tag: autoriteit persoonsgegevens

'Bedrijven, maak datalekken gewoon openbaar'

door: Bernold Nieuwesteeg, 28 november 2018

Een groot deel van datalekken wordt wel gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, maar komt vervolgens niet in de openbaarheid. “Dat is een gemiste kans”, zegt onderzoeker Bernold Nieuwesteeg van Erasmus School of Law. “Datalekken zijn net als de griep”, meent hij. “Iedereen moet er een keer aan geloven.”

lees meer

- - - - -

Eigen broek ophouden

door: Peter Lievense, 19 april 2018

Dit moeten we toch niet willen. Halve overheden die zonder onze toestemming onze data verhandelen om de broek op te houden. Overheid: regel dit nou eens fatsoenlijk. Wat moet de burger er wel niet van denken!

lees meer

- - - - -

Na 25 mei wordt er niet meer gedoogd

Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens

door: Fred van der Molen, 19 april 2018

Voor wie het nu nog niet weet: vanaf 25 mei geldt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Organisaties moeten daarna niet rekenen op veel clementie als ze hun privacyzaken niet op orde hebben. “Het gaat hier wel om grondrechten.”

lees meer

- - - - -

De FG is overbodig, dus weg ermee!

door: Youri Lammerts van Bueren, 20 november 2017

Een van de gevolgen van de AVG voor overheden is een verplichte aanstelling van een functionaris voor de gegevensbescherming. Maar of een dergelijke FG nou ook echt waarde heeft?

lees meer

- - - - -

‘Verdrievoudiging omvang Autoriteit Persoonsgegevens nodig’

door: Peter Olsthoorn, 1 juni 2017

De nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) levert niet alleen privacyjuristen vele miljoenen op, maar ook moet de overheid flink investeren in uitbreiding van het toezicht.

lees meer

- - - - -

Jacob Kohnstamm en het nieuwe geld

door: Bas Linders, 11 april 2016

Onze privacywaakhond krijgt een nieuwe baas. Sinds 2004 waakt Jacob Kohnstamm over de juiste toepassing van de Wet bescherming persoonsgegevens. Hij zag de afgelopen twaalf jaar de explosieve groei van een databerg die steeds meer dient als grondstof voor het verdienmodel van anderen. Kohnstamm waarschuwt bij zijn vertrek voor onderschatting van de risico’s van een slordige omgang met ‘het nieuwe geld’.

lees meer