zoeken binnen de website

tag: autoriteit persoonsgegevens

Toezichthouders willen verbeteringen Data Act

door: Redactie iBestuur, 9 mei 2022

Europese privacytoezichthouders, waaronder de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) roepen de Europese Commissie (EC) op een aantal verbeteringen door te voeren in het huidige voorstel voor de Data Act. Het wetsvoorstel zou niet in lijn zijn met de GDPR. De toezichthouders wijzen erop dat de AVG bij het gebruik van persoonsgegevens altijd voorgaat.

lees meer

Meldproces 'datalekken' bezorgt gemeenten veel werklast

door: Sjoerd Hartholt, 22 april 2022

Een foutje dat leidt tot een datalek is snel gemaakt, maar daarna begint een tijdrovend proces waarbij meerdere afdelingen van een organisatie moeten aanhaken om de melding compleet te maken. Het aantal datalekken stijgt al jaren, de werklast zorgt voor frustraties bij gemeenten blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur, AG Connect en iBestuur.

lees meer

AP: Overheid wil te graag persoonsgegevens vergaren

door: Redactie iBestuur, 20 april 2022

Het kabinet zag wetsvoorstellen het afgelopen jaar te vaak ook als een vrijbrief om bijna ongelimiteerd persoonsgegevens te verzamelen. Ook was niet altijd duidelijk waarom de overheid bepaalde gegevens van burgers nodig had. Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in het jaarverslag over 2021.

lees meer

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en privacy

21 december 2021

Vroegsignalering van schulden is een wettelijke taak voor de gemeente. Dat betekent dat er gegevens heen en weer gaan tussen de vele instanties die bij een schuldentraject betrokken zijn. Bij gemeenten zijn daar vragen over ontstaan, merkte zowel de VNG als de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De ‘Handreiking Wet gemeentelijke schuldhulpverlening – Aandachtspunten volgens de AP’ geeft richting aan de uitvoering van de wet.

lees meer

Nationale ombudsman: veel burgers voor dichte deur bij Autoriteit Persoonsgegevens

21 december 2021

De Nationale ombudsman vindt dat de Autoriteit Persoonsgegevens niet goed omgaat met burgers die ontevreden zijn over de behandeling van hun privacyklachten. Burgers die daarover klagen bij de Autoriteit, komen hier vaak niet verder mee. De afhandeling van klachten lijkt bij de Autoriteit vooral gericht op het afhouden ervan. Dat schrijft de ombudsman in zijn rapport ‘Voor een dichte deur’

lees meer

Raad van State ten onrechte positief over ‘Super SyRI’

door: Tijmen Wisman , 15 december 2021

Waar privacytoezichthouder AP in haar laatste advies opnieuw hard stelling neemt tegen de controversiële datakoppelwet WGS, lijkt de eerder even kritische Raad van State van mening te zijn veranderd. Een “raadselachtige draai” volgens het Platform Burgerrechten, dat de Senaat oproept het voorstel alsnog op fundamentele gronden te verwerpen.

lees meer

AP aan Eerste Kamer: Blokkeer nieuwe datakoppelwet van minister Grapperhaus

door: Adriaan de Jonge, 9 november 2021

De Autoriteit Persoonsgegevens is uitermate kritisch over een voorstel voor een nieuwe datakoppelwet van minister Grapperhaus (CDA, Justitie en Veiligheid) dat bij de Eerste Kamer ligt. Die wet zou de deur openzetten voor privacyschendingen die nog verder gaan dan wat er is gebeurd in de toeslagenaffaire of bij het omstreden fraudeopsporingssysteem SyRI.

lees meer

Samenwerkingsplatform Digitale Toezichthouder van start

door: Redactie iBestuur, 14 oktober 2021

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de Autoriteit Consument & Markt (ACM), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het Commissariaat voor de Media het Samenwerkingsplatform Digitale Toezichthouders (SDT). Ze gaan intensiever samenwerken om zo het toezicht op digitale activiteiten te versterken.

lees meer

Burgers en bedrijven de dupe van onderfinanciering AP

door: Redactie iBestuur, 22 september 2021

Het kabinet zegt een nieuwe bestuurscultuur te willen, en een versterking van de ‘tegenmacht’, om een volgende Toeslagenaffaire te voorkomen. De Autoriteit Persoonsgegevens is één van die ‘tegenmachten’. Met een budget van 25 miljoen kan de AP zijn taken niet goed uitvoeren. AP-voorzitter Aleid Wolfsen: ‘Slachtoffers van privacy-overtredingen moeten wij mededelen dat er helaas nog zo’n 10.000 wachtenden voor hen zijn.’

lees meer

Angst bij gemeenten om toepassingen smart cities

door: Alexander Leeuw, 25 juni 2021

Smart city is sterk in ontwikkeling, maar er zijn veel oplossingen die risico’s met zich meebrengen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ziet dat gemeenten angstig zijn. Veel gemeenten zitten met vragen, zeker sinds de AP Enschede op de vingers tikte voor het gebruik van wifi-tracking. Tijdens het webinar ‘Wat mag wel en niet van de AP in de smart city?’ werd duidelijk dat niet de technologie bepaalt of iets mag, maar het doel.

