zoeken binnen de website

actueel

Voor Actueel selecteert de iBestuur-redactie relevante berichten op het snijvlak van overheid en ICT op andere websites.


Computerbeveiligers krijgen nachtmerries van al dat thuiswerk , 6 april 2020
Zo versturen ambtenaren nu veelvuldig vertrouwelijke documenten via e-mail. Volgens de regels mag dat niet, want de kans is te groot dat een e-mailbox wordt gekraakt.

5G-veiling gaat gewoon door ondanks corona, 6 april 2020
Volgens het ministerie van Economische Zaken is er geen reden voor uitstel. Marktpartijen kunnen zich tot vandaag (maandag) 12 uur melden bij het ministerie van EZK.

Ministerie van Justitie VS: Zoom-bombing is een misdrijf, 6 april 2020
Bij 'Zoom-bombing' krijgen vreemden toegang tot een meeting via het videoplatform. In het geval van Zoom volstaat het vergader-id om toegang tot de vergadering te krijgen.

Politie en gemeenten monitoren stranden met drones, 6 april 2020
De drones worden niet alleen op de stranden ingezet. Deze week gebruikte de politie Den-Haag drones om de naleving van de coronamaatregelen in de stad te controleren.

Politie Zeeland start onderzoek onder slachtoffers cybercrime, 6 april 2020
Met het onderzoek wil de politie meer inzicht krijgen in de behoeften van slachtoffers op het gebied van ondersteuning, informatie, bescherming en verwachtingen.

Gelderse ambtenaar krijgt 1000 euro voor thuiswerkplek, 3 april 2020
Volgens de provincie Gelderland is het geld bedoeld voor een bureau, bureaustoel en licht, maar bijvoorbeeld ook om een los toetsenbord of laptopstandaard aan te schaffen.

CBS: Drie procent Nederlanders heeft geen internet, 3 april 2020
Vijf jaar eerder had nog zeven procent thuis geen internet. Het gaat in totaal om zo'n 453.000 mensen. Een van de redenen om geen internet te hebben, zijn de zorgen over privacy.

AP stelt privacy coronapatiënten voorop, 3 april 2020
De Autoriteit Persoonsgegevens verzet zich tegen een plan van minister Van Rijn om zonder expliciete toestemming van patiënten dossiers van huisartsen te raadplegen.

'Techbedrijven doen onvoldoende tegen coronanepnieuws', 3 april 2020
Eurocommissaris Vera Jourova ziet nog steeds dat de grote platformen geld verdienen aan de onjuiste en schadelijke berichten over de pandemie door advertenties te tonen.

DNB: Alias voor rekeningnummer peperduur, 3 april 2020
Volgens De Nederlandsche Bank zou een alias het overstappen naar een andere bank gemakkelijker maken, maar tegenover de kosten staat nog niet de helft van de baten.

Europees initiatief werkt aan corona-traceerapp, 2 april 2020
Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing zou een privacyvriendelijk app zijn die mensen in staat moet stellen om te zien of ze in contact zijn geweest met een coronapatiënt.

Invoering Omgevingswet uitgesteld om coronacrisis, 2 april 2020
De wet zou op 1 januari 2021 ingaan, maar "mede gezien de veranderende realiteit als gevolg van het coronavirus” wordt de wet uitgesteld. Wanneer wel is nog niet bekend.

Brits onderzoek: beste aanpak virus is met traceerapp , 2 april 2020
In China en Zuid-Korea wordt al gewerkt met traceerapps en ook andere landen overwegen de stap. Volgens de Britse onderzoekers roept de app wel ethische vragen op.

Gebruik telecomdata tegen corona kan alléén met wet, 2 april 2020
Dat zegt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in reactie op ideeën om locatiegegevens van burgers in te zetten om verspreiding van het coronavirus te remmen.

Ict-vernieuwing bij politie in nevelen gehuld, 2 april 2020
Volgens minister Grapperhaus (JenV) kan het nog maanden duren voordat er meer duidelijkheid komt over het Programma Vernieuwend Registreren.

Helft gemeenten op verouderd Windows 7, 1 april 2020
Het besturingssysteem Windows 7 wordt niet meer ondersteund door beveiligingsupdates. 22 van de 35 gemeenten die meewerkten, gaven aan Windows 7 nog te gebruiken.

Amsterdam zet cameratoezicht in tegen groepsvorming, 1 april 2020
Volgens burgemeester Halsema is het inzetten van cameratoezicht in aanvulling op de bestaande maatregelen noodzakelijk ter handhaving van de openbare orde.

Politie: 'WhatsAppfraude schering en inslag', 1 april 2020
Bij WhatsApp-fraude doen oplichters zich voor als een bekende van het slachtoffer en vragen om geld. In de eerste zes weken van 2020 trapten al minimaal 700 keer in die val.

Nederland wil verplichte 'hacktest' van Europese banken, 1 april 2020
Via de penetratietests kunnen banken en financiële instellingen in de EU kijken hoe goed ze zijn voorbereid om aanvallen te detecteren, te voorkomen en op te reageren.

'Commerciële dna-tests slordig met privacy', 1 april 2020
De Consumentenbond onderwierp acht aanbieders van dit soort tests aan een privacytest en de uitkomst was niet echt positief. Eén aanbieder kwam goed uit de test.

Privacy vs. corona: hoe ver mag de overheid gaan?, 31 maart 2020
In de strijd tegen corona roept de EU lidstaten op om het gebruik van locatiegegevens te overwegen. Onder meer België, Slowakije en Oostenrijk zijn al overstag.

Videochat niet voor uitwisselen vertrouwelijke informatie, 31 maart 2020
De Informatiebeveiligingsdienst (IBD) heeft een aantal tips opgesteld met betrekking tot videobellen en raadt met name tools aan die gebruikmaken van end-to-end-encryptie.

Cyberexperts bieden gratis hulp aan zorginstellingen, 31 maart 2020
Het doel van ‘Wij Helpen Ziekenhuizen’ is om Nederlandse zorginstellingen en ziekenhuizen kosteloos te beschermen tegen digitale aanvallen ten tijde van de coronacrisis.

"Zoom gooit privacy van gebruikers te grabbel", 31 maart 2020
Volgens auteur en journalist David 'Doc' Searls wordt de virtuele nek van gebruikers blootgesteld aan 'datavampieren'. Zoom zou allerlei data met advertentiebedrijven delen.

Thuiswerken doet ons niet massaal klikken op phishingmails, 31 maart 2020
Het totaal percentage werknemers dat klikt op een phishingmail gaat niet de lucht in omdat we thuiswerken. Maar de verschillen tussen sommige werknemers veranderen wel.

Duitsland werkt aan app die bijhoudt met wie je in contact komt, 31 maart 2020
Het land treedt daarmee in de voetsporen van Singapore. Officieel mogen overheden van de Europese privacywet individuele burgers niet volgen, ook niet tijdens een pandemie.

Duitse overheid: quantumcomputer gevaar voor encryptie, 30 maart 2020
De dreiging zou vooral spelen bij informatie die voor langere periodes beschermd moet worden. De BSI doet aanbevelingen voor een stap naar "post-quanten-kryptografie".

DNB: cashloze maatschappij op termijn voorstelbaar, 30 maart 2020
De Nederlandsche Bank vindt het belangrijk dat cash beschikbaar blijft. Zo kan er op contant geld worden teruggevallen als bijvoorbeeld het pinverkeer niet functioneert.

Kabinet akkoord met wetsvoorstel digitale besluitvorming, 30 maart 2020
Nu is digitale besluitvorming juridisch niet mogelijk. Het voorstel regelt een tijdelijke uitzondering hierop zolang een openbare fysieke vergadering niet of niet goed kan.

'Hackers kunnen miljoenen autosleutels kopiëren' , 30 maart 2020
Belgische en Engelse wtenschappers hebben ontdekt dat de contactloze autosleutel van heel wat automodellen van Toyota, Kia en Hyundai gemakkelijk gekloond kan worden.

Einde wachtwoordtijdperk is nabij, 30 maart 2020
Gartner verwacht dat 60 procent van de grootzakelijke organisaties en 90 procent van de kleinere bedrijven in 2020 zeker de helft van hun it-landschap wachtwoordvrij heeft.

Wijzigingen lijsten open standaarden, 23 maart, 27 maart 2020
GWSW wordt als verplichte standaard op de ‘Pas toe of leg uit’-lijst opgenomen en OIDC wordt op de lijst Aanbevolen standaarden geplaatst. De wijzigingen gaan per direct in.

