zoeken binnen de website

actueel

Voor Actueel selecteert de iBestuur-redactie relevante berichten op het snijvlak van overheid en ICT op andere websites.


Eerste 5G-veiling moet zeker 900 miljoen euro opbrengen, 6 december 2019
De verwachte minimale opbrengst is lager dan die in Duitsland en Italië. Daar brachten de veilingen meer dan 6 miljard euro op. De eerste veiling gaat over de 700 MHz-band.

Verplaatsing afluisterpark Burum 'haalbaar' , 6 december 2019
Verplaatsing van het park in Fryslân is nodig door de komst van het 5G-netwerk voor supersnel mobiel internet. De verhuizing moet vóór september 2022 zijn gerealiseerd.

Voorrangsregels voor drones in de maak, 6 december 2019
In de regels van het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart hebben bemande vluchten over het algemeen voorrang op onbemande vluchten.

Huawei klaagt VS aan voor oneerlijke concurrentie , 6 december 2019
Kleine Amerikaanse operatoren krijgen geen subsidies als ze met de Chinese telecombedrijven Huawei of ZTE samenwerken. Volgens Huawei is dat oneerlijk.

Gemeente Gouda subsidieert aanschaf deurbelcamera's, 6 december 2019
De gemeente heeft in totaal 70.000 euro subsidie beschikbaar. Deelnemers moeten hun camera wel aanmelden bij het project Camera in Beeld van de politie.

‘De gratiscultuur op het internet moet eruit', 5 december 2019
Digitale denker Jaron Lanier heeft een oplossing voor de manipulatiemachine van de grote techbedrijven en vindt het hoog tijd voor een humanere digitale samenleving.

EC onderzoekt ook dataverzameling van Facebook , 5 december 2019
Het onderzoek richt zich op de wijze waarop de gegevens worden ingezameld, behandeld, gebruikt en te gelde worden gemaakt, ook voor publicitaire doeleinden.

Onderzoek tot externe toegang van privacygevoelige data, 5 december 2019
Afhankelijk van de uitkomsten wordt de manier waarop externe partijen toegang tot gegevens krijgen mogelijk aangepast. Het onderzoek moet uiterlijk in januari starten.

'Bankfraude treft een op de zes consumenten', 5 december 2019
De Consumentenbond vindt het de verantwoordelijkheid van banken om ervoor te zorgen dat de verschillende online betaaldiensten veilig te gebruiken zijn.

VNG zet aanbesteding GT Software Broker stop, 5 december 2019
Er bleken te veel onduidelijkheden bij gemeenten en marktpartijen te bestaan, met name over de rol van de broker die voor de standaardsoftware zou moeten zorgen.

'Nederlanders worden steeds privacybewuster', 4 december 2019
Volgens de DDMA Privacy Monitor 2019 kennen Nederlanders steeds beter waar de AVG voor staat en weten zij welke rechten aan de AVG kunnen worden ontleend.

SyRI grootste privacyschender 2019, 4 december 2019
Met behulp van Systeem Risico Indicatie kunnen gemeenten en instanties als het UWV en de Belastingdienst een risicoanalyse laten maken van een bepaald gebied.

'Privacy internetters continu aangevallen door trackers', 4 december 2019
De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF is van mening dat tracking lastig te vermijden is. De EFF heeft verschillende maatregelen op papier gezet die gebruikers kunnen nemen.

'Inlichtingendiensten voldoen nog altijd niet aan Wiv', 4 december 2019
De CTIVD vindt dat de inlichtingsdiensten wel veel werk hebben verricht, maar dat het risico op onrechtmatig handelen nog net zo groot is als een half jaar geleden.

'Kabinet verscherpt 5G-eisen voor Huawei-ban', 4 december 2019
Als de berichten kloppen, dan gaan de eisen aan Huawei een stap verder dan de eerdere verplichting om de Chinezen alleen te weren uit de kern (core) van het netwerk.

Grapperhaus naar VS om encryptie te bespreken, 3 december 2019
Begin oktober liet de minister weten dat hij de zorgen begrijpt van zijn Amerikaanse collega Barr over het plan van Facebook om end-to-end-encryptie uit te rollen.

Wolfgang Ebbers bijzonder hoogleraar aan de EUR, 3 december 2019
Ebbers richt zich met de leerstoel vooral op een specifiek domein waar ICT innovaties sterk zijn doorgedrongen in de relaties tussen burgers en overheid.

Worden cashbetalingen vanaf 3000 euro verboden?, 3 december 2019
Het kabinet vraagt reacties op een mogelijk verbod op groot cash geld. Zo'n verbod is onderdeel van een groter plan waarmee het kabinet witwassen wil aanpakken.

EU onderzoekt mogelijk datamonopolie Google, 3 december 2019
De Europese mededingingswaakhond heeft Google opnieuw in het vizier, deze keer voor de manier waarop het Amerikaanse bedrijf gebruikersgegevens verzamelt.

China verplicht gezichtsscan voor nieuwe telecomabonnees, 3 december 2019
Volgens de Chinese overheid moet de maatregel fraude en scams tegengaan, alsmede het doorverkopen van simkaarten. De maatregel werd in september aangekondigd.

Melkert wil nieuw landelijk elektronisch patiëntendossier, 2 december 2019
De voormalig minister van Sociale Zaken en oud PvdA-politicus vindt dat in een nieuw systeem de veiligheid van gegevens wel moet zijn gewaarborgd.

'Loggegevens medische dossiers minimaal 5 jaar bewaren', 2 december 2019
Volgens minister Bruins is het belangrijk dat mensen regie hebben over hun gegevens. Dus moeten zij weten wie hun gegevens hebben ingezien. Vandaar de verplichte logging.

NS willen met wifi-tracking zitplaats beter vindbaar maken, 2 december 2019
De NS snappen goed dat wifi-tracking een beladen ­onderwerp is als het gaat om privacy en wil het plan dan ook eerst nog toetsen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

'Hulpsystemen bij autorijden nog gevaarlijk’, 2 december 2019
De Onderzoeksraad voor Veiligheid vindt dat noodremsystemen, adaptive cruise control en andere elektronische ondersteuning meer risico opleveren dan bedoeld.

Gezichtsherkenning is snel aan het ontsporen, 2 december 2019
Volgens NRC kan het veel diensten sneller, goedkoper en efficiënter maken, maar er zijn betere waarborgen nodig om de voordelen niet te laten overschaduwen.

Nederlandse grootbanken delen data met elkaar, 29 november 2019
Het gaat om oude en geanonimiseerde data. De stap om onderling te delen gebeurt in het kader van de jacht op witwasserij. Daar gaat jaarlijks 13 miljard euro in om.

D66 Rotterdam wil geen versoepeling privacywet, 29 november 2019
De fractie vindt dat het merendeel van de Rotterdammers te goeder trouw is. 'Zij moeten kunnen leven in vrijheid zonder dat de staat en andere instanties bij elke stap meekijken’.

HEMA stopt met vingerscansysteem voor kassa's en prikklok, 29 november 2019
Aanleiding is een uitspraak van de kantonrechter dat schoenenwinkel Manfield een werkneemster niet mocht verplichten om haar vingerafdruk te laten scannen.

'Interpol stelt veroordeling van end-to-endencryptie uit', 29 november 2019
De politiedienst riep techbedrijven op om 'mechanismes' te ontwikkelen waarmee opsporingsdiensten altijd toegang tot versleutelde data kunnen krijgen.

Glasvezelaanbieders moeten consumenten beter informeren, 29 november 2019
Volgens de Autoriteit Consument & Markt is het te vaak te onduidelijk op welke termijn glasvezel wordt aangelegd. De ACM kwam in actie na klachten van consumenten.

'EU moet overnames NL datacenters onderzoeken', 28 november 2019
Het CDA vindt dat de onafhankelijkheid in het geding komt door buitenlandse investeringen in kritieke digitale infrastructuur. Volgens het DDA zijn de zorgen ongegrond.

'DPIA verplicht bij biometrische authenticatie', 28 november 2019
Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens moet een data protection impact assessment verplicht worden als gegevensverwerking een hoog privacyrisico oplevert.

Consumentenbond stelt AP in gebreke, 28 november 2019
Volgens de bond heeft de AP een klacht over Google nog niet in behandeling genomen. Google zou cruciale informatie verbergen en gebruikmaken van sturende knoppen.

Europa zit zonder IPv4-adressen , 28 november 2019
De beheerder van de IP-adresblokken heeft het allerlaatste blok van 1022 adressen toegewezen. Het doet een oproep om werk te maken van de opvolger: IPv6.

Miljoen voor studie naar blockchain bij overheid, 28 november 2019
De onderzoekers hopen het mogelijk te maken om blockchaintoepassingen op een verantwoorde manier te ontwerpen en gebruiken, zowel juridisch als sociaal.

'Boetes Google en Apple hebben weinig effect', 27 november 2019
Eurocommissaris Vestager vindt het belangrijk dat de concurrentie binnen een markt hersteld wordt en ziet dat wat dat betreft nog weinig stappen van Apple en Google.

Banken: toename schade door phishing en bankpasfraude, 27 november 2019
De schade als gevolg van phiahing steeg in vergelijking met een jaar geleden van 2,4 naar zo'n 3 miljoen euro. Bij bankpasfraude steeg de schade van 2 naar 2,6 miljoen euro.

'IoT-fabrikant moet informatie over updatebeleid geven', 27 november 2019
Wanneer fabrikanten van IoT-toepassingen geen informatie geven, zal de Autoriteit Consument & Markt hen daarop aanspreken en mogelijk een boete opleggen.

Belgische steden willen toegang tot ANPR-data, 27 november 2019
Mechelen, Antwerpen, Kortrijk en Turnhout vinden dat de gegevens "nog beter gevaloriseerd" kunnen worden in "nieuwe informatie, inzichten en toepassingen".

Minister Dekker genomineerd voor Big Brother Award, 27 november 2019
De bewindsman is genomineerd omdat hij betaalprofielen van het Centraal Justitieel Incassobureau breder wil toepassen. Ook Google en Coosto zijn genomineerd.

EU-lidstaten niet eens over ePrivacy verordening, 26 november 2019
De ontwerptekst voor de elektronische communicatie werd al in j2017 voorgesteld, maar EU-landen hebben weinig vooruitgang geboekt bij de goedkeuring van de tekst.

'Veranker digitale grondrechten in grondwet', 26 november 2019
De partij doet in een essay over digitalisering een aantal concrete voorstellen, "als bouwstenen voor die maatschappelijke discussie over waardevolle digitalisering".

EFF: 'Stop gezichtsherkenning door de overheid', 26 november 2019
Het gebruik van gezichtsherkenning zou tot zelfcensuur en discriminatie kunnen leiden, zo stellen verschillende experts. Daarnaast bestaat het risico op datadiefstal.

Uber verliest taxivergunning in Londen , 26 november 2019
De huidige vergunning loopt vandaag af en toezichthouder Transport for London (TfL) verstrekt geen nieuwe licentie. Beide partijen liggen al langer met elkaar overhoop.

Facebook vraagt weer gebruikersdata in ruil voor geld, 26 november 2019
Facebook benadrukt dat het de informatie niet naar derde partijen doorspeelt en dat de app alleen door deelnemers van boven de achttien gebruikt kan worden.

EU investeert fors in AI en blockchain-startups in 2020, 25 november 2019
In een blogpost zegt de Europese Unie dat zij verwacht dat het Europees Investeringsfonds nog eens 300 miljoen euro van particuliere investeerders zal aantrekken.

826 pagina's aan privacyvoorwaarden:, 25 november 2019
Onderzoekster en ontwerpster Julia Janssen wil met het project ‘0,0146 seconden’ laten zien hoe weinig gebruikers beseffen wat ze doen als ze op cookies klikken.

Knops komt met centraal meldpunt basisregistraties, 25 november 2019
Onderzocht wordt hoe met het meldpunt het beste kan worden aangesloten bij de al bestaande klantcontactcentra van de verschillende basisregistraties.

Belgische overheid waarschuwt voor sms-phishing, 25 november 2019
Volgens het Belgische ministerie van Financiën zijn er op grote schaal sms'jes in naam van het ministerie verstuurd. Daarin wordt gevraagd om geld over te maken.

Apple-topman pleit voor landelijke datawetgeving, 25 november 2019
Cook vindt dat er wetgeving nodig is tegen de massale dataverzameling van techbedrijven. De verzameling van persoonsgegeven is wat hem betreft uit de hand gelopen.

WhatsApp zet gemeenten mes op de keel, 22 november 2019
Even een WhatsAppje sturen naar de gemeente is binnenkort niet meer mogelijk. WhatsApp wil niet dat overheden de berichtenservice nog langer gebruiken.

'Inzet Facebook en Google bedreigt mensenrechten', 22 november 2019
Volgens Amnesty International is het op surveillance gebaseerde bedrijfsmodel van Facebook en Google onverenigbaar met het recht op privacy.

'Overheid mag data niet-verdachte burgers verwerken', 22 november 2019
Volgens minister Grapperhaus is het niet in strijd met de onschuldpresumptie, een grondbeginsel dat bepaalt dat ieder onschuldig is tot het tegendeel is bewezen.

VUB opent innovatiecentrum rond AI, 22 november 2019
Bij de Vrij Universiteit Brussel kunnen bedrijven, non profit-organisaties en beleidsmakers terecht met vragen rond de toepassingen en het gebruik van AI.

AIVD: 'Nieuwe toezichthouder is te kritisch', 22 november 2019
De Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden toetst vooraf of de plannen van de AIVD en MIVD aan de wet voldoen, maar wat betreft de AIVD mag het allemaal wel ietsje minder.

Uber start met opnemen ritten voor extra veiligheid, 22 november 2019
Het gaat om audio-opnames die niet toegankelijk zullen zijn voor de beide partijen. Vooralsnog gaat het alleem om ritjes in Brazilië, Mexico en de Verenigde Staten.

Vopak gaat personeel via sensoren monitoren, 21 november 2019
Personeel en bezoekers krijgen een elektronische pas waarmee hun bewegingen binnen het bedrijf zijn te volgen. Volgens het bedrijf is er niets mis met de methode.

'Ik zie niets in brede inzet realtime gezichtsherkenning', 21 november 2019
Volgens minister Grapperhaus past dat niet bij de samenleving die hij voor zich ziet. Hij staat wel open voor verdere ontwikkeling van gezichtsherkenningstechnologie.

Privégegevens naar schatting 140.000 reizigers gelekt, 21 november 2019
De database bevatte onder meer namen, rekeningen, wachtwoorden, e-mailadressen, telefoonnummers en creditcardnummers. Ook Nederlanders waren slachtoffer.

Nederland steekt België de loef af in AI-talent, 21 november 2019
België doet het wel beter dan landen als Frankrijk en Duitsland, maar moet het afleggen tegen onder meer Nederland. Ierland voert de ranglijst aan.

CISO is eenzame parttimer binnen overheid, 21 november 2019
Circa 80 procent van de CISO's stuurt geen enkele medewerker aan in het domein van informatiebeveliging en vaak wordt het ook nog eens gedaan in deeltijd.

Amazon zet aanval in op Spotify met gratis variant, 20 november 2019
Klanten van Amazon uit de VS, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zullen gratis kunnen luisteren, al moeten ze daarvoor wel reclameboodschappen slikken.

D66 wil datamacht techbedrijven en overheden beperken, 20 november 2019
Als de datamacht niet wordt ingeperkt, dan voorziet Kamerlid Verhoeven dat de digitale droom in een nachtmerrie zal veranderen. Hij heeft een pamflet opgesteld.

CDA en D66 kritisch over gezichtsherkenning, 20 november 2019
GroenLinks, SP en PvdA waren al langer kritisch, maar inmiddels willen ook het CDA en D66 dat de politiek zich meer met de achterliggende techniek gaat bemoeien.

Rathenau Instituut wil debat over rechten in virtual reality, 20 november 2019
Het Rathenau Instituut stelt dat het massaal opslaan en verwerken van VR-data allerlei nieuwe vragen oproept met betrekking tot de privacy van gebruikers.

EFF en antivirusbedrijven starten coalitie tegen 'stalkerware', 20 november 2019
Stalkerware is de benaming voor commerciele software waarmee smartphonegebruikers zijn te bespioneren. Steeds vaker zorgt die software voor problemen.

'Verplaatsing van 'Burum' in 2022 haalbaar', 19 november 2019
De verplaatsing van het afluisterstation is nodig om 5G in de 3,5 GHz frequenties toe te kunnen staan. Er moet alleen nog geld gezocht worden voor de verplaatsing.

Gemeente Amsterdam biedt wifi via publicroam, 19 november 2019
Amsterdam sluit zich aan bij een groeiend aantal steden waar openbare wifinetwerken onderling verbonden zijn en waar inwoners en bezoekers automatisch toegang toe hebben.

'Interpol vraagt techbedrijven om encryptie-backdoor', 19 november 2019
Interpol wil dat techbedrijven in het ontwerp van hun versleutelde producten mechanismes toevoegen waardoor overheden toegang tot de data kunnen krijgen.

Vrouwen reageren meer op gemeenteposts, 19 november 2019
Uit onderzoek van de VU Amsterdam blijkt dat slechts een beperkt deel van de bevolking op sociale media de interactie met gemeenten aangaat. Meestal vrouwen.

Amazon vecht Pentagon-deal Microsoft aan, 19 november 2019
Amazon vindt dat het Amerikaanse ministerie van defensie een cloudcontract op oneerlijke gronden heeft toegekend aan Microsoft, een contract van zo'n tien miljard dollar.

UMC stelt data IC-patiënten beschikbaar voor onderzoek, 18 november 2019
De bedoeling is om algoritmes te ontwikkelen met kunstmatige-intelligentietechnieken. Volgens het ziekenhuis kunnen patiënten bezwaar maken tegen het delen van data.

'Encryptiezorgen niet in strijd met kabinetsstandpunt', 18 november 2019
De Amerikaanse, Britse en Australische overheid lieten weten niet zoveel te zien in encryptie voor Facebook. Het was onduidelijk of minister Grapperhaus daarin mee ging.

'Verlenging licentie Huawei in VS met half jaar', 18 november 2019
Huawei werd in mei dit jaar op een zwarte lijst geplaatst, maar kreeg daarop een tijdelijke licentie die bepaalde transacties met bedrijven in de VS mogelijk maakt.

Agenten hebben pas eind 2020 allemaal een bodycam, 18 november 2019
In april kondigde de minister aan dat alle agenten dit jaar nog over een bodycam zouden beschikken, maar de bewindsman geeft nu aan dat dat niet haalbaar is.

‘NL-bedrijven vaakst getroffen door cloud-storing’, 18 november 2019
27 procent van hen zegt in 2019 last te hebben gehad van een storing doordat de cloudienst van derden haperde, vijf procent meer dan het gemiddelde van 22 procent.

Half miljoen schade door ict-storing, schat Utrecht, 15 november 2019
Op 11 juni dit jaar had de gemeente Utrecht last van een netwerkstoring waardoor haar medewerkers geen toegang hadden tot de computersystemen.

Basisscan Cyberweerbaarheid voor bedrijven gelanceerd, 15 november 2019
Op basis van 25 stellingen, bijvoorbeeld over het maken van backups, krijgt de gebruiker een rapport met tips en aanbevelingen om de eigen cybersecurity te verbeteren.

Amsterdam wil digitaal veiligste stad worden, 15 november 2019
Volgens burgemeester Halsema moet een stad die open staat voor nieuwe technologie, ook een stevig antwoord hebben op cybercriminaliteit en onvoorziene uitval.

Vliegtuigbouwer Boeing vervangt robots door mensen , 15 november 2019
Boeing gebruikte robots om delen van de romp aan elkaar vast te maken. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zijn mensen nauwkeuriger dan de robots.

Overheden vragen steeds meer gegevens op bij Facebook, 15 november 2019
Waar wereldwijd in de tweede helft van 2017 nog ruim 82.000 verzoeken werden ingediend, was dit aantal in de eerste helft van 2019 gestegen tot ruim 128.000.

Evaluatie inlichtingenwet Wiv begint uiterlijk mei 2020, 14 november 2019
In het regeerakkoord is overeengekomen dat de Wiv na de inwerkingtreding binnen twee jaar zal worden geëvalueerd door een onafhankelijke commissie.

Grapperhaus: mobiel breedband beoogd opvolger C2000, 14 november 2019
De komende maanden wordt een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd, waarbij de voor- en nadelen van verschillende modellen in beeld worden gebracht.

Taskforce voor digitale veiligheid in Amsterdam, 14 november 2019
Cybercrime kost bedrijven in Amsterdam naar schatting 600 miljoen euro per jaar. Circa 11 procent van de Amsterdamse bevolking is jaarlijks slachtoffer van cybercrime.

Italiaanse bank rekent geld voor wijzigen van wachtwoorden, 14 november 2019
Naast het vragen van geld accepteert de bank alleen wachtwoorden van acht karakters en wil het dat klanten Google gebruiken om te kijken of hun wachtwoord uniek is.

Ook Google stort zich op de bankwereld , 14 november 2019
Het Amerikaanse techbedrijf treedt in de voetsporen van andere reuzen, zoals Apple en Facebook, die zich al eerder waagden aan betalingsdiensten voor consumenten.

Rotterdam voorziet alle handhavers van bodycam, 13 november 2019
Het afgelopen jaar vond er in Rotterdam een pilot plaats die goed is bevallen. Volgens de eerste gebruikers vergroot de camera het veiligheidsgevoel van de drager.

4,9 miljard euro voor topsectoren- en innovatiebeleid, 13 november 2019
In het vernieuwde beleid van het kabinet komt 2,05 miljard van bedrijven en 2,85 miljard uit publieke middelen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van dit jaar.

Van Veldhoven waarschuwt voor uitstel digitaal stelsel, 13 november 2019
De minister wil dat er voldoende geoefend kan worden met de digitale toolkit (DSO) en wil ook dat er wordt vastgehouden aan de originele planning.

Kamervragen over inloggen via IRMA bij huisartsenpraktijk, 13 november 2019
Een huisartsenpraktijk uit Uden gebruikt IRMA om patiënten toegang te geven tot een online zorgportaal. CDA-Kamerlid Slootweg wil onder meer weten of dat mag.

'Twitter verbiedt niet alle politieke advertenties', 13 november 2019
Volgens bronnen zouden advertenties die een specifieke kandidaat of beleid promoten niet toegestaan zijn. Een advertentie om ergens aandacht voor te vragen, mag wel.

'Te gevaarlijk' algoritme toch uitgebracht, 12 november 2019
Het algoritme kan vrijwel vanuit het niets teksten van a tot z aan elkaar verzinnen, als alles goed verloopt. Ondanks het gevaar is het algoritme tóch uitgebracht.

Nieuwe provider Freedom zet in op privacy en veiligheid, 12 november 2019
Freedom Internet is gelanceerd door het actiecomité XS4ALL moet blijven. Begin dit jaar maakte KPN bekend dat het onder andere de merknaam XS4ALL wil schrappen.

AP gaat zicht richten op digitale overheid, datahandel en AI, 12 november 2019
Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is de extra nadruk op deze drie onderwerpen nodig om de bescherming van persoonsgegevens in Nederland te borgen.

'Google kreeg zonder toestemming patiëntgegevens', 12 november 2019
Minstens 150 werknemers van Google zouden inzicht hebben gekregen in de patiënteninformatie van tientallen miljoenen Amerikanen in 21 Amerikaanse staten.

Utrecht lijdt half miljoen schade door ict-storing, 12 november 2019
Het bedrag is een schatting en opgebouwd aan de hand van het aantal uren dat ambtenaren en medewerkers niet productief waren. De storing vond plaats op 11 juni.

Kabinet werkt aan strengere regels telemarketing , 11 november 2019
Consumenten en kleine ondernemers mogen alleen nog worden gebeld als ze daarvoor toestemming hebben gegeven. Het voorstel wordt gestuurd naar de Raad van State.

Nederlanders zien bar weinig in delen betaaldata, 11 november 2019
Als Nederlanders toch overstag gaan, vertrouwen ze internetgiganten als Google, Facebook en Apple nauwelijks. Zij geven de voorkeur aan hun eigen bank.

Fransen willen grasduinen op social media naar fraude , 11 november 2019
De Franse overheid wil graag dat er op grootschalige en geautomatiseerde wijze informatie van socialmedianetwerken worden verzameld en verwerkt.

Knops ontkent ambtelijke inmenging in BIT, 11 november 2019
Staatssecretaris Knops (BZK) geeft wel toe dat het BIT binnen de overheid niet onverdeeld populair is. Knops laat voor het eind van het jaar weten wat er met het BIT gebeurt.

Minister wil data-uitwisseling zorg verplichten, 11 november 2019
Volgens minister Bruins wil het merendeel van de professionals meer e-health in de zorg, maar zijn falende ICT-systemen en zorgprocessen de grootste bottlenecks.

'Overheid moet veilige Facebook-alternatief aanbieden', 8 november 2019
De CSR vindt het niet gezond dat bij online platformen, zoals Facebook en Google, grote concentraties van Nederlandse bedrijfs- en persoonsgegevens ontstaan.

Gartner ziet wereldwijd IT-uitgaven weer groeien, 8 november 2019
Tegen 2020 zullen de uitgaven aan IT in de EMEA-regio aftikken op 798 miljard dollar. Dat is 3,4 procent meer dan in 2019, zo denkt het marktonderzoeksbureau Gartner.

Amateurdrones niet meer welkom boven de Flevopolder, 8 november 2019
Alleen met een speciaal brevet mag nog beperkt met drones in het gebied worden gevlogen. De nieuwe no-flyzone voor drones boven is vanaf 7 november van kracht.

Ministeries willen tech-innovatie stimuleren, 8 november 2019
Via TechNovember willen ministeries anticiperen op technologische ontwikkelingen en een stap zetten naar een benadering om dit toe te passen binnen de overheid.

Airbnb gaat vakantiekamers en -huisjes verifiëren, 8 november 2019
De stap komt er nadat een rapport een reeks frauduleuze listings naar boven bracht. De laatste tijd maakten steeds vaker criminelen gebruik van het online platform.

Google wl met GSA concurrentie aangaan met Amazon, 7 november 2019
Veel zoekopdrachten van consumenten beginnen bij online marktplaatsen, zoals Amazon. Google wil ook mee en is bezig GSA in de markt te zetten.

'Verbod op cookiemuren zit niet in EU-voorstel e-Privacy', 7 november 2019
Nederland had wel graag zo'n dergelijk verbod gewild, maar volgens staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken was er onvoldoende steun vanuit de EU.

SIDN: uitrol standaarden voor veiliger internet gaat te traag, 7 november 2019
De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland zegt dat Nederland met name als het gaat om IPv6 en DNSSEC-validatie het internationaal gezien, slecht doet.

Facebook meldt nieuw datalek met gebruikersgegevens, 7 november 2019
Uit onderzoek van Facebook blijkt dat sommige apps toegang tot informatie van groepsleden hadden, zoals namen en profielfoto's in relatie met groepsactiviteiten.

Tim Berners-Lee pleit voor meer ethiek in IT, 7 november 2019
Volgens een van de grondleggers van het internet gaat technologie niet alleen om winst, maar ook om onze planeet, de mens, de werknemer en ons klimaat.

Nieuwe ‘Faalkaart’ toont ook overige overheidssites, 6 november 2019
Tot nu toe werd alleen gekeken naar gemeentelijke en provinciale websites. Dat is uitgebreid met sites van de waterschappen, AIVD, veiligheidsregio’s en de Belastingdienst.

Snowden: ‘De GDPR is slechts een papieren tijger’, 6 november 2019
Volgens Edward Snowden, NSA-klokkenluider en privacyvoorvechter, is de gegevensverzameling van de GDPR/AVG het probleem en niet gegevensbescherming.

'Ziggo hoeft data illegale downloaders niet af te staan', 6 november 2019
Het gerechtshof heeft bepaald dat privacybescherming van de klanten zwaarder weegt dan bescherming van het intellectueel eigendomsrecht van de filmdistributeur.

Nominaties voor Big Brother Awards bekend, 6 november 2019
Google, minister Dekker voor Rechtsbescherming en de dataverzamelaar Coosto zijn genomineerd voor de publieksprijs. De prijs wordt uitgereikt aan 29 november.

Antwerpen test medisch transport per drone , 6 november 2019
Het gaat om het transport van onder meer apotheekpreparaten, menselijk weefsel en bloed- en urinestalen die getransporteerd worden tussen ziekenhuizen.

'Geen nieuwe risico's door apps die paspoortchip uitlezen', 5 november 2019
Door Kees Verhoeven (D66) waren er Kamervragen gesteld naar aanleiding van een artikel in het FD over smartphone-apps die via NFC de paspoortchip uitlezen.

'Gebruiker speelt essentiële rol in voorkomen phishing', 5 november 2019
Volgens de Europol zouden gebruikers meer en beter moeten letten op gespoofte afzenders, de domeinnaam van het e-mailadres en ongevraagde e-mails.

Inloggen MijnOverheid straks via DigiD-app of sms-controle, 5 november 2019
Het inloggen via DigiD-app of sms-controle zal voor heel MijnOverheid gelden en voor alle gegevens en berichten die via de dienst worden uitgewisseld.

SIDN bezorgd over onveilige IoT-apparaten, 5 november 2019
SIDN vindt het gemak waarmee consumenten apparaatjes aanschaffen via online marktplaatsen, om die aan te sluiten op hun thuisnetwerk, "onthutsend en zorgwekkend".

Staatsveiligheid raadt reizende Belgen VPN en encryptie aan , 5 november 2019
De Staatsveiligheid/Veiligheid van de Staat (VSSE) is een burgerlijke inlichtingendienst in België, die valt onder het gezag van de minister van Justitie.

Menzis en VGZ voldeden niet aan privacywet, 5 november 2019
De AP legde beide zorgverzekeraars een last onder dwangsom op. Menzis voldeed niet tijdig aan de gestelde eisen en kreeg daarvoor een boete van 50.000 euro.

A.s.r. geeft klanten cadeaubon in ruil voor gezondheidsdata, 4 november 2019
Om aan het programma van de verzekeringsmaatschappij deel te nemen, moeten klanten een vragenlijst invullen en de 'Vitality' app op hun smartphone installeren.

Ict-ruzie hindert dataveiligheid Amstelveen niet, 4 november 2019
Amstelveen en Aalsmeer ruziën over de kosten voor ict en digitalisering, maar hun burgers hoeven zich geen zorgen te maken over de veiligheid van hun privégegevens.

Meeste Nederlanders delen privégegevens met retailers, 4 november 2019
Bijna 8 op de 10 Nederlandse deelt die privégegevens. Bankgegevens, mobiele telefoonnummers en online data (IP-adressen) worden minder snel gedeeld.

Grapperhaus wil toegang tot chat- en berichtendiensten , 4 november 2019
Sociale mediabedrijven zouden een sleutel moeten hebben die kan worden gevorderd door de rechter-commissaris, bijvoorbeeld als er sprake is van kinderporno.

Nijmegen geeft bodycam aan maaltijdbezorgers, 4 november 2019
Nijmegen doet mee aan de landelijke proef van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. De bodycam moet het aantal overvallen op koeriers verminderen.

