actueel

Voor Actueel selecteert de iBestuur-redactie relevante berichten op het snijvlak van overheid en ICT op andere websites.


D66 wil algoritme-waakhond voor overheid en bedrijven, 21 september 2018
Ook moet er 25 miljoen euro in kunstmatige intelligentie worden geïnvesteerd. Volgens D66 biedt kunstmatige intelligentie kansen, maar heeft het ook een keerzijde.

Bedrijven houden recht om mails te scannen in Gmail , 21 september 2018
Het staat de bedrijven ook vrij om de verzamelde gegevens met anderen te delen. Dat heeft Google, eigenaar van Gmail, laten weten aan het Amerikaanse congres.

Politie lost bijna geen hackaanvallen op, 21 september 2018
Vorig jaar is nog geen 5 procent opgelost van in totaal 2300 aangiften over hackmisdrijven. Van naar schatting 80 procent van de hacks wordt geen aangifte gedaan.

KI geeft reddingswerkers extra informatie , 21 september 2018
De Veiligheidsregio Fryslân houdt het komende half jaar een proef waarbij een soort van virtuele assistent automatisch extra informatie binnenhengelt.

Mobiele telefoon minder vaak beveiligd dan computer, 21 september 2018
Bijna een kwart van de ondervraagden zegt dat de mobiel geen beveiliging heeft, een even groot deel zegt niet te weten of de mobiel is voorzien van beveiliging.

Meer aanwijzingen dat Britten Belgacom hackte, 20 september 2018
De grote computerkraak bij Belgacom die eind 2013 aan het licht kwam, lijkt wel degelijk het werk van de Britse geheime dienst GHCQ.

Dwangsom politie slechte bescherming persoonsgegevens, 20 september 2018
Na zes maanden blijkt de controle op de inzage van politiegegevens nog altijd onvoldoende. De Autoriteit Persoonsgegevens spreekt van “een ernstige zaak”.

Kabinet trekt 500.000 euro uit voor veilige hard- en software, 20 september 2018
De 5 ton maakt deel uit van een totaalbedrag van 5 miljoen euro dat het ministerie van EZK tegemoet kan zien. Dat bedrag kan de komende jaren nog fors oplopen.

Kamervragen publicatie CTIVD-rapport na Wiv-referendum, 20 september 2018
De CTIVD vindt dat er extra privacywaarborgen nodig zijn als de AIVD data met buitenlandse collega's deelt. Het rapport kwam pas na het referendum vrij.

VWS trekt zestig miljoen euro uit voor digitale zorg, 20 september 2018
Met name het gebruik van e-health en de uitwisseling van gegevens krijgen een extra stimulans. Verder moeten ouderen altijd toegang tot hun medische gegevens hebben.

‘Regels privacywet AVG worden massaal geschonden’, 20 september 2018
Er is vooral verwarring over wie verwerker is van persoonsgegevens en wie verantwoordelijkheid draagt. Aleid Wolfsen (AP) is wat minder pessimistisch.

Juist veel nieuwe banen voor ICT’ers door robotisering , 20 september 2018
Volgens het WEF zou het gaan om zo'n 133 miljoen nieuwe banen in 2022. Het gaat onder meer om data scientists, AI-specialisten, big data specialisten en blockchain-specialisten.

BZK zet fors in op cybersecurity en digitale overheid, 19 september 2018
Het ministerie van BZK doet de komende jaren verschillende investeringen op het gebied van de digitale overheid en de aanpak van cyberdreigingen.

Overheid verwacht dat DigiD-gebruik minder hard groeit, 19 september 2018
Voor dit jaar was de prognose dat er 358 miljoen keer op DigiD zou worden ingelogd, maar dat aantal is nu bijgesteld naar 310 miljoen. "Realistischer", aldus het kabinet.

AIVD krijgt 12 miljoen extra voor aanpak digitale dreigingen, 19 september 2018
Bij digitale dreiging gaat het onder meer om de aantasting van de democratische besluitvorming. Het extra geld gaat naar personeel en ICT-voorzieningen.

ICT-sector brandt Miljoenennota af, 19 september 2018
Het kabinet wil digitale koploper van de Europa worden, maar volgens Nederland ICT en belangenorganisatie DINL blijkt dat vrijwel nergens uit. "Er ontbreekt daadkracht."

Aantal contactloze betalingen neemt fors toe, 19 september 2018
In Nederland is 51 procent van de bankpasbetalingen contactloos. Nederland behoort daarmee tot de kopgroep in de EU. België eindigt met 5 procent vrijwel onderaan.

'Roosendaal 20 centimeter verwijderd van glasvezel', 18 september 2018
Een glasvezelkabel moet in Roosendaal op 60 centimeter diepte worden aangelegd, maar alle aanleggers houden een diepte van 40 centimeter aan.

'Te veel losstaande acties in digitaliseringsbeleid', 18 september 2018
Overheden moeten juist de maatschappelijke uitdagingen als vertrekpunt nemen voor digitaliseringsacties in plaats van de technologie zelf.

BIT toetst grote ict-projecten politie en rechtspraak, 18 september 2018
De Nationale Politie en de Raad voor de Rechtspraak moeten ict-projecten die groter zijn dan vijf miljoen euro ter toetsing voorleggen aan het BIT.

Politie zet in op Chromebooks, bodycams en ANPR-app, 18 september 2018
Minister Grapperhaus heeft in een brief een aantal ICT-vernieuwingen aangekondgd. Naast de Chromebooks, bodycams en ANPR-app komt er ook een nieuw tapsysteem.

8000 privacyfunctionarissen aangemeld bij AP, 18 september 2018
Het grote aantal aanmeldingen heeft alles te maken met de AVG, die honderd dagen geleden van kracht werd. Voor veel organisaties is de privacyfunctionaris verplicht.

Nederland wil examen afnemen van zelfrijdende auto, 18 september 2018
Het CBR, de dienst wegverkeer RDW en het bureau RobotTuner, werken aan het ‘Software Driving License Project’. Vandaag presenteren zij de meest recente ontwikkelingen.

‘Zorg en ICT moeten samenwerking verbeteren’, 18 september 2018
Lies van Gennip, directeur van Nictiz, vindt dat ICT-leveranciers “best wel wat harder mogen lopen” en dat zorgaanbieders meer de hand in eigen boezem mogen steken.

Ook nieuw spraaknetwerk C2000 pas in 2019 klaar, 18 september 2018
Het communicatiesysteem voor alle hulpdiensten in Nederland loopt vertraging op. Eerder werd de oplevering van het radiobedieningssysteem al uitgesteld.

'Minister Ollongron (BZK) hield kritisch rapport achter', 17 september 2018
Het ministerie ontkent dat de timing van publicatie enig verband houdt met het Wiv-referendum, en dat het alleen was vanwege de afstemming met het buitenland.

Politie wil zakkenrollers en plofkrakers vangen met data, 17 september 2018
Een eerste proef met datakoppeling start in Roermond. Data van niet-verdachte auto's worden na de analyse weggegooid. Bits of Freedom spreekt van een "hellend vlak."

'Over zeven jaar 52 procent van banen in handen van robots', 17 september 2018
Nu wordt nog zo'n 29 procent uitgevoerd door robots. Met name banen in de accountancy, industrie, klantbeheer en secretariaat worden overgenomen door machines.

Canadese stad betaalt ransomware voor systeemherstel, 17 september 2018
Op 1 september raakten verschillende systemen van Midland, een stad met 17.000 inwoners, besmet met een niet nader genoemd ransomware-exemplaar.

Cyberaanvallen kosten Duitsland 43 miljard euro , 17 september 2018
De schade door cyberaanvallen bedroeg in de afgelopen twee jaar circa 43 miljard euro. Bedrijven werden slachtoffer van sabotage, datadiefstal en spionage.

Europa wil vuist maken in kunstmatige intelligentie, 17 september 2018
Het Claire-initiatief, actief sinds begin van deze zomer, probeert een antwoord te bieden op de investeringen van de VS, Canada en China in kunstmatige intelligentie.

Felle kritiek op EU-regels over strengere copyright-regels, 14 september 2018
Critici zijn met name bang dat het moeilijker wordt om bijvoorbeeld video's of plaatjes te delen die beschermde inhoud bevatten, maar niet zijn bedoeld om geld mee te verdienen.

Overheid viert ‘substantiële groei’ e-facturatie, 14 september 2018
Uiterlijk april 2019 moeten alle gemeenten, waterschappen en provincies elektronisch kunnen factureren. Een meerderheid van de gemeenten heeft inmiddels stappen gezet.

Banken 'duwen' gebruikers richting slechte wachtwoorden, 14 september 2018
De Amerikaanse banken Citibank en Capital On ondersteunen geen wachtwoordmanager. In juli kreeg ING Bank in Nederland te maken met eenzelfde soort kritiek.

Opnieuw vragen van politici over plannen Google voor China , 14 september 2018
Tot nu toe laat het Amerikaanse techbedrijf niets los over haar plannen. De plannen zijn omstreden omdat Google zou voldoen aan de Chinese internetcensuur.

'Surveillance Groot-Brittannië in strijd met mensenrechten' , 14 september 2018
Volgens het Europees Hof is de werkwijze van de Britse geheime diensten in strijd met het recht op privacy, omdat er onvoldoende toezicht en waarborgen zijn.

Schiphol onderzoekt mogelijkheden hyperloop , 13 september 2018
Er wordt gekeken of de hyperloop in de toekomst een alternatief kan zijn voor korte afstandsvluchten. Daarnaast moet het de bereikbaarheid van Schiphol verbeteren.

EP stemt in met omstreden 'uploadfilter' , 13 september 2018
Met de maatregel wil de Europese Commissie beheerders van auteursrechten, zoals videomakers, componisten en andere kunstenaars, beter beschermen.

Nederland eens met kritiek op vingerafdruk op identiteitskaart, 13 september 2018
Nederland is het eens met de EDPS die vindt dat er geen voldoende rechtvaardiging is om twee soorten biometrische gegevens te verwerken en op te slaan.

VVD wil onderzoek naar verruiming dna-opslag, 13 september 2018
De VVD schaart zich achter het NFI, dat standaard meer dna-materiaal (mannelijk dna-materiaal) van verdachten en veroordeelden in de dna-database wil opslaan.

Europees Parlement wil 'killer robots' verbieden , 13 september 2018
In een aangenomen resolutie staat dat mensen altijd de controle moeten houden bij beslissingen over leven en dood. Ook bij de VN gaan stemmen op voor een verbod.

Twee derde van alle e-mails is onveilig , 13 september 2018
Het aantal phishing-pogingen steeg sterk ten opzichte van vorig jaar. In de meeste gevallen werden de mails tegengehouden door providers of antivirussoftware.

Kabinet reserveert extra geld voor aanpak cybercrime, 12 september 2018
Er wordt volgend jaar eenmalig 30 miljoen euro uitgetrokken voor de aanpak van cybercrime. Volgens de NCTV is de ernst en omvang van de digitale dreiging "aanzienlijk".

Capgemini schikt ICT-fiasco SVB voor 20,2 miljoen euro, 12 september 2018
Aanvankelijk vocht de dienstverlener de schadeclaim aan, maar ze gooien nu toch de handdoek in de ring. In eerste instantie bedroeg het geclaimde bedrag 27,02 miljoen.

Microsoft wil notificatieplicht dataverzoeken politie, 12 september 2018
Het bedrijf wil ook dat er internationale overeenkomsten komen en duidelijke mechanismes om onrechtmatige verzoeken tot gebruikersgegevens aan te vechten.

'Phishingsites proberen zorgdata burgers buit te maken' , 12 september 2018
De criminelen gebruiken domeinnamen die op die van een bekend merk lijken, maar met bijvoorbeeld een letter op de verkeerde plek. Het gaat zeker om 451 phishingsites.

Verse release van oude BRP-broncode, ter lering, 11 september 2018
Er komt een nieuwe release van oude BRP-broncode beschikbaar. Volgens BZK nauwelijks geschikt om te gebruiken, maar "wel interessant om terug te kunnen kijken".

Inzet augmented reality overtreft verwachtingen, 11 september 2018
Zo’n 46 procent van de bedrijven denkt dat AR/VR binnen drie jaar de standaard wordt, terwijl 38 procent van de bedrijven verwacht dat dit binnen drie tot vijf jaar gebeurt.

ICT-uitgaven gemeenten stijgen naar 82 euro per inwoner, 11 september 2018
De toename is het gevolg van het groeiende belang vanICT (door verdergaande digitalisering en de AVG) en de toegenomen eisen aan informatiebeveiliging en privacy.

Test: auto's communiceren met elkaar en met verkeerslichten , 11 september 2018
Met de proef wil Noord-Holland onderzoeken of de doorstroming van het verkeer verbeterd wordt als auto's met elkaar en de infrastructuur kunnen communiceren.

Overheden willen steeds vaker versleutelde berichten inzien , 11 september 2018
Overheden verwaarlozen of negeren daarmee hun plicht om de rechten op vrijheid van meningsuiting en privacy te waarborgen. De VN maakt zich daar zorgen om.

Twee ton voor Limburgs cyberveiligheid-initiatief, 11 september 2018
Met het geld wordt een community gestart, waar ondernemers en maatschappelijke organisaties via e-learningmodules en zelfevaluaties inzicht krijgen in hun situatie.

Woensdag stemt EP over herziening van online auteursrecht, 10 september 2018
De herziening over de 'copyright directive' draait vooral om een geschil tussen de grote internetgiganten, zoals Facebook, Twitter, Apple en Google, en auteurs en uitgevers.

AIVD en MIVD mogen gegevens van NSA blijven ontvangen, 10 september 2018
Meerdere partijen hadden geklaagd dat de NSA bij het verzamelen van inlichtingen ongeoorloofde methoden hanteert, maar de Hoge Raad oordeelde anders.

NS laat kleine treinonderdelen printen in 3D, 10 september 2018
Het gaat om onderdelen die niet meer leverbaar zijn, die een lange levertijd hebben of die de NS alleen in grote aantallen kan bestellen. Het moet leiden tot tijdwinst.

Defensie VS investeert 2 miljard dollar in AI, 10 september 2018
Volgens de innovatietak binnen Defensie wordt met name gekeken hoe machines menselijke vaardigheden, zoals communicatie en verbanden leggen, kan aanleren.

Apple biedt politie portaal voor opvragen gebruikersdata, 10 september 2018
Apple heeft vorig jaar op 14.000 verzoeken van Amerikaanse opsporingsdiensten gereageerd. Dat gebeurde via e-mail. De portal moet dat werk stroomlijnen.

‘Het systeem van iOverheid moet minder heilig worden’ , 7 september 2018
Staatsraad Van Zwol maakt zich onder meer druk over algoritmen die door overheden te pas en te onpas worden ingezet en vindt ook dat de overheid te versnipperd is.

'Kwart Amerikaanse gebruikers klaar met Facebook', 7 september 2018
Uit onderzoek blijkt dat het vooral jongeren zijn die de sociale netwerksite van hun smartphone verwijderden, met name om privacyredenen.

VNG en G5 gaan samenwerken aan Smart Society, 7 september 2018
Doel is om de samenwerking van de Smart City beweging onder Nederlandse gemeente te verbreden naar andere gemeenten die hierop actief (willen) zijn.

Digital Trust Center steunt zes nieuwe initiatieven, 7 september 2018
De samenwerkingen moeten een impuls geven aan een landelijk dekkend stelsel van cybersecurity samenwerkingsverbanden en is in lijn met kabinetsprioriteiten.

ICT-studies overspoeld door buitenlandse studenten, 7 september 2018
Met name de studie Technische Informatica aan de TU Delft en de TU Eindhoven is populair en er is vooral belangstelling voor Engelstalige masterprogramma's.

'Stop digitaal misbruik van voorspelbaar gebruikersgedrag', 7 september 2018
Volgens de Autoriteit Consument & Markt krijgen gebruikers vaak producten aangeboden die inferieur aan de eigen keuzes zijn. NIet wenselijk, aldus de ACM.

Raad van State: burger in de knel door digitale overheid, 6 september 2018
Volgens de Raad van State wordt de burger steeds vaker opgezadeld met nadelen van nieuwe technieken, waardoor de rechtsbescherming in het geding is.

Scholen worstelen met de privacywet, 6 september 2018
Wat gebeurt er met de klassenfoto? Mag die wel of niet op de site van de school? En mag je een groepsapp aanmaken op WhatsApp? Veel scholen komen er niet uit.

NEN ontwikkelt norm voor veilig mailen in de zorg, 6 september 2018
In de norm wordt onder meer beschreven wat de mate van beschikbaarheid moet zijn, maar gaat het ook over integriteit en vertrouwelijkheid en gebruiksvriendelijkheid.

Gemeenten moeten digitale diensten vertalen, 6 september 2018
Gemeenten krijgen daarvoor van Brussel vier jaar de tijd. Doel is procedures en diensten toegankelijk te maken voor burgers en ondernemers van andere EU-lidstaten.

Beveiliging vertrouwelijke gegevens Brabant niet sluitend, 6 september 2018
Tijdens een door de Zuidelijke Rekenkamer uitgevoerde penetratietest bleek het mogelijk om vertrouwelijke informatie in te zien van de griffie, de directie en de rekenkamer.

Toenmalig staatssecretaris zat mis met illegaal downloaden, 6 september 2018
Filmproducenten waren het niet eens met de toenmalige staatssecretarisen de rechtbank is het met hen eens en stelt dat de Staat aansprakelijk is voor de uitingen.

EU wil eind dit jaar akkoord over belasting op digitale diensten, 5 september 2018
De Europese Commissie wil een belasting van 3 procent op digitale inkomsten van grote bedrijven, maar nog niet ieder EU-lid is overtuigd van de noodzaak van de maatregel.

Kamervragen over verplichte vingerafdruk op identiteitskaart, 5 september 2018
D66 wil onder meer weten wat staatsecretaris Knops (BZK) vindt van de reactie van de Europese databeschermingsautoriteit Giovanni Buttarelli. Die reageerde fel op het voorstel.

Europese persbureaus willen vergoeding van Facebook en Google , 5 september 2018
Volgens de persbureaus vormt het "plunderen van de content en advertentie-inkomsten van de nieuwsmedia" een bedreiging voor het voortbestaan van hoogstaande journalistiek.

BSN verdwijnt op termijn van voorkant paspoort en ID-kaart, 5 september 2018
Om identiteitsfraude tegen te gaan, wordt het burgerservicenummer naar de achterkant van paspoorten en ID-kaarten verplaatst. Binnen welke termijn is nog niet bekend.

Aanvraagronde WiFi4EU tweede helft van september van start, 5 september 2018
Door technische problemen werd in juni van dit jaar de eerste oproep voor het indienen van een uitgesteld. Ook is het aantal beschikbare vouchers verhoogd.

Wikipedia tegen Europese plannen voor 'uploadfilter' , 5 september 2018
De regel zou grote internetbedrijven verplichten om geüpload materiaal vooraf te beoordeelen op schendingen van het auteursrecht. Wikimedia is daar op tegen.

In elk land krijg je een ander internet, 4 september 2018
Overheden proberen met wetten het internet te reguleren, en soms ook te censureren. Zo raakt het wereldwijde web steeds meer versplinterd.

Five Eyes-landen willen toegang tot versleutelde data , 4 september 2018
Volgens de vijf landen vormt end-to-end-encryptie een obstakel bij het onderzoeken en vervolgen van criminele en terroristische activiteiten.

Overheidsinstanties stellen na onderzoek AP alsnog DPO aan, 4 september 2018
Bij een eerste controle bleek dat minder dan 4 procent van de 400 onderzochte instanties geen privacyfunctionaris in dienst had. Er is nu een inhaalslag gemaakt.

Overheid kijkt naar oplossing voor digitale post aan overledenen, 4 september 2018
Het moet voor nabestaanden makkelijker worden om zaken van overledenen via MijnOverheid af te wikkelen en ook moet het opheffen van dat account makkelijk worden.

Consumentenbond bezorgd over regels delen betaalgegevens, 4 september 2018
De bond pleit voor een 'tweetraps-toestemming' en wil ook dat er op wordt toegezien dat bedrijven duidelijk zijn over welke gegevens ze gebruiken en waarvoor.

Gemeenten willen weer baas over eigen ict worden, 4 september 2018
Common Ground wil een gemeentelijke infrastructuur waarbij data zijn gescheiden van applicaties, gegevens bij hun bron blijven en leveranciersonafhankelijkheid is.

Saldoloze ov-chipkaart NS voor iedereen beschikbaar, 3 september 2018
Met Flex krijgen reizigers iedere maand achteraf de rekening voor de gemaakte ritten. Het bedrag wordt automatisch afgeschreven. De verplichte borg is niet meer nodig.

Algemene Rekenkamer doet onderzoek naar basisregistraties, 3 september 2018
Er zal bekeken worden of het Stelsel van Basisregistraties bijdraagt aan een goede en efficiënte overheidsdienstverlening aan burgers en bedrijven.

Gebruik en tevredenheid BAG gestegen, 3 september 2018
Het gebruik van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen is gestegen tot circa 10 miljoen bevragingen per dag. Ook de waardering steeg: van 7,2 in 2015 tot 7,4 in 2018.

Teleurstelling om trage openbaarmaking kosten zorgtarieven, 3 september 2018
In 2016 beloofde toenmalig minister Schippers (VWS) dat de kosten van de zorgtarieven 'opengegooid' zouden worden, maar haar opvolger Bruins is nog lang zo ver niet.

Telecomstoringen vooral veroorzaakt door 'systeemfouten', 3 september 2018
Vorig jaar werden 169 incidenten gerapporteerd. Vaak ging het om fouten in hard- of software. In een beperkt aantal gevallen ging het om DDoS-aanvallen.

Keuring voor 'slimme' beveiligingssystemen voor auto's, 3 september 2018
De maatregel moet diefstallen en inbraken voorkomen. Volgens de keuringsinstantie zijn bijna alle auto's van 2017 of ouder met zo'n beveiligingssysteem makkelijk te hacken.

Privacy belangrijke reden om geen slimme apparaten te kopen , 31 augustus 2018
Een derde van de consumenten geeft aan om privacyredenen twijfels te hebben over de aanschaf van slimme apparaten. Vorig jaar bedroeg dat nog 18 procent.

CDA wil onderzoek naar verplichte slimme thermostaat, 31 augustus 2018
Volgens de politieke partij blijven de beoogde energiebesparingen vooralsnog uit, maar toch ziet het CDA toekomst in de slimme meter. Zo willen zij de toepassing verplicht stellen.

Teach4Amsterdam wil jong IT-talent voor de klas, 31 augustus 2018
Het tekort aan goede informaticadocenten is enorm, maar volgens de initiatiefnemers van Teach4Amsterdam moet het mogelijk zijn om het tekort binnen enkele jaren op te heffen.

Ex-ambtenaar aangeklaagd voor inbraak op rioolinstallatie, 31 augustus 2018
De man zou 8000 bestanden hebben verwijderd. Door de acties van de man zouden de monitoring en bediening van de rioolinstallatie gevaar hebben gelopen.

Belgische politie wil criminaliteit via data voorspellen, 31 augustus 2018
Er zullen systemen voor 'predictive policing' worden ingebouwd in het computersysteem iPolice, dat voor 2020 gepland is. Ook in Nederland wordt predictive policing toegepast.

Mensenrechtenorganisaties tegen China-plannen Google, 30 augustus 2018
Google wil een gecensureerde zoekmachine lanceren in China en de organisaties vinden dat de techreus daarmee een knieval doet op het gebied van mensenrechten.

Nederland Europees koploper laadpalen elektrische auto’s, 30 augustus 2018
Iets meer dan 28 procent van alle laadpalen in de EU staat in Nederland. Momenteel telt Nederland ruim 122 duizend laadpalen, waarvan 33.000 publieke laadpalen.

Ransomware besmette PC's Belgische belastingdienst, 30 augustus 2018
Het gaat om meer dan 100 computers die besmet waren. Ook computers van andere Belgische departementen kregen te maken met (de gevolgen van) ransomware.

Knops: burger kan inloggen via rijbewijs straks zelf activeren, 30 augustus 2018
Er worden de nodige pilots gehouden rondom de inlog, maar het gaat pas echt werken als de Wet digitale overheid is ingevoerd. Verwacht wordt dat dat volgend jaar is.

Tech-land Estland aast op ICT'ers uit Benelux, 30 augustus 2018
Omdat het land slechts 1,3 miljoen inwoners heeft, zal de arbeidsmarkt in 2020 een tekort kennen van 37.000 ICT-specialisten. Daarom de campagne in de Benelux.

Smart city staat niet hoog op agenda bij gemeenten, 29 augustus 2018
Van de ondervraagde gemeenten zegt 36 procent een smart city-visie te hebben. Bijna de helft van de gemeenten doet wel een pilot op smart city-gebied.

Brits dronebedrijf biedt geld voor Londense daken, 29 augustus 2018
Skyports wil een netwerk van drone-stations uitbouwen. Tot nu toe heeft het 15 daken in Londen 'opgekocht' voor het laten landen en opstijgen van drones.

Zorgverlener VS verstrekt patiëntdata aan cybercriminelen, 29 augustus 2018
Het is nog niet bekend hoe het kon gebeuren dat de patiëntgegevens in verkeerde handen vielen. De zorgverlener was een paar keer slachtoffer van ransomware.

Facebook's datahonger onder de loep in Duitsland, 29 augustus 2018
He Budeskartellamt gaat onderzoeken of de techreus haar positie misbruikt om data te verzamelen van mensen zonder dat ze daarvoor toestemming geven.

Belgisch leger heeft interesse in gevechtsrobot, 29 augustus 2018
Enkele weken geleden stelde Estland het initiatief voor om samen met Letland en Finland een robot te ontwikkelen en ook de Belgen hebben interesse getoond.

Meerderheid aangiften cybercrime in België leidt tot niets, 28 augustus 2018
Tussen januari - augustus 2016 kwamen er bijna 35.000 klachten over cybercrime, maar slechts een klein deel leverde een dagvaarding voor de strafrechter op.

Onderzoek: big data kan grondrechten vergaand aantasten, 28 augustus 2018
Volgens onderzoekers kunnen big data, Internet of Things en kunstmatige intelligentie invloed kunnen hebben op het recht op privacy, gelijkheid en vrijheid.

Rechter verlengt verbod voor blauwdrukken 3D-geprinte wapens , 28 augustus 2018
De blauwdrukken zouden ervoor zorgen dat burgers wapens in handen kunnen krijgen, zonder het overheidstoezicht dat voor conventionele wapens plaatsvindt.

Een op de vier Nederlanders slachtoffer internetfraude, 28 augustus 2018
In totaal raakten mensen 786 miljoen euro kwijt door verschillende vormen van fraude. Relatief nieuw is oplichting via social media, zoals Facebook en WhatsApp.

‘Nederland kampt met AI-braindrain’, 28 augustus 2018
Steeds meer onderzoekers in Nederland op het gebied van artificiële intelligentie worden weggekaapt door buitenlandse techbedrijven. Dat leidt tot slechter onderzoek en onderwijs.

Uber verschuift focus naar elektrische deelfietsen , 27 augustus 2018
Het bedrijf richt zich nog steeds op mensen die geen auto hebben, maar wil hen ook een groot aantal ecologische alternatieven aanbieden, vooral in de binnenstad.

Password123 populair onder Australische ambtenaren, 27 augustus 2018
De Western Australian Auditor General bekeek 234.000 accounts. Daarvan had 26 procent een zwak of veelgebruikt wachtwoord, waaronder password123.

EU wil politieke partijen beboeten voor misbruik persoonsdata , 27 augustus 2018
Het voorstel volgt na het grootschalige misbruik van persoonsgegevens door Cambridge Analytica. Het is niet bekend wanneer het voorstel ingevoerd moet zijn.

James Bridle: ‘Data maken de wereld slechter', 27 augustus 2018
De Britse computerwetenschapper en kunstenaar gelooft niet dat massaal verzamelde data de wereld tot een betere plek maken en ziektes en terreur overwinnen.

Orde van Advocaten tegen verplichte dna-afname na oproep, 27 augustus 2018
De NOvA wijst naar principes als het recht op privacy en de onschuldpresumptie, het recht dat stelt dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel wordt bewezen.

Kabinet wil meer inzicht in invloed van digitale platformen, 27 augustus 2018
Het Nederlandse kabinet wil onder meer weten wat de invloed van die digitale platformen is op burgers en bedrijven als het gaat om eigendom en delen van data.

Microsoft verdacht van omkoping in Hongarije, 24 augustus 2018
Microsoft zou de softwarepakketten voor een zwaar gereduceerd bedrag aan tussenpersonen verkopen, die de software weer zouden slijten aan de Hongaarse overheid.

Datagedreven ICT-oplossingen voor de urban jungle, 24 augustus 2018
Overlast, crimineel geld, openlijke drugshandel, illegale taxi’s op de weg en lawaaiige sloepen in de grachten worden gezien als uitwassen van deze jungle.

ProRail pluist code handmatig door naar tunnelbug, 24 augustus 2018
Bij het zoeken naar de bug die het Amsterdamse treinverkeer afgelopen dinsdag heeft platgelegd, moet ProRail de code handmatig doorpluizen.

Australië zegt nee tegen Huawei bij bouwen 5G, 24 augustus 2018
De Australische regering is bang voor inmenging van de Chinese overheid in de telecomnetwerken van het land. Huawei is diep teleurgesteld in het besluit van Australië.

Belastingdienst jaagt op nieuwe medewerkers, 24 augustus 2018
De organisatie heeft de aankomende jaren duizenden nieuwe medewerkers nodig en wil onder meer door interactieve workshops laten zien wat werken bij de fiscus inhoudt.

Spionnen gebruiken Microsoft Outlook als effectieve backdoor, 23 augustus 2018
Cyberspionnen die bij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken wist in te breken, gebruiken Microsoft Outlook als backdoor voor het stelen van vertrouwelijke gegevens.

Minister wil discussie over verplichte dna-afname na oproep, 23 augustus 2018
Aanleiding voor zijn uitspraken is de doorbraak in de moordzaak van Nicky Verstappen waar een dna-match naar een verdachte leidde.

Treinstoring veroorzaakt door winkeldief en softwarefout , 23 augustus 2018
Omdat het backupsysteem hetzelfde softwaresysteem gebruikt, struikelde ook dat systeem over de corrupte database.

Internationale summerschool beveiliging in Den Haag, 23 augustus 2018
De International Cyber Security Summer School wordt georganiseerd door NATO, Europol, EY, Leiden University en The Hague Security Delta.

Teach4Amsterdam wil jong IT-talent voor de klas, 23 augustus 2018
Het tekort aan goede informaticadocenten is enorm – alleen al de regio Amsterdam zou er zo’n 300 extra kunnen gebruiken.

VodafoneZiggo test 1Gbps-netwerk, 22 augustus 2018
Bij de test in de Utrechtse wijk Oog in Al krijgen 20 huishoudens en bedrijven supersnelle internettoegang met snelheden van 1000 Mbit per seconde (ofwel 1 Gbps).

5G-veiling kan klem komen tussen EC, ACM én EC, 22 augustus 2018
De veiling van radiofrequenties voor mobiel breedband onder de brede vlag van 5G kan problematisch worden. Een ‘perfect storm’ dreigt in zicht te komen.

Prorail krijgt besturingssystemen weer stabiel, 22 augustus 2018
De storing op de NS-verkeersleidingspost Amsterdam is voorbij. Ict-medewerkers moesten gisteravond handmatig de besturingssystemen bedienen.