Knops werkt aan spoedwet digitale besluitvorming, 27 maart 2020
De spoedwet moet het voor gemeenteraden, waterschappen en Provinciale Staten mogelijk maken om digitaal én openbaar te vergaderen en besluiten te nemen.

Purmerend laat inwoners via app groepsvorming melden, 27 maart 2020
Wanneer een inwoner groepsvorming meldt komt dit bij medewerkers van de afdeling Handhaving terecht, die daar vervolgens werk van kunnen maken, ook 's avonds.

EDPS: AVG geldt niet voor echt geanonimiseerde data, 27 maart 2020
De Europese toezichtouder EDPS reageert op plannen van de Europese Commissie om mobiele locatiegegevens in de strijd tegen het coronavirus te gebruiken.

Ict- en telecomsector kan door bij lockdown, 27 maart 2020
Ict en telecom hebben nu dezelfde status als regionale distributiebedrijven van elektriciteit en gas. Onder ict/telecom vallen bedrijven die internet en datadiensten mogelijk maken.

50-plussers kunnen zich online uitstekend redden, 26 maart 2020
De groep 50-plussers shopt online en zijn alert op bedrijven als Google en Facebook die hun data willen verzamelen. Hun angst voor internetcriminelen neemt iets af.

Geo-sector slaat handen ineen rondom de coronacrisis, 26 maart 2020
De geo-sector ziet mogelijkheden om de werkzaamheden in hun sector draaiende te houden zonder direct een beroep te hoeven doen op het pakket aan steunmaatregelen.

'Ethische' software voor het thuiswerken, 26 maart 2020
De in Denemarken gevestigde ThinkDoTank heeft een lijst opgesteld van 'ethische' software voor het thuiswerken. Het gaat om veilige videoapps, chatapps en VPN.

Coronacrisis: Noodhulp voor startups gevraagd, 26 maart 2020
Probleem is dat veel startups nog geen omzet maken maar wel loonkosten moeten blijven betalen terwijl nieuwe financieringsrondes uitgesteld dreigen te worden.

Tweede Kamer tegen delen data met Brussel tegen corona, 26 maart 2020
De data van honderden miljoenen Europeanen zouden moeten aantonen hoe het virus zich verspreidt en of ergens samenscholingen zijn. Maar de Kamer ziet niets in het plan.

Minister: opt-in verplicht voor het delen van voertuigdata, 25 maart 2020
Bestuurders moeten nadrukkelijk toestemming aan autofabrikanten geven voordat die hun voertuigdata mogen gebruiken. Dat heeft minister Van Nieuwehuizen gezegd.

Minister ziet niets in back-upplicht voor organisaties, 25 maart 2020
D66 stelde Kamervragen naar aanleiding van de ransomware-infectie bij de Universiteit Maastricht. De universiteit betaalde bij twee ton om weer toegang tot bestanden te krijgen.

Belgische overheid ziet forse toename sms-phishing, 25 maart 2020
De sms-berichten gaan bijvoorbeeld over veiligheidsproblemen of onbetaalde facturen. Ook waarschuwt het sms-bericht voor de inzet van gerechtsdeurwaarders.

Transactielimiet contactloos betalen verhoogd naar 50 euro, 25 maart 2020
De maatregel moet verdere verspreiding van het coronavirus tegengaan. Vorige week werd al besloten om de cumulatieve limiet te verhogen van 50 naar 100 euro.

EC: 'Gebruik mobiele data om verspreiding in kaart te brengen', 25 maart 2020
Volgens de EC moet het kunnen helpen om 'de patronen van verspreiding van het coronavirus' te analyseren en te bepalen waar de nood aan medisch materiaal het hoogst is.

Onderzoek naar dynamiek in publieke organisaties, 24 maart 2020
Er wordt input gevraagd voor een onderzoek waarbij het verband wordt onderzocht tussen COISA en 'dynamic capabilities' bij organisaties in de publieke sector.

WHO: grote stijging van hacks op onze systemen, 24 maart 2020
De Wereld Gezondheidsorganisatie zegt dat het om in sommige gevallen om 'elitehackers' gaat, al is onduidelijk wie er precies achter de aanval zit en wat de hackers willen.

België zet supercomputer in tegen het coronavirus , 24 maart 2020
Het Vlaams Supercomputer Centrum gaat de komende acht weken extra rekencapaciteit beschikbaar stellen aan onderzoekers in hun strijd tegen het coronavirus.

Kabinet onderzoekt privacyimpact gezichtsherkenning, 24 maart 2020
Het kabinet stelt dat in bepaalde gevallen de inzet van gezichtsherkenningstechnologie in principe niet toelaatbaar is. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het WODC.

AP heeft drieduizend privacyklachten op de plank, 24 maart 2020
De AP heeft te maken met een grote achterstand, maar minister Dekker vindt het nog te vroeg om te stellen dat de toezichthouder meer geld moet krijgen.

Camera’s en privacy: wat mag wel en wat mag niet?, 23 maart 2020
Steeds meer bedrijven en particulieren hangen beveiligingscamera's op. De voordelen lijken duidelijk, maar in hoeverre is zo’n camera in Nederland nu toegestaan?

Singaporese overheid lanceert traceer-app tegen corona, 23 maart 2020
Zodra gebruikers die de app hebben geïnstalleerd bij elkaar in de buurt komen, wordt er een geanonimiseerd id uitgewisseld. De app maakt gebruik van bluetooth.

'Onderzoek rechtsgeldige digitale besluitvorming', 23 maart 2020
In veel gemeenteraden en Provinciale Staten leven zorgen over de continuïteit van vergadering en besluitvorming. Digitale besluitvorming zou dan een uitkomst zijn.

Onderzoek bevoegdheden overheid bij digitale crisis, 23 maart 2020
Volgens minister Grapperhaus kan onder bestaande wettelijke kaders worden ingegrepen wanneer nodig. Hij overweegt om de Wbni daarvoor aan te passen.

Overheid spreekt met ict-dienstverleners over hulp, 23 maart 2020
Het overleg had voornamelijk betrekking op de uitvoeringsprocessen bij gemeenten en de consequenties van het noodpakket dat het kabinet vorige week heeft aangekondigd.

AP: 'Ruimte voor strijd tegen coronavirus', 20 maart 2020
Projecten om meer mensen in ziekenhuizen aan het werk te zetten en andere gezondheidsplannen krijgen ruim baan, laat de Autoriteit Persoonsgegevens weten.

‘VS overweegt locatiedata in te zetten tegen coronavirus’, 20 maart 2020
Volgens bronnen zijn grote techbedrijven in gesprek met de Amerikaanse regering over het plan. Er zijn ook zorgen, met name als het gaat over bescherming van de privacy.

Wetenschappers stellen traceer-app voor tegen corona, 20 maart 2020
Met de app zijn personen te traceren die in contact met een besmet persoon zijn gekomen. Niet iedereen zou de app hoeven te installeren om die te laten werken.

Beeldkwaliteit Netflix teruggeschroefd door coronacrisis? , 20 maart 2020
Een lagere kwaliteit moet overbelasting van het internet voorkomen, klinkt het in een voorstel dat de Europese Commissie in Brussel met Netflix heeft besproken.

Een op vijf Nederlandse huishoudens heeft glasvezel, 20 maart 2020
Eind vorig jaar waren er 1,5 miljoen verbindingen, een stijging van 160.000 ten opzichte van 2018. De onderzoekers verwachten dit jaar een groei van 3,3 procent.

Hackers vallen massaal thuiswerkers aan, 20 maart 2020
Computercriminelen proberen thuiswerkers hun wachtwoorden te ontfutselen. Ook wordt gezocht naar zwakke plekken die zijn ontstaan nu veel medewerkers op afstand werken.

'Verlaag beeldkwaliteit streamingdiensten tijdens piekuren', 19 maart 2020
De oproep komt van Eurocommissaris Breton. Hij wil voorkomen dat het internet vastloopt nu met de coronauitbraak veel mensen thuiswerken en video's streamen.

'Let bij thuiswerken op gratis chat- en clouddiensten', 19 maart 2020
Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens zou het kunnen dat zo'n dienst juist gratis is omdat de aanbieder gegevens van gebruikers gebruikt voor andere doeleinden.

EU-privacytoezichthouder: AVG moet resultaten laten zien, 19 maart 2020
De Europese toezichthouder vindt het belangrijk dat nieuwe regels over ePrivacy op de EU-agenda blijven staan en vindt dat "we het momentum niet moeten verliezen".

