zoeken binnen de website

actueel

Voor Actueel selecteert de iBestuur-redactie relevante berichten op het snijvlak van overheid en ICT op andere websites.


Den Haag wil betere uitwisseling medische gegevens, 20 mei 2019
In een manifest, ook ondertekend door VNO-NCW, zorginstellingen en ziekenhuizen, staan open standaarden, open infrastructuren en veilige identificatie centraal.

Privacy-standpunten partijen voor de Europese verkiezingen, 20 mei 2019
Woensdag zijn de verkiezingen voor het Europees parlement. VPNGids.nl heeft zes stellingen met betrekking tot de privacy voorgelegd aan alle verkiesbare partijen.

'Bedrijven moeten hun digitale veiligheid op orde brengen' , 20 mei 2019
De Autoriteit Persoonsgegevens reageert op een 'lek' in de samenwerkingsapplicatie Trello. Door verkeerd gebruik zijn er gegevens op straat komen te liggen.

Oprichter: 'Huawei zal niet bezwijken onder Amerikaanse druk', 20 mei 2019
Huawei zegt voorbereid te zijn op de maatregel dat Amerikaanse groepen geen uitrusting meer mogen leveren zonder goedkeuring van de VS-autoriteiten.

Kabinet wil macht van grote techbedrijven inperken, 20 mei 2019
In een Kamerbrief laat staatssecretaris Keijzer zorgen te hebben over blijvende dominantie en het verstoren van markttoegang voor kleinere en startende ondernemers.

EU investeert 100 miljoen euro in nieuwe 5G-onderzoeksprojecten, 17 mei 2019
Het gaat bij de projecten om zaken zoals slimme productie, gezondheidszorg, energie, luchtvaart, spoorwegen, logistiek, openbare veiligheid, slimme steden en toerisme.

Burgers in verzet tegen opslaan passagiersgegevens , 17 mei 2019
In de strijd tegen terrorisme bewaren landen veel individuele informatie over passagiers. Te veel en te lang, vinden onder meer wetenschappers en (oud-)Europarlementariërs.

Politie weet afspraken voor bestrijding cybercrime niet te halen, 17 mei 2019
Er werden 43 opsporingsonderzoeken uitgevoerd naar cybercrime, terwijl er 50 waren begroot. Ook het aantal verdachten van cybercrime viel lager uit dan verwacht.

Teleurstelling over uitblijven Huawei-beslissing van kabinet, 17 mei 2019
Wel zou de AIVD een onderzoek gestart zijn naar de rol van het Chinese bedrijf bij een mogelijke bedrijfsspionage bij een Nederlands telecombedrijf.

Staatssecretaris Knops: Bureau ICT-Toetsing (BIT) moet blijven, 17 mei 2019
Welke omvang het bureau dan heeft en hoe de verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid zijn gewaarborgd, daarover volgen later dit jaar de details. Aldus Knops.

San Francisco verbiedt gezichtsherkenning, 16 mei 2019
Volgens de stad vormt de technologie een inbreuk op de privacy van de inwoners en is het te gevoelig voor fouten. Vooral als het gaat om ouderen en niet-blanken.

Crisis bij de ICT-waakhond van de overheid breidt zich uit, 16 mei 2019
Na het vertrek van Cokky Hilhorst is IT-specialist Gerko Baarslag opgestapt als lid van de toezichtsraad van het BIT. Vandaag is er een Kamerdebat over het BIT.

DUO en ministerie van Onderwijs meldden 85 datalekken in 2018, 16 mei 2019
Dertien van de 85 datalekken zijn bij de Autoriteit Persoonsgegevens gerapporteerd. De datalekken hebben niet geleid tot openbaar worden van gegevens op internet.

Kabinet noemt cyberdreiging vanuit China substantieel, 16 mei 2019
China houdt zich volgens het kabinet bezig met cyberspionage, waarbij het land onder meer innovatieve technologieën en voorkennis probeert te verkrijgen.

'Databeveiliging en IT-beheer overheid niet op orde', 16 mei 2019
Ministeries missen expertise en delen bovendien met het parlement te weinig informatie over de stand van de huidige ICT. Dat zegt de Algemene Rekenkamer.

De uitdrijving van het BIT, 15 mei 2019
René Veldwijk gaat uitgebreid in op het vertrek van Cokky Hilhorst, hoofd bij het Bureau ICT-Toetsing (BIT) en doet en passant een paar aanbevelingen.

Vervangen PKI-overheidcertificaten begonnen, 15 mei 2019
Overheidsdiensten gebruiken PKIoverheid-certificaten voor verschillende zaken, zoals versleutelde verbindingen voor websites en elektronische handtekeningen.

Ministerie van Infrastructuur ziet MaaS als de toekomst, 15 mei 2019
Mobility-as-a-Service (MaaS) helpt mensen met kiezen tussen verschillende mogelijkheden om van A naar B te reizen en bevat informatie over alle vervoerstypen.

UWV meldde vorig jaar 342 datalekken bij toezichthouder AP, 15 mei 2019
De meeste meldingen gaan over foutief geadresseerde brieven en het bijvoegen van een verkeerde bijlage bij een brief aan een klant. Vorig jaar waren er 84 meldingen.

Technologiebedrijf Huawei belooft niet te spioneren, 15 mei 2019
Volgens voorzitter Liang Hua van Huawei is er geen wet in China die bedrijven verplicht om gegevens te verzamelen of achterdeurtjes in te bouwen in hun apparatuur.

Microsoft lanceert identiteitsbeheer op blockchain Bitcoin, 14 mei 2019
Het is de eerste techreus die decentrale infrastructuur uitrolt direct op de blockchain van Bitcoin. Het gaat om een protocol voor de uitwisseling van persoonsgegevens.

Meerjarenprogramma Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering, 14 mei 2019
GGU geeft aan wat gemeenten de komende jaren kunnen verwachten aan gezamenlijke uitvoering. Op de komende ALV van de VNG wordt er over beslist.

Minister trekt omstreden wetsvoorstel over medische dossiers in, 14 mei 2019
Het voorstel zou ervoor zorgen dat zorgverzekeraars voor inzage geen toestemming aan de patiënt hoefden te vragen. Het plan viel niet goed in de Senaat.

Europese Unie kan sancties opleggen aan cybercriminelen , 14 mei 2019
De 28 lidstaten van de Europese Unie zijn akkoord gegaan met een strafsysteem waarmee banktegoeden kunnen worden bevroren en reisverboden opgelegd.

Circa helft Nederlanders deelt elektronisch patiëntendossier, 14 mei 2019
De mensen die geen toestemming hebben gegeven om het dossier te delen hebben zorgen over privacy en beveiliging. Ook angst voor misbruik speelt een rol.

Cokky Hilhorst verlaat Bureau ICT Toetsing, 13 mei 2019
Aan AG Connect meldt Hilhorst dat ze ‘in goed overleg per direct haar functie neerlegt’. Hilhorst vertrekt een half jaar nadat Rijks-cio Hans Wanders het bureau verliet.

Google wil van smartphone identiteitsbewijs maken, 13 mei 2019
Het is de wens van Google dat het Android-platform de bouwstenen biedt voor security- en privacygevoelige applicaties. Niet iedereen ziet de plannen van Google zitten.

Gemeenteambtenaar twijfelt aan digitaal talent collega, 13 mei 2019
Ook zijn er twijfels over de digitale samenwerking met andere gemeenten en burgers. Over hun eigen vaardigheden zijn ze optimistischer gesteld.

Gros gelooft niet meer in volledige privacy in digitale tijdperk', 13 mei 2019
Uit onderzoek blijkt onder meer dat dat 32 procent van de consumenten geld accepteert in ruil voor toegang van volstrekt onbekenden tot privé gegevens.

Ledenbrief VNG over standaard verwerkersovereenkomst, 13 mei 2019
Gemeenten maken afspraken met verschillende partijen over de verwerking van persoonsgegevens. In dat kader is een gemeentelijke standaard VWO ontwikkeld.

Zo raakte CBR de weg kwijt in groot ICT-project, 10 mei 2019
Minister Cora van Nieuwenhuizen schetst in een Kamerbrief een onthutsend beeld van een opeenstapeling van fouten rondom een grootschalig ict-project bij CBR.

Zwitserse overheid waarschuwt voor ransomware-aanvallen, 10 mei 2019
Er is een flinke toename van het aantal bedrijven dat door ransomware is getroffen. Organisaties krijgen ook tips over wat als zij toch door ransomware worden getroffen.

Onderzoeker kraakt "niet te hacken" biometrische usb-stick, 10 mei 2019
Een usb-stick die via een irisscan te ontgrendelen is kan volgens de fabrikant "niet worden gehackt", maar het apparaat is zo onveilig dat de distributie is gestopt.

Google haalt uit naar Apple: 'Privacy mag geen luxe zijn', 10 mei 2019
Google zegt dat bij Apple alleen consumenten die voor dure apparaten en diensten willen betalen recht hebben op privacy. "Google biedt iedereen privacy."

In België staat uitrol 5G voorlopig stil, 10 mei 2019
Naast een impasse over de verdeling van de opbrengsten van een frequentieveiling is een uitrol in Brussel door strenge stralingsnormen nu niet mogelijk.

Er is geen openbare WiFi meer in de binnenstad en dit is waarom, 9 mei 2019
Er is verondersteld dat het openbare netwerk in Tilburg niet voldoet aan de privacywetgeving. Daarom is de stekker er deze week meteen uitgetrokken.

Belgische rechtszaak tegen Facebook naar Europees hof , 9 mei 2019
De zaak dateert uit 2015 en klaagt aan dat Facebook surfgewoontes van gebruikers, ook als ze geen lid zijn, bijhoudt. Facebook verloor die zaak, maar ging in beroep.

Schiedam en Vlaardingen zien af van ICT-samenwerking, 9 mei 2019
De beide gemeenten willen hun eigen organisatorische processen inrichten. ‘Een gezamenlijke ICT-organisatie staat dat in de weg,’ aldus wethouder Bart Bikkers.

Minister: CBR voldoet eind dit jaar aan privacywetgeving AVG, 9 mei 2019
De AVG is sinds vorig jaar mei van kracht. Eerder werd al bekend dat het CBR nog gebruikmaakt van verouderde ICT-systemen voor de opslag van medische gegevens.

Singapore neemt wet aan voor bestrijding van nepnieuws, 9 mei 2019
De wet is omstreden, omdat de regering kan dwingen berichten te laten verwijderen. Volgens de regering zullen de regels de vrijheid van meningsuiting niet storen.

Minister De Jonge openbaart deel broncode PGB, 8 mei 2019
De minister stelt dat hij niet de bevoegdheid heeft álle broncode publiek te maken, omdat niet alle auteursrechten van de applicaties bij VWS liggen, maar bij DSW.

Aanleg ftth-netwerk in Den Haag in juni van start, 8 mei 2019
Het netwerk is ook geschikt voor de inzet van 5G en smart city-toepassingen. Het ‘open access’-model zorgt dat het beschikbaar is voor toepassingen van derden.

Duitsland keurt Gpg4win goed voor overheidscommunicatie, 8 mei 2019
Volgens het BSI, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken, moet het gebruik van veilige encryptie de norm in Duitsland worden. Gpg4win is volledig open source.

Gemeente Haarlem gaat voor fair ICT-apparatuur, 8 mei 2019
Thomas van den Hoff kreeg een duidelijk opdracht mee: 'Zorg dat alle nieuw ingekochte ICT-apparatuur van de gemeente op een zo fair mogelijk manier geproduceerd is.'

Grasduinen door de Europese verkiezingsprogramma’s, 8 mei 2019
Open State Foundation heeft de plannen van de Nederlandse politieke partijen die deelnemen aan de Europese parlementsverkiezingen, op een rijtje gezet.

‘Datalek toont UWV’s naïviteit rondom privacy’, 7 mei 2019
Een datalek zorgde ervoor dat 117.000 CV’s konden worden gedownload. René Veldwijk vindt deze manier om vraag en aanbod bij elkaar te krijgen niet meer van deze tijd.

‘FTC is intern verdeeld over hoogte van boete Facebook’, 7 mei 2019
De Amerikaanse waakhond weet ook nog niet precies in hoeverre CEO Mark Zuckerberg verantwoordelijk is voor het overtreden van eerdere afspraken (uit 2011).

Canadese douane neemt laptop in beslag voor niet geven login, 7 mei 2019
De Canadese douane heeft de bevoegdheid om zonder gerechtelijk bevel elektronische apparatuur te doorzoeken, volgens de overheid nodig om de grens te beschermen.

Westerse landen spreken 5G-securityrichtlijnen af , 7 mei 2019
De richtlijnen kijken naar de impact van 5G in de landen op het beleid, de economie, technologie en de security, privacy en weerbaarheid die er bij komt kijken.

VNG en NVvB niet blij met ‘stok’ Ollongren, 7 mei 2019
Minister Ollongren wil de namen van gemeenten die de uitslag van de Europese verkiezingen niet op hun gemeentelijke websites publiceren, vermelden op internet.

'EC stelt formeel onderzoek in naar machtsmisbruik Apple' , 6 mei 2019
Aanleiding is een klacht van streamingdienst Spotify, die het oneerlijk vindt dat het een groot bedrag moet afdragen voor in de App Store afgesloten abonnementen.

Gemeente Tilburg blundert weer met de privacy van inwoners, 6 mei 2019
Informatie van mobiele telefoons werd opgeslagen zonder dat daar altijd op de juiste manier toestemming voor is gekregen. Dat is tegen de privacywet.

Apple-baas Tim Cook: ‘Digitale privacy zit in een crisis’, 6 mei 2019
Volgens Cook is er dringend behoefte aan overheidsregulering om de privacy van internetgebruikers te beschermen. Het is niet de eerste keer dat hij oproept tot regulering.

Gegevens 117.000 werkzoekenden bij UWV gestolen, 6 mei 2019
Het gaat om contactgegevens zoals naam, woonplaats en e-mailadres, maar ook gegevens over werk en opleiding. Er is aangifte gedaan bij de politie.

Britse fiscus moet illegaal opgenomen spraakdata verwijderen, 6 mei 2019
Klanten krijgen te weinig informatie hoe hun biometrische data wordt verwerkt en ook wordt hen niet de mogelijkheid geboden om toestemming te geven of te weigeren.

Nieuwe samenwerking tegen drone-dreigingen, 3 mei 2019
Ook is de Rijksoverheid gestart met een campagne om burgers en organisaties te informeren over mogelijkheden en verplichtingen op het gebied van drones.

Pratende prullenbakken in de strijd tegen zwerfafval , 3 mei 2019
Het is een van de mogelijkheden die wordt ingezet om afval niet naast, maar ín de container of prullenbak te krijgen. Ze worden onder meer gebruikt in Leiden.

PvdA: Er was nóg een datalek in gemeentehuis Assen, 3 mei 2019
Bij het tweede datelek zouden medische gegevens en persoonsgegevens buitgemaakt zijn. Bij een eerder datalek kwamen 530 persoonsgegevens vrij.

Almeerse wijk neemt maatregelen tegen vele inbraken, 3 mei 2019
Om inbraken tegen te gaan, kregen de inwoners van de Stedenwijk in Almere vorig jaar van het ministerie en de gemeente een digitale deurbel cadeau.

'Douane VS schendt grondwet bij doorzoeken smartphones', 3 mei 2019
Dat vinden de Amerikaanse burgerrechtenbewegingen ACLU en EFF. Vorig jaar doorzocht de Amerikaanse douane meer dan 33.000 apparaten.

Nederland wil meer waarborgen voor EU-wet over digitaal bewijs, 2 mei 2019
Het gaat onder meer om waarborgen over nationale veiligheid en het belang van nationale opsporingsonderzoeken, zo schrijft minister Grapperhaus in een Kamerbrief.

Overheid VS moet ernstige lekken binnen 15 dagen dichten, 2 mei 2019
Dat heeft het ministerie van Homeland Security bepaald. Voor kwetsbaarheden waarvan de impact als "High" is bestempeld geldt een deadline van 30 dagen.

Britse politie vraagt toegang tot privédata misdaadslachtoffers, 2 mei 2019
Een van de gevolgen is dat slachtoffers en getuigen die hun smartphone of andere apparatuur laten onderzoeken het risico lopen om zelf aangeklaagd te worden.

BKR maakt gegevens inzien makkelijker na kritiek privacywaakhond, 2 mei 2019
Het inzien van gegevens kan sinds vorig jaar eenmaal per jaar gratis, maar daarvoor gold een lange wachttijd en moest een kopie van het paspoort worden opgestuurd.

'Tientallen websites over geloof, jeugd en ziekte schenden privacywet', 2 mei 2019
Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De onderzoekers bekeken in totaal 106 websites. Sommige websites plaatsten tientallen cookies.

Regels over netneutraliteit moeten aangescherpt worden, 1 mei 2019
De Europese Commissie heeft een evaluatie gepubliceerd over netneutraliteit, maar Bits of Freedom is niet onder de indruk. Zij pleit voor aanscherping van de regels.

'Meeste Nederlanders niet voorbereid op cyberdreigingen', 1 mei 2019
Het gebruik van antivirussoftware wordt door mensen het meest genoemd als bescherming tegen cyberdreigingen, gevolgd door voorzichtigheid op internet.

Digitale handtekening rechters voldoet niet altijd aan wet, 1 mei 2019
De Raad van State heeft geoordeeld dat niet altijd voldaan wordt aan de vereiste van de tweefactorauthenticatie. De Rechtspraak gaat de werkwijze aanpassen.

Identiteitskaart mogelijk duurder door opslag vingerafdrukken, 1 mei 2019
De implementatie van een chip om de vingerafdrukken op te slaan zal mogelijk effect hebben op de kosten van de identiteitskaart. Hoeveel is nog niet bekend.

MIVD plaatste in 2018 minder taps dan in de twee jaar ervoor, 1 mei 2019
Vorig jaar plaatste de militaire veiligheidsdienst MIVD in totaal 309 taps. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een telefoontap of het plaatsen van een microfoon.

Politie zet DNA-succesmeter bij opsporingsonderzoek in, 30 april 2019
De meter, ontwikkeld door de politie, het OM en het NFI. maakt gebruik van informatie afkomstig uit eerdere strafzaken en wetenschappelijk onderzoeken.

'Duitse PNR-databank heeft foutpercentage van 99,7 procent', 30 april 2019
De reis-, vlucht- en privegegevens vanaf de Passenger Name Records worden door verschillende databanken gehaald op zoek naar verdachte personen.

Assen lekt gegevens 530 mensen door verkeerd e-mailadres, 30 april 2019
Het gaat om een e-mail die 'per ongeluk' naar een onbekend privé e-mailadres werd gestuurd. In de mail zat een Excel-bestand met persoonsgegevens.

Minister weet niet in welke steden wifi-tracking plaatsvindt, 30 april 2019
Aanleiding voor de Kamervragen is de aankondiging van Marketing-insights, Onderzoek & Analytics dat het een opt-out-register voor wifi-tracking wil invoeren.

Kabinet ziet sleutelrol voor AI en blockchain, 30 april 2019
Volgens staatssecretaris Keijzer kan Nederland door gericht te kiezen en te investeren op cruciale en vitale technologieën een te grote afhankelijkheid voorkomen.

Ombudsman onderzoekt gebruik bodycams door politie, 29 april 2019
De Nationale ombudsman vindt dat bij het gebruik van bodycams door de politie de privacy van burgers en informatievoorziening naar hen toe niet moet worden vergeten.

Strengere controle op publiceren verkiezingsuitslag, 29 april 2019
Gemeenten die de uitslag per stembus van de Europese Parlementsverkiezingen niet op hun website publiceren, komen met hun naam op een openbare lijst.

Bouw C2000 onder Chinese vlag gaat door, 29 april 2019
Eerder liet de inlichtingdienst AIVD weten zorgen te hebben over het Chinese bedrijf Hytera met betrekking tot de nationale veiligheid. Dat beeld is nu bijgedraaid.

Onderzoek naar opslag patiëntgegevens in niet-Europese cloud, 29 april 2019
Aanleiding is het nieuws dat gegevens van honderdduizenden patiënten zonder dat die dit weten of hiervoor toestemming hebben geven bij Google zijn opgeslagen.

Facebook drie keer aangeklaagd voor gebrekkige privacyaanpak, 29 april 2019
Vanuit Ierland, de Verenigde Staten en Canada start een privacyonderzoek, een juridisch onderzoek en een rechtszaak over drie verschillende privacyschandalen.

Minister kijkt later dit jaar naar aanpak datalekken ziekenhuizen, 29 april 2019
Kamerlid Hijink had vragen gesteld naar aanleiding van een datalek bij het Amsterdamse ziekenhuis OLVG. Daar hadden studenten toegang tot patiëntendossiers.

KPN wil 'westerse' partij voor kernnetwerk 5G , 26 april 2019
Huawei wordt daarmee uitgesloten van de klus. KPN zegt zo rekening te willen houden met ,,veranderende inzichten over veiligheid'' van vitale infrastructuur.

Gemeente Rotterdam begeleidt jongeren per app, 26 april 2019
De VraagApp is voor de voor de jongeren een aanspreekpunt voor allerlei dagelijkse hulpvragen over bijvoorbeeld, brieven, formulieren, het huishouden en computers.

Duitse overheid waarschuwt voor gerichte ransomware-aanval, 26 april 2019
De aanvallers maken gebruik van spamaanvallen die bijvoorbeeld de Emotet-malware verspreiden. De aanvallers proberen aanwezige back-ups te verwijderen.

'Ministers gaven onterecht akkoord voor 'sleepnet'', 26 april 2019
De toezichthouder TIB concludeerde onder meer dat er onvoldoende afwegingen zijn gemaakt om het voorschrift om "zo gericht mogelijk" te tappen te balanceren.

PvdA werkt aan wetsvoorstel digibelasting techreuzen, 26 april 2019
Het zou gaan techbedrijven die wereldwijd minimaal 750 miljoen euro omzet draaien en in Nederland voor minimaal 25 miljoen euro aan producten of diensten verkopen.

Facebook verwacht miljardenboete wegens privacyschendingen , 25 april 2019
Het platform vertelt niet bij welke zaak of zaken het de fout in is gegaan. Volgens het Amerikaanse bedrijf zou het gaan om een boete tussen de 3 en 5 miljard dollar.

Deel agenten onbekend met regels voor gebruik bodycam, 25 april 2019
Naast de onbekendheid met regels wordt ook het inzetkader niet op alle punten toegepast, wat invloed heeft op de rechtmatigheid waarmee de cams worden gebruikt.

Britse overheid adviseert wachtwoord van drie woorden, 25 april 2019
Om te voorkomen dat gebruikers te populaire wachtwoorden gebruiken is een bestand vrijgegeven met veelgebruikte wachtwoorden in datalekken.

VS controleert vertrekkende reizigers via gezichtsherkenning , 25 april 2019
Zo wil de VS controleren dat reizigers hun visumtermijn niet hebben overschreden. Er is in de VS geen wetgeving om gebruik van gezichtsherkenning te reguleren.

Nieuwe aansluitronde Open Raadsinformatie, 25 april 2019
De tool van ontsluit raadsinformatie van gemeenten en provincies als open data. Tot nu toe zijn 109 gemeenten en 5 provincies aangesloten.

Tweede Kamer wil scherpere eisen 5G, wacht op taskforce, 24 april 2019
De Tweede Kamer stelt de eisen uit bezorgdheid over mogelijke spionage via 5G-netwerken, waaronder via de fysieke apparatuur van deze netwerken.

Nederland en Duitsland publiceren vernieuwde TLS-richtlijnen, 24 april 2019
Het protocol wordt gebruikt voor het beveiligen van internetverbindingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om webverkeer, e-mailverkeer en virtual private networks.

Huawei mag helpen bij uitbouw 5G-netwerk in VK, 24 april 2019
Het Chinese bedrijf mag helpen bij het uitrollen van antennes en andere 'minder essentiële' infrastructuur. Vanwege het risico op spionage ligt het bedrijf onder vuur.

Europa werkt aan eengemaakte biometrische databank , 24 april 2019
Databanken die door douane, immigratie en politiediensten worden bijgehouden, zullen aan elkaar gekoppeld worden. Daar heeft het Europees Parlement mee ingestemd.

Bedrijven maken zich weinig zorgen om cybersecurity, 24 april 2019
Bijna de helft (46 procent) zegt ook dat hun organisatie de AGV-wetgeving nog niet volledig naleeft, zelfs al nadert de eerste verjaardag van de wetgeving snel.

Gemeenten vechten om ‘gevaarlijk’ 5G, 23 april 2019
De gemeenten Apeldoorn en Den Haag hebben aangegeven binnenkort een werkend 5G-netwerk te hebben. Maar hoe realistisch zijn die plannen?

'Russische hackers vielen meerdere Europese ambassades aan', 23 april 2019
Dat zeggen althans onderzoekers van Check Point Research. Bij de aanvallen probeerden hackers een aangepaste versie van de TeamViewer-software te installeren.

CIA: 'Huawei neemt geld aan van Chinese overheid', 23 april 2019
De CIA zou haar bevindingen hebben gedeeld met de Britse geheime dienst. De VS vrezen dat Huawei het Westen bespioneert in opdracht van de Chinese overheid.

'Facebook versoepelt advertentieregels Europese partijen', 23 april 2019
Nu nog moeten politieke partijen zich in elk Europees land registreren om advertenties via Facebook te kunnen tonen, ingevoerd om nepnieuws tegen te gaan.

OR stemt alsnog in met reorganisatie UWV, 23 april 2019
De diverse bedrijfsonderdelen van UWV krijgen meer verantwoordelijkheid voor hun IT-deel. Ze krijgen elk een eigen ICT-afdeling en een ICT-directeur.

Kabinet wil snel stemming over voorstel passagiersgegevens, 19 april 2019
De reden zou zijn dat dat de EC een inbreukprocedure tegen Nederland is gestart omdat de PNR-richtlijn niet snel genoeg naar Nederlands recht is omgezet.

CBS: LSP-weigeraars maken zich vooral zorgen over privacy, 19 april 2019
Volgens de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), beheerder van het LSP, zijn inmiddels 13,4 miljoen Nederlanders op het LSP aangesloten.

Kabinet maakt risicoanalyse voor ict-overnames, 19 april 2019
De reeks maatregelen is, volgens het kabinet, nodig om de veiligheid te verbeteren en cyberspionage door staten tegen te gaan. Die dreiging is permanent, aldus het kabinet.

AP doet zes aanbevelingen voor een privacybeleid, 19 april 2019
De AP doet dit na een controle van het privacybeleid van organisaties die bijzondere persoonsgegevens verwerken over gezondheid en politieke voorkeur.

Nationale Agenda Quantum Technologie in de maak, 19 april 2019
De agenda beschrijft hoe Nederland haar mondiale toppositie verder kan versterken. Nederland is 'hoofdstad van de wereld' als het gaat om quantumtechnologie.

Minister laat security zorginstellingen via pentests onderzoeken, 19 april 2019
Aanleiding is een datalek bij Bureau Jeugdzorg Utrecht. De pentests onderzoeken of en in welke mate zorgorganisaties toegang kunnen krijgen tot medische dossiers.

Kabinet gaat vaker aanvallen aan landen toeschrijven, 19 april 2019
Ook wordt het toezicht op studenten en onderzoekers uit risicolanden uitgebreid, om zo te voorkomen dat gevoelige technologie in verkeerde handen valt.

Google verwijdert malafide DigiD-app uit Play Store, 19 april 2019
Het verwijderen gebeurde nadat de Nederlandse overheid op de website van DigiD voor de app waarschuwde. Het ging om een app met de naam 'mijnoverheid for digid'.

Belastingdienst gaat verouderde gegevens in datakluis bewaren, 18 april 2019
Het wil zo voorkomen dat medewerkers deze gegevens onrechtmatig kunnen verwerken. De fiscus moet verschillende maatregelen doorvoeren om aan de AVG te voldoen.

Zwitserland rolt eerste commerciële 5G-netwerk in Europa uit , 18 april 2019
Het 5G-netwerk zal beschikbaar zijn in de grootste steden, waaronder Lausanne, Zürich, Genève en Bern. Twee weken geleden was Zuid-Korea het eerste 5G-land.

D66 wil Europese FBI tegen cybercrime en andere misdaad, 18 april 2019
De partij wil ook dat informatie-uitwisseling tussen politiediensten wordt verbeterd. Zo moet er slimmer worden gekeken naar de instrumenten die er al zijn.

'Privégegevens klanten failliete bedrijven doorverkocht', 18 april 2019
Klantenbestanden worden volgens onderzoek van De Groene Amsterdammer verkocht om opbrengsten te genereren voor de schuldeisers van een failliet bedrijf.

'Securityoplossingen Kaspersky zijn veilig’, 18 april 2019
De Europese Commissie heeft geen bewijs voor onethisch gebruik van Kaspersky Lab-producten. Vorig jaar zette het EP het bedrijf nog weg als ‘gevaarlijk’ en ‘kwaadaardig’.

UWV stelt invoering ict-transitie uit, 17 april 2019
Met de transitie beoogt UWV haar ict- en aanverwante activiteiten effectiever, efficiënter en wendbaarder maken, maar er is geen eenduidigheid over de koers.

13,7 miljoen Nederlanders hebben DigiD-account, 17 april 2019
Het aantal is een stijging van 1,5 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het aantal MijnOverheid-accounts groeide met 10,1 procent naar 7,6 miljoen.

Alle Engelse politiekorpsen hebben aparte cybercrime-eenheid, 17 april 2019
De eenheden zullen onder meer overtreders onderzoeken en vervolgen en bedrijven en slachtoffers helpen om zichzelf te beschermen tegen aanvallen.

EP achter nieuwe veiligheidssystemen voor auto's , 17 april 2019
Het gaat onder meer om een systeem dat de bestuurder waarschuwt bij slaperigheid of verstrooidheid en ook fungeert als 'intelligente snelheidsassistent'.

Russisch parlement stemt in met omstreden internetwet, 17 april 2019
Doel is om al het Russische internetverkeer door knooppunten te sturen die door de autoriteiten worden beheerd. De oppositie en mensenrechtenactivisten zijn fel tegen.

Instellen onafhankelijke rekenkamer wordt verplicht , 16 april 2019
In de praktijk blijkt dat in veel gemeenten niet of nauwelijks invulling wordt gegeven aan rekenkameronderzoek. 'Niet goed', vindt minister Kasja Ollongren (BZK).

Minister: meer zorginstellingen met verlopen domeinnamen, 16 april 2019
De verlopen domeinnamen verhogen de kans op een datalek. Aanleiding is een datalek bij Bureau Jeugdzorg Utrecht, dat vorige week aan het licht kwam.

Rusland legt Facebook boete op van... 41 euro , 16 april 2019
Vermoedelijk is de lage boete van de rechtbank in Moskou vooral een voorloper in de procedure om Facebook (en Twitter) op termijn volledig te blokkeren in het land.

Laatste hobbel genomen; copyright-richtlijn komt er definitief , 16 april 2019
De omstreden richtlijn moet nu worden geïmplementeerd op nationaal niveau. Dat wordt in Nederland gedaan door het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Overheid stopt met ontwikkeling nieuw ICT-systeem NVWA, 16 april 2019
Minister Schouten stelt dat het project INSPECT meer geld gaat kosten dan aanvankelijk werd gepland. Ook wordt de datum van oplevering niet gehaald.

PvdD wil opheldering over huurkorting in ruil voor privédata, 15 april 2019
In een Helmondse wijk krijgen bewoners korting op hun huur krijgen als ze gegevens over hun leefpatroon met verschillende bedrijven delen. De PvdD wil uitleg.

