zoeken binnen de website

Wolkenloze ICT

door: Henri Rauch | 30 augustus 2012

Henri Rauch

De rage van cloud computing raast nog steeds door ICT-land, maar is ‘cloud’ nog steeds de beste typering voor het fenomeen? Mogelijk kan Europa nog een andere invulling geven aan de cloud-ontwikkeling…

Jaren geleden werd ik na een vergadering met verschillende ICT-partners benaderd door een Microsoft-architect die het voor het eerst had over ‘de cloud’. Het gebruik van ICT-toepassingen zou in de toekomst los staan van de locatie waar de gegevens en de programma’s zijn opgeslagen. Gebruikers zouden voortaan overal oog in oog kunnen staan met hun toepassing; ze zouden zelfs niet meer hoeven te weten waar ‘al die rommel’ stond. Een mooi toekomstbeeld gloorde: gebruikers die niet meer technisch hoefden te doen en een nieuw slag technici dat zodoende meer op de achtergrond zou geraken. Ook in latere uitingen van cloud-technologie zijn de beloftes niet van de lucht: goedkoper, efficiënter, eenvoudiger en ga zo maar verder. Maar is de toekomst van de ‘cloud’ geheel wolkenloos?

Fluïde computing

Wolken hebben de eigenschap dat ze overal en nergens hangen. Ze kunnen op onvoorspelbare plekken ontstaan, de meest bizarre vormen aannemen en vervolgens weer oplossen zonder dat je er erg in hebt. Een cloud kan al snel geassocieerd worden met eigenschappen als vloeibaarheid of onbezorgdheid. Niet direct eigenschappen die je wilt associëren met zekerheid in zaken of vertrouwelijke persoonlijke informatie. In het hart van de cloud-technologie staat het gemeenschappelijk gebruik of hergebruik van duurzame middelen (‘multi-tenancy’). Ook dat verschijnsel is niet gebonden aan een iets vaags als een wolk. Integendeel zelfs, gemeenschappelijk gebruik vraagt erom dat nauwlettend bijgehouden wordt wie gebruik heeft gemaakt van welk gezamenlijk middel. De belofte is immers dat gezamenlijk gebruik ook béter gebruik betekent, het gebruik moet dus ook gevolgd kunnen worden zodat sprake is van een doorzichtige belasting (de befaamde ‘tik’). Dit zijn allemaal eigenschappen die niet goed passen bij het fluïde van wolken.

Duurzame computing

Het is juist vaak de efficiency die bedrijven en de overheid tot de cloud drijft. Als kostbare goederen beter ingezet worden dan is dat een voordeel voor allen. Grote organisaties willen daarom aan het eind van de tunnel licht zien in de vorm van een besparing. De besparing uit zich ook in minder machines en programmatuur, minder nutteloze draaiuren en zelfs minder grote panden. De invloed van tijd- plaats- en apparaatonafhankelijk werken op de grootte van bedrijfskantoren is onmiskenbaar. Flexibel werken is in: het nieuwe werken. Op macro schaal is er zelfs een mondiale verschuiving waarneembaar van hardware parken naar koudere regio’s. De logica is dat een computer minder gekoeld hoeft te worden als die vanzelf al in de kou staat. Is duurzame computing dan geen betere typering dan cloud computing?

Europese computing

De Europese cloud strategie van Neelie Kroes wordt in september verwacht. Zoals het er naar uit ziet zal die gebaseerd zijn op drie pijlers: een aanvullend wettelijk kader voor informatiebeveiliging en privacy, een technisch en commercieel kader dat vertrouwen biedt en helderheid aan de gebruikers, en een goed werkende markt. De wens van Europa om invloed uit te oefenen op het mondiale fenomeen van cloud computing wordt daarmee langzaam duidelijk. Maar wat betekent dit allemaal voor Europese landen en voor hun overheden? Momenteel is er één conclusie: Europese bedrijven en overheden zijn momenteel in afwachting van het Europese beleid voordat ze overgaan tot de nodige investeringen. De kaarten liggen dus momenteel in Brussel.

Henri Rauch is adviseur bij de overheid

reacties: 1

tags: , , ,

 • Daniel Kallenbach #

  30 augustus 2012, 16:28

  Henri,

  Leuk geschreven. Een beetje verrast ben ik wel door de uitspraak dat de ‘overheid’ wacht op europees beleid. Een beetje geirriteerd zie ik weer het beeld van een passief wachtende overheid, terwijl ik weet dat ‘de overheid’ her en der gebruik maakt van de cloud en juist zoekt naar mogelijkheden.

  Misschien is het danwel op zo’n manier dat we wel weten dat de regendruppels op Nederlands grondgebied vallen. Of dat het toch ongevaarlijke dampen zijn die de wolken in gaan. Maar toch het is er echt :) Te denken valt aan de kleine dingen zoals Yammer of, lokaler hebben we Pleio, wat gemeenten samen gebruiken voor raads vergaderingen (Notubiz), langzaam stappen ambtenaren de cloud in. Kleinere semi-overheidsorganisaties kunnen gemakkelijk kiezen voor een google docs of office 356 en doen dat ook, geen investering vooraf en direct aan de slag.

  Ook zijn delen van de overheid die service georienteerde architectuur concepten naar werkende systemeen aan het vertalen zijn opdat aansluiting op de wolken, aanvankelijk laaghangende lokale buien, mogelijk wordt. Maar wat er niet is, kan je ook niet afnemen. Daarmee ontstaat de vraag of de cloud wel klaar is om de overheid en diens bedrijven en burgers te helpen?

  Vanaf wanneer de cloud daadwerkelijk, hetgeen elke organisatie zou willen, minder kosten meer flexibiliteit en snellere vernieuwing mogelijk gaat maken, en waarmee je dan zou moeten beginnen, dat is de vraag die we beantwoord willen zien.

  Leuk artikel, mooie schets van natuurverschijnselen, maar na de regenen komt er zon, en ambtenaren wachten niet maar trekken regenpakken aan :)

  Groet!
  Daniel

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.