zoeken binnen de website

tag: persoonsgegevens

AP: Stimuleer Europese Cloud-initiatieven

door: Redactie iBestuur, 15 november 2022

Het kabinetsplan om overheidsdata op te slaan bij commerciële clouddiensten brengt grote risico’s met zich mee, schrijft de Autoriteit Persoonsgevens in een brief aan de staatssecretaris. Opslag van data bij een Europees bedrijf zou qua privacy de beste keuze zijn. Veel cloudaanbieders zijn echter Amerikaans, de staatssecretaris zou Europese alternatieven moeten stimuleren.

lees meer

Raad van State kritisch over wetsvoorstel open data

25 oktober 2022

De Raad van State (RvS) raadt het kabinet aan om het Wetsvoorstel implementatie Open data richtlijn nog niet in te dienen bij de Tweede Kamer, maar deze eerst op een aantal punten aan te passen. Het biedt volgens de RvS nog onvoldoende bescherming van persoonsgegevens. Ook maakt het inbreuk op het intellectueel eigendom van wetenschappers.

lees meer

Een data-archipel voor veilig gebruik van (medische) persoonsgegevens

door: Mariette Lokin, 19 oktober 2022

Dat ‘de privacy’ belangrijk medisch-wetenschappelijk onderzoek belemmert, is voor veel mensen binnen en buiten de zorg moeilijk te begrijpen. Vaak berust dit idee echter op misverstanden over de toepasselijke regels en misschien ook wel op vrees om het ‘fout’ te doen. Met multi party computation kunnen we wellicht de vereiste state of the art bescherming bieden.

lees meer

Overheid overtreedt wet met verzameling tweets

door: Redactie iBestuur, 17 oktober 2022

Zonder dat Twitteraars het weten, verzamelt de overheid hun berichten om reacties op beleid in de samenleving te peilen. Onder meer het ministerie van Sociale Zaken, de Belastingdienst en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan op die manier te werk, blijkt uit een rondvraag van AG Connect, iBestuur & Binnenlands Bestuur in samenwerking met dagblad Trouw.

lees meer

Kritiek op nieuwe cloudkoers van de overheid

door: Jasper Bakker, 22 september 2022

Twee hoogleraren die zich al jaren bezig houden met cybersecurity en privacy, Bart Jacobs en José van Dijck, zijn teleurgesteld over het besluit van de overheid om, onder strikte voorwaarden, commerciële clouds toe te staan. “Onze overheid moet haar kostbare data niet klakkeloos uitleveren aan Google en Amazon.”

lees meer

Juridische haken en ogen bij inzet commerciële clouddiensten

door: Redactie iBestuur, 12 september 2022

Overheidsinstanties mogen onder strikte voorwaarden gebruik gaan maken van commerciële clouddiensten, schreef staatssecretaris van Huffelen onlangs aan de Tweede Kamer. Maar mag dat ook van de Europese privacytoezichthouder European Data Protection Board (EDPB)? Experts waarschuwen voor rechtszaken en het in gevaar brengen van de digitale soevereiniteit.

lees meer

Digitale discipline informatiehuishouding moet verbeteren

door: Redactie iBestuur, 6 september 2022

Overheden moeten zorgen dat ze hun informatiehuishouding op orde hebben voordat ze beginnen aan digitale projecten. Naar aanleiding van een kritisch Bits of Freedom-onderzoek naar de gegevensbescherming bij gemeenten, eist staatssecretaris Van Huffelen meer digitale discipline als het gaat om naleving van de AVG.

lees meer

Overheden mogen commerciële clouddiensten inzetten

door: Redactie iBestuur, 30 augustus 2022

Overheidsinstanties mogen onder strikte voorwaarden gebruik gaan maken van commerciële clouddiensten. Het biedt voordelen, schrijft staatssecretaris Van Huffelen in een brief aan de Tweede Kamer, maar er zijn ook risico’s als het gaat om de bescherming van persoonsgegevens en staatsgevoelige informatie.

lees meer

Proef met een digitaal reisdocument

door: Eric de Kluis, 11 augustus 2022

Het lijkt nu nog een toekomstvisioen, maar waarschijnlijk start binnenkort al een door de Europese Commissie gefinancierde proef met een telefoon-app die het paspoort als reisdocument vervangt. Finland heeft zich aangemeld om als eerste een proefproject te gaan draaien. Nederland wil ook aan die test deelnemen.

lees meer

Steeds meer zorgen over online digitale voetafdruk

door: Redactie iBestuur, 3 augustus 2022

Overheid en bedrijfsleven moeten consumenten beter informeren over het delen van hun gegevens en de mogelijkheden die dit biedt in de digitale wereld. Circa de helft van de Nederlanders (51%) maakt zich steeds meer zorgen over de veiligheid van hun online digitale voetafdruk. Europees is dit percentage zelfs 57%. Dit blijkt uit een nieuwe studie van VMware.

