zoeken binnen de website

weblog

De rubriek Weblog biedt plaats voor blogbijdragen van auteurs uit de publieke en private sector, dan wel van auteurs op persoonlijke titel. De redactie behoudt zich het recht voor blogbijdragen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Blogbijdragen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

Werkzame stof

door: Michiel Leenaars, 26 januari 2018

Michiel Leenaars

Onderwijsmaterialen goedkoper en beter, een dalende werkdruk op scholen, meer salaris voor docenten en een afnemend docententekort? Het kan. Hoe? Door slim handelen.

lees meer

ENSIA in progress

door: Youri Lammerts van Bueren, 25 januari 2018

Youri Lammerts van Bueren

ENSIA is misschien nog niet helemaal perfect, maar het is inmiddels wel een goed instrument om de organisatie mee te nemen in het onderwerp informatieveiligheid.

reacties: 4

lees meer

Niet voor kinderogen…

door: Ruben Boyd, 24 januari 2018

Ruben Boyd

Vrijwel elke twaalfjarige loopt met een smartphone rond. Ook in de schoolklas. Niet om te bellen of te appen met hun vriendjes, maar om de vele sociale mediaplatforms. Tijd voor actie!

lees meer

Is een open deur wel zo vanzelfsprekend?

door: Sjors Slaats, 23 januari 2018

Sjors Slaats

Als gemeente hoor je de ambitie te hebben zo open en toegankelijk mogelijk te zijn. Het zijn met name de nieuwe raadsleden die straks redelijk onbevangen kunnen beoordelen of dat ook zo is.

lees meer

Pijnlijke rekenfouten

door: Jan Willem Boissevain, 22 januari 2018

Jan Willem Boissevain  directeur Public  Pegasystems

Wat hebben marsmissies, premier Rutte en de gemeente Amsterdam gemeen? Allen vielen ten prooi aan knullige fouten die voorkomen hadden moeten worden.

reacties: 1

lees meer

Open Raadsinformatie heeft massa bereikt

door: Pascale Georgopoulou, 19 januari 2018

Pascale Georgopoulou

De pilot Open Raadsinformatie begon een beetje schoorvoetend, maar inmiddels zijn er (ruim) honderd gemeenten aangehaakt. Voldoende massa om vervolgstappen te zetten!

lees meer

Rijks ICT Gilde?

door: Seger de Laaf, 18 januari 2018

Werken voor Nederland als IT’er? Echt vlotten wil het vooralsnog niet. Maar wat wil je ook als de afkorting van je afdeling meer letters bevat dan een gemiddeld potje Wordfeud?

reacties: 3

lees meer

Lokaal bestuur voor digitale wereldburgers

door: Paul Ruijgrok, 16 januari 2018

Paul Ruijgrok

Cybercriminaliteit en burgerparticipatie zijn twee voorbeelden waar de digitalisering een lokaal antwoord vraagt. Bij het samenstellen van colleges moeten we daar rekening mee houden.

lees meer

GKG: een veelbelovende startup!

door: Bernard van Dam , 15 januari 2018

Bernard van Dam

Samenwerken op het punt van informatievoorziening: in de regio Groningen doen ze het. Daar wordt toegevoegde waarde gecreëerd door data van organisaties met elkaar te verbinden.

lees meer

Tussen droom en daad

door: Bas Eenhoorn, 12 januari 2018

‘Blijf investeren, blijf in verbinding en blijf in beweging’. Dat zijn op de valreep nog een paar aandachtspunten bij het overdragen van het stokje aan staatssecretaris Knops (BZK).

lees meer

Digitale dienstverlening: een vak (apart)!

door: Carolien Nicolai, 11 januari 2018

Carolien Nicolai

Wie is verantwoordelijk bij gemeenten over de website als het gaat om (digitale) dienstverlening? Vaak is dat communicatie of een webredacteur, maar het is niet iets wat je er even bij doet.

reacties: 5

lees meer

Waar is de broncode?

door: Jos van den Oever, 10 januari 2018

Jos van den Oever

Digitale publieke dienstverlening zonder open broncode is verdacht. Wat staat er in die broncode dat geheim moet blijven? Gooi toch open die boel! Dat past ook beter in het straatje van het kabinet.

reacties: 2

lees meer

Proactieve regulering AI?

door: Matthias Dobbelaere-Welvaert, 8 januari 2018

Matthias Dobbelaere-Welvaert

De ontwikkeling van artificiële intelligentie (AI) is onvermijdelijk, maar wat weten wij eigenlijk écht over de impact ervan? Om daar grip op te houden, is proactieve regulering noodzakelijk.

lees meer

2018: maak werk van netwerkleiderschap!

door: Dirk-Jan de Bruijn, 3 januari 2018

De combinatie van sturen én verbinden heeft zich als geen ander bewezen. Het is dan ook een mooi voornemen om dit in dit nieuwe jaar breedschalig te gaan toepassen.

reacties: 1

lees meer

Verhullende taal

door: Larissa Zegveld, 21 december 2017

Het is erg dat jargon vaak wordt gebruikt om de waarheid te verhullen. Dat tast niet alleen de kwaliteit van de uitvoering aan, maar ook het vertrouwen van burgers in de politiek.

lees meer