Bouwpartijen willen (digitale) standaard voor data, 15 april 2019
Nu nog wordt in de bouwkeet nog steeds veel met papier gewerkt, worden bestelling via de telefoon doorgegeven, en wordt gewerkt met grote, uitgeprinte bouwtekeningen.

Rutte: 'Uitrol 5G-netwerk en China-strategie loskoppelen', 15 april 2019
Het Chinese Huawei is een van de mogelijke kandidaten voor de uitol van het 5G-netwerk, maar ligt ook onder vuur vanwege vermeende spionagepraktijken.

Rusland koerst af op controversiële internetwet, 15 april 2019
Critici hekelen de nieuwe wet ('Soeverein internet'), die volgens hen niet alleen duur is, maar de regering ook ‘een enorme censuurbevoegdheid’ geeft.

Gegevens van duizenden Amerikaanse agenten op straat, 15 april 2019
De ongeveer 4000 documenten bevatten onder meer namen, persoonlijke en overheids-e-mailadressen, functies, telefoonnummers en postadressen.

Bijna 3 op de 10 werknemers ervaren informatieovervloed, 12 april 2019
Werknemers die een overvloed aan informatie ervaren, zijn ontevredener over hun arbeidsomstandigheden en hebben een sterkere wens om een neiuwe baan te zoeken.

Blockchain - Een praktische handleiding voor overheden, 12 april 2019
De publicatie (van VNG Realisatie) maakt het voor ambtenaren mogelijk om te bepalen of blockchain geschikt is voor het oplossen van hun vraagstukken.

Moeten we gezichtsherkenning wel willen?, 12 april 2019
Dankzij machine learning heeft gezichtsherkenning een grote vlucht genomen en heeft het een breed scala aan toepassingen. Moeten we dat wel willen?

‘E-mail volstrekt ongeschikt voor versturen patiëntengegevens’, 12 april 2019
Vorig jaar drongen hackers binnen in de e-mailservers van een Helmonds ziekenhuis. Privacy First vindt het exemplarisch voor een ‘fundamenteel probleem' in de zorgsector.

Belgische politie adviseert bij ransomware nooit te betalen, 12 april 2019
De Belgische politie volgt daarmee het advies van de Nederlandse politie en de FBI. In de praktijk blijkt dat slachtoffers vaak betalen om hun gegeven terug te krijgen.

Tweede Kamer wil Huawei weren bij aanleg 5G-netwerk , 11 april 2019
VVD, CDA, GroenLinks en D66 zijn na het nieuws dat Chinezen voor miljoenen gestolen zouden hebben bij chipmachinemaker ASML, erg huiverig geworden.

Kamer van Koophandel trekt handelsregister naar zich toe, 11 april 2019
Wie gegevens uit het handelsregister koopt, mag ermee doen wat-ie wil, toch? Nee, vindt de Kamer van Koophandel.

Politievlogger Jan-Willem gaat de fout in… opnieuw, 11 april 2019
Ondanks de instructies voor het gebruik van social media door politie, zijn er toch personen herleidbaar in video’s van de vlogger.

‘Patiënt moet de baas worden over eigen medische gegevens’, 11 april 2019
Dat vinden artsen-, patiëntenorganisaties en politici. Het ministerie van Volksgezondheid onderzoekt de mogelijkheden van een in de wet vastgelegd ‘patiëntgeheim’.

Experiment met post zonder brievenbus, 11 april 2019
Het kabinet zet de deur open voor experimenten met postbezorging. Daardoor kunnen mensen hun brieven digitaal, bijvoorbeeld ingescand per mail, ontvangen.

Duizenden dossiers gelekt bij Bureau Jeugdzorg, 11 april 2019
Het gaat om 3278 dossiers van 2702 kinderen. In de documenten staan volledige namen en geboortedata, maar ook gegevens over seksueel misbruik en zelfmoordpogingen.

'OM mag inloggen op Telegram-accounts van verdachte', 11 april 2019
Dat heeft de rechtbank Rotterdam bepaald. De rechter zegt dat alleen informatie ingezien mag worden die aanwezig waren op de datum van het indienen van de vordering.

Schulden online in één oogopslag overzichtelijk, 10 april 2019
De Koninklijke Vereniging van Gerechtsdeurwaarders en de Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders verwachten voor deze zomer de Schuldenwijzer te lanceren.

ACM wil strikte grenzen bij veiling 5G-frequenties, 10 april 2019
De Autoriteit Consument & Markt pleit voor een bovengrens van 40 procent. Volgens hen nodig om de concurrentie op de Nederlandse mobiele markt te behouden.

CTIVD doet onderzoek naar inzet hackbevoegdheid AIVD, 10 april 2019
Volgens de CTIVD hebben AIVD en MIVD de impact van de Wiv 2017 op hun beleidsvoering, werkprocessen en inrichting van hun systemen onderschat.

EU stelt zeven vereisten op om betrouwbare AI te ontwikkelen, 10 april 2019
Eerst start een proefperiode waarin bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheidsdiensten de richtlijnen kunnen uittesten. Volgend jaar volgt een evaluatie.

Minister wil zonder toestemming zorggegevens uitwisselen, 9 april 2019
"Zorgverleners beschikken te vaak niet over de informatie die ze nodig hebben en zijn teveel tijd kwijt met faxen of het op DVD branden van gegevens."

Atos adviseert EZK: Draai Tenderned de nek om , 9 april 2019
Van Tenderned zou dan alleen een portaalfunctie overblijven, waarin ondernemers een totaaloverzicht van aanbestedingen kunnen vinden.

Merendeel overheden klaar voor e-factureren, 9 april 2019
Een richtlijn bepaalt dat alle aanbestedende diensten in de EU per 18 april 2019 e-facturen moeten kunnen ontvangen en verwerken. Het merendeel is daar klaar voor.

Privacywaakhond onderzoekt gebruik Microsoft-software door EU, 9 april 2019
Microsoft zou diagnostische gegevens van en over gebruikers verzamelen en opslaan in een database in de VS. De EU-waakhond kijkt of dat door de (privacy-)beugel kan.

Minister ziet niets in legitimatieplicht voor versturen postpakketten, 9 april 2019
De legitimatieplicht zou het versturen van drugspakketten lastiger moeten maken, maar volgens minister Grapperhaus wegen de voordelen niet op tegen de nadelen.

Vanaf zomer altijd direct geld overmaken tussen zeven banken, 9 april 2019
Geld van klanten van ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank, RegioBank en Knab staat straks binnen vijf seconden op de rekening van de ontvanger.

UWV: Gegijzeld door de Belastingdienst, 9 april 2019
Nadat René Veldwijk eerder naar de verlammende opzet van de organisatie UWV keek, beschrijft hij nu de grondoorzaken van de grootschalige UWV WW-fraude.

Google trekt alweer stekker uit AI-commissie, 8 april 2019
Na amper een week is de ATEAC ontbonden. Er kwam onder meer veel kritiek op de aanstelling van Kay Cole James als lid. Hij is directeur van de Heritage Foundation.

Op naar een Open Handelsregister, 8 april 2019
Op 11 april is een rondetafelgesprek rond de wens van de Kamer van Koophandel om een voorbehoud op het Databankenrecht te wensen op het Handelsregister.

Privacywaakhond wil uitleg over indoctrinatie-meldpunt, 8 april 2019
De AP wil onder meer weten welke gegevens er allemaal verzameld worden. De AP ziet nog niet echt goed wat de reden is om de gegevens te verzamelen.

België telt 4.382.123 internetaansluitingen , 8 april 2019
Het aantal aansluitingen is 2,22 procent meer dan in dezelfde periode in 2017. Op de bedrijfsmarkt steeg het aantal met 3,63 procent naar 431.270 lijnen t.o.v. 2017.

Taskforce Samen organiseren zoekt weer een voorzitter, 8 april 2019
Peter Hennephof, gemeentesecretaris van de gemeente Den Haag, zou Irma Woestenberg opvolgen, maar Hennephof stopt per 1 juni bij de gemeente Den Haag.

Autoriteit Persoonsgegevens richt zich meer op handhaving, 5 april 2019
In 2018 lag de nadruk van de AP vooral op voorlichting, normuitleg en normoverdracht in de eerste periode nadat de nieuwe privacywet (AVG) ging gelden.

EP akkoord met twee vingerafdrukken op ID-kaarten, 5 april 2019
Met de maatregel wil de Europese Unie identiteitsfraude tegengaan. Ook moet de ID-kaart daardoor zowel praktisch als juridisch gezien meer op het paspoort gaan lijken.

Vlaanderen investeert 20 miljoen per jaar in cybersecurity , 5 april 2019
Het geld gaat naar onderzoek, digitalisering en implementatie van cybersecurity en opleidingen. Het budget komt samen met een Vlaams beleidsplan voor cybersecurity.

UBO-register vanaf januari 2020 in werking, 5 april 2019
Doel is onder meer het tegengaan van witwassen van geld en terrorismefinanciering door transparantie over wie de belanghebbende van een onderneming is.

VNG en Kadaster nemen meeste taken Dataland over, 5 april 2019
Aanleiding zijn grootschalige ontwikkelingen binnen het gemeentelijk werkveld. Zoals de ontwikkeling en beheer van het DSO en de opkomst van Common Ground.

VS en Zuid-Korea claimen allebei eerste bruikbare 5G-netwerk , 4 april 2019
Welk land de 'wedstrijd' nu echt heeft heeft gewonnen is nog niet duidelijk. In Nederland zal dit jaar nog geen 5G-netwerk live gaan. Dat is op zijn vroegst in 2020.

Belgische politie test nieuwe ‘superflitspaal’, 4 april 2019
De flitspalen stellen niet alleen snelheidsovertredingen vast, maar het ziet ook wanneer iemand belt in de auto, de gordel niet draagt of rechts inhaalt.

Vlaams Parlement keurt oprichting DNA-databank goed, 4 april 2019
De databank kan worden ingezet bij iedereen die op zoek is naar zijn biologische ouders of kinderen. Het gaat alleen om mensen die vrijwillig DNA hebben afgestaan.

IMF: 'Maatregelen nodig tegen macht techreuzen', 4 april 2019
Het IMF heeft niet de indruk dat er nu al een algeheel 'monopolieprobleem' speelt. Wel is het volgens de organisatie goed om problemen te voorkomen.

Groningen doet onderzoek naar stemmen zonder stempas, 4 april 2019
Om drempels weg te nemen om te gaan stemmen pleit de SP in de stad Groningen ervoor om de stempas af te schaffen. "Iedereen moet toch al zijn legitimatie tonen."

Nederlanders klaagden vorig jaar 10.000 keer over spam bij ACM, 3 april 2019
Het aantal betekent een sterke afname ten opzichte van 2017, toen de toezichthouder nog bijna 20.000 klachten over ongewenste commerciële berichten ontving.

Britse privacytoezichthouder reageert op pleidooi Zuckerberg, 3 april 2019
De Facebook-topman wil meer wet- en regelgeving op het internet, maar de Britse privacytoezichthouder ICO ziet liever daden van de sociale netwerksite.

Geheime dienst waarschuwt voor Chinese apparatuur , 3 april 2019
De AIVD vreest dat bijvoorbeeld China of Rusland via hun bedrijven toegang krijgen tot het nieuwe 5G-netwerk of andere belangrijke infrastructuur, zoals het C2000-systeem.

D66 en SP willen opheldering over opslag patiëntdata bij Google, 3 april 2019
De Kamerleden willen onder meer weten of de medische gegevens veilig zijn opgeslagen. Ook moet duidelijk worden waarom patiënten niet op de hoogte zijn gesteld.

Minister Dekker: veel vragen over uitleg en naleving AVG, 3 april 2019
Er zijn onder meer zorgen over de ruimte die organisaties hebben voor het verwerken van gegevens, maar er zijn ook vragen rond de toename van administratieve lasten.

BIT voorlopig voortgezet tot eind 2020, 2 april 2019
Dat schrijft staatssecretaris Knops (BZK) in een Kamerbrief. Het besluit is onder meer ingegeven door ‘een mogelijke braindrain van hoogwaardige ICT-kennis en expertise’.

Huawei: VS-kritiek op risico's 5G slaat nergens op, 2 april 2019
De VS denkt dat Huawei zich bezighoudt met spionage, maar zelf zegt het Chinese bedrijf graag trendsetter te willen zijn in openheid rondom hard- en software.

Vertraging dreigt voor vingerafdruk Belgische identiteitskaart, 2 april 2019
Volgens een woordvoerder van het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de achterstand vooral met de situatie van lopende zaken te maken.

Ruim 900 reacties consultatie standaarden Omgevingswet, 2 april 2019
Het gaat specifiek om de standaarden STOP/TPOD versie 0.97. De reacties worden nu per document gebundeld en gecategoriseerd naar aard van de wijziging.

Gegevens honderdduizenden patiënten bij Google opgeslagen, 2 april 2019
Hoewel het gaat om gepseudonimiseerde lgegevens, zijn critici bang dat die toch naar patiënten zijn te herleiden. Volgens MRDM voldoet het aan alle wet- en regelgeving.

Belgische minister sceptisch over open brief Facebook-topman, 1 april 2019
Mark Zuckerberg heeft een pleidooi gehouden voor nieuwe globale internetregels, maar de Belgische minister Philippe De Backer heeft twijfels bij de intenties van Zuckerberg.

Britten twijfelen over veiligheid Huawei-apparatuur, 1 april 2019
Volgens een rapport van toezichthouder NCSC zou de Chinese fabrikant niets gedaan hebben met eerdere waarschuwingen over gebrekkigheden in zijn apparatuur.

Binnenlandse Zaken vraagt overheden om ict-uitdagingen, 1 april 2019
Het Ministerie van BZK wil op een ‘wendbare’ manier gebruik maken van een deel van het ict-innovatiebudget dat beschikbaar is in het kader van de Agenda Digitale Overheid.

ACM wil dat particulier controle krijgt over slimme-meterdata, 1 april 2019
De ACM schetst een scenario waarbij iedereen zijn eigen 'meetdatapagina' heeft. Toegang tot deze pagina zou bijvoorbeeld via DigiD kunnen worden beveiligd.

Rechtbank gelast fiscus om BSN uit btw-nummer te verwijderen, 1 april 2019
Doordat het BSN onderdeel van het btw-identificatienummer is, wordt het BSN van ZZP'ers zo breed bekend, waardoor ze risico op identiteitsfraude lopen.

TNO verbindt Nederland met Europese standaard datadeling, 29 maart 2019
TNO wordt de Nederlandse IDS HUB, een Europese standaard voor onafhankelijke en gecontroleerde datadeling.

Particulier moet controle krijgen over slimme-meterdata, 29 maart 2019
Alleen nadat er toestemming is gegeven zouden dienstverleners hiervan gebruik mogen maken. Dat staat in de vandaag verschenen "Visie datagovernance energie" van de ACM.

Leerplatform voor Statenleden en waterschapsbestuurders, 29 maart 2019
De honderden nieuwe Statenleden en waterschapsbestuurders kunnen zich laten bijscholen op een nieuw e-learningplatform, betaald door het ministerie van BZK.

PSV doet mee aan grote 5G-test in Eindhoven, 29 maart 2019
In Eindhoven start een aantal tests met 5G-toepassingen. Het Agentschap Telecom verleende een tijdelijke vergunning in de 3,5 Gigahertz frequentie.

CBS gaat externe big data inzetten, 29 maart 2019
Het CBS wil zijn databronnen combineren met big data van derden. Daartoe zoekt het samenwerking met kennisinstellingen, onderwijssector en bedrijfsleven.

Deelfiets op kleine schaal terug in Amsterdam, 28 maart 2019
Daarnaast verleent de gemeente aan twee partijen een stadsbrede vergunning voor het aanbieden van elektrische deelbrommers.

QR-code vervangt BSN op paspoort en identiteitskaart , 28 maart 2019
Vorig jaar maakte Knops al bekend dat het BSN naar de achterkant van de houderpagina van het paspoort zou verdwijnen om identiteitsfraude tegen te gaan.

Sylvia Bronmans vertrokken als directeur SSC-ICT, 28 maart 2019
Ook adjunct-directeur Astrid Zwiers is weg; zij wordt directeur IT bij de Sociale Verzekeringsbank. Joop Groen neemt als ad interim directeur tijdelijk de honneurs waar.

Waterwerken slecht beveiligd tegen hackers, 28 maart 2019
Tunnels, bruggen en sluizen zijn onvoldoende beveiligd tegen cyberaanvallen. De minister moet stappen zetten om aan de eigen cybersecurity-doelstellingen te voldoen.

Facebook in verzet tegen trackingverbod Belgische internetters, 27 maart 2019
De zaak tegen Facebook draait om de technieken die Facebook gebruikt om mensen zowel met als zonder profiel op websites te volgen.

Ollongren waarschuwt 'pin-only'-gemeenten nogmaals, 27 maart 2019
Eerdere ophef over het 'pin only'-beleid van gemeenten leidde ertoe dat sommige van die gemeenten toch weer contante betalingen accepteerden, maar blijkbaar niet allemaal.

Lessen van: Operatie BRP, 27 maart 2019
Overheidsautomatisering is al jaren een pijnlijk proces. Niet alleen door bureaucratie, aanbestedingsregels en commercieel opererende marktpartijen.

Minister Kaag zoekt diplomaat 'Silicon Valley', 27 maart 2019
Deze persoon gaat vanuit San Francisco Nederlandse startups helpen om in de VS door te breken. Dat maakte Kaag bekend tijdens haar bezoek aan de 'siliciumvallei'.

Interne it grootste risico in Leiden en Leiderdorp, 27 maart 2019
De grootste risico's voor de digitale veiligheid van de gemeentelijke organisaties van Leiden en Leiderdorp liggen intern op de loer.

‘Keuring algoritmen door gemeente niet wenselijk’, 26 maart 2019
VVD is niet te spreken over het Amsterdamse voornemen om algoritmen die de gemeente gebruikt door te lichten op discriminerende of anderszins ongewenste resultaten.

Europees Parlement stemt in met nieuwe regels auteursrecht, 26 maart 2019
Grote platforms als YouTube, Facebook en Google moeten geld gaan betalen voor auteursrechtelijk beschermde filmpjes, foto’s of muziek die hun gebruikers uploaden.

Hoogleraar TU Delft pleit voor privacylaag op internet, 26 maart 2019
Het internet moet een extra laag krijgen die gebruikers de controle over hun data geeft en de overheid moet hiervoor de voorwaarden scheppen.

Logius schroeft beveiliging sites en servers overheid op, 26 maart 2019
Logius gaat in de komende 14 maanden duizenden PKIoverheid-certificaten vervangen. De huidige certificaten voldoen niet allemaal aan de veiligheidseisen.

EC: ‘De ict-export in Europa loopt achter’, 26 maart 2019
Wat drijft het dreigingslandschap, hoe ziet de Europese cybersecurity-markt er uit en hoeveel geld spendeert de EU aan digitale initiatieven.

Big Tech moet zijn algoritmes openbaren, 26 maart 2019
Grote bedrijven die bepalen wat wij wel en niet zien. Het heeft geleid tot de online bubbels die soms doen denken aan een nieuwe digitale verzuiling.

België trekt beveiliging essentiële diensten op , 22 maart 2019
De maatregel houdt in dat aanbieders in sectoren zoals energie of financiën, maar ook cloudcomputing, incidenten zoals cyberaanvallen moeten melden.

Steunverklaring Smart Society Agenda, 22 maart 2019
In deze agenda is een aantal icoonprojecten benoemd waar de de focus op ligt. Denk aan klimaat en energie, veiligheid, circulaire economie en datagebruik.

GroenLinks wil opheldering van minister over wifi-tracking, 22 maart 2019
Kamerlid Buitenweg heeft vragen gesteld naar aanleidng van de aankondiging van branchevereniging MOA, dat het een opt-out-register voor wifi-tracking wil invoeren.

'Facebookmedewerkers konden je wachtwoord inkijken', 22 maart 2019
Facebook zegt dat het geen bewijs heeft gevonden dat zijn werknemers misbruik hebben gemaakt van die wachtwoorden, maar niet iedereen wil dat zomaar geloven.

Ict-branche publiceert gedragscode voor AI en ethiek, 22 maart 2019
De gedragscode is samengesteld op basis van ethische principes voor omgang met kunstmatige intelligentie (AI), die zijn opgesteld door de Europese Commissie.

Opnieuw miljardenboete Google vanwege machtsmisbruik, 21 maart 2019
De Europese Commissie stelt dat AdSense, de advertentietak van Google, ruim tien jaar lang zijn macht heeft misbruikt. Reden om een boete op te leggen van 1,49 miljard euro.

Gemeente Arnhem voert afvalpas opnieuw in, 21 maart 2019
In 2017 moest het passysteem opengezet worden omdat het privacygevoelige informatie verzamelde. Binnenkort gaan de 1300 weer 'achter slot en grendel'.

TNO verbindt Nederland met standaard voor datadeling, 21 maart 2019
International Data Spaces stelt organisaties in staat om veilig data uit te wisselen, zonder dat datastromen verplicht over een gecentraliseerd platform moeten lopen.

Pilot uitwisseling financiële gegevens decentrale overheden, 21 maart 2019
De pilot onderzoekt onder meer een nieuw bestandsformaat en de mogelijkheid om de informatie automatisch op te kunnen halen bij de decentrale overheden.

de Volkskrant laat je dubbel betalen: met geld én gedrag, 21 maart 2019
Rejo Zenger van BOF vindt het een 'naaistreek' dat de krant je gedragsgegevens ook deelt met andere bdrijven, zoals Sanoma (van Nu.nl) en de Telegraaf Media Group.

Agenda ‘verantwoord datagebruik overheid’ naar Kamer, 20 maart 2019
Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken, CDA) heeft de NL DIGITAAL: Data Agenda Overheid aangeboden aan de Tweede Kamer.

Raad van State: Whatsapp valt onder de Wob, 20 maart 2019
Zakelijke berichten van bestuurders en ambtenaren die worden verstuurd via berichtendiensten als Whatsapp en SMS vallen onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Minister voelt niets voor delen van staatsgeheime informatie, 20 maart 2019
De CTIVD wil staatsgeheimen kunnen bespreken met waakhonden uit België, Noorwegen, Denemarken en Zwitserland. Minister Ollongren is mordicus tegen.

Whitepaper over sensoren en de rol van gemeenten, 20 maart 2019
Het whitepaper beschrijft de huidige praktijk en ingezette instrumenten door gemeenten. Het komt ook met aanbevelingen en het maken van praktische instrumenten.

Kamervragen over apps waarmee telefoons zijn te bespioneren, 20 maart 2019
De apps zijn voor een klein bedrag verkrijgbaar en eenvoudig op de telefoon van een partner, werknemer of kind te installeren. De VVD heeft er vragen over gesteld.

Google past Android aan onder druk van Europa , 20 maart 2019
Gebruikers van de veelgebruikte Android-telefoon in Europese lidstaten krijgen voortaan actief de vraag of zij andere browsers of zoekmachines willen installeren.

Provincie Zuid-Holland koppelt data via Dataloket, 20 maart 2019
Het dataplatform is bedoeld als samenwerkingsplatform voor het verzamelen van datasets en deze toegankelijk maken voor gemeenten en ketenpartners.

‘Gemeenten moeten stoppen met gebruik WhatsApp’, 19 maart 2019
Volgens Ben Kokkeler is WhatsApp gewoon een commerciële app van een grote Amerikaanse multinational die geld verdient met de data van onze burgers.

Rijk wil spreiding datacenters via routekaart, 19 maart 2019
De datacentersector breidt de komende tijd naar verwachting met zo'n vijftien procent per jaar uit. Door clustering wordt verwacht de druk van de ketel te halen.

Centrum voor Cybersecurity blokkeert bijna 1500 phishingwebsite, 19 maart 2019
Het Centrum voor Cybersecurity België kwam de verdachte websites op het spoor dankzij zo'n 648.522 meldingen die burgers stuurden naar verdacht@safeonweb.be.

'Kritiek burgemeester Aboutaleb op privacyregels onterecht', 19 maart 2019
Volgens Aboutaleb zorgt de privacywetgeving ervoor dat gegevens niet mogen worden uitgewisseld, waardoor criminelen vrij spel hebben. "Onterecht", aldus Privacy Barometer.

Voorschoten vervangt containers door afvalbakken met chip, 19 maart 2019
Met de gegevens wordt inzicht verkregen hoeveel containers zijn uitgegeven in relatie tot adressen of bedrijven. "Niet in strijd met de privacyregels", zegt de gemeente.

Gegevens stemlokalen gemeenten ontsloten als open data!, 18 maart 2019
De Open State Foundation heeft, in samenwerking met het Ministerie van BZK en VNG Realisatie, het platform Waar is mijn Stemlokaal opgezet.

Helmondse wijk geeft huurders korting in ruil voor data, 18 maart 2019
Ook worden de straten in de wijk voorzien van sensoren die op lantaarnpalen worden geplaatst. De data van de sensoren zou de wijk veiliger en efficiënter moeten maken.

MOA heeft ‘Wifi-me-niet register’ in de maak, 18 maart 2019
Burgers kunnen zich inschrijven als ze niet willen dat zij aan de hand van wifi als passant worden geteld in winkelgebieden. De AP moet nog wel akkoord gaan met de opzet.

Meeste datalekken overheid door verkeerd geadresseerde post, 18 maart 2019
Het kan gaan om onjuiste adressering, juiste adressering maar onjuiste bezorging, dubbele of verkeerde brieven die worden meegestuurd of kwijtgeraakte post.

'Provincies melden 60 procent datalekken niet bij toezichthouder', 18 maart 2019
Provincies hebben sinds 2016 181 datalekken geregistreerd. Daarvan zijn zeker 110 datalekken niet bij de AP gemeld. Het AP tast in het duister over het waarom.

Alle programma’s voor de Provinciale Statenverkiezingen 2019, 15 maart 2019
Open State Foundation heeft met LocalFocus en NOS de verkiezingsprogramma’s verzameld van alle partijen die deelnemen aan de Provinciale Statenverkiezingen.

Woningcorporaties zetten drones in bij inspectie, 15 maart 2019
De vliegende camera´s worden ingezet om de staat van de woningen in de gaten te houden. Maar er zijn vragen over de privacy van huurders over de drones.

EU-parlement akkoord met certificering voor IoT-apparaten, 15 maart 2019
De certificering, die in eerste instantie vrijwillig is, is onderdeel van de Europese cybersecuritywetgeving die door het Europees Parlement werd aangenomen.

Autoriteit Persoonsgegevens wijzigt boetebeleidsregels, 15 maart 2019
Vanuit de EU is er nog geen gezamenlijk uitgangspunt en voor de AP was dat reden een eigen beleid vast te stellen om de hoogte van boetes te berekenen.

Kiesraad wil verkiezingssoftware voor 2021 vervangen, 15 maart 2019
Fox-IT onderzocht de beveiliging van de OSV en doet onder meer de aanbeveling dat er een digitale gegevensstroom parallel loopt aan de papieren gegevensstroom.

Grapperhaus: aanbieders ddos-diensten lastig op te sporen, 14 maart 2019
De minister stelt dat door verschillende technieken het opsporen van 'illegale' websites lastig en zelfs onmogelijk is, maar dat politie en het OM toch successen boeken.

Ook overheidsgebouwen kwetsbaar voor hackers, 14 maart 2019
Securityspecialist Daan Keuper schat dat momenteel zo’n 1300 slimme gebouwen in Nederland het gevaar lopen gehackt te worden. Daaronder ook overheidsgebouwen.

Politie kan 112-beller met Android-toestel beter lokaliseren, 14 maart 2019
De politie, brandweer en ambulance kunnen tijdens het gesprek al zien waar de beller is. Die informatie moet ertoe leiden dat agenten of hulpverleners sneller ter plekke zijn.

'Inwoner buitenspel bij Smart City', 14 maart 2019
Bij het ontwerp en de inrichting van smart cities vol nieuwe technologie wordt te weinig rekening gehouden met de mensen die er wonen. Dat stelt hoogleraar Rob Kitchin.

Europese 'digitaks' voorlopig van de baan , 13 maart 2019
De Europese Unie zal zich gaan concentreren op het bereiken van een akkoord in international verband. Dat zou moeten worden geregeld vanuit de OESO.

‘Patiëntdata wordt nog te vaak gedeeld via WhatsApp’, 13 maart 2019
WhatsApp wordt ingezet als aanvullende toepassing op de bestaande officiële it-systemen binnen de zorg, maar dat is niet wenselijk, stelt onderzoeker Joris van Dongen.

Aantal gevallen van phishing-fraude verdrievoudigd, 13 maart 2019
In België werden vorig jaar 9747 gevallen van phishing opgetekend: drie maal zoveel als een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van bankenfederatie Febelfin.

Overheid financiert digitale persoonlijke gezondheidsomgeving, 13 maart 2019
Een PGO moet patiënten meer regie over de eigen gezondheidsgegevens gegeven. De eerste financieringsregeling loopt van 1 oktober 2019 tot eind 2020.

Wat gebeurde er voordat het nieuws was?, 13 maart 2019
'Voordat het nieuws was' toont lezers van een online nieuwsartikel de politieke oorsprong uit gemeenten en Provinciale Staten toont van het bericht dat ze aan het lezen zijn.

Kamer van Koophandel onderneemt actie tegen zzp-spam, 12 maart 2019
De KvK stopt met het op grote schaal verkopen van kant-en-klare bestanden met adressen. Volgens de AP voldoet de verkoop daarvan niet aan de privacywet.

Achterdeur ontdekt in online stemsysteem Zwitserland, 12 maart 2019
Zwitserland test op het moment een systeem waarmee Zwitsers via smartphone of computer online zouden kunnen stemmen in de nationale verkiezingen.

Belgische werkgevers dienen klacht in tegen privacyregels, 12 maart 2019
Het Verbond van Belgische Ondernemingen vindt dat bedrijven onevenredig hard worden aangepakt bij het overtreden van privacyregels en overheden minder hard.

EU trekt 2 miljoen uit voor ontwikkeling encryptiediensten, 12 maart 2019
Het geld gaat, in het kader van het Horizon 2020-programma, naar Proton Technologies, een Zwitsers bedrijf dat diensten aanbiedt die vergelijkbaar zijn met die van Google.

Lucht- en ruimtevaartbedrijf Airbus test vliegende taxi , 12 maart 2019
De elektrisch aangedreven luchttaxi kan vier passagiers vervoeren. De toestellen kunnen ook ingezet worden in de zorgsector, om dokters, bloed en organen te vervoeren.

Hackers dringen door tot netwerk softwarebedrijf Citrix, 12 maart 2019
Citrix levert software voor bedrijven, onder andere voor 'virtuele desktops'. Hackers hebben waarschijnlijk misbruik gemaakt van een aantal zwakke wachtwoorden.

VK verbiedt drones binnen 5 kilometer rond luchthavens, 12 maart 2019
De maatregel volgt op incidenten rond de Londense luchthaven Gatwick in december. Meldingen over drones leidden er destijds toe dat het vliegverkeer dagenlang stil lag.

Russen straat op tegen nieuwe cybersecuritywet , 11 maart 2019
Tegenstanders zien het als een poging om kritiek op de overheid in de kiem te smoren. De overheid ziet de wet vooral als verbetering van de cyberveiligheid.

De Nederlandsche Bank start publiekscampagne PSD2, 11 maart 2019
De campagne moet bevorderen dat de rekeninghouder een weloverwogen beslissing neemt als er een vraag komt om toegang te geven tot zijn of haar bankrekening.