UWV luidt noodklok: werkgevers laks met eHerkenning, 4 november 2019
Dit terwijl het UWV vanaf vorige week werkgevers verplicht hun zaken via deze de beveiligde inlogmethode te regelen op het werkgeversportaal van het UWV.

Politie onderzoekt bredere inzet van gezichtsherkenning, 1 november 2019
Bij breder inzetten denkt de minister onder meer aan opsporingsfoto's, afkomstig van camera's in de openbare ruimte. Kamerlid Verhoeven is bezorgd over de uitbreiding.

Minister wil Uitvoeringswet AVG op aantal punten aanpassen, 1 november 2019
Minister Sander Dekker zou vooral de tekst over het gebruik van biometrische gegevens en een mogelijk uitgebreider gebruik van het Burgerservicenummer willen aanpassen.

VS zetten Chinese drones aan de grond , 1 november 2019
De Amerikanen hebben de beslissing genomen onder druk van het Congres. Dat is bezorgd over de toenemende afhankelijkheid van Chinese technologie.

'Burger loopt zeker niet onbespied door Amsterdam', 1 november 2019
De toezichthouder van de gemeente heeft onder meer kritiek op het feit dat er 'talloze' camera's en sensoren hangen, zonder dat de gemeente goed zicht heeft op de situatie.

Securitysector werkt aan brandbrief overheid, 1 november 2019
Diverse partijen uit de IT-securitysector en Cyberveilig Nederland, vinden dat de Nederlandse overheid niet genoeg het belang van cyberbeveiliging inziet.

Nieuw-Zeeland en EU willen gegevens uitwisselen, 31 oktober 2019
De Europese Commissie vraagt toestemming van de lidstaten om hierover te gaan onderhandelen, mede in het licht van de aanslagen in Christchurch van maart dit jaar.

Overheid vraagt Microsoft om gegevens van meer gebruikers, 31 oktober 2019
Microsoft ontving om gegevens van eindgebruikers te verstrekken, maar ook kwamen er 74 verzoeken binnen waarbij er data van zakelijke klanten werd opgevraagd.

Facebook stemt in met Britse boete voor privacyschandaal , 31 oktober 2019
Het gaat om een boete van 500.000 pond, circa 580.000 euro, voor de rol van het Amerikaanse bedrijf in het privacyschandaal rond Cambridge Analytica.

Meeste Nederlanders niet bezorgd over risico's openbare wifi, 31 oktober 2019
Openbare, niet-beveiligde wifinetwerken zijn niet beveiligd met een wachtwoord. Daardoor kunnen anderen het internetverkeer van zo'n netwerk in de gaten houden.

Westerkwartier moet stoppen met WhatsApp , 31 oktober 2019
WhatsApp stopt met ingang van 7 december zijn diensten aan overheden. Het bedrijf wil niet samenwerken met of gebruikt worden door overheden en/of politieke organisaties.

'Artsen moeten in spoedgevallen beter bij patiëntdossier kunnen', 30 oktober 2019
Patiënten krijgen de kans om vooraf te registreren dat zij in noodgevallen toestemming geven. Minister Bruins wil dit binnenkort mogelijk maken.

'Amazon betreedt begin 2020 Nederlandse markt', 30 oktober 2019
Emerce zou opgevangen hebben dat het Amerikaanse bedrijf begin volgend jaar Amazon.nl gaat lanceren. Het zou daarmee vooral Bol.com als concurrent treffen.

WhatsApp daagt techbedrijf voor rechter om hacks , 30 oktober 2019
Een Israëlisch techbedrijf zou zo'n 1400 WhatsApp-gebruikers hebben gehackt, onder wie advocaten, mensenrechtenactivisten, diplomaten, journalisten en hoge ambtenaren.

Wel of geen onafhankelijke cybersecurity-autoriteit oprichten?, 30 oktober 2019
Minister Grapperhaus wil dat de overheid kan ingrijpen als bedrijven hun digitale beveiliging niet op orde hebben. Hij noemde die bedrijven ‘ongelooflijke oliebollen’.

Lek gedicht in EU identificatieysteem eIDAS, 30 oktober 2019
Door het lek konden hackers zich bij een officiële transactie voordoen als iedere EU-burger of een Europees bedrijf. Het lek is inmiddels gedicht met een patch.

SyRI schendt privacy niet, zegt de Staat, 30 oktober 2019
De Staat staat lijnrecht tegenover verschillende organisaties die het frauderisicosysteem SyRI ziet als een sleepnet van de overheid op zoek naar fraudeurs.

Google aangeklaagd voor misleiden van klanten , 29 oktober 2019
Google zou klanten volgens de Australische autoriteiten niet duidelijk hebben laten weten wanneer er locatiegegevens worden verzameld op Android-telefoons.

Een app die alleen deelt wat nodig is, 29 oktober 2019
De afdeling OIS binnen de gemeente Amsterdam ontwikkelt in het project Digitale Identiteit een nieuwe, betere gebruikerservaring voor die IRMA-app.

Gemeente Almere vervolgt ‘pionierende’ fraudebestrijding, 29 oktober 2019
Een onderzoek richt zich op mensen die een Participatiewet-uitkering hebben zonder te vermelden dat ze vermogen hebben in het buitenland, maar er is ‘een hoop bijvangst’.

Meer duidelijkheid nodig over PSD2, 29 oktober 2019
Het zou voor PSD2 niet vereist zijn dat de rekeninginformatie alleen ter beschikking mag worden gesteld aan de rekeninghouder. Is dat maatschappelijk wenselijk?

China wil aparte encryptie voor overheid en bedrijven, 29 oktober 2019
De wet verdeelt encryptie in drie categorieën: core, common en commercieel. Staatsgeheimen moeten via de core- en common-encryptie zijn versleuteld.

Nederlandse bedrijven vaker slachtoffer gijzelsoftware, 28 oktober 2019
Bedrijven kunnen door gijzelsoftware bijvoorbeeld niet meer bij hun administratie, gegevens van klanten of andere documenten. Vooral het MKB is slachtoffer.

‘Willen we dat de overheid zo met burgers omgaat?’, 28 oktober 2019
Dinsdag dient een rechtszaak, waarbij acht partijen de staat dagvaarden inzake SyRI. Ze komen in het geweer tegen „de massale risicoprofilering van onverdachte burgers.”

Schiphol meldt datalek bij Autoriteit Persoonsgegevens, 28 oktober 2019
Een kwetsbaarheid in de website van het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol zorgde ervoor dat gegevens van bijna 60.000 mensen inzichtelijk waren. De site is (tijdelijk) offline.

Defensie stelt 72 burgers aan als cyberreservist, 28 oktober 2019
Cyberreservisten kunnen worden ingezet in militaire oefeningen, bij testen en onderzoeken, bij operaties of militaire missies. Er is veel behoefte aan cyberspecialisten.

Microsoft haalt miljardendeal Pentagon binnen , 28 oktober 2019
Het Pentagon was sinds juli op zoek naar een nieuw bedrijf nadat het een rechtszaak won van Oracle. Dat bedrijf verzorgde eerder de clouddiensten van het Pentagon.

Zuckerberg onder vuur bij Amerikaanse politici , 25 oktober 2019
Een hoorzitting met de Facebook-topman ging over de virtuele munt Libra, maar ook waren er vragen over de aanpak van online kindermisbruik en fake news.

E-dienstverlening groeit nauwelijks, 25 oktober 2019
In digitale dienstverlening hoort de Nederlandse overheid nog steeds bij de best presterende landen van Europa. Ons land staat op een gedeelde negende plaats.

Ontwikkelt PSD2 zich nu al in een gevaarlijke richting?, 25 oktober 2019
Een recente ontwikkeling is dat bedrijven de PSD2-vergunningsplicht kunnen omzeilen door gebruik te maken van de licentie van vergunninghouders.

Google beschuldigd van bespioneren medewerkers , 25 oktober 2019
Op computers van werknemers zou software staan dat automatisch waarschuwt wanneer medewerkers een agenda-onderwerp met met meer dan honderd mensen aanmaken.

Twintig projecten ontvangen innovatiebudget, 25 oktober 2019
De projecten lopen uiteen van een app voor armoedebestrijding, digitale identiteit bij jongeren tot AI die informatie kan geven over de vegetatie in duin- en kweldergebieden.

Gartner: Digitalisering wordt twee keer zo duur, 24 oktober 2019
In 2021 kosten projecten voor digitale transformatie twee keer zo veel en nemen ze dubbel zo veel tijd in beslag dan was begroot. Althans, dat verwacht Gartner.

'Geen rol in uitwisseling gegevens tussen zorgverleners', 24 oktober 2019
MedMij reageert daarmee op veel vragen die zijn binnengekomen naar aanleiding van een krantenartikel over hoe de focus op privacy patiënten in gevaar brengt.

Elektrische luchttaxi toont vliegkunstjes, 24 oktober 2019
Op de beelden is te zien hoe een toestel van verticaal naar horizontaal vliegen kan overschakelen. Wereldwijd werken zo’n 140 bedrijven aan vliegende auto's.

Achtergrond: Steganografie rukt op, 24 oktober 2019
Steganografie: verborgen data in data die zelfs de CIA niet kan achterhalen is aan een opmars bezig. Op de site TechPulse een achtergrondartikel over het fenomeen.

'Libra pas lanceren na akkoord toezichthouders VS', 24 oktober 2019
Facebook-topman Zuckerberg verdedigt tegelijkertijd het belang van het project voor de Amerikanen. Die zouden achteropraken bij China als er niet op tijd wordt vernieuwd.

Europese privacy-baas Buttarelli overleden, 23 oktober 2019
Giovanni Buttarelli waakte voor dataprotectie in de Europese gemeenschap sinds zijn benoeming in 2014 door het Europees Parlement en de Europese Commissie.

Datalekken bij kleine bedrijven steeds frequenter, 23 oktober 2019
Dit jaar heeft er bij 36 procent van de kleine bedrijven (1 – 49 werknemers) een datalek plaatsgevonden. Dit is een toename van 6 procent vergeleken met 2018.

'Opsporingssysteem SyRI is discriminerend', 23 oktober 2019
Volgens Philip Alston van de VN zou SyRI mensen met een migratie-achtergrond en mensen met een beperkte financiële bewegingsruimte discrimineren,

Politie breidt experiment met chatbot Wout verder uit, 23 oktober 2019
Ook bewoners van Hengelo kunnen nu via de 'virtuele agent' meldingen van geluidsoverlast doorgeven. Eerder was dit al mogelijk voor burgers van Zwolle en Rotterdam IJsselmonde.

Onderzoek techbedrijven op Nederlandse betaalmarkt, 23 oktober 2019
Het onderzoek van de ACM moet antwoord geven op de vraag wat de grote techbedrijven van plan zijn en welke gevolgen dat heeft voor particulieren en bedrijven.

Belastingdienst belooft meer openheid over ai, 22 oktober 2019
De dienst gaat naar eigen zeggen transparanter communiceren over de inzet van ai-toepassingen en zoekt actief het podium om dat verhaal te vertellen.

EU wil burgers beschermen tegen Microsoft , 22 oktober 2019
De European Data Protection Supervisor vindt dat de gegevens van burgers beter beschermd moeten worden. Met name gegevens die verzameld worden via Mircosoft.

Hoe de Belastingdienst de AP tevreden kon stellen, 22 oktober 2019
De AP meldde vorige week dat ze tevreden is over de maatregelen die de fiscus heeft genomen om data beter te beveiligen. Hoe heeft de Belastingdienst dat aangepakt?

'Meeste 'gratis' online diensten betaal je met data', 22 oktober 2019
"Bedrijven als Google en Facebook zijn geen liefdadigheidsinstellingen", aldus Rohit Chopra. "Die bedrijven zijn gebouwd op het verzamelen van data van gebruikers."

Universitaire sportscholen eisen onterecht vingerafdruk, 22 oktober 2019
Sporters in Leiden en Amsterdam moeten voor toegang gebruikmaken van een vingerscansysteem, zonder dat een alternatief wordt geboden. Volgens de AP mag dat niet.

Het debat over camera's en privacy zal blijven schuren, 22 oktober 2019
Trouw gaat in op de situatie in Amsterdam waar kentekens worden geregistreerd om eigenaren te kunnen beboeten die met oude, vervuilende auto’s de milieuzone binnenrijden.

'Veel organisaties met kwetsbare vpn-software', 21 oktober 2019
Volgens het NCSC zijn beveiligingsupdates voor de kwetsbaarheden al maanden beschikbaar, maar nog niet alle organisaties hebben die geïnstalleerd.

Topman Apple praat met Chinese waakhond, 21 oktober 2019
De vergadering ging onder meer over Apple-investeringen in China, maar naar verluidt ook over maatschappelijk verantwoord ondernemen en consumentenrechten.

Leidschendam-Voorburg stop met volgen van haar inwoners, 21 oktober 2019
Aanleiding is de herhaalde oproep van het CDA in de gemeente de privacy van inwoners te respecteren. CDA-fractie voorzitter Gijs Dupont is tevreden met het besluit.

Nieuwe 'fysieke' dashboards Waarstaatjegemeente, 21 oktober 2019
Nieuw zijn de dashboards Mobiliteit en Infrastructuur en Duurzame Leefomgeving. Energietransitie en Bouwen en Wonen zijn verrijkt met nieuwe data en indicatoren.

Ex-werknemer moet Facebooksite-wachtwoord afstaan, 21 oktober 2019
De vrouw had de site over het bedrijf waarbij zij werkte, vanuit haar eigen account aangemaakt. Nu zij weg is bij het bedrijf, wil de werkgever wil de inloggegevens.

Scan-app vormt risico voor identiteitsfraude, 18 oktober 2019
Er zijn diverse apps die de chip van paspoorten, id-bewijzen en rijbewijzen kunnen uitlezen, zonder dat duidelijk is wat er verder met de data gebeurt.

Weer stad in VS tegen gebruik gezichtsherkenning , 18 oktober 2019
De stad Berkeley volgt daarmee San Francisco, Oakland en Somerville die het gebruik al eerder verboden. Het stadsbestuur stemde unaniem voor het verbod.

CPB: gevolgen cyberaanvallen nog vaak onduidelijk, 18 oktober 2019
Volgens het CPB is het bekend dat bedrijven, overheden en thuisgebruikers door cyberaanvallen worden getroffen, maar niet bekend is hoevaak dat gebeurt.

'Niet verplicht om achterpoortjes te plaatsen', 18 oktober 2019
Huawei heeft benadrukt dat het niet spioneert namens de Chinese overheid. Wel merkt het dat het de VS is die in het verleden al is betrapt op grootschalige spionage.

Welke eisen stelt de wet aan iot-security?, 18 oktober 2019
Die vraag staat centraal in een consultatie voor telecom- en ict-experts en publiek die het ministerie van EZK, Agentschap Telecom en NEN op 6 november houden.

'Slimme meter te gebruiken voor massasurveillance', 17 oktober 2019
Ook het profileren en volgen van personen in hun dagelijks leven behoort tot de mogelijkheden, aldus een onderdeel van de European Data Protection Supervisor.

Top 100 Gevaarlijke Gemeentes in kaart gebracht , 17 oktober 2019
Met de publicatie van de kaart wil het netwerk Ontwerp Veilige Omgeving aandacht genereren voor omgevingsveiligheid bij ruimtelijke ontwikkelingen in Nederland.

Gebrek aan standaarden voor open data bij gemeenten, 17 oktober 2019
Organisaties die open data verwerken, hebben een zware dobber aan alle verschillende formaten waarin gemeenten hun informatie aanleveren, zo blijkt uit onderzoek.

FBI: Schakel tweefactorauthenticatie in waar mogelijk, 17 oktober 2019
Aanleiding is de zaak van een Amerikaan die wegens het inbreken op de Apple-accounts van bekende sporters en rappers werd veroordeeld tot een gevangenisstraf.

AP: Fiscus heeft databeveiliging nu wel op orde, 17 oktober 2019
Begin 2017 bleek dat er gaten in het autorisatieproces zaten, waardoor medewerkers data van burgers en bedrijven op eigen gegevensdragers konden zetten.

Politie loerde onterecht in data van milieucamera's, 16 oktober 2019
Via de gemeentecamera’s bij de milieuzone in Amsterdam keek de politie of er criminelen de stad inkwamen. Maar bij de privacy werd onvoldoende stilgestaan.

Bodemprocedure tegen Staat over SyRI, 16 oktober 2019
De manier waarop de overheid met SyRI grote hoeveelheden data inzet tegen haar burgers zou ongekend en ondemocratisch zijn en ernstige mensenrechtelijke bezwaren kennen.

'Digitale voordeur wordt onvoldoende afgesloten', 16 oktober 2019
Theo van der Plas (politie) ziet dat het vaak misgaat omdat een beveiligingsupdate even niet uitkomt of er te snel wordt geklikt op een linkje in een verdachte e-mail.

'AIVD en MIVD onzorgvuldig met delen van gegevens', 16 oktober 2019
Volgens de CTIVD hebben de veiligheidsdiensten niet altijd voldaan aan de voorwaarden die verbonden zijn aan het delen van zogenoemde ongeëvalueerde gegevens.

Oracle dreigde Rijk met boete van 3,2 miljard euro, 16 oktober 2019
De zaak draaide onder meer om illegaal gebruik van Oracle-software. Uiteindelijk wist de Nederlandse overheid de miljardenclaim om te buiging naar een schikking.

‘Huawei mag meebouwen aan Duits 5G-netwerk’ , 15 oktober 2019
Huawei ligt onder vuur omdat het door de Chinese overheid gebruikt zou kunnen worden voor sabotage-acties of spionage-activiteiten. Het Chinese bedrijf ontkent dat.

Amazon; de nieuwste legermacht in wording, 15 oktober 2019
Amazon is niet alleen groot in de technologiewereld, maar staat ook op het punt om een van de grootste aannemers van de Amerikaanse defensie te worden.

Brussel gaat strijd tegen Airbnb in het stadscentrum aan , 15 oktober 2019
Er zijn veel huizen die worden opgekocht door professionele partijen. Volgens het stadsbestuur gaat daarmee het evenwicht tussen bewoners en toeristen verloren.

Nieuw-Zeeland investeert in opsporing online extremisme, 15 oktober 2019
De investering, circa 9,7 miljoen euro in de komende vier jaar, volgt na de aanslagen in Christchurch in maart, waarbij 51 mensen om het leven kwamen.

Migratie communicatienetwerk C2000 is... weer vertraagd, 15 oktober 2019
Oorspronkelijk zou het netwerk in het eerste kwartaal van 2017 worden opgeleverd, maar het werd al eerder uitgesteld. Nu staat het gepland voor het eerste kwartaal van 2020.

Flinke tegenslag Facebook bij ontwikkelen libra, 14 oktober 2019
Onder meer Visa, Mastercard en eBay stappen uit het project. Vorige maand haakte PayPal al af. Critici stellen dat Facebook door de munt alleen maar machtiger wordt.

Tool moet Haagse zorgkosten beter in kaart brengen, 14 oktober 2019
Gemeenten zoeken naar een middel om tegenvallers op de zorgbegroting te voorkomen. De gemeente Den Haag heeft een voorspelmodel bedacht.

Advocaat pleit voor database met dna van alle Belgen, 14 oktober 2019
Walter Damen denkt dat die maatregel helpt met het oplossen van cold cases en moet voorkomen dat seriemoordenaars jarenlang onder de radar kunnen blijven.

Belgische overheid start campagne tegen phishing, 14 oktober 2019
In de eerste helft van dit jaar werden drieduizend Belgen slachtoffer van phishing. Dertien procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen waren het zo'n 2600 mensen.

ICT-sector wil over tien jaar klimaatneutraal zijn, 14 oktober 2019
Volgens NLdigital is de digitale sector op twee manieren betrokken bij het Klimaatakkoord: via zijn eigen verduurzaming en door andere sectoren te helpen verduurzamen.

'We willen geen achterdeurtjes in Facebook', 11 oktober 2019
Bits of Freedom en nog 110 organisaties op de open brief van een paar landen die graag zien dat Facebook de bescherming verzwakt door encryptie te verbieden.

Zorgen in Groningen om privacy bij proef met bodycams, 11 oktober 2019
In treinen in Friesland en Groningen worden stewards met bodycams ingezet. De Statenfractie van GroenLinks Groningen heeft zorgen over de privacy van de reiziger.

'Twitter moet telefoonnummer bij 2FA niet verplichten', 11 oktober 2019
Dat stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF naar aanleiding van het nieuws dat Twitter voor 2FA verkregen telefoonnummers voor advertenties gebruikte.

Belastingdienst voorziet zzp'ers van nieuw btw-nummer , 11 oktober 2019
Eind vorig jaar oordeelde de Autoriteit Persoonsgegevens dat de fiscus met het BSN in het btw-identificatienummer moet stoppen. Dat gaat nu gebeuren.

Vijf Nederlandse concerns willen kickstart voor AI, 11 oktober 2019
Het doel van Kickstart AI is het overbruggen van de kloof op het gebied van kunstmatige intelligentie tussen Nederland en andere landen, zoals het VK, de VS en China.

Kamervragen over encryptiezorgen minister Grapperhaus, 10 oktober 2019
De minister liet weten dat hij de zorgen begrijpt van zijn Amerikaanse collega William Barr over het plan van Facebook om end-to-end-encryptie uit te rollen.

'Bestuurder zonder ict-radar moet zetel opgeven', 10 oktober 2019
"Overheidsbestuurders moeten beleid voeren op de digitale samenleving en moeten in staat zijn de principes van goed bestuur toe te passen op nieuwe technologieën."

Europese banken melden daling blackbox-aanvallen, 10 oktober 2019
Bij blackbox-aanvallen sluiten criminelen een extern apparaat aan op de geldautomaat en geven instructies om de inhoud van de geldcassettes te kunnen legen.

Digitale zorg overwegend positief ontvangen, 10 oktober 2019
Zeker 40 procent van de Nederlanders zegt open te staan voor zorg op afstand. Vooral jongere en hoger opgeleide consumenten maken gebruik van zorg op afstand.

Twitter koppelde accounts aan gegevens adverteerders , 10 oktober 2019
Het is volgens Twitter misgegaan bij een systeem waarmee adverteerders hun eigen adressenbestanden naast de e-mailadressen van Twittergebruikers kunnen leggen.

Italië gaat techgiganten belasten in 2020 , 9 oktober 2019
Na Frankrijk gaat ook Italië Google, Amazon, Facebook en andere techreuzen belasten. De maatregel (GAFA-taks) kan het land 600 miljoen euro per jaar opleveren.

‘Gemeenten zien nut ondertitels bij raadsvergadering niet’, 9 oktober 2019
Onderzoeker Arjan van Hessen vindt dat ‘in het kader van het inclusieve gemeenten wel zouden moeten ondertitelen. Niet iedereen is goed in het verstaan van het Nederlands.'

Lerarenopleidingen hebben te weinig aandacht voor ICT, 9 oktober 2019
Uit onderzoek blijkt dat een meerderheid is voor een verplichte opleiding. Ook vinden respondenten dat het onderwijs meer moet inspelen op de vraag vanuit het bedrijfsleven.

Nederland klikland; wat zegt dat over ons?, 9 oktober 2019
In Nederland zijn er tal van meldpunten om misstanden aan te kaarten. ‘Klikken’ lijkt sociaal geaccepteerd te zijn, maar aan die sociale controle kleeft een schaduwzijde.

NCSC zet in op het uitfaseren van wachtwoorden, 9 oktober 2019
Het NCSC ziet meer heil in FIDO 2.0, een authenticatiestandaard die gebruikers onder andere via usb-beveiligingssleutels en biometrie laat inloggen.

Kabinet trekt extra geld uit voor ontwikkeling AI, 8 oktober 2019
Nederland moet investeren in kunstmatige intelligentie om de economie sterk te houden, stelt het kabinet. Het kabinet trekt de komende jaren ongeveer een miljard euro uit.

Privacy brengt patiënt soms in gevaar , 8 oktober 2019
Ziekenhuizen en andere zorginstellingen maken gebruik van elektronische patiëntendossiers die niet op elkaar aansluiten en artsen hebben maar beperkt inzage.

Nederlandse CIO's klagen: licentiedwang van techreuzen, 8 oktober 2019
Wurgcontracten, wijzigende licentievoorwaarden, betalingseisen en afgedwongen geheimhoudingsverklaringen zouden standaard praktijk zijn.

AP vraagt gemeenten onderzoek naar slimme steden op, 8 oktober 2019
Gemeenten moeten, voordat zij zogenoemde slimme technologie in hun steden willen toepassen, onderzoeken wat daar de privacyrisico's van zijn.

'Secundair gebruik zorgdata binnen AVG mogelijk', 8 oktober 2019
Onderzoekers en commerciële partijen lieten eerder weten dat "strenge privacyregels" medisch onderzoek in Nederland hinderen. Minister Bruins denkt daar anders over.

Google stopt met scannen gezichten van daklozen , 8 oktober 2019
Het Amerikaanse techbedrijf gaat de aantijgingen onderzoeken en stopt in ieder geval gedurende dat onderzoek met het scannen van gezichten van daklozen.

KPN test 5G-netwerk tussen meerdere locaties, 8 oktober 2019
De test moet laten zien dat met 5G de capaciteit toeneemt en hoge snelheden te realiseren zijn. Ook komen kortere reactietijden en meer precisie beschikbaar.

Ook Nederland bezorgd om plannen Facebook, 7 oktober 2019
Volgens de Nederlandse Justitieminister Ferd Grapperhaus mag "privacy mag nooit het schild worden van criminelen, zoals mensen die kinderporno verspreiden".

DenkTank schetst knelpunten in digitale samenleving, 7 oktober 2019
Knelpunten zijn onder meer het grote aantal Nederlanders (3 miljoen) dat niet digitaal vaardig is en de 'laksheid' als het gaat om het beschermen van de privacy.

EFF: brief VS aan Facebook is aanval op encryptie, 7 oktober 2019
Volgens de Amerikaanse, Britse en Australische overheid lopen met name kinderen gevaar als de berichtendiensten van Facebook worden voorzien van encryptie.

EU: Facebook moet beledigende posts verwijderen, 7 oktober 2019
Facebook en andere sociale media-platformen worden verplicht om alle ‘gelijkaardige berichten’ zelf te zoeken en te verwijderen. Facebook is het niet eens met de verplichting.

Cybercrime per sms levert schade op van 1 miljoen, 7 oktober 2019
Dit jaar kwamen bij de Fraudehelpdesk 14.686 meldingen binnen van slachtoffers die via sms zijn benaderd door internetcriminelen, flink meer dan een jaar geleden.

Vertraging migratie ICT OCW naar DUO kost 4 miljoen, 4 oktober 2019
De totale kosten worden nu geschat tussen de 25 en 30 miljoen euro. Het gaat om een tijdelijke migratie. Uiteindelijk wordt het ondergebracht bij het rijksbrede SSC.

Frankrijk werkt aan ID-systeem met gezichtsherkenning, 4 oktober 2019
Om een digitale ID te maken moeten burgers een selfie maken die vervolgens met de foto in de paspoortchip wordt vergeleken. Daarmee kunnnen ze inloggen bij overheden.

We telefoneren steeds vaker via mobiele apps, 4 oktober 2019
WhatsApp was in 2019 de populairste app. Vorig jaar telefoneerden maar een 3 procent van de WhatsApp-gebruikers met de app, in 2019 is dit bijna 15 procent.

Turkse 'AP' legt legt Facebook forse boete op, 4 oktober 2019
Door een bug op het Facebook-platform konden toegangstokens gestolen worden. Daardoor waren 30 miljoen accounts kwetsbaar. Hierbij zaten ook Turkse gebruikers.

Disney vervangt fotografen door robots, 4 oktober 2019
De fotografen maken souvenirfoto’s die bezoekers mee kunnen kopen. Inmiddels hebben meer dan 90.000 mensen een petitie getekend om de fotografen te behouden.

Minister Bruins laakt ontransparante epd-markt, 3 oktober 2019
Aanleiding is een uitzending, waaruit bleek dat de epd-markt gedomineerd wordt door twee partijen. Dat zou leiden tot vendor lock-in en beperkte mogelijkheden uitwisseling.

'Bedrijven die updates uitstellen zijn ongelofelijke oliebollen', 3 oktober 2019
SP-Kamerlid Van Raak had vragen gesteld naar aanleiding van berichtgeving dat bedrijven en overheden belangrijke updates voor hun VPN-software niet hadden geïnstalleerd.

DigiD met campagne om studenten via app te laten inloggen, 3 oktober 2019
Volgens Logius, aanbieder van DigiD, biedt het de makkelijkste manier om veilig in te loggen. Gebruikers hoeven enkel een pincode op te geven in plaats van een wachtwoord.

'Partners van Facebook twijfelen over libra' , 3 oktober 2019
De bedrijven zouden hun betrokkenheid heroverwegen vanwege de kritiek van overheden op het libra-project, aldus The Washington Post op basis van ingewijden.

Ook bezoek aan super laat straks dataspoor achter, 3 oktober 2019
Retailers weten perfect wat u op hun website uitspookt, maar niet wat u in hun bakstenen winkels doet. De technologie om dat te achterhalen staat wel al klaar.

Conferentie Nederland Digitaal 2020 naar Groningen, 2 oktober 2019
Overheid, ondernemers, onderzoekers en maatschappelijke organisaties praten er over het hoge tempo waarmee maatschappij en economie digitaliseren.

BIT negatief over systeemvernieuwing bij fiscus, 2 oktober 2019
De Belastingdienst heeft te ambitieuze plannen voor de bouw van een nieuwe doelarchitectuur voor het innen van belastinggeld en uitkeren van toeslagen.

Slechts 28 procent van bedrijven voldoet aan de AVG, 2 oktober 2019
Er is onderzoek gedaan in elf landen. Uit een enquête van een jaar geleden dacht nog 78 procent van de bedrijven gereed te zijn bij de invoering van de AVG in mei 2018.

Wet eenvoudiger uitwisseling gegevens vertraagd, 2 oktober 2019
De wetswijziging komt een jaar later dan gepland. Wat wel duidelijk is dat het college van burgemeester en wethouders een nadrukkelijke coördinerende rol krijgt.

EU-hof: vooraf cookies aanvinken ongeldig, 2 oktober 2019
Het Europees Hof bepaalt dat het niet is toegestaan om vooraf cookie-acceptatie aan te vinken. Iedere website hoort standaard een soort Nee/Nee-sticker te dragen.

'Mensen onvoldoende bewust van cybersecurity', 2 oktober 2019
Volgens minister Grapperhaus is cybersecurity nog altijd geen gemeengoed en mensen denken dat het alleen bij anderen misgaat. "De urgentie komt onvoldoende over."

J&V wil bedrijf met slechte ICT-beveiliging aanpakken, 2 oktober 2019
Dat kan een boete of een dwangsom zijn, maar minister Grapperhaus denkt ook na over mandaat voor het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) om in te grijpen.

'Eenvoudiger data over 'kwetsbare burgers' uitwisselen', 1 oktober 2019
Dat is de wens van het kabinet, geuit door minister Ollongren (BZK). Het betreft burgers die op verschillende vlakken problemen hebben, zoals zorg en schulden.

