actueel

Voor Actueel selecteert de iBestuur-redactie relevante berichten op het snijvlak van overheid en ICT op andere websites.


De wet aanpassen? Hoe dan?, 23 maart 2018
De invoering van de wet uitstellen wellicht, al is dat al een keer gebeurd. Maar verder? Nieuwe regels of beperkingen invoeren is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Ook Vlaanderen heeft nu 'Waarstaatjegemeente.nl', 23 maart 2018
Aan de hand van diverse indicatoren schetsen de omgevingsscanners in de gemeente- en de stadsmonitor een goed beeld van elke Vlaamse gemeente en centrumstad.

'China gaat strijd om beste kunstmatige intelligentie winnen', 23 maart 2018
Volgens Dong Tao komt dat vooral omdat China geen serieuze wetgeving heeft om de data van burgers te beschermen. Belangrijkste concurrent van China is de VS.

Assen en Zwolle koplopers in opladen elektrische auto’s, 23 maart 2018
In Assen was er een stijging van het aantal laadsessies van bijna 50 procent, ten opzichte van een jaar eerder. In Zwolle was er sprake van een groei van 36 procent.

Digitaliseringsdeal in de maak in bouwsector, 23 maart 2018
De deal is nodig om de productiesnelheid te verhogen en circulair bouwen mogelijk te maken. Het streven is om uiterlijk op 1 juli 2018 de Digitaliseringsdeal te tekenen.

EU: gegevens en privacy moeten volledig beschermd zijn, 23 maart 2018
Die eist stelt de EU aan digitale platforms. Aanleiding is Cambridge Analytica, het bedrijf dat gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers zou hebben gebruikt.

Rutte: bij definitief 'tegen' kijken we nog eens naar Wiv, 22 maart 2018
Rutte wil nog niet zeggen of het kabinet zal besluiten om de wet eventueel op punten aan te passen. Ook minister Ollongren (BZK) wil nog niet veel zeggen over het vervolg.

Kiesraad: Wiv-referendum blijft niet onbeslist, 22 maart 2018
Ook als het aantal stemmen tegen de nieuwe inlichtingenwet onder de 50 procent blijft, hebben de tegenstanders het raadgevend referendum gewonnen, verzekert de Kiesraad.

BIT stapt naar rechter om Wiv van tafel te vegen, 22 maart 2018
Datacenter BIT en een flink aantal andere partijen zijn blij met de uitslag van het referendum, maar weten ook dat de politiek de uitslag kan en mag negeren.

EU ontvouwt plan voor 3% belasting op digitale diensten, 22 maart 2018
Het gaat onder meer om online advertenties. Op langere termijn kunnen EU-leden de winst van de diensten belasten als ze een bepaalde drempel overschrijden.

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg geeft 'fouten' toe, 22 maart 2018
Naar aanleiding van het privacyschandaal rond Facebook en Cambridge Analytica kondigde Zuckerberg concrete maatregelen aan om gebruikersdata te beschermen.

‘Tegen’-kamp wint sleepwetreferendum waarschijnlijk nipt, 22 maart 2018
De verwachte uitslag is een forse tegenvaller voor het kabinet, dat had gehoopt op een overtuigende ‘voor’-stem. Het kabinet moet de wet nu waarschijnlijk „heroverwegen”.

Avans-lector Ben Kokkeler: 'Sleepwet loopt achter de feiten aan', 21 maart 2018
De lector Digitalisering en Veiligheid roept met betrekking tot de 'sleepwet' de overheid op de focus te leggen op het grotere geheel en onschuldige burgers met rust te laten.

Gemeenten kunnen aanvraag indienen voor WIFI4EU-regeling, 21 maart 2018
Op 15 mei verdeelt de EU de pot met 120 miljoen euro die beschikbaar is voor snel en gratis wifi-toegang in openbare gelegenheden. Wie het 'eerst komt, het eerst maalt'.

Nederland op derde plaats in digitaliseringsindex, 21 maart 2018
De Euler Hermes Digitalization Index geeft aan hoe goed het digitale klimaat van een land is om digitale bedrijven te laten gedijen. België is te vinden op een 21ste plaats.

Sleepwet zet 25 jaar DNA-strafwetgeving bij oud vuil, 21 maart 2018
Hoogleraren Amade M’charek en Peter de Knijff waarschuwen dat de Wiv (sleepwet) de DNA-database van het Nederlands Forensisch Instituut in het net trekt van de AIVD.

Voorbereiding op AVG lijkt nog ondermaats, 21 maart 2018
Uit een enquête blijkt dat 38 procent van de ondervraagde gemeenten vindt dat het goed bezig is met de voorbereiding op de AVG. Het gros houdt het bij een zesje of minder.

Facebook boos over 'bedrog' door Cambridge Analytica, 21 maart 2018
Analysebedrijf Cambridge Analytica wist de gegevens van zo'n 50 miljoen Facebook-gebruikers te bemachtigen. Het Amerikaanse techbedrijf voelt zich slachtoffer.

Brussel presenteert revolutionaire digitale belasting, 20 maart 2018
De Europese Commissie presenteert morgen haar voorstel om digitale reuzen, zoals Google en Facebook, 'eerlijker' te belasten in de EU. Het is de vraag hoe het voorstel valt in de VS.

Provincie Brabant gaat wegen scannen voor zelfrijdende auto's , 20 maart 2018
Het gaat om een proef van maximaal twee jaar. In totaal wordt 560 kilometer in kaart gebracht. De gegevens worden op een kaart gezet die in zelfrijdende auto's gebruikt kan worden.

‘Politie kan straks bij medische gegevens’, 20 maart 2018
Brenno de Winter vindt het goed dat er wordt nagedacht over het toegankelijk maken van medische gegevens, maar maakt zich wel zorgen over de privacy.

Convenant wil inzet preventieve tool e-zorg stimuleren, 20 maart 2018
Hoofddoel van het convenant, dat loopt tot maart 2021, is om digitale zorginstrumenten voor persoonlijke preventie toegankelijk te maken voor alle Nederlanders.

CBS bereikt tweede plaats wereldwijde ranglijst open data, 20 maart 2018
Het CBS eindigde achter het Deense statistiekbureau op de Open Data Watch, een ranglijst die aangeeft hoe statistische bureaus in 180 landen omgaan met open data.

Hoe jonger, hoe kritischer over de nieuwe inlichtingenwet, 20 maart 2018
Hoewel jongeren hun hele hebben en houden delen op sociale media, hechten zij wel degelijk aan privacy. Over het hoe en waarom tasten ook de onderzoekers in het duister.

Facebook onder druk voor misbruik data, 19 maart 2018
Verschillende politici in Europa en de VS willen uitleg over de manier waarop Cambridge Analytica gegevens van vijftig miljoen Facebook-gebruikers kon bemachtigen.

Overheidssites steeds meer geraadpleegd, 19 maart 2018
In 2017 bezochten 10,7 miljoen mensen sites van de overheid. In 2016 was dat aantal 4 procent lager. Het zijn vooral de hoogopgeleiden die de overheidssites bezoeken.

'Begrote 20 miljoen voor 'aftapwet' is niet genoeg', 19 maart 2018
Experts uit de internet- en telecomsector vinden het bedrag voor het massaal aftappen van internetverkeer en telefoons, bij lange na niet voldoende. BZK vindt 20 miljoen "toereikend."

Privacy First tegen camera-opnamen voor verkeerscontrole, 19 maart 2018
Vincent Böhre van Privacy First vraagt zich af waar het eindigt. "De Staat kijkt al achter de voordeur en kruipt nu ook bij je achter het stuur. Dan moet je op de rem trappen."

‘Vanaf volgend jaar regie op eigen medische gegevens’, 19 maart 2018
Dat kan in de persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo). Burgers bepalen individueel welke gegevens in de pgo komen en welke informatie zij willen delen.

Hoofd CTIVD geniet van discussie over 'aftapwet' , 18 maart 2018
Harm Brouwer vindt het een "fantastische discussie over het werk van de inlichtingendiensten." Hij vindt de wet "niet volmaakt." "We vinden het een werkbare wet."

Gegevens 50 miljoen Facebook-gebruikers buitgemaakt, 17 maart 2018
Cambridge Analytica maakte in 2014 de gegevens buit. Facebook wist van de grootste privacyschending in de geschiedenis van haar bestaan, maar ondernam amper actie.

Hoe houd je het debat over de Wiv eerlijk?, 17 maart 2018
Constant Hijzen waarschuwt tegen demagogie in het Wiv-debat. Hans de Zwart (BOF) vindt dat burgers die niets te verbergen hebben, niet in het vizier van de diensten horen.

Autoriteit Persoonsgegevens lekt gegevens van eigen personeel, 16 maart 2018
Het gaat om zo'n 800 PDF-bestanden die beschikbaar waren en waar in de metadata de namen van personeelsleden te zien waren. Het probleem lijkt inmiddels opgelost.

Jongeren vaker tegen 'aftapwet' dan ouderen , 16 maart 2018
Jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar zijn overwegend tegen de wet. Van hen zegt 44 procent voor de wet te stemmen. Van de groep 65-plussers is 21 procent tegen.

Rekenkamer kraakt breedbandbeleid provincies, 16 maart 2018
De Noordelijke Rekenkamer constateert dat er in Fryslân, Drenthe en Groningen niet veel actie is op het gebied van snel internet voor bedrijven in onrendabele buitengebieden.

Google: half miljard expansie datacenter Eemshaven, 16 maart 2018
De aanwezigheid van Google legt Groningen geen windeieren. De vestiging van het datacentrum in de regio zou in de periode 2014-2017 ruim 2200 banen hebben opgeleverd.

EU wil strengere regels voor zoekmachines en app-winkels, 16 maart 2018
Volgens persbureau Reuters verlangt de Europese Commissie onder meer transparantie over de manier waarop algoritmes van zoekmachines hun ranking samenstellen.

Verzekeraar wil ‘black box’ in elke auto, 15 maart 2018
De 'black box' moet helpen bij de afhandeling van schade, de mate van aabsprakelijkheid, maar ook bij het opsporen van fraude. De vraag is wel van wie de data uiteindelijk zijn.

Minister blijft achter omstreden software verkiezingen staan , 15 maart 2018
Ollongren vindt de betrouwbaarheid van de verkiezingsuitslag ook met het gebruik van OSV gewaarborgd. Vanwege de hackbaarheid hebben experts twijfels over de OSV.

Brancheorganisatie voor ICT-beveiligers ziet het licht, 15 maart 2018
Volgens de oprichters van Cyberveilig Nederland is meer aandacht voor ICT-beveiliging een noodzaak. De organisatie wil onder meer kwaliteitskeurmerken gaan ontwikkelen.

Living Lab Omgevingswet Zuid-Holland, 15 maart 2018
Studenten van Hogeschool Leiden zijn een Living Lab begonnen met de provincie Zuid-Holland, Alphen aan den Rijn, Leiden, Bodegraven Reeuwijk en Mees Ruimte & Milieu

DUO zoekt honderden ICT'ers: 'We moeten de boer op', 15 maart 2018
Het gaat de komende jaren om ruim 500 ICT'ers. Om de extra mensen binnenboord te halen, wordt ook een beroep gedaan op het Rijks ICT Gilde.

Groot deel inlichtingenwet onbekend bij kiezer, 14 maart 2018
Veertig procent van de Nederlanders weet bijvoorbeeld niet dat de nieuwe Inlichtingenwet regelt dat inlichtingendiensten op grotere schaal, ongericht mogen aftappen.

Nederland ICT mist ICT als thema bij raadsverkiezingen, 14 maart 2018
Nederland ICT analyseerde de programma's van alle partijen in de vier grote steden. De meeste programma’s benoemen digitalisering wel, maar geven er geen invulling aan

Inlichtingendiensten plaatsten 3553 taps in 2017 , 14 maart 2018
In 2016 werden in totaal 3477 taps geplaatst. De gegevens zijn gepubliceerd na een verzoek van de organisatie Bits of Freedom en een oordeel van de Raad van State.

Politie krijgt flitscamera's tegen appen in het verkeer, 14 maart 2018
De apparaten zien straks of er een 'verdachte situatie' is en of een bestuurder bijvoorbeeld iets in de hand heeft. De politie moet dan bekijken of er sprake is van een strafbaar feit.

De Rotterdamse haven wil gaan werken als een app, 14 maart 2018
Havenbedrijf Rotterdam heeft een afdeling (van circa zestig ontwikkelaars) opgezet die zich puur richt op digitale havendiensten, geïnspireerd door bedrijven als Amazon en Uber.

Grote zorgen over veiligheid software verkiezingen, 14 maart 2018
Ethisch hacker en IT-onderzoeker Sijmen Ruwhof identificeerde ruim vijftig beveiligingsrisico's, waarvan tien volgens hem een 'hoog risico' vormen. Eén zou 'kritiek' zijn.

Gemeenten zijn privacydiscussie gegevensuitwisseling zat, 13 maart 2018
De VNG roept het kabinet en de Tweede Kamer op snel een heldere wet te maken over wat er mag en niet mag qua uitwisseling van persoonsgegevens. Nu is het te onduidelijk.

Luchtmacht gaat data delen via zwaarbeveiligde hub, 13 maart 2018
Het gaat om een Air Power Information Hub waarbij informatie van de Luchtmacht wordt gedeeld met civiele veiligheidsdiensten zoals politie, brandweer en de kustwacht.

Trump blokkeert grootste tech-deal ooit om nationale veiligheid, 13 maart 2018
Chipfabrikant Broadcom uit Singapore wilde concurrent Qualcomm voor ongeveer 100 miljard euro overnemen. Broadcom is het niet eens met de conclusie van Trump en CFIUS.

#openGR2018: Dit zijn alle 53.733 kandidaten, 13 maart 2018
De lijst met de kandidaten (vanuit 335 gemeenten) is beschikbaar als open data en is handmatig verzameld en ontsloten door NOS, LocalFocus en Open State Foundation.

Vergoeding kosten referendum Wet inlichtingendiensten, 13 maart 2018
Het ministerie van Binnenlandse Zaken keert in totaal 8,02 miljoen euro vergtoeding uit aan gemeenten voor het organiseren van het referendum over de Wiv 2017 (sleepwet).

VNO-NCW wil minder privacy voor zieke werknemers, 13 maart 2018
De werkgeversorganisatie vindt de regels waarop de Autoriteit Persoonsgegevens controleert, te streng. VNO-NCW wil dat de Tweede Kamer de regelgeving aanpast.

Uitvinder WWW: 'We moeten het internet reguleren', 12 maart 2018
Tim Berners-Lee hekelt met name de grote techbedrijven."Dat de macht bij hen geconcentreerd zit maakt het mogelijk het web op grote schaal als wapen in te schakelen."

Met deze tien maatregelen wil Brussel nepnieuws terugdringen, 12 maart 2018
Zo moeten platforms als Facebook, Google en Twitter meer data delen met onderzoekers en moeten ze "algemene informatie" geven over de werking van hun algoritmen.

Kabinet onderzoekt robots, AI en virtual reality, 12 maart 2018
Het onderzoek gebeurt op advies van het Rathenau Instituut. Ook wordt een interdepartementale werkgroep opgericht die zich buigt over digitaliseringsvraagstukken.

‘EU, stop met nepnieuwslijsten’, 12 maart 2018
Dat zegt Madeleine de Cock Buning, voorzitter van de expertgroep, die door de EC gevraagd is onderzoek te doen en advies uit te brengen. Dat advies brengt zij vandaag uit.

‘Glasvezel tot aan de deur is duur, tijdrovend en niet nodig’, 12 maart 2018
Volgens TNO zijn de verkiezingsplannen van veel lokale partijen voor glasvezel te ambitieus en zou meer ingestoken moeten worden op bestaande (koper-)netwerken.

Vragen PvdA Utrecht over dataverzameling en privacy, 12 maart 2018
Aanleiding is een artikel in The Guardian over de circa 80 miljoen euro aan subsidies die de gemeente Utrecht heeft verleend aan private partijen voor data-gedreven projecten.

Nederland ICT introduceert Data Pro Code in aanloop naar AVG, 12 maart 2018
De Data Pro Code moet bedrijven helpen om te voldoen aan de wet en daarnaast moet het klanten laten zien dat die bedrijven op een professionele manier omgaan met hun data.

Ook Ollongren wil nu af van Europese waakhond nepnieuws, 9 maart 2018
Dinsdag nam de Tweede Kamer, ondanks een negatief advies van Ollongren, een motie aan om EUvsDisinfo op te heffen. De minister van BZK komt nu van haar afwijzing terug.

Lokale politie in VS gebruikt nieuwe iPhone-kraakdienst , 9 maart 2018
Het gaat om software van de startup Grayshift, die beweert ook de nieuwste iPhones te kunnen kraken. De agenten hebben een eenmalige ontgrendeling voor 500 dollar ingekocht.

Nieuwe website-standaard in het voordeel van Google, 9 maart 2018
Als het bedrijf achter de populairste zoekmachine ter wereld, heeft Google alle wapens in handen die nodig zijn om websiteontwikkelaars op de knieën te dwingen.

ASN, RegioBank en SNS willen PSD2-'privacyschakelaar' , 9 maart 2018
Naast een ‘hoofdschakelaar’ willen de drie banken ook een privacy-keurmerk voor PSD2-achtige diensten. Dat laatste is ook een wens van toezichthouder De Nederlandsche Bank.

Megadatabank met alle geldverkeer afgeschoten, 9 maart 2018
Een megadatabank, met alle rekeningnummers en financiële contracten in België, kan niet op goedkeuring rekenen van de privacycommissie. Toch wil de minister doorzetten.

'Louter anoniem zijn, volstaat niet meer', 9 maart 2018
Dat schrijven Yves-Alexandre de Montjoye en Julien Hendrickx van de Vrijdaggroep. Volgens hen wordt het tijd dat wij onze benadering van gegevensbescherming opnieuw bekijken.

Gemeenten mist in met BSN-nummers kandidaat-raadsleden, 9 maart 2018
Het gaat om Woerden, Leiderdorp en Deventer. Het ging per ongeluk. De drie gemeenten zeggen melding te zullen maken van een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Privacytoezichthouder gaat niet direct boetes opleggen, 8 maart 2018
De Autoriteit Persoonsgegevens richt zich de eerste maanden vooral op voorlichting, belooft minister Dekker. De bewindsman deed zijn belofte in een debat met de Tweede Kamer.

Fiscus verzweeg DDoS uit angst voor copycats, 8 maart 2018
Volgens Computable kampte de Belastingdienst niet alleen op 7 maart, maar ook op 6 maart met DDoS-aanvallen. Die van 6 maart werd aanvankelijk afgedaan als technische storing.

Kabinet biedt mogelijk vrije modemkeuze, 8 maart 2018
Het zou betekenen dat burgers zelf kunnen beslissen welke modem ze willen gebruiken. Nu moeten zij één van de modems gebruikers die de provider hen aanbiedt.

Het elektronisch patiëntendossier : Immens Chaotische Toestanden , 8 maart 2018
VWS gaf de regie over de landelijke uitwisseling van patiëntgegevens uit handen. Artsen en zorgverleners zijn nu afhankelijk van fax, post, WhatsApp en telefoon.

CIO, pas op voor naïeve millennials, 8 maart 2018
Millennials blijken kwestbaarder voor fraude, meer nog dan mensen ouder dan 70. Opvallend is dat de groep tussen 20 en 29 jaar relatief vaak in telefoonfraude trapt.

Elektrisch vervoer vraagt om gemeentelijke visie en beleid, 8 maart 2018
Uit een enquête van de Vereniging Elektrische Rijders en de VNG onder 170 gemeenten blijkt dat veel van hen nog voor de uitdaging staan die visie en dat beleid vorm te geven.

Kabinet wil verplichte eisen stellen aan IoT-apparaten, 8 maart 2018
Nederland wil binnen de Europese Unie verplichte eisen stellen aan internet-of-things apparaten. Met name D66 maakt zich daar hard voor en het kabinet haakt daar bij aan.

Belastingdienst en DigiD weer getroffen door DDoS-aanvallen, 7 maart 2018
Veel mensen kunnen geen belastingaangifte doen of niet inloggen op MijnOverheid en diensten zoals zorgverzekeraars, die voor inloggen gebruikmaken van DigiD.

Tweede Kamer wil debat over contant betalen op gemeentehuis, 7 maart 2018
De voltallige Tweede Kamer wil een debat met de minister van Financiën over het gebruik van contant geld, onder meer bij gemeenten. Meer en meer gemeenten bannen contant geld uit.

Politie mag informatie spionagesoftware geheim houden , 7 maart 2018
Bits of Freedom wilde weten hoe vaak de politie gebruik maakt van zogeheten spyware, maar de hoogste bestuursrechter, de Raad van State, gaat daar niet in mee.

’Consument moet zelf manier van betalen kunnen kiezen’, 7 maart 2018
Daarvoor pleiten de Nationale Ombudsman en het MOB, waar ook De Nederlandsche Bank onder valt. Bij steeds meer gemeenten kan alleen nog maar worden gepind.

Bosatlas brengt cybercrime in kaart, 7 maart 2018
In de atlas is onder meer een wereldwijd overzicht te vinden van de economische schade en staan er infographics over daders en hun motieven, DDoS-aanvallen en veilig internetten.

'Google-medewerkers niet blij met samenwerking Pentagon' , 7 maart 2018
Google zou software leveren waarmee het Amerikaanse ministerie van Defensie dronebeelden kan analyseren. Volgens de techgigant gaat het om een proef.

Amerikaanse staat Washington verwerpt afschaffing netneutraliteit, 7 maart 2018
Washington is de eerste staat in de VS die een dergelijke beslissing neemt. In december besliste de Federal Communications Commission om de netneutraliteit aan banden te leggen.

De Croo gecharmeerd van blokchain in het verkiezingsproces, 7 maart 2018
De minister van Digitale Agenda in de Belgische federale regering, overweegt een experiment waarbij blockchain gebruikt wordt om de verkiezingsresultaten te verzamelen.

Data en technologie te weinig benut voor betere zorg, 7 maart 2018
Tijd en geld gaan verloren aan het overdragen van informatie tussen zorgaanbieders. Ook wordt diagnostiek nog vaak in het ziekenhuis gedaan, terwijl het bijvoorbeeld ook thuis kan.

NS maakt haast met reizen op rekening, 6 maart 2018
Vandaag wordt het aantal testreizigers uitgebreid van honderd naar vijfhonderd. "In de zomer voeren we NS Flex in.” NS Flex is in feite OV-reizen op rekening.

Vlaamse juridische sector maakt ICT-inhaalslag, 6 maart 2018
Een van de middelen in die inhaalslag is 'Just-on-Web', een portaalsite waarop burgers veel sneller en gemakkelijker kunnen communiceren met de juridische 'professionals'.

Ook marechaussee en FIOD mogen infiltreren en afluisteren, 6 maart 2018
Dat blijkt uit een wetswijziging die deze zomer van kracht wordt. Stichting Privacy First vindt het schandalig dat hierover nauwelijks tot geen debat in het parlement en de media is gevoerd.

Bijeenkomst over Open Aanpak met E-democracy tools, 6 maart 2018
Ervaringsdeskundigen gaan uitgebreid in op E-democracy tools als vorm van Open Aanpak en ook worden er diverse voorbeelden uit binnen- en buitenland aangehaald.

Openheid gevraagd over daadwerkelijke kosten Handelsregister, 6 maart 2018
Volgens de Open State Foundation is openheid over het Handelsregister cruciaal in het kader van een debat dat in de Tweede Kamer over het onderwerp wordt gehouden.

Europese lidstaten willen 5G-licenties van twintig jaar, 6 maart 2018
De licenties kunnen ingaan vanaf 2020 en de Europese Unie hoopt dat het akkoord formeel wordt voor juni. De telecomsector had liever frequentieblokken van 25 jaar gehad.

Zorgen over misbruik locatiegegevens, 5 maart 2018
Na Japanners zijn Nederlanders het minst bereid om hun locatiegegevens te delen. 76% van de ondervraagden voelt zich gestrest of kwetsbaar door locatiegegevens te delen.

Proef in Benelux met papierloos transport, 5 maart 2018
Grensoverschrijdend vervoer zou makkelijker, veiliger en goedkoper worden. Zo zou het Nederlandse bedrijfsleven alleen al 80 miljoen euro aan administratieve rompslomp besparen.

‘Next STEP’ wint hackathon over kansenongelijkheid, 5 maart 2018
De winnaar van Hack de Valse Start 2018 maakt het mogelijk om als leerling rechtstreeks terugkoppeling te geven aan je docent over wat je moeilijk vindt aan het huiswerk.

'Gebrek aan digitale koppeling EPD's 'uitermate kwalijk', 5 maart 2018
Naast gebrek aan digitale koppelig zijn de huidige EPD’s onvoldoende gebruikersvriendelijk en kunnen ze niet altijd waarmaken wat de leverancier belooft.

Google opent digitale school in Brussel, 5 maart 2018
In zo’n ‘digitale school’ kunnen mensen van allerlei slag - van schoolkinderen en studenten tot ondernemers - zich bijscholen rond digitale vaardigheden. Ook in Londen is zo'n school.

Nepnieuws pak je aan met transparantie, 5 maart 2018
Wat betreft Arjan El Fassed zou de overheid geen censuur, maar actief verifieerbare informatie tegenover nepnieuws beschikbaar moeten stellen.

Dit zijn de voors en tegens van de Inlichtingenwet, 3 maart 2018
Er worden onder meer uitspraken tegen het licht gehouden van Hans de Zwart (Bits of Freedom), tegenstander van de nieuwe wet, en Rob Bertholee (AIVD), voorstander van de wet.

GroenLinks komt met alternatief voor sleepwet, 3 maart 2018
Deze ‘reparatiewet’ zou bij een ‘nee’ tijdens het referendum van 21 maart de huidige sleepwet op cruciale punten amenderen. Zo moet de sleepnet uit de wet worden gehaald.

'MijnDuo' een maand onbereikbaar, de minster legt uit, 2 maart 2018
De omgeving is vanaf 29 maart 2018 een maand uit de lucht. Wat gebeurt er in die periode? Waarom duurt dat een maand? De minister geeft uitleg.

E-mailbeveiliging Rotterdam nog steeds niet op orde, 2 maart 2018
Het blijkt nog steeds erg eenvoudig om een mail te sturen namens bijvoorbeeld burgemeester Ahmed Aboutaleb. De gemeente belooft, wederom, beterschap.

Ja-kamp inlichtingenwet is strategisch stil, 2 maart 2018
Het kabinet wacht tot het laatste moment met campagne voeren. Een bewuste strategie."Het is onze inschatting dat kiezers pas dicht op verkiezingsdag bepalen wat ze gaan doen.”

'Algemene DNA-databank voor Belgen bespreekbaar', 2 maart 2018
De Vlaamse politieke partijen CD&V en N-VA zien wel iets in een databank met het DNA van elke inwoner van België. Critici waarschuwen voor ernstige schendig van privacy.

'China arresteert burgers met Orwelliaanse methoden', 2 maart 2018
Volgens Human Rights Watch wordt daarbij onder meer gebruik gemaakt van camerasurveillance, analyse van wifi-gegevens en gezichtsherkenning.

‘Openbaarheid Kadaster is in strijd met privacy’, 2 maart 2018
Dat stelt Anna Berlee, die op dit onderwerp promoveert. Volgens haar zijn gegevens relatief gemakkelijk door Jan en alleman in te zien. Dat zou in strijd zijn met het recht op privacy.

Hogeschool Utrecht begint studie Applied Artificial Intellegence, 2 maart 2018
In de studierichting, de eerste in zijn soort, leert de student niet alleen de ‘harde’ techniek, maar ook vaardigheden als kritisch denken, creatief zijn en samenwerken in teams.

Burgers haken massaal af bij doen internetaangifte, 1 maart 2018
Het aantal online aangiftes is sterk afgenomen. De invoer van gegevens blijkt voor veel burgers te moeilijk. Zij haken daardoor af, waardoor de politie belangrijke signalen misloopt.

'Terreurpropaganda moet binnen het uur offline gehaald worden', 1 maart 2018
Facebook, YouTube en Twitter zouden terroristische inhoud binnen één uur nadat die als ongepast is gevlagd, moeten kunnen verwijderen. Dat beveelt de EC aan.

Facebook gaat nu ook in Europa gezichten herkennen, 1 maart 2018
Eerder stopte Facebook in de EU met gezichtsherkenningsfuncties vanwege privacybezwaren. Nu doet het weer een poging, waarbij expliciete toestemming wordt gevraagd.

Belgische centrale terroristen-databank rammelt nog, 1 maart 2018
Zo is er is weinig controle op wie grasduint in de databank, is de databank zonder wettelijke basis uitgebreid en wie er onterecht in belandt, wordt er niet op tijd uit gehaald.

Zorginstituur doet proef met blockchain in de kraamzorg, 1 maart 2018
Ouders die kraamzorg nodig hebben, kunnen met een app zien op hoeveel uur kraamzorg ze recht hebben. Als de proef met blockchain slaagt, volgen binnenkort meer toepassingen.

Elektrische auto levert Europa 200.000 banen op, 1 maart 2018
Naast banen kan ook de CO2-uitstoot van het wegverkeer met 88 procent dalen. Om een en ander te realiseren is het wel noodzaak om arbeiders uit 'oude’ industrieën om te scholen.

De DNA-verzameldienst, 1 maart 2018
De nieuwe Wiv ('sleepwet') wil de AIVD voorzien van een eigen DNA-databank, om bijvoorbeeld zelfmoordterroristen te identificeren. Het idee valt niet overal in goede aarde.

'Nederland mogelijk niet op tijd klaar voor 5G', 1 maart 2018
De afspraken over de eisen waar de techniek van de 5G-standaard aan moet voldoen.moeten nog verder worden uitgewerkt. Dat gebeurt vermoedelijk pas deze zomer.

Succesvolle online tool De Stem van West breidt uit, 28 februari 2018
Met de online tool kunnen bewoners van Amsterdam West voorstellen of ideeën om hun buurt te verbeteren direct indienen voor op de agenda van de deelraad.

Eindbalans toezichthouder over Wiv 2017: een werkbare wet, 28 februari 2018
De toezichthouder op de geheime diensten vindt dat de Wiv (‘sleepwet’) in een goede balans is tussen de belangen van de nationale veiligheid en de rechtsbescherming van de burger.

Referendum over Sleepwet verdeelt oud en jong, 28 februari 2018
Nieuwe cijfers laten zien dat minder dan de helft van de Nederlandse bevolking op dit moment de nieuwe wet lijkt te steunen. Vooral jongeren zijn tegen de wet.

KPN passeert ACM met eigen plan voor netwerktoegang, 28 februari 2018
KPN neemt de stap ’om te voorkomen dat nieuwe regulering zal leiden tot langdurige onzekerheid in de Nederlandse markt, waardoor investeringen en innovatie worden belemmerd.'

Proef Digitaal aanvragen rijbewijs opgeschort, 28 februari 2018
De proef voor vijftien gemeenten zou starten in april, maar eerst moet er nog een veiligheidsonderzoek worden uitgevoerd naar onderdelen van het aanvraagproces.

Luchtvaartagenschap strenger voor consumentendrones, 27 februari 2018
Een opvallende maatregel is dat een drone altijd in de buurt moet blijven en dat besturing op basis van onder meer camerabeelden op de drone niet legaal is.

'Voor digitale transformatie moet je 6 jaar nemen', 27 februari 2018
Dat zegt Ger Baron, sinds 2014 CTO van de gemeente Amsterdam. Volgens Baron nemen ook Shell, ING en alle andere partijen die tijd voor een digitale transformatie.

'Gemeenten verzamelen teveel gegevens bij Wmo en Jeugd', 27 februari 2018
De AP deed onderzoek in twee gemeenten. Het is een vervolg op een rapport over de verwerking van persoonsgegevens door gemeenten in het sociaal domein.

Beveiligingsexpert waarschuwt voor aantal nieuwe datalekken , 27 februari 2018
In totaal zou het om bijna drieduizend datalekken gaan, waarbij tachtig miljoen gegevens gelekt zijn. Het is overigens niet zeker of alle datalekken echt zijn.

