zoeken binnen de website

Uit het Lab, de sequel

door: Wolfgang Ebbers | 9 mei 2012

Wolfgang Ebbers

Mijn eerste kennismaking met Peter Lievense dateert van ergens eind 2007. Ik had een artikel bij het toenmalige Digitaal Bestuur ingediend. Een raamvertelling die opende met een wandeling op het strand van Ameland. Deze kennismaking kreeg een vervolg. Samen met Peter zette ik in de maanden daarna de Digitaal Bestuursrubriek “Uit het Lab” op. Berichtgevingen van wetenschappelijk onderzoek naar de elektronische overheid, geschreven door de onderzoekers zelf.

Nu, meivakantie 2012, bijna vijf jaar later, ben ik weer op het strand van Ameland. Er is in die jaren veel veranderd. De rubriek “Uit het Lab” bestaat sinds de overgang van Digitaal Bestuur naar Binnenlands Bestuur helaas niet meer. Aan de andere kant: iBestuur is opgericht. Maar bovenal, de strandtent bij Hollum heeft een wifi-bereik tot wel aan de branding!

Lummelend in een lentezonnetje, in een duinpan vlakbij de strandtent, check ik mijn mail op zaken die niet wachten kunnen. Het is tenslotte vakantie, is het niet? Bericht van Peter! Subject “iBestuur weblog”, bericht met urgentie. Of ik er voor voel om voor iBestuur een soort van sequel op “Uit het Lab” te lanceren in de vorm van een weblog? Het hoe mag ik zelf invullen.
Ik kijk op van mijn BYOD-to-the-Beach. Mijn dochter speelt lachend met haar vlieger, de meeuwen krijsen vrolijk mee, mijn vrouw maakt foto’s van dit tafereel. De kabinetscrisis, de economische crisis en allerlei andere ellende zijn hier ver vandaan. Een mooie dag dus. Dit kan geen toeval zijn. Het antwoord aan Peter is daarom een volmondig ja.

Drie decentralisaties

De insteek die ik voor het weblog kies, leunt sterk op “Uit het Lab” van weleer. Het weblog zal echter een actievere vorm krijgen. Noem het een gesprek in 500 woorden. Met regelmaat wil ik collega’s uit de kenniswereld benaderen over urgente of maatschappelijke vraagstukken gerelateerd aan overheid en ICT. Denk aan de ‘drie decentralisaties ‘. Daar wordt gewerkt aan het verhogen van zelfredzaamheid van burgers die dat niet vanzelfsprekend zijn. Hoe activeer je het organiserend vermogen van deze mensen en hun omgeving? Zijn sociale media daarvoor afdoende?

Ander vraagstuk: hoe gaan we om met de uit efficiency overwegingen sterk toegenomen focus op elektronische diensten? Op basis van de inzichten van mijn toekomstige gesprekspartners en hun werk in uitvoering wil ik in discussie. Waar zien zij het probleem, waar zien zij oplossingen? Wanneer mogen we de onderzoeksresultaten verwachten?

In navolging van “Uit het Lab” wil ik opnieuw inzichten uit de kenniswereld kenbaar maken en koppelen aan vraagstukken die in de praktijk leven. Andersom hoop ik zo opnieuw mijn bijdrage te kunnen leveren aan het voor de wetenschap zichtbaar maken van de vraagstukken uit de praktijk. Dit alles natuurlijk met uw inmenging, uw reacties en uw antwoorden op vragen die open staan. Daar heb ik er nu al twee van. Wat vindt u een leuke titel voor deze weblog? En welke vraagstukken zou u behandeld willen zien?

Wolfgang Ebbers is principal advisor bij onderzoeksinstituut Novay en onderzoeker bij het Center for e-Government Studies van de Universiteit Twente. Foto: Indra Simons

tags: , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.