Supermarkten willen tijdelijk verbod op contant geld, 19 maart 2020
Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel is de maatregel nodig om de voedselvoorziening in Nederland goed te kunnen blijven organiseren.

NIST geeft tips tegen afluisteren online vergaderingen, 19 maart 2020
Zo wordt aangeraden om toegangscodes niet onbeperkt te hergebruiken. Ook wordt geadviseerd om een dashboard te gebruiken met een overzicht van alle deelnemers.

EU annuleert laatste WiFi4EU ronde, 18 maart 2020
De annulering heeft te maken met de uitbraak van het coronavirus. De Europese Commissie zou het op dit moment niet eerlijk vinden om de aanbesteding te houden.

Apple krijgt Franse boete voor machtsmisbruik , 18 maart 2020
Volgens de Franse mededingingsautoriteit is Apple schuldig aan kartelvorming in zijn distributienetwerk. Het gaat om een boete van 1,1 miljard euro. Apple is het oneens met de boete.

'Goedkope fitnesstrackers potentiële privacynachtmerrie', 18 maart 2020
De goedkope fitnesstrackers zijn voor een paar tientjes verkrijgbaar en claimen dezelfde functionaliteit als hun duurdere tegenhangers te bieden. Dat bleek erg tegen te vallen.

KPN en VodafoneZiggo hoeven netwerk niet open te stellen, 18 maart 2020
Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven dinsdag bepaald. Het college gaat daarmee in tegen een eerdere uitspraak van de ACM. Die vond de partijen te dominant.

Landen gebruiken locatiedata burgers tegen coronavirus, 18 maart 2020
In Oostenrijk worden geanonimiseerde gsm-locatiegegevens gecontroleerd om te zien of beperkende maatregelen effectief zijn. Ook in Israël worden dergelijke data gebruikt.

'Meeste ransomware buiten kantooruren uitgerold', 17 maart 2020
Om toegang tot de netwerken van hun slachtoffers te krijgen maken de aanvallers voornamelijk gebruik van e-mails met kwaadaardige links of bijlagen.

Webtoegankelijkheid 83 procent bedrijven schiet tekort, 17 maart 2020
Ondanks regelgeving zijn (semi-) overheidsinstanties verplicht het digitale aanbod van goederen en diensten zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen.

200.000 camera’s in Moskou herkennen burgers overal, 17 maart 2020
De vele camera's zijn er voor de veiligheid, aldus een woordvoerder van de gemeente. Sceptici spreken van de zoveelste maatregel die Russen van hun vrijheid berooft.

Corona stuwt telecomverkeer omhoog, 17 maart 2020
KPN, Vodafone-Ziggo en T-Mobile zien op hun netwerken een aanzienlijke stijging van het telecomverkeer. Oorzaak zijn de ‘verplichte’ thuiswerkers vanwege het coronavirus.

EDPB: AVG ook van kracht bij bestrijding corona, 17 maart 2020
Volgens het het Europees Comité voor gegevensbescherming moet ook nu de dataverwerker de bescherming van data van de personen in kwestie worden beschermd.

'Medische data bij spoed digitaal beschikbaar maken', 16 maart 2020
Dat wil minister Bruins. Om dit zo snel mogelijk te regelen is het nodig om bestaande toestemmingen te hergebruiken en gebruik te maken van het Landelijk Schakelpunt.

ENISA: cyberhygiëne belangrijk voor thuiswerkers, 16 maart 2020
Voor thuisgebruikers gaat het dan om zaken als het alert zijn op phishingmails, maar ook bijvoorbeeld om het regelmatig maken van back-ups en het gebruik van encryptietools.

'It-infrastructuur kan knelpunt zijn bij thuiswerken', 16 maart 2020
Volgens Agentschap Telecom moet goed gekeken worden of de servers voldoende capaciteit hebben, maar ook of een organisatie beschikt over voldoende licenties.

Praktijkrichtlijn ‘Open Urban Platforms’ beschikbaar, 16 maart 2020
De richtlijn helpt bij het zoeken naar oplossingen die bijdragen aan een stad waar mensen en machines samenwerken en richt zich onder meer op CIO's en CTO's.

Malware verspreid via fake-coronavirus-wereldkaart, 16 maart 2020
Internetgebruikers die de kaart bezoeken krijgen te maken met malware. Criminelen willen zo gevoelige informatie bemachtigen, zoals inloggegevens en creditcardnummers.

Verkiezingssoftware OSV wordt vernieuwd én vervangen, 16 maart 2020
Vorig jaar bleek dat de software niet bestand is tegen 'hedendaagse dreigingen'. De vernieuwde versie moet worden ingezet bij de Kamerverkiezing van maart 2021.

VS waarschuwt voor veiligheid vpn's wegens thuiswerken, 16 maart 2020
Organisaties laten medewerkers via een vpn verbinding met het bedrijfsnetwerk maken. Het CISA waarschuwt dat het aantal kwetsbaarheden groter zal worden.

Conferentie Nederland Digitaal uitgesteld, 13 maart 2020
De conferentie zou aanstaande week in Groningen worden gehouden. Ook het Fieldlab Digitale Overheid is afgelast, een evenement georganiseerd door BZK en de VNG.

Nepmails RIVM om persoonlijke gegevens te ontfutselen, 13 maart 2020
De mails beloven een update over corona, maar zijn in werkelijkheid bedoeld om de ontvangers te besmetten met malware of persoonlijke gegevens te ontfutselen.

3,3 miljoen huishoudens met smart home apparaat, 13 maart 2020
Het blijkt dat mannen en 18- tot 49-jarigen relatief vaker in het bezit zijn van smart home producten. Het gaat vooral om slimme meters, thermostaten en speakers.

IDC: Coronavirus doet IT-investeringen dalen , 13 maart 2020
Volgens onderzoeksbureau IDC zullen in de eerste helft van dit jaar investeringen in hardware, software en diensten dalen. IDC zegt dat "de situatie extreem fluïde is".

Witte Huis wil hulp techbedrijven tegen coronavirus, 13 maart 2020
De techbedrijven zouden kunnen helpen in de strijd tegen nepneiuws, maar zouden ook kunnen assisteren door in kaart te brengen hoe het virus zich verspreidt.

'Opsporingsdiensten werken niet met Clearview', 12 maart 2020
Dat heeft minister Dekker laten weten. Het bedrijf verzamelt foto's van Facebook, LinkedIn en andere websites voor het trainen van een gezichtsherkenningssysteem.

Dienstverlening Dongen digitaal en per telefoon, 12 maart 2020
Volgens burgemeester Starmans kiest Dongen voor de inzet op telefonische en digitale dienstverlening om te voorkomen dat het coronavirus zo min mogelijk wordt verspreid.

Jumbo-winkel schakelt gezichtsherkenning uit, 12 maart 2020
De supermarkt in Alphen aan den Rijn heeft de tientallen camera's uitgeschakeld totdat er meer duidelijkheid is of dit wel van de privacywetgeving mag.

D66 wil opheldering over groot datalek bij Donorregister, 12 maart 2020
Dinsdag werd bekend dat er twee harde schijven met 6,9 miljoen gedigitaliseerde donorkeuzeformulieren zijn kwijtgeraakt, met daarop gegevens van miljoenen mensen.

Zuid-Holland biedt duizenden inwoners it-scholing, 12 maart 2020
Overheid, het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen zijn WE IT gestart. Dat moet onder meer werknemers in andere functies vertrouwd maken met it.

Internetreus Amazon van start met Nederlandse winkel , 11 maart 2020
Nederland is het zesde land in Europa waarbij het Amerikaanse bedrijf een eigen webwinkel begint. Bij de webwinkel zijn duizenden Nederlandse winkeliers aangesloten.

Kabinet gaat uitwisseling patiëntgegevens coördineren, 11 maart 2020
Artsen, ziekenhuizen en andere medici krijgen landelijke voorschriften over het uitwisselen van gegevens over patiënten. Dat moet de kwaliteit van de zorg verbeteren.

Overheid raakt miljoenen donorgegevens kwijt, 11 maart 2020
De gegevens op de verloren harde schijven betreffen onder andere voor- en achternaam, geslacht, geboortedatum, adresgegevens, donorkeuze, handtekening en BSN.

