zoeken binnen de website

Levenslang

door: Chris Holman | 7 juni 2012

Chris Holman

Als wereldburger vind ik dat we in de mooiste tijd leven. Onze generatie weet elke minuut wat er gebeurt in de wereld. Prachtig om te zien hoe we de presidentsverkiezing in Egypte kunnen volgen, wellicht veroorzaakt door invloed van sociale media. Elke serieuze gebeurtenis in onze wereld staat vrijwel onmiddellijk op onze smartphone en tablet en is als nieuws te consumeren.

We leven in een modern land met vrijheden en luxe die ongekend zijn in de menselijke geschiedenis. En toch verbaas ik me nog regelmatig over hoe we in Nederland uitblinken om allerlei regeltjes en procedures in stand te houden.

Het begint met een prachtige brief – ik weet niet eens meer van welke instantie – waarin staat dat mijn rijbewijs binnenkort verloopt. Ik check mijn rijbewijs en vreemd genoeg staat daarop dat het geldig is tot ergens in 2018 voor de categorieën A, B, C en AM. Ik draai het om en op de achterkant staat dat voor de categorie C de geldigheid loopt tot 2012. Erg verwarrend en ik vraag me af waarom dit is. Om mijn categorie C te verlenen moet ik met een ‘eigen verklaring’ met een medische keuring aan de slag. Allemaal erg omslachtig, kost me ruim 150 euro.

Het zet me ook te denken. Waarom heb ik eigenlijk een fysiek bewijs als rijbewijs? Onzinnig toch, de politie heeft immers toegang tot de databases van het CBR. En waarom is mijn rijbewijs eigenlijk beperkt geldig, is de database van het CBR aan erosie onderhevig? Ik kijk nog even op internet en vindt een recent bericht. Op 22 mei jl. informeert minister Schultz van Haegen de kamer over vereenvoudiging. Het bericht gaat over het digitaliseren van wat formulieren en wat onderzoeken.

Ik zoek verder naar wat zo’n medische keuring eigenlijk inhoudt. Eerst moet je een formulier ophalen (aanschaffen) bij een gemeente en dan iemand zoeken die de keuring doet. In mijn geval geen probleem, want de huisarts zit vijftig meter verderop. Een telefoontje naar de huisarts is echter teleurstellend. ”Die keuringen doen we niet meer.” Ik besluit te bellen naar het informatienummer op de brief. Ook daar word ik niet wijzer van. Ik zal u de verdere details besparen, maar fraai is het niet. Gelukkig werd de brief met een positief advies en de ontvangstbevestiging op hetzelfde moment bezorgd, heb ik in ieder geval weer eens echte fysiek post.

In mijn optiek moeten we gewoon ophouden met die onzin. Het kan veel simpeler: examen doen, slagen, toevoegen aan de ID-kaart of het paspoort als je dat wilt, en het rijbewijs levenslang geldig maken. Daarnaast artsen, politie en verzekeraars verplichten om het aan te geven als rijden niet meer verantwoord is en klaar. De grootste brokkenmakers en gevaren op de weg zijn ongetwijfeld in blakende gezondheid en onder invloed van allerlei soorten pilletjes en drankjes, dus doel en middel lijken niet op elkaar afgestemd. Ik wacht nog op het moment dat ik een boete krijg voor het niet kunnen tonen van mijn rijbewijs: “Ik zie op mijn smartphone dat u wel een rijbewijs heeft, maar dat heeft u niet bij zich. Vijftig euro graag.” Regeltjes anno 2012, het kan allemaal zoveel logischer en efficiënter.

Chris Holman is gemeenteadviseur bij PinkRoccade Local Government

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.