zoeken binnen de website

digitalisering en democratie

 • Kopje-onder in informatie

  door: Pascale Georgopoulou

  Pascale Georgopoulou

  De kandidatenlijsten voor de raadsverkiezingen in maart 2022 worden weer opgemaakt. Altijd weer een ingewikkelde klus. Partijen maken profielen van het ideale raadslid voor hun werving en selectie. Ze doen er goed aan om het competentieprofiel van de raadsledenvereniging te volgen. Met wat extra aandacht voor de competentie “analytisch vermogen” in relatie tot het verwerken van informatie.

 • Digitale samenleving vraagt om nieuwe vaardigheden

  door: Larissa Zegveld

  Goed onderwijs leidt jongeren op voor de banen van de toekomst en draagt bij aan een innovatieve en competitieve economieHet is belangrijk dat digitale geletterdheid in het curriculum komt. Maar mijn belangrijkste suggestie is: Ga in gesprek met schoolbesturen en leerkrachten, luister naar hun wensen en verlangens alvorens overhaaste veranderingen door te voeren.

 • Transparantie is key voor de Nederlandse lobby

  door: Rosa Juffer

  Als we lobbyen beter inzichtelijk maken kan een open en toegankelijk raamwerk worden bewerkstelligd dat een gelijk speelveld stimuleert. Dit is geen pleidooi om lobby aan banden te leggen, wel een aanmoediging om te realiseren dat ons ‘polderlandje’ een complex lobbylandschap bevat dat inzichtelijk moet worden gemaakt.

 • De verkiezingsposter als politieke folklore

  door: Pascale Georgopoulou

  Pascale Georgopoulou

  Ze stonden er plots bij ons om de hoek: de verkiezingsborden. Partijen kunnen weer plakken. Er zijn ook gemeenten waar een digitaal bestand kan worden gemaild naar bureau verkiezingen. Er doen tegenwoordig zoveel partijen mee dat het op die borden een zoom-call lijkt. Is dit nuttig of folklore?

 • Op naar een sterke(re) raad

  door: Marcel Krassenburg

  Marcel Krassenburg

  Informatisering van raadswerk en de griffie zou een kwestie van tijd moeten zijn, maar de praktijk is weerbarstiger.

 • Digitalisering vraagt om kaders

  door: Nathan Ducastel

  Nathan Ducastel

  Als overheid moeten we zorgen dat onze inwoners beter toegerust zijn om hun eigen keuzes te maken in de digitale wereld.

 • Digitalisering is (lokale) politiek

  door: Jan-Willem Wesselink

  Jan-Willem Wesselink

  Op alles wat belangrijk is, voeren we politiek. Behalve als het gaat om digitalisering en technologisering. Vreemd, toch?

 • Sluipenderwijs naar Big Brother?

  door: Rob van den Hoven van Genderen

  Rob van den Hoven van Genderen

  Gezichtsherkenning, oprukkende algoritmen, een noodwet die de privacy beperkt: we gaan stilaan aardig richting Big Brother.