zoeken binnen de website

weblog

De rubriek Weblog biedt plaats voor blogbijdragen van auteurs uit de publieke en private sector, dan wel van auteurs op persoonlijke titel. De redactie behoudt zich het recht voor blogbijdragen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Blogbijdragen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

Dataparagraaf voor in coalitieakkoorden

door: Marc de Vries, 3 april 2018

Marc de Vries

Steeds meer bestuurders zien dat sensordata kansen biedt, maar ook om extra spelregels vraagt. Een mooi moment voor een ‘plug and play’ dataparagraaf in de coalitieakkoorden.

lees meer

Recht en Robots

door: Matthias Dobbelaere-Welvaert, 29 maart 2018

Matthias Dobbelaere-Welvaert

De uitdagingen en mogelijkheden voor de advocatuur zijn enorm, onder meer door de komst van robots. Er zijn twee routes die de advocatuur kan bewandelen: verzet of omscholing.

lees meer

Blockchain Liquid Democracy

door: Raoul de Vries, 28 maart 2018

Raoul de Vries

Het is hoog tijd dat democratische participatie kennis maakt met het digitale landschap van de 21ste eeuw. Centraal daarin staan twee ideeën: liquid democracy en blockchaintechnologie.

lees meer

Bedrijfsleven verplicht

door: Seger de Laaf, 27 maart 2018

Overheidsambtenaren moeten binding houden met het bedrijfsleven. Al was het alleen maar omdat je daar leert dat er voor vrijwel iedere oplossing een probleem is.

reacties: 7

lees meer

Nieuwe raad, nieuwe kansen

door: Paul Ruijgrok, 26 maart 2018

Paul Ruijgrok

Inwerkprogramma’s moeten gemeenteraden snel op de hoogte krijgen op inhoudelijke dossiers. Digitalisering krijgt daarin nog onvoldoende aandacht. Tijd om dát te veranderen.

lees meer

Minder belasting. Meer bitterballen!

door: Peter Lievense, 22 maart 2018

Peter Lievense

Bij de gemeenteraadsverkiezingen is er met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid geen kunstmatige intelligentie ingezet. Sowieso is er weinig intelligentie ingezet.

lees meer

Bedrijventerreinen

door: Ben Kokkeler, 22 maart 2018

Ben Kokkeler

Binnenkort worden honderden raadsleden geïnstalleerd. Hoe mooi zou het zijn als die zich vol zouden richten op de veiligheid in de werkomgeving van hun burgers en ondernemers?

lees meer

Burgers hebben wél iets te vrezen!

door: Ruben Boyd, 21 maart 2018

Ruben Boyd

Inlichtingendiensten snappen maar niet dat hun online bevoegdheden zoveel weerstand oproepen. “Burgers staan toch ook het gros van hun gegevens af aan techbedrijven?”

lees meer

Wie wordt wethouder Digitale Transitie?

door: Evert-Jan Mulder, 20 maart 2018

De digitale revolutie raakt ook de gemeente en haar bestuur. Die moet daar een antwoord op formuleren. Een ideale gelegenheid voor de nieuw te vormen Colleges om zich te bewijzen.

lees meer

De strijd tegen nepnieuws - 4

door: Maurits Kreijveld, 19 maart 2018

Maurits Kreijveld

De oplossing van de bestrijding van nepnieuws moet niet gezocht worden in het filteren van nieuws en het pamperen van burgers. Wat wél helpt is om burgers weerbaarder te maken.

lees meer

De winterslaap is voorbij

door: Kristel Lammers, 16 maart 2018

Kristel Lammers - VNG

De winterslaap is nu toch bijna echt voorbij. Tijd om op te staan en om te beginnen met de Omgevingswet. Begin, want niets doen is ook een keuze met risico’s en effecten.

lees meer

Kenniswoestijn

door: Peter Lievense, 15 maart 2018

Peter Lievense

In de chipsindustrie spelen ze matroesjka: Broadcom koopt Qualcomm koopt NXP koopt Freescale. En dat is geen kattenpis. NXP moet 43 miljard opleveren en Qualcomm meer dan 100 miljard.

lees meer

Dutch legislation?

door: Marc van Opijnen, 15 maart 2018

Marc van Opijnen

Nederland heeft een strategische positie op de internationale juridische markt. De oprichting van het Netherlands Commercial Court bewijst dat. Maar zíjn we wel zo internationaal?

lees meer

Vlees op de botten

door: Wouter Welling, 14 maart 2018

Wouter Welling

Komt echte innovatie in de IT-services van de overheid voort uit schaarste? Hebben we voor de digitale transformatie bij de Rijksoverheid misschien te veel vet op de botten?

lees meer

Uber easy

door: Seger de Laaf , 13 maart 2018

Altijd wordt de schuld neergelegd bij de ontvanger. Zelden kijken zenders, ambtenaren in het bijzonder, naar hun eigen gedrag voor ze die anderen proberen op te leggen. Voor hoelang nog?

lees meer