ANPR-camera's registreren 135 miljoen kentekens per maand, 11 maart 2020
Naast de kentekens worden ook additionele gegevens opgeslagen, zoals locatie, tijdstip en foto van voertuigen. Sinds 1 januari 2019 worden deze gegevens 28 dagen bewaard.

Kabinet mist visie op cloud en connectiviteit, 11 maart 2020
Het ontbreken van een visie voor de cloud-industrie kan Nederland opbreken. Ook het connectiviteitsbeleid is onvoldoende, aldus DSA en DINL, twee belangenorganisaties.

Europees geld voor Wifi-hotspots, 10 maart 2020
Met de subsidie wil de Europese Unie in totaal 8000 gemeenten van openbare wifi voorzien. De Europese Unie heeft in totaal 120 miljoen euro beschikbaar.

DNB: 97 procent winkels accepteert contant geld, 10 maart 2020
Bij pompstations en de detailhandel is de acceptatie van contant geld en pin het hoogst. In de amusementssector ligt de acceptatie van cash en pin het laagst.

Autoriteit Persoonsgegevens: wees kritisch op algoritmes, 10 maart 2020
Volgens de AP moeten organisaties zorgen dat zij kunnen verantwoorden dat de automatisch verwerkte gegevens echt rechtmatig en noodzakelijk zijn om hun doel te bereiken.

Nederlanders kunnen servicekosten Airbnb terugvorderen, 10 maart 2020
Airbnb mag geen servicekosten of andere bemiddelingskosten in rekening brengen aan Nederlandse huurders. Dat heeft de rechtbank Amsterdam bepaald.

Rijkswaterstaat teruggefloten om BIM-project, 10 maart 2020
Volgens het Bureau ICT-toetsing (BIT) neemt de rijksdienst met zijn programma AIRBIM te veel hooi op zijn vork en maakt zij de aanpak nodeloos ingewikkeld.

VR-bril tool tegen etnisch profileren, 9 maart 2020
De afgelopen maanden heeft de politie-eenheid Amsterdam een simulatie ontwikkeld waarbij agenten in weinig tijd keuzes moeten maken over wie hoe gecontroleerd wordt.

Ethiek en privacy bij gebruik sensoren op de werkplek, 9 maart 2020
TNO heeft na onderzoek infobladen ontwikkeld die beschrijven hoe sensoren kunnen worden gebruikt op de werkplek, waar met (chemische) stoffen wordt gewerkt.

Overheid laat aanpak Citrix-kwetsbaarheid onderzoeken, 9 maart 2020
Via het lek was het mogelijk om Citrix-systemen op afstand over te nemen. Het lek werd in december openbaar gemaakt, terwijl er nog geen update beschikbaar was.

Aanmelding gestart voor Nederlandse 5G-veiling, 9 maart 2020
Alle providers die een aanvraag doen om deel te mogen nemen aan de veiling, moeten een zekerheidstelling van bijna 35,3 miljoen euro betalen. Aanmelden kan tot 6 april.

C2000-migratie is drama voor politie , 9 maart 2020
In een brandbrief vraagt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp om ingrijpen van de bewindsman en de korpschef wanneer de storingen eind deze maand niet zijn verholpen.

Kamervragen gebruik gezichtsherkenning door overheid, 6 maart 2020
Het bedrijf Clearview verzamelt online foto's voor het trainen van een systeem voor gezichtsherkenning. Naar verluidt gebruiken ook overheden in Nederland het systeem.

'Miljard Android-apparaten kwetsbaar voor hackers', 6 maart 2020
Uit data van Google blijkt dat 42.1 procent van de Android-gebruikers versie 6.0 of lager gebruikt van het besturingssysteem. Die versie wordt niet meer ondersteund.

Het euvel van de buurtapp, 6 maart 2020
Voor contact met de buren is er de appgroep of buurtapps. Valkuilen: te veel geklets, wantrouwen en het gevaar dat er privacygevoelige informatie wordt gedeeld.

12.000 Belgen waren in 2019 slachtoffer van phishing, 6 maart 2020
Het aantal slachtoffers is hoger dan in 2018, maar het totale bedrag dat is gestolen (7,5 miljoen euro), ligt lager. In 2018 ging het om een bedrag van meer dan 8 miljoen.

'Verbied apps als Flitsmeister en Waze’, 6 maart 2020
Dar willen Veilig Verkeer Nederland en de Vereniging Verkeersslachtoffers. Zij vinden het ’van de gekke’ dat weggebruikers dankzij de apps weten waar geflitst wordt.

IBM, Microsoft en Vaticaan voor regulering gezichtsherkenning, 5 maart 2020
Alle drie de partijen willen de ethische ontwikkeling van kunstmatige intelligentie stimuleren. Volgens de drie moet AI de privacy dienen en mensenrechten waarborgen.

AP start onderzoek naar zwarte lijst Belastingdienst, 5 maart 2020
De AP vermoedt dat er te veel risico’s kleven aan het systeem dat de Belangdienst jarenlang hanteerde om burgers die worden verdacht van fraude te registreren.

UWV neemt fraudeopsporing onder de loep, 5 maart 2020
Aanleiding voor het onderzoek is een besluit van de rechter om een ander fraudesysteem van de overheid te verbieden, het Systeem Risico-indicatie (SyRI).

VVD wil opheldering over AVG-boete voor tennisbond, 5 maart 2020
De bond kreeg een boete van 525.000 euro voor het overtreden van de AVG. De VVD wil weten of de boete proportioneel is en wil ook weten waarom direct een boete is uitgedeeld.

Facebook herziet plannen rond cryptomunt Libra , 5 maart 2020
Het Amerikaanse techbedrijf bekijkt momenteel een systeem waar ook digitale versies van bestaande munten, zoals de euro of de dollar, worden ingevoegd.

D66 wil opheldering over privacy bij connected auto's, 4 maart 2020
Connected auto's verwerken vaak allerlei persoonsgegevens zonder dat eigenaren hier erg in hebben. D66 wil weten in hoeverre de privacywet AVG wordt gehandhaafd.

Britse geheime dienst wil toegang tot versleutelde berichten, 4 maart 2020
Volgens MI5-directeur Andrew Parker gelden er in de 'echte wereld' wetten en kan er worden gehandhaafd. Hij vindt het 'apart' dat dit niet voor het internet geldt.

Apple schikt voor miljoenen in zaak rond iPhone-batterijen, 4 maart 2020
Apple zou opzettelijk de prestaties van de batterijen van oudere modellen iPhones hebben verminderd. Het zou gaan om een schikking van crica 450 miljoen euro.

Boete tennisbond vanwege verkoop persoonsgegevens, 4 maart 2020
De bond verstrekte sponsoren persoonsgegevens zoals naam, geslacht en adres, zodat zij een selectie van KNLTB-leden konden benaderen met tal van aanbiedingen.

Nederlander stoort zich aan collega met oordopjes, 4 maart 2020
Van de groep vanaf 40 jaar vindt gemiddeld 52 procent het storend dat collega’s oordopjes dragen. Van de groep tussen de 16 en 40 jaar heeft een op de drie deze ergernissen.

Facebook verstrekt gebruikers geen volledig dataoverzicht, 3 maart 2020
Er is een tool waarmee gebruikers kunnen zien wat Facebook over hen weet, maar volgens Privacy International is de tool niet nauwkeurig en ondoorzichtig voor gebruikers.

Iets meer Nederlanders slachtoffer van cybercrime in 2019, 3 maart 2020
Ging het in 2017 nog om 11 procent van de Nederlanders, vorig jaar was dit 13 procent. Van de cybercrimedelicten komt hacken in 2019 het meest voor (5,5 procent).

'Illegale handel in persoonsgegevens zeer kwalijk', 3 maart 2020
Minister Dekker stelt dat inmiddels meerdere onderzoeken lopen naar de handel in persoonsgegevens. Deze onderzoeken kunnen mogelijk tot handhaving leiden.

Coronavirus zorgt voor minder smartphones , 3 maart 2020
Het aantal verscheepte smartphones daalt in 2020 tot 1,3 miljard stuks. Dit is een daling van 2,3 procent ten opzichte van 2019. De verklaring ligt bij het COVID-19 virus.

AP: Let op data-inzameling door nieuwe auto's, 3 maart 2020
Moderne auto's verzamelen onder andere informatie over de locaties waar de auto geweest is en hoe snel er is gereden. Die data zijn te herleiden naar personen, aldus de AP.

