zoeken binnen de website

tag: persoonsgegevens

7 juli: Keukentafelsessie #3: Zicht en zeggenschap

16 juni 2022

Hoe krijgt de burger regie op eigen gegevens? Daarover praat Arre Zuurmond, regeringscommissaris Informatiehuishouding, op 7 juli tijdens de derde Keukentafelsessie met diverse gasten. Wat zijn de belemmeringen aan de kant van de overheid? En wat zijn de oplossingen? Meld u aan om live mee te kijken en mee te praten.

lees meer

De hielprik snel en adequaat georganiseerd in Amsterdam

15 juni 2022

Gemeente Amsterdam gaat op een veilige en snelle manier extra informatie over pasgeborenen doorgeven aan GGD Amsterdam, die daardoor efficiënt hielprikken kan plannen en plaatsen. Beide organisaties staan aan de wieg van de nieuwe toepassing OPENGGD binnen iBurgerzaken: “Met deze oplossing is het circuit kortgesloten tussen aangifte geboorte en het zetten van een hielprik.”

lees meer

Veilig gegevens uitwisselen tussen domeinen met nID Stelsel

7 juni 2022

Wanneer verschillende domeinen beter inzicht krijgen in elkaars data, kan dat leiden tot een betere en efficiëntere uitvoering van diensten en taken. Hoe zorg je ervoor dat datagedreven werken niet ten koste gaat van de privacy van individuen? Het nID Stelsel dat VNG Realisatie met partners ontwikkelde maakt de veilige uitwisseling van data tussen verschillende domeinen mogelijk.

lees meer

Tweede Kamer wil geen uniek id-nummer in Europese digitale identiteit

door: Redactie iBestuur, 3 juni 2022

De Europese Commissie wil dat iedere burger en elk bedrijf een Europese digitale identiteit (eID) krijgt. Daar staan kabinet en Kamer helemaal achter. Maar het voornemen om aan het id-bewijs een “uniek en permanent” identificatienummer te verbinden valt helemaal verkeerd. “We vrezen om de veiligheid”, zegt Van Huffelen over het verzet tegen het identificatienummer.

lees meer

Wet digitale overheid wordt aangepast

door: Redactie iBestuur, 3 juni 2022

Staatssecretaris Van Huffelen (Digitalisering) past na kritiek van de Eerste Kamer de Wet digitale overheid aan. Er komt een aparte novelle die dit regelt. Belangrijkste kritiekpunten: meer privacy bij het ontwerp van inlogmiddelen, controleer commerciële partijen die inloggegevens koppelen om gevoelige data te verzamelen en verplicht het open source aanbieden van identificatie- en inlogmiddelen.

lees meer

Persoonsgegevens zijn geen eigendom van de burger

door: Redactie iBestuur, 10 mei 2022

Een panel van experts boog zich over de vraag of de zeggenschap over de eigen persoonsgegevens versterkt kon worden vanuit een privaatrechtelijk eigendomsregime. Nee, was de conclusie, persoonsgegevens van een burger of consument zijn niet als eigendom te beschouwen. De AVG en het publiekrecht of consumentenbeschermingsrecht bieden evenveel houvast.

lees meer

Ook onze eigen overheid bedreigt de democratie met digitale middelen

door: Kees Verhoeven, 14 maart 2022

De oorlog in Oekraïne onderstreept dat democratie niet zo vanzelfsprekend is als we lange tijd hoopten. Maar niet alleen fysieke wapens vormen een bedreiging, ook digitaal gereedschap kan onze democratie in gevaar brengen. In de Privacyrede 2022 die ik op 17 februari uitsprak, riep ik op tot hernieuwde parlementaire tegenmacht in het digitale tijdperk.

lees meer

Europa verankert online rechten en plichten in digitale grondwet

door: Redactie iBestuur, 26 januari 2022

De mens gaat boven tech in het digitale tijdperk. Digitalisering moet vooral de kwaliteit van het leven verhogen, voor iedereen, op een eerlijke, duurzame manier. De commissie heeft dit vastgelegd in een Europese Verklaring over de Digitale Rechten en Principes voor het Digitale Decennium, die waarschijnlijk voor de zomer door de lidstaten en het Europees Parlement wordt ondertekend.

lees meer

Nationale ombudsman: veel burgers voor dichte deur bij Autoriteit Persoonsgegevens

21 december 2021

De Nationale ombudsman vindt dat de Autoriteit Persoonsgegevens niet goed omgaat met burgers die ontevreden zijn over de behandeling van hun privacyklachten. Burgers die daarover klagen bij de Autoriteit, komen hier vaak niet verder mee. De afhandeling van klachten lijkt bij de Autoriteit vooral gericht op het afhouden ervan. Dat schrijft de ombudsman in zijn rapport ‘Voor een dichte deur’

lees meer

Raad van State ten onrechte positief over ‘Super SyRI’

door: Tijmen Wisman , 15 december 2021

Waar privacytoezichthouder AP in haar laatste advies opnieuw hard stelling neemt tegen de controversiële datakoppelwet WGS, lijkt de eerder even kritische Raad van State van mening te zijn veranderd. Een “raadselachtige draai” volgens het Platform Burgerrechten, dat de Senaat oproept het voorstel alsnog op fundamentele gronden te verwerpen.

lees meer

GGD-datalek leidt tot collectieve rechtszaak tegen ministerie van VWS

6 december 2021

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport moet aansprakelijk gehouden worden voor het datalek dat begin dit jaar bij de GGD is ontdekt. Dat eist stichting ICAM in een collectieve procedure tegen het ministerie. Eerder dit jaar werd bekend dat door callcenter medewerkers grootschalig misbruik is gemaakt van de toegang tot de privé-informatie van ruim 6,5 miljoen Nederlanders.

lees meer

Een op drie Nederlanders is onvoorzichtig met privacygevoelige informatie op werk

door: Redactie iBestuur, 12 mei 2021

Maar liefst 34 procent van de werkende Nederlanders deelt weleens privégegevens met derden. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl. Een mogelijke verklaring hiervoor is gebrek aan relevante kennis. Zo zeggen vier op de tien ondervraagden dat zij te weinig van de AVG afweten.

lees meer

Spotlights op datagestuurde fraudebestrijding

door: Ingrid Hoogstrate, 14 april 2021

De combinatie datagebruik en privacy ligt al jaren onder een vergrootglas. Zeker ook waar het gaat om fraudebestrijding door de overheid. Toch is er veel mogelijk als we een aantal belangrijke AVG-principes in acht nemen en rekening houden met ethische aspecten.

lees meer