zoeken binnen de website

weblog

Ongeschikt? Dan snel geschikt!

door: René Veldwijk, 12 juni 2013

Een voor de hand liggende manier om te begrijpen waarom de uitvoering van publieke ICT-projecten fout loopt, is kijken naar de verschillen met de private sector.

reacties: 2

lees meer

Denk niet te lichtvaardig over eID

door: Wolfgang Ebbers , 6 juni 2013

Wolfgang Ebbers

Plasterk werkt nu aan het eID-stelsel. Het idee is goed, maar de duivel staat al schaterlachend klaar achter de coulissen van het Theater der Details.

reacties: 2

lees meer

Registratiedrift

door: Peter Mom, 5 juni 2013

Peter Mom

Leiden wil afvalbakken via een chip koppelen aan burgers. Voor de ‘interne bedrijfsvoering’. Maar de voorlichting roept nogal wat vragen op.

reacties: 2

lees meer

Scrum: óók voor beleidsmakers!

door: Dirk-Jan de Bruijn, 3 juni 2013

Dirk-Jan de Bruijn

Scrum hoeft helemaal niet lang te worden voorbereid. Het gaat immers om de achterliggende filosofie. Als je die Scrum-mindset oppakt, kun je er nog vandaag mee beginnen.

reacties: 4

lees meer

Spookburgers

door: Jan Willem Boissevain, 29 mei 2013

Jan Willem Boissevain

Maak een start met het afschaffen van toeslagen. De inkomens kunnen worden gecompenseerd door een verlaging van de laagste belastingschijf of verhoging van de uitkering.

lees meer

Dienstverlenend, slagvaardig, kostenbewust

door: Leo Smits, 24 mei 2013

Leo Smits

De Rijksdienst staat voor een daling van de uitgaven van rond de 13 miljard euro in 2018 en dat wordt voor een belangrijk deel gerealiseerd door de toepassing van ICT.

lees meer

Wat komt er na de cloud?

door: Henri Rauch, 22 mei 2013

Henri Rauch

Eén les heeft het Europees Parlement geleerd: als je laat ingrijpt – zoals bij de cloud – loop je toch gewoon maar achter de feiten aan.

reacties: 3

lees meer

Weekers’ World

door: René Veldwijk, 22 mei 2013

Als het om gegevenssoorten gaat die breed worden gebruikt, loopt het stelsel dood op het touwtrekspel van instanties waarop individuele bewindspersonen geen greep hebben.

reacties: 2

lees meer

The proof of the pudding...

door: Arda Gerkens, 21 mei 2013

Arda Gerkens

Hoe voorkomen we dat alle CERTs, het Europees Centrum voor Cybercrimebestrijding, het NCSC molochs worden vol van goede bedoelingen, maar verlamd door politieke gevoeligheden.

lees meer

Rare dingen, die gegevens

door: Ellen Boschker, 21 mei 2013

Ellen Boschker

Wat is een gegeven, hoe ziet het eruit? Ik heb geen idee. Dit terwijl gegevens het fundament van de overheid en samenleving zijn (geworden) en we er blind vertrouwen in hebben.

lees meer

Basisinkomen

door: Titus Mars, 14 mei 2013

Titus Mars

Sociale voorzieningen leiden tot misbruik, en misbruik vraagt om handhaving en sanctiebeleid. Maar je kan het probleem ook van een heel andere kant benaderen.

reacties: 1

lees meer

E-overheid in de cloud: is dat wel veilig?

door: Chris Holman, 10 mei 2013

Chris Holman

Een beetje ICT-beveiligingsexpert bij een commerciële partij krijgt meer in de maand dan de gemiddelde gemeentesecretaris, dus wat klopt hier niet?

lees meer

Toeslagentoestanden

door: René Veldwijk, 10 mei 2013

Zojuist de feitenbrief van stas Weekers aan de Kamer gelezen. Het kost mij weinig moeite om de ICT-component in beide recente ‘stasschandalen’ te zien.

reacties: 6

lees meer

Tussen droom en daad in Amsterdam

door: Arre Zuurmond, 7 mei 2013

Arre Zuurmond

“Neem me niet kwalijk, ik heb een gekke vraag: waar is de ingang van de parkeergarage?”. “Nou, zo gek is die vraag niet, dat vragen wel 5 tot 10 mensen per avond.”

lees meer

Patriot Act: a never ending story ?

door: Ruud Leether, 6 mei 2013

Ruud Leether

De Patriot Act is geen Nederlands probleem, maar een jurisdictieconflict tussen Amerika en de EU dat alleen op dat niveau kan worden opgelost.

lees meer