EFF: 'Sla beelden Ring end-tot-end versleuteld op', 2 maart 2020
Vanwege de samenwerking met politiekorpsen en -diensten heeft Ring geen plannen om end-to-endencryptie door te voeren. De EFF hoopt dat een concurrent de uitdaging oppakt.

Politie en TNO werken aan tool die internetters identificeert, 2 maart 2020
Het gaat om tools die niet alleen de identiteit van internetgebruikers inzichtelijk maakt, maar ook om een tool die met behulp van AI het gedrag van voortvluchtigen voorspelt.

Fiscus hield jaren geheime fraudelijst bij, 2 maart 2020
De lijst bevatte gegevens van zo’n 180.000 mensen die als vermoedelijke fraudeur werden bestempeld. De bewijzen daarvoor waren onbetrouwbaar en niet controleerbaar.

'Ook bij faillissement moet privacy goed geregeld zijn', 2 maart 2020
Bij vrijwel ieder faillissement bevat de boedel persoonsdata. Bijvoorbeeld van klanten of personeel. Curatoren hebben de plicht om zorgvuldig met deze data om te gaan.

Gemeentelijke websites vaak beperkt toegankelijk, 2 maart 2020
Driekwart van de gemeentelijke sites voldoen nog niet aan toegankelijkheidseisen voor slechtzienden en slechthorenden. Uiterlijk op 23 september moet dat het geval zijn.

Onderzoek naar stemherinneringsfunctie Facebook, 28 februari 2020
Facebook stuurt gebruikers op verkiezingsdagen al sinds 2014 een bericht om te gaan stemmen. De Ierse datatoezichthouder wil weten wat er met die data gebeurt.

EU wil CO2-neutrale datacenters tegen 2030, 28 februari 2020
Volgens de EU moeten datacenters en telecommunicatie energie-efficiënter worden, afvalenergie moeten hergebruiken en meer hernieuwbare energiebronnen gebruiken.

Te veel digitale oplossingen waar geen behoefte aan is, 28 februari 2020
Ook worden inwoners met complexe problemen vaak van het kastje naar de muur gestuurd en ontbreekt op sommige gebieden een passende wettelijke grondslag.

Protocol voor gegevensdeling binnen gemeente, 28 februari 2020
Het protocol is een vervolg op de voorlichting die de Raad van State eerder gaf over de rol van gemeenten in de bestuurlijke en integrale aanpak van ondermijning.

Ict-architect en dataspecialist gewilder dan ooit, 28 februari 2020
Het aantal geplaatste ict-vacatures is in 2019 met 9 procent gestegen. In totaal zijn 180.429 vacatures geplaatst. In 2018 waren dit er nog 165.820.

'Nederland heeft minder laadpalen nodig', 27 februari 2020
Volgens Rick Wolbertus zijn de huidige berekeningen gebaseerd op verouderde analyses. Door efficiënter gebruik te maken van de laadpalen, zijn er minder nodig.

Kopernetwerk KPN in 2023 buiten gebruik, 27 februari 2020
Begin 2023 stelt KPN op 2,4 miljoen adressen waar glasvezel ligt de koperverbinding buiten gebruik. Wie dan nog gebruik maakt van koper, kan alsnog glasvezel krijgen.

'Massa opslag telefoonmetadata leverde vrijwel niets op', 27 februari 2020
De inlichtingendienst NSA heeft vier jaar lang metadata van telefoontjes van Amerikanen bewaard, maar volgens onderzoek heeft dat vrijwel niets opgeleverd.

FBI adviseert internetters om versleuteld te communiceren, 27 februari 2020
Verschillende directeuren van de FBI hebben in het verleden uitgehaald naar versleutelde communicatie, maar een lokale FBI-afdeling geeft een ander, opvallend advies.

Amsterdam wil met algoritme woonfraude opsporen, 27 februari 2020
Het algoritme moet per gerapporteerd adres gaan uitzoeken hoe groot de kans is dat er daadwerkelijk woonfraude plaatsvindt. In de komende maanden start een proef.

G20-landen lijken voorstander van mondiale digi-taks, 26 februari 2020
In 2018 sneuvelden plannen voor een belastingraamwerk op Europees niveau. Nu is de hoop gevestigd op mondiale onderhandelingen binnen OESO-verband.

'Gebruik inzet commerciële dna-databases bij cold cases?', 26 februari 2020
In de VS zijn dergelijke databanken al vaker gebruikt voor het oplossen van coldcasezaken. Minister Grapperhaus (JenV) onderzoekt of dat ook in Nederland mogelijk is.

Amsterdamse politie ontvangt meer meldingen cybercrime, 26 februari 2020
In 2019 werden er 1212 gevallen geregistreerd, tegen 706 in 2018. In de meeste gevallen gaat het om fraude met bankgegevens en internetbankieren.

OR politie stuurt brandbrief over haperend C2000, 26 februari 2020
C2000, het hulpdienstensysteem, valt onder de vitale infrastructuur van Nederland. Eind januari werd het vernieuwde C2000 in gebruik genomen, maar vlekkeloos gaat dat niet.

Providers botsen met burgers over plaatsen 5G-masten, 26 februari 2020
Stralingscritici vrezen dat 5G-masten gezondheidsschade opleveren en doen alles om die masten tegen te houden. Providers willen ondertussen meters maken.

Europese Commissie: EU moet digitale wereldleider worden, 25 februari 2020
De EC heeft drie doelen voor ogen: technologie die werkt voor mensen; eerlijke en concurrerende economie en een open, democratische en duurzame samenleving.

Europese Commissie kiest Signal als aanbevolen chat-app, 25 februari 2020
De EC roept medewerkers op om Signal te gebruiken. Het gebruik wordt vooral aangeraden voor communicatie tussen personeel en mensen buiten de organisatie.

België vooraan in Europees blockchainproject , 25 februari 2020
De bedoeling van het European Blockchain Partnership is dat de 21 lidstaten dertig knooppunten opzetten met het oog op grensoverschrijdende diensten.

AP onderzoekt aanbieders nieuwe online rekeningdiensten, 25 februari 2020
De AP wil weten of aanbieders afweten van de privacyrisico’s die de verwerking van rekeninggegevens met zich meebrengt en of ze voldoen aan de privacyregelgeving.

EU wil elektronicafabrikanten dwingen tot verduurzaming, 25 februari 2020
De Europese Commissie wil onder meer langere garantietermijnen en wil ook dat fabrikanten van elektronica de vervanging van batterijen makkelijker maken.

'Veel producten van webwinkels buiten EU zijn onveilig', 24 februari 2020
Twee derde van de onderzochte producten zou hier niet in de winkel mogen liggen. Daarbij gaat het onder meer om kinderproducten, sieraden, cosmetica en elektronica.

Als Google het verkeer precies door uw woonwijk stuurt, 24 februari 2020
De algoritmen van navigatieapps zijn erop gericht gebruikers zo snel mogelijk van A naar B te krijgen. Wat kun je dan doen, als stad of wijk die opeens volloopt met auto’s?

EU-terreurbestrijder wil toegang tot versleutelde data, 24 februari 2020
Volgens de EU-coördinator voor terrorismebestrijding vindt toegang tot versleutelde data cruciaal, mits de wettelijke vereisten voor dergelijke toegang zijn vervuld.

NCTV presenteert Nationaal Crisisplan Digitaal, 24 februari 2020
Het Crisisplan biedt informatie hoe overheden, vitale aanbieders en niet-vitale sectoren zoals zorg, onderwijs en watermanagement, met digitale incidenten kunnen omgaan.

Gloednieuw C2000-netwerk kampt met storingen, 24 februari 2020
Het komt regelmatig voor dat apparatuur uitvalt, verbindingen wegvallen en gesprekken onverstaanbaar zijn, aldus politievakbond ACP. De bond heeft daar zorgen over.

Keijzer wil zorgen gemeenten over 5G weg te nemen, 21 februari 2020
Keijzer vindt dat de blootstellingslimieten voor 3G en 4G straks ook voor 5G gelden en ziet er ook op toe dat de door EU aanbevolen limieten niet worden overschreden.

Kamer wil prijsmanipulatie eHerkenning voorkomen, 21 februari 2020
Ondernemers kunnen met eHerkenning toegang krijgen tot overheden. VVD en het CDA vinden dat inlogmiddelen, zoals eHerkenning, betaalbaar moeten blijven.

Vlaming nog niet klaar voor artificiële intelligentie, 21 februari 2020
De Vlaamse mediaprofessor Lieven De Marez vindt "dat de overheid en bedrijven de technologie niet te snel mogen pushen, anders dreigt een nieuwe digitale kloof."