Minister onderzoekt verplichtstelling ziekenhuizen aan Z-CERT, 11 maart 2019
Z-CERT is het Computer Emergency Response Team voor de zorg. De minister voor gaat ook de publieke rol ten aanzien van informatieveiligheid in de zorg herijken.

'Weinig aandacht voor digitalisering in boardroom', 11 maart 2019
Lotte de Bruijn, directeur Nederland ICT, vindt dat ze maar één algemene conclusie kan trekken: 'de top is wel bezig met digitalisering, maar met een te beperkte blik.'

Europese Unie legt België deadline rond cyberveiligheid op, 11 maart 2019
België moet binnen 2 maanden een richtlijn over de bestrijding van cyberaanvallen omgezet hebben in eigen wetgeving. Lukt dat niet, dan wacht het Hof van Justitie.

Onderzoek: informatievoorziening Statenleden eenzijdig, 8 maart 2019
Een van de problemen die duidelijk is geworden na onderzoek, is dat Statenleden dat het officiële Stateninformatiesysteem weinig transparant vinden.

Consumentenbond blij met optreden tegen cookiewalls, 8 maart 2019
De belangenorganisatie is blij dat de AP nu duidelijkheid schept én ook intensief gaat handhaven. 'De eisen van de AVG waren wel erg algemeen opgesteld.'

'Gebruikers moeten cookies op sites kunnen weigeren', 8 maart 2019
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) meldt dat websites die bezoekers met dergelijke 'cookiemuur' buiten de deur houden, niet voldoen aan de privacywet, de AVG.

Onderzoek naar gebruiksvriendelijkheid digitale formulieren, 8 maart 2019
Met zijn onderzoek wil de Nationale ombudsman inzichtelijk maken waar de knelpunten zitten, handvatten bieden voor verbetering en goede voorbeelden tonen.

Economische Zaken schuift vrije routerkeuze door naar ACM, 8 maart 2019
De kwestie rondom de vrije keuze van routers bij het afsluiten van een internetabonnement speelt al lang. Met name leveranciers van netwerkapparatuur klagen.

Facebook-topman ziet nu kansen in privacy-behoeftes, 7 maart 2019
Topman Mark Zuckerberg wil zich de komende jaren veel meer richten op de privacy van zijn gebruikers. Critici van Facebook reageren sceptisch op het bericht.

Overheid ontvangt meer meldingen van identiteitsfraude, 7 maart 2019
Vorig jaar kwamen er bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en identiteitsfouten ruim 3300 meldingen van identiteitsfraude binnen, tegen 3000 in 2017.

Kaspersky dreigt met juridische stappen tegen ban Rijk, 7 maart 2019
De Russische antivirusleverancier ziet de ban als onrechtvaardig, hoopt op een dialoog met het NCSC, maar sluit ook een gang naar de rechter niet uit.

Frankrijk versoepelt voorwaarden techvisum , 7 maart 2019
Door het versoepelen van voorwarden wordt het voor start-ups wordt het makkelijker om niet-Europese werknemers aan te nemen. De maatregel past in een breder pakket.

Geen kans op datalek bij gemeente Tholen, 7 maart 2019
De gemeente heeft de afgelopen weken laten kijken hoe het stond met de beveliging van data en volgens de gemeente zijn "de bevindingen zeer positief."

Overheidswebsites beter beveiligd, 6 maart 2019
Liefst 88 procent van de 1847 domeinen die getest zijn, hebben https voor de site, wat betekent dat de verbinding veilig is. Dat blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation.

Veertig procent van AI-start-ups gebruikt geen AI , 6 maart 2019
Dat blijkt uit onderzoek, waarbij ruim 2800 bedrijven werden bevraagd uit 13 EU-landen. Het onderzoek maakte ook duidelijk dat het gebruik van AI wel snel stijgt.

Huawei opent deuren van Brusselse cyberveiligheidshub, 6 maart 2019
Het Chinese bedrijf hoopt op deze manier helderheid te brengen over de veiligheid en betrouwbaarheid van zijn apparatuur. Het bedrijf ligt veelvuldig onder vuur.

Één op de drie zorg- en onderwijswebsites niet goed beveiligd, 6 maart 2019
Open State Foundation onderzocht meer dan 30.000 domeinen in relevante sectoren, zorg, onderwijs en overheid. Websites van overheden doen het redelijk goed.

Onderzoek: 'Datalekken en privacyklachten beter afhandelen', 6 maart 2019
356 toezichthouders in 18 landen werden ondervraagd, waaronder Autoriteit Persoonsgegevens. Uit het onderzoek blijkt dat er nog veel ruimte voor verbetering is.

‘Betrek jongeren bij doorontwikkeling dienstverlening’, 5 maart 2019
Een online lespakket moet voorkomen dat deze jongeren in de problemen komen doordat zij niet kunnen omgaan met de digitale dienstverlening van de overheid.

Facebook's wereldwijde lobby tegen privacywetgeving, 5 maart 2019
Volgens meerdere bronnen zou Facebook verschillende lidstaten van de Europese Unie onder druk hebben gezet in een poging om de AVG-richtlijn te torpederen.

Kiesraad: 9 jaar oude verkiezingssoftware aan vervanging toe, 5 maart 2019
Hoewel de Kiesraad vindt dat de software moet worden aangepast, zal die toch worden ingezet tijdens de volgende verkiezingen voor de provinciale staten.

Computerwet verhoogt pakkans online crimineel, 5 maart 2019
Voor alle onderzoekshandelingen geldt wel dat er een machtiging nodig is van de rechter-commissaris. Verder moet ook de inzet van de bevoegdheid worden getoetst.

'We hebben onze privacy al lang verkocht', 5 maart 2019
Rob van den Hoven van Genderen, universitair docent internetrecht aan de Vrije Universiteit, zegt dat volgens de AVG de gebruiker op zijn minst goed geïnformeerd moet zijn.

Frankrijk wil eigen Google-taks gaan invoeren, 4 maart 2019
Grote technologiebedrijven zouden drie procent bijkomende belasting moeten betalen op hun omzet. De maatregel zou zo’n half miljard euro opbrengen.

'Huawei is van plan om de Verenigde Staten aan te klagen', 4 maart 2019
De VS en het telecombedrijf liggen al maanden op ramkoers. Debet daaraan zijn een fraudezaak en ook zou het Chinese bedrijf zich inlaten met spionageactiviteiten.

Facebook maakt ongevraagd je telefoonnummer bekend , 4 maart 2019
Het nummer is opzoekbaar, zelfs al heeft die persoon dat nummer enkel opgegeven voor beveiligingsfuncties. De stap van Facebook valt her en der niet goed.

'5G-uitrol kan struikelen door gaten in glasvezeldekking', 4 maart 2019
Brancheorganisatie FCA ziet een scheiding ontstaan tussen glasvezelaanleg voor huishoudens en bedrijven en de aanleg van de core- en backbone-netwerken.

AP gaat zich buigen over opt-out-register voor wifi-tracking, 4 maart 2019
Het plan van een op-out register komt van brancheorganisatie MOA. De Algemene verordening gegevensbescherming staat een opt-out-methode voor wifi-tracking niet toe.

Personeel UWV naar rechter om ict-project tegen te houden, 1 maart 2019
Het personeel denkt dat het project tot mislukken is gedoemd en stoort zich aan de stevige salarissen voor ict-managers. Het project moet 500 miljoen euro kosten.

Gemeenten stoppen met wifi-tracken van hun winkelpubliek, 1 maart 2019
Vorig jaar liet de AP weten dat de inzet van wifi-trackers alleen in uitzonderlijke gevallen mag, maar voor veel gemeenten was dat reden om er mee te stoppen.

Rechter: 'Ontgrendelen iPjhone via duim was geoorloofd', 1 maart 2019
De verdachte wilde zijn telefoon niet ontgrendelen, maar de politie dwong hem ertoe. Volgens de rechtbank is dat niet in strijd met het Nemo Tenetur beginsel.

Gevolgd op internet: honderden websites schenden je privacy, 1 maart 2019
Het is verboden om zonder toestemming tracking cookies op iemands computer of telefoon te plaatsen, maar uit onderzoek blijkt dat zeker 1300 sites dat wel doen.

StartupDelta pleit voor nationale ai-strategie, 1 maart 2019
De investeringen in ai-startups neemt toe in Nederland, maar de groei gaat niet hard genoeg in vergelijking met het buitenland, concludeert StartupDelta.

Wallonië pakt tekort informatici aan, 28 februari 2019
Om het tekort aan te pakken gaan opleidingsorganisaties hun krachten bundelen om werkgevers en jongeren toekomstgerichte, digitale, opleidingen aan te bieden.

Wet Computercriminaliteit III morgen van kracht, 28 februari 2019
Vanaf morgen mogen justitie en politie heimelijk de systemen van verdachten binnendringen, zoals bijvoorbeeld een smartphone, server of computer.

'EU-leiders klagen over gebrek aan transparantie Facebook', 28 februari 2019
Bronnen van The Guardian stellen dat Brussel door Facebook slecht wordt geïnformeerd over de maatregelen die het bedrijf neemt, onder meer tegen nepnieuws.

Oost-Nederland loopt warm voor database met privécamera’s, 28 februari 2019
Bijna 4000 bedrijven en particulieren hebben hun beveiligingscamera’s aangemeld bij de politiedatabase. Vooral vanuit Oost-Nederland is er veel belangstelling.

UWV wijzigt ict-organisatie ondanks or-bezwaren, 28 februari 2019
UWV bakkeleit al jaren met de ondernemingsraad over het transitieplan en heeft de or niet kunnen overtuigen. De or stapt nu naar de ondernemingskamer.

‘Clouddiensten voldoen niet aan GDPR-regels’, 27 februari 2019
Volgens de Zweedse Nationale Aanbestedingsdienst is er geen aanbieder die de openbare sector een product kan aanbieden dat honderd procent compliant is.

Gebruik open standaarden bij overheid in 2018 gestegen, 27 februari 2019
De uitvraag van open standaarden bij aanbestedingen stijgt nog steeds. Dat blijkt uit de Monitor 2018, waarvan de resultaten naar de Tweede Kamer zijn gestuurd.

Binnenkort kan je op Facebook je geschiedenis deleten, 27 februari 2019
Het is voor alle duidelijkheid geen tool om je account leeg te halen. Het zal wel een overzicht worden van alle apps en sites die je hebt gebruikt, aangeklikt en bezocht.

Aantal WhatsApp-groepen voor buurtpreventie groeit, 27 februari 2019
Volgens de Stichting WABP (WhatsApp Buurt Preventie) zijn er inmiddels zo’n 9000 van deze geregistreerde groepen. Afgelopen zomer waren dat er 8500.

In elke gemeente spelen data en technologie een rol, 27 februari 2019
VNG-voorzitter Jan van Zanen gaat in op de nieuwe vraagstukken die de smart cities oproepen. 'Hoe gaan we bijvoorbeeld om met diensten zoals Airbnb en Uber?'

Larissa Zegveld nieuwe voorzitter Forum Standaardisatie, 26 februari 2019
Larissa Zegveld neemt het voorzitterschap over van Nico Westpalm van Hoorn die de afgelopen twaalf jaar de voorzitter van Forum Standaardisatie was.

Nederlandse ict-beslisser is honkvast, 26 februari 2019
Uit onderzoek onder 850 ict-beslissers in Europa blijkt onder meer dat Duitsers meer honkvast zijn, terwijl Britse ict-beslissers sneller van werkgever wisselen.

'Zonder Huawei duurt invoering van 5G twee jaar langer, 26 februari 2019
Volgens Nick Read, topman van Vodafone, moet er bij een verbod een 'massale vervanging' komen van Huawei-technologie in de huidige netwerkinfrastructuur.

DNB en AP bezegelen samenwerking in toezicht op PSD2, 26 februari 2019
DNB heeft de taak om vergunningen te verlenen aan aanbieders van betaaldiensten. De AP houdt toezicht op de bescherming van de privacy van mensen.

Datalek raakt 326.000 ziekenhuispatiënten VS, 26 februari 2019
Het gaat om namen, geboortedata, adresgegevens, factuurgegevens en informatie over afspraken. Ook ging het om de social security nummers van 1500 patiënten.

Huawei belooft miljoeneninvestering in Nederland, 26 februari 2019
Over de plannen van het Chinese bedrijf bestaat nog veel onduidelijkheid. Het is bijvoorbeeld de vraag of het die miljoenen euro's ook wil investeren in 5G-netwerken.

Bewoners niet betrokken bij digitale diensten gemeente, 25 februari 2019
De gemeente Enschede moet inwoners meer betrekken in de (door)ontwikkeling van digitale dienstverlening. Dat vindt de Rekenkamercommissie.

‘Begroting en jaarstukken niet alleen digitaal’, 25 februari 2019
Het ministerie van BZK vindt dat raadsleden in bepaalde gevallen de voor hen relevante stukken op papier moeten krijgen. Onder meer jaarstukken en begrotingen.

Negen maanden AVG: wat is er tot nu toe gebeurd?, 25 februari 2019
Een van de constateringen na negen maanden AVG is dat megaboetes in Nederland nog niet zijn opgelegd, maar wel wordt er actief gecontroleerd op de naleving van de wet.

Studie maakt gehakt van vingerafdrukken op ID-kaart, 25 februari 2019
Volgens onderzoekers van de KU Leuven is de maatregel onduidelijk, overbodig, disproportioneel en bijzonder risicovol, zo is de vernietigende conclusie.

Gemeente Hengelo krijgt hulp van robot, 25 februari 2019
Het gaat onder meer om de automatisering van repeterende handelingen en de handmatige invoer van data. Dat gebeurt met behulp van de inzet van rpa.

Politie ontloopt boete door verbeteren van databescherming, 22 februari 2019
De Nationale Politie kreeg tot 4 februari de tijd om de verbeteringen door te voeren, anders moest het een boete betalen. Volgens de AP zijn gegevens nu beter beveiligd.

Belgen schaffen btw-tarief op digitale kranten af, 22 februari 2019
Het voorstel is om ook het btw-tarief op e-books te verlagen: van 21 naar 6 procent. Op die manier worden de tarieven van de digitale en papieren publicaties gelijkgeschakeld.

Open Ontbijt met lancering app ‘Voordat het nieuws was’, 22 februari 2019
De app maakt de relatie tussen de actualiteit en de politieke oorsprong zichtbaar en daagt inwoners uit om zich in de politieke discussie te verdiepen.

Quantumlab bij TU Delft koninklijk geopend, 22 februari 2019
Het lab is een publiek-private samenwerking tussen Microsoft en de TU Delft, waar wordt gebouwd aan een kwantumcomputer gebaseerd op zogenoemde majorana-deeltjes.

Itsme laat nu ook wettelijke handtekening op documenten toe, 22 februari 2019
De nieuwe functie binnen de identificatie-app is onder meer handig bij het afsluiten van een huurcontract, het verkrijgen van een lening of het ondertekenen van een akte.

Van Nieuwenhuizen stelt CBR onder verscherpt toezicht, 21 februari 2019
De digitalisering bij het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen duurt te lang. Volgens Van Nieuwenhuizen komen mensen in de problemen door de lange wachttijden.

‘Laat Autoriteit Persoonsgegevens duiding geven over AVG’, 21 februari 2019
Zorgaanbieders en zorgverzekeraars zijn te voorzichtig met het delen van data. De AP zou een duiding moeten geven over wat mag en wat niet mag in de zorg.

D66 wil ethische hackers beter beschermen en belonen , 21 februari 2019
D66 wil dat het zogeheten responsible disclosure-principe in Nederland wettelijk wordt vastgelegd, zodat ethische hackers niet strafrechtelijk worden vervolgd.

'Datadeling tussen bedrijven moet gebruikelijk worden', 21 februari 2019
Het kabinet ambieert dat Nederland voorop loopt met verantwoorde verzilvering van de maatschappelijke en economische kansen van datadeling tussen bedrijven.

EU-lidstaten stemmen in met 'uploadfilter' en 'linktaks', 21 februari 2019
Nederland, Finland, Italië, Luxemburg en Polen steunden de aanpassingen niet. Twee andere EU-landen waren niet vertegenwoordigd bij de stemming.

'Tienduizenden slimme gebouwen makkelijk te hacken', 21 februari 2019
De gebouwen gebruiken de KNX-standaard om hun slimme apparatuur met elkaar te verbinden. De gebruikte software is inmiddels 24 jaar oud en is nooit beveiligd.

Ict-fout Belastingdienst kost kabinet 445 miljoen, 20 februari 2019
Door een fout in de systemen van de Belastingdienst, is het kindgebonden budget sinds die invoering in 2008 niet automatisch aan alle rechthebbende ouders uitgekeerd.

Vandaag is PSD2-dag, 20 februari 2019
Partijen die nieuwe betaaldiensten aanbieden, hebben daarvoor toegang tot de betaalrekening nodig. Om de privacy van de rekeninghouder te waarborgen, is Payment Services Directive 2 (PSD2) bedacht.

De privacyregels van de Belastingdienst , 20 februari 2019
Een belastinginspecteur mag informatie opvragen bij een arts, maar deze kan zich beroepen op het verschoningsrecht. Dat schrijft staatssecretaris Snel aan de Kamer.

Akkoord in Europa over vingerafdruk op ID-kaart, 20 februari 2019
De verplichting moet over ruim twee jaar ingaan. Het tegengaan van document- en identiteitsfraude is een belangrijke motivatie voor de maatregel.

Cyberrisico's vitale infrastructuur worden onderzocht, 20 februari 2019
In 2015 werden al onderzoeken uitgevoerd, maar vanwege de snelle ontwikkelingen in dreigingen, kwetsbaarheden en mogelijke gevolgen, wordt dat nu opnieuw gedaan.

12 miljard apparaten op mobiele netwerken in 2022, 20 februari 2019
In 2017 bedroeg het aantal 9 miljard apparaten. De voorspelling is verder dat in 2022 ongeveer drie procent van alle mobiele apparaten wordt ondersteund door 5G.

'Kamer: Dwing UWV om aan te haken op de BRP', 20 februari 2019
UWV moet stoppen met de eigen aparte adresadministratie voor niet-ingezetene. Dat schrijft René Veldwijk in een brandbrief aan de vaste Kamercommissie SZW.

Apothekersketen gevraagd om contant geld te accepteren, 19 februari 2019
De Consumentenbond ontvangt steeds vaker klachten van mensen die niet met contant geld kunnen afrekenen. De bond wijst op de zorgplicht van apothekers.

Schiphol start opnieuw proef met gezichtsherkenning, 19 februari 2019
Luchthaven Schiphol wil met de proef onderzoeken of het boarden met een gezichtsscan snel, efficiënt en betrouwbaar genoeg is om standaard aan te kunnen bieden.

Kamervragen over aanpak datalekken in zorgsector, 19 februari 2019
Aanleiding is een datalek bij het Amsterdamse ziekenhuis OLVG. Daar hadden werkstudenten toegang tot patiëntendossiers met zeer gevoelige medische informatie.

Britse commissie wil aanpak van 'digitale gangster' Facebook, 19 februari 2019
Volgens een commissie van het Britse parlement denkt Facebook dat het boven de wet staat, vormt het een bedreiging voor de democratie en moet het gereguleerd worden.

Debat Tweede Kamer over IT-personeel aangevraagd, 19 februari 2019
Het aamgevraagde debat is een uitvloeisel van de rondetafeldiscussie die vorige week is gehouden met experts uit het bedrijfsleven, de overheid en de wetenschap.

Hackers gaan online stemsysteem Zwitserland testen, 18 februari 2019
Via het e-votingsysteem kunnen Zwitserse burgers straks ia hun smartphone of computer hun stem uitbrengen. De hackers gaan testen of dat systeem veilig is.

Betaalrichtlijn PSD2 waarschijnlijk deze maand van kracht, 18 februari 2019
Bankklanten kunnen straks derde partijen toegang tot hun betaalgegevens geven, maar het is de klant die uiteindelijk bepaalt of die derde partij de gegevens ook te zien krijgt.

Veel datalekken door slordigheden met e-mail, 18 februari 2019
Vaak worden tikfouten gemaakt in de adressering waardoor e-mails naar de verkeerde ontvangers gaan. Op die manier lekker onder meer vertrouwelijke stukken uit.

Peter Hennephof voorzitter Taskforce Samen organiseren, 18 februari 2019
Hennephof, gemeentesecretaris van Den Haag, is voorgedragen als voorzitter van de Taskforce Samen organiseren. Hij volgt Irma Woestenberg op. Zij gaat met pensioen.

Mobiel internet in buitengebied moet veel sneller, 18 februari 2019
Staatssecretaris Keijzer (EZK) is het eens met de strekking van een rapport over de toekomst van mobiel internet en vindt dat snel vast en mobiel internet een basisbehoefte.

Rechtspraak schuift nieuwe backup-opslag op lange baan, 15 februari 2019
Na ruim twee maanden testen van de HPE StoreOnce, wees de raad de oplossing af. Een nieuwe uitvraag is door geldgebrek uitgesteld, laat de instantie weten.

'Veel experimenten met Artificial Intelligence in de zorg', 15 februari 2019
Ruim de helft van de Nederlandse ziekenhuizen heeft al wel ervaringen met AI. Radiologie is de duidelijke koploper met de toepassing van AI.

Overheid steeds meer in trek bij IT-professionals, 15 februari 2019
De Rijksoverheid scoort goed als werkgever van IT'ers. Ook de politie en defensie staan allebei in de top10 en scoren beter dan een jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek.

AP wijst op naleving privacyregels bij Brexit, 15 februari 2019
Volgens de AP zal het VK bij een no-dealbrexit een derde land worden en zullen organisaties doorgifte van persoonsgegevens aan moeten baseren op andere instrumenten.

Experts ict willen BIT houden, 15 februari 2019
Volgens de experts wordt de incompetentie van de Rijksoverheid om automatiseringsprojecten succesvol af te ronden alleen maar groter als het BIT verdwijnt. "Niet doen", zeggen ze.

Duizenden jongeren 'verleid' tot hacken in campagne politie, 14 februari 2019
Met de online campagne wil de politie jongeren wijzen op de gevaren en gevolgen van cybercrime. Een derde van de jongeren die meedeed, wist niet dat hacken strafbaar is.

Open Access: 'You share, we take care!', 14 februari 2019
Nederlandse universiteiten zijn een pilot gestart ;voor het gratis beschikbaar stellen van korte wetenschappelijke werken, zoals een artikel of hoofdstuk uit een boek.

Kadaster wint prijs 'beste API van de overheid', 14 februari 2019
De prijsvraag werd uitgeschreven als opmaat naar een Nederlandse API Strategie. Een opzet van die strategie ligt tot 27 maart in openbare consultatie.

Akkoord over omstreden Europese auteursrechtenrichtlijn, 14 februari 2019
Het akkoord zou inhouden dat platforms verantwoordelijk zijn voor de content die bij hen worden geplaatst en daarvoor ook moeten betalen. Het akkoord is nog niet defenitief.

Jan Baan: Overheid, minimaliseer ICT-inhuur, 14 februari 2019
De IT-ondernemer pleit voor het versterken van het eigen ICT-personeel en het vernieuwen van ICT in kleine projecten, gebruikmakend van nieuwe technologie.

Profiteert BV Duthler van haar VVD-senatorschap?, 13 februari 2019
Senator Anne-Wil Duthler (VVD) sprak zeker twintig keer in de Eerste Kamer over zaken en diensten die haar bedrijven - of die van haar man - aangaan.

ENISA publiceert richtlijnen voor veilige mobiele apps, 13 februari 2019
De richtlijnen gaan in op verschillende maatregelen, zoals authenticatie, het gebruik van biometrische sensoren, app-integriteit en het veilig verspreiden van software.

Google buigt voor Poetin en start censuur in Rusland, 13 februari 2019
Google zou akkoord gaan met de maatregel dat zoekmachines geen links mogen verstrekken naar websites die op de zwarte lijst van de Russische overheid staan.

Uitkomst onderzoek C2000 twee maanden uitgesteld, 13 februari 2019
Minister Grapperhaus (J&V) beloofde eerder om begin februari 2019 met een update te komen. Dat wordt nu april 2019, omdat er meer technisch onderzoek nodig is.

Nederland maakt ruim baan voor zelfrijdende auto, 13 februari 2019
Volgens KPMG is er onder meer veel ruimte voor technische innovaties en experimenten, staat de overheid achter autonoom rijden, en wordt autonoom vervoer breed geaccepteerd.

Kamer hoort experts over tegengaan ICT-flops overheid, 13 februari 2019
Voor het rondetafelgesprek, dat vanmorgen (woensdag) wordt gehouden, zijn diverse experts uit het bedrijfsleven, de overheid en de wetenschap uitgenodigd.

Bits of Freedom zoekt nieuwe directeur, 12 februari 2019
Hans de Zwart, sinds jaar directeur van de organisatie die zich inzet voor de bescherming van privacy, vertrekt per 1 januari 2020 en is op zoek naar zijn opvolger.

Via LSP gedeelde patiëntgegevens niet end-to-end versleuteld, 12 februari 2019
Dat heeft minister Bruins (Medische Zorg en Sport) laten weten. Het LSP is de infrastructuur voor het uitwisselen van vertrouwelijke medische patiëntgegevens.

Rusland test internet dat niet met buitenland verbindt, 12 februari 2019
Het experiment moet uitwijzen of Rusland blijft functioneren als het internetverkeer in het land blijft. Het is niet bekend wanneer de test plaats gaat vinden.

Aan de slag met Digitale Inclusie! , 12 februari 2019
In de publicatie is gekeken hoe gemeenten hun digitale dienstverlening voor iedereen toegankelijk maken. Ook voor mensen met minder digitale ervaring of vaardigheden.

Huisarts mekkert: 'Nauwelijks toegang tot patiëntgegevens', 12 februari 2019
Huisarts Hans Gimbel vindt het privacybeleid van de Noordwest Ziekenhuisgroep voor Nederlandse begrippen erg streng. Dat leidt tot onnodige extra onderzoeken.

Hof vindt kentekenparkeren geen schending van privacy, 12 februari 2019
Bas Filippini wilde wel voor het parkeren betalen, maar stelt dat dit niet mogelijk was zonder zijn privacy te schenden. Ook in hoger beroep heeft hij niet gelijk gekregen.

Binnenlandse Zaken vindt verlenging BIT niet nodig, 11 februari 2019
De waakhond-taken om grote rijksbrede ICT-projecten vooraf te controleren, gaan op termijn over naar de chief information officers (CIO's) van de departementen.

Amerikaanse overheid gaat meer investeren in AI, 11 februari 2019
Het is nog niet bekend hoeveel geld er mee gemoeid is. Wel worden instanties opgeroepen beter bij te houden hoeveel in kunstmatige intelligentie geïnvesteerd wordt.

Drie miljoenste glasvezelaansluiting Nederland aangelegd, 11 februari 2019
Het kabinet heeft als doel gesteld dat álle Nederlanders in 2023 over snel vast breedbandinternet (minimaal 100 Megabit per seconde) beschikken.

'Besluit concurrentiewaakhond tegen Facebook is opvallend', 11 februari 2019
Kenners zeggen dat de stap van de Duitse concurrentiewaakhond grote gevolgen kan hebben voor Facebooks dataverzameling en ook verder kan reiken dan de Duitse grens.

'Ouders die stiekem meespieken? Dat is niet oké' , 11 februari 2019
Uit onderzoek blijkt dat ouders massaal in de gaten houden wat kinderen en tieners online uitspoken. Pedagoog en opvoedkundige Krista Okma vindt dat niet normaal.

'We moeten ons leren toevertrouwen aan AI', 11 februari 2019
Volgens hoogleraar Peter-Paul Verbeek moeten we de eisen van transparantie en traceerbaarheid, die zo centraal staan in veel ethische codes, wat durven te verzachten.

'Uitrol 5G stagneert door glasvezeldekking’, 8 februari 2019
De brancheorganisatie FCA vindt het mooi dat er wordt geïnvesteerd in glasvezel voor huishoudens, maar volgens hen is dat niet genoeg. Zij dringt aan op maatregelen.

'Duitsland sluit Huawei niet expliciet uit van 5G-netwerk', 8 februari 2019
Het ministerie van Buitenlandse Zaken erkent de zorgen omtrent Chinese spionage, maar wijst ook op de economische belangen omtrent de aanleg van het 5G-netwerk.

Kabinet wil slachtoffers van cybercrime beter gaan helpen, 8 februari 2019
Zo wordt de hulpverlening aan slachtoffers van online criminaliteit verbeterd en zullen politie en het Openbaar Ministerie slachtoffers van cybercrime beter bejegenen.

Nederland telt meeste meldingen van datalekken sinds AVG, 8 februari 2019
In de afgelopen maanden werd in Nederland 15.400 keer melding van een datalek gemaakt. Duitsland volgt met 12.600 meldingen en Groot-Brittannië met 10.600 meldingen.

Duitsers willen dataverzameling Facebook aan banden leggen, 8 februari 2019
De Duitse mededingingsautoriteit vindt dat Facebook zijn marktpositie misbruikt door ook buiten het eigen platform data van gebruikers te verzamelen en te combineren.

Vlaamse bedrijven slaan alarm over uitstel 5G, 7 februari 2019
De federale overheid en de deelstaten vonden geen vergelijk over de veiling van de radiofrequenties voor 5G. Vlaamse bedrijven zijn zwaar ontgoocheld over het uitstel.

Expertisecentrum Cyberweerbaarheid van start, 7 februari 2019
Het centrum heeft als taak er ondernemers bewust van te maken wat ze kunnen doen om zoveel mogelijk te voorkomen dat ze de dupe van cybercrime worden.

7 op de 10 Belgen voorstander van robots en AI, 7 februari 2019
De meeste Belgen vinden robots en AI noodzakelijk om taken over te nemen die te gevaarlijk of zwaar zijn voor mensen. Toch wordt ook gevreesd voor de eigen baan.

Gemeente Amsterdam gaat BOA's van bodycam voorzien, 7 februari 2019
De bodycam zou een positief effect hebben op het gedrag van burgers. Deze zomer worden de eerste honderd BOA's met een bodycam uitgerust. De rest volgt later.

'AIVD toetst samenwerking buitenlandse diensten niet goed', 7 februari 2019
Volgens de CTIVD beoordeelt de Nederlandse geheime dienst AIVD de risico's die gepaard gaan met samenwerking met buitenlandse inlichtingendiensten, niet goed.

Plan D66: macht big data inperken, 6 februari 2019
De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de hegemonie van data- en technologiebedrijven. D66 stelt harde, concrete maatregelen voor.

Aanpak digitale inclusie door bibliotheken en Manifestgroep, 6 februari 2019
Medio 2019 starten de eerste vijftien 'kopgroepbibliotheken' die als pilots dienen. Staatssecretaris Knops (BZK) ondersteunt de aanpak met 1,9 miljoen euro.

'Ouders gluren mee op smartphone van hun kund', 6 februari 2019
Volgens onderzoek kijken zes op de tien ouders over de schouder van hun kind mee en de helft van de ouders controleert de WhatsApp-berichten en sociale media.

Politie kan voor 2020 geautomatiseerd bankgegevens opvragen, 6 februari 2019
Het opvragen gebeurt op dit moment meestal handmatig en op individuele basis. Volgens Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is het huidige proces te arbeidsintensief.

EU wil elektronische bewijzen uit VS sneller krijgen , 6 februari 2019
Een onderhandelingsmandaat met de VS zou de gemiddelde termijn voor de aanlevering van digitale data kunnen inkorten tot tien dagen. Nu gaat het vaak nog om maanden.

