zoeken binnen de website

Geen actualiteit

door: Carolien Schönfeld | 7 juni 2012

Carolien Schoenfeld

Nu ik een boek heb geschreven met een alarmerende titel: ‘ Hoe IT-projecten slagen en falen; leren van pijnlijke ervaringen’ word ik nogal eens gebeld door radioprogramma’s die hier in eerste instantie een sensatie achter vermoeden.

Altijd hetzelfde: eerst vragen ze mij, hoe actueel het eigenlijk is. En als ik dan uitleg dat het van alle tijden en alle landen is, dan gaan ze terugkrabbelen: Tja, misschien is dit dan toch niet het juiste moment, omdat er andere actualiteiten zijn!

Zo dreigt het onderwerp keer op keer te worden overvleugeld door de actualiteit. Het aardige van het parlementair onderzoek dat na de verkiezingen wordt gestart is, dat er dan wel weer wat aandacht komt. En nu vraagt iedereen zich natuurlijk af, wat er uit dat onderzoek zal komen. Nieuwe, nog onbekende analyses en oplossingen?

Gaat de uitkomst van het parlementair onderzoek ons verrassen?
De vraag stellen is hem beantwoorden. De redenen voor het mislukken van ICT projecten zijn allang bekend, want al tijdens het onderzoek door de Rekenkamer in 2007 en 2008 aan de orde gesteld. Dus daar valt niets nieuws te verwachten. Maar laten we eens niet defaitistisch zijn en positief naar het onderzoek kijken. Dan liggen er zeker kansen!

Om te beginnen is er sinds 2008 het nodige gebeurd bij de overheid: niet alleen zijn er CIO’s (Central Information Officers) ingesteld, maar ook is de Gateway-methode, om regelmatig lopende zware ICT-projecten te laten onderzoeken door ervaringsdeskundigen, een groot succes geworden en tenslotte is een begin gemaakt met de haalbaarheidstoets, ook wel ‘ competatieve dialoog’ genoemd, waarin de opdrachtgever voorafgaand aan het offertetraject de markt raadpleegt over de voorliggende plannen.

Waar ik echter nog weinig beweging zie, is de manier waarop de Tweede Kamer met ICT-projecten bezig is. Meestal gaat het ook hier om incidenten uit de actualiteit, waarop men duikt, en is er geen sprake van een langere termijn bewaking. Dat is wel herhaaldelijk geprobeerd, bijvoorbeeld werd al in de vorige eeuw voorgesteld om voorafgaand aan ieder groot project een zogenaamde Uitvoeringstoets op nieuwe wetgeving uit te voeren, zodat vastgesteld kon worden wat de gevolgen van de wetgeving voor ICT-ondersteuning en de uitvoering in het algemeen zouden zijn. Toch is dat idee verwaterd, en wordt zo’n toets niet altijd uitgevoerd, of worden de uitkomsten niet ter harte genomen.
Waar het aan ontbreekt is, kortom, iets wat tegenwoordig ‘ Doorzettingsmacht ‘ wordt genoemd

Daar liggen dus de grootste kansen: de mooiste uitkomst van het komend parlementair onderzoek zou zijn, als de Tweede Kamer besluit tot een serieus en regelmatig volgen van grote ICT-projecten: laat de minister daar maar gerust voor naar de Kamer komen want het is het waard, ook al vinden veel mensen het dan geen actualiteit.

Carolien Schönfeld heeft een lange loopbaan bij de overheid als auditor en ICT-leidinggevende achter de rug; zij is nu ZZP-er en publiciste

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.