lees meer

Politie heeft abonnement op data miljoenen burgers

door: Redactie iBestuur, 25 juli 2022

De politie houdt van negen miljoen mensen automatisch levensgebeurtenissen als verhuizingen, huwelijken en geboortes bij. Ook slaat ze over al deze mensen privacygevoelige gegevens als nationaliteit, adres en burgerservicenummer op. De politie zegt een juridische grondslag te hebben om bepaalde gegevens actueel te houden.

lees meer

Bevolkingsverbetering

door: Piek Visser-Knijff, 21 juli 2022

Sjaak Lentz wilde met persoonskaarten een papieren weerslag krijgen van de mensen. Zijn registratiesysteem heeft desastreuze gevolgen had voor joden in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoe zorgen we ervoor dat digitale profielen geen apart leven gaan leiden en belangrijker worden dan mensen van vlees en bloed?

lees meer

Keukentafelsessie #3: De overheid is beter in halen dan in helpen

door: Karina Meerman, 20 juli 2022

In de derde keukentafelsessie vroeg regeringscommissaris Arre Zuurmond zijn gezelschap wat er misgaat wanneer burgers geen zicht en zeggenschap hebben over hun gegevens. Spoiler alert: behoorlijk wat. Onder de aangeboden oplossingen zaten ook vragen: waarom is de burger geen eigenaar van zijn gegevens? En wat als de overheid alleen gegevens mag vragen die ze echt nodig heeft?

lees meer

Verwachte baten Dataverordening hoger dan de kosten

door: Alexander Leeuw, 18 juli 2022

Minister Adriaansens (EZK) en staatssecretaris Van Huffelen (digitalisering) zijn positief over de verwachte opbrengsten van de Data Act of Dataverordening, die het delen van data moet bevorderen. De gegevens van burgers moeten echter wel betere bescherming krijgen, schrijven ze in reactie op zorgen uit de Eerste Kamer.

lees meer

Webcare via BigTech? Houd een verwerkingsregister bij!

door: Sjoerd Hartholt, 13 juli 2022

Overheden hebben weinig benul van de persoonsgegevens van burgers die ze doorsluizen aan Amerikaanse techreuzen zoals Google, Meta, Microsoft en Twitter. Dat blijkt uit onderzoek van AG Connect, Binnenlands Bestuur en iBestuur. Niet één van 50 onderzochte overheden geeft hierover volledige informatie in zijn verwerkingsregister.

lees meer

Hoe haalbaar is individuele regie over data?

door: Peter Olsthoorn, 13 juli 2022

De toename van betekenisvolle zelfbeschikking met vormen van individuele regie op gegevens heeft grote potentie, volgens sommige wetenschappers en ondernemers in persoonlijk datamanagement. Het marktaanbod voldoet echter nog niet aan de economische, technologische, juridische en politieke voorwaarden om door te kunnen breken.

lees meer

7 juli: Keukentafelsessie #3: Zicht en zeggenschap

16 juni 2022

Hoe krijgt de burger regie op eigen gegevens? Daarover praat Arre Zuurmond, regeringscommissaris Informatiehuishouding, op 7 juli tijdens de derde Keukentafelsessie met diverse gasten. Wat zijn de belemmeringen aan de kant van de overheid? En wat zijn de oplossingen? Meld u aan om live mee te kijken en mee te praten.

lees meer

De hielprik snel en adequaat georganiseerd in Amsterdam

15 juni 2022

Gemeente Amsterdam gaat op een veilige en snelle manier extra informatie over pasgeborenen doorgeven aan GGD Amsterdam, die daardoor efficiënt hielprikken kan plannen en plaatsen. Beide organisaties staan aan de wieg van de nieuwe toepassing OPENGGD binnen iBurgerzaken: “Met deze oplossing is het circuit kortgesloten tussen aangifte geboorte en het zetten van een hielprik.”

lees meer

Veilig gegevens uitwisselen tussen domeinen met nID Stelsel

7 juni 2022

Wanneer verschillende domeinen beter inzicht krijgen in elkaars data, kan dat leiden tot een betere en efficiëntere uitvoering van diensten en taken. Hoe zorg je ervoor dat datagedreven werken niet ten koste gaat van de privacy van individuen? Het nID Stelsel dat VNG Realisatie met partners ontwikkelde maakt de veilige uitwisseling van data tussen verschillende domeinen mogelijk.

lees meer

Tweede Kamer wil geen uniek id-nummer in Europese digitale identiteit

door: Redactie iBestuur, 3 juni 2022

De Europese Commissie wil dat iedere burger en elk bedrijf een Europese digitale identiteit (eID) krijgt. Daar staan kabinet en Kamer helemaal achter. Maar het voornemen om aan het id-bewijs een “uniek en permanent” identificatienummer te verbinden valt helemaal verkeerd. “We vrezen om de veiligheid”, zegt Van Huffelen over het verzet tegen het identificatienummer.