Ggz-instelling deelt zonder toestemming gegevens met databank, 27 februari 2018
Staatssecretaris Blokhuis wil dat ggz-instellingen ‘voor de zekerheid’ met expliciete toestemming werken. Parnassia Groep slaat dat advies in de wind.

Digitaal loket DUO maand lang beperkt bereikbaar , 26 februari 2018
In het nieuwe DUO-systeem moet het makkelijker worden om wijzigingen door te voeren en gegevens in te zien. Er worden gegevens van 4,8 miljoen mensen overgezet.

Woensdag 7 maart start uitrol nieuwe Berichtenbox, 26 februari 2018
In eerste instantie verandert er nog niet veel voor de gebruiker. Wel kunnen afnemers vanaf volgende week meer berichten aanleveren en ook grotere bijlagen mee sturen.

'EU werkt aan wet om data consumenten buiten EU op te vragen' , 26 februari 2018
Met de wet zouden bedrijven gedwongen worden om persoonlijke data van klanten te overhandigen, zelfs als deze data buiten de Europese Unie zijn opgeslagen.

75 miljoen euro extra voor innovatie in 2018, 26 februari 2018
Er gaat extra geld naar toegepast onderzoek, innovatiekracht van het MKB en het verder bevorderen van samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid.

Nederland eerste ter wereld met digitale accountantsverklaring, 26 februari 2018
Dat gebeurt met behulp van Standard Business Reporting. SBR zorgt ervoor dat ondernemers en intermediairs minder werk hebben aan het aanleveren van gegevens.

Wetenschappers waarschuwen voor ontsporende AI, 26 februari 2018
26 onderzoekers van 14 verschillende organisaties wijzen op de gevaren van AI-algoritmes, als die in verkeerde handen terecht zouden komen. Ze geven ook aanbevelingen.

‘ICT-problemen Belastingdienst houden komende jaren aan’ , 25 februari 2018
Volgens staatssecretaris Snel (Financiën) duurt het nog jaren voor de ICT-problemen bij de Belastingdienst opgelost zijn. De problemen moeten volgens hem "niet onderschat" worden.

Hacker liet gemeente Utrecht spam versturen, 23 februari 2018
De gemeente Utrecht verstuurt voorlopig geen nieuwsbrieven meer omdat het nieuwsbrievensysteem maandag werd overgenomen door hackers.

KPN en Orange koppelen nationale IoT-netwerken, 23 februari 2018
Hierbij konden sensoren van KPN berichten verzenden via het Lorawan-netwerk van Orange en zijn de apparaten van Orange verbonden met het lora-netwerk van KPN.

Fontys en Eindhoven werken samen aan Smart Society, 23 februari 2018
De samenwerking richt zich in eerste instantie op dienstverlening, data science in de stedelijke infrastructuur, ‘een leven lang leren’ en de ketenaanpak in het sociaal domein.

PostNL stopt met stiekem delen nieuw adres van verhuizers, 23 februari 2018
De service wordt aangepast na een klacht van de Consumentenbond, die vindt dat er toestemming nodig is voordat het woonadres van verhuizende mensen wordt gedeeld.

Rijk wil niet dat gemeenten het over 'sleepwet' hebben, 22 februari 2018
Veel gemeenten gebruiken voor het referendum van 21 maart de taal van het ‘nee-kamp’. Tot ongenoegen van het ministerie van BZK, dat gemeenten daarop heeft aangesproken.

1,5 miljoen voor meerjarig onderzoek naar impact blockchain, 22 februari 2018
Een vijfjarig Amsterdams onderzoeksproject bekijkt de maatschappelijke impact van blockchain en welke wet- en regelgeving nodig is bij toepassingen van deze technologie.

Einde netneutraliteit VS weer stap dichterbij, 22 februari 2018
De telecomwaakhond publiceert vandaag zijn beslissing om de netneutraliteitsregels af te schaffen.Partijen hebben daarna na 60 dagen om de beslissing aan te vechten.

CPB: inkoop sociaal domein kan een stuk slimmer, 22 februari 2018
Het advies van het CPB richt zich vooral op de inkoop van maatwerkvoorzieningen op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning en de individuele voorzieningen van jeugdhulp

'Cyberaanvallen gevaar voor Nederlandse financiële sector' , 22 februari 2018
Volgens toezichthouders in het zogeheten Financieel Stabiliteitscomité is de cyberdreiging voor de Nederlandse financiële sector structureel toegenomen.

Benelux-initiatief blockchain uit de startblokken, 22 februari 2018
Drie organisaties, waaronder de Dutch Blockchain Coalition, gaan kennis over blockchain uitwisselen en samen internationale en Europese standaarden uitwerken.

Distributie digitale les in de soep door ongeteste ICT, 21 februari 2018
KPMG onderzocht wat er begin dit schooljaar misging met distributie en toegang tot digitale leermiddelen. Zoals ongeteste ICT en een slecht functionerende helpdesk.

LUMC opent deuren Nationaal eHealth Living Lab, 21 februari 2018
In het Lab kunnen onder meer zorgverleners, patiënten en onderzoekers terecht om kennis te maken met nieuwe mogelijkheden en voor het testen van nieuwe toepassingen.

Onderzoeker: Surveillance heeft invloed op ons gedrag, 21 februari 2018
Volgens de onderzoeker gaat het dan bijvoorbeeld om het vermijden van bepaalde onderwerpen of het niet zoeken naar informatie over bepaalde zaken op internet.

‘Dit is het meest digitale regeerakkoord ooit’, 21 februari 2018
Wat betreft Lotte de Bruijn, directeur van ICT Nederland, lijkt het kabinet zich bewust te zijn van het belang van digitalisering en ICT. "Maar waar het nu om gaat is: actie, dingen doen!"

Mediabedrijven slepen EU voor de rechter , 21 februari 2018
GeenStijl, The Post Online en De Persgroep vinden dat zij ten onrechte worden bestempeld als verspreiders van desinformatie. De zaak dient op 14 maart in Amsterdam.

VNG sluit herstart GVR nagenoeg uit, 20 februari 2018
Wat betreft de VNG komt grootschalige vrijgave van de broncode oBRP te laat. Toch zien ze ook een lichtpuntje. 'In het regeerakkoord wordt BRP wel weer genoemd.'

Wageningen Universiteit wist video na druk firma, 20 februari 2018
De universiteit van Wageningen haalt een online college van YouTube na klachten van een vastgoedbedrijf. De hoogleraar is boos.

CATCH helpt bij opsporen verdachten; zorgen om privacy, 20 februari 2018
Vorig jaar werden, met behulp van gezichtsherkenning, 93 verdachten gekoppeld aan een persoon in de database. Hans de Zwart (BOF) spreekt van een "hellend vlak".

Pilot Regelhulp evenementenvergunning, 20 februari 2018
Een dergelijke regelhulp geeft ondernemers advies op maat en een overzicht van de benodigde vergunningen. Eind maart start een pilot met vier gemeenten.

VN-baas wil internationale afspraken voor cyberoorlogen , 20 februari 2018
Het is volgens de VN-baas onduidelijk of bestaande verdragen iets te zeggen hebben over cyberoorlogen. Volgens hem begint een volgende oorlog met "een enorme cyberaanval".

Kabinet haalt streep door plan experimentenwet, 19 februari 2018
Het wetsvoorstel zou een gemeente de ruimte geven om wetten en regels tijdelijk buiten werking te stellen of alternatieve regels uit te proberen. Dat komt er nu niet van.

Rechter verbiedt staking Centric bij Friese gemeenten, 19 februari 2018
De gemeenten hadden een kort geding aangespannen omdat Centric de dienstverlening had opgeschort. Dat deed het omdat de gemeenten facturen niet betaalden.

Datalek ontdekt bij gemeente Gouda, 19 februari 2018
Op de website waar ook de beelden van de webcams van de gemeente te zien zijn, bleken ook persoonsgegevens van ongeveer 1500 ambtenaren en raadsleden in te zien.

Google wil locatiedata delen met hulpdiensten, 19 februari 2018
Het techbedrijf denkt dat het per jaar zo'n tienduizend levens kan redden als het ambulancediensten automatisch kan inlichten over de locatiegegevens van een bellers.

IBD publiceert Dreigingsbeeld 2018 voor gemeenten, 19 februari 2018
Er is een Top 5 gemaakt van belangrijkste bedreigingen voor de gemeentelijke informatievoorziening, zoals risico bij smart city-toepassingen en werken in de cloud.

Overheid steekt ruim 2,5 miljoen in IoT-security, 16 februari 2018
De overheid heeft dertien Nederlandse securitybedrijven geselecteerd die oplossingen ontwikkelen voor de aanpak van cybercrime via IoT (internet of things).

Facebook in België veroordeeld voor schenden privacy, 16 februari 2018
De rechtbank in Brussel oordeelde dat Facebook de privacywet in België overtreedt door het surfgedrag van internetgebruikers te registeren.

De Volkswagens zijn nog altijd veel te vies, 16 februari 2018
Volkswagen-eigenaren kunnen met een update af van hun sjoemeldiesels. Maar schoon is de auto daarmee niet . Bovendien zijn er andere rare uitstootverschijnselen.

Witte Huis beschuldigt Rusland formeel van NotPetya-aanval , 16 februari 2018
In Nederland legde NotPetya onder andere een containerterminal in de haven van Rotterdam plat. In januari wees de Amerikaanse inlichtingendienst CIA Rusland al aan als dader.

'Miljoenenboetes bij verzwegen cyberincidenten', 16 februari 2018
Het gaat om bedrijven in 'vitale sectoren'. Het staat in een voorstel voor de nieuwe Cybersecuritywet die minister Grapperhaus heeft ingediend bij de Tweede Kamer.

Gemeenten winnen rechtszaak van ict-dienstverlener Centric, 16 februari 2018
Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel sleepten Centric voor de rechter nadat er onenigheid was ontstaan over verantwoordelijkheid. Centric gaat in hoger beroep.

Gemeenten kwetsbaar voor mensen en externe partijen, 16 februari 2018
De grootste bedreiging met betrekking tot ICT-veiligheid liggen bij de mens, maar ook bij toeleveranciers of ketenpartners. De IBD adviseert om te investeren in bewustwording.

Europa ontwikkelt platform voor cybertraining, 16 februari 2018
Met de veiligheids- en defensieacademie wil de EU onderwijs, opleiding, evaluatie en oefeningen bieden op het gebied van cybersecurity. Het platform start 1 september.

Kink in kabel supersnel 5G internet, 15 februari 2018
De inlichtingendiensten in Burum maken gebruik van dezelfde bandbreedte die belangrijk is voor de uitrol van 5G. De Kamer eist actie van staatssecretaris Keijzer (EZK).

EU investeert ruim 20 miljoen in digitale netwerken, 15 februari 2018
Het gaat om 64 verschillende projecten op het gebied van onder meer cybersecurity, e-delivery en e-health en e-procurement (digitale inkoopprocessen).

‘Programma Digitaal 2017 had meer kunnen bereiken’, 15 februari 2018
Berenschot vindt dat Digitaal 2017 ‘een nieuwe dynamiek’ heeft gebracht en dat ‘het debat over digitale dienstverlening verder op gang is gebracht’, maar het had meer gekund.

Minister: bundel blockchaininitiatieven in de zorg, 15 februari 2018
De bundeling van blockchaininitiatieven in de zorg is essentieel, zo meent minister De Jonge. Hij pleit ook voor een beheerste invoering van blockchain. “Essentieel”, aldus de minister.

Adviezen in verband met raadsverkiezingen, 15 februari 2018
De IBD heeft, in het kader van de komende raadsverkiezingen, enkele adviezen geplaatst in lijn met de Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten.

Overheden ondertekenen Interbestuurlijk Programma, 15 februari 2018
De Rijksoverheid, gemeenten, provincies en waterschappen zijn gekomen tot een Interbestuurlijk Programma (IBP), dat zich onder meer gaat bezighouden met mobiliteit.

Recordaantal bezoekers website waarstaatjegemeente.nl, 14 februari 2018
De website waarstaatjegemeente.nl heeft in 2017 meer dan 440.000 bezoekers gekregen, een toename van 60% ten opzichte van 2016 en een verviervoudiging sinds de lancering.

‘AIVD en MIVD maken rechtmatig gebruik van persoonsgegevens’, 14 februari 2018
Dat zegt de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten na onderzoek naar het gebruik van'bulkdata'. Het kabinet neemt de CITVD-aanbevelingen over.

De Backer wil 13 jaar als leeftijdsgrens voor sociale media, 14 februari 2018
Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer wil dat kinderen vanaf 13 jaar in ons land een profielpagina op sociale media mogen hebben. Hij dient daarover een wetsvoorstel in.

Europa slechtst voorbereid op GDPR, 14 februari 2018
Veel minder Europese organisaties zijn al klaar voor de Europese dataprivacywet GDPR (AVG) dan Amerikaanse, Aziatische en Zuid-Amerikaanse bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek.

EBU onderzoekt blockchainkansen in regio Utrecht, 14 februari 2018
De focus in het onderzoek naar het huidige blockchain ecosysteem, uitgevoerd in opdracht van de Economic Board Utrecht, ligt op de domeinen ‘groen’ en ‘gezond’.

Chinezen laconiek over sluimerende 'surveillancestaat', 13 februari 2018
Langzaam koppelt de Chinese overheid allerlei persoonlijke data aan één identificatienummer. Chinezen zelf reageren laconiek.

Digitaal berichtenverkeer in strafzaken overzichtelijker, 13 februari 2018
Inzien van stukken in ‘Mijn strafdossier’ wordt overzichtelijker. Het portaal krijgt eenzelfde dossierstructuur als waar het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak over beschikken.

'Geef ouders slechts beperkt inzage in schoolinformatie kind', 13 februari 2018
Daarvoor pleit D66-Kamerlid Paul van Meenen. Hij wil dat ouders alleen toegang krijgen tot de noodzakelijke informatie. ‘De minister moet daarover afspraken met scholen en ouders.'

Marktconsultatie GGI-Veilig gestart, 13 februari 2018
GGI-Veilig ondersteunt gemeenten bij het verhogen van de digitale weerbaarheid en het veiliger maken van hun ICT-infrastructuur. De consultatie is 5 februari gestart.

Agoria vreest dat Brussel door strenge normen geen 5G krijgt, 13 februari 2018
De branchevereniging denkt dat het Gewest Brussel te strenge normen heeft voor de straling van antennes. ‘Dat beperkt de operators in hun plannen..’

Introductie platform Anders Laden voor elektrisch vervoer, 13 februari 2018
Het biedt een overzicht van welke alternatieven voor het laden van elektrische voertuigen al worden toegepast of uitgeprobeerd. Bijvoorbeeld in de stoep of lantaarnpalen.

Gemeente Den Haag brengt kansen nieuwe technologie in kaart, 12 februari 2018
In dat kader heeft de gemeente Den Haag een rapport laten opstellen: ‘Legal Delta: kansen voor kennis en innovatie op het domein van technologie, recht en bestuur'.

‘Strengere dataregels financiële sector onnodig en onwenselijk’, 12 februari 2018
Minister Hoekstra noemt aanscherpingen onnodig en onwenselijk. Er waren Kamervragen gesteld over mogelijk commercieel gebruik van gegevens door banken en verzekeraars.

Smart Industry Implementatieagenda 2018 - 2021, 12 februari 2018
Tijdens het Smart Industry Jaarevent in Bussum werd de agenda gepresenteerd en hiermee werd de aftrap gegeven naar een verdere digitalisering van de Nederlandse Industrie.

Vlaamse privacycommissie akkoord met digitale energiemeters, 12 februari 2018
Als er voldoende onafhankelijkheid wordt gegarandeerd voor de beheerder van de persoonlijke gegevens, komt er groen licht. Vorig jaar waren er nog de nodige bedenkingen.

Karel Luyben Nationaal Coördinator Open Science, 12 februari 2018
In deze rol gaat Luyben de komende twee jaar bezig om de ambities voor open science te realiseren en om de voortrekkersrol van ons land op dit terrein te versterken.

Kamerbrief adviesaanvraag digitalisering en democratie, 9 februari 2018
De brief van minister Ollongren (BZK) gaat over de adviesaanvraag van het onderzoek naar de digitalisering op de Nederlandse democratie door de Raad voor het Openbaar Bestuur.

Overzicht leveranciers marktscan Digikoppeling online, 9 februari 2018
De leveranciers kunnen overheden ondersteunen bij de levering van een generieke Digikoppeling adapter. Daarmee kunnen zij aansluiten op de Landelijke Voorzieningen.

Gevolgen registratiefouten niet te overzien en herstellen, 9 februari 2018
De afgelopen jaren deed Stichting Kafkabrigade onderzoek naar de onbedoelde gevolgen van informatie-uitwisseling bij de overheid. Het gaat nog te vaak fout, zo is de constatering.

Onderzoek: Internet via licht kansrijk, 9 februari 2018
Uit onderzoek blijkt dat optische draadloze communicatie zich ontwikkelen kan tot een alternatieve vorm van draadloze communicatie en een aanvulling kan zijn op wifi.

VNG: Haal gezinskaarten van de website , 9 februari 2018
Veel archiefinstellingen van steden en provincies publiceren digitale gezinskaarten in hun online archieven. Op grond van de privacy- en archiefwetgeving is dat niet toegestaan.

‘Een wachtwoord is eigenlijk zoals een tandenborstel’, 8 februari 2018
De Belgische staatssecretaris voor Privacy De Backer (Open Vld) maakt de vergelijking in het teken van Safer Internet Day. “Een tandenborstel verander je toch ook regelmatig?”

UT-onderzoeker promoveert op onderzoek naar phishing, 8 februari 2018
Volgens de onderzoeker beoordelen ontvangers de mail waarin een beroep wordt gedaan op het gevoel van urgentie positiever en negeren sneller waarschuwingssignalen.

Onderwijs gaat gezamenlijk internet inkopen, 8 februari 2018
Het gaat om de aankoop van internet en wifi, inclusief cybersecurity. Daarnaast wordt gekeken naar onder andere leermiddelen en serverinfrastructuur in de cloud.

Zorgen Dekker om voortgang digitalisering rechtsgang, 8 februari 2018
In een brief aan de Kamer zegt hij het zorgelijk te vinden dat architectuur en programmatuur van het systeem al moeten worden herzien nog voordat het landelijk is ingevoerd.

Amsterdam trapt af met hackathon-serie over onderwijs, 8 februari 2018
De hackaton vindt plaats om kansenongelijkheid in de stad beter te signaleren en eerder aan te pakken. Onder meer datasets van DUO en het CBS zijn beschikbaar tijdens de hackaton.

Dit gaan ze niet leuk vinden, Rik, 7 februari 2018
Milieukundige Rik bouwde in zijn vrije tijd een bekroonde waterwebsite. Onder druk van de Universiteit Leiden werd hij vervolgens geschorst.

Brabant wil producenten helpen met dataverwerking, 7 februari 2018
Initiatiefnemers zijn de provincie Noord-Brabant, Brainport Industries, Brainport Development, TNO, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Surf.

Onderwijs gaat gezamenlijk internet inkopen, 7 februari 2018
Een coöperatie van 24 onderwijsbesturen gaat een gezamenlijke ict-aanbesteding uitvoeren. Het gaat om de aankoop van internet en wifi, inclusief cybersecurity.

Gemeente Rotterdam overleeft hacktest Rekenkamer, 7 februari 2018
De gemeente trok extra miljoenen uit voor een betere beveiliging van het ICT-netwerk, nadat de Rekenkamer eerder duidelijk maakte dat de databeveiliging niet goed was.

Vier partijen voor grootste Europese aanbesteding laadpalen, 7 februari 2018
Het gaat om de aanleg en beheer van 2300 slimme laadpalen in Overijssel en Gelderland, die op deze manier 44 gemeenten bij de verduurzaming van de mobiliteit ondersteunen.

EP eens over grensoverschrijdend online winkelen, 7 februari 2018
Het EP heeft met 557 stemmen voor, 89 tegen en 33 onthoudingen gestemd voor regels waarbij een einde komt aan belemmeringen voor grensoverschrijdend online winkelen.

Experimenteren met data in Brabants data-kenniscentrum, 7 februari 2018
Ondernemers moeten in het centrum kunnen leren en experimenteren met het veilig delen en bewerken van data. Het is een initiatief van SURF, de provincie, TNO en EZK.

Start vernieuwing van C2000 tweede helft 2018, 7 februari 2018
In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Grapperhaus (JenV) de plannen bekendgemaakt m.b.t. de vernieuwing van het C2000-communicatienetwerk voor hulpdiensten.

Collectieve financiering gemeentelijke kosten GDI in 2018, 6 februari 2018
De kosten die bij gemeenten in 2018 in rekening worden gebracht voor het gebruik van DigiD en MijnOverheid, worden via een uitname uit het gemeentefonds collectief gedragen.

Sites en Apps verplicht toegankelijk voor gehandicapten, 6 februari 2018
Overheidsinstanties zullen worden verplicht om de Europese standaarden voor digitale toegankelijkheid toe te passen. Dit zal ook wettelijk worden vastgelegd.

AP brengt regelhulp Algemene verordening gegevensbescherming, 6 februari 2018
De regelhulp, die bedoeld is voor verwerkingsverantwoordelijken, schetst een beeld van waar organisaties aan kunnen werken om goed voorbereid te zijn op de AVG.

ENISA-rapport over cybersecurity gepubliceerd, 6 februari 2018
In het rapport worden de bevindingen van een grote hoeveelheid andere rapporten van cybersecuritybedrijven geanalyseerd en de resultaten daarvan gepresenteerd.

‘Banken zien PSD2 als kans, maar doen nog te weinig’, 6 februari 2018
Met name aan scherpere veiligheidseisen en het bieden van toegang aan derden tot klantgegevens op basis van de API-technologie, wordt nog te weinig aandacht besteed.

Politie zoekt honderden nieuwe IT’ers, 5 februari 2018
Het betreft functies in de volle breedte van het IT-werkveld op vrijwel alle plekken in de politieorganisatie. In dat kader is vandaag een langdurige wervingscampagne opgestart.

DUO mag reisgegevens opvragen voor controle op fraude , 5 februari 2018
Dit heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald. Er is inbreuk op de privacy door het opvragen van de gegevens, maar is deze gerechtvaardigd vanwege het doel: fraudebestrijding.

'Burgers onvoldoende juridisch beschermd', 5 februari 2018
Marlies van Eck, die 9 februari promoveert op dit onderwerp, vindt dat niet duidelijk hoe die besluiten genomen worden en bovendien leunen overheden op elkaars computerbesluiten.

Zorgverleners Zuid-Holland werken samen via Siilo, 5 februari 2018
Artsen en zorgverleners in de regio Delft Westland Oostland en Nieuwe Waterweg Noord kunnen communiceren en gegevens uitwisselen via het beveiligde Siilo-platform.

Staatssecretaris informeert Kamer over voortgang eID, 5 februari 2018
Onder meer wordt duidelijk dat dit jaar een aanbesteding wordt gehouden voor een of meer soorten private eID-middelen die gebruikt kunnen worden voor inloggen bij de overheid.

‘Ingenieurs, zorg dat we de juiste data kunnen delen’, 5 februari 2018
Volgens Birna van Riemsdijk, universitair docent Intimate Computing aan de TU Delft, moet technologie meebewegen met de normen en waarden van de gebruikers. Vaak is dat niet zo.

NVVB kritisch over nieuw Basisregister Reisdocumenten, 5 februari 2018
Volgens de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken biedt de nieuwe opzet ‘zeer beperkt’ mogelijkheden om fraude en misbruik van reisdocumenten te bestrijden.

BZK maakt merendeel broncode oBRP alsnog openbaar, 2 februari 2018
Uit een nadere analyse door de cio van BZK blijkt dat slechts een beperkt deel van de nog niet gepubliceerde bestanden om veiligheidsredenen niet kan worden vrijgegeven.

Post van ambtenaar 404040, 2 februari 2018
Overheidsbesluiten over bijvoorbeeld toeslagen worden vaak geautomatiseerd genomen. Marlies van Eck promoveert op rechtsbescherming tegen geautomatiseerd genomen besluiten.

Eindgebruikerslicentie leidt tot Kamervragen, 2 februari 2018
De weigering van UvA-student en Bits of Freedom directeur Hans de Zwart om akkoord' te gaan met gebruiksvoorwaarden van een plagiaatcontroletool krijgt grotere gevolgen.

AIVD hackt liever dan te tappen, 2 februari 2018
Inlichtingendiensten MIVD en AIVD willen veel liever de eigen hackers inzetten om informatie te ontfutselen aan potentiële terroristen of om andere misstanden te voorkomen.

Robotauto schrijft wellicht straks verkeersboete uit, 2 februari 2018
Autofabrikant Ford heeft een patent ingediend waarin het bedrijf een autonome politieauto beschrijft die controletaken op de weg zelfstandig uitvoert.

Eerste strafvorderingsrichtlijn cybercrime in werking, 2 februari 2018
De nieuwe richtlijn is bedoeld voor de verschillende vormen van cybercrime, zoals computervredebreuk, Ddos-aanval en in het bezit hebben/plaatsen van ransomware.

Europese markt voor cyberveiligheid werkt ‘niet optimaal’, 2 februari 2018
Het gevolg is dat afnemers de keuze hebben tussen relatief dure, maar controleerbare nationale producten en relatief goedkope, maar moeilijk controleerbare buitenlandse producten.

Rapportage ICT Markttoets DSO gepubliceerd, 2 februari 2018
De resultaten van de markttoets worden gebruikt om verder richting te geven aan de doorontwikkeling van het Digitaal Stelsel, dat wordt ontwikkeld als een ‘open stelsel’.

Rondetafelgesprek in Tweede Kamer over cybersecurity, 2 februari 2018
Met bijdragen van adviesorganen, bedrijven en wetenschappers. Zoals Melanie Peters van het Rathenau Instituut, Bart Jacobs (Radboud Universiteit) en Brenno de Winter.

ICT-sector lanceert privacycode en modelcontract, 2 februari 2018
De code, geschreven in verband met de spelregels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), is een instrument voor ICT-dienstverleners.

Privacy-prijzen naar id-app en Sleepwet-studenten, 1 februari 2018
IRMA, een open source identificatieplatform, heeft de Nederlandse Privacy Awards 2018 gewonnen De studenten achter het Sleepwet-refurendum kregen de Aanmoedingsprijs.

Voortaan ook les in privacy op Belgische school, 1 februari 2018
Kinderen moeten leren wat persoonsgegevens zijn en wat bedrijven daarmee kunnen en mogen doen. Een lespakket moet hen daarom wegwijs maken in de AVG (GDPR).

Europese steun schone innovaties Oost Nederland, 1 februari 2018
Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling investeert €3 miljoen in vier duurzame innovaties in Gelderland en Overijssel. Onder meer in een roboticaproeftuin.

Britse aftapwet volgens rechter illegaal , 1 februari 2018
Volgens de rechter heeft de wet geen beperkingen, waardoor politie en andere overheidsdiensten de data zonder toezicht konden bekijken. De wet is daarmee ongeldig.

'Nog steeds sprake van machtsmisbruik in Google Shopping' , 1 februari 2018
Google kreeg vorig jaar een boete wegens machtsmisbruik van zijn zoekmachine. Concurrenten zeggen dat het bedrijf nog steeds niet voldoet aan gestelde eisen.

’Opstelling banken over DDoS schandalig’, 31 januari 2018
'Eigenlijk zijn die cyberproblemen redelijk gemakkelijk op te lossen, maar banken falen gewoon', zeggen programmeurs en netwerkbeheerders. 'Dit is puur laksheid.'

Proef met 5G in Groningen wordt met drie jaar verlengd, 31 januari 2018
Sinds eind 2015 wordt in het noordoosten van Groningen getest met een eerste 5G netwerk. Doel is om veelbelovende toepassingen voor de technologie te vinden en te testen.

Nieuw keurmerk voor cyberrisico’s op komst, 31 januari 2018
Hiermee kunnen bedrijven en particulieren makkelijker een bedrijf inschakelen om de cyberweerbaarheid te vergroten. Het ontstaan ligt bij het Verbond van Verzekeraars.

‘Het gaat nu om implementatie en opschalen bij e-health’, 31 januari 2018
Volgens secretaris-generaal Erik Gerritsen van VWS gaat het nu vooral om het toepassen van e-health op alle plekken waar het nog niet gebeurt. “Overtuigen is al gebeurd.”

'Uw persoonsgegevens zijn goud waard, bescherm ze goed', 31 januari 2018
Volgens Eurocommissaris Vera Jourova moeten we onze gegevens beschermen, “want zowel onze economische toekomst als onze persoonlijke veiligheid hangt ervan af."

Inlichtingendiensten gaan bekendmaken hoeveel taps ze plaatsen , 30 januari 2018
De tapstatistieken van AIVD en MIVD zullen voortaan openbaar worden gemaakt. Dat melden minister Ollongren en minister Bijleveld-Schouten in een kamerbrief.

Privacywetgeving hindert hulp aan ouderen, 30 januari 2018
De gemeente Oisterwijk geeft vrijwilligers van Buurtgenoten niet langer adressen van tachtigplussers in Moergestel die nog op zichzelf wonen, omwille van privacywetgeving.

‘Flop dreigt met digitale rechtspraak’, 30 januari 2018
De digitalisering van de rechtspraak dreigt te mislukken. Dat vreest de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Raad voor de Rechtspraak.

EU stelt extra geld beschikbaar voor invoering AVG, 30 januari 2018
De Europese Commissie stelt 3,7 miljoen euro extra ter beschikking om privacy-ambtenaren op te leiden en om het midden- en kleinbedrijf (MKB) te bereiken.

Ouderen benadeeld door privacywet gemeente Oisterwijk, 30 januari 2018
Tot nu toe werd door vrijwilligers dankzij door de gemeente verstrekte informatie een bezoek gebracht aan ouderen. Vanwege de privacy mag die info niet meer worden doorgegeven.

Betrouwbaarheid van software onder de loep, 30 januari 2018
Prof. dr. Marieke Huisman gaf tijdens haar oratie een inkijkje hoe verbetering van de praktijk van softwareverificatie moet leiden tot een grotere betrouwbaarheid van alle software.

Slimme meter krijgt plaats in laadpalen, 30 januari 2018
Slimme elektriciteitsmeter, de SMR5-meter, wordt geïnstalleerd in laadpalen. De meter is in vrijwel alle laadpalen te monteren en voldoet aan alle eisen ten aanzien van data security.

RvIG onderdeel van blockchain-coalitie, 30 januari 2018
De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (onderdeel van ministerie van Binnenlandse Zaken) wil de mogelijkheden verkennen van deze nieuwe techniek.

Ook Belastingdienst getroffen door DDoS-aanval, 29 januari 2018
Na drie banken (ABN Amro, ING en Rabobank) is ook de Belastingdienst getroffen door een DDoS-aanval. De aanval zou ongeveer tien minuten geduurd hebben.

Autoriteit Persoonsgegevens start campagne over AVG , 29 januari 2018
De campagne moet mensen bewuster maken van hun privacyrechten en biedt organisaties praktische hulp bij de naleving van de wet, die vanaf 25 mei 2018 wordt toegepast.

Medicijnen bezorgen met behulp van drones? , 29 januari 2018
Eind maart start een pilot met drones die medicijnen vanuit Groningen naar Schiermonnikoog brengen. Het is een initiatief van ANWB en UMCG, gesteund door IenW.

Technische aansluitvoorwaarden DSO in concept klaar, 29 januari 2018
Het document beschrijft hoe het proces van aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) gaat verlopen en wat de standaarden zijn voor het aansluiten op de koppelvlakken.

Belgische bewindsman niet eens met EU over voortgang GDPR, 29 januari 2018
België is goed op weg om de deadline met betrekking de GDPR (in Nederland: AVG) te halen. Dat zegt staatssecretaris voor Privacy De Backer. Hij weerlegt daarmee kritiek van de EU.

