zoeken binnen de website

Bezuinigen en ICT: zorgvuldig graag!

door: Leo Smits | 4 juni 2012

Leo Smits

Met een zekere regelmaat kopt een krant dat er miljarden kunnen worden bespaard met en op overheids-ICT. Het enthousiasme van de auteurs is soms zo groot dat de bedragen die ze als bespaar mogelijkheden zien groter zijn dan de uitgaven. Even vergeten te kijken hoeveel er eigenlijk uit gegeven wordt.

Een paar jaar geleden waren het wat professoren in Trouw en vorig jaar was het een kleine zelfstandige in de Volkskrant en vorige week was het weer raak in het FD. Er moest een “Delta-plan” komen voor de ICT bij de overheid. Het patroon is herkenbaar. Er gaat een enorm betonblok in een klein tuinvijvertje en politici kunnen zo’n mooi op de stip gelegde bal niet laten liggen en hop, daar zijn de Kamervragen al.

De redenering in die korte kranten stukjes komt meestal ook overeen. In de USA doen ze met minder dus bij ons kan dat ook. Wij van bedrijf X hebben het al lang draaien in Australië en hier komt het maar niet van de grond. Ook veel voorkomend is de redenering dat dienst A iets doet dat lijkt op dienst B en de miljarden vliegen je om de oren als die twee het voortaan samen gaan doen. Het staat er nooit zo expliciet in, maar meestal is tussen de regels door wel te lezen dat veel heil en zegen verwacht mag worden als de auteur of zijn bedrijf ingehuurd wordt of techniek mag leveren.

Even een spa dieper ontbreekt. Alle gemeenten zijn het zelfde staat er dan. En dat is ook wel zo als je van veraf kijkt. Maar plots is er toch verschil als de ene een luchthaven heeft en de andere veel ambassades en de volgende veel vreemdelingen, de daar op volgende een grote chemische industrie de volgende op de grens met een buurland ligt en ga zo maar door.
Ook zo n mooie redenering is dat het innen van de Belasting eigenlijk hetzelfde is als het innen van boetes. Of nog mooier innen is eigenlijk het zelfde als uitkeren, maar dan om gekeerd. Dus veeg de boel maar bij elkaar en de miljarden spuiten de staatskas in. Vermoeid sleept de minister zich weer naar de Tweede Kamer. Hij belooft beterschap en de Algemene Rekenkamer haalt zijn rapporten van de vorige keer weer uit de kast.

Klakkeloos

ICT blijft lastig en het openbaar bestuur complex, het bedrijfsleven blijft door gaan met zich niet verdiepen in de overheid en we wachten op de volgende journalist of redacteur die weer klakkeloos het droom verhaal over de miljarden besparingen plaatst. En we wachten op de bij behorende politicus die een mooi moment ziet om zich aan de achterste banken te ontworstelen.

Sneu is dat er inderdaad fors te besparen valt, maar dat daar niet zorgvuldig naar gekeken wordt. Een zeer belangrijke besparing zit hem in vereenvoudiging. Politici hebben de neiging om wetten en regels zo ingewikkeld te maken dat de kosten de pan uit vliegen. We kunnen ook dingen gewoon niet doen. Kohnstamm van het CBP zegt altijd dat we steeds maar weer een hooiberg creëren omdat we op zoek zijn naar een speld en hij heeft gelijk.

Goed gebruik maken van de basis registraties is ook een bron van geld. Verbetering van opdrachtgeverschap en bekwame planning en monitoring van projecten is ook een belangrijke mogelijkheid om het goedkoper te doen. Bezuinigen mèt ICT is er ook een. Stevig saneren in vaak enorm uitgegroeide applicatie portfolio’s. Er kan heel veel geld bespaard worden, maar niet met die simpele stukjes in de krant en de bijbehorende Kamervragen.

Leo Smits is directeur van Het Expertise Centrum, ROI en Zenc

reacties: 2

tags:

  • Rene Veldwijk #

    7 juni 2012, 14:04

    Als je uit dit stukje alle ongestaafde beweringen (“besparingen > uitgaven”), badinerende wegzetters (“wat professoren”, “kleine zelfstandige”) , gratuite insinuaties (“auteur’s bedrijf wil ingehuurd worden”) en jij-bakken (“politiek, kijk naar jezelf”) wegneemt, dan blijft er niettemin één ware bewering over. Het wordt wel goed zoeken om die te vinden.

    Ik heb de heer Smits overigens gemist op de ICT-expertlijst van de tweede kamer. De vele mensen die gehoord werden waren behoorlijk eenduidig en concreet en schetsten allen een dramatisch beeld, vaak inclusief concrete verbeteradviezen.

    Zie: ibestuur.nl/weblog/b….

    Overal waar grote problemen spelen zien we bagatelliserende en accommoderende publieke en commerciele toezichthouders die veelal in een ongezonde verhouding staan tot hun opdrachtgevers. Bij de publieke ICT is dat niet anders. QED.

    Hopelijk krijgt het onderwerp “toezicht” de plaats die het verdient in een parlementaire onderzoek naar ICT falen.

  • Jan Willem Boissevain #

    8 juni 2012, 08:52

    Gelukkig leven we in een vrij land waarin iedereen voor zijn mening uit mag komen. Als het gaat om de publieke zaak dan is het juist goed dat dit gebeurt. Je kunt het ergens mee eens zijn of oneens. Het staat eenieder dan weer vrij om daarop te reageren. En natuurlijk kun je daarbij zelfs een karikatuur maken van andermans standpunten om zo je eigen gelijk te bewijzen. iBestuur biedt voor dit debat nu een mooi platform: een debat met open vizier. Want waar ik zelf moeite mee heb zijn de anonieme bronnen waarop veel krantenberichten zich op baseren. Je weet dan niet wie er achter zit en kunt wijzen op de vele onjuistheden die vaak in de krant staan.

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.