zoeken binnen de website

weblog

De rubriek Weblog biedt plaats voor blogbijdragen van auteurs uit de publieke en private sector, dan wel van auteurs op persoonlijke titel. De redactie behoudt zich het recht voor blogbijdragen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Blogbijdragen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

Try-out

door: Kristel Lammers, 19 december 2018

Kristel Lammers - VNG

Provincies, gemeenten en waterschappen gaan in regionaal verband oefenen alsof de Omgevingswet al in werking is.

lees meer

Vaart maken!

door: Dirk-Jan de Bruijn, 18 december 2018

Als we willen dat innovaties écht wortel schieten, dan moeten we linksom of rechtsom een paar dingen anders organiseren. Is dat nou niet een mooie kerstboodschap?

lees meer

Grote broek

door: Menno Weij, 17 december 2018

Menno Weij - SOLV

De Stichting Museumkaart trok een grote broek aan toen hen gevraagd werd om gegevens van een kaarthouder af te staan aan de Belastingdienst. Maar was die grote broek eigenlijk wel terecht?

reacties: 1

lees meer

Kees werd vergeten door de computer

door: Arjan Widlak, 14 december 2018

Arjan Widlak

Als professionals het falen van de techniek opvangen en we beoordelen op cijfers, dan verdwijnt het zicht hierop. Bijvoorbeeld bij mensen met verward gedrag. Zoals Kees.

lees meer

Standaardiseren is geen vies woord

door: Hugo Aalders, 13 december 2018

Hugo Aalders - VNG Realisatie

Sommigen denken dat standaardiseren de eigenheid aantast, dat er geen ruimte meer is voor lokale verschillen als er wordt gestandaardiseerd. Het tegenovergestelde is waar.

reacties: 1

lees meer

Feedback button

door: Larissa Zegveld, 12 december 2018

Op elke overheidswebsite zou een feedback button moeten komen zodat gebruikers zonder veel omhaal kunnen reageren op de hun aangeboden dienstverlening. Nu alleen nog doen!

reacties: 5

lees meer

Blockchain technology and ethics

door: Ben van Lier, 11 december 2018

iBestuur academie, mastercourse smart cities - Ben van Lier

De mogelijkheden voor toepassing van consensusalgoritmes en software zijn op dit moment zeker nog niet duidelijk, maar zullen zeker groter zijn dan alleen in de vorm van crypto currencies.

lees meer

Logica en open source vs. Wmo

door: Astrid Oosenbrug, 10 december 2018

Astrid Oosenbrug

In het Gartner-onderzoek wordt gesteld dat de overheid geen open source software zou mogen ontwikkelen omdat het in strijd zou zijn met de Wet Markt en Overheid. “Onzin”, zegt OS&O.

lees meer

Floep weg!

door: Arjan Widlak, 7 december 2018

Arjan Widlak

Informatie die niet in het formulier past, past ook niet in de rest van het systeem. Aanpassingen vragen niet alleen een wijziging in een formulier, maar ook in achterliggende systemen.

lees meer

Robotrecht in Japan

door: Rob van den Hoven van Genderen, 6 december 2018

Rob van den Hoven van Genderen

Robotrecht leeft niet alleen in Nederland. Ook in Japan. Niet behept met de christelijk-calvinistische belemmeringen van moraal wordt het onderwerp daar in ruime zin serieus genomen.

lees meer

Loslaten

door: Bart den Dulk, 5 december 2018

Bart den Dulk

Digitale transformatie gaat niet om de systemen, maar om het voorstellingsvermogen van de mensen. Zijn zij in staat om de traditionele (meest analoge) concepten los te laten?

lees meer

Mooi weer

door: Arjen Hof, 4 december 2018

Arjen Hof

Het thema open data ‘staat bij gemeenten op de agenda’. Toch zijn er in de praktijk tot nu toe weinig concrete resultaten. Mogelijk helpt een Open Data Monitor om échte vooruitgang te boeken.

reacties: 1

lees meer

Toegankelijkheid begint bij de top (2)

door: Willem Pieterson, 3 december 2018

Organisatieveranderingen lopen vaak stuk op een top-down benadering. Datzelfde geldt ook voor de bottom-up aanpak. Maar wat nu als je beide aanpakken bij elkaar laat komen?

reacties: 1

lees meer

Smart contracts, smart genoeg?

door: Ruud Leether, 30 november 2018

Ruud Leether

In het verlengde van de blockchainhype dient zich een relatief nieuw IT-fenomeen aan: het smart contract.

lees meer

E-facturatie, verplicht gemak

door: Arjan Widlak, 30 november 2018

Arjan Widlak

In Nederland is het voor leveranciers aan de Rijksoverheid verplicht om elektronisch te factureren. Maar of dat het een en ander nu echt gemakkelijker maakt? Mwahhh…

lees meer