'Nederlandse smarthomemarkt goed voor 1,7 miljard euro', 6 februari 2019
Vorig jaar steeg de markt met 70 procent. In totaal hebben 2,8 miljoen huishoudens een smarthomeproduct in huis. Vooral slimme thermostaten zijn erg in trek.

EU koppelt databanken tegen identiteitsfraude, 5 februari 2019
Europese databanken worden aan elkaar gekoppeld zodat grenswachters, douaneautoriteiten en politiediensten criminelen makkelijker kunnen opsporen.

Scherper toezicht Agentschap Telecom op draadloze apparatuur , 5 februari 2019
Volgens de toezichthouder moeten wij er op kunnen vertrouwen dat mobiele telefoons, tablets, smartwatches en andere 'slimme’ apparaten veilig te gebruiken zijn.

Digibete ouderen klagen over opkomst online, 5 februari 2019
Uit onderzoek blijkt dat ouderen internet te moeilijk vinden, zich te oud voelen, fysieke problemen hebben, het internet wantrouwen of kiezen voor analoge oplossingen.

Meeste mensen beschermen gegevens op smartphone, 5 februari 2019
Twee derde van de Nederlandse bevolking van 16 tot 75 jaar heeft bij het installeren of gebruiken van een app de toegang tot persoonlijke gegevens beperkt of geweigerd.

Nieuw: Planning Agenda Digitale Overheid, 5 februari 2019
In de planning staat wat de actuele stand van zaken is van de actielijnen uit de Agenda Digitale Overheid (NL DIGIbeter). De agenda wordt minimaal 1 keer per jaar bijgewerkt.

Grapperhaus steunt langere opslag oudere politiegegevens, 5 februari 2019
Door het vernietigen van deze gegevens, zoals de Wet politiegegevens verplicht, zou mogelijk relevante informatie voor het oplossen van cold cases verloren kunnen gaan.

PvdA vraagt ministers om maatregelen tegen identiteitsfraude, 4 februari 2019
Aanleiding is een uitzending van Rambam waarin wordt getoond dat een kopie van een paspoort of rijbewijs voldoende is om een rekening te openen en goederen te bestellen.

Cybersecurity-experts voelen zich roepende in de woestijn, 4 februari 2019
Uit onderzoek blijkt dat ze meestal pas gehoord worden nadat een cyberaanval heeft plaatsgevonden. Het intern communiceren van bedreigingen vormt de grootste uitdaging.

Scanauto's zorgen voor toename parkeerboetes, 4 februari 2019
De vier grote steden hebben in 2017 zo’n 25.000 parkeerboetes meer uitgeschreven dan in 2016. Reden is dat scanauto's meer foutgeparkeerde auto's op kunnen sporen.

Onderzoeker maakt zich zorgen over oppermachtig Google, 4 februari 2019
Andreas Peter is onderzoeker aan de Universiteit Twente en hij vindt dat Google te veel informatie over gebruikers heeft. "Dat zou geen enkele organisatie moeten bezitten."

SP wil opheldering over omstreden vpn-app van Facebook, 4 februari 2019
Via de app kon Facebook al het verkeer van gebruikers analyseren. De SP wil weten of ook Nederlandse jongeren de app hebben gedownload en om hoeveel tieners het gaat.

Dokters delen digitaal biomedische researchdata, 1 februari 2019
Het Europese onderzoeksproject FAIR4Health moet biomedisch onderzoek, specifiek naar chronische ziekten, verbeteren en versnellen. Atos geeft leiding aan het project.

'Nederland legt bommetje onder EU-internetfilter', 1 februari 2019
Rejo Zenger van Bits of Freedom vindt het vet dat Nederland is blijven opkomen voor de vrijheid van internet­gebruikers, maar ziet ook dat het voorstel nog niet van tafel is.

Gegevens vliegtuigpassagiers vijf jaar in database , 1 februari 2019
Volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is de (Europese) maatregel nodig om terrorisme en ernstige criminaliteit te voorkomen en op te sporen.

'Rijders ontevreden over bescherming voertuigdata', 1 februari 2019
De ANWB hield een peiling onder tienduizend leden en een overgrote meerderheid van hen wil dat de data die hun auto genereert, worden beschermd door privacyregels.

Banken hebben vooral angst van Amazon en Google, 1 februari 2019
IT-dienstenleverancier Cognizant ondervroeg wereldwijd driehonderd bankmanagers. Banken zien digitale banken en fintechs over het algemeen nog niet als een bedreiging.

Vreemdelingenketen huurt voor 32 miljoen aan ICT in , 31 januari 2019
Acht partijen zijn geselecteerd om de komende vier jaar de inhuur van ICT'ers te regelen voor de IND, DT&V en het COA. Het vierjarige contract gaat in op 1 april.

Toetsingsbureau kritisch over groot ICT-project Kustwacht, 31 januari 2019
Het BIT vindt het onverstandig en risicovol om te starten met de realisatie van één maatwerk gebruikersinterface voor vijf applicaties en die in één stap in te voeren.

Gemeenten, schiet op met elektronisch factureren, 31 januari 2019
Vanaf 18 april moeten lokale overheden in staat zijn om e-facturen te ontvangen en verwerken. Uit een digitale kaart van PIANOo blijkt dat lang niet iedereen al klaar is.

Expert: schrijf wachtwoorden op en bewaar ze in een kluis, 31 januari 2019
Volgens beveiligingsexpert Robert Graham worden accounts vaak gehackt omdat mensen wachtwoorden hergebruiken. Hij raadt dan ook een uniek wachtwoord aan.

OM achterhaalt miljoenen chatberichten van onderwereld, 31 januari 2019
De berichten van zogenoemde PGP-telefoons bevatten onder meer informatie die gebruikt kan worden voor tientallen strafrechtelijke onderzoeken.

Providers: geen goede 5G-netwerken zonder gewraakte..., 30 januari 2019
Als het kabinet het veilen van 5G-frequentiebanden blijft uitstellen, komt de realisatie van het Nederlandse 5G-netwerk achter te liggen op andere Europese landen.

AIVD bijt van zich af na claims in DWDD, 30 januari 2019
'Afgezien dat dit niet onze werkwijze is, dit volstrekt niet mag volgens de wet, en de AIVD niet aan opsporing doet, zou dit ook een inefficiënte manier van onderzoek doen zijn.'

‘Facebook betaalt tieners paar tientjes voor hun privacy’, 30 januari 2019
Met deze vpn-app krijgt Facebook een bijna grenzeloze toegang tot de inhoud en data van de telefoon, inclusief privéberichten en het internetverkeer.

China hekelt ‘politieke vervolging’ Huawei, 30 januari 2019
De Amerikaanse aanklacht tegen technologiebedrijf Huawei zet kwaad bloed in China. De VS zouden hiermee politiek bedrijven. Hebben de Chinezen een punt?

EU financiert digitale opleiding van studenten, 30 januari 2019
Tusen 2018 en 2020 moeten 6000 studenten in EU-landen hun digitale vaardigheden verbeteren door praktijkervaring. De trainingen duren twee tot twaalf maanden.

Noord-Holland versnelt uitrol slimme verkeerslichten, 30 januari 2019
Dit jaar moeten er 120 verkeerslichten worden aangesloten op Talking Traffic, waarmee gebruikers via de smartphone communiceren met het verkeerssysteem.

Het einde van de ongebreidelde bigtechgroei, 30 januari 2019
Zo’n tien jaar lang rapporteerden de vijf Amerikaanse techgiganten - Apple, Google, Facebook, Amazon en Microsoft - alleen maar forse groeicijfers. Dat lijkt nu anders.

Japan waarschuwt IoT-gebruikers met zwak wachtwoord, 30 januari 2019
In aanloop naar de Olympische Spelen in het land (2020) wil het de cybersecurity verbeteren. IoT-apparaten worden steeds vaker door cybercriminelen ingezet.

Europa: 'meer acties sociale media tegen nepnieuws nodig', 29 januari 2019
Sociale media zijn meer gaan doen tegen nepnieuws op hun platforms, maar over bijvoorbeeld politieke advertenties zijn ze nog onvoldoende transparant.

‘Krapte ICT-arbeidsmarkt houdt aan’, 29 januari 2019
Eind september waren er in de bedrijfstak ICT 62 vacatures op 1000 banen. Geen enkele andere sector komt daarbij in de buurt en dat is al ruim vier jaar het geval.

Nederlandse Privacy Awards 2019 uitgereikt, 29 januari 2019
De winnaars van de Nederlandse Privacy Awards 2019 zijn Startpage.com en Privacy Company. Daarnaast ontving PublicSpaces de Aanmoedigingsprijs.

Samen realiseren pact geeft impuls digitale dienstverlening, 29 januari 2019
De 100.000+ gemeenten, het ministerie van BZK en de VNG hebben afgesproken dat zij nauw gaan samenwerken bij de verbetering van de digitale dienstverlening.

Politie waarschuwt voor criminelen die WhatsApp-codes vragen, 29 januari 2019
De gekaapte accounts worden gebruikt voor het plegen van fraude. De criminelen benaderen het slachtoffer bijvoorbeeld over een advertentie die hij heeft geplaatst.

IT-uitgaven wereldwijd halen 3,8 biljoen dollar in 2019, 29 januari 2019
Het gaat om een stijging van 3,2 procent vergeleken met 2018. De overstap naar de cloud blijft een zeer belangrijke aanjager van uitgaven, volgens onderzoeker Gartner.

Facebook neemt wereldwijd extra verkiezingsmaatregelen, 29 januari 2019
Het techbedrijf zet onder meer in op het blokkeren en verwijderen van nep-accounts en het opsporen en verwijderen van mensen die kwaad in de zin hebben.

Eerste 5G-apparaten beginnen op te duiken, 28 januari 2019
De Chinese telecomfabrikant Huawei lanceert zijn eerste wifi-hotspot die via 5G verbinding kan maken met internet. Ook andere fabrikanten zijn druk met 5G-apparaten.

Politie wil regionale cybercrimeteams vergroten, 28 januari 2019
De regionale cybercrimeteams houden zich onder andere bezig met hacks, ransomware, DDos-aanvallen en naaktfoto’s die online zijn gestolen. De teams krijgen er mensen bij.

’Jongeren gaan laks om met privacy-gevoelige informatie’, 28 januari 2019
Uit onderzoek blijkt onder meer dat jongeren snel bereid zijn hun paspoort te laten scannen voor toegang tot evenmenten, iets waar kwaadwillenden misbruik van kunnen maken.

Taskforce wil legitimatieplicht voor versturen postpakketten, 28 januari 2019
Volgens de Taskforce Brabant-Zeeland zou de legitimatieplicht nodig zijn om de online drugshandel tegen te gaan. Tweede-Kamerlid Van Dam (CDA) schaart zich achter het plan.

PvdA stelt Kamervragen over Big Brother Award voor KvK, 28 januari 2019
PvdA-Kamerlid Moorlag wil onder meer weten of staatssecretaris Keijzer (EZK) de wettelijke verplichting van de KvK om bepaalde gegevens te verstrekken wil beperken.

‘We moeten ons schamen voor het aantal vrouwen in ICT’, 24 januari 2019
Lotte de Bruijn, directeur Nederland ICT, maakt zich zorgen over het lage percentage vrouwen dat werkzaam is in de ICT en het aantal vrouwen dat een ICT-opleiding volgt.

Amerikaanse overheid moet dns-records domeinen controleren, 24 januari 2019
Aanleiding is berichtgeving dat aanvallers wereldwijd de dns-instellingen van domeinen van bedrijven en overheden hebben aangepast om zo gegevens te stelen.

'Details over cyberspionage door China niet openbaar', 24 januari 2019
Dat heeft minister Blok (BZ) laten weten op vragen van PvdA-Kamerlid Ploumen. Die wilde onder meer weten welke maatregelen zijn getroffen om spionage tegen te gaan.

Verenigde Staten vragen uitlevering Huawei-CFO , 24 januari 2019
De topvrouw van het Chinese Huawei, Meng Wanzhou, wordt al sinds december vastgehouden op verdenking van het schenden van het handelsembargo aan Iran.

EU dwingt KvK tot gratis toegang Handelsregister, 23 januari 2019
Een en ander is mogelijk geworden dankzij een herziening van de nieuwe Europese Public Sector Information (PSI) Directive, ofwel de Hergebruikrichtlijn.

UWV verkiest vooralsnog DXC-consortium boven IBM, 23 januari 2019
De keus is verrassend omdat IBM jarenlang de datacenterdienstverlener van het UWV was. Het UWV gaat nu na of DXC de migratie ook daadwerkelijk kan uitvoeren.

Google-zus bouwt fabriek voor zelfrijdende wagens, 23 januari 2019
De fabriek wordt gebouwd door Waymo, een dochterbedrijf van het Alphabet-concern dat ook Google omvat. De staat Michigan pompt 8 miljoen dollar in het project.

Consumenten verwachten dat ze in 2030 huisrobots bezitten , 23 januari 2019
Uit onderzoek onder 1000 Amerikaanse volwassenen blijkt verder dat 51 procent tegen die tijd denkt te reizen met een hyperloop en 38 procent met een luchttaxi.

Grensoverschrijdend uitwisselen medicatierecept in EU, 23 januari 2019
Het initiatief maakt deel uit van een richtlijn uit 2011 die het mogelijk moet maken om gezondheidsgegevens op een efficiënte en interoperabele manier uit te wisselen.

Canadese overheid lekt data 45.000 mensen via e-mail, 23 januari 2019
De gegevens waren van mensen met een handicap die financiële ondersteuning van de provincie Ontario ontvangen. Het gaat om naam, e-mailadres en identificatienummer.

Kamer van Koophandel wint 'privacyprijs' Big Brother Awards, 23 januari 2019
De Kamer van Koophandel krijgt de prijs voor het doorverkopen van persoonsgegevens van ondernemers aan derden. Onder anderen ZZP'ers worden hier de dupe van.

Kabinet pompt 90 miljoen euro in e-health, 22 januari 2019
Met deze stimuleringsregeling wil het kabinet uiteindelijk bereiken dat ouderen met een chronische ziekte of beperking langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

'Facebook test lasers voor satellietsysteem', 22 januari 2019
Door gebruik te maken van lasers kan er veel meer data worden uitgewisseld dan met bijvoorbeeld radiogolven. Ook is het minder gevoelig voor hackers.

Onderzoek: Zes op de tien dronevliegers vreest misbruik, 22 januari 2019
Misbruik wordt gezien als grootste belemmering, Toch wordt het monitoren van dronevluchten door de ondervraagden niet als oplossing gezien voor het misbruik.

‘College moet duidelijkheid geven over wifitracking’, 22 januari 2019
GroenLinks in de gemeente Haarlemmermeer denkt te weten dat in een Hoofddorps winkelcentrum wifitracking plaatsvindt en wil dat het college zich uitspreekt.

Google krijgt boete van 50 miljoen euro voor overtreden AVG, 22 januari 2019
Volgens de Franse privacytoezichthouder CNIL gaat Google onder meer de mist in bij het verwerken en opslaan van gegevens voor het personaliseren van advertenties.

Facebook financiert ethisch onderzoek naar AI, 21 januari 2019
Het geld (6,5 miljoen euro) dat Facebook financiert dient om onderzoek te doen naar de veiligheid, eerlijkheid, privacy en transparantie van kunstmatige intelligentie.

Ruim 46.000 mobiele zendmasten in Nederland, 21 januari 2019
Vergeleken met een jaar eerder zijn er volgens het Antennebureau 1047 antenne-installaties bijgekomen. Met name het aantal LTE(A) antenne-installaties steeg snel.

‘Apple voldoet niet aan Europese privacyregels’ , 21 januari 2019
Volgens de Oostenrijkse privacy-voorvechter Max Schrems voldoen ook Amazon, Netflix, Spotify en YouTube niet aan de Europese privacyregelgeving (AVG/GDPR).

Politie: 'Controleer regelmatig je wachtwoorden', 21 januari 2019
Aanleiding is de verzameling van 773 miljoen wachtwoorden en 21 miljoen wachtwoorden die op internet circuleren en die voor een bedrag van 45 dollar worden aangeboden.

Elf EU-landen toch tegen 'linktaks' en 'uploadfilter', 21 januari 2019
De landen vinden dat de omstreden Artikelen 11 en 13 niet genoeg doen om de rechten van gebruikers te beschermen en willen verschillende aanpassingen in het voorstel.

'Britse overheid ziet Huawei nog steeds als veiligheidsrisico', 18 januari 2019
Ondanks verschillende aanpassingen zijn de Britten nog niet tevreden over het Chinese techbedrijf. Britse ambtenaren buigen zich nu over vervolgstappen.

'Handel in persoonlijke data moet stoppen', 18 januari 2019
De woorden zijn afkomstig van Apple-CEO Tim Cook. Hij vindt het tijd om het recht op privacy te verdedigen en om dat te bereiken wil hij actie op federaal niveau.

Rijksoverheid investeert grootschalig in laadpunten , 18 januari 2019
Er zijn contracten afgesloten voor het plaatsen van 2000 laadpalen voor het rijkswagenpark. De palen zijn geschikt voor alle elektrische auto’s en laadpassen.

Singapore legt boete op van 647.000 euro voor groot datalek, 18 januari 2019
Het datalek zorgde ervoor dat de gegevens van 1,5 miljoen mensen werden gestolen, waaronder gevoelig materiaal. Het lek was mogelijk door beveiligingsmissers.

Minister: politie zal computers niet zomaar binnendringen, 18 januari 2019
Volgens minister Grapperhaus geldt de bevoegdheid om een "geautomatiseerd werk" binnen te dringen vooral als er sprake is van een dringend opsporingsbelang.

ICT-branche vreest chaotische Brexit én hoge boetes, 17 januari 2019
De Brexit treft ook bedrijven die persoonsgegevens in het VK hebben staan. Nederland ICT wil een overgangsregeling van minimaal vijftien maanden.

Genomineerden Nederlandse Privacy Awards 2019 bekend , 17 januari 2019
Er zijn zeven projecten geselecteerd uit bijna twintig aanmeldingen. De awards worden op 28 januari tijdens de Nationale Privacy Conferentie uitgereikt.

Europese digitale infrastructuur verdubbelt komende 5 jaar, 17 januari 2019
Dat blijkt uit de Outlook 2019 van de Digital Gateway to Europe. Met name ontwikkelingen rond kunstmatige intelligentie, cloud en Internet of Things zorgen voor de groei.

Politie: kunstmatige intelligentie vergroot onze slagkracht, 17 januari 2019
KI kan tijdrovend politiewerk automatiseren en bij moeilijke taken ondersteunen. Er wordt onder meer gewerkt aan een chatbot die mensen helpt die online een aangifte doen.

EC schakelt Belgisch bedrijf in voor ethisch hacken , 17 januari 2019
De EC gaat ethische hackers financieel belonen als ze problemen ontdekken in open source software. Het Belgische Intigriti beheert het bug bounty programma.

'Kritiek op capaciteit Cyber Commando is ongefundeerd', 16 januari 2019
Onlangs spraken critici van een 'onzichtbaar cyberleger' en stelden dat het DCC mensen tekort komt en het onduidelijk is wat de eenheid nu precies kan, mag en wil.

Nederland en VS organiseren techsummit in Den Haag, 16 januari 2019
De Global Entrepreneurship Summit moet ondernemers verbinden met investeerders en beleidsmakers om zo technologie in vijf innovatieve sectoren te stimuleren.

Stimuleringsprogramma EU om oplossing achterstand AI, 16 januari 2019
Het programma van de EU, Noorwegen en Zwitserland moet de achterstand ten opzichte van China en de VS op het gebruik van AI inlopen. Er is 20 miljard euro beschikbaar.

Scanauto moet parkeercontrole in Rijswijk slimmer maken, 16 januari 2019
De scanauto, uitgerust met camera’s en GPS op het dak, maakt meer dan duizend scans per uur waardoor de parkeercontroles veel efficiënter worden.

Politie deed 219 onderzoeken naar 'lekagenten', 16 januari 2019
Van de 219 gevallen ging het in 40 gevallen om vermoedens van lekken naar criminelen en 179 keer naar niet-criminelen. In de meeste gevallen gaat het om onoplettendheid.

Gezichtsherkenning is een doos van Pandora, 15 januari 2019
Geautomatiseerde gezichtsherkenning moet streng gereguleerd worden, betoogt Berber Brouwer. Anders is het straks te laat.

Geen operaties ziekenhuizen Alkmaar en Den Helder ICT-storing, 15 januari 2019
,,Wij kunnen sinds vanmorgen vroeg niet bij onze patiëntendossiers, dus alle geplande operaties en afspraken zijn afgelast", laat een woordvoerster weten.

Rechter: 'Ontgrendelen met vingerafdruk niet afdwingbaar', 15 januari 2019
Een federale rechtbank in de VS vindt dat mensen die aanwezig zijn bij een huiszoeking niet gedwongen kunnen worden om elektronische apparaten te ontgrendelen.

Kabinet komt met visie over online ID voor elke Nederlander, 15 januari 2019
Persoonsgegevens die voor de online identiteit worden gebruikt zullen in een 'digitale kluis' worden opgeslagen. De visie van het kabinet is te verwachten voor april.

Franse paspoortfabrikant gaat er met data Filipijnen vandoor, 15 januari 2019
Het contract met de Filipijnse overheid werd beëindigd en de niet nader genoemde Franse fabrikant zou de fysieke database hebben meegenomen.

Telecoms VS onder vuur voor verkopen locatiegegevens, 15 januari 2019
De Amerikaanse telecoms verkochten de gegevens door aan premiejagers. De bedrijven beloven voor de tweede keer in een jaar tijd dat ze het nooit meer zullen doen.

Prins Constantijn dreigt met vertrek bij StartupDelta, 14 januari 2019
Hij stapt waarschijnlijk in juli op als startupambassadeur. Hij is ontevreden over het startupbeleid van de overheid en het ambitieniveau van betrokken partijen.

Noord-Brabant gaat ICT-beheer uitbesteden, 14 januari 2019
Met de outsourcing verwacht de provincie een efficiëntere digitale werkomgeving terug te krijgen waarmee sneller is in te spelen op (technologische) veranderingen.

Consumenten ongerust over beveiliging op IoT-apparaten, 14 januari 2019
Consumenten geven aan dat zij bereid zijn om meer te betalen als daarmee de beveiliging van persoons- en privacygegevens op IoT-apparaten beter gewaarborgd is.

Provincie Zuid-Holland gaat e-bikes volgen, 14 januari 2019
Dankzij een tool kunnen gebruikers en beheerders de fietsen volgen. Het helpt diefstal voorkomen, maar kan ook nuttige data opleveren voor bezorgdiensten en overheden.

Amerikaanse stad valt terug op papier door ransomware, 14 januari 2019
De ransomware-aanval zorgde ervoor dat servers in het stadhuis werden uitgeschakeld. Vanwege de infectie werd besloten om het internet voor alle afdelingen uit te schakelen.

Zwitserse spoorwegen wil vliegende taxi's, 14 januari 2019
De bemande drones moeten reizigers vanaf een station naar hun eindbestemming brengen. De drones zijn elektrisch aangedreven en maken weinig geluid.

Kilometers dossiers van patiënten en veel vragen, 11 januari 2019
De curatoren kunnen het Slotervaartziekenhuis niet sluiten. Grootste zorg: „kilometers” patiëntendossiers vol met foto’s, brieven en zelfs stukjes weefsel.

Ambtenaar grootste gevaar voor digitale veiligheid, 11 januari 2019
Tussen oktober 2017 en juli 2018 zijn er 429 veiligheidsincidenten bij gemeenten met de ICT-infrastructuur gemeld. De helft daarvan is (onbewust) veroorzaakt door ambtenaren.

China stelt (censuur)regels op voor blockchain , 11 januari 2019
Door het opstellen van regels wil de overheid de ontwikkeling van blockchain 'gezond en ordelijk' laten verlopen. Overtreders kunnen beboet of vervolgd worden.

JenV stelt camerascan beschikbaar voor ondernemers, 11 januari 2019
Op deze manier wil het ministerie de kwaliteit van de beelden van camerasystemen verbeteren. Veel beelden zijn nu ongeschikt voor het opsporen voor verdachten.

'Google mag recht om vergeten te worden tot EU beperken', 11 januari 2019
Google ging in beroep tegen een boete van de Franse databeschermingsautoriteit CNIL en advocaat-generaal Maciej Szpunar schaart zich in dezen achter Google.

Extra meldplicht bij ernstige digitale incidenten, 11 januari 2019
De aanbieders moeten een cyberincident opgeven bij zowel het Agentschap Telecom als het Nationaal Cyber Security Centrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Google mag bankgegevens Europeanen bekijken, 10 januari 2019
De vergunning om de gegevens de bekijken, is afgegeven in Litouwen. Bedrijven met een Litouwse vergunning mogen ook in andere EU-landen die vergunning gebruiken.

'Nieuwe Wet open overheid stap in goede richting', 10 januari 2019
De Open State Foundation is overwegend positief, maar ziet nog wel graag garanties dat de informatie die dankzij deze wet openbaar komt ook goed bruikbaar is.

Cambridge Analytica krijgt boete voor negeren dataverzoek, 10 januari 2019
Hoogleraar David Carroll vroeg Cambridge Analytica in 2017 om alle persoonlijke data die het bedrijf over hem had. Het bedrijf weigerde dat. Carroll diende een klacht in.

Minister komt met reactie op verplichte dna-afname na oproep, 10 januari 2019
De reactie van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wordt later dit jaar verwacht. De De Nederlandse Orde van Advocaten ziet op voorhand niets in de plannen van de minister.

Wilma Haan nieuwe directeur Open State Foundation, 9 januari 2019
Ze volgt Arjan El Fassed op, die sinds 2013 aan het roer stond van de organisatie en in juli vorig jaar overstapte naar Google. Tom Kunzler wordt adjunct-directeur.

Hengelo gaat bezoekers binnenstad via wifi-tracking tellen, 9 januari 2019
In december was de AP kritisch over het gebruik van wifi-tracking door gemeenten, maar Hengelo gaat toch van start. Ook GroenLinks is kritisch.

'Heerhugowaard moet gegevens burgers beter beschermen’ , 9 januari 2019
Uit het rapport van de rekenkamer blijkt onder meer dat de AVG nog niet helemaal duidelijk op het netvlies van de medewerkers van het sociaal domein zit.

'Aangiftes en meldingen cybercrime sneller opgepakt', 9 januari 2019
Volgens politiechef Oscar Dros werken het OM en politie-eenheden steeds beter samen met partners om meer inzicht te krijgen in de complexere vormen van cybercrime.

Frankrijk investeert 25 miljoen euro in nieuwe supercomputer , 9 januari 2019
De supercomputer kan onder meer gebruikt worden voor berekeningen rond klimaatverandering, maar ook voor onderzoek naar kunstmatige intelligentie.

Student gearresteerd na hack Duitse politici en beroemdheden, 9 januari 2019
Volgens de politie was de man zich niet bewust van de gevolgen van zijn daden. De student handelde alleen, uit woede om een aantal uitspraken van zijn slachtoffers.

Blockchain niet praktisch nuttig, aldus McKinsey, 8 januari 2019
In blockchain is al vele miljarden dollar geïnvesteerd, maar toch ontbreekt het nog altijd aan bewijs voor een praktische en schaalbare toepassing van blockchain.

Privacy First pleit voor PSD2-me-niet-register, 8 januari 2019
De nieuwe Europese wetgeving besteedt onvoldoende aandacht aan de bescherming van bijzondere persoonsgegevens in transactiedata.

‘Europese PSD2-wetgeving zet privacy onder druk’, 8 januari 2019
In Nederland wordt PSD2 van kracht. Met deze nieuwe Europese bankenwet kunnen consumenten hun bankgegevens delen met andere partijen dan hun eigen bank.

NSA lanceert in maart gratis reverse engineering tool, 8 januari 2019
De Amerikaanse geheime dienste NSA zal tijdens de aankomende RSA Conferentie in maart een gratis reverse engineering tool lanceren, zo is bekendgemaakt.

Centric stoot corporatietak af aan TSS, 8 januari 2019
Een overname hing al enige tijd in de lucht, al ontkende de automatiseerder eerder nog dat het een koper zocht voor zijn volkshuisvestingactiviteiten.

I-Interim Rijk afgelopen jaar gegroeid met 27 procent, 7 januari 2019
I-Interim Rijk is opgezet om het opdrachtgeverschap bij rijks-IT-projecten te versterken en volgens directeur Araaf Razab-Sekh slaat het concept aan.

Minder nieuwe laadpalen in Nederland voor elektrische auto's, 7 januari 2019
Afgelopen jaar steeg het aantal palen met 9 procent, het jaar ervoor nog met 26 procent. In totaal zijn er nu ruim 72.500 publieke en semi-publieke oplaadpunten.

CBS: zes procent Nederlanders zit nooit op internet, 7 januari 2019
De groep die nooit op internet zit wordt wel steeds kleiner. In 2012 had 10 procent nog nooit gebruik gemaakt van internet. Het gaat veel om ouderen, vaak laagopgeleid en vrouw.

UWV traint 900 managers in veilig omgaan met gegevens, 7 januari 2019
De training was nodig om ervoor te zorgen dat medewerkers op een veilige manier omgaan met gegevens. Vorig jaar kreeg het UWV te maken met tientallen datalekken.

Herkomst gestolen gegevens Duitse politici nog onbekend, 7 januari 2019
Volgens het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik is er op dit moment geen bewijs dat er sprake is van een succesvolle aanval op Duitse overheidsnetwerken.

Duitse politici willen reorganisatie IT-dienst na hack, 7 januari 2019
Politici zijn verbaasd dat gestolen gegevens dagenlang op het net worden gepresenteerd en de bevoegde autoriteit niets deed om de slachtoffers te informeren en te beschermen.

Verkeersovertreders bijvangst uitwisseling passagiersgegevens, 4 januari 2019
Met de API-gegevens kan de Marechaussee kijken of iemand aan boord van een vlucht in verschillende opsporingsregisters voorkomt of op verschillende watchlists staat.

Epoch III voor gps, 4 januari 2019
Gps was in het nieuws omdat de luchtvaart in Finland last had van ernstige onderbrekingen tijdens een grote NAVO-oefening. Oorzaak: stoorzenders vanuit Rusland.

Snel helderheid over de inzage in medisch dossiers, 4 januari 2019
Het is een groot goed dat personeel in de zorg direct kan inloggen in het medisch dossier van burgers. Een deel van dit werk heeft een acuut karakter.

‘Gegevens Duitse politici op internet na datalek’, 4 januari 2019
De persoonlijk informatie van Bondsdagleden, van telefoon- tot rekeningnummers, wordt via een Twitterprofiel openbaar gemaakt.

Bewaartermijn voor loggegevens medische dossiers, 3 januari 2019
De zorginstellingen komen er niet uit. Het ministerie van volksgezondheid stelt daarom samen met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nu zelf regels op.

Water bij de wijn bij Wet open overheid, 3 januari 2019
Overheden hoeven onder de aankomende Wet open overheid (Woo) geen registers op te gaan tuigen met alle ingekomen en uitgaande stukken.

Machine vervangt mens niet, concludeert Wereldbank, 3 januari 2019
De opkomst van automatisering bij bedrijven heeft tot nu toe een verwaarloosbaar effect op de hoeveelheid banen in de wereld.

Prins Constantijn met 50 startups naar CES 2019, 3 januari 2019
Startup-ambassadeur Prins Constantijn van Oranje reist met vijftig Nederlandse startups naar de Consumer Electronics Show (CES) 2019 in Las Vegas.