AP doet geen onderzoek naar medische data in de cloud, 1 oktober 2019
Er waren Kamervragen gesteld over MRDM, dat gegevens van patiënten opsloeg zonder dat die op de hoogte waren. De AP ziet geen aanleiding om nader onderzoek te doen.

Paspoorten en ID-kaarten straks voorzien van QR-code, 1 oktober 2019
De maatregel gaat in op 2 augustus 2021. Met de code is het mogelijk om het burgerservicenummer (BSN) digitaal uit te lezen. Het moet identiteitsfraude voorkomen.

CIO PLatform: 'Onmogelijk om aan AVG te kunnen voldoen', 1 oktober 2019
Volgens het CIO Platform moet er een Europees-breed programma worden opgezet zodat softwareleveranciers hun producten kunnen laten voldoen aan de AVG/GDPR.

VNG-position paper over Lokale Rekenkamer, 1 oktober 2019
In de Tweede Kamer ligt een wetdsvoorstel om de rekenkamerfunctie af te schaffen. De VNG is kritisch en kan zich niet vinden in de aannames achter het wetsvoorstel.

Meer Belgische internetters slachtoffer phishing, 30 september 2019
Ondanks de stijging neemt het totale schadebedrag af. Vorig jaar bedroeg het gemiddelde schadebedrag per slachtoffer 1422 euro, dit jaar is dat 885 euro.

Belgisch kabinet achter vingerafdruk op id-kaart, 30 september 2019
Het zou een belangrijke stap zijn in de strijd tegen identiteitsfraude door criminelen en terroristen. De Belgische Raad van State moet het voorstel nog goedkeuren.

'Honderden Nederlandse bedrijven kwetsbaar door lek', 30 september 2019
Het gaat om een lek in de VPN-client. Slachtoffers zouden ICT-bedrijven, zorginstellingen, onderwijsinstellingen en een beursgenoteerde onderneming zijn.

SIDN verzorgt backbone van identiteits-app Irma, 30 september 2019
Het gegevensverkeer dat Irma genereert, verloopt nu via de beheerder van het nl-domein. Het verhoogt de betrouwbaarheid, beschikbaarheid en de continuïteit.

Raymond Knops houdt meerdere opties open voor BIT , 30 september 2019
De bewindsman ziet drie scenario’s: BIT als onderdeel van een ministerie, BIT als zelfstandig organisatie binnen het Rijk of BIT als onafhankelijk controle- en adviesorgaan.

'Mensen in 70 landen gemanipuleerd via sociale media', 27 september 2019
Het manipuleren varieert van mensen die dit onder hun eigen naam doen tot organisaties die een leger van botaccounts inzetten dat automatisch berichten verspreidt.

RDP-aanval kostte gemeente Lochem zo'n 200.000 euro, 27 september 2019
Begin juni van dit jaar werd de gemeente ingelicht over een aanval waarbij er via het Remote Desktop Protocol toegang tot een thuiswerkserver was verkregen.

Belgische vitale bedrijven digitaal goed beveiligd, 27 september 2019
Onder vitale bedrijven worden bedrijven gerekend die een kritieke infrastructuur beheren en dus van cruciaal belang zijn voor het functioneren van het land.

Google weigert Franse uitgevers te betalen, 27 september 2019
Google moet betalen voor het gebruik van een 'nieuws-snippet'. Daar heeft het techbedrijf geen oren naar, dus zal het enkel nog een link naar artikels laten zien.

Politie start nieuw experiment met chatbot Wout, 27 september 2019
Bewoners van Zwolle en Rotterdam IJsselmonde kunnen meldingen over geluidsoverlast doorgeven. Eerder werd het al ingezet om vuurwerkoverlast te melden.

Nederlanders ‘naïef’ over digitale veiligheid, 26 september 2019
Ruim 70 procent van de Nederlanders is ooit slachtoffer geweest van cybercriminaliteit, waarvan phishing de meest gebruikte vorm is. Toch doen we er weinig aan.

'Bedrijven verbieden om klanten stiekem te volgen', 26 september 2019
Volgens de Amerikaanse dataspecialist Alex Pentland hebben bedrijven die individuele data niet nodig. "Individuele gegevens zijn niet nuttiger dan de geaggregeerde".

Provincie Zuid-Holland onderneemt actie na datalek, 26 september 2019
Het ging om een lek in het IT-systeem waarin gegevens worden geregistreerd 'voor de salarisverwerking, het verstrekken van toegangspassen en IT-middelen'.

'Digitale veiligheid Internet of Things-apparaten niet oké', 26 september 2019
22 consumentenapparaten werden onderzocht, zoals ip-camera’s, deursloten, babyfoons en thermostaten en die scoorden slecht op het gebied van veiligheid en privacy.

CIO Platform Nederland: AVG is onwerkbaar, 26 september 2019
Volgens het platform zijn er enorm veel tijd en kosten gemoeid met het op orde krijgen van programmatuur en overeenkomsten van producten en diensten.

CBS biedt handleidingen voor gebruik open data, 26 september 2019
Het CBS is in 2014 gestart met een portal voor het beschikbaar stellen van open data en om het gebruik van open data te stimuleren, is een handleiding geschreven.

Nederlanders voor gezichtsherkenning in openbare ruimtes, 25 september 2019
52 Procent van de ondervraagden ziet het gebruik van camera's met gezichtsherkenning wel zitten, aldus Maurice de Hond, met name om criminelen op te sporen.

Tilburg beziet breder inzetten scanauto, 25 september 2019
Burgemeester Weterings ziet veel mogelijkheden voor de scanauto's, bijvoorbeeld het aanpakken van hufterig gedrag of de verloedering van de stad.

Google mag recht om vergeten te worden tot EU beperken, 25 september 2019
Het Europees Hof van Justitie heeft gisteren geoordeeld dat de Amerikaanse techgigant niet verplicht is om links te verwijderen voor alle versies van zijn zoekmachine.

Kamer wil algoritmemeldplicht voor de overheid, 25 september 2019
Volgens Tweede-Kamerlid Kees Verhoeven (D66) zijn "algoritmes onzichtbaar, maar kunnen die een ingrijpende werking hebben op levens van mensen."

Meer gemeenten respecteren privacy burger, 25 september 2019
In 2017 ging 17 procent op dit vlak de fout in, vorig jaar 15 procent en dit jaar op 13 procent. Het onderzoek 'Bereikbaarheid Gemeenten' is uitgevoerd door Wij Verdienen Beter.

Nederland investeert in 'wereldwijde cyberveiligheid', 24 september 2019
Ons land investeert 1 miljoen in het Digital Development Partnership van de Wereldbank, een platform voor digitale innovatie en financiering van ontwikkelingshulp.

Mogen we overal vergeten worden?, 24 september 2019
Vandaag beslist het Europese Hof van Justitie over de vraag of Europese wetten om de privacy te beschermen alleen in Europa belangrijk zijn of ook daarbuiten.

Duizenden leden Nextdoor vragen hun data op, 24 september 2019
In de populaire app Nextdoor praten bewoners met elkaar over hun buurt. Wat doet het bedrijf met die gegevens? Gebruikers die het niet vertrouwen willen hun data inzien.

HagaZiekenhuis ontslaat medewerker wegens datalek, 24 september 2019
Bij het datalek werden formulieren met patiëntgegevens in een winkelwagentje achtergelaten. De formulieren maakten deel uit van een dienstoverdracht.

Google gaat weer meeluisteren met spraakassistent, 24 september 2019
Een verschil met eerder is dat gebruikers nu een duidelijke uitleg krijgen over wat er met de audiofragmenten gebeurt en ze uitdrukkelijk hun toestemming geven.

Technologiereuzen lanceren forum tegen extremisme, 24 september 2019
Het Global Internet Forum to Counter Terrorism streeft ernaar om 'haatdragende, terroristische en extremistische' inhoud op het internet te bestrijden.

Utrecht spoort afval en fietswrakken met scanauto op, 23 september 2019
De gemeente Utrecht vindt dat de scanauto meer kan dan alleen het uitvoeren van parkeercontroles. Ook Amsterdam heeft de taken van de auto al uitgebreid.

Bedrijf VS heeft databank van 100.000 AI-gezichten, 23 september 2019
Wie van deze databank gebruik wil maken, hoeft daar niets voor te betalen. De maker van de database geeft aan dat de technologie nog niet helemaal honderd procent is.

'Lek geeft toegang tot duizenden slimme camera's', 23 september 2019
Het lek zorgt ervoor dat op zo'n veertienduizend beveiligingscamera's en babyfoons in Nederlandse huishoudens door kwaadwillenden kan worden meegekeken.

CBS vervangt legacy 1,5 jaar eerder dan gepland, 23 september 2019
De vervanging is nodig onder meer omdat de medewerker die het oude systeem had gebouwd, met pensioen gaat. Ook waren de techniek en werkwijze verouderd.

Kamer onderzoekt perikelen bij onder meer UWV, 23 september 2019
Naar verwachting zal in het onderzoek veel aandacht zijn voor ICT. Als het onderzoek een zware focus op ICT krijgt, is het feitelijk een vervolg op Commissie-Elias.

IT-index: stuivertje wisselen DK en NL, 20 september 2019
Nederland (4) blijft het Verenigd Koninkrijk (5) voor. Koploper is opnieuw de VS, gevolgd door Duitsland. België weet twee plaatsen te stijgen, van de 21de naar de 19de plek.

Generatie Z is online makkelijk te beïnvloeden, 20 september 2019
41 procent van hen is het ermee eens dat zij zich gemakkelijk online laten beïnvloeden, onder meer door reclame, nieuwsbronnen, of vrienden op sociale media.

MCL is digitale beelden van duizenden patiënten kwijt , 20 september 2019
Het gaat om digitale beelden van 3300 patiënten van het Medisch Centrum Leeuwarden. Bij een opschoonactie van het archief zijn deze per ongeluk gewist.

Consultatie geautomatiseerd opvragen bankgegevens, 20 september 2019
Burgers, bedrijven en belangengroepen kunnen hun mening geven over het wetsvoorstel voor de Wet Verwijzingsportaal Bankgegevens.

UvA-onderzoeker: ‘Ai moet eerlijker en inclusiever’, 20 september 2019
Volgens wetenschapper Sennay Ghebreab ligt in de huidige snelheid waarin kunstmatige intelligentie zich ontwikkelt discriminatie op de loer. Hij pleit voor een Civic AI Lab.

Kwart jongeren voor delen van bankgegevens , 19 september 2019
Banken moeten vanaf eind vorige week hun systemen openstellen in het kader van PSD2 en het zijn vooral jongeren die interesse hebben. Ouderen (nog) niet.

'Geen gevallen van 'warshipping' in Nederland bekend', 19 september 2019
Warshipping staat voor een aanval waarbij een aanvaller via de post een minicomputer naar een bedrijf verstuurt en vervolgens op afstand via een wifinetwerk aanvalt.

Gezichtsherkenningssystemen politie weer onder vuur, 19 september 2019
Aanleiding is het bericht over een database van de politie waarin 2,2 miljoen foto's van 1,3 miljoen mensen staan. Er werden eerdere vragen over de kwestie gesteld.

'Medische scans 25.000 Nederlanders onbeveiligd online', 19 september 2019
De medische gegevens zijn onder meer voorzien van voor- en achternamen en geboortedatums van patiënten en zijn in te zien zonder wachtwoord.

Kabinet schuift 148 mln per jaar extra naar DUO-ict, 19 september 2019
Het geld wordt ingezet voor gebruik, onderhoud en vervanging van de ict-systemen van de Dienst Uitvoering Onderwijs. Dat werd bekendgemaakt op Prinsjesdag.

Hogere kosten DigiD door versterken van beveiliging, 18 september 2019
Logius rekent nu voor elke inlog via DigiD 0,12 euro, exclusief btw. Deze kosten, die door afnemers van de dienst moeten worden betaald, stijgen volgend jaar naar 0,14 euro.

Onderzoek financiering Autoriteit Persoonsgegevens, 18 september 2019
Vorige week gaf de AP aan dat het meer klachten ontvangt dan het aan kan. De Autoriteit Persoonsgegevens beschikt nu over een budget van 18,6 miljoen euro.

Fonteinen in Antwerpen krijgen slimme sensoren, 18 september 2019
De sensoren in de 47 fontijnen zullen onder meer dienen om het water- en energieverbruik te kunnen inperken en om de kwaliteit van het water beter te controleren.

Kabinet maakt WBSO gunstiger voor ICT-sector, 18 september 2019
Zo zal meer rekening worden gehouden met snellere ontwikkelcycli in de ict-sector. Veel softwarebedrijven gaven aan niet meerdere kwartalen tegelijk vooruit te kunnen kijken.

Techsector: plan voor toekomstfonds nog erg vaag, 18 september 2019
Het vooruitzicht van een investeringsfonds van de overheid slaat nog niet aan bij de techsector. Tech-ondernemers willen met name structurele maatregelen.

Minister wil breed beleid over ‘wobben’ appjes, 17 september 2019
Volgens minister Ollongren is het niet zo dat ieder bericht van een ambtenaar of bestuurder zomaar kan worden opgevraagd. " ‘Privé-berichten vallen niet onder de Wob."

Hoogleraar wil invoering set medische basisgegevens, 17 september 2019
De gegevens zouden voor elke arts die een patiënt behandelt toegankelijk moeten zijn, maar minister Bruno Bruins voor Medische Zorg ziet niets in het plan.

AP onderzoekt e-mailonderzoek Maastricht, 17 september 2019
De Limburgse gemeente schakelde een recherchebureau in om e-mailaccounts van 41 kritische ambtenaren te lezen, zonder dat die hiervan op de hoogte waren.

'China achter hack Australische parlement' , 17 september 2019
In februari werd bekend dat hackers waren doorgedrongen in de computersystemen van het Australische parlement, drie maanden voor de verkiezingen.

'Data bevolking Ecuador op straat door serverlek', 17 september 2019
Onderzoekers vonden onder meer informatie over stambomen van families, autoregistraties, thuisadressen, financiële en arbeidsgerelateerde informatie.

Verbazing over nieuwe informatiestrategie gemeente, 16 september 2019
De gemeente Amsterdam publiceert niet meer standaard alle vergunningsaanvragen die horecabedrijven doen. Die maatregel leidt tot tal van verontwaardigde reacties.

‘Mensen hebben totaal geen idee hoe ver het gaat', 16 september 2019
Computerwetenschapper Serge Egelman maakt zich grote zorgen over schimmige bedrijven die gretig geld verdienen aan de handel in persoonlijke gegevens.

Polen richt aparte legereenheid voor cyberspace op, 16 september 2019
De eenheid moet dan ruim 2000 militairen tellen, worden in militaire universiteiten opgeleid en zullen onder meer in 'cryptografie, IT en cyber' zijn gespecialiseerd.

Onze privacy is hun brood, 16 september 2019
De nieuwe privacywetgeving heeft geleid tot een nieuw beroep: de AVG-adviseur. NRC sprak vier mensen die (mede) dankzij de AVG hun brood verdienen.

Facebookmunt aan tafel bij de centrale banken , 16 september 2019
In Basel vindt een officieel gesprek plaats tussen de bedenkers en de monetaire wereldtop. Volgens NRC staat de mensen van Facebook geen warm welkom te wachten.

GroenLinks in Deventer wil camera’s op zwart, 13 september 2019
De fractie van GroenLinks wil dat de privacy van de bewoners ook bij de inzet van verkeerscamera’s goed wordt gewaarborgd en heeft schriftelijke vragen gesteld.

BSI: veel Duitsers doen niets aan internetveiligheid, 13 september 2019
Het snel installeren van beveiligingsupdates wordt door slechts 36 procent gedaan, terwijl maar 5 procent op openbare wifi-netwerken een bescherming (vpn) gebruikt.

Ziekenhuis weet niet hoe patiëntenlijst kon lekken, 13 september 2019
Volgens het HagaZiekenhuis stonden gegevens van 19 patiënten op de lijsten. De gegevens werden gevonden in een winkelwagentje in een supermarkt in Rijswijk.

Huawei biedt 5G-technologie te koop aan voor concurrenten, 13 september 2019
Door de technologie te verkopen aan een Westers bedrijf wil Huawei het wantrouwen van onder andere de VS over de veiligheid van de technologie counteren.

Frankrijk wil Facebook-munt in Europa blokkeren , 13 september 2019
Libra, de virtuele munt waar Facebook aan werkt brengt het financiële gezag van regeringen in gevaar, aldus de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire donderdag.

'inzet camera's prima, maar niet in een woonstraat' , 12 september 2019
Uit onderzoek blijkt dat burgers niet het gevoel willen krijgen dat ze continu bekeken worden. Ook moet er goed worden nagedacht over beveiliging van persoonsgegevens.

Grote ondernemingen vragen VS om eigen AVG, 12 september 2019
Het zou niet alleen de privacy van Amerikaanse consumenten moeten beschermen, maar ook de aanvoerdersrol van de Verenigde Staten in de wereld moeten bevestigen.

Minister: CBR nog bezig om aan de AVG te voldoen, 12 september 2019
Recent kwam het CBR in het nieuws vanwege een aantal datalekken. Minister Van Nieuwenhuizen rekent eroip dat het CBR eind dit jaar voldoet aan de AVG.

Onderzoek dataverzameling via 'sleepwethacks' , 12 september 2019
Onderzocht wordt of de AIVD en MIVD zich houden aan de wet bij de inzet en toepassing van hacks waarbij grote hoeveelheden gegevens verworven kunnen worden.

Stijging ICT-kosten gemeenten zet in 2018 door, 12 september 2019
De gemiddelde ICT-kosten per inwoner stijgen naar 84 euro. Verdere digitalisering maakt dat gemeenten 2,8 procent van hun begroting uitgeven aan automatisering.

Toegang tot OV-data laat te lang op zich wachten, 11 september 2019
Dat terwijl, volgens Stichting Open Geo en Open State Foundation, de OV-data erg waardevol zijn en aan de basis kunnen staan van talloze toepassingen.

Politie voldoet niet aan wet bij opslag van foto's in database, 11 september 2019
Kamerlid Kees Verhoeven (D66) wilde onder meer van de minister weten op basis van welke wetten de foto's worden opgeslagen en of dit wel proportioneel is.

'Aanpassingen nodig om verdachten via 5G te vinden', 11 september 2019
Volgens minister Grapperhaus werkt de huidige werkwijze voor het identificeren en lokaliseren van personen niet in het 5G-netwerk en dus zijn er aanpassingen nodig.

Vijftig Amerikaanse staten onderzoeken Google , 11 september 2019
Bekeken wordt of er sprake is van een kartelvorming. Volgens procureur-generaal Paxton is er geen sprake van een rechtszaak, maar "om de feiten te bepalen".

EU-roadmap voor AI-standaard in de maak , 11 september 2019
In de roadmap komt onder meer een actieplan om maatregelen te implementeren en in de toekomst te komen tot Europese standaarden ten aanzien van AI.

UWV moet schadevergoeding betalen na datalek, 10 september 2019
Het UWV deelde onterecht informatie van een werkneemster over haar burn-out met haar nieuwe werkgever. Hierdoor heeft de instantie de privacyverordening AVG overtreden.

Data science op een hoger plan door EU-programma, 10 september 2019
Met een financiële bijdrage kunnen data scientists tijdelijk bij een ander type organisatie werken. Zo kunnen ze hun kennis en ervaring verder ontwikkelen.

Particuliere beveiligers bekijken beelden voor politie, 10 september 2019
D66 stelde vragen over een platform dat beelden van bodycams, gemeentelijke bewakingscamera’s, Rijkswaterstaat, NS-stations, helikopters en drones koppelt.

'Chinese iPhone-fabriek lapt regels aan laars' , 10 september 2019
Volgens China Labor Watch worden er tal van overtredingen begaan, onder meer wat betreft het aantal tijdelijke werknemers, de wijze van ontslag nemen en betalingen.

Regionale 112-meldkamers ‘spelen met levens’ , 10 september 2019
De zestien regionale politiemeldkamers die ons land telt, kampen met onderbezetting en gebrekkige techniek. Daardoor lopen mensen in nood extra gevaar.

Autoriteit Persoonsgegevens krijgt 15.000 privacyklachten, 9 september 2019
Het aantal klachten is bijna zestig procent meer dan in de tweede helft van 2018. De AP geeft ook aan dat het aantal meer is dan zij eigenlijk aan kan.

'Informeren ouders over tandartsbezoek kind mag', 9 september 2019
Minister Bruins vond dat het niet kon, maar de Autoriteit Persoonsgegevens ziet geen bezwaar in het versturen van een brief aan de ouders over tandartsbezoek.

Patiëntdata ziekenhuis in winkelwagentje gevonden, 9 september 2019
Het betreft lijsten met patiëntgegevens van het Haagse HagaZiekenhuis. Op de lijsten staan namen, geboortedata, aandoeningen en medicatie van patiënten.

OM uit zorgen over mogelijke afpersing via deepfakes, 9 september 2019
Bij deepfake-filmpjes wordenbeelden via algoritmes gemanipuleerd. Het OM vindt het niet nodig om het bestaande strafrecht aan te passen, maar wil wel een debat.

WRR: Nederland niet klaar voor digitale ramp, 9 september 2019
De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid vindt dat een betere voorbereiding van de samenleving, overheid en bedrijven op digitale ontwrichting nodig is.

Dwarsbomen BIT schiet Kamer in verkeerde keelgat , 6 september 2019
Onder andere VVD, D66, het CDA en de SP eisen dat de positie van het Bureau ICT-toetsing verder wordt versterkt en dat de onafhankelijkheid beter wordt gewaarborgd.

Subsidieregeling voor data-uitwisseling in de zorg, 6 september 2019
De subsidieregeling met de naam InZicht bestaat vooralsnog uit twee onderdelen: de module PGO (Persoonlijke Gezondheids Omgeving) en de module eOverdracht.

Vijf Duitse steden live met 5G, 6 september 2019
Berlijn, München, Keulen, Bonn en Darmstadt bieden inmiddels 5G-diensten met een bandbreedte tot 1 Gigabit per seconde. Hamburg en Leipzig volgen later dit jaar.

'Bedrijven moeten surveillance in China niet faciliteren', 6 september 2019
Minister Kaag vindt de inzet van Nederlandse technologie voor het onderdrukken van bevolkingsgroepen of het schenden van mensenrechten ionwenselijk.

Korpschef Paauw: privacy opofferen om drugs , 6 september 2019
Ter bestrijding van de criminaliteit wil Paauw bestanden kunnen koppelen van onder meer de politie, justitie en gemeenten, Belastingdienst en jeugdzorg.

Ministerie vindt toezichthouder ict te kritisch, 5 september 2019
Het BIT toetst ict-projecten van de overheid op noodzaak, effectiviteit en haalbaarheid. Topambtenaren en bewindspersonen zijn niet blij met het krachtige instrument.

PSD2-me-niet website is live, 5 september 2019
Op de website is de kern van het project direct duidelijk verwoord: ‘welke betalingen houdt u liever geheim?‘. De website is een initiatief van PrivacyFirst.

'Gebruik gezichtsherkenning door politie legitiem', 5 september 2019
Een Brits hooggerechtshof vindt niet dat de politie van South Wales gezichtsherkenningstechnologie verkeerd heeft ingezet in de afgelopen jaren.

'Google deelt persoonsgegevens met adverteerders', 5 september 2019
Johnny Ryan zegt bewijs van deze praktijken te hebben ingediend bij de Ierse privacytoezichthouder, die de Europese activiteiten van Google in de gaten houdt.

Franse overheid ontdekt omvangrijke phishingcampagne, 5 september 2019
De campagne is tegen landen, denktanks en diplomatieke organisaties is gericht, waaronder de ministeries van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Korea.

UvA benoemt vierde hoogleraar AI, 5 september 2019
Natali Helberger, hoogleraar Informatierecht, gaat de juridische, ethische en beleidsmatige uitdagingen die gepaard gaan met het gebruik van algoritmes en AI onderzoeken.

EU vraagt welke open source geaudit moet worden, 4 september 2019
In 2014 startte het Free and Open Source Software Audit project en een onderdeel daarvan is het auditen van software. Via een enquête vraagt de EU nu input.

RDW start proef om rijbewijs via DigiD-app te verlengen, 4 september 2019
Wie zijn rijbewijs digitaal wil verlengen moet wel een Androidtelefoon gebruiken en aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet de gemeente deelnemen aan de proef.

Betalen met handpalmscan roept privacyvragen op , 4 september 2019
Volgens de directrice van de school moet de maatregel voor meer gemak zorgen, maar de Gegevensbeschermingsautoriteit in België is niet bepaald overtuigd.

NS krijgt gelijk in zaak anonieme OV-chipkaart , 4 september 2019
Volgens Michiel Jonker zou de anonieme OV-chipkaart niet zo anoniem als de NS doet voorkomen, maar de rechter ging niet mee in de opvatting van Jonker.

UWV benoemt externe voorzitter ict-adviesraad, 4 september 2019
Het Audit Committee moet zich vanaf september dit jaar meer richten op ict en krijgt daarom een externe onafhankelijke voorzitter. Dat wordt Hans van der Vlist.

'Googles Privacy Sandbox helpt privacy gebruikers niet', 3 september 2019
Bennett Cyphers van de EFF vindt dat de Privacy Sandbox gebruikers helemaal niet helpt. Hij gelooft dat de toepassing alleen draait om Googles netto winst.

AP belicht verwerkersovereenkomst, 3 september 2019
De AP startte in mei een campagne met praktische informatie over de AVG. De campagne is nu uitgebreid over het verwerkers van persoonsgegevens.

Nieuwe versie van data.overheid.nl gelanceerd, 3 september 2019
Aan de hand van wensen van gebruikers zijn zichtbare verbeteringen doorgevoerd in de structuur van de site. Zo is de actualiteitenpagina flink op de schop gegaan.

Minister spreekt werkgevers aan op 'rij Mono', 3 september 2019
Van Nieuwenhuizen verzoekt werkgevers om met hun medewerkers afspraken te maken over smartphonegedrag in de auto of op de fiets. Daartoe is 'rij Mono' gestart.

Bloomberg: 'Google schikt privacyzaak YouTube' , 2 september 2019
YouTube werd ervan beschuldigd illegaal informatie te verzamelen van kinderen jonger dan 13 jaar. Ook zou zonder toestemming van ouders gegevens zijn gedeeld.

KPN begint met afsluiten van ISDN-lijnen, 2 september 2019
ISDN (Integrated services digital network) is de techniek die het bijna dertig jaar geleden voor eerst mogelijk maakte om over één telefoonlijn zowel te bellen als te internetten.

‘Europa maakt exact dezelfde fouten als bij 4G', 2 september 2019
Ronnie Leten, voorzitter van telecombedrijf Ericsson, vindt het erg dat Europa treuzelt als het gaat om de uitrol van 5G. Volgens hem biedt 5G enorm veel mogelijkheden.

Grootste privacyschenders Big Brother Awards gezocht, 2 september 2019
Dit jaar worden voor de 15de keer de Big Brother Awards uitgereikt. Vorig jaar vielen onder anderen minister De Jonge (VWS) en de Kamer van Koophandel in de prijzen.

Minister: onderzoek risico's cryptomunt Facebook, 2 september 2019
Minister Hoekstra laat weten dat hij het op voorhand niet onwenselijk vindt dat bedrijven innoveren in het betalingsverkeer. Wel moet er goed gekeken worden naar de risico's.

'Zorgdata hergebruiken voor beleid en statistiek', 30 augustus 2019
Dat stellen het CBS en Nivel. Zij vinden het jammer dat zorgdata niet beter worden gebruikt, want ze bevatten een schat aan informatie die kan worden hergebruikt.

Nog steeds veel te weinig laadpalen, 30 augustus 2019
Uit cijfers van de vier grote steden en vier provincies is gebleken dat er vorig jaar 90.000 gebruikers 6000 publieke laadpalen moesten delen. Te weinig, zo is de conclusie.

Bits of Freedom: Kom op kabinet, kom op voor ons!, 30 augustus 2019
Er ligt een concept wetsvoorstel over het auteursrecht. BoF vindt dat het kabinet veel meer haar best moet doen om de belangen van de internetgebruiker te beschermen.

‘Privacyregels hinderen aanpak witwassen’, 30 augustus 2019
Aanleiding is het rapport over drugspraktijken in Amsterdam, waaruit onder meer blijkt dat vaak niet te achterhalen wie de feitelijke, de echte kopers zijn van onroerend goed.

Leerlingen Sint-Bavo betalen binnenkort met hun handpalm, 30 augustus 2019
Maaltijdkaarten en bonnetjes worden vervangen door een futuristische handpalmscan. Het initiatief geeft niet alleen voordeel, er zijn ook zorgen over de privacy.

Arnhemmer weer naar rechter om privacy, 29 augustus 2019
Eerder hekelde Michiel Jonker de anonieme OV-chipkaart die niet anoniem zou zijn. Ditmaal gaat het om de Arnhemse afvalpas. De gemeente vindt dat zij juist handelt.

Apple geeft officieel opheldering over afluisteren Siri, 29 augustus 2019
Apple stopt niet met het afluisteren, maar laat dit voortaan doen door eigen medewerkers, gaat de opnames ook niet meer bewaren en er komt een opt-in optie om mee te doen.

Zzp'er krijgt nieuw btw-identificatienummer, 29 augustus 2019
Het huidige btw-nummer is in strijd met de privacywet. De Belastingdienst heeft gekozen voor een tussenoplossing, waardoor ondernemers twee nummers gaan gebruiken.

Vooronderzoek naar vacaturezoekmachine Google , 29 augustus 2019
Het initiatief van de Europese Commissie komt na een klacht van 23 bedrijven die vacaturesites beheren. Volgens hen zou 'Google for Jobs' zijn marktpositie misbruiken.

Politie VS kan beeld slimme deurbel opvragen, 29 augustus 2019
Agenten krijgen geen toegang tot livebeelden. De politie kan via e-mail om toestemming vragen. Eigenaren kunnen het verzoek inwilligen of afwijzen.

Nederland vraagt EU-onderzoek naar Microsoft, 28 augustus 2019
De Autoriteit Persoonsgegevens raadt Windows 10-gebruikers aan tijdens de installatie en het gebruik goed op de privacy-instellingen te letten.

'Toename ransomware-aanvallen door verzekeraars', 28 augustus 2019
De afgelopen maanden werden meerdere Amerikaanse steden getroffen door ransomware. De verzekering dekte in de meeste gevallen het gros van het losgeld.

Skype wordt officieel telecomoperator in België, 28 augustus 2019
Skype legt zich neer bij de beslissing van het Europees Hof en wordt vanaf nu officieel een telecomoperator. Dat betekent ook nieuwe regels en wetten.

Zweedse school krijgt boete voor gebruik gezichtsherkenning , 28 augustus 2019
Een regionale school gebruikte gezichtsherkenning om de aanwezigheid van haar studenten te meten. De school krijgt een boete van bijna 19.000 euro.

Facebook schept regels politieke advertenties aan, 28 augustus 2019
Adverteerders moeten informatie aanleveren over wie ze zijn en waar ze gevestigd zijn. Ook moeten ze in de advertentie kenbaar maken door wie deze betaald is.