Den Haag zoekt testers voor pilot 'Zelfstandig stemmen', 29 januari 2018
Den Haag houdt i.s.m. de Oogvereniging, Bartiméus, Visio en Voorall een pilot om de toegankelijkheid bij verkiezingen voor blinde en slechtziende mensen te verbeteren.

UT opent Wearable Robotics Labs, 29 januari 2018
De faciliteit moet de ontwikkeling van draagbare robots versnellen. De techniek is geschikt voor toepassing in medische context (zoals bij verlamming), maar ook voor de industrie.

Rutte na hackoperatie AIVD: aftapwet moet er komen, 26 januari 2018
De premier zegt dat naar aanleiding van het nieuws dat de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD de FBI aan cruciale informatie hebben geholpen over Russische hackers.

'AIVD gaf VS cruciale informatie over Russische hacks', 26 januari 2018
AIVD en MIVD zagen hoe de Russen onder meer binnendrongen bij het Witte Huis, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het dagelijks bestuur van de Democratische Partij.

Geen Europese groepsvordering tegen Facebook, 26 januari 2018
Activist Max Schrems mag geen groepsvordering aanspannen tegen Facebook. Dat zegt het Europese Hof van Justitie. Hij mag wel Facebook individueel voor de rechter dagen.

Apple biedt via iOS toegang tot medische dossiers, 26 januari 2018
De nieuwe feature voegt de gegevens van ziekenhuizen, klinieken en de bestaande Gezondheid-app samen. De informatie is versleuteld en met een toegangscode beveiligd.

Gegevens Britse advocatenkantoren op Dark Web, 26 januari 2018
De gegevens zijn achterhaald als onderdeel van een campagne om het bewustzijn van privacygevoelige informatie op het dark web te vergroten.

Digitale kloof in armste landen wordt kleiner, 26 januari 2018
Ook in de armste landen gebruiken mensen nu mobiele telefoons en andere digitale apparaten. Wel is er in veel van die landen een beperkte ICT-vaardigheid bij de bevolking.

Toekomst is aan de 3.0 ambtenaar, 25 januari 2018
Het beeld dat de overheid zich kan terugtrekken is te ver doorgeschoten. Ook in de participatiesamenleving blijft de gemeente aan zet.

Backup-centrum Galileo verhuist door Brexit naar Spanje, 25 januari 2018
Europa heeft twee centra van waaruit het zijn Galileo-systeem kan besturen, een hoofdsite net buiten Parijs en een backup-site in het Britse Swanwick.

Extra geld moet GDPR-invoering stroomlijnen, 25 januari 2018
De Europese Commissie komt met extra geld om privacy-ambtenaren op te leiden en om het midden en kleinbedrijf te bereiken.

Kabinet heft Bureau Digicommissaris op, 25 januari 2018
Tijdens het afgelopen Nationaal Beraad Digitaal Overheid is ingestemd met het Digiprogramma 2018 en de nieuwe sturing op de Digitale Overheid.

Drones kunnen nu ook navigeren in steden, 25 januari 2018
Om te zorgen dat drones wel zelf kunnen navigeren, heeft de universiteit van Zurich een algoritme ontwikkeld om zowel door stadsstraten als binnenshuis te navigeren.

EU-rechter: geen massa-aanklacht tegen Facebook, 25 januari 2018
De Oostenrijkse jurist Max Schrems kondigt aan Facebook zelf aan te klagen wegens massale privacyschending.

Uitvoeringstoets wijziging Wet elektronische bekendmaking, 25 januari 2018
De wijziging stelt overheden verplicht officiële publicaties m.b.v. de gemeenschappelijke voorziening Decentrale Regelgeving en Officiële Publicaties op Overheid.nl te plaatsen.

NS en ING testen reizen met iPhone: Invisible Tickets, 25 januari 2018
Android-gebruikers kunnen al een tijdje de OV-chipkaart op hun mobiele telefoon gebruiken. iPhone-gebruikers tot nu toe niet. Mogelijk dat dat wel kan na de proef die NS en ING doen.

‘Laat ICT-ers in het Noorden af en toe van baan switchen’, 25 januari 2018
Dat betoogt Fred Hassert, voorzitter van Samenwerking Noord. Volgens hem kunnen ICT’ers daarmee hun horizon verbreden en hun kennis vergroten. “Dat is v0or iedereen goed.”

Petitie ‘Ikwilaudiodescriptie’ aangeboden in Den Haag, 25 januari 2018
Belangenorganisaties voor mensen met een visuele beperking willen een structureel en gevarieerd aanbod van audiodescriptie bij de publieke omroep. "Hard nodig", zeggen ze.

Meeste lidstaten nog niet klaar voor privacywet EU , 25 januari 2018
De nieuwe Europese wetgeving voor de bescherming van persoonsgegevens treedt over ruim honderd dagen in werking, maar alleen Oostenrijk en Duitsland zijn er echt klaar voor.

Centrale helpdesk gaat ziekenhuizen helpen bij cyberaanvallen , 24 januari 2018
Het Computer Emergency Response Team werkt nauw samen met het Nationaal Cyber Security Center. Op het moment zijn er 36 zorginstellingen aangesloten bij de helpdesk.

Whitepaper Geonovum over geo-standaarden, 24 januari 2018
Drie vragen stonden centraal: Wat hebben we bereikt? Wat zijn de trends? Wat is de impact van die trends op de verdere ontwikkeling van onze geo-standaarden?

Topman Deutsche Telekom: 'Europa moet mikken op IoT’, 24 januari 2018
Volgens de topman is dat nodig omdat Europa de slag om online platforms voor consumenten op zakelijke gebied voorgoed heeft verloren van Amerikaanse en Chinese bedrijven.

Belgische CEO's bang voor AI en techveranderingen, 24 januari 2018
76 procent van hen noemt de snelheid waarmee technologie verandert: 'een grote zorg'. Ze maken zich ook zorgen over de beschikbaarheid van digitale vaardigheden.

Mensen overschatten zich online, 24 januari 2018
Zij maken o.a. de fout om één wachtwoord voor meerdere accounts te gebruiken. 3,4 miljoen Nederlanders werden, volgens onderzoek, vorig jaar slachtoffer van cybercrime.

AIVD straks gecontroleerd door oud-AIVD’er en topadvocaat, 23 januari 2018
Ronald Prins, oud-Fox-IT, en Jan Louis Burggraaf, advocaat en lid van FvD, gaan toezicht houden op de uitvoering van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Staatssecretaris: Gemeenten zijn bezig met veilig e-mailen, 23 januari 2018
GroenLinks-Kamerlid Özütok wilde van Knops weten wat de oorzaken zijn van het feit dat veel gemeenten nog niet volledig gebruik maken van de standaarden voor veilig e-mailverkeer.

D66: Overal sms-controle voor DigiD verhoogt gebruiksgemak, 23 januari 2018
Tijdens een recent algemeen overleg van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken stelde D66-Kamerlid Den Boer vragen over tweefactorauthenticatie bij DigiD.

Overheids-cio investeert vooral in cloud en security, 23 januari 2018
Ook business intelligence (en datamanagement scoren hoog. Anders dan in andere sectoren zijn de cio's in de publieke sector nog nauwelijks bezig met kunstmatige intelligentie en IoT.

Techbedrijven moeten eigen regels stellen, zegt Kroes, 23 januari 2018
De overheid is te traag met het uitvaardigen van regulering. Daarom moeten technologiebedrijven hun eigen normen en waarden oplijsten.

Nieuwe wet loondomein blijkt ict-drama in de dop, 23 januari 2018
Drie Tweede Kamerleden van het CDA willen van het kabinet opheldering over het niet opvolgen van een advies van het Bureau ICT-Toetsing (BIT).

Stein de fout in met gegevens van Wmo-cliënten, 23 januari 2018
Gemeente Stein heeft per abuis gevoelige informatie gepubliceerd op een openbare website. De gegevens van 332 Wmo-cliënten stonden bijna een jaar lang op TenderNed.

Privacy company: EU helpt datadiscussie vooruit, 23 januari 2018
Iris Huis in ’t Veld en Arnold Roosendaal vinden dat de AVG lof verdient, al was het maar omdat het de ethische discussies over privacy naar een hoger niveau heeft gebracht.

PSD2 totaal onbekend bij Nederlander, 23 januari 2018
Uit onderzoek blijkt dat 82 procent nog nooit van de nieuwe Europese betaalwet heeft gehoord. Bij hen die er wel over hebben gehoord, roept PSD2 vooral negatieve associaties op.

‘Leg afspraken omtrent Omgevingswet nu al vast’, 23 januari 2018
De wet betekent ook een meer integrale benadering tussen (keten)partners. Dat vraagt om het maken van afspraken. "Het is zinvol om dat nu al vast te leggen."

Onderzoek naar digivaardigheid in het openbaar bestuur, 23 januari 2018
Hoewel het gros (85 procent) van de ambtenaren bekend is met de AVG, gaat slechts de helft anders om met vertrouwelijke gegevens van burgers en/of bedrijven.

Veilig mobieltje op werkbezoek, 22 januari 2018
Bewindslieden en Kamerleden moeten op werkbezoek naar ’lastige landen’ hun mobiele telefoon thuislaten om te voorkomen dat die wordt gehackt.

Publiek-private blockchain-projecten stapelen zich op, 22 januari 2018
Steeds vaker zoeken bedrijven en overheden de samenwerking op om de mogelijkheden van blockchain te verkennen. Nederland gaat internationaal voorop.

12 miljoen voor startups in de zorg, 22 januari 2018
Die extra financiering door het ministerie van VWS en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor startups, is aangekondigd bij de start van de e-healthweek.

Hans van der Stelt programmadirecteur Wederopbouw bij BZK, 22 januari 2018
Het programma Wederopbouw richt zich op het herstel van de bovenwindse eilanden, met een accent op Sint Maarten. Van der Stelt is nu nog directeur van Bureau Digicomissaris.

‘Zonder gewetensvragen verliest digitale economie aan waarde’, 22 januari 2018
Volgens staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) heeft de digitale economie twee kanten: de economische en de maatschappelijke kant. “We moeten naar beide kanten kijken.”

Rusland start biometrische database voor financiële diensten, 22 januari 2018
Burgers kunnen hier vrijwillig in opgenomen. Zo kunnen ze rekeningen openen zonder dat ze naar een bankfiliaal hoeven te gaan. Ook India is gestart met een dergelijk initiatief.

Senaat VS akkoord met voortzetting online spionage NSA, 22 januari 2018
De dienst mag burgers en buitenlanders blijven bespioneren. Ook mag het PRISM blijven gebruiken. Dat scant de data die eigendom is van Amerikaanse tech-bedrijven.

Logius en VNG Realisatie eens over GGI-Netwerk op Diginetwerk , 22 januari 2018
Afgesproken is dat het GGI-Netwerk onderdeel wordt van het Diginetwerk. Daardoor kunnen gemeenten straks vanuit GGI-Netwerk data veilig uitwisselen met andere overheden.

VVD, CDA en D66 steggelen over externe ICT, 19 januari 2018
Knops reageert bevestigend, afwijzend én semi-instemmend op de VVD-motie om voor de digitaliseringsagenda te experimenteren met een kleine groep externe ICT-experts.

Dit is de blockchain van Maersk en IBM, 19 januari 2018
Goederen en scheepsinformatie van fabrikanten tot logistieke bedrijven en overheidsinstanties, worden overzichtelijk verwerkt via blockchain-platform.

Waarom digitale transformatie faalt, 19 januari 2018
Digitale transformatie faalt als je denkt dat het om technologie draait. Vooral in de publieke sector staat een conservatief managementteam succes in de weg.

BZK gaat voor beter beleid samenwerken met universiteiten, 19 januari 2018
Een en ander moet leiden tot een hogere kwaliteit van het openbaar bestuur. Gestreefd wordt naar meer uitwisseling van kennis en het onderling delen van innovatieve agenda’s.

ICT-uitgaven stijgen dit jaar tot 3,7 biljoen, 19 januari 2018
Dat zegt Gartner, die ook voor de komende jaren groei voorziet. Toch zijn er ook tekenen aan de wand die tot voorzichtigheid manen. Zoals de Brexit of een mogelijke recessie.

‘Stel handhaving nieuwe privacywet AVG jaar uit’, 19 januari 2018
Dat vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. Zij willen dat de Autoriteit Persoonsgegevens haar capaciteit inzet op voorlichting en ondersteuning van (mkb-)bedrijven.

Cijfers Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein gepubliceerd, 19 januari 2018
Het gaat om de nieuwe gemeentelijke cijfers van participatie en stapeling over het eerste half jaar 2017. 312 gemeenten leverden cijfers aan over stapeling op Waarstaatjegemeente.nl.

D66 Zwolle verontwaardigd over `spy` reclamezuilen , 19 januari 2018
De partij wil dat B & W opheldering geeft over de plaatsing van de camerazuilen. Vorig jaar ontstond er landelijk ophef over de reclamezuilen met camera op stations.

VNG Realisatie komt met hackathon Open Verantwoording , 18 januari 2018
De focus ligt op de Archiefwet en de Wet op de Kinderopvang. Deelnemers moeten informatie over het toezicht op twee wetten uit de raadsinformatie halen en interpreteren.

'IT-professionals houden weinig rekening met digitaal zwakkeren', 18 januari 2018
Bedrijven en overheid hebben een zorgplicht voor digitaal zwakkeren. Iedere informatie- en IT-professional kan direct invloed uitoefenen op het verbeteren van hun positie.

Aanbod 'digitale overheidssleutels' in België uitgebreid met app, 18 januari 2018
In België is inloggen op overheidstoepassingen mogelijk met een app. De app is een initiatief van de bank- en telecommunicatiesector. De overheid sloot zich erbij aan.

'Nederland heel geschikt voor ontwikkeling zelfrijdende auto', 18 januari 2018
Nederland steekt gunstig af als het gaat om infrastructuur, overheidsbeleid en wetgeving. Toch omarmen Nederlanders de technologie minder dan mensen uit veel andere landen.

Brussel stelt plan op voor verbetering digitale kennis , 18 januari 2018
De helft van de Europeanen missen basale digitale vaardigheden. Dat is te veel, vindt de Europese Commissie. Daarom is een actieplan opgesteld voor digitaal onderwijs.

HSD herkent zich niet in strekking verhaal Follow the Money, 17 januari 2018
Bestuur en directie van The Hague Security Delta herkennen zich niet in de strekking, noch in de getrokken conclusies in FTM en andere bladen. Ze wachten verder onderzoek af.

Slachtoffers voor 7 miljoen euro dupe van Microsoft-scam, 17 januari 2018
Bijna 2000 slachtoffers waren in 2017 slachtoffer van Een groep criminelen die zich voordeden als medewerkers van de Microsoft-helpdesk. In 2016 waren er 1100 meldingen.

KHN wil registratieplicht voor aanbieders deeleconomie, 17 januari 2018
Wat betreft de Koninklijke Horeca Nederland zou die registratieplicht moeten gelden voor bijvoorbeeld platforms als Thuisafgehaald, Airbnb en ShareDnD.

Standaardenorganisaties in de zorg gaan samenwerken, 17 januari 2018
Met het binnenhalen van twee nieuwe leden heeft de Standards Developing Organisations Nederland (SDO-NL) nu zeven partijen binnenboord. “Uniek in de wereld”, zo klinkt het.

Debat AIVD-baas en hoogleraar over ‘sleepwet’, 17 januari 2018
Rob Bertholee, directeur-generaal van de AIVD, en Beatrice de Graaf, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, kruisen op dinsdag 13 februari de degens over de ’sleepwet’.

Zuid-Holland steekt geld in samenwerking innovatieve MKB’ers , 16 januari 2018
Het gaat om vier projecten waarin big data, 3D-printing, sensortechnologie en robotisering een rol spelen. In totaal zijn 47 ondernemers betrokken bij de projecten.

Alles over het verschil tussen IPv4 en IPv6, 16 januari 2018
Jochem de Goede heeft een uitgebreid verhaal geschreven over de mogelijkheden van en verschillen tussen de internetprotocollen IPv4 en zijn opvolger IPv6.

Dronten verstuurt afvalpas samen met vijf pagina’s spelregels, 16 januari 2018
Een van de spelregels is dat de afvalcontainer geblokkeerd wordt op het moment iemand meldt de pas kwijt te zijn geraakt. De ‘vinder’ van de pas staat dan voor een dichte deur.

Sector elektrisch vervoer groeit in twee jaar met 40 procent, 16 januari 2018
Uit onderzoek van RVO.nl blijkt dat ook het aantal banen gedurende die twee jaar steeg tot 3730 fte. Ondanks de groei moet de grote doorbraak van EV nog komen, aldus RVO.nl.

Schiedam zet virtual reality in voor burgerparticipatie, 15 januari 2018
De gemeente Schiedam zet virtual reality in om bewoners te betrekken bij de aanleg van een aantal nieuwe fietstunnels en fietsroutes.

Rechter: belwinkel niet dicht vanwege verkoop PGP-telefoons, 15 januari 2018
De rechter heeft het besluit van de gemeente om een belwinkel in Oost te sluiten vanwege de verkoop van PGP-telefoons teruggedraaid.

‘Veiligheidseisen nodig voor smart cities’ , 15 januari 2018
Het inkoopbeleid zo worden ingericht ‘dat er standaard digitale veiligheidseisen aan leveranciers worden gesteld, ook in het kader van smart cities’.

Barcelona stapt over op open source, 15 januari 2018
Alle gebruikersapplicaties zullen vervangen worden door opensource-applicaties. Windows zal uiteindelijk ingeruild worden voor een Linux-distributie.

Rijks ICT Gilde wil 'goede ict'ers' aantrekken , 15 januari 2018
Het instellen van deze flexpool 'goede ict'ers' voor de rijksoverheid is onderdeel van het door de bewindsvrouw opgestelde ‘Plan van Aanpak ICT-personeel Rijk’.

Frankrijk pleit voor een Europese big data strategie, 15 januari 2018
Zo’n strategie is nodig om Europese big data bedrijven in staat te stellen beter te concurreren als China en de Verenigde Staten. Voor Frankrijk heeft die Europese strategie prioriteit.

‘Digitale participatie kan de democratie versterken’, 15 januari 2018
Het Rathenau Instituut en drie zusterorganisaties hebben, op verzoek van het Europees Parlement, gekeken hoe digitale burgerparticipatie kan worden ingericht.

Politie werkt aan app voor burgerzoekacties, 15 januari 2018
Burgerzoekacties verlopen nu vaak chaotisch en worden via Facebook opgezet. De app moet voor meer structuur zorgen. Dankzij GPS-tracking kan de politie zien waar gezocht wordt.

'Slimme Amsterdammer, eis uw digitale recht op', 15 januari 2018
Slechts bij hoge uitzondering mag de stad haar ICT uitbesteden, schrijven Jelle de Graaf en Marleen Stikker. 'Bewoners hoeven niet te verliezen van de techreuzen.'

De besliscomputer disciplineert iedereen, ook de rechter, 15 januari 2018
Zelflerende computersystemen in de strafrechtketen hebben ook nadelen. Marc Schuilenburg vraagt zich o.m. af of rechters en politie ook hun beslissingsruimte verliezen.

Organisaties klagen de Staat aan om risicoanalyses , 12 januari 2018
Aanleiding is het gebruik van het risicoprofileringssysteem SyRI, waarmee burgers onderworpen worden aan een risicoanalyse.

De Haagse bluf van The Hague Security Delta , 12 januari 2018
Waar worden de marmeren vloeren in The Hague Security Delta van betaald? De Tweede Kamer is verkeerd voorgelicht door het ministerie over de activiteiten van de HSD.

Visualisatie helpt Flevoland bij digitaliseringsslag, 12 januari 2018
Door architectuurprincipes en –uitgangspunten te visualiseren kon aan het bestuur en de rest van de organisatie van de provincie Flevoland beter uitgelegd worden wat ‘de stip’ was.

EC wil 1 miljard euro steken in supercomputers, 12 januari 2018
Volgens de Europese Commissie is de supercomputerinfrastructuur van cruciaal belang voor de concurrentiekracht van de EU en haar onafhankelijkheid in de data-economie.

Rotterdamse haven wapent zich tegen nieuwe cyberaanval, 12 januari 2018
De cyberaanval op containerterminals van de Rotterdamse haven van juni vorig jaar was een zeer kostbare waarschuwing en één die de haven zich terdege heeft aangetrokken.

Cyber Security Raad pleit voor keurmerken IoT-apparaten , 12 januari 2018
Internet of Things-toepassingen vormen digitale dreigingen voor economische groei, veiligheid en vrijheid. Daarom moet er meer toezicht op IoT-apparaten en fabrikanten hiervan komen.

'Uber blokkeerde alle computers en telefoons bij een inval', 12 januari 2018
Medewerkers hadden de instructie om een speciaal nummer op het hoofdkantoor te bellen zodra er een inval was. In dat geval werden alle computers op afstand ontoegankelijk gemaakt.

'Computersysteem douane faciliteert fraude', 11 januari 2018
Douaniers door het hele land kunnen in het systeem gegevens van andere locaties wijzigen of manipuleren, claimt advocaat Ruud van Boom in de rechtbank in Rotterdam.

Informatiebeveiligingsdienst brengt jaarcijfers uit, 11 januari 2018
Uit de cijfers van de IBD blijkt onder meer dat er in de afgelopen twaalf maanden 2413 kwetsbaarheidswaarschuwingen verstuurd zijn, waarvan er 62 geclassificeerd zijn als ernstig.

Platform start rechtszaak en campagne tegen SyRI, 11 januari 2018
SyRI koppelt persoonsgegevens van onverdachte burgers, om d.m.v. algoritmen te voorspellen of ze een risico vormen om één van de vele wetten die SyRI beslaat, te overtreden.

Nieuwe naam open source alternatief voor Google Analytics, 11 januari 2018
De naam van Piwik is veranderd in Matomo. Volgens de makers van de open source tool gaat er niets veranderen en blijft de dienst gratis. Matoma is ook Japans voor eerlijkheid.

Elektrische binnenvaartschepen tussen Nederland en België, 11 januari 2018
Dankzij subsidie van de EU worden er vijf kleine en zes grote elektrische binnenvaartschepen gebouwd. Het eerste kleine schip wordt ingezet tussen Budel en de Antwerpse haven.

Kwart gemeenten is niet meer te mailen, 10 januari 2018
Van de (vorig jaar) in totaal 388 gemeenten zijn er 86 niet meer per e-mail bereikbaar (+ 30% t.o.v. 2015). Burgers worden bij die gemeenten gedwongen een contactformulier te gebruiken.

Apple wacht mogelijk miljardenboete van Franse overheid, 10 januari 2018
Centraal in een onderzoek van de consumentenwaakhond DGCCRF staat de vraag of Apple bewust zijn klanten misleid zou hebben om meer hardware te verkopen.

Marechaussee gaat passagiersinfo reizigers beheren, 10 januari 2018
De Passagiersinformatie-eenheid Nederland kan alleen worden gebruikt om terreuraanslagen en zware criminaliteit te voorkomen of voor de vervolging van daders hiervan.

Digitale rechtspraak kost nog eens miljoenen extra, 10 januari 2018
De digitalisering was aanvankelijk begroot op 60 miljoen euro, maar komt zeker uit op 220 miljoen. Het project blijkt veel complexer dan gedacht en dat verklaart deels de stijging.

Bedrijven VS pompten in 2017 miljarden in digitale zorg, 10 januari 2018
De bedrijven, waaronder Google, Microsoft en Apple, staken in 2017 een bedrag van 2,7 miljard dollar in digitale zorg, tegen 277 miljoen dollar in 2012.

Nieuwe standaard WPA3 moet openbaar wifi veiliger maken, 10 januari 2018
De Wi-Fi Alliance heeft deze gepresenteerd tijdens CES. WPA3 staat individuele dataversleuteling toe en ook neemt het maatregelen tegen bruteforce-aanvallen.

‘Maak salaris in bitcoin mogelijk voor ambtenaren’, 9 januari 2018
Volgens het Haagse raadslid Bart Brands moeten ambtenaren de mogelijkheid hebben om voor cryptocurrencies te kiezen. “Het huidige bankensysteem is ouderwets.”

‘Alsof het internet bij de grenzen van Nederland stopt’, 9 januari 2018
Mathieu Paapst vindt het idee van Sybrand Buma (CDA) om internetbewaking in te voeren, niks. Paapst vindt het veel belangrijker dat gebruikers leren om zichzelf te beschermen.

Consument wil macht over persoonlijke data bij organisaties, 9 januari 2018
Circa 80% van de Europese consumenten zegt zeker gebruik te maken van het nieuwe recht om informatie die organisaties over hen verzamelen, aan banden te kunnen leggen.

Big data ingezet voor snellere hulp bij ramp of crisis, 9 januari 2018
Eind december is het UNOCHA centre for humanitarian data geopend. Het analyseert gegevens over mensen die worden getroffen door een natuurramp of humanitaire crisis.

TU/e en KPN werken samen aan Telecom-technologie, 9 januari 2018
De samenwerking moet helpen bij het oplossen van problemen die voor de samenleving van belang zijn. Software, data analytics en AI spelen daarbij een grote rol.

Lobbygroep steunt processen tegen afschaffing netneutraliteit, 8 januari 2018
De Internet Association (met o.m. Google en Facebook) zal optreden als 'tussenkomende partij' en zich voegen bij rechtszaken die door anderen worden aangespannen.

Kees Verhoeven (D66) van tegenstander tot voorstander Wiv, 8 januari 2018
Het Kamerlid vindt dat er voldoende waarborgen ingebouwd zijn om vertrouwen te hebben in de uitvoering van de wet. Onder meer over het niet massaal aftappen van data.

Zorgen bij inwoners Doorn over 'slimme' straatlantaarns, 8 januari 2018
Een groep inwoners van gemeente Utrechtse Heuvelrug wil dat de aanbesteding 'Openbare straatverlichting en kabelnet' uitgesteld. Zij hebben zorgen over volksgezondheid en privacy.

Lessen van een ransomware-aanval, 8 januari 2018
De BEL Combinatie (Blaricum, Eemnes en Laren) kreeg te maken met zo’n aanval. De gemeentesecretaris en CIO laten weten wat er gebeurde en wat anderen er van kunnen leren.

Smartphonecontroles aan VS-grens in 2017 flink opgevoerd, 8 januari 2018
De toename is volgens de Customs and Border Protection te wijten aan de taak om de VS 'ook in het digitale tijdperk' te beschermen. Burgerrechtenorganisatie ACLU vindt het té.

Weg met de bewerkersovereenkomst! , 5 januari 2018
Het is ons meest verkochte product, maar ik zou een goede fles wijn opentrekken als ik er nooit meer eentje hoefde te maken of reviewen.

'Autokeuze kan politieke voorkeur voorspellen', 5 januari 2018
Met de inzet van beeldherkenning op basis van kunstmatige intelligentie analyseerden wetenschappers 50 miljoen Street View-beelden.

Onderwijs koploper in SaaS-gebruik, 5 januari 2018
In de onderwijssector draait 41 procent van de gebruikte applicaties in de cloud. De overheid heeft de minste applicaties in de cloud draaien.

Overijssel sluit dossier mislukt datacenter nog niet, 4 januari 2018
Overijssel heeft de hoop nog niet opgegeven om de ruim 1,6 miljoen euro subsidie terug te krijgen die zijn verleend aan het Triple Green Datacenter in Zwolle.

‘Gezichtsherkenning bij mensenmassa’s biedt overheid kansen’, 4 januari 2018
Een camera filmt ‘live’ de gezichten van voorbijgangers en vergelijkt deze met een database. Er kunnen met deze technologie duizenden mensen tegelijk worden gescand.

‘Rijk moet gaan boekhouden volgens baten-lastenstelsel’, 3 januari 2018
Het invoeren van een baten-lastenstelsel door de rijksoverheid zou een democratische kwaliteitsverbetering zijn, aldus Arno Visser van de Algemene Rekenkamer.

Verlenging IBM-contract kost UWV 70 miljoen, 3 januari 2018
Het is het UWV niet gelukt om per 1 januari 2018 een nieuwe it-leverancier operationeel te hebben voor zijn datacenterdiensten.

België krijgt in maart digitaal patiëntendossier, 3 januari 2018
De Belgische overheid lanceert in maart van dit jaar een digitaal patiëntendossier waarmee burgers hun eigen medische dossier online kunnen zien en beheren.

Het grote afscheidsinterview met Ronald Prins (Fox-IT), 3 januari 2018
Over zijn verleden, 20 jaar Fox-IT en zijn ambities voor de toekomst. Ronald Prins neemt afscheid bij Fox-IT, waarvan hij mede-oprichter is.

Onze data moeten vrij en gelijkwaardig blijven, 3 januari 2018
Het afschaffen van de netneutraliteit in de VS verdient een sterke veroordeling van de Europese Unie en Nederland, schrijven Kees Verhoeven en Michiel Steltman.

Eemnes start slim stroomnetwerk met blockchain, 2 januari 2018
Honderden Eemnesser huishoudens kunnen in 2018 met een virtuele munteenheid op basis van blockchaintechnologie stroom aan elkaar verkopen.

Het spoor is af, de software niet, 2 januari 2018
Of de Noord/Zuidlijn, de Hoekse Lijn en de tramlijn naar de Utrechtse Uithof in 2018 bruikbaar zijn, hangt af van softwareleveranciers.

Amerikaanse Library of Congress bewaart niet meer alle tweets, 2 januari 2018
In het archief werden tot op heden alle berichten van de introductie van Twitter in 2006 opgeslagen. Nu zullen niet alle berichten meer worden bewaard.

Jonge D66’ers keren zich tegen oude, 2 januari 2018
De jongeren van D66 gaan campagne voeren tégen de nieuwe inlichtingenwet. Zo gaan ze lijnrecht in tegen hun eigen moederpartij.

Per dag gemiddeld dertig meldingen van datalekken, 28 december 2017
De Autoriteit Persoonsgegevens weet niet of de stijging van het aantal meldingen ook betekent dat het aantal datalekken zelf is toegenomen. ‘Er zijn ook lekken die niet gemeld worden.’

Minister verscherpt toezicht op ICT-projecten politie, 28 december 2017
'Het korps zal geleidelijk onder het regime van het BIT gaan vallen'. Dat schrijft minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, aan de Tweede Kamer.

Hackaanval op Kamerleden via MH17-mail, 27 december 2017
Een hacker heeft het gemunt op Kamerleden die het woord voeren in het MH17-dossier. De politici zijn gewaarschuwd voor de hackpogingen.

De opkomst van Urban Data Centers, 27 december 2017
Inmiddels zijn er acht UDC’s geopend. Het CBS is door de samenwerkingen met gemeenten op data-gebied een nieuwe weg ingeslagen.

8,5 miljoen voor zelfrijdende shuttle op openbare weg, 27 december 2017
In 2019 rijden er zelfrijdende voertuigen op de openbare weg tussen metrostation Kralingse Zoom en het Rivium in Capelle aan den IJssel.

ICT gegevensuitwisseling ex-gedetineerden toe aan vervanging, 22 december 2017
De vervanging is nodig omdat het systeem in technisch opzicht achterloopt. Bovendien is de wet- en regelgeving voor gegevensuitwisseling de afgelopen jaren aangescherpt.

VNG tekent raamovereenkomst GT Mobiele Communicatie 2, 22 december 2017
De overeenkomst bevat de levering van mobiele telecommunicatie (spraak- en datadiensten via SIM-kaarten) en van indoordekkingsinstallaties en vast-mobiel koppelingen.

NCSC publiceert ICT-beveiligingsrichtlijnen mobiele apps, 22 december 2017
De richtlijnen zijn nodig om veel organisaties apps publiceren om hun dienstverlening voor klanten te vereenvoudigen, om contact mogelijk te maken of om hun doelgroep te vermaken.

Alle Vlaamse ombudsmannen verzameld op één website, 22 december 2017
De site wijst de weg naar de juiste ombudsman die een oplossing kan zoeken voor een probleem. Bijvoorbeeld over een dienst of organisatie uit de publieke of private sector.