Universiteit van Californië ziet af van gezichtsherkenning, 21 februari 2020
De universiteit laat weten af te zien van het gebruik van gezichtsherkenningssoftware omdat de mogelijke voordelen niet opwegen tegen de zorgen van de campusgemeenschap.

GrIT vlottrekken vereist andere cultuur Defensie , 21 februari 2020
Volgens een rapport van ADBTopconsult is er veel mis mee bij het departement. Het adviesbureau uit met name pittige kritiek op de cultuur van geheimhouding.

'Voeg geen gezichtsherkenning toe aan Ring-deurbel', 20 februari 2020
Volgens de Amerikaanse burgerrechtenbeweging zou het toevoegen van gezichtsherkenning aan Ring zorgen voor 'de ergste privacyschending van individuen'.

Newsrooms, voor een beter zicht op buiten, 20 februari 2020
Ongeveer 80 gemeenten beschikken over een newsroom. Vooral de ‘socials’ worden in de gaten gehouden. Een blik uit de newsroom van Hillegom, Lisse en Teylingen.

Economische Zaken gaat door met Digital Trust Center, 20 februari 2020
Het DTC begon twee jaar geleden als tijdelijk programma om het Nederlandse bedrijfsleven te helpen de cyberweerbaarheid te verbeteren. Dat tijdelijke krijgt nu een vaste vorm.

Vlamingen maken zich zorgen over fake news , 20 februari 2020
Volgens onderzoek worstelt 52 procent van de ondervraagden met de digitaal-nieuwsparadox. Door het internet goed op de hoogte zijn, maar bezorgd zijn over fake news.

Defensie stuurt scenario’s GrIT eerst langs BIT, 20 februari 2020
De twee scenario's kwamen er na aanvankelijke kritiek van het BIT op het programma GrIT. Datzelfde BIT moet straks een oordeel vellen over de scenario's.

Europa neemt voortouw voor eerlijke technologie, 19 februari 2020
De komende vijf jaar moet Europees technologiebeleid worden gestoeld op drie pijlers, vindt de EC. De belangrijkste daarvan is dat de mens centraal moet staan.

Wet digitale overheid aangenomen door Tweede Kamer, 19 februari 2020
De Wet digitale overheid regelt verdere digitalisering van de Nederlandse overheid. Nu is het aan de Eerste Kamer om zich te buigen over het voorstel.

'Quantumencryptie belangrijk voor nationale veiligheid', 19 februari 2020
Het kabinet steekt 23,5 miljoen euro in quantumtechnologie. Dat geld is een 'financieel startschot' voor het uitvoeren van de Nationale Agenda Quantum Technologie.

'Politie moet beter omgaan met aangiften cybercrime', 19 februari 2020
De onderzoekers komen tot drie conclusies. Zo moet de aanpak van cybercrime worden verbreed en geïntensiveerd en worden aangiften niet goed opgenomen.

'AI gaat politie helpen, maar niet vervangen', 19 februari 2020
Minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid denkt dat het gebruik van kunstmatige intelligentie geen luxe is, maar noodzaak om effectief te kunnen blijven opereren.

EZK verwerpt motie over dekkingseis 700 MHz, 18 februari 2020
De Tweede Kamer heeft op 11 februari een motie aangenomen over de 700 MHz-vergunningen, maar staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) legt die motie naast zich neer.

Kamervragen over drukte bij Autoriteit Persoonsgegevens, 18 februari 2020
Vorige week liet de privacytoezichthouder weten dat de meeste klachten pas na zes maanden in behandeling worden genomen en voor de Tweede Kamer duurt dat te lang.

Almelo breidt cameratoezicht bij afvalcontainers uit, 18 februari 2020
Sinds juni vorig jaar worden Almeloërs bij drie zogeheten milieueilanden via camera's in de gaten gehouden en volgens de gemeente werkt dat naar alle tevredenheid.

Zuckerberg pleit voor regulering van sociale media , 18 februari 2020
Facebook-CEO Mark Zuckerberg zegt dat online materiaal moet gereguleerd worden. Een boodschap waarover hij gisteren ook in gesprek ging met de Europese Commissie.

'ICT-project Defensie stevent af op mislukking' , 18 februari 2020
Het ministerie heeft de aanbesteding van een nieuw informatiesysteem voorlopig on hold gezet, maar een consortium dreigt nu met een claim van honderden miljoenen euro's.

Zwitserland zet uitrol 5G voorlopig stop, 17 februari 2020
Zwitserland wil eerst meer duidelijkheid over eventuele gezondheidsrisico’s die de nieuwe standaard meebrengt. Het land is een van de voorlopers op het gebied van 5G.

Huawei bijt van zich af na nieuwe beschuldigingen VS , 17 februari 2020
De VS pakt uit met een hele reeks beschuldigingen aan het adres van Huawei. Maar de telecomleverancier vindt dat er geen bewijs is en vindt de beweringen misleidend.

'Techbedrijven moeten balanceren tussen privacy en veiligheid', 17 februari 2020
Europese politiechefs vinden dat het gebruik van encryptie maatregelen om kindermisbruik aan te pakken, ineffectief maken en meer kinderen blootstellen aan misbruik.

Kabinet tegen betaling van losgeld Universiteit Maastricht, 17 februari 2020
Volgens het kabinet is het de eigen afweging van de universiteit geweest om het losgeld te betalen. De universiteit werd eind vorig jaar getroffen door een cyberaanval.

Hoe beweeg jij je door de stad?, 17 februari 2020
Amsterdammers worden met een app gestimuleerd om hun gedrag te verduurzamen en tevens helpen ze om een beter beeld te krijgen over de verkeersstromen.

Kamer wil Nationaal Rapporteur Internetcriminaliteit, 14 februari 2020
Volgens CDA-Kamerlid Van Toorenburg moeten er nog veel stappen worden gezet op het gebied van preventie, opsporing en vervolging en een Rapporteur kan daarbij helpen.

Rechter zet deal tussen Microsoft en Pentagon on hold, 14 februari 2020
In oktober 2019 werd bekend dat het JEDI-contract ter waarde van 10 miljard dollar door Microsoft in de wacht was gesleept. Amazon vocht de aanbesteding aan.

Nederlanders scoren hoog qua digitale vaardigheden , 14 februari 2020
De digitale vaardigheden worden bepaald op vier deelgebieden: informatie, communicatie, computers/online diensten en software. Nederland is in de EU daarin koploper.

Data.overheid.nl publiceert nieuwe handleiding open data, 14 februari 2020
De handreiking bevat juridische en technische checks, laat ook een aantal best practices zien, en moet overheden hulp bieden bij het beschikbaar stellen van open data.

WhatsApp-fraude kostte slachtoffers dit jaar al 232.000 euro, 14 februari 2020
Over heel 2019 genomen bedroeg de schade 1 miljoen euro. De Fraudehelpdesk maakt zich dan ook zorgen over deze trend. De echte schade ligt waarschijnlijk hoger.

OVV: ziekenhuizen niet goed voorbereid op ict-storingen, 14 februari 2020
Aanleiding waren verschillende ict-storingen waar ziekenhuizen in 2018 mee te maken kregen. Om beter voorbereid te zijn, doet het OVV een aantal aanbevelingen.

'Iraanse hackers vallen Nederlandse opleidingen aan', 14 februari 2020
De aanvallen raakten, volgens onderzoek van PwC, drie universiteiten en een hbo-instelling. Het is niet duidelijk wat de Iraanse hackers hebben buitgemaakt.

Onderzoek spoofing telefoonnummers banken, 13 februari 2020
Door het spoofen lijkt het alsof de bank belt, terwijl het in werkelijkheid om oplichters gaat. Het totale schadebedrag bedraagt inmiddels meer dan een miljoen euro.

'Verenigd Koninkrijk gaat sociale media reguleren', 13 februari 2020
Het gaat om een voorstel waarbij gebruikers moeten worden beschermd tegen schadelijke content. ‘Schadelijk’ is onder meer kindermisbruik, fake news en haatspeech.

Reuters gaat nepnieuws op Facebook controleren, 13 februari 2020
Als de redactie van het persbureau vaststelt dat een bericht inderdaad als 'nepnieuws' kan worden bestempeld, wordt het op Facebook voorzien van een annotatie.