lees meer

Wet digitale overheid wordt aangepast

door: Redactie iBestuur, 3 juni 2022

Staatssecretaris Van Huffelen (Digitalisering) past na kritiek van de Eerste Kamer de Wet digitale overheid aan. Er komt een aparte novelle die dit regelt. Belangrijkste kritiekpunten: meer privacy bij het ontwerp van inlogmiddelen, controleer commerciële partijen die inloggegevens koppelen om gevoelige data te verzamelen en verplicht het open source aanbieden van identificatie- en inlogmiddelen.

lees meer

Persoonsgegevens zijn geen eigendom van de burger

door: Redactie iBestuur, 10 mei 2022

Een panel van experts boog zich over de vraag of de zeggenschap over de eigen persoonsgegevens versterkt kon worden vanuit een privaatrechtelijk eigendomsregime. Nee, was de conclusie, persoonsgegevens van een burger of consument zijn niet als eigendom te beschouwen. De AVG en het publiekrecht of consumentenbeschermingsrecht bieden evenveel houvast.

lees meer

Ook onze eigen overheid bedreigt de democratie met digitale middelen

door: Kees Verhoeven, 14 maart 2022

De oorlog in Oekraïne onderstreept dat democratie niet zo vanzelfsprekend is als we lange tijd hoopten. Maar niet alleen fysieke wapens vormen een bedreiging, ook digitaal gereedschap kan onze democratie in gevaar brengen. In de Privacyrede 2022 die ik op 17 februari uitsprak, riep ik op tot hernieuwde parlementaire tegenmacht in het digitale tijdperk.

lees meer

Europa verankert online rechten en plichten in digitale grondwet

door: Redactie iBestuur, 26 januari 2022

De mens gaat boven tech in het digitale tijdperk. Digitalisering moet vooral de kwaliteit van het leven verhogen, voor iedereen, op een eerlijke, duurzame manier. De commissie heeft dit vastgelegd in een Europese Verklaring over de Digitale Rechten en Principes voor het Digitale Decennium, die waarschijnlijk voor de zomer door de lidstaten en het Europees Parlement wordt ondertekend.

lees meer

Nationale ombudsman: veel burgers voor dichte deur bij Autoriteit Persoonsgegevens

21 december 2021

De Nationale ombudsman vindt dat de Autoriteit Persoonsgegevens niet goed omgaat met burgers die ontevreden zijn over de behandeling van hun privacyklachten. Burgers die daarover klagen bij de Autoriteit, komen hier vaak niet verder mee. De afhandeling van klachten lijkt bij de Autoriteit vooral gericht op het afhouden ervan. Dat schrijft de ombudsman in zijn rapport ‘Voor een dichte deur’

lees meer

Raad van State ten onrechte positief over ‘Super SyRI’

door: Tijmen Wisman , 15 december 2021

Waar privacytoezichthouder AP in haar laatste advies opnieuw hard stelling neemt tegen de controversiële datakoppelwet WGS, lijkt de eerder even kritische Raad van State van mening te zijn veranderd. Een “raadselachtige draai” volgens het Platform Burgerrechten, dat de Senaat oproept het voorstel alsnog op fundamentele gronden te verwerpen.

lees meer

GGD-datalek leidt tot collectieve rechtszaak tegen ministerie van VWS

6 december 2021

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport moet aansprakelijk gehouden worden voor het datalek dat begin dit jaar bij de GGD is ontdekt. Dat eist stichting ICAM in een collectieve procedure tegen het ministerie. Eerder dit jaar werd bekend dat door callcenter medewerkers grootschalig misbruik is gemaakt van de toegang tot de privé-informatie van ruim 6,5 miljoen Nederlanders.

lees meer

Een op drie Nederlanders is onvoorzichtig met privacygevoelige informatie op werk

door: Redactie iBestuur, 12 mei 2021

Maar liefst 34 procent van de werkende Nederlanders deelt weleens privégegevens met derden. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl. Een mogelijke verklaring hiervoor is gebrek aan relevante kennis. Zo zeggen vier op de tien ondervraagden dat zij te weinig van de AVG afweten.

lees meer

Spotlights op datagestuurde fraudebestrijding

door: Ingrid Hoogstrate, 14 april 2021

De combinatie datagebruik en privacy ligt al jaren onder een vergrootglas. Zeker ook waar het gaat om fraudebestrijding door de overheid. Toch is er veel mogelijk als we een aantal belangrijke AVG-principes in acht nemen en rekening houden met ethische aspecten.

lees meer