'Digitale formulieren overheid kunnen beter', 27 augustus 2019
"Luister naar de burgers". Dat zegt de Ombusdman. Ze willen bijvoorbeeld eenvoudige taal, overzichtelijke formulieren en makkelijk bijlagen kunnen uploaden.

Facebook Libra-partners krabbelen al terug, 27 augustus 2019
In een poging om hun imago te redden willen drie partners uit de Libra Association terugkrabbelen. Kritiek en toezicht leiden tot angst. De Libra ligt aardig onder vuur.

IBM heeft 'eerste quantumbestendige tapedrive' , 27 augustus 2019
IBM is niet de enige partij die werkt aan een post-quantumstandaard. Het moet ervoor zorgen dat gegevens de komende decennia veilig bewaard worden.

Onderzoekers Princeton University hekelen visie Google , 27 augustus 2019
Het kan gebruikers geen zinnige privacybescherming bieden en ook de eigen zakelijke belangen beschermen. Aanleiding is de komst van de Privacy Sandbox.

Facebook mag weer data verzamelen van Duitsers, 27 augustus 2019
De rechter heeft een beslissing van de Duitse kartelwaakhond over het databeleid van de sociale mediagigant teruggedraaid. Het gaat wel om een voorlopige actie.

D66 wil opheldering over anonieme OV-chipkaart, 26 augustus 2019
Volgens treinreiziger Michiel Jonker is de kaart niet anoniem. Het saldo overgemaakt naar de back-office van het bedrijf TLS, dat in opdracht van NS betalingen afhandelt.

Faalkaart toont kwetsbaarheid ict overheden, 26 augustus 2019
De site zoekt welke domeinnamen gemeenten bezitten en controleert een aantal onderdelen.Bijvoorbeeld of het beveiligingscertificaat van de site klopt.

Nationale supercomputer maakt kans op top 50-positie , 26 augustus 2019
Voor de nationale supercomputer is een budget beschikbaar van rond de 20 miljoen euro. De drie computers die de ranglijst aanvoeren, kosten circa 600 miljoen dollar.

Mogelijke Chinese spionage weerhouden Nederlanders niet, 26 augustus 2019
Ondanks de aanwijzingen dat Chinese merken hun klanten bespioneren, blijft de Nederlandse consument producten uit de Aziatische grootmacht kopen.

Zorgverzekeraars maken gebruik van tracking-software, 26 augustus 2019
Uit onderzoek van Reporter Radio blijkt dat 21 van de 26 onderzochte zorgverzekeraars gebruikmaken van de omstreden methode om het gedrag van klanten te monitoren.

Dit houdt de nieuwe betaalwet PSD2 in, 23 augustus 2019
Op 14 september wordt een deel van de wetgeving rond de nieuwe Europese richtlijn voor betalingsverkeer van kracht, maar wat is het en wat betekent het?

Overijssel sluit tijdelijk webmail af wegens phishingaanval, 23 augustus 2019
Eind juni wist een aanvaller via phishing de inloggegevens van een provinciemedewerker te bemachtigen en kreeg zo toegang tot zijn webmail.

Singapore wil burgers van fitnesstracker voorzien, 23 augustus 2019
Met de tracker wil Singapore de gezondheid van burgers verbeteren en hun leefstijl veranderen. Gebruikers zijn niet verplicht om de data te delen met de overheid.

'Europa wil strikte regels rond gezichtsherkenning' , 23 augustus 2019
Door middel van de regels moet het alsmaar toenemende gebruik van deze techniek door bedrijven en overheden worden beperkt, zo heeft de Financial Times opgetekend.

Kabinet wil phishing via sms'jes aanpakken, 23 augustus 2019
Het gaat om sms'jes die afkomstig lijken van een bank, maar zijn verstuurd door oplichters in een poging om de inloggegevens van slachtoffers te achterhalen.

Column Lotte de Bruijn: Wal en schip, 22 augustus 2019
Lotte de Bruijn (Nederland ICT) gaat graag voor één gezamenlijke strategie met betrekking tot een actieplan digitalisering, maar merkt dat dat nog best lastig is.

Een debat over privacy is nodig, 22 augustus 2019
Trouw vindt dat mensen als Michiel Jonker noodzakelijk zijn om grenzen scherp te krijgen. Jonker is een groot pleitbezorger van privacy en gaat daarvoor ver.

14de editie van de Nationale DenkTank van start gegaan, 22 augustus 2019
Twintig jonge academici doen vier maanden onderzoek, maken analyses, ontwikkelen een visie en dragen oplossingen aan voor een urgent maatschappelijk vraagstuk.

Satellieten volgen u overal, 22 augustus 2019
Satellieten kunnen verschillende sectoren grote voordelen opleveren, maar tegelijkertijd is er ook een toenemende vrees voor een onophoudelijke surveillance.

Openbare consultatie open standaarden gestart, 22 augustus 2019
Geïnteresseerden hebben de mogelijkheid om mee te praten over een aantal standaarden die in aanmerking komen voor de 'pas-toe-of-leg-uit'-lijst van Forum Standaardisatie.

PSD2 verplicht tweefactorauthenticatie internetbankieren, 21 augustus 2019
Op 14 september wordt de Europese betaalrichtlijn PSD2 van kracht en moeten alle banken in de EU tweefactorauthenticatie voor internetbankieren gebruiken.

Hacker komt binnen in mail van provincie Overijssel, 21 augustus 2019
Uit onderzoek blijkt dat het onwaarschijnlijk is dat de hacker gevoelige (persoons)gegevens heeft buitgemaakt. De provincie heeft inmiddels aangifte gedaan.

'EU bekijkt digitale munt Libra van Facebook' , 21 augustus 2019
De Europese kartelautoriteiten zijn bang dat de Libra marktverstorend kan werken bij onder meer uitwisseling van informatie en het gebruik van consumentengegevens.

Grapperhaus: verbod op anonieme simkaarten niet zinvol, 21 augustus 2019
Kamerlid Van Wijngaarden (VVD) wilde weten of anonieme simkaarten kunnen worden afgeschaft, onder meer omdat die ook veel worden gebruikt door criminelen.

Snel beslissing over bestemming Burumer schotels , 21 augustus 2019
Waar de schotels naartoe gaan, wil staatssecretaris Keijzer (EZK) niet zeggen. Ook is niet bekend of ze binnen Europa een nieuwe bestemming krijgen of daarbuiten.

Europa krijgt op acht locaties supercomputers, 20 augustus 2019
De machines worden ingezet bij de ontwikkeling van toepassingen, zoals gepersonaliseerde geneeskunde, bio-engineering, en klimaatverandering.

‘Nederlands recht niet klaar voor big data’, 20 augustus 2019
Volgens onderzoekers starten veel big-dataprojecten zonder goed plan of evaluatie achteraf en ook gebeurt het delen van een dergelijk proces vaak ongereguleerd.

Werkgever mag vingerafdruk niet zomaar verplichten, 20 augustus 2019
De schoenwinkel eiste van werknemers dat zij hun vingerafdruk afstonden om een nieuw kassasysteem te bedienen. De rechter vindt het in strijd met de AVG.

Huawei krijgt negentig dagen langer respijt, 20 augustus 2019
Al sinds mei van dit jaar worstelt de Chinese smartphonegigant met restricties die opgelegd zijn door de Amerikaanse autoriteiten. De opschorting liep gisteren af.

Microsoft waarschuwt voor aanval via 404-pagina's, 20 augustus 2019
Bij de aanval waar Microsoft voor waarschuwt laten de aanvallers een aangepaste 404-pagina zien die op een legitieme inlogpagina van het Amerikaanse techbedrijf lijkt.

China lanceert eerste commerciële raket , 19 augustus 2019
China Aerospace Science and Technology Corporation wil satellieten lanceren voor diverse zakelijke doeleinden, zoals snelle dataoverdracht via internet.

Apple en EU in september voor rechter om boete, 19 augustus 2019
Het gaat om een hoorzitting over de Europese belastingnaheffing van 13 miljard euro richting Apple. Het Europese hoofdkantoor van Apple staat in Ierland.

Onderzoek naar gezichtsherkenning King's Cross, 19 augustus 2019
In een regio rond het treinstation King's Cross in Londen worden dagelijks miljoenen mensen gefilmd en geanalyseerd door een privéfirma. Daar zijn tal van zorgen over.

Kamervragen over delen van data Siri-gebruikers , 19 augustus 2019
Kamerleden Van den Berg en Van Dam willen weten of de AP actie richting Apple heeft ondernomen en of hun manier van delen van gegevens een privacyschending is.

Etten-Leur lekt 2000 e-mailadressen van inwoners, 19 augustus 2019
"In plaats van de 'bcc-button' te gebruiken, is de 'aan-button' gebruikt, waardoor de e-mailadressen voor alle geadresseerden zichtbaar waren", zegt een woordvoerder.

Coalitie vraagt maandelijkse rapportage CBR , 16 augustus 2019
Eerder deze week werd bekend dat het CBR de medische gegevens van zeker 71 personen in verkeerde digitale dossiers heeft gezet. De coalitie wil maatregelen.

Honderden datalekken bij UWV en SVB, 16 augustus 2019
Brieven naar het verkeerde adres, mails met gegevens van anderen en verloren harddisks. Bij het UWV en de SVB is veel mis en vinden relatief veel datalekken plaats.

Rechtszaak om ‘anonieme’ OV-chipkaart, 16 augustus 2019
Michiel Jonker vindt dat NS reizigers discrimineert als die kiezen voor behoud van hun privacy met een anonieme ov-chipkaart en heeft een rechtszaak aangespannen.

Ieren willen opheldering over beluisteren gesprekken, 16 augustus 2019
De Ierse privacytoezichthouder Data Protection Commission wil onder meer weten hoe Facebook denkt dat het verwerken van data aan de AVG-verplichtingen voldoet.

'RDW logt opvragen van kentekens in kentekenregister', 16 augustus 2019
De minister laat onderzoek doen. Vorige maand werd bekend dat het voor 50 tot 150 euro mogelijk is om de naam en het adres te krijgen dat bij een kenteken hoort.

CBR blundert met medische dossiers, 15 augustus 2019
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen heeft gegevens van tientallen mensen die hun rijbewijs willen verlengen toegevoegd aan digitale dossiers van anderen.

Winkelier mag vingerscankassa niet zomaar verplichten, 15 augustus 2019
Een medewerkster van een schoenenzaak weigerde haar vingerscan af te staan, omdat ze dat een inbreuk vindt op haar privacy. De rechter gaf haar gelijk.

FNV wil dat gemeenten worden aangepakt in vingerscan-zaak , 15 augustus 2019
Nissewaard, Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne namen bij bijstandsgerechtigden vingerafdrukken af om hun aanwezigheid bij een werkvoorziening te registreren.

Dalende trend ICT-faillissementen zet door, 15 augustus 2019
In het eerste halfjaar van dit jaar werden 68 ICT-bedrijven failliet verklaard. Dat waren er een jaar geleden (2018) nog 79 en het jaar daarvoor 87. Dat meldt het CBS.

Nederland twaalfde op lijst digitale levenskwaliteit , 15 augustus 2019
Nederland dankt het aan de goede scores op internetsnelheid en internetvrijheid, maar laat punten liggen door de hoge prijzen voor mobiel- en breedbandinternet.

Google-personeel wil geen samenwerking met grensbewaking, 15 augustus 2019
In een bericht schrijven de medewerkers van de Amerikaanse techgigant dat de immorele manier waarmee er wordt omgegaan met immigranten niet past bij Google.

AP staat achter AVG-gedragscode ICT-branche, 14 augustus 2019
De Autoriteit Persoonsgegevens stelt wel als voorwaarde dat de belangenorganisatie van ICT-bedrijven een toezichthoudend orgaan opricht dat de naleving controleert.

KvK, zet privacy van zzp’ers voorop, 14 augustus 2019
Voormalig Tweede Kamerlid Zihni Özdil wil zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel en merkt dan dat het geheimhouden van zijn adres nog niet zo makkelijk is.

Politie ziet sterke toename van fraude via QR-codes, 14 augustus 2019
Criminelen proberen klanten van ING een QR-code te laten scannen, waardoor de telefoon van de crimineel aan de rekening van het slachtoffer wordt toegevoegd.

VK wil hoge boetes voor porno en geweld op sociale media , 14 augustus 2019
De nieuwe regels, die volgend jaar worden gefinaliseerd, zouden grote boetes kunnen opleveren voor platformen als Instagram, Facebook en YouTube.

'VN doet onderzoek naar cyberaanvallen door Noord-Korea', 14 augustus 2019
De VN zou 35 verschillende aanvallen onderzoeken die door Noord-Korea zouden zijn gedaan op andere landen, waaronder Zuid-Korea, India, Bangladesh en Chili.

VVD vraagt opheldering aan minister over "warshipping", 13 augustus 2019
Bij 'warshipping' verstuurt een aanvaller via de post een minicomputer naar een bedrijf en probeert op afstand op het wifi-netwerk in te breken of wifi-gebruikers aan te vallen.

De billboards wandelen tegenwoordig met je mee, 13 augustus 2019
De advertenties die marketeers met behulp van locatiegegevens kunnen versturen, zijn effectiever dan ‘gewone’ marketing. Een miljardenmarkt.

Michiel Jonker: ‘Iemand moet grens van privacy trekken’, 13 augustus 2019
Van afvalcontainer tot ov-chipkaart – mensen worden in de gaten gehouden. Jurist Michiel Jonker strijdt er vol overtuiging tegen en verwijt onder meer AP laksheid.

'Apple aangeklaagd voor opslaan iCloud-data bij derden', 13 augustus 2019
Volgens de aanklagers is Apple niet duidelijk over het feit dat het bedrijf gebruikmaakt van de servers van Amazon, Google en Microsoft om iCloud-data op te slaan.

'Aantal cyberaanvallen stijgt naar recordhoogte', 13 augustus 2019
Het aantal steeg met bijna vier procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2018, vooral door toenemende activiteit op het gebied van malware en exploits.

Witte Huis wil sociale media reguleren , 12 augustus 2019
Volgens nieuwszender CNN zou communicatietoezichthouder FCC de macht kunnen krijgen om berichten op Twitter, Facebook en andere kanalen te controleren.

EU raadpleegt burgers over AI en big data in 2025, 12 augustus 2019
Doel van de raadpleging is te begrijpen waar consensus is en welke nieuwe richtingen mogelijk zijn. Er kan meegedacht en meegepraat worden over vijf scenario’s.

Hackers nemen het op tegen stemcomputers , 12 augustus 2019
Op de hackersconferentie Def Con in Las Vegas kregen hackers de kans om legaal in te breken op meerdere stemcomputers en dat bleek geen enkel probleem.

Privacyhuiswerk kabinet om schuldhulp te versimpelen, 12 augustus 2019
In hat kader van schuldhulpverlening krijgen gemeenten straks makkelijker toegang tot gegevens van inwoners, maar op het gebied van privacy is er nog werk aan de winkel.

GDPR is gevaar voor privacy, 12 augustus 2019
De Europese GDPR-wetgeving (AVG) is bedoeld om onze privacy te beschermen. Maar ze kan ook een omgekeerd effect hebben, blijkt uit een nieuw onderzoek.

Anonieme data zijn niet zo anoniem, 9 augustus 2019
Onderzoekers hebben aangetoond dat 15 stukjes informatie volstaan om 99,98 procernt van de Amerikanen in elke database correct te identificeren.

Huawei kondigt eigen besturingssysteem HarmonyOS aan, 9 augustus 2019
HarmonyOS moet onder meer werken op smartphones, computers, tablets en smartwatches. In mei beperkte Google Huawei de toegang tot Android.

Vooringevuld verwerkingsregister gemeenten, 9 augustus 2019
Voor gemeenten is, in het kader van de AVG, het bijhouden van een verwerkingsregister verplicht. Om hen in dat proces bij te staan, is nu een handleiding gemaakt.

'Helft ondervraagde internetters weet niet wat phishing is', 9 augustus 2019
Volgens onderzoekers van de Universiteit van Florida zijn mensen kwetsbaar voor phishing omdat het misbruik maakt van de manier waarop onze hersenen werken.

Facebook linkt chatdiensten aan elkaar , 9 augustus 2019
Het bedrijf had het al aangekondigd, maar gaat nu ook echt aan de slag om Instagram, WhatsApp en Facebook Messenger op technisch vlak samen te brengen.

CBS en Amsterdam bestrijden oneerlijk algoritme, 8 augustus 2019
De zogeheten FairTrade-methode spoort op wanneer etniciteit of andere gevoelige persoonsgegevens invloed hebben bij de besluitvorming van algoritmes.

Nederlandse ICT-infrastructuur is kwetsbaar, 8 augustus 2019
De Universiteit Twente heeft onderzoek gedaan en zij adviseren onder meer om de digitale infrastructuur niet te verbinden aan netwerken waar hackers bij kunnen.

Privacy ondergeschoven kindje in Dronten, 8 augustus 2019
Er ontbreekt bijvoorbeeld nog steeds een gemeentebreed privacybeleid. Ook is het niet al te goed gesteld met het privacybewustzijn van de medewerkers.

Verwervingsstrategie GT Software Broker definitief, 8 augustus 2019
Gemeenten en deelnemingen hebben tot 1 oktober 2019 de tijd om een inschrijving in te dienen. GT Software broker is de vijfde gezamenlijke aanbesteding van GT.

DUO overtreedt AVG via e-mailtracking, 8 augustus 2019
De trackingsoftware legt vast of iemand een nieuwsbrief opent en vanuit welk ip-adres.DUO is voorlopig gestopt met het versturen van e-mails met de volgsoftware.

Beuningse kliko-politie toch niet helemaal in de haak , 7 augustus 2019
De afvalcoaches kijken ongevraagd in de plastic+-container van bewoners en geven advies over het scheiden van afval, maar er wordt niet altijd voldaan aan de AVG.

Deze drie cyberdreigingen teisteren de zorgsector, 7 augustus 2019
Het gaat om gerichte ransomware-aanvallen, ‘living off the land’-aanvallen en het ontbreken van netwerk-segmentatie. Zo'n dreiging kan zorginstellingen veel geld kosten.

BA en Iberia testen breedband aan boord, 7 augustus 2019
Via dat netwerk kunnen passagiers browsen, video’s streamen, sociale media checken of gamen. Het netwerk wordt ingezet via een infrastructuur in de lucht en op de grond.

Trump wil meer toezicht op sociale media , 7 augustus 2019
Volgens de president floreren haatgedachtes op sociale media en doen aanslagplegers daar ideeën op. Aanleiding zijn de vele schietpartijen in de VS.

Nieuwe standaard voor regie op persoonlijke gegevens, 7 augustus 2019
De Gegevensstandaard Persoonlijke Financiën is een hulpmiddel voor partijen die financiële gegevens vragen aan het individu, zoals financieel adviseurs.

Niet opgeleverd ICT-project kost overheid 6 miljoen euro, 6 augustus 2019
Deloitte had beloofd DigiInhuur in maart 2019 op te leveren, maar dat lukt niet. Ook een latere datum was niet haalbaar. Voor IenW reden om het project te stoppen.

Ook oververhitte IT-arbeidsmarkt koelt af, 6 augustus 2019
Ondanks dat de groei vertraagt, blijft het aantal vacatures historisch hoog en daarmee ook de krapte op de arbeidsmarkt. IT'ers zitten nog steeds in een luxepositie.

Privacytoezichthouders bezorgd over Facebooks cryptomunt, 6 augustus 2019
De toezichthouders zeggen de economische en sociale voordelen van nieuwe technologieën te onarmen, maar dat zou niet ten koste mogen gaan van de privacy.

Monzo-bank bewaarde pincodes klanten in logbestanden, 6 augustus 2019
Volgens de bank hebben externe partijen geen toegang tot de pincodes gehad en zijn er geen aanwijzingen van fraude ontdekt. Klanten zijn inmiddels geïnformeerd.

Pentagon kocht voor miljoenen producten met bekende lekken, 6 augustus 2019
Dat dit kon zou te maken hebben met het feit dat er geen organisatie is om de digitale beveiligingsrisico's van commerciële 'off-the-shelf'-producten te beheren.

Amersfoort, kloppend hart van geo-sector , 5 augustus 2019
Steeds meer bedrijven en organisaties die actief zijn in de geobranche vestigen zich in de keistad. “Deze regio heeft de potentie om uit te groeien tot Silicon Eemvalley.”

Google-rivalen kunnen plekje op Android-scherm claimen, 5 augustus 2019
Vorig jaar oordeelde de Europese Commissie dat Google de dominante marktpositie van Android misbruikte om zijn eigen zoekmachine te bevoordelen.

Instagram en WhatsApp krijgen 'Facebook-label', 5 augustus 2019
Volgens medewerkers van de bedrijven zou CEO Mark Zuckerberg gefrustreerd zijn dat Facebook geen credits krijgt voor het succes van Instagram en WhatsApp.

Burgemeesters zoeken acties tegen online opruiing, 5 augustus 2019
Docent cybersafety Willem Bantema van NHL Stenden Hogeschool onderzoekt wat burgemeesters wel kunnen en mogen doen om online de orde te handhaven.

FTC verdeelt geld onder slachtoffers helpdeskfraude, 5 augustus 2019
De slachtoffers betaalden voor producten en diensten van Global Access Technical Support, een bedrijf dat ten onrechte claimde dat de computer was besmet.

Zorginformatiesystemen OM en gemeenten gekoppeld, 2 augustus 2019
De koppeling versnelt de gegevensuitwisseling bij de uitvoering van de Wet bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen. Ook moet het veiliger zijn.

Britse minister wil versleuteling WhatsApp aanpakken, 2 augustus 2019
De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel stelt dat de encryptie van Facebook/WhatsApp het werk van de politie hindert en dat ze dat niet zal toestaan.

UWV gestopt met onbevoegd verwerken gezondheidsgegevens, 2 augustus 2019
De AP had geconstateerd dat UWV'ers werkzaamheden verrichten die enkel mogen plaatsvinden onder verantwoordelijkheid van een arts. Dat was niet het geval.

Vingerafdrukken pas in 2020 op Belgische identiteitskaart, 2 augustus 2019
De maatregel had al in april van dit jaar ingevoerd zullen worden, maar de invoering heeft door de val van de regering een flinke vertraging opgelopen.

'Apple stopt wereldwijd met beluisteren Siri-fragmenten', 2 augustus 2019
Volgens Apple zouden "minder dan 1 procent" van de dagelijkse Siri-opnames door mensen worden beluisterd. Besloten is nu om ook daar mee te stoppen.

Common Ground presenteert eerste voortgangsrapportage, 1 augustus 2019
Doel van de rapportage is te laten zien welke initiatieven er zijn en welke vraagstukken zij oppakken. Het streven is om ieder kwartaal een rapportage uit te brengen.

'EC overweegt een verbod op gezichtsherkenning', 1 augustus 2019
Naar aanleiding van een kritisch rapport wordt er door de EC gekeken of biometrische gezichtsherkenning in de openbare ruimte verboden zou moeten worden.

Amerikaanse overheid luidt noodklok over ransomware, 1 augustus 2019
De afgelopen maanden zijn tal van overheden, overheidsorganisaties en gemeenschappen door ransomware getroffen. Het CISA vraagt nu om maatregelen.

Facebook: 'Libra komt er misschien nooit' , 1 augustus 2019
De mededeling betekent niet dat Facebook haar ambities met Libra al opgeeft. Als beursgenoteerd bedrijf is het verplicht alle risico's rond haar bedrijf op te sommen.

DUO wil onderwijs innoveren met blockchain, 1 augustus 2019
Hans Schutte, directeur-generaal bij DUO, wil onder meer dat met behulp van blockchain studenten toegang tot hun eigen educatiedossier krijgen.

Google betaalde voorbijgangers vijf dollar voor gezichtsscan , 31 juli 2019
Het Amerikaanse bedrijf blijkt is bezig om de gezichtsherkenning van de Pixel 4 te trainen. Voorbijgangers kregen in ruil voor een scan een cadeaubon.

Voorstel preventieve schuldhulpverlening voldoet niet aan AVG, 31 juli 2019
Het kabinet wil dat gemeenten mensen met schulden straks eerder hulp kunnen bieden, maar er zijn diverse aanpassingen nodig om aan de AVG te voldoen.

Ministerie van justitie: Stop met gebruik Office 365, 31 juli 2019
Het ministerie heeft onderzoek laten doen naar de privacyrisico's die verbonden zijn aan het gebruik van verschillende Microsoft-producten en heeft grote twijfels.

Microsoft onthult puntensysteem voor het melden van lekken, 31 juli 2019
Onderzoekers die meedoen krijgen punten voor de impact van het beveiligingslek en ontvangen een reputatiescore voor de kwaliteit van de bugmelding.

Omzet Huawei stijgt ondanks Amerikaanse sancties, 31 juli 2019
Het bedrijf wist een omzet van ruim 401 miljard yuan te draaien in het eerste half jaar, een stijging van ruim 23 procent tegenover dezelfde periode in 2018.

Verenigd Koninkrijk kopieerde illegaal Schengen databank , 30 juli 2019
Hoewel het VK geen lid is van de Schengen zone, kreeg het land wel toegang tot de database in 2015. In de jaren dat het toegang had, was het laks met de veiligheid.

Data van ruim 100 miljoen bankklanten VS gehackt , 30 juli 2019
Van zo'n 140.000 mensen is ook het burgerservicenummer gehackt. Volgens de bank zijn creditcardnummers, pincodes en inlogdata niet in verkeerde handen gevallen.

Sites moeten bezoekers informeren over impact Like button, 30 juli 2019
Het klikken op de button betekent, volgens het Europese Hof van Justitie, dat mogelijk persoonlijke gegevens verzameld en gedeeld zullen worden met Facebook.

Hoogleraar: grootschalige dna-afname is disproportioneel, 30 juli 2019
Begin deze maand zei minister Grapperhaus dat hij deelname aan dna-onderzoeken wil kunnen verplichten, ook als mensen niet van een misdrijf worden verdacht.

Overheidssoftware België de facto open source, 30 juli 2019
Het ter beschikking stellen van software stelt burgers en bedrijven in staat om deze te hergebruiken, nieuwe ideeën te ontwikkelen en in ruil daarvoor te delen.

Nederlanders gebruiken massaal Facebook-app, 29 juli 2019
In het tweede kwartaal van 2019 hadden 7,7 miljoen Nederlanders, tussen de 16 en 80 jaar, de app geïnstalleerd. Circa 5,2 miljoen van hen gebruiken de app iedere dag.

Verenigde Naties bezorgd over Nederlandse 'sleepwet', 29 juli 2019
De VN vindt het onder meer verontrustend dat de wet geen duidelijke gronden heeft voor het uitbreiden van de bewaartermijn van verzamelde informatie.

Frankrijk wil laserwapens voor satellieten ontwikkelen , 29 juli 2019
"Als onze satellieten worden bedreigd, dan zullen we die van onze tegenstanders verblinden", aldus Florence Parly, de Franse minister van Defensie.

De Nederlandsche Bank stimuleert AI-discussie bij banken, 29 juli 2019
De organisatie publiceert richtlijnen voor de inzet van AI. DNB wil dat financiële ondernemingen AI inzetten op basis van een beheerste en integere bedrijfsvoering.

Hellevoetsluis lekt achttien jaar lang privédata, 29 juli 2019
Het gaat om 21.000 documenten met namen, BSN-nummers, woonadressen en telefoonnummers. De informatie was zichtbaar via het raadsinformatiesysteem.

Gaat privacy crimineel boven bescherming van burger?, 26 juli 2019
Els Prins is niet te spreken over het besluit waarbij het de Fraudehelpdesk verboden wordt om phishingmails, fraude-sms’jes en frauduleuze sites te verzamelen.

EU consulteert investeringsplan voor Digital Europe, 26 juli 2019
Het plan zal naar verwachting lopen van 2021 tot 2027 en directe investeringen van 9,2 miljard euo in digitale technologie opleveren, onder voorbehoud van goedkeuring.

Handhavers in Leiden krijgen bodycam half jaar op proef , 26 juli 2019
Volgens de gemeente kunnen bodycams bijdragen aan een veiligere werkomgeving voor handhavers. De beelden worden maximaal 28 dagen bewaard.

D66 wil opheldering over gezichtendatabase politie, 26 juli 2019
D66 wil onder meer weten wat de wettelijke grondslag voor het bewaren van de foto's is en of er op de verwerking van de afbeeldingen een privacy-audit is uitgevoerd.

Grapperhaus: AIVD screent leveranciers van 'hacksoftware', 26 juli 2019
Grapperhaus reageerde op vragen van D66-Kamerlid Verhoeven over een beveiligingslek in WhatsApp dat actief was gebruikt om gebruikers van de chatapp aan te vallen.

Cloudvoordelen vallen tegen voor overheid, 26 juli 2019
Met name beveiliging en regelgeving zijn een grote hindernis. Ook weerstand van belanghebbenden, integratieproblemen en vender lock-in zijn grote hobbels.

Zuckerberg belooft 'veilige, stabiele en goed gereguleerde' Libra , 25 juli 2019
Met behulp van de cryptomunt moet het relatief eenvoudig worden om goederen te kopen of geld door te sturen. Op de plannen van Facebook kwam veel kritiek.

Amerikaanse FTC klaagt databedrijf Cambridge Analytica aan, 25 juli 2019
De handelswaakhond verwijt het bedrijf misleiding rond het Facebook-schandaal waarbij informatie van gebruikers werd verzameld, zonder dat zij dat wisten.

Hoe anoniem zijn anonieme data?, 25 juli 2019
Onderzoekers hebben aangetoond dat computers vaak het individu achter anonieme data kunnen opsporen en dat anonimiseren van data daarmee niet feilloos is.

Kamervragen PvdA over analyse patiëntdata Epic, 25 juli 2019
Aanleiding is een artikel waarin staat dat Epic, leverancier van epd's, aan een oplossing werkt waarbij algoritmes voorspellingen over behandelingen doen aan artsen.

Privédata uit kentekenregister RDW verhandeld, 25 juli 2019
De handel in gegevens uit het kentekenregister vindt onder meer plaats via de chat-app Telegram. Betaling verloopt vaak via tools als Tikkie, PaySafe of bitcoin.

Politie rolt omvangrijk ’Big Brother-systeem’ uit, 24 juli 2019
Veiligheidsregio’s zien het door een stichting beheerde platform als ideaal instrument om drukke evenementen te monitoren. Privacy First ziet vooral veel bezwaren.

Amerikaanse zorgverzekeraar komt met app die diagnoses stelt, 24 juli 2019
De diagnose wordt gesteld op basis van symptomen en andere gezondheidsinformatie die gebruikers invoeren. Aan de app wordt later ook een digitaal dossier gehangen.

Politie ziet toename van ceo-fraude tijdens vakantieperiode, 24 juli 2019
Mogelijke redenen zijn dat bedrijven tijdens de zomervakantie vaak op minimale sterkte werken, er veel tijdelijke werknemers zijn en ook de ceo vaak op vakantie is.