Bijna 9 op 10 datalekken door menselijk falen, 13 februari 2020
Het menselijk falen kent vele vormen. Van een cloudopslag die publiekelijk toegankelijk is, onbeveiligde cloud-databases tot aan slecht beveiligde back-ups toe.

Geld voor onderzoek digitale geletterdheid , 13 februari 2020
Onderzoekers van het Centre for Media and Journalism richten zich specifiek op twee groepen: kinderen van acht tot twaalf jaar en laaggeletterde volwassenen.

Eerste Kamer stemt in met Invoeringswet Omgevingswet, 12 februari 2020
Rond de zomer wordt samen met de VNG, UvW, het IPO, het Rijk en de Tweede en Eerste Kamer besloten of de Omgevingswet per 1 januari 2021 ingaat.

'KPN frustreerde bewust aanleg glasvezel', 12 februari 2020
Volgens een intern memo van KPN, waar dagblad Trouw de hand op wist te leggen, zou het telecombedrijf op allerlei manieren de acties van concurrenten willen blokkeren.

Waakhond VS kijkt naar overnames Big Tech , 12 februari 2020
Het lijkt erop dat de FTC wil nagaan of de grote techreuzen de markt niet verstoren door systematisch start-ups op te slokken voor ze de kans hebben groot te worden.

Convenant Nationaal Response Netwerk ondertekend, 12 februari 2020
Het doel is om bij grote cyberincidenten de kennis en capaciteiten van de deelnemers te bundelen en daardoor de respons op dit soort incidenten verder te versterken.

'Ziekenhuizen móeten digitale gegevens uitwisselen', 12 februari 2020
De maatregel moet voorkomen dat patiënten steeds hun verhaal moeten vertellen. Ook zou het voor tijdswinst moeten zorgen en medische fouten moeten voorkomen.

'MCLhad Citrix-oplossing niet op tijd doorgevoerd', 12 februari 2020
Op 15 januari meldde het ziekenhuis in Leeuwarden een aanval op de Citrix-systemen. Naar nu blijkt had het de bescherming die oplossing moest bieden, niet doorgevoerd.

ACM onderzoekt ict-systemen in de zorg, 11 februari 2020
Het onderzoek gaat over bredere trends en ontwikkelingen in de zorgsector. Meer informatie wil de partij pas kwijt nadat het onderzoeksvoorstel is goedgekeurd.

Gegevens Israëlische kiezers gelekt via app , 11 februari 2020
Politieke partijen in Israël ontvangen een kopie van het kiezersregister van het land. Ze moeten beloven die data goed te beschermen. Dat is in dit geval niet gebeurd.

Ceo-fraude kost Nederlandse bedrijven 64 miljoen euro, 11 februari 2020
Het gaat hier alleen om slachtoffers die aangifte bij de politie deden van ceo- en digitale factuurfraude. Hoeveel slachtoffers niet aangifte hebben gedaan, is niet bekend.

Handreiking Wachtwoordkluizen gepubliceerd, 11 februari 2020
De handreiking geeft aanwijzingen over het omgaan met wachtwoordenkluizen in relatie tot het wachtwoordbeleid en de maatregelen in de Baseline Informatiebeveiliging Overheid.

Zwolle bouwt aan digitale tweelingstad, 11 februari 2020
De gemeente Zwolle wil datagedreven werken. Het idee is dat de stad door data te verzamelen beter begrijpt wat er aan de hand is en effectievere lokale ingrepen kan plegen.

'Geef bedrijven meer duidelijkheid over 5G', 10 februari 2020
Het kabinet wil dat 'kritieke onderdelen' van het netwerk niet worden opengesteld aan bedrijven die niet aan bepaalde criteria voldoen. D66 en GroenLinks hebben vragen.

Franse overheid geeft Apple boete van 27 miljoen dollar, 10 februari 2020
Volgens de Franse overheid heeft het Amerikaanse bedrijf er met opzet voor gezorgd dat oudere iPhones minder snel gaan zodat klanten een nieuwe zouden overwegen.

CDA wil reactie minister op losgeld 'Maastricht', 10 februari 2020
De universiteit betaalde eind vorig jaar 197.000 euro losgeld aan criminelen voor het ontsleutelen van bestanden. Kamerlid Van Dam vraagt om duidelijkheid.

'Gezichtsherkenningsapp Clearview ook naar Nederland', 10 februari 2020
De app kan gezichten vanaf camerabeelden herkennen door ze te vergelijken met meer dan drie miljard foto’s die van sociale media en andere websites zijn ’geschraapt’.

Informatiebeveiliging Bergen loopt ernstig gevaar, 10 februari 2020
De grootste bedreiging ligt op het gebied van de ICT. Oorzaken zijn het niet doorvoeren van een aantal adviezen en met name de beëindigde ondersteuning van Windows 7.

Kabinet vraagt feedback op digitale identificatie via ID-kaart, 7 februari 2020
Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is een publiek eID-middel met een hoog betrouwbaar karakter noodzakelijk, mede gelet op het toenemend verplicht gebruik.

Helmond bereidt zich voor op zelfrijdend ov, 7 februari 2020
Komend najaar gaan er drie shuttles zonder chauffeur de weg op voor testritten. Drie consortia van voertuigfabrikanten mogen elk met één voertuig de openbare weg op.

Belgische technologiesector groeit al vijf jaar op rij , 7 februari 2020
De sector groeide tussen 2015 en vorig jaar met 11,5 procent. De werkgelegenheid nam in die periode met 5,1 procent toe en de reële productiviteit met 6,4 procent.

Grapperhaus wil dat justitie huidskleur uit dna kan afleiden, 7 februari 2020
Op dit moment mag al worden afgeleid wat de kleur van de ogen en haren zijn, alsmede ras en geslacht. Daar wordt, als het aan de minister ligt, huidskleur aan toegevoegd.

'Gebruiker beste verdediging tegen ransomware', 7 februari 2020
Volgens de Belgische politie is het belangrijk dat gebruikers alert blijven op de bestanden die ze ontvangen. "Ons gedrag speelt een grote rol in onze digitale veiligheid."

'Meer ernstige datalekken gemeld, ook vaker ransomware', 6 februari 2020
Bedrijven en instellingen meldden vorig jaar bijna 27.000 datalekken bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het totaal aantal datalekken was 29 procent hoger dan in 2018.

Arnhemmer verliest zaken over privacy in het OV, 6 februari 2020
OV-reiziger Michiel Jonker had de toezichthouder gevraagd om tegen vier vermeende privacy-inbreuken in het OV op te treden, maar de rechter gaat daar niet in mee.

EFF: Ring-deurbelcamera maakt gebruikers paranoïde, 6 februari 2020
Het apparaat stuurt continu een bericht wanneer er beweging wordt gedetecteerd. De burgerrechtenbeweging heeft zrgen met betrekking de privacy en burgerrechten.

Federale overheid België deelt IT-miljoenen uit , 6 februari 2020
Het gaat om een grootschalig contract bestaande uit 14 raamovereenkomsten, samen goed voor meer dan 50 miljoen euro. De grootste slokop is het bedrijf Atos.

IT-verbeterprogramma bij RVO vliegt uit de bocht, 6 februari 2020
Het TransVIR2RVO is bedoeld om de visserijregistratiesystemen te verbeteren en in het ict-landschap van RVO te integreren. Volgens het BIT is dat niet gelukt.

SyRI schendt privacy burgers, 5 februari 2020
De rechtbank vindt dat het systeem niet past bij het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Bovendien is de manier waarop het systeem werkt, niet te controleren.

Nieuw systeem uitwisseling gedetineerden van start, 5 februari 2020
In het nieuwe systeem moeten gedetineerden een toestemmingsverklaring ondertekenen. Die gegevens kan de Dienst Justitiële Inrichtingen delen met een gemeente.

CDA oppert 'weerbericht' voor beveiligingsissues, 5 februari 2020
Aanleiding is de berichtgeving van de overheid rondom het lek in Citrix. CDA-Kamerlid Van Dam stelt dat allerlei partijen veel aan dit bericht zouden kunnen bijdragen.

EU-onderzoek naar Google vanwege locatietracking , 5 februari 2020
Bij het bezoeken van plekken als bars of gebedshuizen zou bijvoorbeeld ook informatie verzameld worden over de religie en politieke of seksuele voorkeur van de gebruiker.

Slachtoffers cybercrime kunnen nu ook online aangifte doen, 5 februari 2020
Voorheen kon dat alleen via een telefoonnummer of op het politiebureau, nu kan dat ook online. In eerste instantie gaat het vooral om aangifte van helpdeskfraude.

