actueel

Voor Actueel selecteert de iBestuur-redactie relevante berichten op het snijvlak van overheid en ICT op andere websites.


Ministerraad akkoord met Agenda Digitale Overheid, 16 juli 2018
Zo komt er één plek waar burgers en ondernemers dingen met overheden en instellingen kunnen regelen die aan hun persoon gekoppeld zijn.

Belastingdienst mist deadline aanpassing btw-nummer, 16 juli 2018
De Belastingdienst zal per 1 januari volgend jaar geen nieuw btw-nummer hebben geïntroduceerd zoals de Autoriteit Persoonsgegevens wil.

Krijgen we ons ID op de smartphone? , 16 juli 2018
BZK wil vooroplopen met digitalisering. Utrecht en Eindhoven krijgen een proef: identificatie op de smartphone.

Russisch trollenleger ook actief in Nederland, 16 juli 2018
Russische georganiseerde internettrollen hebben in Nederland en België via Twitter het anti-islamsentiment proberen aan te wakkeren.

Kwartet knappe bollen bestudeert impact kunstmatige intelligentie, 13 juli 2018
Naast het instellen van vier nieuwe leerstoelen zet de Universiteit van Amsterdam ook in op een hotspot voor artificial intelligence op het Amsterdam Science Park.

171 Limburgse ambtenaren trapten in phishingmail, 13 juli 2018
Ethische hackers kregen ongeautoriseerde toegang tot vertrouwelijke informatie van de provincie. De provincie ziet de problemen en heeft 'beterschap' beloofd.

Duizenden paspoorten bevatten productiefout , 13 juli 2018
Door een technische fout is het mogelijk dat een van de 23 elektronische echtheidskenmerken niet werkt. De bezitters kunnen er wel gewoon mee op vakantie.

VVD en D66: ‘Digitale kluis voor iedere Nederlander’, 13 juli 2018
Het voorstel moet ertoe leiden dat administratieve blunders voorkomen worden en burgers de mogelijkheid hebben zelf te kiezen met wie ze informatie delen.

E-consult huisarts nauwelijks in gebruik, 13 juli 2018
In 2017 heeft 4 procent van de patienten via een elektronisch consult contact gehad met hun huisarts. Een handboek moet helpen om dat percentage op te krikken.

Staatssecretaris Knops mikt op 2020 voor aftrap nieuwe BRP, 12 juli 2018
De bewindsman gaat de komende anderhalf jaar in overleg met de VNG, gemeenten en andere gebruikers om te bepalen wat voor soort BRP-stelsel er moet komen.

Google kan opnieuw Europese miljardenboete krijgen, 12 juli 2018
De boete, niet de eerste voor het techbedrijf, wordt verwacht omdat het Android-gebruikers Chrome, Google Search en andere Google-apps zou opdringen.

Rotterdam gaat de stad 'datagestuurd' schoonmaken , 12 juli 2018
Op basis van een profiel wordt voor iedere wijk een schoonmaakplan opgesteld. Rotterdam is de eerste gemeente die datagericht schoonmaakt.

Staatssecretaris: geen uitzondering voor MKB in AVG, 12 juli 2018
De AP laat weten dat zij vanuit het oogpunt van redelijkheid niet direct zal langsgaan bij de MKB’er ‘op de hoek’, "tenzij sprake is evidente overtredingen en/of klachten.”

Politie gaat data koppelen om zakkenrollers te herkennen, 12 juli 2018
Door data van bijvoorbeeld nummerborden te combineren met camerabeelden en berichten op social media, zouden zakkenrollers sneller herkend kunnen worden.

Waarom stemmen we in 2030 nog niet elektronisch?, 11 juli 2018
Minister Ollongren (BZK) denkt dat we in 2030 een véél overzichtelijker stembiljet hebben en vrijwel foutloos tellen, maar "elektronisch stemmen is dan nog niet aan de orde".

ICT-scheiding ministeries LNV en EZK kost 35 miljoen, 11 juli 2018
Het ministerie van LNV verwacht ook nog een jaarlijkse verhoging van de beheerkosten met vijf miljoen. LNV blijft wel gebruikmaken van de ICT-diensten van DICTU.

Digitaliseringsdeal voor de bouw komt er aan , 11 juli 2018
De Digitaliseringsdeal richt zich onder meer op het organiseren van externe prikkels om de transitie te versnellen en focust op één taal, één stelsel en één kennisagenda.

Britten beboeten Facebook om Cambridge Analytica, 11 juli 2018
De boete is vanwege de Cambridge Analytica-affaire. Het gaat om de maximale boete die uitgedeeld kan worden: 500.000 pond (ongeveer 565.000 euro).

Onderzoek privacy Arnhem: ‘Eigenlijk lag alles open en bloot’, 11 juli 2018
Een ethische hacker onderzocht of de informatieveiligheid en privacy in technische zin geborgd is. Hij kwam tot een aantal opmerkelijke conclusies.

Politie lekt persoonsgegevens verdachte via Burgernetmail, 11 juli 2018
De politie stuurde naar 145 deelnemers een Burgernetmail die naast een getuigenoproep ook de persoonsgegevens van een verdachte bevatte.

Geen bewijs voor verslavende werking technologie' , 10 juli 2018
Wetenschappers van het Internet Institute van de Universiteit van Oxford zijn erg sceptisch over vergelijkingen tussen harddrugs en sociale media.

Voorrang op YouTube voor 'gezaghebbende nieuwsbronnen', 10 juli 2018
Via een algoritme wordt bepaald welke content er wordt getoond. Daarbij wordt gekeken naar onder andere relevantie, gezaghebbendheid en actualiteit.

Dekker: Autoriteit Persoonsgegevens voldoende toegerust, 10 juli 2018
Minister Dekker voor Rechtsbescherming vindt dat de Autoriteit Persoonsgegevens zelf keuzes moet maken in haar toezicht en vindt dat zij dat naar vermogen doet.

Britse overheid overweegt verplichte laadpaal bij nieuwe huizen , 10 juli 2018
De Britse overheid wil ook laadpunten maken van lantaarnpalen bij parkeerplaatsen. Er is een investeringsfonds van zo'n 450 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het plan.

Fiscus en gemeenten in de fout met AVG, 10 juli 2018
Vier op de tien websites van grote gemeenten voldoen niet aan de AVG. Websites van gemeenten in Flevoland scoren goed, in Zeeland werd de laagste score behaald.

Investering van 370 miljoen voor techregio Brainport, 9 juli 2018
Rijk en regio willen voor de langere termijn de economische kracht in de Eindhovense regio behouden. Het bedrag van 370 miljoen euro moet gezien worden als vliegwiel.

Defensie verbiedt hardloop-apps voor militairen, 9 juli 2018
Het verbod komt er omdat de privégegevens die aan de app zijn gekoppeld, kunnen leiden naar militairen. "Dan zijn mensen vindbaar. Dat is niet de bedoeling".

Raad voor rechtspraak: Digitaal procederen gaat niet door, 9 juli 2018
De digitale civiele vorderingsprocedure wordt niet landelijk ingevoerd. 'Gelderland' en 'Midden-Nederland' blijven vooralsnog wel werken met het digitaal procederen.

Belgische politie: Toename cybercrime, afname offline misdaad, 9 juli 2018
De meeste geregistreerde gevallen van cybercrime betreffen bedrog, oplichting en internetfraude, gevolgd door 'cyberbelaging'. Internetfraude nam toe met 6 procent.

Dick Schoof nieuwe directeur inlichtingendienst AIVD, 9 juli 2018
Schoof is nu nog de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Hij volgt Rob Bertholee op.

Belastingdienst verwerkt BSN-nummers in strijd met de wet, 6 juli 2018
De Autoriteit Persoonsgegevens wil dat de overtredingen zo snel mogelijk stoppen. Gebeurt dat niet, dan kan de AP handhavende maatregelen treffen.

EP: 'Data Europese burgers onvoldoende beschermd door VS' , 6 juli 2018
Eventueel moet het Privacy Shield-akkoord worden opgeschort. Daarin staat hoe Amerikaanse bedrijven met gegevens van Europese burgers moeten omgaan.

Beveiligingscamera’s horen niet normaal te zijn, 6 juli 2018
Rejo Zenger maakt zich druk om de suggestie dat particulieren verplicht zouden moeten worden om hun beveiligingscamera’s aan te melden bij de politie.

Groen licht voor fonds Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering, 6 juli 2018
Het Fonds GGU omvat voor 2019 52,3 miljoen euro, evenveel als in 2018. Het fonds is de financiële basis onder de beweging Samen Organiseren.

NCSC publiceert richtlijnen voor ontwikkeling veilige software, 6 juli 2018
Volgens het NCSC is het niet alleen van belang om op technisch vlak kwetsbaarheden te voorkomen of verhelpen, maar moeten ook ontwikkelaars goed hun werk kunnen doen.

Europees Parlement nog niet akkoord met 'uploadfilter' en 'linktaks' , 5 juli 2018
De voorgestelde hervormingen moeten kunstenaars en andere creatieve makers betere bescherming tegen inbreuk op auteursrechtelijk beschermd materiaal bieden.

Knops in gesprek over berichtenbox overleden personen, 5 juli 2018
Omdat een DigiD niet automatisch wordt opgeheven krijgen nabestaanden vaak nog digitale post. De post openmaken lukt vaak niet, vanwege benodigde wachtwoorden.

Ambtenaar kan moeilijk nepnieuws onderscheiden, 5 juli 2018
Ambtenaren vinden dat nepnieuws hun werk bemoeilijkt maar minder dan 1 op de 3 van hen zegt goed in staat te zijn om nepnieuws van echt nieuws te onderscheiden.

'Grote internetbedrijven leven Europese privacyverordening niet na', 5 juli 2018
De Europese consumentenorganisatie BEUC en de European University Institute deden onderzoek en zagen dat er bij de 'grote jongens' nog veel ruimte voor verbetering is.

Nederlandse providers moeten minimale 5G-snelheid bieden , 5 juli 2018
Ook komt er een dekkingsplicht waaraan moet worden voldaan. Wat de minimale datasnelheid voor up- en downloads moet worden, wordt nog onderzocht.

Vlaamse Kamercommissie wil geen inzet 'killer robots', 4 juli 2018
De Kamercomisssie wil niet alleen dat het Belgisch leger de killer robots niet gebruikt, maar wil ook een internationaal verbod op dit soort wapens.

Minister Grapperhaus: Meerkosten Rijks-ICT acceptabel, 4 juli 2018
Volgens Grapperhaus (die inviel voor Knops) betekent het duurder uitvallen van ICT-projecten niet dat zij mislukt zijn. Er kunnen ook nieuwe inzichten zijn ontstaan.

Online gokinzetten in Vlaanderen verdubbelen in drie jaar, 4 juli 2018
De inzet bij online gokken is in Vlaanderen in drie jaar gestegen van 88 tot 170 miljoen euro. Het gaat om een raming, en het werkelijke bedrag ligt vermoedelijk flink hoger.

Facebook past beleid aan na onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens, 4 juli 2018
Gebruikers worden voortaan uitgebreider geïnformeerd over welke persoonsgegevens worden verwerkt, waarvoor dit gebeurt, met wie en hoe de data wordt gedeeld.

Politie breidt proef uit met buurtWhatsApp-groepen, 4 juli 2018
De politie gaat bij een overval of inbraak naar meer buurtWhatsApp-groepen een "heterdaadmelding" sturen.Deelnemers kunnen niet reageren via WhatsApp, maar via 112.

Wiebes: Elf procent weigert aangeboden slimme meter, 3 juli 2018
De meest genoemde reden om de slimme meter te weigeren heeft te maken met de negatieve nieuwsberichten in de media en privacyvermindering.

Kadaster gaat bedreigde personen afschermen, 3 juli 2018
Ook komt er een gedragslijn die moet voorkomen dat er onnodig privacygevoelige gegevens worden opgenomen in het Kadaster. De AP adviseerde om de stappen te nemen.

Australië start test met eigen variant van DigiD, 3 juli 2018
Op dit moment werkt de Australische overheid met meer dan dertig verschillende accounts voor online diensten. Straks moet dat kunnen met één account.

Ophef over test met gezichtsherkenning in Londen, 3 juli 2018
De ophef ontstond onder meer omdat de camera's een onschuldig persoon voor een verdachte aanzagen en het publiek niet goed werd geïnformeerd.

Kabinet wil dat iedereen in 2023 snel vast breedbandinternet heeft , 3 juli 2018
Drie procent van de Nederlanders heeft nu geen toegang tot snel vast breedband internet. Nederland moet ook op het gebied van mobiel internet koploper blijfven.

BIT krijgt nieuwe plek om relatie leidinggevenden, 3 juli 2018
De nieuwe (tijdelijke) plek in de organisatie bleek nodig nadat Hans Wanders, CIO Rijk, en Cokky Hilhorst, bureaumanager BIT, toegaven een relatie te hebben.

Kabinet steekt 133 miljoen in ICT huisartspraktijk, 2 juli 2018
Daarnaast komt er een bedrag van 471 mijoen euro beschikbaar voor onder meer de ICT-infrastructuur en investeingen in e-health, digitale toepassingen in de zorg.

'Overheid geeft 1 miljard euro meer uit aan ICT dan gepland' , 2 juli 2018
Voor de gepeilde 125 projecten was oorspronkelijk ongeveer 2,5 miljard euro begroot. De verwachte kosten zijn inmiddels opgelopen tot 3,5 miljard euro.

Ruim 600 privacy-gerelateerde klachten binnengekomen bij AP, 2 juli 2018
Een groot deel van de binnengekomen klachten heeft betrekking op het niet kunnen inzien of niet kunnen verwijderen van persoonsgegevens.

MijnOverheid-phishingsite maakte ook 2-factorauthenticatie buit, 2 juli 2018
De phishingsite legde de hand op authenticatiegegevens, inclusief SMS van de getroffen burgers. In totaal wisten de aanvallers op 203 accounts in te loggen.

'Strafzaken vanaf 2021 zichtbaar in online omgeving' , 2 juli 2018
Het kabinet wil dat naast een online slachtofferportaal oo dat beeld en geluid op een goede manier in het digitale dossier opgenomen kunnen worden.

Minister: ''Cybersecurity wordt verplicht bij ICT-opleidingen', 2 juli 2018
Het besluit is nog niet rond, maar volgens een woordvoerder van OCW stelt dat vrijwel iedereen het wil en dus is het zo goed als zeker dat het verplicht wordt.

Minister wil geen cijfers geven over cyberspionage in Nederland, 29 juni 2018
Minister Bijleveld (Defensie) vindt dat zij in het openbaar geen uitspraken over aantallen kan doen. "Dat zou inzicht geven in de capaciteiten van de inlichtingendienst MIVD."

Nederland positief over EU-voorstel voor elektronisch bewijs, 29 juni 2018
Minister Blok (Buitenlandse Zaken) is positief. Volgens hem bieden de voorstellen een oplossing voor een "significant probleem" in de rechtshandhaving.

Chinees 'sociaal-kredietsysteem' verspreidt invloed wereldwijd , 29 juni 2018
Uit Australisch onderzoek blijkt dat het Chinese systeem ook "het potentieel heeft om rechtstreeks in te grijpen op de soevereiniteit van andere landen".

Facebook scherpt regels aan na privacyschandaal, 29 juni 2018
De aanscherping zorgt voor irritaties bij adverteerders omdat Facebook voor advertenties een nieuwe brede definitie hanteert op het gebied van politiek.

Kunstmatige intelligentie: EU dreigt boot te missen, 29 juni 2018
Volgens Fabian Westerheide onderneemt Europa niet alleen weinig, maar zijn de inspanningen ook erg versnipperd. Alleen in Duitsland, Frankrijk en het VK gebeurt iets.

Den Haag krijgt proeftuin wetenschap en technologische innovaties, 28 juni 2018
Het kan gaan om boeien met sensoren waarmee schepen worden waargenomen, metingen van de wind, de stroming en golven. De proeftuin kost bijna 4,3 miljoen euro.

'Meer duidelijkheid over toepassing privacywet nodig', 28 juni 2018
Volgens de Consumentenbond pakken sommige bedrijven de ruimte voor een eigen interpretatie van de wet, wat leidt tot onduidelijkheid en discussie.

Kabinet investeert 1,5 miljoen euro in cybersecurity-onderzoek, 28 juni 2018
Verder wordt er een 'verkenner' aangesteld. Die moet dit najaar met een advies komen over hoe kennis en kunde rond cybersecurity meer is te verbinden,

Techbedrijven tonen misleidende privacyschermen, 28 juni 2018
Gebruikers krijgen o.m. de illusie dat ze in controle zijn, terwijl dat niet zo is. Ook vergt het kiezen van privacyvriendelijke opties meer moeite van gebruikers.

Politiebonden willen verplichte registratie privécamera's, 28 juni 2018
Deze verplichting zou bij de opsporing moeten helpen. Op dit moment zijn er via het politieproject Camera in Beeld bijna 200.000 camera's geregistreerd.

Staatssecretaris Knops: besluiten online publiceren , 27 juni 2018
De bewindsman wil dat alle informatie digitaal beschikbaar is en dat er een einde komt aan de ‘huidige gefragmenteerde informatievoorziening’.

Senaat akkoord met wetsvoorstel Computercriminaliteit III, 27 juni 2018
Het wetsvoorstel geeft politie en justitie de bevoegdheid om heimelijk de systemen van verdachten binnen te dringen, zoals een smartphone, server of computer.

Camera's in reclameborden mogen alleen met toestemming, 27 juni 2018
Vorig jaar ontstond er ophef over camera's in reclameborden op NS-stations die het kijkgedrag van voorbijgangers maten. De AP heeft nu uitleg gegeven over wat mag.

Facebook verwijderde 583 miljoen nepaccounts 1ste kwartaal, 27 juni 2018
Ook werden 837 miljoen spam- en 2,5 miljoen haatberichten verwijderd. Facebook maakt gebruik van technologie die automatisch ongewenste berichten herkent.

Promovendus: stop met handel in gezondheidsdata, 27 juni 2018
Gezondheidsgegevens buiten een medische context moeten beter beschermd worden, stelt de promovendus. Nu hebben bedrijven en overheden te veel macht over die data.

Overheid investeert 20 miljoen euro in mobiliteits-app, 26 juni 2018
Mobility as a Service (MaaS) laat gebruikers kiezen tussen verschillende mogelijkheden om van de ene naar de andere locatie te reizen en bevat informatie over vervoerstypen.

Haagse rechter: Geen uitstel inlichtingenwet , 26 juni 2018
De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel sleepwet genoemd die op 1 mei 2018 is ingegaan, wordt niet uitgesteld.

EU gevraagd om op te treden tegen lidstaten met bewaarplicht, 26 juni 2018
Ondanks afspraken zijn er 17 landen waar een bewaarplicht van kracht is en zaken als IP-adressen en locatiegegevens voor langere tijd worden bewaard.

Amersfoortse verbinding met DSO is ’kinderspel’, 26 juni 2018
Gemeentelijk IT-adviseur Hendrik-Jan van den Akker vindt de oplossing die Amersfoort vond, op technisch vlak niet moeilijk. "Het was kinderspel."

Nederland scoort hoger dan België op innovatielijst , 26 juni 2018
Uit de European Innovation Scoreboard blijkt dat de toekomst van de Europese innovatiekracht er over het algemeen behoorlijk rooskleurig uitziet.

ICT’er werkt liever voor ICT-bedrijf, 26 juni 2018
ICT’ers werkzaam voor een niet-ICT-organisatie, zoals overheden, zijn het minst tevreden over de doorgroei- en carrièremogelijkheden bij hun werkgever.

'Trump wil handelsoorlog met China verder laten escaleren' , 26 juni 2018
De VS wil beperkingen invoeren op Chinese investeringen in Amerikaanse technologiebedrijven, onder meer in ICT, elektrische auto's, robots en biotechnologie

Britse fiscus verzamelde 'stemafdrukken' van 5,1 miljoen Britten, 25 juni 2018
Burgers moeten eerst de zin "My voice is my password" een aantal keren herhalen voordat ze worden doorverbonden. Vervolgens wordt de stemafdruk opgeslagen,

Zorgen over mogelijk ‘nieuw ict-debacle’ DSO, 25 juni 2018
Tot die slotslom komt de redactie van Binnenlands Bestuur, dat over het Digitaal Stelsel Omgevingswet sprak met een groot aantal deskundigen en betrokkenen.

Blok: Internationale wetten gelden ook voor cyberspace, 25 juni 2018
Volgens minister Blok (Buitenlandse Zaken) is het belangrijk dat voor alle landen dezelfde regels gelden en ze zich hieraan houden. "Dat geldt ook voor cyberspace."

Oplichter doet zich als waakhond voor om privacyboetes te innen , 25 juni 2018
De oplichter belt slachtoffers op en beweert namens de 'Autoriteit Persoonsgegevens' dat sites niet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming voldoen.

Overheid waarschuwt voor valse mails van MijnOverheid , 25 juni 2018
Het e-mailbericht is zogenaamd van de 'Belastingdienst'. Het bericht lijkt betrouwbaar, omdat het potentiële slachtoffer met voor- en achternaam wordt genoemd.

ECP tevreden over digitaliseringsstrategie kabinet, 22 juni 2018
ECP ziet het als onderdeel van een drie-eenheid. Eerder verscheen de Cybersecurity Agenda en verwacht wordt de agenda voor digitalisering van de overheid.

Digitalisering levert omgevingsdienst tijdswinst op, 22 juni 2018
Sinds 23 april kunnen medingen die via de website van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied direct geïmporteerd worden in hun zaaksysteem. Dat scheelt tijd.

Europol: Geen grote cyberaanvallen door terroristen, 22 juni 2018
De kans op cyberaanvallen door terroristen blijft klein, wat op een gebrek aan technische vaardigheden binnen deze groepen kan duiden, zo stelt Europol in een nieuw rapport.

Phishingmails veroorzaken datalekken bij medische centra VS, 22 juni 2018
Vooral het Florida Agency for Persons with Disabilities (APD) lijkt hardleers. Het was de tweede keer dit jaar dat zij een datalek moesten melden.

Gebruiken we binnenkort onze smartphone als autosleutel? , 22 juni 2018
Het Car Connectivity Consortium (CCC) heeft de Digital Key 1.0 voorgesteld, een standaard waarmee auto- en smartphonefabrikanten aan de slag kunnen.

'ICT Belastingdienst voorbeeld van maatschappelijk probleem', 21 juni 2018
"ICT die zich niet aan laat passen, zie ik als een probleem van de maatschappij", zegt Saco Bekius, tot voor kort ICT strateeg bij de Belastingdienst.

Tom Kunzler benoemd tot interim-directeur Open State Foundation, 21 juni 2018
Kunzler (blogger bij iBestuur) volgt Arjan El Fassed op, die sinds 2013 aan het roer heeft gestaan van de organisatie. El Fassed gaat werken Google Nederland.

AVG zorgt voor toenemende werkdruk bij ambtenaren, 21 juni 2018
De nieuwe wetgeving zorgt er onder meer voor dat processen omslachtiger worden. De VNG maakt zich evenwel geen zorgen over de toegenomen werkdruk

Problemen bij project voor verbeteren informatieveiligheid, 21 juni 2018
Er zouden rond het project ENSIA meer hobbels op de weg zijn dan verwacht. Zo worden verantwoordelijkheden vermeden en blijft efficiëntieverbetering uit.

PSD2 stap dichterbij in Nederland na akkoord stakeholders, 21 juni 2018
Het ministerie van Financiën, De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Persoonsgegevens zijn het eens geworden over de regeling van het toezicht in de wet.

Wetsvoorstel laat politie geautomatiseerd bankgegevens opvragen, 20 juni 2018
Tot halverwege juli kan er op het voorstel worden gereageerd. Volgens het ministerie van Financiën heeft het wetsvoorstel geen directe gevolgen voor burgers.

EU-commissie voor digitaal 'uploadfilter' internetplatformen , 20 juni 2018
Platformen als Facebook en YouTube moeten controleren of materiaal dat door hun gebruikers wordt geüpload, overeenkomt met auteursrechtelijk beschermd werk.

De BRP: een nieuw begin én een eigen whitepaper, 20 juni 2018
Vanmiddag wordt in de Tweede Kamer besproken welke kant het uitmoet met de BRP en wordt ook besproken of de broncode meer openbaar gemaakt moet worden.

Cathy O’Neil: 'Algoritmen kunnen ons leven beheersen', 20 juni 2018
Wiskundige Cathy O'Neil vindt dat er een toezichthouder voor algoritmen moet komen, die goed moet begrijpen hoe een algoritme werkt en of het goed uitpakt voor burgers.

ICT-veiligheid ziekenhuizen wordt onder de loep genomen, 20 juni 2018
Aanleiding is een reeks incidenten, waaronder ook ransomware waardoor gegevens zijn gegijzeld. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Minister tegen verbod commercieel gebruik bankgegevens , 20 juni 2018
Hoekstra (Financiën) deelt de zorgen van het plan van ABN Amro om advertenties via een online huishoudboekje aan klanten laten zien, maar ziet niets in een verbod.

Kiesraad: "Niet alleen verantwoordelijk voor verkiezingssoftware', 19 juni 2018
Miinister Ollongren (BZK) is het eens met de Kiesraad en gaat in overleg met gemeenten. De software zal ook bij de komende verkiezingen worden gebruikt.

Apple krijgt miljoenenboete voor misleiding van klanten , 19 juni 2018
De Australische marktautoriteit beschuldigde Apple ervan apparaten die door externe partijen zijn gerepareerd, onbruikbaar te maken. De rechter ging daarin mee.

Computable nomineert vijf overheidsprojecten, 19 juni 2018
Het gaat om de gemeenten Enschede en Zuidhorn, de Nationale Politie, de provincie Zuid-Holland en de Raad voor de rechtspraak. Wie wint, is op 30 oktober bekend.

RIVM: wees alert op risico’s nieuwe technologieën, 19 juni 2018
Het RIVM waarschuwt voor psychische en lichamelijke problemen die kunnen ontstaan en heeft het onder meer over technologieën als virtual reality en 3D-printen.

Actieweken: Amsterdam bezorgt paspoort tijdelijk gratis thuis , 19 juni 2018
Normaal gesproken kost het tussen de 5 en 9 euro om de documenten thuisbezorgd te krijgen. De voordeelactie moet de zomerdrukte aan het loket verminderen.

'Beeld in de Volkskrant over fraudeonderzoek eenzijdig', 19 juni 2018
Volgens de Divosa-voorzitter zijn de voorbeelden, waarbij fraudeverdachten werden gestalkt met behulp van verborgen camera’s en gps-trackers, incidenten.

Belgische politie arresteert minder mensen wegens cybercrime, 18 juni 2018
In 2017 verrichtte de Federale Politie 14 aanhoudingen wegens cybercrime. Een jaar eerder in 2016 ging het nog om 26 personen, terwijl het er in 2015 nog 20 waren.

'Blockchaintechnologie voorlopig ongeschikt voor verkiezingsproces', 18 juni 2018
Nadelen van het gebruik van blockchains zijn onder meer de mogelijkheid tot beïnvloeding van de verkiezingsuitslag en schending van de privacy van persoonsgegevens.

Europese Unie richt expertgroep rond artificiële intelligentie op, 18 juni 2018
De AI HLG (High Level Expert Group) moet het debat stimuleren, interageren met andere initiatieven en standpunten en meningen verzamelen in analyses en rapporten.

Plannen kabinet in gevaar door 'ICT-gedoe' Belastingdienst, 18 juni 2018
Substantiële wijzigingen in onder andere energiebelasting en autobelasting bpm staan mogelijk op losse schroeven, net als het invoeren van nieuwe belastingen.

Het ongemakkelijke hackgereedschap van de politie, 18 juni 2018
De Eerste Kamer bespreekt dinsdag of politie en het OM verdachten mogen hacken. De nieuwe wet geeft toegang tot een dubieuze markt van hacksoftware.

Kabinet: Nederland dé digitale koploper van Europa, 17 juni 2018
Om die digitale koploper te worden, is een Nederlandse Digitaliseringsstrategie vastgesteld met 24 bijbehorende ambities. De strategie wordt ieder jaar bijgesteld.

'Bijstandsfraudeurs worden opgespoord met verborgen camera's', 16 juni 2018
Sociale diensten krijgen veel meer ruimte dan de politie in strafrechtelijk onderzoek. Rechtsgeleerden, advocaten en de Nationale ombudsman zijn bezorgd over de situatie.

Toch weer proef met stembiljet dat elektrisch telbaar is, 16 juni 2018
Het biljet zou bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen uitgeprobeerd kunnen worden. Het elektronisch tellen moet het verkiezingsproces transparanter maken.

Politie krijgt 171 extra agenten voor bestrijding cybercrime, 15 juni 2018
Ook wordt 64 miljoen in de ICT-systemen geïnvesteerd. Eerder werd al bekend dat Justitie jaarlijks 26 miljoen extra krijgt voor de bestrijding van cybercrime.

Kamermeerderheid wil dna-afname bij inverzekeringstelling, 15 juni 2018
Volgens minister Grapperhaus (JenV) is dna-afname bij inverzekeringstelling in strijd met Europese regels, maar hij vindt wel dat er iets moet worden gedaan.

Kaspersky stopt samenwerking met Europol, 15 juni 2018
Het bedrijf doet dat als reactie op een resolutie die het EP aannam. Volgens het EP heeft het bedrijf te nauwe banden met het Kremlin en bestaat er een risico op spionage.

Waarom kosten ICT-projecten vaak meer dan gedacht?, 15 juni 2018
Volgens hoogleraar Albert Boonstra hebben overheden vaak de wens om alles in één keer te veranderen. "Het is hoogmoed om te denken dat zoiets daadwerkelijk kan."

'Duitse energiebedrijven doelwit van cyberaanvallen', 15 juni 2018
Details over de aanvallen worden niet gegeven, behalve dat de aanvallers diverse methodes gebruiken en in aantal gevallen toegang tot bedrijfsnetwerken kregen.

Moederbedrijf Google koopt 70 hectare grond in Noord-Holland , 15 juni 2018
Mogelijk gaat het techbedrijf de grond gebruiken om een datacenter te bouwen. Google heeft in de Eemshaven in Groningen al een datacenter in zijn bezit.

Kamer zeer ontstemd over ICT-problemen bij voedselwaakhond, 14 juni 2018
De invoering van een computersysteem blijkt fors duurder dan gedacht. Kamerleden noemen de overschrijding "bizar' en vinden dat de NVWA de boel niet op orde heeft.

Hof VS: Geen privacy voor telefoon met wachtwoord 1234, 14 juni 2018
Een Amerikaan was tijdends een inbraak zijn telefoon verloren, maar politie wist zijn wachtwoord te raden en hem op te sporen. Volgens de rechter handelde de politie juist.

Gemeenten: maak toeslagen simpeler, 14 juni 2018
Het huidige, ingewikkelde stelsel werkt het ontstaan van schulden soms juist in de hand, schrijven gemeenten, sociale diensten en drie andere organisaties.

Nieuwe software iPhone tegen hackers, 14 juni 2018
Dataoverdracht wordt automatisch geblokkeerd. Daardoor wordt het ook voor veiligheidsdiensten moeilijker om toegang te krijgen tot apparaten.

Geofencing mogelijke oplossing om drones te weren, 14 juni 2018
Geofencing is een softwarematige techniek waarbij toestellen in via de fabrikant aangewezen gebieden technisch niet kunnen vliegen.

Vernieuwing ICT NVWA kost 95 in plaats van 36 miljoen euro, 14 juni 2018
De extra kosten komen door langere ontwikkeling van de systemen en aanvullende kosten voor hardware. De bedoeling is dat het project in 2021 wordt afgerond.

