tag: algemene verordening gegevensbescherming

Data Morgana

door: Marens Engelhard, 14 november 2018

Door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) merken we weer eens hoe tijd- en plaatsgebonden opvattingen over privacy zijn. In onze tijd wordt dit concept gerekt en gekneed door alle technische mogelijkheden. De AVG illustreert dat op twee manieren. “Technologie beïnvloedt de aard en beleving van privacy. De schending van privacy online kan nu eenmaal massaal en onomkeerbaar zijn.”

lees meer

- - - - -

Externe adviesrapporten en de AVG

door: Walter van Holst, 7 november 2018

Een mooi neveneffect van de AVG is dat de aandacht voor gegevensbescherming binnen en buiten de publieke sector fors is toegenomen. De praktijk laat zien dat het af en toe schuurt.

lees meer

- - - - -

Privacy is een grondrecht

door: Peter Lievense, 2 november 2018

Functionarissen gegevensbescherming zijn in het eerste jaar vooral bezig zijn met bewustwording en advies: ze noemen hun organisaties veelal nog ‘onbewust en onbekwaam’.

lees meer

- - - - -

Bepaald geen overbodige luxe

Vijf maanden verplichte Functionaris Gegevensbescherming

door: Peter Mom, 24 oktober 2018

Vijf maanden AVG, dus vijf maanden een verplichte functionaris gegevensbescherming bij alle overheidsorganisaties. Hun eerste ervaringen leren: de Algemene verordening gegevensbescherming heeft het privacybewustzijn in de publieke sector bepaald geen overbodige boost bezorgd.

lees meer

- - - - -

Privacy bestaat niet

door: Seger de Laaf, 11 oktober 2018

Geen hond kan bijhouden door welke wifitrackers, slimme meters, zendmasten of beveiligscamera’s hij allemaal gevolgd wordt; dat punt zijn we allang voorbij.

lees meer

- - - - -

AVG in de praktijk

door: Jan Willem Boissevain, 10 oktober 2018

De AVG mag dan nu wel van kracht zijn, maar het lijkt er op dat veel organisaties die AVG als een bedreiging zien die met een beschermingswal op afstand moet worden gehouden.

lees meer

- - - - -

AVG-hartjes

door: Marc van Opijnen, 1 oktober 2018

Het naleven van de AVG zorgt ervoor dat je je bijna een misdadiger voelt als je je privacy een beetje gerespecteerd ziet. Ook de overheid doet gewoon mee aan deze gekkigheid.

lees meer

- - - - -

e-Evidence: mag Trump straks jouw e-mails lezen?

door: Sophie in 't Veld, 27 september 2018

e-Evidence zou kunnen werken binnen de EU als de waarborgen voor burgers ook binnen de hele EU gegarandeerd zijn, maar dat scenario is nu niet realistisch. Hoe zouden we het vinden als de Hongaarse politie rechtstreeks bij Google e-mails opvraagt van kritische NGO’s? Of als een Poolse rechter bij Facebook berichten opeist van vrouwen die een abortus hadden?

lees meer

- - - - -

Gezichtsherkenning en de wet, voldoende duidelijk?

door: Jordan Bailey, 20 augustus 2018

De inzet van biometrische technologieën wordt alsmaar groter, maar het is de vraag of altijd even goed is nagedacht over de juridische consequenties ervan.

lees meer

- - - - -

AVG & eID

door: Bart Jacobs, 6 juni 2018

De techniek achter elektronische handtekeningen bestaat al lang, maar is nooit goed van de grond gekomen, door gebrek aan flexibiliteit en door hoge kosten. Maar er is een oplossing.

lees meer

- - - - -

Wolfsen: wees geen wankele waakhond

door: Menno Weij, 25 mei 2018

Als het gaat om de AVG blinkt de voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (‘Neerlands hoop in bange privacydagen’) nog niet uit in duidelijkheid. “Wees die rots in de branding.”

lees meer

- - - - -

‘Privacy is gewoon hygiëne’

Leidschendam-Voorburg doet haar inwoners beloftes

door: Frits de Jong, 25 mei 2018

Eén A4’tje. Zes thema’s en drie bullets. Dat is het privacybeleid van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Het lijkt simpel, maar de aanpak is radicaal anders dan gangbaar. Het anders zijn komt vooral door het doen van beloftes. Gebaseerd op de ambitie om zorgvuldig en
betrouwbaar te zijn en geïnspireerd door een voormalig inwoner: Baruch Spinoza. “Een van zijn uitspraken was: ‘Het doel van de staat is de vrijheid’. Daar hoort bescherming van de privacy van onze inwoners bij.”