Justitie VS start groot kartelonderzoek techsector , 24 juli 2019
Het zou gaan om mogelijke concurrentieverstoring op internetplatforms, sociale media en webwinkeldiensten bij onder meer Amazon, Apple, Alphabet en Facebook.

Fraudehelpdesk mag geen phishingmails meer verzamelen, 24 juli 2019
De mails werden gebruikt om phishingcampagnes en andere oplichtacties in beeld te brengen. Volgens de AP heeft de organisatie haar "huiswerk niet op orde"

Datalekken kost gemiddeld vier miljoen dollar , 24 juli 2019
Met name voor kleine en middelgrote bedrijven is er een flinke stijging in de kosten te zien. Het gaat onder meer om kosten productiviteitsverlies en klanten die afhaken.

Politie adviseert om FaceApp van telefoon te verwijderen, 23 juli 2019
FaceApp laat gebruikers een foto van zichzelf of een ander door een ouderdomsfilter halen. Door het gebruik van de app worden extreem veel gegevens verzameld.

ICT-kennis is grootste uitdaging in zorgsector, 23 juli 2019
Driekwart vindt dat de ICT-ontwikkelingen sneller gaan dan dat de kennis van hem of haar reikt. Ook denkt bijna de helft dat er banen verdwijnen door robotisering.

24 EU-landen melden risicobeoordeling 5G aan bij EU, 23 juli 2019
De Europese Commissie meldt dat zij de input zal gebruiken voor de ontwikkeling van een geharmoniseerde benadering voor 5G-netwerken, streven eind dit jaar.

Techgigant Microsoft pompt 1 miljard dollar in OpenAI, 23 juli 2019
Het einddoel van het onderzoekslab OpenAI is een 'algemene artificiële intelligentie'. In die fase is een algoritme even 'flexibel' in zijn denken als een mens.

PvdA wil opheldering over gebruik Nederlandse patiëntendata, 23 juli 2019
Aanleiding is een artikel dat het Amerikaanse bedrijf Epic, dat software levert voor het beheer van patiëntendossiers, toegang tot geanonimiseerde patiëntendata heeft.

Britten worden niet meer bestraft bij bij illegaal downloaden , 22 juli 2019
De film- en muzieksector wil zich meer toeleggen op social media en advertenties. In de afgelopen 2,5 werden ruim een miljoen waarschuwingen uitgestuurd.

Negen aanbevelingen voor inhaalslag digitale skills, 22 juli 2019
De aanbevelingen voor overheid, het onderwijs en werkgevers zijn opgesteld door Nederland ICT, Opleidingenfonds Arbeidsmarkt ICT en CIO Platform Nederland.

'Chinese camera’s met gezichtsherkenning in Belgrado', 22 juli 2019
De regering van Servië wil iedere burger realtime in de gaten houden door slimme surveillancecamera's met gezichtsherkenning. De camera's zijn van Huawei.

Europese Unie roept inwoners op tot ethische AI-discussie , 22 juli 2019
Het Europese onderzoeksproject Sherpa heeft vijf scenario’s ontwikkeld over de toekomst van kunstmatige intelligentie (AI) in 2025 en burgers kunnen nu meedenken,

'Google schikt voor 13 miljoen om Street View-schandaal', 22 juli 2019
Bij het schandaal verzamelde Google voor 600 GB aan data van openbaar toegankelijke wifinetwerken. Het ging onder meer om surfgedrag en delen van e-mailverkeer.

Politie heeft database met foto's van 1,3 miljoen mensen, 19 juli 2019
Het zijn foto's van mensen die verdacht worden van misdrijven waarop een straf van 4 jaar of meer op staat of van mensen waarbij 'twijfel' bestaat over de identiteit..

Webwinkel Amazon overtreedt mogelijk concurrentieregels EU , 19 juli 2019
Het Amerikaanse bedrijf is aan de ene kant een platform voor onafhankelijke webwinkels, en aan de andere kant verkoopt het ook zelf producten op dat platform.

Guidelines over cameratoezicht open voor consultatie, 19 juli 2019
De guidelines, opgesteld door de European Data Protection Board, tonen hoe de AVG van toepassing is op de verwerking van persoonsgegevens met videocamera’s.

Google maakt officieel einde aan 'Project Dragonfly' , 19 juli 2019
Originele doel van Project Dragonfly was om een zoekmachine te bouwen die zich schikt naar de censuurregels van China, maar dat plan stuitte op veel verzet. Ook intern.

Nederlandse AI Coalitie eist landelijke aanpak, 19 juli 2019
De coalitie wil Nederland koploper maken op het gebied van AI. Hiervoor wil ze talent aantrekken en de ontwikkeling van nieuwe AI-toepassingen stimuleren.

Lourens Visser is de nieuwe CIO Rijk , 18 juli 2019
Visser volgt Hans Wanders op, die in november 2018 opstapte. Visser komt van Dienst Justitiële Inrichtingen vandaan waar hij sinds 2014 chief information officer was.

Onderste steen moet boven bij ict-debacle NVWA, 18 juli 2019
In april werd het project Inspect stopgezet. Verdere ontwikkeling en invoering van het Inspect-systeem zou ernstige vertraging en kostenoverschrijding opleveren.

Kabinet onderzoekt snel verwijderen privacyschendende content, 18 juli 2019
Onderzocht wordt of er een laagdrempelige procedure voor privacyschendingen kan komen. Verder moeten slachtoffers een schadevergoeding kunnen krijgen.

Politie: aangifte van cybercrime moet eenvoudiger worden, 18 juli 2019
Slachtoffers doen geen aangifte omdat ze denken dat dit niet helpt, het niet belangrijk genoeg was, maar ook op aanraden van de politie werd van aangifte afgezien.

'Europese Commissie opent formeel onderzoek naar Amazon' , 18 juli 2019
Amazon zou de data van andere verkopers die gebruikmaken van zijn platform gebruiken om daar zelf voordeel uit te halen. Al eerder kwam het bedrijf in beeld bij de EC.

Waarom Facebook zich focust op mensen zonder bankrekening , 17 juli 2019
Wereldwijd zijn er zo'n 1,7 miljard volwassenen zonder bankrekening. Azië en andere gebieden bieden daarmee nog veel (advertentie-)groeiruimte voor Facebook.

Democraten werken aan wet om Libra te verbieden, 17 juli 2019
In het voorstel zou staan dat techbedrijven die een nutsfunctie en een jaarlijkse omzet van minimaal $25 miljard hebben, geen banden mogen hebben met financiële instellingen.

VK: 'Geen technische reden om Huawei te verbieden', 17 juli 2019
Een speciaal comité ziet geen technische redenen, maar zegt wel dat de overheid de ethische kant van zo'n deal moet bekijken, en de relatie met internationale bondgenoten.

HagaZiekenhuis beboet voor slechte beveiliging dossiers, 17 juli 2019
Er werd een boete opgelegd van 460.000 euro. Daarnaast is er een last onder dwangsom opgelegd om de beveiliging voor 2 oktober van dit jaar op orde te hebben.

Voorspellende software moet politie helpen bij vinden boeven, 17 juli 2019
Het systeem heet Siringo, gebaseerd op het computermodel QUIN, en maakt gebruik van allerlei data zoals GBA-gegevens en informatie uit allerlei politiesystemen.

D66 wil weten of overheid nog Kaspersky gebruikt, 16 juli 2019
Het kabinet besloot vorig jaar om de antivirusmaker in de ban te doen, uit vrees voor spionage door de Russen. D66 vindt dat het kabinet onduidelijk is.

DDA verbolgen over bouwstop datacenters , 16 juli 2019
Volgens de DDA leggen datacenters nauwelijks beslag op de ruimte vergeleken met andere sectoren en wordt er juist sterk ingezet op verduurzaming.

Duitse deelstaat verbiedt Office 365 voor scholen wegens AVG, 16 juli 2019
Het gebruik voldeed aan de privacywetgeving zolang de gegevens van gebruikers in een Duitse cloud werden opgeslagen. Microsoft biedt die optie niet meer aan.

Belgische toezichthouder verwacht onderzoek naar Google, 16 juli 2019
Aanleiding zijn de gesprekken die via Google Home-apparaten en de Google-assistent op smartphones zijn opgenomen en door medewerkers worden beluisterd.

Kristel Lammers programmadirecteur NP RES, 16 juli 2019
Lammers, een van de bloggers op de website van iBestuur, werkt sinds 2012 bij VNG. In het NP RES werken IPO, Unie van Waterschappen, VNG en Rijk samen.

Franse leger demonstreert razendsnel 'flyboard' boven Parijs, 15 juli 2019
Het apparaat kan snelheden van 200 kilometer per uur halen. Het Franse leger wil het mogelijk gebruiken voor snelle evacuaties of het vervoer van voedsel en munitie.

'Europol vreest afluisterbeperkingen door komst 5G', 15 juli 2019
De politie en veiligheidsdiensten kunnen met de komst van het 5G-netwerk niet langer gebruikmaken van een nepantenne om verdachten te volgen.

Winkeliers delen foto's van winkeldieven via WhatsApp, 15 juli 2019
Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid mag dit niet. Het gaat vaak om foto's die van beveiligingscamera's afkomstig zijn.

'Facebook schikt schandalen voor 5 miljard dollar' , 15 juli 2019
Beurswaakhond FTC heeft goedkeuring gegeven aan een schikking over onder meer het grote lek waarbij gegevens van gebruikers bij Cambridge Analytica terechtkwamen.

EU-satellietnavigatiesysteem Galileo plat na 'technisch incident' , 15 juli 2019
Galileo is een samenwerking tussen de Europese Unie en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De problemen zijn gerelateerd aan de infrastructuur op de grond.

Het verhaal achter een identiteitsroof, 12 juli 2019
Via een wirwar aan nepaccounts volgen we het online spoor naar twee Deense bedriegers. Kijk over onze schouder mee hoe we dat hebben gedaan.

Digitaks gaat door in Frankrijk, 12 juli 2019
Dat betekent dat Google, Amazon, Facebook en Apple voortaan 3 procent belasting moeten betalen over wat ze in Frankrijk met onder meer reclame verdienen.

Amsterdamse aanpak ict-incidenten niet op orde, 12 juli 2019
Ict'ers van gemeente Amsterdam houden zich bij ict-storingen niet altijd aan de standaardprocedures. Hierdoor duurden sommige storingen behoorlijk lang.

ACM: meer aandacht voor netneutraliteit bij 5G , 12 juli 2019
In overleg met telecomaanbieders, hardwareleveranciers, consumentenorganisaties en overheden kijkt de waakhond hoe zij bestaande regels op de nieuwe technologie moeten toepassen.

Huawei komt met campagne ‘voor open technologie’, 12 juli 2019
Op een nieuwe website laat het Chinese bedrijf zien dat het dankzij allerlei idealistische technologische projecten een positieve invloed op de wereld heeft.

Voorlopig geen nieuwe datacenters rond Amsterdam, 12 juli 2019
De gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer hebben hiertoe besloten, gezien de enorme toename van het aantal datacenters de afgelopen jaren.

Jan van Ginkel gidst je door het iBestuurcongres, 12 juli 2019
Jan van Ginkel, loco-provinciesecretaris van Zuid-Holland: ‘Wat ik heel fijn vind om te zien, is de enorm brede belangstelling. Er waren 900 mensen uit alle lagen van de overheid!’

Jan van Ginkel gidst je door het iBestuurcongres, 11 juli 2019
Jan van Ginkel, loco-provinciesecretaris van Zuid-Holland: ‘Wat ik heel fijn vind om te zien, is de enorm brede belangstelling. Er waren 900 mensen uit alle lagen van de overheid!’

Kabinet maakt van ai een topprioriteit, 11 juli 2019
AI krijgt de komende twaalf maanden topprioriteit in Nederland. Het kabinet maakt samen met publieke en private partijen daartoe een strategisch actieplan.

België krijgt Europese dwangsom over snel internet, 11 juli 2019
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet deze dwangsom betalen omdat niet voldoet niet aan een Europese richtlijn voor snel internet.

Minister: privacywet maakt analyseren van ongevallen lastiger, 11 juli 2019
Op dit moment levert Rijkswaterstaat ongevallengegevens waarmee wegbeheerders analyses kunnen maken om verkeersveiligheidsbeleid op te stellen.

Overheid lanceert nieuwe versie van KopieID-app, 11 juli 2019
De nieuwe versie van de KopieID-app moet het voor gebruikers eenvoudiger maken om een kopie van hun identiteitsdocument te maken.

Publieke sector heeft hulp nodig bij inkoop clouddiensten, 11 juli 2019
De Europese branchevereniging CISPE (Cloud Infrastructure Services Providers in Europe) doet daarom een handreiking in de vorm van een handleiding en aantal best practices.

Negatief Huawei-advies rond 5G alsnog naar Kamer, 11 juli 2019
AIVD en MIVD stellen daarin dat het Chinese bedrijf geweerd moet worden uit ‘de kern van telecomnetwerken’.

Facebook en privacyactivist Max Schrems 9 juli voor Europees hof, 5 juli 2019
De zaak is bepalend voor bedrijven die persoonlijke data van Europa naar de VS sturen. Gekeken wordt of Facebook handelt in strijd met het Europees recht op privacy.

ABN AMRO stopt voorlopig met analyseren klantgegevens , 5 juli 2019
De Autoriteit Persoonsgegevens had laten weten dat de werkwijze van de bank in strijd was met privacywetgeving. De bank gaat in gesprek met de AP om helderheid te krijgen.

Politie oefende nooit scenario voor landelijke 112-storing, 5 juli 2019
Ook is nooit geoefend voor een scenario waarbij het noodnummer en het landelijke politienummer tegelijkertijd uitvielen. Op 24 juni was er een landelijke 112-storing.

Grapperhaus ziet niets in decryptiebevel voor verdachten, 5 juli 2019
Kamerlid wilde dat verdachten verplicht mee zouden werken aan het ontsleutelen van gegevensdragers, maar Grapperhaus ziet nog steeds juridische en praktische bezwaren.

Minister gaat inzet van jammers tegen drones mogelijk maken, 5 juli 2019
De inzet van 'elektronische stoormiddelen' wordt in sommige situaties beperkt door wettelijke kaders. Door een AMVB op te stellen, kan dat onder omstandigheden wel.

Digicampus versnelt innovatie digitale overheidsdiensten, 4 juli 2019
Digicampus is het samenwerkingsverband voor de ontwikkeling van innovatieve overheidsdiensten. Markt, wetenschap en overheid werken samen in het initiatief.

'Banken tonen al langer reclame op basis van betaalverkeer', 4 juli 2019
Naar aanleiding van plannen van ING liet de AP weten dat banken niet zomaar het betaalverkeer van klanten mogen analyseren. Nu blijkt dat ABN AMRO en Rabo dat al doen.

Minister wil deelname aan dna-onderzoek kunnen verplichten, 4 juli 2019
Ook vindt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dat het makkelijker moet worden om dna van verdachten af te nemen, ook al zijn die nog niet veroordeeld.

'Amerikaanse douane maakt opt-out van gezichtsscan lastig', 4 juli 2019
Hoewel gezichtsherkenning niet verplicht is, blijkt dat veel reizigers geen gebruik van alternatieve procedures maken. Vorig jaar bedroeg dat aantal amper 2 procent.

Ov-chipkaart verdwijnt mogelijk in 2023 , 4 juli 2019
Staatssecretaris Van Veldhoven vindt dat een eigentijdser systeem de voorkeur geniet. Volgens haar blijft anoniem reizen ook in de toekomst nog steeds mogelijk.

Adviesraad UWV krijgt zwaardere ict-portefeuille, 3 juli 2019
Het UWV ligt al jaren onder vuur in verband met de gebrekkige ict en de gevolgen hiervan. Recent door bedragen die waren gestort op rekeningen van veroordeelden.

Politie kan straks geautomatiseerd saldogegevens opvragen, 3 juli 2019
Het opvragen gebeurt op dit moment meestal handmatig en op individuele basis. De Tweede Kamer moet zich nog wel buigen over het wetsvoorstel.

Kabinet scherpt regels aan voor 5G-netwerken, 3 juli 2019
Het kabinet wil zo voorkomen dat er maatschappelijke ontwrichtingen kunnen ontstaan doordat statelijke actoren of cybercriminelen 5G-toepassingen compromitteren.

Drones moeten binnenkort traceerbaar zijn, 3 juli 2019
Vanaf juli volgend jaar gelden er nieuwe, Europese regels voor drones. Een van de regels is dat ook hobbyisten zich zullen moeten registreren.

'ICT-beveiliging Rijksoverheid moet veel beter in 2020', 3 juli 2019
Zo wordt er een CISO Rijk aangesteld. Die functionaris wordt verantwoordelijk voor het borgen van de informatiebeveiliging binnen het rijksbrede ict-beleid.

Overheidsbrede Cyberoefening op 28 oktober 2019, 2 juli 2019
De bijeenkomst richt zich op het delen van overheidsbrede kennis- en praktijkervaringen, maar vooral op het oefenen en het ervaren van een cyberincident.

Autoriteit Persoonsgegevens geeft campagne over AVG vervolg, 2 juli 2019
De informatie richt zich vooral op MKB'ers. De campagne moet mensen bewuster maken van hun privacyrechten en MKB'ers hulp bij de naleving van de wet geven.

Bibliotheken helpen burgers bij digitaal contact met overheid, 2 juli 2019
Naast informatie over digitaal contact kunnen mensen bij hun bibliotheek ook computercursussen volgen. Deze cursussen moeten mensen digitaal vaardiger maken.

'Microsoft Office voldoet aan Europese privacywet na aanpassing', 2 juli 2019
De software wordt veel gebruikt binnen de Nederlandse overheid. Vorig jaar waren er zorgen omdat niet zeker was welke diagnostische gegevens werden gedeeld.

Regering VS bekijkt of het encryptie verplicht kan verzwakken , 2 juli 2019
De maatregel moet afluisteren makkelijker maken. Het gaat nog niet om een wetsvoorstel, maar de vraag of zo'n voorstel er moet komen ligt wel op tafel.

Minister: PGB 2.0 kost nog 45,6 miljoen euro, 1 juli 2019
Na de doorontwikkeling en implementatie blijven aan het nieuwe systeem jaarlijkse beheerkosten over. Deze schat de minister in op 9,4 miljoen euro per jaar.

Ministeries huren voor 152 miljoen aan ict'ers in, 1 juli 2019
De opdracht (voor de in totaal vijf marktpartijen) heeft een geraamde waarde van 152 miljoen euro. De looptijd van de overeenkomst is 48 maanden.

Somerville verbiedt gezichtsherkenning door politie, 1 juli 2019
Volgens raadslid Ewen-Campen werken veel mensen in de stad in de techindustrie en zijn zij meer bekend met deze technologie (en de risico's) dan het grote publiek.

Provincie Zuid-Holland wil 5000 inwoners opleiden in ict, 1 juli 2019
Aan mogelijke kandidaten wordt gedacht aan werknemers in krimpsectoren, flexwerkers, werknemers die op it willen worden bijgeschoold en werkzoekenden.

Pentagon heeft laser die mensen via hun hartslag identificeert, 1 juli 2019
De hartslag van elk mens is uniek waardoor het volgens de ontwikkelaars van Jetson, zoals de laser wordt genoemd, ideaal is om mensen te identificeren.

Minister Koolmees: problemen UWV nog groter dan gedacht , 28 juni 2019
Zo blijken computers van het UWV ongemerkt jarenlang te hebben uitgestaan, waardoor grote aantallen uitkeringen ten onrechte zijn verstrekt aan gedetineerden.

AIVD: cyberaanvallen ideaal businessmodel voor staten, 28 juni 2019
Dergelijke cyberaanvallen kennen lage kosten en afbreukrisico's, kunnen grote opbrengsten hebben en zijn lastig aan landen toe te schrijven. Dat stelt de AIVD.

Europol: cybertechnieken van terroristen nog altijd primitief, 28 juni 2019
Terroristische organisaties blijken het internet vooral voor online propaganda en communicatie te gebruiken. Dat staat in het EU Terrorism Situation and Trend Report.

Duitse overheid werkt aan minimale eisen voor veilige browsers, 28 juni 2019
Browsers moeten, volgens het BSI, onder meer voldoen aan de ondersteuning van het tls-protocol, HSTS,, het veilig opslaan van wachtwoorden en certificaatbeheer.

Burgerrechtenbeweging vreest opkomst van robotsurveillance, 28 juni 2019
De Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU vreest dat 'AI-bewakers' een verlengstuk van zakelijke en bureaucratische macht in ons leven worden.

Nederland ICT wordt omgedoopt in NLdigital, 28 juni 2019
De branchevereniging wil zich breder opstellen. Doel is ook bedrijven aan te spreken die meer toepassingsgericht zijn en hun wortels buiten de ICT hebben.

Minister van Financiën: ‘Libra biedt kansen, maar ook risico’s’, 27 juni 2019
Minister Hoekstra vindt dat we de Libra, de eigen munt van Facebook, "goed in de gaten moeten houden als het gaat om privacy en de stabiliteit van de bancaire sector."

SyRI faalt: nog niet één fraudegeval opgespoord, 27 juni 2019
Door het gebruik van SyRI kunnen gemeenten een algoritme loslaten op databestanden van bewoners van ‘probleemwijken’. Bijvoorbeeld om fraude op te sporen.

Onderzoekers spoofen Amerikaans waarschuwingssysteem, 27 juni 2019
Het systeem is vergelijkbaar met NL-Alert en wordt in de Verenigde Staten gebruikt voor Ambert alerts, weerwaarschuwingen en presidentiële waarschuwingen.

Nederland en Duitsland gaan militair internet bouwen, 27 juni 2019
Het militair internet zou moeten beschikken over snelle applicaties, permanente mobiele bereikbaarheid en bescherming tegen cyber- en elektromagnetische bedreigingen.

Canada en Nederland lanceren project om te 'vliegen zonder paspoort', 27 juni 2019
In plaats van een paspoort zouden reizigers via een applicatie op hun telefoon al hun gegevens kunnen laten scannen. Die zijn beveiligd met blockchaintechnologie.

Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, 26 juni 2019
Bedrijven in India presteren het best op het gebied van cybersecurity, zelfs beter dan de VS en het VK. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van NTT Security.

BOF wil 90.000 schadevergoeding van Google en Facebook, 26 juni 2019
Volgens privacyorganisatie Bits of Freedom gaat het om een compensatie voor de hoeveelheid tijd die de club moet inruimen voor de twee techreuzen.

Het Interprovinciaal Overleg doet melding van datalek, 26 juni 2019
Een IPO-medewerker opende een phishing-mail en voerde daarop accountgegevens in. Daarop werd vanaf haar mailadres een aantal valse mails verzonden.

D66 wil gepersonaliseerde online advertenties terugdringen, 26 juni 2019
D66-Kamerlid Verhoeven stelt dat persoonlijke advertenties allerlei negatieve gevolgen hebben, zoals privacyschendingen, clickbait en verspreiding van desinformatie.

KPN: 112-storing mogelijk door software-fout , 26 juni 2019
Die fout zou op meerdere plekken tegelijkertijd zijn opgetreden, waardoor ook de backupsystemen uit de lucht gingen. KPN noemt het probleem "uitzonderlijk".

Minister: bewustwording zorg over datalekken moet groeien, 25 juni 2019
Minister De Jonge stelt ook dat de bewaking en beveiliging in de zorg moet worden versterkt en er voldoende capaciteit moet zijn om te 'blussen' als het nodig is.

Duitse overheid geeft ouderen digitale beveiligingstips, 25 juni 2019
Driekwart van de ouderen tussen de 60 en 69 jaar zou regelmatig informatie over cybersecurity opzoeken. Aanleiding voor de overheid om zich op die groep te richten.

AP geeft aantal tips voor privacyfunctionarissen, 25 juni 2019
Zo moeten privacyfunctionarissen bij organisaties een goede balans zien te houden tussen advies en toezicht, conflicten tussen deze rollen vermijden en zichtbaar zijn.

Google: 1 miljard in bouw en uitbreiding datacentra Nederland, 25 juni 2019
Het gaat om een datacentrum in het Groningse Eemshaven. Eerder was de bouw van het nieuwe centrum in de gemeente Hollands Kroon al aangekondigd.

KPN-top naar minister, ook Kamer buigt zich over 112-storing , 25 juni 2019
Door een landelijke telefoniestoring was alarmnummer 112 maandag urenlang onbereikbaar, tot groot ongenoegen van minister Grapperhaus en veel Kamerleden.

Meten van besmette IoT-apparaten verhoogt digitale veiligheid, 24 juni 2019
De TU Delft gaat met financiële steun vanuit het ministerie van EZK tot en met 2021 metingen doen naar onveilige en al gehackte IoT-apparaten in Nederland.

Gemeenten plaatsen toezichtcamera's bij afvalcontainers, 24 juni 2019
Dit is volgens de gemeenten nodig om illegale afvaldumpingen tegen te gaan. Privacy First noemt het toezicht bij afvalcontainers overmatig en schendend.

Weken 'tijdelijk werkloos' door cyberaanval, 24 juni 2019
Asco Industries in het Belgische Zaventem werd op 7 juni getroffen door een aanval met ransomware. Daardoor kwamen belangrijke IT-systemen plat te liggen.

‘Gemeenten gaan steeds meer lijken op Bol.com’, 24 juni 2019
Volgens Rob van den Hoven van Genderen, voorzitter van de NVAIR, kan driekwart van de taken binnen gemeenten door een AI-toepassing worden afgehandeld.

Grote meerderheid fietsers wil zich aan appverbod houden, 24 juni 2019
Met ingang van 1 juli is het vasthouden van een mobiele telefoon op de fiets verboden. Volgens minister Grapperhaus wordt er extra gelet op handhaving van het verbod.

'Privacyregisters overheid slecht toegankelijk', 24 juni 2019
De burger moet vaak moeite doen te achterhalen hoe overheden welke gegevens gebruiken. Open State Foundation pleit voor gestandaardiseerde registers.

Berichtenbox-app heeft twee miljoen downloads, 21 juni 2019
Met name iOS-gebruikers maken gebruik van de app. Uit cijfers van de Google Play Store blijkt dat de Android-versie meer dan 500.000 installaties heeft.

Kabinet bestudeert uitkomsten taskforce over risico's 5G-netwerken, 21 juni 2019
De taskforce heeft een risicoanalyse uitgevoerd naar de kwetsbaarheid van 5G-netwerken voor misbruik van leveranciers van technologie voor deze netwerken.

Phishingmail zorgt voor groot datalek bij Amerikaans ministerie, 21 juni 2019
In de meeste gevallen ging het om e-mailbijlagen zoals rapportages met namen, adresgegevens, geboortedata, zaaknummers en persoonlijke gezondheidsinformatie.

Politie Limburg start proef met verschillende drones, 21 juni 2019
De test is onderdeel van een 'proeftuin', waarin de politie nieuwe technologieën test. Naast Limburg zullen de drones ook in twee andere proeftuinen worden getest.

Nederland wil veiligheidseisen voor IoT-apparaten in 2020, 21 juni 2019
Ook moet het inkoopbeleid van de overheid rekening houden met de veiligheid van hard- en software en komt er een campagne over de veiligheid van IoT-apparaten.

Tilburg onderzoekt gezichtsherkenning voor zwembad, 20 juni 2019
Het zwembad maakte al gebruik van een vingerscan. Deze vingerscan wordt eenmalig gebruikt om te verifiëren of een bezoeker een zwembadontzegging heeft.

Facebook moet voor Senaat verschijnen om plannen cryptomunt, 20 juni 2019
Het techbedrijf moet uitleg komen geven over haar plannen en wat er bijvoorbeeld gebeurt met de data. De Senaat wil dat de ontwikkeling tot die tijd wordt stilgelegd.

AVG-privacyregisters van de overheid slecht toegankelijk, 20 juni 2019
Een op de vijf overheden publiceert deze registers niet, bijna tweederde van de registers is nog niet compleet en de registers zien er bij alle overheden anders uit.

SP wil opheldering van minister over cryptomunt Facebook, 20 juni 2019
De sociale netwerksite wil dat gebruikers straks wereldwijd via Libra voor allerlei diensten kunnen betalen, zoals rekeningen, boodschappen en openbaar vervoer.

Minister vraagt aandacht voor digitaliseringsdrift banken, 20 juni 2019
Minister Hoekstra (Financiën) zal in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer voorstellen dat er periodiek wordt gekeken of het probleem kleiner of groter wordt.

Evelyn Austin nieuwe directeur Bits of Freedom, 19 juni 2019
In de afgelopen jaren heeft zij als bewegingbouwer voor Bits of Freedom al meerdere belangrijke projecten geleid. Austin is de opvolger van Hans de Zwart.

Nederlanders hebben weinig vertrouwen in naleving AVG, 19 juni 2019
54 Procent vindt dat Nederlandse bedrijven onvoldoende maatregelen hebben genomen om hun data te beschermen, zelfs nadat de AVG vorig jaar van kracht werd.

Politie in Californië zet robotagent in voor surveillances, 19 juni 2019
De robot kan zelfstandig gebieden in de gaten houden. Het ding schrikt mensen af, maar kan ook beelden maken en om versterking vragen bij verdachte situaties.

Vernieuwd Burgernet met meer mogelijkheden, 19 juni 2019
Opsporingsacties kunnen nu makkelijker, sneller en efficiënter worden uitgevoerd. Er doen inmiddels meer dan 2,4 miljoen mensen mee aan Burgernet.

FBI waarschuwt voor geheime diensten op social media, 19 juni 2019
De diensten hebben het voorzien op personeel met veiligheidsmachtigingen en gebruiken social media om deze personen te identificeren, te recruteren en aan te vallen.

Staatssecretaris: studenten gaan mkb met cybersecurity helpen, 19 juni 2019
Het is een van de maatregelen die past in het plan van de overheid om bedrijven te adviseren over veilig digitaal ondernemen. In dat kader is het DTC opgezet.

Passagiersgegevens voortaan verplicht gedeeld, 18 juni 2019
Een gespecialiseerde eenheid gaat de informatie verzamelen om terroristen en criminelen eruit te pikken. Dat heeft minister Grapperhaus (JenV) bekendgemaakt.

EU-keurmerk voor veilige clouddiensten aangekondigd, 18 juni 2019
Volgens EZK wordt het makkelijker om binnen de EU verschillende aanbieders te vergelijken omdat aangesloten aanbieders aan dezelfde digitale eisen moeten voldoen.

Rusland: 'Cyberoorlog met Verenigde Staten niet uitgesloten', 18 juni 2019
Aanleiding is een artikel in The New York Times waarin de VS claimen dat Amerikaanse veiligheidsdiensten het elektriciteitsnetwerk van Rusland hebben geïnfecteerd.

Minister: data-afdeling fiscus kan geen usb-sticks gebruiken, 18 juni 2019
AP onderzocht misstanden bij de fiscus en zag onder meer dat er voor hen een mogelijkheid was om gegevens op een usb-stick op te slaan of via e-mail te versturen.

D66 en CDA: richtlijn en toezichthouder voor overheidsalgoritmes , 18 juni 2019
Aanleiding is berichtgeving van de NOS over de overheid die op grote schaal voorspellende algoritmes gebruikt, zonder dat dat altijd even duidelijk voor burgers is.