Nederlanders maken zich weinig zorgen over nepnieuws, 14 juni 2018
Ondanks waarschuwingen voor nepnieuws, is in Nederland het vertrouwen in de media recentelijk gestegen. Drie op de tien maken zich zorgen over nepnieuws.

Doorbraak TU Delft in ontwikkeling van quantuminternet, 14 juni 2018
Volgens de onderzoekers is het totaal anders dan het huidige internet. Zo zou communicatie niet af te luisteren zijn. Ook elders zijn proeven met quantuminternet.

Nationaal Coördinator Terrorisme vreest cyberaanvallen, 14 juni 2018
Volgens de NCTV is updaten van software cruciaal. Maar er wordt erkend dat updaten van software ook geld kost en vaak invloed heeft op lopende processen.

Europarlement stemt in met Europese droneregelgeving , 13 juni 2018
Mogelijk moeten grotere drones worden geregistreerd, zodat bekend is wie de eigenaar is. In Nederland verandert er door de nieuwe regels waarschijnlijk weinig.

Internetpioniers slaan alarm om EU-plannen voor filteren uploads, 13 juni 2018
In een brandbrief wordt gewaarschuwd voor een aanstaande Europese auteursrechtenrichtlijn. Die zou een ernstige bedreiging vormen voor een open internet.

'Doorbraak van mobiel IoT komt er sneller dan verwacht' , 13 juni 2018
De verwachting is dat 5G tegen 2023 goed zal zijn voor een vijfde van al het verkeer op mobiele netwerken wereldwijd, anderhalf keer meer dan dat we vandaag verbruiken.

VS: Politiecamera’s ook toegankelijk voor publiek, 13 juni 2018
De ‘Citizen Virtual Patrol’ past in een set van maatregelen die de stad veiliger moeten maken. Burgerrechtengroeperingen zijn vooral kritisch.

Belgische bedrijven plaatsen vaker camera's op werkvloer, 13 juni 2018
Het aantal aanvragen voor het plaatsen van camera’s op de werkvloer is vorig jaar met 7,2 procent toegenomen. In 2017 werden er in totaal 1129 aanvragen ingediend.

Kabinet twijfelt over nut van verplichte vingerafdruk op ID-kaart, 12 juni 2018
Volgens minister Blok is het opnemen van vingerafdrukken een beslissing die niet licht moet worden genomen. Het EP moet nog stemmen over het voorstel.

Minister: Geen gevoelige data huisdiereigenaren op straat, 12 juni 2018
De NOS kwam onlangs met berichtgeving dat drie databases niet goed beveiligd waren. Volgens de minister zijn er wel maatregelen genomen om misbruik tegen te gaan.

5G-experiment Groningen gaat ESA-satellieten gebruiken , 12 juni 2018
5Groningen ziet mogelijkheden voor satellietcommunicatie met drones op plekken waar geen 3G- of 4G-verbinding is. Eenzelfde toepassing is mogelijk op zee.

Zweden wil banken dwingen contant geld te gebruiken , 12 juni 2018
Een comité van de overheid vreest dat kwetsbare groepen, zoals gepensioneerden, zullen lijden onder een verminderde toegang tot contant geld.

TU Delft test digitale identiteit voor op de telefoon, 12 juni 2018
De digitale identiteit is gebaseerd op Delftse blockchain-technologie en de doelstelling is dat na de zomer Utrecht en Eindhoven het prototype gaan testen.

Sterke stijging van fraude met internetbankieren in België, 12 juni 2018
In drie maanden tijd werden 1361 Belgen voor een bedrag van bijna 2 miljoen euro bestolen. In 2014, 2015 en 2016 ging het om iets meer dan 1000 mensen.

Britse minister wil einde aan online anonimiteit met digitaal ID, 12 juni 2018
Volgens de Britse minister van Veiligheid moeten mensen op internet een keuze maken tussen het "Wilde Westen of een beschaafde samenleving",

Provincie Groningen investeert weer in IT Academy, 11 juni 2018
De organisatie wil het tekort aan ICT’ers in Noord-Nederland oplossen en zet het provinciegeld in om omscholingstrajecten te verzorgen.

EC claimt AVG-vrijwaring, na schending , 11 juni 2018
Op EC-websites staan onder meer spreadsheets met persoonlijke gegevens van workshop- en conferentiebezoekers. 'Brussel' zegt niet onder de AVG te vallen.

Overheid lanceert Digital Trust Center voor MKB'ers, 11 juni 2018
Het DTC moet ondernemers stimuleren en faciliteren om zelfstandig of in samenwerkingsverband aan de slag te gaan met het verbeteren van hun online veiligheid.

'Blockchain wordt een wildwest voor consultants', 11 juni 2018
Marloes Pomp vindt dat gemeenten eerst zélf kennis moeten vergaren voor ze met consultants in zee gaan. "Gemeenten laten zich al snel alles aanpraten."

'Techbedrijven moeten zorgvuldiger met klantdata omgaan', 11 juni 2018
Dat stelt de Duitse overheid naar aanleiding van een nieuw datalek bij Facebook, waarbij privacyinstellingen van 14 miljoen gebruikers aangepast en zichtbaar werden.

Wetsvoorstel digitale overheid naar Tweede Kamer, 8 juni 2018
De wet richt zich op het verbeteren van de digitale overheid door regels te geven over de toegang van burgers en bedrijven tot online dienstverlening bij de overheid.

Utrecht en Eindhoven testen digitale ID-verklaring, 8 juni 2018
Daarmee tonen burgers via de smartphone hun identiteit aan. Voor verificatie gebruiken de gemeenten blockchain-technologie die werd ontwikkeld door TU Delft.

'Nieuwe Europese megaboete voor Google' , 8 juni 2018
Volgens ingewijden krijgt de techreus binnen enkele weken een boete opgelegd die kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van Google-moeder Alphabet.

Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt voor 'AVG-keurmerk' , 8 juni 2018
Een dergelijk keurmerk is niet goedgekeurd. Wel werkt de toezichthouder mee aan accreditatie voor instellingen die een AVG-certificaat kunnen toekennen.

Europese miljarden voor digitale infrastructuur, 8 juni 2018
Met het geld (42,3 miljard euro) worden investeringen gesteund in de Europese netwerken voor vervoer, energie en digitale infrastructuur.

Kamervragen over keurmerk voor veilige IoT-apparaten, 8 juni 2018
De Kamer reageert op een advies van Agentschap Telecom die stelde dat er minimumeisen voor de veiligheid van IoT-apparaten moeten komen.

Rechter doet 26 juni uitspraak in rechtszaak over 'aftapwet' , 7 juni 2018
Een groep privacyvoorvechters eist dat onderdelen van de wet tijdelijk worden teruggetrokken tot het kabinet de wet aanpast. De Staat ziet dat anders.

Gemeenten geven ondernemers sneller en beter antwoord, 7 juni 2018
Medewerkers zijn ook behulpzamer en deskundiger, zo blijkt uit onderzoek met behulp van 'mystery guests' dat het ministerie van Economische Zaken heeft laten doen.

Belgische politie kan straks tienduizenden privécamera’s raadplegen, 7 juni 2018
De vernieuwde camerawet maakt dat mogelijk. Eigenaren van camerasystemen zijn niet verplicht om hun systeem aan te melden. Wie niet meedoet, riskeert wel een boete.

Australië werkt aan decryptieplicht voor versleutelde chat-apps, 7 juni 2018
Met de maatregel krijgen veiligheidsdiensten toegang tot informatie die via versleutelde chat-apps wordt uitgewisseld. Werken bedrijven niet mee, dan dreigen boetes.

Autoriteit Persoonsgegevens ontving 170 klachten over privacywet , 7 juni 2018
De AP vindt het nog te vroeg om trends in de klachten te herkennen, maar is het aantal klachten "een signaal dat mensen privacy hoog in het vaandel hebben".

Snel: 'Naleving AVG is continu proces, geen statisch gegeven', 6 juni 2018
Volgens Snel bevat de AVG nu nog veel 'open normen', wat naleving lastig maakt. Hij reageerde op het nieuws dat de Belastingdienst nog niet voldoet aan de AVG.

Bellen naar landen binnen de EU wordt goedkoper, 6 juni 2018
Er komt onder meer een maximumtarief op de extra kosten die telecomproviders mogen rekenen. De nieuwe tarieven moeten in het voorjaar van 2019 ingaan.

Nieuwe Cybersecurity Research Agenda voor veilige samenleving, 6 juni 2018
De agenda beschrijft uitdagingen voor cyberbeveiligingsonderzoek rond vijf pijlers: Ontwerpen, Verdedigen, Governance, Aanvallen en Privacy.

Tweede Kamer bezorgd om problemen uitrol 5G-netwerk, 6 juni 2018
De problemen hebben te maken met de fusie tussen T-Mobile en Tele2 en de frequentie waarvan de AIVD en MIVD gebruikmaken. Dezelfde als die van het 5G-netwerk.

Knops wil opheldering over traagheid met webtoegankelijkheid, 6 juni 2018
De staatssecretaris gaat in gesprek met de VNG over de situatie. Slechts een klein percentage van de gemeenten voldoet aan alle toegankelijkheidseisen.

Donderdag kort geding om 'sleepwet' uit te laten stellen, 6 juni 2018
De aanklagers vinden dat het kabinet en de Kamer hebben aangestuurd op op snelle inwerkingtreding van de wet, terwijl wetswijziingen nog niet zijn ingediend.

Belastingdienst voldoet pas over een jaar aan privacywet, 6 juni 2018
De BD heeft al wel een verwerkingsregister opgesteld. Naast de fiscus lopen ook de meeste ministeries achter bij de invoering van de nieuwe privacywet.

CEO Apple: 'Privacysituatie is uit de hand gelopen' , 5 juni 2018
Tim Cook denkt dat de overheid misschien stappen zou moeten nemen om de privacy te waarborgen. Hij noemt privacy een 'fundamenteel mensenrecht'.

D66 wil door overheid gebruikte algoritmes openbaar maken, 5 juni 2018
Volgens de partij zien bestuurders en beleidsmakers de risico's van op data en algoritmen gebaseerde beslissingen, onvoldoende onder ogen.

‘Digitalisering Zeeuwse overheden gaat te snel’, 5 juni 2018
Zeeuwse overheden moeten beter rekening houden met burgers die beperkte digitale vaardigheden hebben. Dat stelt de Zeeuwse Ombudsman in het jaarverslag van 2017.

Hof VS: Douane mag laptops zonder verdenking doorzoeken, 5 juni 2018
De Amerikaanse burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation is niet gelukkig met de uitspraak en heeft zijn hoop nu gevestigd op een nog lopende civiele zaak.

Al 14.000 Belgen eisen schadevergoeding van Facebook , 5 juni 2018
De gebruikers eisen dat zij te alen tijde baas blijven over hun gegevens en dat ze een correcte vergoeding ontvangen. De actie loopt ook in Italië, Portugal en Spanje.

Onderzoek naar computerveiligheid in Rotterdamse haven , 5 juni 2018
De 'nulmeting' moet onder meer uitwijzen hoe het zit met technische maatregelen. Vorig jaar werd het havenbedrijf APM getroffen door een grote digitale aanval met ransomware.

Vernieuwd alarmeringsnetwerk P2000 is in de lucht, 4 juni 2018
Onder meer de centrale infrastructuur is vervangen en verder zijn de 415 zendmasten stuk voor stuk voorzien van nieuwe apparatuur.

'Telefoonfabrikanten hadden toegang tot Facebook-data', 4 juni 2018
Volgens The New York Times zou het gaan om ten minste zestig fabrikanten. Facebook zegt "niet op de hoogte te zijn" van misbruik door een telefoonfabrikant.

'Microsoft loert op platform voor ontwikkelaars GitHub' , 4 juni 2018
Via GitHub delen circa 27 miljoen ontwikkelaars hun programmeercode. Het platform is al een tijdje op zoek naar uitbreiding van de financiële armslag.

AP controleert of overheidsinstanties Data Protection Officer hebben, 4 juni 2018
Uit een controle onder 400 organisaties blijkt dat minder dan 4 procent mogelijk nog geen DPO, of functionaris voor de gegevensbescherming, heeft aangemeld.

'Groen slotje bij website geen garantie voor de veiligheid' , 4 juni 2018
Er is makkelijk aan dat veligheidscertificaat te komen. Dat maakt dat er ook misbruik van gemaakt wordt, bijvoorbeeld door eigenaren van malafide websites.

Agentschap Telecom slaat alarm over hackbare apparaten, 4 juni 2018
Onveilige internet of things-apparaten als webcams en thermostaten zijn volgens de toezichthouder een steeds groter probleem en zij dringt dan ook aan op snelle actie.

Computer zegt nee., 2 juni 2018
Saskia de Meij ontvangt jarenlang aanslagen voor een auto die ze niet heeft. Maar het systeem is onvermurwbaar. Niet de burger, maar de ict staat centraal.

ePrivacy Regulation blijft zorgenkindje, 1 juni 2018
Volgens een groot aantal Europese bedrijfsleven zou de ePR te veel botsen met de AVG/GDPR. De groep bedrijven roept de EU-lidstaten op niet te snel te beslissen.

'Het gaat bij AI om de data die je erin stopt', 1 juni 2018
Wat betreft ICT-jurist Arnoud Engelfriet bepalen de data voor 100 procent wat het systeem gaat zeggen. "Je wilt dus inzicht in de data, en regels over de data."

Jonge ambtenaren trekken leseen uit bezoek aan digitaal Canada, 1 juni 2018
Een van de constateringen is dat de Nederlandse overheid het niet zo slecht doet. De delegatie heeft zeven lessen opgesteld. Zo is het middel niet het doel.

Honderdduizenden websites MKB slecht beveiligd, 1 juni 2018
Sites met dit soort beveiligingsgebreken zijn 'laaghangend fruit voor hackers’. Hoogleraar Lokke Moerel noemt de beveiliging in deze sector 'volstrekt onvoldoende’.

Knops: 'Risico’s bij complexe ICT-projecten zijn er altijd', 1 juni 2018
Volgens de staatssecretaris worden de risico's zoveel mogelijk beperkt. Zo heeft elk departement een CIO aangesteld en wordt de Kamer geïnformeerd over de BIT-toetsen.

'Geen sprake van dreigend tekort aan elektriciteit', 1 juni 2018
De datasector sloeg alarm over verwachte flinke problemen rondom de capaciteit van de stroominfrastructuur, maar volgens minister Wiebes (EZK) valt het allemaal wel mee.

Openbaar Ministerie: Huidige aanpak cybercrime te beperkt, 31 mei 2018
Het OM ervaart niet alleen dat opsporing en vervolging aan landsgrenzen zijn gebonden, maar vindt ook dat het kabinet meer geld moet vrijmaken voor cybercrimebestrijding.

Kadaster test kunstmatige intelligentie, 31 mei 2018
Met het experiment kijkt het Kadaster wat de impact van kunstmatige intelligentie op de medewerkers is. Het hoopt dat het leidt tot een flexibelere organisatie en processen.

Belgische identiteitsapp Itsme steekt de grens over naar Luxemburg , 31 mei 2018
Een jaar na de lancering wordt Itsme gebruikt door meer dan 350.000 gebruikers. Binnenkort wordt de app gekoppeld aan LuxTrust, dat inmiddels twaalf jaar bestaat.

Massaclaim tegen Facebook in vier EU-landen, 31 mei 2018
Consumentenorganisaties eisen, naar aanleiding van het schandaal rond Cambridge Analytica, minstens 200 euro per gebruiker vanwege schending van de privacy.

Staatssecretaris Van Ark positief over algoritme tegen fraude , 31 mei 2018
De bewindsvrouw gelooft dat gemeenten dankzij de algoritmes effectiever en efficiënter gaan werken met de data die ze al hebben en mogen gebruiken in de handhaving,

Gemeente Amsterdam legt basis voor nieuw digitaal beleid, 31 mei 2018
In de plannen van de nieuwe coalitie speelt Tada een voorname rol. Tada draait om zes waarden, waaronder open en transparant, zeggenschap en de menselijke maat.

Dekker kan berichten over leegloop AP niet plaatsen, 30 mei 2018
De bwwindsman zegt dat sinds mei 2017 elf functionarissen bij de AP zijn vertrokken, maar dat er in dezelfde periode 54 nieuwe medewerkers zijn ingestroomd.

Minister: Tientallen gemeenten accepteren geen contant geld, 30 mei 2018
In 2016 hadden 21 gemeenten een pin-only beleid, maar inmiddels zijn er veel meer. Hoeveel is niet bekend. In een Kamerbrief wordt het precieze aantal niet genoemd.

BZK trekt 'slechts' 90 miljoen uit voor Omgevingswet, 30 mei 2018
Alles blijft gericht op de inwerkingtreding en implementatie per 1 januari 2021. Critici betwijfelen de haalbaarheid hiervan; negentig miljoen zou ook te weinig zijn.

Invoering Omgevingswet op schema , 30 mei 2018
Om op tijd klaar te zijn voor de Omgevingswet en het DSO, heeft BZK 90 miljoen euro beschikbaar gesteld. De planning is dat het geheel 1 januari 2021 ingaat.

Europol lanceert team om misdaad op dark web te bestrijden, 30 mei 2018
De aanpak bestaat uit het delen van informatie, het bieden van operationele ondersteuning en expertise en de ontwikkeling van tools, tactieken en technieken.

Rusland vraagt Apple om hulp bij blokkeren van Telegram, 30 mei 2018
De Russische telecomtoezichthouder Roskomnadzor wil dat Apple stopt met het aanbieden van de Telegram-app in de App Store en stopt met push-notificaties.

Facebook maand op zwart in Papoea-Nieuw-Guinea 'voor onderzoek', 30 mei 2018
De tijd wordt gebruikt om gebruikers van nep-accounts in kaart te brengen, wie pornografische afbeeldingen deelt en welke gebruikers valse informatie delen.

Uitgaven ICT-advies bij Rijksoverheid stijgen fors, 29 mei 2018
De ICT-uitgaven voor de post Advisering opdrachtgevers automatisering steeg in 2017 van 427 miljoen euro naar 484 miljoen euro. Met name EZ spande de kroon.

CPB: Cyberstresstesten voor banken geen overbodige luxe, 29 mei 2018
Die testen zijn nodig, ook omdat de vele IT-systemen bij banken, verzekeraars en pensioenfondsen het risico op storingen en cyberaanvallen vergroten.

Burum stoorzender: invoering 5G nog maanden onmogelijk, 29 mei 2018
Invoering van 5G in het Noorden is nog niet mogelijk omdat de satellietschotels lastig verplaatsbaar zijn. Een deel daarvan is in gebruik door AIVD en MIVD.

Minister: Lastig om goede ict-docenten voor onderwijs te vinden, 29 mei 2018
Volgens minister Van Engelshoven (OCW) is een van de redenen dat technologische ontwikkelingen zich razendsnel voltrekken. Verder is er een tekort aan hbo-informatici.

Staatssecretaris Knops: meer aandacht voor toegankelijke websites , 29 mei 2018
De bewindsman erkent dat niet alle overheden even daadkrachtig zijn geweest bij het toegankelijk maken van websites. Nieuwe Europese wetgeving moet dat veranderen.

Kabinet ziet af van beperking vlieghoogte drones , 29 mei 2018
De nieuwe regels zouden de hoogte beperken tot 50 meter, en de afstand tot 100 meter. Het kabinet ziet daar nu van af, omdat er Europese richtlijnen aankomen.

Federaal minister België wil Google en Facebook opsplitsen, 28 mei 2018
Minister Van Overtveldt (Financien) pleit er bij zijn Europese collega's voor om na te denken over een opsplitsing van de techreuzen. Volgens hem hebben die te veel macht.

Europese Unie schrijft tender uit voor open data, 28 mei 2018
De tender gaat specifiek hoe betere diensten te ontwikkelen voor burgers en overheden door hergebruik van openbare informatie en high performance computing.

Datagebruik groeit explosief door onbeperkte data, 28 mei 2018
Het datagebruik is in het laatste kwartaal van 2017 gestegen tot meer dan honderd miljard megabytes. Over heel 2017 werd ruim 325 miljard megabytes verbruikt.

Simone Roos (dg BZK) voorgedragen als Griffier Tweede Kamer, 28 mei 2018
Als de Tweede Kamer instemt met de voordracht, vervult Simone Roos vanaf maandag 11 juni de functie van Griffier. De stemming is naar verwachting op 29 mei.

Overheid vroeg Apple om informatie over 269 toestellen in 2017, 28 mei 2018
Naast apparaatverzoeken werden er 36 verzoeken gedaan om gebruikersgegevens, waarbij data van 34 accounts werd gezocht, een verdubbeling ten opzichte van 2016.

Overheid blijft ondanks dataschandaal via Facebook communiceren, 28 mei 2018
Ondanks het dataschandaal rond Cambridge Analytica blijft de overheid via Facebook communiceren. "Het netwerk heeft een groot bereik en is daarom voor ons belangrijk."

Zelfrijdende wagen test pakjeslevering in centrum Mechelen, 28 mei 2018
Uit de test, een primeur voor Vlaanderen, moet vooral blijken of zelfrijdende voertuigen een meerwaarde kunnen betekenen bij 'last mile'-belevering in een stadskern.

Activist klaagt Google en Facebook aan om schenden privacywet , 25 mei 2018
De Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems stelt dat de techbedrijven gebruikers alleen de keuze geven om in te stemmen of hun account te verwijderen.

Politie overweegt inzet cybercrime-vrijwilligers, 25 mei 2018
Met de vrijwilligers wil de politie digitaal talent binnen halen, iets dat op dit moment moeizaam gaat omdat zij eerder voor de hogere salarissen in het bedrijfsleven kiezen.

'Leegloop bij Autoriteit Persoonsgegevens zorgt voor problemen' , 25 mei 2018
Meerdere zwaargewichten zouden de AP onlangs hebben verlaten en volgens het FD heeft de privacyorganisatie moeite om de opengevallen plaatsen in te vullen.

Imec: 'Binnen 5 à 10 jaar onderzoekt uw auto uw gezondheid', 25 mei 2018
Sensoren, radartechnologie en hyperspectrale camera's in de auto zouden goede resultaten geven voor de detectie van alertheid, duizeligheid en vermoeidheid.

Parlement Californië wil AI-bots dwingen zich te identificeren , 25 mei 2018
De wet zou het illegaal maken voor een computer om te converseren met mensen die in de VS wonen, zonder zich eerst kenbaar te maken als softwareprogramma.

'Politiek nepnieuws heeft nog weinig effect in Nederland' , 25 mei 2018
Het Rathenau Instituut waarschuwt wel voor de opkomst van technieken om nieuws te vervalsen, bijvoorbeeld door beeld en geluid te manipuleren. "Dat is sterk in opkomst."

FTTH Council: Europa moet fiberinvesteringen opkrikken, 24 mei 2018
Een snelle uitrol van glasvezel is onder meer noodzakelijk om economisch niet achterop te geraken en de trein niet te missen van de volgende generatie digitale diensten.

Zuid-Afrikaanse site lekt data 934.000 bestuurders, 24 mei 2018
De gelekte database van de website bevatte nationale identiteitsnummers, namen, telefoonnummers, uitstaande boetes, e-mailadressen en wachtwoorden.

KvK jaagt overheden en ondernemers onnodig op hoge kosten, 24 mei 2018
Ondernemers en overheden moeten betalen voor toegang tot het ‘openbare’ register, terwijl overheden basisgegevens gratis ter beschikking stellen aan de KvK.

Rechter: Trump mag op Twitter geen gebruikers blokkeren, 24 mei 2018
Trump gebruikt zijn Twitter-account ook als communicatiekanaal voor zijn regering en de rechter vindt het in strijd met de Amerikaanse grondwet als hij mensen blokkeert.

'Nieuwe wet gegevensbescherming is een zegen', 24 mei 2018
Bits of Freedom snapt het gemor van het bedrijfsleven over de AVG niet. Volgens BOF dwingt de AVG bedrijven om te kijken hoe zij omgaan met persoonsgegevens.

VNG: Brede schuldenaanpak: menselijke maat boven systemen, 24 mei 2018
De VNG juicht de aanpak toe, maar vindt dat ook gekeken moet worden naar de ingewikkeldheid van het inkomens-/incassosysteem.

Uber stopt definitief met zelfrijdende auto's in Arizona, 24 mei 2018
Het bedrijf doet dat na een ongeluk met een van de zelfrijdende auto's, waarbij een vrouw om het leven kwam. Uber gaat op andere locaties wel door met testritten.

Senatoren VS willen Nationale Garde tegen cyberaanvallen inzetten, 23 mei 2018
Volgens de senatoren is de stap nodig om de veiligheid van vitale infrastructuur te versterken, zoals verkiezingssystemen, dammen en het elektriciteitsnetwerk.

VNG wil weer met BZK samenwerken in BRP, 23 mei 2018
Volgens VNG is het van groot belang om structureel te werken aan de modernisering van een landelijke bevolkingsadministratie.

Politie zet ai in bij cold cases, 23 mei 2018
De politie zet kunstmatige intelligentie (ai) in om cold cases (onopgeloste zaken met een gevangenisstraf van minimaal twaalf jaar) op te lossen.

Overheid verlengt weer OT2010-contract met Detron, 23 mei 2018
De Haagse Inkoop Samenwerking (HIS), onderdeel van Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk, verlengt wederom het OT2010-contract met Detron ICT Groep.

Kiesraad adviseert om te experimenteren met elektronisch tellen, 23 mei 2018
De Kiesraad vindt ook dat er moet worden opgeschoten met de ontwikkeling van verkiezingssoftware en het verder gebruik en ontwikkeling van de stembureau-app.

Politie vroeg 2 miljoen keer om telecomgegevens in 2017, 23 mei 2018
De gegevens bestaan uit e-mailadressen, IP-adressen en het adres dat bij een telefoonnummer hoort. In 88 procent van de verzoeken leverde dat ook resultaat op.

Zuckerberg houdt zich op de vlakte in Europarlement, 23 mei 2018
Op veel vragen gaf de Facebook-topman geen duidelijk antwoord. Vooraf had Zuckerberg bedongen zelf te mogen bepalen op welke vragen hij antwoord zou geven.

Verzet tegen EU-plannen om content vooraf te screenen, 23 mei 2018
Een brede groep van wetenschappers, organisaties en juristen roept de EU af te zien van de maatregelen. Zij zien de vrijheid en openheid van het internet in gevaar komen.

'Cybersecurity vanaf 2019 verplicht bij ICT-opleidingen mbo', 23 mei 2018
In opleidingen is nu amper aandacht voor informatiebeveiliging. Veilig programmeren moet de standaard worden, aldus de SBB, die de eisen voor mbo-opleidingen opstelt.

BRP onderzocht: 'Commissie liquideert BIT', 22 mei 2018
Het rapport met het feitenrelaas over het BRP-fiasco is verstuurd aan de Kamer. De bevindingen variëren van ‘ronduit spectaculair’ tot ‘niet te filmen’.

Commissie BRP laakt adviezen Bureau ICT Toetsing, 22 mei 2018
Volgens de Commissie BRP moet de deskundigheid van het BIT worden verhoogd en hoort het bureau ook niet onder het ministerie van BZK te hangen.

'Invoering betaalwet PSD2 in Nederland opnieuw vertraagd', 22 mei 2018
De invoering was eerder al vertraagd en gesteggel tussen toezichthouders leidt er toe dat het wetsontwerp mogelijk pas na het zomerreces aan bod komt.

Justitie & Veiligheid: C2000 loopt niet op laatste benen, 22 mei 2018
Volgens J&V functioneert het communicatiesysteem naar tevredenheid van de hulpdiensten en het ministerie, maar is het wel nodig aan vervanging toe.

VNG-reactie op rapport 'Niet te stoppen' over BRP, 22 mei 2018
De VNG blijft pleiten voor een toekomstbestendig systeem, zoals de BRP, en zoekt het daarbij de samenwerking op met het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Lessen trekken uit operatie Basisregistratie Personen, 22 mei 2018
Een van de getrokken lessen is dat de politiek-bestuurlijke realiteit en de technische realiteit met elkaar schuurden. Ook was er onvoldoende inzicht in de kosten.

Hoorzitting Zuckerberg in EP toch live te volgen, 22 mei 2018
In eerste instantie was afgesproken het vraaggesprek achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. Tot onvrede van Europese politici, die aandrongen op transparantie.

Uitstel nieuwe privacywet geen optie voor Eurocommissaris , 20 mei 2018
Eurocommissaris Vêra Jourová accepteert geen uitstel. Volgens haar hebben bedrijven en overheden voldoende tijd gehad om te voldoen aan de nieuwe privacywet.

Facebook-topman op 22 mei in Europees Parlement, 18 mei 2018
Achter gesloten zal Mark Zuckerberg uitleg geven over de wijze waarop Facebook omspringt met persoonlijke gegevens van gebruikers.

Geheime dienst mag zelf in politiedossier snuffelen, 18 mei 2018
Nu mogen de AIVD en MIVD al politiegegevens opvragen van mensen die zij interessant vinden. Straks hoeven zij die gegevens niet meer op te vragen.

7 juni staat de Staat voor de rechter om 'sleepwet', 18 mei 2018
De eisers willen onder meer dat een aantal bevoegdheden in de Wiv 2017 per direct buiten werking worden gesteld tot de wetswijziging is doorgevoerd.

Computersystemen gemeente Arnhem gevoelig voor hackers , 18 mei 2018
Volgens de gemeentelijke rekenkamer zijn ''feitelijk alle kernprocessen in Arnhem toegankelijk en manipuleerbaar''. Inmiddels zijn er maatregelen getroffen.

Acht EU-landen missen deadline nieuwe privacywet , 18 mei 2018
EU-commissaris Vera Jourova noemde onderschatting en nalatigheid als mogelijke oorzaken. In Nederland is de wetgeving afgelopen dinsdag goedgekeurd.

Amerikaanse Senaat wil netneutraliteit behouden, 17 mei 2018
In principe worden de Amerikaanse regels die de netneutraliteit garanderen, op 11 juni geschrapt. De bal ligt nu bij het Huis van Afgevaardigden.

Papieren data vaak vergeten bij nieuwe privacywet , 17 mei 2018
In de praktijk blijkt dat een groot deel van de veiligheidsincidenten zich voordoet met papieren en geprinte data. Toch gaat de meeste aandacht naar digitale data.

Rel rond komst Facebook-topman naar Brussel, 17 mei 2018
Diverse fracties in het Europees Parlement accepteren niet dat Mark Zuckerberg wegkomt met een ontvangst achter gesloten deuren door enkel de fractieleiders.

Algemene Rekenkamer keurt ICT-beveiliging overheid af, 17 mei 2018
Veel ministeries hebben de beveiliging van hun computersystemen niet op orde. Ook bij de Tweede Kamer en DUO was de ICT-beveiliging onvoldoende.

Gebruik Berichtenbox neemt toe, groei vlakt af, 17 mei 2018
In 2017 hadden circa 7 miljoen Nederlanders een account van de Berichtenbox op MijnOverheid, maar 72 procent had dat account ook daadwerkelijk geactiveerd.

Inlichtingendiensten bang voor Chinese sabotage C2000, 16 mei 2018
Het nieuwe C2000-communicatiesysteem wordt gebouwd door een Duitse dochter van het Chinese bedrijf Hytera Communications. "Risicovol", zo zeggen AIVD en MIVD.

Waag lanceert Open Overheid Academy , 16 mei 2018
In de academy leren beleidsmakers en beslissers de vaardigheden die ze nodig hebben om een innovatieve technologie agenda neer te zetten in hun organisatie.

Europese Commissie pleit voor Europese innovatieraad , 16 mei 2018
Volgens de commissie moet de EU "haar ambities naar een hoger niveau tillen" en wil daar de komende jaren een bedrag van 100 miljard euro voor vrijmaken.