Duitse minister: Europees betaalsysteem kan Irandeal redden , 22 augustus 2018
Hij pleit voor een Europees betalingssysteem, zonder de VS. Veruit de meeste internationale financiële transacties lopen nu via het internationale systeem Swift.

AP controleert of ziekenhuizen Data Protection Officer hebben, 22 augustus 2018
De Autoriteit Persoonsgegevens kijkt ook of ziekenhuizen en zorgverzekeraars de contactgegevens van hun DPO hebben gepubliceerd.

Zorg geografisch in beeld, 22 augustus 2018
Ook woningcorporaties, brandweer, huisartsenposten, zorgvastgoedeigenaren, verzekeraars en veel zorgaanbieders hebben de WoonZorgwijzer inmiddels omarmd.

CTIVD wil duidelijkheid over "zo gericht mogelijk" bij sleepwet, 21 augustus 2018
De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten wil duidelijkheid over wat het kabinet precies bedoelt met "zo gericht mogelijk" in het concept-wetsvoorstel.

Nog hogere tekorten rechtspraak , 21 augustus 2018
De komende jaren lopen de financiële problemen naar verwachting verder op door het mislukken van een digitaliseringsproject, en het afnemende aantal rechtszaken.

Franse scholier baalt: een nieuwe wet bant het mobieltje uit de klas en van het schoolplein, 20 augustus 2018
Ze moeten in de tas blijven, niet alleen in de klas maar ook in de gangen en op het plein. In Nederland wil niemand zo'n verbod.

Namen geslaagde leerlingen publiceren mag onder AVG, 20 augustus 2018
De minister zegt er begrip voor te hebben dat scholen in eerste instantie moeten wennen aan de naleving van de nieuwe privacywetgeving.

Amsterdam te ver met online bespieden hangjongeren, 20 augustus 2018
Amsterdam heeft uitvoerig sociale media-onderzoek laten uitvoeren naar tientallen hangjongeren. Daarbij is zij voorbij gegaan aan privacywetgeving en de interne regels

Britse overheid migreert politiedata naar AWS-cloud, 20 augustus 2018
De data van politie en openbare veiligheidsdiensten is nu nog opgeslagen in een verouderde infrastructuur van datacenters.

Mona Keijzer (EZK) promoot 'oranje' ict in Brazilië , 20 augustus 2018
Volgens het ministerie liggen er in Brazilië mogelijkheden voor ict-oplossingen rond big data en blockchain voor de biomedische sector, voedselindustrie en zorg.

Afname third-party content op EU-nieuwssites door AVG, 20 augustus 2018
Volgens de onderzoekers beseffen nieuwssites de compliancerisico's van dergelijke content. Ze hebben de content verwijderd of gekoppeld aan een opt-in van gebruikers.

Groot deel communicatie met Schiermonnikoog plat, 20 augustus 2018
Schiermonnikoog is door een defecte glasvezelkabel nog iets meer een eiland geworden dan het al was. KPN zegt hard te werken aan een oplossing.

Grijpt kabinet herkansing aan voor verbeteren sleepwet?, 17 augustus 2018
Binnenkort komt er een wetswijziging aan met betrekking tot de sleepwet (Wiv) en privacyorganisatie Bits of Freedom bekeek het voorstel alvast en is nog niet tevreden.

'Techbedrijven gedwongen privégegevens door te spelen', 17 augustus 2018
Tot op heden kon de Australische overheid alleen telefonische gegevens opeisen, maar dit wordt nu verder uitgebreid. De boetes kunnen oplopen tot circa 6,5 miljoen euro.

Minister moet opheldering geven over nieuw datalek bij UWV, 17 augustus 2018
SP-Kamerlid Van Kent wil weten hoe het kan dat het UWV de privégegevens van 2400 werkzoekenden heeft gelekt en hoe dat bijvoorbeeld te rijmen is met de AVG.

'Trump versoepelt voorwaarden voor digitale aanval door VS' , 17 augustus 2018
De maatregel zou aan de ondersteuning van militaire missies bij moeten dragen en mee moeten helpen bij het tegengaan van inmenging in Amerikaanse verkiezingen.

'Google lanceert voorlopig geen zoekmachine in China', 17 augustus 2018
Volgens topman Sundar Pichai is Google nog niet klaar voor de stap. Ook binnen het techbedrijf is niet iedereen overtuigd van de wens om weer in China actief te zijn.

Kabinet trekt 165 miljoen uit voor NL Digibeter, 16 augustus 2018
Dit bedrag staat op de begroting van het ministerie van BZK als Investeringspost Digitale Overheid. Deze post bedraagt jaarlijks 55 miljoen euro, voor de jaren 2019 t/m 2021.

EU-privacywaakhond hekelt verplichte vingerafdruk ID-kaart, 16 augustus 2018
In zijn conclusie laat Buttarelli weten dat het voorstel gezien het beoogde doel niet de noodzaak rechtvaardigt voor de opslag van twee soorten biometrische data.

Prof. Van den Herik: ‘Investeer op korte termijn in AI-studies’, 16 augustus 2018
Op korte termijn uitbreiden AI-opleidingen is hard nodig om een niet nog grotere achterstand op te lopen ten opzichte van andere landen en bedrijven als Facebook en Google.

Helft 50+’ers verliest baan door automatisering, 16 augustus 2018
In Nederland voeren oudere medewerkers tussen de vijftig en 64 jaar voornamelijk taken uit die geautomatiseerd kunnen worden.

E-mails van schoolsysteem Magister, met daarin leerlingenprestaties, waren jarenlang slecht beveiligd, 16 augustus 2018
Een ICT’er op een middelbare school trok daar al in december 2016 over aan de bel. Pas sinds begin deze maand is het beleid aangepast.

UWV lekt privégegevens 2400 werkzoekenden , 15 augustus 2018
Het gaat onder andere om geboortedata, burgerservicenummers, informatie over werkloosheidsuitkeringen, het laatste beroep en de laatste werkgever.

It-uitbesteding bij woningcorporaties zet door, 15 augustus 2018
In eerste instantie kozen de kleinere corporaties hiervoor, maar nu blijken ook de grotere woonbedrijven hun ict de deur uit te doen.

Westland eerste gemeente met nieuw Pgb-portaal, 15 augustus 2018
PGB-houders in het werkgebied van Zorgkantoor DSW zijn de eersten die met een nieuw, gebruiksvriendelijker online PGB-portaal aan de slag mogen.

Tele2 levert vaste telefonie aan Rijksoverheid, 15 augustus 2018
Dit gebeurt in het kader de zogeheten IWR2018, onderdeel van het Europese aanbestedingsprogramma ICT Werkomgeving Rijk (IWR).

Nieuwe wetten tegen fraude kunnen privacy schaden, 15 augustus 2018
Twee nieuwe wetten zijn in de maak om fraude aan te pakken. Onder meer het medisch beroepsgeheim staat daarmee onder druk.

Kamerlid wil dat rechtbanken processen via internet uitzenden, 14 augustus 2018
Volgens Kamerlid Groothuizen (D66) versterkt het uitzenden op internet de betrokkenheid bij de rechtspraak. Hij wil ook dat rechters eenvoudiger Nederlands gebruiken.

D66'er Marietje Schaake wil algoritmes wettelijk toetsen, 14 augustus 2018
De Europees parlementariër (D66) waarschuwt dat wat er in China gebeurt geen ver-van-ons-bedshow is. Volgens Schaake raakt het ook de Westerse wereld.

BeCode start gratis codeerlessen in Vlaanderen, 14 augustus 2018
Om iets te doen aan het tekort aan mensen met ICT-profielen biedt De Vlaamse codeerschool de mogelijkheid om gratis een opleiding tot webontwikkelaar te volgen.

Alle gemeenten aangesloten op Landelijke Voorziening WOZ, 14 augustus 2018
Het WOZ-waardeloket biedt in principe iedereen de mogelijkheid de WOZ-waarde van woningen te raadplegen. De eerste gemeente sloot in 2014 aan.

Patiëntenmonitors kwetsbaar voor spoofing, 14 augustus 2018
Het bleek relatief vrij eenvoudig om een kwaadaardig apparaat op het ziekenhuisnetwerk aan te sluiten dat zich als de patiëntenmonitor voordoet.

Defcon toont (opnieuw) kwetsbaarheid van stemmachines aan , 14 augustus 2018
Door afgedankte stemmachines te kraken wil de grootste hackersconferentie ter wereld aandacht voor de problematiek. Toch is er ook kritiek. "De opzet is niet realistisch."

Twitter moet privacyvoorwaarden aanpassen, 13 augustus 2018
Een Franse rechter is het eens met een consumentenorganisatie die vindt dat Twitter te gemakkelijk gebruikersgegevens kan misbruiken voor commerciële doeleinden.

Democratische Partij VS dagvaardt Wikileaks via Twitter , 13 augustus 2018
Wikileaks wordt beschuldigd van inmenging tijdens de presidentsverkiezingen. Wikileaks publiceerde informatie afkomstig uit gestolen mails van de Democratische Partij.

'E-mails moeten goed bewaard worden, dat gebeurt nu niet', 13 augustus 2018
Een oplossing is het automatiseren van de verwerking en opslag. Door automatisering kan de belangrijkste 20 of 30 procent van miljoenen mails worden opgeslagen.

Recht op je persoonlijke gegevens - maar krijg je die ook?, 13 augustus 2018
In het kader van de AVG ging de Volkskrant op onderzoek uit en vroeg gegevens op bij onder meer Coolblue, Ziggo, Zalando, de Bijenkorf en de OC-chipkaart.

Amerikaanse staat introduceert stemmen via smartphone-app, 13 augustus 2018
De app werkt met behulp van gezichtsherkenning en is vooralsnog beperkt tot militairen uit West Virginia die in het buitenland zijn gestationeerd.

FBI: sla gevoelige of gênante foto's niet op in de cloud, 10 augustus 2018
De Amerikaanse opsporingsdienst krijgt steeds vaker meldingen van mensen die afpersingsmails ontvangen. De opsporingsdienst adviseert om niet te betalen

‘Cybersecurity in zorg loopt achter feiten aan’, 10 augustus 2018
Uit onderzoek blijkt dat datalekken niet altijd even goed worden aangepakt en ook zegt het aantal werknemers op een IT-afdeling nog niets over de beveiliging.

'Cultuurverandering grootste struikelblok bij AVG-compliance', 10 augustus 2018
Volgens Matthijs Onder de Linden is de aandachtspanne bij managers voor de AVG van korte duur en moet meer ingestoken worden op een blijvende gedragsverandering.

AP vordert 48.000 euro van bank voor overtreden privacywet, 10 augustus 2018
Een van de klanten vroeg de bank om een overzicht van de persoonsgegevens die de bank van hem had en met wie die gegevens werden gedeeld. De bank weigerde dat.

Openbare consultatie over open standaarden gestart, 10 augustus 2018
Forum Standaardisatie vraagt onder meer advies over de standaarden PDF/UA, STARTTLS, DANE en STOSAG 1.0. Er kan gereageerd worden tot en met 10 september.

New York probeert taxidiensten Uber en Lyft in te perken , 9 augustus 2018
De Amerikaanse stad probeert problemen rond de enorme groei van auto's aan banden te leggen. Het aantal taxi's in de stad is de afgelopen jaren spectaculair gegroeid.

VNG waarschuwt Knops: sluit analoge media niet af, 9 augustus 2018
De VNG vindt dat bijvoorbeeld huis-aan-huisbladen onontbeerlijk zijn om burgers op de hoogte te brengen van algemene bekendmakingen en mededelingen.

Mobiel pinapparaat voor deel handhavers in gemeente Amsterdam , 9 augustus 2018
Het apparaat moet ertoe leiden dat toeristen direct hun boete gaan betalen. De handhavers krijgen ook folders mee die uitlegt dat gelijk afgerekend moet worden.

Roermond zet digitale sensoren in tegen mobiel banditisme, 9 augustus 2018
Her en der worden sensoren geplaatst die geluid of een kentekenplaat registreren. De gegevens worden geanalyseerd om afwijkende patronen te herkennen.

Rechtszaak tegen digitaal bezoekersparkeren in Haarlem, 9 augustus 2018
Inwoners moeten straks het kenteken van hun bezoek digitaal of telefonisch aanmelden. Volgens de aanklagers gaat het de overheid niets aan wie er op bezoek komt.

Minister Van Nieuwenhuizen wil haast maken met telefoonban, 8 augustus 2018
Het appverbod voor fietsers moet begin 2019 worden ingevoerd. Althans, dat vindt de minister. Toch is niet iedereen ervan overtuigd dat haar planning ook haalbaar is.

Blockchain uitkomst voor de zorg, 8 augustus 2018
Volgens IDC kan blockchain een veilige schakel vormen voor patiëntgegevens die van belang is voor zowel zorgverleners als apothekers, verzekeraars en onderzoekers.

Ondanks opkomst digitaal betalen blijft cash belangrijk, 8 augustus 2018
Ten opzichte van veel West-Europese landen is het aandeel cashgeld in Nederland relatief klein. Alleen in Zweden en Zwitserland wordt er nog meer elektronisch betaald.

Tokio gaat gezichtsherkenning gebruiken voor beveiliging OS, 8 augustus 2018
Meer dan 300.000 sporters, coaches, vrijwilligers en media zullen foto's in een database moeten indienen voordat de Olympische Spelen in juli 2020 beginnen.

Vrees voor flop met dure medische app, 8 augustus 2018
De Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) lijkt in zijn huidige opzet nauwelijks te gaan worden gebruikt. Met name artsen hebben veel bezwaren tegen het systeem.

Honderden Amerikaanse sites nog steeds op zwart in Europa, 8 augustus 2018
De sites zijn bang niet te kunnen voldoen aan de nieuwe Europese privacyregels. Het gaat om een groot aantal (grote) Amerikaanse kranten en circa 400 nieuwssites.

‘India komt binnenkort met GDPR-achtige wetgeving’, 7 augustus 2018
De bedoeling zou zijn om bedrijven als Google en Facebook te dwingen om de data over de meer dan één miljard burgers, op faciliteiten binnen de landsgrenzen op te slaan.

Meer bevoegdheden voor federale en lokale politie in België, 7 augustus 2018
Speurders van de federale en de lokale politie mogen op het internet een fictieve identiteit aannemen om de groeiende criminaliteit op het internet aan te pakken.

AIVD en TU Delft doen samen onderzoek naar cybersecurity, 7 augustus 2018
Onderzocht gaat worden hoe technologische innovaties kunnen helpen om Nederland tegen digitale dreigingen te beschermen. Het project gaat mogelijk dit najaar van start.

Pentagon verbiedt apps die geografische locatie doorgeven , 7 augustus 2018
De apps zouden een veiligheidsrisico vormen, omdat ze de locatie van geheime militaire bases kunnen onthullen. Dat bleek in januari van dit jaar met de fitness-app Strava.

'Facebook vraagt banken VS om financiële data van gebruikers' , 7 augustus 2018
Volgens ingewijden zou het onder meer gaan om informatie van overboekingen en het banksaldo. Ook Google en Amazon zouden gesprekken voeren met banken.

Europol adviseert afplakken van webcam met tape, 6 augustus 2018
Het advies moet helpen bij het beschermen tegen spyware, zoals het lezen van berichten, het afluisteren van gesprekken en het inschakelen van de webcam.

Honderden Amerikanen uit huis gezet na softwarefout van bank , 6 augustus 2018
De bank biedt een overheidsprogramma aan, waarbij hypotheekbezitters met geldproblemen hun leningen kunnen aanpassen. Die software bevatte een fout.

Privégegevens van tweeduizend Zwollenaren op straat, 6 augustus 2018
Per post zijn formulieren verstuurd waarvan door het venster van de envelop niet alleen de adresgegevens waren te zien, maar ook het burgerservice- en cliëntnummer.

Kamer is bestuurlijke rommel bij Autoriteit Persoonsgegevens zat, 6 augustus 2018
Het aanstellen van nieuwe bestuursleden bij de privacywaakhond duurt een aantal Kamerleden te lang. Minister Dekker gaat pas na de vakantie aan de slag met vacatures.

Standaard Verwerkersovereenkomst Gemeenten beschikbaar, 6 augustus 2018
Het doel van de overeenkomst is het gemeenten en leveranciers gemakkelijker maken om tot afspraken te komen over het verwerken van persoonsgegevens.

Amsterdam zoekt startups voor aanpak massatoerisme, 3 augustus 2018
Gedacht wordt aan het spreiden van toeristen, het verdelen van de economische kansen die toerisme biedt en het bewuster maken van toeristen van hun gedrag.

Onderzoek naar gegevensuitwisseling overheid, 3 augustus 2018
De Nationale Ombudsman wil graag van burgers weten wat hun ervaringen zijn als het gaat om die gegevensuitwisseling. Reageren kan 15 september aanstaande.

Kiest Google na acht jaar afwezigheid voor het grote Chinese geld?, 3 augustus 2018
Het Amerikaanse techbedrijf zou werken aan een gecensureerde versie van zijn zoekmachine. De mogelijke ommmezwaai van Google roept veel vragen op.

Zorgen over gezichtsherkenning in Canadese winkelcentra, 3 augustus 2018
Volgens de eigenaar van een winkelcentrum zou de data gebruikt worden om mensenstromen beter te begrijpen en zouden er geen beelden worden opgeslagen.

OM: '3D-geprinte wapens maken is strafbaar in Nederland' , 3 augustus 2018
Eerder verbood een rechter in de VS de publicatie van blauwdrukken om 3D-geprinte vuurwapens te maken. Dergelijke blauwdrukken zweven al wel rond op internet.

Ideeën gezocht bij gemeenten voor vervroegd stemmen, 2 augustus 2018
Het kabinet wil gaan experimenteren met vormen van ‘early voting’, om daarmee de behoefte aan het geven van volmachten te verminderen.

Nationale Bibliotheek van Zweden zet poorten wagenwijd open, 2 augustus 2018
Door gebruik te maken van Linked Data is de collectie van de Zweedse Nationale Bibliotheek nu makkelijk doorzoekbaar, bijvoorbeeld door zoekmachines en Wikidata.

Single Digital Gateway-verordening raakt ook lokale overheden, 2 augustus 2018
Wanneer deze verordening van kracht wordt, moeten onder meer gemeenten en provincies diensten toegankelijk maken en vertalen voor EU-burgers uit andere lidstaten.

Datalek door phishingmails raakt 1,4 miljoen patiënten in VS, 2 augustus 2018
De mails leken afkomstig van een leidinggevende en zorgden ervoor dat verschillende ziekenhuismedewerkers hun inloggegevens op een phishingsite invoerden.

NCTV: Onderschat belang cybersecurity-experts niet, 2 augustus 2018
NCTV Dick Schoof is niet te spreken over de voorgenomen instroombeperking bij studies als kunstmatige intelligentie, data science en business analytics.

DigiD voor derde keer in week tijd getroffen door DDoS-aanval , 1 augustus 2018
Het is nog onduidelijk wie de aanvallen heeft uitgevoerd. DigiD-dienstverlener Logius zegt maatregelen te treffen om te voorkomen dat het nog eens gebeurt.

Rechter VS blokkeert publicatie 3D-geprinte vuurwapens, 1 augustus 2018
De groep Defense Distributed was van plan blauwdrukken voor vuurwapens van plastic online te zetten, maar een federale rechter heeft dat voorlopig verboden.

'Groningen ideale plek voor eerste Digitale Top van Nederland', 1 augustus 2018
Dat vindt Samenwerking Noord. Het plan is dat op de jaarlijkse top partijen de strategie bespreken voor de verdere digitale ontwikkeling van Nederland.

Minister ziet wat in gedragscode voor dronegebruik, 1 augustus 2018
Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) zou zelfregulering laten zien dat de sector en de provincies hun verantwoordelijkheid nemen.

Amerikaanse leger gaat al haar websites dit jaar van https voorzien, 1 augustus 2018
Veel websites van het Pentagon maken nog geen gebruik van een beveiligde verbinding of gebruiken een certificaat dat niet door browsers wordt vertrouwd.

Online privacy is een actueel onderwerp onder Nederlanders, 1 augustus 2018
De helft van hen maakt zich zorgen om de veiligheid van zijn of haar persoonlijke gegevens op internet. Wel namen de zorgen ten opzichte van 2016, iets af.

Nomineren Stuiveling Open Data Award (SODA) van start, 31 juli 2018
De award beloont de beste overheidstoepassing die gebruikmaakt van open data met 20.000 euro. Het is de derde keer dat de award wordt uitgereikt.

'Nederland in de race voor Europese Tesla-gigafabriek', 31 juli 2018
Autobouwer Tesla wil in Europa een grote fabriek voor de productie van elektrische auto's en accu's bouwen en Duitsland en Nederland lijken de beste papieren te hebben.

Cyber Security Raad wil meer geld voor technologische studies , 31 juli 2018
De raad vindt de invoering van numeri fixi-systemen door een aantal universiteiten een ongewenste en zorgelijke ontwikkeling en pleit voor meer geld.

EU dreigt Privacy Shield-overeenkomst met VS op spel te zetten, 31 juli 2018
De EU wil dat de VS zich aan de afspraken houdt. Die afspraken regelen het verplaatsen en opslaan van data tussen consumenten in Europa en de VS.

Downtime kost Drechtstedengemeenten half miljoen euro, 31 juli 2018
Begin maart had Drechtsteden te maken met een grote ICT-storing. Het verlies wordt voornamelijk veroorzaakt doordat ambtenaren hun werk niet konden doen.

Gemeente VS valt terug op typemachines door ransomware, 30 juli 2018
Vanwege de besmetting waren allerlei ICT-diensten niet beschikbaar in de Amerikaanse stad Matanuska-Susitna Borough, dat ruim 106.000 inwoners telt.

Veel PGO-leveranciers melden zich aan bij MedMij, 30 juli 2018
In de eerste week na opening van het MedMij-loket en publicatie van de conceptversie van het afsprakenstelsel 1.1 hebben zich al 56 partijen aangemeld.

Pentagon gaat naar de cloud: contract 10 miljard, 30 juli 2018
Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil het project Joint Enterprise Defense Infrastructure bij één partij neerleggen. De meeste kans maakt Amazon (Web Services).

KPN trekt in 2022 stekker uit 3G-netwerk, 30 juli 2018
Wie tegen die tijd nog niet beschikt over een telefoon die 4G ondersteunt, wordt door de telecomaanbieder teruggeschroefd naar het 2G-netwerk.

'Maak techbedrijven aansprakelijk voor nepnieuws', 30 juli 2018
Door misbruik van persoonlijke data dreigt een crisis van de democratie, aldus Britse wetgevers. Zij dringen dan ook aan op (financiële) maatregelen.

Gezichtsherkenning als toegangskaartje, mag dat? , 30 juli 2018
Recreatieplas Henschotermeer gaat gezichtsherkenning gebruiken om toegangskaarten te verkopen. Hoe weet je dat die gegevens niet worden misbruikt?

ZZP Nederland maant tot haast met omzetten btw-nummers, 27 juli 2018
In het btw-nummer van ondernemers staat ook hun BurgerServiceNummer (BSN). ZZP Nederland vindt dat te fraudegevoelig en ziet dat graag aangepast.

Welke voorschriften vallen onder de EU-dienstenrichtlijn?, 27 juli 2018
Europa decentraal heeft een factsheet opgeleverd, met onder meer uitleg wanneer de richtlijn van toepassing is en welk type voorschriften eraan getoetst moet worden.

Proef met digitaal aanvragen rijbewijs kan verder, 27 juli 2018
Eerder was de proef Digitaal Aanvragen Rijbewijs (DAR) opgeschort, vanwege een veiligheidsonderzoek. De proef start waarschijnlijk later dit jaar.

Senator: "Flash moet af van alle overheidscomputers', 27 juli 2018
Volgens Senator Wyden wordt de Flash Player geplaagd door ernstige kwetsbaarheden, waardoor aanvallers controle over internetsystemen kunnen krijgen.

Qualcomm annuleert overname, NXP krijgt 2 miljard, 27 juli 2018
Chinese autoriteiten gaven geen groen licht voor de overname van het Nederlandse bedrijf. Dat was nodig vanwege de samenwerking met automaker Changan.

Ombudsman: Zorgen over bereikbaarheid BelastingTelefoon, 26 juli 2018
De Ombudsman vindt het geen goede zaak dat de hulplijn slecht bereikbaar is. "Mensen zijn er van afhankelijk voor informatie en advies over fiscale problemen."

Twijfels over veiligheid paspoort, 26 juli 2018
Tweede Kamerlid Van der Molen (CDA) maakt zich met name zorgen over het BSN op het paspoort. Volgens hem zou dat makkelijk misbruikt kunnen worden.

Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid van kracht, 26 juli 2018
Het besluit verplicht overheidsinstanties om de toegankelijkheid van websites en mobiele applicaties (apps) voor mensen met een beperking te waarborgen.

Britse privacyorganisatie start rechtszaak om gezichtsherkenning, 26 juli 2018
Het gebruik van de techniek zou in strijd zijn met het grondrecht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer en ook zou het neigen naar een 'Orwelliaanse samenleving'.

Google blokkeert onethisch ingezette AI-producten , 26 juli 2018
Het is een van de maatregelen die Google heeft genomen naar aanleiding van de ophef die intern bij Google ontstond over samenwerking met het Amerikaanse leger.

'Bedrijfssoftware steeds vaker aangevallen door cybercriminelen' , 26 juli 2018
In de bedrijfssoftware wordt onder meer financiële informatie, creditcardnummers en bedrijfsgeheimen bewaard. Het gaat met name om software van SAP en Oracle.

Facebook mag niet langer discrimineren met advertenties , 25 juli 2018
Het is straks niet langer mogelijk om gevoelige groepen uit advertentiecampagne te weren, bijvoorbeeld op basis van beperking, seksuele voorkeur of religie.

België gaat passagiersdata internationale trein en bus verzamelen , 25 juli 2018
Het gaat om passagiersdata van de hogesnelheidstreinen van Eurostar en de internationale bussen van Flixbus. Een en ander moet de veiligheid vergroten.

Autonome voertuigen van Uber weer op de openbare weg , 25 juli 2018
Na een dodelijk ongeval met een voetganger in maart werden de voertuigen in de 'garage' gehouden. De auto's worden vooralsnog door mensen bestuurd.

Zelfrijdende auto haaks op heersend mobiliteitsbeleid, 25 juli 2018
Zelfrijdende auto's zorgen voor een groei van het verkeer rondom stedelijke knelpunten. Ook leidt het tot minder fietsers en wandelaars en minder OV-gebruik.

Singapore koppelt zorgsystemen los van internet wegens aanval, 25 juli 2018
Hackers wisten eerder de vertrouwelijke gegevens van 1,5 miljoen patiënten te stelen, waaronder de gegevens van de Singaporese premier Lee Hsien Loon.

Chrome beschouwt alle http-sites vanaf vandaag als 'niet veilig', 24 juli 2018
Het verkeer tussen http-sites en hun bezoekers is niet beveiligd en kan zo worden onderschept en aangepast. Https zorgt voor een versleutelde verbinding.

'Russische hackers kregen toegang tot elektrische centrales VS' , 24 juli 2018
Om toegang te krijgen, gebruikten de hackers onder meer phishingmails. Het is niet bekend of er misbruik is gemaakt van de verworven toegang tot centrales.

Facebook onderzoekt weer databedrijf, 24 juli 2018
Het gaat om het data-analysebedrijf Crimson Hexagon. Aanleiding zijn claims over ongeoorloofd gebruik van gegevens door het Amerikaanse bedrijf.

Honderd gemeenten kopen samen digitale weerbaarheid in, 24 juli 2018
De gemeenten hebben VNG gemachtigd om raamovereenkomsten te sluiten met betrekking tot firewalls, bescherming tegen DDoS-aanvallen en securityadvies.

Gemeente Heerlen onderzoekt lokale digitale munt, 24 juli 2018
De digitale munt moet ingezet worden bij een online klussenplatform en de bedoeling is dat de digitale valuta alleen bij lokale ondernemers kan worden uitgegeven.

Britse privacytoezichthouder deelt recordaantal boetes uit, 23 juli 2018
In totaal werd er voor 5,4 miljoen euro aan boetes uitgedeeld. Een jaar eerder ging het nog om omgerekend 4 miljoen euro. De hoogste boete bedroeg 450.000 euro.

Benelux-landen gaan ANPR-cameragegevens uitwisselen, 23 juli 2018
Politiediensten krijgen door het verdrag rechtstreekse toegang tot elkaars databases. Ook is binnen de grenzen van de eigen wet raadpleging van bevolkingsregisters mogelijk.

'Gevoelige documenten Britse overheid vindbaar via Google' , 23 juli 2018
Communicatie met medewerkers van de Britse inlichtingendienst MI5 zou onder meer vindbaar zijn geweest. Het kon gebeuren door een verkeerde afstelling in Trello.

Rijk verspilt 20 miljoen bij kinderopvangtoeslag, 23 juli 2018
Volgens staatssecretaris Van Ark is het geld niet weggegooid, want de opgedane kennis, ervaringen en lessen gaan mee naar de Belastingdienst, de nieuwe opdrachtgever.

Privégegevens 1,5 miljoen patiënten Singapore gestolen, 23 juli 2018
Het gaat om namen, adresgegevens, geslacht, etniciteit en geboortedatum. Vermoedelijk waren de daders op zoek naar informatie over premier Lee Hsien Loong.

Aanvaller kan robotstofzuiger door lek gebruiken voor spionage, 20 juli 2018
De aanvaller kan de eigenaar op afstand kan bespioneren. De stofzuigers beschikken over wifi, een webcam met nachtzicht en zijn via een smartphone te bedienen.

Ombudsman onderzoekt ‘slecht geïnformeerde burger’, 20 juli 2018
De Nationale ombudsman wil erachter komen of overheden duidelijk communiceren over verleende vergunningen. Er komt een meldpunt waar burgers hun mening kunnen geven.

AIVD-site ‘gekaapt’ via jaren oude Google-fraude, 20 juli 2018
‘AIVD overgenomen door de Wit-Russen’, wist een Nederlandse blogsite te melden over een eigen hack. Google’s link naar de Nederlandse AIVD-site leidde namelijk naar de KGB.

Kabinet vraagt om reacties op aanpassingen sleepwet, 20 juli 2018
Na het raadgevend referendum over de sleepwet kondigde het kabinet verschillende aanpassingen aan die de zorgen van tegenstanders zouden moeten wegnemen.

FNV: Staat moet stoppen met SyRI, 20 juli 2018
Volgens de vakbond schaadt SyRI het vertrouwen van de burger in de overheid en heeft het nadelige effecten op de bereidheid informatie aan de overheid te verstrekken.

Code rood dreigt voor de bodem, 20 juli 2018
Bijna twee miljoen kilometer kwetsbare kabel en leiding loopt door de Nederlandse bodem. Het leidt jaarlijks tot tienduizenden gevallen graafschade.

Rijk haalt streep door miljoenenproject van DUO , 20 juli 2018
Tot verbijstering van medewerkers van DUO in Groningen heeft staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een ICT-project stop gezet.

EU en Japan gaan ook data vrij laten stromen, 20 juli 2018
De nieuwe data-overeenkomst voorziet dat bedrijven zonder veel problemen data van en naar de twee handelsblokken kunnen versluizen.

Nederland biedt NAVO cybercapaciteiten aan voor verdediging, 19 juli 2018
Nederland heeft de NAVO laten weten dat het bereid is om de cybercapaciteiten waarover het beschikt in te zetten in het kader van de bondgenootschappelijke verdediging.