Onderzoek RTL-Nieuws: Politie-app blijkt weggegooid geld, 18 juni 2019
De wens in 2016 was dat de politie een app kreeg die de locatie van de beller automatisch zou doorgeven aan de meldkamer. De idee van de app is inmiddels achterhaald.

Facebook komt met eigen munt: wat mogen we verwachten? , 17 juni 2019
Binnenkort wordt een statement verwacht hoe de technologie achter het betaalmiddel er uitziet. PayPal, Mastercard, Visa en Uber zouden al op de kar gesprongen zijn.

'Bewoner laatste woord bij huurkorting in ruil voor privédata', 17 juni 2019
Aanleiding was berichtgeving over een Helmondse wijk waar bewoners korting op hun huur krijgen als ze gegevens over hun leefpatroon met bedrijven delen.

De rechtspraak na een jaar privacyrichtlijn AVG, 17 juni 2019
De redactie van Mr. heeft vier uitspraken onderzocht en komt tot de conclusie dat er nog veel onduidelijkheden zijn over de feitelijke toepassing van de AVG.

Canadese stad verliest 335.000 euro door "phishingmail", 17 juni 2019
In een e-mail werd het personeel van de stad gevraagd om het rekeningnummer van een gevestigde leverancier te veranderen en een opgegeven bedrag te betalen.

'VS plaatste ontwrichtende malware in Russisch elektriciteitsnet' , 17 juni 2019
Het zou onder meer het antwoord zijn op door Russen geplaatste malware in computers van Amerikaanse energiecentrales, olie- en gasfaciliteiten en drinkwaterbedrijven.

Minister: contant geld moet blijven in geval van pinstoringen, 14 juni 2019
Aanleiding is een pinstoring bij bij supermarktvestigingen. Volgens minister Hoekstra is het slim om met pin te betalen, maa rmoet je altijd met cash kunnen betalen.

AP geeft beveiligingstips voor Internet of Things-apparaten, 14 juni 2019
Gebruikers krijgen onder meer het advies om de privacyverklaring beter te lezen. Ook is het wijsheid om ervaringen van andere gebruikers serieus te nemen.

Berichtenbox weigert voortaan digitale post voor overledenen, 14 juni 2019
Uit onderzoek van de Nationale ombudsman bleek dat overheidsinstanties digitale post naar het MijnOverheid-account van overledenen bleven sturen.

Tien miljoen voor onderzoek naar veilig internet-of-things, 14 juni 2019
Een onderzoeksproject met ruim 45 partijen, geleid door TU Eindhoven, gaat technisch onderzoek combineren met juridische en criminologische benaderingen.

Wifi-uitvinder plaatst kanttekeningen bij start-up-plan kabinet, 14 juni 2019
Het kabinet wil 65 miljoen euro investeren in beleid rondom start-ups, maar volgens Cees Links is het behoorlijk lastig om een techbedrijf te beginnen in ons land.

Het 5G-netwerk komt eraan, maar is het veilig?, 13 juni 2019
5G biedt veel mogelijkheden, maar sommige wetenschappers maken zich ook zorgen. Er is volgens hen nog te weinig bekend over de gezondheidseffecten van straling.

BIT maakt gehakt van ict-modernisering bij Kamer van Koophandel, 13 juni 2019
Het programma Kern Gezond werd begin 2017 gestart, maar boekt weinig voortgang terwijl de kosten oplopen. Er ontbreekt focus en resultaat. De KvK belooft beterschap.

'Regeringen moeten haast maken met privacyregels', 13 juni 2019
Technologiebedrijven, zoals Google en Facebook, beslissen nu steeds over wat wel en niet online kan, maar volgens Facebook COO Sheryl Sandberg moet dat anders.

Belgische politie adviseert externe schijf voor cloudgebruikers, 13 juni 2019
Aanleiding is een incident bij het sociale netwerk MySpace, waardoor miljoenen bestanden verloren gingen. Het gros van de gebruikers had geen lokale kopie.

Kamervragen over gebruik betaalverkeer voor reclame ING, 13 juni 2019
ING wil dat het klantbetaalverkeer wordt gebruikt voor persoonlijke aanbiedingen. De PvdA wil weten of mag en of het voldoet aan de gedragscodes voor banken.

NCTV luidt noodklok over cyberveiligheid bij organisaties, 12 juni 2019
Er liggen (permanente) digitale gevaren op de loer voor de nationale veiligheid, waarschuwt de NCTV en een plan B is er in de meeste gevallen niet.

Politie en OM willen actiever ondersteunen bij burgeropsporing, 12 juni 2019
Bij burgeropsporing moeten burgers, volgens de minister, wel binnen de wettelijke kaders blijven, de privacy respecteren en niet op de stoel van de rechter gaan zitten.

Facebook wil met app meekijken met gebruikers, 12 juni 2019
Gebruikers kunnen zich registreren om mee te doen met het programma. Facebook schrijft dat het deelnemende gebruikers een 'beloning' zal bieden als ze de app installeren.

‘Maar weinig Nederlanders bezorgd over nepnieuws', 12 juni 2019
Van de 38 onderzochte landen eindigde Nederland op de laatste plek. In Brazilië zijn de zorgen over of iets echt is of niet als het gaat om onlinenieuws het grootst.

Amerikaanse douane lekt foto's van duizenden reizigers, 12 juni 2019
De afbeeldingen werden gestolen bij een onderaannemer die de foto's op een eigen netwerk had opgeslagen. Daar werden ze door een aanvaller gestolen.

Autoriteit Persoonsgegevens krijgt 3,4 miljoen euro extra, 12 juni 2019
Het geld is nodig vanwege de groei van de organisatie en implementatie van de Algemene verordening gegevensbescherming, die vorig jaar van kracht werd.

Kabinet geeft drie telecomproviders recht op 5G-frequenties, 12 juni 2019
Met de eis van drie aanbieders volgt het kabinet een advies van de Autoriteit Consument & Markt. Het ligt voor de hand dat het gaat om KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo.

Inlichtingendiensten voldoen nog niet aan alle eisen Wiv 2017, 11 juni 2019
De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten laat in de tweede voortgangsrapportage weten nog niet tevreden te zijn over de vorderingen.

‘Laat BIT ook over IT-onderhoud adviseren’, 11 juni 2019
Zes Kamerleden vragen aan staatssecretaris Raymond Knops te onderzoeken of het BIT als extra taak ook kan adviseren over IT-onderhoud en informatiebeveiliging.

'Burger moet wraakpornobeelden sneller offline kunnen krijgen', 11 juni 2019
Minister Dekker (Rechtsbescherming) wil uitzoeken of er een voorziening kan komen die uitkomst biedt bij bijvoorbeeld online pesten, wraakporno en slutshaming.

Kabinet wil meer doen tegen dataslurpen grote techbedrijven, 11 juni 2019
Het kabinet gaat op drie zaken inzetten: vergroting van het privacybewustzijn, vergroting van het handelingsperspectief en versterking van de normering.

'BZK verantwoordelijk voor missende ICT-kosten fiscus', 11 juni 2019
Het ICT-project Rationalisering IV stond niet in de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk 2018, maar dat is volgens René Veldwijk niet de schuld van de Belastingdienst.

ICT-vernieuwing fiscus 84 miljoen duurder dan gemeld, 11 juni 2019
Het project Rationalisering werd verwijderd uit het Rijks ICT Dashboard, terwijl het de status Afgerond had moeten krijgen. Daardoor werd onjuiste informatie gedeeld.

Deventer moet schadevergoeding betalen op grond van AVG, 7 juni 2019
De gemeente Deventer moet een man 500 euro betalen, omdat de gemeente zijn naam en woonplaats doorspeelde naar tientallen andere bestuursorganen.

Overheid promoot DigiD-app met nieuw inlogscherm, 7 juni 2019
In het nieuwe inlogscherm staat inloggen met de DigiD-app altijd bovenaan, ook als een organisatie alleen de inlogmethode gebruikersnaam en wachtwoord vereist.

Ruim één miljoen Belgen gebruiken inmiddels Itsme , 7 juni 2019
In mei vonden 3,7 miljoen acties plaats met de app waarmee je je online identiteit kan bevestigen. Elke maand komen er gemiddeld zo'n 50.000 tot 60.000 gebruikers bij.

'Facebook presenteert deze maand zijn eigen cryptomunt', 7 juni 2019
Volgens The Information zal de munt voornamelijk als betaalmiddel gebruikt worden bij diensten van Facebook, zoals WhatsApp en Facebook Messenger.

Blunder van Belastingdienst: miljoenen méér kwijt aan ict, 7 juni 2019
Het gaat om een onderdeel van een ICT-project dat de computersystemen van de fiscus bij de tijd moet brengen. Daaraan hangt een prijskaartje van 84 miljoen euro.

Beleggingsapp krijgt eerste vergunning nieuw bankenprotocol , 6 juni 2019
De app Peaks kan dankzij PSD2 ook rekeningen van andere banken monitoren en bedragen afboeken. Klanten moeten daar wel expliciet toestemming voor geven.

Europees Hof oordeelt dat beloptie Skype een telecomdienst is, 6 juni 2019
Het Hof spreekt van een telecomdienst omdat SkypeOut verbinding moet maken met telecomproviders om bellers in contact te brengen met anderen.

Europees Hof oordeelt dat beloptie Skype een telecomdienst is, 6 juni 2019
Het Hof spreekt van een telecomdienst omdat SkypeOut verbinding moet maken met telecomproviders om bellers in contact te brengen met anderen.

FBI heeft zicht op 640 miljoen foto’s voor gezichtsherkenning, 6 juni 2019
Het beeldmateriaal is niet alleen afkomstig uit het strafregister, maar komt ook van paspoorten en rijbewijzen. De databank staat ook open voor agenten op staatsniveau.

Google in beroep tegen advertentieboete Europese Unie, 6 juni 2019
Het technologiebedrijf kreeg de boete van 1,5 miljard euro in maart opgelegd omdat het bij zijn advertentiedienst AdSense misbruik maakte van zijn sterke marktpositie.

ING gaat betaalverkeer klanten gebruiken voor advertenties, 5 juni 2019
Klanten kunnen zich voor de persoonlijke aanbiedingen afmelden en voorkomen dat hun gegevens worden gebruikt voor het maken van marketingprofielen.

Officieel overheidsregister staat vol met fouten, 5 juni 2019
Als alternatief heeft Open State Foundation de website Allmanak.nl gelanceerd, een website waarop alle gegevens worden gecorrigeerd of aangevuld.

Eerste Kamer akkoord met opslag passagiersgegevens, 5 juni 2019
Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat gegevens van vliegtuigpassagiers met vertrek of aankomst in Nederland 5 jaar lang worden bewaard in een Pi-NL-database.

Kabinet investeert EUR 65 miljoen in beleid start-ups en scale-ups, 5 juni 2019
Een sterk klimaat voor start-ups en scale-ups zou cruciaal zijn voor de aanwas en doorgroei van technologiebedrijven. Nederland wil op dit gebied tot de wereldtop behoren.

Gemeente Vijfheerenlanden slachtoffer van spoofing , 5 juni 2019
Via het algemene mailadresvan de gemeente zijn 140.000 duizend nepmails verstuurd. Wie de mails gestuurd heeft en waarom, is nog niet echt duidelijk.

Specificaties software Omgevingswet beschikbaar, 5 juni 2019
De specificaties helpen de inhoudelijk specialisten en medewerkers van ICT om een beeld te vormen van de te verwerven of aan te passen software.

Klacht tegen advertentiesysteem Google ingediend in 14 EU-landen, 5 juni 2019
De burgerrechtenorganisaties willen dat er wordt gekeken naar het biedingsproces waarmee Google zijn advertenties verkoopt. Volgens de organisaties deugt dat proces niet.

Parlementair onderzoek naar gebrek aan grip op digitalisering, 4 juni 2019
De commissie moet bekijken of digitalisering niet door één Kamercommissie behandeld moet worden. Volgens Kees Verhoeven heeft het parlement nu te weinig grip en kennis.

Google pompt nog eens 600 miljoen in Belgisch datacenter, 4 juni 2019
Er komt een vierde gebouw in het datacenterpark van Saint-Ghislain, nabij Bergen. Google investeerde eerder al een slordige 1,6 miljard euro in Saint-Ghislain.

Ministerie van EZK laat 'China-afweer' over aan bedrijfsleven, 4 juni 2019
Volgens minister Wiebes zijn bedrijven zelf verantwoordelijk voor het beschermen van hun vertrouwelijke gegevens. De overheid speelt wel een rol, vooral assisterend.

Massaclaim tegen Facebook telt 250.000 Europeanen, 4 juni 2019
Aanleiding is het schandaal rond Cambridge Analytica. Volgens de claimers zijn gebruikers 'geen marionetten', waarmee Facebook kan doen wat het wil.

Eerste Kamer stemt over opslag passagiersgegevens, 4 juni 2019
Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat gegevens van vliegtuigpassagiers met vertrek of aankomst in Nederland 5 jaar lang worden bewaard in een database.

Congres VS start mededingingsonderzoek naar techsector, 4 juni 2019
Volgens het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden moet onderzocht worden of er nieuwe wetgeving nodig is om internetgiganten in toom te houden.

AP pleit voor openheid bij overheid over algoritmes, 3 juni 2019
De AP vindt ook dat burgers het recht hebben te weten hoe die rekenmodellen tot een conclusie komen, zeker als het gaat om beslissingen over individuele zaken.

Tientallen gemeenten volgen burgers via wifi-tracking, 3 juni 2019
Het zou in totaal om zo'n 60 tot 70 gemeenten gaan. De AP is kritisch over de werkwijze van dergelijke gemeenten, net als bijvoorbeeld Kamerlid Kees Verhoeven (D66).

'Amerikaanse justitie wil onderzoek naar Google beginnen', 3 juni 2019
Het is nog niet bekend waar het onderzoek zich precies op richt. Mogelijk zou het gaan om 'de handelspraktijken met betrekking tot de zoekmachine en andere diensten'.

SyRI-onderzoek in Haarlem voortijdig beëindigd, 3 juni 2019
Het onderzoek is stopgezet omdat het niet meer binnen de wettelijke termijnen kon worden uitgevoerd. Wat de reden voor de tijdsnood is, is nog niet toegelicht.

Britse privacytoezichthouder ontving 14.000 datalekmeldingen, 3 juni 2019
Van de 14.000 datalekmeldingen vereiste 17,5 procent actie van de betreffende organisatie en leidde minder dan 0,5 procent tot een verbeterplan of geldboete.

KNVB boos op FC Den Bosch wegens inzet gezichtsherkenning, 31 mei 2019
De voetbalclub heeft 24 camera’s laten installeren, die ongewenste bezoekers moeten herkennen. De KNVB en ook de Autoriteit Persoonsgegevens zijn 'niet blij'.

Techbedrijven hekelen plan voor inzage in versleutelde berichten, 31 mei 2019
Het voorstel van de Britse inlichtingendienst GCHQ houdt in dat berichtendiensten in het geniep agenten toe zouden kunnen voegen aan groepsgesprekken en -chats.

Belgische autoriteit legt eerste boete op voor overtreden AVG, 31 mei 2019
De boete is voor een burgemeester die voor een verkiezingscampagne gebruikmaakte van gegevens die hij voor het uitoefenen van zijn functie had verkregen.

D66 wil opheldering van Grapperhaus over 'hacksoftware' NSO, 31 mei 2019
D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil weten wat het kabinet vindt van het bestaan van een markt waar in onbekende kwetsbaarheden wordt gehandeld.

Belastingdienst wil beleidsluwte om ICT te vernieuwen, 31 mei 2019
Er is bij de fiscus sprake van achterstallig onderhoud doordat de organisatie nu te veel tijd kwijt is aan beheer en onderhoud. Ook is er sprake van te weinig capaciteit.

Keijzer kijkt naar beperken Handelsregister voor marketing, 29 mei 2019
De Autoriteit Persoonsgegevens adviseerde staatssecretaris Keijzer (EZK) in maart om de Handelsregisterwet aan te passen. De KvK zou 'te ruimhartig omgaan met data'.

Staatssecretaris Snel: Belastingdienst voldoet bijna aan AVG, 29 mei 2019
Vorig jaar stelde Snel dat de fiscus voor 25 mei 2019 aan de AVG zou voldoen. Volgens hem voldoet alleen het 'verwijderen van oude gegevens' nog niet aan de AVG.

Minister: meeste data die auto's verzamelen niet privacygevoelig, 29 mei 2019
Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat reageerde op Kamervragen van D66 over het temmen van het 'datamonster in de auto-industrie'.

‘Gemeenten passief in controle privacyregels’, 29 mei 2019
Zo worden controles worden vaak pas achteraf uitgevoerd en wordt de functionaris gegevensbescherming pas geraadpleegd als er al een incident heeft plaatsgevonden.

Privacy First: 'Gemeente, stop met wifi-tracking', 29 mei 2019
Volgens de stichting is wifi-tracking zonder toestemming te vragen een 'flagrante schending van het recht op privacy'. Tilburg besloot al te stoppen met wifi-tracking.

OM kijkt naar snellere aanpak van foute hostingbedrijven, 28 mei 2019
Het gaat om hostingbedrijven, die door cybercriminelen worden gebruikt voor de verspreiding van malware, phishing en andere zaken en klachten hierover negeren.

Roosendaal: geen privacyprobleem bij uitrol stadswifi, 28 mei 2019
Onlangs werd bekend dat Tilburg de fout in was gegaan met het gratis wifi-netwerk dat in de stad wordt aangeboden. "In Roosendaal is dat anders", zegt wethouder Lok.

Politie-app laat slachtoffers van diefstal zelf onderzoek doen, 28 mei 2019
Met de app kunnen slachtoffers onder meer een getuigeninterview afnemen, onderzoeken of er camerabeelden beschikbaar zijn en online onderzoek verrichten.

Driehonderd geldautomaten krijgen Amber Alert op scherm, 28 mei 2019
De berichten worden getoond in de screensaver van het klantscherm en in een scherm boven het gebruikersscherm dat voor reclame-uitingen wordt gebruikt.

Sociale Verzekeringsbank vaak in de fout met datalekken, 28 mei 2019
De enorme toename van het aantal gemelde datalekken zou, volgens SVB, voornamelijk het resultaat zijn van een verbeterd bewustzijn van privacywetgeving.

'Voorkom ongebreidelde export van EU-persoonsgegevens!' , 27 mei 2019
Het ministerie van Financiën wil bedrijven verplichten op grote schaal persoonlijke data te exporteren, volgens Privacy First een maatregel met grote gevolgen.

NS: eerste resultaten met pinpas als OV-kaart zijn positief, 27 mei 2019
Testreizigers ervaren het als een voordeel dat het niet nodig is om saldo op een kaart te laden: de reiskosten worden aan het einde van de dag van de rekening afgeschreven.

'Publieke sector wordt belemmerd door privacywet', 27 mei 2019
"De AVG heeft de samenwerking tussen overheidsdiensten moeilijker gemaakt", aldus een UWV-regiomanager. Ook gemeenten ervaren die kramp bij hun partners.

Minister: slachtoffers van phishing hoeven zich niet te schamen, 27 mei 2019
Volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid "kan het iedereen gebeuren". De bewindsman zei dat aan het begin van een bewustwordingscampagne.

Polen dient klacht in tegen Europees 'uploadfilter, 27 mei 2019
In een verklaring laat de Poolse minister van Buitenlandse Zaken weten dat "het systeem resulteert in censuur en dat is volgens de Poolse en Europese grondwet verboden".

AP ontving dit jaar al 8000 datalekmeldingen, 24 mei 2019
Ook kwamen er al 9000 klachten over vermoedelijke privacyschendingen binnen. De AP merkt dat er veel vragen leven rond de AVG en begint een voorlichtingscampagne.

VNO-NCW: privacywetgeving AVG te complex voor het mkb, 24 mei 2019
De organisaties vinden dat de AVG soms onbedoeld privacy tegen werkt en dat er onvoldoende balans is tussen privacy en andere maatschappelijke belangen.

Overheid over op één nieuwe Baseline Informatiebeveiliging, 24 mei 2019
De BIO is een verzameling van richtlijnen. Het vervangt bestaande baselines voor informatieveiligheid bij het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.

Londense metro gaat reizigers via wifi-tracking volgen, 24 mei 2019
Volgens Transport for London (TfL) worden individuele klantdata niet gedeeld en zullen reizigers niet via de verzamelde data persoonlijk te identificeren zijn.

OM: gebruiker speelt belangrijke rol bij voorkomen cybercrime, 24 mei 2019
Vorig jaar voerde het Openbaar Ministerie 73 onderzoeken uit naar hightechcrime en cybercrime. Een daling ten opzichte van 2017, toen het om 82 onderzoeken ging.

AVG levert in eerste jaar 89.000 meldingen van datalekken op, 23 mei 2019
Naast het aantal meldingen ontvingen de Europese privacytoezichthouders ook nog eens 144.000 privacyklachten en -vragen. De AVG is van kracht sinds 25 mei 2018.

Minister Hoekstra houdt acceptatie contant geld in de gaten, 23 mei 2019
De bewindsman (Financiën) wil voorkomen dat er een 'point of no return' wordt bereikt. In Zweden en in Noorwegen werd dat 'point of no return' te laat opgemerkt.

Franse Senaat stemt voor digitale taks, 23 mei 2019
De taks moet 400 miljoen euro in het laatje brengen in 2019, en 650 miljoen in 2020. Volgens Parijs zal een dertigtal ondernemingen moeten bijdragen.

Nieuwe online tool: Europese subsidie per gemeente, 23 mei 2019
De tool illustreert het financiële belang van lokale overheden bij de Europese Unie. Zoeken per thema kan ook, bijvoorbeeld op energie, milieu, zorg en welzijn.

'WhatsApp voegt in 2020 advertenties toe aan app', 23 mei 2019
Bij de overname van WhatsApp door Facebook in 2014 beloofde oprichter Jan Koum nog dat er geen reclame in de app zou komen. Koum is inmiddels weg bij Facebook.

Ict-kosten Rijk fors gestegen in 2018, 22 mei 2019
Ongeveer 907 miljoen euro van de in totaal 3,11 miljard euro gaat naar eigen ict-personeel, de ‘materiële ict-uitgaven’ worden geschat op 2,207 miljard euro.

'Gros Nederlanders weet niet dat Google persoonsgegevens opslaat’, 22 mei 2019
De AVG verplicht bedrijven om inzicht te geven in de data die zij opslaan van gebruikers, maar dat heeft niet tot een groter bewustzijn van consumenten geleid.

Amerikaanse luchtvaartautoriteit getroffen door ransomware, 22 mei 2019
Niet bekend is hoeveel systemen er zijn getroffen. De infectie zou geen gevolgen hebben gehad voor de werkzaamheden en veiligheid op het vliegveld.

ILT wil haven Rotterdam gaan controleren met grote 'snuffeldrone', 22 mei 2019
Met de drone kan de inspectie wat verder uit de haven steekproeven uitvoeren op de uitstoot van schepen. De Skeldar heeft een actieradius van 100 kilometer.

VNG en NVVB tekenen nieuw Samenwerkingsconvenant, 22 mei 2019
Doel van het convenant is de rolverdeling en samenwerking vorm te geven op de terreinen waarop gezamenlijk geopereerd wordt bij de belangenbehartiging voor gemeenten.

‘Waar is mijn Stemlokaal’ is klaar voor de Europese verkiezingen, 21 mei 2019
Het is voor de derde keer op een rij dat de Open State Foundation, in samenwerking met VNG Realisatie en het ministerie van BZK, het platform heeft opgezet.

'Geen bezwaar dat commerciële partij dna-sporen onderzoekt', 21 mei 2019
Minister Grapperhaus benadrukt dat de mogelijkheid voor de politie om dna-onderzoeken te laten uitvoeren door andere partijen dan het NFI al langer bestaat.

Litouwse privacytoezichthouder legt eerste AVG-boete op, 21 mei 2019
De boete van 61.500 euro ging naar fintechbedrijf MisterTango. Het bedrijf bleek veel meer persoonlijke data van gebruikers te verzamelen dan noodzakelijk was.

'Facebook laat verkiezingsmanipulatie nog steeds toe', 21 mei 2019
Volgens Bits of Freedom is het voor iedereen simpel om buiten zijn eigen landsgrenzen politiek te adverteren, terwijl is afgesproken dat dit niet meer zou kunnen.

Centraal tellen van stemmen in 72 gemeenten, 21 mei 2019
Doel van de experimenten is het telproces betrouwbaarder en transparanter maken. Bij eerdere verkiezingen is hier al succesvol mee geëxperimenteerd.

Den Haag wil betere uitwisseling medische gegevens, 20 mei 2019
In een manifest, ook ondertekend door VNO-NCW, zorginstellingen en ziekenhuizen, staan open standaarden, open infrastructuren en veilige identificatie centraal.

Privacy-standpunten partijen voor de Europese verkiezingen, 20 mei 2019
Woensdag zijn de verkiezingen voor het Europees parlement. VPNGids.nl heeft zes stellingen met betrekking tot de privacy voorgelegd aan alle verkiesbare partijen.

'Bedrijven moeten hun digitale veiligheid op orde brengen' , 20 mei 2019
De Autoriteit Persoonsgegevens reageert op een 'lek' in de samenwerkingsapplicatie Trello. Door verkeerd gebruik zijn er gegevens op straat komen te liggen.

Oprichter: 'Huawei zal niet bezwijken onder Amerikaanse druk', 20 mei 2019
Huawei zegt voorbereid te zijn op de maatregel dat Amerikaanse groepen geen uitrusting meer mogen leveren zonder goedkeuring van de VS-autoriteiten.

Kabinet wil macht van grote techbedrijven inperken, 20 mei 2019
In een Kamerbrief laat staatssecretaris Keijzer zorgen te hebben over blijvende dominantie en het verstoren van markttoegang voor kleinere en startende ondernemers.

EU investeert 100 miljoen euro in nieuwe 5G-onderzoeksprojecten, 17 mei 2019
Het gaat bij de projecten om zaken zoals slimme productie, gezondheidszorg, energie, luchtvaart, spoorwegen, logistiek, openbare veiligheid, slimme steden en toerisme.

Burgers in verzet tegen opslaan passagiersgegevens , 17 mei 2019
In de strijd tegen terrorisme bewaren landen veel individuele informatie over passagiers. Te veel en te lang, vinden onder meer wetenschappers en (oud-)Europarlementariërs.

Politie weet afspraken voor bestrijding cybercrime niet te halen, 17 mei 2019
Er werden 43 opsporingsonderzoeken uitgevoerd naar cybercrime, terwijl er 50 waren begroot. Ook het aantal verdachten van cybercrime viel lager uit dan verwacht.

Teleurstelling over uitblijven Huawei-beslissing van kabinet, 17 mei 2019
Wel zou de AIVD een onderzoek gestart zijn naar de rol van het Chinese bedrijf bij een mogelijke bedrijfsspionage bij een Nederlands telecombedrijf.

Staatssecretaris Knops: Bureau ICT-Toetsing (BIT) moet blijven, 17 mei 2019
Welke omvang het bureau dan heeft en hoe de verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid zijn gewaarborgd, daarover volgen later dit jaar de details. Aldus Knops.

San Francisco verbiedt gezichtsherkenning, 16 mei 2019
Volgens de stad vormt de technologie een inbreuk op de privacy van de inwoners en is het te gevoelig voor fouten. Vooral als het gaat om ouderen en niet-blanken.

Crisis bij de ICT-waakhond van de overheid breidt zich uit, 16 mei 2019
Na het vertrek van Cokky Hilhorst is IT-specialist Gerko Baarslag opgestapt als lid van de toezichtsraad van het BIT. Vandaag is er een Kamerdebat over het BIT.

DUO en ministerie van Onderwijs meldden 85 datalekken in 2018, 16 mei 2019
Dertien van de 85 datalekken zijn bij de Autoriteit Persoonsgegevens gerapporteerd. De datalekken hebben niet geleid tot openbaar worden van gegevens op internet.

Kabinet noemt cyberdreiging vanuit China substantieel, 16 mei 2019
China houdt zich volgens het kabinet bezig met cyberspionage, waarbij het land onder meer innovatieve technologieën en voorkennis probeert te verkrijgen.

'Databeveiliging en IT-beheer overheid niet op orde', 16 mei 2019
Ministeries missen expertise en delen bovendien met het parlement te weinig informatie over de stand van de huidige ICT. Dat zegt de Algemene Rekenkamer.

De uitdrijving van het BIT, 15 mei 2019
René Veldwijk gaat uitgebreid in op het vertrek van Cokky Hilhorst, hoofd bij het Bureau ICT-Toetsing (BIT) en doet en passant een paar aanbevelingen.

Vervangen PKI-overheidcertificaten begonnen, 15 mei 2019
Overheidsdiensten gebruiken PKIoverheid-certificaten voor verschillende zaken, zoals versleutelde verbindingen voor websites en elektronische handtekeningen.

Ministerie van Infrastructuur ziet MaaS als de toekomst, 15 mei 2019
Mobility-as-a-Service (MaaS) helpt mensen met kiezen tussen verschillende mogelijkheden om van A naar B te reizen en bevat informatie over alle vervoerstypen.

UWV meldde vorig jaar 342 datalekken bij toezichthouder AP, 15 mei 2019
De meeste meldingen gaan over foutief geadresseerde brieven en het bijvoegen van een verkeerde bijlage bij een brief aan een klant. Vorig jaar waren er 84 meldingen.

Technologiebedrijf Huawei belooft niet te spioneren, 15 mei 2019
Volgens voorzitter Liang Hua van Huawei is er geen wet in China die bedrijven verplicht om gegevens te verzamelen of achterdeurtjes in te bouwen in hun apparatuur.

Microsoft lanceert identiteitsbeheer op blockchain Bitcoin, 14 mei 2019
Het is de eerste techreus die decentrale infrastructuur uitrolt direct op de blockchain van Bitcoin. Het gaat om een protocol voor de uitwisseling van persoonsgegevens.

Meerjarenprogramma Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering, 14 mei 2019
GGU geeft aan wat gemeenten de komende jaren kunnen verwachten aan gezamenlijke uitvoering. Op de komende ALV van de VNG wordt er over beslist.

Minister trekt omstreden wetsvoorstel over medische dossiers in, 14 mei 2019
Het voorstel zou ervoor zorgen dat zorgverzekeraars voor inzage geen toestemming aan de patiënt hoefden te vragen. Het plan viel niet goed in de Senaat.

Europese Unie kan sancties opleggen aan cybercriminelen , 14 mei 2019
De 28 lidstaten van de Europese Unie zijn akkoord gegaan met een strafsysteem waarmee banktegoeden kunnen worden bevroren en reisverboden opgelegd.

Circa helft Nederlanders deelt elektronisch patiëntendossier, 14 mei 2019
De mensen die geen toestemming hebben gegeven om het dossier te delen hebben zorgen over privacy en beveiliging. Ook angst voor misbruik speelt een rol.

Cokky Hilhorst verlaat Bureau ICT Toetsing, 13 mei 2019
Aan AG Connect meldt Hilhorst dat ze ‘in goed overleg per direct haar functie neerlegt’. Hilhorst vertrekt een half jaar nadat Rijks-cio Hans Wanders het bureau verliet.