lees meer

- - - - -

Het digitale levenseinde

door: Peter van Schelven, 9 mei 2018

Is er leven na het ontbijt? Als er weer een hijgerige werkdag vol met digitale overlast in het verschiet ligt, dan is het antwoord soms al snel ‘nee’. Maar toch … altijd nog beter dan de dood.

lees meer

- - - - -

Ketentransparantie

door: Walter van Holst, 3 mei 2018

Op 25 mei treedt de AVG in werking. Een al sinds de Wpr bestaande verplichting, die van transparantie, lijkt soms onderschat te worden. Want die is in ketens best lastig.

lees meer

- - - - -

Sloop de digitale kooi met de AVG

2 mei 2018

De digitalisering van de overheid heeft grote voordelen, maar er zijn ook ongewenste neveneffecten die maar niet verdwijnen. Dat is kort samengevat de boodschap van het recent verschenen boek ‘De digitale kooi’ van Arjan Widlak en Rik Peeters. De auteurs formuleren tien beginselen van behoorlijke ICT om de problemen op te lossen. Die komen sterk overeen met beginselen en voorschriften uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die op 25 mei 2018 van kracht wordt. Wat kan de AVG betekenen om die hardnekkige problemen aan te pakken?

lees meer

- - - - -

‘Transparant zijn, daar gaat het om’

Het juiste antwoord op de AVG

1 mei 2018

Hebt u privacy goed geregeld in uw organisatie? Een van de speerpunten in de Europese privacywet AVG is het recht van burgers om te weten welke persoonsgegevens u van ze bewaart en wat er met die gegevens gebeurt. Karel Kinders, commercieel directeur van Centric Public Sector Solutions: “De Privacy Workspace helpt organisaties te voldoen aan de AVG.”

lees meer

- - - - -

AVG in de praktijk: volop kansen

door: Kim Boermans, 26 april 2018

Onlangs was er in perscentrum Nieuwspoort een bijeenkomst van overheidsmanagers die zich bezighouden met de implementatie van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) binnen hun organisatie. Over een ding waren de deelnemers het eens: er liggen volop kansen. Vaak wordt de AVG geassocieerd met boetes en de verplichting om aan de verordening te kunnen voldoen. Maar het gaat niet alleen over voldoen aan de wetgeving; door slimmer om te gaan met persoonsgegevens kun je kerntaken beter uitvoeren.

lees meer

- - - - -

Dear Mark Zuckerberg

door: Sophie in 't Veld, 23 april 2018

Enkele jaren geleden zei Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook, dat privacy als sociale norm dood is. In mismoedige momenten dacht ik weleens dat hij gelijk had. In het beste geval vroegen mensen meewarig waarom ik me daar zo druk over maak. In het ergste geval werd mijn inzet gezien als een obstakel voor zowel bedrijfsleven als veiligheidsdiensten.

lees meer

- - - - -

Achterhoekse gemeenten samen op weg naar de AVG

Privacycoördinator Nardy Rensink (Doetinchem) over de invoering van de nieuwe Europese privacywet

23 april 2018

In de Achterhoek werken een aantal gemeenten en uitvoeringsorganisaties samen toe naar invoering van de Europese privacywet AVG, die vanaf 25 mei van toepassing is. Eén Functionaris Gegevensbescherming houdt straks voor meerdere organisaties toezicht op naleving van de privacywetgeving. Privacycoördinator Nardy Rensink van de gemeente Doetinchem vertelt hoe het staat met de implementatie.

lees meer

- - - - -

Na 25 mei wordt er niet meer gedoogd

Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens

door: Fred van der Molen, 19 april 2018

Voor wie het nu nog niet weet: vanaf 25 mei geldt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Organisaties moeten daarna niet rekenen op veel clementie als ze hun privacyzaken niet op orde hebben. “Het gaat hier wel om grondrechten.”

lees meer

- - - - -

Geen moetje maar een kans

door: Fred van der Molen, 18 april 2018

De deadline nadert: de overgangstermijn van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) eindigt op 25 mei. Maar lang niet alle overheden zullen dan volledig compliant zijn met de nieuwe privacyregels. Waar zitten de knelpunten? En waarom de vele verplichtingen ook een blessing in disguise kunnen zijn voor datagedreven organisaties.

lees meer

- - - - -

Meer delen, minder privacy schenden

JenV leert van zichzelf

door: Brenno de Winter, 5 april 2018

Om effectief te kunnen acteren in de justitieketen moeten partners informatie delen waarbij ook steeds meer persoonsgegevens worden uitgewisseld. De trend is dat de uitwisseling eerder zal toenemen dan afnemen. Ondertussen vraagt de onschuldige burger om de privacy beter te respecteren. Bij Justitie en Veiligheid halen big-data-experts inspiratie uit een slimme techniek uit eigen stal die ingezet wordt om witwaspraktijken en ondermijningsactiviteiten op te sporen.