D66 en VVD: Elke Nederlander een online identiteit, 19 juli 2018
De online identiteit dient niet alleen als identificatiemiddel, het moet de overheid ook de mogelijkheid bieden om mensen te bereiken als fysieke post niet aankomt.

Gemeenten verzamelden illegaal vingerafdrukken, 19 juli 2018
Werkbedrijf Voorne Putten Werkt nam vingerafdrukken van uitkeringsgerechtigden af. Als zij weigerden een vingerafdruk af te geven, werd gedreigd met korting op hun uitkering.

Vul maar aan: ‘Ambtenaren zijn…..’, 19 juli 2018
De Utrechtse hoogleraar Lars Tummers gaat langjarig onderzoek doen naar het imago van ambtenaren. Langjarig? De uitkomst lijkt toch redelijk voorspelbaar?

Veel misvattingen over aanbesteden , 19 juli 2018
Wat kunnen gemeenten zelf organiseren? Over die vraag leven nog veel misvattingen, niet in de laatste plaats door onduidelijkheden in de wet- en regelgeving.

Regionale drone-projecten ontvangen EU-subsidie, 18 juli 2018
Via het fonds wil de Europese Unie niet alleen economische verschillen tussen Europese regio’s verkleinen, maar ook duurzame groei en werkgelegenheid bevorderen.

'Regiebureau Rechtsketen nodig om it vlot te trekken' , 18 juli 2018
Silex en SNG, ketenpartners in de rechtspraak, zijn bezorgd over de herstart van het digitaliseringsprogramma KEI bij de rechtspraak.

Amsterdam juicht Europese aanpak Airbnb toe, 18 juli 2018
De Europese Commissie heeft Airbnb de wacht aangezegd vanwege gebrek aan transparantie over de prijzen en een hele lijst van andere gebreken aan consumentenrechten.

Schneier: Encryptie is geen belemmering voor politie, 18 juli 2018
Encryptie is geen belemmering voor politie, ook al laten opsporingsdiensten zoals de FBI geloven dat dit wel het geval is, zo stelt beveiligingsexpert Bruce Schneier.

MijnOverheid gaat gebruikers zonder e-mailadres waarschuwen, 18 juli 2018
Ook zal er deze zomer een aparte Berichtenbox-app verschijnen die gebruikers laat weten als er nieuwe berichten op MijnOverheid zijn binnengekomen.

Politici moeten waakzamer zijn op nepnieuws, 18 juli 2018
Minister Ollongren baarde in november veel opzien met een brief aan de Kamer. In die brief waarschuwde zij dat ook Nederland te maken heeft met nepnieuws.

Knops: Apple moet NFC-functie voor DigiD openzetten, 17 juli 2018
De overheid is bezig om de betrouwbaarheid van DigiD te verhogen, maar hiervoor moet Apple de NFC-functie op iPhones en iPads verder openstellen voor ontwikkelaars.

EC onzeker over gevolgen technologie voor arbeidsmarkt, 17 juli 2018
De commissie spreekt de onzekerheid uit over het effect van de toenemende digitalisering en automatisering op de positieve trend in de werkgelegenheid.

De moderne ambtenaar is een nerd, 17 juli 2018
Grote steden hebben steeds vaker nerds in dienst die via moderne technologie zorgen voor betere dienstverlening. Onlangs waren ze in Amsterdam bijeen om ervaringen te delen.

PvdA wil opheldering over Russische internettrollen, 17 juli 2018
De trollen, betaalde krachten die onder valse namen discussies manipuleren en onrust zaaien, hebben in Nederland en België geprobeerd het anti-islamsentiment aan te wakkeren.

300.000 euro voor ICT-samenwerking in Groningen, 16 juli 2018
De Werkplaats voor Digitaal Vakmanschap krijgt 300.000 euro subsidie van de provincie Groningen. Dit programma moet onderwijs beter laten aansluiten op de arbeidsmarkt.

Actieplan Digitale Connectiviteit mist balans, 16 juli 2018
Brancheorganisaties Fiber Carrier Association en Dutch Datacenter Association vinden dat de belangrijke rol van glasvezel voor het 5G-netwerk onderbelicht blijft.

Kabinet biedt meer ruimte voor ict-experimenten , 16 juli 2018
De ministerraad stemt in met NL Digibeter. Door te experimenteren en innoveren moet de dienstverlening aan burgers en ondernemers verbeteren.

Ministerraad akkoord met Agenda Digitale Overheid, 16 juli 2018
Zo komt er één plek waar burgers en ondernemers dingen met overheden en instellingen kunnen regelen die aan hun persoon gekoppeld zijn.

Belastingdienst mist deadline aanpassing btw-nummer, 16 juli 2018
De Belastingdienst zal per 1 januari volgend jaar geen nieuw btw-nummer hebben geïntroduceerd zoals de Autoriteit Persoonsgegevens wil.

Krijgen we ons ID op de smartphone? , 16 juli 2018
BZK wil vooroplopen met digitalisering. Utrecht en Eindhoven krijgen een proef: identificatie op de smartphone.

Russisch trollenleger ook actief in Nederland, 16 juli 2018
Russische georganiseerde internettrollen hebben in Nederland en België via Twitter het anti-islamsentiment proberen aan te wakkeren.

Kwartet knappe bollen bestudeert impact kunstmatige intelligentie, 13 juli 2018
Naast het instellen van vier nieuwe leerstoelen zet de Universiteit van Amsterdam ook in op een hotspot voor artificial intelligence op het Amsterdam Science Park.

171 Limburgse ambtenaren trapten in phishingmail, 13 juli 2018
Ethische hackers kregen ongeautoriseerde toegang tot vertrouwelijke informatie van de provincie. De provincie ziet de problemen en heeft 'beterschap' beloofd.

Duizenden paspoorten bevatten productiefout , 13 juli 2018
Door een technische fout is het mogelijk dat een van de 23 elektronische echtheidskenmerken niet werkt. De bezitters kunnen er wel gewoon mee op vakantie.

VVD en D66: ‘Digitale kluis voor iedere Nederlander’, 13 juli 2018
Het voorstel moet ertoe leiden dat administratieve blunders voorkomen worden en burgers de mogelijkheid hebben zelf te kiezen met wie ze informatie delen.

E-consult huisarts nauwelijks in gebruik, 13 juli 2018
In 2017 heeft 4 procent van de patienten via een elektronisch consult contact gehad met hun huisarts. Een handboek moet helpen om dat percentage op te krikken.

Staatssecretaris Knops mikt op 2020 voor aftrap nieuwe BRP, 12 juli 2018
De bewindsman gaat de komende anderhalf jaar in overleg met de VNG, gemeenten en andere gebruikers om te bepalen wat voor soort BRP-stelsel er moet komen.

Google kan opnieuw Europese miljardenboete krijgen, 12 juli 2018
De boete, niet de eerste voor het techbedrijf, wordt verwacht omdat het Android-gebruikers Chrome, Google Search en andere Google-apps zou opdringen.

Rotterdam gaat de stad 'datagestuurd' schoonmaken , 12 juli 2018
Op basis van een profiel wordt voor iedere wijk een schoonmaakplan opgesteld. Rotterdam is de eerste gemeente die datagericht schoonmaakt.

Staatssecretaris: geen uitzondering voor MKB in AVG, 12 juli 2018
De AP laat weten dat zij vanuit het oogpunt van redelijkheid niet direct zal langsgaan bij de MKB’er ‘op de hoek’, "tenzij sprake is evidente overtredingen en/of klachten.”

Politie gaat data koppelen om zakkenrollers te herkennen, 12 juli 2018
Door data van bijvoorbeeld nummerborden te combineren met camerabeelden en berichten op social media, zouden zakkenrollers sneller herkend kunnen worden.

Waarom stemmen we in 2030 nog niet elektronisch?, 11 juli 2018
Minister Ollongren (BZK) denkt dat we in 2030 een véél overzichtelijker stembiljet hebben en vrijwel foutloos tellen, maar "elektronisch stemmen is dan nog niet aan de orde".

ICT-scheiding ministeries LNV en EZK kost 35 miljoen, 11 juli 2018
Het ministerie van LNV verwacht ook nog een jaarlijkse verhoging van de beheerkosten met vijf miljoen. LNV blijft wel gebruikmaken van de ICT-diensten van DICTU.

Digitaliseringsdeal voor de bouw komt er aan , 11 juli 2018
De Digitaliseringsdeal richt zich onder meer op het organiseren van externe prikkels om de transitie te versnellen en focust op één taal, één stelsel en één kennisagenda.

Britten beboeten Facebook om Cambridge Analytica, 11 juli 2018
De boete is vanwege de Cambridge Analytica-affaire. Het gaat om de maximale boete die uitgedeeld kan worden: 500.000 pond (ongeveer 565.000 euro).

Onderzoek privacy Arnhem: ‘Eigenlijk lag alles open en bloot’, 11 juli 2018
Een ethische hacker onderzocht of de informatieveiligheid en privacy in technische zin geborgd is. Hij kwam tot een aantal opmerkelijke conclusies.

Politie lekt persoonsgegevens verdachte via Burgernetmail, 11 juli 2018
De politie stuurde naar 145 deelnemers een Burgernetmail die naast een getuigenoproep ook de persoonsgegevens van een verdachte bevatte.

Geen bewijs voor verslavende werking technologie' , 10 juli 2018
Wetenschappers van het Internet Institute van de Universiteit van Oxford zijn erg sceptisch over vergelijkingen tussen harddrugs en sociale media.

Voorrang op YouTube voor 'gezaghebbende nieuwsbronnen', 10 juli 2018
Via een algoritme wordt bepaald welke content er wordt getoond. Daarbij wordt gekeken naar onder andere relevantie, gezaghebbendheid en actualiteit.

Dekker: Autoriteit Persoonsgegevens voldoende toegerust, 10 juli 2018
Minister Dekker voor Rechtsbescherming vindt dat de Autoriteit Persoonsgegevens zelf keuzes moet maken in haar toezicht en vindt dat zij dat naar vermogen doet.

Britse overheid overweegt verplichte laadpaal bij nieuwe huizen , 10 juli 2018
De Britse overheid wil ook laadpunten maken van lantaarnpalen bij parkeerplaatsen. Er is een investeringsfonds van zo'n 450 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het plan.

Fiscus en gemeenten in de fout met AVG, 10 juli 2018
Vier op de tien websites van grote gemeenten voldoen niet aan de AVG. Websites van gemeenten in Flevoland scoren goed, in Zeeland werd de laagste score behaald.

Investering van 370 miljoen voor techregio Brainport, 9 juli 2018
Rijk en regio willen voor de langere termijn de economische kracht in de Eindhovense regio behouden. Het bedrag van 370 miljoen euro moet gezien worden als vliegwiel.

Defensie verbiedt hardloop-apps voor militairen, 9 juli 2018
Het verbod komt er omdat de privégegevens die aan de app zijn gekoppeld, kunnen leiden naar militairen. "Dan zijn mensen vindbaar. Dat is niet de bedoeling".

Raad voor rechtspraak: Digitaal procederen gaat niet door, 9 juli 2018
De digitale civiele vorderingsprocedure wordt niet landelijk ingevoerd. 'Gelderland' en 'Midden-Nederland' blijven vooralsnog wel werken met het digitaal procederen.

Belgische politie: Toename cybercrime, afname offline misdaad, 9 juli 2018
De meeste geregistreerde gevallen van cybercrime betreffen bedrog, oplichting en internetfraude, gevolgd door 'cyberbelaging'. Internetfraude nam toe met 6 procent.

Dick Schoof nieuwe directeur inlichtingendienst AIVD, 9 juli 2018
Schoof is nu nog de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Hij volgt Rob Bertholee op.

Belastingdienst verwerkt BSN-nummers in strijd met de wet, 6 juli 2018
De Autoriteit Persoonsgegevens wil dat de overtredingen zo snel mogelijk stoppen. Gebeurt dat niet, dan kan de AP handhavende maatregelen treffen.

EP: 'Data Europese burgers onvoldoende beschermd door VS' , 6 juli 2018
Eventueel moet het Privacy Shield-akkoord worden opgeschort. Daarin staat hoe Amerikaanse bedrijven met gegevens van Europese burgers moeten omgaan.

Beveiligingscamera’s horen niet normaal te zijn, 6 juli 2018
Rejo Zenger maakt zich druk om de suggestie dat particulieren verplicht zouden moeten worden om hun beveiligingscamera’s aan te melden bij de politie.

Groen licht voor fonds Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering, 6 juli 2018
Het Fonds GGU omvat voor 2019 52,3 miljoen euro, evenveel als in 2018. Het fonds is de financiële basis onder de beweging Samen Organiseren.

NCSC publiceert richtlijnen voor ontwikkeling veilige software, 6 juli 2018
Volgens het NCSC is het niet alleen van belang om op technisch vlak kwetsbaarheden te voorkomen of verhelpen, maar moeten ook ontwikkelaars goed hun werk kunnen doen.

Europees Parlement nog niet akkoord met 'uploadfilter' en 'linktaks' , 5 juli 2018
De voorgestelde hervormingen moeten kunstenaars en andere creatieve makers betere bescherming tegen inbreuk op auteursrechtelijk beschermd materiaal bieden.

Knops in gesprek over berichtenbox overleden personen, 5 juli 2018
Omdat een DigiD niet automatisch wordt opgeheven krijgen nabestaanden vaak nog digitale post. De post openmaken lukt vaak niet, vanwege benodigde wachtwoorden.

Ambtenaar kan moeilijk nepnieuws onderscheiden, 5 juli 2018
Ambtenaren vinden dat nepnieuws hun werk bemoeilijkt maar minder dan 1 op de 3 van hen zegt goed in staat te zijn om nepnieuws van echt nieuws te onderscheiden.

'Grote internetbedrijven leven Europese privacyverordening niet na', 5 juli 2018
De Europese consumentenorganisatie BEUC en de European University Institute deden onderzoek en zagen dat er bij de 'grote jongens' nog veel ruimte voor verbetering is.

Nederlandse providers moeten minimale 5G-snelheid bieden , 5 juli 2018
Ook komt er een dekkingsplicht waaraan moet worden voldaan. Wat de minimale datasnelheid voor up- en downloads moet worden, wordt nog onderzocht.

Vlaamse Kamercommissie wil geen inzet 'killer robots', 4 juli 2018
De Kamercomisssie wil niet alleen dat het Belgisch leger de killer robots niet gebruikt, maar wil ook een internationaal verbod op dit soort wapens.

Minister Grapperhaus: Meerkosten Rijks-ICT acceptabel, 4 juli 2018
Volgens Grapperhaus (die inviel voor Knops) betekent het duurder uitvallen van ICT-projecten niet dat zij mislukt zijn. Er kunnen ook nieuwe inzichten zijn ontstaan.

Online gokinzetten in Vlaanderen verdubbelen in drie jaar, 4 juli 2018
De inzet bij online gokken is in Vlaanderen in drie jaar gestegen van 88 tot 170 miljoen euro. Het gaat om een raming, en het werkelijke bedrag ligt vermoedelijk flink hoger.

Facebook past beleid aan na onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens, 4 juli 2018
Gebruikers worden voortaan uitgebreider geïnformeerd over welke persoonsgegevens worden verwerkt, waarvoor dit gebeurt, met wie en hoe de data wordt gedeeld.

Politie breidt proef uit met buurtWhatsApp-groepen, 4 juli 2018
De politie gaat bij een overval of inbraak naar meer buurtWhatsApp-groepen een "heterdaadmelding" sturen.Deelnemers kunnen niet reageren via WhatsApp, maar via 112.

Wiebes: Elf procent weigert aangeboden slimme meter, 3 juli 2018
De meest genoemde reden om de slimme meter te weigeren heeft te maken met de negatieve nieuwsberichten in de media en privacyvermindering.

Kadaster gaat bedreigde personen afschermen, 3 juli 2018
Ook komt er een gedragslijn die moet voorkomen dat er onnodig privacygevoelige gegevens worden opgenomen in het Kadaster. De AP adviseerde om de stappen te nemen.

Australië start test met eigen variant van DigiD, 3 juli 2018
Op dit moment werkt de Australische overheid met meer dan dertig verschillende accounts voor online diensten. Straks moet dat kunnen met één account.

Ophef over test met gezichtsherkenning in Londen, 3 juli 2018
De ophef ontstond onder meer omdat de camera's een onschuldig persoon voor een verdachte aanzagen en het publiek niet goed werd geïnformeerd.

Kabinet wil dat iedereen in 2023 snel vast breedbandinternet heeft , 3 juli 2018
Drie procent van de Nederlanders heeft nu geen toegang tot snel vast breedband internet. Nederland moet ook op het gebied van mobiel internet koploper blijfven.

BIT krijgt nieuwe plek om relatie leidinggevenden, 3 juli 2018
De nieuwe (tijdelijke) plek in de organisatie bleek nodig nadat Hans Wanders, CIO Rijk, en Cokky Hilhorst, bureaumanager BIT, toegaven een relatie te hebben.

Kabinet steekt 133 miljoen in ICT huisartspraktijk, 2 juli 2018
Daarnaast komt er een bedrag van 471 mijoen euro beschikbaar voor onder meer de ICT-infrastructuur en investeingen in e-health, digitale toepassingen in de zorg.

'Overheid geeft 1 miljard euro meer uit aan ICT dan gepland' , 2 juli 2018
Voor de gepeilde 125 projecten was oorspronkelijk ongeveer 2,5 miljard euro begroot. De verwachte kosten zijn inmiddels opgelopen tot 3,5 miljard euro.

Ruim 600 privacy-gerelateerde klachten binnengekomen bij AP, 2 juli 2018
Een groot deel van de binnengekomen klachten heeft betrekking op het niet kunnen inzien of niet kunnen verwijderen van persoonsgegevens.

MijnOverheid-phishingsite maakte ook 2-factorauthenticatie buit, 2 juli 2018
De phishingsite legde de hand op authenticatiegegevens, inclusief SMS van de getroffen burgers. In totaal wisten de aanvallers op 203 accounts in te loggen.

'Strafzaken vanaf 2021 zichtbaar in online omgeving' , 2 juli 2018
Het kabinet wil dat naast een online slachtofferportaal oo dat beeld en geluid op een goede manier in het digitale dossier opgenomen kunnen worden.

Minister: ''Cybersecurity wordt verplicht bij ICT-opleidingen', 2 juli 2018
Het besluit is nog niet rond, maar volgens een woordvoerder van OCW stelt dat vrijwel iedereen het wil en dus is het zo goed als zeker dat het verplicht wordt.

Minister wil geen cijfers geven over cyberspionage in Nederland, 29 juni 2018
Minister Bijleveld (Defensie) vindt dat zij in het openbaar geen uitspraken over aantallen kan doen. "Dat zou inzicht geven in de capaciteiten van de inlichtingendienst MIVD."

Nederland positief over EU-voorstel voor elektronisch bewijs, 29 juni 2018
Minister Blok (Buitenlandse Zaken) is positief. Volgens hem bieden de voorstellen een oplossing voor een "significant probleem" in de rechtshandhaving.

Chinees 'sociaal-kredietsysteem' verspreidt invloed wereldwijd , 29 juni 2018
Uit Australisch onderzoek blijkt dat het Chinese systeem ook "het potentieel heeft om rechtstreeks in te grijpen op de soevereiniteit van andere landen".

Facebook scherpt regels aan na privacyschandaal, 29 juni 2018
De aanscherping zorgt voor irritaties bij adverteerders omdat Facebook voor advertenties een nieuwe brede definitie hanteert op het gebied van politiek.

Kunstmatige intelligentie: EU dreigt boot te missen, 29 juni 2018
Volgens Fabian Westerheide onderneemt Europa niet alleen weinig, maar zijn de inspanningen ook erg versnipperd. Alleen in Duitsland, Frankrijk en het VK gebeurt iets.

Den Haag krijgt proeftuin wetenschap en technologische innovaties, 28 juni 2018
Het kan gaan om boeien met sensoren waarmee schepen worden waargenomen, metingen van de wind, de stroming en golven. De proeftuin kost bijna 4,3 miljoen euro.

'Meer duidelijkheid over toepassing privacywet nodig', 28 juni 2018
Volgens de Consumentenbond pakken sommige bedrijven de ruimte voor een eigen interpretatie van de wet, wat leidt tot onduidelijkheid en discussie.

Kabinet investeert 1,5 miljoen euro in cybersecurity-onderzoek, 28 juni 2018
Verder wordt er een 'verkenner' aangesteld. Die moet dit najaar met een advies komen over hoe kennis en kunde rond cybersecurity meer is te verbinden,

Techbedrijven tonen misleidende privacyschermen, 28 juni 2018
Gebruikers krijgen o.m. de illusie dat ze in controle zijn, terwijl dat niet zo is. Ook vergt het kiezen van privacyvriendelijke opties meer moeite van gebruikers.

Politiebonden willen verplichte registratie privécamera's, 28 juni 2018
Deze verplichting zou bij de opsporing moeten helpen. Op dit moment zijn er via het politieproject Camera in Beeld bijna 200.000 camera's geregistreerd.

Staatssecretaris Knops: besluiten online publiceren , 27 juni 2018
De bewindsman wil dat alle informatie digitaal beschikbaar is en dat er een einde komt aan de ‘huidige gefragmenteerde informatievoorziening’.

Senaat akkoord met wetsvoorstel Computercriminaliteit III, 27 juni 2018
Het wetsvoorstel geeft politie en justitie de bevoegdheid om heimelijk de systemen van verdachten binnen te dringen, zoals een smartphone, server of computer.

Camera's in reclameborden mogen alleen met toestemming, 27 juni 2018
Vorig jaar ontstond er ophef over camera's in reclameborden op NS-stations die het kijkgedrag van voorbijgangers maten. De AP heeft nu uitleg gegeven over wat mag.

Facebook verwijderde 583 miljoen nepaccounts 1ste kwartaal, 27 juni 2018
Ook werden 837 miljoen spam- en 2,5 miljoen haatberichten verwijderd. Facebook maakt gebruik van technologie die automatisch ongewenste berichten herkent.

Promovendus: stop met handel in gezondheidsdata, 27 juni 2018
Gezondheidsgegevens buiten een medische context moeten beter beschermd worden, stelt de promovendus. Nu hebben bedrijven en overheden te veel macht over die data.

Overheid investeert 20 miljoen euro in mobiliteits-app, 26 juni 2018
Mobility as a Service (MaaS) laat gebruikers kiezen tussen verschillende mogelijkheden om van de ene naar de andere locatie te reizen en bevat informatie over vervoerstypen.

Haagse rechter: Geen uitstel inlichtingenwet , 26 juni 2018
De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel sleepwet genoemd die op 1 mei 2018 is ingegaan, wordt niet uitgesteld.

EU gevraagd om op te treden tegen lidstaten met bewaarplicht, 26 juni 2018
Ondanks afspraken zijn er 17 landen waar een bewaarplicht van kracht is en zaken als IP-adressen en locatiegegevens voor langere tijd worden bewaard.

Amersfoortse verbinding met DSO is ’kinderspel’, 26 juni 2018
Gemeentelijk IT-adviseur Hendrik-Jan van den Akker vindt de oplossing die Amersfoort vond, op technisch vlak niet moeilijk. "Het was kinderspel."

Nederland scoort hoger dan België op innovatielijst , 26 juni 2018
Uit de European Innovation Scoreboard blijkt dat de toekomst van de Europese innovatiekracht er over het algemeen behoorlijk rooskleurig uitziet.

ICT’er werkt liever voor ICT-bedrijf, 26 juni 2018
ICT’ers werkzaam voor een niet-ICT-organisatie, zoals overheden, zijn het minst tevreden over de doorgroei- en carrièremogelijkheden bij hun werkgever.

'Trump wil handelsoorlog met China verder laten escaleren' , 26 juni 2018
De VS wil beperkingen invoeren op Chinese investeringen in Amerikaanse technologiebedrijven, onder meer in ICT, elektrische auto's, robots en biotechnologie

Britse fiscus verzamelde 'stemafdrukken' van 5,1 miljoen Britten, 25 juni 2018
Burgers moeten eerst de zin "My voice is my password" een aantal keren herhalen voordat ze worden doorverbonden. Vervolgens wordt de stemafdruk opgeslagen,

Zorgen over mogelijk ‘nieuw ict-debacle’ DSO, 25 juni 2018
Tot die slotslom komt de redactie van Binnenlands Bestuur, dat over het Digitaal Stelsel Omgevingswet sprak met een groot aantal deskundigen en betrokkenen.

Blok: Internationale wetten gelden ook voor cyberspace, 25 juni 2018
Volgens minister Blok (Buitenlandse Zaken) is het belangrijk dat voor alle landen dezelfde regels gelden en ze zich hieraan houden. "Dat geldt ook voor cyberspace."

Oplichter doet zich als waakhond voor om privacyboetes te innen , 25 juni 2018
De oplichter belt slachtoffers op en beweert namens de 'Autoriteit Persoonsgegevens' dat sites niet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming voldoen.

Overheid waarschuwt voor valse mails van MijnOverheid , 25 juni 2018
Het e-mailbericht is zogenaamd van de 'Belastingdienst'. Het bericht lijkt betrouwbaar, omdat het potentiële slachtoffer met voor- en achternaam wordt genoemd.

ECP tevreden over digitaliseringsstrategie kabinet, 22 juni 2018
ECP ziet het als onderdeel van een drie-eenheid. Eerder verscheen de Cybersecurity Agenda en verwacht wordt de agenda voor digitalisering van de overheid.

Digitalisering levert omgevingsdienst tijdswinst op, 22 juni 2018
Sinds 23 april kunnen medingen die via de website van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied direct geïmporteerd worden in hun zaaksysteem. Dat scheelt tijd.

Europol: Geen grote cyberaanvallen door terroristen, 22 juni 2018
De kans op cyberaanvallen door terroristen blijft klein, wat op een gebrek aan technische vaardigheden binnen deze groepen kan duiden, zo stelt Europol in een nieuw rapport.

Phishingmails veroorzaken datalekken bij medische centra VS, 22 juni 2018
Vooral het Florida Agency for Persons with Disabilities (APD) lijkt hardleers. Het was de tweede keer dit jaar dat zij een datalek moesten melden.

Gebruiken we binnenkort onze smartphone als autosleutel? , 22 juni 2018
Het Car Connectivity Consortium (CCC) heeft de Digital Key 1.0 voorgesteld, een standaard waarmee auto- en smartphonefabrikanten aan de slag kunnen.

'ICT Belastingdienst voorbeeld van maatschappelijk probleem', 21 juni 2018
"ICT die zich niet aan laat passen, zie ik als een probleem van de maatschappij", zegt Saco Bekius, tot voor kort ICT strateeg bij de Belastingdienst.

Tom Kunzler benoemd tot interim-directeur Open State Foundation, 21 juni 2018
Kunzler (blogger bij iBestuur) volgt Arjan El Fassed op, die sinds 2013 aan het roer heeft gestaan van de organisatie. El Fassed gaat werken Google Nederland.

AVG zorgt voor toenemende werkdruk bij ambtenaren, 21 juni 2018
De nieuwe wetgeving zorgt er onder meer voor dat processen omslachtiger worden. De VNG maakt zich evenwel geen zorgen over de toegenomen werkdruk

Problemen bij project voor verbeteren informatieveiligheid, 21 juni 2018
Er zouden rond het project ENSIA meer hobbels op de weg zijn dan verwacht. Zo worden verantwoordelijkheden vermeden en blijft efficiëntieverbetering uit.

PSD2 stap dichterbij in Nederland na akkoord stakeholders, 21 juni 2018
Het ministerie van Financiën, De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Persoonsgegevens zijn het eens geworden over de regeling van het toezicht in de wet.

Wetsvoorstel laat politie geautomatiseerd bankgegevens opvragen, 20 juni 2018
Tot halverwege juli kan er op het voorstel worden gereageerd. Volgens het ministerie van Financiën heeft het wetsvoorstel geen directe gevolgen voor burgers.

EU-commissie voor digitaal 'uploadfilter' internetplatformen , 20 juni 2018
Platformen als Facebook en YouTube moeten controleren of materiaal dat door hun gebruikers wordt geüpload, overeenkomt met auteursrechtelijk beschermd werk.

De BRP: een nieuw begin én een eigen whitepaper, 20 juni 2018
Vanmiddag wordt in de Tweede Kamer besproken welke kant het uitmoet met de BRP en wordt ook besproken of de broncode meer openbaar gemaakt moet worden.

Cathy O’Neil: 'Algoritmen kunnen ons leven beheersen', 20 juni 2018
Wiskundige Cathy O'Neil vindt dat er een toezichthouder voor algoritmen moet komen, die goed moet begrijpen hoe een algoritme werkt en of het goed uitpakt voor burgers.

ICT-veiligheid ziekenhuizen wordt onder de loep genomen, 20 juni 2018
Aanleiding is een reeks incidenten, waaronder ook ransomware waardoor gegevens zijn gegijzeld. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Minister tegen verbod commercieel gebruik bankgegevens , 20 juni 2018
Hoekstra (Financiën) deelt de zorgen van het plan van ABN Amro om advertenties via een online huishoudboekje aan klanten laten zien, maar ziet niets in een verbod.

Kiesraad: "Niet alleen verantwoordelijk voor verkiezingssoftware', 19 juni 2018
Miinister Ollongren (BZK) is het eens met de Kiesraad en gaat in overleg met gemeenten. De software zal ook bij de komende verkiezingen worden gebruikt.

Apple krijgt miljoenenboete voor misleiding van klanten , 19 juni 2018
De Australische marktautoriteit beschuldigde Apple ervan apparaten die door externe partijen zijn gerepareerd, onbruikbaar te maken. De rechter ging daarin mee.

Computable nomineert vijf overheidsprojecten, 19 juni 2018
Het gaat om de gemeenten Enschede en Zuidhorn, de Nationale Politie, de provincie Zuid-Holland en de Raad voor de rechtspraak. Wie wint, is op 30 oktober bekend.

RIVM: wees alert op risico’s nieuwe technologieën, 19 juni 2018
Het RIVM waarschuwt voor psychische en lichamelijke problemen die kunnen ontstaan en heeft het onder meer over technologieën als virtual reality en 3D-printen.

Actieweken: Amsterdam bezorgt paspoort tijdelijk gratis thuis , 19 juni 2018
Normaal gesproken kost het tussen de 5 en 9 euro om de documenten thuisbezorgd te krijgen. De voordeelactie moet de zomerdrukte aan het loket verminderen.

'Beeld in de Volkskrant over fraudeonderzoek eenzijdig', 19 juni 2018
Volgens de Divosa-voorzitter zijn de voorbeelden, waarbij fraudeverdachten werden gestalkt met behulp van verborgen camera’s en gps-trackers, incidenten.

Belgische politie arresteert minder mensen wegens cybercrime, 18 juni 2018
In 2017 verrichtte de Federale Politie 14 aanhoudingen wegens cybercrime. Een jaar eerder in 2016 ging het nog om 26 personen, terwijl het er in 2015 nog 20 waren.

'Blockchaintechnologie voorlopig ongeschikt voor verkiezingsproces', 18 juni 2018
Nadelen van het gebruik van blockchains zijn onder meer de mogelijkheid tot beïnvloeding van de verkiezingsuitslag en schending van de privacy van persoonsgegevens.

Europese Unie richt expertgroep rond artificiële intelligentie op, 18 juni 2018
De AI HLG (High Level Expert Group) moet het debat stimuleren, interageren met andere initiatieven en standpunten en meningen verzamelen in analyses en rapporten.