Google wil van smartphone identiteitsbewijs maken, 13 mei 2019
Het is de wens van Google dat het Android-platform de bouwstenen biedt voor security- en privacygevoelige applicaties. Niet iedereen ziet de plannen van Google zitten.

Gemeenteambtenaar twijfelt aan digitaal talent collega, 13 mei 2019
Ook zijn er twijfels over de digitale samenwerking met andere gemeenten en burgers. Over hun eigen vaardigheden zijn ze optimistischer gesteld.

Gros gelooft niet meer in volledige privacy in digitale tijdperk', 13 mei 2019
Uit onderzoek blijkt onder meer dat dat 32 procent van de consumenten geld accepteert in ruil voor toegang van volstrekt onbekenden tot privé gegevens.

Ledenbrief VNG over standaard verwerkersovereenkomst, 13 mei 2019
Gemeenten maken afspraken met verschillende partijen over de verwerking van persoonsgegevens. In dat kader is een gemeentelijke standaard VWO ontwikkeld.

Zo raakte CBR de weg kwijt in groot ICT-project, 10 mei 2019
Minister Cora van Nieuwenhuizen schetst in een Kamerbrief een onthutsend beeld van een opeenstapeling van fouten rondom een grootschalig ict-project bij CBR.

Zwitserse overheid waarschuwt voor ransomware-aanvallen, 10 mei 2019
Er is een flinke toename van het aantal bedrijven dat door ransomware is getroffen. Organisaties krijgen ook tips over wat als zij toch door ransomware worden getroffen.

Onderzoeker kraakt "niet te hacken" biometrische usb-stick, 10 mei 2019
Een usb-stick die via een irisscan te ontgrendelen is kan volgens de fabrikant "niet worden gehackt", maar het apparaat is zo onveilig dat de distributie is gestopt.

Google haalt uit naar Apple: 'Privacy mag geen luxe zijn', 10 mei 2019
Google zegt dat bij Apple alleen consumenten die voor dure apparaten en diensten willen betalen recht hebben op privacy. "Google biedt iedereen privacy."

In België staat uitrol 5G voorlopig stil, 10 mei 2019
Naast een impasse over de verdeling van de opbrengsten van een frequentieveiling is een uitrol in Brussel door strenge stralingsnormen nu niet mogelijk.

Er is geen openbare WiFi meer in de binnenstad en dit is waarom, 9 mei 2019
Er is verondersteld dat het openbare netwerk in Tilburg niet voldoet aan de privacywetgeving. Daarom is de stekker er deze week meteen uitgetrokken.

Belgische rechtszaak tegen Facebook naar Europees hof , 9 mei 2019
De zaak dateert uit 2015 en klaagt aan dat Facebook surfgewoontes van gebruikers, ook als ze geen lid zijn, bijhoudt. Facebook verloor die zaak, maar ging in beroep.

Schiedam en Vlaardingen zien af van ICT-samenwerking, 9 mei 2019
De beide gemeenten willen hun eigen organisatorische processen inrichten. ‘Een gezamenlijke ICT-organisatie staat dat in de weg,’ aldus wethouder Bart Bikkers.

Minister: CBR voldoet eind dit jaar aan privacywetgeving AVG, 9 mei 2019
De AVG is sinds vorig jaar mei van kracht. Eerder werd al bekend dat het CBR nog gebruikmaakt van verouderde ICT-systemen voor de opslag van medische gegevens.

Singapore neemt wet aan voor bestrijding van nepnieuws, 9 mei 2019
De wet is omstreden, omdat de regering kan dwingen berichten te laten verwijderen. Volgens de regering zullen de regels de vrijheid van meningsuiting niet storen.

Minister De Jonge openbaart deel broncode PGB, 8 mei 2019
De minister stelt dat hij niet de bevoegdheid heeft álle broncode publiek te maken, omdat niet alle auteursrechten van de applicaties bij VWS liggen, maar bij DSW.

Aanleg ftth-netwerk in Den Haag in juni van start, 8 mei 2019
Het netwerk is ook geschikt voor de inzet van 5G en smart city-toepassingen. Het ‘open access’-model zorgt dat het beschikbaar is voor toepassingen van derden.

Duitsland keurt Gpg4win goed voor overheidscommunicatie, 8 mei 2019
Volgens het BSI, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken, moet het gebruik van veilige encryptie de norm in Duitsland worden. Gpg4win is volledig open source.

Gemeente Haarlem gaat voor fair ICT-apparatuur, 8 mei 2019
Thomas van den Hoff kreeg een duidelijk opdracht mee: 'Zorg dat alle nieuw ingekochte ICT-apparatuur van de gemeente op een zo fair mogelijk manier geproduceerd is.'

Grasduinen door de Europese verkiezingsprogramma’s, 8 mei 2019
Open State Foundation heeft de plannen van de Nederlandse politieke partijen die deelnemen aan de Europese parlementsverkiezingen, op een rijtje gezet.

‘Datalek toont UWV’s naïviteit rondom privacy’, 7 mei 2019
Een datalek zorgde ervoor dat 117.000 CV’s konden worden gedownload. René Veldwijk vindt deze manier om vraag en aanbod bij elkaar te krijgen niet meer van deze tijd.

‘FTC is intern verdeeld over hoogte van boete Facebook’, 7 mei 2019
De Amerikaanse waakhond weet ook nog niet precies in hoeverre CEO Mark Zuckerberg verantwoordelijk is voor het overtreden van eerdere afspraken (uit 2011).

Canadese douane neemt laptop in beslag voor niet geven login, 7 mei 2019
De Canadese douane heeft de bevoegdheid om zonder gerechtelijk bevel elektronische apparatuur te doorzoeken, volgens de overheid nodig om de grens te beschermen.

Westerse landen spreken 5G-securityrichtlijnen af , 7 mei 2019
De richtlijnen kijken naar de impact van 5G in de landen op het beleid, de economie, technologie en de security, privacy en weerbaarheid die er bij komt kijken.

VNG en NVvB niet blij met ‘stok’ Ollongren, 7 mei 2019
Minister Ollongren wil de namen van gemeenten die de uitslag van de Europese verkiezingen niet op hun gemeentelijke websites publiceren, vermelden op internet.

'EC stelt formeel onderzoek in naar machtsmisbruik Apple' , 6 mei 2019
Aanleiding is een klacht van streamingdienst Spotify, die het oneerlijk vindt dat het een groot bedrag moet afdragen voor in de App Store afgesloten abonnementen.

Gemeente Tilburg blundert weer met de privacy van inwoners, 6 mei 2019
Informatie van mobiele telefoons werd opgeslagen zonder dat daar altijd op de juiste manier toestemming voor is gekregen. Dat is tegen de privacywet.

Apple-baas Tim Cook: ‘Digitale privacy zit in een crisis’, 6 mei 2019
Volgens Cook is er dringend behoefte aan overheidsregulering om de privacy van internetgebruikers te beschermen. Het is niet de eerste keer dat hij oproept tot regulering.

Gegevens 117.000 werkzoekenden bij UWV gestolen, 6 mei 2019
Het gaat om contactgegevens zoals naam, woonplaats en e-mailadres, maar ook gegevens over werk en opleiding. Er is aangifte gedaan bij de politie.

Britse fiscus moet illegaal opgenomen spraakdata verwijderen, 6 mei 2019
Klanten krijgen te weinig informatie hoe hun biometrische data wordt verwerkt en ook wordt hen niet de mogelijkheid geboden om toestemming te geven of te weigeren.

Nieuwe samenwerking tegen drone-dreigingen, 3 mei 2019
Ook is de Rijksoverheid gestart met een campagne om burgers en organisaties te informeren over mogelijkheden en verplichtingen op het gebied van drones.

Pratende prullenbakken in de strijd tegen zwerfafval , 3 mei 2019
Het is een van de mogelijkheden die wordt ingezet om afval niet naast, maar ín de container of prullenbak te krijgen. Ze worden onder meer gebruikt in Leiden.

PvdA: Er was nóg een datalek in gemeentehuis Assen, 3 mei 2019
Bij het tweede datelek zouden medische gegevens en persoonsgegevens buitgemaakt zijn. Bij een eerder datalek kwamen 530 persoonsgegevens vrij.

Almeerse wijk neemt maatregelen tegen vele inbraken, 3 mei 2019
Om inbraken tegen te gaan, kregen de inwoners van de Stedenwijk in Almere vorig jaar van het ministerie en de gemeente een digitale deurbel cadeau.

'Douane VS schendt grondwet bij doorzoeken smartphones', 3 mei 2019
Dat vinden de Amerikaanse burgerrechtenbewegingen ACLU en EFF. Vorig jaar doorzocht de Amerikaanse douane meer dan 33.000 apparaten.

Nederland wil meer waarborgen voor EU-wet over digitaal bewijs, 2 mei 2019
Het gaat onder meer om waarborgen over nationale veiligheid en het belang van nationale opsporingsonderzoeken, zo schrijft minister Grapperhaus in een Kamerbrief.

Overheid VS moet ernstige lekken binnen 15 dagen dichten, 2 mei 2019
Dat heeft het ministerie van Homeland Security bepaald. Voor kwetsbaarheden waarvan de impact als "High" is bestempeld geldt een deadline van 30 dagen.

Britse politie vraagt toegang tot privédata misdaadslachtoffers, 2 mei 2019
Een van de gevolgen is dat slachtoffers en getuigen die hun smartphone of andere apparatuur laten onderzoeken het risico lopen om zelf aangeklaagd te worden.

BKR maakt gegevens inzien makkelijker na kritiek privacywaakhond, 2 mei 2019
Het inzien van gegevens kan sinds vorig jaar eenmaal per jaar gratis, maar daarvoor gold een lange wachttijd en moest een kopie van het paspoort worden opgestuurd.

'Tientallen websites over geloof, jeugd en ziekte schenden privacywet', 2 mei 2019
Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De onderzoekers bekeken in totaal 106 websites. Sommige websites plaatsten tientallen cookies.

Regels over netneutraliteit moeten aangescherpt worden, 1 mei 2019
De Europese Commissie heeft een evaluatie gepubliceerd over netneutraliteit, maar Bits of Freedom is niet onder de indruk. Zij pleit voor aanscherping van de regels.

'Meeste Nederlanders niet voorbereid op cyberdreigingen', 1 mei 2019
Het gebruik van antivirussoftware wordt door mensen het meest genoemd als bescherming tegen cyberdreigingen, gevolgd door voorzichtigheid op internet.

Digitale handtekening rechters voldoet niet altijd aan wet, 1 mei 2019
De Raad van State heeft geoordeeld dat niet altijd voldaan wordt aan de vereiste van de tweefactorauthenticatie. De Rechtspraak gaat de werkwijze aanpassen.

Identiteitskaart mogelijk duurder door opslag vingerafdrukken, 1 mei 2019
De implementatie van een chip om de vingerafdrukken op te slaan zal mogelijk effect hebben op de kosten van de identiteitskaart. Hoeveel is nog niet bekend.

MIVD plaatste in 2018 minder taps dan in de twee jaar ervoor, 1 mei 2019
Vorig jaar plaatste de militaire veiligheidsdienst MIVD in totaal 309 taps. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een telefoontap of het plaatsen van een microfoon.

Politie zet DNA-succesmeter bij opsporingsonderzoek in, 30 april 2019
De meter, ontwikkeld door de politie, het OM en het NFI. maakt gebruik van informatie afkomstig uit eerdere strafzaken en wetenschappelijk onderzoeken.

'Duitse PNR-databank heeft foutpercentage van 99,7 procent', 30 april 2019
De reis-, vlucht- en privegegevens vanaf de Passenger Name Records worden door verschillende databanken gehaald op zoek naar verdachte personen.

Assen lekt gegevens 530 mensen door verkeerd e-mailadres, 30 april 2019
Het gaat om een e-mail die 'per ongeluk' naar een onbekend privé e-mailadres werd gestuurd. In de mail zat een Excel-bestand met persoonsgegevens.

Minister weet niet in welke steden wifi-tracking plaatsvindt, 30 april 2019
Aanleiding voor de Kamervragen is de aankondiging van Marketing-insights, Onderzoek & Analytics dat het een opt-out-register voor wifi-tracking wil invoeren.

Kabinet ziet sleutelrol voor AI en blockchain, 30 april 2019
Volgens staatssecretaris Keijzer kan Nederland door gericht te kiezen en te investeren op cruciale en vitale technologieën een te grote afhankelijkheid voorkomen.

Ombudsman onderzoekt gebruik bodycams door politie, 29 april 2019
De Nationale ombudsman vindt dat bij het gebruik van bodycams door de politie de privacy van burgers en informatievoorziening naar hen toe niet moet worden vergeten.

Strengere controle op publiceren verkiezingsuitslag, 29 april 2019
Gemeenten die de uitslag per stembus van de Europese Parlementsverkiezingen niet op hun website publiceren, komen met hun naam op een openbare lijst.

Bouw C2000 onder Chinese vlag gaat door, 29 april 2019
Eerder liet de inlichtingdienst AIVD weten zorgen te hebben over het Chinese bedrijf Hytera met betrekking tot de nationale veiligheid. Dat beeld is nu bijgedraaid.

Onderzoek naar opslag patiëntgegevens in niet-Europese cloud, 29 april 2019
Aanleiding is het nieuws dat gegevens van honderdduizenden patiënten zonder dat die dit weten of hiervoor toestemming hebben geven bij Google zijn opgeslagen.

Facebook drie keer aangeklaagd voor gebrekkige privacyaanpak, 29 april 2019
Vanuit Ierland, de Verenigde Staten en Canada start een privacyonderzoek, een juridisch onderzoek en een rechtszaak over drie verschillende privacyschandalen.

Minister kijkt later dit jaar naar aanpak datalekken ziekenhuizen, 29 april 2019
Kamerlid Hijink had vragen gesteld naar aanleiding van een datalek bij het Amsterdamse ziekenhuis OLVG. Daar hadden studenten toegang tot patiëntendossiers.

KPN wil 'westerse' partij voor kernnetwerk 5G , 26 april 2019
Huawei wordt daarmee uitgesloten van de klus. KPN zegt zo rekening te willen houden met ,,veranderende inzichten over veiligheid'' van vitale infrastructuur.

Gemeente Rotterdam begeleidt jongeren per app, 26 april 2019
De VraagApp is voor de voor de jongeren een aanspreekpunt voor allerlei dagelijkse hulpvragen over bijvoorbeeld, brieven, formulieren, het huishouden en computers.

Duitse overheid waarschuwt voor gerichte ransomware-aanval, 26 april 2019
De aanvallers maken gebruik van spamaanvallen die bijvoorbeeld de Emotet-malware verspreiden. De aanvallers proberen aanwezige back-ups te verwijderen.

'Ministers gaven onterecht akkoord voor 'sleepnet'', 26 april 2019
De toezichthouder TIB concludeerde onder meer dat er onvoldoende afwegingen zijn gemaakt om het voorschrift om "zo gericht mogelijk" te tappen te balanceren.

PvdA werkt aan wetsvoorstel digibelasting techreuzen, 26 april 2019
Het zou gaan techbedrijven die wereldwijd minimaal 750 miljoen euro omzet draaien en in Nederland voor minimaal 25 miljoen euro aan producten of diensten verkopen.

Facebook verwacht miljardenboete wegens privacyschendingen , 25 april 2019
Het platform vertelt niet bij welke zaak of zaken het de fout in is gegaan. Volgens het Amerikaanse bedrijf zou het gaan om een boete tussen de 3 en 5 miljard dollar.

Deel agenten onbekend met regels voor gebruik bodycam, 25 april 2019
Naast de onbekendheid met regels wordt ook het inzetkader niet op alle punten toegepast, wat invloed heeft op de rechtmatigheid waarmee de cams worden gebruikt.

Britse overheid adviseert wachtwoord van drie woorden, 25 april 2019
Om te voorkomen dat gebruikers te populaire wachtwoorden gebruiken is een bestand vrijgegeven met veelgebruikte wachtwoorden in datalekken.

VS controleert vertrekkende reizigers via gezichtsherkenning , 25 april 2019
Zo wil de VS controleren dat reizigers hun visumtermijn niet hebben overschreden. Er is in de VS geen wetgeving om gebruik van gezichtsherkenning te reguleren.

Nieuwe aansluitronde Open Raadsinformatie, 25 april 2019
De tool van ontsluit raadsinformatie van gemeenten en provincies als open data. Tot nu toe zijn 109 gemeenten en 5 provincies aangesloten.

Tweede Kamer wil scherpere eisen 5G, wacht op taskforce, 24 april 2019
De Tweede Kamer stelt de eisen uit bezorgdheid over mogelijke spionage via 5G-netwerken, waaronder via de fysieke apparatuur van deze netwerken.

Nederland en Duitsland publiceren vernieuwde TLS-richtlijnen, 24 april 2019
Het protocol wordt gebruikt voor het beveiligen van internetverbindingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om webverkeer, e-mailverkeer en virtual private networks.

Huawei mag helpen bij uitbouw 5G-netwerk in VK, 24 april 2019
Het Chinese bedrijf mag helpen bij het uitrollen van antennes en andere 'minder essentiële' infrastructuur. Vanwege het risico op spionage ligt het bedrijf onder vuur.

Europa werkt aan eengemaakte biometrische databank , 24 april 2019
Databanken die door douane, immigratie en politiediensten worden bijgehouden, zullen aan elkaar gekoppeld worden. Daar heeft het Europees Parlement mee ingestemd.

Bedrijven maken zich weinig zorgen om cybersecurity, 24 april 2019
Bijna de helft (46 procent) zegt ook dat hun organisatie de AGV-wetgeving nog niet volledig naleeft, zelfs al nadert de eerste verjaardag van de wetgeving snel.

Gemeenten vechten om ‘gevaarlijk’ 5G, 23 april 2019
De gemeenten Apeldoorn en Den Haag hebben aangegeven binnenkort een werkend 5G-netwerk te hebben. Maar hoe realistisch zijn die plannen?

'Russische hackers vielen meerdere Europese ambassades aan', 23 april 2019
Dat zeggen althans onderzoekers van Check Point Research. Bij de aanvallen probeerden hackers een aangepaste versie van de TeamViewer-software te installeren.

CIA: 'Huawei neemt geld aan van Chinese overheid', 23 april 2019
De CIA zou haar bevindingen hebben gedeeld met de Britse geheime dienst. De VS vrezen dat Huawei het Westen bespioneert in opdracht van de Chinese overheid.

'Facebook versoepelt advertentieregels Europese partijen', 23 april 2019
Nu nog moeten politieke partijen zich in elk Europees land registreren om advertenties via Facebook te kunnen tonen, ingevoerd om nepnieuws tegen te gaan.

OR stemt alsnog in met reorganisatie UWV, 23 april 2019
De diverse bedrijfsonderdelen van UWV krijgen meer verantwoordelijkheid voor hun IT-deel. Ze krijgen elk een eigen ICT-afdeling en een ICT-directeur.

Kabinet wil snel stemming over voorstel passagiersgegevens, 19 april 2019
De reden zou zijn dat dat de EC een inbreukprocedure tegen Nederland is gestart omdat de PNR-richtlijn niet snel genoeg naar Nederlands recht is omgezet.

CBS: LSP-weigeraars maken zich vooral zorgen over privacy, 19 april 2019
Volgens de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), beheerder van het LSP, zijn inmiddels 13,4 miljoen Nederlanders op het LSP aangesloten.

Kabinet maakt risicoanalyse voor ict-overnames, 19 april 2019
De reeks maatregelen is, volgens het kabinet, nodig om de veiligheid te verbeteren en cyberspionage door staten tegen te gaan. Die dreiging is permanent, aldus het kabinet.

AP doet zes aanbevelingen voor een privacybeleid, 19 april 2019
De AP doet dit na een controle van het privacybeleid van organisaties die bijzondere persoonsgegevens verwerken over gezondheid en politieke voorkeur.

Nationale Agenda Quantum Technologie in de maak, 19 april 2019
De agenda beschrijft hoe Nederland haar mondiale toppositie verder kan versterken. Nederland is 'hoofdstad van de wereld' als het gaat om quantumtechnologie.

Minister laat security zorginstellingen via pentests onderzoeken, 19 april 2019
Aanleiding is een datalek bij Bureau Jeugdzorg Utrecht. De pentests onderzoeken of en in welke mate zorgorganisaties toegang kunnen krijgen tot medische dossiers.

Kabinet gaat vaker aanvallen aan landen toeschrijven, 19 april 2019
Ook wordt het toezicht op studenten en onderzoekers uit risicolanden uitgebreid, om zo te voorkomen dat gevoelige technologie in verkeerde handen valt.

Google verwijdert malafide DigiD-app uit Play Store, 19 april 2019
Het verwijderen gebeurde nadat de Nederlandse overheid op de website van DigiD voor de app waarschuwde. Het ging om een app met de naam 'mijnoverheid for digid'.

Belastingdienst gaat verouderde gegevens in datakluis bewaren, 18 april 2019
Het wil zo voorkomen dat medewerkers deze gegevens onrechtmatig kunnen verwerken. De fiscus moet verschillende maatregelen doorvoeren om aan de AVG te voldoen.

Zwitserland rolt eerste commerciële 5G-netwerk in Europa uit , 18 april 2019
Het 5G-netwerk zal beschikbaar zijn in de grootste steden, waaronder Lausanne, Zürich, Genève en Bern. Twee weken geleden was Zuid-Korea het eerste 5G-land.

D66 wil Europese FBI tegen cybercrime en andere misdaad, 18 april 2019
De partij wil ook dat informatie-uitwisseling tussen politiediensten wordt verbeterd. Zo moet er slimmer worden gekeken naar de instrumenten die er al zijn.

'Privégegevens klanten failliete bedrijven doorverkocht', 18 april 2019
Klantenbestanden worden volgens onderzoek van De Groene Amsterdammer verkocht om opbrengsten te genereren voor de schuldeisers van een failliet bedrijf.

'Securityoplossingen Kaspersky zijn veilig’, 18 april 2019
De Europese Commissie heeft geen bewijs voor onethisch gebruik van Kaspersky Lab-producten. Vorig jaar zette het EP het bedrijf nog weg als ‘gevaarlijk’ en ‘kwaadaardig’.

UWV stelt invoering ict-transitie uit, 17 april 2019
Met de transitie beoogt UWV haar ict- en aanverwante activiteiten effectiever, efficiënter en wendbaarder maken, maar er is geen eenduidigheid over de koers.

13,7 miljoen Nederlanders hebben DigiD-account, 17 april 2019
Het aantal is een stijging van 1,5 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het aantal MijnOverheid-accounts groeide met 10,1 procent naar 7,6 miljoen.

Alle Engelse politiekorpsen hebben aparte cybercrime-eenheid, 17 april 2019
De eenheden zullen onder meer overtreders onderzoeken en vervolgen en bedrijven en slachtoffers helpen om zichzelf te beschermen tegen aanvallen.

EP achter nieuwe veiligheidssystemen voor auto's , 17 april 2019
Het gaat onder meer om een systeem dat de bestuurder waarschuwt bij slaperigheid of verstrooidheid en ook fungeert als 'intelligente snelheidsassistent'.

Russisch parlement stemt in met omstreden internetwet, 17 april 2019
Doel is om al het Russische internetverkeer door knooppunten te sturen die door de autoriteiten worden beheerd. De oppositie en mensenrechtenactivisten zijn fel tegen.

Instellen onafhankelijke rekenkamer wordt verplicht , 16 april 2019
In de praktijk blijkt dat in veel gemeenten niet of nauwelijks invulling wordt gegeven aan rekenkameronderzoek. 'Niet goed', vindt minister Kasja Ollongren (BZK).

Minister: meer zorginstellingen met verlopen domeinnamen, 16 april 2019
De verlopen domeinnamen verhogen de kans op een datalek. Aanleiding is een datalek bij Bureau Jeugdzorg Utrecht, dat vorige week aan het licht kwam.

Rusland legt Facebook boete op van... 41 euro , 16 april 2019
Vermoedelijk is de lage boete van de rechtbank in Moskou vooral een voorloper in de procedure om Facebook (en Twitter) op termijn volledig te blokkeren in het land.

Laatste hobbel genomen; copyright-richtlijn komt er definitief , 16 april 2019
De omstreden richtlijn moet nu worden geïmplementeerd op nationaal niveau. Dat wordt in Nederland gedaan door het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Overheid stopt met ontwikkeling nieuw ICT-systeem NVWA, 16 april 2019
Minister Schouten stelt dat het project INSPECT meer geld gaat kosten dan aanvankelijk werd gepland. Ook wordt de datum van oplevering niet gehaald.

PvdD wil opheldering over huurkorting in ruil voor privédata, 15 april 2019
In een Helmondse wijk krijgen bewoners korting op hun huur krijgen als ze gegevens over hun leefpatroon met verschillende bedrijven delen. De PvdD wil uitleg.

Bouwpartijen willen (digitale) standaard voor data, 15 april 2019
Nu nog wordt in de bouwkeet nog steeds veel met papier gewerkt, worden bestelling via de telefoon doorgegeven, en wordt gewerkt met grote, uitgeprinte bouwtekeningen.

Rutte: 'Uitrol 5G-netwerk en China-strategie loskoppelen', 15 april 2019
Het Chinese Huawei is een van de mogelijke kandidaten voor de uitol van het 5G-netwerk, maar ligt ook onder vuur vanwege vermeende spionagepraktijken.

Rusland koerst af op controversiële internetwet, 15 april 2019
Critici hekelen de nieuwe wet ('Soeverein internet'), die volgens hen niet alleen duur is, maar de regering ook ‘een enorme censuurbevoegdheid’ geeft.

Gegevens van duizenden Amerikaanse agenten op straat, 15 april 2019
De ongeveer 4000 documenten bevatten onder meer namen, persoonlijke en overheids-e-mailadressen, functies, telefoonnummers en postadressen.

Bijna 3 op de 10 werknemers ervaren informatieovervloed, 12 april 2019
Werknemers die een overvloed aan informatie ervaren, zijn ontevredener over hun arbeidsomstandigheden en hebben een sterkere wens om een neiuwe baan te zoeken.

Blockchain - Een praktische handleiding voor overheden, 12 april 2019
De publicatie (van VNG Realisatie) maakt het voor ambtenaren mogelijk om te bepalen of blockchain geschikt is voor het oplossen van hun vraagstukken.

Moeten we gezichtsherkenning wel willen?, 12 april 2019
Dankzij machine learning heeft gezichtsherkenning een grote vlucht genomen en heeft het een breed scala aan toepassingen. Moeten we dat wel willen?

‘E-mail volstrekt ongeschikt voor versturen patiëntengegevens’, 12 april 2019
Vorig jaar drongen hackers binnen in de e-mailservers van een Helmonds ziekenhuis. Privacy First vindt het exemplarisch voor een ‘fundamenteel probleem' in de zorgsector.

Belgische politie adviseert bij ransomware nooit te betalen, 12 april 2019
De Belgische politie volgt daarmee het advies van de Nederlandse politie en de FBI. In de praktijk blijkt dat slachtoffers vaak betalen om hun gegeven terug te krijgen.

Tweede Kamer wil Huawei weren bij aanleg 5G-netwerk , 11 april 2019
VVD, CDA, GroenLinks en D66 zijn na het nieuws dat Chinezen voor miljoenen gestolen zouden hebben bij chipmachinemaker ASML, erg huiverig geworden.

Kamer van Koophandel trekt handelsregister naar zich toe, 11 april 2019
Wie gegevens uit het handelsregister koopt, mag ermee doen wat-ie wil, toch? Nee, vindt de Kamer van Koophandel.

Politievlogger Jan-Willem gaat de fout in… opnieuw, 11 april 2019
Ondanks de instructies voor het gebruik van social media door politie, zijn er toch personen herleidbaar in video’s van de vlogger.

‘Patiënt moet de baas worden over eigen medische gegevens’, 11 april 2019
Dat vinden artsen-, patiëntenorganisaties en politici. Het ministerie van Volksgezondheid onderzoekt de mogelijkheden van een in de wet vastgelegd ‘patiëntgeheim’.

Experiment met post zonder brievenbus, 11 april 2019
Het kabinet zet de deur open voor experimenten met postbezorging. Daardoor kunnen mensen hun brieven digitaal, bijvoorbeeld ingescand per mail, ontvangen.

Duizenden dossiers gelekt bij Bureau Jeugdzorg, 11 april 2019
Het gaat om 3278 dossiers van 2702 kinderen. In de documenten staan volledige namen en geboortedata, maar ook gegevens over seksueel misbruik en zelfmoordpogingen.

'OM mag inloggen op Telegram-accounts van verdachte', 11 april 2019
Dat heeft de rechtbank Rotterdam bepaald. De rechter zegt dat alleen informatie ingezien mag worden die aanwezig waren op de datum van het indienen van de vordering.

Schulden online in één oogopslag overzichtelijk, 10 april 2019
De Koninklijke Vereniging van Gerechtsdeurwaarders en de Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders verwachten voor deze zomer de Schuldenwijzer te lanceren.

ACM wil strikte grenzen bij veiling 5G-frequenties, 10 april 2019
De Autoriteit Consument & Markt pleit voor een bovengrens van 40 procent. Volgens hen nodig om de concurrentie op de Nederlandse mobiele markt te behouden.

CTIVD doet onderzoek naar inzet hackbevoegdheid AIVD, 10 april 2019
Volgens de CTIVD hebben AIVD en MIVD de impact van de Wiv 2017 op hun beleidsvoering, werkprocessen en inrichting van hun systemen onderschat.

EU stelt zeven vereisten op om betrouwbare AI te ontwikkelen, 10 april 2019
Eerst start een proefperiode waarin bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheidsdiensten de richtlijnen kunnen uittesten. Volgend jaar volgt een evaluatie.

Minister wil zonder toestemming zorggegevens uitwisselen, 9 april 2019
"Zorgverleners beschikken te vaak niet over de informatie die ze nodig hebben en zijn teveel tijd kwijt met faxen of het op DVD branden van gegevens."

Atos adviseert EZK: Draai Tenderned de nek om , 9 april 2019
Van Tenderned zou dan alleen een portaalfunctie overblijven, waarin ondernemers een totaaloverzicht van aanbestedingen kunnen vinden.

Merendeel overheden klaar voor e-factureren, 9 april 2019
Een richtlijn bepaalt dat alle aanbestedende diensten in de EU per 18 april 2019 e-facturen moeten kunnen ontvangen en verwerken. Het merendeel is daar klaar voor.

Privacywaakhond onderzoekt gebruik Microsoft-software door EU, 9 april 2019
Microsoft zou diagnostische gegevens van en over gebruikers verzamelen en opslaan in een database in de VS. De EU-waakhond kijkt of dat door de (privacy-)beugel kan.

Minister ziet niets in legitimatieplicht voor versturen postpakketten, 9 april 2019
De legitimatieplicht zou het versturen van drugspakketten lastiger moeten maken, maar volgens minister Grapperhaus wegen de voordelen niet op tegen de nadelen.

Vanaf zomer altijd direct geld overmaken tussen zeven banken, 9 april 2019
Geld van klanten van ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank, RegioBank en Knab staat straks binnen vijf seconden op de rekening van de ontvanger.