Face-ID smartphone eenvoudig te kraken met foto, 3 januari 2019
De Nederlandse Consumentenbond testte de gezichtsherkenningsfunctie van 110 toestellen. 42 toestellen bleken met een goede foto te ontgrendelen.

Gemeenten lam door hardwarestoring De Connectie, 3 januari 2019
De gemeenten Arnhem, Renkum en Rheden hebben sinds woensdag 2 januari 2019 last van een ict-storing die wordt veroorzaakt door een hardwareprobleem bij De Connectie.

Kamervragen over capaciteit Defensie Cyber Commando, 31 december 2018
Aanleiding is een recent bericht in het NRC dat het DCC mensen tekort komt en onduidelijk is wat het nu precies kan, mag en wil

Zorg zoekt naar 'duurzaam informatiestelsel', 31 december 2018
Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport werkt samen met bestuurders uit het zorgveld aan het opstellen van standaarden voor de uitwisselingen van patiëntgegevens.

EU start programma’s voor open source-projecten, 31 december 2018
Het gaat onder meer om 7-zip, Notepad++ en Drupal. Het melden van een bug of kwetsbaarheid levert maximaal 90.000 euro op.

De nieuwe wet voor mensen met schulden is uitgesteld, 31 december 2018
De Wet vereenvoudiging beslagvrije voet zou per 1 januari 2019 ingaan, maar wegens ICT-problemen bij onder andere­­ de Belastingdienst gaat dat niet door.

Weer onderzoek naar sjoemelsoftware in diesels van VW, 24 december 2018
Het bedrijf uit Wolfsburg zou opnieuw ontoelaatbare software hebben ingebouwd die dieselmotoren schoner doen lijken dan ze zijn.

HPE-consortium trekt zich terug bij Defensie, 24 december 2018
Het consortium IBM/Atos is als enige overgebleven in de aanbesteding voor de vernieuwing en vervanging van de it-infrastructuur bij Defensie.

'Verplichte digitale uitwisseling van patiëntengegevens', 21 december 2018
Door gebrekkige elektronische uitwisseling van gegevens worden nu vermijdbare fouten gemaakt. Dat zegt minister Bruins, die voorstander is van verplichte uitwisseling.

'Rijden met navigatie wordt verplicht onderdeel rijexamen', 21 december 2018
Vanaf maart 2019 moeten kandidaten verplicht afrijden op aanwijzingen van het navigatiesysteem, in plaats van dat de leerling de orders van de examinator opvolgt.

Britse rechtbank: Uber-chauffeurs zijn werknemers , 21 december 2018
Waar de zaak vooral om draait is om wat Uber verplicht is om te doen. Als het bedrijf zijn chauffeurs op zelfstandige basis aan zich bindt, dan heeft het een minimum aan verplichtingen.

Lancering Belgische overheidsapp uitgesteld , 21 december 2018
De app die alle informatie over onder meer pensioenen en belastingen moet samenbrengen, had voor het eind van dit jaar gelanceerd moeten worden. Dat is niet gelukt.

Kentekengegevens vanaf 1 januari 4 weken lang opgeslagen, 21 december 2018
Het gaat dan om kenteken, locatie, tijdstip en foto van voertuigen die in een kentekenregister worden opgeslagen. Privacyorganisatie Privacy First is tegen opslag van gegevens.

VS en VK beschuldigen China van hackaanvallen, 21 december 2018
Chinese hackers zouden uit naam van de overheid opereren. Ze zouden zich focussen op het stelen van gevoelige commerciële data in Europa, Azië en de Verenigde Staten.

D66: wet voor 'schimmig' hacken door staat , 20 december 2018
D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil dat een onafhankelijke commissie meekijkt als overheden zogenoemde zero day-bugs in software gebruiken om computers te kraken.

Prorail test autonoom rijdende treinen, 20 december 2018
Er worden momenteel testritten uitgevoerd op de Betuwelijn. In 2019 breidt de spoornetbeheerder de test uit naar Groningen, waar een personentrein autonoom gaat rijden.

Fiscus moet stoppen met BSN in btw-identificatienummer, 20 december 2018
Doordat het Burgerservicenummer onderdeel van het btw-identificatienummer is, wordt het BSN van ZZP'ers zo breed bekend, waardoor ze risico op identiteitsfraude lopen.

Europees diplomatiek postverkeer gehackt, 20 december 2018
De beveiliging van de interne communicatie van de Europese Unie heeft gefaald. Waarschijnlijk heeft China jarenlang meegelezen met Europese diplomaten.

Afluisterpark veiligheidsdiensten verhuist naar buitenland, 20 december 2018
De schotels waarmee satellietcommunicatie wordt onderschept staan de geplande introductie van een 5G-netwerk voor consumenten in de weg.

'Nederlander verwacht en bereid data te delen' , 19 december 2018
40 procent is bereid is persoonlijke gegevens te ruilen voor gratis online diensten, 49 procent verwacht persoonlijke gegevens te moeten delen om te krijgen wat men wil.

Uber mag weer met zelfrijdende auto's de weg op, 19 december 2018
Negen maanden geleden raakte een zelfrijdende auto van Uber betrokken bij een dodelijk ongeval. Nu is er toestemming om weer zelfrijdende auto's te testen op de openbare weg.

Londense politie test gezichtsherkenning in Westminster, 19 december 2018
Voorbijgangers in Soho, Piccadilly Circus en Leicester Square worden gemonitord. Vervolgens wordt hun gezicht met een database van 1600 gezochte personen vergeleken.

'Vooral Instagram zorgde voor Russische inmenging', 19 december 2018
Twee rapporten geven meer inzicht in de manier waarop de Russen handelden. De beïnvloeding waardoor Trump aan de macht kwam, kwam vooral via het medium Instagram.

Japan steekt ruim tweehonderd miljard in (cyber)leger, 19 december 2018
Japan is onder meer beducht voor de Chinese suprematie op het gebied van elektronische oorlogsvoering, waardoor dat land commando- en controlesystemen kan platleggen.

Frankrijk voert taks voor Google en Facebook in, 18 december 2018
Het land is al jaren kritisch op het schuiven door techbedrijven met inkomsten naar landen waar de bedrijven weinig winstbelasting betalen. De maatregel zou vanaf volgend jaar ingaan.

AP onderzoekt verkoop persoongegevens door sportbonden, 18 december 2018
De Autoriteit Persoonsgegevens KNLTB onderzoekt of de tennisbond de gegevens van zijn leden heeft doorverkocht, zonder dat zij daarvan op de hoogte werden gesteld.

V-ICT-OR maakt blauwdruk voor Vlaamse smart city , 18 december 2018
V-ICT-OR heeft een referentiearchitectuur ontwikkeld voor de ideale smart city. Lokale besturen kunnen aan de hand van de blauwdruk de situatie van hun gemeente in kaart brengen.

'Uber-chauffeurs handelen in inloggegevens', 18 december 2018
Volgens AT5 zouden Uberchauffeurs voor bedragen van 75 tot 125 euro per week hun inloggegevens voor Uber verpachten. De zender keek mee in chatgroepen in de app Telegram.

Tijdens de feestdagen klikken we 39% vaker op spam, 18 december 2018
Spamcampagnes, met name tijdens de feestdagen, maken vaak gebruik van e-mails die zich voordoen als meldingen over de bezorging van pakketten of facturen van webwinkels.

Senaat tegen inzage in medische dossiers door verzekeraars, 17 december 2018
Twee jaar geleden ging de Tweede Kamer al wel akkoord met het plan, waardoor zorgverzekeraars voor inzage geen toestemming aan de patiënt hoeven te vragen.

Nederlandse zorginstellingen doelwit van phishingaanvallen, 17 december 2018
Zorginstellingen krijgen het advies om hun medewerkers te waarschuwen, bijvoorbeeld via een bericht op het intranet. Verschillende instellingen hebben de mails ontvangen.

Belgisch postbedrijf levert pakjes ín huis, 17 december 2018
Wanneer de koerier op de deurbel duwt, rinkelt niet alleen de bel maar ook de smartphone van de klant. Die kan besluiten om de deur te openen. Het gaat om een experiment.

'Overheid mist ICT-kansen door focus op kosten' , 17 december 2018
Dat ICT bij de overheid vooral gezien wordt als kostenpost heeft volgens staatssecretaris Knops te maken met de hoge investeringskosten, maar ook aan het gebrek aan kennis.

Belgische start-up levert emotieherkenning aan Franse politie, 17 december 2018
De camera gaat in real time beelden analyseren met behulp van machine learning en kunstmatige intelligentie. De start-up zou een half miljoen euro per jaar ontvangen.

Digitale Inclusie: Iedereen moet kunnen meedoen, 17 december 2018
Het kabinet heeft een aantal hoofddoelen bepaald die ervoor moeten zorgen dat iedereen mee kan doen in de digitale samenleving. Ook de mensen die extra hulp nodig hebben.

App ‘Voordat het nieuws was’ wint Open Stateninformatie, 14 december 2018
De winnende toepassing maakt de relatie tussen de actualiteit en de politieke oorsprong zichtbaar en daagt inwoners uit om zich in de politieke discussie te verdiepen.

'Vlaanderen moet invoering slimme meters uitstellen', 14 december 2018
De Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop pleit voor uitstel omdat een centraal datasysteem problemen blijft vertonen. De installatie zou op 1 januari 2019 beginnen.

CBS test volgen van deelnemers met smartphone-app, 14 december 2018
Door het volgen werd gekeken hoeveel locaties deelnemers bezochten, hoelang ze in de auto zaten of hoeveel kilometers ze fietsten. Volgens het CBS is de privacy goed geregeld.

Overheid start campagne technologisch burgerschap, 14 december 2018
De campagne moet ertoe leiden dat mensen beter kunnen meepraten met discussies over de gevolgen van digitalisering. Onder meer over robots of 'slimme camera's'.

Grote steden stoppen met wifitracking vanwege privacy, 14 december 2018
De Autoriteit Persoonsgegevens zei eerder dat wifitracking illegaal was en niet in lijn is met de AVG. Bij wifitracking worden gebruikers via hun smartphone gevolgd door de stad.

Campagne tegen nepnieuws rond verkiezingen, 13 december 2018
De campagne moet Nederlanders helpen betrouwbare berichtgeving van desinformatie te onderscheiden bij de aanloop naar de verkiezingen die in 2019 plaatsvinden.

Toezichthouder ontving bijna 10.000 klachten in 2018, 13 december 2018
De meeste klachten die binnenkwamen bij de Autoriteit Persoonsgegevens gingen over zakelijke dienstverleners, IT-bedrijven en de overheid. De AP is 11 onderzoeken gestart.

Blockchain laat Antwerpenaar eigen identiteit beheren , 13 december 2018
Het project zit nog in een vroege fase. In de loop van 2019 zal de stad een eerste usecase uittesten waarbij het verhuisproces (een adreswijziging) wordt uitgeprobeerd.

Nederlandse scholen voelen niets voor mobieltjesverbod, 13 december 2018
De smartphone kan worden ingezet in het onderwijs, zeggen de meeste Nederlandse scholen, en scholieren moeten leren ermee om te gaan. In Frankrijk geldt wel een verbod.

'Hard bewijs dat Chinese techgiganten spioneren is er niet', 13 december 2018
Sico van der Meer, onderzoeker bij Instituut Clingendael, vindt dat we niet te snel achter de VS moeten aanrennen en Chinese technologiebedrijven moeten weren.

Gelieve niet te storen tijdens het afluisteren, 13 december 2018
Nederlandse inlichtingendiensten kunnen in Burum geen satellieten meer afluisteren als het 5G-netwerk straks draait. De MIVD-directeur weert zich tegen de telecomlobby.

'Betaalpas kan functie contant geld niet altijd vervangen', 12 december 2018
Dat heeft minister Hoekstra van Financiën laten weten. Hij vindt onder meer dat contant geld een goed alternatief blijft in situaties waarin het elektronisch betalen niet werkt.

'VS overwegen maatregelen tegen Chinese hackaanvallen', 12 december 2018
De Amerikaanse overheid zou onder meer vertrouwelijke onderzoeksdocumenten over de cyberaanvallen openbaar willen maken, om zo informatie hierover breder te delen.

Het BIT wast niet meer wit, 12 december 2018
René Veldwijk vindt dat het Bureau Ict Toetsing een verkeerd advies geeft en bovendien voor de Tweede Kamer onbruikbaar. Alles draait daarbij om het ICT-programma Pgb 2.0.

'Privacy belangrijkste reden om tegen Wiv te stemmen', 12 december 2018
Uit onderzoek blijkt dat voorstanders van de 'sleepwet' veiligheid het belangrijkst vonden. Verder blijkt uit het onderzoek dat mannen vaker voor de Wiv stemden dan vrouwen.

'Bureau Krediet Registratie schendt Europese privacywet', 12 december 2018
Veel van de gegevens van het BKR zijn gratis in te zien, maar daar moet dan wel lang op gewacht worden. Tegen betaling worden de data meteen opgestuurd.

Europese Commissie pompt 16 miljoen in zorgrobotica, 12 december 2018
De Universiteit Twente leidt het project DIH-HERO (Digital Innovation Hubs in Healthcare Robotics). Ook het Belgische onderzoekscentrum Imec is bij het project betrokken.

Rood licht voor migratieproject douanesystemen, 11 december 2018
Staatssecretaris Snel heeft het migratieproject Rehosting AGS/DTV bij de Belastingdienst na een testfase stopgezet. Dat gebeurt op advies van rijks-ict-waakhond Bureau ICT Toetsing.

AP controleert politieke partijen en zorginstellingen, 11 december 2018
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft bij gemeentelijke politieke partijen en zorginstellingen zoals bloedbanken en IVF-klinieken het privacybeleid opgevraagd.

Gemeenten kampen met vacatureproblemen, 11 december 2018
Het gaat met name om hbo- en wo-functies in de functiegebieden ‘Automatisering en ICT’, Ruimtelijke ordening en milieu’, ‘Bouw en civiele techniek’, ‘Financieel en economisch’.

Braindrain AI-talent voor het eerst gestaafd met harde cijfers, 11 december 2018
Toptalent vertrekt steeds vaker naar de Googles en Facebooks van deze wereld, maar ook naar China dat hard op weg is om wereldleider te worden in onderzoek naar AI.

Gelre ziekenhuizen getroffen door datalek patiëntgegevens, 11 december 2018
Een hacker heeft mogelijk gegevens van patiënten van de Gelre-ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen ingezien door een datalek.

IRMA is echt anders, 10 december 2018
Wat doe je als ouder als je kind van bijna 13, op het moment dat jij aan het werk bent, online een spel aanschaft dat alleen geschikt is voor kinderen van 18 jaar of ouder?

Nederlanders verdeeld over privacy in smart city, 10 december 2018
Mensen zijn vooral bang omdat ze niet weten wat er in hun gemeente gaande is op het gebied van technologie en smart cities. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Dell EMC

EU gaat Europese ai met miljarden ondersteunen, 10 december 2018
Om de ontwikkeling en het gebruik van ai in Europa te stimuleren, heeft de uitvoerende tak van de EU nu een gecoördineerd plan opgesteld.

Dutch Blockchain Coalition selecteert vijf werkvelden, 10 december 2018
Nederland moet in Europa in de voorhoede komen te staan op gebied van 'self-sovereign identity', logistiek, diploma's, onderwijscertificaten, pensioenen en subsidies.

ITU: Ruim helft wereldbevolking is online , 10 december 2018
De sterkste online groei werd gerapporteerd in Afrika, waar het percentage internetgebruikers steeg van 2,1 procent in 2005 tot 24,4 procent in 2018. In Europa was er weinig groei.

Britten gaan vaker 'sleepnetmethode' toepassen, 10 december 2018
De Britse inlichtingendienst GCHQ zegt dat het op grote schaal afluisteren nodig is, omdat spionage op individuele doelwitten door versleuteling van gegevens niet meer effectief is.

Nederland tegen EU-plan opvragen digitaal bewijsmateriaal, 10 december 2018
De Nederlandse minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid stemde tegen het voorstel omdat 'het de fundamentele burgerrechten kan aantasten', aldus het FD.

Europees wifi-geld voor 48 Nederlandse gemeenten, 10 december 2018
Er lagen 67 verzoeken uit Nederland. De komende twee jaar volgen nog drie aanvraagronden, waarvan de eerste begin 2019. De gemeenten krijgen 15.000 euro subsidie.

Politie in EU mag digitaal bewijs opvragen bij andere lidstaten, 10 december 2018
De maatregel zou nodig zijn om criminaliteit en terrorisme effectiever te kunnen bestrijden. Onder de nieuwe regels is geen tussenkomst van het OM in het betreffende land nodig.

BIT waarschuwt voor falen it-project DigiInhuur, 7 december 2018
DigiInhuur, het in aanbouw zijnde it-systeem voor de inhuur van externe medewerkers bij diverse Rijksoverheidsdiensten, dreigt te mislukken.

Innovatiebeleid overheid moet veranderen, 7 december 2018
Bedrijven kunnen subsidies krijgen voor innovaties. Dat geld gaat echter vooral traditionele bedrijven, die hun onderzoek inplannen en alles in eigen hand houden.

Microsoft-baas roept om regelgeving rond gezichtsherkenning, 7 december 2018
Hij vindt dat overheden en de tech-industrie moeten overgaan tot wetgeving en zelfregulering om de potentieel nadelige gevolgen zoveel mogelijk te beperken.

Fiscus, Facebook en KvK genomineerd voor Big Brother Award , 7 december 2018
De drie organisaties worden door Bits of Freedom gezien als grootste privacyschenders van dit jaar. Naast de publieksprijs is er ook nog een prijs vanuit de 'vakjury'.

Australië laat autoriteiten encryptie omzeilen , 7 december 2018
De wet geeft ordediensten de mogelijkheid om berichten via WhatsApp, Signal of andere platformen op toestellen van verdachten te onderscheppen, ook als ze geëncrypteerd zijn.

Ook België voert onderzoek naar Chinese Huawei , 7 december 2018
Huawei zou de deur voor de Chinese overheid en haar leger openzetten voor spionage, maar tot op heden bleef het bij verdachtmakingen, bewijzen zijn niet geleverd.

EU: Terroristische propaganda moet binnen een uur offline, 7 december 2018
Als providers de content niet binnen een uur offline halen, kunnen zij een boete van 4 procent van de jaaromzet tegemoet zien, aldus de EU-ministers van Justitie.

'Geen politieke inmenging bij arrestatie Huawei-CFO', 7 december 2018
De Canadese premier Justin Trudeau zegt dat zijn regering geen rol speelde bij de aanhouding van de topvrouw van Huawei. De topvrouw is onlangs in Vancouver opgepakt.

Gemeentesites nog altijd niet ingesteld op gehandicapten, 6 december 2018
Websites en apps van overheden moeten in 2021 ook toegankelijk zijn voor mensen met een auditieve, visuele, motorische of verstandelijke beperking of die kleurenblind zijn.

'Betaaldata zonder toestemming gedeeld door gat in nieuwe wet', 6 december 2018
Het gat in de Europese richtlijn PSD2 zorgt ervoor dat vertrouwelijke betaalgegevens van particulieren zonder toestemming in handen kunnen komen van derde partijen.

Kamer steunt initiatief 'digitale kluis' voor persoonsgegevens, 6 december 2018
Met de kluis kunnen burgers online persoonsgebonden informatie van verschillende overheidsinstanties bij elkaar bewaren. Burgers bepalen zelf wie toegang krijgt tot de kluis.

Dordts ziekenhuis test 'Tinder'-app voor roosters, 6 december 2018
In eerste instantie is de app beschikbaar voor openstaande functies op de afdelingen Spoedeisende Hulp en de Intensive Care van het Albert Schweitzerziekenhuis.

Politie zet cybervrijwilligers in op het dark web, 6 december 2018
Onder de vrijwilligers zitten onder meer ICT-consultants, een ICT-specialist van een bank, een gepensioneerde natuurkundige, een bio-informaticus en een kankeronderzoeker.

Pilot met gezichtsherkenning rondom het Witte Huis, 6 december 2018
De Amerikaanse geheime dienst onderzoekt of gezichtsherkenning kan helpen om bekende verdachten te identificeren als ze in de buurt van het Witte Huis komen.

BT verwijdert Huawei-apparatuur uit 4G-netwerk, 5 december 2018
Intern beleid is om Chinese apparatuur alleen op minder kritische plekken in het netwerk toe te staan. Bovendien is de Chinese fabrikant uitgesloten van levering van apparatuur voor BT’s 5G-netwerk.

Kabinet erkent gevaren voor privacy van Inlichtingenwet, 5 december 2018
De nieuwe Inlichtingenwet heeft meer impact dan het kabinet bij inwerkingtreding van de wet onderkende. De ministers Ollongren en Bijleveld komen met extra maatregelen.

Nog steeds geen akkoord over Europese 'digitaks' , 5 december 2018
Ondanks een Frans-Duits compromisvoorstel is er nog geen akkoord over de invoering van een 'digitaks' die ervoor moet zorgen dat ook internetgiganten meer belastingen gaan betalen.

'Burgerrechten slecht beschermd bij toepassen aftapwet', 5 december 2018
Volgens de blijkt dat de twee geheime diensten (AIVD en MIVD) de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv2017) nog niet goed uitvoeren.

D66 wil strengere regels voor verkoop spionagesoftware, 5 december 2018
D66 vindt het grootste gevaar van spionagesoftware dat het ingezet kan worden door landen om dissidenten, bloggers en mensenrechtenactivisten af te luisteren.

Honderden mensen slachtoffer van DigiD-phishing, 4 december 2018
In een phishingmail deden cybercriminelen zich voor als de overheid en verzochten ze de ontvangers om via DigiD in te loggen. In totaal trapten 361 mensen in de nepmail.

Investeringen in startups lopen terug, 4 december 2018
In de eerste drie kwartalen werd er ruim 10 procent minder geïnvesteerd dan in dezelfde periode vorig jaar. De investeringen liepen terug van 529 miljoen naar 473 miljoen euro.

Europa werkt aan vierde antitrustzaak tegen Google , 4 december 2018
De EU vraagt momenteel aan concurrenten van Google of de positie van de zoekgigant hun organisatie oneerlijk heeft behandeld, een mogelijke voorbode van een vierde boete.

100 gemeenten aangesloten op Informatie Knooppunt Zorgfraude, 4 december 2018
Het IKZ helpt gemeenten bij de uitwisseling van informatie met de ketenpartners in de strijd tegen zorgfraude. Het onderzoekt signaleert onder meer trends en ontwikkelingen.

Openbaar Ministerie wil af van briefgeheim op postpakketten, 4 december 2018
Het gaat om pakketten waar ze drugs of andere illegale goederen in verwachten. Het briefgeheim dat nu op de pakketten van PostNL rust, moet daarom worden opgeheven.

CDA: ook een kijkwijzer voor YouTube, 3 december 2018
Tweede Kamerlid Van der Molen vindt dat kinderen die filmpjes op het YouTube-platform kijken beter moeten worden beschermd tegen beelden met seks, geweld en grove taal.

Wifitracking aan banden gelegd door privacywaakhond, 3 december 2018
Volgens de AP mag het alleen met toestemming van betrokkenen, als het gaat om het uitvoeren van een overeenkomst of als er een gerechtvaardigd belang is.

Woningnetregio’s en corporaties schenden privacywet, 3 december 2018
Ze vragen inkomensverklaringen van woningzoekenden ver voordat ze een woning toegewezen krijgen. Volgens de AVG, de Europese Privacywet, mag dat niet.

'SamSam-gijzelsoftware treft tientallen Nederlandse bedrijven', 3 december 2018
De makers achter SamSam gaan geraffineerd te werk. Ze doen eerst goed onderzoek naar het slachtoffer. Pas daarna vergrendelen ze bestanden en eisen ze losgeld.

VNG verder met standaardiseren van processen, 3 december 2018
Standaarden sluiten goed aan bij samen organiseren, dat is ingezet om als gemeenten op het gebied van dienstverlening, werkprocessen en ICT meer samen te gaan ontwikkelen.

Beheer Digitale Stelsel Omgevingswet LV: gemeenten akkoord, 3 december 2018
Het gebruik van het DSO-LV is verplicht én noodzakelijk voor de uitvoering van de Omgevingswet. De Omgevingswet treedt op 1 januari 2021 in werking.

Dubbele decentralisatieparadox in gemeenteland, 30 november 2018
Door de schaalvergrotingen en door het decentralisatiebeleid zelf is de sturende en controlerende rol van de gemeenteraad verzwakt.

Ambtenaar 2.0 is dood, lang leve Ambtenaar 3.0!, 30 november 2018
Het klinkt mogelijk paradoxaal, maar die vergrijzing kan een interessante case zijn om Ambtenaar 3.0 tot volle wasdom te laten groeien.

Geen Nederlandse media meer op EU-nepnieuwslijst, 30 november 2018
De lijst kwam begin dit jaar in opspraak. Op de website EUvsDisinfo stonden meer dan 3500 artikelen met verondersteld nepnieuws, waaronder Nederlands artikelen.

'Nederland scoort goed op het gebied van open data', 30 november 2018
Dat blijkt het jaarlijkse rapport van het Europese Dataportaal. Nederland scoort met een gemiddelde van 73% volwassenheid goed, en behoort tot de groep ‘fast-trackers’.

Microsoft gaat slimme bril bouwen voor het Amerikaans leger , 30 november 2018
De zogenoemde mixed-reality-headsets kunnen gebruikt worden voor militaire trainingen en voor op het slagveld. Met de deal is een bedrag gemoeid van 480 miljoen dollar.

'Nederlander maandelijks zestig uur online op smartphone', 30 november 2018
Het aantal bedroeg in 2016 nog zo'n veertig uur per maand. Van de 61 uur per maand wordt 26 uur doorgebracht op Facebook en Google, blijkt uit het rapport.

'Russische hackersgroep valt Duitse overheid weer aan', 30 november 2018
Volgens Der Spiegel zou de hackersgroep het onder meer gemunt hebben op e-mailaccounts van parlementsleden, verschillende ambassades en de Duitse krijgsmacht.

Vlaamse Overheid bundelt gegevens in 'Mijn burgerprofiel' , 29 november 2018
Op dit moment bevat Mijn Burgerprofiel onder meer gegevens over diploma's, studietoelagen, kinderbijslag, woning, gezin en loopbaan. Het aantal diensten zal nog uitbreiden.

Zorgclub VS schrijft 2,65 miljoen patiënten over datalek, 29 november 2018
De databases bevatten onder meer naam, adresgegevens, geboortedatum, verzekeringsgegevens, medisch dossiernummer, rekeningnummer en behandeldatum.

UWV voorziet werkgeversportaal van eHerkenning, 29 november 2018
Met de stap om eHerkenning te gebruiken komt het UWV tegemoet aan klachten van de Autoriteit Persoonsgegevens om het werkgeversportaal beter te beveiligen.

VS werkt aan GDPR-light wetgeving , 29 november 2018
In de nasleep van de GDPR/AVG wordt er ook in Washington gewerkt aan een wet die bedrijven op de vingers tikt bij datamisbruik. Al gaat ze waarschijnlijk niet zo ver als in Europa.

Europese tech-CEO's waarschuwen voor braindrain , 29 november 2018
Dertig CEO's stellen dat Europese werknemers gemakkelijker uitbetaald moeten kunnen worden in aandelenopties. Die stap is noodzakelijk omdat anders talent verloren gaat.

Algoritme helpt overheid, maar regels ontbreken, 28 november 2018
Onder meer is er behoefte aan afspraken over de manier waarop algoritmes worden ingezet. Bijvoorbeeld over de inzichtelijkheid, transparantie en betrouwbaarheid.

Minister: privacywet AVG geldt niet voor overleden personen, 28 november 2018
Uitvaartorganisatie DELA nam sinds september standaard vingerafdrukken van overledenen af, ook al hadden nabestaanden hier geen toestemming voor gegeven.

Kamervragen over 'data-speurtocht' van Belastingdienst, 28 november 2018
Aanleiding is een recente gerechtelijke uitspraak dat de stichting Museumkaart gegevens over het museumbezoek van één van haar kaarthouders aan de Belastingdienst moet geven.

Sterke stijging van aantal gemelde datalekken in België, 28 november 2018
In 2017 ontving de Gegevensbeschermingsautoriteit in België 13 meldingen. Tot 21 november dit jaar werden er al 317 datalekken bij de toezichthouder gemeld.

Chaos dreigt door wildgroei drones, 28 november 2018
Om de droneswildgroei tegen te gaan wil de Europese Commissie volgend jaar met wetgeving harde maatregelen nemen. Tot nu toe ontbreken EU-regels en standaarden.

Boete van zes ton voor Uber na verzwijgen datalek, 27 november 2018
In 2016 werd Uber gehackt en kwamen miljoenen gegevens in 'verkeerde' handen. Uber betaalde 100.000 dollar zwijggeld en maakte verder geen melding van het datalek.

Consumentenbond dient klacht in bij AP over Google, 27 november 2018
Aanleiding voor de klacht is dat Google probeert om gebruikers van nieuwe Androidtelefoons de locatiegeschiedenis in te laten schakelen. "Niet goed", aldus de Consumentenbond.

Onderminister VS: 'Encryptie uitdaging voor wetshandhaving', 27 november 2018
Minister van Justitie Rod Rosenstein denkt dat encryptie handig kan zijn in de strijd tegen cybercrime, maar maakt zich zorgen over encryptie die niet kan worden doorzocht.

Downloadsnelheid: mobiel internet zit wifi op de hielen , 27 november 2018
Uit metingen in 80 landen blijkt dat mobiel internet al in 33 landen sneller is dan een wifi-verbinding. Tien jaar geleden was wifi overal nog sneller dan mobiel internet.

Licht op groen voor Europese wetenschapscloud, 27 november 2018
Het is de bedoeling om met de cloud onderzoek, wetenschap en innovatie een boost te geven. Het duurt nog tot 2020 voor de European Open Science Cloud van start gaat.

Overheid moet kwaliteit open data verbeteren, 27 november 2018
Bij het beschikbaar stellen van (open) data kan de overheid beter de nadruk leggen op de kwaliteit van deze data dan op de hoeveelheid. Aan het eerste schort het vaak.

Duitsland schaamt zich voor 4G, 26 november 2018
Mobiele netwerken in Duitsland hebben gebrekkige dekking en geven slechte verbindingen. Dit stelt minister Peter Altmaier van Economische Zaken in Duitsland.

Het CBS wordt één grote snoepwereld van data, 26 november 2018
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bouwt een applicatie waarmee het publiek via spraakassistenten als Siri, Alexa en Google Assistent toegang krijgt tot open data.

AP ontvangt 7000 klachten privacyschending, 26 november 2018
Bij een aantal van de klachten is een onderzoek naar mogelijke overtredingen ingesteld. Om hoeveel onderzoeken het gaat wil de toezichthouder niet kenbaar maken.

Duitse overheid stelt veiligheidsrichtlijnen voor routers op, 26 november 2018
Fabrikanten die in Duitsland een router verkopen, worden verplicht een aantal minimale veiligheidseisen door te voeren.

Britse Lagerhuis legt beslag op Facebook-documenten, 26 november 2018
Een commissie onderzoekt het privacybeleid van Facebook en de samenwerking met Cambridge Analytica. De documenten komen van een ander Amerikaans softwarebedrijf.

Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt voor AVG-scan, 23 november 2018
In de brief wordt geschermd met een bedrijfsbezoek door de AP en gedreigd met hoge boetes. Vervolgens wordt er tegen veel geld een "waardeloze" AVG-scan aangeboden.

