zoeken binnen de website

Stem ICT wijzer

door: Chris Holman | 23 augustus 2012

Chris Holman

De verkiezingstijd is weer begonnen en natuurlijk heb ik meteen de Stemwijzer-app gedownload. Was de uitslag verrassend voor mij? Nee, de verkiezingsprogramma’s zijn blijkbaar toch kleurecht of ken ik misschien de verkiezingsprogramma’s te goed :-)?

Toch was ik wat teleurgesteld. Er was slechts één vraag over bestuurlijke vernieuwing en een nieuwe e-samenleving. Vragen over ICT kwamen geheel niet aan de orde. De enige vraag die in de buurt komt is: ‘Het aantal leden van de Tweede Kamer moet 150 blijven’. Ik heb daar maar ‘oneens’ ingevuld, want het mogen er van mij best 415 zijn, voor elke gemeente één, komt de landelijke politiek misschien dichter bij de burger en de (MKB)-bedrijven en kunnen de Kamerleden zich ècht in dossiers vastbijten.

Ik ben altijd best kritisch bij dit soort ‘stemwijzer’-initiatieven, want je kunt afvragen of je met dertig vragen de wezenlijke verschillen tussen de partijprogramma’s kan pakken. Er staan ook weinig fundamentele vragen in die verwijzen naar de oorsprong en ideologie van partijen, Misschien is dat wel de kanteling van deze tijd: het wordt zakelijk. Daarom heb ik de stemwijzer getest en alle vragen met ‘oneens’ beantwoord en daarna alle vragen met ‘eens’ beantwoord.

Het resultaat is verrassend: ‘extreem oneens’ is de SP en ‘extreem eens’ is D66. Zou dit de nieuwe politieke as worden, in plaats van ‘extreem rechts of links’ naar ‘extreem eens of oneens’? Ik vermoed toch dat het ligt aan de vraagstelling, Immers, proteststemmers lijken sneller ‘oneens’ te willen stemmen en conformisten ‘eens’. Maar goed, ik ben geen wetenschapper maar enige (onbewuste) beïnvloeding via de vragen lijkt onvermijdelijk. Bij de Chinees wordt ook niet gevraagd ‘geen sambal bij?’.

Wat we wel kunnen concluderen, is dat met de StemWijzer de kiezer een mooie mogelijkheid heeft om te zien waar het verschil tussen de partijen op een aantal onderwerpen bestaat. Hiermee kunnen we stellen dat ICT en moderne informatievoorziening toch een prominente rol spelen bij de verkiezingen, ondanks het wegblijven van stemcomputers en duidelijke verkiezingsprogramma’s over ICT- onderwerpen. Is dat ook niet de positie van ICT, geen doel maar een middel?

Chris Holman is gemeenteadviseur bij PinkRoccade Local Government

tags: , , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.