Europese organisaties nog niet klaar voor GDPR/AVG, 22 december 2017
Onderzoek laat zien dat slechts twintig procent van alle bedrijven een deel van de GDPR-vereisten geïmplementeerd. De GDPR/AVG wordt vanaf 25 mei 2018 gehandhaafd.

CO2 meten met je smartphone? Straks kan het , 21 december 2017
De TU/e heeft een micro-spectrometer ontwikkeld die het mogelijk maakt om straks bijvoorbeeld CO2 te meten met je smartphone of vast te stellen welk medicijn je vasthebt.

Nieuw besluit nodig over openbaarheid tapstatistieken, 21 december 2017
Bits of Freedom spande een procedure aan, nadat BZK besloot om de gegevens niet te publiceren. Volgens de Raad van State was het besluit van BZK niet goed onderbouwd.

Griekse overheid voorstander gebruik open source software , 21 december 2017
De regering heeft de opensourcegemeenschap gevraagd om te helpen bij het organiseren van workshops en conferenties rondom open source software, open data en open standaarden.

Haarlem bouwt blockchain-oplossing rond waardepapieren, 21 december 2017
De door ICTU en Xurux gemaakte oplossing maakt het onder meer mogelijk dat een burger aan een woningbouwvereniging kan aantonen dat hij/zij inwoner is van Haarlem.

Renkum gaat strijd aan met identiteitsfraude, 21 december 2017
Om identiteitsfraude tegen te gaan gaat de gemeente Renkum met ingang van het nieuwe jaar gebruikmaken van een scanner die identiteitsbewijzen controleert op echtheid.

Tweede Kamer besteedt ict via omweg uit aan SSC-ICT, 20 december 2017
Daarvoor trekt de ambtelijke organisatie maar liefst drie jaar uit. Het operationeel werkplekbeheer is inmiddels tijdelijk uitbesteed aan Pepperbyte.

Tussenstand Digitale Agenda 2020 gepubliceerd, 20 december 2017
De Tussenstand geeft een beeld van waar gemeenten staan, twee jaar na aanvang van het programma. Volgens de opstellers is “de beweging niet meer te stoppen.”

EU en Japan werken aan raamwerk voor data-uitwisseling, 20 december 2017
Naar verwachting wordt begin 2018 een overeenkomst gesloten. Het is onderdeel van een vrij handelsverdrag met Japan, waarover in juli 2017 overeenstemming werd bereikt.

Nederland in internationale top 3 digitale duurzaamheid, 20 december 2017
Het onderzoek draait om de vraag in hoeverre een land in staat is doelmatig de continue ontwikkelingen in de digitale economie te volgen. Nederland volgt na de VS en het VK.

‘Overheid zorgenkindje bij beschermen privacy’, 20 december 2017
Volgens Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, weten met name gemeenten heel veel van hun burgers. Dat dient een belang, maar het kan zich ook wreken.

Waarom de zorg extra kwetsbaar is voor cyberaanvallen, 20 december 2017
Redenen zijn onder meer dat veel mensen toegang hebben tot allerlei gegevens, de ICT uitbesteed is en de beveliging van Internet of Things vaak twijfelachtig is.

Kabinet komt met aanvalsplan ict'ers Rijk, 19 december 2017
De minister komt daarin onder andere met een herijking van hogere ict-functies, een ict-stagebureau, een ict-gilde als flexpool en een 'rijks data science traineeship'.

KING: ’GIBIT blijkt in een behoefte te voorzien’, 19 december 2017
Circa een jaar na de vaststelling van de Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT) gebruikt ruim zestig procent van alle Nederlandse gemeenten de voorwaarden.

Kan AI een rol kan spelen in juridische besluitvorming?, 19 december 2017
Arnoud Engelfriet denkt dat artificial intelligence een volledig geautomatiseerde juridische besluitvorming niet mogelijk maakt, maar ziet wel dat er zo tijdwinst is te behalen.

Stembureaus binnenkort op de kaart via een nieuw platform, 19 december 2017
BZK, VNG-KING en de Open State hebben een platform ontwikkeld waarop gemeenten de locaties van stembureaus uploaden en kaarten met stembureaus aanmaken.

Smart mobility: veertig procent minder parkeerplaatsen, 19 december 2017
De opkomst van gedeelde en zelfrijdende auto’s zorgt voor minder behoefte aan parkeerplaatsen. Op die ruimte passen 45.000 nieuwbouwwoningen en 12 miljoen bomen.

Privacywaakhond dwingt Airbnb te stoppen met opslaan BSN, 18 december 2017
Volgens Autoriteit Persoonsgegevens heeft het bedrijf op geen enkele manier het BSN van huurders nodig. Airbnb zegt alle opgeslagen BSN's inmiddels te hebben verwijderd.

Wetsvoorstel digitale overheid naar Raad van State, 18 december 2017
De wet richt zich o.m. op online dienstverlening, informatieveiligheid en open standaarden. De verwachting is dat het wetsvoorstel nog voor de zomer wordt ingediend.

Gegevensknooppunt Groningen (GKG) gelanceerd , 18 december 2017
Het GKG wil vraag- en themagericht databronnen tussen overheden ontsluiten. Daarbij gaat het onder meer om vraagstukken als wateroverlast, duurzaamheid, zorg en wonen en leegstand.

Balans privacy en veiligheid juridisch verankerd in Wiv, 18 december 2017
Minister Ollongren (BZK) schrijft dat de wet voor modernisering van de bevoegdheden van de AIVD en de MIVD zorgt en dat tegelijkertijd ook de privacy van burgers beschermd blijft.

Maarten Schurink secretaris-generaal ministerie BZK, 16 december 2017
Schurink is nu voorzitter van de raad van bestuur van de Sociale Verzekeringsbank. Eerder was hij gemeentesecretaris in Utrecht. Schurink treedt waarschijnlijk in maart aan.

Franc Weerwind (Almere) pleit voor meerjarig beleid, 15 december 2017
Weerwind vindt dat de uitwerking van die meerjarige digitale beleidsagenda een interbestuurlijke aanpak vereist. “De Rijksoverheid kan dit niet alleen.”

Regels netneutraliteit Verenigde Staten ingetrokken, 15 december 2017
Het betekent dat providers in de VS zelf mogen bepalen wie wat kan zien op internet en dat ze bepaalde diensten voorrang kunnen geven. Voor Nederland heeft een en ander geen gevolgen.

D66 A’dam wil uitleg richtlijnen politie op social media , 15 december 2017
Er zijn met name zorgen over de privacy van omstanders, slachtoffers en daders op beelden die de politie online zet. Ook heeft D66 vragen over de betrouwbaarheid van informatie.

Amsterdam bereidt zich voor op auto’s van de toekomst, 15 december 2017
De gemeente beproeft het aanpassen van de laadsnelheid van auto’s. Elektrische auto’s laden sneller in de daluren en trager wanneer het stroomverbruik van de stad piekt.

Wat wordt de rol van de raad binnen de Omgevingswet?, 15 december 2017
Mariëtta Buitenhuis schreef een handleiding waarin zij zich focust zich op de onderwerpen geluid en geur. Voor haar is één ding in ieder geval helder: de rol van de raad wordt anders.

Aantal verzoeken voor hergebruik overheidsinfo daalt, 15 december 2017
De daling is volgens onderzoek ontstaan door nieuwe wetgeving die misbruik aan banden legt. Daardoor is dergelijk misbruik aanvechtbaar en niet langer lucratief voor kwaadwillenden.

Kamer laaiend over 'geklooi en bende' rond ict-systemen Belastingdienst, 14 december 2017
De politiek werd pas onlangs over de vertraging bij de invoering van een nieuw systeem geïnformeerd. Het probleem speelt al het hele jaar.

Minister Dekker: AVG laat ruimte voor eigen keuzes , 14 december 2017
Hij benadrukt verder dat organisaties die persoonsgegevens verwerken rekening moeten houden met strengere verplichtingen.

Knops (BZK): Nieuwe 'BRP' het liefst mét gemeenten, 14 december 2017
Knops wil pas verder praten nadat nadat een commissie van wijzen een evaluatie over de dramatische gang van zaken rond de operatie Basisregistratie Personen heeft ingediend.

Uitvoeringswet over gegevensbescherming naar Tweede Kamer, 14 december 2017
De Uitvoeringswet moet de overgang naar de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zo soepel mogelijk laten verlopen. Vanaf 25 mei 2018 wordt de AVG gehandhaafd.

Burgemeester Almere maakt zich zorgen over aanpak kabinet, 14 december 2017
Franc Weerwind, burgemeester van Almere, doet een beroep op het nieuwe kabinet om de digitale dienstverlening op het peil te brengen dat inwoners van de overheid verwachten.

Bewustzijn over veilig mailen groeit, 14 december 2017
Onderzoek wijst uit dat het bewustzijn op het gebied van informatiebeveiliging bij lokale overheden gestaag toeneemt, maar dat het gros de beveiliging nog niet op orde heeft.

Helft Belgen klaar voor biometrische authenticatie, 14 december 2017
Twee op de drie Belgen heeft meer vertrouwen in privé- en overheidsorganisaties die biometrie gebruiken voor authenticatie. Pin en wachtwoord worden minder vertrouwd.

Knops (BZK) wil mogelijk meer BRP-code vrijgegeven, 13 december 2017
Hij vraagt daarbij advies aan de Autoriteit Persoonsgegevens welke verdere mogelijkheden van openbaarmaking er binnen de geldende wet- en regelgeving zijn.

Oproep OSF voor toegankelijke open data over zorgkosten, 13 december 2017
Grotere transparantie over zorgkosten is zowel in het belang van patiënten, verzekerden, premie- en belastingbetalers als voor de overheid, zorgverzekeraars als zorgaanbieders.

'We moeten niet langer willen controleren, maar beheren', 13 december 2017
Volgens Yuri van Geest zijn wij niet meer in staat om de ontwikkeling van IT-technologie bij te benen. “Het betekent dat wij een andere rol ten opzichte van technologie moeten innemen.”

Forse groei verwacht uitgaven aan cybersecurity, 13 december 2017
Gartner voorziet voor 2018 een groei in de wereldwijde uitgaven aan cyberscurity. Bedrijven zullen volgend jaar 96,3 miljard dollar uitgeven, een toename van acht procent.

BD komt niet-digitale toeslagontvangers tegemoet, 13 december 2017
De Belastingdienst/Toeslagen heeft maatregelen genomen om toeslaggerechtigden die uitgezonderd zijn van digitale correspondentie voldoende te informeren over hun toeslagen.

Hoe mensenrechten waarborgen bij geheime surveillance?, 13 december 2017
Eleni Kosta analyseert het recht op privacy en de beperkingen hierop, zoals vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens in relatie tot geheim toezicht.

Kamerbrief over openbaarmaking deel broncode BRP, 12 december 2017
Staatssecretaris Knops (BZK) heefts de Tweede Kamer een reactie gestuurd op de berichtgeving in de media over de broncode van de Basisregistratie Personen (BRP).

Minister van I&W gaat ‘hackbare’ sluizen nader bekijken, 12 december 2017
Volgens de minister is het niet zo dat er met verouderde software wordt gewerkt en dat de zaken niet op orde zijn, maar toch heeft zij besloten om de zaak te onderzoeken.

Kabinet wint publieksprijs Big Brother Awards 2017, 12 december 2017
Het kabinet wint de publieksprijs voor het doordrukken van de ‘sleepwet’. Focum wint de expertprijs en de Belastingdienst gaat er vandoor met een oneervolle vermelding.

‘Waarom is denken vanuit de klant voor overheid zo moeilijk?’, 12 december 2017
Digicommissaris Bas Eenhoorn vindt dat er bij bestuurders een omslag in denken moet worden bewerkstelligd. “Zij moeten veel meer vanuit de burger oftewel de klant gaan redeneren.”

Regels nodig voor de smart city, 12 december 2017
Volgens de auteurs moeten we oog hebben voor de negatieve kanten van smart cities en er niet alleen voor waarschuwen. “We moeten ook echt maatregelen nemen”.

Digitale economie goed voor €338 miljard en 3,1 miljoen banen, 12 december 2017
In de gezondheids- en welzijnszorg en de handel bevindt zich het meeste ongerealiseerd digitaal potentieel. Hoog scoren wel financiële dienstverlening en informatie en communicatie.

Fries Open Data Platform gelanceerd , 12 december 2017
Er is data te vinden van de provincie Fryslân, de gemeente Leeuwarden en het Fries historisch en letterkundig centrum Tresoar. Verwacht wordt dat meer instanties aansluiten.

Rapport over optimaal gebruik van elektrische auto's, 12 december 2017
PWC heeft in een onderzoek onder meer gekeken naar wat een optimaal gebruik van elektrische auto’s op dit moment in de weg staat en welke oplossingsrichtingen er zijn.

Lijst opgesteld met kwetsbare digitale informatie, 11 december 2017
De Bit List biedt een overzicht van digitale informatie die verloren dreigt te gaan, of al zo goed als verloren is. Daarbij gaat het onder meer om foto’s, video, apps en USB-sticks.

’Digitalisering verandert ook juridisch onderwijs’, 11 december 2017
Toch wordt er volgens advocaat Niek van de Pasch onvoldoende onderwijs gegeven aan studenten over de digitalisering van de rechtspraak. “Dat moet anders”, zegt hij.

Overheden en burgers delen via portaal milieumetingen, 11 december 2017
Het rijks-dataportaal is een initiatief van het RIVM en heeft als doel om gegevens over luchtkwaliteit te delen. Ook andere sensoren, zoals geluid, kunnen er een plek op krijgen.

Duitse minister wil achterdeurtjes in alle slimme apparaten, 11 december 2017
Minister van Binnenlandse zaken De Maizière zou onder meer willen dat inlichtingendiensten toegang krijgen tot het bekijken van ieder apparaat dat verbonden is met het internet.

‘Tweets van wijkagent zijn digitaal ‘blauw op straat’’, 11 december 2017
Imke Smulders, promovendus bij de Open Universiteit, heeft onderzocht wat de invloed van het gebruik van Twitter door wijkagenten is op de veiligheidsbeleving van burgers.

VNG en partners stoppen met voortzetting oBRP, 9 december 2017
Onderzoek naar voortzetting van oBRP stopt omdat de beschikbare broncode onvoldoende houvast biedt om een zinvolle proef binnen een redelijke termijn uit te voeren.

Beneluxlanden willen één oplaadnetwerk elektrisch rijden, 8 december 2017
De drie landen willen de samenwerking tussen laadaanbieders bevorderen door hen te stimuleren om hun laadpunten en diensten aan elkaar te koppelen en toegankelijker te maken.

Dronten schuift invoering Omgevingswet jaartje op, 8 december 2017
Nu invoering van de wet met anderhalf jaar is uitgesteld tot 1 januari 2021, stelt de gemeente Dronten dat ‘de inzet die nodig is te vroeg wordt gestart en kan wachten tot 2019’.

Kabinet reageert op MijnOverheid-onderzoek Ombudsman, 8 december 2017
Om de kans te verkleinen dat burgers berichten missen die binnenkomen via MijnOverheid, komt er een app die via pushnotificaties de effectiviteit van de Berichtenbox vergroot.

Duitsland en Nederland openen kantoor GO FAIR initiatief, 8 december 2017
GO FAIR heeft tot doel om onderzoeksdata van wetenschappelijke en academische instellingen in ieder onderzoeksgebied en over landsgrenzen heen te ontsluiten.

Bosatlas met breed overzicht over veiligheid, 8 december 2017
Onder meer over beveligingscamera’s. Voor iedere tien Nederlanders is er één camera: in binnensteden, in het OV, bij de politie, in bedrijven en woningen.

‘Overheid, communiceer met burgers op het netvlies’, 7 december 2017
De Nationale Ombudsman heeft een visie gepresenteerd over de digitale overheid. Hij roept de overheid onder meer op om meer toegankelijk te zijn en oplossingsgericht.

Vanaf 2019 verbod op appen op de fiets, 7 december 2017
Minister Van Nieuwenhuizen ziet een ‘groot maatschappelijk en politiek draagvlak’ voor een verbod voor appen op de fiets. Zij komt met een wetsvoorstel, inclusief boetebedragen.

’Geen probleem dat glasvezel minder snel toeneemt’, 7 december 2017
Kern van het kabinetsbeleid is ‘dat de netwerken kunnen voorzien in de behoefte van burgers en bedrijven en dat de digitale infrastructuur van wereldklasse is en blijft’.

Handreiking gebruik van sensoren en sensordata online, 7 december 2017
Het geeft onder meer antwoord op de vraag van wie de data zijn waarmee gemeenten, marktpartijen en burgers in toenemende mate op grootschalige wijze data inwinnen.

Eerste calls voor Wifi4EU gaan binnenkort open, 7 december 2017
Het WiFi4EU-initiatief van de EC faciliteert gratis wifi in Europese gemeenten. Daarvoor is 120 miljoen euro beschikbaar. Het initiatief werd in september 2016 aangekondigd.

Virtuele studentenuitwisseling mogelijk, 7 december 2017
Studenten van negen universiteiten wereldwijd kunnen online keuzevakken volgen aan elk van deze instellingen en de behaalde studiepunten bijschrijven aan hun eigen universiteit.

BZK: veel code BRP niet vrij uit oogpunt beveiliging, 6 december 2017
Een aanzienlijk deel van de door de operatie Basisregistratie Personen geproduceerde code en documenten is vanuit dat oogpunt niet op het softwareplatform Github openbaar gemaakt.

Staatssecretaris houdt deel code mislukt ict-project achter, 6 december 2017
Aan NRC meldt Knops nu dat de openbaarmaking niet tot doel had een „herstart” van de bouw van de landelijke registratie mogelijk te maken.

‘Tweederde websites scholen slecht beveiligd’, 6 december 2017
Omdat de scholen geen veilige https-verbinding gebruiken, zouden kwaadwillenden persoonlijke gegevens van leerlingen kunnen vinden.

Waarom de aanleg van glasvezel in Nederland stokt, 6 december 2017
Doordat KPN liever zijn bestaande kopernetwerk oplapt, dreigt de aanleg van supersnel glasvezelinternet tot stilstand te komen.

Contractloos en pasloos de elektrische auto laden, 6 december 2017
In het kader van de Oslo2Rome-tour is er voor het eerst in Nederland een auto opgeladen met een app op blockchaintechnologie waarmee ook direct werd betaald.

Proef met vuurwerkdetectiesysteem in Almere Haven, 6 december 2017
Het systeem geeft via een app aan handhavers van de gemeente door waar vuurwerk wordt afgestoken. De gemeente heeft voor deze pilot negen sensoren laten plaatsen in Almere Haven.

‘Grip op Grond-kaart’ verbetert hergebruik van grond , 6 december 2017
De kaart, die 30 november is gelanceerd, maakt vraag en aanbod van grond in Fryslân inzichtelijk. Doel van de kaart is efficiënter en duurzamer gebruikmaken van grond.

Annelien Bredenoord: ‘Wees waakzaam met apps’, 6 december 2017
Volgens de hoogleraar ethiek en D66-senator kunnen apps en e-health onbedoeld verkeerd uitpakken. “Daarom is het belangrijk om nieuwe producten eerst zorgvuldig te evalueren".

'BZK plaatst incomplete broncode BRP op Github', 5 december 2017
De broncode en documentatie van de programmatuur voor de Basisregistratie Personen (BRP) zouden onvolledig zijn en ook zou er code zijn aangepast.

Nieuwe betalingsregels botsen hard met privacy, 5 december 2017
Minder dan anderhalve maand voor het in werking treden van PSD2 is nog onduidelijk of en hoe burgers beschermd worden die hun rekeninginformatie niet willen delen.

Niemand controleert big brother, 5 december 2017
Sensoren volgen burgers ongemerkt in de stad. Garanties voor privacy ontbreken, blijkt uit onderzoek van Trouw. Experts hekelen het gebrek aan transparantie.

SURF publiceert FAQ over Wet digitale overheid, 5 december 2017
De wet (voorheen Wet Generieke Digitale Infrastructuur) is nog niet aangenomen, maar heeft ook de nodige gevolgen voor onderwijsinstellingen. Vandaar de FAQ.

Gemeente Amsterdam begint proef met acht CityTrees, 5 december 2017
De CityTree bestaat uit een moswand en heeft een geclaimde luchtzuiverende werking van 275 bomen. De wand is verbonden met het Intenet of Things voor de uitwisseling van data.

Kennisplatform APIs is van start gegaan, 5 december 2017
Het platform heeft als doel de overheid te assisteren bij het maken van tactische en strategische overwegingen bij de ontwikkeling van APIs voor de ontsluiting van overheidsdata.

'Werkgevers in ICT krijgen banen moeilijk ingevuld', 4 december 2017
Volgens het ROA wordt in 2022 voor 87 procent van de ICT-beroepen, zoals software- en applicatieontwikkelaars, een tekort aan opgeleide werknemers verwacht.

Kredietbureau VS lekt 111GB aan klantdata via Amazon-cloud, 4 december 2017
Het ging onder meer om namen, adresgegevens, geboortedata, afbeeldingen van rijbewijzen en kredietrapporten van alle grote Amerikaanse kredietbureaus.

Stagnatie aanleg glasvezel bedreigt digitaal Nederland, 4 december 2017
Vier brancheverenigingen en aantal bedrijven die actief zijn in de internetsector, roepen de overheid op om actie te ondernemen. De partijen vinden dat de aanleg te langzaam gaat.

Afscheid Linux kost München 50 miljoen euro, 4 december 2017
München werkte vijftien jaar lang met het Linux-besturingssysteem, maar migreert nu naar Windows 10. De migratie zal naar schatting vijf jaar in beslag nemen.

Eindrapport visitatiecommissie Informatieveiligheid af, 4 december 2017
Als reactie op het rapport geeft Franc Weerwind, voorzitter van de VNG-commissie D&I, aan dat wat hem betreft de bal nu op de bestuurstafel van 380 gemeenten, VNG én VNG Realisatie ligt.

Hoe overheid 100 miljoen uitgaf aan drie ICT-mislukkingen, 2 december 2017
Het landelijk persoonsregister, met de gegevens van alle Nederlanders, moest moderner, vond het kabinet in 2004. Dertien jaar later is er 100 miljoen uitgegeven. Zonder resultaat.

'Digitaal uitwisselen patiëntgegevens acceptabel', 1 december 2017
Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld in een zaak die de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) had aangespannen.

Belastingdienst onderzoekt verwarrend .net-portaal, 1 december 2017
De Belastingdienst onderzoekt of online ondernemerstool Gegevensportaal.net in de toekomst geïntegreerd kan worden in de hoofdwebsite van de dienst.

Belastingdienst huurt opnieuw voor 80 miljoen extern in, 1 december 2017
Twaalf bedrijven gaan via een raamovereenkomst externe ICT'ers leveren. Volgens een woordvoerder is het bedrag voor inhuur gelijk gebleven aan voorgaande jaren.

‘Programmeurs hebben hoge mate van verantwoordelijkheid’, 1 december 2017
Franst Stafleu wil dat softwareprogrammeurs de verantwoordelijkheid omarmen die past bij hun maatschappelijke positie. “Een professie uitoefenen is een last en een eer.”

Betaalvereniging achter technische PSD2-standaard, 1 december 2017
Volgens de vereniging schept de PSD2-standaard een gelijk speelveld voor meer concurrentie, innovatie en veiligheid in de markt voor betaal- en rekeninginformatiediensten.

Advies gevraagd informatie en monitors sociaal domein, 1 december 2017
Minister Ollongren wil weten hoe de regering de Tweede Kamer beter in staat kan stellen de voortgang en resultaten van de decentralisaties in het sociaal domein te beoordelen.

Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz pleit voor verbod op bitcoin, 30 november 2017
Volgens Stiglitz dankt de digitale munt zijn populariteit uitsluitend aan zijn mogelijkheden voor witwassers vanwege het gebrek aan toezicht. “Het dient geen maatschappelijk nut.”

’Samen een vuist maken tegen digitale bedreigingen’, 30 november 2017
Defensie, scholen en bedrijven gaan intensief samenwerken om de kennis op het gebied van cybersecurity te verbeteren en te vergroten. “Samenwerking is belangrijk.”

Hoe vecht je een besluit door artificial intelligence aan?, 30 november 2017
Wouter Dammers zou het geen hek idee vinden als er een Europese waakhond komt die de opkomst van AI kan begeleiden, bijsturen en in cruciale sectoren kan certificeren.

'Wijs patiënt op mogelijkheden van e-health' , 30 november 2017
De Patiëntenfederatie Nederland vindt dat patiënten door hun zorgverleners nog te weinig op de hoogte worden gebracht van de mogelijkheden van digitale zorg.

Gemeentelijke en provinciale begrotingen 2018 online, 30 november 2017
De begrotingen van bijna alle gemeenten en provincies zijn te vinden via openspending.nl. Ook de uitgavecijfers van het derde kwartaal 2017 zjn daar te vinden.

Voor ‘sleepwet’-referendum 2 miljoen subsidie beschikbaar , 29 november 2017
Zowel rechtspersonen als particulieren kunnen subsidie aanvragen. Rechtspersonen kunnen maximaal 50.000 euro en particulieren maximaal 5.000 euro subsidie aanvragen.

Broncode programmatuur operatie BRP openbaar, 29 november 2017
De broncode is gepubliceerd als open source software. Daardoor komen aanpassingen op de broncode openbaar beschikbaar en wordt gratis hergebruik ondersteund.

Grootschalig onderzoek naar inzet bodycams, 29 november 2017
In verschillende 'proeftuinen', waaraan ook wetenschappers en onderzoekers meewerken, zal worden onderzocht wat het effect is van het gebruik van de bodycam op het politiewerk.

NWO: Stop miljoenen in nationale digitale infrastructuur, 29 november 2017
Zeker 27 miljoen euro per jaar is nodig om op wereldniveau te blijven en tegemoet te komen aan de groeiende behoefte aan digitale infrastructuren van Nederlandse onderzoekers.

Provincie Zuid-Holland zet subsidies op kaart online, 29 november 2017
In het kader van transparantie is digitaal in kaart gebracht waar de innovatiesubsidies terechtkomen. Ook is er vermeld wat de subsidieontvangers daarvoor doen.

BZK mist nog 200 miljoen voor Omgevingswet , 29 november 2017
Het ministerie van BZK nam de Omgevingswet over van Infrastructuur en Milieu, maar heeft niet zo snel 200 miljoen op zak om de invoering van de wet door te voeren.

Samenwerking gemeenten levert geen besparing op, 29 november 2017
Wanneer gemeenten gaan samenwerken, geven ze daarna nog net zo veel geld uit, zo blijkt uit onderzoek van COELO. Niet meegerekend in het onderzoek zijn taken als jeugdzorg.

Overheid komt met handleiding voor drones en privacy, 28 november 2017
Daarin wordt rekening gehouden met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) die volgend jaar van kracht wordt.

Politie steekt miljoenen in update navigatie, 28 november 2017
De politie begint in december met een update van het geplaagde plaatsbepalingssysteem. Er wordt bijna vijf miljoen euro in de update van het systeem gestoken.

D66 wil keurmerk voor beveiliging IoT-apparaten, 28 november 2017
De partij wil dat slecht beveiligde internet-of-things-apparaten uiteindelijk worden verboden en dat onveilige ‘slimme’ apparaten uiteindelijk op Europees niveau worden verboden.

Proefproject in Benelux met digitale vrachtbrief , 28 november 2017
Minister Van Nieuwenhuizen (I&W) maakt een proefproject mogelijk, waarin wordt onderzocht of de digitale vrachtbrief geschikt is voor grensoverschrijdend vervoer.

Broedplaats voor digitaal talent gelanceerd in Noord-Nederland , 28 november 2017
De Rijksuniversiteit Groningen en de Noordelijke Online Ondernemers hebben het Groningen Digital Business Centre gelanceerd, een kenniscentrum dat zich richt op digitaal talent.

MijnOverheid opnieuw populairste overheidswebsite , 28 november 2017
De verkiezing werd voor de 17de keer gehouden. In totaal brachten ruim 650 duizend mensen hun stem uit. MijnOverheid heeft 6,9 miljoen geactiveerde accounts.

Beleidsregel over kenbaar maken internetsnelheden, 28 november 2017
Hiermee geeft de ACM invulling aan de internetsnelheden die internetaanbieders volgens de netneutraliteitsverordening kenbaar moeten maken.

Nieuw (meet)instrument voor gemeenten én wijkteams, 27 november 2017
Als gemeente wil je de effectiviteit van sociale wijkteams in kaart brengen, maar hoe meet en monitor je dat? Het instrument ‘Wat telt’ kan helpen.

Overheid werkt aan roadmap voor veilige hard- en software, 27 november 2017
De overheid werkt met het bedrijfsleven aan een roadmap voor veilige hardware en software, wat voor veiligere Internet of Things-apparaten moet zorgen.

Focum, de Belastingdienst en Translink kanshebbers voor de Big Brother Awards Expertprijs, 27 november 2017
We stellen je graag voor aan de drie kanshebbers op de Big Brother Awards Expertprijs van 2017!

Websites ziekenhuizen scoren magere voldoende, 27 november 2017
De websites van 81 ziekenhuizen scoren gemiddeld een rapportcijfer van 6,5. Met name de beveiliging, laadtijden en het responsive design laten te wensen over.

Buma (CDA): Het is tijd voor surveillance op internet, 27 november 2017
De CDA-leider en fractievoorzitter vindt “dat we ons moeten realiseren dat internet niet alleen vrijheid is, maar dat er net als in de publieke ruimte regels moeten gelden.”

BZK strategisch partner Dutch Blockchain Hackathon, 27 november 2017
Als reden geeft BZK op dat het leren door te experimenteren, één van de centrale thema’s in Maak Waar!, in de werkwijze van de Dutch Blockchain hackathon goed naar voren komt.

KING publiceert database met kant-en-klare klantreizen, 27 november 2017
De bestanden in de database zijn bedoeld als inspiratiebron en geven een concreet beeld van hoe een klantreis bij gemeeenten vorm krijgt. In de database staan twintig klantreizen.

Etten-Leur schakelt meer instanties in bij adresonderzoek, 27 november 2017
Dat zijn niet alleen de mensen van handhaving, maar ook medewerkers van publiekszaken, interne veiligheid of op het gebied van de wmo kunnen worden ingeschakeld.

Gerecht en fiscus in Belgie krijgen toegang tot geldverkeer, 27 november 2017
In de digitale database wordt onder meer bijgehouden welke rekeningen hij heeft, welke leningen hij kreeg, waar hij een kluis huurt, waar in het buitenland hij rekeningen aanhoudt.

Kamervragen over vingerafdrukken in paspoort, 24 november 2017
Aanleiding voor de Kamervragen (Arissen, Partij van de Dieren) is het nieuws dat vingerafdrukken in het paspoort niet door de overheid worden gecontroleerd.

‘AI kan een vijfde van de banen in België overnemen', 24 november 2017
Vooral banen van lager en middelhoog opgeleide mensen zouden kunnen verdwijnen. Vooral in de sectoren transport, maakindustrie en handel. Ook kan het banen opleveren.

Burgernet 2.0 beschikbaar met opvallende vernieuwingen, 24 november 2017
Nieuw is de mogelijkheid om foto’s mee te sturen met berichten. Verder kunnen de acties ook over de landsgrenzen heen plaatsvinden en ook matrixborden worden ingezet.

‘Omgevingswet vormt risico voor actieve burgers’, 24 november 2017
Het LSA, de landelijke vereniging van en voor actieve bewoners, is bang dat de wet een risico vormt voor actieve burgers en komt met vier dringende adviezen aan de lokale politiek.

Interactieve kaart brengt Europese luchtkwaliteit in beeld, 24 november 2017
Naast het raadplegen van de plaatselijke luchtkwaliteit van steden en regio’s in Europa is ook de informatie over de luchtverontreiniging per EU-lidstaat geactualiseerd.

Partijen buiten MedMij kunnen standaarden indienen, 23 november 2017
Met deze stap geeft MedMij een versnelling en een verbreding aan de standaarden. Patiënten kunnen dan over een completer beeld van hun gezondheidsgegevens beschikken.

