broker is zo’n traject.
Vernieuwing in zicht voor DigiD Machtigen
door: Frits de Jong, 20 februari 2019

Sinds een jaar of tien bestaat DigiD Machtigen, een service die het mogelijk maakt dat derden met uw toestemming digitaal zaken doen met de overheid. Tot nu toe valt het gebruik tegen. Een vernieuwde machtigingsvoorziening, met meer mogelijkheden, moet daar verandering in brengen en moet tegelijkertijd ook een halt toeroepen aan het ‘uitlenen’ van de DigiD.
BGT is klaar voor het grote publiek
door: Frits de Jong, 18 februari 2019

Nederland in beweging houden. Zorgen dat vervoer en transport blijven stromen zodat werken, wonen en recreëren mogelijk blijft. Met een landschap dat continu verandert, is dat een uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat je beschikt over de meest actuele informatie? De oplossing ligt in de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), een kaart die kan wedijveren met alternatieven van marktpartijen.
Trouwen wordt nu écht een feestje
Nieuw product maakt voorbereiding huwelijk eenvoudiger
door: Frits de Jong, 12 februari 2019

Met de Common Ground-filosofie in het achterhoofd, hebben tien gemeenten een convenant gesloten, waarin afspraken zijn gemaakt over een nieuw trouwproduct. Het moet ertoe leiden dat het regelen van de meeste zaken rondom een huwelijk, gedaan kan worden vanuit de luie stoel.
Samen ontwikkelen voor het sociaal domein
door: Marieke Vos, 7 februari 2019

Wanneer naast een bijstandsuitkering (tijdelijk) wordt gewerkt, ontstaan vaak administratieve problemen bij de inwoner. In de praktijk blijkt dit bijstandsgerechtigden te weerhouden van het zoeken naar een baan. De gemeente Enschede werkt aan een oplossing, samen met andere gemeenten, de VNG en het ministerie van SZW.
‘De vraag is: wat wíllen we met data?’
In Datawerkplaats werken overheid, onderzoek en onderwijs samen
door: Frits de Jong, 6 februari 2019

Iedere gemeente heeft te maken met thema’s als armoedebestrijding of woonoverlast. Hoe die thema’s aangepakt worden, is verschillend. Om goed beleid te kunnen voeren, is het nodig om te beschikken over alle relevante data. Gemeenten komen er steeds meer achter dat het niet de vraag is wat je met die data kunt, maar wat je ermee wíl.
Samenwerking over gemeentegrenzen heen
Open Webconcept: praktijkgerichter werken én kostenbesparingen
door: Frits de Jong, 28 januari 2019

Het hebben van meer marktwerking en onafhankelijker worden van leveranciers. Dat is de gedachte achter het Open Webconcept. Het concept is gebaseerd op het ontwikkelen en beschikbaar stellen van open source toepassingen die (markt-)partijen kunnen installeren en waarbij de Common Ground-filosofie een grote rol speelt.
‘Dit is groter dan alleen gemeenten’
Marcel Reuvers (Kadaster) over Common Ground:
door: Frits de Jong, 21 januari 2019

Common Ground is de gemeenschappelijke informatiekundige visie op ICT-infrastructuur voor gegevensverkeer binnen en tussen gemeenten. Maar het zijn niet alleen gemeenten die zich aangetrokken voelen tot de ‘van-onderop-beweging’. Dat doet ook bijvoorbeeld het Kadaster.