zoeken binnen de website

weblog

De rubriek Weblog biedt plaats voor blogbijdragen van auteurs uit de publieke en private sector, dan wel van auteurs op persoonlijke titel. De redactie behoudt zich het recht voor blogbijdragen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Blogbijdragen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

Gezichtsherkenning en de wet, voldoende duidelijk?

door: Jordan Bailey, 20 augustus 2018

Jordan Bailey

De inzet van biometrische technologieën wordt alsmaar groter, maar het is de vraag of altijd even goed is nagedacht over de juridische consequenties ervan.

lees meer

Het 'digitaal kluisje' - Deel I

door: Henk Bos, 14 augustus 2018

Henk Bos

De fracties van VVD en D66 in de Tweede Kamer zijn voorstander van een digitale kluis voor de burger. Een idee dat niet bepaald nieuw is. Al begin deze eeuw werd erover gesproken.

reacties: 1

lees meer

Gemeenten zijn digitale dreigingen de baas

door: Youri Lammerts van Bueren, 13 augustus 2018

Youri Lammerts van Bueren

De ontwikkeling van digitale dreigingen en de impact die het kan hebben op de organisatie, gaat hard. Gemeenten kunnen die digitale dreiging aan. Althans, als zij het samen doen.

lees meer

Positie bepalen

door: Hugo Aalders, 9 augustus 2018

Hugo Aalders - VNG Realisatie

Position papers op een aantal thema’s in de gemeentelijke uitvoering moeten helderheid geven voor gemeenten en hun partners, zoals marktpartijen en andere overheden.

lees meer

Baas in eigen e-overheidbuik?

door: Walter van Holst, 6 augustus 2018

Walter van Holst - PBLQ

Begin juni is het wetsvoorstel voor de Wet Digitale Overheid aanhangig gemaakt. Jammer genoeg zijn de scherpe adviezen van de Raad van State maar beperkt verwerkt in het voorstel.

lees meer

Ik word directeur

door: Seger de Laaf, 2 augustus 2018

Het woord burgerpanel kan écht niet meer. Laat, net zoals TenderNed deed, je gebruikers gewoon beslissen. Waarom dat moet? Als overheid hebben wij de wijsheid niet in pacht. Daarom!

reacties: 1

lees meer

Verfijnde uitspraak

door: Sandra van Heukelom-Verhage, 31 juli 2018

Sandra van Heukelom

Hoe moet de overheid omgaan met geautomatiseerde besluitvormingsprogramma’s in relatie tot burgers? De hoogste algemene bestuursrechter is er vrij duidelijk over.

reacties: 2

lees meer

Robot neemt het stuur over

door: Jan Willem Boissevain, 26 juli 2018

Jan Willem Boissevain  directeur Public  Pegasystems

Als het gaat om ethische dilemma’s zegt een meerderheid zichzelf op te offeren bij de keuze tussen overstekende mensen op het zebrapad of het betonblok. Zou het echt?

reacties: 4

lees meer

Management by walking away

door: Bas Linders, 25 juli 2018

Bas Linders

Van topambtenaren wordt verwacht dat zij om de zoveel jaar een andere post bekleden. Maar gaat het beleid om topambtenaren te laten rouleren niet ten koste van de inhoud?

reacties: 1

lees meer

Knisperende lakens

door: Kristel Lammers, 23 juli 2018

Kristel Lammers - VNG

Als het gaat om de Omgevingswet is het kraakhelder. Focus aanbrengen betekent keuzes maken. Dit doen we wel en dat niet meer. Dat is wat ons na de vakantie te doen staat.

lees meer

Verplichte open data standaarden graag!

door: Tom Kunzler, 17 juli 2018

Tom Kunzler

Open data voor lokale overheden zal zonder verplichte standaarden nooit goed van de grond komen. Alle goede bedoelingen van overheden die data beschikbaar stellen, ten spijt.

reacties: 2

lees meer

Scheiden van tafel en bed

door: Peter Lievense, 12 juli 2018

Peter Lievense

Hoewel EZK en LNV in één huis blijven wonen en van dezelfde inhouse ICT-dienstverlener gebruik blijven maken, kost de IT-afhandeling van deze scheiding van tafel en bed 55 miljoen euro!

lees meer

‘Mag ik daar een schepje pessimisme bij?’

door: Ruben Boyd, 12 juli 2018

Ruben Boyd

Momenteel lijkt het debat over de toekomst gedomineerd te worden door tech-utopisten, dromers en ondernemers enerzijds en anderzijds de massa die er allang niets meer van begrijpt.

lees meer

Put your money where your mouth is

door: Dirk-Jan de Bruijn, 11 juli 2018

Een advies aan al onze publieke leiders: als we willen dat innovaties écht wortel schieten, dan moeten we linksom of rechtsom een paar dingen anders organiseren.

reacties: 2

lees meer

1.000.000.000 euro

door: Seger de Laaf, 10 juli 2018

Een oproep aan topambtenaren als politici: Luister naar je onderbuik en vraag door tot je een ons weegt. Draai iedere belastingcent om. Want als jij het niet snapt, snapt niemand het.

lees meer