Gemeenten blokkeren digitale weg informatieverzoeken , 23 november 2017
Open State Foundation roept gemeenten op het voor inwoners, ondernemers en journalisten weer mogelijk te maken om informatie per e-mail op te kunnen vragen.

Nieuw lesprogramma over internet, privacy en big data, 23 november 2017
Met het programma (De Baas Op Internet) wordt de techniek achter internet en bescherming van dataverkeer onder de aandacht gebracht bij kinderen van 10-14 jaar.

Autoriteit Persoonsgegevens gaat datalek Uber onderzoeken, 23 november 2017
De toezichthouder wil weten wat er precies is gestolen, hoe dat is gedaan en of Uber het datalek op tijd en goed heeft gemeld. De hack bij Uber vond vermoedelijk eind 2016 plaats.

‘Kansenkaarten’ geven inzicht in bouwkansen steden, 23 november 2017
De kaarten combineren bestaande data over bijvoorbeeld leegstand en demografische ontwikkelingen. Ook consumentendata wordt gebruikt, zoals de WOZ-waarde.

‘Uitstel invoering Omgevingswet is een zegen!’, 22 november 2017
Arend de Jong heeft geen problemen met het uitstel van de invoering van de Omgevingswet naar 2019. Volgens hem is het juist de manier om te zorgen dat de invoering wél slaagt.

Digitale dienstverlening aan bedrijven naar Binnenlandse Zaken, 22 november 2017
Het gaat hierbij om de randvoorwaardelijke beleidsontwikkeling voor de digitale overheid en de ontwikkeling van de digitale basisvoorzieningen voor bedrijven.

DNB: techbedrijven gaan banksector opschudden, 22 november 2017
Door nieuwe regels (waaronder PSD2) wordt het voor grote techbedrijven, zoals Google of Amazon, vanaf begin volgend jaar makkelijker om financiële diensten te gaan leveren.

Rotterdam voorziet afvalcontainers van slimme sensor, 22 november 2017
De verwachting is dat een jaar nodig is om alle 6540 wijkcontainers glas, papier, verpakkingen, textiel en restafval van een sensor te voorzien. Een eerdere proef was succesvol.

Uber hield hack van tientallen miljoenen gebruikers stil, 22 november 2017
De hack vond plaats in oktober 2016. Daarbij werden persoonlijke gegevens van 57 miljoen gebruikers en chauffeurs gestolen. Het lek werd niet gemeld aan de autoriteiten.

Senaat akkoord met opslaan en bewaren kentekengegevens, 21 november 2017
Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft zich geschaard achter het wetsvoorstel voor het vastleggen en bewaren van kentekengegevens van voertuigen door de politie.

Kanshebbers Big Brother Awards bekendgemaakt, 21 november 2017
GGZ Nederland, het kabinet en Sybrand Buma zijn de kanshebbers voor de Big Brother Award, de grootste privacyschender van het jaar. De uitreiking is op 11 december in Amsterdam.

‘GOV-Uk is onderdeel van de nationale infrastructuur’, 21 november 2017
De (enige) Britse overheidssite GOV.UK bestaat vijf jaar. De jarige site is in al die jaren bezocht door ruim vier miljard bezoekers, ofwel drie miljoen bezoekers per dag.

‘Digitalisering en robotisering kost banen in de zorg’, 21 november 2017
55 procent van de medewerkers uit jeugd-, gehandicapten-, ouderen-, thuis- en de ggz verwacht dat er banen zullen verdwijnen als gevolg van digitalisering en robotisering.

Nederlandse bedrijven hebben wel fiducie in PSD2, 21 november 2017
Ruim 70 procent van Nederlandse financiële dienstverleners, ziet PSD2 als een kans. Ruim de helft van hen is bereid om verder te gaan dan de regels die PSD2 voorschrijven.

Multilaterale organisaties digitaal niet echt transparant, 21 november 2017
De NAVO is de meest gesloten multilaterale organisatie van de onderzochte instellingen. Vierentwintig organisaties werden onder de loep genomen, waaronder WTP, IMF en OECD.

Nieuwe site voor volgen van medische gegevens, 20 november 2017
Op Volgjezorg.nl krijgen patiënten inzicht in welke gegevens door hun zorgverleners zijn gedeeld. Patiënten kunnen zich ook abonneren op meldingen.

Verwarring door 'obscuur' belastingportaal, 20 november 2017
Critici maken zich zorgen om de herkomst van de portal en vragen zich af of de fiscus zijn procedures rondom beveiliging en certificering wel op orde heeft.

Rathenau Instituut onderzocht slimme stad in de praktijk, 20 november 2017
Onderzocht is wat de G5 met data en slimme technologie doen, wat de gevolgen zijn voor waarden als privacy, online veiligheid en autonomie en hoe gemeenten dat aanpakken.

Onderzoek: ‘Nederland op kop met gebruik van EPD’, 20 november 2017
De voorsprong heeft onder meer te maken met de hoge mate van digitalisering van patiëntgegevens. Daarnaast werken er in de Nederlandse zorg relatief veel ict-professionals.

AVG: Nederland op de goede weg, maar nog niet in control, 20 november 2017
Uit de Nationale Privacy Benchmark 2017 blijkt dat bijna 9 op de 10 ondervraagde organisaties protocollen voor datalekken heeft. Organisaties geven ook aan waar het beter kan.

D66 zal geen campagne voeren tegen ‘sleepwet’ , 20 november 2017
Het partijcongres, zaterdag bijeen in Leeuwarden, is ervan overtuigd dat de eigen minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) goed met de nieuwe wet (WIV) zal omgaan.

Vingerafdruk in paspoort wordt nooit gecontroleerd, 19 november 2017
Alleen bij gemeenten wordt er in incidentele gevallen wel eens naar vingerafdrukken gekeken. Andere autoriteiten, zoals op Schiphol, kunnen de vingerafdrukken door technische oorzaken of politieke redenen niet eens lezen.

Cijfers bekend Risico- en Crisisbarometer najaar 2017, 17 november 2017
Het aantal Nederlanders dat zorgen heeft over cyberdreigingen, is gestegen van 22 naar 28 procent. De kans op een cyberaanval is hoger dan een terroristische aanslag, zo denken ze.

Wet GDI gaat verder als Wet digitale overheid, 17 november 2017
De naam past beter bij de ambities van het nieuwe kabinet voor de verdere digitalisering van het openbaar bestuur. Ook geeft het beter aan wat de reikwijdte en het doel is.

‘Wat kost mijn zorg?’ wint Stuiveling Open Data Award 2017, 17 november 2017
De tool geeft inzicht in kosten van medische behandelingen bij ziekenhuizen en verzekeraars. Ook draagt de tool bij aan meer transparantie van ziekenhuistarieven.

'Overbelasting netwerk bij coöperatief rijden opgelost', 17 november 2017
Een treintje van auto’s die draadloos met elkaar communiceren. Daarbij ligt overbelasting van het netwerk op de loer. Promovendus Victor Dolk bedacht een oplossing.

Rapport Capgemini: meer EU-landen goed bezig met open data , 17 november 2017
Het aantal landen in de Europese Unie dat zich trendsetter op het gebied van open data mag noemen, is in 2017 ten opzichte van vorig jaar bijna verdubbeld van 8 naar 14 landen.

Overdracht privacytool Geonovum aan VIAG, 16 november 2017
De tool die aan de VIAG is overgedragen is door Geonovum ontwikkeld om gemeenten te helpen bij het beantwoorden van vragen over hergebruik van persoonsgegevens.

DNB gaat banken hacken om weerbaarheid te vergroten, 16 november 2017
De aanvallen variëren van via het internet inbreken op de interne systemen van banken tot het stoppen van een malafide usb-stick in de laptop van een medewerker.

Negen inzichten voor omgang met technologie, 16 november 2017
Harvard-hoogleraar Sheila Jasanoff en onderzoekscoördinator Rinie van Est stelden negen inzichten op hoe om te gaan met de wereld die razendsnel digitaliseert.

Utrecht maakt openbaar gemaakte info beter doorzoekbaar, 16 november 2017
De gemeente Utrecht krijgt elk jaar een paar honderd informatieverzoeken. Om zo transparant mogelijk te zijn zijn de documenten nu doorzoekbaar gepubliceerd via OpenWob.nl.

Belgische notarissen bouwen aan digitale toekomst, 16 november 2017
De Federatie van Notarissen (FEDNOT) gaat nieuwe digitale diensten ontwikkelen voor burgers, ondernemers en overheden. Er komt ook een digitale proeftuin rond blockchain.

Schwung en Buurauto+ winnaars Smart Mobility Challenge, 15 november 2017
Met de wedstrijd daagden Economic Board Utrecht, het ministerie van EZ en Goedopweg bedrijven uit om met oplossingen te komen op het gebied van mobiliteit en open data.

Gemeenten mogen door met ontwikkelen BRP-systeem, 15 november 2017
Staatssecretaris Knops (BZK) trekt nog geen conclusies over het initiatief van de VNG over een mogelijke doorontwikkeling van de BRP. Financieel draagt hij niet bij aan het onderzoek.

Gronings bedrijf Web-IQ wint Gonsalvesprijs 2017, 15 november 2017
Web-IQ ontwikkelde een programma dat op een methodische en geautomatiseerde manier internet doorbladert. Het wordt onder meer gebruikt bij het opsporen van kinderporno.

Eerste organisatie sluit aan op Digimelding webservice, 15 november 2017
Met Digimelding webservice kan een burger of bedrijf in de eigen applicatie een melding doen wanneer zijn of haar gegevens uit de basis- of sectorregistraties onjuist zijn.

UWV schendt privacy zieke werknemers, 15 november 2017
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de organisatie op de vingers getikt. De Tweede Kamer stelde al in 2013 vragen over de wijze waarop UWV omging met medische gegevens.

Pas op voor ons, waarschuwen techbedrijven, 14 november 2017
Techbedrijven erkennen dat ze niet alleen maar goeds brengen. “Sommige tech is fantastisch, andere niet. Dat besef daalt nu in.”

Sleepnet is echt nuttig. Maar tegen welke prijs?, 14 november 2017
Volgens Brits onderzoek is een ‘sleepnet’ essentieel voor een geheime dienst. Nederlandse experts maken ook kanttekeningen.

München laat Linux vallen en keert terug naar Windows, 14 november 2017
Vanaf 2020 draait de gemeentelijke ict weer op Windows 10 en komt een einde aan één van de grootste open source-implementaties ooit in de publieke sector.

Planning nieuw C2000 niet gehaald; uitstel naar 2018, 14 november 2017
De migratie is opnieuw uitgesteld. Dat schrijft minister Grapperhaus (JenV) aan de Kamer. Met het systeem kunnen hulpverleners communiceren met de meldkamer.

Kennisbank moet einde maken aan slechte overheidsbrieven, 14 november 2017
KING, de gemeente Rotterdam en Gebruiker Centraal zijn gestart met een kennisbank over beeldtaal in brieven. Met veel minder tekst, duidelijke foto’s en uitgebreid getest.

Minister: ‘Onze F-35 informatie voldoet aan alle eisen’, 14 november 2017
Nederland voldoet aan alle veiligheidseisen die zijn opgelegd voor de bescherming van F-35 informatie (Joint Strike Fighter). Aanleiding is een hack van Australische JSF-bestanden.

TU/e-model doet voorspellingen over groei elektrisch vervoer , 14 november 2017
Met het SparkCity-model kunnen verschillende scenario’s worden doorgerekend over de groei van elektrisch rijden. Daarbij kan onder meer worden ingezoomd op wijken en straten.

Gemeente Den Haag en energiereus starten Living Lab, 14 november 2017
In het langjarige project spelen slimme lichtmasten (Smart City Hubs) een belangrijke rol. Het project wordt ondersteund door het eerste open 5G netwerk in Nederland.

Oproep aan Senaat: verwerp wetsvoorstel kentekenregistratie, 13 november 2017
Volgens Privacy Barometer kan een netwerk van kentekenscanners tot een sleepnet leiden dat het reisgedrag van Nederlanders vastlegt. De Eerste Kamer debatteert er morgen over.

KING heet vanaf 1 januari 2018 VNG Realisatie, 13 november 2017
Onder meer het versterken van de beweging Samen Organiseren behoort tot de kern van het takenpakket van VNG Realisatie. Naar een directeur voor VNG Realisatie wordt gezocht.

Software poetst privacygegevens op foto’s weg, 13 november 2017
Martha Larson, hoogleraar Multimedia Informatie aan de Radboud Universiteit, ontwikkelt een algoritme dat gevoelige omgevingsinformatie kan wegfilteren.

Ervaringen twee blockchainpilots gemeenten gebundeld , 13 november 2017
Naar aanleiding van een pilot van bijna dertig gemeenten rond het thema blockchain is een publicatie samengesteld, waarin meer informatie over aanpak, uitkomst en impact.

PvdA voert geen campagne rond referendum 'aftapwet', 13 november 2017
Volgens partijvoorzitter Vedelaar moet iedere PvdA'er zelf weten of hij voor of tegen de wet is. De PvdA-fracties in Tweede en Eerste Kamer hebben eerder vóór de wet gestemd.

DHS: Digitale veiligheid te afhankelijk van eindgebruiker, 13 november 2017
Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid (DHS) stelt dat digitale veiligheid op het moment nog te afhankelijk van de eindgebruiker is en dat dat moet veranderen.

Nederlands leger zet sterk in op nieuwste radartechnologie, 13 november 2017
Een van de nieuwste snufjes is de Multi Missie Radar. De radar detecteert, onderscheidt en volgt gelijktijdig verschillende doelen en spoort onder meer drones en raketten op.

​Politie gaat ook binnenwegen in de gaten houden met camera's, 12 november 2017
De politie breidt het aantal camera's dat kentekens van automobilisten checkt fors uit. Tweehonderd flitspalen op de binnenwegen worden uitgerust met ANPR-camera's.

Capgemini bestrijdt miljoenenboete van SVB, 10 november 2017
Capgemini wil geen 22,8 miljoen euro aan SVB betalen voor de mislukte bouw van het Multiregelingensysteem. De Utrechtse automatiseerder gaat nu in hoger beroep.

ACM-directeur maakt opmerkelijke stap naar Facebook, 10 november 2017
Johan Keetelaar maakt de overstap van directielid bij toezichthouder ACM naar lobbyist voor het techbedrijf.

Belgische overheid heeft meer tijd nodig voor invoering PSD2, 10 november 2017
Het Belgische federale ministerie van Financiën heeft bevestigd dat de invoering van de Europese richtlijn Payment Services Directive II (PSD2) per 13 januari 2018 niet gehaald wordt.

'Combinatie verkiezingen en referendum niet echt gelukkig' , 10 november 2017
Volgens de voorzitter van Raadslid.Nu bestaat het risico dat de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart worden beheerst door het debat over een landelijk onderwerp.

‘Luchtreizigers in Schengengebied beter in de gaten houden’', 10 november 2017
Door het kabinet wordt onder meer gedacht aan een speciale eenheid die passagiersgegevens verzamelt en analyseert om terrorisme en zware criminaliteit te bestrijden.

Europese Unie werkt nu al aan opvolger van 5G: 6G, 10 november 2017
Hoewel de echte van het 5G-netwerk nog moet beginnen, wordt er al nagedacht over de opvolger: 6G. Daarbij worden technieken van glasvezel en straalverbindingen gecombineerd.

Verkenning Geonovum locatiegegevens en sociale platforms, 10 november 2017
In de rapportage is gekeken naar de wereld van de commerciële toepassingen van sensordata, waarin locatiegegevens van smartphones op grote schaal worden vastgelegd.

Waarstaatjegemeente.nl uitgebreid met nieuwe data, 9 november 2017
Op het dashboard ‘Bedrijvigheid en Lokale Economie’ zijn de indicatoren Oprichtingen en Opheffingen, Snelgroeiende Bedrijven en Exporterende Bedrijven toegevoegd.

‘Dienstverlening wordt vooral samen mèt mensen gemaakt’, 9 november 2017
Volgens Victor Zuydweg kan, juist door digitale dienstverlening zo goed mogelijk in te richten, er meer menselijke aandacht mogelijk blijft voor waar dat nodig is en voor wie dat nodig is.

Provincies gaan werken aan ‘High Value datalijst’, 9 november 2017
Tijdens de Inspiratiemiddag Open Provincies (23 november), zal onder meer gewerkt worden aan een High Value (open) datalijst. Een dergelijke lijst is er al voor gemeenten.

‘Autoriteit Persoonsgegevens werkt aan het eigen imago’, 9 november 2017
Nausikaä Efstratiades, hoofd van de IBD, vindt het jammer dat de AP gemeenten direct een boete oplegt als die een fout maken met de verwerking van persoonsgegevens.

Overheid spekt kas met aanpak van adresfraude, 9 november 2017
Die aanpak loont, zo laat staatssecretaris Knops (BZK) aan de Tweede Kamer weten. Vorig jaar leverden controles 11 miljoen euro op, terwijl de kosten 9,7 miljoen euro zijn.

Hoorzitting over EU-richtlijn Payment Service Directive 2, 8 november 2017
Op 15 november vindt in de Tweede Kamer een bijeenkomst plaats over PSD2, de EU-richtlijn die banken verplicht hun financiële systemen open te stellen voor nieuwe dienstverleners.

Gemeenten moeten nog werk maken van Digitale Agenda 2020, 8 november 2017
Uit het onderzoek blijkt onder meer zuidelijk Nederland over het algemeen beter presteert dan het noorden van het land. Wat betreft grote steden doen Utrecht en Rotterdam het best.

Het ‘sleepnetreferendum’: voor privacy en veiligheid, 8 november 2017
Wat betreft het Rathenau Instituut is bij het referendum over de ‘sleepnet’ de discussie niet óf privacy óf veiligheid, maar privacy én veiligheid. ‘Dat moeten we goed regelen.’

Parijs meest innovatieve stad van Europa in 2017, 8 november 2017
De Franse hoofdstad ging er niet alleen vandoor met de titel (The European Capital of Innovation Award), maar ook met een miljoen euro. Runners-up waren Tallinn en Tel Aviv.

‘Neem ook veiligheidsrisico’s papieren data in AVG mee’, 8 november 2017
Hoewel de AVG zich vooral richt op procedures die betrekking hebben op digitale data, wordt nog nauwelijks aandacht geschonken aan het veiligheidsbeleid voor papieren data.

Pleidooi voor Nationale Zorgtechnologie Agenda, 7 november 2017
Volgens Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter van de FME, de werkgeversorganisatie van bedrijven in de techsector, is de tijd rijp voor “value-based healthcare”.

Ontwikkeling 5G gaat sneller dan verwacht , 7 november 2017
Onderzoek laart zien dat de ontwikkeling van 5G bij veel operators wereldwijd in een stroomversnelling is beland. 28% verwacht 5G in 2018 al in enige mate uit te rollen.

MijnOverheid uitgebreid met online verhuisservice , 7 november 2017
Nieuwe inwoners van Zaanstad, ’s-Hertogenbosch, Maastricht en Dongen kunnen nu hun verhuizing online doorgeven via MijnOverheid. Dat kan sinds 2 november.

Gemeenteraad Amsterdam kiest voor openheid van zaken , 7 november 2017
De Amsterdamse gemeenteraad gaat meedoen aan het landelijke project Open Raadsinformatie. Medio 2018 moet het nieuwe systeem gaan werken.

‘De AIVD mag mij opvissen in hun sleepwet’, 7 november 2017
Leonie Breebaart schrijft dat slecht geïnformeerde burgers zich niet moeten bemoeien met lastige bestuursdilemma’s, waarover de Kamer zich al heeft gebogen.

Aantal aanvallen op internet veel groter dan aangenomen, 6 november 2017
Uit een analyse van twee jaar ‘denial-of-service’ aanvallen, concludeert onderzoeker Mattijs Jonker dat een derde van het internet eraan bloot staat: circa 30.000 aanvallen per dag.

Wetenschappers dringen aan op een moratorium voor 5G, 6 november 2017
Volgens henmoet er eerst grondig onderzoek naar mogelijke gezondheidsrisico’s plaatsvinden, voordat met de uitrol van 5G-netwerken mag worden begonnen.

Nominaties Gonsalvesprijs innovatieprijs 2017 bekend , 6 november 2017
Web IQ, het project Gravesac en het project Sweetie 2.0 dingen mee naar de nationale innovatieprijs voor de rechtshandhaving. Wie wint is op 13 november bekend.

Bits of Freedom vraagt aandacht voor komende referendum, 6 november 2017
BOF heeft 20.000 brieven verstuurd namens de fictieve organisatie 'Rijksveiligheidsdienst'. Met de brief wil Bit of Freedom aandacht vragen voor de sleepwet-kieswijzer.

Meer geld nodig voor operationele ICT-systemen politie, 6 november 2017
Het gaat met name om geld voor de systemen voor de operatie, handhaving en opsporing. Het ICT-programma van de politie is onderzocht in opdracht van de Centrale Ondernemingsraad.

Referendum ‘sleepwet’ kost Friese gemeenten extra geld, 3 november 2017
Het referendum moet tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden, maar in verband met herindelingen hebben niet alle Friese gemeenten op die dag verkiezingen.

ICT-kosten gemeenten stijgen met 10 procent, 3 november 2017
De stijging is vooral een gevolg van de toegenomen eisen aan informatiebeveiliging & privacy én de groei van het belang van ICT in het sociaal en ruimtelijk domein.

‘Twente voorop bij robotonderzoek inspectie en onderhoud’, 3 november 2017
iTanks, een kennis- en innovatieplatform voor havengerelateerde industrie, en het LEO Center for Service Robotics (UT Twente) hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Privacy-experts bezorgd over Apple’s Face ID, 3 november 2017
Volgens de experts krijgen app-ontwikkelaars wel erg gemakkelijk toegang tot de data die op de lokale chip van de iPhone X staat. Face ID is een van de nieuwe ‘snufjes’ van de iPhone X.

‘Goede haltedata zijn buitengewoon belangrijk’, 3 november 2017
‘De maatschappelijke functie van het OV kan worden vergroot door betere informatie over de toegankelijkheid van haltes.’ Dat stelt de projectleider reisinformatie OV Fryslân.

‘Verlies van privacy grootste angst bij Internet of Things’, 2 november 2017
Het onderzoek richtte zich op de relatie die mensen met 'slimme apparaten' hebben en hoe zij tegen een toekomst aankijken waarin miljarden apparaten met verbonden zijn.

‘Mijn Zorg Log beste ICT-zorgproject van het jaar’, 2 november 2017
Computable heeft de blockchainoplossing Mijn Zorg Log van Zorginstituut Nederland verkozen tot beste ICT-project van het jaar in de zorg. Vijf projecten waren genomineerd.

Provincies starten aanbesteding 2250 laadpalen, 2 november 2017
In de aanbesteding kiezen de provincies voor een slim laadprofiel dat rekening houdt met de beschikbaarheid van duurzame energie op het elektriciteitsnetwerk.

Belgische privacy-expert kritisch op ’sleepwet’ , 2 november 2017
Volgens privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert schuift Nederland op naar een massasurveillancestaat waarin burgers beschouwd worden als toekomstige verdachten.

Eerste Kamer gaat met de tijd mee: nieuwe website , 2 november 2017
Belangrijke wijzigingen zijn dat er meer gebruik wordt gemaakt van beeldmateriaal. De website van de Senaat werd in februari 2012 voor het laatst ingrijpend vernieuwd.

DigiD-app kan nu identiteitsbewijs controleren, 1 november 2017
De DigiD-app voor Android controleert met de nfc-lezer van de telefoon de gegevens op de chip van een identiteitsbewijs. Dat laat Logius vandaag weten.

Fiscus in de fout met aanbesteding Accenture, 1 november 2017
De Belastingdienst heeft de wet overtreden met een aanbesteding voor consultants van de data- en analyticsafdeling van de Belastingdienst.

Kiesraad: Referendum over 'sleepwet' gaat door , 1 november 2017
Op basis van een steekproef heeft de Kiesraad 384.126 verzoeken voor een referendum als geldig aangemerkt. Het referendum wordt binnen zes maanden gehouden.

Finalisten Stuiveling Open Data Award bekendgemaakt, 1 november 2017
OpenTopo.nl, PAN, Wat kost mijn zorg?, Teruglezen.nl, GPP Thermometer en De Verbindingswijzer dingen mee naar de award. Op 16 november wordt de winnaar gekozen.

‘Invoering ‘sleepwet' uitgesteld tot 1 mei’, 1 november 2017
De invoering wordt uitgesteld tot 1 mei. Dat bevestigen bronnen aan De Telegraaf. Volgens die bronnen komt minister Ollongren (BZK) woensdag met een brief over het uitstel.

‘Artificiële intelligentie nog minder intelligent dan een rat’, 1 november 2017
Het hoofd van Facebook Artificial Intelligence Research drukt mensen op het hart om geen hype te creëren rond de recente AI-doorbraken. “Voorlopig is het niet meer dan science fiction.”

‘Informatiebeveiliging nieuwe kans voor noordelijke economie’, 1 november 2017
Wat betreft de voorzitter van Samenwerking Noord, kan het Noorden zich naast Den Haag en Eindhoven ontwikkelen tot een ‘digital security hub’. “Hier is veel kennis aanwezig.”

Consultatie criteria conceptstandaarden open datasets, 1 november 2017
KING heeft, in samenwerking met gemeenten, de eerste inhoudelijke criteria voor conceptstandaarden van vijf open datasets ontwikkeld. De criteria zijn nu ter consultatie.

ACM wil geen ongevraagde cookies op gezondheidswebsites, 1 november 2017
Autoriteit Consument & Markt heeft diverse sites gevraagd te stoppen met het ongevraagd plaatsen van cookies. De Consumentenbond had er bezwaar tegen gemaakt.

Het LSP en de sleepwet: a match made in heaven, 31 oktober 2017
Zorgkoepels voegden zich bij de critici tegen de sleepwet. Het medisch beroepsgeheim wordt met de invoering van de wet vogelvrij verklaard.

Internet of Bikes, 31 oktober 2017
De enige partijen die – om in het wilde westen te blijven – prikkeldraad in de prairie kunnen spannen zijn overheden. U en ik werken voor de overheid.

VNG positief over versnelde modernisering archieven, 31 oktober 2017
Deze e-depots zorgen voor duurzame digitale toegankelijkheid en voorkomen dat archiefstukken op den duur ontoegankelijk worden.

Europol lanceert platform voor online politieonderzoeken, 31 oktober 2017
SIRIUS wordt door Europol omschreven als een veilig webplatform waar politiediensten kennis, best practices en expertise kunnen delen.

SVB verkent blockchain bij e-identificatie, 31 oktober 2017
De Sociale Verzekeringsbank (SVB) zoekt een digitaal alternatief voor het levensbewijs, dat nu nog via de post verstuurd wordt.

Steven Luitjens: ’Digitalisering is wel degelijk urgent’, 31 oktober 2017
Dat veel politici, bestuurders en ambtenaren digitalisering weliswaar belangrijk vinden, maar niet urgent, noemt Luitjens een verkeerde inschatting. “Het is wel degelijk urgent.”

E-factureren voor decentrale overheden nu echt in zicht, 31 oktober 2017
Vanaf 17 april 2019 zijn decentrale overheden en andere overheidsorganisaties verplicht om e-facturen van ondernemers te accepteren. Een eerdere deadline bleek niet haalbaar.

Zeven toekomstvoorspellingen Microsoft-oprichter Bill Gates, 31 oktober 2017
Gates gelooft dat robots mensen gaan vervangen en zouden dientengevolge ook belasting moeten betalen. Verder denkt hij dat mobiel bankieren miljarden uit armoede helpt.

‘Big Brother-schrikbeeld bij sleepwet is onjuist’, 31 oktober 2017
Eric Vrijsen (Elsevier) vindt het een karikaktuur dat Nederland door het aannemen van de sleepwet (“een onjuiste insinuatie”) afkoerst op ‘een online surveillancestaat’.

Russische minister van Financien geen fan van bitcoins, 31 oktober 2017
Anton Siluanov heeft het niet zo met bitcoins. Hij geeft aan ze niet te vertrouwen en wat hem betreft komen ze nooit in de plaats van de roebel, de Russische munteenheid.

‘Google neemt hele delen van onze beschaving over’, 30 oktober 2017
Volgens Evgeny Morozov hebben we het constant over persoonlijke gegevens, “maar ondertussen trainen we Google met niet-persoonlijke data en hebben we dat niet door.”

EC steekt 30 miljard in wetenschappelijk onderzoek en innovatie, 30 oktober 2017
De Europese Commissie wil vooral initiatieven subsidiëren die tot technologische doorbraken en nieuwe markten leiden. De 30 miljard euro geldt voor een periode van drie jaar.

Wachttermijn GT Mobiele Communicatie 2 verlopen, 30 oktober 2017
Tegen de uitkomst van de aanbesteding GT Mobiele Communicatie 2 heeft geen enkele leverancier bezwaar gemaakt. Daarmee is de gunning aan T-Mobile en Vodafone een feit.

‘Een Smart City is een Happy City’, 30 oktober 2017
Boyd Cohen en Rob Adams willen een stad eerder happy dan smart maken. “Wat mensen echt willen is natuur, schone lucht en sociale connecties. Niemand wil een technische stad.”

Informatiebeveiligingsdienst komt met CISO-toolkit, 30 oktober 2017
Tot de CISO-gereedschapskist behoren onder meer formats voor een kwartaalrapportage, het concept dreigingsbeeld Nederlandse Gemeenten 2017 en een crisisgame.

Kritiek op uitspraken Buma over uitkomst referendum 'sleepwet', 28 oktober 2017
GL-voorman Klaver wil dat premier Rutte met tekst en uitleg komt. Ook wil hij weten of de coalitiefracties hierover afspraken hebben gemaakt, of dat zij vrij kunnen opereren.

'Kabinet zal 'nee' bij referendum over de sleepwet negeren', 28 oktober 2017
CDA-leider Sybrand Buma ziet “niet goed hoe we de uitslag moeten overnemen, terwijl we eigenlijk al hebben afgesproken dat we van het raadgevend referendum af willen.”

‘Cybersecurity-academici vertrekken naar het buitenland’, 27 oktober 2017
In een open brief waarchuwen drie hoogleraren voor het vertrek van cybersecurityspecialisten uit Nederland naar het buitenland. De brief is een reactie op het nieuwe regeerakkoord.

VNG voor verkorting overbrengingstermijn archiefstukken, 27 oktober 2017
De maatregel draagt bij aan de duurzame toegankelijkheid van archieven. En in combinatie met een modernere Wob draagt het bij aan een transparantere overheid.

WP29 nog niet tevreden over transparantie WhatsApp, 27 oktober 2017
Volgens WP29 is WhatsApp nog niet transparant genoeg over welke data het bedrijf met andere Facebook-bedrijven deelt, en voor welke doeleinden die gegevens gebruikt worden.

Regeerakkoord negeert impact technologie op maatschappij, 27 oktober 2017
“De coalitie lijkt te denken dat als ze de veiligheid van onze digitale infrastructuur verbetert, ze klaar is. Maar de impact van technologie op de maatschappij is zoveel meer.”

VNG krijgt brief over publicatie persoonsgegevens, 27 oktober 2017
De AP heeft de VNG geïnformeerd over hoe om te gaan met het openbaar maken van stukken waarin persoonsgegevens staan. Volgens de AP maken veel burgers daar bezwaar tegen.

EU zet eerste stappen met elektronische ondertekening, 26 oktober 2017
De eerste elektronische ondertekening van een wetgevingsbesluit van de EU is een feit. Een en ander sluit goed aan op eIDAS, de Europese richtlijn die vanaf september 2018 geldt.

Europese wet brengt privacy Nederlandse jeugd in gevaar, 26 oktober 2017
De AVG heeft tot gevolg dat jongeren (< 16 jaar) alleen met ouderlijke toestemming gebruik mogen maken van diensten van de digitale samenleving. Zoals sociale media en apps.

Digivaardigheden ambtenaren onderzocht, 26 oktober 2017
Beschikken ambtenaren over de vaardigheden die nodig zijn om digitale middelen te gebruiken? Dat is een van de vragen in een onderzoek van Platform O en Publiek Denken.