VS roept bondgenoten op tot boycot Huawei , 23 november 2018
De Amerikanen zijn bang dat Chinese leveranciers, die vaak voortkomen uit staatsbedrijven, via hun netwerken en apparatuur informatie wegsluizen naar Peking.

Nederlandse rechter: mens is bestuurder in Tesla , 23 november 2018
De mens op de bestuurdersstoel en niet de automatische zelfbesturing is verantwoordelijk voor het rijden van een Tesla. Bellen tijdens het rijden is en blijft dan ook verboden.

Britse scholen en universiteiten melden 1100 datalekken, 23 november 2018
In Nederland ontving de Autoriteit Persoonsgegevens vorig jaar 10.000 meldingen van datalekken. Drie procent van de meldingen was afkomstig van onderwijsinstellingen.

NL-Alert verschijnt ook op vertrekborden bus, tram en metro, 23 november 2018
Oorspronkelijk werd het bericht alleen naar mobiele telefoons gestuurd. Om zoveel mogelijk mensen te informeren wordt de service uitgebreid naar aanvullende kanalen.

Duits onderzoek naar Facebook bijna afgerond , 23 november 2018
Mogelijk heeft Facebook zich in Duitsland schuldig gemaakt aan machtsmisbruik. Internetbedrijven zouden gebruikers dwingen in te stemmen met privacybeleid.

Amerikaanse post lekte gegevens 60 miljoen gebruikers, 22 november 2018
Door de kwetsbaarheid was het niet alleen mogelijk om gegevens van zakelijke USPS-klanten in te zien, ook konden gegevens van andere bedrijven worden opgevraagd.

Google eist transparantie van advertenties over EU-verkiezingen, 22 november 2018
Google komt ook met een openbaar overzicht waarin staat wie politieke advertenties heeft gekocht, op welke doelgroep ze gericht zijn en hoeveel voor de advertenties betaald is.

Lek in software Duitse id-kaart maakte fraude mogelijk, 22 november 2018
Onderzoekers ontdekten een kwetsbaarheid waardoor een aanvaller zich kon voordoen als een andere burger of bijvoorbeeld leeftijdscontroles kon omzeilen.

Facebook in beroep tegen Britse boete voor datamisbruik, 22 november 2018
De Britse Information Commissioner's Office legde Facebook in oktober een boete op van 560.000 euro. Maar Facebook vindt dat er geen bewijs is voor misbruik van data.

'Nederlandse overheid moet afzien van Chinese software', 22 november 2018
Een van de leveranciers van het nieuwe communicatiesysteem voor hulpdiensten is een dochter van het Chinese bedrijf Hytera Communicatio. GL en VVD maken zich zorgen.

BIT waarschuwt voor falende bouw pgb-systeem, 21 november 2018
Een van de twee onderdelen van het systeem is nog onvoldoende ontwikkeld. Volgens minister De Jonge (VWS) en de betrokken partijen wordt de soep niet zo warm gegeten.

Bodemdaling Nederland in beeld, 21 november 2018
Een team van onderzoekers heeft drie soorten geodetische data verwerkt in de bodemdalingskaart: satelliet-radar, GPS en zwaartekrachtmetingen.

'Privacyrisico’s bij gegevensbescherming MS Office', 21 november 2018
Microsoft Office ProPlus draait op ongeveer 300.000 werkplekken bij de ministeries, de Belastingdienst, de politie, de rechtspraak en zelfstandige bestuursorganen (ZBO's).

‘Droom van Nederland’ wint Digital Award 2018, 21 november 2018
‘Droom van Nederland’ is een online platform om samen de stad van je dromen waar te maken. Het platform wordt gebruikt in de gemeenten ’s-Hertogenbosch en Nijmegen.

Nederlandse Taser-wapens op agenda bij Verenigde Naties , 21 november 2018
De VN buigt zich deze week over de dreigende invoering van Taser-wapens bij het Nederlandse politiekorps. De invoering is mogelijk in strijd met het VN Verdrag tegen Foltering.

Google voert strijd tegen hervorming auteursrecht op, 20 november 2018
YouTube en de nieuwsaggregator Google News dreigen kind van de rekening te worden bij de Europese hervorming van het auteursrecht. Google lobbyt om de impact te matigen.

Nederland steunt vingerafdruk op id-kaart met kanttekening, 20 november 2018
Nederland heeft het onderhandelingsmandaat gesteund, maar heeft een kanttekening geplaatst bij de proportionaliteit van de verplichte opname van vingerafdrukken.

Amerikanen kunnen nu ook Galileo gebruiken, 19 november 2018
Van de Federal Communications Commission (FCC) mogen gps-systemen en auto’s nu ook het Galileo-signaal opvangen op Amerikaanse bodem.

Defensie zet in op meer ai, cyberspace en robotica, 19 november 2018
Bovendien wil de krijgsmacht eenvoudiger Nederlandse bedrijven voorrang geven bij aanbestedingen en vaker dienen als launching customer.

Zeven Leidse lessen over burgerbetrokkenheid, 19 november 2018
Leiden wilde bewoners meer betrekken bij het inrichten van hun leefomgeving. De gemeente heeft elfhonderd ‘convenantjes’ met Leidenaren gesloten.

Knops maakt ontbrekende feitenrelazen BRP openbaar , 19 november 2018
Het betreft feitenrelazen over de gewijzigde scope van het programma en over de besluitvorming bij de aanbesteding. Eerder werd de BRP-broncode openbaar gemaakt.

Mensenrechtenclub hekelt vingerafdruk op identiteitskaart, 19 november 2018
Belgen moeten vanaf volgend jaar bij het aanvragen van een ID-kaart hun vingerafdrukken afstaan. 'Een schending van het recht op privacy van burgers', aldus de Liga.

Fiscus krijgt oplossing om gegevensgebruik te loggen, 19 november 2018
Aanleiding is een artikel waarin werd beweerd dat de fiscus niet bijhoudt welke medewerkers gegevens uit de systemen opvragen, omdat dit technisch niet mogelijk zou zijn.

Cio Rijk Hans Wanders stapt op, 18 november 2018
Aanleiding voor het vertrek van Wanders is een verschil van inzicht tussen hem en de leiding van het ministerie van BZK. Wanders bekleedde de functie sinds maart 2015.

Vrees voor honger naar zorgdata van Google, 16 november 2018
DeepMind, dat medische data analyseert, gaat nauwer samenwerken met moederbedrijf Google. Dat leidt her en der tot zorgen over de toegang tot patiëntendata.

Handhavers in gemeente Rotterdam op pad met bodycam , 16 november 2018
De gemeente laat weten dat de beelden op de bodycam beveiligd zijn met encryptie en niet ter plekke bekeken of verwijderd kunnen worden. De proef loopt tot eind 2019.

‘Kaspersky-ban Nederland ongefundeerd’, 16 november 2018
UIt onderzoek van Brenno de Winter blijkt dat het ontbreekt aan eigen evaluatie en onderbouwing. Verder worden redenen voor de ban ontleedt en op fouten ‘betrapt'.

Museumkaart moet bezoekhistorie aan fiscus overleggen, 16 november 2018
De rechter erkende dat het verstrekken van de gegevens een inbreuk op de privacy van de kaarthouder vormt, maar dat een dergelijke aantasting in bepaalde gevallen is toegestaan.

Nederlandse strafdatabank open voor de Amerikanen, 16 november 2018
De Nederlandse politie krijgt toegang tot de datastrafbank van de FBI en van de Amerikaanse visumdienst. Andersom mag Amerika neuzen in de Nederlandse databank met vingerafdrukken.

‘Microsoft lekt data Nederlandse ambtenaren naar VS’, 15 november 2018
Vrijwel alle Nederlandse ambtenaren werken met Microsoft Office. Data over de activiteit van Office-gebruikers worden bewaard en verwerkt in de Verenigde Staten. Dat mag niet.

Politie wil makkelijker toegang tot databank vingerafdrukken vreemdelingen, 15 november 2018
Op die manier kunnen volgens John Riemen, hoofd van het centrum voor biometrie van de Nationale Politie, meer woninginbraken, winkeldiefstallen en overvallen opgelost worden.

EU stopt geld in digitale transformatie landbouw, 15 november 2018
Het Smart Agrihubs-project wil zo’n 140 digitale innovatiehubs en tweeduizend competentiecenters over heel Europa verbinden om de landbouw een digitaal zetje te geven.

'Afname vingerafdrukken bijstandsontvangers in strijd met wet', 15 november 2018
De gemeente Nissewaard verzamelde, via een leerwerkbedrijf, jarenlang illegaal de vingerafdrukken van uitkeringsgerechtigden. Staatssecretaris Van Ark (SZW) is not amused.

Duitsland gaat drie miljard euro in AI investeren , 15 november 2018
Met deze stap wil het de kloof met de VS en Azië dichten. Perr inwoner komt de drie mailjard euro neer op 5,18 euro per jaar, vergelijkbaar met wat Frankrijk en Vlaanderen doen met AI.

'Nederlander maakt zich minder zorgen om cyberdreigingen', 15 november 2018
Hoewel Nederlanders zich minder zorgen om cyberdreigingen zeggen te maken, denkt een meerderheid dat er een grote kans is dat zo'n gebeurtenis in Nederland zal plaatsvinden.

EU-landen voor verplichte vingerafdruk op identiteitskaart, 15 november 2018
De nieuwe regels stellen minimale standaarden voor de informatie op identiteitskaarten en hoe die eruit moeten zien. De Europese databeschermingsautoriteit is tegen het voorstel.

Hoge Raad: Beperking dna-afname bij veroordeelden, 14 november 2018
De procureur-generaal pleit er voor om geen dna-bevelen af te geven als het gaat om delicten waarbij dna-onderzoek niet of nauwelijks bijdraagt aan de opsporing kan leveren.

Kamervragen over implanteren van chips bij werknemers, 14 november 2018
De SP wil weten of er in Nederland bedrijven zijn die hun medewerkers van een microchip hebben voorzien of van plan zijn dit te doen. Ook wil de SP weten of het past binnen de AVG.

Toegangssystemen politiebureaus te kraken, 14 november 2018
Kwaadwillenden kunnen zich met nagemaakte pasjes toegang verschaffen tot bureaus waar wapens, maar bijvoorbeeld ook in beslag genomen spullen opgeslagen liggen.

'Geef elke werknemer het recht om onbereikbaar te zijn', 14 november 2018
Als maatregel tegen de stress wil de PvdA dat werknemers het recht hebben om even geen mail, telefoon en ook geen appjes van collega’s of van de baas te krijgen.

VS, China en Rusland tekenen security-pact niet , 13 november 2018
De verklaring streeft naar gemeenschappelijke beginselen voor het beveiligen van internet en heeft de steun van staten, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Ministerie: dataverzameling Windows 10 en Office privacyrisico, 13 november 2018
Gegevens die van en over gebruikers worden opgeslagen in een database in de VS, vormen een risico voor de privacy van gebruikers.

Scheidend AIVD-baas geeft veiligheid Nederland een zesje , 13 november 2018
In zijn afscheidsinterview kijkt Rob Bertholee ook terug op de 'sleepwet'. Bertholee is een warm pleitbezorger van de wet en vindt veiligheid nog steeds belangrijker dan privacy.

'Aantal slimme meters in Europa groeit met 22 procent', 13 november 2018
Momenteel zijn er 151,9 miljoen slimme meters in de EU en de verwachting is dat in 2023 er 273,7 miljoen zijn. In Nederland worden sinds 2015 slimme meters breed ingevoerd.

Defensie investeert in aanpak van cyberaanvallen, 13 november 2018
In de cyberstrategie staat dat een goede verdediging en beveiliging "niet voldoende zijn om kwaadwillende landen en organisaties te weerhouden van digitale aanvallen".

Frankrijk kijkt mee met Facebook bij aanpak haatberichten, 13 november 2018
Frankrijk wil met Facebook meekijken om te zien of het goede intenties heeft en wat het bedrijf doet om racistische, seksistische en haatdragende berichten te weren.

Amber Alert naar rechter om aanbesteding politie , 13 november 2018
Amber Alert vreest dat de opsporing van vermiste kinderen door de aanbesteding in gevaar komt. Vrijdag 23 november bespreekt de rechtbank in Roermond de kwestie.

'Marine heeft te maken met jamming van telecommunicatie', 12 november 2018
Volgens minister Bijleveld van Defensie is er een toename van "inmenging" in het gps-signaal waar te nemen. Zij reageert daarmee op Kamervragen over cyberoorlog op zee.

Ophef in Groot-Brittannië over verhaal om personeel te chippen, 12 november 2018
Een Zweeds bedrijf claimt dat het in gesprek is met met Britse juridische en financiële dienstverleners om chips bij het personeel te implanteren. Het voorstel leidt tot onrust.

Meer dan 100 gemeenten aangesloten op IPv6, 12 november 2018
De IPv6-adoptie in Nederland bedraagt momenteel circa 14 procent en is daarmee een van de laagste van Europa. Gemeenten doen het bovengemiddeld (25 procent).

Chinese autoriteiten hebben belangstelling voor 'loopherkenning' , 12 november 2018
Mensen kunnen voortaan op een afstand van 50 meter al worden herkend aan de manier waarop ze bewegen. Ook in andere landen wordt onderzoek gedaan naar loopherkenning.

Slordig Helmond verbetert omgang met persoonsgegevens, 12 november 2018
Helmond was qua omgang met personalia over 2017 de slechtst presterende Nederlandse gemeente. Regelmatig kwamen persoonsgegevens bij een ander persoon terecht.

Privacy International heeft klachten tegen dataverzamelaars, 9 november 2018
De privacyvoorvechter heeft zeven klachten ingediend tegen verzamelaars van persoonsgegevens bij de privacytoezichthouders in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Brussel maant Nederlands kabinet over vertraging 5G, 9 november 2018
De Europese Commissie vindt dat Nederland de EU-afspraken over het mobiele netwerk 5G niet nakomt. Daardoor dreigt de ontwikkeling van 5G in Europa vertraging op te lopen.

Rijksintranet komt niet van de grond, 9 november 2018
All bijna tien jaar sleutelt het Rijk aan het Rijksportaal, voor alle 125.000 rijksambtenaren. Maar belangrijke functies werken nog steeds niet. En de kosten lopen gestaag op.

ZZP'ers willen meer dan afschermen telefoonnummers, 9 november 2018
Belangenbehartiger PZO ziet het afschermen als een mooie stap, maar merkt op dat andere privacygevoelige gegevens, zoals het btw-nummer, nog wel openbaar zijn.

Belgische overheid behoudt vertrouwen in Kaspersky-software, 9 november 2018
Uit vrees voor inmenging van Russische veiligheidsdiensten en onethisch gebruik werd de software eerder in Nederland wél uitgefaseerd. De Belgen gaan daar niet in mee.

Mark Rutte zoekt iemand die z'n tweets bedenkt voor 3100 euro per maand, 8 november 2018
De Rijksvoorlichtingsdienst zoekt een online communicatieadviseur om berichten voor Mark Rutte te schrijven op sociale media.

KvK schrapt telefoonnummers zzp'ers uit online database, 8 november 2018
De telefoonnummers van eenmanszaken/ZZP'ers/maatschappen werden vaak misbruikt voor reclametelefoontjes. De nummers staan nog wel in het Handelsregister.

Sinds invoering privacywet achttienduizend datalekken gemeld, 8 november 2018
Dat meldt toezichthouder European Data Protection Board (EDPB). Sinds 25 mei zijn bedrijven en organisaties verplicht een datalek te melden bij hun landelijke privacyautoriteit.

Invoering Nederlands Amber Alert blijft achter in Europa , 8 november 2018
Het digitale alarmsysteem laat langer op zich wachten dan gepland. De invoering is door de vluchtelingenproblematiek en de terreurdreiging naar de achtergrond gedrukt.

'Excel-bestandsimport verplicht voor Turkse douane' , 8 november 2018
Het verplicht in te dienen Excel-document moet worden aangeleverd op een USB-stick, waarna dat bestand wordt ingeladen in het IT-systeem van de Turkse douane.

Ondermijningslab: nieuw instrument bij aanpak Ondermijning, 8 november 2018
Met behulp van het Ondermijningslab wordt de wetenschap met innovatieve oplossingen eerder én dichter op de praktijk van de bestrijding van de ondermijnende misdaad gebracht.

Europese tech-taks voorlopig geblokkeerd, 8 november 2018
Ministers uit Denemarken, Ierland en Zweden willen het voorstel over de tech-taks in zijn huidige vorm niet steunen en Italië overweegt eigen maatregelen.

Gemeente Breda jaagt met big data op criminelen, 7 november 2018
De proef die de Brabantse gemeente drie jaar geleden is begonnen met het Veiligheidsinformatieknooppunt (VIK), is in de afrondende fase en Breda is er tevreden over.

Kabinetsreactie op advies RvS over effecten digitalisering, 7 november 2018
Staatssecretaris Knops (BZK) herkent de geschetste zorgen in het advies van de Raad van State, maar geeft ook aan dat op punten de zienswijze niet wordt onderschreven.

Aanvraag WiFi4EU-vouchers van 7 tot 9 november, 7 november 2018
Met zo'n Europese voucher kunnen gemeenten een WiFi-hotspot opzetten in openbare ruimtes zoals gemeentehuizen, openbare bibliotheken, musea, parken en pleinen.

Rusland wil anoniem chatten onmogelijk maken, 7 november 2018
Mensen moeten zich bij gebruik van chatapps identificeren via hun telefoonnummer. Telefoonaanbieders moeten de echtheid van de nummers binnen 20 minuten te verifiëren.

Zo dachten criminelen veilig te chatten terwijl politie meelas, 7 november 2018
De politie kon live meelezen bij 258.000 berichten van ruim 100 criminelen. De politie spreekt van een 'doorbraak'. Niet eerder is het gelukt om op deze manier mee te kijken.

Rotterdamse haven start met test 5G-internet, 6 november 2018
De tests zijn onderdeel van een breder onderzoeksprogramma naar het gebruik van 5G. Ook op het vlak van landbouw, stedelijke voorzieningen en verkeer wordt 5G getest.

Fiscus wil in 2019 massaal ict'ers werven , 6 november 2018
Door een massale uittocht in de afgelopen jaren is volgend jaar liefst 3.450 fte nodig. Er wordt met name ingezet op het binnenhalen van voldoende data-analisten en IT'ers.

'Blockchain blijft in Nederland nog vaak steken in de testfase', 6 november 2018
Ondanks hooggestemde verwachtingen blijft zelfs van de serieuze blockchainprojecten 85 procent steken in de testfase. Dat blijkt uit een inventarisatie door de Volkskrant.

Kamervragen over geheimhouden aantal sleepwetverzoeken, 6 november 2018
Vorige week werd bekend dat het kabinet het aantal verzoeken om speciale bevoegdheden van de AIVD en MIVD in te mogen zetten, niet wil openbaren. GroenLinks eist opheldering.

'Facebook mag 2FA-telefoonnummer niet zomaar gebruiken', 6 november 2018
Als reactie op Kamervragen zegt minister Dekker dat er regels gelden voor het gebruik van persoonsgegevens, zoals telefoonnummers voor advertentiedoeleinden.

Beveiligingsprobleem met veelgebruikte computeropslagmedia, 5 november 2018
Onderzoekers van de Radboud Universiteit hebben ontdekt dat veelgebruikte computeropslagmedia die werken met een ‘zelfversleutelende schijf’, niet goed beveiligd zijn.

Bits of Freedom zoekt privacyschender van 2018, 5 november 2018
Op 22 januari 2019 wordt een Publieksprijs en een Expertprijs uitgereikt. Bijna de helft van de publieksstemmen (47 procent) van de Big Brother Awards 2017 ging naar het kabinet.

Aantal desktops daalt, maar blijft begeerd apparaat , 5 november 2018
In de kantooromgeving gebruikt 41 procent van de eindgebruikersystemen een desktop-pc. In 2010 lag dat percentage boven de 70 procent. Steeds vaker worden laptop en tablet gebruikt.

PSD2-debat in voorbereiding in de Eerste Kamer, 5 november 2018
Uiterlijk eind november wordt de Memorie van Antwoord op vragen van leden uit de Eerste Kamerfractie verwacht. De invoering van Payment Services Directive is niet onomstreden.

Gemeente Zuidhorn wint prijs voor beste ICT-project, 5 november 2018
De winnende toepassing (‘Het Kindpakket’), dat gebruikmaakt van blockchaintechnologie, is een toepassing waarmee de gemeente kinderen die te maken hebben met armoede kan helpen.

Groot personeelstekort raakt Belgische cybercrime-eenheid, 2 november 2018
Een reden voor het vertrek van een groot aantal personeelsleden wordt niet gegeven. Mogelijk dat meespeelt dat het bedrijfsleven doorgaans een stuk beter betaalt.

NVWA en RVO mogen dieraantallen niet delen , 2 november 2018
Vanwege de privacy hebben gemeenten en provincies geen zicht meer of het aantal dieren op een locatie overeenstemt met het toegestane aantal conform de Wabo en Wet Milieubeheer.

CDA wil grondwet over digitale grondrechten, 2 november 2018
Het voorstel is gedaan naar aanleiding van de ophef die is ontstaan over 'spionage' door Nederlandse bedrijven en overheden. Wat betreft CDA-Kamerlid kent digitalisering grenzen.

NVJ lekt namen en adressen zevenhonderd leden, 2 november 2018
De Nederlandse Vereniging van Journalisten heeft het datalek gemeld bij de privacywaakhond, de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat is sinds 2016 verplicht.

TIB: Een op de twintig verzoeken onrechtmatig, 2 november 2018
Het exacte aantal verzoeken dat door de inlichtingendiensten is ingediend, is niet bekend. In een brief van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden is die informatie weggelakt.

Traditioneel bellen en tv-kijken uit de gratie , 1 november 2018
Meer dan de helft van de mensen belt via internet. Dat is meer dan twee keer zo veel als in 2012. Uit het onderzoek van CBS blijkt verder dat 85 procent op sociale media zit.

In welke privégegevens mag de Belastingdienst kijken?, 1 november 2018
De Belastingdienst vraagt via een kort geding om inzage in het museumbezoek van een kaarthouder die op zijn aangifte invulde dat hij of zij in 2014 in het buitenland woonde.

'Bedrijven mogen dna-data van klanten niet zomaar delen', 1 november 2018
Minister Dekker van Rechtsbescherming reageert op Kamervragen naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma Radar over online dna-testen van buitenlandse bedrijven.

'Groen slotje zegt niets over betrouwbaarheid site', 1 november 2018
Het groene slot-icoon geeft alleen weer dat er een beveiligde verbinding tussen de website en bezoeker is en kan worden gebruikt om de identiteit van de website vast te stellen.

VK en Canada willen gezamenlijk verhoor Facebook-topman , 1 november 2018
Onderzoekscomités in beide landen doen onderzoek naar de verspreiding van desinformatie en privacy naar aanleiding van het Cambridge Analytica-schandaal.

Appgroepen goed voor gezelligheid, niet voor veiligheid, 31 oktober 2018
Uit onderzoek blijkt dat Appgroepen een prima middel zijn waarin mensen kunnen overleggen om de buurtveiligheid te waarborgen, maar 'je vangt er nauwelijks boeven mee.’

Kamer wil haalbaarheid Rijksinspectie Digitalisering, 31 oktober 2018
De Rijksinspectie Digitalisering zou voor het ministerie van Binnenlandse Zaken een rijksbrede rol moeten krijgen bij de inspanningen om een digitale overheid te bouwen.

UWV: betere beveiliging werkgeversportaal op tijd klaar, 31 oktober 2018
De overheidsinstantie reageert daarmee op de dwangsom waarmee de Autoriteit Persoonsgegevens dreigt. Het UWV zegt op tijd klaar te zijn met het beveiligen van de portaal.

'Hoekstra moet standpunt regering over contant geld geven', 31 oktober 2018
50Plus-Kamerlid Van Rooijen wil het standpunt van de bewindsman weten naar aanleiding van de afname van contante betalingen aan de kassa. Ook pleit hij voor een breed debat.

VS klaagt zes Chinese hackers aan voor economische spionage, 31 oktober 2018
Vijf van de zes hackers zouden tussen 2010 en maart 2015 technologie voor de ontwikkeling van straalmotoren voor Amerikaanse en Europese luchtvaart hebben gestolen.

Digitalisering huisartsenzorg in hogere versnelling, 31 oktober 2018
Volgens een drietal zorgverenigingen is digitalisering en een versnelling daarvan nodig omdat de gezondheidszorg, de omgeving, de huisartsenzorg zelf en de patiënt veranderen.

Privacywaakhond dreigt UWV met fikse boete , 30 oktober 2018
De boete dreigt omdat de beveiliging van het werkgeversportaal ondermaats is. Uiterlijk 31 oktober 2019 moet het UWV het beveiligingsniveau op orde hebben.

Extra geld verbetering informatieveiligheid JenV, 30 oktober 2018
Het ministerie denkt per jaar een half miljoen euro extra nodig te hebben voor een betere informatiebeveiliging. Er wordt met name ingestoken op risico- en incidentmanagement.

Europa investeert in onkraakbaar ‘kwantuminternet', 30 oktober 2018
De Europese Commissie trekt een miljard euro uit voor de ontwikkeling van kwantumcomputers en -netwerken. Ook de VS en China zijn druk in de weer met kwamtumtechnologie.

Rechtbank verklaart Digitale Werkwijze ACM legaal, 30 oktober 2018
Vorig jaar vorderde ACM bij een bedrijf een grote hoeveelheid gegevens, waaronder data die stond op mobieltjes van medewerkers. De rechtbank ziet geen bezwaar in die werkwijze.

Uitkomst onderzoek: chatbots nog te dom voor het echte werk, 30 oktober 2018
Uit onderzoek van Pegasystems blijkt dat 65 procent van de ondervraagden nog steeds de voorkeur geeft aan menselijke interactie aan de andere kant van de chat.

Verenigd Koninkrijk introduceert 'digitaks' voor techbedrijven, 30 oktober 2018
De nieuwe heffing moet in 2020 gaan en jaarlijks 400 miljoen pond (bijna 450 miljoen euro) moeten opleveren. Kleine bedrijven en start-ups worden uitgezonderd van de belasting.

BZK-ambtenaar moet het veld in, 29 oktober 2018
Wat betreft BZK worden andere samenwerkingsvormen ‘de nieuwe standaard’, zoals policy labs, binnens­kamerse startups en samenwerking met burgers en specialisten.

Universiteiten vrezen braindrain bij afdelingen AI, 29 oktober 2018
Nederlandse universiteiten zijn bang dat promovendi massaal kiezen voor het bedrijfsleven of Amerikaanse universiteiten. In het buitenland is de financiële slagkracht groter.

Zorgen om nauwkeurigheid registratie persoonsgegevens, 29 oktober 2018
Een op de drie gemeenten heeft het proces rondom de Basisregistratie Personen (BRP) niet goed op orde. Staatssecretaris Knops (BZK) is niet tevreden en dringt aan op verbetering.

Chinese stad voorziet metrostations van gezichtsherkenning, 29 oktober 2018
Volgens het metrobedrijf in Guangzhou verzamelt het systeem informatie alleen voor veiligheidscontroles en zullen de gegevens niet gedeeld worden met partnerbedrijven.

Europol: Internet of Things biedt kansen voor politieonderzoek, 29 oktober 2018
Volgens Europol zal big data die door IoT-apparaten wordt verzameld, bijvoorbeeld gezichtsherkenning van camerabeelden, een integraal onderdeel van onderzoeken worden.

Jambon snapt debat rond vingerafdrukken op identiteitskaart niet , 29 oktober 2018
Jan Jambon, de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, snapt niet dat mensen zich druk maken over vingerafdrukken. "Als er een foto op kan, waarom dan vingerafdrukken niet?"

Overheid publiceert regels voor export cybersecurityproducten, 26 oktober 2018
In de factsheet staan meerdere richtlijnen. Het gaat dan bijvoorbeeld om technologie of goederen waarmee netwerken kunnen worden verstoord, onderschept of gemonitord.

List en bedrog rond WOB, 26 oktober 2018
De Nederlandse overheid heeft een hekel aan pottenkijkers. Ambtenaren lappen de wettelijke verplichting tot transparantie schouderophalend aan de laars.

Privacywaakhond blijft bij maximumboete Facebook, 26 oktober 2018
De boete is uitgedeeld vanwege het dataschandaal rond Cambridge Analytica. Facebook is het niet eens met de boete, maar erkent dat het anders had moeten handelen.

Apple-topman Tim Cook waarschuwt in Brussel voor big data, 26 oktober 2018
Cook waarschuwt dat big data op termijn tegen burgers gebruikt kan worden. De Apple-topman haalde uit naar de lakse houding van de Amerikaanse regering op dit punt.

Privacywaakhonden kraken vingerafdruk op identiteitskaart af, 26 oktober 2018
De Belgische Kamercommissie Binnenlandse Zaken keurde eerder deze week de maatregel goed, maar privacywaakhoinden hebben zorgen over de privacy en zien ook juridische obstakels.

Pentagon start doorlopend programma voor hackers, 26 oktober 2018
Ethische hackers en beveiligingsonderzoekers zullen (doorlopend) niet alleen naar websites kijken, maar ook naar andere onderdelen, zoals hardware en fysieke systemen.

Probleem met USB-sticks zorgt voor verkeerde verkozenen, 25 oktober 2018
Door het vroegtijdig uittrekken van een USB-stick werd het optellen van stemmen in drie Vlaamse gemeenten onderbroken, waardoor niet alle stemmen in kaart werden gebracht.

Sophie in 't Veld: Geef toezichthouder middelen , 25 oktober 2018
In 't Veld noemt de 150 man personeel en de 7 miljoen euro waarmee de Autoriteit Persoonsgegevens bedrijven als Facebook moet controleren, 'volstrekt onvoldoende'.

'Zorgen Nederlanders om digitale veiligheid nemen toe', 25 oktober 2018
Uit onderzoek blijkt dat een hoog percentage van de Nederlanders zich erg of extreem zorgen maakt over het risico gehackt te worden en het risico op identiteitsdiefstal (beide 41 procent).

Gemeente Rotterdam lekte privégegevens probleemjongeren, 25 oktober 2018
Verschillende partijen, zoals gemeente en politie, houden zich met probleemjongeren bezig en delen ook gegevens van die jongeren. Daar is volgens de gemeente iets misgegaan

Overheid gaat nut eigen domeinnaam-extensie onderzoeken, 25 oktober 2018
Volgens staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken) is het belangrijk dat burgers en ondernemers overheidswebsites kunnen onderscheiden van andere websites.

Provincie Groningen gaat elektrisch zonder laadpaal, 24 oktober 2018
Er is een pilot gestart om e-bikes, e-scooters en zelfrijdende voertuigen op te laden zonder stekker. De proef wordt onder meer mogelijk gemaakt met behulp van Europees geld.

Overheid start campagne voor inlogmiddel eHerkenning, 24 oktober 2018
eHerkenning wordt door de overheid steeds vaker gezien als de enige mogelijkheid voor ondernemers voor toegang tot de online dienstverlening van overheidsorganisaties.

Britse overheid laat 152.000 phishingsites offline halen, 24 oktober 2018
Het National Cyber Security Centre laat weten dat van de ruim 152.000 phishingsites die het afgelopen jaar offline werden gehaald, er ruim 138.000 in Groot-Brittannië werden gehost.

Brussel versoepelt stralingsnormen om 5G mogelijk te maken , 24 oktober 2018
De Belgische federaal minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) spreekt van "een stap vooruit". Hij ziet Brussel graag als een van de eerste steden met 5G.