Plannen kabinet in gevaar door 'ICT-gedoe' Belastingdienst, 18 juni 2018
Substantiële wijzigingen in onder andere energiebelasting en autobelasting bpm staan mogelijk op losse schroeven, net als het invoeren van nieuwe belastingen.

Het ongemakkelijke hackgereedschap van de politie, 18 juni 2018
De Eerste Kamer bespreekt dinsdag of politie en het OM verdachten mogen hacken. De nieuwe wet geeft toegang tot een dubieuze markt van hacksoftware.

Kabinet: Nederland dé digitale koploper van Europa, 17 juni 2018
Om die digitale koploper te worden, is een Nederlandse Digitaliseringsstrategie vastgesteld met 24 bijbehorende ambities. De strategie wordt ieder jaar bijgesteld.

'Bijstandsfraudeurs worden opgespoord met verborgen camera's', 16 juni 2018
Sociale diensten krijgen veel meer ruimte dan de politie in strafrechtelijk onderzoek. Rechtsgeleerden, advocaten en de Nationale ombudsman zijn bezorgd over de situatie.

Toch weer proef met stembiljet dat elektrisch telbaar is, 16 juni 2018
Het biljet zou bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen uitgeprobeerd kunnen worden. Het elektronisch tellen moet het verkiezingsproces transparanter maken.

Politie krijgt 171 extra agenten voor bestrijding cybercrime, 15 juni 2018
Ook wordt 64 miljoen in de ICT-systemen geïnvesteerd. Eerder werd al bekend dat Justitie jaarlijks 26 miljoen extra krijgt voor de bestrijding van cybercrime.

Kamermeerderheid wil dna-afname bij inverzekeringstelling, 15 juni 2018
Volgens minister Grapperhaus (JenV) is dna-afname bij inverzekeringstelling in strijd met Europese regels, maar hij vindt wel dat er iets moet worden gedaan.

Kaspersky stopt samenwerking met Europol, 15 juni 2018
Het bedrijf doet dat als reactie op een resolutie die het EP aannam. Volgens het EP heeft het bedrijf te nauwe banden met het Kremlin en bestaat er een risico op spionage.

Waarom kosten ICT-projecten vaak meer dan gedacht?, 15 juni 2018
Volgens hoogleraar Albert Boonstra hebben overheden vaak de wens om alles in één keer te veranderen. "Het is hoogmoed om te denken dat zoiets daadwerkelijk kan."

'Duitse energiebedrijven doelwit van cyberaanvallen', 15 juni 2018
Details over de aanvallen worden niet gegeven, behalve dat de aanvallers diverse methodes gebruiken en in aantal gevallen toegang tot bedrijfsnetwerken kregen.

Moederbedrijf Google koopt 70 hectare grond in Noord-Holland , 15 juni 2018
Mogelijk gaat het techbedrijf de grond gebruiken om een datacenter te bouwen. Google heeft in de Eemshaven in Groningen al een datacenter in zijn bezit.

Kamer zeer ontstemd over ICT-problemen bij voedselwaakhond, 14 juni 2018
De invoering van een computersysteem blijkt fors duurder dan gedacht. Kamerleden noemen de overschrijding "bizar' en vinden dat de NVWA de boel niet op orde heeft.

Hof VS: Geen privacy voor telefoon met wachtwoord 1234, 14 juni 2018
Een Amerikaan was tijdends een inbraak zijn telefoon verloren, maar politie wist zijn wachtwoord te raden en hem op te sporen. Volgens de rechter handelde de politie juist.

Gemeenten: maak toeslagen simpeler, 14 juni 2018
Het huidige, ingewikkelde stelsel werkt het ontstaan van schulden soms juist in de hand, schrijven gemeenten, sociale diensten en drie andere organisaties.

Nieuwe software iPhone tegen hackers, 14 juni 2018
Dataoverdracht wordt automatisch geblokkeerd. Daardoor wordt het ook voor veiligheidsdiensten moeilijker om toegang te krijgen tot apparaten.

Geofencing mogelijke oplossing om drones te weren, 14 juni 2018
Geofencing is een softwarematige techniek waarbij toestellen in via de fabrikant aangewezen gebieden technisch niet kunnen vliegen.

Vernieuwing ICT NVWA kost 95 in plaats van 36 miljoen euro, 14 juni 2018
De extra kosten komen door langere ontwikkeling van de systemen en aanvullende kosten voor hardware. De bedoeling is dat het project in 2021 wordt afgerond.

Nederlanders maken zich weinig zorgen over nepnieuws, 14 juni 2018
Ondanks waarschuwingen voor nepnieuws, is in Nederland het vertrouwen in de media recentelijk gestegen. Drie op de tien maken zich zorgen over nepnieuws.

Doorbraak TU Delft in ontwikkeling van quantuminternet, 14 juni 2018
Volgens de onderzoekers is het totaal anders dan het huidige internet. Zo zou communicatie niet af te luisteren zijn. Ook elders zijn proeven met quantuminternet.

Nationaal Coördinator Terrorisme vreest cyberaanvallen, 14 juni 2018
Volgens de NCTV is updaten van software cruciaal. Maar er wordt erkend dat updaten van software ook geld kost en vaak invloed heeft op lopende processen.

Europarlement stemt in met Europese droneregelgeving , 13 juni 2018
Mogelijk moeten grotere drones worden geregistreerd, zodat bekend is wie de eigenaar is. In Nederland verandert er door de nieuwe regels waarschijnlijk weinig.

Internetpioniers slaan alarm om EU-plannen voor filteren uploads, 13 juni 2018
In een brandbrief wordt gewaarschuwd voor een aanstaande Europese auteursrechtenrichtlijn. Die zou een ernstige bedreiging vormen voor een open internet.

'Doorbraak van mobiel IoT komt er sneller dan verwacht' , 13 juni 2018
De verwachting is dat 5G tegen 2023 goed zal zijn voor een vijfde van al het verkeer op mobiele netwerken wereldwijd, anderhalf keer meer dan dat we vandaag verbruiken.

VS: Politiecamera’s ook toegankelijk voor publiek, 13 juni 2018
De ‘Citizen Virtual Patrol’ past in een set van maatregelen die de stad veiliger moeten maken. Burgerrechtengroeperingen zijn vooral kritisch.

Belgische bedrijven plaatsen vaker camera's op werkvloer, 13 juni 2018
Het aantal aanvragen voor het plaatsen van camera’s op de werkvloer is vorig jaar met 7,2 procent toegenomen. In 2017 werden er in totaal 1129 aanvragen ingediend.

Kabinet twijfelt over nut van verplichte vingerafdruk op ID-kaart, 12 juni 2018
Volgens minister Blok is het opnemen van vingerafdrukken een beslissing die niet licht moet worden genomen. Het EP moet nog stemmen over het voorstel.

Minister: Geen gevoelige data huisdiereigenaren op straat, 12 juni 2018
De NOS kwam onlangs met berichtgeving dat drie databases niet goed beveiligd waren. Volgens de minister zijn er wel maatregelen genomen om misbruik tegen te gaan.

5G-experiment Groningen gaat ESA-satellieten gebruiken , 12 juni 2018
5Groningen ziet mogelijkheden voor satellietcommunicatie met drones op plekken waar geen 3G- of 4G-verbinding is. Eenzelfde toepassing is mogelijk op zee.

Zweden wil banken dwingen contant geld te gebruiken , 12 juni 2018
Een comité van de overheid vreest dat kwetsbare groepen, zoals gepensioneerden, zullen lijden onder een verminderde toegang tot contant geld.

TU Delft test digitale identiteit voor op de telefoon, 12 juni 2018
De digitale identiteit is gebaseerd op Delftse blockchain-technologie en de doelstelling is dat na de zomer Utrecht en Eindhoven het prototype gaan testen.

Sterke stijging van fraude met internetbankieren in België, 12 juni 2018
In drie maanden tijd werden 1361 Belgen voor een bedrag van bijna 2 miljoen euro bestolen. In 2014, 2015 en 2016 ging het om iets meer dan 1000 mensen.

Britse minister wil einde aan online anonimiteit met digitaal ID, 12 juni 2018
Volgens de Britse minister van Veiligheid moeten mensen op internet een keuze maken tussen het "Wilde Westen of een beschaafde samenleving",

Provincie Groningen investeert weer in IT Academy, 11 juni 2018
De organisatie wil het tekort aan ICT’ers in Noord-Nederland oplossen en zet het provinciegeld in om omscholingstrajecten te verzorgen.

EC claimt AVG-vrijwaring, na schending , 11 juni 2018
Op EC-websites staan onder meer spreadsheets met persoonlijke gegevens van workshop- en conferentiebezoekers. 'Brussel' zegt niet onder de AVG te vallen.

Overheid lanceert Digital Trust Center voor MKB'ers, 11 juni 2018
Het DTC moet ondernemers stimuleren en faciliteren om zelfstandig of in samenwerkingsverband aan de slag te gaan met het verbeteren van hun online veiligheid.

'Blockchain wordt een wildwest voor consultants', 11 juni 2018
Marloes Pomp vindt dat gemeenten eerst zélf kennis moeten vergaren voor ze met consultants in zee gaan. "Gemeenten laten zich al snel alles aanpraten."

'Techbedrijven moeten zorgvuldiger met klantdata omgaan', 11 juni 2018
Dat stelt de Duitse overheid naar aanleiding van een nieuw datalek bij Facebook, waarbij privacyinstellingen van 14 miljoen gebruikers aangepast en zichtbaar werden.

Wetsvoorstel digitale overheid naar Tweede Kamer, 8 juni 2018
De wet richt zich op het verbeteren van de digitale overheid door regels te geven over de toegang van burgers en bedrijven tot online dienstverlening bij de overheid.

Utrecht en Eindhoven testen digitale ID-verklaring, 8 juni 2018
Daarmee tonen burgers via de smartphone hun identiteit aan. Voor verificatie gebruiken de gemeenten blockchain-technologie die werd ontwikkeld door TU Delft.

'Nieuwe Europese megaboete voor Google' , 8 juni 2018
Volgens ingewijden krijgt de techreus binnen enkele weken een boete opgelegd die kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van Google-moeder Alphabet.

Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt voor 'AVG-keurmerk' , 8 juni 2018
Een dergelijk keurmerk is niet goedgekeurd. Wel werkt de toezichthouder mee aan accreditatie voor instellingen die een AVG-certificaat kunnen toekennen.

Europese miljarden voor digitale infrastructuur, 8 juni 2018
Met het geld (42,3 miljard euro) worden investeringen gesteund in de Europese netwerken voor vervoer, energie en digitale infrastructuur.

Kamervragen over keurmerk voor veilige IoT-apparaten, 8 juni 2018
De Kamer reageert op een advies van Agentschap Telecom die stelde dat er minimumeisen voor de veiligheid van IoT-apparaten moeten komen.

Rechter doet 26 juni uitspraak in rechtszaak over 'aftapwet' , 7 juni 2018
Een groep privacyvoorvechters eist dat onderdelen van de wet tijdelijk worden teruggetrokken tot het kabinet de wet aanpast. De Staat ziet dat anders.

Gemeenten geven ondernemers sneller en beter antwoord, 7 juni 2018
Medewerkers zijn ook behulpzamer en deskundiger, zo blijkt uit onderzoek met behulp van 'mystery guests' dat het ministerie van Economische Zaken heeft laten doen.

Belgische politie kan straks tienduizenden privécamera’s raadplegen, 7 juni 2018
De vernieuwde camerawet maakt dat mogelijk. Eigenaren van camerasystemen zijn niet verplicht om hun systeem aan te melden. Wie niet meedoet, riskeert wel een boete.

Australië werkt aan decryptieplicht voor versleutelde chat-apps, 7 juni 2018
Met de maatregel krijgen veiligheidsdiensten toegang tot informatie die via versleutelde chat-apps wordt uitgewisseld. Werken bedrijven niet mee, dan dreigen boetes.

Autoriteit Persoonsgegevens ontving 170 klachten over privacywet , 7 juni 2018
De AP vindt het nog te vroeg om trends in de klachten te herkennen, maar is het aantal klachten "een signaal dat mensen privacy hoog in het vaandel hebben".

Snel: 'Naleving AVG is continu proces, geen statisch gegeven', 6 juni 2018
Volgens Snel bevat de AVG nu nog veel 'open normen', wat naleving lastig maakt. Hij reageerde op het nieuws dat de Belastingdienst nog niet voldoet aan de AVG.

Bellen naar landen binnen de EU wordt goedkoper, 6 juni 2018
Er komt onder meer een maximumtarief op de extra kosten die telecomproviders mogen rekenen. De nieuwe tarieven moeten in het voorjaar van 2019 ingaan.

Nieuwe Cybersecurity Research Agenda voor veilige samenleving, 6 juni 2018
De agenda beschrijft uitdagingen voor cyberbeveiligingsonderzoek rond vijf pijlers: Ontwerpen, Verdedigen, Governance, Aanvallen en Privacy.

Tweede Kamer bezorgd om problemen uitrol 5G-netwerk, 6 juni 2018
De problemen hebben te maken met de fusie tussen T-Mobile en Tele2 en de frequentie waarvan de AIVD en MIVD gebruikmaken. Dezelfde als die van het 5G-netwerk.

Knops wil opheldering over traagheid met webtoegankelijkheid, 6 juni 2018
De staatssecretaris gaat in gesprek met de VNG over de situatie. Slechts een klein percentage van de gemeenten voldoet aan alle toegankelijkheidseisen.

Donderdag kort geding om 'sleepwet' uit te laten stellen, 6 juni 2018
De aanklagers vinden dat het kabinet en de Kamer hebben aangestuurd op op snelle inwerkingtreding van de wet, terwijl wetswijziingen nog niet zijn ingediend.

Belastingdienst voldoet pas over een jaar aan privacywet, 6 juni 2018
De BD heeft al wel een verwerkingsregister opgesteld. Naast de fiscus lopen ook de meeste ministeries achter bij de invoering van de nieuwe privacywet.

CEO Apple: 'Privacysituatie is uit de hand gelopen' , 5 juni 2018
Tim Cook denkt dat de overheid misschien stappen zou moeten nemen om de privacy te waarborgen. Hij noemt privacy een 'fundamenteel mensenrecht'.

D66 wil door overheid gebruikte algoritmes openbaar maken, 5 juni 2018
Volgens de partij zien bestuurders en beleidsmakers de risico's van op data en algoritmen gebaseerde beslissingen, onvoldoende onder ogen.

‘Digitalisering Zeeuwse overheden gaat te snel’, 5 juni 2018
Zeeuwse overheden moeten beter rekening houden met burgers die beperkte digitale vaardigheden hebben. Dat stelt de Zeeuwse Ombudsman in het jaarverslag van 2017.

Hof VS: Douane mag laptops zonder verdenking doorzoeken, 5 juni 2018
De Amerikaanse burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation is niet gelukkig met de uitspraak en heeft zijn hoop nu gevestigd op een nog lopende civiele zaak.

Al 14.000 Belgen eisen schadevergoeding van Facebook , 5 juni 2018
De gebruikers eisen dat zij te alen tijde baas blijven over hun gegevens en dat ze een correcte vergoeding ontvangen. De actie loopt ook in Italië, Portugal en Spanje.

Onderzoek naar computerveiligheid in Rotterdamse haven , 5 juni 2018
De 'nulmeting' moet onder meer uitwijzen hoe het zit met technische maatregelen. Vorig jaar werd het havenbedrijf APM getroffen door een grote digitale aanval met ransomware.

Vernieuwd alarmeringsnetwerk P2000 is in de lucht, 4 juni 2018
Onder meer de centrale infrastructuur is vervangen en verder zijn de 415 zendmasten stuk voor stuk voorzien van nieuwe apparatuur.

'Telefoonfabrikanten hadden toegang tot Facebook-data', 4 juni 2018
Volgens The New York Times zou het gaan om ten minste zestig fabrikanten. Facebook zegt "niet op de hoogte te zijn" van misbruik door een telefoonfabrikant.

'Microsoft loert op platform voor ontwikkelaars GitHub' , 4 juni 2018
Via GitHub delen circa 27 miljoen ontwikkelaars hun programmeercode. Het platform is al een tijdje op zoek naar uitbreiding van de financiële armslag.

AP controleert of overheidsinstanties Data Protection Officer hebben, 4 juni 2018
Uit een controle onder 400 organisaties blijkt dat minder dan 4 procent mogelijk nog geen DPO, of functionaris voor de gegevensbescherming, heeft aangemeld.

'Groen slotje bij website geen garantie voor de veiligheid' , 4 juni 2018
Er is makkelijk aan dat veligheidscertificaat te komen. Dat maakt dat er ook misbruik van gemaakt wordt, bijvoorbeeld door eigenaren van malafide websites.

Agentschap Telecom slaat alarm over hackbare apparaten, 4 juni 2018
Onveilige internet of things-apparaten als webcams en thermostaten zijn volgens de toezichthouder een steeds groter probleem en zij dringt dan ook aan op snelle actie.

Computer zegt nee., 2 juni 2018
Saskia de Meij ontvangt jarenlang aanslagen voor een auto die ze niet heeft. Maar het systeem is onvermurwbaar. Niet de burger, maar de ict staat centraal.

ePrivacy Regulation blijft zorgenkindje, 1 juni 2018
Volgens een groot aantal Europese bedrijfsleven zou de ePR te veel botsen met de AVG/GDPR. De groep bedrijven roept de EU-lidstaten op niet te snel te beslissen.

'Het gaat bij AI om de data die je erin stopt', 1 juni 2018
Wat betreft ICT-jurist Arnoud Engelfriet bepalen de data voor 100 procent wat het systeem gaat zeggen. "Je wilt dus inzicht in de data, en regels over de data."

Jonge ambtenaren trekken leseen uit bezoek aan digitaal Canada, 1 juni 2018
Een van de constateringen is dat de Nederlandse overheid het niet zo slecht doet. De delegatie heeft zeven lessen opgesteld. Zo is het middel niet het doel.

Honderdduizenden websites MKB slecht beveiligd, 1 juni 2018
Sites met dit soort beveiligingsgebreken zijn 'laaghangend fruit voor hackers’. Hoogleraar Lokke Moerel noemt de beveiliging in deze sector 'volstrekt onvoldoende’.

Knops: 'Risico’s bij complexe ICT-projecten zijn er altijd', 1 juni 2018
Volgens de staatssecretaris worden de risico's zoveel mogelijk beperkt. Zo heeft elk departement een CIO aangesteld en wordt de Kamer geïnformeerd over de BIT-toetsen.

'Geen sprake van dreigend tekort aan elektriciteit', 1 juni 2018
De datasector sloeg alarm over verwachte flinke problemen rondom de capaciteit van de stroominfrastructuur, maar volgens minister Wiebes (EZK) valt het allemaal wel mee.

Openbaar Ministerie: Huidige aanpak cybercrime te beperkt, 31 mei 2018
Het OM ervaart niet alleen dat opsporing en vervolging aan landsgrenzen zijn gebonden, maar vindt ook dat het kabinet meer geld moet vrijmaken voor cybercrimebestrijding.

Kadaster test kunstmatige intelligentie, 31 mei 2018
Met het experiment kijkt het Kadaster wat de impact van kunstmatige intelligentie op de medewerkers is. Het hoopt dat het leidt tot een flexibelere organisatie en processen.

Belgische identiteitsapp Itsme steekt de grens over naar Luxemburg , 31 mei 2018
Een jaar na de lancering wordt Itsme gebruikt door meer dan 350.000 gebruikers. Binnenkort wordt de app gekoppeld aan LuxTrust, dat inmiddels twaalf jaar bestaat.

Massaclaim tegen Facebook in vier EU-landen, 31 mei 2018
Consumentenorganisaties eisen, naar aanleiding van het schandaal rond Cambridge Analytica, minstens 200 euro per gebruiker vanwege schending van de privacy.

Staatssecretaris Van Ark positief over algoritme tegen fraude , 31 mei 2018
De bewindsvrouw gelooft dat gemeenten dankzij de algoritmes effectiever en efficiënter gaan werken met de data die ze al hebben en mogen gebruiken in de handhaving,

Gemeente Amsterdam legt basis voor nieuw digitaal beleid, 31 mei 2018
In de plannen van de nieuwe coalitie speelt Tada een voorname rol. Tada draait om zes waarden, waaronder open en transparant, zeggenschap en de menselijke maat.

Dekker kan berichten over leegloop AP niet plaatsen, 30 mei 2018
De bwwindsman zegt dat sinds mei 2017 elf functionarissen bij de AP zijn vertrokken, maar dat er in dezelfde periode 54 nieuwe medewerkers zijn ingestroomd.

Minister: Tientallen gemeenten accepteren geen contant geld, 30 mei 2018
In 2016 hadden 21 gemeenten een pin-only beleid, maar inmiddels zijn er veel meer. Hoeveel is niet bekend. In een Kamerbrief wordt het precieze aantal niet genoemd.

BZK trekt 'slechts' 90 miljoen uit voor Omgevingswet, 30 mei 2018
Alles blijft gericht op de inwerkingtreding en implementatie per 1 januari 2021. Critici betwijfelen de haalbaarheid hiervan; negentig miljoen zou ook te weinig zijn.

Invoering Omgevingswet op schema , 30 mei 2018
Om op tijd klaar te zijn voor de Omgevingswet en het DSO, heeft BZK 90 miljoen euro beschikbaar gesteld. De planning is dat het geheel 1 januari 2021 ingaat.

Europol lanceert team om misdaad op dark web te bestrijden, 30 mei 2018
De aanpak bestaat uit het delen van informatie, het bieden van operationele ondersteuning en expertise en de ontwikkeling van tools, tactieken en technieken.

Rusland vraagt Apple om hulp bij blokkeren van Telegram, 30 mei 2018
De Russische telecomtoezichthouder Roskomnadzor wil dat Apple stopt met het aanbieden van de Telegram-app in de App Store en stopt met push-notificaties.

Facebook maand op zwart in Papoea-Nieuw-Guinea 'voor onderzoek', 30 mei 2018
De tijd wordt gebruikt om gebruikers van nep-accounts in kaart te brengen, wie pornografische afbeeldingen deelt en welke gebruikers valse informatie delen.

Uitgaven ICT-advies bij Rijksoverheid stijgen fors, 29 mei 2018
De ICT-uitgaven voor de post Advisering opdrachtgevers automatisering steeg in 2017 van 427 miljoen euro naar 484 miljoen euro. Met name EZ spande de kroon.

CPB: Cyberstresstesten voor banken geen overbodige luxe, 29 mei 2018
Die testen zijn nodig, ook omdat de vele IT-systemen bij banken, verzekeraars en pensioenfondsen het risico op storingen en cyberaanvallen vergroten.

Burum stoorzender: invoering 5G nog maanden onmogelijk, 29 mei 2018
Invoering van 5G in het Noorden is nog niet mogelijk omdat de satellietschotels lastig verplaatsbaar zijn. Een deel daarvan is in gebruik door AIVD en MIVD.

Minister: Lastig om goede ict-docenten voor onderwijs te vinden, 29 mei 2018
Volgens minister Van Engelshoven (OCW) is een van de redenen dat technologische ontwikkelingen zich razendsnel voltrekken. Verder is er een tekort aan hbo-informatici.

Staatssecretaris Knops: meer aandacht voor toegankelijke websites , 29 mei 2018
De bewindsman erkent dat niet alle overheden even daadkrachtig zijn geweest bij het toegankelijk maken van websites. Nieuwe Europese wetgeving moet dat veranderen.

Kabinet ziet af van beperking vlieghoogte drones , 29 mei 2018
De nieuwe regels zouden de hoogte beperken tot 50 meter, en de afstand tot 100 meter. Het kabinet ziet daar nu van af, omdat er Europese richtlijnen aankomen.

Federaal minister België wil Google en Facebook opsplitsen, 28 mei 2018
Minister Van Overtveldt (Financien) pleit er bij zijn Europese collega's voor om na te denken over een opsplitsing van de techreuzen. Volgens hem hebben die te veel macht.

Europese Unie schrijft tender uit voor open data, 28 mei 2018
De tender gaat specifiek hoe betere diensten te ontwikkelen voor burgers en overheden door hergebruik van openbare informatie en high performance computing.

Datagebruik groeit explosief door onbeperkte data, 28 mei 2018
Het datagebruik is in het laatste kwartaal van 2017 gestegen tot meer dan honderd miljard megabytes. Over heel 2017 werd ruim 325 miljard megabytes verbruikt.

Simone Roos (dg BZK) voorgedragen als Griffier Tweede Kamer, 28 mei 2018
Als de Tweede Kamer instemt met de voordracht, vervult Simone Roos vanaf maandag 11 juni de functie van Griffier. De stemming is naar verwachting op 29 mei.

Overheid vroeg Apple om informatie over 269 toestellen in 2017, 28 mei 2018
Naast apparaatverzoeken werden er 36 verzoeken gedaan om gebruikersgegevens, waarbij data van 34 accounts werd gezocht, een verdubbeling ten opzichte van 2016.

Overheid blijft ondanks dataschandaal via Facebook communiceren, 28 mei 2018
Ondanks het dataschandaal rond Cambridge Analytica blijft de overheid via Facebook communiceren. "Het netwerk heeft een groot bereik en is daarom voor ons belangrijk."

Zelfrijdende wagen test pakjeslevering in centrum Mechelen, 28 mei 2018
Uit de test, een primeur voor Vlaanderen, moet vooral blijken of zelfrijdende voertuigen een meerwaarde kunnen betekenen bij 'last mile'-belevering in een stadskern.

Activist klaagt Google en Facebook aan om schenden privacywet , 25 mei 2018
De Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems stelt dat de techbedrijven gebruikers alleen de keuze geven om in te stemmen of hun account te verwijderen.

Politie overweegt inzet cybercrime-vrijwilligers, 25 mei 2018
Met de vrijwilligers wil de politie digitaal talent binnen halen, iets dat op dit moment moeizaam gaat omdat zij eerder voor de hogere salarissen in het bedrijfsleven kiezen.

'Leegloop bij Autoriteit Persoonsgegevens zorgt voor problemen' , 25 mei 2018
Meerdere zwaargewichten zouden de AP onlangs hebben verlaten en volgens het FD heeft de privacyorganisatie moeite om de opengevallen plaatsen in te vullen.

Imec: 'Binnen 5 à 10 jaar onderzoekt uw auto uw gezondheid', 25 mei 2018
Sensoren, radartechnologie en hyperspectrale camera's in de auto zouden goede resultaten geven voor de detectie van alertheid, duizeligheid en vermoeidheid.

Parlement Californië wil AI-bots dwingen zich te identificeren , 25 mei 2018
De wet zou het illegaal maken voor een computer om te converseren met mensen die in de VS wonen, zonder zich eerst kenbaar te maken als softwareprogramma.

'Politiek nepnieuws heeft nog weinig effect in Nederland' , 25 mei 2018
Het Rathenau Instituut waarschuwt wel voor de opkomst van technieken om nieuws te vervalsen, bijvoorbeeld door beeld en geluid te manipuleren. "Dat is sterk in opkomst."

FTTH Council: Europa moet fiberinvesteringen opkrikken, 24 mei 2018
Een snelle uitrol van glasvezel is onder meer noodzakelijk om economisch niet achterop te geraken en de trein niet te missen van de volgende generatie digitale diensten.

Zuid-Afrikaanse site lekt data 934.000 bestuurders, 24 mei 2018
De gelekte database van de website bevatte nationale identiteitsnummers, namen, telefoonnummers, uitstaande boetes, e-mailadressen en wachtwoorden.

KvK jaagt overheden en ondernemers onnodig op hoge kosten, 24 mei 2018
Ondernemers en overheden moeten betalen voor toegang tot het ‘openbare’ register, terwijl overheden basisgegevens gratis ter beschikking stellen aan de KvK.

Rechter: Trump mag op Twitter geen gebruikers blokkeren, 24 mei 2018
Trump gebruikt zijn Twitter-account ook als communicatiekanaal voor zijn regering en de rechter vindt het in strijd met de Amerikaanse grondwet als hij mensen blokkeert.

'Nieuwe wet gegevensbescherming is een zegen', 24 mei 2018
Bits of Freedom snapt het gemor van het bedrijfsleven over de AVG niet. Volgens BOF dwingt de AVG bedrijven om te kijken hoe zij omgaan met persoonsgegevens.

VNG: Brede schuldenaanpak: menselijke maat boven systemen, 24 mei 2018
De VNG juicht de aanpak toe, maar vindt dat ook gekeken moet worden naar de ingewikkeldheid van het inkomens-/incassosysteem.

Uber stopt definitief met zelfrijdende auto's in Arizona, 24 mei 2018
Het bedrijf doet dat na een ongeluk met een van de zelfrijdende auto's, waarbij een vrouw om het leven kwam. Uber gaat op andere locaties wel door met testritten.

Senatoren VS willen Nationale Garde tegen cyberaanvallen inzetten, 23 mei 2018
Volgens de senatoren is de stap nodig om de veiligheid van vitale infrastructuur te versterken, zoals verkiezingssystemen, dammen en het elektriciteitsnetwerk.

VNG wil weer met BZK samenwerken in BRP, 23 mei 2018
Volgens VNG is het van groot belang om structureel te werken aan de modernisering van een landelijke bevolkingsadministratie.

Politie zet ai in bij cold cases, 23 mei 2018
De politie zet kunstmatige intelligentie (ai) in om cold cases (onopgeloste zaken met een gevangenisstraf van minimaal twaalf jaar) op te lossen.

Overheid verlengt weer OT2010-contract met Detron, 23 mei 2018
De Haagse Inkoop Samenwerking (HIS), onderdeel van Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk, verlengt wederom het OT2010-contract met Detron ICT Groep.

Kiesraad adviseert om te experimenteren met elektronisch tellen, 23 mei 2018
De Kiesraad vindt ook dat er moet worden opgeschoten met de ontwikkeling van verkiezingssoftware en het verder gebruik en ontwikkeling van de stembureau-app.

Politie vroeg 2 miljoen keer om telecomgegevens in 2017, 23 mei 2018
De gegevens bestaan uit e-mailadressen, IP-adressen en het adres dat bij een telefoonnummer hoort. In 88 procent van de verzoeken leverde dat ook resultaat op.

Zuckerberg houdt zich op de vlakte in Europarlement, 23 mei 2018
Op veel vragen gaf de Facebook-topman geen duidelijk antwoord. Vooraf had Zuckerberg bedongen zelf te mogen bepalen op welke vragen hij antwoord zou geven.

Verzet tegen EU-plannen om content vooraf te screenen, 23 mei 2018
Een brede groep van wetenschappers, organisaties en juristen roept de EU af te zien van de maatregelen. Zij zien de vrijheid en openheid van het internet in gevaar komen.

'Cybersecurity vanaf 2019 verplicht bij ICT-opleidingen mbo', 23 mei 2018
In opleidingen is nu amper aandacht voor informatiebeveiliging. Veilig programmeren moet de standaard worden, aldus de SBB, die de eisen voor mbo-opleidingen opstelt.

BRP onderzocht: 'Commissie liquideert BIT', 22 mei 2018
Het rapport met het feitenrelaas over het BRP-fiasco is verstuurd aan de Kamer. De bevindingen variëren van ‘ronduit spectaculair’ tot ‘niet te filmen’.

Commissie BRP laakt adviezen Bureau ICT Toetsing, 22 mei 2018
Volgens de Commissie BRP moet de deskundigheid van het BIT worden verhoogd en hoort het bureau ook niet onder het ministerie van BZK te hangen.