Tot en met 24 november reageren op marktconsultatie eID, 26 oktober 2017
De consultatie heeft als doel te inventariseren of private organisaties elektronische identificatiemiddelen kunnen leveren die passen bij de eisen en wensen van BZK.

België krijgt definitief geen Wi-Fi in de trein, 26 oktober 2017
Volgens de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen is het te duur en overbodig. Belgische providers zouden eind 2018 volledige dekking op het spoor hebben.

Sleepwetteloosheid bij de Belastingdienst, 25 oktober 2017
De sleepwet wordt onderwerp van een referendum. En terecht. Maar wat onze Belastingdienst nu al uitspookt met uw en mijn privégegevens is nog veel zorgwekkender.

Autoriteit Persoonsgegevens adviseert over wetsvoorstel PSD2, 25 oktober 2017
De AP plaatst een aantal kanttekeningen bij het wetsvoorstel en adviseert om het voorstel pas bij de Tweede Kamer in te dienen nadat met deze opmerkingen rekening is gehouden.

‘Binnenlandse Zaken krijgt regie over de Omgevingswet’, 25 oktober 2017
Volgens het Waterforum verhuizen de Nationale Omgevingsvisie en de Omgevingswet, van het ministerie van I&M naar het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

‘Weinig Europese banken al klaar voor PSD2’, 25 oktober 2017
Hoewel de richtlijn voor het vergroten van concurrentie op de betaalmarkt (PSD2) in januari 2018 in werking treedt, zijn weinig Europese banken al klaar voor de richtlijn.

Grote verschillen bij gemeenten in gebruik digitale producten, 25 oktober 2017
Het onderzoek bracht bij 38 gemeenten het gebruik van 8 veelgebruikte producten in kaart. Zoals aanvragen van aktes van de burgerlijke stand of het doorgeven van een verhuizing.

Megaprojecten missen visie en hebben sleets beleid, 25 oktober 2017
Volgens Hans Boom richt de besluitvorming in Haagse arena’s zich bij voorkeur op het ‘wat’, het ‘hoe’ en de financiën en minder op het ‘waartoe’, de impact en de output.

‘Incassobedrijven verpatsen illegaal persoonsgegevens’, 25 oktober 2017
Allerhande persoonsgegevens worden door incassobedrijven vrijelijk vermarkt waardoor Nederlanders met een schuldenverleden ernstig kunnen worden benadeeld.

Udo Groen gaat mogelijke herstart van BRP verkennen, 24 oktober 2017
Hij start de verkenning naar een Gemeentelijke Verenigde Registratie van persoonsgegevens. Dat zou een mogelijke herstart betekenen van de BRP, dat eerder werd stilgelegd.

Amsterdam wil voorbeeld zijn verantwoord datagebruik, 24 oktober 2017
Amsterdam wil een voortrekkersrol vervullen in het aanvaardbaar inzetten van data en technologie. Om dat te benadrukken is onder meer een manifest opgesteld.

Waarom alle ICT niet bundelen in ministerie van Technologie?, 24 oktober 2017
Volgens Arthur Stobbelaar raakt ICT alles en is het geen aparte aangelegenheid van justitie of gezondheid. “Geef het dan ook een serieuze plek binnen de regering.”

Belgische politie mag live in OV meekijken, 24 oktober 2017
De Belgische wetgeving biedt de mogelijkheid voor de politie om rechtstreeks toegang te krijgen tot camerabeelden in het OV. Volgens de minister is er juridisch geen belemmering.

WhatsApp verzendlijst bij werkzaamheden openbare ruimte, 24 oktober 2017
In deze pilot onderzoekt de gemeente Dongen of de bewonersbrief waarmee inwoners worden geïnformeerd over werkzaamheden in hun omgeving, is te vervangen door WhatsApp.

GGZ Nederland wil toch gegevens uitwisselen, 23 oktober 2017
De brancheorganisatie voor de geestelije gezondheidszorg spoort instellingen aan om weer intieme behandelgegevens te gaan delen. Volgens juristen riskeren ze wel rechtszaken.

FBI waarschuwt voor aanvallen tegen vitale infrastructuur, 23 oktober 2017
De aanvallers hebben het, naar verluidt, voorzien op overheidsinstellingen en organisaties in verschillende sectoren, waaronder energie, water en luchtvaart.

Kamervragen over mogelijke gemeentelijk doorontwikkeling BRP , 23 oktober 2017
Kamerlid Hijink wil onder meer weten of de minister het ook onwenselijk vindt dat de VNG op eigen houtje verder gaat met de doorontwikkeling terwijl het project 'stil ligt'.

EU-leiders willen meer voortgang Digital Single Market, 23 oktober 2017
Op 24 oktober zal de Raad van Telecom Ministers bijeenkomen om de plannen van de EU-leiders te bespreken. Die willen sneller gaan ten aanzien van digitale zaken.

Akkoord over sneller verwijderen van terreurberichten, 23 oktober 2017
Techbedrijven, zoals Facebook, Twitter en Google, hebben met de de G7 afgesproken om terreurberichten te verwijderen binnen twee uur. Nu ligt die grens nog op 24 uur.

'Het wordt gênant om nog een LinkedIn-profiel te hebben', 20 oktober 2017
Als het aan internetpionier Marleen Stikker ligt, gaan we veel kritischer kijken naar wat de techgiganten ons aanbieden.

Brief aan bijna-minister over visie op ruimtelijke ordening, 20 oktober 2017
De opstellers van de brief aan toekomstig I&M-ministerwillen onder meer dat in de Nationale Omgevingsvisie rekening wordt gehouden met de datalaag die over ons land ligt.

Commissie Europarlement akkoord over privacyregels EU , 20 oktober 2017
Er is instemming over een nieuwe ePrivacy-verordening. De verordening zou op termijn de individuele privacyregels in verschillende EU-landen moeten vervangen.

België koploper als het gaat om 'predictive maintenance', 20 oktober 2017
België loopt voorop bij het gebruiken van sensoren en data analyse om te voorspellen wanneer instrumenten dreigen uit te vallen. In Nederland ligt het tempo lager.

Nieuw akkoord over passagiersgegevens EU-Canada in de maak?, 20 oktober 2017
De EC wil een nieuw akkoord met Canada om gegevens van passagiers te kunnen delen. In juli oordeelde het Europees Hof van Justitie dat het huidige akkoord in strijd is met EU-recht.

Forum Standaardisatie op zoek naar nieuwe standaarden, 20 oktober 2017
Forum Standaardisatie wil graag input krijgen voor de ‘pas toe of leg uit’-lijst of de lijst aanbevolen standaarden. In het voorjaar neemt het Nationaal Beraad over de input.

Europese Commissie heeft het wel gehad met encryptie, 19 oktober 2017
De Europese Commissie trekt 500.000 euro uit om opsporingsdiensten te trainen in het kraken of omzeilen van encryptie. Het moet onder meer helpen om criminaliteit te bestrijden.

Evaluatie privacyverdrag Europese Unie met Verenigde Staten, 19 oktober 2017
Het Privacy Shield, een akkoord over in de VS opgeslagen informatie van Europeanen, werkt goed, maar de uitvoering ervan kan nog wel beter. Dat concludeert de Europese Commissie.

Helpt predictive policing bij terugdringen fietsendiefstallen? , 19 oktober 2017
Aan de hand van een dataset van de politie wordt onderzocht of de inzet van data science kan helpen bij het terugdringen van het aantal fietsendiefstallen in Groningen.

Weinig interesse HR-afdelingen in privacy en databeveiliging, 19 oktober 2017
Onderzoek laat zien dat privacy en databeveiliging nog niet echt op het nervlies staan van HR-afdelingen. Duurzame inzetbaarheid en opleidingsbeleid scoren beter.

Organisaties willen uitstel van de ‘sleepwet’ , 19 oktober 2017
Een aantal maatschappelijke organisaties en bedrijven, wil graag dat de wet (in aangepaste vorm) pas volledig in werking treeedt nadat het volk van zich heeft laten horen.

‘We bevinden ons op een bijzonder moment in de tijd’, 18 oktober 2017
Hoogleraar Sander Klous (UvA) vindt dat we nu moeten nadenken over de randvoorwaarden van algoritmes die onze maatschappij gaan sturen. ’Straks is het te laat.”

‘Artificial intelligence is niet intelligent’, 18 oktober 2017
Het enthousiasme over AI is volgens Douglas Hofstadter niet helemaal terecht. Het is niet intelligent, maar baseert zich op brute rekenkracht en is puur resultaatgericht.

Kamer akkoord met wet die privacy leerlingen beter regelt, 18 oktober 2017
Voor het werken met digitale leermiddelen zijn voortaan minder leerlinggegevens nodig. In plaats daarvan komen pseudoniemen die ervoor zorgen dat leerlingen niet herleidbaar zijn.

Provincie Flevoland doet onderzoek naar snel internet, 18 oktober 2017
Er wordt informatie gevraagd over het internetaanbod, of deze voldoet aan de verwachtingen, hoe de verbindingen gebruikt worden en welke er wensen zijn.

Living labs vooral nog lokale beloftes, 18 oktober 2017
Volgens het Rathenau Instituut hebben living labs de belofte in zich om kennis te ontwikkelen voor maatschappelijke vraagstukken, maar verdienet niet ieder living lab die naam.

‘BIT-rapport over basisregistratie was ondermaats’, 17 oktober 2017
Uit stukken in handen van NRC blijkt dat er felle kritiek was over vermeende feitelijke onjuistheden in het rapport en de werkwijze van de rapporteurs van het Bureau ICT-toetsing.

‘Computer kan uiteindelijk iedere rechter vervangen’, 17 oktober 2017
Volgens Jaap van den Herik, hoogleraar informatica en recht aan de Universiteit van Leiden, hebben juristen de kracht van zelflerende programma's nog niet in de gaten.

Nederland ICT kraakt kritische noot over GDI in regeerakkoord, 17 oktober 2017
De brancheorganisatie vindt het raar dat de digitale infrastructuur privaat gefinancierd wordt, terwijl andere infrastructuren miljarden aan publieke investeringen ontvangen.

Motie voor hacktest IoT-apparaten aangenomen, 17 oktober 2017
Een motie van over hacktests op Internet of Things (IoT)-apparatuur is aangenomen. Hijink (SP) pleitte voor hacktests waardoor de veiligheid van IoT-apparatuur toeneemt.

VNG bezorgd over kosten Digitaal Stelsel Omgevingswet, 17 oktober 2017
Door het uitstel van de inwerkingtreding van de Omgevingswet nemen onder meer de kosten voor gemeenten toe. De VNG-commissie Ruimte en Wonen is daarover bezorgd.

Q&A over KRACK-aanval op Wifi-standaard WPA2, 16 oktober 2017
Onderzoekers hebben een nieuwe aanval ontwikkeld op WPA2. Het komt er op neer dat de beveiliging die WPA2 biedt te omzeilen is door verschillende kwetsbaarheden.

Rome zoekt alternatieven voor gesloten software, 16 oktober 2017
Nadat de Italiaanse stad in 2016 besloot om de stap te zetten naar vrije en open source software, wordt nu de daad bij het woord gevoegd. Zo draait in 2018 een pilot rond Linux.

IBD publiceert CISO-Toolkit Nederlandse gemeenten, 16 oktober 2017
Volgens de Informatiebeveiligingsdienst moet de toolkit de positie van de CISO (chief information security officer) versterken, die binnen gemeenten een spilfunctie heeft.

Nulmeting over gebruik open data bij gemeenten, 16 oktober 2017
Begin 2017 hadden 42 gemeenten (11 procent) bijna 2000 datasets over uiteenlopende onderwerpen als open data ontsloten, waarvan de meeste in een herbruikbaar formaat.

‘Gezondsheidszorg kan flink besparen door inzet AI-chatbots’, 16 oktober 2017
Besparingen als gevolg van de inzet van chatbots op basis van artificial intelligence (AI) zullen de komende jaren stijgen van 2,8 miljoen dollar naar 3,6 miljoen dollar wereldwijd.

Samenwerking in cybersecurity grootschalig getest, 16 oktober 2017
Zo’n zestig publieke en private partners hebben meegedaan aan een nationale cyberoefening. Zo werd een indruk gekregen van hoe het met de digitale weerbaarheid is gesteld.

‘Microsoft schendt wet bij verzameling persoonsgegevens’, 13 oktober 2017
Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens verwerkt Microsoft ongevraagd via Windows 10 persoonsgegevens van gebruikers.

‘Wat als AI de menselijke intelligentie overstijgt?’, 13 oktober 2017
Artificiële intelligentie (AI) kan ons leven verrijken en vergemakkelijken, maar ook beheersen en overnemen. Het kan ons welvaart brengen, maar ons ook vernietigen.

Nederlanders positief over komst zelfrijdend transportsysteem, 13 oktober 2017
Een meerderheid van de Nederlanders staat positief tegenover de introductie van zelfrijdende auto’s, maar die auto's kunnen zich weinig fouten (zoals ongelukken) veroorloven.

Onderzoek naar digitale volwassenheid organisaties, 13 oktober 2017
‘Denk meer op de lange termijn’. Dat is een van de adviezen die gegeven wordt in een onderzoek naar digitale volwassenheid van organisaties. ‘Kijk tien of twintig jaar vooruit’.

WRR-voorzitter: Kijk ook naar schaduwkant technologie, 13 oktober 2017
Volgens Corien Prins gaat de aandacht te veel uit naar de kansen die technologie biedt, zonder daarbij goed na te denken over de risico’s. “Daar moeten we goed over nadenken.”

Op 1 november duidelijkheid over doorgaan referendum ’sleepwet’, 13 oktober 2017
De Kiesraad maakt op woensdag 1 november in een openbare zitting bekend of een referendum plaatsvindt over de Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (‘sleepwet’).

‘Omgevingsbeleid dreigt technocratische exercitie te worden’, 12 oktober 2017
Volgens Ries van der Wouden (Planbureau van de Leefomgeving) is het voor alles een maatschappelijke opgave en zou het moeten gaan over de leefwereld van de burgers.

'Gemeenten belangrijk bij toegankelijk maken technologie', 12 oktober 2017
Om de inclusie van mensen met een (visuele) beperking écht te vergroten, is inspanning nodig van zorgorganisaties en belangenverenigingen, maar ook van gemeenten en MKB.

Amerikaanse staatsecretaris van Justitie wil ‘veilige encryptie’, 12 oktober 2017
De staatssecretaris roept techbedrijven op om 'verantwoordelijke encryptie' te ontwikkelen, waarbij het mogelijk is de versleuteling van bestanden ongedaan te maken.

Overwijssel, Zwolle en Kampen leren van IT-transformatie, 12 oktober 2017
De provincie Overijssel en de gemeenten Kampen en Zwolle hebben onderschat hoe complex de invoer van één nieuw gezamenlijk systeem voor servers en dataopslag was.

Bureau BIT vindt huidige ontwerp DSO een ‘te grote stap’., 12 oktober 2017
Bureau ICT-toetsing maakt zich zorgen over de ontwikkeling van het digitale stelsel van de Omgevingswet en adviseert het stelsel flink te reduceren omdat het te complex is.

Twijfels digitale infrastructuursector over regeerakkoord, 12 oktober 2017
Stichting DIN is blij met de ‘digitale component’ in het Regeerakkoord, maar ziet weinig terug van de gewenste investeringen in digitale innovaties en infrastructuur.

Wereldwijd samenwerkingsverband tegen cybercrime, 11 oktober 2017
Tien landen hebben begin deze week een wereldwijd samenwerkingsverband opgericht onder de naam Global EPIC. Doel is om een vuist te maken tegen digitale dreigingen.

Omgevingswetnavigator voor provincies beschikbaar, 11 oktober 2017
In de navigator staan antwoorden op vragen als wat relevant is voor een provincie als het gaat om de Omgevingswet en hoe een provincie weet wanneer zij waaraan moet werken.

Werknemers slordig met ICT-bedrijfsapparatuur, 11 oktober 2017
Zo worden de meeste werkcomputers en -laptops alleen beveiligd met een wachtwoord (92%) en worden ook mee naar huis genomen om voor privédoeleinden te worden gebruikt.

Wat zijn juridische gevolgen van Agile-softwareontwikkeling?, 11 oktober 2017
Volgens Nick Vrugt is de kans dat een Agile-project mislukt relatief klein, maar als het mislukt dan zijn er ook minder mogelijkheden om juridische stappen te ondernemen.

‘Blockchain maakt eindelijk democratische internetbelofte waar’, 11 oktober 2017
Volgens Marloes Pomp geeft blockchain de mogelijkheid om democratische waarden als privacy, keuzevrijheid en non-discriminatie te herstellen.

Akkoord over tariefstructuur DigiD, MijnOverheid, Digipoort, 10 oktober 2017
De gekozen tariefstructuur, waarbij afnemers vanaf duizend eenheden gaan betalen, is volgens het Nationaal Beraad uitlegbaar, eerlijker en biedt transparantie.

Minister met feitenrelaas over stopzetten en afbouw oBRP , 10 oktober 2017
Demissionair minister Plasterk (BZK) gaat uitgebreid in op de 110 vragen die gesteld zijn naar aanleiding van het beëindigen van operatie BRP (Basisregistratie Personen).

Capgemini stuurt aan op hoger beroep in arbitragezaak SVB, 10 oktober 2017
Het IT-bedrijf heeft de intentie om in hoger beroep te gaan tegen een uitspraak van het Nederlands Arbitrage Instituut. De zaak draait om een geschil met de SVB.

Gratis EU-wifi vanaf 2020 realiteit , 10 oktober 2017
Met de goedkeuring van het WIFI4EU-plan trekt de EU 120 miljoen euro uit om gratis wifi beschikbaar te stellen in bibliotheken, parken, gemeentehuizen en andere publieke plekken.

'Einddatum transitie Omgevingswet niet in het geding', 10 oktober 2017
Het uitstel van de Omgevingswet (van 01/07/19 naar 01/01/21) heeft volgens demissionair minister Schultz geen gevolgen voor de uiteindelijke einddatum van de transitie in 2029.

OSF verbaasd over wijziging regeling Handelsregister, 10 oktober 2017
Volgens de Open State Foundation matcht een voorgestelde wijziging van het Handelsregister niet met de Wet hergebruik overheidsinformatie en de Wet markt en overheid.

Start marktconsultatie voor elektronische identificatie, 9 oktober 2017
De marktconsultatie moet inventariseren of private organisaties elektronische identificatiemiddelen kunnen leveren die passen bij de eisen en wensen van de overheid.

Haagse veiligheidscampus HSD krijgt forse uitbreiding, 9 oktober 2017
Tijdens de internationale vastgoedbeurs Expo Real in München is een intentieovereenkomst getekend voor de huur van 4000 m2 in het voormalige ministerie van SZW.

'De donkere kant van verandering was nog nooit zo zichtbaar', 9 oktober 2017
De overheid heeft de dringende taak om na te gaan hoe we onszelf in een tijdperk van radicale innovatie en transitie kunnen herdenken. Dat vindt technologie-ondernemer Peter Hinssen.

VNG brengt wet- en regelgeving Omgevingswet in kaart, 9 oktober 2017
De Omgevingswet is complex. Om een beetje duidelijk te geven heeft de VNG een overzicht gemaakt van de wet- en regelgeving (tot dusver) rondom die nieuwe wet.

Fryslân verstrekt lening om snel internet los te trekken, 9 oktober 2017
Binnen drie jaar moet minimaal 90 procent van de adressen in de Friese buitengebieden beschikken over snel internet. Daarbij gaat het om ongeveer 20.000 potentiële aansluitingen.

‘Centraal meldpunt rondom AVG is voor de hand liggend’ , 6 oktober 2017
Een van de aandachtspunten bij de ontwerpbegrotingen 2018 van BZK is het opzetten van een centraal meldpunt rondom de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

VS koploper als het gaat om kunstmatige intelligentie, 6 oktober 2017
Als het gaat om kunstmatige intelligentie maakt Europa wel vorderingen, maar moet het afleggen tegen China en met name de VS. Dat wijst onderzoek van McKinsey uit.

Kamerlid wil betere beveiliging Internet of Things-apparatuur, 6 oktober 2017
SP-Kamerlid Hijink heeft een motie ingediend waarin de regering verzocht wordt hacktests te laten uitvoeren op IoT-apparatuur en een lijst te publiceren van onveilige apparaten.

VNG: ‘veel wensen gemeenten nog niet mee in Wet GDI’, 6 oktober 2017
De Wet GDI moet in 2019 in werking treden. Voorlopig twijfelt de VNG echter nog aan het wetsvoorstel.

BikeBlockchain stroomlijnt proces diefstal e-bike, 6 oktober 2017
In de blockchain doen partijen als politie, verzekeraars en fietsenbezitters mee die informatie over e-bikes met elkaar delen.

Little big brothers are watching you, 6 oktober 2017
Het Rathenau Instituut heeft een lijst gemaakt van wat speelt op het gebied van horizontale privacy. Daarbij gaat het om het online zetten van foto’s/filmmateriaal door burgers.

‘Referendum wordt gecombineerd met raadsverkiezingen’, 5 oktober 2017
Voorwaarde is wel dat er voor 16 oktober minimaal 300.000 handtekeningen binnen zijn voor het raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Resultaten halverwege actieplan Open Overheid 2016/juni 2018, 5 oktober 2017
Nadat eerder een conceptversie beschikbaar was, is nu de definitieve tussentijdse zelfevaluatie van het Actieplan Open Overheid 2016-2018 verschenen.

Vijf winnaars blockchain-competitie provincie Groningen, 5 oktober 2017
Een wedstrijd om met blockchain-technologie problemen op te lossen op het gebied van overheidsdiensten, energie en gezondheidszorg, heeft 38 inschrijvingen opgeleverd.

‘Overheid op afstand’ leidt tot andere rol voor die overheid , 5 oktober 2017
’Als de overheid niet aanhaakt bij digitalisering, dan worden bepaalde taken afgestoten of door andere platforms overgenomen’. Dat zegt Menno Lanting in gesprek met ICTU.

Nederland bevindt zich in kopgroep privacybescherming, 5 oktober 2017
Uit onderzoek van de Universiteit Leiden blijkt dat Nederland het vaak bovengemiddeld goed doet als het gaat om de bescherming van persoonsgegevens. Duitsland is koploper.

Nationale Big Data infrastructuur geeft boost aan onderzoek, 5 oktober 2017
Om de waarde van gedistribueerde datasets te ontsluiten is een infrastructuur nodig voor het delen van data en high performance computing. Dat vinden TNO, SURFsara en de UvA.

Ambtenaar vrij laconiek over digitale veiligheid, 4 oktober 2017
Uit het Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek blijkt dat vijf procent van de ambtenaren zich veel zorgen of zeer veel zorgen over digitale veiligheid.

Privacy Impact Assessment nieuw model binnen rijksdienst, 4 oktober 2017
Minister Plasterk (BZK) heeft de Privacy Impact Assessment (PIA) aangeboden. De PIA is onder meer toegesneden op de Europese privacyregels die zullen gelden per 25 mei 2018.

BZK gestart met consultatie digitale toegankelijkheid overheid, 4 oktober 2017
Tot 13 november kunnen belangstellenden hun mening geven over de digitale toegankelijkheid van de overheid, met name van belang voor ouderen en personen met een beperking.

Ruim dertig inzendingen voor ’Stuiveling-award’, 4 oktober 2017
De tweede editie van de Stuiveling Open Data Award (SODA) heeft 31 inzendingen opgeleverd. De winnaar wordt op 16 november bekendgemaakt tijdens het Jaarcongres ECP.

Friese havenstad komt officiële bescheiden thuis afleveren , 4 oktober 2017
De Friese gemeente Harlingen gaat volgend jaar reisdocumenten en gehandicaptenparkeerkaarten op aanvraag thuis bezorgen. Dat blijkt uit de nieuwe begroting.

Commissieleden sturen aan op feitenrelaas over ICT-drama, 3 oktober 2017
De vaste Tweede Kamercommissie van BZK heeft 110 vragen gesteld aan demissionair minister Plasterk over het stopzetten van operatie Basisregistratie Personen (oBRP).

EC vraagt mening over hergebruik overheidsinformatie, 3 oktober 2017
Tot dinsdag 12 december is op de website van de Europese Commissie een openbare raadpleging te vinden waarbij het onderwerp hergebruik van overheidsinformatie is.

‘Aanname sleepnetwet schendt geen mensenrecht’, 3 oktober 2017
Peter Olsthoorn vindt een raadgevend referendum over uitgebreide bevoegdheden van inlichtingendiensten een onjuist middel. Volgens hem vatten de initiatiefnemers het te licht op.

‘Door gebruiker centraal te stellen, krijg je andere overheid’ , 3 oktober 2017
Larissa Zegveld vindt het raar dat sommige mensen die werken voor de overheid alleen maar de vinkjes checken zodra zij hun organisatie binnenstappen.

Zorginstellingen doen steeds meer aan IT-outsourcing, 3 oktober 2017
Uit onderzoek blijkt dat ruim zes op de tien zorgorganisaties meer activiteiten te gaan uitbesteden, met name vanwege de verwachte kwaliteitswinst in de primaire zorgprocessen.

KiM over gebruik drones in personen- en goederenvervoer, 3 oktober 2017
Uit onderzoek van het KiM blijkt dat drones een alternatief voor bestaande modaliteiten kunnen zijn, bijvoorbeeld wanneer een minister voor spoedoverleg naar Brussel moet.

Kamervragen over handel en wandel The Hague Security Delta, 2 oktober 2017
Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) heeft vragen gesteld aan de minister van VenJ over de werkwijze van The Hague Security Delta. Aanleiding is een artikel in De Correspondent.

Staatsgeheime gegevens DNB blijven bewaard in de kluis, 2 oktober 2017
De Nederlandsche Bank is van plan om alle digitale gegevens bij een externe partij onder te brengen, uitgezonderd de gegevens die vallen onder het kopje ‘staatsgeheim’.

Weinig Nederlanders nemen maatregelen tegen cybergevaren , 2 oktober 2017
Nederlanders zijn naïef, onderschatten de gevaren en overschatten hun eigen cybersecurity skills. Dat werd duidelijk bij de start van de nieuwe campagne van Alert Online.

Duitse inlogmiddel als eerste klaar voor eIDAS, 2 oktober 2017
Vanaf 29 september 2018 moeten Europese burgers en bedrijven kunnen inloggen met hun eigen nationale inlogmiddel. Duitsland is daar met het Neuer Personalaussweis klaar voor.

'E-health mist wetenschappelijke onderbouwing', 2 oktober 2017
Volgens Lilian Lechner heeft e-health de zorg veel te bieden, maar moet het wel wetenschappelijk onderbouwd ontwikkeld worden en ook is een keurmerk nodig.

DSW voelt zich ‘gepiepeld’ bij bouw nieuwe pgb-site, 2 oktober 2017
Zorgverzekeraar DSW zegt door gemeenten, uitkeringsinstantie SVB en het ministerie van VWS tegengewerkt te worden bij de bouw van een gebruiksvriendelijke pgb-website.

Provincie Limburg investeert in CBS-project op campus Heerlen, 2 oktober 2017
De provincie Limburg heeft een subsidie van 2 miljoen euro toegekend aan het Center for Big Data Statistics, specifiek aan de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen.

Oordeel computer sluit niet aan bij oordeel echte rechter, 2 oktober 2017
Uit een experiment, waarbij twee rechtszaken zowel aan een echte rechter als aan een computer werden voorgelegd, blijkt dat de computer de rechter nooit kan vervangen.

Toezichthouders gaan internationaal meer gegevens delen, 29 september 2017
Privacytoezichthouders wereldwijd hebben afspraken gemaakt om effectiever samen te gaan werken bij handhaving en nationale belemmeringen weg te nemen.

‘Blockchain zet ook notariswereld op de kop’ , 29 september 2017
Volgens René Penning de Vries van EZ is Nederland het eerste land dat werkt aan blockchain-hypotheken. Daardoor zouden notarissen op den duur overbodig worden.

EC zet certificatie in om cybersecuritymarkt te versterken, 29 september 2017
De Europese Commissie zet in op een vrijwillig framework voor certificatie, waarbinnen certificatieschema’s kunnen worden ontwikkeld die geldig zijn in heel de EU.

Vlaamse gemeentewebsites kwetsbaar voor cybercriminelen, 29 september 2017
Eén op de vijf Vlaamse gemeentewebsites gebruikt geen veilige HTTPS-verbinding voor hun digitaal loket. Staatssecretaris De Backer spreekt van "een onaanvaardbare situatie".

Transparante Laadpaal gelanceerd, 29 september 2017
De Transparante Laadpaal maakt de onzichtbare logica zichtbaar door een display waarin te zien is hoe de stroom verdeeld wordt tussen de ladende elektrische auto’s.

Derde aantal ondertekenaars sleepnet-referendum is binnen, 28 september 2017
Voor een raadgevend referendum over de tapwet of sleepwet zijn tot nu toe meer dan 100.000 handtekeningen binnengehaald. Er zijn 300.000 handtekeningen nodig.

Besluit tariefstructuur MijnOverheid en DigiD op 5 oktober , 28 september 2017
Op 5 oktober komt het Nationaal Beraad opnieuw bij elkaar om een breed gedragen besluit te nemen over de voorgestelde tariefstructuur van MijnOverheid en DigiD.

Digitalisering van rechtspraak vergt meer tijd dan gepland, 28 september 2017
Het voornemen om digitaal procederen in het voorjaar van 2018 in alle arrondissementen verplicht te stellen, lijkt niet haalbaar. Het invoeringstempo wordt te hoog geacht.

App richt zich op jongeren én professionals (hulpverleners), 28 september 2017
De VNG en jeugdbranches hebben de PrivacyApp Jeugdhulp en jeugdbescherming gelanceerd. Het geeft antwoord op vragen rond privacyrechten van jongeren.

Fryslân stimuleert ‘zelfredzaamheidrobot’ dementerende, 28 september 2017
De provincie Fryslân verleent een subsidie van 98.500 euro aan een project waarbij een robot mensen met een beginnende dementie kan helpen in hun dagelijkse zorg.

‘Nieuwe privacywet is een nieuwe wind en geen orkaan’, 28 september 2017
Federaal staatssecretaris De Backer (België) beschouwt de nieuwe Europese privacywet als een "opportuniteit" voor bedrijven om zich te bezinnen over hoe zij omgaan met data.

EZ pakt flink uit met geld voor scale-ups en startups, 28 september 2017
Het ministerie van EZ heeft 100 miljoen euro aan extra financiering voor scale-ups bekendgemaakt. Daarnaast is er via fondsen en regeling nog eens 150 miljoen euro beschikbaar.

Aantal datalekken in openbaar bestuur verdubbelt, 27 september 2017
Het aantal datalekken in het openbaar bestuur dreigt dit jaar te verdubbelen. In de eerste zes maanden werden al 940 nieuwe gevallen gemeld.

KPN levert IoT als dienst met KPN Things, 27 september 2017
Telecom- en ict-dienstverlener KPN start onder de naam KPN Things een dienst voor internet of things-toepassingen (IoT) voor de zakelijke markt.

Plasterk geeft programmatuur en broncode oBRP vrij, 27 september 2017
De meest actuele versies van de ontwikkelde programmatuur voor de operatie Basisregistratie Personen en bijbehorende documentatie worden openbaar gemaakt.

KvK alerter op dubieus adres in Handelsregister, 27 september 2017
De Kamer van Koophandel (KvK) gaat gaat met permanente data-analyse risico-adressen doorlichten om de kwaliteit van het Handelsregister te verbeteren.

Onafhankelijke Europese berichtenapp gewenst, 27 september 2017
Ellen Timmer vindt het hoog tijd dat de Europese overheid een onafhankelijke en geaudite berichtenapp ontwikkelt of dat zo’n app met steun vanuit de EU wordt ontwikkeld.

'Maak álle kinderen digitaal vaardig', 27 september 2017
Bedrijven en overheden moeten een brede coalitie vormen en écht werk maken van een globaal digitaal beleid. Nu zijn het veel te veel versnipperde initiatieven, aldus Ann Caluwaerts.

