partnermenu

zoeken binnen de website

Smart Cities

Een slimme stad gebruikt geo-data

artikelen | 27 januari 2016

Een stad is pas een slimme stad als er wordt samengewerkt door iedereen die deel uitmaakt van de gemeenschap. Een kaart blijkt een goede basis voor die samenwerking. “Door alle informatie over een locatie op een kaart samen te brengen verbind je partijen en ontdek je nieuwe oplossingen”, zegt Jeroen van Winden, CTO Esri Nederland.

Jeroen van Winden, CTO ® en Bas Bijtelaar, business manager centrale overheid, gespecialiseerd in het thema leefomgeving, beiden werkzaam bij Esri Nederland. Foto: De Beeldredaktie.

In de negentiende eeuw tekenden artsen uitbraken van cholera in op stadsplattegronden. Daardoor werd duidelijk dat de ziekte verband hield met slechte leefomstandigheden en kon men een begin maken met het bestrijden ervan. Het is een van de eerste voorbeelden van hoe informatie weergegeven op een kaart inzicht geeft, een vroeg voorbeeld van de inzet van geo-data voor het verbeteren van de leefomgeving.

Delen

Sinds de negentiende eeuw hebben steden een stormachtige groei doorgemaakt. Ze zijn groter, schoner en slimmer geworden. In een smart city spelen data een belangrijke rol, zegt Jeroen van Winden, CTO van Esri Nederland. Hij noemt data uit informatiesystemen, zoals basisregistraties, vergunningen en verkeersgegevens en de data vanuit allerlei sensoren, zoals die in lantaarnpalen en het wegdek. “Al deze data zijn een onderdeel van de smart city, maar ze zijn niet de smart city zelf. Want een stad wordt pas slim als je al deze data deelt en inzichtelijk maakt voor iedereen die bezig is met de stad. Zodat burgers, ondernemers, instellingen en de overheid zelf ermee aan de slag kunnen om hun leefomgeving beter te maken.” Een kaart is hier bij uitstek het middel voor, stelt hij: “Alle data hebben een locatie en als je die relateert aan een plek in een stad of regio, kun je daar slim mee omgaan.”

Dynamische kaarten

Kaarten zijn al lang niet meer statisch. Ze worden gevuld met allerlei data uit uiteenlopende bronnen, waarbij de kaart het middel is om de informatie weer te geven. Het zijn in feite geen kaarten meer, maar geografische informatiesystemen (GIS). Esri is de grootste speler ter wereld in geografische informatiesystemen. Veel overheden met een rol in de leefomgeving gebruiken GIS van Esri, zoals Rijkswaterstaat en het Kadaster.
Dat kaarten en geografische informatie inmiddels ook bij het grote publiek gemeengoed zijn geworden, heeft Esri geholpen om het belang van GIS ook buiten de GIS-afdelingen van organisaties onder de aandacht te brengen. “De kracht van het gebruik van geo-informatie is ook ontdekt door bijvoorbeeld de gemeente Zwolle, die deze informatie gebruikt om zorg en welzijn in de stad te verbeteren door 22 zorgorganisaties te laten samenwerken met behulp van geo-data in een platform.” Zo zijn er veel meer voorbeelden van slimme toepassingen die overheden, burgers en bedrijven maakten door data te combineren met een kaart als basis, vertelt Van Winden: “Alle informatie bij elkaar op een kaart, dat is de kracht van GIS.”

Platform voor slimme samenwerking

Het GIS-systeem van Esri heet ArcGIS. Het is een platform met analyse- en visualisatietools in combinatie met een grote hoeveelheid geografische data. Zoals die uit de basisregistraties, CBS-gegevens en open data over bijvoorbeeld monumenten. “Je kunt het ArcGIS-platform zien als een informatieplatform voor samenwerking”, zegt Bas Bijtelaar, gespecialiseerd in het thema leefomgeving. “We bieden alle data die er zijn op een laagdrempelige manier aan in het platform, zodat je er snel je weg in kunt vinden en de data direct kunt gebruiken. Het platform bevat diverse analysetools en apps om met de data aan de slag te gaan. Zo kun je er visualisaties in 3D in maken, bijvoorbeeld om te ontdekken welke schaduw een nieuw te bouwen flat op de omgeving gaat werpen. Door dit visueel te maken gaat het veel meer leven, voor alle betrokkenen.” Gebruikers kunnen zelf apps maken met diverse templates in het systeem, zonder dat ze daarvoor technische kennis nodig hebben. Bijtelaar: “GIS was vroeger voorbehouden aan de GIS-professionals. De afgelopen jaren hebben we een grote vlucht gemaakt door het veel toegankelijker en makkelijker te maken, zodat iedereen ermee aan de slag kan.”

Informatie voor de leefomgeving

Met de komst van de nieuwe Omgevingswet zet de overheid zwaar in op digitale informatievoorziening. Alle data die nodig zijn voor de leefomgeving en die niet in de basisregistraties zitten, worden opgenomen in het nieuwe Digitale Stelsel Omgevingswet (voorheen Laan van de Leefomgeving). Bijtelaar: “Voordat het Digitale Stelsel Omgevingswet gereed is zijn we echter wel wat jaren verder. Wij zijn ervan overtuigd dat organisaties nu al in de geest van dit digitale stelsel kunnen werken, met de data en de tools die het ArcGIS-platform op dit moment biedt. Daarmee kunnen zij samen met alle andere betrokken actoren de leefomgeving op een integrale manier ontwikkelen en beheren.” Van Winden: “Het gaat erom dat alle data die je nodig hebt over de leefomgeving op één plek beschikbaar zijn, zodat deze kunnen worden gedeeld in de gemeenschap. Daardoor ontstaan slimme oplossingen die de leefomgeving prettiger, mooier, schoner of veiliger maken.”

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.