CTIVD onderzoekt wegingsnotities AIVD en MIVD, 16 mei 2018
De CTIVD onderzoekt onder meer of de wegingsnotities vastgesteld zijn en of deze voldoen aan de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv 2017).

KIA vraagt mening over archiveren overheidswebsites , 16 mei 2018
Het Kennisnetwerk Informatie en Archief vraagt bestuurders die verantwoordelijk zijn voor de archivering van sites, maar ook IT’ers en inkopers, te reageren op de richtlijn.

Grapperhaus: verhuizing Kaspersky maakt niet uit, 16 mei 2018
De bewindsman vindt het risico te groot "dat Kaspersky onder de macht en invloed kan komen van de Russische overheid" en doet de anti-virussoftware van het bedrijf in de ban.

Kaspersky verhuist naar 'transparant' Zwitserland, 15 mei 2018
De securitysoftwareleverancier verwacht dat het Nederlandse kabinet op het besluit terugkomt om het bedrijf de rug toe te keren. Onzeker is of dat ook gebeurt.

Eerste Kamer hamert vandaag nieuwe privacywet af , 15 mei 2018
De Uitvoeringswet Algemene verordening Gegevensbescherming regelt zaken die specifiek voor Nederland van toepassing zijn. Zoals de positie van de AP.

5G-experiment Groningen wordt dit jaar uitgebreid , 15 mei 2018
Het testnetwerk wordt uitgerold naar een deel van Noord-Groningen. In de nieuwe testfase wordt ook gekeken naar commerciële toepassingen van 5G.

UWV meldde 84 keer datalek bij Autoriteit Persoonsgegevens, 15 mei 2018
Het gaat vooral om foutief geadresseerde brieven en het bijvoegen van rapportages van andere klanten aan verzonden brieven. In 2016 waren er 17 meldingen.

Gezondheidsdata volgens inspectie slecht beveiligd , 15 mei 2018
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd bzocht tien zorginstellingen en twee daarvan voldeden aan de afspraken voor beveiliging van digitale zorgtoepassingen.

Rijk doet Russische antivirus Kaspersky in de ban , 15 mei 2018
Het Rijk vindt het risico op spionage te groot. Kaspersky valt onder de Russische wetgeving, die het bedrijf verplicht haar inlichtingendiensten te ondersteunen.

Britse politie: Veel bedrijven melden datalekken niet, 14 mei 2018
Volgens het National Crime Agency speelt het probleem ook bij particluieren. Overigens worden ook in Nederland veel cybercrimedelicten niet gemeld.

Lek in versleuteld e-mailen ontdekt: impact betwist, 14 mei 2018
Onderzoekers hadden het probleem met de PGP-beveiliging ontdekt, maar de impact en gevolgen ervan zijn onzeker. Net als de maatregelen ertegen.

MKB betaalt 79 miljoen euro ransomware-losgeld , 14 mei 2018
Zeker 4,5 procent van de Europese MKB-bedrijven werd tussen 2016 en 2017 slachtoffer van ransomware, met name in de bouw, industrie en bankwereld.

U gaat frauderen. Dat zegt de computer, 14 mei 2018
Gemeenten gebruiken data over hun inwoners om vroegtijdig problemen op te sporen. Maar daarmee stijgt de kans om te worden afgerekend op voorspeld gedrag.

WhatsApp gaat weer metadata delen met Facebook, 14 mei 2018
Het gaat onder meer om het aantal verstuurde berichten en de tijdstippen waarop berichten verstuurd worden. Facebook wil zo relevantere advertenties aanbieden.

IBM zou gebruik usb-sticks door personeel gaan verbieden, 11 mei 2018
Het is een van de maatregelen van het bedrijf om datalekken te voorkomen. Een aantal medewerkers zou tegen de maatregel zijn, onder meer vanwege software-updates.

MKB krijgt geen steun in privacywet, 11 mei 2018
Ondernemers krijgen geen uitzonderingspositie bij de handhaving van de Europese privacywet. De Autoriteit Persoonsgegevens komt hen niet tegemoet.

Keurmerk PSD2 op komst: ‘Privacy wordt papieren werkelijkheid’, 11 mei 2018
Aan het keurmerk wordt gewerkt door enkele banken, fintechs en Stichting Privacy First. Het keurmerk moet consumenten helpen bij hun keuze voor een aanbieder.

Billboardbedrijf schendt privacy argeloze voorbijgangers, 11 mei 2018
De camera’s kunnen voorbijgangers herkenbaar in beeld brengen. De beelden zijn opgeslagen en gedeeld met derden. Dit gaat in tegen de privacywetgeving.

Democraten publiceren 3500 Russische Facebook-advertenties, 11 mei 2018
Het gaat om Facebook- en Instagram-reclameberichten die Rusland geplaatst zou hebben om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

Veel vragen over sportfoto's door nieuwe privacywet, 11 mei 2018
De stichting AVG krijgt, naar eigen zeggen, circa 1000 telefoontjes per week over wat straks nog wel of niet kan. Ook VvE's hebben veel vragen over de nieuwe privacywet.

NEN richt werkgroep IoT Security en Privacy op , 10 mei 2018
De werkgroep stelt experts en belanghebbenden in staat om invloed uit te oefenen op de internationale standaarden op het gebied van Internet of Things.

'Veel beroepsregisters geven persoonsgegevens vrij', 10 mei 2018
Het gaat om beroepsregisters voor onder andere de zorg, horeca, industrie en strafrecht. Een aantal geeft veel meer persoonsgegevens vrij dan nodig.

App populair die Brusselse luchtkwaliteit meet, 10 mei 2018
De app checkt niet alleen de staat van verschillende indicatoren, zoals fijnstof, ozon of CO2, maar waarschuwt ook als bepaalde grenzen worden overschreden.

'Zeven op tien niet voorbereid op cyberdreigingen' , 10 mei 2018
De meesten maken zich meer zorgen over dit soort dreiging dan een jaar geleden.Het onderzoek gaat ook in op nepnieuws. Een derde maakt zich daar zorgen over.

België en Nederland middenmotors qua robots, 10 mei 2018
Volgens de onderzoekers neemt het gebruik van robots toe in de industrie, maar nog niet in die mate dat vaak wordt beweerd. Ook valt op dat het gebruik erg per land verschilt.

Europeaan heeft te weinig data-vaardigheden, 9 mei 2018
Slechts 17 procent van de ondervraagde Europeanen noemt zichzelf ‘data literate’: in staat om data te kunnen lezen, interpreteren, begrijpen en bediscussiëren.

'Overheid gaat goed om met persoonlijke informatie', 9 mei 2018
Ruim de helft vindt dat de overheid veilig omgaat met persoonlijke informatie. Een groot deel vindt de overheid verantwoordelijk voor hoe bedrijven omgaan met gegevens.

‘Leeuwarden weigert ICT-bedrijf te betalen’, 9 mei 2018
Het ICT-bedrijf Split-Vision uit Eindhoven zegt al een jaar niet betaald te worden voor geleverde ICT-diensten. Het zou inmiddels gaan om een bedrag van zes ton.

'Nederlandse privacywaakhond te klein voor handhaven AVG' , 9 mei 2018
De Autoriteit Persoonsgegevens zegt klaar te zijn om de EU-privacywet te gaan handhaven, maar vreest wel dat zijn budget niet toereikend is."Zorgelijk", aldus de AP.

Duitse kustwacht zet drones als hulpmiddel in bij Oostzee , 9 mei 2018
De drones vervangen geen personeel, maar ze kunnen in noodgevallen snel ter plekke zijn om drijfmiddelen af te werpen die in het water automatisch opblazen.

TU Delft haalt banden aan met Chinees Huawei, 8 mei 2018
De samenwerking is met name gericht op de inrichting van een ICT-infrastructuur voor high performance computing, 5G-onderzoek en studentenbegeleiding.

België stopt gezondheidsgegevens in één overheidsportaal , 8 mei 2018
De naam van het portaal is Mijngezondheid en het moet een een overzicht bieden van alle gezondheidsgegevens - medische en adminstratieve - van burgers in België.

Wetsvoorstel computercriminaliteit III naar Eerste Kamer, 8 mei 2018
Het wetsvoorstel geeft politie en justitie de bevoegdheid om heimelijk de systemen van verdachten binnen te dringen, zoals bijvoorbeeld een smartphone of computer.

Huisartsenvereniging vindt AVG niet altijd even duidelijk, 8 mei 2018
Onduidelijkheid is er bijvoorbeeld over de term 'grootschalige gegevensverwerking'. Dat maakt, volgens LHV, ook dat niet duidelijk is wanneer een FG moet worden aangesteld.

VNG roept op tot samenwerking bij digitalisering , 8 mei 2018
De VNG benoemt specifiek het kennisnetwerk Smart Society en richt zich ook op de wat kleinere gemeenten. 'In iedere gemeente is de impact van digitalisering merkbaar.'

‘Raadsleden moeten kritische vragen stellen over privacy’, 8 mei 2018
Volgens jurist Marjolein Hoff van VNG is privacy is niet langer een onderwerp waarmee alleen juristen bezig zijn."Het raakt de hele organisatie en daarmee ook de raad."

Haga Ziekenhuis pakt privacy aan na epd-schandaal Barbie, 7 mei 2018
Zorgverleners die onrechtmatig informatie bekijken van iemand waarmee ze geen behandelrelatie hebben, worden voortaan op staande voet ontslagen.

‘Digitale democratie zien als aansporing’, 7 mei 2018
Door een goede mix van digitaal én analoog kunnen bestuurders burgers helpen om kritische tegenmacht vorm te geven. Dat zegt Wim de Jong, universitair docent.

Belgische politievakbond slaat alarm om te weinig middelen, 7 mei 2018
Volgens de politievakbond Sypol zijn er niet alleen te weinig cyberagenten, maar ontbreekt het bij bijvoorbeeld de Federal Computer Crime Unit ook aan harde schijven.

Grote stijging verzameling telefoongegevens door NSA, 7 mei 2018
De Amerikaanse inlichtingendienst heeft geen eenduidige reden voor de stijging. In 2017 werden 534 miljoen gegevens verzameld, tegen 151 miljoen in 2016.

Federale overheid in België werkt aan nieuwe app, 7 mei 2018
De app (BeApp), die eind dit jaar beschikbaar moet zijn, geeft toegang tot een groot aantal overheidsdiensten. Onder meer geeft het informatie over pensioenen en belastingen.

Politie betrekt ICT-bedrijven in strijd tegen cybercrime, 7 mei 2018
De samenwerking moet, wat betreft de Politie, leiden tot een Digital Trust Centre in de noordelijke regio. De eerste gesprekken over samenwerking worden inmiddels gevoerd.

RDW peilt belangstelling bezorgen rijbewijzen , 4 mei 2018
De RDW constateert dat veel gemeenten de thuisbezorging willen aanbieden, maar wettelijk is dat nog niet toegestaan. Wat betreft de RDW wordt dat aangepast.

12 miljoen Nederlanders aangemeld voor opvolger EPD, 4 mei 2018
Wekelijks worden via het Landelijk Schakelpunt ruim een miljoen berichten met medische gegevens en in totaal ongeveer zes miljoen berichten uitgewisseld.

Twitter vraagt alle gebruikers om wachtwoord te veranderen , 4 mei 2018
Wachtwoorden van 330 miljoen gebruikers waren zichtbaar in een intern logboek. Het Amerikaanse bedrijf zegt dat er geen misbruik van die situatie gemaakt zijn.

Datacenters slaan alarm om dreigend stroomtekort, 4 mei 2018
Volgens de DDA is er, wegens onvoldoende capaciteit op het stroomnetwerk, geen plaats meer voor nieuwe datacenters. 'Daarmee loopt de digitale economie vertraging op.'

Eindhoven en Amsterdam formulen vier principes voor digitale stad, 4 mei 2018
De vier principes gaan over de doelen van digitale infrastructuur, de rol van de overheid, de technologie en de openheid en privacy van gegevens.

MijnDUO na maand weer toegankelijk, 3 mei 2018
Eind maart ging het IT-project de laatste fase in, waarbij de gegevens van 4,8 miljoen klanten werden geconverteerd naar het nieuwe systeem.

Overheden moeten e-mailbeveiliging eind 2019 op orde hebben, 3 mei 2018
Dat zegt het Overheidsbrede Beleidsoverleg Digitale Overheid, op advies van Forum Standaardisatie. Het gaat met name om de standaarden STARTTLS en DANE.

Omstreden databedrijf Cambridge Analytica stopt, 3 mei 2018
Het bedrijf zou Facebook-gegevens van tientallen miljoenen gebruikers hebben misbruikt. Het bedrijf verliest veel klanten en ook vreest het rechtszaken en boetes.

Privacywet of niet, Kadaster deelt privégegevens, 3 mei 2018
Het Kadaster wordt als nationaal register uitgezonderd van de AVG. Niet iedereen is daar blij mee. Het Kadaster zou te 'open' zijn en gegevens zijn makkelijk te achterhalen.

VNG doet dringend beroep op gemeenten om FG aan te stellen, 3 mei 2018
In het kader van de AVG is de komst van een Functionaris gegevensbescherming bij gemeenten hard nodig. 'Deel eventueel een FG of stel die gezamenlijk aan.'

Provincie Drenthe legt geen eigen glasvezelnetwerk aan, 3 mei 2018
De provincie gaat daarmee in tegen het advies van de Noordelijke Rekenkamer. Die ziet glasvezel als een nutsvoorziening, ook al omdat de markt het af laat weten.

Meeste Nederlanders gebruiken cash voor onderlinge betalingen, 2 mei 2018
Vorig jaar vonden er bijna 800 miljoen onderlinge transacties plaats. De meeste door middel van cashgeld, maar betalen via smartphone of contactloos rukt op.

Russen betogen tegen blokkade berichtenapp Telegram, 2 mei 2018
De Russische autoriteiten proberen Telegram te blokkeren omdat de berichtenapp weigert om de geheime dienst toegang te geven tot versleutelde berichten.

Belgische ambtenaar die privacywet schendt riskeert cel, 2 mei 2018
De Backer, federaal staatssecretaris voor Privacy, vindt dat ook overheidsorganisaties de GDPR/AVG goed moeten naleven. Zo niet, dan kunnen ze vervolgd worden.

Minister heeft meer tijd voor beantwoorden pin only-vragen, 2 mei 2018
Gemeenten staan steeds vaker alleen nog pinbetalingen toe aan de balie, maar dat stuit op weerstand. Minister Ollongren denkt eind mei haar antwoord klaar te hebben.

Kan het fout gaan met AI? Absoluut, maar wij moeten dat voorkomen' , 2 mei 2018
Michael Dell, oprichter van Dell Technologies, vindt artificiële intelligentie (AI) krachtig, maar ook niet meer dan dat. Hij vindt niet dat we AI moeten verbieden.

Brits parlement stelt ultimatum aan Facebook-directeur , 1 mei 2018
De politici in Groot-Brittannië nodigden Mark Zuckerberg op 20 maart uit om te komen getuigen, maar de topman kwam neit zelf maar stuurde zijn technisch directeur.

Gegevens Saxion-studenten openbaar na lek studieboekensite, 1 mei 2018
Het gaat om gegevens van 5100 studenten.De gelekte database bevat onder meer namen, e-mailadressen, adresgegevens en informatie over bestelde studieboeken.

Minister: Privacy centraal bij persoonlijke gezondheidsomgeving, 1 mei 2018
Volgens minister Bruins krijgen leveranciers van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) pas een MedMij-keurmerk als zij onder meer voldoen aan privacywetgeving.

Aanbevelingen voor actieve openbaarheid overheidsinformatie, 1 mei 2018
Er is onder meer onderzocht welke overheidsinformatie beschikbaar is en ook hoe de vindbaarheid en toegankelijkheid van overheidsinformatie kan worden verbeterd.

Nieuwe inlichtingenwet geldt vanaf nu, kort geding dreigt, 1 mei 2018
Vandaag treedt de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten ('sleepwet') in werking. Een aantal clubs wil dat de wet wordt aangepast en is naar de rechter gestapt.

Britse 'sleepwet' illegaal bevonden door hooggerechtshof, 1 mei 2018
De rechtbank oordeelt dat de wetgeving niet overeenstemt met de fundamentele rechten van mensen.De Britse overheid kan tot 1 november met een alternatief komen.

EU traag met implementatiewetgeving AVG/GDPR, 30 april 2018
Vijf van de 28 landen van de Europese Unie hebben de implementatiewetgeving voor de AVG/GDPR al ingevoerd: In Nederland passeert de wet op 15 mei de Senaat.

Britse gezondheidszorg stapt over op Windows 10, 30 april 2018
De stap moet, volgens het ministerie van Volksgezondheid, de digitale veiligheid vergroten. In 2017 werden veel Britse ziekenhuizen getroffen door cyberaanvallen.

Europese burgerrechtenbeweging bezorgd om e-privacywetten, 30 april 2018
Volgens de European Digital Rights worden onder meer noodzakelijke hervormingen aan de Europese wetten vertraagd en tegengehouden door lobbyisten.

Bewindsman zet ICT-vernieuwing fiscus op laag pitje, 30 april 2018
De staatssecretaris van Financiën focust op het verbeteren van de digitale dienstverlening, het prioriteren van ICT-projecten en meer ICT’ers in vaste dienst.

EU-plan voor digitale belasting stuit op verzet bij deel lidstaten, 30 april 2018
Verschillende EU-landen vrezen dat de VS vergeldingsmaatregelen zullen nemen als de EU de taks invoert, die vooral de Amerikaanse internetreuzen zou gaan treffen.

Facebook verwacht meer gevallen van datamisbruik, 30 april 2018
Facebook denkt dat haar investeringen in veiligheid en contentcontroles meer gevallen naar boven zullen halen van misbruik van gebruikersgegevens.

Ombudsman start onderzoek privacy in ketenoverleggen, 30 april 2018
Centrale staat de vraag in wat burgers van de overheid mogen verwachten als het gaat om bieden van maatwerk en dienstverlening in relatie tot hun privacy.

'Geen heksenjacht bij controle nieuwe privacyregels' , 30 april 2018
Volgens federaal staatssecretaris DeBacker hoeven bedrijven in België na de invoering van de AVG niet gelijk te vrezen. "Alleen wie hardleers is, kan een boete krijgen."

Nederland zet afvaltransport naar België op blockchain, 27 april 2018
De maatregel is bedoeld om tijd en geld te besparen. Elk jaar zijn er circa 600.000 grensoverschrijdende afvaltransporten die vanuit Nederland vertrekken.

'ICT kan elektronische patiëntendossiers niet volledig beschermen', 27 april 2018
Naar aanleiding van de 'zaak-Barbie' stelt cybersecurity-zorgorgaan Z-CERT dat beter beveiligde EPD-toegang niet volledig is te regelen met technische maatregelen.

Ziekenhuis waarschuwt 85 medewerkers na inzien dossier Barbie, 27 april 2018
De 85 medewerkers van het HagaZiekenhuis hadden geen behandel- of zorgrelatie met Samantha de Jong (Barbie).De medewerkers hebben een officiële waarschuwing gekregen.

'Kort geding over aftapwet na invoering op 1 mei', 27 april 2018
De organisaties achter het kort geding, waaronder Bits of Freedom en Privacy First, moesten wachten op publicatie van beleidsregels met aanpassingen aan de wet.

Kiesraad: Uitslag referendum over de "sleepwet" definitief, 26 april 2018
Vier personen hadden bij de Raad van State beroep ingesteld tegen de vaststelling van de uitslag van het referendum. De vier beroepen werden niet-ontvankelijk verklaard.

Ombudsman onderzoekt datadelen door overheidsinstanties, 26 april 2018
Het gaat met name om ketenoverleggen, zoals gemeenten die burgers helpen bij een vraag om zorg of ondersteuning en daarvoor data met verschillende instanties uitwisselen.

EU-landen eens over reisinformatie en -autorisatiesysteem, 26 april 2018
Het Etias-systeem zorgt voor meer gerichte controles aan de buitengrens van Europa. Op die manier wil de EU de interne veiligheid verbeteren en illegale immigratie voorkomen.

Rutte beëdigt leden Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden, 26 april 2018
De TIB toetst of het inzetten door de ministers van BZK of Defensie van bepaalde bijzondere bevoegdheden door de AIVD of MIVD gerechtvaardigd is.

Minister Dekker: stoppen met digitalisering rechtspraak geen optie, 26 april 2018
Er moet speciale aandacht nodig zijn voor de snelheid en het ambitieniveau van de digitalisering en ook naar de manier hoe de Rechtspraak wordt bestuurd

Brussel komt met plan van aanpak voor nepnieuws, 25 april 2018
Volgens de Europese Commissie ondermijnt nepnieuws de democratie en daarom komt er een gedragscode voor onder meer Facebook, Google en Twitter.

Translink start toch weer betaalproef OV-kaart, 25 april 2018
Translink geeft de hoop niet op en stort zich op een nieuwe pilot voor directe betalingen met een bankpas of een smartphone.De proef is in de omgeving van Den Haag.

Drietal Nederlandse banken zet eerste stap met DigiD-alternatief , 25 april 2018
Klanten van ING, Rabobank en Triodos passen het identificatie- en inlogsysteem iDIN toe in hun apps. Daarmee kan onder meer worden ingelogd bij de Belastingdienst.

Mag de overheid straks uw reisgegevens voor vijf jaar bewaren?, 25 april 2018
De Tweede Kamer is in ruime meerderheid voor, maar tegenstanders waarschuwen voor 'ernstige en disproportionele' schending van de privacy van burgers.

Autoriteit Persoonsgegevens deelde geen boetes uit in 2017, 25 april 2018
Wel ontving de AP meer vragen en tips over de privacywetgeving en misstanden dan in 2016. Het ging om een stijging van bijna 8 procent ten opzichte van 2016.

'Europa kan AI-kloof met VS en China nog dichten', 25 april 2018
Een consortium van zes instituten roept overheden op om 600 miljoen euro te investeren in de oprichting van een nieuw Europees lab voor kunstmatige intelligentie.

'Kabinet moet ICT-scholing opnemen in digi-plan', 25 april 2018
Brancheorganisatie Nederland ICT vreest dat een tekort aan digitale kennis en vaardigheden van de beroepsbevolking een negatief effect heeft op de gehele economie.

‘Pin only’ blijkt hersenkraker voor minister Ollongren, 24 april 2018
De bewindsvrouw (BZK) heeft extra tijd nodig om Kamervragen te beantwoorden over gemeenten die alleen nog pinbetalingen toestaan aan de balie.

Strengere privacy-regels door AVG voor lokale rekenkamers, 24 april 2018
Het gaat niet alleen om gegevens van burgers die zij in het kader van onderzoek verzamelen, maar ook om gegevens van ambtenaren, raadsleden of experts.

Europese Parlement verstrengt regels voor cryptomunten , 24 april 2018
Bedoeling is om witwaspraktijken en financiering van terrorisme tegen te gaan.EU-landen hebben achttien maanden om de nieuwe regels in wetten om te zetten.

Proef met OV-chip op smartphone mislukt, 24 april 2018
De proef stopt omdat het aanmelden te ingewikkeld bleek en de app geregeld vastliep. Aan de proef deden 8000 mensen mee en kostte in totaal 2,2 miljoen euro.

BUCH-gemeenten gaan veilig met informatie om, 24 april 2018
De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo voldoen aan de beveiligingseisen om DigiD en Suwinet te gebruiken. Dat blijkt na controle door een externe partij.

Bewindsman: Zzp'ers moeten btw-nummer op hun website vermelden, 23 april 2018
Het btw-nummer bevat het burgerservicenummer (BSN) en met name CDA en VVD maakten zich daar druk om. Volgens Snel is er niet een andere oplossing.

EU-privacywaakhond bezorgd over koppelen EU-databases, 23 april 2018
Databeschermingsautoriteit EDPS reageert op een voorstel van de Europese Comissie om informatiesystemen aan elkaar te kunnen koppelen. De EDPS roept op tot een debat.

Ook sportbonden verkopen gegevens door, 23 april 2018
Tennisbond KNLTB en voetbalbond KNVB delen voor gerichte commerciële acties richting hun leden de adressen en telefoonnummers met andere partijen.

Europol: Veel aanvallen slagen door gebrek aan bewustzijn, 23 april 2018
Het ontbreekt ook aan digitale hygiëne en security by design. Door middel van het Cybercrime Prevention and Awareness Forum wil Europol de discussie op gang brengen.

Minister: Beveiliging medische dossiers taak van ziekenhuizen, 23 april 2018
Minister Bruins ziet geen aanleiding om de regels aan te scherpen. Aanleiding is de zaak 'Barbie', waarbij tientallen medewerkers van het HagaZienhuis haar dossier inzagen.

‘Digitalisering moet je als gemeente vooral zelf doen’, 23 april 2018
Strategisch informatieadviseur Jan Meijsen is dan ook blij met een beweging als Samen Organiseren. "Dat zal meer opleveren dan alle rijksprogramma’s ooit gedaan hebben."

Tablets in cel nachtmerrie voor cipiers, 21 april 2018
Gevangenispersoneel slaat alarm over een plan om gevangenen veel meer zélf te laten regelen via tablets. Dat is vragen om problemen, stellen zij.

Minister Grapperhaus slaat alarm over cyberdreiging, 21 april 2018
Grapperhaus (JenV) is er al belangrijke informatie gestolen. Hij komt dan ook met een pakket maatregelen, waarin "digitale dijkbewaking" wordt uitgewerkt.

Driekwart huisartsen aangesloten op LSP, 20 april 2018
Dat is een stijging ten opzichte van 2015. Toen was 62 procent verbonden aan het deze landelijke zorginfrastructuur.

Duits hooggerechtshof: 'Advertenties blokkeren is legaal', 20 april 2018
De zaak was aangespannen door het mediaconcern Alex Springer tegen het bedrijf achter Adblock Plus.UItgevers zien door adblockers veel inkomsten verdampen.

Iedereen moet weten wat een algoritme is, 20 april 2018
Volgens Jan-Willem Wesselink hebben we dagelijks te maken met sensoren en dus met algoritmes. "En dus hebben wij als burgers de plicht om ons daarover te informeren."

Europa nog lang niet klaar voor elektrische auto , 20 april 2018
De dichtheid van oplaadpunten is nog niet voldoende en ook de betaalmethoden, opladers, oplaadpunten en laadtijden voor elektrische voertuigen verschillen per land.

Het Handelsregister is een goede instelling, maar veel te duur, 20 april 2018
Volgens Henk Willem Smits is de Kamer van Koophandel een "gierende winstmachine", terwijl het vrij toegankelijk zou moeten zijn. "Kijk naar het buitenland, waar het wel kan."

VNG Realisatie start Actieplan digitale archieven op orde, 20 april 2018
Het plan bevordert de duurzame toegankelijkheid van digitale informatie bij gemeenten en is een vervolg op het project Archiefinnovatie Decentrale Overheden.

Facebook ontloopt strengere Europese privacyregels , 19 april 2018
1,5 miljard gebruikers van Facebook vallen straks onder de privacyregels van de VS in plaats van de strengere Europese regels.

UWV aangesloten op Nationaal Detectie Netwerk, 19 april 2018
Het NDN moet cyberaanvallen van zowel "statelijke actoren" als cybercriminelen stoppen. Informatie over dergelijke aanvallen wordt binnen het netwerk uitgewisseld.

Datong wil alternatief sociaal netwerk worden, 19 april 2018
Het Nederlandse initiatief Datong wil uitgroeien tot een veilig sociaal netwerk waar niet wordt geknoeid met de data van gebruikers.

Fraude met internetbankieren stijgt naar 1,2 miljoen euro, 19 april 2018
Het is een stijging van 392.000 euro ten opzichte van 2016. In totaal nam fraude in het Nederlandse betalingsverkeer met 2,7 miljoen euro toe naar 12,9 miljoen euro.

Kabinet wil meldplicht telecomovernames, 19 april 2018
Met de meldplicht wil het kabinet nagaan of de nationale veiligheid of openbare orde in gevaar wordt gebracht. Eventueel wil het een overname verbieden of terugdraaien.

Europees Parlement wil dat Zuckerberg het zelf komt uitleggen, 19 april 2018
Volgens EP-voorzitter Antonio Tajani hebben de miljoen Europeanen die getroffen werden door het Cambridge Analytica-schandaal recht op een grondige uitleg.

KvK: dataverkoop mag, maar we betreuren overlast, 19 april 2018
De Kamer van Koophandel vindt dat het legaal handelt, maar gaat wel bekijken om gegevens van ondernemers meer en beter te beschermen.

VVD en D66 voorstander van experiment met elektronisch tellen, 19 april 2018
De partijen willen dat er bij de herindelingsverkiezingen (november) al wordt geëxperimenteerd. Digitaal stemmen is voor de twee nog een brug te ver.

Facebook doet weer poging met gezichtsherkenning, 18 april 2018
Een eerdere poging, zes jaar geleden, van het Amerikaanse bedrijf om gezichtsherkening in te voeren liep op niets uit. De privacybezwaren waren destijds te groot.

Meld Misdaad Anoniem verkoopt tipdata aan bedrijven , 18 april 2018
Onderzoek van De Groene Amsterdammer laat zien dat tips niet alleen terechtkomen bij het meldpunt, maar ook bij energie- en verzekeringsbedrijven en de Belastingdienst.

Russische overheid maakt serieus jacht op berichtendienst Telegram, 18 april 2018
In de jacht op Telegram wordt, volgens bronnen, een groot deel van het internet in het land geblokkeerd. Zo zouden diensten van Amazon en Google ook getroffen zijn.

NVVB en VNG schrijven digitaal stemmen nog niet direct af, 18 april 2018
Beide organisaties maken bezwaar tegen de huidige manier waarop verkiezingen worden gehouden. Zo zijn stembiljetten te groot en leidt het handmatig tellen leidt tot fouten.

Burgerrechtenorganisaties stappen naar rechter om sleepwet, 18 april 2018
Volgens de organisaties spreekt het kabinet voor zijn beurt door de wet per 1 mei in te laten gaan hoewel er nog een aantal wetswijzigingen moet worden doorgevoerd.

Hardnekkige ICT-problemen achtervolgen Belastingdienst , 17 april 2018
Nadat eerder de dieselheffing werd uitgesteld, wordt ook de termijn voor de terugbetalingsregeling voor te veel ontvangen toeslagen niet gehaald.

Privacywaakhond in actie tegen datadelen Kamer van Koophandel, 17 april 2018
De Kamer van Koophandel zou adverteerders inzage bieden in het Handelsregister en is zich van geen kwaad bewust. De Autoriteit Persoonsgegevens ziet het net even anders.

EC wil vingerafdruk voor id-kaart verplichten, 17 april 2018
Sinds begin 2014 is het in Nederland niet meer verplicht om vingerafdrukken voor de ID-kaart af te staan. Dat geldt wel voor het aanvragen van een paspoort.

'Binnen onze ict-strategie staat het kind centraal', 17 april 2018
Patiëntgegevens dicht houden en toch gecontroleerd openzetten is uitdaging. De realisatie van de ict-omgeving van het nieuw te bouwen Prinses Máxima Centrum.

VVD royeert Almeers lid dat naaktfoto's van BN'ers hackte, 17 april 2018
Van der K. kraakte de wachtwoorden van tientallen vrouwelijke slachtoffers en kreeg toegang tot seksueel getinte foto’s en video’s, die vervolgens op het internet belandden

Russische overheid blokkeert chatapp Telegram, 17 april 2018
Telegram, een tegenhanger van Whatsapp, is door de Russische overheid geblokkeerd omdat de berichtendienst geen data wil delen.