3D zorgt voor doorbraak in scheepsbouwsector , 27 september 2017
Het RAMLAB heeft ’s werelds allereerste 3D-geprinte scheepsschroef gefabriceerd, die alle kwaliteitskeuringen heeft doorstaan. Binnenkort volgt een tweede 3D-exemplaar.

Hart gebruikt als veilige verificatiemethode, 27 september 2017
Onderzoekers zouden een ‘hartscanner’ hebben ontwikkeld dat de vorm en grootte van de vorm van een persoon vastlegt om diens identiteit te verifiëren.

GroenLinks eist opheldering over onderzoek transparantiewet, 26 september 2017
Kamerlid Özütok (GL) wil opheldering over een mail van een topambtenaar waarin staat dat een onderzoek naar de kosten van de Woo is ingesteld, met als doel deze wet te blokkeren.

Datum e-factureren uitgesteld, 26 september 2017
Waarschijnlijk zijn decentrale overheden en andere overheidsorganisaties pas per april 2019 verplicht om e-facturen van ondernemers te accepteren.

‘Nederland heeft digitale Deltawerken nodig’, 26 september 2017
Volgens secretaris-generaal Maarten Camps van Economische Zaken heeft ons land Digitale Deltawerken nodig. Een gaatje in de digitale dam kan grote gevolgen hebben, aldus Camps.

Hoe blockchain veilig en betrouwbaar in te zetten?, 26 september 2017
Rhodia Maas, directeur van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, ziet het wel gebeuren dat we onze identiteit, onder invloed van blockchain, via de mobiele telefoon gaan beheren.

Groeiend aantal ziekenhuizen zet online deuren open , 26 september 2017
Een op de drie ziekenhuizen geeft patiënten toegang tot hun eigen medische gegevens en mogelijkheden om bijvoorbeeld afspraken te maken. Vorig jaar lag dit op 25 procent.

Lancering digitaal platform Kennisnetwerk Informatie en Archief, 26 september 2017
Informatie- en archiefprofessionals kunnen elkaar voortaal digitaal ontmoeten op KIA (kia.pleio.nl), een samenwerking van het Nationaal Archief, KVAN/BRAIN en Archief 2.0.

Translink kreeg 377 verzoeken van DUO om studentgegevens, 25 september 2017
DUO heeft vanaf 28 augustus 2015 in 377 gevallen informatie over het reisgedrag van een student opgevraagd. In 307 van die gevallen is misbruik met de uitwonendenbeurs vastgesteld.

Pensioenfederatie ontzet over kosten DigiD en Berichtenbox, 25 september 2017
DigiD en de Berichtenbox van Mijnoverheid gaan pensioenfondsen jaarlijks zeker 2 miljoen euro kosten. Dat zal worden doorberekend aan iedereen die een pensioen opbouwt of krijgt.

DTC geeft ondernemers advies over cybersecurity, 25 september 2017
In 2018 start het Digital Trust Centre (DTC), waarin door ondernemers wordt gewerkt aan digitale veiligheid en ook wordt gekeken naar economische kansen voor die ondernemers.

‘Bewindslieden en bestuurders moeten zich laten bijscholen’, 25 september 2017
Inge Philips vindt dat er binnen de overheid veel gepraat wordt over digitale veiligheid, maar dat gesegmenteerd werken én gebrek aan urgentiegevoel voortgang in de weg staan.

Quickscan impact Wet open overheid gebaseerd op 'dun ijs', 25 september 2017
Volgens de Open State Foundation is het onderzoek naar de kosten van de invoering van de Woo gebaseerd op te grove schattingen, grote verschillen in inschattingen en aannames.

Gemeenten Den Haag daagt hackers uit, 25 september 2017
Als eerste gemeente in Nederland nodigt de gemeente Den Haag ethische hackers uit om haar ICT-omgeving serieus te testen op kwetsbaarheden.

‘Paar maanden uitstel voor betaalregels PSD2’, 25 september 2017
De invoering van de Europese betaaldienstenrichtlijn Payment Services Directive II (PSD2) per 13 januari 2018 is "niet langer realistisch", aldus minister Dijsselbloem.

VodafoneZiggo levert vaste communicatie gemeenten , 22 september 2017
Vanaf 2018 zullen zo’n tweehonderd gemeenten diensten voor vaste data, vaste spraak en internet gaan afnemen onder het nieuwe contract.

Havenbedrijf en Rotterdam starten blockchain-fieldlab, 22 september 2017
Doel is om concrete toepassingen te ontwikkelen. De regionale ontwikkelingsmaatschappij Innovation Quarter ondersteunt het initiatief.

Gemeentelijke database sekswerkers verboden, 22 september 2017
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft besloten dat gemeente Den Haag de persoonsgegevens van prostituees niet mag registreren.

I&M communiceert onveilig met inwoners Lelystad, 22 september 2017
De persoonlijke gegevens van inwoners van Lelystad, die zich inschreven voor een voorlichtingsbijeenkomst, gingen onbeveiligd over de 'lijn'.

Een referendum over privacy dient zich aan., 22 september 2017
Goede kans dat u zich binnenkort in een referendum mag uitspreken over een nieuwe wet die de bevoegdheden van de inlichtingendiensten regelt.

Ze moesten Nederland veiliger maken, maar bouwden vooral luchtkastelen, 22 september 2017
Vier jaar geleden richtten bedrijven, de overheid en universiteiten The Hague Security Delta op.

Leiden start met lokaal mediafonds , 21 september 2017
Leiden onderkent het belang van lokale media en daarom stelt het college nu voor een stimuleringsfonds voor de lokale journalistiek op te richten.

75 miljoen voor Belastingdienst gaat niet naar ICT, 21 september 2017
Dit geld moet gebruikt worden als de door staatssecretaris Wiebes geplande reorganisatie van de fiscus gevaar loopt.

Vervanging verouderde IT beheer persoonsgegevens, 21 september 2017
De infrastructuur is aan vervanging toe, staat in de begroting van van BZK. “Eind 2017 zijn componenten in de infrastructuur aan het einde van hun levensduur.”

Zo verpest Facebook het internet, 21 september 2017
In plaats van mensen met elkaar in contact te brengen, zorgt Facebook ervoor dat het internet steeds verder fragmenteert.

OV 9292 zo goed als zeker overgenomen door Translink, 21 september 2017
Uiteindelijk bepalen alle ov-vervoersbedrijven - aandeelhouders en/of contribuanten - of het samengaan doorgaat en die lijken daarvoor wel te voelen.

Aan informateur: Digitalisering vereist meer samenwerking, 20 september 2017
VNG, IPO en UvW willen met een schrijven aan informateur Zalm extra benadrukken dat de grootste uitdaging tot echt een digitale is.

Het zal in 2019 weer miljarden regenen bij de frequentieveiling, 20 september 2017
Nu de laatste frequenties zijn vastgesteld, maken mobiele providers zich op voor de veiling van 2019. Die gaat miljarden kosten.

Rijk ziet GEMMA als voorbeeld, 20 september 2017
De gemeentelijke richtlijnen voor gegevensmanagement, de Gemeentelijke Model Architectuur, worden overgenomen door de NORA, de richtlijnen voor de gehele overheid.

Hoe burgers meer macht krijgen met Open Data, 20 september 2017
Hoe krijg je als inwoner van een stad meer kans om je eigen leefomgeving vorm te geven? Door het gebruik van Open Data, zegt Ben Wellington in dit interview.

Defensie wil innoveren via startups, 20 september 2017
Hiertoe is het Team FRONT (Future Relevant Operations in Next generation Technology) opgericht. Zo meldt minister Hennis (Defensie) in haar nieuwe begroting.

Politie zoekt nieuwe bestrijders cybercrime, 20 september 2017
Ook is het streven meer onderzoeken naar cybercrime te starten: 310 reguliere zaken en vijftig complexe. Ransomware krijgt volgend jaar extra aandacht.

Plasterk schuift eindbrief Operatie BRP voor zich uit, 20 september 2017
Demissionair minister Plasterk houdt zich niet aan zijn toezegging om uiterlijk 15 september de Tweede Kamer te informeren over de beëindiging van de operatie BRP.

Justitie zet flink in op bestrijding cybercrime, 20 september 2017
Tot 2022 krijgt VenJ jaarlijks 26 miljoen euro extra voor ‘digitale veiligheid’. Dit komt bovenop de 13 miljoen die het ministerie vorig jaar al extra kreeg als ‘eerste urgente impuls’.

'Vicrea dwingt tariefsverhoging gemeenten af' , 19 september 2017
Geoberaad, dat namens 152 getroffen gemeenten het gesprek met het softwarebedrijf, adviseert gemeenten daarom de contracten met Vicrea te herijken.

‘Meedoen’ vooral nog voor hoger opgeleiden, 19 september 2017
Deelname van lager opgeleiden aan de participatiesamenleving blijft achter, aldus de evaluatie van vier jaar participatiesamenleving.

Blockchain zet verzekeraarswereld op zijn kop, 19 september 2017
Blockchain wordt steeds meer gezien als strategisch wapen, ook in de verzekeraarsbranche. Verzekeraars als Achmea en Aegon zien veel potentie in de technologie.

Eindhoven toont uitzendrobots in Dutch Design Week, 19 september 2017
Eindhoven krijgt een tentoonstelling van robots die het werk van uitzendkrachten aanvullen. Het gaat om futuristische scenario's waarin robots worden ingezet.

‘Meedoen’ vooral nog voor hoger opgeleiden, 19 september 2017
Deelname van lager opgeleiden aan de participatiesamenleving blijft achter, aldus de evaluatie van vier jaar participatiesamenleving.

Blok: Politie snel af van weiger-imago, 18 september 2017
De politiedienst die internationale opsporingsinformatie verwerkt, is druk bezig een personeelstekort en rammelende ict-systemen aan te pakken.

Succesfactoren digitale toegankelijkheid onderzocht, 18 september 2017
UTwente en Stichting Accessility bekijken waarom het sommige organisaties lukt om een toegankelijke website te maken voor mensen met beperkingen en andere niet.

Informatie raad als open data, 18 september 2017
Zestien gemeenten werken aan een standaard om raadsinformatie als open data aan te bieden. Het aantal deelnemende gemeenten moet stijgen naar honderd.

'Gemeenten nog huiverig voor ethische hackers', 18 september 2017
Steeds meer overheden huren goedaardige digitale inbrekers in om hun – vaak zeer gebrekkige –­ digitale veiligheid te testen.

Fiscus krijgt 75 miljoen extra na ict-debacle, 18 september 2017
In de begroting die het demissionaire kabinet komende Prinsjesdag presenteert, is het bedrag als een buffer voor de Belastingdienst opgenomen.

60.000 handtekeningen voor referendum aftapwet, 18 september 2017
"We hebben goede hoop dat die 300.000 geldige handtekeningen op tijd binnenkomen'', zegt mede-initiatiefnemer Tijn de Vos.

Internettaks dreigt voor webgiganten, 18 september 2017
Internettaks dreigt voor webgiganten. Onder meer Apple, Amazon, Google, Facebook kunnen een belastingaanslag verwachten die hen miljarden gaat kosten.

Organisaties willen openbare aanbesteding software anders , 15 september 2017
Ruim 30 organisaties willen dat wetgeving in EU-landen zodanig wordt ingericht dat software voor de publieke sector beschikbaar wordt gesteld onder een open of vrij licentie.

'Overheid moet afspraken maken over algoritmen', 15 september 2017
Binnen tien jaar zijn algoritmen zo goed geworden dat we niet meer merken hoe ze ons gedrag beïnvloeden. Tijd voor de overheid om goede afspraken te maken over de inzet ervan.

Organisaties denken mee over Actieplan Open Overheid, 15 september 2017
Als het gaat om ‘open’ mag de Nederlandse overheid bij het komende actieplan Open Overheid vooruitstrevender zijn en vooral ‘meer de stoute schoenen aantrekken’.

NVVB pleit voor digitaal aspect in Lijkbezorgingswet, 15 september 2017
De NVVB heeft in een advies aan demissionair minister Schippers over een wetwijziging Wet op de lijkbezorging, gepleit voor het (op termijn) leveren van meer digitale diensten.

Onderzoek naar digitale toegankelijkheid gemeenten, 15 september 2017
Waarom lukt het sommige organisaties wel om hun website toegankelijk te maken voor mensen met beperkingen, en andere niet? Eric Velleman doet er onderzoek naar.

Komende jaren forse groei verwacht van IoT-markt, 14 september 2017
Verizon voorspelt dat de platformmarkt van het Internet of Things (IoT) jaarlijks groeit met 35 procent. In 2020 kent de IoT-markt een waarde van circa 970 miljoen euro.

Raad Heerhugowaard prikkelt jongeren met Vlogfestival, 14 september 2017
Dit najaar kunnen alle Heerhugowaardse jongeren in een Vlogfestival hun mening delen over de gemeente. Het festival is een initiatief van de gemeenteraad.

Hoogleraar waarschuwt voor 'duistere kant' quantumcomputers, 14 september 2017
De veiligheid van internet loopt gevaar door de komst van quantumcomputers. Zorgen zijn er met name over privégegevens, financiële en medische dossiers, maar ook staatsgeheimen.

‘Vorm Enisa om tot Europees Agentschap voor Cybersecurity’, 14 september 2017
Voorzitter Junkcer van de Europese Commissie vindt dat er meer cyberdefensie nodig is en wil onder meer Enisa omvormen tot een 'Europees Cybersecurity Agency'.

Inspectie gaat instellingen onderzoeken op gebruik e-health, 14 september 2017
De Inspectie voor de Gezondheidszorg is positief over de mogelijkheden van e-health, maar vindt ook dat de kwaliteit en veiligheid van de zorg niet in het geding mogen komen.

Brabantse gemeenten gaan kentekens auto’s scannen , 13 september 2017
In strijd tegen diefstallen gaan de gemeenten Vught en Heusden op toegangswegen camera’s plaatsen die kentekens scannen en verdachte voertuigen direct herkennen.

Europese Commissie geeft geld onderzoek toekomst 5G, 13 september 2017
Een consortium van Europese bedrijven en instellingen hebben 7,7 miljoen euro van de Europese Commissie gekregen om onderzoek te doen naar de toekomst van 5G-technologie.

Impactanalyse naar gevolgen verplichting digitaal procederen, 13 september 2017
KING gaat een impactanalyse uitvoeren die inzicht moet bieden in de gevolgen van de verplichting om digitaal te procederen voor de bedrijfsvoering van gemeenten.

Ook Vlaamse gemeenten bezig met ‘digitale aangifte overlijden’, 13 september 2017
Na eerder succes in Nederland, zijn de gemeenten Lier en Bonheiden in Vlaanderen een pilot gestart om het proces van aangifte van een overlijden te vereenvoudigen.

Argumenten voor goede kunstmatige intelligentie, 13 september 2017
Hoe reëel zijn de dromen en angsten over kunstmatige intelligentie? In zijn oratie vertelt Bart Verheij over goede kunstmatige intelligentie en hoe dat is te bereiken.

Onderzoek 'persoonlijke gegevens' door naar nieuw kabinet, 12 september 2017
Minister Plasterk laat het beleid omtrent digitaal inzage en regie op persoonlijke gegevens over aan zijn opvolger. Dat staat in een brief die hij heeft gestuurd naar de Tweede Kamer.

Medewerkers zijn de achilleshiel van cyberbeveiliging, 12 september 2017
De tijden dat je een nepmail vrij makkelijk kon herkennen aan taalfouten en slecht geformuleerde zinnen, zijn voorbij. Cybercriminelen worden steeds slimmer.

‘Vertrouwelijkheid medische informatie is essentieel’, 12 september 2017
Patiënten moeten er op kunnen vertrouwen dat de bescherming van medische gegevens goed is geregeld. Dat schrijft minister Schippers n.a.v. het grote aantal onbeveiligde zorgsites.

Actuele cijfers Vreemdelingenketen online beschikbaar, 12 september 2017
Het ministerie van VenJ publiceert sinds kort open datasets over de vreemdelingenketen, met cijfers over Vertrek, Toelating asiel, Toelating voor werk, studie en gezin, en Opvang.

Onderzoek: Nederlanders slecht op hoogte van privacy , 12 september 2017
Meer dan de helft weet niet wat zij moeten doen om de online privacy te beschermen. Tweederde weet niet wat er gebeurt met de informatie die zij online achterlaten.

‘Leveranciers gemeente het probleem voor Whatsapp’, 11 september 2017
WhatsApp stelde in een reactie aan Whatsappen.nl dat er geen verbod op communicatie tussen gemeenten en burgers is.

Startup Officers slaan brug tussen overheid en startups, 11 september 2017
Om startups directe toegang tot de overheid te geven is een netwerk van Startup Officers opgezet die bij ministeries, gemeenten, provincies en uitvoeringsorganisaties werken.

Nederland investeert te weinig in basis digitale samenleving, 11 september 2017
Hoogleraar Wil van der Aalst vindt dat onze digitale samenleving te veel afhankelijk is van anderen, met name Amerikaanse bedrijven. Hij wil meer actie vanuit de overheid.

Extra regie nodig bij uitbesteding complexe ICT-projecten, 11 september 2017
Grote ICT-outsourcingsprojecten met ingewikkelde contracten, procedures en afspraken, zijn succesvoller met extra regie en aanvullend ‘relationeel’ management.

Ambassadeurs Digitale Gemeenten doen verslag van rondgang, 11 september 2017
De rondgang stemt de ambassadeurs positief, maar er moet nog veel werk worden verzet als het gaat om de omslag van online plaatsen van producten naar digitale dienstverlening.

Hulpdiensten slaan handen ineen bij toepassen van drones, 11 september 2017
Brandweer, politie en Defensie gaan meer samenwerken bij de inzet van drones, het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden en het opleiden van drones-personeel.

Zestien zaken digitaal ingediend in eerste week KEI, 8 september 2017
De Raad voor de rechtspraak is tevreden over de ’soepele start’ rond het programma KEI (Kwaliteit en Innovatie rechtspraak). Sinds 1 september zijn er zestien zaken ingediend.

'Duitse stemtel-software zo lek als een mandje', 8 september 2017
De software die in sommige Duitse deelstaten wordt gebruikt om de uitkomsten van de verkiezingen te verwerken, is niet goed beveiligd. Dat zegt de Chaos Computer Club.

Organisaties richten ICT-lab voor blockchain op, 8 september 2017
Een samenwerkingsverband in Noord-Nederland is van plan een ICT-laboratorium op te richten voor het bedenken, maken en uitproberen van blockchaintoepassingen in het onderwijs.

‘Laat kunstmatige intelligentie voor ons werken’, 8 september 2017
Futuruloog Willem Peter De Ridder vindt dat kunstmatige intelligentie ons leven kan verrijken en vergemakkelijken, maar ook kan beheersen en overnemen.

EU-defensieministers oefenen voor cyberoorlog, 8 september 2017
In Tallinn hebben de EU-defensieministers gisteren een oefening rondom cyberveiligheid gehouden. Zij moesten beslissingen nemen over een denkbeeldige cyberdreiging.

‘Geen aanvullende regulering bescherming persoonsgegevens’, 7 september 2017
Minister Kamp vindt het niet nodig om aanvullende regulering door te voeren om burgers beter te beschermen tegen methoden om hun persoonlijke gegevens te verkrijgen.

Opschaling project raadsinformatie als open data, 7 september 2017
Een projectgroep werkt aan een standaard om raadsinformatie als open data voor hergebruik aan te bieden. Het streven is dat gemeenten de standaard media 2018 in gebruik nemen.

Zorgen Planbureau voor de Leefomgeving over slimme systemen, 7 september 2017
’Slimme technologie’ maakt de leegomgeving onder meer veiliger en duurzamer, maar kan er ook toe leiden dat bepaalde groepen uitgesloten worden van dienstverlening.

‘Bedreigde digitale soorten’ kunnen worden aangemeld, 7 september 2017
In het kader van de eerste International Digital Preservation Day kan belangrijke digitale content die een groot risico loopt om verloren te gaan, worden genomineerd.

Europese subsisie voor UvA-onderzoek over impact blockchain, 7 september 2017
De European Research Council heeft subsidie toegekend aan Balázs Bodó. Hij wil onderzoek doen naar de maatschappelijke impact van blockchain en naar risico’s en beloften.

Fox-IT houdt zeggenschap staat af, 6 september 2017
De Nederlandse staat heeft anderhalf jaar na de verkoop nog geen zeggenschap over het IT-bedrijf dat staatsgeheimen bewaakt.

Fotografen in Vlaanderen ingezet tegen identiteitsfraude, 6 september 2017
Als het aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon ligt, worden de pasfoto’s van burgers straks aangeboden bij het gemeentehuis door betrokken fotografen.

Onderzoek naar categorisering en motieven van cyberactoren, 6 september 2017
Op verzoek van NCSC/WODC heeft de TU Delft onderzocht of op basis van recente wetenschappelijke inzichten de categorisering van cyberactoren aangepast moet worden.

Werkgever mag niet zomaar in privémails kijken, 6 september 2017
Een Roemeens bedrijf heeft de privacy van een werknemer geschonden door zijn chatberichten te monitoren, zo heeft het Europees Hof van de Rechten van de Mens geoordeeld.

Project rondom datastromen en netwerken krijgt financiering , 6 september 2017
Vanuit het programma ‘Responsive Innovations’ is er geld beschikbaar voor een project waarbij datastromen ingezet worden om kruisende infrastructurele netwerken te ontwikkelen.

Privacywaakhond onderzoekt camera’s in reclamezuilen , 5 september 2017
De Autoriteit Persoonsgegevens gaat in gesprek met de NS over camera’s die zijn verwerkt in reclamezuilen op perrons. Ook reclamezuilen in winkelcentra worden mogelijk onderzocht.

Minister Blok verlengt IT-aanvalsplan politie niet, 5 september 2017
Het Aanvalsprogramma Informatievoorziening Politie wordt niet verlengd. Volgens minister Blok (VenJ) is de huidige IT-organisatie in staat het programma over te nemen.

Juridisch probleem voor WhatsAppende gemeenten, 5 september 2017
ICT-jurist Mathieu Paapst denkt dat 53 gemeenten die via WhatsApp burgers te woord staan, mogelijk moeten overstappen naar een ander communicatiemiddel.

Binnenkort digitaal procederen in civiele vorderingszaken?, 5 september 2017
Volgens rechter Dory Reiling gaat het "heel goed" met het digitaal procederen in asiel- en bewaringszaken dat sinds juni van kracht is en wordt negadacht over volgende fasen.

‘Over tien jaar herkennen we ons zorgstelsel niet meer’, 5 september 2017
Volgens Bertalan Mesko zorgen ontwikkelingen en combinaties van technologie zoals AI, IoT, big data/data analytics, blockchain ervoor dat de gezondheidszorg revolutionair verandert.

GS van Noord-Holland maken haast met komst snel internet , 5 september 2017
De provincie Noord-Holland gaat garant staan voor projecten die zich richten op de aanleg van vaste, snelle breedbandverbindingen in het buitengebied.

Dienst Uitvoering Onderwijs streeft naar vriendelijker imago, 5 september 2017
In het kader van een andere aanpak overweegt DUO onder meer om studenten via Instagram en Snapchat te informeren. Ook gaat het mogelijk advertenties plaatsen op Facebook.

De particuliere camera rukt op als hulpje van de politie, 4 september 2017
De politie krijgt steeds meer toegang tot beelden van privé-bewakingscamera’s. Delicten worden zo sneller opgelost.

‘Investeer in innovatie en integrale intelligence’, 4 september 2017
De burgemeester van Eindhoven vindt dat bij de bestrijding van misdaad meer gebruikgemaakt moet worden van intelligente zoekmachines die datastromen doorzoeken en analyseren.

Inleidend verzoek referendum over Wiv toegelaten, 4 september 2017
Een referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten is een volgende fase ingegaan. In die fase moeten er 300.000 handtekeningen binnen zijn gehaald.

Screening met gezichtsherkenning bij nieuwe identiteitskaart , 4 september 2017
Wie in België in de toekomst een nieuwe identiteitskaart of een nieuw paspoort wil, moet zijn of haar pasfoto eerst laten screenen met software voor gezichtsherkenning.

‘De tirannie van gecentraliseerd vertrouwen’, 4 september 2017
Arend Jan Wiersma beschrijft dat met de adoptie van cryptogeld (zoals bitcoin) ook een verschuiving plaatsvindt van vertrouwen. Van centrale partijen naar een decentraal netwerk.

Belastingdienst had beheer kentekenfoto's niet op orde , 4 september 2017
De Belastingdienst heeft niet-relevante gegevens over miljoenen kentekens jarenlang niet verwijderd. Het gaat om verzamelde data over automatische kentekenherkenning.

VS pleiten voor ontwikkeling standaarden AI, 1 september 2017
Het Amerikaanse normalisatie-instituut heeft voorgesteld om standaarden te ontwikkelen voor Artificial Intelligence. NEN onderzoekt ook de wenselijkheid van deze standaarden.

Nieuwe nationale doelstelling e-waste recycling gehaald, 1 september 2017
Nederland heeft vorig jaar 155 miljoen kilo e-waste verwerkt, waaronder 28,3 miljoen kilo ICT-apparatuur. Daarmee voldoet het aan Europese en Nederlandse doelstellingen.

‘Betere cyberveiligheid kan niet zonder budget’, 1 september 2017
Volgens Lokke Moerel vinden alle partijen in de Tweede Kamer dat cybercrime moet worden aangepakt, maar een concrete uitwerking en een bijbehorend budget ontbreken.

Voortgang open access gezondheidssector in kaart gebracht, 1 september 2017
Minister Schippers (VWS) heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot het gebruik en publiceren van open access in de gezondheidssector.

‘Biometrie kan burgers ontdoen van rechten en anonimiteit’, 1 september 2017
Volgens Max Snijder moeten burgers zich afvragen wat zij weggeven door het inzetten van biometrie. Volgens Snijders denken burgers daar steeds minder bij na.

e-Health startups maken kans op flinke financiële injectie , 31 augustus 2017
Vanuit het Rijk komt in totaal twaalf miljoen euro beschikbaar voor subsidiering van e-health startups. Aanvragen kunnen tot en met 16 oktober 2017 ingediend worden.

‘ICT moet ingevoerd moet worden als verplicht vak’, 31 augustus 2017
De politiek zou af moeten dwingen dat ICT op school een verplicht vak wordt. Althans, dat vindt 85 procent van de ondervraagden in een onderzoek van AG Connect.

Autoriteit Persoonsgegevens gevraagd om advies GDI , 31 augustus 2017
Het voorstel voor de Wet generieke digitale infrastructuur (GDI) en de bijbehorende memorie van toelichting zijn voor advies naar de Autoriteit Persoonsgegevens gezonden.

Zorgmeter bespaart Nijmeegse raad veel tijd en moeite , 31 augustus 2017
De gemeenteraad van Nijmegen beschikt sinds kort over een digitale zorgmeter. Hiermee kunnen zij snel en effectief informatie vinden over bijvoorbeeld de jeugdzorg.

Cursussen digitale vaardigheid prominent in beeld bij bibliotheken , 31 augustus 2017
Negentig procent van de bibliotheken die mee hebben gedaan aan een enquête van de Koninklijke Bibliotheek, bieden diensten aan op het gebied van digitale vaardigheden.

'Eind 2017 start in Den Haag pilot met reizen op bankkaart’. , 30 augustus 2017
In beantwoording van vragen over de OV-chipkaart op de mobiele telefoon, heeft staatssecretaris Dijksma (IenM) aangegeven dat er een proef komt rond reizen op bankkaart.

Kamervragen over mogelijk uitbesteden van data door DNB , 30 augustus 2017
De SP in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld over het bericht dat De Nederlandsche Bank het beheer van vertrouwelijke data mogelijk wil uitbesteden aan een externe partij.

Fontys-topvrouw roept nieuwe kabinet op tot actie, 30 augustus 2017
Nienke Meijer pleit voor een integrale overheidsagenda, waarin de belangrijkste digitaliseringsissues op economisch, sociaal en onderwijsgebied worden aangepakt.

Veel belangstelling vanuit gemeenten voor pilot digitale klantreis, 30 augustus 2017
In de afgelopen maanden hebben 38 gemeenten deelgenomen aan een pilot waarbij het digitale gebruik van acht veelgebruikte producten in kaart is gebracht.

België zet ‘cyberleger’ in tegen digitale aanvallen, 30 augustus 2017
België krijgt een cyberleger van tweehonderd experts. Het cyberleger gaat zich bezighouden met de verdediging van onder meer wapensystemen en communicatiewerken.

Nerderlandse steden missen finale iCapital 2017, 29 augustus 2017
Waar in 2016 Amsterdam nog de eerste prijs pakte bij de verkiezing van European Capital of Innovation (iCapital), is nu geen enkele Nederlandse stad doorgedrongen tot de finale.

Digitale burgerrechtenorganisatie BOF verruimt scope, 29 augustus 2017
Bits of Freedom (BoF) gaat in het vervolg ook rechtszaken voeren. Volgens de organisatie wordt steeds vaker beleid gemaakt dat niet strookt met mensenrechten.

Minister Bussemaker (OCW) houdt pleidooi voor menselijke maat, 29 augustus 2017
Technologische vooruitgang maakt de menselijke verantwoordelijkheid groter. Ook al omdat alles wat wij zoeken en bedenken eerst langs onze eigen morele meetlat is gegaan.

Focus op gegevensgebruik centraal in nieuwe SBIR-oproep, 29 augustus 2017
Ondernemers worden uitgenodigd om oplossingen te vinden voor een goede en veilige digitale dienstverlening vanuit de overheid met de focus op gegevensgebruik.

Generaal vindt dat Nederland digitale dreiging niet aan kan , 29 augustus 2017
Net als andere westerse landen liggen instellingen en bedrijven in Nederland dagelijks in de vuurlinie van duizenden hackers uit Rusland, China en landen als Iran en Soedan.

Nog zorgen rondom standaardisatieproces Omgevingswet, 28 augustus 2017
Er is nog veel werk aan de winkel als het gaat om de harmonisatie van semantiek en de standaardisatie van informatie rondom het DSO/de Omgevingswet.

Subsidieregeling toekomstvast internet voor scholen van start , 28 augustus 2017
Vanaf 01/09 kunnen onderwijsinstellingen subsidie aanvragen om aansluiting op een snelle breedband internetverbinding te realiseren via kabel of glasvezel.

‘Honderd procent waterdichte ICT is een illusie’, 28 augustus 2017
Marcel Lucker vindt dat zorginstellingen incalculeren moeten dat zij een hack of besmetting nooit kunnen voorkomen. “Het is een fact of life van de digitale wereld.”

Tevredenheid over ondersteuning gemeenten onderzocht, 28 augustus 2017
Het rapport Cliëntervaringsonderzoek Wmo 2016 biedt inzicht in de kwaliteit van de ondersteuning die gemeenten bieden en hoe dat zelfredzaamheid en participatie bevordert.

‘We moeten niet doorslaan met biometrie’, 28 augustus 2017
Ruud Huijts, voorzitter van de Vereniging voor Biometrie & Identiteit, pleit ervoor dat we blijven nadenken waarom we biometrie willen toepassen en wat de consequenties zijn.

Minister schrijft brief over kosten invoering elektronisch stemmen, 25 augustus 2017
Volgens minister Plasterk (BZK) is een investering van zeker tussen de 260 en 365 miljoen euro nodig om elektronisch stemmen bij verkiezingen mogelijk te maken.

D66 wil dat reizigers melding krijgen bij opvragen reisgedrag, 25 augustus 2017
Naar aanleiding van de gegevensverstrekking door Translink aan DUO wil D66 dat reizigers een melding krijgen wanneer hun reisgedrag door derden wordt opgevraagd bij Translink.

DNB overweegt beheer van vertrouwelijke data uit te besteden, 25 augustus 2017
Een woordvoerder van De Nederlandsche Bank heeft bevestigd dat het beheer van gevoelige en vertrouwelijke data mogelijk wordt ondergebracht bij een externe partij.