lees meer

- - - - -

Meldplicht datalekken: effectief of niet?

door: Nandenie Lachman, 5 april 2018

Facebook dat door een lek gegevens van vijftig miljoen klanten ziet verdwijnen naar het bedrijf Cambridge Analytica of Nederlandse gemeenten die persoonlijke informatie in verkeerde handen zien vallen. Datalekken zijn vandaag de dag vaak voorkomend. In Nederland kennen we sinds 1 januari 2016 de meldplicht datalekken. Hoe effectief is dat?

lees meer

- - - - -

De AVG belicht vanuit acht stellingen

Verslag rondetafeldiscussie

door: Frits de Jong, 19 februari 2018

“Je kunt je bestuur of management schrik aanjagen door te focussen op boetes, maar je kunt privacy ook gebruiken als vliegwiel om je dataorganisatie op orde te krijgen,” aldus Frans la Housse van de Belastingdienst tijdens de discussie over de implementatie van de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

lees meer

- - - - -

Gespetter en gesputter met de AVG

door: Bart Jacobs, 19 februari 2018

Met de komst van de AVG moeten organisaties de rechtmatigheid van ál hun verwerkingen kunnen onderbouwen. Dat is nog niet zo eenvoudig, merkte ook een Nijmeegs zwembad.

lees meer

- - - - -

Waakhond of lokvogel?

door: Peter van Schelven, 12 februari 2018

Toezicht houden is een echt vak. Dat vraagt dus om kunde en wijsheid. Aan een toezichthouder mogen hoge professionele eisen gesteld worden. Dat geldt ook voor de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de instantie die gaat over de nette omgang met persoonsgegevens in Nederland.

lees meer

- - - - -

De FG is overbodig, dus weg ermee!

door: Youri Lammerts van Bueren, 20 november 2017

Een van de gevolgen van de AVG voor overheden is een verplichte aanstelling van een functionaris voor de gegevensbescherming. Maar of een dergelijke FG nou ook echt waarde heeft?

lees meer

- - - - -

De AVG als nieuwe millenniumbug

door: Fred van der Molen, 6 november 2017

Door astronomische maximumboetes heeft de nieuwe Europese privacywetgeving inmiddels ieders aandacht. De adviesindustrie en de media stoken de ongerustheid verder op. Ligt op 25 mei volgend jaar een nieuwe doomsday in het verschiet?

lees meer

- - - - -

Naïef

door: Peter Lievense, 1 september 2017

In de naïeve beginjaren van de OV-kaart kregen studenten de ene na de andere boete omdat ze in tram of trein niet hadden ingechekt. De afgelopen weken werd duidelijk waarom ze wél moeten inchecken.

lees meer

- - - - -

Gegevens zijn de grondstof van de overheid

door: Marieke Vos, 22 augustus 2017

Gegevensmanagement is essentieel voor de informatiehuishouding van organisaties. Bijvoorbeeld om adequaat te kunnen reageren op een datalek. Er is echter nog wel wat lobbywerk te verrichten, want gegevensmanagement staat niet bovenaan de prioriteitenlijst.

lees meer

- - - - -

Dataprotectie 2018: bent u er klaar voor?

door: Kim Boermans en Maxwell Keyte, 17 augustus 2017

In ons dagelijkse werk praten we met steeds grotere regelmaat met klanten en partners over ‘data protection’ en dragen we daar oplossingen voor aan. Sinds de aankondiging van de GDPR (General Data Protection Regulation, 2016/679) is dit significant toegenomen. Graag delen we een aantal interessante observaties.

lees meer

- - - - -

Meetup: Algemene Verordening Gegevensbescherming

28 juli 2017

Privacybescherming is een onderwerp dat niet alleen leeft onder ICT’ers en juristen, maar in toenemende mate ook in directiekamers. Wet- en regelgeving zorgt ervoor dat privacybescherming een onderwerp is waar zelfs directies niet meer omheen kunnen.

lees meer

- - - - -

‘Verdrievoudiging omvang Autoriteit Persoonsgegevens nodig’

door: Peter Olsthoorn, 1 juni 2017

De nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) levert niet alleen privacyjuristen vele miljoenen op, maar ook moet de overheid flink investeren in uitbreiding van het toezicht.

lees meer

- - - - -

AVG hoeft open BAG-data niet in de weg te staan

door: Rob Burkhard, 1 februari 2017

De Algemene Verordening Gegevensbescherming ‘schuurt’ met het Nederlandse open-geodatabeleid, met name waar het om het gebruik van BAG-gegevens gaat. Dat valt echter met aanvullende wetsbepalingen op te lossen.

lees meer