Veiligheidsdiensten waarschuwen voor hacks Rusland, 17 april 2018
De hackers zouden zich richten op miljoenen apparaten over heel de wereld. De waarschuwing komt van de Britse en Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Collectieve rechtszaak tegen Facebook om gezichtsherkenning , 17 april 2018
Volgens de gebruikers wordt de software gebruikt zonder dat ze daarvoor toestemming hebben gegeven.Het wordt gebruikt bij het taggen van mensen in foto's.

België begint met registratie gegevens bus- en treinreizigers, 17 april 2018
Ook het autoverkeer wordt nauwkeuriger gescand. In Nederland wordt bekeken of op termijn ook de gegevens van bus-, trein- en bootpassagiers worden verzameld.

Frankrijk komt met eigen WhatsApp-alternatief uit angst voor spionage, 16 april 2018
De Franse berichtenapp is gebaseerd op een gratis te gebruiken protocol om berichten van zender naar ontvanger te versleutelen.

Dieselheffing later door ICT-problemen bij Belastingdienst, 16 april 2018
Volgens bronnen zou de heffing, die in 2019 in zou gaan, met een jaar worden uitgesteld.De schatkist loopt hierdoor naar schatting enkele miljoenen euro's mis.

Amstelveen en Aalsmeer vrezen voor ict-infarct, 16 april 2018
Het systeem is zo krakkemikkig dat B&W van Amstelveen de raad gevraagd 2,8 miljoen euro ter beschikking te stellen voor onder meer servers en betere wifi.

UWV investeert komende vijf jaar 450 miljoen in ict, 16 april 2018
Jaarlijks wordt er 75 miljoen uitgegeven aan lopende projecten en 15 miljoen aan ‘grote transitietrajecten’, zoals de overgang naar een nieuwe datacenterleverancier.

Digitaal kenteken verraadt alles over je auto, 16 april 2018
Dubai lanceert een proefproject met slimme nummerplaten die zijn voorzien zijn van een digitaal scherm, gps en zendertjes. Ook Nederland test digitale kentekens.

Vertrouwen in mobiel bankieren sterk gedaald, 16 april 2018
Bij 81 procent van de consumenten in de EU leeft de angst dat bankgegevens worden misbruikt voor frauduleuze doelen. In Nederland gaat het om 73 procent.

Eelco Blok: Nederland ontbeert langetermijnvisie ICT, 16 april 2018
Volgens Blok (KPN) zet Nederland zijn koppositie in Europa op het spel. Hij is onder meer sceptisch over de veiling van de frequenties voor 5G-netwerken.

Amsterdam aangesloten op Landelijke Voorziening BRO, 16 april 2018
Amsterdam heeft als eerste de gegevens aangeleverd aan de Landelijke Voorziening BRO. In de BRO staan alle gegevens over de Nederlandse ondergrond bij elkaar.

10 miljoen voor investeringen in innovatieve starters, 16 april 2018
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat biedt zogenoemde business angels de mogelijkheid om per fonds maximaal 1 miljoen euro te lenen van de overheid.

Russische rechter beveelt blokkade van chat-app Telegram, 13 april 2018
Telegram moet per direct worden geblokkeerd omdat het inlichtingendiensten geen toegang tot de inhoud van versleutelde chatberichten geeft.

Defensie lanceert satelliet en drones, 13 april 2018
Het gaat om een zogenoemde nano-satelliet die allerlei apparatuur aan boord heeft voor navigatie, communicatie en observatie van de aarde.

Overheid krijgt meer zeggenschap bij Fox Crypto, 13 april 2018
De overheid heeft meer zeggenschap bedongen bij Fox Crypto, dochter van Fox-IT dat staatsgeheimen beveiligt.

Zweden experimenteert met herlaadstraten voor elektrische auto's , 13 april 2018
De weg is uitgerust met een elektrisch railsysteem dat wagens en trucks herlaadt terwijl ze erover rijden. Het plan is om meer van dit soort herlaadstraten aan te leggen.

UWV gaf afgelopen jaar 384,8 miljoen uit aan ict, 13 april 2018
Er werd onder meer 125,1 miljoen uitgegeven aan eigen ICT-personeel, 24,8 miljoen aan hardware, 38,2 miljoen aan standaard software en 42,9 miljoen aan extern ICT-personeel.

Geen boete voor Uber na verzwijgen fors datalek, 13 april 2018
Het taxibedrijf heeft een eerder getroffen schikking met de Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission (FTC) uitgebreid. Die schikking werd in augustus 2017 getroffen.

Privacytoezichthouders met gezamenlijke aanpak social media, 13 april 2018
De Europese toezichthouders zijn benieuwd hoe de sociale platformen aan hun gegevens komen en hoe ze voorkomen dat anderen daar onrechtmatig toegang toe hebben.

'Cyberaanval pas na half jaar ontdekt' , 13 april 2018
Bedrijven, overheden en organisaties in Europa hadden vorig jaar in doorsnee 175 dagen nodig om aanvallers te detecteren. In 2016 bedroeg dat nog 106 dagen.

Europol waarschuwt voor gevaren openbaar wifi, 12 april 2018
Europol vindt het niet veilig genoeg en adviseert om een automatische verbinding met publieke wifi-netwerken uit te zetten en om hier enkel handmatig mee te verbinden.

Facebook verlaten? Misschien nog even wachten, 12 april 2018
Op 25 mei treedt de AVG in werking. Die dwingt bedrijven om gegevens ook echt te verwijderen. Nu kunnen partijen als Facebook of Google data nog steeds bewaren.

Gemeenten mogen zelf snel internet aanleggen, 12 april 2018
De regio Rivierenland in Gelderland heeft van de Europese Commissie toestemming gekregen om zelf een breedbandnetwerk aan te leggen, mogelijk van glasvezel.

Privacycommissie wil geen vingerafdrukken op identiteitskaart , 12 april 2018
De Belgische federale regering wil de maatregel invoeren, maar de Privacycommissie ziet er vooralsnog niets in. Het vindt het voorstel "overmatig" en "niet conform de privacywet".

Verzekeraars sturen surfgedrag bezoekers naar Facebook , 12 april 2018
Facebook kan op die manier opgezochte ziektes in theorie koppelen aan gebruikers. Van de onderzochte 40 zorgverzekeraars sturen er 18 informatie door naar Facebook.

Den Haag gaat verder met pilot voor slim elektrisch laden, 11 april 2018
Gebruikers van elektrische auto’s kunnen door slim laden geld besparen en meer groene stroom gebruiken. Een test met publieke laadpalen leverde goede resultaten op.

Provincie helpt verenigingen met nieuwe privacywet, 11 april 2018
De provincie Limburg heeft een website gelanceerd waarop verenigingen een code kunnen aanvragen voor een online stappenplan met betrekking tot de AVG.

‘Standaard processen dienstverlening binnen 10 jaar bereikbaar’, 11 april 2018
Volgens Irma Woestenberg, voorzitter van de Taskforce Samen Organiseren, kunnen kleine toepassingen nu al worden gerealiseerd. Zoals de Digitale Aangifte overlijden.

Gartner: wereldwijd dit jaar 3,7 biljoen dollar naar IT , 11 april 2018
Het betekent een stijging van 6,2 procent ten opzichte van 2017. Enterprise software is de voornaamste groeier. De dalende Amerikaanse dollar droeg stevig bij aan de groei.

Europese landen pleiten voor menselijke controle over robots , 11 april 2018
De 25 Europese landen willen dat het duidelijk moet zijn wie er verantwoordelijk is. Daarnaast moeten privacy en persoonlijke gegevens goed beschermd worden.

Rechtspraak: digitale toegankelijkheid in plaats van automatisering, 10 april 2018
Het programma KEI wordt gereset. De digitalisering van de Rechtspraak wordt kleiner, eenvoudiger en beheersbaarder en ingezet wordt nu op digitale toegankelijkheid.

Gemeenten voorspellen bijstandsfraude met algoritme, 10 april 2018
Het algoritme bekijkt een groot aantal variabelen, waaronder geboortedata, gezinssamenstelling, uitkeringsverleden en gegevens van de Belasting, RDW en Kadaster.

Interne datalekken serieus probleem voor gezondheidszorg, 10 april 2018
Datalekken betreffen in de meeste gevallen (79 procent) medische informatie. In een kwart (24 procent) van de gevallen gaat het om misbruik door medewerkers.

SP wil actie tegen pin-only gemeenten, 10 april 2018
SP-Kamerleden Van Raak en Leijten vinden dat het voor niemand een belemmering moet zijn om onder andere een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aan te vragen.

'Facebook had meer tegen datamisbruik moeten doen' , 10 april 2018
Volgens CEO Mark Zuckerberg heeft Facebook zijn verantwoordelijkheid niet goed ingeschat.Zuckerberg moet zich woensdag verantwoorden tegenover het Congres.

Dataroof via 'bekend' mailadres neemt toe, 10 april 2018
In de meeste gevallen doen kwaadwillenden zich voor als iemand anders om inlog- of persoonsgegevens te ontfutselen. Het aantal gevallen is het afgelopen jaar vervijfvoudigd.

'Laat smartphone en werklaptop thuis bij zakenreis naar China', 9 april 2018
De waarschuwing komt van BZK en heeft betrekking op de bedrijven en instellingen die meegaan op de handelsmissie naar het land. China wil graag informatie monitoren.

Facebook neemt maandag contact op met slachtoffers dataschandaal , 9 april 2018
In Nederland zouden zo'n 90.000 mensen zijn getroffen door het lek. Facebook raadt hen aan te kijken naar hun app-connecties om te zien wie tot wat toegang heeft.

'Big data kilometertaks en cameranetwerk tegen sociale fraude', 9 april 2018
Federaal staatssecretaris De Backer (Open Vld) vindt het een proportionele maatregel tegen sociale fraude en oneerlijke controle. Hij ziet geen problemen met de privacy.

VNG vraagt gemeenten mee te doen met GT Connect, 9 april 2018
Het project gemeentelijke telecommunicatie biedt gemeenten onder meer voordelen op het gebied van chat-, presence-, conferencing- en collaboratiefunctionaliteit.

‘Aanpak digitalisering onder Plasterk werkte niet’, 9 april 2018
Kamerlid Van der Molen (CDA) ziet een verschil in aanpak met de vorige en huidige bewindsman. Ër is nu meer sprake van een gemeenschappelijke opdracht.

Kritiek op aanpassingen sleepwet door regering, 6 april 2018
De wijzigingen die het kabinet wil doorvoeren zijn onvoldoende. De ‘nee’-stem die uit het referendum van naar voren is gekomen, wordt niet serieus genomen.

‘Facebook aasde op medische data’, 6 april 2018
Facebook heeft geprobeerd medische data te koppelen aan profielen van hun eigen leden. Het plan is in de kiem gesmoord, zegt het bedrijf.

Kamervragen over kwetsbaarheid cashloze samenleving, 6 april 2018
Bij verschillende Nederlandse gemeenten kunnen burgers alleen nog pinnen. Dat beleid zou ouderen en mensen in de schuldsanering in de problemen brengen.

Staan uw loonstrookjes en bonnen ook online?, 6 april 2018
Meer dan 47 miljoen Nederlandse bestanden met privé-informatie staan onbeschermd online, waar iedereen ze in kan zien.

Zoekmachine voor gehackte Nederlandse wachtwoorden weer online, 6 april 2018
Gotcha is weer online, de website waar je kunt checken of je internetwachtwoorden zijn gelekt.

Kabinet gaat 'sleepwet' aanpassen, 6 april 2018
Er komt expliciet in de wet dat het aftappen van de kabel 'zo gericht mogelijk' moet gebeuren. Ook worden er meer eisen gesteld aan het delen van de data met het buitenland.

AIVD zoekt nieuwe directeur die affiniteit met "cyber" heeft, 5 april 2018
In de vacature wordt verwezen naar de digitalisering van de samenleving en de gevolgen die dit heeft voor de werkwijze van de inlichtingendienst.

AP onderzoekt Haags ziekenhuis om inbreuk dossier Barbie, 5 april 2018
Tientallen medewerkers van het Haga-ziekenhuis hebben ongeoorloofd de medische gegevens bekeken van de realityster, die eigenlijk Samantha de Jong heet.

Minister De Jonge wil toegang tot pgb beperken , 5 april 2018
Zorgminister De Jonge wil veel strenger worden bij de selectie van mensen voor een persoonsgebonden budget (pgb) waarmee ze zelf hun zorg kunnen regelen.

Ambtenaren kritisch over digitale rijksprogramma’s, 5 april 2018
Ondanks dat het ene na het andere rijksprogramma wordt opgetuigd, voelen ambtenaren zich door een gebrek aan doelmatigheid ‘in de steek gelaten’.

‘Nationale firewall nodig tegen DDoS’, 5 april 2018
De overheid en bedrijven moeten meer samenwerken in een soort nationale firewall tegen DDoS-aanvallen. Daarvoor pleiten vijf beveiligingsexperts in een open brief

89.000 Nederlandse Facebook-profielen bij Cambridge Analytica, 5 april 2018
In een nieuw statement laat het bedrijf weten dat er gegevens van maar liefst 87 miljoen gebruikers terecht is gekomen bij Cambridge Analytica.

Berichtenservice Telegram in het nauw, 5 april 2018
Als het van oorsprong Russische bedrijf niet de encryptiesleutel van de populaire app afgeeft aan de geheime dienst, dan zal Telegram geblokkeerd worden.

'Vandaag voorstel kabinet over Wiv-referendum', 5 april 2018
De coalitiepartijen verwachten dat minister Ollongren vanmiddag een antwoord op de nee-stem bij het Wiv-referendum op tafel legt.

Centric focust op cloud en ziet omzet en winst stijgen, 4 april 2018
Ict-dienstverlener Centric behaalde in 2017 een omzet van 468 miljoen euro, een stijging van vier procent ten opzichte van 2016.

Organisaties moeten FG aanmelden bij Autoriteit Persoonsgegevens, 4 april 2018
FG-aanmeldingen die niet via het online aanmeldingsformulier zijn gedaan, komen na 25 mei 2018 te vervallen.

Politie plaatst onterecht privacygevoelig beeld op sociale media, 4 april 2018
De politie deelt regelmatig zelfgemaakte foto's en video's op sociale media, met als doel om mensen meer inzicht in het politiewerk te geven.

Laaggeletterdheid kost overheid bakken geld, 4 april 2018
Laaggeletterdheid kost de samenleving ruim 1 miljard euro per jaar: voor de laaggeletterden zelf, de werkgevers, de zorgverzekeraars en de overheid.

VNG Realisatie op zoek naar onderwerpen , 4 april 2018
VNG Realisatie vraagt gemeenten onderwerpen en voorbeelden aan te dragen voor de zogeheten realisatiedagen die dit jaar weer op het programma staan.

Formatietip: Eén nerd per college, 3 april 2018
Dat is het advies van Jan-Willem Wesselink. Hij vindt het noodzakelijk dat (nieuwe) gemeentebestuurders onder meer weten wat een algoritme is en wat een sensor doet.

Duizenden sportclubs niet klaar voor nieuwe privacywet, 3 april 2018
Voor (sport)verenigingen is de AVG, die vanaf 25 mei geldt, een extra regellast die op het bordje komt van de veelal vrijwillige bestuursleden die de club runnen.

Ministerie deelt zorgen over ‘computerbesluiten’, 3 april 2018
Staatssecretaris Knops (BZK) zegt dat het niet de bedoeling is dat burgers nadelen ondervinden van computerkeuzes. Aanleiding was een onderzoek van Marlies van Eck.

Blockchain Kindpakket Zuidhorn wint VNG-prijs, 3 april 2018
Het project is bekroond met de prijs voor 'Meest vernieuwende digitale dienstverlening'. Het gaat om een regeling voor financiële ondersteuning aan kinderen die in armoede leven.

Laatste versie BRP-broncode beschikbaar op Github, 30 maart 2018
Vrijwel alles is nu openbaar, afgezien van enkele bestanden 'op grond van veiligheids- en vertrouwelijkheidsaspecten' en een aantal bestanden uit de voormalige Stuurgroep BRP.

Hacker deelt wachtwoorden 3,3 mln. Nederlanders, 30 maart 2018
Het gaat om wachtwoorden van onder meer politici, bekende Nederlanders, medewerkers van banken en personeel van Defensie en de exploitant van kerncentrale Borssele.

Per 1 april automatische plaatsbepaling bij ongelukken op de weg, 30 maart 2018
Emergency Call zorgt ervoor dat de 112-centrale eCalls kan ontvangen en verwerken. In ieder geval bij iedere nieuwe auto is het systeem ingebouwd.

E-mailfraude: 3 op de 4 bedrijven nog steeds kwetsbaar, 30 maart 2018
Er is onderzocht in hoeverre Nederlandse bedrijven zich beschermen tegen bijvoorbeeld spoofing. Het gros van de bedrijven is nog vrij 'onverschillig' wat dat betreft.

Frankrijk investeert 1,5 miljard euro in kunstmatige intelligentie , 30 maart 2018
Frankrijk wil het voortouw nemen als het gaat om de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Met de investering hoopt het land te concurreren met de VS en China.

Zeventig procent meer datalekken gemeld in 2017, 30 maart 2018
Vorig jaar werden 10.009 datalekken gemeld. De meeste datalekken werden gemeld uit de sectoren zorg en welzijn, openbaar bestuur en financiële dienstverlening.

Definitieve uitslag Wiv-referendum bekend, 29 maart 2018
49,44 procent van de kiezers stemde tegen, 46,53 procent stemde voor. Het opkomstpercentage was 51,54. Dat heeft de Kiesraad bekendgemaakt.

EC stuurt student op internationaal it-traineeship, 29 maart 2018
Via het Digital Opportunity Traineeships worden zo’n zesduizend trainees opgeleid op IT-gebieden zoals data-analyse, cybersecurity en softwareontwikkeling.

Microtargeting bij verkiezingen: de Lage Landen variant, 29 maart 2018
Menno Weij meent dat Nederland een eigen 'Cambridge Analytica' heeft. Hij doelt daarbij op De Politieke Academie. Weij heeft grote twijfels over de werkwijze van de DPA.

Een huis kopen in België kan straks via e-mail, 29 maart 2018
Tot nu toe was een akkoord via e-mail niet rechtsgeldig. Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) heeft de wet nu zo aangepast, dat dat straks wel kan.

Eindhoven lanceert starterspakket voor smart cities, 29 maart 2018
Het gaat om een aantal beleidsinstrumenten en technologische instrumenten waarmee de transitie van een gemeente naar een smart society in goede banen wordt geleid.

Overheid en bedrijven trekken samen op tegen helpdeskfraude , 29 maart 2018
In 2017 deden in Nederland bijna tweeduizend mensen aangifte bij de politie van helpdeskfraudeurs. Gedupeerden raakten op die manier in totaal bijna 6 miljoen euro kwijt.

‘Veiligheidsdiensten waarborgen privacy niet’, 28 maart 2018
De CTIVD (Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten), zegt dat de AIVD zich aan de nationale regels houdt, maar dat er internationaal geen controle is.

Kamervragen digitale ontoegankelijkheid gemeenten, 28 maart 2018
Kamerlid Ozutok (GroenLinks) noemt het ‘onbegrijpelijk’ dat het niet vlot gaat met toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking en gaat vragen indienen.

Sophie in 't Veld: 'Privacy essentieel voor democratie', 28 maart 2018
Naar aanleiding van het dataschandaal wil de Europarlementariër naast Facebook-baas Zuckerberg ook mensen van Cambridge Analytica én klokkenluiders aan de tand voelen.

Waarstaatjegemeente.nl uitgebreid met nieuw dashboard, 28 maart 2018
Het nieuwe dashboard laat onder meer zien hoe ver gemeenten zijn met digitalisering en hoe inwoners en ondernemers de dienstverlening door de gemeente beoordelen.

Toezichthouder onderzoekt gedrag Facebook, 28 maart 2018
De Amerikaanse FTC heeft een onderzoek naar Facebook aangekondigd, naar aanleiding van het schandaal rond data-onderzoeker Cambridge Analytica.

Jan Kuitenbrouwer: Van digitale democratie tot datadictatuur, 28 maart 2018
"De enige manier om dat te voorkomen is regulering van internet als een publieke voorziening. Informatie is immers een eerste levensbehoefte geworden.”

Staat gedagvaard om risicoprofilering burgers, 27 maart 2018
Volgens de eisers (meerdere maatschappelijke organisaties) is het risicoprofileringssysteem SyRI een ‘black box’ die een risico vormt voor de democratische rechtsstaat.

Leerplatform biedt e-learning voor raadsleden, 27 maart 2018
Het platform biedt e-learning modules over financiën, burger- en overheidsparticipatie, regionale samenwerking, rollen & instrumenten, Omgevingswet, sociaal domein en veiligheid.

NHS berispt personeel wegens gebruik messaging apps, 27 maart 2018
De Britse gezondheidsdienst vindt dat messagingdiensten, zoals WhatsApp en Facebook Messenger, te onveilig zijn. Ondanks de risico's lijkt mobile messaging een blijvertje.

Overheid wil landelijke dekking voor 5G-vergunningen, 27 maart 2018
Binnen twee jaar moet een aanbieder in elke gemeente 98 procent van het grondgebied voorzien van 5G-dekking. Dat is de vurige wens van het ministerie van Economische Zaken.

Duitse overheid doet onderzoek naar dataverlies bij burgers, 27 maart 2018
Uit het onderzoek, in het kader van de Wereld Back-updag op 31 maart, komt naar voren dat het maken van een back-up bij de meeste ondervraagden geen dagelijkse routine is.

AP-voorzitter Aleid Wolfsen pleit voor aanpassing in Wiv, 26 maart 2018
Wolfsen heeft drie bezwaren met betrekking tot de Wiv 2017 en ziet dat graag aangepast: de bevoegdheden, het toezicht en de relatie met buitenlandse diensten.

Beperkte bewaarplicht telecomgegevens voor opsporing, 26 maart 2018
Een uitspraak van het Europese Hof van Justitie is aanleiding om het wetsvoorstel Aanpassing bewaarplicht telecommunicatiegegevens ingrijpend aan te passen.

Buitenlandse burgerservicenummers opvraagbaar, 26 maart 2018
Uitkeringsgerechtigden met een buitenlands BSN zijn verplicht dat op te geven bij rechtmatigheidsonderzoek, oordeelt de Centrale Raad van Beroep (CRvB).

Organisaties krijgen megaklus aan AVG-verzoeken van burgers, 26 maart 2018
Tachtig procent van de burgers zegt na 25 mei 2018 gebruik te maken van het recht om al hun persoonlijke gegevens in te zien, te verwijderen of onjuiste gegevens te corrigeren.

Gemeente Delft zet regele sprivacybeleid online, 26 maart 2018
Het privacydocument moet niet alleen leiden tot meer transparantie richting burgers van Delft, maar ook zorgen voor meer eenduidigheid van procedures en besluiten.

Eén nerd per college zou een mooi begin zijn, 26 maart 2018
Jan-Willem Wesselink vindt basiskennis van de smart city onontbeerlijk voor komende colleges."Er zijn bestuurders nodig die weten wat een algoritme is en wat een sensor doet."

Noordelijk OM: ons beter wapenen tegen cybercrime, 26 maart 2018
Om kennis op te doen gaan alle medewerkers van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland op cursus en ook wordt er voor het noordelijke OM een cyberofficier opgeleid.

De wet aanpassen? Hoe dan?, 23 maart 2018
De invoering van de wet uitstellen wellicht, al is dat al een keer gebeurd. Maar verder? Nieuwe regels of beperkingen invoeren is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Ook Vlaanderen heeft nu 'Waarstaatjegemeente.nl', 23 maart 2018
Aan de hand van diverse indicatoren schetsen de omgevingsscanners in de gemeente- en de stadsmonitor een goed beeld van elke Vlaamse gemeente en centrumstad.

'China gaat strijd om beste kunstmatige intelligentie winnen', 23 maart 2018
Volgens Dong Tao komt dat vooral omdat China geen serieuze wetgeving heeft om de data van burgers te beschermen. Belangrijkste concurrent van China is de VS.

Assen en Zwolle koplopers in opladen elektrische auto’s, 23 maart 2018
In Assen was er een stijging van het aantal laadsessies van bijna 50 procent, ten opzichte van een jaar eerder. In Zwolle was er sprake van een groei van 36 procent.

Digitaliseringsdeal in de maak in bouwsector, 23 maart 2018
De deal is nodig om de productiesnelheid te verhogen en circulair bouwen mogelijk te maken. Het streven is om uiterlijk op 1 juli 2018 de Digitaliseringsdeal te tekenen.

EU: gegevens en privacy moeten volledig beschermd zijn, 23 maart 2018
Die eist stelt de EU aan digitale platforms. Aanleiding is Cambridge Analytica, het bedrijf dat gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers zou hebben gebruikt.

Rutte: bij definitief 'tegen' kijken we nog eens naar Wiv, 22 maart 2018
Rutte wil nog niet zeggen of het kabinet zal besluiten om de wet eventueel op punten aan te passen. Ook minister Ollongren (BZK) wil nog niet veel zeggen over het vervolg.

Kiesraad: Wiv-referendum blijft niet onbeslist, 22 maart 2018
Ook als het aantal stemmen tegen de nieuwe inlichtingenwet onder de 50 procent blijft, hebben de tegenstanders het raadgevend referendum gewonnen, verzekert de Kiesraad.

BIT stapt naar rechter om Wiv van tafel te vegen, 22 maart 2018
Datacenter BIT en een flink aantal andere partijen zijn blij met de uitslag van het referendum, maar weten ook dat de politiek de uitslag kan en mag negeren.

EU ontvouwt plan voor 3% belasting op digitale diensten, 22 maart 2018
Het gaat onder meer om online advertenties. Op langere termijn kunnen EU-leden de winst van de diensten belasten als ze een bepaalde drempel overschrijden.

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg geeft 'fouten' toe, 22 maart 2018
Naar aanleiding van het privacyschandaal rond Facebook en Cambridge Analytica kondigde Zuckerberg concrete maatregelen aan om gebruikersdata te beschermen.

‘Tegen’-kamp wint sleepwetreferendum waarschijnlijk nipt, 22 maart 2018
De verwachte uitslag is een forse tegenvaller voor het kabinet, dat had gehoopt op een overtuigende ‘voor’-stem. Het kabinet moet de wet nu waarschijnlijk „heroverwegen”.

Avans-lector Ben Kokkeler: 'Sleepwet loopt achter de feiten aan', 21 maart 2018
De lector Digitalisering en Veiligheid roept met betrekking tot de 'sleepwet' de overheid op de focus te leggen op het grotere geheel en onschuldige burgers met rust te laten.

Gemeenten kunnen aanvraag indienen voor WIFI4EU-regeling, 21 maart 2018
Op 15 mei verdeelt de EU de pot met 120 miljoen euro die beschikbaar is voor snel en gratis wifi-toegang in openbare gelegenheden. Wie het 'eerst komt, het eerst maalt'.

Nederland op derde plaats in digitaliseringsindex, 21 maart 2018
De Euler Hermes Digitalization Index geeft aan hoe goed het digitale klimaat van een land is om digitale bedrijven te laten gedijen. België is te vinden op een 21ste plaats.

Sleepwet zet 25 jaar DNA-strafwetgeving bij oud vuil, 21 maart 2018
Hoogleraren Amade M’charek en Peter de Knijff waarschuwen dat de Wiv (sleepwet) de DNA-database van het Nederlands Forensisch Instituut in het net trekt van de AIVD.

Voorbereiding op AVG lijkt nog ondermaats, 21 maart 2018
Uit een enquête blijkt dat 38 procent van de ondervraagde gemeenten vindt dat het goed bezig is met de voorbereiding op de AVG. Het gros houdt het bij een zesje of minder.

Facebook boos over 'bedrog' door Cambridge Analytica, 21 maart 2018
Analysebedrijf Cambridge Analytica wist de gegevens van zo'n 50 miljoen Facebook-gebruikers te bemachtigen. Het Amerikaanse techbedrijf voelt zich slachtoffer.

Brussel presenteert revolutionaire digitale belasting, 20 maart 2018
De Europese Commissie presenteert morgen haar voorstel om digitale reuzen, zoals Google en Facebook, 'eerlijker' te belasten in de EU. Het is de vraag hoe het voorstel valt in de VS.

Provincie Brabant gaat wegen scannen voor zelfrijdende auto's , 20 maart 2018
Het gaat om een proef van maximaal twee jaar. In totaal wordt 560 kilometer in kaart gebracht. De gegevens worden op een kaart gezet die in zelfrijdende auto's gebruikt kan worden.

‘Politie kan straks bij medische gegevens’, 20 maart 2018
Brenno de Winter vindt het goed dat er wordt nagedacht over het toegankelijk maken van medische gegevens, maar maakt zich wel zorgen over de privacy.

Convenant wil inzet preventieve tool e-zorg stimuleren, 20 maart 2018
Hoofddoel van het convenant, dat loopt tot maart 2021, is om digitale zorginstrumenten voor persoonlijke preventie toegankelijk te maken voor alle Nederlanders.

CBS bereikt tweede plaats wereldwijde ranglijst open data, 20 maart 2018
Het CBS eindigde achter het Deense statistiekbureau op de Open Data Watch, een ranglijst die aangeeft hoe statistische bureaus in 180 landen omgaan met open data.

Hoe jonger, hoe kritischer over de nieuwe inlichtingenwet, 20 maart 2018
Hoewel jongeren hun hele hebben en houden delen op sociale media, hechten zij wel degelijk aan privacy. Over het hoe en waarom tasten ook de onderzoekers in het duister.

Facebook onder druk voor misbruik data, 19 maart 2018
Verschillende politici in Europa en de VS willen uitleg over de manier waarop Cambridge Analytica gegevens van vijftig miljoen Facebook-gebruikers kon bemachtigen.

Overheidssites steeds meer geraadpleegd, 19 maart 2018
In 2017 bezochten 10,7 miljoen mensen sites van de overheid. In 2016 was dat aantal 4 procent lager. Het zijn vooral de hoogopgeleiden die de overheidssites bezoeken.

'Begrote 20 miljoen voor 'aftapwet' is niet genoeg', 19 maart 2018
Experts uit de internet- en telecomsector vinden het bedrag voor het massaal aftappen van internetverkeer en telefoons, bij lange na niet voldoende. BZK vindt 20 miljoen "toereikend."

Privacy First tegen camera-opnamen voor verkeerscontrole, 19 maart 2018
Vincent Böhre van Privacy First vraagt zich af waar het eindigt. "De Staat kijkt al achter de voordeur en kruipt nu ook bij je achter het stuur. Dan moet je op de rem trappen."

‘Vanaf volgend jaar regie op eigen medische gegevens’, 19 maart 2018
Dat kan in de persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo). Burgers bepalen individueel welke gegevens in de pgo komen en welke informatie zij willen delen.

Hoofd CTIVD geniet van discussie over 'aftapwet' , 18 maart 2018
Harm Brouwer vindt het een "fantastische discussie over het werk van de inlichtingendiensten." Hij vindt de wet "niet volmaakt." "We vinden het een werkbare wet."

Gegevens 50 miljoen Facebook-gebruikers buitgemaakt, 17 maart 2018
Cambridge Analytica maakte in 2014 de gegevens buit. Facebook wist van de grootste privacyschending in de geschiedenis van haar bestaan, maar ondernam amper actie.

Hoe houd je het debat over de Wiv eerlijk?, 17 maart 2018
Constant Hijzen waarschuwt tegen demagogie in het Wiv-debat. Hans de Zwart (BOF) vindt dat burgers die niets te verbergen hebben, niet in het vizier van de diensten horen.

