Overheid in transitie
Nieuws

Uniek experiment volgt oogbewegingen van ambtenaren 

Zo’n vijftig bestuurders en ambtenaren van het Hoogheemraadschap van Rijnland zijn proefpersonen voor een onderzoek waarbij de aandacht van ambtenaren en bestuurders centraal staat. Voor het project wordt aandachtsverdeling onderzocht.

Het project ‘Bestuurlijke Aandacht tijdens Politieke Turbulentie onderzoekt welke maatschappelijke uitdagingen prioriteit krijgen van besluitvormers, hoe relevante kenmerken van maatschappelijke uitdagingen worden vastgesteld en hoe ze potentiële beleidsoplossingen genereren.

Oogbewegingen volgen

Op de website van Universiteit Leiden wordt alvast een inkijkje gegeven in het lopende onderzoek. Secretaris-Algemeen directeur Mariël Middendorp is één van de vijftig proefkonijnen. Haar oogbewegingen werden door onderzoekers gevolgd terwijl ze informatie over blauwalg, waterzuivering, visveiligheid, peilbesluiten en nutriënten kreeg.

Joris van der Voet, universitair hoofddocent bij het Instituut Bestuurskunde en projectleider, legt uit dat het bij complexe maatschappelijke uitdagingen waarmee overheden te maken hebben, nog veel moeilijker is dan bij alledaagse zaken om alles goed mee te wegen. ‘Organisaties zoals waterschappen beschikken over een schat aan prestatie-informatie. Dat zorgt voor een schaarste aan aandacht. De rol van de ambtenaar is om op basis van bewijs en informatie het beleid te formuleren, maar over het effect van aandacht daarop weten we momenteel heel weinig’, zo vertelt hij op de website.

Toepasbaar inzicht

Het project is uniek omdat voor het eerst de aandacht van besluitvormers in de publieke sector systematisch onderzocht wordt. Uiteindelijk is de bedoeling om met de resultaten zowel een theoretisch als praktisch toepasbaar inzicht te ontwikkelen over hoe besluitvormers bepalen welke uitdagingen prioriteit krijgen, hoe besluitvormers informatie verwerken en oplossingen genereren en hoe de turbulente politieke omgeving waarin zij werkzaam zijn deze processen van aandacht beïnvloedt.

Meer informatie over het project is hier te vinden.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren