zoeken binnen de website

Digitale dictatuur

door: Seger de Laaf | 29 juni 2017

Gisteren zag ik de Putin Interviews op National Geographic. Putin gaf aan dat kiezers in Europa en de VS teveel keuze hebben, en dat dat ten koste gaat van de democratie. Interessant punt.

Als we kijken naar ons publieke IT-stelsel in Nederland, mogen we gerust van een onbegrijpelijk systeem spreken, dat niemand in zijn geheel kan bevatten en dus begrijpen. Het lijkt enigszins op aanbesteding-regelgeving: ik ken mensen die er 30 jaar mee bezig zijn en nog niet de helft overzien.


Belangrijke IT Organisaties Rijksoverheid

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Een dergelijke complexiteit kent één grote verliezer: de gebruiker. Want welke urgentie is er voor de stichters om een dergelijk systeem aan te passen? Iedereen is bezig met zijn of haar koninkrijk, in de beste overtuiging dat het een cruciaal radertje is in een geoliede machine.

Maar het geheel is meer dan de som der delen. Ik zal nooit vergeten dat een ondernemer riep: “Geef mij liever één systeem dat minder goed is, dan tien goede systemen die ik allemaal moet gebruiken”. En dat is precies de crux die ons gaat maken of breken de komende tijd. Snelheid wordt namelijk vele malen belangrijker dan privacy of veiligheid.

Wat Nederland nu in mijn optiek nodig heeft, is politiek die het ambtelijk apparaat richting geeft. Politiek die de gebruiker vertegenwoordigt, die vooral heel moe is van weer een ander portaal voor een afspraak bij de huisarts. Dat, terwijl half Nederland net met een iPhone overweg kan: De film I Daniel Blake, maakt heel duidelijk dat deze vorm van bureaucratie levens kapot kan maken.

Mensen als Bas Eenhoorn en Steven Luitjens kunnen al het gelijk van de wereld hebben, maar eerder bleek al uit verschillende onderzoeken dat slechts enkele politici op de hoogte zijn van dit probleem – laat staan de causale relatie met vertrouwen in de overheid. Dus als de kip het ei niet wakker maakt, citeer ik graag mijn held John Mayer:

Now we see everything that’s going wrong
With the world and those who lead it
We just feel like we don’t have the means
To rise above and beat it

So we keep waiting
Waiting on the world to change
We keep on waiting
Waiting on the world to change

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.