'Invoering betaalwet PSD2 in Nederland opnieuw vertraagd', 22 mei 2018
De invoering was eerder al vertraagd en gesteggel tussen toezichthouders leidt er toe dat het wetsontwerp mogelijk pas na het zomerreces aan bod komt.

Justitie & Veiligheid: C2000 loopt niet op laatste benen, 22 mei 2018
Volgens J&V functioneert het communicatiesysteem naar tevredenheid van de hulpdiensten en het ministerie, maar is het wel nodig aan vervanging toe.

VNG-reactie op rapport 'Niet te stoppen' over BRP, 22 mei 2018
De VNG blijft pleiten voor een toekomstbestendig systeem, zoals de BRP, en zoekt het daarbij de samenwerking op met het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Lessen trekken uit operatie Basisregistratie Personen, 22 mei 2018
Een van de getrokken lessen is dat de politiek-bestuurlijke realiteit en de technische realiteit met elkaar schuurden. Ook was er onvoldoende inzicht in de kosten.

Hoorzitting Zuckerberg in EP toch live te volgen, 22 mei 2018
In eerste instantie was afgesproken het vraaggesprek achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. Tot onvrede van Europese politici, die aandrongen op transparantie.

Uitstel nieuwe privacywet geen optie voor Eurocommissaris , 20 mei 2018
Eurocommissaris Vêra Jourová accepteert geen uitstel. Volgens haar hebben bedrijven en overheden voldoende tijd gehad om te voldoen aan de nieuwe privacywet.

Facebook-topman op 22 mei in Europees Parlement, 18 mei 2018
Achter gesloten zal Mark Zuckerberg uitleg geven over de wijze waarop Facebook omspringt met persoonlijke gegevens van gebruikers.

Geheime dienst mag zelf in politiedossier snuffelen, 18 mei 2018
Nu mogen de AIVD en MIVD al politiegegevens opvragen van mensen die zij interessant vinden. Straks hoeven zij die gegevens niet meer op te vragen.

7 juni staat de Staat voor de rechter om 'sleepwet', 18 mei 2018
De eisers willen onder meer dat een aantal bevoegdheden in de Wiv 2017 per direct buiten werking worden gesteld tot de wetswijziging is doorgevoerd.

Computersystemen gemeente Arnhem gevoelig voor hackers , 18 mei 2018
Volgens de gemeentelijke rekenkamer zijn ''feitelijk alle kernprocessen in Arnhem toegankelijk en manipuleerbaar''. Inmiddels zijn er maatregelen getroffen.

Acht EU-landen missen deadline nieuwe privacywet , 18 mei 2018
EU-commissaris Vera Jourova noemde onderschatting en nalatigheid als mogelijke oorzaken. In Nederland is de wetgeving afgelopen dinsdag goedgekeurd.

Amerikaanse Senaat wil netneutraliteit behouden, 17 mei 2018
In principe worden de Amerikaanse regels die de netneutraliteit garanderen, op 11 juni geschrapt. De bal ligt nu bij het Huis van Afgevaardigden.

Papieren data vaak vergeten bij nieuwe privacywet , 17 mei 2018
In de praktijk blijkt dat een groot deel van de veiligheidsincidenten zich voordoet met papieren en geprinte data. Toch gaat de meeste aandacht naar digitale data.

Rel rond komst Facebook-topman naar Brussel, 17 mei 2018
Diverse fracties in het Europees Parlement accepteren niet dat Mark Zuckerberg wegkomt met een ontvangst achter gesloten deuren door enkel de fractieleiders.

Algemene Rekenkamer keurt ICT-beveiliging overheid af, 17 mei 2018
Veel ministeries hebben de beveiliging van hun computersystemen niet op orde. Ook bij de Tweede Kamer en DUO was de ICT-beveiliging onvoldoende.

Gebruik Berichtenbox neemt toe, groei vlakt af, 17 mei 2018
In 2017 hadden circa 7 miljoen Nederlanders een account van de Berichtenbox op MijnOverheid, maar 72 procent had dat account ook daadwerkelijk geactiveerd.

Inlichtingendiensten bang voor Chinese sabotage C2000, 16 mei 2018
Het nieuwe C2000-communicatiesysteem wordt gebouwd door een Duitse dochter van het Chinese bedrijf Hytera Communications. "Risicovol", zo zeggen AIVD en MIVD.

Waag lanceert Open Overheid Academy , 16 mei 2018
In de academy leren beleidsmakers en beslissers de vaardigheden die ze nodig hebben om een innovatieve technologie agenda neer te zetten in hun organisatie.

Europese Commissie pleit voor Europese innovatieraad , 16 mei 2018
Volgens de commissie moet de EU "haar ambities naar een hoger niveau tillen" en wil daar de komende jaren een bedrag van 100 miljard euro voor vrijmaken.

CTIVD onderzoekt wegingsnotities AIVD en MIVD, 16 mei 2018
De CTIVD onderzoekt onder meer of de wegingsnotities vastgesteld zijn en of deze voldoen aan de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv 2017).

KIA vraagt mening over archiveren overheidswebsites , 16 mei 2018
Het Kennisnetwerk Informatie en Archief vraagt bestuurders die verantwoordelijk zijn voor de archivering van sites, maar ook IT’ers en inkopers, te reageren op de richtlijn.

Grapperhaus: verhuizing Kaspersky maakt niet uit, 16 mei 2018
De bewindsman vindt het risico te groot "dat Kaspersky onder de macht en invloed kan komen van de Russische overheid" en doet de anti-virussoftware van het bedrijf in de ban.

Kaspersky verhuist naar 'transparant' Zwitserland, 15 mei 2018
De securitysoftwareleverancier verwacht dat het Nederlandse kabinet op het besluit terugkomt om het bedrijf de rug toe te keren. Onzeker is of dat ook gebeurt.

Eerste Kamer hamert vandaag nieuwe privacywet af , 15 mei 2018
De Uitvoeringswet Algemene verordening Gegevensbescherming regelt zaken die specifiek voor Nederland van toepassing zijn. Zoals de positie van de AP.

5G-experiment Groningen wordt dit jaar uitgebreid , 15 mei 2018
Het testnetwerk wordt uitgerold naar een deel van Noord-Groningen. In de nieuwe testfase wordt ook gekeken naar commerciële toepassingen van 5G.

UWV meldde 84 keer datalek bij Autoriteit Persoonsgegevens, 15 mei 2018
Het gaat vooral om foutief geadresseerde brieven en het bijvoegen van rapportages van andere klanten aan verzonden brieven. In 2016 waren er 17 meldingen.

Gezondheidsdata volgens inspectie slecht beveiligd , 15 mei 2018
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd bzocht tien zorginstellingen en twee daarvan voldeden aan de afspraken voor beveiliging van digitale zorgtoepassingen.

Rijk doet Russische antivirus Kaspersky in de ban , 15 mei 2018
Het Rijk vindt het risico op spionage te groot. Kaspersky valt onder de Russische wetgeving, die het bedrijf verplicht haar inlichtingendiensten te ondersteunen.

Britse politie: Veel bedrijven melden datalekken niet, 14 mei 2018
Volgens het National Crime Agency speelt het probleem ook bij particluieren. Overigens worden ook in Nederland veel cybercrimedelicten niet gemeld.

Lek in versleuteld e-mailen ontdekt: impact betwist, 14 mei 2018
Onderzoekers hadden het probleem met de PGP-beveiliging ontdekt, maar de impact en gevolgen ervan zijn onzeker. Net als de maatregelen ertegen.

MKB betaalt 79 miljoen euro ransomware-losgeld , 14 mei 2018
Zeker 4,5 procent van de Europese MKB-bedrijven werd tussen 2016 en 2017 slachtoffer van ransomware, met name in de bouw, industrie en bankwereld.

U gaat frauderen. Dat zegt de computer, 14 mei 2018
Gemeenten gebruiken data over hun inwoners om vroegtijdig problemen op te sporen. Maar daarmee stijgt de kans om te worden afgerekend op voorspeld gedrag.

WhatsApp gaat weer metadata delen met Facebook, 14 mei 2018
Het gaat onder meer om het aantal verstuurde berichten en de tijdstippen waarop berichten verstuurd worden. Facebook wil zo relevantere advertenties aanbieden.

IBM zou gebruik usb-sticks door personeel gaan verbieden, 11 mei 2018
Het is een van de maatregelen van het bedrijf om datalekken te voorkomen. Een aantal medewerkers zou tegen de maatregel zijn, onder meer vanwege software-updates.

MKB krijgt geen steun in privacywet, 11 mei 2018
Ondernemers krijgen geen uitzonderingspositie bij de handhaving van de Europese privacywet. De Autoriteit Persoonsgegevens komt hen niet tegemoet.

Keurmerk PSD2 op komst: ‘Privacy wordt papieren werkelijkheid’, 11 mei 2018
Aan het keurmerk wordt gewerkt door enkele banken, fintechs en Stichting Privacy First. Het keurmerk moet consumenten helpen bij hun keuze voor een aanbieder.

Billboardbedrijf schendt privacy argeloze voorbijgangers, 11 mei 2018
De camera’s kunnen voorbijgangers herkenbaar in beeld brengen. De beelden zijn opgeslagen en gedeeld met derden. Dit gaat in tegen de privacywetgeving.

Democraten publiceren 3500 Russische Facebook-advertenties, 11 mei 2018
Het gaat om Facebook- en Instagram-reclameberichten die Rusland geplaatst zou hebben om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

Veel vragen over sportfoto's door nieuwe privacywet, 11 mei 2018
De stichting AVG krijgt, naar eigen zeggen, circa 1000 telefoontjes per week over wat straks nog wel of niet kan. Ook VvE's hebben veel vragen over de nieuwe privacywet.

NEN richt werkgroep IoT Security en Privacy op , 10 mei 2018
De werkgroep stelt experts en belanghebbenden in staat om invloed uit te oefenen op de internationale standaarden op het gebied van Internet of Things.

'Veel beroepsregisters geven persoonsgegevens vrij', 10 mei 2018
Het gaat om beroepsregisters voor onder andere de zorg, horeca, industrie en strafrecht. Een aantal geeft veel meer persoonsgegevens vrij dan nodig.

App populair die Brusselse luchtkwaliteit meet, 10 mei 2018
De app checkt niet alleen de staat van verschillende indicatoren, zoals fijnstof, ozon of CO2, maar waarschuwt ook als bepaalde grenzen worden overschreden.

'Zeven op tien niet voorbereid op cyberdreigingen' , 10 mei 2018
De meesten maken zich meer zorgen over dit soort dreiging dan een jaar geleden.Het onderzoek gaat ook in op nepnieuws. Een derde maakt zich daar zorgen over.

België en Nederland middenmotors qua robots, 10 mei 2018
Volgens de onderzoekers neemt het gebruik van robots toe in de industrie, maar nog niet in die mate dat vaak wordt beweerd. Ook valt op dat het gebruik erg per land verschilt.

Europeaan heeft te weinig data-vaardigheden, 9 mei 2018
Slechts 17 procent van de ondervraagde Europeanen noemt zichzelf ‘data literate’: in staat om data te kunnen lezen, interpreteren, begrijpen en bediscussiëren.

'Overheid gaat goed om met persoonlijke informatie', 9 mei 2018
Ruim de helft vindt dat de overheid veilig omgaat met persoonlijke informatie. Een groot deel vindt de overheid verantwoordelijk voor hoe bedrijven omgaan met gegevens.

‘Leeuwarden weigert ICT-bedrijf te betalen’, 9 mei 2018
Het ICT-bedrijf Split-Vision uit Eindhoven zegt al een jaar niet betaald te worden voor geleverde ICT-diensten. Het zou inmiddels gaan om een bedrag van zes ton.

'Nederlandse privacywaakhond te klein voor handhaven AVG' , 9 mei 2018
De Autoriteit Persoonsgegevens zegt klaar te zijn om de EU-privacywet te gaan handhaven, maar vreest wel dat zijn budget niet toereikend is."Zorgelijk", aldus de AP.

Duitse kustwacht zet drones als hulpmiddel in bij Oostzee , 9 mei 2018
De drones vervangen geen personeel, maar ze kunnen in noodgevallen snel ter plekke zijn om drijfmiddelen af te werpen die in het water automatisch opblazen.

TU Delft haalt banden aan met Chinees Huawei, 8 mei 2018
De samenwerking is met name gericht op de inrichting van een ICT-infrastructuur voor high performance computing, 5G-onderzoek en studentenbegeleiding.

België stopt gezondheidsgegevens in één overheidsportaal , 8 mei 2018
De naam van het portaal is Mijngezondheid en het moet een een overzicht bieden van alle gezondheidsgegevens - medische en adminstratieve - van burgers in België.

Wetsvoorstel computercriminaliteit III naar Eerste Kamer, 8 mei 2018
Het wetsvoorstel geeft politie en justitie de bevoegdheid om heimelijk de systemen van verdachten binnen te dringen, zoals bijvoorbeeld een smartphone of computer.

Huisartsenvereniging vindt AVG niet altijd even duidelijk, 8 mei 2018
Onduidelijkheid is er bijvoorbeeld over de term 'grootschalige gegevensverwerking'. Dat maakt, volgens LHV, ook dat niet duidelijk is wanneer een FG moet worden aangesteld.

VNG roept op tot samenwerking bij digitalisering , 8 mei 2018
De VNG benoemt specifiek het kennisnetwerk Smart Society en richt zich ook op de wat kleinere gemeenten. 'In iedere gemeente is de impact van digitalisering merkbaar.'

‘Raadsleden moeten kritische vragen stellen over privacy’, 8 mei 2018
Volgens jurist Marjolein Hoff van VNG is privacy is niet langer een onderwerp waarmee alleen juristen bezig zijn."Het raakt de hele organisatie en daarmee ook de raad."

Haga Ziekenhuis pakt privacy aan na epd-schandaal Barbie, 7 mei 2018
Zorgverleners die onrechtmatig informatie bekijken van iemand waarmee ze geen behandelrelatie hebben, worden voortaan op staande voet ontslagen.

‘Digitale democratie zien als aansporing’, 7 mei 2018
Door een goede mix van digitaal én analoog kunnen bestuurders burgers helpen om kritische tegenmacht vorm te geven. Dat zegt Wim de Jong, universitair docent.

Belgische politievakbond slaat alarm om te weinig middelen, 7 mei 2018
Volgens de politievakbond Sypol zijn er niet alleen te weinig cyberagenten, maar ontbreekt het bij bijvoorbeeld de Federal Computer Crime Unit ook aan harde schijven.

Grote stijging verzameling telefoongegevens door NSA, 7 mei 2018
De Amerikaanse inlichtingendienst heeft geen eenduidige reden voor de stijging. In 2017 werden 534 miljoen gegevens verzameld, tegen 151 miljoen in 2016.

Federale overheid in België werkt aan nieuwe app, 7 mei 2018
De app (BeApp), die eind dit jaar beschikbaar moet zijn, geeft toegang tot een groot aantal overheidsdiensten. Onder meer geeft het informatie over pensioenen en belastingen.

Politie betrekt ICT-bedrijven in strijd tegen cybercrime, 7 mei 2018
De samenwerking moet, wat betreft de Politie, leiden tot een Digital Trust Centre in de noordelijke regio. De eerste gesprekken over samenwerking worden inmiddels gevoerd.

RDW peilt belangstelling bezorgen rijbewijzen , 4 mei 2018
De RDW constateert dat veel gemeenten de thuisbezorging willen aanbieden, maar wettelijk is dat nog niet toegestaan. Wat betreft de RDW wordt dat aangepast.

12 miljoen Nederlanders aangemeld voor opvolger EPD, 4 mei 2018
Wekelijks worden via het Landelijk Schakelpunt ruim een miljoen berichten met medische gegevens en in totaal ongeveer zes miljoen berichten uitgewisseld.

Twitter vraagt alle gebruikers om wachtwoord te veranderen , 4 mei 2018
Wachtwoorden van 330 miljoen gebruikers waren zichtbaar in een intern logboek. Het Amerikaanse bedrijf zegt dat er geen misbruik van die situatie gemaakt zijn.

Datacenters slaan alarm om dreigend stroomtekort, 4 mei 2018
Volgens de DDA is er, wegens onvoldoende capaciteit op het stroomnetwerk, geen plaats meer voor nieuwe datacenters. 'Daarmee loopt de digitale economie vertraging op.'

Eindhoven en Amsterdam formulen vier principes voor digitale stad, 4 mei 2018
De vier principes gaan over de doelen van digitale infrastructuur, de rol van de overheid, de technologie en de openheid en privacy van gegevens.

MijnDUO na maand weer toegankelijk, 3 mei 2018
Eind maart ging het IT-project de laatste fase in, waarbij de gegevens van 4,8 miljoen klanten werden geconverteerd naar het nieuwe systeem.

Overheden moeten e-mailbeveiliging eind 2019 op orde hebben, 3 mei 2018
Dat zegt het Overheidsbrede Beleidsoverleg Digitale Overheid, op advies van Forum Standaardisatie. Het gaat met name om de standaarden STARTTLS en DANE.

Omstreden databedrijf Cambridge Analytica stopt, 3 mei 2018
Het bedrijf zou Facebook-gegevens van tientallen miljoenen gebruikers hebben misbruikt. Het bedrijf verliest veel klanten en ook vreest het rechtszaken en boetes.

Privacywet of niet, Kadaster deelt privégegevens, 3 mei 2018
Het Kadaster wordt als nationaal register uitgezonderd van de AVG. Niet iedereen is daar blij mee. Het Kadaster zou te 'open' zijn en gegevens zijn makkelijk te achterhalen.

VNG doet dringend beroep op gemeenten om FG aan te stellen, 3 mei 2018
In het kader van de AVG is de komst van een Functionaris gegevensbescherming bij gemeenten hard nodig. 'Deel eventueel een FG of stel die gezamenlijk aan.'

Provincie Drenthe legt geen eigen glasvezelnetwerk aan, 3 mei 2018
De provincie gaat daarmee in tegen het advies van de Noordelijke Rekenkamer. Die ziet glasvezel als een nutsvoorziening, ook al omdat de markt het af laat weten.

Meeste Nederlanders gebruiken cash voor onderlinge betalingen, 2 mei 2018
Vorig jaar vonden er bijna 800 miljoen onderlinge transacties plaats. De meeste door middel van cashgeld, maar betalen via smartphone of contactloos rukt op.

Russen betogen tegen blokkade berichtenapp Telegram, 2 mei 2018
De Russische autoriteiten proberen Telegram te blokkeren omdat de berichtenapp weigert om de geheime dienst toegang te geven tot versleutelde berichten.

Belgische ambtenaar die privacywet schendt riskeert cel, 2 mei 2018
De Backer, federaal staatssecretaris voor Privacy, vindt dat ook overheidsorganisaties de GDPR/AVG goed moeten naleven. Zo niet, dan kunnen ze vervolgd worden.

Minister heeft meer tijd voor beantwoorden pin only-vragen, 2 mei 2018
Gemeenten staan steeds vaker alleen nog pinbetalingen toe aan de balie, maar dat stuit op weerstand. Minister Ollongren denkt eind mei haar antwoord klaar te hebben.

Kan het fout gaan met AI? Absoluut, maar wij moeten dat voorkomen' , 2 mei 2018
Michael Dell, oprichter van Dell Technologies, vindt artificiële intelligentie (AI) krachtig, maar ook niet meer dan dat. Hij vindt niet dat we AI moeten verbieden.

Brits parlement stelt ultimatum aan Facebook-directeur , 1 mei 2018
De politici in Groot-Brittannië nodigden Mark Zuckerberg op 20 maart uit om te komen getuigen, maar de topman kwam neit zelf maar stuurde zijn technisch directeur.

Gegevens Saxion-studenten openbaar na lek studieboekensite, 1 mei 2018
Het gaat om gegevens van 5100 studenten.De gelekte database bevat onder meer namen, e-mailadressen, adresgegevens en informatie over bestelde studieboeken.

Minister: Privacy centraal bij persoonlijke gezondheidsomgeving, 1 mei 2018
Volgens minister Bruins krijgen leveranciers van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) pas een MedMij-keurmerk als zij onder meer voldoen aan privacywetgeving.

Aanbevelingen voor actieve openbaarheid overheidsinformatie, 1 mei 2018
Er is onder meer onderzocht welke overheidsinformatie beschikbaar is en ook hoe de vindbaarheid en toegankelijkheid van overheidsinformatie kan worden verbeterd.

Nieuwe inlichtingenwet geldt vanaf nu, kort geding dreigt, 1 mei 2018
Vandaag treedt de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten ('sleepwet') in werking. Een aantal clubs wil dat de wet wordt aangepast en is naar de rechter gestapt.

Britse 'sleepwet' illegaal bevonden door hooggerechtshof, 1 mei 2018
De rechtbank oordeelt dat de wetgeving niet overeenstemt met de fundamentele rechten van mensen.De Britse overheid kan tot 1 november met een alternatief komen.

EU traag met implementatiewetgeving AVG/GDPR, 30 april 2018
Vijf van de 28 landen van de Europese Unie hebben de implementatiewetgeving voor de AVG/GDPR al ingevoerd: In Nederland passeert de wet op 15 mei de Senaat.

Britse gezondheidszorg stapt over op Windows 10, 30 april 2018
De stap moet, volgens het ministerie van Volksgezondheid, de digitale veiligheid vergroten. In 2017 werden veel Britse ziekenhuizen getroffen door cyberaanvallen.

Europese burgerrechtenbeweging bezorgd om e-privacywetten, 30 april 2018
Volgens de European Digital Rights worden onder meer noodzakelijke hervormingen aan de Europese wetten vertraagd en tegengehouden door lobbyisten.

Bewindsman zet ICT-vernieuwing fiscus op laag pitje, 30 april 2018
De staatssecretaris van Financiën focust op het verbeteren van de digitale dienstverlening, het prioriteren van ICT-projecten en meer ICT’ers in vaste dienst.

EU-plan voor digitale belasting stuit op verzet bij deel lidstaten, 30 april 2018
Verschillende EU-landen vrezen dat de VS vergeldingsmaatregelen zullen nemen als de EU de taks invoert, die vooral de Amerikaanse internetreuzen zou gaan treffen.

Facebook verwacht meer gevallen van datamisbruik, 30 april 2018
Facebook denkt dat haar investeringen in veiligheid en contentcontroles meer gevallen naar boven zullen halen van misbruik van gebruikersgegevens.

Ombudsman start onderzoek privacy in ketenoverleggen, 30 april 2018
Centrale staat de vraag in wat burgers van de overheid mogen verwachten als het gaat om bieden van maatwerk en dienstverlening in relatie tot hun privacy.

'Geen heksenjacht bij controle nieuwe privacyregels' , 30 april 2018
Volgens federaal staatssecretaris DeBacker hoeven bedrijven in België na de invoering van de AVG niet gelijk te vrezen. "Alleen wie hardleers is, kan een boete krijgen."

Nederland zet afvaltransport naar België op blockchain, 27 april 2018
De maatregel is bedoeld om tijd en geld te besparen. Elk jaar zijn er circa 600.000 grensoverschrijdende afvaltransporten die vanuit Nederland vertrekken.

'ICT kan elektronische patiëntendossiers niet volledig beschermen', 27 april 2018
Naar aanleiding van de 'zaak-Barbie' stelt cybersecurity-zorgorgaan Z-CERT dat beter beveiligde EPD-toegang niet volledig is te regelen met technische maatregelen.

Ziekenhuis waarschuwt 85 medewerkers na inzien dossier Barbie, 27 april 2018
De 85 medewerkers van het HagaZiekenhuis hadden geen behandel- of zorgrelatie met Samantha de Jong (Barbie).De medewerkers hebben een officiële waarschuwing gekregen.

'Kort geding over aftapwet na invoering op 1 mei', 27 april 2018
De organisaties achter het kort geding, waaronder Bits of Freedom en Privacy First, moesten wachten op publicatie van beleidsregels met aanpassingen aan de wet.

Kiesraad: Uitslag referendum over de "sleepwet" definitief, 26 april 2018
Vier personen hadden bij de Raad van State beroep ingesteld tegen de vaststelling van de uitslag van het referendum. De vier beroepen werden niet-ontvankelijk verklaard.

Ombudsman onderzoekt datadelen door overheidsinstanties, 26 april 2018
Het gaat met name om ketenoverleggen, zoals gemeenten die burgers helpen bij een vraag om zorg of ondersteuning en daarvoor data met verschillende instanties uitwisselen.

EU-landen eens over reisinformatie en -autorisatiesysteem, 26 april 2018
Het Etias-systeem zorgt voor meer gerichte controles aan de buitengrens van Europa. Op die manier wil de EU de interne veiligheid verbeteren en illegale immigratie voorkomen.

Rutte beëdigt leden Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden, 26 april 2018
De TIB toetst of het inzetten door de ministers van BZK of Defensie van bepaalde bijzondere bevoegdheden door de AIVD of MIVD gerechtvaardigd is.

Minister Dekker: stoppen met digitalisering rechtspraak geen optie, 26 april 2018
Er moet speciale aandacht nodig zijn voor de snelheid en het ambitieniveau van de digitalisering en ook naar de manier hoe de Rechtspraak wordt bestuurd

Brussel komt met plan van aanpak voor nepnieuws, 25 april 2018
Volgens de Europese Commissie ondermijnt nepnieuws de democratie en daarom komt er een gedragscode voor onder meer Facebook, Google en Twitter.

Translink start toch weer betaalproef OV-kaart, 25 april 2018
Translink geeft de hoop niet op en stort zich op een nieuwe pilot voor directe betalingen met een bankpas of een smartphone.De proef is in de omgeving van Den Haag.

Drietal Nederlandse banken zet eerste stap met DigiD-alternatief , 25 april 2018
Klanten van ING, Rabobank en Triodos passen het identificatie- en inlogsysteem iDIN toe in hun apps. Daarmee kan onder meer worden ingelogd bij de Belastingdienst.

Mag de overheid straks uw reisgegevens voor vijf jaar bewaren?, 25 april 2018
De Tweede Kamer is in ruime meerderheid voor, maar tegenstanders waarschuwen voor 'ernstige en disproportionele' schending van de privacy van burgers.

Autoriteit Persoonsgegevens deelde geen boetes uit in 2017, 25 april 2018
Wel ontving de AP meer vragen en tips over de privacywetgeving en misstanden dan in 2016. Het ging om een stijging van bijna 8 procent ten opzichte van 2016.

'Europa kan AI-kloof met VS en China nog dichten', 25 april 2018
Een consortium van zes instituten roept overheden op om 600 miljoen euro te investeren in de oprichting van een nieuw Europees lab voor kunstmatige intelligentie.

'Kabinet moet ICT-scholing opnemen in digi-plan', 25 april 2018
Brancheorganisatie Nederland ICT vreest dat een tekort aan digitale kennis en vaardigheden van de beroepsbevolking een negatief effect heeft op de gehele economie.

‘Pin only’ blijkt hersenkraker voor minister Ollongren, 24 april 2018
De bewindsvrouw (BZK) heeft extra tijd nodig om Kamervragen te beantwoorden over gemeenten die alleen nog pinbetalingen toestaan aan de balie.

Strengere privacy-regels door AVG voor lokale rekenkamers, 24 april 2018
Het gaat niet alleen om gegevens van burgers die zij in het kader van onderzoek verzamelen, maar ook om gegevens van ambtenaren, raadsleden of experts.

Europese Parlement verstrengt regels voor cryptomunten , 24 april 2018
Bedoeling is om witwaspraktijken en financiering van terrorisme tegen te gaan.EU-landen hebben achttien maanden om de nieuwe regels in wetten om te zetten.

Proef met OV-chip op smartphone mislukt, 24 april 2018
De proef stopt omdat het aanmelden te ingewikkeld bleek en de app geregeld vastliep. Aan de proef deden 8000 mensen mee en kostte in totaal 2,2 miljoen euro.

BUCH-gemeenten gaan veilig met informatie om, 24 april 2018
De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo voldoen aan de beveiligingseisen om DigiD en Suwinet te gebruiken. Dat blijkt na controle door een externe partij.

Bewindsman: Zzp'ers moeten btw-nummer op hun website vermelden, 23 april 2018
Het btw-nummer bevat het burgerservicenummer (BSN) en met name CDA en VVD maakten zich daar druk om. Volgens Snel is er niet een andere oplossing.

EU-privacywaakhond bezorgd over koppelen EU-databases, 23 april 2018
Databeschermingsautoriteit EDPS reageert op een voorstel van de Europese Comissie om informatiesystemen aan elkaar te kunnen koppelen. De EDPS roept op tot een debat.

Ook sportbonden verkopen gegevens door, 23 april 2018
Tennisbond KNLTB en voetbalbond KNVB delen voor gerichte commerciële acties richting hun leden de adressen en telefoonnummers met andere partijen.

Europol: Veel aanvallen slagen door gebrek aan bewustzijn, 23 april 2018
Het ontbreekt ook aan digitale hygiëne en security by design. Door middel van het Cybercrime Prevention and Awareness Forum wil Europol de discussie op gang brengen.

Minister: Beveiliging medische dossiers taak van ziekenhuizen, 23 april 2018
Minister Bruins ziet geen aanleiding om de regels aan te scherpen. Aanleiding is de zaak 'Barbie', waarbij tientallen medewerkers van het HagaZienhuis haar dossier inzagen.

‘Digitalisering moet je als gemeente vooral zelf doen’, 23 april 2018
Strategisch informatieadviseur Jan Meijsen is dan ook blij met een beweging als Samen Organiseren. "Dat zal meer opleveren dan alle rijksprogramma’s ooit gedaan hebben."

Tablets in cel nachtmerrie voor cipiers, 21 april 2018
Gevangenispersoneel slaat alarm over een plan om gevangenen veel meer zélf te laten regelen via tablets. Dat is vragen om problemen, stellen zij.

Minister Grapperhaus slaat alarm over cyberdreiging, 21 april 2018
Grapperhaus (JenV) is er al belangrijke informatie gestolen. Hij komt dan ook met een pakket maatregelen, waarin "digitale dijkbewaking" wordt uitgewerkt.

Driekwart huisartsen aangesloten op LSP, 20 april 2018
Dat is een stijging ten opzichte van 2015. Toen was 62 procent verbonden aan het deze landelijke zorginfrastructuur.

Duits hooggerechtshof: 'Advertenties blokkeren is legaal', 20 april 2018
De zaak was aangespannen door het mediaconcern Alex Springer tegen het bedrijf achter Adblock Plus.UItgevers zien door adblockers veel inkomsten verdampen.

Iedereen moet weten wat een algoritme is, 20 april 2018
Volgens Jan-Willem Wesselink hebben we dagelijks te maken met sensoren en dus met algoritmes. "En dus hebben wij als burgers de plicht om ons daarover te informeren."

Europa nog lang niet klaar voor elektrische auto , 20 april 2018
De dichtheid van oplaadpunten is nog niet voldoende en ook de betaalmethoden, opladers, oplaadpunten en laadtijden voor elektrische voertuigen verschillen per land.

Het Handelsregister is een goede instelling, maar veel te duur, 20 april 2018
Volgens Henk Willem Smits is de Kamer van Koophandel een "gierende winstmachine", terwijl het vrij toegankelijk zou moeten zijn. "Kijk naar het buitenland, waar het wel kan."

VNG Realisatie start Actieplan digitale archieven op orde, 20 april 2018
Het plan bevordert de duurzame toegankelijkheid van digitale informatie bij gemeenten en is een vervolg op het project Archiefinnovatie Decentrale Overheden.