Autoriteit Persoonsgegevens lekt gegevens van eigen personeel, 16 maart 2018
Het gaat om zo'n 800 PDF-bestanden die beschikbaar waren en waar in de metadata de namen van personeelsleden te zien waren. Het probleem lijkt inmiddels opgelost.

Jongeren vaker tegen 'aftapwet' dan ouderen , 16 maart 2018
Jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar zijn overwegend tegen de wet. Van hen zegt 44 procent voor de wet te stemmen. Van de groep 65-plussers is 21 procent tegen.

Rekenkamer kraakt breedbandbeleid provincies, 16 maart 2018
De Noordelijke Rekenkamer constateert dat er in Fryslân, Drenthe en Groningen niet veel actie is op het gebied van snel internet voor bedrijven in onrendabele buitengebieden.

Google: half miljard expansie datacenter Eemshaven, 16 maart 2018
De aanwezigheid van Google legt Groningen geen windeieren. De vestiging van het datacentrum in de regio zou in de periode 2014-2017 ruim 2200 banen hebben opgeleverd.

EU wil strengere regels voor zoekmachines en app-winkels, 16 maart 2018
Volgens persbureau Reuters verlangt de Europese Commissie onder meer transparantie over de manier waarop algoritmes van zoekmachines hun ranking samenstellen.

Verzekeraar wil ‘black box’ in elke auto, 15 maart 2018
De 'black box' moet helpen bij de afhandeling van schade, de mate van aabsprakelijkheid, maar ook bij het opsporen van fraude. De vraag is wel van wie de data uiteindelijk zijn.

Minister blijft achter omstreden software verkiezingen staan , 15 maart 2018
Ollongren vindt de betrouwbaarheid van de verkiezingsuitslag ook met het gebruik van OSV gewaarborgd. Vanwege de hackbaarheid hebben experts twijfels over de OSV.

Brancheorganisatie voor ICT-beveiligers ziet het licht, 15 maart 2018
Volgens de oprichters van Cyberveilig Nederland is meer aandacht voor ICT-beveiliging een noodzaak. De organisatie wil onder meer kwaliteitskeurmerken gaan ontwikkelen.

Living Lab Omgevingswet Zuid-Holland, 15 maart 2018
Studenten van Hogeschool Leiden zijn een Living Lab begonnen met de provincie Zuid-Holland, Alphen aan den Rijn, Leiden, Bodegraven Reeuwijk en Mees Ruimte & Milieu

DUO zoekt honderden ICT'ers: 'We moeten de boer op', 15 maart 2018
Het gaat de komende jaren om ruim 500 ICT'ers. Om de extra mensen binnenboord te halen, wordt ook een beroep gedaan op het Rijks ICT Gilde.

Groot deel inlichtingenwet onbekend bij kiezer, 14 maart 2018
Veertig procent van de Nederlanders weet bijvoorbeeld niet dat de nieuwe Inlichtingenwet regelt dat inlichtingendiensten op grotere schaal, ongericht mogen aftappen.

Nederland ICT mist ICT als thema bij raadsverkiezingen, 14 maart 2018
Nederland ICT analyseerde de programma's van alle partijen in de vier grote steden. De meeste programma’s benoemen digitalisering wel, maar geven er geen invulling aan

Inlichtingendiensten plaatsten 3553 taps in 2017 , 14 maart 2018
In 2016 werden in totaal 3477 taps geplaatst. De gegevens zijn gepubliceerd na een verzoek van de organisatie Bits of Freedom en een oordeel van de Raad van State.

Politie krijgt flitscamera's tegen appen in het verkeer, 14 maart 2018
De apparaten zien straks of er een 'verdachte situatie' is en of een bestuurder bijvoorbeeld iets in de hand heeft. De politie moet dan bekijken of er sprake is van een strafbaar feit.

De Rotterdamse haven wil gaan werken als een app, 14 maart 2018
Havenbedrijf Rotterdam heeft een afdeling (van circa zestig ontwikkelaars) opgezet die zich puur richt op digitale havendiensten, geïnspireerd door bedrijven als Amazon en Uber.

Grote zorgen over veiligheid software verkiezingen, 14 maart 2018
Ethisch hacker en IT-onderzoeker Sijmen Ruwhof identificeerde ruim vijftig beveiligingsrisico's, waarvan tien volgens hem een 'hoog risico' vormen. Eén zou 'kritiek' zijn.

Gemeenten zijn privacydiscussie gegevensuitwisseling zat, 13 maart 2018
De VNG roept het kabinet en de Tweede Kamer op snel een heldere wet te maken over wat er mag en niet mag qua uitwisseling van persoonsgegevens. Nu is het te onduidelijk.

Luchtmacht gaat data delen via zwaarbeveiligde hub, 13 maart 2018
Het gaat om een Air Power Information Hub waarbij informatie van de Luchtmacht wordt gedeeld met civiele veiligheidsdiensten zoals politie, brandweer en de kustwacht.

Trump blokkeert grootste tech-deal ooit om nationale veiligheid, 13 maart 2018
Chipfabrikant Broadcom uit Singapore wilde concurrent Qualcomm voor ongeveer 100 miljard euro overnemen. Broadcom is het niet eens met de conclusie van Trump en CFIUS.

#openGR2018: Dit zijn alle 53.733 kandidaten, 13 maart 2018
De lijst met de kandidaten (vanuit 335 gemeenten) is beschikbaar als open data en is handmatig verzameld en ontsloten door NOS, LocalFocus en Open State Foundation.

Vergoeding kosten referendum Wet inlichtingendiensten, 13 maart 2018
Het ministerie van Binnenlandse Zaken keert in totaal 8,02 miljoen euro vergtoeding uit aan gemeenten voor het organiseren van het referendum over de Wiv 2017 (sleepwet).

VNO-NCW wil minder privacy voor zieke werknemers, 13 maart 2018
De werkgeversorganisatie vindt de regels waarop de Autoriteit Persoonsgegevens controleert, te streng. VNO-NCW wil dat de Tweede Kamer de regelgeving aanpast.

Uitvinder WWW: 'We moeten het internet reguleren', 12 maart 2018
Tim Berners-Lee hekelt met name de grote techbedrijven."Dat de macht bij hen geconcentreerd zit maakt het mogelijk het web op grote schaal als wapen in te schakelen."

Met deze tien maatregelen wil Brussel nepnieuws terugdringen, 12 maart 2018
Zo moeten platforms als Facebook, Google en Twitter meer data delen met onderzoekers en moeten ze "algemene informatie" geven over de werking van hun algoritmen.

Kabinet onderzoekt robots, AI en virtual reality, 12 maart 2018
Het onderzoek gebeurt op advies van het Rathenau Instituut. Ook wordt een interdepartementale werkgroep opgericht die zich buigt over digitaliseringsvraagstukken.

‘EU, stop met nepnieuwslijsten’, 12 maart 2018
Dat zegt Madeleine de Cock Buning, voorzitter van de expertgroep, die door de EC gevraagd is onderzoek te doen en advies uit te brengen. Dat advies brengt zij vandaag uit.

‘Glasvezel tot aan de deur is duur, tijdrovend en niet nodig’, 12 maart 2018
Volgens TNO zijn de verkiezingsplannen van veel lokale partijen voor glasvezel te ambitieus en zou meer ingestoken moeten worden op bestaande (koper-)netwerken.

Vragen PvdA Utrecht over dataverzameling en privacy, 12 maart 2018
Aanleiding is een artikel in The Guardian over de circa 80 miljoen euro aan subsidies die de gemeente Utrecht heeft verleend aan private partijen voor data-gedreven projecten.

Nederland ICT introduceert Data Pro Code in aanloop naar AVG, 12 maart 2018
De Data Pro Code moet bedrijven helpen om te voldoen aan de wet en daarnaast moet het klanten laten zien dat die bedrijven op een professionele manier omgaan met hun data.

Ook Ollongren wil nu af van Europese waakhond nepnieuws, 9 maart 2018
Dinsdag nam de Tweede Kamer, ondanks een negatief advies van Ollongren, een motie aan om EUvsDisinfo op te heffen. De minister van BZK komt nu van haar afwijzing terug.

Lokale politie in VS gebruikt nieuwe iPhone-kraakdienst , 9 maart 2018
Het gaat om software van de startup Grayshift, die beweert ook de nieuwste iPhones te kunnen kraken. De agenten hebben een eenmalige ontgrendeling voor 500 dollar ingekocht.

Nieuwe website-standaard in het voordeel van Google, 9 maart 2018
Als het bedrijf achter de populairste zoekmachine ter wereld, heeft Google alle wapens in handen die nodig zijn om websiteontwikkelaars op de knieën te dwingen.

ASN, RegioBank en SNS willen PSD2-'privacyschakelaar' , 9 maart 2018
Naast een ‘hoofdschakelaar’ willen de drie banken ook een privacy-keurmerk voor PSD2-achtige diensten. Dat laatste is ook een wens van toezichthouder De Nederlandsche Bank.

Megadatabank met alle geldverkeer afgeschoten, 9 maart 2018
Een megadatabank, met alle rekeningnummers en financiële contracten in België, kan niet op goedkeuring rekenen van de privacycommissie. Toch wil de minister doorzetten.

'Louter anoniem zijn, volstaat niet meer', 9 maart 2018
Dat schrijven Yves-Alexandre de Montjoye en Julien Hendrickx van de Vrijdaggroep. Volgens hen wordt het tijd dat wij onze benadering van gegevensbescherming opnieuw bekijken.

Gemeenten mist in met BSN-nummers kandidaat-raadsleden, 9 maart 2018
Het gaat om Woerden, Leiderdorp en Deventer. Het ging per ongeluk. De drie gemeenten zeggen melding te zullen maken van een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Privacytoezichthouder gaat niet direct boetes opleggen, 8 maart 2018
De Autoriteit Persoonsgegevens richt zich de eerste maanden vooral op voorlichting, belooft minister Dekker. De bewindsman deed zijn belofte in een debat met de Tweede Kamer.

Fiscus verzweeg DDoS uit angst voor copycats, 8 maart 2018
Volgens Computable kampte de Belastingdienst niet alleen op 7 maart, maar ook op 6 maart met DDoS-aanvallen. Die van 6 maart werd aanvankelijk afgedaan als technische storing.

Kabinet biedt mogelijk vrije modemkeuze, 8 maart 2018
Het zou betekenen dat burgers zelf kunnen beslissen welke modem ze willen gebruiken. Nu moeten zij één van de modems gebruikers die de provider hen aanbiedt.

Het elektronisch patiëntendossier : Immens Chaotische Toestanden , 8 maart 2018
VWS gaf de regie over de landelijke uitwisseling van patiëntgegevens uit handen. Artsen en zorgverleners zijn nu afhankelijk van fax, post, WhatsApp en telefoon.

CIO, pas op voor naïeve millennials, 8 maart 2018
Millennials blijken kwestbaarder voor fraude, meer nog dan mensen ouder dan 70. Opvallend is dat de groep tussen 20 en 29 jaar relatief vaak in telefoonfraude trapt.

Elektrisch vervoer vraagt om gemeentelijke visie en beleid, 8 maart 2018
Uit een enquête van de Vereniging Elektrische Rijders en de VNG onder 170 gemeenten blijkt dat veel van hen nog voor de uitdaging staan die visie en dat beleid vorm te geven.

Kabinet wil verplichte eisen stellen aan IoT-apparaten, 8 maart 2018
Nederland wil binnen de Europese Unie verplichte eisen stellen aan internet-of-things apparaten. Met name D66 maakt zich daar hard voor en het kabinet haakt daar bij aan.

Belastingdienst en DigiD weer getroffen door DDoS-aanvallen, 7 maart 2018
Veel mensen kunnen geen belastingaangifte doen of niet inloggen op MijnOverheid en diensten zoals zorgverzekeraars, die voor inloggen gebruikmaken van DigiD.

Tweede Kamer wil debat over contant betalen op gemeentehuis, 7 maart 2018
De voltallige Tweede Kamer wil een debat met de minister van Financiën over het gebruik van contant geld, onder meer bij gemeenten. Meer en meer gemeenten bannen contant geld uit.

Politie mag informatie spionagesoftware geheim houden , 7 maart 2018
Bits of Freedom wilde weten hoe vaak de politie gebruik maakt van zogeheten spyware, maar de hoogste bestuursrechter, de Raad van State, gaat daar niet in mee.

’Consument moet zelf manier van betalen kunnen kiezen’, 7 maart 2018
Daarvoor pleiten de Nationale Ombudsman en het MOB, waar ook De Nederlandsche Bank onder valt. Bij steeds meer gemeenten kan alleen nog maar worden gepind.

Bosatlas brengt cybercrime in kaart, 7 maart 2018
In de atlas is onder meer een wereldwijd overzicht te vinden van de economische schade en staan er infographics over daders en hun motieven, DDoS-aanvallen en veilig internetten.

'Google-medewerkers niet blij met samenwerking Pentagon' , 7 maart 2018
Google zou software leveren waarmee het Amerikaanse ministerie van Defensie dronebeelden kan analyseren. Volgens de techgigant gaat het om een proef.

Amerikaanse staat Washington verwerpt afschaffing netneutraliteit, 7 maart 2018
Washington is de eerste staat in de VS die een dergelijke beslissing neemt. In december besliste de Federal Communications Commission om de netneutraliteit aan banden te leggen.

De Croo gecharmeerd van blokchain in het verkiezingsproces, 7 maart 2018
De minister van Digitale Agenda in de Belgische federale regering, overweegt een experiment waarbij blockchain gebruikt wordt om de verkiezingsresultaten te verzamelen.

Data en technologie te weinig benut voor betere zorg, 7 maart 2018
Tijd en geld gaan verloren aan het overdragen van informatie tussen zorgaanbieders. Ook wordt diagnostiek nog vaak in het ziekenhuis gedaan, terwijl het bijvoorbeeld ook thuis kan.

NS maakt haast met reizen op rekening, 6 maart 2018
Vandaag wordt het aantal testreizigers uitgebreid van honderd naar vijfhonderd. "In de zomer voeren we NS Flex in.” NS Flex is in feite OV-reizen op rekening.

Vlaamse juridische sector maakt ICT-inhaalslag, 6 maart 2018
Een van de middelen in die inhaalslag is 'Just-on-Web', een portaalsite waarop burgers veel sneller en gemakkelijker kunnen communiceren met de juridische 'professionals'.

Ook marechaussee en FIOD mogen infiltreren en afluisteren, 6 maart 2018
Dat blijkt uit een wetswijziging die deze zomer van kracht wordt. Stichting Privacy First vindt het schandalig dat hierover nauwelijks tot geen debat in het parlement en de media is gevoerd.

Bijeenkomst over Open Aanpak met E-democracy tools, 6 maart 2018
Ervaringsdeskundigen gaan uitgebreid in op E-democracy tools als vorm van Open Aanpak en ook worden er diverse voorbeelden uit binnen- en buitenland aangehaald.

Openheid gevraagd over daadwerkelijke kosten Handelsregister, 6 maart 2018
Volgens de Open State Foundation is openheid over het Handelsregister cruciaal in het kader van een debat dat in de Tweede Kamer over het onderwerp wordt gehouden.

Europese lidstaten willen 5G-licenties van twintig jaar, 6 maart 2018
De licenties kunnen ingaan vanaf 2020 en de Europese Unie hoopt dat het akkoord formeel wordt voor juni. De telecomsector had liever frequentieblokken van 25 jaar gehad.

Zorgen over misbruik locatiegegevens, 5 maart 2018
Na Japanners zijn Nederlanders het minst bereid om hun locatiegegevens te delen. 76% van de ondervraagden voelt zich gestrest of kwetsbaar door locatiegegevens te delen.

Proef in Benelux met papierloos transport, 5 maart 2018
Grensoverschrijdend vervoer zou makkelijker, veiliger en goedkoper worden. Zo zou het Nederlandse bedrijfsleven alleen al 80 miljoen euro aan administratieve rompslomp besparen.

‘Next STEP’ wint hackathon over kansenongelijkheid, 5 maart 2018
De winnaar van Hack de Valse Start 2018 maakt het mogelijk om als leerling rechtstreeks terugkoppeling te geven aan je docent over wat je moeilijk vindt aan het huiswerk.

'Gebrek aan digitale koppeling EPD's 'uitermate kwalijk', 5 maart 2018
Naast gebrek aan digitale koppelig zijn de huidige EPD’s onvoldoende gebruikersvriendelijk en kunnen ze niet altijd waarmaken wat de leverancier belooft.

Google opent digitale school in Brussel, 5 maart 2018
In zo’n ‘digitale school’ kunnen mensen van allerlei slag - van schoolkinderen en studenten tot ondernemers - zich bijscholen rond digitale vaardigheden. Ook in Londen is zo'n school.

Nepnieuws pak je aan met transparantie, 5 maart 2018
Wat betreft Arjan El Fassed zou de overheid geen censuur, maar actief verifieerbare informatie tegenover nepnieuws beschikbaar moeten stellen.

Dit zijn de voors en tegens van de Inlichtingenwet, 3 maart 2018
Er worden onder meer uitspraken tegen het licht gehouden van Hans de Zwart (Bits of Freedom), tegenstander van de nieuwe wet, en Rob Bertholee (AIVD), voorstander van de wet.

GroenLinks komt met alternatief voor sleepwet, 3 maart 2018
Deze ‘reparatiewet’ zou bij een ‘nee’ tijdens het referendum van 21 maart de huidige sleepwet op cruciale punten amenderen. Zo moet de sleepnet uit de wet worden gehaald.

'MijnDuo' een maand onbereikbaar, de minster legt uit, 2 maart 2018
De omgeving is vanaf 29 maart 2018 een maand uit de lucht. Wat gebeurt er in die periode? Waarom duurt dat een maand? De minister geeft uitleg.

E-mailbeveiliging Rotterdam nog steeds niet op orde, 2 maart 2018
Het blijkt nog steeds erg eenvoudig om een mail te sturen namens bijvoorbeeld burgemeester Ahmed Aboutaleb. De gemeente belooft, wederom, beterschap.

Ja-kamp inlichtingenwet is strategisch stil, 2 maart 2018
Het kabinet wacht tot het laatste moment met campagne voeren. Een bewuste strategie."Het is onze inschatting dat kiezers pas dicht op verkiezingsdag bepalen wat ze gaan doen.”

'Algemene DNA-databank voor Belgen bespreekbaar', 2 maart 2018
De Vlaamse politieke partijen CD&V en N-VA zien wel iets in een databank met het DNA van elke inwoner van België. Critici waarschuwen voor ernstige schendig van privacy.

'China arresteert burgers met Orwelliaanse methoden', 2 maart 2018
Volgens Human Rights Watch wordt daarbij onder meer gebruik gemaakt van camerasurveillance, analyse van wifi-gegevens en gezichtsherkenning.

‘Openbaarheid Kadaster is in strijd met privacy’, 2 maart 2018
Dat stelt Anna Berlee, die op dit onderwerp promoveert. Volgens haar zijn gegevens relatief gemakkelijk door Jan en alleman in te zien. Dat zou in strijd zijn met het recht op privacy.

Hogeschool Utrecht begint studie Applied Artificial Intellegence, 2 maart 2018
In de studierichting, de eerste in zijn soort, leert de student niet alleen de ‘harde’ techniek, maar ook vaardigheden als kritisch denken, creatief zijn en samenwerken in teams.

Burgers haken massaal af bij doen internetaangifte, 1 maart 2018
Het aantal online aangiftes is sterk afgenomen. De invoer van gegevens blijkt voor veel burgers te moeilijk. Zij haken daardoor af, waardoor de politie belangrijke signalen misloopt.

'Terreurpropaganda moet binnen het uur offline gehaald worden', 1 maart 2018
Facebook, YouTube en Twitter zouden terroristische inhoud binnen één uur nadat die als ongepast is gevlagd, moeten kunnen verwijderen. Dat beveelt de EC aan.

Facebook gaat nu ook in Europa gezichten herkennen, 1 maart 2018
Eerder stopte Facebook in de EU met gezichtsherkenningsfuncties vanwege privacybezwaren. Nu doet het weer een poging, waarbij expliciete toestemming wordt gevraagd.

Belgische centrale terroristen-databank rammelt nog, 1 maart 2018
Zo is er is weinig controle op wie grasduint in de databank, is de databank zonder wettelijke basis uitgebreid en wie er onterecht in belandt, wordt er niet op tijd uit gehaald.

Zorginstituur doet proef met blockchain in de kraamzorg, 1 maart 2018
Ouders die kraamzorg nodig hebben, kunnen met een app zien op hoeveel uur kraamzorg ze recht hebben. Als de proef met blockchain slaagt, volgen binnenkort meer toepassingen.

Elektrische auto levert Europa 200.000 banen op, 1 maart 2018
Naast banen kan ook de CO2-uitstoot van het wegverkeer met 88 procent dalen. Om een en ander te realiseren is het wel noodzaak om arbeiders uit 'oude’ industrieën om te scholen.

De DNA-verzameldienst, 1 maart 2018
De nieuwe Wiv ('sleepwet') wil de AIVD voorzien van een eigen DNA-databank, om bijvoorbeeld zelfmoordterroristen te identificeren. Het idee valt niet overal in goede aarde.

'Nederland mogelijk niet op tijd klaar voor 5G', 1 maart 2018
De afspraken over de eisen waar de techniek van de 5G-standaard aan moet voldoen.moeten nog verder worden uitgewerkt. Dat gebeurt vermoedelijk pas deze zomer.

Succesvolle online tool De Stem van West breidt uit, 28 februari 2018
Met de online tool kunnen bewoners van Amsterdam West voorstellen of ideeën om hun buurt te verbeteren direct indienen voor op de agenda van de deelraad.

Eindbalans toezichthouder over Wiv 2017: een werkbare wet, 28 februari 2018
De toezichthouder op de geheime diensten vindt dat de Wiv (‘sleepwet’) in een goede balans is tussen de belangen van de nationale veiligheid en de rechtsbescherming van de burger.

Referendum over Sleepwet verdeelt oud en jong, 28 februari 2018
Nieuwe cijfers laten zien dat minder dan de helft van de Nederlandse bevolking op dit moment de nieuwe wet lijkt te steunen. Vooral jongeren zijn tegen de wet.

KPN passeert ACM met eigen plan voor netwerktoegang, 28 februari 2018
KPN neemt de stap ’om te voorkomen dat nieuwe regulering zal leiden tot langdurige onzekerheid in de Nederlandse markt, waardoor investeringen en innovatie worden belemmerd.'

Proef Digitaal aanvragen rijbewijs opgeschort, 28 februari 2018
De proef voor vijftien gemeenten zou starten in april, maar eerst moet er nog een veiligheidsonderzoek worden uitgevoerd naar onderdelen van het aanvraagproces.

Luchtvaartagenschap strenger voor consumentendrones, 27 februari 2018
Een opvallende maatregel is dat een drone altijd in de buurt moet blijven en dat besturing op basis van onder meer camerabeelden op de drone niet legaal is.

'Voor digitale transformatie moet je 6 jaar nemen', 27 februari 2018
Dat zegt Ger Baron, sinds 2014 CTO van de gemeente Amsterdam. Volgens Baron nemen ook Shell, ING en alle andere partijen die tijd voor een digitale transformatie.

'Gemeenten verzamelen teveel gegevens bij Wmo en Jeugd', 27 februari 2018
De AP deed onderzoek in twee gemeenten. Het is een vervolg op een rapport over de verwerking van persoonsgegevens door gemeenten in het sociaal domein.

Beveiligingsexpert waarschuwt voor aantal nieuwe datalekken , 27 februari 2018
In totaal zou het om bijna drieduizend datalekken gaan, waarbij tachtig miljoen gegevens gelekt zijn. Het is overigens niet zeker of alle datalekken echt zijn.

Ggz-instelling deelt zonder toestemming gegevens met databank, 27 februari 2018
Staatssecretaris Blokhuis wil dat ggz-instellingen ‘voor de zekerheid’ met expliciete toestemming werken. Parnassia Groep slaat dat advies in de wind.

Digitaal loket DUO maand lang beperkt bereikbaar , 26 februari 2018
In het nieuwe DUO-systeem moet het makkelijker worden om wijzigingen door te voeren en gegevens in te zien. Er worden gegevens van 4,8 miljoen mensen overgezet.

Woensdag 7 maart start uitrol nieuwe Berichtenbox, 26 februari 2018
In eerste instantie verandert er nog niet veel voor de gebruiker. Wel kunnen afnemers vanaf volgende week meer berichten aanleveren en ook grotere bijlagen mee sturen.

'EU werkt aan wet om data consumenten buiten EU op te vragen' , 26 februari 2018
Met de wet zouden bedrijven gedwongen worden om persoonlijke data van klanten te overhandigen, zelfs als deze data buiten de Europese Unie zijn opgeslagen.

75 miljoen euro extra voor innovatie in 2018, 26 februari 2018
Er gaat extra geld naar toegepast onderzoek, innovatiekracht van het MKB en het verder bevorderen van samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid.

Nederland eerste ter wereld met digitale accountantsverklaring, 26 februari 2018
Dat gebeurt met behulp van Standard Business Reporting. SBR zorgt ervoor dat ondernemers en intermediairs minder werk hebben aan het aanleveren van gegevens.

Wetenschappers waarschuwen voor ontsporende AI, 26 februari 2018
26 onderzoekers van 14 verschillende organisaties wijzen op de gevaren van AI-algoritmes, als die in verkeerde handen terecht zouden komen. Ze geven ook aanbevelingen.

‘ICT-problemen Belastingdienst houden komende jaren aan’ , 25 februari 2018
Volgens staatssecretaris Snel (Financiën) duurt het nog jaren voor de ICT-problemen bij de Belastingdienst opgelost zijn. De problemen moeten volgens hem "niet onderschat" worden.

Hacker liet gemeente Utrecht spam versturen, 23 februari 2018
De gemeente Utrecht verstuurt voorlopig geen nieuwsbrieven meer omdat het nieuwsbrievensysteem maandag werd overgenomen door hackers.

KPN en Orange koppelen nationale IoT-netwerken, 23 februari 2018
Hierbij konden sensoren van KPN berichten verzenden via het Lorawan-netwerk van Orange en zijn de apparaten van Orange verbonden met het lora-netwerk van KPN.

Fontys en Eindhoven werken samen aan Smart Society, 23 februari 2018
De samenwerking richt zich in eerste instantie op dienstverlening, data science in de stedelijke infrastructuur, ‘een leven lang leren’ en de ketenaanpak in het sociaal domein.

PostNL stopt met stiekem delen nieuw adres van verhuizers, 23 februari 2018
De service wordt aangepast na een klacht van de Consumentenbond, die vindt dat er toestemming nodig is voordat het woonadres van verhuizende mensen wordt gedeeld.

Rijk wil niet dat gemeenten het over 'sleepwet' hebben, 22 februari 2018
Veel gemeenten gebruiken voor het referendum van 21 maart de taal van het ‘nee-kamp’. Tot ongenoegen van het ministerie van BZK, dat gemeenten daarop heeft aangesproken.

1,5 miljoen voor meerjarig onderzoek naar impact blockchain, 22 februari 2018
Een vijfjarig Amsterdams onderzoeksproject bekijkt de maatschappelijke impact van blockchain en welke wet- en regelgeving nodig is bij toepassingen van deze technologie.

Einde netneutraliteit VS weer stap dichterbij, 22 februari 2018
De telecomwaakhond publiceert vandaag zijn beslissing om de netneutraliteitsregels af te schaffen.Partijen hebben daarna na 60 dagen om de beslissing aan te vechten.

CPB: inkoop sociaal domein kan een stuk slimmer, 22 februari 2018
Het advies van het CPB richt zich vooral op de inkoop van maatwerkvoorzieningen op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning en de individuele voorzieningen van jeugdhulp

'Cyberaanvallen gevaar voor Nederlandse financiële sector' , 22 februari 2018
Volgens toezichthouders in het zogeheten Financieel Stabiliteitscomité is de cyberdreiging voor de Nederlandse financiële sector structureel toegenomen.

Benelux-initiatief blockchain uit de startblokken, 22 februari 2018
Drie organisaties, waaronder de Dutch Blockchain Coalition, gaan kennis over blockchain uitwisselen en samen internationale en Europese standaarden uitwerken.

Distributie digitale les in de soep door ongeteste ICT, 21 februari 2018
KPMG onderzocht wat er begin dit schooljaar misging met distributie en toegang tot digitale leermiddelen. Zoals ongeteste ICT en een slecht functionerende helpdesk.

LUMC opent deuren Nationaal eHealth Living Lab, 21 februari 2018
In het Lab kunnen onder meer zorgverleners, patiënten en onderzoekers terecht om kennis te maken met nieuwe mogelijkheden en voor het testen van nieuwe toepassingen.

Onderzoeker: Surveillance heeft invloed op ons gedrag, 21 februari 2018
Volgens de onderzoeker gaat het dan bijvoorbeeld om het vermijden van bepaalde onderwerpen of het niet zoeken naar informatie over bepaalde zaken op internet.

‘Dit is het meest digitale regeerakkoord ooit’, 21 februari 2018
Wat betreft Lotte de Bruijn, directeur van ICT Nederland, lijkt het kabinet zich bewust te zijn van het belang van digitalisering en ICT. "Maar waar het nu om gaat is: actie, dingen doen!"

Mediabedrijven slepen EU voor de rechter , 21 februari 2018
GeenStijl, The Post Online en De Persgroep vinden dat zij ten onrechte worden bestempeld als verspreiders van desinformatie. De zaak dient op 14 maart in Amsterdam.

VNG sluit herstart GVR nagenoeg uit, 20 februari 2018
Wat betreft de VNG komt grootschalige vrijgave van de broncode oBRP te laat. Toch zien ze ook een lichtpuntje. 'In het regeerakkoord wordt BRP wel weer genoemd.'

Wageningen Universiteit wist video na druk firma, 20 februari 2018
De universiteit van Wageningen haalt een online college van YouTube na klachten van een vastgoedbedrijf. De hoogleraar is boos.

CATCH helpt bij opsporen verdachten; zorgen om privacy, 20 februari 2018
Vorig jaar werden, met behulp van gezichtsherkenning, 93 verdachten gekoppeld aan een persoon in de database. Hans de Zwart (BOF) spreekt van een "hellend vlak".

Pilot Regelhulp evenementenvergunning, 20 februari 2018
Een dergelijke regelhulp geeft ondernemers advies op maat en een overzicht van de benodigde vergunningen. Eind maart start een pilot met vier gemeenten.

VN-baas wil internationale afspraken voor cyberoorlogen , 20 februari 2018
Het is volgens de VN-baas onduidelijk of bestaande verdragen iets te zeggen hebben over cyberoorlogen. Volgens hem begint een volgende oorlog met "een enorme cyberaanval".

Kabinet haalt streep door plan experimentenwet, 19 februari 2018
Het wetsvoorstel zou een gemeente de ruimte geven om wetten en regels tijdelijk buiten werking te stellen of alternatieve regels uit te proberen. Dat komt er nu niet van.

Rechter verbiedt staking Centric bij Friese gemeenten, 19 februari 2018
De gemeenten hadden een kort geding aangespannen omdat Centric de dienstverlening had opgeschort. Dat deed het omdat de gemeenten facturen niet betaalden.

Datalek ontdekt bij gemeente Gouda, 19 februari 2018
Op de website waar ook de beelden van de webcams van de gemeente te zien zijn, bleken ook persoonsgegevens van ongeveer 1500 ambtenaren en raadsleden in te zien.

Google wil locatiedata delen met hulpdiensten, 19 februari 2018
Het techbedrijf denkt dat het per jaar zo'n tienduizend levens kan redden als het ambulancediensten automatisch kan inlichten over de locatiegegevens van een bellers.

