zoeken binnen de website

FuturICT

door: Leo Smits | 3 september 2012

Leo Smits

Natuurlijk is het goed om in de achteruitkijkspiegel te kijken en te leren van projecten die niet goed gelopen zijn. En natuurlijk is het goed om op het dashboard te kijken op de metertjes om te zien of een project niet langer duurt dan voorzien. En op het metertje dat aan geeft of het budget niet overschreden wordt. En natuurlijk is het goed om allerlei instrumenten zoals de Gateway Reviews in te zetten om te zorgen dat we de dingen die we doen, goed doen.

Maar er moet ook wel iemand zijn die door de voorruit kijkt en zich een beeld vormt van waar we naar toe gaan. Wat gebeurt er morgen en wat in de komende twintig jaar. Neelie Kroes heeft met haar ‘flagships initiative’ er voor gezorgd dat het FuturICT-project op gang gekomen is. Het uiteindelijke doel van het project FuturICT is om complexe, wereldwijde, sociaal interactieve systemen te begrijpen en te beheren, met een focus op duurzaamheid en veerkracht. FuturICT bouwt een Living Earth Platform, een simulatie-, visualisatie- en participatieplatform ter ondersteuning van de besluitvorming van beleidsmakers, ondernemers en mensen uit het bedrijfsleven en uiteindelijk ook burgers.

Daarbij wordt ICT gecombineerd met wiskunde en de sociale wetenschappen. Daardoor ontstaat er een ‘paradigm shift’, gebaseerd op de evolutie van de samenleving in combinatie met ICT.
FuturICT zorgt er voor dat de wetenschap mee komt in de snelheid waarmee problemen zich aan ons voordoen op het gebied van globalisering, technologie, demografie en verandering van milieu en klimaat. FuturICT helpt bij het sterker maken van onze samenleving en de manier waarop we ons aan kunnen passen aan veranderingen. Dat gaat gebeuren door nieuwe wetenschappelijke ontwikkeling te combineren met bestaande methoden zoals multi-scale computer modeling, sociale supercomputing, data mining en het gebruik van big data. Dat laatste niet alleen in het publieke, maar ook in het private domein.

Ik hoor de reacties al weer. Hoog over. Geld verslindend. Wetenschappers die van het ene congres naar het andere vliegen om daar voor iedereen onbegrijpelijke inleidingen te houden. Duurt eindeloos. Zeker een ideetje van Europa. En een deel van die reacties is misschien ook wel terecht. En toch moet het. We moeten vooruit kijken. ICT moet niet geïsoleerd behandeld worden, maar in combinatie met andere wetenschappelijke discipines en in nauwe relatie met maatschappelijke en economische vraagstukken. We hebben op die manier de sleutel in de hand naar een betere toekomst. En een betere toekomst krijg je niet door lang in de achteruitkijkspiegel te kijken.

Leo Smits is algemeen directeur van PBLQ, waarin HEC, ROI en Zenc verenigd zijn.

tags: , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.