Facebook ontloopt strengere Europese privacyregels , 19 april 2018
1,5 miljard gebruikers van Facebook vallen straks onder de privacyregels van de VS in plaats van de strengere Europese regels.

UWV aangesloten op Nationaal Detectie Netwerk, 19 april 2018
Het NDN moet cyberaanvallen van zowel "statelijke actoren" als cybercriminelen stoppen. Informatie over dergelijke aanvallen wordt binnen het netwerk uitgewisseld.

Datong wil alternatief sociaal netwerk worden, 19 april 2018
Het Nederlandse initiatief Datong wil uitgroeien tot een veilig sociaal netwerk waar niet wordt geknoeid met de data van gebruikers.

Fraude met internetbankieren stijgt naar 1,2 miljoen euro, 19 april 2018
Het is een stijging van 392.000 euro ten opzichte van 2016. In totaal nam fraude in het Nederlandse betalingsverkeer met 2,7 miljoen euro toe naar 12,9 miljoen euro.

Kabinet wil meldplicht telecomovernames, 19 april 2018
Met de meldplicht wil het kabinet nagaan of de nationale veiligheid of openbare orde in gevaar wordt gebracht. Eventueel wil het een overname verbieden of terugdraaien.

Europees Parlement wil dat Zuckerberg het zelf komt uitleggen, 19 april 2018
Volgens EP-voorzitter Antonio Tajani hebben de miljoen Europeanen die getroffen werden door het Cambridge Analytica-schandaal recht op een grondige uitleg.

KvK: dataverkoop mag, maar we betreuren overlast, 19 april 2018
De Kamer van Koophandel vindt dat het legaal handelt, maar gaat wel bekijken om gegevens van ondernemers meer en beter te beschermen.

VVD en D66 voorstander van experiment met elektronisch tellen, 19 april 2018
De partijen willen dat er bij de herindelingsverkiezingen (november) al wordt geëxperimenteerd. Digitaal stemmen is voor de twee nog een brug te ver.

Facebook doet weer poging met gezichtsherkenning, 18 april 2018
Een eerdere poging, zes jaar geleden, van het Amerikaanse bedrijf om gezichtsherkening in te voeren liep op niets uit. De privacybezwaren waren destijds te groot.

Meld Misdaad Anoniem verkoopt tipdata aan bedrijven , 18 april 2018
Onderzoek van De Groene Amsterdammer laat zien dat tips niet alleen terechtkomen bij het meldpunt, maar ook bij energie- en verzekeringsbedrijven en de Belastingdienst.

Russische overheid maakt serieus jacht op berichtendienst Telegram, 18 april 2018
In de jacht op Telegram wordt, volgens bronnen, een groot deel van het internet in het land geblokkeerd. Zo zouden diensten van Amazon en Google ook getroffen zijn.

NVVB en VNG schrijven digitaal stemmen nog niet direct af, 18 april 2018
Beide organisaties maken bezwaar tegen de huidige manier waarop verkiezingen worden gehouden. Zo zijn stembiljetten te groot en leidt het handmatig tellen leidt tot fouten.

Burgerrechtenorganisaties stappen naar rechter om sleepwet, 18 april 2018
Volgens de organisaties spreekt het kabinet voor zijn beurt door de wet per 1 mei in te laten gaan hoewel er nog een aantal wetswijzigingen moet worden doorgevoerd.

Hardnekkige ICT-problemen achtervolgen Belastingdienst , 17 april 2018
Nadat eerder de dieselheffing werd uitgesteld, wordt ook de termijn voor de terugbetalingsregeling voor te veel ontvangen toeslagen niet gehaald.

Privacywaakhond in actie tegen datadelen Kamer van Koophandel, 17 april 2018
De Kamer van Koophandel zou adverteerders inzage bieden in het Handelsregister en is zich van geen kwaad bewust. De Autoriteit Persoonsgegevens ziet het net even anders.

EC wil vingerafdruk voor id-kaart verplichten, 17 april 2018
Sinds begin 2014 is het in Nederland niet meer verplicht om vingerafdrukken voor de ID-kaart af te staan. Dat geldt wel voor het aanvragen van een paspoort.

'Binnen onze ict-strategie staat het kind centraal', 17 april 2018
Patiëntgegevens dicht houden en toch gecontroleerd openzetten is uitdaging. De realisatie van de ict-omgeving van het nieuw te bouwen Prinses Máxima Centrum.

VVD royeert Almeers lid dat naaktfoto's van BN'ers hackte, 17 april 2018
Van der K. kraakte de wachtwoorden van tientallen vrouwelijke slachtoffers en kreeg toegang tot seksueel getinte foto’s en video’s, die vervolgens op het internet belandden

Russische overheid blokkeert chatapp Telegram, 17 april 2018
Telegram, een tegenhanger van Whatsapp, is door de Russische overheid geblokkeerd omdat de berichtendienst geen data wil delen.

Veiligheidsdiensten waarschuwen voor hacks Rusland, 17 april 2018
De hackers zouden zich richten op miljoenen apparaten over heel de wereld. De waarschuwing komt van de Britse en Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Collectieve rechtszaak tegen Facebook om gezichtsherkenning , 17 april 2018
Volgens de gebruikers wordt de software gebruikt zonder dat ze daarvoor toestemming hebben gegeven.Het wordt gebruikt bij het taggen van mensen in foto's.

België begint met registratie gegevens bus- en treinreizigers, 17 april 2018
Ook het autoverkeer wordt nauwkeuriger gescand. In Nederland wordt bekeken of op termijn ook de gegevens van bus-, trein- en bootpassagiers worden verzameld.

Frankrijk komt met eigen WhatsApp-alternatief uit angst voor spionage, 16 april 2018
De Franse berichtenapp is gebaseerd op een gratis te gebruiken protocol om berichten van zender naar ontvanger te versleutelen.

Dieselheffing later door ICT-problemen bij Belastingdienst, 16 april 2018
Volgens bronnen zou de heffing, die in 2019 in zou gaan, met een jaar worden uitgesteld.De schatkist loopt hierdoor naar schatting enkele miljoenen euro's mis.

Amstelveen en Aalsmeer vrezen voor ict-infarct, 16 april 2018
Het systeem is zo krakkemikkig dat B&W van Amstelveen de raad gevraagd 2,8 miljoen euro ter beschikking te stellen voor onder meer servers en betere wifi.

UWV investeert komende vijf jaar 450 miljoen in ict, 16 april 2018
Jaarlijks wordt er 75 miljoen uitgegeven aan lopende projecten en 15 miljoen aan ‘grote transitietrajecten’, zoals de overgang naar een nieuwe datacenterleverancier.

Digitaal kenteken verraadt alles over je auto, 16 april 2018
Dubai lanceert een proefproject met slimme nummerplaten die zijn voorzien zijn van een digitaal scherm, gps en zendertjes. Ook Nederland test digitale kentekens.

Vertrouwen in mobiel bankieren sterk gedaald, 16 april 2018
Bij 81 procent van de consumenten in de EU leeft de angst dat bankgegevens worden misbruikt voor frauduleuze doelen. In Nederland gaat het om 73 procent.

Eelco Blok: Nederland ontbeert langetermijnvisie ICT, 16 april 2018
Volgens Blok (KPN) zet Nederland zijn koppositie in Europa op het spel. Hij is onder meer sceptisch over de veiling van de frequenties voor 5G-netwerken.

Amsterdam aangesloten op Landelijke Voorziening BRO, 16 april 2018
Amsterdam heeft als eerste de gegevens aangeleverd aan de Landelijke Voorziening BRO. In de BRO staan alle gegevens over de Nederlandse ondergrond bij elkaar.

10 miljoen voor investeringen in innovatieve starters, 16 april 2018
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat biedt zogenoemde business angels de mogelijkheid om per fonds maximaal 1 miljoen euro te lenen van de overheid.

Russische rechter beveelt blokkade van chat-app Telegram, 13 april 2018
Telegram moet per direct worden geblokkeerd omdat het inlichtingendiensten geen toegang tot de inhoud van versleutelde chatberichten geeft.

Defensie lanceert satelliet en drones, 13 april 2018
Het gaat om een zogenoemde nano-satelliet die allerlei apparatuur aan boord heeft voor navigatie, communicatie en observatie van de aarde.

Overheid krijgt meer zeggenschap bij Fox Crypto, 13 april 2018
De overheid heeft meer zeggenschap bedongen bij Fox Crypto, dochter van Fox-IT dat staatsgeheimen beveiligt.

Zweden experimenteert met herlaadstraten voor elektrische auto's , 13 april 2018
De weg is uitgerust met een elektrisch railsysteem dat wagens en trucks herlaadt terwijl ze erover rijden. Het plan is om meer van dit soort herlaadstraten aan te leggen.

UWV gaf afgelopen jaar 384,8 miljoen uit aan ict, 13 april 2018
Er werd onder meer 125,1 miljoen uitgegeven aan eigen ICT-personeel, 24,8 miljoen aan hardware, 38,2 miljoen aan standaard software en 42,9 miljoen aan extern ICT-personeel.

Geen boete voor Uber na verzwijgen fors datalek, 13 april 2018
Het taxibedrijf heeft een eerder getroffen schikking met de Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission (FTC) uitgebreid. Die schikking werd in augustus 2017 getroffen.

Privacytoezichthouders met gezamenlijke aanpak social media, 13 april 2018
De Europese toezichthouders zijn benieuwd hoe de sociale platformen aan hun gegevens komen en hoe ze voorkomen dat anderen daar onrechtmatig toegang toe hebben.

'Cyberaanval pas na half jaar ontdekt' , 13 april 2018
Bedrijven, overheden en organisaties in Europa hadden vorig jaar in doorsnee 175 dagen nodig om aanvallers te detecteren. In 2016 bedroeg dat nog 106 dagen.

Europol waarschuwt voor gevaren openbaar wifi, 12 april 2018
Europol vindt het niet veilig genoeg en adviseert om een automatische verbinding met publieke wifi-netwerken uit te zetten en om hier enkel handmatig mee te verbinden.

Facebook verlaten? Misschien nog even wachten, 12 april 2018
Op 25 mei treedt de AVG in werking. Die dwingt bedrijven om gegevens ook echt te verwijderen. Nu kunnen partijen als Facebook of Google data nog steeds bewaren.

Gemeenten mogen zelf snel internet aanleggen, 12 april 2018
De regio Rivierenland in Gelderland heeft van de Europese Commissie toestemming gekregen om zelf een breedbandnetwerk aan te leggen, mogelijk van glasvezel.

Privacycommissie wil geen vingerafdrukken op identiteitskaart , 12 april 2018
De Belgische federale regering wil de maatregel invoeren, maar de Privacycommissie ziet er vooralsnog niets in. Het vindt het voorstel "overmatig" en "niet conform de privacywet".

Verzekeraars sturen surfgedrag bezoekers naar Facebook , 12 april 2018
Facebook kan op die manier opgezochte ziektes in theorie koppelen aan gebruikers. Van de onderzochte 40 zorgverzekeraars sturen er 18 informatie door naar Facebook.

Den Haag gaat verder met pilot voor slim elektrisch laden, 11 april 2018
Gebruikers van elektrische auto’s kunnen door slim laden geld besparen en meer groene stroom gebruiken. Een test met publieke laadpalen leverde goede resultaten op.

Provincie helpt verenigingen met nieuwe privacywet, 11 april 2018
De provincie Limburg heeft een website gelanceerd waarop verenigingen een code kunnen aanvragen voor een online stappenplan met betrekking tot de AVG.

‘Standaard processen dienstverlening binnen 10 jaar bereikbaar’, 11 april 2018
Volgens Irma Woestenberg, voorzitter van de Taskforce Samen Organiseren, kunnen kleine toepassingen nu al worden gerealiseerd. Zoals de Digitale Aangifte overlijden.

Gartner: wereldwijd dit jaar 3,7 biljoen dollar naar IT , 11 april 2018
Het betekent een stijging van 6,2 procent ten opzichte van 2017. Enterprise software is de voornaamste groeier. De dalende Amerikaanse dollar droeg stevig bij aan de groei.

Europese landen pleiten voor menselijke controle over robots , 11 april 2018
De 25 Europese landen willen dat het duidelijk moet zijn wie er verantwoordelijk is. Daarnaast moeten privacy en persoonlijke gegevens goed beschermd worden.

Rechtspraak: digitale toegankelijkheid in plaats van automatisering, 10 april 2018
Het programma KEI wordt gereset. De digitalisering van de Rechtspraak wordt kleiner, eenvoudiger en beheersbaarder en ingezet wordt nu op digitale toegankelijkheid.

Gemeenten voorspellen bijstandsfraude met algoritme, 10 april 2018
Het algoritme bekijkt een groot aantal variabelen, waaronder geboortedata, gezinssamenstelling, uitkeringsverleden en gegevens van de Belasting, RDW en Kadaster.

Interne datalekken serieus probleem voor gezondheidszorg, 10 april 2018
Datalekken betreffen in de meeste gevallen (79 procent) medische informatie. In een kwart (24 procent) van de gevallen gaat het om misbruik door medewerkers.

SP wil actie tegen pin-only gemeenten, 10 april 2018
SP-Kamerleden Van Raak en Leijten vinden dat het voor niemand een belemmering moet zijn om onder andere een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aan te vragen.

'Facebook had meer tegen datamisbruik moeten doen' , 10 april 2018
Volgens CEO Mark Zuckerberg heeft Facebook zijn verantwoordelijkheid niet goed ingeschat.Zuckerberg moet zich woensdag verantwoorden tegenover het Congres.

Dataroof via 'bekend' mailadres neemt toe, 10 april 2018
In de meeste gevallen doen kwaadwillenden zich voor als iemand anders om inlog- of persoonsgegevens te ontfutselen. Het aantal gevallen is het afgelopen jaar vervijfvoudigd.

'Laat smartphone en werklaptop thuis bij zakenreis naar China', 9 april 2018
De waarschuwing komt van BZK en heeft betrekking op de bedrijven en instellingen die meegaan op de handelsmissie naar het land. China wil graag informatie monitoren.

Facebook neemt maandag contact op met slachtoffers dataschandaal , 9 april 2018
In Nederland zouden zo'n 90.000 mensen zijn getroffen door het lek. Facebook raadt hen aan te kijken naar hun app-connecties om te zien wie tot wat toegang heeft.

'Big data kilometertaks en cameranetwerk tegen sociale fraude', 9 april 2018
Federaal staatssecretaris De Backer (Open Vld) vindt het een proportionele maatregel tegen sociale fraude en oneerlijke controle. Hij ziet geen problemen met de privacy.

VNG vraagt gemeenten mee te doen met GT Connect, 9 april 2018
Het project gemeentelijke telecommunicatie biedt gemeenten onder meer voordelen op het gebied van chat-, presence-, conferencing- en collaboratiefunctionaliteit.

‘Aanpak digitalisering onder Plasterk werkte niet’, 9 april 2018
Kamerlid Van der Molen (CDA) ziet een verschil in aanpak met de vorige en huidige bewindsman. Ër is nu meer sprake van een gemeenschappelijke opdracht.

Kritiek op aanpassingen sleepwet door regering, 6 april 2018
De wijzigingen die het kabinet wil doorvoeren zijn onvoldoende. De ‘nee’-stem die uit het referendum van naar voren is gekomen, wordt niet serieus genomen.

‘Facebook aasde op medische data’, 6 april 2018
Facebook heeft geprobeerd medische data te koppelen aan profielen van hun eigen leden. Het plan is in de kiem gesmoord, zegt het bedrijf.

Kamervragen over kwetsbaarheid cashloze samenleving, 6 april 2018
Bij verschillende Nederlandse gemeenten kunnen burgers alleen nog pinnen. Dat beleid zou ouderen en mensen in de schuldsanering in de problemen brengen.

Staan uw loonstrookjes en bonnen ook online?, 6 april 2018
Meer dan 47 miljoen Nederlandse bestanden met privé-informatie staan onbeschermd online, waar iedereen ze in kan zien.

Zoekmachine voor gehackte Nederlandse wachtwoorden weer online, 6 april 2018
Gotcha is weer online, de website waar je kunt checken of je internetwachtwoorden zijn gelekt.

Kabinet gaat 'sleepwet' aanpassen, 6 april 2018
Er komt expliciet in de wet dat het aftappen van de kabel 'zo gericht mogelijk' moet gebeuren. Ook worden er meer eisen gesteld aan het delen van de data met het buitenland.

AIVD zoekt nieuwe directeur die affiniteit met "cyber" heeft, 5 april 2018
In de vacature wordt verwezen naar de digitalisering van de samenleving en de gevolgen die dit heeft voor de werkwijze van de inlichtingendienst.

AP onderzoekt Haags ziekenhuis om inbreuk dossier Barbie, 5 april 2018
Tientallen medewerkers van het Haga-ziekenhuis hebben ongeoorloofd de medische gegevens bekeken van de realityster, die eigenlijk Samantha de Jong heet.

Minister De Jonge wil toegang tot pgb beperken , 5 april 2018
Zorgminister De Jonge wil veel strenger worden bij de selectie van mensen voor een persoonsgebonden budget (pgb) waarmee ze zelf hun zorg kunnen regelen.

Ambtenaren kritisch over digitale rijksprogramma’s, 5 april 2018
Ondanks dat het ene na het andere rijksprogramma wordt opgetuigd, voelen ambtenaren zich door een gebrek aan doelmatigheid ‘in de steek gelaten’.

‘Nationale firewall nodig tegen DDoS’, 5 april 2018
De overheid en bedrijven moeten meer samenwerken in een soort nationale firewall tegen DDoS-aanvallen. Daarvoor pleiten vijf beveiligingsexperts in een open brief

89.000 Nederlandse Facebook-profielen bij Cambridge Analytica, 5 april 2018
In een nieuw statement laat het bedrijf weten dat er gegevens van maar liefst 87 miljoen gebruikers terecht is gekomen bij Cambridge Analytica.

Berichtenservice Telegram in het nauw, 5 april 2018
Als het van oorsprong Russische bedrijf niet de encryptiesleutel van de populaire app afgeeft aan de geheime dienst, dan zal Telegram geblokkeerd worden.

'Vandaag voorstel kabinet over Wiv-referendum', 5 april 2018
De coalitiepartijen verwachten dat minister Ollongren vanmiddag een antwoord op de nee-stem bij het Wiv-referendum op tafel legt.

Centric focust op cloud en ziet omzet en winst stijgen, 4 april 2018
Ict-dienstverlener Centric behaalde in 2017 een omzet van 468 miljoen euro, een stijging van vier procent ten opzichte van 2016.

Organisaties moeten FG aanmelden bij Autoriteit Persoonsgegevens, 4 april 2018
FG-aanmeldingen die niet via het online aanmeldingsformulier zijn gedaan, komen na 25 mei 2018 te vervallen.

Politie plaatst onterecht privacygevoelig beeld op sociale media, 4 april 2018
De politie deelt regelmatig zelfgemaakte foto's en video's op sociale media, met als doel om mensen meer inzicht in het politiewerk te geven.

Laaggeletterdheid kost overheid bakken geld, 4 april 2018
Laaggeletterdheid kost de samenleving ruim 1 miljard euro per jaar: voor de laaggeletterden zelf, de werkgevers, de zorgverzekeraars en de overheid.

VNG Realisatie op zoek naar onderwerpen , 4 april 2018
VNG Realisatie vraagt gemeenten onderwerpen en voorbeelden aan te dragen voor de zogeheten realisatiedagen die dit jaar weer op het programma staan.

Formatietip: Eén nerd per college, 3 april 2018
Dat is het advies van Jan-Willem Wesselink. Hij vindt het noodzakelijk dat (nieuwe) gemeentebestuurders onder meer weten wat een algoritme is en wat een sensor doet.

Duizenden sportclubs niet klaar voor nieuwe privacywet, 3 april 2018
Voor (sport)verenigingen is de AVG, die vanaf 25 mei geldt, een extra regellast die op het bordje komt van de veelal vrijwillige bestuursleden die de club runnen.

Ministerie deelt zorgen over ‘computerbesluiten’, 3 april 2018
Staatssecretaris Knops (BZK) zegt dat het niet de bedoeling is dat burgers nadelen ondervinden van computerkeuzes. Aanleiding was een onderzoek van Marlies van Eck.

Blockchain Kindpakket Zuidhorn wint VNG-prijs, 3 april 2018
Het project is bekroond met de prijs voor 'Meest vernieuwende digitale dienstverlening'. Het gaat om een regeling voor financiële ondersteuning aan kinderen die in armoede leven.

Laatste versie BRP-broncode beschikbaar op Github, 30 maart 2018
Vrijwel alles is nu openbaar, afgezien van enkele bestanden 'op grond van veiligheids- en vertrouwelijkheidsaspecten' en een aantal bestanden uit de voormalige Stuurgroep BRP.

Hacker deelt wachtwoorden 3,3 mln. Nederlanders, 30 maart 2018
Het gaat om wachtwoorden van onder meer politici, bekende Nederlanders, medewerkers van banken en personeel van Defensie en de exploitant van kerncentrale Borssele.

Per 1 april automatische plaatsbepaling bij ongelukken op de weg, 30 maart 2018
Emergency Call zorgt ervoor dat de 112-centrale eCalls kan ontvangen en verwerken. In ieder geval bij iedere nieuwe auto is het systeem ingebouwd.

E-mailfraude: 3 op de 4 bedrijven nog steeds kwetsbaar, 30 maart 2018
Er is onderzocht in hoeverre Nederlandse bedrijven zich beschermen tegen bijvoorbeeld spoofing. Het gros van de bedrijven is nog vrij 'onverschillig' wat dat betreft.

Frankrijk investeert 1,5 miljard euro in kunstmatige intelligentie , 30 maart 2018
Frankrijk wil het voortouw nemen als het gaat om de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Met de investering hoopt het land te concurreren met de VS en China.

Zeventig procent meer datalekken gemeld in 2017, 30 maart 2018
Vorig jaar werden 10.009 datalekken gemeld. De meeste datalekken werden gemeld uit de sectoren zorg en welzijn, openbaar bestuur en financiële dienstverlening.

Definitieve uitslag Wiv-referendum bekend, 29 maart 2018
49,44 procent van de kiezers stemde tegen, 46,53 procent stemde voor. Het opkomstpercentage was 51,54. Dat heeft de Kiesraad bekendgemaakt.

EC stuurt student op internationaal it-traineeship, 29 maart 2018
Via het Digital Opportunity Traineeships worden zo’n zesduizend trainees opgeleid op IT-gebieden zoals data-analyse, cybersecurity en softwareontwikkeling.

Microtargeting bij verkiezingen: de Lage Landen variant, 29 maart 2018
Menno Weij meent dat Nederland een eigen 'Cambridge Analytica' heeft. Hij doelt daarbij op De Politieke Academie. Weij heeft grote twijfels over de werkwijze van de DPA.

Een huis kopen in België kan straks via e-mail, 29 maart 2018
Tot nu toe was een akkoord via e-mail niet rechtsgeldig. Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) heeft de wet nu zo aangepast, dat dat straks wel kan.

Eindhoven lanceert starterspakket voor smart cities, 29 maart 2018
Het gaat om een aantal beleidsinstrumenten en technologische instrumenten waarmee de transitie van een gemeente naar een smart society in goede banen wordt geleid.

Overheid en bedrijven trekken samen op tegen helpdeskfraude , 29 maart 2018
In 2017 deden in Nederland bijna tweeduizend mensen aangifte bij de politie van helpdeskfraudeurs. Gedupeerden raakten op die manier in totaal bijna 6 miljoen euro kwijt.

‘Veiligheidsdiensten waarborgen privacy niet’, 28 maart 2018
De CTIVD (Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten), zegt dat de AIVD zich aan de nationale regels houdt, maar dat er internationaal geen controle is.

Kamervragen digitale ontoegankelijkheid gemeenten, 28 maart 2018
Kamerlid Ozutok (GroenLinks) noemt het ‘onbegrijpelijk’ dat het niet vlot gaat met toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking en gaat vragen indienen.

Sophie in 't Veld: 'Privacy essentieel voor democratie', 28 maart 2018
Naar aanleiding van het dataschandaal wil de Europarlementariër naast Facebook-baas Zuckerberg ook mensen van Cambridge Analytica én klokkenluiders aan de tand voelen.

Waarstaatjegemeente.nl uitgebreid met nieuw dashboard, 28 maart 2018
Het nieuwe dashboard laat onder meer zien hoe ver gemeenten zijn met digitalisering en hoe inwoners en ondernemers de dienstverlening door de gemeente beoordelen.

Toezichthouder onderzoekt gedrag Facebook, 28 maart 2018
De Amerikaanse FTC heeft een onderzoek naar Facebook aangekondigd, naar aanleiding van het schandaal rond data-onderzoeker Cambridge Analytica.

Jan Kuitenbrouwer: Van digitale democratie tot datadictatuur, 28 maart 2018
"De enige manier om dat te voorkomen is regulering van internet als een publieke voorziening. Informatie is immers een eerste levensbehoefte geworden.”

Staat gedagvaard om risicoprofilering burgers, 27 maart 2018
Volgens de eisers (meerdere maatschappelijke organisaties) is het risicoprofileringssysteem SyRI een ‘black box’ die een risico vormt voor de democratische rechtsstaat.

Leerplatform biedt e-learning voor raadsleden, 27 maart 2018
Het platform biedt e-learning modules over financiën, burger- en overheidsparticipatie, regionale samenwerking, rollen & instrumenten, Omgevingswet, sociaal domein en veiligheid.

NHS berispt personeel wegens gebruik messaging apps, 27 maart 2018
De Britse gezondheidsdienst vindt dat messagingdiensten, zoals WhatsApp en Facebook Messenger, te onveilig zijn. Ondanks de risico's lijkt mobile messaging een blijvertje.

Overheid wil landelijke dekking voor 5G-vergunningen, 27 maart 2018
Binnen twee jaar moet een aanbieder in elke gemeente 98 procent van het grondgebied voorzien van 5G-dekking. Dat is de vurige wens van het ministerie van Economische Zaken.

Duitse overheid doet onderzoek naar dataverlies bij burgers, 27 maart 2018
Uit het onderzoek, in het kader van de Wereld Back-updag op 31 maart, komt naar voren dat het maken van een back-up bij de meeste ondervraagden geen dagelijkse routine is.

AP-voorzitter Aleid Wolfsen pleit voor aanpassing in Wiv, 26 maart 2018
Wolfsen heeft drie bezwaren met betrekking tot de Wiv 2017 en ziet dat graag aangepast: de bevoegdheden, het toezicht en de relatie met buitenlandse diensten.

Beperkte bewaarplicht telecomgegevens voor opsporing, 26 maart 2018
Een uitspraak van het Europese Hof van Justitie is aanleiding om het wetsvoorstel Aanpassing bewaarplicht telecommunicatiegegevens ingrijpend aan te passen.

Buitenlandse burgerservicenummers opvraagbaar, 26 maart 2018
Uitkeringsgerechtigden met een buitenlands BSN zijn verplicht dat op te geven bij rechtmatigheidsonderzoek, oordeelt de Centrale Raad van Beroep (CRvB).

Organisaties krijgen megaklus aan AVG-verzoeken van burgers, 26 maart 2018
Tachtig procent van de burgers zegt na 25 mei 2018 gebruik te maken van het recht om al hun persoonlijke gegevens in te zien, te verwijderen of onjuiste gegevens te corrigeren.

Gemeente Delft zet regele sprivacybeleid online, 26 maart 2018
Het privacydocument moet niet alleen leiden tot meer transparantie richting burgers van Delft, maar ook zorgen voor meer eenduidigheid van procedures en besluiten.

Eén nerd per college zou een mooi begin zijn, 26 maart 2018
Jan-Willem Wesselink vindt basiskennis van de smart city onontbeerlijk voor komende colleges."Er zijn bestuurders nodig die weten wat een algoritme is en wat een sensor doet."

Noordelijk OM: ons beter wapenen tegen cybercrime, 26 maart 2018
Om kennis op te doen gaan alle medewerkers van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland op cursus en ook wordt er voor het noordelijke OM een cyberofficier opgeleid.

De wet aanpassen? Hoe dan?, 23 maart 2018
De invoering van de wet uitstellen wellicht, al is dat al een keer gebeurd. Maar verder? Nieuwe regels of beperkingen invoeren is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Ook Vlaanderen heeft nu 'Waarstaatjegemeente.nl', 23 maart 2018
Aan de hand van diverse indicatoren schetsen de omgevingsscanners in de gemeente- en de stadsmonitor een goed beeld van elke Vlaamse gemeente en centrumstad.

'China gaat strijd om beste kunstmatige intelligentie winnen', 23 maart 2018
Volgens Dong Tao komt dat vooral omdat China geen serieuze wetgeving heeft om de data van burgers te beschermen. Belangrijkste concurrent van China is de VS.

Assen en Zwolle koplopers in opladen elektrische auto’s, 23 maart 2018
In Assen was er een stijging van het aantal laadsessies van bijna 50 procent, ten opzichte van een jaar eerder. In Zwolle was er sprake van een groei van 36 procent.

Digitaliseringsdeal in de maak in bouwsector, 23 maart 2018
De deal is nodig om de productiesnelheid te verhogen en circulair bouwen mogelijk te maken. Het streven is om uiterlijk op 1 juli 2018 de Digitaliseringsdeal te tekenen.

EU: gegevens en privacy moeten volledig beschermd zijn, 23 maart 2018
Die eist stelt de EU aan digitale platforms. Aanleiding is Cambridge Analytica, het bedrijf dat gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers zou hebben gebruikt.

Rutte: bij definitief 'tegen' kijken we nog eens naar Wiv, 22 maart 2018
Rutte wil nog niet zeggen of het kabinet zal besluiten om de wet eventueel op punten aan te passen. Ook minister Ollongren (BZK) wil nog niet veel zeggen over het vervolg.

Kiesraad: Wiv-referendum blijft niet onbeslist, 22 maart 2018
Ook als het aantal stemmen tegen de nieuwe inlichtingenwet onder de 50 procent blijft, hebben de tegenstanders het raadgevend referendum gewonnen, verzekert de Kiesraad.

BIT stapt naar rechter om Wiv van tafel te vegen, 22 maart 2018
Datacenter BIT en een flink aantal andere partijen zijn blij met de uitslag van het referendum, maar weten ook dat de politiek de uitslag kan en mag negeren.

EU ontvouwt plan voor 3% belasting op digitale diensten, 22 maart 2018
Het gaat onder meer om online advertenties. Op langere termijn kunnen EU-leden de winst van de diensten belasten als ze een bepaalde drempel overschrijden.

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg geeft 'fouten' toe, 22 maart 2018
Naar aanleiding van het privacyschandaal rond Facebook en Cambridge Analytica kondigde Zuckerberg concrete maatregelen aan om gebruikersdata te beschermen.

‘Tegen’-kamp wint sleepwetreferendum waarschijnlijk nipt, 22 maart 2018
De verwachte uitslag is een forse tegenvaller voor het kabinet, dat had gehoopt op een overtuigende ‘voor’-stem. Het kabinet moet de wet nu waarschijnlijk „heroverwegen”.

Avans-lector Ben Kokkeler: 'Sleepwet loopt achter de feiten aan', 21 maart 2018
De lector Digitalisering en Veiligheid roept met betrekking tot de 'sleepwet' de overheid op de focus te leggen op het grotere geheel en onschuldige burgers met rust te laten.