VS schrijft Russen aan over inmenging tijdens verkiezingen, 24 oktober 2018
Het is de eerste bekende cyberoperatie die is ingericht om de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen te beschermen. Het is niet bekend hoeveel Russen zijn aangeschreven.

ECB: pin-only beleid gemeenten mag niet, 23 oktober 2018
Volgens Europees recht mag pin-only beleid niet. Burgers moeten aan de gemeentelijke balie contant kunnen betalen, zonder daarvoor bijzondere redenen aan te voeren.

Nieuwe politie-app laat gebruikers meldingen versturen, 23 oktober 2018
Met de app kunnen burgers meldingen over bijvoorbeeld verdachte situaties versturen en gegevens controleren om te voorkomen dat ze slachtoffer van internetoplichting worden.

Gemeente Utrecht wil aantal elektrische laadpalen verdubbelen 0, 23 oktober 2018
Volgens de gemeente Utrecht zijn er in 2025 minimaal 5000 publieke laadpunten nodig, in 2030 zelfs minimaal 10.000. Op dit moment zijn er 800 laadpunten in de Domstad.

Wachtwoorden: we moeten ervanaf. Maar hoe?, 23 oktober 2018
Volgens Lotte de Bruijn, directeur van Nederland ICT, zouden wachtwoorden moeten zorgen voor meer veiligheid, maar is dat niet meer zo. Gezichtsherkenning is een alternatief.

Kamervragen over afname vingerafdrukken bijstandsontvangers, 23 oktober 2018
Aanleiding voor de Kamervragen was het gegeven dat de gemeenten Nissewaard en Spijkenisse vingerafdrukken afnamen. Spijkenisse is daar inmiddels mee gestopt.

NCSC raadt periodiek vervangen van wachtwoorden af, 23 oktober 2018
Het Nationaal Cyber Security Centrum wil dat het vervangen van wachtwoorden wordt vervangen door compenserende maatregelen. Diverse experts zijn het eens met het NCSC.

Bedrijf krijgt parkeerkorting in ruil voor data , 23 oktober 2018
De gemeente Eindhoven wil in kaart brengen op welke plekken de parkeerdruk hoog is en waar veel rijbewegingen zijn en heeft belangstelling voor de data van Amber Mobility.

‘Nederlandse economie niet innovatief genoeg' , 23 oktober 2018
Nederland wordt op een aantal aspecten breed gewaardeerd (zoals dynamiek en de openheid van de overheid), maar volgens World Economic Forum laat het ook steken vallen.

Data 75.000 burgers bij Amerikaanse overheid gestolen, 22 oktober 2018
De data waren opgeslagen bij het Centers for Medicare & Medicaid Services dat toeziet op de Amerikaanse Medicare-zorgverzekering. Het datalek werd vorige week ontdekt.

Dekker praat Kamer bij over transparantie algoritmes, 22 oktober 2018
In een motie werd gevraagd over de mate van transparantie van algoritmes. Dekker wacht de uitkomsten van twee werkgroepen af voordat hij definitief op de motie reageert.

AP geeft uitleg over uitdrukkelijke oestemming PSD2, 22 oktober 2018
Wat betreft de Autoriteit Persoonsgegevens moet de manier waarop uitdrukkelijke toestemming wordt gevraagd vrij zijn, ondubbelzinnig, geïnformeerd en specifiek.

Bezorgde burgers geven overheid geen online gegevens, 22 oktober 2018
Het gaat om twee procent van de personen van 12 jaar of ouder. De bezorgde burgers maken zich met name zorgen over de bescherming en veiligheid.

HTTPS in 2019 verplicht voor overheidssites, 22 oktober 2018
De open informatieveiligheidsstandaard moet in het tweede kwartaal van 2019 zijn doorgevoerd. Onderzocht wordt verder of één domeinnaam voor alle overheidssites zinvol is.

Provincies stellen informatie beschikbaar als open data, 19 oktober 2018
App-ontwikkelaars kunnen 30.000 euro winnen voor het beste idee voor een app waarmee geïnteresseerden informatie van Provinciale Staten van vijf provincies kunnen volgen.

Knops wil meer aandacht voor berichten aan overledenen, 19 oktober 2018
Burgers worden vaak nog geconfronteerd met berichten van de overheid aan overleden personen. Knops heeft toegezegd in gesprek te gaan met gemeenten/ketenpartners.

Franse minister Le maire verliest geduld rond Google-taks , 19 oktober 2018
Volgens Bruno Le maire, de Franse minister van Economie staat niets in de weg om Google, Amazon, Apple en Facebook te belasten. Hij is het getreuzel van EU-lidstaten zat.

EU wil streng strafsysteem voor daders cyberaanvallen, 19 oktober 2018
Het strafsysteem moet het mogelijk maken mensen een visum voor Europa te weigeren en hun banktegoeden te bevriezen, als blijkt dat zij achter cyberaanvallen zitten.

VVD wil digi-inspectie wegens falen overheids-ICT, 19 oktober 2018
Jan Middendorp, Tweede Kamerlid bij de VVD, ziet de Inspectie der Rijksfinanciën als voorbeeld. Die groep deskundigen kijkt mee bij andere ministeries en deelt ook kennis.

IRMA wint Brouwer Prijs voor Wetenschap en Samenleving, 18 oktober 2018
De IRMA-app stelt de gebruiker zelf in staat te kiezen welke persoonsgegevens worden gedeeld en draagt op die manier bij aan een betere bescherming van de privacy.

'Privacyregels bedreigen duizenden pensioenen', 18 oktober 2018
Pensioenfondsen lopen in hun zoektocht naar vergeten pensioenen vast in de nieuwe privacywetgeving. De vrees is dat duizenden mensen hierdoor geen pensioen krijgen.

Digitalisering stroomnet stokt door personeelstekort, 18 oktober 2018
Het aanbrengen van sensoren en het plaatsen van slimme meters is essentieel voor de 'vergroening' van de energienetten, maar het ontbreekt aan installateurs.

Data van miljoenen Amerikaanse kiezers te koop op darkweb, 18 oktober 2018
Het zou gaan om 35 miljoen records die onder meer de volledige naam, telefoonnummer, woonadres en het stemgedrag van Amerikanen uit 19 staten bevatten.

Schade cybercriminaliteit loopt op tot 5 biljoen euro, 18 oktober 2018
Het bedrag is net zo hoog als het BNP van het VK en Frankrijk. Het delen van data met partners en leveranciers wordt gezien als snelst groeiende risico op kwetsbaarheid.

BZK experimenteert met startups in aanbesteding, 17 oktober 2018
Via Startup in Residence kunnen startups vijf maanden bij het ministerie ‘in residence’ gaan om oplossingen voor vier maatschappelijke vraagstukken te ontwikkelen.

Amstelveen start met gezichtsscanner tegen id-fraude , 17 oktober 2018
Door gebruik te maken van de gezichtsscanner wordt identificatie eenvoudiger en sneller. Het opsporen van identiteitsfraude levert de gemeente Amstelveen geld op.

Oefening voor uitvallende gemeentelijke telecom, 17 oktober 2018
Het gaat om scenario’s zoals stroomstoringen en uitgevallen telefonie of internet. Door mee te doen aan de oefening krijgen gemeenten inzicht krijgen in hun eigen organisatie.

Animo om data te laten verwijderen houdt nog niet over, 17 oktober 2018
Uit onderzoek blijkt dat minder dan de helft van de Nederlanders (44 procent) behoefte heeft om organisaties en bedrijven te benaderen om persoonsgegevens te laten verwijderen.

Minister BZK verscherpt sturing op informatiebeveiliging, 17 oktober 2018
De bewindsvrouw kondigt een maatregelen aan, zoals het scannen van de rijksdienstsystemen tot de inrichting van werkplekken waar staatsgeheime informatie veilig is.

'Nederlanders nauwelijks op de hoogte van rechten AVG', 16 oktober 2018
Van de 80 procent van de Nederlanders die zegt goed op de hoogte te zijn van de wet, blijkt 60 procent echter niet te weten welke nieuwe rechten zij door de AVG hebben.

'Afhankelijk zijn buitenlandse marktpartijen is een risico', 16 oktober 2018
Er zou bijvoorbeeld informatie naar buitenlandse autoriteiten kunnen weglekken. Zo verplicht de CLOUD Act Amerikaanse bedrijven 'buitenlandse data' te delen met haar autoriteiten.

3000 Nederlandse sites vanaf nu moeilijker bereikbaar in Chrome, 16 oktober 2018
De sites beveiligen hun verbinding op een achterhaalde manier, waardoor onbevoegden kunnen meelezen. Onder de getroffen sites ook de gemeenten Zutphen en Heemskerk.

Ondersteunende Software Verkiezingen krijgt update, 16 oktober 2018
Ook worden er externe beveiligingsexperts betrokken om kwetsbaarheden in kaart te brengen en om te kunnen beoordelen welke maatregelen genomen kunnen worden.

Het UWV, de adresregistratie en de WW-fraude, 16 oktober 2018
Volgens René Veldwijk is de grootschalige WW-fraude bij het UWV al sinds 2001 bekend. Het UWV hield een adresadministratie bij, los van de bevolkingsadministratie.

Cyberveiligheid: particulieren en mkb lopen achter, 15 oktober 2018
Uit het rapport van het Centraal Planbureau blijkt verder dat fraude via mobiele apparaten een grote vlucht neemt. Het CPB noemt daarbij specifiek WhatsApp.

Minister Bijleveld zwakt uitspraak over ‘cyberoorlog’ af, 15 oktober 2018
De bewindsvrouw weersprak woorden die zij gezegd zou hebben in een uitzending van WNL op Zondag. Aanleiding was de hackpoging op de OPCW in Den Haag.

Europa wil personen straffen na cyberaanval, 15 oktober 2018
Aanleiding is onder meer de hackpoging op de OPCW in Den Haag. Met name Nederland en het VK dringen aan op het nemen van sancties tegen personen of organisaties.

Wildgroei aan online identiteiten, 15 oktober 2018
Europese richtlijnen verplichten om digitale identiteitstoepassingen uit andere landen ook toe te laten, maar onderzoek laat zien dat burgers daar niet op zitten te wachten.

VVD wil vaart maken met controle via iPad, 15 oktober 2018
Volgens VVD-Kamerlid Arno Rutte weigeren ziekenhuizen vaart te maken met het overhevelen van ziekenhuiscontroles naar controles thuis. „Uit zelfbehoud!”

Minister: ‘UWV zag onvoldoende urgentie’, 12 oktober 2018
Minister Koolmees wil meer openheid en integriteit van de uitkeringsinstantie. Hij stelt maatregelen voor, waarvan hij de eerste resultaten in januari naar de Kamer wil sturen.

Beveiliging gegevens bij Belastingdienst nog niet op orde, 12 oktober 2018
De BD zegt dat het ‘technisch niet mogelijk' is om de persoonsgegevens goed te beveiligen. Ook zou het niet mogelijk zijn om via autorisatie toegang tot data te beperken.

Fouten bij verzamelen internetgegevens door politie, 12 oktober 2018
Er is 'onduidelijkheid' over sommige regels die moeten worden gevolgd, wordt informatie waarschijnlijk te lang bewaard en er is te weinig controle op wie er toegang toe heeft.

VNG wil inbreng gemeenten voor nieuwe antenneconvenant, 12 oktober 2018
In het antenneconvenant wordt ook de komst van 5G-netwerken meegenomen. Er wordt onder meer een klankbordgroep opgericht om het gemeentelijk belang te borgen.

Europees IT-systeem douane vertraagd, 12 oktober 2018
De vertragingen komen vooral door veranderingen van projecten, te weinig geld en stroperige besluitvorming. Mogelijk wordt de deadline opgeschoven naar 2025.

Thuiswerken vereist ander leiderschap, 11 oktober 2018
In veel gemeenten is flexibel werken, vanuit huis of op flexibele werkplekken op kantoor, inmiddels niet meer weg te denken. Maar thuiswerken is niet zaligmakend.

Europees IT-systeem douane vertraagd, 11 oktober 2018
De deadline van 2020 wordt niet gehaald en moet wellicht worden opgeschoven naar 2025, meldt de Europese Rekenkamer in een rapport.

Defensie knapt radarsysteem voor max 100 miljoen op, 11 oktober 2018
Defensie neemt het Military Approach Surveillance System (Mass) grondig onder handen om de levensduur te verlengen.

Air France rust gehele vloot uit met snelle wifi, 11 oktober 2018
De samenwerking met Orange Business Services beperkt zich alleen tot Air France; KLM maakt hier (nog) geen onderdeel vanuit.

Vanaf 2021 zelfrijdende busjes in Antwerpen , 11 oktober 2018
Het gaat om 25 shuttles voor telkens 20 reizigers. De busjes zullen reizigers vervoeren op de Antwerpse Linkeroever en over de Scheldekaaien op rechteroever.

Digitale volwassenheid gemeenten verder gestegen, 11 oktober 2018
De beschikbaarheid van 56 producten werd onderzocht, waarbij een onderscheid werd gemaakt in producten voor burgers en producten voor ondernemers.

Onderzoek: Google profiteert meest van AVG, 11 oktober 2018
Volgens onderzoekers lijkt Google te profiteren van de onzekerheid rond de AVG om de positie als marktleider verder te versterken. Facebook gaf terrein prijs.

Na 43 jaar weer een nieuwe geologische kaart van Nederland, 11 oktober 2018
De nieuwe kaart biedt een vernieuwde blik op de ondergrond van de Noordzee. Ook Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn in kaart gebracht.

Overheid komt met mobiele berichtenbox, 10 oktober 2018
Daarvoor introduceert het de zogeheten Berichtenbox-app. Deze app moet het digitaal ontvangen van post vereenvoudigen.

UWV laat uitkeringsfraude ongemoeid, 10 oktober 2018
UWV doet moedwillig geen systematisch onderzoek naar fraude. En dat terwijl het administratiesysteem fraudeopsporing met enkele simpele aanpassingen mogelijk maakt.

Gemeenten laks met invullen beleidsindicatoren, 10 oktober 2018
Uit onderzoek blijkt dat een op de drie gemeenten verplichte cijfers over overhead en externe inhuur niet volledig in de begroting heeft staan en veel cijfers niet kloppen.

Waag lanceert Digitale Identiteitslab , 10 oktober 2018
In het lab worden onderzoeken, bevragen en testen kunstenaars, burgers, experts en ambtenaren nieuwe vormen van digitale identiteitsconcepten en tools.

Ophef over USB-sticks bij Vlaamse verkiezingen, 10 oktober 2018
Omdat de gebruikte USB-sticks een Linux-partitie hebben is er een risico dat de stemmen ongewild verwijderd worden. Er wordt gestemd in 163 Vlaamse gemeenten.

Overheid start campagne om computers op te schonen, 10 oktober 2018
Gebruikers wordt onder meer opgeroepen om een virusscanner te gebruiken en te controleren of die ook automatisch scant. Het initiatief is van VeiligInternetten.nl.

Google ziet om ethische bezwaren af van miljardendeal , 10 oktober 2018
De techgigant ziet vanwege ethische bezwaren af van de deal. De deal, die 10 miljard dollar zou hebben gekost, zou niet passen bij de AI-principes van het bedrijf.

Overheid lanceert app om overheidspost op smartphone te lezen, 9 oktober 2018
Het gaat om de Berichtenbox app van MijnOverheid. Bij gebruik van de app is het niet meer nodig om op MijnOverheid in te loggen om overheidspost te kunnen lezen.

Google verzweeg doelbewust bug in Google+, 9 oktober 2018
Uit een interne memo blijkt dat het techbedrijf geen zin had in 'interesse' vanuit de wetgevende macht en ook vreesde voor een vergelijking met Cambridge Analytica.

´Veel Nederlanders sturen werkbestanden naar privémailadres´, 9 oktober 2018
Uit het onderzoek van Alert Online blijkt verder dat bijna drie op de tien werkende Nederlanders dat zij hun privé smartphone ook voor zakelijke doeleinden gebruiken.

Californië verbiedt zwakke wachtwoorden voor slimme apparaten , 9 oktober 2018
Elk apparaat dat wordt gemaakt of verkocht, moet vanaf 2020 beveiligd zijn op het moment dat de klant het koopt. 'welcome' of '123456789' mogen dan niet meer.

Brits Hooggerechtshof blokkeert zaak tegen Google, 9 oktober 2018
Google werd beschuldigd van het verzamelen van iPhone-gegevens, maar de rechter twijfelt of de schadevergoeding geïnd moet worden of de zaak voortgezet moet worden

Bewindsvrouw wil eisen aan veiligheid IoT-apparatuur, 8 oktober 2018
Volgens staatssecretaris Keijzer (EZK) is het nu vaak onduidelijk wat consumenten mogen verwachten van slimme apparaten en waar zij terechtkunnen als het ding niet meer werkt.

Kabinet gaat ongevraagde telefonische verkoop verbieden, 8 oktober 2018
Alleen als iemand expliciet toestemming heeft gegeven, mag die nog benaderd worden voor telefonische verkoop. Veel mensen ergeren zich aan deze ongevraagde belletjes.

Wereldwijde cybersecurity-uitgaven blijven stijgen , 8 oktober 2018
In 2022 zal wereldwijd 133,7 miljard dollar (circa 116 miljard euro) uitgegeven worden aan digitale securityoplossingen. Dit jaar gaat het om een bedrag van circa 80 miljard euro.

'Helft kleine Nederlandse bedrijven doelwit cyberaanvallen', 8 oktober 2018
Toch maken steeds minder kleine bedrijven zich zorgen over hun digitale veiligheid. Om daar iets tegen te doen, komt er geld vanuit de overheid vrij voor voorlichting.

‘Rijbewijs’ voor zelfrijdende auto op komst, 8 oktober 2018
Minister van Infrastructuur en Waterstaat Van Nieuwenhuizen wil ook dat de software in deze zelfrijdende auto's niet alleen vooraf, maar ook na een update getoetst worden.

50 instellingen doorstaan nepaanval ransomware, 8 oktober 2018
De oefening had als doel de weerbaarheid bij een crisissituatie te vergroten. Ruim 1200 mensen op operationeel, tactisch en strategisch niveau deden mee.

PoliFLW wint Stuiveling Open Data Award 2018, 5 oktober 2018
PoliFLW maakt lokaal politiek nieuws toegankelijk, doorzoekbaar en herbruikbaar als open data. De prijs maakt het mogelijk om PoliFLW verder te ontwikkelen.

'Eerste AVG-boetes voor het einde van 2018 opgelegd', 5 oktober 2018
Dat verwacht Giovanni Buttarelli, data protection supervisor van de Europese Unie. De eerste winst ziet hij ook al. "Organisaties melden hun datalekken eerder."

Rijk moet ICT-schikking duidelijker melden, 5 oktober 2018
De Rijks-CIO moet met de departementen om de tafel. Ook moeten schikkingen met ICT-leveranciers meegenomen worden in de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk.

Kwaliteit onderwijs bij hbo ICT vaak niet op orde , 5 oktober 2018
Studenten klagen over de inhoud. Ook vinden ze dat hun opleiding te weinig in contact staat met de beroepspraktijk en ook door- en afstuderen gaat vaak moeizaam.

‘IPv6 maakt digitale systemen veiliger’, 5 oktober 2018
IPv6 brengt de mogelijkheden om snel kwetsbaarheden van een digitale omgeving in kaart en reduceert het uitvoeren van een DDoS-aanval. Zeker 79 gemeenten doen mee.

MIVD voorkwam Russische hackoperatie tegen OPCW , 4 oktober 2018
De Russische veiligheidsdienst zou op 13 april de OPCW in Den Haag hebben aangevallen. De OPCW is de organisatie tegen de verspreiding van chemische wapens.

'Russische geheime dienst achter cyberaanvallen', 4 oktober 2018
De Britse regering is er vrijwel zeker van dat de Russen achter de verspreiding zit van ransomware BadRabbit en de cyberaanval op het Wereldantidopingagentschap WADA.

Govroam-missie VNG niet op schema, 4 oktober 2018
De aanvankelijke doelstelling van VNG was dat alle gemeenten in 2017 aangesloten zou zijn. Inmiddels staat de teller op iets meer dan 125 gemeenten die zijn aangesloten.

Vlaanderen pompt jaarlijks 30 miljoen in zelflerende algoritmen, 4 oktober 2018
Er zijn drie pijlers: steun voor onderzoeksprogramma's, ondersteuning van de toepassingen in de industrie en aandacht voor het ethisch kade en onderwijs daarover.

'Duizenden onveilige IoT-apparaten in Nederland', 4 oktober 2018
De IoT-apparaten beschikten in veel gevallen over een standaardwachtwoord. Volgens de onderzoekers doet Nederland het nog 'goed', in vergelijking met de rest van de wereld.

Iedereen een identiteits-app. Of twee, 4 oktober 2018
De overheid meent dat burgers een ‘digitale identiteit’ nodig hebben. Instanties touwtrekken over hoe die eruit moet zien. Een identiteitsbewijs ín de smartphone.

'Cyberexperts moeten oog hebben voor eindgebruikers', 3 oktober 2018
Staatssecretaris Mona Keijzer van EZK stelt dat voor sommige mensen de moderne ontwikkelingen te snel komen. "Mensen die nog met een vinger tikken".

Kritiek op minister: 'Rapport sleepwet te lang achtergehouden', 3 oktober 2018
Oppositie en coalitie tonen zich kritisch op minister Kajsa Ollongren (BZK) die een kritisch rapport over de sleepwet pas naar buiten bracht na het referendum over die wet.

Het is gedaan met het monopolie van VodafoneZiggo op de kabel , 3 oktober 2018
Nu de toezichthouder het netwerk heeft vrijgegeven, staat ook de kabel open voor concurrentie. Ziggo laat het er niet bij zitten.

Oudere verdwaalt in woud van toeslagen, 3 oktober 2018
Ouderen vragen vaak niet de toeslagen aan waarop ze recht hebben. Ze lopen veel geld mis omdat ze de bureaucratie, die vaak digitaal gaat, te moeilijk vinden.

Passagiers kiezen vaker voor snelheid dan voor privacy, 3 oktober 2018
De meerderheid (65 procent) is bereid om persoonlijke data te delen voor een snellere afhandeling bij de beveiliging, en 45 procent ziet wel wat in biometrische identificatie.

Govroam passeert 250 aangesloten organisaties, 3 oktober 2018
Via de overheidsbrede wifi-samenwerking govroam kunnen ambtenaren direct verbinding maken met wifi-netwerken van andere deelnemende overheidsorganisaties.

NCSC publiceert leidraad bekendmaken kwetsbaarheden, 3 oktober 2018
Organisaties kunnen aangeven welke systemen mogen worden onderzocht en op wat voor manier. Vervolgens krijgen zij de tijd om kwetsbaarheden te verhelpen.

Belgische ICT-sector telt 102.142 banen, 3 oktober 2018
Het aantal banen in de ICT-sector is is 3,8 procent hoger dan in 2016. Drie op de tien bedrijven hebben ICT-specialisten in dienst. Het Europees gemiddelde ligt op 19 procent.

Nederland koploper op gebied van kunstmatige intelligentie , 2 oktober 2018
AI-initiatieven zijn 'hot'binnen Nederlandse bedrijven, zo blijkt uit onderzoek. Een en ander is te danken aan nauwe samenwerking met universiteiten en andere bedrijven.

Nederlander wil zelf controle over medische gegevens, 2 oktober 2018
Ook wil 74 procent hun partner of familie toegang verlenen tot hun vertrouwelijke dossier. Verder wil 95 procent zien wie er bij een zorgverlener in zijn of haar dossier kijkt.

Webwinkels slecht toegankelijk voor blinden, 2 oktober 2018
Veel commerciële websites zijn slecht toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Twee jaar geleden werd dat ook al geconstateerd, maar is er weinig veranderd.

‘Dat gemeenten webcare er een beetje bij doen is zonde’, 2 oktober 2018
Burgers kunnen onder meer via Whatsapp, Twitter, Facebook of Instagram meldingen en vragen aan de gemeente doorgeven. Toch is het soms dagen wachten op antwoord.

Lek kan Facebook mogelijk hoge boete opleveren , 2 oktober 2018
Het zou gaan om een boete van meer dan 1,6 miljard dollar vanwege het grote datalek, waarbij hackers toegang kregen tot de informatie van 50 miljoen gebruikers.

Nieuw-Zeeland kan aan grens vragen om pincode smartphone , 2 oktober 2018
Reizigers die weigeren, krijgen een boete van 5000 Nieuw-Zeelandse dollar (2845 euro). De autoriteiten zouden alleen de lokale opslag van het apparaat willen doorzoeken.

Rechtspraak start proef met inzet van WhatsApp voor vragen, 1 oktober 2018
Via WhatsApp kunnen er vragen over het ouderlijk gezag gesteld worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het aanvragen van gezag en wat bij ouderlijk gezag allemaal komt kijken.

'Nederlander beschermt zich nog altijd te weinig tegen cybercrime' , 1 oktober 2018
Vier op de tien Nederlanders maakt zich zorgen over cybercrime en dan vooral over identiteitsfraude, maar toch doet ruim de helft van hen niets om zich te beschermen.

België verplicht vingerafdruk op identiteitskaart, 1 oktober 2018
De Belgische privacycommissie noemt de maatregel "overmatig" en "niet conform de privacywet". Nederland voelt vooralsnog niets voor een verplichte vingerafdruk.

Europese Unie steekt miljard in supercomputers, 1 oktober 2018
Volgens de EU zijn de supercomputers nodig om gegevens te verwerken, kunstmatige intelligentie te ontwikkelen en oplossingen voor complexe vraagstukken te vinden.

Proef met digitaal verlengen rijbewijs start in Arnhem, 1 oktober 2018
Het aangevraagde rijbewijs kan na twee werkdagen worden opgehaald. De proef duurt minimaal één jaar. Ook andere gemeenten, waaronder Amsterdam en Utrecht, haken aan.

Opnieuw ‘de Belgen voorbij’?, 28 september 2018
De Vlaamse minister van Innovatie, Philippe Muyters, heeft onder de noemer ‘City of Things’ recentelijk miljoenen vrijgespeeld voor 21 IoT-projecten in verschillende Vlaamse steden.

Lokale democratie heeft onderhoud nodig, 28 september 2018
De lokale democratie is sterk, maar heeft wel onderhoud nodig, stelt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Gemeenten moeten meer inzetten op burgerparticipatie.

Merendeel blockchainprojecten haalt nooit eindstreep, 28 september 2018
Een groot deel van de PoC's worden nooit verder in gebruik genomen. Reden: die projecten werden gestart zonder goede businesscase of technische toepasbaarheid.

IBM komt met Watson-ai voor 9 sectoren, 28 september 2018
IBM heeft nieuwe artificiële intelligentie-oplossingen en -services (ai) geïntroduceerd die zijn getraind voor diverse sectoren, zoals de landbouw.

UMC blundert met persoonsgegevens, 28 september 2018
Bij onderzoek onder 900 mensen na een hartoperatie zijn privégegevens naar verkeerde adressen verstuurd. Volgens het UMC ligt de fout ’bij de drukker’.

Red ons uit de ‘bureaucratische cloud’, 28 september 2018
De voorstellen van de Raad van State om de burger te beschermen zijn schijnoplossingen. De aanbevelingen staan niet in verhouding tot het probleem dat zij constateert.

Overhead bij gemeenten daalt, 27 september 2018
Als belangrijkste verklaringen voor de daling noemen de onderzoekers de toenemende digitalisering en uitbesteding van overheadtaken.

Inwoners Nijmegen testen Irma-app ‘digitale identiteit' , 27 september 2018
Nijmegen geeft inwoners de mogelijkheid om hun gegevens uit de Basisregistratie Personen op te vragen en deze te gebruiken voor hun ‘digitale identiteit’ in de app Irma.

‘Chipsoft brengt medische zorg in gevaar’, 27 september 2018
Chipsoft dwingt ziekenhuizen tot een update die leidt tot onveilige zorg. Dat vindt Willy Spaan, voorzitter van het centrum van medische vernieuwing LUMC.

Krimpen aan den IJssel levert data aan VN, 27 september 2018
Krimpen aan den IJssel wordt als eerste Nederlandse gemeente onderdeel van United Smart Cities. Daarbij worden data van zo’n vijftig steden met elkaar vergeleken .

Kabinet wil ras registreren van aanvragers wa­pen­ver­gun­ning, 27 september 2018
Ook politieke opvattingen en religie of levensbeschouwelijke overtuiging worden geregistreerd. Het gaat om een wijziging van de Wet wapens en munitie.

Politiebonden: meer agenten controleren appverbod , 26 september 2018
Volgens een wetsvoorstel zou het verboden moeten worden om een mobiel elektronisch apparaat vast te houden tijdens het besturen van een voertuig.

Nederland lanceert opsporingssysteem terroristen , 26 september 2018
Met de juiste techniek een terrorist eruit vissen zodra hij een vliegticket boekt. Vandaag maakt Nederland op het VN-hoofdkantoor de techniek beschikbaar voor andere landen.

Menno Snel heeft nog geen greep op de Belastingdienst, 26 september 2018
Menno Snel kampt ook na een jaar nog met gedoe bij de fiscus. ‘Het lek is nog niet boven.’ De Kamer kan niet anders dan hem meer tijd geven.

Wetgeving maakt authenticatiemiddelen duurder, 26 september 2018
Nieuwe wetgeving zorgt ervoor dat authenticatiemiddelen steeds sterker dienen te zijn en de kosten verschuiven van gebruiker naar aanbieder.

Tweede Kamer akkoord met nieuwe privacywet onderwijs, 26 september 2018
De nieuwe wet moet het voor leerlingen, studenten en ouders duidelijker maken welke gegevens over hen worden verzameld en waarvoor deze gegevens worden gebruikt.

Nieuwe privacywetgeving brengt mkb in gevaar, 25 september 2018
De nieuwe aanvullende wet op de GDPR/AVG, de zogenaamde ePrivacy-verordening, dreigt het mkb flink te raken. 'Het kabinet heeft geen zicht op de gevolgen hiervan voor het mkb'.

M&I houdt ict-projecten bij Navo opnieuw in de gaten , 25 september 2018
De Navo heeft het contract verlengd voor het monitoren van een projecten voor de vernieuwing van de it-infrastructuur en de overgang naar een cloudomgeving.

Bondskanselier Oostenrijk wijst plan af om media informatie te onthouden, 25 september 2018
Binnenlandse Zaken wilde informatievoorziening te reduceren tot “wat absoluut noodzakelijk” is, zo bleek uit een uitgelekte email.

Jeugdhulp-tekort van 33 miljoen dreigt voor Amsterdam, 25 september 2018
De nieuwe bekostigingssystematiek en de daaraan gekoppelde administratieve lasten leiden tot een enorme kostenoverschrijding van de specialistische jeugdhulp.

UWV gaat versturen van Excel-bestanden blokkeren na datalek, 25 september 2018
Vorige maand werd bekend dat het UWV door een fout met een e-mailbijlage de privégegevens van 2400 werkzoekenden in Noord-Holland-Noord had gelekt.

Groningse ict-klus Fujitsu pakt flink hoger uit, 25 september 2018
Door wijzigingen in de organisatie van de gemeenten is dat bijna zes miljoen euro meer dan de oorspronkelijke geraamde 66 miljoen euro die begin 2017 werd genoemd.

Onderzoek naar hergebruik smartphones overheid, 25 september 2018
Minister Ollongren wil onderzoeken of er een veilige manier is om oude smartphones en tablets door te verkopen of te ontmantelen voor onderdelen.