IBD publiceert Dreigingsbeeld 2018 voor gemeenten, 19 februari 2018
Er is een Top 5 gemaakt van belangrijkste bedreigingen voor de gemeentelijke informatievoorziening, zoals risico bij smart city-toepassingen en werken in de cloud.

Overheid steekt ruim 2,5 miljoen in IoT-security, 16 februari 2018
De overheid heeft dertien Nederlandse securitybedrijven geselecteerd die oplossingen ontwikkelen voor de aanpak van cybercrime via IoT (internet of things).

Facebook in België veroordeeld voor schenden privacy, 16 februari 2018
De rechtbank in Brussel oordeelde dat Facebook de privacywet in België overtreedt door het surfgedrag van internetgebruikers te registeren.

De Volkswagens zijn nog altijd veel te vies, 16 februari 2018
Volkswagen-eigenaren kunnen met een update af van hun sjoemeldiesels. Maar schoon is de auto daarmee niet . Bovendien zijn er andere rare uitstootverschijnselen.

Witte Huis beschuldigt Rusland formeel van NotPetya-aanval , 16 februari 2018
In Nederland legde NotPetya onder andere een containerterminal in de haven van Rotterdam plat. In januari wees de Amerikaanse inlichtingendienst CIA Rusland al aan als dader.

'Miljoenenboetes bij verzwegen cyberincidenten', 16 februari 2018
Het gaat om bedrijven in 'vitale sectoren'. Het staat in een voorstel voor de nieuwe Cybersecuritywet die minister Grapperhaus heeft ingediend bij de Tweede Kamer.

Gemeenten winnen rechtszaak van ict-dienstverlener Centric, 16 februari 2018
Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel sleepten Centric voor de rechter nadat er onenigheid was ontstaan over verantwoordelijkheid. Centric gaat in hoger beroep.

Gemeenten kwetsbaar voor mensen en externe partijen, 16 februari 2018
De grootste bedreiging met betrekking tot ICT-veiligheid liggen bij de mens, maar ook bij toeleveranciers of ketenpartners. De IBD adviseert om te investeren in bewustwording.

Europa ontwikkelt platform voor cybertraining, 16 februari 2018
Met de veiligheids- en defensieacademie wil de EU onderwijs, opleiding, evaluatie en oefeningen bieden op het gebied van cybersecurity. Het platform start 1 september.

Kink in kabel supersnel 5G internet, 15 februari 2018
De inlichtingendiensten in Burum maken gebruik van dezelfde bandbreedte die belangrijk is voor de uitrol van 5G. De Kamer eist actie van staatssecretaris Keijzer (EZK).

EU investeert ruim 20 miljoen in digitale netwerken, 15 februari 2018
Het gaat om 64 verschillende projecten op het gebied van onder meer cybersecurity, e-delivery en e-health en e-procurement (digitale inkoopprocessen).

‘Programma Digitaal 2017 had meer kunnen bereiken’, 15 februari 2018
Berenschot vindt dat Digitaal 2017 ‘een nieuwe dynamiek’ heeft gebracht en dat ‘het debat over digitale dienstverlening verder op gang is gebracht’, maar het had meer gekund.

Minister: bundel blockchaininitiatieven in de zorg, 15 februari 2018
De bundeling van blockchaininitiatieven in de zorg is essentieel, zo meent minister De Jonge. Hij pleit ook voor een beheerste invoering van blockchain. “Essentieel”, aldus de minister.

Adviezen in verband met raadsverkiezingen, 15 februari 2018
De IBD heeft, in het kader van de komende raadsverkiezingen, enkele adviezen geplaatst in lijn met de Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten.

Overheden ondertekenen Interbestuurlijk Programma, 15 februari 2018
De Rijksoverheid, gemeenten, provincies en waterschappen zijn gekomen tot een Interbestuurlijk Programma (IBP), dat zich onder meer gaat bezighouden met mobiliteit.

Recordaantal bezoekers website waarstaatjegemeente.nl, 14 februari 2018
De website waarstaatjegemeente.nl heeft in 2017 meer dan 440.000 bezoekers gekregen, een toename van 60% ten opzichte van 2016 en een verviervoudiging sinds de lancering.

‘AIVD en MIVD maken rechtmatig gebruik van persoonsgegevens’, 14 februari 2018
Dat zegt de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten na onderzoek naar het gebruik van'bulkdata'. Het kabinet neemt de CITVD-aanbevelingen over.

De Backer wil 13 jaar als leeftijdsgrens voor sociale media, 14 februari 2018
Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer wil dat kinderen vanaf 13 jaar in ons land een profielpagina op sociale media mogen hebben. Hij dient daarover een wetsvoorstel in.

Europa slechtst voorbereid op GDPR, 14 februari 2018
Veel minder Europese organisaties zijn al klaar voor de Europese dataprivacywet GDPR (AVG) dan Amerikaanse, Aziatische en Zuid-Amerikaanse bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek.

EBU onderzoekt blockchainkansen in regio Utrecht, 14 februari 2018
De focus in het onderzoek naar het huidige blockchain ecosysteem, uitgevoerd in opdracht van de Economic Board Utrecht, ligt op de domeinen ‘groen’ en ‘gezond’.

Chinezen laconiek over sluimerende 'surveillancestaat', 13 februari 2018
Langzaam koppelt de Chinese overheid allerlei persoonlijke data aan één identificatienummer. Chinezen zelf reageren laconiek.

Digitaal berichtenverkeer in strafzaken overzichtelijker, 13 februari 2018
Inzien van stukken in ‘Mijn strafdossier’ wordt overzichtelijker. Het portaal krijgt eenzelfde dossierstructuur als waar het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak over beschikken.

'Geef ouders slechts beperkt inzage in schoolinformatie kind', 13 februari 2018
Daarvoor pleit D66-Kamerlid Paul van Meenen. Hij wil dat ouders alleen toegang krijgen tot de noodzakelijke informatie. ‘De minister moet daarover afspraken met scholen en ouders.'

Marktconsultatie GGI-Veilig gestart, 13 februari 2018
GGI-Veilig ondersteunt gemeenten bij het verhogen van de digitale weerbaarheid en het veiliger maken van hun ICT-infrastructuur. De consultatie is 5 februari gestart.

Agoria vreest dat Brussel door strenge normen geen 5G krijgt, 13 februari 2018
De branchevereniging denkt dat het Gewest Brussel te strenge normen heeft voor de straling van antennes. ‘Dat beperkt de operators in hun plannen..’

Introductie platform Anders Laden voor elektrisch vervoer, 13 februari 2018
Het biedt een overzicht van welke alternatieven voor het laden van elektrische voertuigen al worden toegepast of uitgeprobeerd. Bijvoorbeeld in de stoep of lantaarnpalen.

Gemeente Den Haag brengt kansen nieuwe technologie in kaart, 12 februari 2018
In dat kader heeft de gemeente Den Haag een rapport laten opstellen: ‘Legal Delta: kansen voor kennis en innovatie op het domein van technologie, recht en bestuur'.

‘Strengere dataregels financiële sector onnodig en onwenselijk’, 12 februari 2018
Minister Hoekstra noemt aanscherpingen onnodig en onwenselijk. Er waren Kamervragen gesteld over mogelijk commercieel gebruik van gegevens door banken en verzekeraars.

Smart Industry Implementatieagenda 2018 - 2021, 12 februari 2018
Tijdens het Smart Industry Jaarevent in Bussum werd de agenda gepresenteerd en hiermee werd de aftrap gegeven naar een verdere digitalisering van de Nederlandse Industrie.

Vlaamse privacycommissie akkoord met digitale energiemeters, 12 februari 2018
Als er voldoende onafhankelijkheid wordt gegarandeerd voor de beheerder van de persoonlijke gegevens, komt er groen licht. Vorig jaar waren er nog de nodige bedenkingen.

Karel Luyben Nationaal Coördinator Open Science, 12 februari 2018
In deze rol gaat Luyben de komende twee jaar bezig om de ambities voor open science te realiseren en om de voortrekkersrol van ons land op dit terrein te versterken.

Kamerbrief adviesaanvraag digitalisering en democratie, 9 februari 2018
De brief van minister Ollongren (BZK) gaat over de adviesaanvraag van het onderzoek naar de digitalisering op de Nederlandse democratie door de Raad voor het Openbaar Bestuur.

Overzicht leveranciers marktscan Digikoppeling online, 9 februari 2018
De leveranciers kunnen overheden ondersteunen bij de levering van een generieke Digikoppeling adapter. Daarmee kunnen zij aansluiten op de Landelijke Voorzieningen.

Gevolgen registratiefouten niet te overzien en herstellen, 9 februari 2018
De afgelopen jaren deed Stichting Kafkabrigade onderzoek naar de onbedoelde gevolgen van informatie-uitwisseling bij de overheid. Het gaat nog te vaak fout, zo is de constatering.

Onderzoek: Internet via licht kansrijk, 9 februari 2018
Uit onderzoek blijkt dat optische draadloze communicatie zich ontwikkelen kan tot een alternatieve vorm van draadloze communicatie en een aanvulling kan zijn op wifi.

VNG: Haal gezinskaarten van de website , 9 februari 2018
Veel archiefinstellingen van steden en provincies publiceren digitale gezinskaarten in hun online archieven. Op grond van de privacy- en archiefwetgeving is dat niet toegestaan.

‘Een wachtwoord is eigenlijk zoals een tandenborstel’, 8 februari 2018
De Belgische staatssecretaris voor Privacy De Backer (Open Vld) maakt de vergelijking in het teken van Safer Internet Day. “Een tandenborstel verander je toch ook regelmatig?”

UT-onderzoeker promoveert op onderzoek naar phishing, 8 februari 2018
Volgens de onderzoeker beoordelen ontvangers de mail waarin een beroep wordt gedaan op het gevoel van urgentie positiever en negeren sneller waarschuwingssignalen.

Onderwijs gaat gezamenlijk internet inkopen, 8 februari 2018
Het gaat om de aankoop van internet en wifi, inclusief cybersecurity. Daarnaast wordt gekeken naar onder andere leermiddelen en serverinfrastructuur in de cloud.

Zorgen Dekker om voortgang digitalisering rechtsgang, 8 februari 2018
In een brief aan de Kamer zegt hij het zorgelijk te vinden dat architectuur en programmatuur van het systeem al moeten worden herzien nog voordat het landelijk is ingevoerd.

Amsterdam trapt af met hackathon-serie over onderwijs, 8 februari 2018
De hackaton vindt plaats om kansenongelijkheid in de stad beter te signaleren en eerder aan te pakken. Onder meer datasets van DUO en het CBS zijn beschikbaar tijdens de hackaton.

Dit gaan ze niet leuk vinden, Rik, 7 februari 2018
Milieukundige Rik bouwde in zijn vrije tijd een bekroonde waterwebsite. Onder druk van de Universiteit Leiden werd hij vervolgens geschorst.

Brabant wil producenten helpen met dataverwerking, 7 februari 2018
Initiatiefnemers zijn de provincie Noord-Brabant, Brainport Industries, Brainport Development, TNO, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Surf.

Onderwijs gaat gezamenlijk internet inkopen, 7 februari 2018
Een coöperatie van 24 onderwijsbesturen gaat een gezamenlijke ict-aanbesteding uitvoeren. Het gaat om de aankoop van internet en wifi, inclusief cybersecurity.

Gemeente Rotterdam overleeft hacktest Rekenkamer, 7 februari 2018
De gemeente trok extra miljoenen uit voor een betere beveiliging van het ICT-netwerk, nadat de Rekenkamer eerder duidelijk maakte dat de databeveiliging niet goed was.

Vier partijen voor grootste Europese aanbesteding laadpalen, 7 februari 2018
Het gaat om de aanleg en beheer van 2300 slimme laadpalen in Overijssel en Gelderland, die op deze manier 44 gemeenten bij de verduurzaming van de mobiliteit ondersteunen.

EP eens over grensoverschrijdend online winkelen, 7 februari 2018
Het EP heeft met 557 stemmen voor, 89 tegen en 33 onthoudingen gestemd voor regels waarbij een einde komt aan belemmeringen voor grensoverschrijdend online winkelen.

Experimenteren met data in Brabants data-kenniscentrum, 7 februari 2018
Ondernemers moeten in het centrum kunnen leren en experimenteren met het veilig delen en bewerken van data. Het is een initiatief van SURF, de provincie, TNO en EZK.

Start vernieuwing van C2000 tweede helft 2018, 7 februari 2018
In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Grapperhaus (JenV) de plannen bekendgemaakt m.b.t. de vernieuwing van het C2000-communicatienetwerk voor hulpdiensten.

Collectieve financiering gemeentelijke kosten GDI in 2018, 6 februari 2018
De kosten die bij gemeenten in 2018 in rekening worden gebracht voor het gebruik van DigiD en MijnOverheid, worden via een uitname uit het gemeentefonds collectief gedragen.

Sites en Apps verplicht toegankelijk voor gehandicapten, 6 februari 2018
Overheidsinstanties zullen worden verplicht om de Europese standaarden voor digitale toegankelijkheid toe te passen. Dit zal ook wettelijk worden vastgelegd.

AP brengt regelhulp Algemene verordening gegevensbescherming, 6 februari 2018
De regelhulp, die bedoeld is voor verwerkingsverantwoordelijken, schetst een beeld van waar organisaties aan kunnen werken om goed voorbereid te zijn op de AVG.

ENISA-rapport over cybersecurity gepubliceerd, 6 februari 2018
In het rapport worden de bevindingen van een grote hoeveelheid andere rapporten van cybersecuritybedrijven geanalyseerd en de resultaten daarvan gepresenteerd.

‘Banken zien PSD2 als kans, maar doen nog te weinig’, 6 februari 2018
Met name aan scherpere veiligheidseisen en het bieden van toegang aan derden tot klantgegevens op basis van de API-technologie, wordt nog te weinig aandacht besteed.

Politie zoekt honderden nieuwe IT’ers, 5 februari 2018
Het betreft functies in de volle breedte van het IT-werkveld op vrijwel alle plekken in de politieorganisatie. In dat kader is vandaag een langdurige wervingscampagne opgestart.

DUO mag reisgegevens opvragen voor controle op fraude , 5 februari 2018
Dit heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald. Er is inbreuk op de privacy door het opvragen van de gegevens, maar is deze gerechtvaardigd vanwege het doel: fraudebestrijding.

'Burgers onvoldoende juridisch beschermd', 5 februari 2018
Marlies van Eck, die 9 februari promoveert op dit onderwerp, vindt dat niet duidelijk hoe die besluiten genomen worden en bovendien leunen overheden op elkaars computerbesluiten.

Zorgverleners Zuid-Holland werken samen via Siilo, 5 februari 2018
Artsen en zorgverleners in de regio Delft Westland Oostland en Nieuwe Waterweg Noord kunnen communiceren en gegevens uitwisselen via het beveiligde Siilo-platform.

Staatssecretaris informeert Kamer over voortgang eID, 5 februari 2018
Onder meer wordt duidelijk dat dit jaar een aanbesteding wordt gehouden voor een of meer soorten private eID-middelen die gebruikt kunnen worden voor inloggen bij de overheid.

‘Ingenieurs, zorg dat we de juiste data kunnen delen’, 5 februari 2018
Volgens Birna van Riemsdijk, universitair docent Intimate Computing aan de TU Delft, moet technologie meebewegen met de normen en waarden van de gebruikers. Vaak is dat niet zo.

NVVB kritisch over nieuw Basisregister Reisdocumenten, 5 februari 2018
Volgens de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken biedt de nieuwe opzet ‘zeer beperkt’ mogelijkheden om fraude en misbruik van reisdocumenten te bestrijden.

BZK maakt merendeel broncode oBRP alsnog openbaar, 2 februari 2018
Uit een nadere analyse door de cio van BZK blijkt dat slechts een beperkt deel van de nog niet gepubliceerde bestanden om veiligheidsredenen niet kan worden vrijgegeven.

Post van ambtenaar 404040, 2 februari 2018
Overheidsbesluiten over bijvoorbeeld toeslagen worden vaak geautomatiseerd genomen. Marlies van Eck promoveert op rechtsbescherming tegen geautomatiseerd genomen besluiten.

Eindgebruikerslicentie leidt tot Kamervragen, 2 februari 2018
De weigering van UvA-student en Bits of Freedom directeur Hans de Zwart om akkoord' te gaan met gebruiksvoorwaarden van een plagiaatcontroletool krijgt grotere gevolgen.

AIVD hackt liever dan te tappen, 2 februari 2018
Inlichtingendiensten MIVD en AIVD willen veel liever de eigen hackers inzetten om informatie te ontfutselen aan potentiële terroristen of om andere misstanden te voorkomen.

Robotauto schrijft wellicht straks verkeersboete uit, 2 februari 2018
Autofabrikant Ford heeft een patent ingediend waarin het bedrijf een autonome politieauto beschrijft die controletaken op de weg zelfstandig uitvoert.

Eerste strafvorderingsrichtlijn cybercrime in werking, 2 februari 2018
De nieuwe richtlijn is bedoeld voor de verschillende vormen van cybercrime, zoals computervredebreuk, Ddos-aanval en in het bezit hebben/plaatsen van ransomware.

Europese markt voor cyberveiligheid werkt ‘niet optimaal’, 2 februari 2018
Het gevolg is dat afnemers de keuze hebben tussen relatief dure, maar controleerbare nationale producten en relatief goedkope, maar moeilijk controleerbare buitenlandse producten.

Rapportage ICT Markttoets DSO gepubliceerd, 2 februari 2018
De resultaten van de markttoets worden gebruikt om verder richting te geven aan de doorontwikkeling van het Digitaal Stelsel, dat wordt ontwikkeld als een ‘open stelsel’.

Rondetafelgesprek in Tweede Kamer over cybersecurity, 2 februari 2018
Met bijdragen van adviesorganen, bedrijven en wetenschappers. Zoals Melanie Peters van het Rathenau Instituut, Bart Jacobs (Radboud Universiteit) en Brenno de Winter.

ICT-sector lanceert privacycode en modelcontract, 2 februari 2018
De code, geschreven in verband met de spelregels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), is een instrument voor ICT-dienstverleners.

Privacy-prijzen naar id-app en Sleepwet-studenten, 1 februari 2018
IRMA, een open source identificatieplatform, heeft de Nederlandse Privacy Awards 2018 gewonnen De studenten achter het Sleepwet-refurendum kregen de Aanmoedingsprijs.

Voortaan ook les in privacy op Belgische school, 1 februari 2018
Kinderen moeten leren wat persoonsgegevens zijn en wat bedrijven daarmee kunnen en mogen doen. Een lespakket moet hen daarom wegwijs maken in de AVG (GDPR).

Europese steun schone innovaties Oost Nederland, 1 februari 2018
Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling investeert €3 miljoen in vier duurzame innovaties in Gelderland en Overijssel. Onder meer in een roboticaproeftuin.

Britse aftapwet volgens rechter illegaal , 1 februari 2018
Volgens de rechter heeft de wet geen beperkingen, waardoor politie en andere overheidsdiensten de data zonder toezicht konden bekijken. De wet is daarmee ongeldig.

'Nog steeds sprake van machtsmisbruik in Google Shopping' , 1 februari 2018
Google kreeg vorig jaar een boete wegens machtsmisbruik van zijn zoekmachine. Concurrenten zeggen dat het bedrijf nog steeds niet voldoet aan gestelde eisen.

’Opstelling banken over DDoS schandalig’, 31 januari 2018
'Eigenlijk zijn die cyberproblemen redelijk gemakkelijk op te lossen, maar banken falen gewoon', zeggen programmeurs en netwerkbeheerders. 'Dit is puur laksheid.'

Proef met 5G in Groningen wordt met drie jaar verlengd, 31 januari 2018
Sinds eind 2015 wordt in het noordoosten van Groningen getest met een eerste 5G netwerk. Doel is om veelbelovende toepassingen voor de technologie te vinden en te testen.

Nieuw keurmerk voor cyberrisico’s op komst, 31 januari 2018
Hiermee kunnen bedrijven en particulieren makkelijker een bedrijf inschakelen om de cyberweerbaarheid te vergroten. Het ontstaan ligt bij het Verbond van Verzekeraars.

‘Het gaat nu om implementatie en opschalen bij e-health’, 31 januari 2018
Volgens secretaris-generaal Erik Gerritsen van VWS gaat het nu vooral om het toepassen van e-health op alle plekken waar het nog niet gebeurt. “Overtuigen is al gebeurd.”

'Uw persoonsgegevens zijn goud waard, bescherm ze goed', 31 januari 2018
Volgens Eurocommissaris Vera Jourova moeten we onze gegevens beschermen, “want zowel onze economische toekomst als onze persoonlijke veiligheid hangt ervan af."

Inlichtingendiensten gaan bekendmaken hoeveel taps ze plaatsen , 30 januari 2018
De tapstatistieken van AIVD en MIVD zullen voortaan openbaar worden gemaakt. Dat melden minister Ollongren en minister Bijleveld-Schouten in een kamerbrief.

Privacywetgeving hindert hulp aan ouderen, 30 januari 2018
De gemeente Oisterwijk geeft vrijwilligers van Buurtgenoten niet langer adressen van tachtigplussers in Moergestel die nog op zichzelf wonen, omwille van privacywetgeving.

‘Flop dreigt met digitale rechtspraak’, 30 januari 2018
De digitalisering van de rechtspraak dreigt te mislukken. Dat vreest de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Raad voor de Rechtspraak.

EU stelt extra geld beschikbaar voor invoering AVG, 30 januari 2018
De Europese Commissie stelt 3,7 miljoen euro extra ter beschikking om privacy-ambtenaren op te leiden en om het midden- en kleinbedrijf (MKB) te bereiken.

Ouderen benadeeld door privacywet gemeente Oisterwijk, 30 januari 2018
Tot nu toe werd door vrijwilligers dankzij door de gemeente verstrekte informatie een bezoek gebracht aan ouderen. Vanwege de privacy mag die info niet meer worden doorgegeven.

Betrouwbaarheid van software onder de loep, 30 januari 2018
Prof. dr. Marieke Huisman gaf tijdens haar oratie een inkijkje hoe verbetering van de praktijk van softwareverificatie moet leiden tot een grotere betrouwbaarheid van alle software.

Slimme meter krijgt plaats in laadpalen, 30 januari 2018
Slimme elektriciteitsmeter, de SMR5-meter, wordt geïnstalleerd in laadpalen. De meter is in vrijwel alle laadpalen te monteren en voldoet aan alle eisen ten aanzien van data security.

RvIG onderdeel van blockchain-coalitie, 30 januari 2018
De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (onderdeel van ministerie van Binnenlandse Zaken) wil de mogelijkheden verkennen van deze nieuwe techniek.

Ook Belastingdienst getroffen door DDoS-aanval, 29 januari 2018
Na drie banken (ABN Amro, ING en Rabobank) is ook de Belastingdienst getroffen door een DDoS-aanval. De aanval zou ongeveer tien minuten geduurd hebben.

Autoriteit Persoonsgegevens start campagne over AVG , 29 januari 2018
De campagne moet mensen bewuster maken van hun privacyrechten en biedt organisaties praktische hulp bij de naleving van de wet, die vanaf 25 mei 2018 wordt toegepast.

Medicijnen bezorgen met behulp van drones? , 29 januari 2018
Eind maart start een pilot met drones die medicijnen vanuit Groningen naar Schiermonnikoog brengen. Het is een initiatief van ANWB en UMCG, gesteund door IenW.

Technische aansluitvoorwaarden DSO in concept klaar, 29 januari 2018
Het document beschrijft hoe het proces van aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) gaat verlopen en wat de standaarden zijn voor het aansluiten op de koppelvlakken.

Belgische bewindsman niet eens met EU over voortgang GDPR, 29 januari 2018
België is goed op weg om de deadline met betrekking de GDPR (in Nederland: AVG) te halen. Dat zegt staatssecretaris voor Privacy De Backer. Hij weerlegt daarmee kritiek van de EU.

Den Haag zoekt testers voor pilot 'Zelfstandig stemmen', 29 januari 2018
Den Haag houdt i.s.m. de Oogvereniging, Bartiméus, Visio en Voorall een pilot om de toegankelijkheid bij verkiezingen voor blinde en slechtziende mensen te verbeteren.

UT opent Wearable Robotics Labs, 29 januari 2018
De faciliteit moet de ontwikkeling van draagbare robots versnellen. De techniek is geschikt voor toepassing in medische context (zoals bij verlamming), maar ook voor de industrie.

Rutte na hackoperatie AIVD: aftapwet moet er komen, 26 januari 2018
De premier zegt dat naar aanleiding van het nieuws dat de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD de FBI aan cruciale informatie hebben geholpen over Russische hackers.

'AIVD gaf VS cruciale informatie over Russische hacks', 26 januari 2018
AIVD en MIVD zagen hoe de Russen onder meer binnendrongen bij het Witte Huis, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het dagelijks bestuur van de Democratische Partij.

Geen Europese groepsvordering tegen Facebook, 26 januari 2018
Activist Max Schrems mag geen groepsvordering aanspannen tegen Facebook. Dat zegt het Europese Hof van Justitie. Hij mag wel Facebook individueel voor de rechter dagen.

Apple biedt via iOS toegang tot medische dossiers, 26 januari 2018
De nieuwe feature voegt de gegevens van ziekenhuizen, klinieken en de bestaande Gezondheid-app samen. De informatie is versleuteld en met een toegangscode beveiligd.

Gegevens Britse advocatenkantoren op Dark Web, 26 januari 2018
De gegevens zijn achterhaald als onderdeel van een campagne om het bewustzijn van privacygevoelige informatie op het dark web te vergroten.

Digitale kloof in armste landen wordt kleiner, 26 januari 2018
Ook in de armste landen gebruiken mensen nu mobiele telefoons en andere digitale apparaten. Wel is er in veel van die landen een beperkte ICT-vaardigheid bij de bevolking.

Toekomst is aan de 3.0 ambtenaar, 25 januari 2018
Het beeld dat de overheid zich kan terugtrekken is te ver doorgeschoten. Ook in de participatiesamenleving blijft de gemeente aan zet.

Backup-centrum Galileo verhuist door Brexit naar Spanje, 25 januari 2018
Europa heeft twee centra van waaruit het zijn Galileo-systeem kan besturen, een hoofdsite net buiten Parijs en een backup-site in het Britse Swanwick.

Extra geld moet GDPR-invoering stroomlijnen, 25 januari 2018
De Europese Commissie komt met extra geld om privacy-ambtenaren op te leiden en om het midden en kleinbedrijf te bereiken.

Kabinet heft Bureau Digicommissaris op, 25 januari 2018
Tijdens het afgelopen Nationaal Beraad Digitaal Overheid is ingestemd met het Digiprogramma 2018 en de nieuwe sturing op de Digitale Overheid.

Drones kunnen nu ook navigeren in steden, 25 januari 2018
Om te zorgen dat drones wel zelf kunnen navigeren, heeft de universiteit van Zurich een algoritme ontwikkeld om zowel door stadsstraten als binnenshuis te navigeren.

EU-rechter: geen massa-aanklacht tegen Facebook, 25 januari 2018
De Oostenrijkse jurist Max Schrems kondigt aan Facebook zelf aan te klagen wegens massale privacyschending.

Uitvoeringstoets wijziging Wet elektronische bekendmaking, 25 januari 2018
De wijziging stelt overheden verplicht officiële publicaties m.b.v. de gemeenschappelijke voorziening Decentrale Regelgeving en Officiële Publicaties op Overheid.nl te plaatsen.

NS en ING testen reizen met iPhone: Invisible Tickets, 25 januari 2018
Android-gebruikers kunnen al een tijdje de OV-chipkaart op hun mobiele telefoon gebruiken. iPhone-gebruikers tot nu toe niet. Mogelijk dat dat wel kan na de proef die NS en ING doen.

‘Laat ICT-ers in het Noorden af en toe van baan switchen’, 25 januari 2018
Dat betoogt Fred Hassert, voorzitter van Samenwerking Noord. Volgens hem kunnen ICT’ers daarmee hun horizon verbreden en hun kennis vergroten. “Dat is v0or iedereen goed.”

Petitie ‘Ikwilaudiodescriptie’ aangeboden in Den Haag, 25 januari 2018
Belangenorganisaties voor mensen met een visuele beperking willen een structureel en gevarieerd aanbod van audiodescriptie bij de publieke omroep. "Hard nodig", zeggen ze.

Meeste lidstaten nog niet klaar voor privacywet EU , 25 januari 2018
De nieuwe Europese wetgeving voor de bescherming van persoonsgegevens treedt over ruim honderd dagen in werking, maar alleen Oostenrijk en Duitsland zijn er echt klaar voor.

Centrale helpdesk gaat ziekenhuizen helpen bij cyberaanvallen , 24 januari 2018
Het Computer Emergency Response Team werkt nauw samen met het Nationaal Cyber Security Center. Op het moment zijn er 36 zorginstellingen aangesloten bij de helpdesk.

Whitepaper Geonovum over geo-standaarden, 24 januari 2018
Drie vragen stonden centraal: Wat hebben we bereikt? Wat zijn de trends? Wat is de impact van die trends op de verdere ontwikkeling van onze geo-standaarden?

Topman Deutsche Telekom: 'Europa moet mikken op IoT’, 24 januari 2018
Volgens de topman is dat nodig omdat Europa de slag om online platforms voor consumenten op zakelijke gebied voorgoed heeft verloren van Amerikaanse en Chinese bedrijven.

Belgische CEO's bang voor AI en techveranderingen, 24 januari 2018
76 procent van hen noemt de snelheid waarmee technologie verandert: 'een grote zorg'. Ze maken zich ook zorgen over de beschikbaarheid van digitale vaardigheden.

Mensen overschatten zich online, 24 januari 2018
Zij maken o.a. de fout om één wachtwoord voor meerdere accounts te gebruiken. 3,4 miljoen Nederlanders werden, volgens onderzoek, vorig jaar slachtoffer van cybercrime.

AIVD straks gecontroleerd door oud-AIVD’er en topadvocaat, 23 januari 2018
Ronald Prins, oud-Fox-IT, en Jan Louis Burggraaf, advocaat en lid van FvD, gaan toezicht houden op de uitvoering van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Staatssecretaris: Gemeenten zijn bezig met veilig e-mailen, 23 januari 2018
GroenLinks-Kamerlid Özütok wilde van Knops weten wat de oorzaken zijn van het feit dat veel gemeenten nog niet volledig gebruik maken van de standaarden voor veilig e-mailverkeer.

D66: Overal sms-controle voor DigiD verhoogt gebruiksgemak, 23 januari 2018
Tijdens een recent algemeen overleg van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken stelde D66-Kamerlid Den Boer vragen over tweefactorauthenticatie bij DigiD.

Overheids-cio investeert vooral in cloud en security, 23 januari 2018
Ook business intelligence (en datamanagement scoren hoog. Anders dan in andere sectoren zijn de cio's in de publieke sector nog nauwelijks bezig met kunstmatige intelligentie en IoT.

Techbedrijven moeten eigen regels stellen, zegt Kroes, 23 januari 2018
De overheid is te traag met het uitvaardigen van regulering. Daarom moeten technologiebedrijven hun eigen normen en waarden oplijsten.

Nieuwe wet loondomein blijkt ict-drama in de dop, 23 januari 2018
Drie Tweede Kamerleden van het CDA willen van het kabinet opheldering over het niet opvolgen van een advies van het Bureau ICT-Toetsing (BIT).

Stein de fout in met gegevens van Wmo-cliënten, 23 januari 2018
Gemeente Stein heeft per abuis gevoelige informatie gepubliceerd op een openbare website. De gegevens van 332 Wmo-cliënten stonden bijna een jaar lang op TenderNed.