lees meer

Een koortsig AP?

door: Menno Weij, 17 december 2020

De Autoriteit Persoonsgegevens vindt dat het temperaturen van werknemers niet mag, maar waar baseren zij zich eigenlijk op?

lees meer

Verzet

door: Sophie in't Veld, 28 oktober 2020

Vrijheidsbeperkingen die we in Europa niet voor mogelijk hielden, zijn ingezet om het coronavirus in te dammen en terug naar normaal te gaan. Maar wat als dit soort maatregelen deel worden van ‘normaal’? Sinds het begin van de coronacrisis zijn we tal van manieren om het virus tegen te gaan al ‘gewoon’ gaan vinden. Tegen die gewenning moeten we ons blijven verzetten.

lees meer

De smeerboel na Schrems II

door: Menno Weij, 14 oktober 2020

Heeft de EU inzake Schrems II een gebrek aan daadkracht laten zien en heeft het daarmee ondernemers in de kou gezet?

lees meer

Gevolgen van Schrems II

door: Walter van Holst, 22 juli 2020

Wat betekent de recente uitspraak van het Hof van Justitie van de EU over de transfer van persoonsgegevens naar de VS?

lees meer

Privacy van een andere planeet

door: Peter van Schelven, 29 april 2020

De keurige en zorgvuldige omgang met persoonlijke gegevens van u, mij en ieder ander gaat mij enorm aan het hart. Daarom moeten wij kunnen rekenen op een partij die met deskundigheid en groot feitelijk gezag toezicht houdt op naleving van de Europese en nationale privacywetgeving. “Met haar oorlogsverklaring aan het bedrijfsleven lijkt het er op dat de Autoriteit Persoonsgegevens kantoor houdt op Mars.”

lees meer

Meer licht op datalekken

door: Bernold Nieuwesteeg, 23 april 2020

Wie een – enigszins – christelijke opvoeding heeft gehad, weet dat het licht en de duisternis onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De Bijbel vertelt in het boek Genesis dat God al op dag één licht in de duisternis bracht. Het licht was dus duidelijk een prioriteit.

lees meer

'Integreer AVG en Cybersecurity Act!'

door: Tom Vreeburg, 19 november 2019

In juni is de Europese Cybersecurity Act in werking getreden. Wat betreft Tom Vreeburg biedt die maatregel een kans voor de EU om zaken met betrekking tot certificering te harmoniseren en te integreren. “Het bedrijfsleven in de EU is er bij gebaat als cybersecurity en bescherming van persoonsgegevens in één geïntegreerd schema worden opgenomen of in ieder geval dat er een goede afstemming tussen beide schema’s plaatsvindt.”

lees meer

AVG en no-dealBrexit

door: Menno Weij, 26 februari 2019

Europa legt het probleem onder de AVG bij een no-dealBrexit op het bord van het bedrijfsleven. Dat had anders gekund.

lees meer

'Bedrijven, maak datalekken gewoon openbaar'

door: Bernold Nieuwesteeg, 28 november 2018

Een groot deel van datalekken wordt wel gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, maar komt vervolgens niet in de openbaarheid. “Dat is een gemiste kans”, zegt onderzoeker Bernold Nieuwesteeg van Erasmus School of Law. “Datalekken zijn net als de griep”, meent hij. “Iedereen moet er een keer aan geloven.”

lees meer

Eigen broek ophouden

door: Peter Lievense, 19 april 2018

Dit moeten we toch niet willen. Halve overheden die zonder onze toestemming onze data verhandelen om de broek op te houden. Overheid: regel dit nou eens fatsoenlijk. Wat moet de burger er wel niet van denken!

lees meer

Na 25 mei wordt er niet meer gedoogd

Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens

door: Fred van der Molen, 19 april 2018

Voor wie het nu nog niet weet: vanaf 25 mei geldt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Organisaties moeten daarna niet rekenen op veel clementie als ze hun privacyzaken niet op orde hebben. “Het gaat hier wel om grondrechten.”

lees meer

De FG is overbodig, dus weg ermee!

door: Youri Lammerts van Bueren, 20 november 2017

Een van de gevolgen van de AVG voor overheden is een verplichte aanstelling van een functionaris voor de gegevensbescherming. Maar of een dergelijke FG nou ook echt waarde heeft?

lees meer

‘Verdrievoudiging omvang Autoriteit Persoonsgegevens nodig’

door: Peter Olsthoorn, 1 juni 2017

De nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) levert niet alleen privacyjuristen vele miljoenen op, maar ook moet de overheid flink investeren in uitbreiding van het toezicht.

lees meer

Jacob Kohnstamm en het nieuwe geld

door: Bas Linders, 11 april 2016

Onze privacywaakhond krijgt een nieuwe baas. Sinds 2004 waakt Jacob Kohnstamm over de juiste toepassing van de Wet bescherming persoonsgegevens. Hij zag de afgelopen twaalf jaar de explosieve groei van een databerg die steeds meer dient als grondstof voor het verdienmodel van anderen. Kohnstamm waarschuwt bij zijn vertrek voor onderschatting van de risico’s van een slordige omgang met ‘het nieuwe geld’.

lees meer