UWV: Gegijzeld door de Belastingdienst, 9 april 2019
Nadat René Veldwijk eerder naar de verlammende opzet van de organisatie UWV keek, beschrijft hij nu de grondoorzaken van de grootschalige UWV WW-fraude.

Google trekt alweer stekker uit AI-commissie, 8 april 2019
Na amper een week is de ATEAC ontbonden. Er kwam onder meer veel kritiek op de aanstelling van Kay Cole James als lid. Hij is directeur van de Heritage Foundation.

Op naar een Open Handelsregister, 8 april 2019
Op 11 april is een rondetafelgesprek rond de wens van de Kamer van Koophandel om een voorbehoud op het Databankenrecht te wensen op het Handelsregister.

Privacywaakhond wil uitleg over indoctrinatie-meldpunt, 8 april 2019
De AP wil onder meer weten welke gegevens er allemaal verzameld worden. De AP ziet nog niet echt goed wat de reden is om de gegevens te verzamelen.

België telt 4.382.123 internetaansluitingen , 8 april 2019
Het aantal aansluitingen is 2,22 procent meer dan in dezelfde periode in 2017. Op de bedrijfsmarkt steeg het aantal met 3,63 procent naar 431.270 lijnen t.o.v. 2017.

Taskforce Samen organiseren zoekt weer een voorzitter, 8 april 2019
Peter Hennephof, gemeentesecretaris van de gemeente Den Haag, zou Irma Woestenberg opvolgen, maar Hennephof stopt per 1 juni bij de gemeente Den Haag.

Autoriteit Persoonsgegevens richt zich meer op handhaving, 5 april 2019
In 2018 lag de nadruk van de AP vooral op voorlichting, normuitleg en normoverdracht in de eerste periode nadat de nieuwe privacywet (AVG) ging gelden.

EP akkoord met twee vingerafdrukken op ID-kaarten, 5 april 2019
Met de maatregel wil de Europese Unie identiteitsfraude tegengaan. Ook moet de ID-kaart daardoor zowel praktisch als juridisch gezien meer op het paspoort gaan lijken.

Vlaanderen investeert 20 miljoen per jaar in cybersecurity , 5 april 2019
Het geld gaat naar onderzoek, digitalisering en implementatie van cybersecurity en opleidingen. Het budget komt samen met een Vlaams beleidsplan voor cybersecurity.

UBO-register vanaf januari 2020 in werking, 5 april 2019
Doel is onder meer het tegengaan van witwassen van geld en terrorismefinanciering door transparantie over wie de belanghebbende van een onderneming is.

VNG en Kadaster nemen meeste taken Dataland over, 5 april 2019
Aanleiding zijn grootschalige ontwikkelingen binnen het gemeentelijk werkveld. Zoals de ontwikkeling en beheer van het DSO en de opkomst van Common Ground.

VS en Zuid-Korea claimen allebei eerste bruikbare 5G-netwerk , 4 april 2019
Welk land de 'wedstrijd' nu echt heeft heeft gewonnen is nog niet duidelijk. In Nederland zal dit jaar nog geen 5G-netwerk live gaan. Dat is op zijn vroegst in 2020.

Belgische politie test nieuwe ‘superflitspaal’, 4 april 2019
De flitspalen stellen niet alleen snelheidsovertredingen vast, maar het ziet ook wanneer iemand belt in de auto, de gordel niet draagt of rechts inhaalt.

Vlaams Parlement keurt oprichting DNA-databank goed, 4 april 2019
De databank kan worden ingezet bij iedereen die op zoek is naar zijn biologische ouders of kinderen. Het gaat alleen om mensen die vrijwillig DNA hebben afgestaan.

IMF: 'Maatregelen nodig tegen macht techreuzen', 4 april 2019
Het IMF heeft niet de indruk dat er nu al een algeheel 'monopolieprobleem' speelt. Wel is het volgens de organisatie goed om problemen te voorkomen.

Groningen doet onderzoek naar stemmen zonder stempas, 4 april 2019
Om drempels weg te nemen om te gaan stemmen pleit de SP in de stad Groningen ervoor om de stempas af te schaffen. "Iedereen moet toch al zijn legitimatie tonen."

Nederlanders klaagden vorig jaar 10.000 keer over spam bij ACM, 3 april 2019
Het aantal betekent een sterke afname ten opzichte van 2017, toen de toezichthouder nog bijna 20.000 klachten over ongewenste commerciële berichten ontving.

Britse privacytoezichthouder reageert op pleidooi Zuckerberg, 3 april 2019
De Facebook-topman wil meer wet- en regelgeving op het internet, maar de Britse privacytoezichthouder ICO ziet liever daden van de sociale netwerksite.

Geheime dienst waarschuwt voor Chinese apparatuur , 3 april 2019
De AIVD vreest dat bijvoorbeeld China of Rusland via hun bedrijven toegang krijgen tot het nieuwe 5G-netwerk of andere belangrijke infrastructuur, zoals het C2000-systeem.

D66 en SP willen opheldering over opslag patiëntdata bij Google, 3 april 2019
De Kamerleden willen onder meer weten of de medische gegevens veilig zijn opgeslagen. Ook moet duidelijk worden waarom patiënten niet op de hoogte zijn gesteld.

Minister Dekker: veel vragen over uitleg en naleving AVG, 3 april 2019
Er zijn onder meer zorgen over de ruimte die organisaties hebben voor het verwerken van gegevens, maar er zijn ook vragen rond de toename van administratieve lasten.

BIT voorlopig voortgezet tot eind 2020, 2 april 2019
Dat schrijft staatssecretaris Knops (BZK) in een Kamerbrief. Het besluit is onder meer ingegeven door ‘een mogelijke braindrain van hoogwaardige ICT-kennis en expertise’.

Huawei: VS-kritiek op risico's 5G slaat nergens op, 2 april 2019
De VS denkt dat Huawei zich bezighoudt met spionage, maar zelf zegt het Chinese bedrijf graag trendsetter te willen zijn in openheid rondom hard- en software.

Vertraging dreigt voor vingerafdruk Belgische identiteitskaart, 2 april 2019
Volgens een woordvoerder van het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de achterstand vooral met de situatie van lopende zaken te maken.

Ruim 900 reacties consultatie standaarden Omgevingswet, 2 april 2019
Het gaat specifiek om de standaarden STOP/TPOD versie 0.97. De reacties worden nu per document gebundeld en gecategoriseerd naar aard van de wijziging.

Gegevens honderdduizenden patiënten bij Google opgeslagen, 2 april 2019
Hoewel het gaat om gepseudonimiseerde lgegevens, zijn critici bang dat die toch naar patiënten zijn te herleiden. Volgens MRDM voldoet het aan alle wet- en regelgeving.

Belgische minister sceptisch over open brief Facebook-topman, 1 april 2019
Mark Zuckerberg heeft een pleidooi gehouden voor nieuwe globale internetregels, maar de Belgische minister Philippe De Backer heeft twijfels bij de intenties van Zuckerberg.

Britten twijfelen over veiligheid Huawei-apparatuur, 1 april 2019
Volgens een rapport van toezichthouder NCSC zou de Chinese fabrikant niets gedaan hebben met eerdere waarschuwingen over gebrekkigheden in zijn apparatuur.

Binnenlandse Zaken vraagt overheden om ict-uitdagingen, 1 april 2019
Het Ministerie van BZK wil op een ‘wendbare’ manier gebruik maken van een deel van het ict-innovatiebudget dat beschikbaar is in het kader van de Agenda Digitale Overheid.

ACM wil dat particulier controle krijgt over slimme-meterdata, 1 april 2019
De ACM schetst een scenario waarbij iedereen zijn eigen 'meetdatapagina' heeft. Toegang tot deze pagina zou bijvoorbeeld via DigiD kunnen worden beveiligd.

Rechtbank gelast fiscus om BSN uit btw-nummer te verwijderen, 1 april 2019
Doordat het BSN onderdeel van het btw-identificatienummer is, wordt het BSN van ZZP'ers zo breed bekend, waardoor ze risico op identiteitsfraude lopen.

TNO verbindt Nederland met Europese standaard datadeling, 29 maart 2019
TNO wordt de Nederlandse IDS HUB, een Europese standaard voor onafhankelijke en gecontroleerde datadeling.

Particulier moet controle krijgen over slimme-meterdata, 29 maart 2019
Alleen nadat er toestemming is gegeven zouden dienstverleners hiervan gebruik mogen maken. Dat staat in de vandaag verschenen "Visie datagovernance energie" van de ACM.

Leerplatform voor Statenleden en waterschapsbestuurders, 29 maart 2019
De honderden nieuwe Statenleden en waterschapsbestuurders kunnen zich laten bijscholen op een nieuw e-learningplatform, betaald door het ministerie van BZK.

PSV doet mee aan grote 5G-test in Eindhoven, 29 maart 2019
In Eindhoven start een aantal tests met 5G-toepassingen. Het Agentschap Telecom verleende een tijdelijke vergunning in de 3,5 Gigahertz frequentie.

CBS gaat externe big data inzetten, 29 maart 2019
Het CBS wil zijn databronnen combineren met big data van derden. Daartoe zoekt het samenwerking met kennisinstellingen, onderwijssector en bedrijfsleven.

Deelfiets op kleine schaal terug in Amsterdam, 28 maart 2019
Daarnaast verleent de gemeente aan twee partijen een stadsbrede vergunning voor het aanbieden van elektrische deelbrommers.

QR-code vervangt BSN op paspoort en identiteitskaart , 28 maart 2019
Vorig jaar maakte Knops al bekend dat het BSN naar de achterkant van de houderpagina van het paspoort zou verdwijnen om identiteitsfraude tegen te gaan.

Sylvia Bronmans vertrokken als directeur SSC-ICT, 28 maart 2019
Ook adjunct-directeur Astrid Zwiers is weg; zij wordt directeur IT bij de Sociale Verzekeringsbank. Joop Groen neemt als ad interim directeur tijdelijk de honneurs waar.

Waterwerken slecht beveiligd tegen hackers, 28 maart 2019
Tunnels, bruggen en sluizen zijn onvoldoende beveiligd tegen cyberaanvallen. De minister moet stappen zetten om aan de eigen cybersecurity-doelstellingen te voldoen.

Facebook in verzet tegen trackingverbod Belgische internetters, 27 maart 2019
De zaak tegen Facebook draait om de technieken die Facebook gebruikt om mensen zowel met als zonder profiel op websites te volgen.

Ollongren waarschuwt 'pin-only'-gemeenten nogmaals, 27 maart 2019
Eerdere ophef over het 'pin only'-beleid van gemeenten leidde ertoe dat sommige van die gemeenten toch weer contante betalingen accepteerden, maar blijkbaar niet allemaal.

Lessen van: Operatie BRP, 27 maart 2019
Overheidsautomatisering is al jaren een pijnlijk proces. Niet alleen door bureaucratie, aanbestedingsregels en commercieel opererende marktpartijen.

Minister Kaag zoekt diplomaat 'Silicon Valley', 27 maart 2019
Deze persoon gaat vanuit San Francisco Nederlandse startups helpen om in de VS door te breken. Dat maakte Kaag bekend tijdens haar bezoek aan de 'siliciumvallei'.

Interne it grootste risico in Leiden en Leiderdorp, 27 maart 2019
De grootste risico's voor de digitale veiligheid van de gemeentelijke organisaties van Leiden en Leiderdorp liggen intern op de loer.

‘Keuring algoritmen door gemeente niet wenselijk’, 26 maart 2019
VVD is niet te spreken over het Amsterdamse voornemen om algoritmen die de gemeente gebruikt door te lichten op discriminerende of anderszins ongewenste resultaten.

Europees Parlement stemt in met nieuwe regels auteursrecht, 26 maart 2019
Grote platforms als YouTube, Facebook en Google moeten geld gaan betalen voor auteursrechtelijk beschermde filmpjes, foto’s of muziek die hun gebruikers uploaden.

Hoogleraar TU Delft pleit voor privacylaag op internet, 26 maart 2019
Het internet moet een extra laag krijgen die gebruikers de controle over hun data geeft en de overheid moet hiervoor de voorwaarden scheppen.

Logius schroeft beveiliging sites en servers overheid op, 26 maart 2019
Logius gaat in de komende 14 maanden duizenden PKIoverheid-certificaten vervangen. De huidige certificaten voldoen niet allemaal aan de veiligheidseisen.

EC: ‘De ict-export in Europa loopt achter’, 26 maart 2019
Wat drijft het dreigingslandschap, hoe ziet de Europese cybersecurity-markt er uit en hoeveel geld spendeert de EU aan digitale initiatieven.

Big Tech moet zijn algoritmes openbaren, 26 maart 2019
Grote bedrijven die bepalen wat wij wel en niet zien. Het heeft geleid tot de online bubbels die soms doen denken aan een nieuwe digitale verzuiling.

België trekt beveiliging essentiële diensten op , 22 maart 2019
De maatregel houdt in dat aanbieders in sectoren zoals energie of financiën, maar ook cloudcomputing, incidenten zoals cyberaanvallen moeten melden.

Steunverklaring Smart Society Agenda, 22 maart 2019
In deze agenda is een aantal icoonprojecten benoemd waar de de focus op ligt. Denk aan klimaat en energie, veiligheid, circulaire economie en datagebruik.

GroenLinks wil opheldering van minister over wifi-tracking, 22 maart 2019
Kamerlid Buitenweg heeft vragen gesteld naar aanleidng van de aankondiging van branchevereniging MOA, dat het een opt-out-register voor wifi-tracking wil invoeren.

'Facebookmedewerkers konden je wachtwoord inkijken', 22 maart 2019
Facebook zegt dat het geen bewijs heeft gevonden dat zijn werknemers misbruik hebben gemaakt van die wachtwoorden, maar niet iedereen wil dat zomaar geloven.

Ict-branche publiceert gedragscode voor AI en ethiek, 22 maart 2019
De gedragscode is samengesteld op basis van ethische principes voor omgang met kunstmatige intelligentie (AI), die zijn opgesteld door de Europese Commissie.

Opnieuw miljardenboete Google vanwege machtsmisbruik, 21 maart 2019
De Europese Commissie stelt dat AdSense, de advertentietak van Google, ruim tien jaar lang zijn macht heeft misbruikt. Reden om een boete op te leggen van 1,49 miljard euro.

Gemeente Arnhem voert afvalpas opnieuw in, 21 maart 2019
In 2017 moest het passysteem opengezet worden omdat het privacygevoelige informatie verzamelde. Binnenkort gaan de 1300 weer 'achter slot en grendel'.

TNO verbindt Nederland met standaard voor datadeling, 21 maart 2019
International Data Spaces stelt organisaties in staat om veilig data uit te wisselen, zonder dat datastromen verplicht over een gecentraliseerd platform moeten lopen.

Pilot uitwisseling financiële gegevens decentrale overheden, 21 maart 2019
De pilot onderzoekt onder meer een nieuw bestandsformaat en de mogelijkheid om de informatie automatisch op te kunnen halen bij de decentrale overheden.

de Volkskrant laat je dubbel betalen: met geld én gedrag, 21 maart 2019
Rejo Zenger van BOF vindt het een 'naaistreek' dat de krant je gedragsgegevens ook deelt met andere bdrijven, zoals Sanoma (van Nu.nl) en de Telegraaf Media Group.

Agenda ‘verantwoord datagebruik overheid’ naar Kamer, 20 maart 2019
Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken, CDA) heeft de NL DIGITAAL: Data Agenda Overheid aangeboden aan de Tweede Kamer.

Raad van State: Whatsapp valt onder de Wob, 20 maart 2019
Zakelijke berichten van bestuurders en ambtenaren die worden verstuurd via berichtendiensten als Whatsapp en SMS vallen onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Minister voelt niets voor delen van staatsgeheime informatie, 20 maart 2019
De CTIVD wil staatsgeheimen kunnen bespreken met waakhonden uit België, Noorwegen, Denemarken en Zwitserland. Minister Ollongren is mordicus tegen.

Whitepaper over sensoren en de rol van gemeenten, 20 maart 2019
Het whitepaper beschrijft de huidige praktijk en ingezette instrumenten door gemeenten. Het komt ook met aanbevelingen en het maken van praktische instrumenten.

Kamervragen over apps waarmee telefoons zijn te bespioneren, 20 maart 2019
De apps zijn voor een klein bedrag verkrijgbaar en eenvoudig op de telefoon van een partner, werknemer of kind te installeren. De VVD heeft er vragen over gesteld.

Google past Android aan onder druk van Europa , 20 maart 2019
Gebruikers van de veelgebruikte Android-telefoon in Europese lidstaten krijgen voortaan actief de vraag of zij andere browsers of zoekmachines willen installeren.

Provincie Zuid-Holland koppelt data via Dataloket, 20 maart 2019
Het dataplatform is bedoeld als samenwerkingsplatform voor het verzamelen van datasets en deze toegankelijk maken voor gemeenten en ketenpartners.

‘Gemeenten moeten stoppen met gebruik WhatsApp’, 19 maart 2019
Volgens Ben Kokkeler is WhatsApp gewoon een commerciële app van een grote Amerikaanse multinational die geld verdient met de data van onze burgers.

Rijk wil spreiding datacenters via routekaart, 19 maart 2019
De datacentersector breidt de komende tijd naar verwachting met zo'n vijftien procent per jaar uit. Door clustering wordt verwacht de druk van de ketel te halen.

Centrum voor Cybersecurity blokkeert bijna 1500 phishingwebsite, 19 maart 2019
Het Centrum voor Cybersecurity België kwam de verdachte websites op het spoor dankzij zo'n 648.522 meldingen die burgers stuurden naar verdacht@safeonweb.be.

'Kritiek burgemeester Aboutaleb op privacyregels onterecht', 19 maart 2019
Volgens Aboutaleb zorgt de privacywetgeving ervoor dat gegevens niet mogen worden uitgewisseld, waardoor criminelen vrij spel hebben. "Onterecht", aldus Privacy Barometer.

Voorschoten vervangt containers door afvalbakken met chip, 19 maart 2019
Met de gegevens wordt inzicht verkregen hoeveel containers zijn uitgegeven in relatie tot adressen of bedrijven. "Niet in strijd met de privacyregels", zegt de gemeente.

Gegevens stemlokalen gemeenten ontsloten als open data!, 18 maart 2019
De Open State Foundation heeft, in samenwerking met het Ministerie van BZK en VNG Realisatie, het platform Waar is mijn Stemlokaal opgezet.

Helmondse wijk geeft huurders korting in ruil voor data, 18 maart 2019
Ook worden de straten in de wijk voorzien van sensoren die op lantaarnpalen worden geplaatst. De data van de sensoren zou de wijk veiliger en efficiënter moeten maken.

MOA heeft ‘Wifi-me-niet register’ in de maak, 18 maart 2019
Burgers kunnen zich inschrijven als ze niet willen dat zij aan de hand van wifi als passant worden geteld in winkelgebieden. De AP moet nog wel akkoord gaan met de opzet.

Meeste datalekken overheid door verkeerd geadresseerde post, 18 maart 2019
Het kan gaan om onjuiste adressering, juiste adressering maar onjuiste bezorging, dubbele of verkeerde brieven die worden meegestuurd of kwijtgeraakte post.

'Provincies melden 60 procent datalekken niet bij toezichthouder', 18 maart 2019
Provincies hebben sinds 2016 181 datalekken geregistreerd. Daarvan zijn zeker 110 datalekken niet bij de AP gemeld. Het AP tast in het duister over het waarom.

Alle programma’s voor de Provinciale Statenverkiezingen 2019, 15 maart 2019
Open State Foundation heeft met LocalFocus en NOS de verkiezingsprogramma’s verzameld van alle partijen die deelnemen aan de Provinciale Statenverkiezingen.

Woningcorporaties zetten drones in bij inspectie, 15 maart 2019
De vliegende camera´s worden ingezet om de staat van de woningen in de gaten te houden. Maar er zijn vragen over de privacy van huurders over de drones.

EU-parlement akkoord met certificering voor IoT-apparaten, 15 maart 2019
De certificering, die in eerste instantie vrijwillig is, is onderdeel van de Europese cybersecuritywetgeving die door het Europees Parlement werd aangenomen.

Autoriteit Persoonsgegevens wijzigt boetebeleidsregels, 15 maart 2019
Vanuit de EU is er nog geen gezamenlijk uitgangspunt en voor de AP was dat reden een eigen beleid vast te stellen om de hoogte van boetes te berekenen.

Kiesraad wil verkiezingssoftware voor 2021 vervangen, 15 maart 2019
Fox-IT onderzocht de beveiliging van de OSV en doet onder meer de aanbeveling dat er een digitale gegevensstroom parallel loopt aan de papieren gegevensstroom.

Grapperhaus: aanbieders ddos-diensten lastig op te sporen, 14 maart 2019
De minister stelt dat door verschillende technieken het opsporen van 'illegale' websites lastig en zelfs onmogelijk is, maar dat politie en het OM toch successen boeken.

Ook overheidsgebouwen kwetsbaar voor hackers, 14 maart 2019
Securityspecialist Daan Keuper schat dat momenteel zo’n 1300 slimme gebouwen in Nederland het gevaar lopen gehackt te worden. Daaronder ook overheidsgebouwen.

Politie kan 112-beller met Android-toestel beter lokaliseren, 14 maart 2019
De politie, brandweer en ambulance kunnen tijdens het gesprek al zien waar de beller is. Die informatie moet ertoe leiden dat agenten of hulpverleners sneller ter plekke zijn.

'Inwoner buitenspel bij Smart City', 14 maart 2019
Bij het ontwerp en de inrichting van smart cities vol nieuwe technologie wordt te weinig rekening gehouden met de mensen die er wonen. Dat stelt hoogleraar Rob Kitchin.

Europese 'digitaks' voorlopig van de baan , 13 maart 2019
De Europese Unie zal zich gaan concentreren op het bereiken van een akkoord in international verband. Dat zou moeten worden geregeld vanuit de OESO.

‘Patiëntdata wordt nog te vaak gedeeld via WhatsApp’, 13 maart 2019
WhatsApp wordt ingezet als aanvullende toepassing op de bestaande officiële it-systemen binnen de zorg, maar dat is niet wenselijk, stelt onderzoeker Joris van Dongen.

Aantal gevallen van phishing-fraude verdrievoudigd, 13 maart 2019
In België werden vorig jaar 9747 gevallen van phishing opgetekend: drie maal zoveel als een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van bankenfederatie Febelfin.

Overheid financiert digitale persoonlijke gezondheidsomgeving, 13 maart 2019
Een PGO moet patiënten meer regie over de eigen gezondheidsgegevens gegeven. De eerste financieringsregeling loopt van 1 oktober 2019 tot eind 2020.

Wat gebeurde er voordat het nieuws was?, 13 maart 2019
'Voordat het nieuws was' toont lezers van een online nieuwsartikel de politieke oorsprong uit gemeenten en Provinciale Staten toont van het bericht dat ze aan het lezen zijn.

Kamer van Koophandel onderneemt actie tegen zzp-spam, 12 maart 2019
De KvK stopt met het op grote schaal verkopen van kant-en-klare bestanden met adressen. Volgens de AP voldoet de verkoop daarvan niet aan de privacywet.

Achterdeur ontdekt in online stemsysteem Zwitserland, 12 maart 2019
Zwitserland test op het moment een systeem waarmee Zwitsers via smartphone of computer online zouden kunnen stemmen in de nationale verkiezingen.

Belgische werkgevers dienen klacht in tegen privacyregels, 12 maart 2019
Het Verbond van Belgische Ondernemingen vindt dat bedrijven onevenredig hard worden aangepakt bij het overtreden van privacyregels en overheden minder hard.

EU trekt 2 miljoen uit voor ontwikkeling encryptiediensten, 12 maart 2019
Het geld gaat, in het kader van het Horizon 2020-programma, naar Proton Technologies, een Zwitsers bedrijf dat diensten aanbiedt die vergelijkbaar zijn met die van Google.

Lucht- en ruimtevaartbedrijf Airbus test vliegende taxi , 12 maart 2019
De elektrisch aangedreven luchttaxi kan vier passagiers vervoeren. De toestellen kunnen ook ingezet worden in de zorgsector, om dokters, bloed en organen te vervoeren.

Hackers dringen door tot netwerk softwarebedrijf Citrix, 12 maart 2019
Citrix levert software voor bedrijven, onder andere voor 'virtuele desktops'. Hackers hebben waarschijnlijk misbruik gemaakt van een aantal zwakke wachtwoorden.

VK verbiedt drones binnen 5 kilometer rond luchthavens, 12 maart 2019
De maatregel volgt op incidenten rond de Londense luchthaven Gatwick in december. Meldingen over drones leidden er destijds toe dat het vliegverkeer dagenlang stil lag.

Russen straat op tegen nieuwe cybersecuritywet , 11 maart 2019
Tegenstanders zien het als een poging om kritiek op de overheid in de kiem te smoren. De overheid ziet de wet vooral als verbetering van de cyberveiligheid.

De Nederlandsche Bank start publiekscampagne PSD2, 11 maart 2019
De campagne moet bevorderen dat de rekeninghouder een weloverwogen beslissing neemt als er een vraag komt om toegang te geven tot zijn of haar bankrekening.

Minister onderzoekt verplichtstelling ziekenhuizen aan Z-CERT, 11 maart 2019
Z-CERT is het Computer Emergency Response Team voor de zorg. De minister voor gaat ook de publieke rol ten aanzien van informatieveiligheid in de zorg herijken.

'Weinig aandacht voor digitalisering in boardroom', 11 maart 2019
Lotte de Bruijn, directeur Nederland ICT, vindt dat ze maar één algemene conclusie kan trekken: 'de top is wel bezig met digitalisering, maar met een te beperkte blik.'

Europese Unie legt België deadline rond cyberveiligheid op, 11 maart 2019
België moet binnen 2 maanden een richtlijn over de bestrijding van cyberaanvallen omgezet hebben in eigen wetgeving. Lukt dat niet, dan wacht het Hof van Justitie.

Onderzoek: informatievoorziening Statenleden eenzijdig, 8 maart 2019
Een van de problemen die duidelijk is geworden na onderzoek, is dat Statenleden dat het officiële Stateninformatiesysteem weinig transparant vinden.

Consumentenbond blij met optreden tegen cookiewalls, 8 maart 2019
De belangenorganisatie is blij dat de AP nu duidelijkheid schept én ook intensief gaat handhaven. 'De eisen van de AVG waren wel erg algemeen opgesteld.'

'Gebruikers moeten cookies op sites kunnen weigeren', 8 maart 2019
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) meldt dat websites die bezoekers met dergelijke 'cookiemuur' buiten de deur houden, niet voldoen aan de privacywet, de AVG.

Onderzoek naar gebruiksvriendelijkheid digitale formulieren, 8 maart 2019
Met zijn onderzoek wil de Nationale ombudsman inzichtelijk maken waar de knelpunten zitten, handvatten bieden voor verbetering en goede voorbeelden tonen.

Economische Zaken schuift vrije routerkeuze door naar ACM, 8 maart 2019
De kwestie rondom de vrije keuze van routers bij het afsluiten van een internetabonnement speelt al lang. Met name leveranciers van netwerkapparatuur klagen.

Facebook-topman ziet nu kansen in privacy-behoeftes, 7 maart 2019
Topman Mark Zuckerberg wil zich de komende jaren veel meer richten op de privacy van zijn gebruikers. Critici van Facebook reageren sceptisch op het bericht.

Overheid ontvangt meer meldingen van identiteitsfraude, 7 maart 2019
Vorig jaar kwamen er bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en identiteitsfouten ruim 3300 meldingen van identiteitsfraude binnen, tegen 3000 in 2017.

Kaspersky dreigt met juridische stappen tegen ban Rijk, 7 maart 2019
De Russische antivirusleverancier ziet de ban als onrechtvaardig, hoopt op een dialoog met het NCSC, maar sluit ook een gang naar de rechter niet uit.

Frankrijk versoepelt voorwaarden techvisum , 7 maart 2019
Door het versoepelen van voorwarden wordt het voor start-ups wordt het makkelijker om niet-Europese werknemers aan te nemen. De maatregel past in een breder pakket.

Geen kans op datalek bij gemeente Tholen, 7 maart 2019
De gemeente heeft de afgelopen weken laten kijken hoe het stond met de beveliging van data en volgens de gemeente zijn "de bevindingen zeer positief."

Overheidswebsites beter beveiligd, 6 maart 2019
Liefst 88 procent van de 1847 domeinen die getest zijn, hebben https voor de site, wat betekent dat de verbinding veilig is. Dat blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation.

Veertig procent van AI-start-ups gebruikt geen AI , 6 maart 2019
Dat blijkt uit onderzoek, waarbij ruim 2800 bedrijven werden bevraagd uit 13 EU-landen. Het onderzoek maakte ook duidelijk dat het gebruik van AI wel snel stijgt.

Huawei opent deuren van Brusselse cyberveiligheidshub, 6 maart 2019
Het Chinese bedrijf hoopt op deze manier helderheid te brengen over de veiligheid en betrouwbaarheid van zijn apparatuur. Het bedrijf ligt veelvuldig onder vuur.

Één op de drie zorg- en onderwijswebsites niet goed beveiligd, 6 maart 2019
Open State Foundation onderzocht meer dan 30.000 domeinen in relevante sectoren, zorg, onderwijs en overheid. Websites van overheden doen het redelijk goed.

Onderzoek: 'Datalekken en privacyklachten beter afhandelen', 6 maart 2019
356 toezichthouders in 18 landen werden ondervraagd, waaronder Autoriteit Persoonsgegevens. Uit het onderzoek blijkt dat er nog veel ruimte voor verbetering is.

‘Betrek jongeren bij doorontwikkeling dienstverlening’, 5 maart 2019
Een online lespakket moet voorkomen dat deze jongeren in de problemen komen doordat zij niet kunnen omgaan met de digitale dienstverlening van de overheid.

Facebook's wereldwijde lobby tegen privacywetgeving, 5 maart 2019
Volgens meerdere bronnen zou Facebook verschillende lidstaten van de Europese Unie onder druk hebben gezet in een poging om de AVG-richtlijn te torpederen.

Kiesraad: 9 jaar oude verkiezingssoftware aan vervanging toe, 5 maart 2019
Hoewel de Kiesraad vindt dat de software moet worden aangepast, zal die toch worden ingezet tijdens de volgende verkiezingen voor de provinciale staten.

Computerwet verhoogt pakkans online crimineel, 5 maart 2019
Voor alle onderzoekshandelingen geldt wel dat er een machtiging nodig is van de rechter-commissaris. Verder moet ook de inzet van de bevoegdheid worden getoetst.

'We hebben onze privacy al lang verkocht', 5 maart 2019
Rob van den Hoven van Genderen, universitair docent internetrecht aan de Vrije Universiteit, zegt dat volgens de AVG de gebruiker op zijn minst goed geïnformeerd moet zijn.

Frankrijk wil eigen Google-taks gaan invoeren, 4 maart 2019
Grote technologiebedrijven zouden drie procent bijkomende belasting moeten betalen op hun omzet. De maatregel zou zo’n half miljard euro opbrengen.