Privacy company: EU helpt datadiscussie vooruit, 23 januari 2018
Iris Huis in ’t Veld en Arnold Roosendaal vinden dat de AVG lof verdient, al was het maar omdat het de ethische discussies over privacy naar een hoger niveau heeft gebracht.

PSD2 totaal onbekend bij Nederlander, 23 januari 2018
Uit onderzoek blijkt dat 82 procent nog nooit van de nieuwe Europese betaalwet heeft gehoord. Bij hen die er wel over hebben gehoord, roept PSD2 vooral negatieve associaties op.

‘Leg afspraken omtrent Omgevingswet nu al vast’, 23 januari 2018
De wet betekent ook een meer integrale benadering tussen (keten)partners. Dat vraagt om het maken van afspraken. "Het is zinvol om dat nu al vast te leggen."

Onderzoek naar digivaardigheid in het openbaar bestuur, 23 januari 2018
Hoewel het gros (85 procent) van de ambtenaren bekend is met de AVG, gaat slechts de helft anders om met vertrouwelijke gegevens van burgers en/of bedrijven.

Veilig mobieltje op werkbezoek, 22 januari 2018
Bewindslieden en Kamerleden moeten op werkbezoek naar ’lastige landen’ hun mobiele telefoon thuislaten om te voorkomen dat die wordt gehackt.

Publiek-private blockchain-projecten stapelen zich op, 22 januari 2018
Steeds vaker zoeken bedrijven en overheden de samenwerking op om de mogelijkheden van blockchain te verkennen. Nederland gaat internationaal voorop.

12 miljoen voor startups in de zorg, 22 januari 2018
Die extra financiering door het ministerie van VWS en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor startups, is aangekondigd bij de start van de e-healthweek.

Hans van der Stelt programmadirecteur Wederopbouw bij BZK, 22 januari 2018
Het programma Wederopbouw richt zich op het herstel van de bovenwindse eilanden, met een accent op Sint Maarten. Van der Stelt is nu nog directeur van Bureau Digicomissaris.

‘Zonder gewetensvragen verliest digitale economie aan waarde’, 22 januari 2018
Volgens staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) heeft de digitale economie twee kanten: de economische en de maatschappelijke kant. “We moeten naar beide kanten kijken.”

Rusland start biometrische database voor financiële diensten, 22 januari 2018
Burgers kunnen hier vrijwillig in opgenomen. Zo kunnen ze rekeningen openen zonder dat ze naar een bankfiliaal hoeven te gaan. Ook India is gestart met een dergelijk initiatief.

Senaat VS akkoord met voortzetting online spionage NSA, 22 januari 2018
De dienst mag burgers en buitenlanders blijven bespioneren. Ook mag het PRISM blijven gebruiken. Dat scant de data die eigendom is van Amerikaanse tech-bedrijven.

Logius en VNG Realisatie eens over GGI-Netwerk op Diginetwerk , 22 januari 2018
Afgesproken is dat het GGI-Netwerk onderdeel wordt van het Diginetwerk. Daardoor kunnen gemeenten straks vanuit GGI-Netwerk data veilig uitwisselen met andere overheden.

VVD, CDA en D66 steggelen over externe ICT, 19 januari 2018
Knops reageert bevestigend, afwijzend én semi-instemmend op de VVD-motie om voor de digitaliseringsagenda te experimenteren met een kleine groep externe ICT-experts.

Dit is de blockchain van Maersk en IBM, 19 januari 2018
Goederen en scheepsinformatie van fabrikanten tot logistieke bedrijven en overheidsinstanties, worden overzichtelijk verwerkt via blockchain-platform.

Waarom digitale transformatie faalt, 19 januari 2018
Digitale transformatie faalt als je denkt dat het om technologie draait. Vooral in de publieke sector staat een conservatief managementteam succes in de weg.

BZK gaat voor beter beleid samenwerken met universiteiten, 19 januari 2018
Een en ander moet leiden tot een hogere kwaliteit van het openbaar bestuur. Gestreefd wordt naar meer uitwisseling van kennis en het onderling delen van innovatieve agenda’s.

ICT-uitgaven stijgen dit jaar tot 3,7 biljoen, 19 januari 2018
Dat zegt Gartner, die ook voor de komende jaren groei voorziet. Toch zijn er ook tekenen aan de wand die tot voorzichtigheid manen. Zoals de Brexit of een mogelijke recessie.

‘Stel handhaving nieuwe privacywet AVG jaar uit’, 19 januari 2018
Dat vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. Zij willen dat de Autoriteit Persoonsgegevens haar capaciteit inzet op voorlichting en ondersteuning van (mkb-)bedrijven.

Cijfers Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein gepubliceerd, 19 januari 2018
Het gaat om de nieuwe gemeentelijke cijfers van participatie en stapeling over het eerste half jaar 2017. 312 gemeenten leverden cijfers aan over stapeling op Waarstaatjegemeente.nl.

D66 Zwolle verontwaardigd over `spy` reclamezuilen , 19 januari 2018
De partij wil dat B & W opheldering geeft over de plaatsing van de camerazuilen. Vorig jaar ontstond er landelijk ophef over de reclamezuilen met camera op stations.

VNG Realisatie komt met hackathon Open Verantwoording , 18 januari 2018
De focus ligt op de Archiefwet en de Wet op de Kinderopvang. Deelnemers moeten informatie over het toezicht op twee wetten uit de raadsinformatie halen en interpreteren.

'IT-professionals houden weinig rekening met digitaal zwakkeren', 18 januari 2018
Bedrijven en overheid hebben een zorgplicht voor digitaal zwakkeren. Iedere informatie- en IT-professional kan direct invloed uitoefenen op het verbeteren van hun positie.

Aanbod 'digitale overheidssleutels' in België uitgebreid met app, 18 januari 2018
In België is inloggen op overheidstoepassingen mogelijk met een app. De app is een initiatief van de bank- en telecommunicatiesector. De overheid sloot zich erbij aan.

'Nederland heel geschikt voor ontwikkeling zelfrijdende auto', 18 januari 2018
Nederland steekt gunstig af als het gaat om infrastructuur, overheidsbeleid en wetgeving. Toch omarmen Nederlanders de technologie minder dan mensen uit veel andere landen.

Brussel stelt plan op voor verbetering digitale kennis , 18 januari 2018
De helft van de Europeanen missen basale digitale vaardigheden. Dat is te veel, vindt de Europese Commissie. Daarom is een actieplan opgesteld voor digitaal onderwijs.

HSD herkent zich niet in strekking verhaal Follow the Money, 17 januari 2018
Bestuur en directie van The Hague Security Delta herkennen zich niet in de strekking, noch in de getrokken conclusies in FTM en andere bladen. Ze wachten verder onderzoek af.

Slachtoffers voor 7 miljoen euro dupe van Microsoft-scam, 17 januari 2018
Bijna 2000 slachtoffers waren in 2017 slachtoffer van Een groep criminelen die zich voordeden als medewerkers van de Microsoft-helpdesk. In 2016 waren er 1100 meldingen.

KHN wil registratieplicht voor aanbieders deeleconomie, 17 januari 2018
Wat betreft de Koninklijke Horeca Nederland zou die registratieplicht moeten gelden voor bijvoorbeeld platforms als Thuisafgehaald, Airbnb en ShareDnD.

Standaardenorganisaties in de zorg gaan samenwerken, 17 januari 2018
Met het binnenhalen van twee nieuwe leden heeft de Standards Developing Organisations Nederland (SDO-NL) nu zeven partijen binnenboord. “Uniek in de wereld”, zo klinkt het.

Debat AIVD-baas en hoogleraar over ‘sleepwet’, 17 januari 2018
Rob Bertholee, directeur-generaal van de AIVD, en Beatrice de Graaf, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, kruisen op dinsdag 13 februari de degens over de ’sleepwet’.

Zuid-Holland steekt geld in samenwerking innovatieve MKB’ers , 16 januari 2018
Het gaat om vier projecten waarin big data, 3D-printing, sensortechnologie en robotisering een rol spelen. In totaal zijn 47 ondernemers betrokken bij de projecten.

Alles over het verschil tussen IPv4 en IPv6, 16 januari 2018
Jochem de Goede heeft een uitgebreid verhaal geschreven over de mogelijkheden van en verschillen tussen de internetprotocollen IPv4 en zijn opvolger IPv6.

Dronten verstuurt afvalpas samen met vijf pagina’s spelregels, 16 januari 2018
Een van de spelregels is dat de afvalcontainer geblokkeerd wordt op het moment iemand meldt de pas kwijt te zijn geraakt. De ‘vinder’ van de pas staat dan voor een dichte deur.

Sector elektrisch vervoer groeit in twee jaar met 40 procent, 16 januari 2018
Uit onderzoek van RVO.nl blijkt dat ook het aantal banen gedurende die twee jaar steeg tot 3730 fte. Ondanks de groei moet de grote doorbraak van EV nog komen, aldus RVO.nl.

Schiedam zet virtual reality in voor burgerparticipatie, 15 januari 2018
De gemeente Schiedam zet virtual reality in om bewoners te betrekken bij de aanleg van een aantal nieuwe fietstunnels en fietsroutes.

Rechter: belwinkel niet dicht vanwege verkoop PGP-telefoons, 15 januari 2018
De rechter heeft het besluit van de gemeente om een belwinkel in Oost te sluiten vanwege de verkoop van PGP-telefoons teruggedraaid.

‘Veiligheidseisen nodig voor smart cities’ , 15 januari 2018
Het inkoopbeleid zo worden ingericht ‘dat er standaard digitale veiligheidseisen aan leveranciers worden gesteld, ook in het kader van smart cities’.

Barcelona stapt over op open source, 15 januari 2018
Alle gebruikersapplicaties zullen vervangen worden door opensource-applicaties. Windows zal uiteindelijk ingeruild worden voor een Linux-distributie.

Rijks ICT Gilde wil 'goede ict'ers' aantrekken , 15 januari 2018
Het instellen van deze flexpool 'goede ict'ers' voor de rijksoverheid is onderdeel van het door de bewindsvrouw opgestelde ‘Plan van Aanpak ICT-personeel Rijk’.

Frankrijk pleit voor een Europese big data strategie, 15 januari 2018
Zo’n strategie is nodig om Europese big data bedrijven in staat te stellen beter te concurreren als China en de Verenigde Staten. Voor Frankrijk heeft die Europese strategie prioriteit.

‘Digitale participatie kan de democratie versterken’, 15 januari 2018
Het Rathenau Instituut en drie zusterorganisaties hebben, op verzoek van het Europees Parlement, gekeken hoe digitale burgerparticipatie kan worden ingericht.

Politie werkt aan app voor burgerzoekacties, 15 januari 2018
Burgerzoekacties verlopen nu vaak chaotisch en worden via Facebook opgezet. De app moet voor meer structuur zorgen. Dankzij GPS-tracking kan de politie zien waar gezocht wordt.

'Slimme Amsterdammer, eis uw digitale recht op', 15 januari 2018
Slechts bij hoge uitzondering mag de stad haar ICT uitbesteden, schrijven Jelle de Graaf en Marleen Stikker. 'Bewoners hoeven niet te verliezen van de techreuzen.'

De besliscomputer disciplineert iedereen, ook de rechter, 15 januari 2018
Zelflerende computersystemen in de strafrechtketen hebben ook nadelen. Marc Schuilenburg vraagt zich o.m. af of rechters en politie ook hun beslissingsruimte verliezen.

Organisaties klagen de Staat aan om risicoanalyses , 12 januari 2018
Aanleiding is het gebruik van het risicoprofileringssysteem SyRI, waarmee burgers onderworpen worden aan een risicoanalyse.

De Haagse bluf van The Hague Security Delta , 12 januari 2018
Waar worden de marmeren vloeren in The Hague Security Delta van betaald? De Tweede Kamer is verkeerd voorgelicht door het ministerie over de activiteiten van de HSD.

Visualisatie helpt Flevoland bij digitaliseringsslag, 12 januari 2018
Door architectuurprincipes en –uitgangspunten te visualiseren kon aan het bestuur en de rest van de organisatie van de provincie Flevoland beter uitgelegd worden wat ‘de stip’ was.

EC wil 1 miljard euro steken in supercomputers, 12 januari 2018
Volgens de Europese Commissie is de supercomputerinfrastructuur van cruciaal belang voor de concurrentiekracht van de EU en haar onafhankelijkheid in de data-economie.

Rotterdamse haven wapent zich tegen nieuwe cyberaanval, 12 januari 2018
De cyberaanval op containerterminals van de Rotterdamse haven van juni vorig jaar was een zeer kostbare waarschuwing en één die de haven zich terdege heeft aangetrokken.

Cyber Security Raad pleit voor keurmerken IoT-apparaten , 12 januari 2018
Internet of Things-toepassingen vormen digitale dreigingen voor economische groei, veiligheid en vrijheid. Daarom moet er meer toezicht op IoT-apparaten en fabrikanten hiervan komen.

'Uber blokkeerde alle computers en telefoons bij een inval', 12 januari 2018
Medewerkers hadden de instructie om een speciaal nummer op het hoofdkantoor te bellen zodra er een inval was. In dat geval werden alle computers op afstand ontoegankelijk gemaakt.

'Computersysteem douane faciliteert fraude', 11 januari 2018
Douaniers door het hele land kunnen in het systeem gegevens van andere locaties wijzigen of manipuleren, claimt advocaat Ruud van Boom in de rechtbank in Rotterdam.

Informatiebeveiligingsdienst brengt jaarcijfers uit, 11 januari 2018
Uit de cijfers van de IBD blijkt onder meer dat er in de afgelopen twaalf maanden 2413 kwetsbaarheidswaarschuwingen verstuurd zijn, waarvan er 62 geclassificeerd zijn als ernstig.

Platform start rechtszaak en campagne tegen SyRI, 11 januari 2018
SyRI koppelt persoonsgegevens van onverdachte burgers, om d.m.v. algoritmen te voorspellen of ze een risico vormen om één van de vele wetten die SyRI beslaat, te overtreden.

Nieuwe naam open source alternatief voor Google Analytics, 11 januari 2018
De naam van Piwik is veranderd in Matomo. Volgens de makers van de open source tool gaat er niets veranderen en blijft de dienst gratis. Matoma is ook Japans voor eerlijkheid.

Elektrische binnenvaartschepen tussen Nederland en België, 11 januari 2018
Dankzij subsidie van de EU worden er vijf kleine en zes grote elektrische binnenvaartschepen gebouwd. Het eerste kleine schip wordt ingezet tussen Budel en de Antwerpse haven.

Kwart gemeenten is niet meer te mailen, 10 januari 2018
Van de (vorig jaar) in totaal 388 gemeenten zijn er 86 niet meer per e-mail bereikbaar (+ 30% t.o.v. 2015). Burgers worden bij die gemeenten gedwongen een contactformulier te gebruiken.

Apple wacht mogelijk miljardenboete van Franse overheid, 10 januari 2018
Centraal in een onderzoek van de consumentenwaakhond DGCCRF staat de vraag of Apple bewust zijn klanten misleid zou hebben om meer hardware te verkopen.

Marechaussee gaat passagiersinfo reizigers beheren, 10 januari 2018
De Passagiersinformatie-eenheid Nederland kan alleen worden gebruikt om terreuraanslagen en zware criminaliteit te voorkomen of voor de vervolging van daders hiervan.

Digitale rechtspraak kost nog eens miljoenen extra, 10 januari 2018
De digitalisering was aanvankelijk begroot op 60 miljoen euro, maar komt zeker uit op 220 miljoen. Het project blijkt veel complexer dan gedacht en dat verklaart deels de stijging.

Bedrijven VS pompten in 2017 miljarden in digitale zorg, 10 januari 2018
De bedrijven, waaronder Google, Microsoft en Apple, staken in 2017 een bedrag van 2,7 miljard dollar in digitale zorg, tegen 277 miljoen dollar in 2012.

Nieuwe standaard WPA3 moet openbaar wifi veiliger maken, 10 januari 2018
De Wi-Fi Alliance heeft deze gepresenteerd tijdens CES. WPA3 staat individuele dataversleuteling toe en ook neemt het maatregelen tegen bruteforce-aanvallen.

‘Maak salaris in bitcoin mogelijk voor ambtenaren’, 9 januari 2018
Volgens het Haagse raadslid Bart Brands moeten ambtenaren de mogelijkheid hebben om voor cryptocurrencies te kiezen. “Het huidige bankensysteem is ouderwets.”

‘Alsof het internet bij de grenzen van Nederland stopt’, 9 januari 2018
Mathieu Paapst vindt het idee van Sybrand Buma (CDA) om internetbewaking in te voeren, niks. Paapst vindt het veel belangrijker dat gebruikers leren om zichzelf te beschermen.

Consument wil macht over persoonlijke data bij organisaties, 9 januari 2018
Circa 80% van de Europese consumenten zegt zeker gebruik te maken van het nieuwe recht om informatie die organisaties over hen verzamelen, aan banden te kunnen leggen.

Big data ingezet voor snellere hulp bij ramp of crisis, 9 januari 2018
Eind december is het UNOCHA centre for humanitarian data geopend. Het analyseert gegevens over mensen die worden getroffen door een natuurramp of humanitaire crisis.

TU/e en KPN werken samen aan Telecom-technologie, 9 januari 2018
De samenwerking moet helpen bij het oplossen van problemen die voor de samenleving van belang zijn. Software, data analytics en AI spelen daarbij een grote rol.

Lobbygroep steunt processen tegen afschaffing netneutraliteit, 8 januari 2018
De Internet Association (met o.m. Google en Facebook) zal optreden als 'tussenkomende partij' en zich voegen bij rechtszaken die door anderen worden aangespannen.

Kees Verhoeven (D66) van tegenstander tot voorstander Wiv, 8 januari 2018
Het Kamerlid vindt dat er voldoende waarborgen ingebouwd zijn om vertrouwen te hebben in de uitvoering van de wet. Onder meer over het niet massaal aftappen van data.

Zorgen bij inwoners Doorn over 'slimme' straatlantaarns, 8 januari 2018
Een groep inwoners van gemeente Utrechtse Heuvelrug wil dat de aanbesteding 'Openbare straatverlichting en kabelnet' uitgesteld. Zij hebben zorgen over volksgezondheid en privacy.

Lessen van een ransomware-aanval, 8 januari 2018
De BEL Combinatie (Blaricum, Eemnes en Laren) kreeg te maken met zo’n aanval. De gemeentesecretaris en CIO laten weten wat er gebeurde en wat anderen er van kunnen leren.

Smartphonecontroles aan VS-grens in 2017 flink opgevoerd, 8 januari 2018
De toename is volgens de Customs and Border Protection te wijten aan de taak om de VS 'ook in het digitale tijdperk' te beschermen. Burgerrechtenorganisatie ACLU vindt het té.

Weg met de bewerkersovereenkomst! , 5 januari 2018
Het is ons meest verkochte product, maar ik zou een goede fles wijn opentrekken als ik er nooit meer eentje hoefde te maken of reviewen.

'Autokeuze kan politieke voorkeur voorspellen', 5 januari 2018
Met de inzet van beeldherkenning op basis van kunstmatige intelligentie analyseerden wetenschappers 50 miljoen Street View-beelden.

Onderwijs koploper in SaaS-gebruik, 5 januari 2018
In de onderwijssector draait 41 procent van de gebruikte applicaties in de cloud. De overheid heeft de minste applicaties in de cloud draaien.

Overijssel sluit dossier mislukt datacenter nog niet, 4 januari 2018
Overijssel heeft de hoop nog niet opgegeven om de ruim 1,6 miljoen euro subsidie terug te krijgen die zijn verleend aan het Triple Green Datacenter in Zwolle.

‘Gezichtsherkenning bij mensenmassa’s biedt overheid kansen’, 4 januari 2018
Een camera filmt ‘live’ de gezichten van voorbijgangers en vergelijkt deze met een database. Er kunnen met deze technologie duizenden mensen tegelijk worden gescand.

‘Rijk moet gaan boekhouden volgens baten-lastenstelsel’, 3 januari 2018
Het invoeren van een baten-lastenstelsel door de rijksoverheid zou een democratische kwaliteitsverbetering zijn, aldus Arno Visser van de Algemene Rekenkamer.

Verlenging IBM-contract kost UWV 70 miljoen, 3 januari 2018
Het is het UWV niet gelukt om per 1 januari 2018 een nieuwe it-leverancier operationeel te hebben voor zijn datacenterdiensten.

België krijgt in maart digitaal patiëntendossier, 3 januari 2018
De Belgische overheid lanceert in maart van dit jaar een digitaal patiëntendossier waarmee burgers hun eigen medische dossier online kunnen zien en beheren.

Het grote afscheidsinterview met Ronald Prins (Fox-IT), 3 januari 2018
Over zijn verleden, 20 jaar Fox-IT en zijn ambities voor de toekomst. Ronald Prins neemt afscheid bij Fox-IT, waarvan hij mede-oprichter is.

Onze data moeten vrij en gelijkwaardig blijven, 3 januari 2018
Het afschaffen van de netneutraliteit in de VS verdient een sterke veroordeling van de Europese Unie en Nederland, schrijven Kees Verhoeven en Michiel Steltman.

Eemnes start slim stroomnetwerk met blockchain, 2 januari 2018
Honderden Eemnesser huishoudens kunnen in 2018 met een virtuele munteenheid op basis van blockchaintechnologie stroom aan elkaar verkopen.

Het spoor is af, de software niet, 2 januari 2018
Of de Noord/Zuidlijn, de Hoekse Lijn en de tramlijn naar de Utrechtse Uithof in 2018 bruikbaar zijn, hangt af van softwareleveranciers.

Amerikaanse Library of Congress bewaart niet meer alle tweets, 2 januari 2018
In het archief werden tot op heden alle berichten van de introductie van Twitter in 2006 opgeslagen. Nu zullen niet alle berichten meer worden bewaard.

Jonge D66’ers keren zich tegen oude, 2 januari 2018
De jongeren van D66 gaan campagne voeren tégen de nieuwe inlichtingenwet. Zo gaan ze lijnrecht in tegen hun eigen moederpartij.

Per dag gemiddeld dertig meldingen van datalekken, 28 december 2017
De Autoriteit Persoonsgegevens weet niet of de stijging van het aantal meldingen ook betekent dat het aantal datalekken zelf is toegenomen. ‘Er zijn ook lekken die niet gemeld worden.’

Minister verscherpt toezicht op ICT-projecten politie, 28 december 2017
'Het korps zal geleidelijk onder het regime van het BIT gaan vallen'. Dat schrijft minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, aan de Tweede Kamer.

Hackaanval op Kamerleden via MH17-mail, 27 december 2017
Een hacker heeft het gemunt op Kamerleden die het woord voeren in het MH17-dossier. De politici zijn gewaarschuwd voor de hackpogingen.

De opkomst van Urban Data Centers, 27 december 2017
Inmiddels zijn er acht UDC’s geopend. Het CBS is door de samenwerkingen met gemeenten op data-gebied een nieuwe weg ingeslagen.

8,5 miljoen voor zelfrijdende shuttle op openbare weg, 27 december 2017
In 2019 rijden er zelfrijdende voertuigen op de openbare weg tussen metrostation Kralingse Zoom en het Rivium in Capelle aan den IJssel.

ICT gegevensuitwisseling ex-gedetineerden toe aan vervanging, 22 december 2017
De vervanging is nodig omdat het systeem in technisch opzicht achterloopt. Bovendien is de wet- en regelgeving voor gegevensuitwisseling de afgelopen jaren aangescherpt.

VNG tekent raamovereenkomst GT Mobiele Communicatie 2, 22 december 2017
De overeenkomst bevat de levering van mobiele telecommunicatie (spraak- en datadiensten via SIM-kaarten) en van indoordekkingsinstallaties en vast-mobiel koppelingen.

NCSC publiceert ICT-beveiligingsrichtlijnen mobiele apps, 22 december 2017
De richtlijnen zijn nodig om veel organisaties apps publiceren om hun dienstverlening voor klanten te vereenvoudigen, om contact mogelijk te maken of om hun doelgroep te vermaken.

Alle Vlaamse ombudsmannen verzameld op één website, 22 december 2017
De site wijst de weg naar de juiste ombudsman die een oplossing kan zoeken voor een probleem. Bijvoorbeeld over een dienst of organisatie uit de publieke of private sector.

Europese organisaties nog niet klaar voor GDPR/AVG, 22 december 2017
Onderzoek laat zien dat slechts twintig procent van alle bedrijven een deel van de GDPR-vereisten geïmplementeerd. De GDPR/AVG wordt vanaf 25 mei 2018 gehandhaafd.

CO2 meten met je smartphone? Straks kan het , 21 december 2017
De TU/e heeft een micro-spectrometer ontwikkeld die het mogelijk maakt om straks bijvoorbeeld CO2 te meten met je smartphone of vast te stellen welk medicijn je vasthebt.

Nieuw besluit nodig over openbaarheid tapstatistieken, 21 december 2017
Bits of Freedom spande een procedure aan, nadat BZK besloot om de gegevens niet te publiceren. Volgens de Raad van State was het besluit van BZK niet goed onderbouwd.

Griekse overheid voorstander gebruik open source software , 21 december 2017
De regering heeft de opensourcegemeenschap gevraagd om te helpen bij het organiseren van workshops en conferenties rondom open source software, open data en open standaarden.

Haarlem bouwt blockchain-oplossing rond waardepapieren, 21 december 2017
De door ICTU en Xurux gemaakte oplossing maakt het onder meer mogelijk dat een burger aan een woningbouwvereniging kan aantonen dat hij/zij inwoner is van Haarlem.

Renkum gaat strijd aan met identiteitsfraude, 21 december 2017
Om identiteitsfraude tegen te gaan gaat de gemeente Renkum met ingang van het nieuwe jaar gebruikmaken van een scanner die identiteitsbewijzen controleert op echtheid.

Tweede Kamer besteedt ict via omweg uit aan SSC-ICT, 20 december 2017
Daarvoor trekt de ambtelijke organisatie maar liefst drie jaar uit. Het operationeel werkplekbeheer is inmiddels tijdelijk uitbesteed aan Pepperbyte.

Tussenstand Digitale Agenda 2020 gepubliceerd, 20 december 2017
De Tussenstand geeft een beeld van waar gemeenten staan, twee jaar na aanvang van het programma. Volgens de opstellers is “de beweging niet meer te stoppen.”

EU en Japan werken aan raamwerk voor data-uitwisseling, 20 december 2017
Naar verwachting wordt begin 2018 een overeenkomst gesloten. Het is onderdeel van een vrij handelsverdrag met Japan, waarover in juli 2017 overeenstemming werd bereikt.

Nederland in internationale top 3 digitale duurzaamheid, 20 december 2017
Het onderzoek draait om de vraag in hoeverre een land in staat is doelmatig de continue ontwikkelingen in de digitale economie te volgen. Nederland volgt na de VS en het VK.

‘Overheid zorgenkindje bij beschermen privacy’, 20 december 2017
Volgens Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, weten met name gemeenten heel veel van hun burgers. Dat dient een belang, maar het kan zich ook wreken.

Waarom de zorg extra kwetsbaar is voor cyberaanvallen, 20 december 2017
Redenen zijn onder meer dat veel mensen toegang hebben tot allerlei gegevens, de ICT uitbesteed is en de beveliging van Internet of Things vaak twijfelachtig is.

Kabinet komt met aanvalsplan ict'ers Rijk, 19 december 2017
De minister komt daarin onder andere met een herijking van hogere ict-functies, een ict-stagebureau, een ict-gilde als flexpool en een 'rijks data science traineeship'.

KING: ’GIBIT blijkt in een behoefte te voorzien’, 19 december 2017
Circa een jaar na de vaststelling van de Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT) gebruikt ruim zestig procent van alle Nederlandse gemeenten de voorwaarden.

Kan AI een rol kan spelen in juridische besluitvorming?, 19 december 2017
Arnoud Engelfriet denkt dat artificial intelligence een volledig geautomatiseerde juridische besluitvorming niet mogelijk maakt, maar ziet wel dat er zo tijdwinst is te behalen.

Stembureaus binnenkort op de kaart via een nieuw platform, 19 december 2017
BZK, VNG-KING en de Open State hebben een platform ontwikkeld waarop gemeenten de locaties van stembureaus uploaden en kaarten met stembureaus aanmaken.

Smart mobility: veertig procent minder parkeerplaatsen, 19 december 2017
De opkomst van gedeelde en zelfrijdende auto’s zorgt voor minder behoefte aan parkeerplaatsen. Op die ruimte passen 45.000 nieuwbouwwoningen en 12 miljoen bomen.

Privacywaakhond dwingt Airbnb te stoppen met opslaan BSN, 18 december 2017
Volgens Autoriteit Persoonsgegevens heeft het bedrijf op geen enkele manier het BSN van huurders nodig. Airbnb zegt alle opgeslagen BSN's inmiddels te hebben verwijderd.

Wetsvoorstel digitale overheid naar Raad van State, 18 december 2017
De wet richt zich o.m. op online dienstverlening, informatieveiligheid en open standaarden. De verwachting is dat het wetsvoorstel nog voor de zomer wordt ingediend.

Gegevensknooppunt Groningen (GKG) gelanceerd , 18 december 2017
Het GKG wil vraag- en themagericht databronnen tussen overheden ontsluiten. Daarbij gaat het onder meer om vraagstukken als wateroverlast, duurzaamheid, zorg en wonen en leegstand.

Balans privacy en veiligheid juridisch verankerd in Wiv, 18 december 2017
Minister Ollongren (BZK) schrijft dat de wet voor modernisering van de bevoegdheden van de AIVD en de MIVD zorgt en dat tegelijkertijd ook de privacy van burgers beschermd blijft.

Maarten Schurink secretaris-generaal ministerie BZK, 16 december 2017
Schurink is nu voorzitter van de raad van bestuur van de Sociale Verzekeringsbank. Eerder was hij gemeentesecretaris in Utrecht. Schurink treedt waarschijnlijk in maart aan.

Franc Weerwind (Almere) pleit voor meerjarig beleid, 15 december 2017
Weerwind vindt dat de uitwerking van die meerjarige digitale beleidsagenda een interbestuurlijke aanpak vereist. “De Rijksoverheid kan dit niet alleen.”

Regels netneutraliteit Verenigde Staten ingetrokken, 15 december 2017
Het betekent dat providers in de VS zelf mogen bepalen wie wat kan zien op internet en dat ze bepaalde diensten voorrang kunnen geven. Voor Nederland heeft een en ander geen gevolgen.

D66 A’dam wil uitleg richtlijnen politie op social media , 15 december 2017
Er zijn met name zorgen over de privacy van omstanders, slachtoffers en daders op beelden die de politie online zet. Ook heeft D66 vragen over de betrouwbaarheid van informatie.

Amsterdam bereidt zich voor op auto’s van de toekomst, 15 december 2017
De gemeente beproeft het aanpassen van de laadsnelheid van auto’s. Elektrische auto’s laden sneller in de daluren en trager wanneer het stroomverbruik van de stad piekt.

Wat wordt de rol van de raad binnen de Omgevingswet?, 15 december 2017
Mariëtta Buitenhuis schreef een handleiding waarin zij zich focust zich op de onderwerpen geluid en geur. Voor haar is één ding in ieder geval helder: de rol van de raad wordt anders.

Aantal verzoeken voor hergebruik overheidsinfo daalt, 15 december 2017
De daling is volgens onderzoek ontstaan door nieuwe wetgeving die misbruik aan banden legt. Daardoor is dergelijk misbruik aanvechtbaar en niet langer lucratief voor kwaadwillenden.

Kamer laaiend over 'geklooi en bende' rond ict-systemen Belastingdienst, 14 december 2017
De politiek werd pas onlangs over de vertraging bij de invoering van een nieuw systeem geïnformeerd. Het probleem speelt al het hele jaar.

