zoeken binnen de website

Communities

door: Chris Holman | 6 juli 2012

Chris Holman

Creëer een omgeving waar eigen initiatieven kunnen bloeien. Het lijkt zo simpel. En dat is het vaak ook. Mijn persoonlijke ervaringen zijn in ieder geval positief. Toen ik als commandant van een missieteam in Afghanistan begin deze eeuw dat land hielp met de wederopbouw, kenden de we een mooi programma waar gemeenschappen zelf aan de slag konden met projecten voor energie, een brug, water of andere gemeenschappelijke voorzieningen.

Enige eis voor de geldstroom die we via Kabul in gang zetten, was dat de gemeenschap, of in onze termen de community, zelf de keuzes en plannen maakte, de projecten uitvoerde en ook het beheer goed borgde. Uiteraard organiseerden we als internationale gemeenschap passende hulp om dit ook door hun zelf te laten uitvoeren. Soms combineerden de verschillende communities hun projecten om nog slagvaardiger te zijn.

Het was een succesvol programma, waarbij communities ook echt als gemeenschappen acteerden: 

‘The National Solidarity Programme (NSP) was created to develop the ability of Afghan communities to identify, plan, manage and monitor their own development projects. Through the promotion of good local governance, the NSP works to empower rural communities to make decision affecting their own lives and livelihoods. Empowered rural communities collectively contribute to increased human security.‘Nu terug naar Nederland: wij hebben als geen ander alle mogelijkheden om van onze vrienden in Afghanistan te leren. Immers, community building en crowd sourcing zijn met onze ultramoderne ICT prima mogelijk. En toch blijven we als gemiddelde inwoner van een gemeente lekker achterover leunen en roepen we dat onze politici en onze ambtenaren het allemaal moeten regelen. Dat is onzin. Wij zijn zelf aan zet.

Initiatieven

Wellicht mogen we verwachten dat de overheid en publiek-private samenwerkingen (PPS) omgevingen creëren waar initiatieven kunnen bloeien.

‘We doen al aan interactieve beleidsvorming en PPS’, hoor ik u zeggen. Maar dat is toch vaak een legitimatie voor projecten met weinig toegevoegde waarde of megalomane projecten met dubieuze investeringen, zoals outlet-centra en meubelboulevards die niets dan rode cijfers schrijven. Ik chargeer natuurlijk. Er zijn hier wel degelijk mooie projecten en initiatieven te vinden in Nederland. Maar wat doen we zelf en wat doet de politiek?D66 heeft in ieder geval al een brug geslagen tussen ICT en community-vorming in hun verkiezingsprogramma: ‘Het is volgens deze partij aan de overheid om met behulp van ICT mensen in staat te stellen inspraak en zelfbestuur vorm te geven.’
Groen Links verwoordt het zo: ‘Online informatievoorziening en samenwerking biedt burgers nieuwe mogelijkheden voor politieke participatie. De overheid gaat experimenteren met vormen van participatie en bestaande initiatieven op dit gebied ondersteunen, om daarmee ook groepen die nu nog weinig participeren, te betrekken.’

Ik ben benieuwd hoe wij en onze politiek hier ook daadwerkelijk mee aan de slag gaan de komende tijd: aan de mogelijkheden van de informatievoorziening en ICT zal het niet liggen!
Ik zie het zo: begin bij jezelf en klein, met het effect van de ‘Broken windows theory’ van Wilson en Kelling. Zij stelden dat een schone leefomgeving bijdraagt aan minder criminaliteit en vandalisme. Mijn wijkbewoners in Venray pakken het zelf op door op eigen initiatief onze woonomgeving te verfraaien:

Woonomgeving Venray

Chris Holman is gemeenteadviseur bij PinkRoccade Local Government

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.