Trump overweegt onderzoek naar social media, 24 september 2018
Het Witte Huis vraagt de mededingingsautoriteiten 'om diepgaand onderzoek te voeren naar het overtreden van de mededingsingsregels’.

Openstelling ov-data laat op zich wachten, 24 september 2018
Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), maakt geen haast met de verplichting van het aanleveren van open ov-data.

De camera maakt op eigen gezag van de burger een verdachte, 24 september 2018
De politie wil daders uit Oost-Europa met slimme camera’s en sensoren opsporen voor ze toeslaan. Maar is het toezicht op deze vorm van ‘predictive policing’ wel geregeld?

Senator stemde over wet waar eigen bedrijf aan meeschreef , 24 september 2018
De stem van Duthler was cruciaal: zonder haar stem was er in de Eerste Kamer geen meerderheid voor de omstreden Wet maatschappelijke ondersteuning.

Belastingdienst zet camera's in tegen belastingontduiker, 21 september 2018
De Belastingdienst gaat automobilisten die motorrijtuigenbelasting ontduiken vanaf volgend jaar opsporen via camerabeelden die op de openbare weg worden gemaakt.

D66 wil algoritme-waakhond voor overheid en bedrijven, 21 september 2018
Ook moet er 25 miljoen euro in kunstmatige intelligentie worden geïnvesteerd. Volgens D66 biedt kunstmatige intelligentie kansen, maar heeft het ook een keerzijde.

Bedrijven houden recht om mails te scannen in Gmail , 21 september 2018
Het staat de bedrijven ook vrij om de verzamelde gegevens met anderen te delen. Dat heeft Google, eigenaar van Gmail, laten weten aan het Amerikaanse congres.

Politie lost bijna geen hackaanvallen op, 21 september 2018
Vorig jaar is nog geen 5 procent opgelost van in totaal 2300 aangiften over hackmisdrijven. Van naar schatting 80 procent van de hacks wordt geen aangifte gedaan.

KI geeft reddingswerkers extra informatie , 21 september 2018
De Veiligheidsregio Fryslân houdt het komende half jaar een proef waarbij een soort van virtuele assistent automatisch extra informatie binnenhengelt.

Mobiele telefoon minder vaak beveiligd dan computer, 21 september 2018
Bijna een kwart van de ondervraagden zegt dat de mobiel geen beveiliging heeft, een even groot deel zegt niet te weten of de mobiel is voorzien van beveiliging.

Meer aanwijzingen dat Britten Belgacom hackte, 20 september 2018
De grote computerkraak bij Belgacom die eind 2013 aan het licht kwam, lijkt wel degelijk het werk van de Britse geheime dienst GHCQ.

Dwangsom politie slechte bescherming persoonsgegevens, 20 september 2018
Na zes maanden blijkt de controle op de inzage van politiegegevens nog altijd onvoldoende. De Autoriteit Persoonsgegevens spreekt van “een ernstige zaak”.

Kabinet trekt 500.000 euro uit voor veilige hard- en software, 20 september 2018
De 5 ton maakt deel uit van een totaalbedrag van 5 miljoen euro dat het ministerie van EZK tegemoet kan zien. Dat bedrag kan de komende jaren nog fors oplopen.

Kamervragen publicatie CTIVD-rapport na Wiv-referendum, 20 september 2018
De CTIVD vindt dat er extra privacywaarborgen nodig zijn als de AIVD data met buitenlandse collega's deelt. Het rapport kwam pas na het referendum vrij.

VWS trekt zestig miljoen euro uit voor digitale zorg, 20 september 2018
Met name het gebruik van e-health en de uitwisseling van gegevens krijgen een extra stimulans. Verder moeten ouderen altijd toegang tot hun medische gegevens hebben.

‘Regels privacywet AVG worden massaal geschonden’, 20 september 2018
Er is vooral verwarring over wie verwerker is van persoonsgegevens en wie verantwoordelijkheid draagt. Aleid Wolfsen (AP) is wat minder pessimistisch.

Juist veel nieuwe banen voor ICT’ers door robotisering , 20 september 2018
Volgens het WEF zou het gaan om zo'n 133 miljoen nieuwe banen in 2022. Het gaat onder meer om data scientists, AI-specialisten, big data specialisten en blockchain-specialisten.

BZK zet fors in op cybersecurity en digitale overheid, 19 september 2018
Het ministerie van BZK doet de komende jaren verschillende investeringen op het gebied van de digitale overheid en de aanpak van cyberdreigingen.

Overheid verwacht dat DigiD-gebruik minder hard groeit, 19 september 2018
Voor dit jaar was de prognose dat er 358 miljoen keer op DigiD zou worden ingelogd, maar dat aantal is nu bijgesteld naar 310 miljoen. "Realistischer", aldus het kabinet.

AIVD krijgt 12 miljoen extra voor aanpak digitale dreigingen, 19 september 2018
Bij digitale dreiging gaat het onder meer om de aantasting van de democratische besluitvorming. Het extra geld gaat naar personeel en ICT-voorzieningen.

ICT-sector brandt Miljoenennota af, 19 september 2018
Het kabinet wil digitale koploper van de Europa worden, maar volgens Nederland ICT en belangenorganisatie DINL blijkt dat vrijwel nergens uit. "Er ontbreekt daadkracht."

Aantal contactloze betalingen neemt fors toe, 19 september 2018
In Nederland is 51 procent van de bankpasbetalingen contactloos. Nederland behoort daarmee tot de kopgroep in de EU. België eindigt met 5 procent vrijwel onderaan.

'Roosendaal 20 centimeter verwijderd van glasvezel', 18 september 2018
Een glasvezelkabel moet in Roosendaal op 60 centimeter diepte worden aangelegd, maar alle aanleggers houden een diepte van 40 centimeter aan.

'Te veel losstaande acties in digitaliseringsbeleid', 18 september 2018
Overheden moeten juist de maatschappelijke uitdagingen als vertrekpunt nemen voor digitaliseringsacties in plaats van de technologie zelf.

BIT toetst grote ict-projecten politie en rechtspraak, 18 september 2018
De Nationale Politie en de Raad voor de Rechtspraak moeten ict-projecten die groter zijn dan vijf miljoen euro ter toetsing voorleggen aan het BIT.

Politie zet in op Chromebooks, bodycams en ANPR-app, 18 september 2018
Minister Grapperhaus heeft in een brief een aantal ICT-vernieuwingen aangekondgd. Naast de Chromebooks, bodycams en ANPR-app komt er ook een nieuw tapsysteem.

8000 privacyfunctionarissen aangemeld bij AP, 18 september 2018
Het grote aantal aanmeldingen heeft alles te maken met de AVG, die honderd dagen geleden van kracht werd. Voor veel organisaties is de privacyfunctionaris verplicht.

Nederland wil examen afnemen van zelfrijdende auto, 18 september 2018
Het CBR, de dienst wegverkeer RDW en het bureau RobotTuner, werken aan het ‘Software Driving License Project’. Vandaag presenteren zij de meest recente ontwikkelingen.

‘Zorg en ICT moeten samenwerking verbeteren’, 18 september 2018
Lies van Gennip, directeur van Nictiz, vindt dat ICT-leveranciers “best wel wat harder mogen lopen” en dat zorgaanbieders meer de hand in eigen boezem mogen steken.

Ook nieuw spraaknetwerk C2000 pas in 2019 klaar, 18 september 2018
Het communicatiesysteem voor alle hulpdiensten in Nederland loopt vertraging op. Eerder werd de oplevering van het radiobedieningssysteem al uitgesteld.

'Minister Ollongron (BZK) hield kritisch rapport achter', 17 september 2018
Het ministerie ontkent dat de timing van publicatie enig verband houdt met het Wiv-referendum, en dat het alleen was vanwege de afstemming met het buitenland.

Politie wil zakkenrollers en plofkrakers vangen met data, 17 september 2018
Een eerste proef met datakoppeling start in Roermond. Data van niet-verdachte auto's worden na de analyse weggegooid. Bits of Freedom spreekt van een "hellend vlak."

'Over zeven jaar 52 procent van banen in handen van robots', 17 september 2018
Nu wordt nog zo'n 29 procent uitgevoerd door robots. Met name banen in de accountancy, industrie, klantbeheer en secretariaat worden overgenomen door machines.

Canadese stad betaalt ransomware voor systeemherstel, 17 september 2018
Op 1 september raakten verschillende systemen van Midland, een stad met 17.000 inwoners, besmet met een niet nader genoemd ransomware-exemplaar.

Cyberaanvallen kosten Duitsland 43 miljard euro , 17 september 2018
De schade door cyberaanvallen bedroeg in de afgelopen twee jaar circa 43 miljard euro. Bedrijven werden slachtoffer van sabotage, datadiefstal en spionage.

Europa wil vuist maken in kunstmatige intelligentie, 17 september 2018
Het Claire-initiatief, actief sinds begin van deze zomer, probeert een antwoord te bieden op de investeringen van de VS, Canada en China in kunstmatige intelligentie.

Felle kritiek op EU-regels over strengere copyright-regels, 14 september 2018
Critici zijn met name bang dat het moeilijker wordt om bijvoorbeeld video's of plaatjes te delen die beschermde inhoud bevatten, maar niet zijn bedoeld om geld mee te verdienen.

Overheid viert ‘substantiële groei’ e-facturatie, 14 september 2018
Uiterlijk april 2019 moeten alle gemeenten, waterschappen en provincies elektronisch kunnen factureren. Een meerderheid van de gemeenten heeft inmiddels stappen gezet.

Banken 'duwen' gebruikers richting slechte wachtwoorden, 14 september 2018
De Amerikaanse banken Citibank en Capital On ondersteunen geen wachtwoordmanager. In juli kreeg ING Bank in Nederland te maken met eenzelfde soort kritiek.

Opnieuw vragen van politici over plannen Google voor China , 14 september 2018
Tot nu toe laat het Amerikaanse techbedrijf niets los over haar plannen. De plannen zijn omstreden omdat Google zou voldoen aan de Chinese internetcensuur.

'Surveillance Groot-Brittannië in strijd met mensenrechten' , 14 september 2018
Volgens het Europees Hof is de werkwijze van de Britse geheime diensten in strijd met het recht op privacy, omdat er onvoldoende toezicht en waarborgen zijn.

Schiphol onderzoekt mogelijkheden hyperloop , 13 september 2018
Er wordt gekeken of de hyperloop in de toekomst een alternatief kan zijn voor korte afstandsvluchten. Daarnaast moet het de bereikbaarheid van Schiphol verbeteren.

EP stemt in met omstreden 'uploadfilter' , 13 september 2018
Met de maatregel wil de Europese Commissie beheerders van auteursrechten, zoals videomakers, componisten en andere kunstenaars, beter beschermen.

Nederland eens met kritiek op vingerafdruk op identiteitskaart, 13 september 2018
Nederland is het eens met de EDPS die vindt dat er geen voldoende rechtvaardiging is om twee soorten biometrische gegevens te verwerken en op te slaan.

VVD wil onderzoek naar verruiming dna-opslag, 13 september 2018
De VVD schaart zich achter het NFI, dat standaard meer dna-materiaal (mannelijk dna-materiaal) van verdachten en veroordeelden in de dna-database wil opslaan.

Europees Parlement wil 'killer robots' verbieden , 13 september 2018
In een aangenomen resolutie staat dat mensen altijd de controle moeten houden bij beslissingen over leven en dood. Ook bij de VN gaan stemmen op voor een verbod.

Twee derde van alle e-mails is onveilig , 13 september 2018
Het aantal phishing-pogingen steeg sterk ten opzichte van vorig jaar. In de meeste gevallen werden de mails tegengehouden door providers of antivirussoftware.

Kabinet reserveert extra geld voor aanpak cybercrime, 12 september 2018
Er wordt volgend jaar eenmalig 30 miljoen euro uitgetrokken voor de aanpak van cybercrime. Volgens de NCTV is de ernst en omvang van de digitale dreiging "aanzienlijk".

Capgemini schikt ICT-fiasco SVB voor 20,2 miljoen euro, 12 september 2018
Aanvankelijk vocht de dienstverlener de schadeclaim aan, maar ze gooien nu toch de handdoek in de ring. In eerste instantie bedroeg het geclaimde bedrag 27,02 miljoen.

Microsoft wil notificatieplicht dataverzoeken politie, 12 september 2018
Het bedrijf wil ook dat er internationale overeenkomsten komen en duidelijke mechanismes om onrechtmatige verzoeken tot gebruikersgegevens aan te vechten.

'Phishingsites proberen zorgdata burgers buit te maken' , 12 september 2018
De criminelen gebruiken domeinnamen die op die van een bekend merk lijken, maar met bijvoorbeeld een letter op de verkeerde plek. Het gaat zeker om 451 phishingsites.

Verse release van oude BRP-broncode, ter lering, 11 september 2018
Er komt een nieuwe release van oude BRP-broncode beschikbaar. Volgens BZK nauwelijks geschikt om te gebruiken, maar "wel interessant om terug te kunnen kijken".

Inzet augmented reality overtreft verwachtingen, 11 september 2018
Zo’n 46 procent van de bedrijven denkt dat AR/VR binnen drie jaar de standaard wordt, terwijl 38 procent van de bedrijven verwacht dat dit binnen drie tot vijf jaar gebeurt.

ICT-uitgaven gemeenten stijgen naar 82 euro per inwoner, 11 september 2018
De toename is het gevolg van het groeiende belang vanICT (door verdergaande digitalisering en de AVG) en de toegenomen eisen aan informatiebeveiliging en privacy.

Test: auto's communiceren met elkaar en met verkeerslichten , 11 september 2018
Met de proef wil Noord-Holland onderzoeken of de doorstroming van het verkeer verbeterd wordt als auto's met elkaar en de infrastructuur kunnen communiceren.

Overheden willen steeds vaker versleutelde berichten inzien , 11 september 2018
Overheden verwaarlozen of negeren daarmee hun plicht om de rechten op vrijheid van meningsuiting en privacy te waarborgen. De VN maakt zich daar zorgen om.

Twee ton voor Limburgs cyberveiligheid-initiatief, 11 september 2018
Met het geld wordt een community gestart, waar ondernemers en maatschappelijke organisaties via e-learningmodules en zelfevaluaties inzicht krijgen in hun situatie.

Woensdag stemt EP over herziening van online auteursrecht, 10 september 2018
De herziening over de 'copyright directive' draait vooral om een geschil tussen de grote internetgiganten, zoals Facebook, Twitter, Apple en Google, en auteurs en uitgevers.

AIVD en MIVD mogen gegevens van NSA blijven ontvangen, 10 september 2018
Meerdere partijen hadden geklaagd dat de NSA bij het verzamelen van inlichtingen ongeoorloofde methoden hanteert, maar de Hoge Raad oordeelde anders.

NS laat kleine treinonderdelen printen in 3D, 10 september 2018
Het gaat om onderdelen die niet meer leverbaar zijn, die een lange levertijd hebben of die de NS alleen in grote aantallen kan bestellen. Het moet leiden tot tijdwinst.

Defensie VS investeert 2 miljard dollar in AI, 10 september 2018
Volgens de innovatietak binnen Defensie wordt met name gekeken hoe machines menselijke vaardigheden, zoals communicatie en verbanden leggen, kan aanleren.

Apple biedt politie portaal voor opvragen gebruikersdata, 10 september 2018
Apple heeft vorig jaar op 14.000 verzoeken van Amerikaanse opsporingsdiensten gereageerd. Dat gebeurde via e-mail. De portal moet dat werk stroomlijnen.

‘Het systeem van iOverheid moet minder heilig worden’ , 7 september 2018
Staatsraad Van Zwol maakt zich onder meer druk over algoritmen die door overheden te pas en te onpas worden ingezet en vindt ook dat de overheid te versnipperd is.

'Kwart Amerikaanse gebruikers klaar met Facebook', 7 september 2018
Uit onderzoek blijkt dat het vooral jongeren zijn die de sociale netwerksite van hun smartphone verwijderden, met name om privacyredenen.

VNG en G5 gaan samenwerken aan Smart Society, 7 september 2018
Doel is om de samenwerking van de Smart City beweging onder Nederlandse gemeente te verbreden naar andere gemeenten die hierop actief (willen) zijn.

Digital Trust Center steunt zes nieuwe initiatieven, 7 september 2018
De samenwerkingen moeten een impuls geven aan een landelijk dekkend stelsel van cybersecurity samenwerkingsverbanden en is in lijn met kabinetsprioriteiten.

ICT-studies overspoeld door buitenlandse studenten, 7 september 2018
Met name de studie Technische Informatica aan de TU Delft en de TU Eindhoven is populair en er is vooral belangstelling voor Engelstalige masterprogramma's.

'Stop digitaal misbruik van voorspelbaar gebruikersgedrag', 7 september 2018
Volgens de Autoriteit Consument & Markt krijgen gebruikers vaak producten aangeboden die inferieur aan de eigen keuzes zijn. NIet wenselijk, aldus de ACM.

Raad van State: burger in de knel door digitale overheid, 6 september 2018
Volgens de Raad van State wordt de burger steeds vaker opgezadeld met nadelen van nieuwe technieken, waardoor de rechtsbescherming in het geding is.

Scholen worstelen met de privacywet, 6 september 2018
Wat gebeurt er met de klassenfoto? Mag die wel of niet op de site van de school? En mag je een groepsapp aanmaken op WhatsApp? Veel scholen komen er niet uit.

NEN ontwikkelt norm voor veilig mailen in de zorg, 6 september 2018
In de norm wordt onder meer beschreven wat de mate van beschikbaarheid moet zijn, maar gaat het ook over integriteit en vertrouwelijkheid en gebruiksvriendelijkheid.

Gemeenten moeten digitale diensten vertalen, 6 september 2018
Gemeenten krijgen daarvoor van Brussel vier jaar de tijd. Doel is procedures en diensten toegankelijk te maken voor burgers en ondernemers van andere EU-lidstaten.

Beveiliging vertrouwelijke gegevens Brabant niet sluitend, 6 september 2018
Tijdens een door de Zuidelijke Rekenkamer uitgevoerde penetratietest bleek het mogelijk om vertrouwelijke informatie in te zien van de griffie, de directie en de rekenkamer.

Toenmalig staatssecretaris zat mis met illegaal downloaden, 6 september 2018
Filmproducenten waren het niet eens met de toenmalige staatssecretarisen de rechtbank is het met hen eens en stelt dat de Staat aansprakelijk is voor de uitingen.

EU wil eind dit jaar akkoord over belasting op digitale diensten, 5 september 2018
De Europese Commissie wil een belasting van 3 procent op digitale inkomsten van grote bedrijven, maar nog niet ieder EU-lid is overtuigd van de noodzaak van de maatregel.

Kamervragen over verplichte vingerafdruk op identiteitskaart, 5 september 2018
D66 wil onder meer weten wat staatsecretaris Knops (BZK) vindt van de reactie van de Europese databeschermingsautoriteit Giovanni Buttarelli. Die reageerde fel op het voorstel.

Europese persbureaus willen vergoeding van Facebook en Google , 5 september 2018
Volgens de persbureaus vormt het "plunderen van de content en advertentie-inkomsten van de nieuwsmedia" een bedreiging voor het voortbestaan van hoogstaande journalistiek.

BSN verdwijnt op termijn van voorkant paspoort en ID-kaart, 5 september 2018
Om identiteitsfraude tegen te gaan, wordt het burgerservicenummer naar de achterkant van paspoorten en ID-kaarten verplaatst. Binnen welke termijn is nog niet bekend.

Aanvraagronde WiFi4EU tweede helft van september van start, 5 september 2018
Door technische problemen werd in juni van dit jaar de eerste oproep voor het indienen van een uitgesteld. Ook is het aantal beschikbare vouchers verhoogd.

Wikipedia tegen Europese plannen voor 'uploadfilter' , 5 september 2018
De regel zou grote internetbedrijven verplichten om geüpload materiaal vooraf te beoordeelen op schendingen van het auteursrecht. Wikimedia is daar op tegen.

In elk land krijg je een ander internet, 4 september 2018
Overheden proberen met wetten het internet te reguleren, en soms ook te censureren. Zo raakt het wereldwijde web steeds meer versplinterd.

Five Eyes-landen willen toegang tot versleutelde data , 4 september 2018
Volgens de vijf landen vormt end-to-end-encryptie een obstakel bij het onderzoeken en vervolgen van criminele en terroristische activiteiten.

Overheidsinstanties stellen na onderzoek AP alsnog DPO aan, 4 september 2018
Bij een eerste controle bleek dat minder dan 4 procent van de 400 onderzochte instanties geen privacyfunctionaris in dienst had. Er is nu een inhaalslag gemaakt.

Overheid kijkt naar oplossing voor digitale post aan overledenen, 4 september 2018
Het moet voor nabestaanden makkelijker worden om zaken van overledenen via MijnOverheid af te wikkelen en ook moet het opheffen van dat account makkelijk worden.

Consumentenbond bezorgd over regels delen betaalgegevens, 4 september 2018
De bond pleit voor een 'tweetraps-toestemming' en wil ook dat er op wordt toegezien dat bedrijven duidelijk zijn over welke gegevens ze gebruiken en waarvoor.

Gemeenten willen weer baas over eigen ict worden, 4 september 2018
Common Ground wil een gemeentelijke infrastructuur waarbij data zijn gescheiden van applicaties, gegevens bij hun bron blijven en leveranciersonafhankelijkheid is.

Saldoloze ov-chipkaart NS voor iedereen beschikbaar, 3 september 2018
Met Flex krijgen reizigers iedere maand achteraf de rekening voor de gemaakte ritten. Het bedrag wordt automatisch afgeschreven. De verplichte borg is niet meer nodig.

Algemene Rekenkamer doet onderzoek naar basisregistraties, 3 september 2018
Er zal bekeken worden of het Stelsel van Basisregistraties bijdraagt aan een goede en efficiënte overheidsdienstverlening aan burgers en bedrijven.

Gebruik en tevredenheid BAG gestegen, 3 september 2018
Het gebruik van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen is gestegen tot circa 10 miljoen bevragingen per dag. Ook de waardering steeg: van 7,2 in 2015 tot 7,4 in 2018.

Teleurstelling om trage openbaarmaking kosten zorgtarieven, 3 september 2018
In 2016 beloofde toenmalig minister Schippers (VWS) dat de kosten van de zorgtarieven 'opengegooid' zouden worden, maar haar opvolger Bruins is nog lang zo ver niet.

Telecomstoringen vooral veroorzaakt door 'systeemfouten', 3 september 2018
Vorig jaar werden 169 incidenten gerapporteerd. Vaak ging het om fouten in hard- of software. In een beperkt aantal gevallen ging het om DDoS-aanvallen.

Keuring voor 'slimme' beveiligingssystemen voor auto's, 3 september 2018
De maatregel moet diefstallen en inbraken voorkomen. Volgens de keuringsinstantie zijn bijna alle auto's van 2017 of ouder met zo'n beveiligingssysteem makkelijk te hacken.

Privacy belangrijke reden om geen slimme apparaten te kopen , 31 augustus 2018
Een derde van de consumenten geeft aan om privacyredenen twijfels te hebben over de aanschaf van slimme apparaten. Vorig jaar bedroeg dat nog 18 procent.

CDA wil onderzoek naar verplichte slimme thermostaat, 31 augustus 2018
Volgens de politieke partij blijven de beoogde energiebesparingen vooralsnog uit, maar toch ziet het CDA toekomst in de slimme meter. Zo willen zij de toepassing verplicht stellen.

Teach4Amsterdam wil jong IT-talent voor de klas, 31 augustus 2018
Het tekort aan goede informaticadocenten is enorm, maar volgens de initiatiefnemers van Teach4Amsterdam moet het mogelijk zijn om het tekort binnen enkele jaren op te heffen.

Ex-ambtenaar aangeklaagd voor inbraak op rioolinstallatie, 31 augustus 2018
De man zou 8000 bestanden hebben verwijderd. Door de acties van de man zouden de monitoring en bediening van de rioolinstallatie gevaar hebben gelopen.

Belgische politie wil criminaliteit via data voorspellen, 31 augustus 2018
Er zullen systemen voor 'predictive policing' worden ingebouwd in het computersysteem iPolice, dat voor 2020 gepland is. Ook in Nederland wordt predictive policing toegepast.

Mensenrechtenorganisaties tegen China-plannen Google, 30 augustus 2018
Google wil een gecensureerde zoekmachine lanceren in China en de organisaties vinden dat de techreus daarmee een knieval doet op het gebied van mensenrechten.

Nederland Europees koploper laadpalen elektrische auto’s, 30 augustus 2018
Iets meer dan 28 procent van alle laadpalen in de EU staat in Nederland. Momenteel telt Nederland ruim 122 duizend laadpalen, waarvan 33.000 publieke laadpalen.

Ransomware besmette PC's Belgische belastingdienst, 30 augustus 2018
Het gaat om meer dan 100 computers die besmet waren. Ook computers van andere Belgische departementen kregen te maken met (de gevolgen van) ransomware.

Knops: burger kan inloggen via rijbewijs straks zelf activeren, 30 augustus 2018
Er worden de nodige pilots gehouden rondom de inlog, maar het gaat pas echt werken als de Wet digitale overheid is ingevoerd. Verwacht wordt dat dat volgend jaar is.

Tech-land Estland aast op ICT'ers uit Benelux, 30 augustus 2018
Omdat het land slechts 1,3 miljoen inwoners heeft, zal de arbeidsmarkt in 2020 een tekort kennen van 37.000 ICT-specialisten. Daarom de campagne in de Benelux.

Smart city staat niet hoog op agenda bij gemeenten, 29 augustus 2018
Van de ondervraagde gemeenten zegt 36 procent een smart city-visie te hebben. Bijna de helft van de gemeenten doet wel een pilot op smart city-gebied.

Brits dronebedrijf biedt geld voor Londense daken, 29 augustus 2018
Skyports wil een netwerk van drone-stations uitbouwen. Tot nu toe heeft het 15 daken in Londen 'opgekocht' voor het laten landen en opstijgen van drones.

Zorgverlener VS verstrekt patiëntdata aan cybercriminelen, 29 augustus 2018
Het is nog niet bekend hoe het kon gebeuren dat de patiëntgegevens in verkeerde handen vielen. De zorgverlener was een paar keer slachtoffer van ransomware.

Facebook's datahonger onder de loep in Duitsland, 29 augustus 2018
He Budeskartellamt gaat onderzoeken of de techreus haar positie misbruikt om data te verzamelen van mensen zonder dat ze daarvoor toestemming geven.

Belgisch leger heeft interesse in gevechtsrobot, 29 augustus 2018
Enkele weken geleden stelde Estland het initiatief voor om samen met Letland en Finland een robot te ontwikkelen en ook de Belgen hebben interesse getoond.

Meerderheid aangiften cybercrime in België leidt tot niets, 28 augustus 2018
Tussen januari - augustus 2016 kwamen er bijna 35.000 klachten over cybercrime, maar slechts een klein deel leverde een dagvaarding voor de strafrechter op.

Onderzoek: big data kan grondrechten vergaand aantasten, 28 augustus 2018
Volgens onderzoekers kunnen big data, Internet of Things en kunstmatige intelligentie invloed kunnen hebben op het recht op privacy, gelijkheid en vrijheid.

Rechter verlengt verbod voor blauwdrukken 3D-geprinte wapens , 28 augustus 2018
De blauwdrukken zouden ervoor zorgen dat burgers wapens in handen kunnen krijgen, zonder het overheidstoezicht dat voor conventionele wapens plaatsvindt.

Een op de vier Nederlanders slachtoffer internetfraude, 28 augustus 2018
In totaal raakten mensen 786 miljoen euro kwijt door verschillende vormen van fraude. Relatief nieuw is oplichting via social media, zoals Facebook en WhatsApp.

‘Nederland kampt met AI-braindrain’, 28 augustus 2018
Steeds meer onderzoekers in Nederland op het gebied van artificiële intelligentie worden weggekaapt door buitenlandse techbedrijven. Dat leidt tot slechter onderzoek en onderwijs.

Uber verschuift focus naar elektrische deelfietsen , 27 augustus 2018
Het bedrijf richt zich nog steeds op mensen die geen auto hebben, maar wil hen ook een groot aantal ecologische alternatieven aanbieden, vooral in de binnenstad.

Password123 populair onder Australische ambtenaren, 27 augustus 2018
De Western Australian Auditor General bekeek 234.000 accounts. Daarvan had 26 procent een zwak of veelgebruikt wachtwoord, waaronder password123.

EU wil politieke partijen beboeten voor misbruik persoonsdata , 27 augustus 2018
Het voorstel volgt na het grootschalige misbruik van persoonsgegevens door Cambridge Analytica. Het is niet bekend wanneer het voorstel ingevoerd moet zijn.

James Bridle: ‘Data maken de wereld slechter', 27 augustus 2018
De Britse computerwetenschapper en kunstenaar gelooft niet dat massaal verzamelde data de wereld tot een betere plek maken en ziektes en terreur overwinnen.

Orde van Advocaten tegen verplichte dna-afname na oproep, 27 augustus 2018
De NOvA wijst naar principes als het recht op privacy en de onschuldpresumptie, het recht dat stelt dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel wordt bewezen.

Kabinet wil meer inzicht in invloed van digitale platformen, 27 augustus 2018
Het Nederlandse kabinet wil onder meer weten wat de invloed van die digitale platformen is op burgers en bedrijven als het gaat om eigendom en delen van data.

Microsoft verdacht van omkoping in Hongarije, 24 augustus 2018
Microsoft zou de softwarepakketten voor een zwaar gereduceerd bedrag aan tussenpersonen verkopen, die de software weer zouden slijten aan de Hongaarse overheid.

Datagedreven ICT-oplossingen voor de urban jungle, 24 augustus 2018
Overlast, crimineel geld, openlijke drugshandel, illegale taxi’s op de weg en lawaaiige sloepen in de grachten worden gezien als uitwassen van deze jungle.

ProRail pluist code handmatig door naar tunnelbug, 24 augustus 2018
Bij het zoeken naar de bug die het Amsterdamse treinverkeer afgelopen dinsdag heeft platgelegd, moet ProRail de code handmatig doorpluizen.

Australië zegt nee tegen Huawei bij bouwen 5G, 24 augustus 2018
De Australische regering is bang voor inmenging van de Chinese overheid in de telecomnetwerken van het land. Huawei is diep teleurgesteld in het besluit van Australië.

Belastingdienst jaagt op nieuwe medewerkers, 24 augustus 2018
De organisatie heeft de aankomende jaren duizenden nieuwe medewerkers nodig en wil onder meer door interactieve workshops laten zien wat werken bij de fiscus inhoudt.

Spionnen gebruiken Microsoft Outlook als effectieve backdoor, 23 augustus 2018
Cyberspionnen die bij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken wist in te breken, gebruiken Microsoft Outlook als backdoor voor het stelen van vertrouwelijke gegevens.

Minister wil discussie over verplichte dna-afname na oproep, 23 augustus 2018
Aanleiding voor zijn uitspraken is de doorbraak in de moordzaak van Nicky Verstappen waar een dna-match naar een verdachte leidde.

Treinstoring veroorzaakt door winkeldief en softwarefout , 23 augustus 2018
Omdat het backupsysteem hetzelfde softwaresysteem gebruikt, struikelde ook dat systeem over de corrupte database.

Internationale summerschool beveiliging in Den Haag, 23 augustus 2018
De International Cyber Security Summer School wordt georganiseerd door NATO, Europol, EY, Leiden University en The Hague Security Delta.