Tips over hoe torenhoge privacyboetes te voorkomen, 25 augustus 2017
Om aan te tonen dat organisaties in overeenstemming met de AVG handelen, moeten zij zoveel mogelijk schriftelijk vastleggen in protocollen. Aldus Rilana de Vries.

UT-professor stelt gezamenlijke aanpak nanotechnologie voor, 25 augustus 2017
‘Wij dreigen de toppositie op nanogebied in de wereld te verliezen, als de overheid niet blijft investeren in de nano-infrastructuur’. Dat zegt Guus Rijnders van MESA+.

Checklist: hoe toets ik technologie op vertrouwen?, 25 augustus 2017
Kristian Esser heeft een checklist opgesteld die houvast geeft bij het kweken van een vertrouwensband tussen mensen en de steeds menselijker wordende technologie.

Standard Business Reporting wint weer Europese prijs, 24 augustus 2017
SBR, de nationale standaard voor digitale uitwisseling van bedrijfsmatige rapportages, heeft voor de tweede keer een belangrijke Europese prijs in de wacht gesleept.

Uitspraak Indiase Hooggerechtshof hekelt plannen overheid , 24 augustus 2017
Het Indiase Hooggerechtshof vindt dat burgers een grondwettelijk recht hebben op privacy. De uitspraak komt op het moment dat de overheid bezig is met biometrische identificatie.

‘Estcoin’ moet geld in het laatje brengen voor Estland, 24 augustus 2017
Estland speelt met het idee om een eigen cryptomunt uit te brengen. De 'estcoin' ou gebruikt worden om te investeren in technologieën voor de publieke sector.

‘Verantwoorde inbeheername nieuwe pgb-site nu niet mogelijk’, 24 augustus 2017
De beloofde gebruikersvriendelijke website rondom het persoonsgebonden budget (pgb) komt er vooralsnog niet. ‘Er zijn te veel problemen’, aldus de beoogde beheerder.

Ruim 100 gemeenten zoeken vervangende applicaties, 24 augustus 2017
KING heeft de opdracht uitgezet voor een marktverkenning rondom applicaties voor onder meer BAG, BGT, BRK, WKBS, ESB, Gegevensmagazijn en Gegevensvisualisatie.

Beveiligingsbedrijf wil lekken delen met opsporingsdiensten, 23 augustus 2017
Als er een noodzaak voor is, heeft het beveiligingsbedrijf Fox-IT er geen probleem mee om onbekende kwestbaarheden (zerodays) te delen met politie en inlichtingendiensten.

‘Translink gaat over de schreef met verstrekken gegevens’, 23 augustus 2017
Jaap-Henk Hoekman vindt dat Translink een verzoek (bijvoorbeeld vanuit DUO) tot het afstaan van OV-gegevens moet weigeren als dat niet voldoende onderbouwd is.

Start project Innovation - Law Enforcement Agencies Dialogue, 23 augustus 2017
Op 15 augustus is de aftrap verricht van ‘I-LEAD’, een project dat binnen Europese politieagentschappen de behoeftes op het gebied van innovatie in kaart wil brengen.

‘Zonder goede maatregelen is in 2040 deels geen zorg beschikbaar’, 23 augustus 2017
Ruim 300.000 ouderen lopen in het jaar 2040 zorg mis als zorgrobots niet worden ingezet. Tot die berekening komt Karina Kuperus, partner bij KPMG Health.

Aanpassing Kieswet en Wrr aan nieuwe privacywetgeving, 23 augustus 2017
De Kiesraad kan zich vinden in een wetsvoorstel waarin de Kieswet en de Wet raadgevend referendum (Wrr) worden aangepast aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Wereldwijd groeiend enthousiasme voor autonoom rijden, 23 augustus 2017
Onderzoek van Capgemini laat zien dat wereldwijd acht op de tien (81 procent) van de consumenten bereid zijn extra te betalen voor een auto met autonome systemen.

Ook marechaussee en SVB kregen gegevens ov-reizen, 22 augustus 2017
Opsporingsambtenaren van diverse instanties kregen van het bedrijf achter de ov-chipkaart reisgegevens van burgers. Mocht dit wel?

School-dropouts leren hacken voor de gemeente, 22 augustus 2017
Twaalf schoolverlaters gaan binnenkort de Rotterdamse politie, gemeente en het Havenbedrijf helpen zich beter te wapenen tegen hackers en cybercriminaliteit.

Fraudejagers ministerie neuzen in OV-chipkaarten studenten, 22 augustus 2017
Translink heeft reisgegevens van minstens tientallen studenten aan het ministerie van Onderwijs doorgespeeld. Dat gebeurde op verzoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs.

VNG: Gunning GT Vaste Communicatie nu echt een feit , 22 augustus 2017
Vodafone Libertel heeft de aanbesteding GT Vaste Communicatie binnengehaald. Vanaf 2018 zullen circa 250 deelnemers vanuit gemeenteland aanhaken op de nieuwe diensten.

Nieuw Europees platform wisselt sociale zekerheidgegevens uit, 22 augustus 2017
Sinds juli is Electronic Exchange of Social Security Information online, een platform dat data uitwisselt van een groot aantal Europese sociale zekerheidsinstellingen.

Alerteringssysteem Terrorismebestrijding krijgt nieuwe vorm, 22 augustus 2017
Het waarschuwingssysteem ATb dat informeert over (dreigende) terroristische aanslagen, wordt gekoppeld aan nationale en lokale crisisbeheersingsstructuur.

’Stoppen van cyberaanvallen is niet de taak van medewerkers’, 21 augustus 2017
De verantwoordelijkheid voor cybersecurity moet niet naar de eindgebruikers worden verplaatst. Dat vindt Gil Shwed. “Technologie moet aanvallen stoppen.”

Onder voorwaarden wil Belg data wel delen met politie, 21 augustus 2017
Het overgrote deel van de Belgen staat positief tegenover het delen van persoonlijke gegevens met de politie, maar alleen als zij de controle over die gegevens houden.

‘De tijd is voorbij dat ICT iets voor achter de schermen was’, 21 augustus 2017
Nederlanders zijn zich bovengemiddeld bewust van digitalisering, maar missen de kennis en vaardigheden om zelf aan de slag te gaan. Dat stelt Lotte de Bruijn, directeur Nederland ICT.

Patiënt wil meer halen uit ziekenhuisportaal , 21 augustus 2017
Onderzoek laat zien dat patiënten die gebruikmaken van portalen bij ziekenhuizen, meer willen dan enkel inzage. Zoals het direct communiceren met de arts.

Gemeente Oosterhout zet data-analyse prefentief in , 21 augustus 2017
De gemeente Oosterhout gaat, aan de hand van gegevens over veiligheid, in de verschillende wijken data-analyses maken die veiligheidsproblemen kunnen voorspellen.

Wereldwijd forse stijging bestedingen ICT-beveiliging, 18 augustus 2017
Gartner heeft berekend dat er dit jaar wereldwijd ruim 73 miljard euro uitgegeven wordt aan ICT-beveiligingsproducten en -diensten, 7 procent meer dan in 2016.

Effect toepassingen op dienstverlening gemeenten, 18 augustus 2017
Toepassingen als virtual reality en augmented reality dwingen gemeenten steeds meer om na te denken over de toepasbaarheid ervan in de eigen dienstverlening.

Stappenplan voor inschrijven dak- en thuislozen in BRP, 18 augustus 2017
Een stappenplan moet medewerkers bij gemeenten van Burgerzaken en Sociaal Domein helpen bij het verstrekken van een briefadres in de BRP aan dak- en thuislozen.

‘Veiligheid cruciale communicatiediensten gewaarborgd’, 18 augustus 2017
Minister Kamp vindt dat er voldoende nationale veiligheidseisen opgenomen worden in de aanbestedingseisen van de overheid op het gebied van cruciale communicatiediensten.

Data over waar Utrechters het meest over klagen, 18 augustus 2017
Uit de databestanden van het Open Dataplatform blijkt dat in de gemeente Utrecht van oktober 2016 tot en met maart 2017 23.937 meldingen zijn gedaan.

Forse stijging verwacht van dataverkeer in Europa , 17 augustus 2017
Onderzoek wijst uit dat dataverkeer tussen bedrijven in Europa jaarlijks stijgt met zo’n 44 procent naar meer dan 1450 Terabit per seconde (Tbps) in 2020.

Estland wil 10 miljoen virtuele burgers in 2025 , 17 augustus 2017
Om vanuit het buitenland een bedrijf te beginnen in Estland is enkel een digitaal burgerschap nodig. Inmiddels zijn er op die manier circa 3000 bedrijven gestart.

Wouter Moraal over de gevolgen van de Wiv, 17 augustus 2017
De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) vormt de ideale voedingsbodem voor een mogelijke totalitaire staat. Dat vindt Wouter Moraal.

Zorgverleners in Wijk bij Duurstede testen 'digitale sleutel', 17 augustus 2017
De gemeente Wijk bij Duurstede is bezig met een proef waarbij thuiszorgorganisaties een app gebruiken om toegang te krijgen tot de woningen van hun cliënten.

Rapport impact verkorting overbrengingstermijn , 17 augustus 2017
Op verzoek van het ministerie OCW is onderzocht wat de mogelijke effecten zijn bij verkorting van de archiefwettelijke overbrenginstermijn van overheden.

VNG wijst op belang digitale archieven , 16 augustus 2017
In het kader van duurzame toegankelijkheid van digitale gemeentelijke informatie start komend najaar een beknopt VNG Actieplan Digitale Archieven op orde.

Model moet impact juridische artikelen voorspellen, 16 augustus 2017
De Leidse juriste Gineke Wiggers hoopt met behulp van Legal Intelligence een model te ontwikkelen dat de impact van juridische artikelen kan voorspellen.

Kamerbrief over rol BIT in adviezen voor gemeenten, 16 augustus 2017
Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) heeft, naar aanleiding van Kamervragen, een toelichting gegeven over zijn standpunt ten aanzien van BIT-adviezen voor gemeenten.

D66 in Amsterdamse raad maakt zich zorgen om datalekken, 16 augustus 2017
Sinds 1 januari 2016 zijn gemeenten verplicht om datalekken bij de Autoriteit Persoonsgegevens te melden. Vanuit Amsterdam zou het gaan om 24 datalekken.

Voortgang actieplan Open Overheid in kaart gebracht , 16 augustus 2017
Halverwege de looptijd van het actieplan Open Overheid is het tijd om de tussenbalans op te maken. Geïnteresseerden kunnen op twee manieren reageren.

‘Waarom zijn algoritmen nauwelijks een politiek issue?’, 15 augustus 2017
Hoogleraar Sander Klous pleit voor regels betrekking tot algoritmen. “Anders krijgen we software die over jou oordeelt, zonder dat je weet hoé dat gebeurt.”

Kadaster aangesloten op Berichtenbox MijnOverheid, 15 augustus 2017
Vanaf juli 2017 is het Kadaster aangesloten op de Berichtenbox van MijnOverheid. Dat betekent dat het kennisgevingen digitaal kan gaan verzenden.

Digital natives: torenhoge verwachtingen, weinig resultaat, 15 augustus 2017
Digital natives gaan vaak de mist in omdat ze weinig onderwijs hebben gehad in het onderzoeken en gebruiken van bronnen. Tot die constatering komt Paul A. Kirschner.

Succesvol toepassen van e-health vraagt om discipline, 15 augustus 2017
Klein beginnen, een lange adem hebben en ontwikkelen met de uiteindelijke gebruiker in gedachten. Dat is waar e-health over zou moeten gaan, aldus Daan Dohmen.

‘Digitale munten als de bitcoin zijn nog niet volwassen’, 15 augustus 2017
Volgens Anna Berlee, docent aan de Tilburg Universiteit, kunnen cryptomunten (zoals bitcoin) nog niet dienst doen als echte valuta. “Ze zijn net de opstartfase gepasseerd.”

Privégegevens gemeentewebsite verwijderd omwille privacy, 14 augustus 2017
Raadsleden en bestuurders van Leidschendam-Voorburg staan niet meer met hun privénummer en privé mailadres op de gemeentelijke website.

Nieuw kabinet: geef digitale innovatie prioriteit, 14 augustus 2017
Er moet een ministerie van digitale transitie komen, waarbij de impact van de datarevolutie op de samenleving centraal staat. Die suggestie doet Evert-Jan Mulder.

Deal Rijksoverheden en Hoger Onderwijs Noord-Nederland, 14 augustus 2017
De samenwerking moet onder meer leiden tot voldoende personeel op ICT-gebied binnen de Rijksoverheid, een innovatieve overheid en bijdragen aan onderwijs op ICT-gebied.

‘Informatie vanuit gemeente Amsterdam beter toegankelijk’ , 14 augustus 2017
Amsterdam wil de eigen informatie, vergaderingen van de gemeenteraad en lokale nieuwszenders beter toegankelijk maken voor doven en slechthorenden.

TNO werkt aan vergroting impact van digital health, 14 augustus 2017
Bij het onderzoek ontwikkelt TNO technieken die het ontwerp van digitale zorgtoepassingen meer personaliseren en wordt ook gekeken gekeken naar privacy en big data.

Moderne versie mobiele vingerafdrukopname apparaat in aantocht, 11 augustus 2017
De verwachting is dat in het vierde kwartaal van dit jaar de uitrol begint van het nieuwe Mobiele Vingerafdrukopname Apparaat (MVA).

‘Gele kaart’ Nederland in kader van EU-aanbestedingsregels, 11 augustus 2017
Uit de Single Market Scoreboard 2017 blijkt dat Nederland gemiddeld presteert als het gaat om de implementatie en uitvoering van de Europese aanbestedingsregels.

Nederlanders omarmen robotisering en zelfrijdend vervoer , 11 augustus 2017
Onderzoek van OpenText laat zien dat Nederlanders relatief weinig moeite hebben met robotisering en ook positief staan tegenover zelfrijdend vervoer.

Meer gemeenten kiezen voor open source CMS, 11 augustus 2017
In vergelijking met 2016 (25,4%) is in 2017 een lichte stijging te bespeuren (27,8%) van het aantal gemeenten dat gebruikmaakt van een open source Content Management Systeem.

Europese aanbesteding SURFmarket gepubliceerd, 11 augustus 2017
SURFmarket, de ICT-marktplaats voor het onderwijs en onderzoek, heeft de Europese aanbesteding mobiele spraak- en datacommunicatiediensten gepubliceerd.

Wat zijn de kansen, bedreigingen en maatregelen van IoT?, 10 augustus 2017
Het WODC heeft in jaart gebracht wat de kansen en bedreigingen zijn van Internet of Things (IoT) en hoe stakeholders de ontwikkeling van IoT kunnen beïnvloeden.

Smart City nog niet echt op de radar bij overheden, 10 augustus 2017
Volgens Joblift hebben Nederlandse overheden in de afgelopen twee jaar op de vacaturemarkt slechts 59 van de 2225 smart city-vacatures uitgeschreven.

Gunstig digitaal klimaat Nederland trekt cybercriminelen aan, 10 augustus 2017
Een sterke digitale infrastructuur is er mede de oorzaak van dat cybercriminelen graag aanvallen uitvoeren vanuit Frankrijk en Nederland, aldus NTT Security.

Nederland een van de EU-koplopers digitale uitleningen, 10 augustus 2017
In 2016 bedroeg het aantal uitleningen van de digitale bibliotheek bijna 5 miljoen. Eind 2016 hadden ruim 340.000 personen een abonnement op de dienst.

PDF-versie van Uniform Europees Aanbestedingsdocument beschikbaar, 10 augustus 2017
Het ministerie van EZ heeft een digitale versie van het UEA online geplaatst. Het UEA vervangt het Nederlandse model Eigen Verklaring.

‘Overheid moet zich niet voordoen als ICT-bedrijf’, 9 augustus 2017
Om hoofdpijndossiers te voorkomen moet de overheid structureel private partijen inhuren voor uitvoering en beheer van ICT. Dat vinden twee informatica-onderzoekers.

Hackaton moet provinciale wegen toeristen voor slimme auto’s, 9 augustus 2017
Noord-Holland organiseert een hackathon waarbij teams een systeem moeten bouwen waarmee provinciale wegen toegerust zijn voor zelfrijdende auto’s.

Coöperatie van innoverende huisartsen voor betere e-health, 9 augustus 2017
Een nieuwe coöperatie van huisartsen in e-health wil de zorgconsument laten zien dat digitale zorgtechnologie wél toegankelijk, schaalbaar en betaalbaar is.

‘Een beetje digitale ongehoorzaamheid kan geen kwaad’, 9 augustus 2017
Bernard Harcourt vindt dat burgers meer digitaal ongehoorzaam moeten zijn richting partijen als Google of Facebook, die veel belang hechten aan tracking.

Antwerpen levert paspoorten en rijbewijzen thuis af, 9 augustus 2017
Doen de Belgen het beter? Vanaf dit najaar kunnen alle inwoners van Antwerpen hun nieuwe paspoort of rijbewijs laten afleveren op een adres naar keuze.

‘Blockchaintechnologie kan zo groot worden als internet’, 9 augustus 2017
Volgens Koen van Holten (JADS) lijkt blockchaintechnologie nu nog het meest op een “groot donker bos waarin je alle kanten op kunt, maar ook in een moeras kunt belanden”

‘Overheid kan grotere rol spelen als het gaat om cybersecurity’, 8 augustus 2017
De overheid zou moeten afdwingen dat fabrikanten software veiliger maken, zodat bijvoorbeeld het risico op DDoS-aanvallen via beveiligingscamera’s minder wordt.

Haagse Hogeschool begint met minor Applied Data Science, 8 augustus 2017
In september start bij de Haagse Hogeschool de minor Applied Data Science, waarbij maatschappelijke en economische problemen worden opgelost met behulp van data.

'EU-subsidies innovatieprojecten te veel versnipperd', 8 augustus 2017
Technopolis concludeert dat er veel is mis met EU-subsidies op innovatiegebied die samenwerking tussen lidstaten, bedrijven of onderzoeksinstituten moeten bevorderen.

Permanente Monitor Dubbelinschrijvingen in gebruik genomen, 8 augustus 2017
De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens heeft de PMD in gebruik genomen. Het moet dubbele inschrijvingen van één en dezelfde persoon in de Basisregistratie Personen opsporen.

Britse staatssecretaris: 'Meer zeggenschap burgers over data' , 8 augustus 2017
Strengere cyberwetgeving moet ervoor zorgen dat Britten veel meer macht krijgen over hun data. Dat is een voorstel van staatssecretaris Hancock (Digitale technologie).

Amerikanen staan graag data af, in ruil voor kortingen, 7 augustus 2017
Onderzoek van Parks Associates laat zien dat circa de helft van de (ondervraagde) Amerikanen bereid is om data te delen in ruil voor kortingen op goederen of diensten.

Na Arnhem ligt ook in Groningen de afvalpas onder vuur, 7 augustus 2017
Naar aanleiding van een recente uitspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens hebben verschillende fracties in de Groninger raad vragen gesteld over de afvalpas.

Digitale kloof in België schommelt rond de elf procent, 7 augustus 2017
Uit de Barometer van de informatiemaatschappij blijkt dat ruim 11% van de in België gevestigde personen tussen 16 en 74 jaar geen ervaring heeft met internet.

‘Duitsland heeft strengere wetten nodig tegen cybercriminaliteit’, 7 augustus 2017
Holger Muench, topman van de Bundeskriminalamt (de federale recherchedienst), wil dat Duitsland nog strenger optreedt tegen activiteiten van hackers.

Pleidooi voor passende ICT-ondersteuning leraren, 7 augustus 2017
In het onderwijs ontbreekt een structurele aanpak waarbij leraren in de praktijk de ondersteuning, tijd en ruimte krijgen om ICT te leren gebruiken.

Nieuwe opleiding richt zich op digitalisering van de samenleving, 4 augustus 2017
De Hogeschool van Amsterdam begint met de Digital Society School, een opleiding volledig gericht op de gevolgen van verdere digitalisering van de samenleving.

'Europese stroomvoorziening in gevaar door ICT-lek zonnepanelen', 4 augustus 2017
ICT-beveiliger Willem Westerhof vindt dat de stroomvoorziening in Europa gevaar loopt door een beveiligingslek in zonnepanelen. Onafhankelijke experts erkennen het gevaar.

Verkenning MKBA-systematiek bij digitale overheid, 4 augustus 2017
Het CPB heeft een verkenning gemaakt waarbij is gekeken of een maatschappelijke kosten-batenanalyse kan worden toegepast binnen de digitale overheid.

Robot voor alle 415 basisscholen in provincie Fryslân, 4 augustus 2017
Alle (415) basisscholen in Friesland krijgen een EDU-robot en een bijbehorend lespakket. Doel is om de kinderen te laten zien hoe leuk werken met techniek kan zijn.

Nederlandse UMC’s gaan ICT-oplossingen gezamenlijk inkopen, 4 augustus 2017
De acht Nederlandse Universitair Medisch Centra gaan de komende jaren op een groot aantal terreinen gezamenlijk inkopen, onder meer op het gebied van ICT-oplossingen.

Heeft ICT-dienstverlener een algemene back-upplicht?, 3 augustus 2017
Naar aanleiding van een recente gerechterlijke uitspraak constateert advocaat Wouter Dammers dat er nog geen algemene zorgplicht is tot het maken van back-ups.

Dringend gezocht: rechters met kennis van cybercriminaliteit, 3 augustus 2017
Vanwege het toenemende aantal cybercrimezaken zouden alle rechtbanken en gerechtshoven in Nederland een aparte 'cybercrimekamer' moeten krijgen.

Gemeenten willen door met moderne persoonsregistratie, 3 augustus 2017
Na het stopzetten van Operatie BRP wil een groep gemeenten, waaronder de G-4, samen met NVVB/VNG en KING, door met de modernisatie van de persoonsregistratie.

’Zorg als overheid eerst dat de basis goed op orde is’, 3 augustus 2017
Zolang overheden niet in staat zijn om fatsoenlijk de telefoon op te nemen, zouden zij zich niet bezig moeten houden met high-tech fantasieën. Aldus Paul Shetler.

AP legt Arnhem last onder dwangsom op voor gebruik , 3 augustus 2017
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een dwangsom opgelegd aan de gemeente Arnhem vanwege privacyschending met adresgebonden afvalpassen.

‘Invoering Woo zal vele honderden miljoenen euro’s kosten’, 2 augustus 2017
Uit een in opdracht van Open State Foundation uitgevoerde analyse blijkt dat de invoeringskosten van de Wet open overheid gebaseerd zijn op voorbarige berekeningen.

‘Startups kunnen mooie dingen doen met data KvK’ , 2 augustus 2017
Prins Constatijn hoopt dat de Kamer van Koophandel haar data nog meer als open data verstrekt. "Startups kunnen daar mooie dingen mee doen. Dat is goed voor de economie."

Treinstation in Berlijn start proef met gezichtsherkenning, 2 augustus 2017
Op het station Berlin Südkreuz zullen camera's de komende maanden automatisch gezichten met die uit een database vergelijken. Aan de proef doen driehonderd personen mee.

Wereldwijd relatief grote bezorgdheid over cyberaanvallen , 2 augustus 2017
Circa de helft van de ondervraagden in een onderzoek van Pew zien wereldwijd cyberaanvallen als een grote dreiging. IS en klimaatverandering scoren nog net iets hoger.

Forum Standaardisatie houdt consultatie over open standaarden, 2 augustus 2017
Tot en met woensdag 13 september kan worden meegepraat over een reeks van open standaarden die plaatsing, verwijdering of de nodige aanpassing behoeven.

eHealth-monitor: gebruik e-consult nog erg beperkt , 1 augustus 2017
In 2016 heeft drie procent van de zorggebruikers gebruikgemaakt van de mogelijkheid om een vraag te stellen aan huisarts of specialist via e-mail of website.

'Schenden politici die personen blokkeren op Twitter de wet?', 1 augustus 2017
Ontneem je burgers en instanties het recht op een actieve openbaarheid van bestuur op het moment dat zij door politici geblokkeerd worden op het sociale platform Twitter?

Met komst AVG mag sollicitant ‘checken’ straks niet meer, 1 augustus 2017
Met de komst van de nieuwe Europese privacywet mogen werkgevers alleen data van sollicitanten verzamelen die ‘noodzakelijk en relevant’ zijn. Hoe bepaal je dat?

Veni-beurs voor onderzoek veilige interactie robots en mensen , 1 augustus 2017
Er is geld beschikbaar gesteld voor een onderzoek waarbij algoritmes veilige navigatie en coördinatie tussen robots en mensen mogelijk moeten maken.

Mogen bedrijven burgers ook in de fysieke wereld tracken?, 1 augustus 2017
Mogen bedrijven je in de fysieke wereld ongevraagd volgen op basis van je mobiele telefoon? De EC vindt (onder voorwaarden) van wel, Rejo Zenger (BOF) vindt van niet.

Zweeds IT-schandaal kost twee ministers de kop, 31 juli 2017
Twee ministers van de Zweedse regering hebben hun ontslag ingediend omdat ze verantwoordelijk zijn voor een groot datalek, waarbij gevoelige informatie vrijkwam.

Miljoeneninvestering BT voor snel internet op Brits platteland, 31 juli 2017
Het Britse bedrijf BT wil circa 670 miljoen euro te steken in een project waarmee 1,4 miljoen huishoudens op het platteland in 2020 beschikken over snel internet.

Veiligheidsdiensten in Duitsland bijna klaar voor aftappen chat apps, 31 juli 2017
Duitse veiligheidsdiensten zouden nog voor het eind van het jaar de technologie in huis hebben om berichten van platforms als WhatsApp en Telegram te onderscheppen.

‘Wetgevers (nog) niet klaar voor zelfrijdende auto’s’, 31 juli 2017
Omdat de wetgever onvoldoende begrijpt hoe zelfrijdende auto's werken, zal de lancering ervan op juridische blokkades stuiten. Dat zeggen twee Vlaamse IT-juristen.

Validator zorgt voor betere afstemming rond INSPIRE, 31 juli 2017
Recent is een validator gelanceerd, waarmee lidstaten van de EU kunnen testen in hoeverre zij voldoen aan INSPIRE. Dat zorgt ervoor dat geoinformatie beter vindbaar wordt.

‘Nederland moet gaan voor breed verbod op geoblocking’, 28 juli 2017
De Consumentenbond vindt dat de overheid te weinig ambitie toont om een einde te maken aan geoblocking in Europa en wil dat het kabinet haar visie herziet.

Belangenclub pleit voor holistische benadering digitalisering, 28 juli 2017
De SDIN heeft een brief verzonden aan formateur Zalm met daarin de oproep om in het Regeerakkoord een gedegen visie op digitalisering te formuleren.

Regelhulp over betrouwbaarheidsniveaus voor digitale dienstverlening, 28 juli 2017
Een nieuwe regelhulp moet overheden helpen om een eenduidige en efficiënte keuze te maken voor de betrouwbaarheidsniveaus van digitale overheidsdiensten.

VWS geeft impuls aan betere informatie-uitwisseling in de zorg, 28 juli 2017
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt de komende drie jaar 32,5 miljoen euro subsidie beschikbaar voor betere informatie-uitwisseling in de zorg.

‘Middel moet burger weerbaarder maken tegen cybercriminaliteit’, 28 juli 2017
De politie heeft een nieuw middel in de strijd tegen cybercriminaliteit geïntroduceerd, waarmee burgers zelf kunnen controleren of hun data zijn gestolen.

Ingaan Omgevingswet loopt opnieuw vertraging op, 27 juli 2017
De geplande ingangsdatum van de Omgevingswet per 1 juli 2019 is van de baan. Volgens minister Schultz heeft dat vooralsnog geen gevolgen voor de uiteindelijke einddatum.

Overheid koploper met vacante ICT-vacatures, 27 juli 2017
Binnen een jaar is het aantal overheidsvacatures op het gebied van ICT met 48 procent toegenomen. Er is vooral behoefte aan netwerkbeheerders en projectleiders.

Politieke partijen zetten vraagtekens bij scancontrole door bedrijven , 27 juli 2017
D66 en GroenLinks in Utrecht zijn tegen een initiatief van lokale bedrijven, waarbij parkerende auto’s worden gescand om te kijken of het voertuig gestolen is.

Gezichtsherkenning zou doorstroom van reizigers moeten bevorderen, 27 juli 2017
Britse onderzoekers zijn bezig met het testen van een gezichtsherkenningssysteem dat uiteindelijk metro- en treinkaartjes kan vervangen en de doorstroom moet bevorderen.

EU geeft groen licht uitwisselen van real time data goederentreinen, 27 juli 2017
De Europese Commissie gaat akkoord met de uitwisseling van actuele data over aankomsttijden van goederentreinen. Dat moet onder meer leiden tot kostenbesparing.

EU Hof oneens met EU-Canada akkoord passagiersgegevens, 26 juli 2017
Het Europees Hof van Justitie vindt het huidige akkoord over het delen van passagiersgegevens tussen de Europese Unie en Canada in strijd met het EU-recht.

India wil geen technieken die banen overnemen van mensen, 26 juli 2017
Als het aan Nitin Gadkari, de Indiase minister van Transport en Snelwegen ligt, komen er geen zeldrijdende auto’s in het land. De autonome auto’s zouden banen stelen.

Wetsvoorstel in Rusland legt slot op VPN- en Tor-netwerken , 26 juli 2017
Het Russische hogerhuis heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat een verbod legt op Tor- en VPN-netwerken, anonieme chat-apps en proxies. Eerder ging het lagerhuis al akkoord.

No More Ransom-initiatief maakt cijfers van eerste jaar bekend, 26 juli 2017
Een jaar na het lanceren van het No More Ransom-initiatief zijn 54 decryptietools beschikbaar die organisaties ‘gereedschap’ aanbieden bij het ontsleutelen van bestanden.

Gegevensknooppunt Groningen heeft in waterketenkaart tastbaar resultaat, 26 juli 2017
Eind dit jaar moet er in de regio Groningen een kaart beschikbaar zijn, waarop partijen uit de waterketen hun informatie digitaal beschikbaar hebben.

Met sensoren op de mobiele telefoon data verzamelen, 25 juli 2017
Het Waarneem Innovatie Netwerk van het CBS en de Universiteit Utrecht onderzoeken innovatieve manieren om data te verzamelen, onder meer met behulp van mobiele telefoons.

DEDA helpt om ethische dataproblemen te herkennen , 25 juli 2017
In opdracht van de gemeente Utrecht hebben de Utrecht Data School en de Universiteit Utrecht De Ethische Data Assistent (DEDA) ontwikkeld.

Onderzoek kijkt naar digitale dienstverlening gemeenten , 25 juli 2017
Een quick scan van de adviesbureaus Morgens en PBLQ moet in kaart brengen waar gemeentes staan in de digitale transformatie van hun dienstverlening.

Ook in België komt een centraal meldpunt voor datalekken, 25 juli 2017
Bedrijven, organisaties en publieke instanties die persoonsgegevens beheren, worden verplicht om hacking of het uitlekken van data binnen 72 uur te melden.

Brabantse gemeenten houden wedstrijd voor 'slimme' afvalbak, 25 juli 2017
Mensen die vernieuwende en uitvoerbare ideeën hebben voor een interactieve afvalbak, kunnen meedoen met een ontwerpwedstrijd van de gemeenten Tilburg en Eindhoven.

Federale overheidsdiensten Belgie kiezen voor centraal aankopen, 24 juli 2017
De Belgische federale regering heeft een dienst gelanceerd voor het centraal aankopen van producten en diensten. Dat zou moeten leiden tot flinke besparingen.

Verenigd Koninkrijk gaat droneregistratie verplichten , 24 juli 2017
Britten moeten in de toekomst drones met een gewicht van 250 gram of meer verplicht laten registreren. Ook moeten zij een veiligheidsexamen afleggen.

Data van Rijkswaterstaat in te zien en te hergebruiken, 24 juli 2017
Rijkswaterstaat stelt zijn data als open data beschikbaar volgens het principe ‘open, tenzij’. Bijvoorbeeld omdat de informatie privacygevoelig is.

- - - - -