Minister Dekker: AVG laat ruimte voor eigen keuzes , 14 december 2017
Hij benadrukt verder dat organisaties die persoonsgegevens verwerken rekening moeten houden met strengere verplichtingen.

Knops (BZK): Nieuwe 'BRP' het liefst mét gemeenten, 14 december 2017
Knops wil pas verder praten nadat nadat een commissie van wijzen een evaluatie over de dramatische gang van zaken rond de operatie Basisregistratie Personen heeft ingediend.

Uitvoeringswet over gegevensbescherming naar Tweede Kamer, 14 december 2017
De Uitvoeringswet moet de overgang naar de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zo soepel mogelijk laten verlopen. Vanaf 25 mei 2018 wordt de AVG gehandhaafd.

Burgemeester Almere maakt zich zorgen over aanpak kabinet, 14 december 2017
Franc Weerwind, burgemeester van Almere, doet een beroep op het nieuwe kabinet om de digitale dienstverlening op het peil te brengen dat inwoners van de overheid verwachten.

Bewustzijn over veilig mailen groeit, 14 december 2017
Onderzoek wijst uit dat het bewustzijn op het gebied van informatiebeveiliging bij lokale overheden gestaag toeneemt, maar dat het gros de beveiliging nog niet op orde heeft.

Helft Belgen klaar voor biometrische authenticatie, 14 december 2017
Twee op de drie Belgen heeft meer vertrouwen in privé- en overheidsorganisaties die biometrie gebruiken voor authenticatie. Pin en wachtwoord worden minder vertrouwd.

Knops (BZK) wil mogelijk meer BRP-code vrijgegeven, 13 december 2017
Hij vraagt daarbij advies aan de Autoriteit Persoonsgegevens welke verdere mogelijkheden van openbaarmaking er binnen de geldende wet- en regelgeving zijn.

Oproep OSF voor toegankelijke open data over zorgkosten, 13 december 2017
Grotere transparantie over zorgkosten is zowel in het belang van patiënten, verzekerden, premie- en belastingbetalers als voor de overheid, zorgverzekeraars als zorgaanbieders.

'We moeten niet langer willen controleren, maar beheren', 13 december 2017
Volgens Yuri van Geest zijn wij niet meer in staat om de ontwikkeling van IT-technologie bij te benen. “Het betekent dat wij een andere rol ten opzichte van technologie moeten innemen.”

Forse groei verwacht uitgaven aan cybersecurity, 13 december 2017
Gartner voorziet voor 2018 een groei in de wereldwijde uitgaven aan cyberscurity. Bedrijven zullen volgend jaar 96,3 miljard dollar uitgeven, een toename van acht procent.

BD komt niet-digitale toeslagontvangers tegemoet, 13 december 2017
De Belastingdienst/Toeslagen heeft maatregelen genomen om toeslaggerechtigden die uitgezonderd zijn van digitale correspondentie voldoende te informeren over hun toeslagen.

Hoe mensenrechten waarborgen bij geheime surveillance?, 13 december 2017
Eleni Kosta analyseert het recht op privacy en de beperkingen hierop, zoals vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens in relatie tot geheim toezicht.

Kamerbrief over openbaarmaking deel broncode BRP, 12 december 2017
Staatssecretaris Knops (BZK) heefts de Tweede Kamer een reactie gestuurd op de berichtgeving in de media over de broncode van de Basisregistratie Personen (BRP).

Minister van I&W gaat ‘hackbare’ sluizen nader bekijken, 12 december 2017
Volgens de minister is het niet zo dat er met verouderde software wordt gewerkt en dat de zaken niet op orde zijn, maar toch heeft zij besloten om de zaak te onderzoeken.

Kabinet wint publieksprijs Big Brother Awards 2017, 12 december 2017
Het kabinet wint de publieksprijs voor het doordrukken van de ‘sleepwet’. Focum wint de expertprijs en de Belastingdienst gaat er vandoor met een oneervolle vermelding.

‘Waarom is denken vanuit de klant voor overheid zo moeilijk?’, 12 december 2017
Digicommissaris Bas Eenhoorn vindt dat er bij bestuurders een omslag in denken moet worden bewerkstelligd. “Zij moeten veel meer vanuit de burger oftewel de klant gaan redeneren.”

Regels nodig voor de smart city, 12 december 2017
Volgens de auteurs moeten we oog hebben voor de negatieve kanten van smart cities en er niet alleen voor waarschuwen. “We moeten ook echt maatregelen nemen”.

Digitale economie goed voor €338 miljard en 3,1 miljoen banen, 12 december 2017
In de gezondheids- en welzijnszorg en de handel bevindt zich het meeste ongerealiseerd digitaal potentieel. Hoog scoren wel financiële dienstverlening en informatie en communicatie.

Fries Open Data Platform gelanceerd , 12 december 2017
Er is data te vinden van de provincie Fryslân, de gemeente Leeuwarden en het Fries historisch en letterkundig centrum Tresoar. Verwacht wordt dat meer instanties aansluiten.

Rapport over optimaal gebruik van elektrische auto's, 12 december 2017
PWC heeft in een onderzoek onder meer gekeken naar wat een optimaal gebruik van elektrische auto’s op dit moment in de weg staat en welke oplossingsrichtingen er zijn.

Lijst opgesteld met kwetsbare digitale informatie, 11 december 2017
De Bit List biedt een overzicht van digitale informatie die verloren dreigt te gaan, of al zo goed als verloren is. Daarbij gaat het onder meer om foto’s, video, apps en USB-sticks.

’Digitalisering verandert ook juridisch onderwijs’, 11 december 2017
Toch wordt er volgens advocaat Niek van de Pasch onvoldoende onderwijs gegeven aan studenten over de digitalisering van de rechtspraak. “Dat moet anders”, zegt hij.

Overheden en burgers delen via portaal milieumetingen, 11 december 2017
Het rijks-dataportaal is een initiatief van het RIVM en heeft als doel om gegevens over luchtkwaliteit te delen. Ook andere sensoren, zoals geluid, kunnen er een plek op krijgen.

Duitse minister wil achterdeurtjes in alle slimme apparaten, 11 december 2017
Minister van Binnenlandse zaken De Maizière zou onder meer willen dat inlichtingendiensten toegang krijgen tot het bekijken van ieder apparaat dat verbonden is met het internet.

‘Tweets van wijkagent zijn digitaal ‘blauw op straat’’, 11 december 2017
Imke Smulders, promovendus bij de Open Universiteit, heeft onderzocht wat de invloed van het gebruik van Twitter door wijkagenten is op de veiligheidsbeleving van burgers.

VNG en partners stoppen met voortzetting oBRP, 9 december 2017
Onderzoek naar voortzetting van oBRP stopt omdat de beschikbare broncode onvoldoende houvast biedt om een zinvolle proef binnen een redelijke termijn uit te voeren.

Beneluxlanden willen één oplaadnetwerk elektrisch rijden, 8 december 2017
De drie landen willen de samenwerking tussen laadaanbieders bevorderen door hen te stimuleren om hun laadpunten en diensten aan elkaar te koppelen en toegankelijker te maken.

Dronten schuift invoering Omgevingswet jaartje op, 8 december 2017
Nu invoering van de wet met anderhalf jaar is uitgesteld tot 1 januari 2021, stelt de gemeente Dronten dat ‘de inzet die nodig is te vroeg wordt gestart en kan wachten tot 2019’.

Kabinet reageert op MijnOverheid-onderzoek Ombudsman, 8 december 2017
Om de kans te verkleinen dat burgers berichten missen die binnenkomen via MijnOverheid, komt er een app die via pushnotificaties de effectiviteit van de Berichtenbox vergroot.

Duitsland en Nederland openen kantoor GO FAIR initiatief, 8 december 2017
GO FAIR heeft tot doel om onderzoeksdata van wetenschappelijke en academische instellingen in ieder onderzoeksgebied en over landsgrenzen heen te ontsluiten.

Bosatlas met breed overzicht over veiligheid, 8 december 2017
Onder meer over beveligingscamera’s. Voor iedere tien Nederlanders is er één camera: in binnensteden, in het OV, bij de politie, in bedrijven en woningen.

‘Overheid, communiceer met burgers op het netvlies’, 7 december 2017
De Nationale Ombudsman heeft een visie gepresenteerd over de digitale overheid. Hij roept de overheid onder meer op om meer toegankelijk te zijn en oplossingsgericht.

Vanaf 2019 verbod op appen op de fiets, 7 december 2017
Minister Van Nieuwenhuizen ziet een ‘groot maatschappelijk en politiek draagvlak’ voor een verbod voor appen op de fiets. Zij komt met een wetsvoorstel, inclusief boetebedragen.

’Geen probleem dat glasvezel minder snel toeneemt’, 7 december 2017
Kern van het kabinetsbeleid is ‘dat de netwerken kunnen voorzien in de behoefte van burgers en bedrijven en dat de digitale infrastructuur van wereldklasse is en blijft’.

Handreiking gebruik van sensoren en sensordata online, 7 december 2017
Het geeft onder meer antwoord op de vraag van wie de data zijn waarmee gemeenten, marktpartijen en burgers in toenemende mate op grootschalige wijze data inwinnen.

Eerste calls voor Wifi4EU gaan binnenkort open, 7 december 2017
Het WiFi4EU-initiatief van de EC faciliteert gratis wifi in Europese gemeenten. Daarvoor is 120 miljoen euro beschikbaar. Het initiatief werd in september 2016 aangekondigd.

Virtuele studentenuitwisseling mogelijk, 7 december 2017
Studenten van negen universiteiten wereldwijd kunnen online keuzevakken volgen aan elk van deze instellingen en de behaalde studiepunten bijschrijven aan hun eigen universiteit.

BZK: veel code BRP niet vrij uit oogpunt beveiliging, 6 december 2017
Een aanzienlijk deel van de door de operatie Basisregistratie Personen geproduceerde code en documenten is vanuit dat oogpunt niet op het softwareplatform Github openbaar gemaakt.

Staatssecretaris houdt deel code mislukt ict-project achter, 6 december 2017
Aan NRC meldt Knops nu dat de openbaarmaking niet tot doel had een „herstart” van de bouw van de landelijke registratie mogelijk te maken.

‘Tweederde websites scholen slecht beveiligd’, 6 december 2017
Omdat de scholen geen veilige https-verbinding gebruiken, zouden kwaadwillenden persoonlijke gegevens van leerlingen kunnen vinden.

Waarom de aanleg van glasvezel in Nederland stokt, 6 december 2017
Doordat KPN liever zijn bestaande kopernetwerk oplapt, dreigt de aanleg van supersnel glasvezelinternet tot stilstand te komen.

Contractloos en pasloos de elektrische auto laden, 6 december 2017
In het kader van de Oslo2Rome-tour is er voor het eerst in Nederland een auto opgeladen met een app op blockchaintechnologie waarmee ook direct werd betaald.

Proef met vuurwerkdetectiesysteem in Almere Haven, 6 december 2017
Het systeem geeft via een app aan handhavers van de gemeente door waar vuurwerk wordt afgestoken. De gemeente heeft voor deze pilot negen sensoren laten plaatsen in Almere Haven.

‘Grip op Grond-kaart’ verbetert hergebruik van grond , 6 december 2017
De kaart, die 30 november is gelanceerd, maakt vraag en aanbod van grond in Fryslân inzichtelijk. Doel van de kaart is efficiënter en duurzamer gebruikmaken van grond.

Annelien Bredenoord: ‘Wees waakzaam met apps’, 6 december 2017
Volgens de hoogleraar ethiek en D66-senator kunnen apps en e-health onbedoeld verkeerd uitpakken. “Daarom is het belangrijk om nieuwe producten eerst zorgvuldig te evalueren".

'BZK plaatst incomplete broncode BRP op Github', 5 december 2017
De broncode en documentatie van de programmatuur voor de Basisregistratie Personen (BRP) zouden onvolledig zijn en ook zou er code zijn aangepast.

Nieuwe betalingsregels botsen hard met privacy, 5 december 2017
Minder dan anderhalve maand voor het in werking treden van PSD2 is nog onduidelijk of en hoe burgers beschermd worden die hun rekeninginformatie niet willen delen.

Niemand controleert big brother, 5 december 2017
Sensoren volgen burgers ongemerkt in de stad. Garanties voor privacy ontbreken, blijkt uit onderzoek van Trouw. Experts hekelen het gebrek aan transparantie.

SURF publiceert FAQ over Wet digitale overheid, 5 december 2017
De wet (voorheen Wet Generieke Digitale Infrastructuur) is nog niet aangenomen, maar heeft ook de nodige gevolgen voor onderwijsinstellingen. Vandaar de FAQ.

Gemeente Amsterdam begint proef met acht CityTrees, 5 december 2017
De CityTree bestaat uit een moswand en heeft een geclaimde luchtzuiverende werking van 275 bomen. De wand is verbonden met het Intenet of Things voor de uitwisseling van data.

Kennisplatform APIs is van start gegaan, 5 december 2017
Het platform heeft als doel de overheid te assisteren bij het maken van tactische en strategische overwegingen bij de ontwikkeling van APIs voor de ontsluiting van overheidsdata.

'Werkgevers in ICT krijgen banen moeilijk ingevuld', 4 december 2017
Volgens het ROA wordt in 2022 voor 87 procent van de ICT-beroepen, zoals software- en applicatieontwikkelaars, een tekort aan opgeleide werknemers verwacht.

Kredietbureau VS lekt 111GB aan klantdata via Amazon-cloud, 4 december 2017
Het ging onder meer om namen, adresgegevens, geboortedata, afbeeldingen van rijbewijzen en kredietrapporten van alle grote Amerikaanse kredietbureaus.

Stagnatie aanleg glasvezel bedreigt digitaal Nederland, 4 december 2017
Vier brancheverenigingen en aantal bedrijven die actief zijn in de internetsector, roepen de overheid op om actie te ondernemen. De partijen vinden dat de aanleg te langzaam gaat.

Afscheid Linux kost München 50 miljoen euro, 4 december 2017
München werkte vijftien jaar lang met het Linux-besturingssysteem, maar migreert nu naar Windows 10. De migratie zal naar schatting vijf jaar in beslag nemen.

Eindrapport visitatiecommissie Informatieveiligheid af, 4 december 2017
Als reactie op het rapport geeft Franc Weerwind, voorzitter van de VNG-commissie D&I, aan dat wat hem betreft de bal nu op de bestuurstafel van 380 gemeenten, VNG én VNG Realisatie ligt.

Hoe overheid 100 miljoen uitgaf aan drie ICT-mislukkingen, 2 december 2017
Het landelijk persoonsregister, met de gegevens van alle Nederlanders, moest moderner, vond het kabinet in 2004. Dertien jaar later is er 100 miljoen uitgegeven. Zonder resultaat.

'Digitaal uitwisselen patiëntgegevens acceptabel', 1 december 2017
Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld in een zaak die de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) had aangespannen.

Belastingdienst onderzoekt verwarrend .net-portaal, 1 december 2017
De Belastingdienst onderzoekt of online ondernemerstool Gegevensportaal.net in de toekomst geïntegreerd kan worden in de hoofdwebsite van de dienst.

Belastingdienst huurt opnieuw voor 80 miljoen extern in, 1 december 2017
Twaalf bedrijven gaan via een raamovereenkomst externe ICT'ers leveren. Volgens een woordvoerder is het bedrag voor inhuur gelijk gebleven aan voorgaande jaren.

‘Programmeurs hebben hoge mate van verantwoordelijkheid’, 1 december 2017
Franst Stafleu wil dat softwareprogrammeurs de verantwoordelijkheid omarmen die past bij hun maatschappelijke positie. “Een professie uitoefenen is een last en een eer.”

Betaalvereniging achter technische PSD2-standaard, 1 december 2017
Volgens de vereniging schept de PSD2-standaard een gelijk speelveld voor meer concurrentie, innovatie en veiligheid in de markt voor betaal- en rekeninginformatiediensten.

Advies gevraagd informatie en monitors sociaal domein, 1 december 2017
Minister Ollongren wil weten hoe de regering de Tweede Kamer beter in staat kan stellen de voortgang en resultaten van de decentralisaties in het sociaal domein te beoordelen.

Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz pleit voor verbod op bitcoin, 30 november 2017
Volgens Stiglitz dankt de digitale munt zijn populariteit uitsluitend aan zijn mogelijkheden voor witwassers vanwege het gebrek aan toezicht. “Het dient geen maatschappelijk nut.”

’Samen een vuist maken tegen digitale bedreigingen’, 30 november 2017
Defensie, scholen en bedrijven gaan intensief samenwerken om de kennis op het gebied van cybersecurity te verbeteren en te vergroten. “Samenwerking is belangrijk.”

Hoe vecht je een besluit door artificial intelligence aan?, 30 november 2017
Wouter Dammers zou het geen hek idee vinden als er een Europese waakhond komt die de opkomst van AI kan begeleiden, bijsturen en in cruciale sectoren kan certificeren.

'Wijs patiënt op mogelijkheden van e-health' , 30 november 2017
De Patiëntenfederatie Nederland vindt dat patiënten door hun zorgverleners nog te weinig op de hoogte worden gebracht van de mogelijkheden van digitale zorg.

Gemeentelijke en provinciale begrotingen 2018 online, 30 november 2017
De begrotingen van bijna alle gemeenten en provincies zijn te vinden via openspending.nl. Ook de uitgavecijfers van het derde kwartaal 2017 zjn daar te vinden.

Voor ‘sleepwet’-referendum 2 miljoen subsidie beschikbaar , 29 november 2017
Zowel rechtspersonen als particulieren kunnen subsidie aanvragen. Rechtspersonen kunnen maximaal 50.000 euro en particulieren maximaal 5.000 euro subsidie aanvragen.

Broncode programmatuur operatie BRP openbaar, 29 november 2017
De broncode is gepubliceerd als open source software. Daardoor komen aanpassingen op de broncode openbaar beschikbaar en wordt gratis hergebruik ondersteund.

Grootschalig onderzoek naar inzet bodycams, 29 november 2017
In verschillende 'proeftuinen', waaraan ook wetenschappers en onderzoekers meewerken, zal worden onderzocht wat het effect is van het gebruik van de bodycam op het politiewerk.

NWO: Stop miljoenen in nationale digitale infrastructuur, 29 november 2017
Zeker 27 miljoen euro per jaar is nodig om op wereldniveau te blijven en tegemoet te komen aan de groeiende behoefte aan digitale infrastructuren van Nederlandse onderzoekers.

Provincie Zuid-Holland zet subsidies op kaart online, 29 november 2017
In het kader van transparantie is digitaal in kaart gebracht waar de innovatiesubsidies terechtkomen. Ook is er vermeld wat de subsidieontvangers daarvoor doen.

BZK mist nog 200 miljoen voor Omgevingswet , 29 november 2017
Het ministerie van BZK nam de Omgevingswet over van Infrastructuur en Milieu, maar heeft niet zo snel 200 miljoen op zak om de invoering van de wet door te voeren.

Samenwerking gemeenten levert geen besparing op, 29 november 2017
Wanneer gemeenten gaan samenwerken, geven ze daarna nog net zo veel geld uit, zo blijkt uit onderzoek van COELO. Niet meegerekend in het onderzoek zijn taken als jeugdzorg.

Overheid komt met handleiding voor drones en privacy, 28 november 2017
Daarin wordt rekening gehouden met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) die volgend jaar van kracht wordt.

Politie steekt miljoenen in update navigatie, 28 november 2017
De politie begint in december met een update van het geplaagde plaatsbepalingssysteem. Er wordt bijna vijf miljoen euro in de update van het systeem gestoken.

D66 wil keurmerk voor beveiliging IoT-apparaten, 28 november 2017
De partij wil dat slecht beveiligde internet-of-things-apparaten uiteindelijk worden verboden en dat onveilige ‘slimme’ apparaten uiteindelijk op Europees niveau worden verboden.

Proefproject in Benelux met digitale vrachtbrief , 28 november 2017
Minister Van Nieuwenhuizen (I&W) maakt een proefproject mogelijk, waarin wordt onderzocht of de digitale vrachtbrief geschikt is voor grensoverschrijdend vervoer.

Broedplaats voor digitaal talent gelanceerd in Noord-Nederland , 28 november 2017
De Rijksuniversiteit Groningen en de Noordelijke Online Ondernemers hebben het Groningen Digital Business Centre gelanceerd, een kenniscentrum dat zich richt op digitaal talent.

MijnOverheid opnieuw populairste overheidswebsite , 28 november 2017
De verkiezing werd voor de 17de keer gehouden. In totaal brachten ruim 650 duizend mensen hun stem uit. MijnOverheid heeft 6,9 miljoen geactiveerde accounts.

Beleidsregel over kenbaar maken internetsnelheden, 28 november 2017
Hiermee geeft de ACM invulling aan de internetsnelheden die internetaanbieders volgens de netneutraliteitsverordening kenbaar moeten maken.

Nieuw (meet)instrument voor gemeenten én wijkteams, 27 november 2017
Als gemeente wil je de effectiviteit van sociale wijkteams in kaart brengen, maar hoe meet en monitor je dat? Het instrument ‘Wat telt’ kan helpen.

Overheid werkt aan roadmap voor veilige hard- en software, 27 november 2017
De overheid werkt met het bedrijfsleven aan een roadmap voor veilige hardware en software, wat voor veiligere Internet of Things-apparaten moet zorgen.

Focum, de Belastingdienst en Translink kanshebbers voor de Big Brother Awards Expertprijs, 27 november 2017
We stellen je graag voor aan de drie kanshebbers op de Big Brother Awards Expertprijs van 2017!

Websites ziekenhuizen scoren magere voldoende, 27 november 2017
De websites van 81 ziekenhuizen scoren gemiddeld een rapportcijfer van 6,5. Met name de beveiliging, laadtijden en het responsive design laten te wensen over.

Buma (CDA): Het is tijd voor surveillance op internet, 27 november 2017
De CDA-leider en fractievoorzitter vindt “dat we ons moeten realiseren dat internet niet alleen vrijheid is, maar dat er net als in de publieke ruimte regels moeten gelden.”

BZK strategisch partner Dutch Blockchain Hackathon, 27 november 2017
Als reden geeft BZK op dat het leren door te experimenteren, één van de centrale thema’s in Maak Waar!, in de werkwijze van de Dutch Blockchain hackathon goed naar voren komt.

KING publiceert database met kant-en-klare klantreizen, 27 november 2017
De bestanden in de database zijn bedoeld als inspiratiebron en geven een concreet beeld van hoe een klantreis bij gemeeenten vorm krijgt. In de database staan twintig klantreizen.

Etten-Leur schakelt meer instanties in bij adresonderzoek, 27 november 2017
Dat zijn niet alleen de mensen van handhaving, maar ook medewerkers van publiekszaken, interne veiligheid of op het gebied van de wmo kunnen worden ingeschakeld.

Gerecht en fiscus in Belgie krijgen toegang tot geldverkeer, 27 november 2017
In de digitale database wordt onder meer bijgehouden welke rekeningen hij heeft, welke leningen hij kreeg, waar hij een kluis huurt, waar in het buitenland hij rekeningen aanhoudt.

Kamervragen over vingerafdrukken in paspoort, 24 november 2017
Aanleiding voor de Kamervragen (Arissen, Partij van de Dieren) is het nieuws dat vingerafdrukken in het paspoort niet door de overheid worden gecontroleerd.

‘AI kan een vijfde van de banen in België overnemen', 24 november 2017
Vooral banen van lager en middelhoog opgeleide mensen zouden kunnen verdwijnen. Vooral in de sectoren transport, maakindustrie en handel. Ook kan het banen opleveren.

Burgernet 2.0 beschikbaar met opvallende vernieuwingen, 24 november 2017
Nieuw is de mogelijkheid om foto’s mee te sturen met berichten. Verder kunnen de acties ook over de landsgrenzen heen plaatsvinden en ook matrixborden worden ingezet.

‘Omgevingswet vormt risico voor actieve burgers’, 24 november 2017
Het LSA, de landelijke vereniging van en voor actieve bewoners, is bang dat de wet een risico vormt voor actieve burgers en komt met vier dringende adviezen aan de lokale politiek.

Interactieve kaart brengt Europese luchtkwaliteit in beeld, 24 november 2017
Naast het raadplegen van de plaatselijke luchtkwaliteit van steden en regio’s in Europa is ook de informatie over de luchtverontreiniging per EU-lidstaat geactualiseerd.

Partijen buiten MedMij kunnen standaarden indienen, 23 november 2017
Met deze stap geeft MedMij een versnelling en een verbreding aan de standaarden. Patiënten kunnen dan over een completer beeld van hun gezondheidsgegevens beschikken.

Gemeenten blokkeren digitale weg informatieverzoeken , 23 november 2017
Open State Foundation roept gemeenten op het voor inwoners, ondernemers en journalisten weer mogelijk te maken om informatie per e-mail op te kunnen vragen.

Nieuw lesprogramma over internet, privacy en big data, 23 november 2017
Met het programma (De Baas Op Internet) wordt de techniek achter internet en bescherming van dataverkeer onder de aandacht gebracht bij kinderen van 10-14 jaar.

Autoriteit Persoonsgegevens gaat datalek Uber onderzoeken, 23 november 2017
De toezichthouder wil weten wat er precies is gestolen, hoe dat is gedaan en of Uber het datalek op tijd en goed heeft gemeld. De hack bij Uber vond vermoedelijk eind 2016 plaats.

‘Kansenkaarten’ geven inzicht in bouwkansen steden, 23 november 2017
De kaarten combineren bestaande data over bijvoorbeeld leegstand en demografische ontwikkelingen. Ook consumentendata wordt gebruikt, zoals de WOZ-waarde.

‘Uitstel invoering Omgevingswet is een zegen!’, 22 november 2017
Arend de Jong heeft geen problemen met het uitstel van de invoering van de Omgevingswet naar 2019. Volgens hem is het juist de manier om te zorgen dat de invoering wél slaagt.

Digitale dienstverlening aan bedrijven naar Binnenlandse Zaken, 22 november 2017
Het gaat hierbij om de randvoorwaardelijke beleidsontwikkeling voor de digitale overheid en de ontwikkeling van de digitale basisvoorzieningen voor bedrijven.

DNB: techbedrijven gaan banksector opschudden, 22 november 2017
Door nieuwe regels (waaronder PSD2) wordt het voor grote techbedrijven, zoals Google of Amazon, vanaf begin volgend jaar makkelijker om financiële diensten te gaan leveren.

Rotterdam voorziet afvalcontainers van slimme sensor, 22 november 2017
De verwachting is dat een jaar nodig is om alle 6540 wijkcontainers glas, papier, verpakkingen, textiel en restafval van een sensor te voorzien. Een eerdere proef was succesvol.

Uber hield hack van tientallen miljoenen gebruikers stil, 22 november 2017
De hack vond plaats in oktober 2016. Daarbij werden persoonlijke gegevens van 57 miljoen gebruikers en chauffeurs gestolen. Het lek werd niet gemeld aan de autoriteiten.

Senaat akkoord met opslaan en bewaren kentekengegevens, 21 november 2017
Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft zich geschaard achter het wetsvoorstel voor het vastleggen en bewaren van kentekengegevens van voertuigen door de politie.

Kanshebbers Big Brother Awards bekendgemaakt, 21 november 2017
GGZ Nederland, het kabinet en Sybrand Buma zijn de kanshebbers voor de Big Brother Award, de grootste privacyschender van het jaar. De uitreiking is op 11 december in Amsterdam.

‘GOV-Uk is onderdeel van de nationale infrastructuur’, 21 november 2017
De (enige) Britse overheidssite GOV.UK bestaat vijf jaar. De jarige site is in al die jaren bezocht door ruim vier miljard bezoekers, ofwel drie miljoen bezoekers per dag.

‘Digitalisering en robotisering kost banen in de zorg’, 21 november 2017
55 procent van de medewerkers uit jeugd-, gehandicapten-, ouderen-, thuis- en de ggz verwacht dat er banen zullen verdwijnen als gevolg van digitalisering en robotisering.

Nederlandse bedrijven hebben wel fiducie in PSD2, 21 november 2017
Ruim 70 procent van Nederlandse financiële dienstverleners, ziet PSD2 als een kans. Ruim de helft van hen is bereid om verder te gaan dan de regels die PSD2 voorschrijven.

Multilaterale organisaties digitaal niet echt transparant, 21 november 2017
De NAVO is de meest gesloten multilaterale organisatie van de onderzochte instellingen. Vierentwintig organisaties werden onder de loep genomen, waaronder WTP, IMF en OECD.

Nieuwe site voor volgen van medische gegevens, 20 november 2017
Op Volgjezorg.nl krijgen patiënten inzicht in welke gegevens door hun zorgverleners zijn gedeeld. Patiënten kunnen zich ook abonneren op meldingen.

Verwarring door 'obscuur' belastingportaal, 20 november 2017
Critici maken zich zorgen om de herkomst van de portal en vragen zich af of de fiscus zijn procedures rondom beveiliging en certificering wel op orde heeft.

Rathenau Instituut onderzocht slimme stad in de praktijk, 20 november 2017
Onderzocht is wat de G5 met data en slimme technologie doen, wat de gevolgen zijn voor waarden als privacy, online veiligheid en autonomie en hoe gemeenten dat aanpakken.

Onderzoek: ‘Nederland op kop met gebruik van EPD’, 20 november 2017
De voorsprong heeft onder meer te maken met de hoge mate van digitalisering van patiëntgegevens. Daarnaast werken er in de Nederlandse zorg relatief veel ict-professionals.

AVG: Nederland op de goede weg, maar nog niet in control, 20 november 2017
Uit de Nationale Privacy Benchmark 2017 blijkt dat bijna 9 op de 10 ondervraagde organisaties protocollen voor datalekken heeft. Organisaties geven ook aan waar het beter kan.

D66 zal geen campagne voeren tegen ‘sleepwet’ , 20 november 2017
Het partijcongres, zaterdag bijeen in Leeuwarden, is ervan overtuigd dat de eigen minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) goed met de nieuwe wet (WIV) zal omgaan.

Vingerafdruk in paspoort wordt nooit gecontroleerd, 19 november 2017
Alleen bij gemeenten wordt er in incidentele gevallen wel eens naar vingerafdrukken gekeken. Andere autoriteiten, zoals op Schiphol, kunnen de vingerafdrukken door technische oorzaken of politieke redenen niet eens lezen.

Cijfers bekend Risico- en Crisisbarometer najaar 2017, 17 november 2017
Het aantal Nederlanders dat zorgen heeft over cyberdreigingen, is gestegen van 22 naar 28 procent. De kans op een cyberaanval is hoger dan een terroristische aanslag, zo denken ze.

Wet GDI gaat verder als Wet digitale overheid, 17 november 2017
De naam past beter bij de ambities van het nieuwe kabinet voor de verdere digitalisering van het openbaar bestuur. Ook geeft het beter aan wat de reikwijdte en het doel is.

‘Wat kost mijn zorg?’ wint Stuiveling Open Data Award 2017, 17 november 2017
De tool geeft inzicht in kosten van medische behandelingen bij ziekenhuizen en verzekeraars. Ook draagt de tool bij aan meer transparantie van ziekenhuistarieven.

'Overbelasting netwerk bij coöperatief rijden opgelost', 17 november 2017
Een treintje van auto’s die draadloos met elkaar communiceren. Daarbij ligt overbelasting van het netwerk op de loer. Promovendus Victor Dolk bedacht een oplossing.

Rapport Capgemini: meer EU-landen goed bezig met open data , 17 november 2017
Het aantal landen in de Europese Unie dat zich trendsetter op het gebied van open data mag noemen, is in 2017 ten opzichte van vorig jaar bijna verdubbeld van 8 naar 14 landen.

- - - - -