Gemeenten kunnen aanvraag indienen voor WIFI4EU-regeling, 21 maart 2018
Op 15 mei verdeelt de EU de pot met 120 miljoen euro die beschikbaar is voor snel en gratis wifi-toegang in openbare gelegenheden. Wie het 'eerst komt, het eerst maalt'.

Nederland op derde plaats in digitaliseringsindex, 21 maart 2018
De Euler Hermes Digitalization Index geeft aan hoe goed het digitale klimaat van een land is om digitale bedrijven te laten gedijen. België is te vinden op een 21ste plaats.

Sleepwet zet 25 jaar DNA-strafwetgeving bij oud vuil, 21 maart 2018
Hoogleraren Amade M’charek en Peter de Knijff waarschuwen dat de Wiv (sleepwet) de DNA-database van het Nederlands Forensisch Instituut in het net trekt van de AIVD.

Voorbereiding op AVG lijkt nog ondermaats, 21 maart 2018
Uit een enquête blijkt dat 38 procent van de ondervraagde gemeenten vindt dat het goed bezig is met de voorbereiding op de AVG. Het gros houdt het bij een zesje of minder.

Facebook boos over 'bedrog' door Cambridge Analytica, 21 maart 2018
Analysebedrijf Cambridge Analytica wist de gegevens van zo'n 50 miljoen Facebook-gebruikers te bemachtigen. Het Amerikaanse techbedrijf voelt zich slachtoffer.

Brussel presenteert revolutionaire digitale belasting, 20 maart 2018
De Europese Commissie presenteert morgen haar voorstel om digitale reuzen, zoals Google en Facebook, 'eerlijker' te belasten in de EU. Het is de vraag hoe het voorstel valt in de VS.

Provincie Brabant gaat wegen scannen voor zelfrijdende auto's , 20 maart 2018
Het gaat om een proef van maximaal twee jaar. In totaal wordt 560 kilometer in kaart gebracht. De gegevens worden op een kaart gezet die in zelfrijdende auto's gebruikt kan worden.

‘Politie kan straks bij medische gegevens’, 20 maart 2018
Brenno de Winter vindt het goed dat er wordt nagedacht over het toegankelijk maken van medische gegevens, maar maakt zich wel zorgen over de privacy.

Convenant wil inzet preventieve tool e-zorg stimuleren, 20 maart 2018
Hoofddoel van het convenant, dat loopt tot maart 2021, is om digitale zorginstrumenten voor persoonlijke preventie toegankelijk te maken voor alle Nederlanders.

CBS bereikt tweede plaats wereldwijde ranglijst open data, 20 maart 2018
Het CBS eindigde achter het Deense statistiekbureau op de Open Data Watch, een ranglijst die aangeeft hoe statistische bureaus in 180 landen omgaan met open data.

Hoe jonger, hoe kritischer over de nieuwe inlichtingenwet, 20 maart 2018
Hoewel jongeren hun hele hebben en houden delen op sociale media, hechten zij wel degelijk aan privacy. Over het hoe en waarom tasten ook de onderzoekers in het duister.

Facebook onder druk voor misbruik data, 19 maart 2018
Verschillende politici in Europa en de VS willen uitleg over de manier waarop Cambridge Analytica gegevens van vijftig miljoen Facebook-gebruikers kon bemachtigen.

Overheidssites steeds meer geraadpleegd, 19 maart 2018
In 2017 bezochten 10,7 miljoen mensen sites van de overheid. In 2016 was dat aantal 4 procent lager. Het zijn vooral de hoogopgeleiden die de overheidssites bezoeken.

'Begrote 20 miljoen voor 'aftapwet' is niet genoeg', 19 maart 2018
Experts uit de internet- en telecomsector vinden het bedrag voor het massaal aftappen van internetverkeer en telefoons, bij lange na niet voldoende. BZK vindt 20 miljoen "toereikend."

Privacy First tegen camera-opnamen voor verkeerscontrole, 19 maart 2018
Vincent Böhre van Privacy First vraagt zich af waar het eindigt. "De Staat kijkt al achter de voordeur en kruipt nu ook bij je achter het stuur. Dan moet je op de rem trappen."

‘Vanaf volgend jaar regie op eigen medische gegevens’, 19 maart 2018
Dat kan in de persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo). Burgers bepalen individueel welke gegevens in de pgo komen en welke informatie zij willen delen.

Hoofd CTIVD geniet van discussie over 'aftapwet' , 18 maart 2018
Harm Brouwer vindt het een "fantastische discussie over het werk van de inlichtingendiensten." Hij vindt de wet "niet volmaakt." "We vinden het een werkbare wet."

Gegevens 50 miljoen Facebook-gebruikers buitgemaakt, 17 maart 2018
Cambridge Analytica maakte in 2014 de gegevens buit. Facebook wist van de grootste privacyschending in de geschiedenis van haar bestaan, maar ondernam amper actie.

Hoe houd je het debat over de Wiv eerlijk?, 17 maart 2018
Constant Hijzen waarschuwt tegen demagogie in het Wiv-debat. Hans de Zwart (BOF) vindt dat burgers die niets te verbergen hebben, niet in het vizier van de diensten horen.

Autoriteit Persoonsgegevens lekt gegevens van eigen personeel, 16 maart 2018
Het gaat om zo'n 800 PDF-bestanden die beschikbaar waren en waar in de metadata de namen van personeelsleden te zien waren. Het probleem lijkt inmiddels opgelost.

Jongeren vaker tegen 'aftapwet' dan ouderen , 16 maart 2018
Jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar zijn overwegend tegen de wet. Van hen zegt 44 procent voor de wet te stemmen. Van de groep 65-plussers is 21 procent tegen.

Rekenkamer kraakt breedbandbeleid provincies, 16 maart 2018
De Noordelijke Rekenkamer constateert dat er in Fryslân, Drenthe en Groningen niet veel actie is op het gebied van snel internet voor bedrijven in onrendabele buitengebieden.

Google: half miljard expansie datacenter Eemshaven, 16 maart 2018
De aanwezigheid van Google legt Groningen geen windeieren. De vestiging van het datacentrum in de regio zou in de periode 2014-2017 ruim 2200 banen hebben opgeleverd.

EU wil strengere regels voor zoekmachines en app-winkels, 16 maart 2018
Volgens persbureau Reuters verlangt de Europese Commissie onder meer transparantie over de manier waarop algoritmes van zoekmachines hun ranking samenstellen.

Verzekeraar wil ‘black box’ in elke auto, 15 maart 2018
De 'black box' moet helpen bij de afhandeling van schade, de mate van aabsprakelijkheid, maar ook bij het opsporen van fraude. De vraag is wel van wie de data uiteindelijk zijn.

Minister blijft achter omstreden software verkiezingen staan , 15 maart 2018
Ollongren vindt de betrouwbaarheid van de verkiezingsuitslag ook met het gebruik van OSV gewaarborgd. Vanwege de hackbaarheid hebben experts twijfels over de OSV.

Brancheorganisatie voor ICT-beveiligers ziet het licht, 15 maart 2018
Volgens de oprichters van Cyberveilig Nederland is meer aandacht voor ICT-beveiliging een noodzaak. De organisatie wil onder meer kwaliteitskeurmerken gaan ontwikkelen.

Living Lab Omgevingswet Zuid-Holland, 15 maart 2018
Studenten van Hogeschool Leiden zijn een Living Lab begonnen met de provincie Zuid-Holland, Alphen aan den Rijn, Leiden, Bodegraven Reeuwijk en Mees Ruimte & Milieu

DUO zoekt honderden ICT'ers: 'We moeten de boer op', 15 maart 2018
Het gaat de komende jaren om ruim 500 ICT'ers. Om de extra mensen binnenboord te halen, wordt ook een beroep gedaan op het Rijks ICT Gilde.

Groot deel inlichtingenwet onbekend bij kiezer, 14 maart 2018
Veertig procent van de Nederlanders weet bijvoorbeeld niet dat de nieuwe Inlichtingenwet regelt dat inlichtingendiensten op grotere schaal, ongericht mogen aftappen.

Nederland ICT mist ICT als thema bij raadsverkiezingen, 14 maart 2018
Nederland ICT analyseerde de programma's van alle partijen in de vier grote steden. De meeste programma’s benoemen digitalisering wel, maar geven er geen invulling aan

Inlichtingendiensten plaatsten 3553 taps in 2017 , 14 maart 2018
In 2016 werden in totaal 3477 taps geplaatst. De gegevens zijn gepubliceerd na een verzoek van de organisatie Bits of Freedom en een oordeel van de Raad van State.

Politie krijgt flitscamera's tegen appen in het verkeer, 14 maart 2018
De apparaten zien straks of er een 'verdachte situatie' is en of een bestuurder bijvoorbeeld iets in de hand heeft. De politie moet dan bekijken of er sprake is van een strafbaar feit.

De Rotterdamse haven wil gaan werken als een app, 14 maart 2018
Havenbedrijf Rotterdam heeft een afdeling (van circa zestig ontwikkelaars) opgezet die zich puur richt op digitale havendiensten, geïnspireerd door bedrijven als Amazon en Uber.

Grote zorgen over veiligheid software verkiezingen, 14 maart 2018
Ethisch hacker en IT-onderzoeker Sijmen Ruwhof identificeerde ruim vijftig beveiligingsrisico's, waarvan tien volgens hem een 'hoog risico' vormen. Eén zou 'kritiek' zijn.

Gemeenten zijn privacydiscussie gegevensuitwisseling zat, 13 maart 2018
De VNG roept het kabinet en de Tweede Kamer op snel een heldere wet te maken over wat er mag en niet mag qua uitwisseling van persoonsgegevens. Nu is het te onduidelijk.

Luchtmacht gaat data delen via zwaarbeveiligde hub, 13 maart 2018
Het gaat om een Air Power Information Hub waarbij informatie van de Luchtmacht wordt gedeeld met civiele veiligheidsdiensten zoals politie, brandweer en de kustwacht.

Trump blokkeert grootste tech-deal ooit om nationale veiligheid, 13 maart 2018
Chipfabrikant Broadcom uit Singapore wilde concurrent Qualcomm voor ongeveer 100 miljard euro overnemen. Broadcom is het niet eens met de conclusie van Trump en CFIUS.

#openGR2018: Dit zijn alle 53.733 kandidaten, 13 maart 2018
De lijst met de kandidaten (vanuit 335 gemeenten) is beschikbaar als open data en is handmatig verzameld en ontsloten door NOS, LocalFocus en Open State Foundation.

Vergoeding kosten referendum Wet inlichtingendiensten, 13 maart 2018
Het ministerie van Binnenlandse Zaken keert in totaal 8,02 miljoen euro vergtoeding uit aan gemeenten voor het organiseren van het referendum over de Wiv 2017 (sleepwet).

VNO-NCW wil minder privacy voor zieke werknemers, 13 maart 2018
De werkgeversorganisatie vindt de regels waarop de Autoriteit Persoonsgegevens controleert, te streng. VNO-NCW wil dat de Tweede Kamer de regelgeving aanpast.

Uitvinder WWW: 'We moeten het internet reguleren', 12 maart 2018
Tim Berners-Lee hekelt met name de grote techbedrijven."Dat de macht bij hen geconcentreerd zit maakt het mogelijk het web op grote schaal als wapen in te schakelen."

Met deze tien maatregelen wil Brussel nepnieuws terugdringen, 12 maart 2018
Zo moeten platforms als Facebook, Google en Twitter meer data delen met onderzoekers en moeten ze "algemene informatie" geven over de werking van hun algoritmen.

Kabinet onderzoekt robots, AI en virtual reality, 12 maart 2018
Het onderzoek gebeurt op advies van het Rathenau Instituut. Ook wordt een interdepartementale werkgroep opgericht die zich buigt over digitaliseringsvraagstukken.

‘EU, stop met nepnieuwslijsten’, 12 maart 2018
Dat zegt Madeleine de Cock Buning, voorzitter van de expertgroep, die door de EC gevraagd is onderzoek te doen en advies uit te brengen. Dat advies brengt zij vandaag uit.

‘Glasvezel tot aan de deur is duur, tijdrovend en niet nodig’, 12 maart 2018
Volgens TNO zijn de verkiezingsplannen van veel lokale partijen voor glasvezel te ambitieus en zou meer ingestoken moeten worden op bestaande (koper-)netwerken.

Vragen PvdA Utrecht over dataverzameling en privacy, 12 maart 2018
Aanleiding is een artikel in The Guardian over de circa 80 miljoen euro aan subsidies die de gemeente Utrecht heeft verleend aan private partijen voor data-gedreven projecten.

Nederland ICT introduceert Data Pro Code in aanloop naar AVG, 12 maart 2018
De Data Pro Code moet bedrijven helpen om te voldoen aan de wet en daarnaast moet het klanten laten zien dat die bedrijven op een professionele manier omgaan met hun data.

Ook Ollongren wil nu af van Europese waakhond nepnieuws, 9 maart 2018
Dinsdag nam de Tweede Kamer, ondanks een negatief advies van Ollongren, een motie aan om EUvsDisinfo op te heffen. De minister van BZK komt nu van haar afwijzing terug.

Lokale politie in VS gebruikt nieuwe iPhone-kraakdienst , 9 maart 2018
Het gaat om software van de startup Grayshift, die beweert ook de nieuwste iPhones te kunnen kraken. De agenten hebben een eenmalige ontgrendeling voor 500 dollar ingekocht.

Nieuwe website-standaard in het voordeel van Google, 9 maart 2018
Als het bedrijf achter de populairste zoekmachine ter wereld, heeft Google alle wapens in handen die nodig zijn om websiteontwikkelaars op de knieën te dwingen.

ASN, RegioBank en SNS willen PSD2-'privacyschakelaar' , 9 maart 2018
Naast een ‘hoofdschakelaar’ willen de drie banken ook een privacy-keurmerk voor PSD2-achtige diensten. Dat laatste is ook een wens van toezichthouder De Nederlandsche Bank.

Megadatabank met alle geldverkeer afgeschoten, 9 maart 2018
Een megadatabank, met alle rekeningnummers en financiële contracten in België, kan niet op goedkeuring rekenen van de privacycommissie. Toch wil de minister doorzetten.

'Louter anoniem zijn, volstaat niet meer', 9 maart 2018
Dat schrijven Yves-Alexandre de Montjoye en Julien Hendrickx van de Vrijdaggroep. Volgens hen wordt het tijd dat wij onze benadering van gegevensbescherming opnieuw bekijken.

Gemeenten mist in met BSN-nummers kandidaat-raadsleden, 9 maart 2018
Het gaat om Woerden, Leiderdorp en Deventer. Het ging per ongeluk. De drie gemeenten zeggen melding te zullen maken van een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Privacytoezichthouder gaat niet direct boetes opleggen, 8 maart 2018
De Autoriteit Persoonsgegevens richt zich de eerste maanden vooral op voorlichting, belooft minister Dekker. De bewindsman deed zijn belofte in een debat met de Tweede Kamer.

Fiscus verzweeg DDoS uit angst voor copycats, 8 maart 2018
Volgens Computable kampte de Belastingdienst niet alleen op 7 maart, maar ook op 6 maart met DDoS-aanvallen. Die van 6 maart werd aanvankelijk afgedaan als technische storing.

Kabinet biedt mogelijk vrije modemkeuze, 8 maart 2018
Het zou betekenen dat burgers zelf kunnen beslissen welke modem ze willen gebruiken. Nu moeten zij één van de modems gebruikers die de provider hen aanbiedt.

Het elektronisch patiëntendossier : Immens Chaotische Toestanden , 8 maart 2018
VWS gaf de regie over de landelijke uitwisseling van patiëntgegevens uit handen. Artsen en zorgverleners zijn nu afhankelijk van fax, post, WhatsApp en telefoon.

CIO, pas op voor naïeve millennials, 8 maart 2018
Millennials blijken kwestbaarder voor fraude, meer nog dan mensen ouder dan 70. Opvallend is dat de groep tussen 20 en 29 jaar relatief vaak in telefoonfraude trapt.

Elektrisch vervoer vraagt om gemeentelijke visie en beleid, 8 maart 2018
Uit een enquête van de Vereniging Elektrische Rijders en de VNG onder 170 gemeenten blijkt dat veel van hen nog voor de uitdaging staan die visie en dat beleid vorm te geven.

Kabinet wil verplichte eisen stellen aan IoT-apparaten, 8 maart 2018
Nederland wil binnen de Europese Unie verplichte eisen stellen aan internet-of-things apparaten. Met name D66 maakt zich daar hard voor en het kabinet haakt daar bij aan.

Belastingdienst en DigiD weer getroffen door DDoS-aanvallen, 7 maart 2018
Veel mensen kunnen geen belastingaangifte doen of niet inloggen op MijnOverheid en diensten zoals zorgverzekeraars, die voor inloggen gebruikmaken van DigiD.

Tweede Kamer wil debat over contant betalen op gemeentehuis, 7 maart 2018
De voltallige Tweede Kamer wil een debat met de minister van Financiën over het gebruik van contant geld, onder meer bij gemeenten. Meer en meer gemeenten bannen contant geld uit.

Politie mag informatie spionagesoftware geheim houden , 7 maart 2018
Bits of Freedom wilde weten hoe vaak de politie gebruik maakt van zogeheten spyware, maar de hoogste bestuursrechter, de Raad van State, gaat daar niet in mee.

’Consument moet zelf manier van betalen kunnen kiezen’, 7 maart 2018
Daarvoor pleiten de Nationale Ombudsman en het MOB, waar ook De Nederlandsche Bank onder valt. Bij steeds meer gemeenten kan alleen nog maar worden gepind.

Bosatlas brengt cybercrime in kaart, 7 maart 2018
In de atlas is onder meer een wereldwijd overzicht te vinden van de economische schade en staan er infographics over daders en hun motieven, DDoS-aanvallen en veilig internetten.

'Google-medewerkers niet blij met samenwerking Pentagon' , 7 maart 2018
Google zou software leveren waarmee het Amerikaanse ministerie van Defensie dronebeelden kan analyseren. Volgens de techgigant gaat het om een proef.

Amerikaanse staat Washington verwerpt afschaffing netneutraliteit, 7 maart 2018
Washington is de eerste staat in de VS die een dergelijke beslissing neemt. In december besliste de Federal Communications Commission om de netneutraliteit aan banden te leggen.

De Croo gecharmeerd van blokchain in het verkiezingsproces, 7 maart 2018
De minister van Digitale Agenda in de Belgische federale regering, overweegt een experiment waarbij blockchain gebruikt wordt om de verkiezingsresultaten te verzamelen.

Data en technologie te weinig benut voor betere zorg, 7 maart 2018
Tijd en geld gaan verloren aan het overdragen van informatie tussen zorgaanbieders. Ook wordt diagnostiek nog vaak in het ziekenhuis gedaan, terwijl het bijvoorbeeld ook thuis kan.

NS maakt haast met reizen op rekening, 6 maart 2018
Vandaag wordt het aantal testreizigers uitgebreid van honderd naar vijfhonderd. "In de zomer voeren we NS Flex in.” NS Flex is in feite OV-reizen op rekening.

Vlaamse juridische sector maakt ICT-inhaalslag, 6 maart 2018
Een van de middelen in die inhaalslag is 'Just-on-Web', een portaalsite waarop burgers veel sneller en gemakkelijker kunnen communiceren met de juridische 'professionals'.

Ook marechaussee en FIOD mogen infiltreren en afluisteren, 6 maart 2018
Dat blijkt uit een wetswijziging die deze zomer van kracht wordt. Stichting Privacy First vindt het schandalig dat hierover nauwelijks tot geen debat in het parlement en de media is gevoerd.

Bijeenkomst over Open Aanpak met E-democracy tools, 6 maart 2018
Ervaringsdeskundigen gaan uitgebreid in op E-democracy tools als vorm van Open Aanpak en ook worden er diverse voorbeelden uit binnen- en buitenland aangehaald.

Openheid gevraagd over daadwerkelijke kosten Handelsregister, 6 maart 2018
Volgens de Open State Foundation is openheid over het Handelsregister cruciaal in het kader van een debat dat in de Tweede Kamer over het onderwerp wordt gehouden.

Europese lidstaten willen 5G-licenties van twintig jaar, 6 maart 2018
De licenties kunnen ingaan vanaf 2020 en de Europese Unie hoopt dat het akkoord formeel wordt voor juni. De telecomsector had liever frequentieblokken van 25 jaar gehad.

Zorgen over misbruik locatiegegevens, 5 maart 2018
Na Japanners zijn Nederlanders het minst bereid om hun locatiegegevens te delen. 76% van de ondervraagden voelt zich gestrest of kwetsbaar door locatiegegevens te delen.

Proef in Benelux met papierloos transport, 5 maart 2018
Grensoverschrijdend vervoer zou makkelijker, veiliger en goedkoper worden. Zo zou het Nederlandse bedrijfsleven alleen al 80 miljoen euro aan administratieve rompslomp besparen.

‘Next STEP’ wint hackathon over kansenongelijkheid, 5 maart 2018
De winnaar van Hack de Valse Start 2018 maakt het mogelijk om als leerling rechtstreeks terugkoppeling te geven aan je docent over wat je moeilijk vindt aan het huiswerk.

'Gebrek aan digitale koppeling EPD's 'uitermate kwalijk', 5 maart 2018
Naast gebrek aan digitale koppelig zijn de huidige EPD’s onvoldoende gebruikersvriendelijk en kunnen ze niet altijd waarmaken wat de leverancier belooft.

Google opent digitale school in Brussel, 5 maart 2018
In zo’n ‘digitale school’ kunnen mensen van allerlei slag - van schoolkinderen en studenten tot ondernemers - zich bijscholen rond digitale vaardigheden. Ook in Londen is zo'n school.

Nepnieuws pak je aan met transparantie, 5 maart 2018
Wat betreft Arjan El Fassed zou de overheid geen censuur, maar actief verifieerbare informatie tegenover nepnieuws beschikbaar moeten stellen.

Dit zijn de voors en tegens van de Inlichtingenwet, 3 maart 2018
Er worden onder meer uitspraken tegen het licht gehouden van Hans de Zwart (Bits of Freedom), tegenstander van de nieuwe wet, en Rob Bertholee (AIVD), voorstander van de wet.

GroenLinks komt met alternatief voor sleepwet, 3 maart 2018
Deze ‘reparatiewet’ zou bij een ‘nee’ tijdens het referendum van 21 maart de huidige sleepwet op cruciale punten amenderen. Zo moet de sleepnet uit de wet worden gehaald.

'MijnDuo' een maand onbereikbaar, de minster legt uit, 2 maart 2018
De omgeving is vanaf 29 maart 2018 een maand uit de lucht. Wat gebeurt er in die periode? Waarom duurt dat een maand? De minister geeft uitleg.

E-mailbeveiliging Rotterdam nog steeds niet op orde, 2 maart 2018
Het blijkt nog steeds erg eenvoudig om een mail te sturen namens bijvoorbeeld burgemeester Ahmed Aboutaleb. De gemeente belooft, wederom, beterschap.

Ja-kamp inlichtingenwet is strategisch stil, 2 maart 2018
Het kabinet wacht tot het laatste moment met campagne voeren. Een bewuste strategie."Het is onze inschatting dat kiezers pas dicht op verkiezingsdag bepalen wat ze gaan doen.”

'Algemene DNA-databank voor Belgen bespreekbaar', 2 maart 2018
De Vlaamse politieke partijen CD&V en N-VA zien wel iets in een databank met het DNA van elke inwoner van België. Critici waarschuwen voor ernstige schendig van privacy.

'China arresteert burgers met Orwelliaanse methoden', 2 maart 2018
Volgens Human Rights Watch wordt daarbij onder meer gebruik gemaakt van camerasurveillance, analyse van wifi-gegevens en gezichtsherkenning.

‘Openbaarheid Kadaster is in strijd met privacy’, 2 maart 2018
Dat stelt Anna Berlee, die op dit onderwerp promoveert. Volgens haar zijn gegevens relatief gemakkelijk door Jan en alleman in te zien. Dat zou in strijd zijn met het recht op privacy.

Hogeschool Utrecht begint studie Applied Artificial Intellegence, 2 maart 2018
In de studierichting, de eerste in zijn soort, leert de student niet alleen de ‘harde’ techniek, maar ook vaardigheden als kritisch denken, creatief zijn en samenwerken in teams.

Burgers haken massaal af bij doen internetaangifte, 1 maart 2018
Het aantal online aangiftes is sterk afgenomen. De invoer van gegevens blijkt voor veel burgers te moeilijk. Zij haken daardoor af, waardoor de politie belangrijke signalen misloopt.

'Terreurpropaganda moet binnen het uur offline gehaald worden', 1 maart 2018
Facebook, YouTube en Twitter zouden terroristische inhoud binnen één uur nadat die als ongepast is gevlagd, moeten kunnen verwijderen. Dat beveelt de EC aan.

Facebook gaat nu ook in Europa gezichten herkennen, 1 maart 2018
Eerder stopte Facebook in de EU met gezichtsherkenningsfuncties vanwege privacybezwaren. Nu doet het weer een poging, waarbij expliciete toestemming wordt gevraagd.

Belgische centrale terroristen-databank rammelt nog, 1 maart 2018
Zo is er is weinig controle op wie grasduint in de databank, is de databank zonder wettelijke basis uitgebreid en wie er onterecht in belandt, wordt er niet op tijd uit gehaald.

Zorginstituur doet proef met blockchain in de kraamzorg, 1 maart 2018
Ouders die kraamzorg nodig hebben, kunnen met een app zien op hoeveel uur kraamzorg ze recht hebben. Als de proef met blockchain slaagt, volgen binnenkort meer toepassingen.

Elektrische auto levert Europa 200.000 banen op, 1 maart 2018
Naast banen kan ook de CO2-uitstoot van het wegverkeer met 88 procent dalen. Om een en ander te realiseren is het wel noodzaak om arbeiders uit 'oude’ industrieën om te scholen.

De DNA-verzameldienst, 1 maart 2018
De nieuwe Wiv ('sleepwet') wil de AIVD voorzien van een eigen DNA-databank, om bijvoorbeeld zelfmoordterroristen te identificeren. Het idee valt niet overal in goede aarde.

'Nederland mogelijk niet op tijd klaar voor 5G', 1 maart 2018
De afspraken over de eisen waar de techniek van de 5G-standaard aan moet voldoen.moeten nog verder worden uitgewerkt. Dat gebeurt vermoedelijk pas deze zomer.

Succesvolle online tool De Stem van West breidt uit, 28 februari 2018
Met de online tool kunnen bewoners van Amsterdam West voorstellen of ideeën om hun buurt te verbeteren direct indienen voor op de agenda van de deelraad.

Eindbalans toezichthouder over Wiv 2017: een werkbare wet, 28 februari 2018
De toezichthouder op de geheime diensten vindt dat de Wiv (‘sleepwet’) in een goede balans is tussen de belangen van de nationale veiligheid en de rechtsbescherming van de burger.

Referendum over Sleepwet verdeelt oud en jong, 28 februari 2018
Nieuwe cijfers laten zien dat minder dan de helft van de Nederlandse bevolking op dit moment de nieuwe wet lijkt te steunen. Vooral jongeren zijn tegen de wet.

KPN passeert ACM met eigen plan voor netwerktoegang, 28 februari 2018
KPN neemt de stap ’om te voorkomen dat nieuwe regulering zal leiden tot langdurige onzekerheid in de Nederlandse markt, waardoor investeringen en innovatie worden belemmerd.'

Proef Digitaal aanvragen rijbewijs opgeschort, 28 februari 2018
De proef voor vijftien gemeenten zou starten in april, maar eerst moet er nog een veiligheidsonderzoek worden uitgevoerd naar onderdelen van het aanvraagproces.

Luchtvaartagenschap strenger voor consumentendrones, 27 februari 2018
Een opvallende maatregel is dat een drone altijd in de buurt moet blijven en dat besturing op basis van onder meer camerabeelden op de drone niet legaal is.

'Voor digitale transformatie moet je 6 jaar nemen', 27 februari 2018
Dat zegt Ger Baron, sinds 2014 CTO van de gemeente Amsterdam. Volgens Baron nemen ook Shell, ING en alle andere partijen die tijd voor een digitale transformatie.

'Gemeenten verzamelen teveel gegevens bij Wmo en Jeugd', 27 februari 2018
De AP deed onderzoek in twee gemeenten. Het is een vervolg op een rapport over de verwerking van persoonsgegevens door gemeenten in het sociaal domein.

Beveiligingsexpert waarschuwt voor aantal nieuwe datalekken , 27 februari 2018
In totaal zou het om bijna drieduizend datalekken gaan, waarbij tachtig miljoen gegevens gelekt zijn. Het is overigens niet zeker of alle datalekken echt zijn.

Ggz-instelling deelt zonder toestemming gegevens met databank, 27 februari 2018
Staatssecretaris Blokhuis wil dat ggz-instellingen ‘voor de zekerheid’ met expliciete toestemming werken. Parnassia Groep slaat dat advies in de wind.

Digitaal loket DUO maand lang beperkt bereikbaar , 26 februari 2018
In het nieuwe DUO-systeem moet het makkelijker worden om wijzigingen door te voeren en gegevens in te zien. Er worden gegevens van 4,8 miljoen mensen overgezet.

Woensdag 7 maart start uitrol nieuwe Berichtenbox, 26 februari 2018
In eerste instantie verandert er nog niet veel voor de gebruiker. Wel kunnen afnemers vanaf volgende week meer berichten aanleveren en ook grotere bijlagen mee sturen.

'EU werkt aan wet om data consumenten buiten EU op te vragen' , 26 februari 2018
Met de wet zouden bedrijven gedwongen worden om persoonlijke data van klanten te overhandigen, zelfs als deze data buiten de Europese Unie zijn opgeslagen.

75 miljoen euro extra voor innovatie in 2018, 26 februari 2018
Er gaat extra geld naar toegepast onderzoek, innovatiekracht van het MKB en het verder bevorderen van samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid.

Nederland eerste ter wereld met digitale accountantsverklaring, 26 februari 2018
Dat gebeurt met behulp van Standard Business Reporting. SBR zorgt ervoor dat ondernemers en intermediairs minder werk hebben aan het aanleveren van gegevens.

Wetenschappers waarschuwen voor ontsporende AI, 26 februari 2018
26 onderzoekers van 14 verschillende organisaties wijzen op de gevaren van AI-algoritmes, als die in verkeerde handen terecht zouden komen. Ze geven ook aanbevelingen.

‘ICT-problemen Belastingdienst houden komende jaren aan’ , 25 februari 2018
Volgens staatssecretaris Snel (Financiën) duurt het nog jaren voor de ICT-problemen bij de Belastingdienst opgelost zijn. De problemen moeten volgens hem "niet onderschat" worden.

Hacker liet gemeente Utrecht spam versturen, 23 februari 2018
De gemeente Utrecht verstuurt voorlopig geen nieuwsbrieven meer omdat het nieuwsbrievensysteem maandag werd overgenomen door hackers.

KPN en Orange koppelen nationale IoT-netwerken, 23 februari 2018
Hierbij konden sensoren van KPN berichten verzenden via het Lorawan-netwerk van Orange en zijn de apparaten van Orange verbonden met het lora-netwerk van KPN.

Fontys en Eindhoven werken samen aan Smart Society, 23 februari 2018
De samenwerking richt zich in eerste instantie op dienstverlening, data science in de stedelijke infrastructuur, ‘een leven lang leren’ en de ketenaanpak in het sociaal domein.

