zoeken binnen de website

Brand!

door: Chris Holman | 23 juli 2012

Chris Holman

Met enige schrik las ik het bericht over de brand in het monumentale gemeentehuis van Waalre. In een rare gedachtekronkel schoot mij het begin uit romans van Leonhard Huizinga te binnen.

Een aantal van zijn romans over het schelmenduo Adriaan en Olivier begint soortgelijk. Het start met ‘het parkeren’ van hun Rolls Royce tegen de trappen van het stadhuis van het pittoreske stadje Rittenburg (in werkelijkheid Middelburg).


De kans op een ongeluk, calamiteit of andere bedreiging voor een gemeente is te vatten in een formule: risico = kans * ernst. In Japan kunnen ze hierover meepraten en daar hebben ze bepaald dat de ernst van nucleaire ongelukken erg groot is, de kans daarop onveranderd is gebleven. En met de vreselijke lessons learned waarschijnlijk zelfs lager. De formule was en is nog steeds heel relevant.

Voor gemeente Waalre, en zeker voor de medewerkers, is de brand een echte nachtmerrie. Aanslagen in Nederland bij gemeenten zijn gelukkig zeer zeldzaam, ik herinner me alleen Almelo en Helmond nog. In mijn tijd in Afghanistan bleef het beperkt tot wat handgranaten bij de stemlokalen, business as usual. Maar dat nu een gemeentehuis in vlammen is opgegaan – het moet niet gekker worden.

Uit de berichtgeving van Waalre op de gemeentewebsite en uit Twitter-berichten, maak ik op dat ze zeer snel hun dienstverlening weer op gang hebben gebracht. Op het moment van schrijven van deze blog is helaas nog niet duidelijk of ‘de reisdocumenten die in de kluis lagen nog bruikbaar zijn, maar ze hebben nu tijdelijk een onderkomen in de brandweerkazerne’ (sic). Het zet me wel aan het denken: als de informatievoorziening van je gemeente volledig uit de Cloud wordt afgenomen, hoe snel ben je dan als gemeente bij een dergelijke calamiteit weer ‘back in business’?

Als je als gemeente Het Nieuwe Werken volledig hebt ingevoerd, kan een medewerker dan gewoon thuis verder werken en een werkplek bij de lokale supermarkt inrichten voor de dienstverlening aan het publiek? Wat zou er gebeurd zijn als het servers van Waalre ook verbrand waren, hoe snel waren ze dan weer ‘in business’ geweest? Kortom: zijn alle 415 gemeenten in Nederland klaar voor een calamiteit zoals nu in Waalre heeft plaatsgevonden?

Tijd om weer de informatiebeveiligingsplannen uit de kast te trekken, de risico-analyses te updaten en wellicht weer eens te testen of wat bedacht is ook werkt!

Bent u er klaar voor en heeft u de formule risico=kans*ernst er weer bij gehaald?

Chris Holman is gemeenteadviseur bij PinkRoccade Local Government

tags: , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.