zoeken binnen de website

COC of ICT

door: Bas Linders | 26 juni 2012

Bas Linders

Zeker, het duurt nog twee maanden, maar we weten nu al wie de verkiezingen van 12 september gaan winnen: de ambtelijke staven van de diverse departementen!

Nu is dat bij Tweede Kamer verkiezingen altijd al een beetje het geval, maar vooral deze keer. De samenstelling van de nieuwe Tweede Kamer zal immers meer lijken op een opleidingsinstituut voor parlementariërs dan op de ‘leeuw’ die zorgt voor voldoende tegenwicht in het machtsspel tussen regering en volksvertegenwoordiging.

Het dagblad Trouw signaleerde al het vertrek van de volledige ‘babyboom generatie’ van Kamerleden. De gemiddelde leeftijd van Kamerleden daalt, evenals de gemiddelde zittingsduur en de gemiddelde dossierkennis en ervaring . Die laatste twee zaken spelen toch al een ondergeschikte rol als het gaat om de selectie van Kamerleden. Iemand die ergens veel van weet kan het makkelijk afleggen tegen iemand die nog nauwelijks zijn of haar sporen heeft verdiend, maar die toevallig wél uit Limburg komt en niet uit Utrecht.

Zo kun je kandidatenlijsten krijgen waar maar één econoom opstaat, maar waar alle provincies op zijn vertegenwoordigd en dat zal wel een gelukzalig gevoel geven. Je komt verder met kennis over het COC dan over ICT. Het zal – afgezien van de komende regeringsvorming – een behoorlijke tijd duren voordat de nieuwe Tweede Kamer zijn draai heeft gevonden en alle lopende dossiers een nieuwe eigenaar hebben.

Daar komt nog bij dat partijen die te kampen krijgen met afnemende kiezersgunst hun huishouding zullen moeten aanpassen en dus ervaren fractiemedewerkers de deur moeten wijzen. Die kunnen hun kennis niet simpelweg aanbieden bij de winnaars en moeten hopen op een plekje bij een van de vele lobbybureaus die rondom het parlement actief zijn. Zo’n samenloop der dingen zorgt er nu bijvoorbeeld voor dat er veel ervaring op het gebied van ICT-vraagstukken na 12 september gewoon uit de Tweede Kamer verdwijnt.

Bij de VVD verdwijnt Afke Schaart, bij het CDA Jack Biskop en Ger Koopmans. PvdA’er Pierre Heijnen staat volgens de peilingen op een onverkiesbare plaats en zijn partijgenoot Jeroen de Lange zien we niet meer terug. De terugkeer van Wassila Hachchi van D66 hangt af van de vraag of haar partij de door de peilingen voorspelde winst ook haalt. GroenLinks moet straks waarschijnlijk meer dossiers laten behandelen door minder mensen.

Van de zeven leden van de werkgroep die de start van het parlementaire onderzoek naar ICT-projecten bij de overheid op dit moment voorbereidt staat vast dat er twee niet zullen terugkeren, terwijl van de rest helemaal niet zeker is of ze na 12 september nog op dit dossier actief kunnen zijn. ICT-top ambtenaren –en de ministers die zij dienen – hebben recht op ruim voldoende tegenspel en een kwalitatieve beoordeling van hun beleidsvoorstellen en –uitvoering. Ze mogen dan de verkiezingen straks hebben gewonnen, aan het zoveelste rondje vragen naar de bekende weg zullen ze vast geen behoefte hebben.

Bas Linders is journalist en columnist.

tags: , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.