PostNL stopt met stiekem delen nieuw adres van verhuizers, 23 februari 2018
De service wordt aangepast na een klacht van de Consumentenbond, die vindt dat er toestemming nodig is voordat het woonadres van verhuizende mensen wordt gedeeld.

Rijk wil niet dat gemeenten het over 'sleepwet' hebben, 22 februari 2018
Veel gemeenten gebruiken voor het referendum van 21 maart de taal van het ‘nee-kamp’. Tot ongenoegen van het ministerie van BZK, dat gemeenten daarop heeft aangesproken.

1,5 miljoen voor meerjarig onderzoek naar impact blockchain, 22 februari 2018
Een vijfjarig Amsterdams onderzoeksproject bekijkt de maatschappelijke impact van blockchain en welke wet- en regelgeving nodig is bij toepassingen van deze technologie.

Einde netneutraliteit VS weer stap dichterbij, 22 februari 2018
De telecomwaakhond publiceert vandaag zijn beslissing om de netneutraliteitsregels af te schaffen.Partijen hebben daarna na 60 dagen om de beslissing aan te vechten.

CPB: inkoop sociaal domein kan een stuk slimmer, 22 februari 2018
Het advies van het CPB richt zich vooral op de inkoop van maatwerkvoorzieningen op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning en de individuele voorzieningen van jeugdhulp

'Cyberaanvallen gevaar voor Nederlandse financiële sector' , 22 februari 2018
Volgens toezichthouders in het zogeheten Financieel Stabiliteitscomité is de cyberdreiging voor de Nederlandse financiële sector structureel toegenomen.

Benelux-initiatief blockchain uit de startblokken, 22 februari 2018
Drie organisaties, waaronder de Dutch Blockchain Coalition, gaan kennis over blockchain uitwisselen en samen internationale en Europese standaarden uitwerken.

Distributie digitale les in de soep door ongeteste ICT, 21 februari 2018
KPMG onderzocht wat er begin dit schooljaar misging met distributie en toegang tot digitale leermiddelen. Zoals ongeteste ICT en een slecht functionerende helpdesk.

LUMC opent deuren Nationaal eHealth Living Lab, 21 februari 2018
In het Lab kunnen onder meer zorgverleners, patiënten en onderzoekers terecht om kennis te maken met nieuwe mogelijkheden en voor het testen van nieuwe toepassingen.

Onderzoeker: Surveillance heeft invloed op ons gedrag, 21 februari 2018
Volgens de onderzoeker gaat het dan bijvoorbeeld om het vermijden van bepaalde onderwerpen of het niet zoeken naar informatie over bepaalde zaken op internet.

‘Dit is het meest digitale regeerakkoord ooit’, 21 februari 2018
Wat betreft Lotte de Bruijn, directeur van ICT Nederland, lijkt het kabinet zich bewust te zijn van het belang van digitalisering en ICT. "Maar waar het nu om gaat is: actie, dingen doen!"

Mediabedrijven slepen EU voor de rechter , 21 februari 2018
GeenStijl, The Post Online en De Persgroep vinden dat zij ten onrechte worden bestempeld als verspreiders van desinformatie. De zaak dient op 14 maart in Amsterdam.

VNG sluit herstart GVR nagenoeg uit, 20 februari 2018
Wat betreft de VNG komt grootschalige vrijgave van de broncode oBRP te laat. Toch zien ze ook een lichtpuntje. 'In het regeerakkoord wordt BRP wel weer genoemd.'

Wageningen Universiteit wist video na druk firma, 20 februari 2018
De universiteit van Wageningen haalt een online college van YouTube na klachten van een vastgoedbedrijf. De hoogleraar is boos.

CATCH helpt bij opsporen verdachten; zorgen om privacy, 20 februari 2018
Vorig jaar werden, met behulp van gezichtsherkenning, 93 verdachten gekoppeld aan een persoon in de database. Hans de Zwart (BOF) spreekt van een "hellend vlak".

Pilot Regelhulp evenementenvergunning, 20 februari 2018
Een dergelijke regelhulp geeft ondernemers advies op maat en een overzicht van de benodigde vergunningen. Eind maart start een pilot met vier gemeenten.

VN-baas wil internationale afspraken voor cyberoorlogen , 20 februari 2018
Het is volgens de VN-baas onduidelijk of bestaande verdragen iets te zeggen hebben over cyberoorlogen. Volgens hem begint een volgende oorlog met "een enorme cyberaanval".

Kabinet haalt streep door plan experimentenwet, 19 februari 2018
Het wetsvoorstel zou een gemeente de ruimte geven om wetten en regels tijdelijk buiten werking te stellen of alternatieve regels uit te proberen. Dat komt er nu niet van.

Rechter verbiedt staking Centric bij Friese gemeenten, 19 februari 2018
De gemeenten hadden een kort geding aangespannen omdat Centric de dienstverlening had opgeschort. Dat deed het omdat de gemeenten facturen niet betaalden.

Datalek ontdekt bij gemeente Gouda, 19 februari 2018
Op de website waar ook de beelden van de webcams van de gemeente te zien zijn, bleken ook persoonsgegevens van ongeveer 1500 ambtenaren en raadsleden in te zien.

Google wil locatiedata delen met hulpdiensten, 19 februari 2018
Het techbedrijf denkt dat het per jaar zo'n tienduizend levens kan redden als het ambulancediensten automatisch kan inlichten over de locatiegegevens van een bellers.

IBD publiceert Dreigingsbeeld 2018 voor gemeenten, 19 februari 2018
Er is een Top 5 gemaakt van belangrijkste bedreigingen voor de gemeentelijke informatievoorziening, zoals risico bij smart city-toepassingen en werken in de cloud.

Overheid steekt ruim 2,5 miljoen in IoT-security, 16 februari 2018
De overheid heeft dertien Nederlandse securitybedrijven geselecteerd die oplossingen ontwikkelen voor de aanpak van cybercrime via IoT (internet of things).

Facebook in België veroordeeld voor schenden privacy, 16 februari 2018
De rechtbank in Brussel oordeelde dat Facebook de privacywet in België overtreedt door het surfgedrag van internetgebruikers te registeren.

De Volkswagens zijn nog altijd veel te vies, 16 februari 2018
Volkswagen-eigenaren kunnen met een update af van hun sjoemeldiesels. Maar schoon is de auto daarmee niet . Bovendien zijn er andere rare uitstootverschijnselen.

Witte Huis beschuldigt Rusland formeel van NotPetya-aanval , 16 februari 2018
In Nederland legde NotPetya onder andere een containerterminal in de haven van Rotterdam plat. In januari wees de Amerikaanse inlichtingendienst CIA Rusland al aan als dader.

'Miljoenenboetes bij verzwegen cyberincidenten', 16 februari 2018
Het gaat om bedrijven in 'vitale sectoren'. Het staat in een voorstel voor de nieuwe Cybersecuritywet die minister Grapperhaus heeft ingediend bij de Tweede Kamer.

Gemeenten winnen rechtszaak van ict-dienstverlener Centric, 16 februari 2018
Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel sleepten Centric voor de rechter nadat er onenigheid was ontstaan over verantwoordelijkheid. Centric gaat in hoger beroep.

Gemeenten kwetsbaar voor mensen en externe partijen, 16 februari 2018
De grootste bedreiging met betrekking tot ICT-veiligheid liggen bij de mens, maar ook bij toeleveranciers of ketenpartners. De IBD adviseert om te investeren in bewustwording.

Europa ontwikkelt platform voor cybertraining, 16 februari 2018
Met de veiligheids- en defensieacademie wil de EU onderwijs, opleiding, evaluatie en oefeningen bieden op het gebied van cybersecurity. Het platform start 1 september.

Kink in kabel supersnel 5G internet, 15 februari 2018
De inlichtingendiensten in Burum maken gebruik van dezelfde bandbreedte die belangrijk is voor de uitrol van 5G. De Kamer eist actie van staatssecretaris Keijzer (EZK).

EU investeert ruim 20 miljoen in digitale netwerken, 15 februari 2018
Het gaat om 64 verschillende projecten op het gebied van onder meer cybersecurity, e-delivery en e-health en e-procurement (digitale inkoopprocessen).

‘Programma Digitaal 2017 had meer kunnen bereiken’, 15 februari 2018
Berenschot vindt dat Digitaal 2017 ‘een nieuwe dynamiek’ heeft gebracht en dat ‘het debat over digitale dienstverlening verder op gang is gebracht’, maar het had meer gekund.

Minister: bundel blockchaininitiatieven in de zorg, 15 februari 2018
De bundeling van blockchaininitiatieven in de zorg is essentieel, zo meent minister De Jonge. Hij pleit ook voor een beheerste invoering van blockchain. “Essentieel”, aldus de minister.

Adviezen in verband met raadsverkiezingen, 15 februari 2018
De IBD heeft, in het kader van de komende raadsverkiezingen, enkele adviezen geplaatst in lijn met de Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten.

Overheden ondertekenen Interbestuurlijk Programma, 15 februari 2018
De Rijksoverheid, gemeenten, provincies en waterschappen zijn gekomen tot een Interbestuurlijk Programma (IBP), dat zich onder meer gaat bezighouden met mobiliteit.

Recordaantal bezoekers website waarstaatjegemeente.nl, 14 februari 2018
De website waarstaatjegemeente.nl heeft in 2017 meer dan 440.000 bezoekers gekregen, een toename van 60% ten opzichte van 2016 en een verviervoudiging sinds de lancering.

‘AIVD en MIVD maken rechtmatig gebruik van persoonsgegevens’, 14 februari 2018
Dat zegt de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten na onderzoek naar het gebruik van'bulkdata'. Het kabinet neemt de CITVD-aanbevelingen over.

De Backer wil 13 jaar als leeftijdsgrens voor sociale media, 14 februari 2018
Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer wil dat kinderen vanaf 13 jaar in ons land een profielpagina op sociale media mogen hebben. Hij dient daarover een wetsvoorstel in.

Europa slechtst voorbereid op GDPR, 14 februari 2018
Veel minder Europese organisaties zijn al klaar voor de Europese dataprivacywet GDPR (AVG) dan Amerikaanse, Aziatische en Zuid-Amerikaanse bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek.

EBU onderzoekt blockchainkansen in regio Utrecht, 14 februari 2018
De focus in het onderzoek naar het huidige blockchain ecosysteem, uitgevoerd in opdracht van de Economic Board Utrecht, ligt op de domeinen ‘groen’ en ‘gezond’.

Chinezen laconiek over sluimerende 'surveillancestaat', 13 februari 2018
Langzaam koppelt de Chinese overheid allerlei persoonlijke data aan één identificatienummer. Chinezen zelf reageren laconiek.

Digitaal berichtenverkeer in strafzaken overzichtelijker, 13 februari 2018
Inzien van stukken in ‘Mijn strafdossier’ wordt overzichtelijker. Het portaal krijgt eenzelfde dossierstructuur als waar het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak over beschikken.

'Geef ouders slechts beperkt inzage in schoolinformatie kind', 13 februari 2018
Daarvoor pleit D66-Kamerlid Paul van Meenen. Hij wil dat ouders alleen toegang krijgen tot de noodzakelijke informatie. ‘De minister moet daarover afspraken met scholen en ouders.'

Marktconsultatie GGI-Veilig gestart, 13 februari 2018
GGI-Veilig ondersteunt gemeenten bij het verhogen van de digitale weerbaarheid en het veiliger maken van hun ICT-infrastructuur. De consultatie is 5 februari gestart.

Agoria vreest dat Brussel door strenge normen geen 5G krijgt, 13 februari 2018
De branchevereniging denkt dat het Gewest Brussel te strenge normen heeft voor de straling van antennes. ‘Dat beperkt de operators in hun plannen..’

Introductie platform Anders Laden voor elektrisch vervoer, 13 februari 2018
Het biedt een overzicht van welke alternatieven voor het laden van elektrische voertuigen al worden toegepast of uitgeprobeerd. Bijvoorbeeld in de stoep of lantaarnpalen.

Gemeente Den Haag brengt kansen nieuwe technologie in kaart, 12 februari 2018
In dat kader heeft de gemeente Den Haag een rapport laten opstellen: ‘Legal Delta: kansen voor kennis en innovatie op het domein van technologie, recht en bestuur'.

‘Strengere dataregels financiële sector onnodig en onwenselijk’, 12 februari 2018
Minister Hoekstra noemt aanscherpingen onnodig en onwenselijk. Er waren Kamervragen gesteld over mogelijk commercieel gebruik van gegevens door banken en verzekeraars.

Smart Industry Implementatieagenda 2018 - 2021, 12 februari 2018
Tijdens het Smart Industry Jaarevent in Bussum werd de agenda gepresenteerd en hiermee werd de aftrap gegeven naar een verdere digitalisering van de Nederlandse Industrie.

Vlaamse privacycommissie akkoord met digitale energiemeters, 12 februari 2018
Als er voldoende onafhankelijkheid wordt gegarandeerd voor de beheerder van de persoonlijke gegevens, komt er groen licht. Vorig jaar waren er nog de nodige bedenkingen.

Karel Luyben Nationaal Coördinator Open Science, 12 februari 2018
In deze rol gaat Luyben de komende twee jaar bezig om de ambities voor open science te realiseren en om de voortrekkersrol van ons land op dit terrein te versterken.

Kamerbrief adviesaanvraag digitalisering en democratie, 9 februari 2018
De brief van minister Ollongren (BZK) gaat over de adviesaanvraag van het onderzoek naar de digitalisering op de Nederlandse democratie door de Raad voor het Openbaar Bestuur.

Overzicht leveranciers marktscan Digikoppeling online, 9 februari 2018
De leveranciers kunnen overheden ondersteunen bij de levering van een generieke Digikoppeling adapter. Daarmee kunnen zij aansluiten op de Landelijke Voorzieningen.

Gevolgen registratiefouten niet te overzien en herstellen, 9 februari 2018
De afgelopen jaren deed Stichting Kafkabrigade onderzoek naar de onbedoelde gevolgen van informatie-uitwisseling bij de overheid. Het gaat nog te vaak fout, zo is de constatering.

Onderzoek: Internet via licht kansrijk, 9 februari 2018
Uit onderzoek blijkt dat optische draadloze communicatie zich ontwikkelen kan tot een alternatieve vorm van draadloze communicatie en een aanvulling kan zijn op wifi.

VNG: Haal gezinskaarten van de website , 9 februari 2018
Veel archiefinstellingen van steden en provincies publiceren digitale gezinskaarten in hun online archieven. Op grond van de privacy- en archiefwetgeving is dat niet toegestaan.

‘Een wachtwoord is eigenlijk zoals een tandenborstel’, 8 februari 2018
De Belgische staatssecretaris voor Privacy De Backer (Open Vld) maakt de vergelijking in het teken van Safer Internet Day. “Een tandenborstel verander je toch ook regelmatig?”

UT-onderzoeker promoveert op onderzoek naar phishing, 8 februari 2018
Volgens de onderzoeker beoordelen ontvangers de mail waarin een beroep wordt gedaan op het gevoel van urgentie positiever en negeren sneller waarschuwingssignalen.

Onderwijs gaat gezamenlijk internet inkopen, 8 februari 2018
Het gaat om de aankoop van internet en wifi, inclusief cybersecurity. Daarnaast wordt gekeken naar onder andere leermiddelen en serverinfrastructuur in de cloud.

Zorgen Dekker om voortgang digitalisering rechtsgang, 8 februari 2018
In een brief aan de Kamer zegt hij het zorgelijk te vinden dat architectuur en programmatuur van het systeem al moeten worden herzien nog voordat het landelijk is ingevoerd.

Amsterdam trapt af met hackathon-serie over onderwijs, 8 februari 2018
De hackaton vindt plaats om kansenongelijkheid in de stad beter te signaleren en eerder aan te pakken. Onder meer datasets van DUO en het CBS zijn beschikbaar tijdens de hackaton.

Dit gaan ze niet leuk vinden, Rik, 7 februari 2018
Milieukundige Rik bouwde in zijn vrije tijd een bekroonde waterwebsite. Onder druk van de Universiteit Leiden werd hij vervolgens geschorst.

Brabant wil producenten helpen met dataverwerking, 7 februari 2018
Initiatiefnemers zijn de provincie Noord-Brabant, Brainport Industries, Brainport Development, TNO, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Surf.

Onderwijs gaat gezamenlijk internet inkopen, 7 februari 2018
Een coöperatie van 24 onderwijsbesturen gaat een gezamenlijke ict-aanbesteding uitvoeren. Het gaat om de aankoop van internet en wifi, inclusief cybersecurity.

Gemeente Rotterdam overleeft hacktest Rekenkamer, 7 februari 2018
De gemeente trok extra miljoenen uit voor een betere beveiliging van het ICT-netwerk, nadat de Rekenkamer eerder duidelijk maakte dat de databeveiliging niet goed was.

Vier partijen voor grootste Europese aanbesteding laadpalen, 7 februari 2018
Het gaat om de aanleg en beheer van 2300 slimme laadpalen in Overijssel en Gelderland, die op deze manier 44 gemeenten bij de verduurzaming van de mobiliteit ondersteunen.

EP eens over grensoverschrijdend online winkelen, 7 februari 2018
Het EP heeft met 557 stemmen voor, 89 tegen en 33 onthoudingen gestemd voor regels waarbij een einde komt aan belemmeringen voor grensoverschrijdend online winkelen.

Experimenteren met data in Brabants data-kenniscentrum, 7 februari 2018
Ondernemers moeten in het centrum kunnen leren en experimenteren met het veilig delen en bewerken van data. Het is een initiatief van SURF, de provincie, TNO en EZK.

Start vernieuwing van C2000 tweede helft 2018, 7 februari 2018
In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Grapperhaus (JenV) de plannen bekendgemaakt m.b.t. de vernieuwing van het C2000-communicatienetwerk voor hulpdiensten.

Collectieve financiering gemeentelijke kosten GDI in 2018, 6 februari 2018
De kosten die bij gemeenten in 2018 in rekening worden gebracht voor het gebruik van DigiD en MijnOverheid, worden via een uitname uit het gemeentefonds collectief gedragen.

Sites en Apps verplicht toegankelijk voor gehandicapten, 6 februari 2018
Overheidsinstanties zullen worden verplicht om de Europese standaarden voor digitale toegankelijkheid toe te passen. Dit zal ook wettelijk worden vastgelegd.

AP brengt regelhulp Algemene verordening gegevensbescherming, 6 februari 2018
De regelhulp, die bedoeld is voor verwerkingsverantwoordelijken, schetst een beeld van waar organisaties aan kunnen werken om goed voorbereid te zijn op de AVG.

ENISA-rapport over cybersecurity gepubliceerd, 6 februari 2018
In het rapport worden de bevindingen van een grote hoeveelheid andere rapporten van cybersecuritybedrijven geanalyseerd en de resultaten daarvan gepresenteerd.

‘Banken zien PSD2 als kans, maar doen nog te weinig’, 6 februari 2018
Met name aan scherpere veiligheidseisen en het bieden van toegang aan derden tot klantgegevens op basis van de API-technologie, wordt nog te weinig aandacht besteed.

Politie zoekt honderden nieuwe IT’ers, 5 februari 2018
Het betreft functies in de volle breedte van het IT-werkveld op vrijwel alle plekken in de politieorganisatie. In dat kader is vandaag een langdurige wervingscampagne opgestart.

DUO mag reisgegevens opvragen voor controle op fraude , 5 februari 2018
Dit heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald. Er is inbreuk op de privacy door het opvragen van de gegevens, maar is deze gerechtvaardigd vanwege het doel: fraudebestrijding.

'Burgers onvoldoende juridisch beschermd', 5 februari 2018
Marlies van Eck, die 9 februari promoveert op dit onderwerp, vindt dat niet duidelijk hoe die besluiten genomen worden en bovendien leunen overheden op elkaars computerbesluiten.

Zorgverleners Zuid-Holland werken samen via Siilo, 5 februari 2018
Artsen en zorgverleners in de regio Delft Westland Oostland en Nieuwe Waterweg Noord kunnen communiceren en gegevens uitwisselen via het beveiligde Siilo-platform.

Staatssecretaris informeert Kamer over voortgang eID, 5 februari 2018
Onder meer wordt duidelijk dat dit jaar een aanbesteding wordt gehouden voor een of meer soorten private eID-middelen die gebruikt kunnen worden voor inloggen bij de overheid.

‘Ingenieurs, zorg dat we de juiste data kunnen delen’, 5 februari 2018
Volgens Birna van Riemsdijk, universitair docent Intimate Computing aan de TU Delft, moet technologie meebewegen met de normen en waarden van de gebruikers. Vaak is dat niet zo.

NVVB kritisch over nieuw Basisregister Reisdocumenten, 5 februari 2018
Volgens de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken biedt de nieuwe opzet ‘zeer beperkt’ mogelijkheden om fraude en misbruik van reisdocumenten te bestrijden.

BZK maakt merendeel broncode oBRP alsnog openbaar, 2 februari 2018
Uit een nadere analyse door de cio van BZK blijkt dat slechts een beperkt deel van de nog niet gepubliceerde bestanden om veiligheidsredenen niet kan worden vrijgegeven.

Post van ambtenaar 404040, 2 februari 2018
Overheidsbesluiten over bijvoorbeeld toeslagen worden vaak geautomatiseerd genomen. Marlies van Eck promoveert op rechtsbescherming tegen geautomatiseerd genomen besluiten.

Eindgebruikerslicentie leidt tot Kamervragen, 2 februari 2018
De weigering van UvA-student en Bits of Freedom directeur Hans de Zwart om akkoord' te gaan met gebruiksvoorwaarden van een plagiaatcontroletool krijgt grotere gevolgen.

AIVD hackt liever dan te tappen, 2 februari 2018
Inlichtingendiensten MIVD en AIVD willen veel liever de eigen hackers inzetten om informatie te ontfutselen aan potentiële terroristen of om andere misstanden te voorkomen.

Robotauto schrijft wellicht straks verkeersboete uit, 2 februari 2018
Autofabrikant Ford heeft een patent ingediend waarin het bedrijf een autonome politieauto beschrijft die controletaken op de weg zelfstandig uitvoert.

Eerste strafvorderingsrichtlijn cybercrime in werking, 2 februari 2018
De nieuwe richtlijn is bedoeld voor de verschillende vormen van cybercrime, zoals computervredebreuk, Ddos-aanval en in het bezit hebben/plaatsen van ransomware.

Europese markt voor cyberveiligheid werkt ‘niet optimaal’, 2 februari 2018
Het gevolg is dat afnemers de keuze hebben tussen relatief dure, maar controleerbare nationale producten en relatief goedkope, maar moeilijk controleerbare buitenlandse producten.

Rapportage ICT Markttoets DSO gepubliceerd, 2 februari 2018
De resultaten van de markttoets worden gebruikt om verder richting te geven aan de doorontwikkeling van het Digitaal Stelsel, dat wordt ontwikkeld als een ‘open stelsel’.

Rondetafelgesprek in Tweede Kamer over cybersecurity, 2 februari 2018
Met bijdragen van adviesorganen, bedrijven en wetenschappers. Zoals Melanie Peters van het Rathenau Instituut, Bart Jacobs (Radboud Universiteit) en Brenno de Winter.

ICT-sector lanceert privacycode en modelcontract, 2 februari 2018
De code, geschreven in verband met de spelregels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), is een instrument voor ICT-dienstverleners.

Privacy-prijzen naar id-app en Sleepwet-studenten, 1 februari 2018
IRMA, een open source identificatieplatform, heeft de Nederlandse Privacy Awards 2018 gewonnen De studenten achter het Sleepwet-refurendum kregen de Aanmoedingsprijs.

Voortaan ook les in privacy op Belgische school, 1 februari 2018
Kinderen moeten leren wat persoonsgegevens zijn en wat bedrijven daarmee kunnen en mogen doen. Een lespakket moet hen daarom wegwijs maken in de AVG (GDPR).

Europese steun schone innovaties Oost Nederland, 1 februari 2018
Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling investeert €3 miljoen in vier duurzame innovaties in Gelderland en Overijssel. Onder meer in een roboticaproeftuin.

Britse aftapwet volgens rechter illegaal , 1 februari 2018
Volgens de rechter heeft de wet geen beperkingen, waardoor politie en andere overheidsdiensten de data zonder toezicht konden bekijken. De wet is daarmee ongeldig.

'Nog steeds sprake van machtsmisbruik in Google Shopping' , 1 februari 2018
Google kreeg vorig jaar een boete wegens machtsmisbruik van zijn zoekmachine. Concurrenten zeggen dat het bedrijf nog steeds niet voldoet aan gestelde eisen.

’Opstelling banken over DDoS schandalig’, 31 januari 2018
'Eigenlijk zijn die cyberproblemen redelijk gemakkelijk op te lossen, maar banken falen gewoon', zeggen programmeurs en netwerkbeheerders. 'Dit is puur laksheid.'

Proef met 5G in Groningen wordt met drie jaar verlengd, 31 januari 2018
Sinds eind 2015 wordt in het noordoosten van Groningen getest met een eerste 5G netwerk. Doel is om veelbelovende toepassingen voor de technologie te vinden en te testen.

Nieuw keurmerk voor cyberrisico’s op komst, 31 januari 2018
Hiermee kunnen bedrijven en particulieren makkelijker een bedrijf inschakelen om de cyberweerbaarheid te vergroten. Het ontstaan ligt bij het Verbond van Verzekeraars.

‘Het gaat nu om implementatie en opschalen bij e-health’, 31 januari 2018
Volgens secretaris-generaal Erik Gerritsen van VWS gaat het nu vooral om het toepassen van e-health op alle plekken waar het nog niet gebeurt. “Overtuigen is al gebeurd.”

'Uw persoonsgegevens zijn goud waard, bescherm ze goed', 31 januari 2018
Volgens Eurocommissaris Vera Jourova moeten we onze gegevens beschermen, “want zowel onze economische toekomst als onze persoonlijke veiligheid hangt ervan af."

Inlichtingendiensten gaan bekendmaken hoeveel taps ze plaatsen , 30 januari 2018
De tapstatistieken van AIVD en MIVD zullen voortaan openbaar worden gemaakt. Dat melden minister Ollongren en minister Bijleveld-Schouten in een kamerbrief.

Privacywetgeving hindert hulp aan ouderen, 30 januari 2018
De gemeente Oisterwijk geeft vrijwilligers van Buurtgenoten niet langer adressen van tachtigplussers in Moergestel die nog op zichzelf wonen, omwille van privacywetgeving.

‘Flop dreigt met digitale rechtspraak’, 30 januari 2018
De digitalisering van de rechtspraak dreigt te mislukken. Dat vreest de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Raad voor de Rechtspraak.

EU stelt extra geld beschikbaar voor invoering AVG, 30 januari 2018
De Europese Commissie stelt 3,7 miljoen euro extra ter beschikking om privacy-ambtenaren op te leiden en om het midden- en kleinbedrijf (MKB) te bereiken.

Ouderen benadeeld door privacywet gemeente Oisterwijk, 30 januari 2018
Tot nu toe werd door vrijwilligers dankzij door de gemeente verstrekte informatie een bezoek gebracht aan ouderen. Vanwege de privacy mag die info niet meer worden doorgegeven.

Betrouwbaarheid van software onder de loep, 30 januari 2018
Prof. dr. Marieke Huisman gaf tijdens haar oratie een inkijkje hoe verbetering van de praktijk van softwareverificatie moet leiden tot een grotere betrouwbaarheid van alle software.

Slimme meter krijgt plaats in laadpalen, 30 januari 2018
Slimme elektriciteitsmeter, de SMR5-meter, wordt geïnstalleerd in laadpalen. De meter is in vrijwel alle laadpalen te monteren en voldoet aan alle eisen ten aanzien van data security.

RvIG onderdeel van blockchain-coalitie, 30 januari 2018
De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (onderdeel van ministerie van Binnenlandse Zaken) wil de mogelijkheden verkennen van deze nieuwe techniek.

Ook Belastingdienst getroffen door DDoS-aanval, 29 januari 2018
Na drie banken (ABN Amro, ING en Rabobank) is ook de Belastingdienst getroffen door een DDoS-aanval. De aanval zou ongeveer tien minuten geduurd hebben.

Autoriteit Persoonsgegevens start campagne over AVG , 29 januari 2018
De campagne moet mensen bewuster maken van hun privacyrechten en biedt organisaties praktische hulp bij de naleving van de wet, die vanaf 25 mei 2018 wordt toegepast.

Medicijnen bezorgen met behulp van drones? , 29 januari 2018
Eind maart start een pilot met drones die medicijnen vanuit Groningen naar Schiermonnikoog brengen. Het is een initiatief van ANWB en UMCG, gesteund door IenW.

Technische aansluitvoorwaarden DSO in concept klaar, 29 januari 2018
Het document beschrijft hoe het proces van aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) gaat verlopen en wat de standaarden zijn voor het aansluiten op de koppelvlakken.

Belgische bewindsman niet eens met EU over voortgang GDPR, 29 januari 2018
België is goed op weg om de deadline met betrekking de GDPR (in Nederland: AVG) te halen. Dat zegt staatssecretaris voor Privacy De Backer. Hij weerlegt daarmee kritiek van de EU.

Den Haag zoekt testers voor pilot 'Zelfstandig stemmen', 29 januari 2018
Den Haag houdt i.s.m. de Oogvereniging, Bartiméus, Visio en Voorall een pilot om de toegankelijkheid bij verkiezingen voor blinde en slechtziende mensen te verbeteren.

UT opent Wearable Robotics Labs, 29 januari 2018
De faciliteit moet de ontwikkeling van draagbare robots versnellen. De techniek is geschikt voor toepassing in medische context (zoals bij verlamming), maar ook voor de industrie.

Rutte na hackoperatie AIVD: aftapwet moet er komen, 26 januari 2018
De premier zegt dat naar aanleiding van het nieuws dat de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD de FBI aan cruciale informatie hebben geholpen over Russische hackers.

'AIVD gaf VS cruciale informatie over Russische hacks', 26 januari 2018
AIVD en MIVD zagen hoe de Russen onder meer binnendrongen bij het Witte Huis, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het dagelijks bestuur van de Democratische Partij.

Geen Europese groepsvordering tegen Facebook, 26 januari 2018
Activist Max Schrems mag geen groepsvordering aanspannen tegen Facebook. Dat zegt het Europese Hof van Justitie. Hij mag wel Facebook individueel voor de rechter dagen.

Apple biedt via iOS toegang tot medische dossiers, 26 januari 2018
De nieuwe feature voegt de gegevens van ziekenhuizen, klinieken en de bestaande Gezondheid-app samen. De informatie is versleuteld en met een toegangscode beveiligd.

Gegevens Britse advocatenkantoren op Dark Web, 26 januari 2018
De gegevens zijn achterhaald als onderdeel van een campagne om het bewustzijn van privacygevoelige informatie op het dark web te vergroten.

Digitale kloof in armste landen wordt kleiner, 26 januari 2018
Ook in de armste landen gebruiken mensen nu mobiele telefoons en andere digitale apparaten. Wel is er in veel van die landen een beperkte ICT-vaardigheid bij de bevolking.

Toekomst is aan de 3.0 ambtenaar, 25 januari 2018
Het beeld dat de overheid zich kan terugtrekken is te ver doorgeschoten. Ook in de participatiesamenleving blijft de gemeente aan zet.

Backup-centrum Galileo verhuist door Brexit naar Spanje, 25 januari 2018
Europa heeft twee centra van waaruit het zijn Galileo-systeem kan besturen, een hoofdsite net buiten Parijs en een backup-site in het Britse Swanwick.

- - - - -