Helmond krijgt proeftuin voor zelfrijdende bussen, 5 februari 2020
De bedoeling van de testritten is om de functionaliteit, interoperabiliteit en veiligheid van drie verschillende zelfstandig rijdende bussen te beoordelen.

ACM legt ‘digitale economie’ op behandeltafel, 4 februari 2020
Volgens de toezichthouder hebben burgers onder meer zorgen over het gebrek aan transparantie in de digitale wereld en de snelle groei van grote techbedrijven.

Digitalisering prioriteit voor EU in 2020, 4 februari 2020
De EU gaat onder meer aandacht besteden aan AI, veiligheid van netwerk- en informatiesystemen en scholing op het gebied van digitale vaardigheden.

'Gemeenten gebruiken agressieve online volgmethoden', 4 februari 2020
Dankzij commerciële cookies kunnen grote bedrijven, zoals Facebook of Google, de bezoekers van de gemeentelijke website volgen. De inwoners weten van niks.

Waakhond wil toezicht op kunstmatige intelligentie, 4 februari 2020
Agentschap Telecom wil actie ondernemen als de algoritmen in intelligente software tot onwenselijke, onethische of mogelijk discriminerende uitkomsten leiden.

Helft Nederlanders vergeet updates of stelt ze uit, 4 februari 2020
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat begint een bewustwordingscampage waarbij met name wordt ingezoomd op mobiele en andere online apparaten.

D66 pleit voor invoering breed publiek digitaal paspoort, 3 februari 2020
Het paspoort moet volgens D66 overal toepasbaar zijn, zowel bij het aanvragen van documenten bij de overheid, als bijvoorbeeld een leeftijdsverificatie in een webwinkel.

CDA wil opheldering minister over Citrix-beveiligingslek, 3 februari 2020
Aanleiding voor de Kamervragen is een interview met Citrix-ceo Fermin Sera en de tijdelijke oplossing die het softwarebedrijf in december gaf om klanten te beschermen.

Schiphol meest 'cyberveilige' vliegveld, 3 februari 2020
Onderzocht is onder meer de veiligheid en geboden privacy van de website, subdomeinen, mobiele applicaties en de veiligheid van de cloud van het vliegveld.

Hotel in China zet robot in voor roomservice, 3 februari 2020
Om het menselijk contact tot een minimum te beperken, vanwege het Coronavirus, gebruikt een hotel in China een robot om maaltijden te bezorgen aan hun gasten.

Gebruikersonderzoek basisregistraties, 3 februari 2020
Het ministerie van BZK laat een onderzoek uitvoeren om een beter beeld te krijgen van de tevredenheid van verschillende (potentiële) gebruikers van basisregistraties.

Sociaal domein Súdwest-Fryslân na drie jaar papierloos, 31 januari 2020
Volgens teammanager Mohammed Benmhammed waren er tegenvallers en is het verschil immens, maar het resultaat is volgens Súdwest-Fryslân de moeite waard.

Verenigde Naties hield 'serieuze' hack stil voor werknemers, 31 januari 2020
De VN ontdekte de aanval op 30 augustus 2019, maar de hack bleek toen al een maand bezig te zijn. De aanvallers kwamen halverwege juli al binnen.

Moskou gaat werken met realtime gezichtsherkenning, 31 januari 2020
De techniek (FindFace) hoeft niet getraind te worden op databases met afbeeldingen. Hoeveel beveligingscamera's in Moskou zijn aangesloten, is niet bekend.

GDPR blijft ook tijdens Brexit-transitie gelden, 31 januari 2020
Zolang het VK in de transitiefase van de EU-uittreding zit, moeten bedrijven zich aan de privacyregels houden. Wat er na 2020 met de regelgeving gebeurt, is niet bekend.

'Daders cybercriminaliteit intelligent en zeer divers', 31 januari 2020
De onderzoekers wilden weten wat het verschil is tussen cyberdaders en 'traditionele' criminelen en hoe die verschillen gevolgen hebben voor de aanpak van cyberdaders.

VNG kritisch over tariefverhoging DROP, 30 januari 2020
Volgens de VNG is er afgesproken dat "de bestaande tariefstructuur ongewijzigd blijft en is het niet redelijk hierop terug te komen kort na de behandeling van het wetsontwerp".

Aantal Nederlanders met DigiD-app sterk gestegen, 30 januari 2020
In mei 2019 waren er 3,3 miljoen geactiveerde DigiD-apps, in december bijna 6 miljoen. De overheid biedt de app alleen aan via de appstores van Apple en Google.

EU-landen mogen Huawei uitsluiten van kern 5G-netwerk, 30 januari 2020
De EC noemt geen bedrijven die uitgesloten zouden moeten worden. EU-landen mogen dit zelf inschatten. De beschuldigende vinger gaat vaak richting Huawei uit China.

Gemeenten trekken stekker uit SSC Zuid-Limburg, 30 januari 2020
Hoewel het samenwerkingsorganisatie sinds eind 2015 bestaat, lukt het maar niet om gedeelde taken en medewerkers vanuit de gemeenten ernaar over te dragen.

C2000 na drie jaar vertraging gemigreerd, 30 januari 2020
In eerste instantie stond oplevering van het nieuwe systeem gepland voor het eerste kwartaal van 2017. Het nieuwe systeem blijft de komende periode ‘intensief gemonitord’.

KPN onder vuur: Peking volgt Chinezen in Europa, 29 januari 2020
Voor Chinese partner Tencent maakte KPN de app WeGoEU. Peking controleert daarmee Chinezen in Europa, waardoor KPN betrokken kan zijn bij mensenrechtenschendingen.

Zeven op tien pinbetalingen gaat contactloos, 29 januari 2020
Nederlandse consumenten zijn verslingerd geraakt aan contactloos betalen. We deden het vorig jaar meer dan drie miljard keer, voor een totaalbedrag van 51,3 miljard euro.

'Ring verkoopt data klanten stiekem aan adverteerders', 29 januari 2020
De producten van Ring, zoals de slimme deurbel, zouden vol zitten met trackers die persoonsgebonden informatie doorsturen naar derden. Ring heeft nog niet gereageerd.

Kamervragen over slecht beveiligde ip-camera's , 29 januari 2020
Aanleiding is het nieuws dat de locatie van ruim vijftig beveiligingscamera's wist te achterhalen. De camera's werden gevonden via sites die onbeveiligde camera's indexeren.

Huawei krijgt een beperkte rol in 5G-netwerk VK, 29 januari 2020
Huawei mag meedoen in het netwerk, maar krijgt geen toegang tot "gevoelige onderdelen". Ook het bedrijf ZTE is geclassificeerd als aanbieder met "hoog risico".

KPN meldt datalek bij Autoriteit Persoonsgegevens, 29 januari 2020
Een monteur van KPN liet een onbeveiligde laptop met gevoelige informatie achter bij een klant en volgens Trouw was het mogelijk om zonder wachtwoord op de laptop in te loggen.

Britse overheid wil uniek wachtwoord voor elk IoT-apparaat, 28 januari 2020
Volgens de Britse minister Warman moet het wetsvoorstel miljoenen gebruikers tegen "cyber hacks" beschermen door drie beveiligingseisen aan IoT-apparaten te stellen.

Microsoft rolt toch nog gratis update uit voor Windows 7, 28 januari 2020
Op 14 januari rolde Microsoft de officieel allerlaatste beveiligingsupdate uit voor Windows 7. De update moet een probleem oplossen dat door die update gecreëerd werd.

Flink meer fraudemeldingen in 2019, grote stijging phishing, 28 januari 2020
De toename wordt vooral veroorzaakt door Whatsapp-fraude, beleggingsfraude, datingfraude en aan- en verkoop via internet en cybercrime, aldus de Fraudehelpdesk.

15.000 Limburgse gezinnen weigeren slimme meter , 28 januari 2020
De weigeraars vinden onder meer dat de meters gehackt kunnen worden. Volgens een woordvoerder van Enexis Netbeheer zijn de meters "heel goed beveiligd".

'Ook managerswerk gevoelig voor robotisering en AI', 28 januari 2020
Gartner verwacht dat niet alleen routinewerk van managers valt over te nemen door AI-toepassingen, maar dat dit ook in rap tempo, binnen een paar jaar, gebeurt.

Citrix betreurt gevolgen beveiligingslek voor klanten, 27 januari 2020
Softwarebedrijf Citrix stelt dat het de updates voor alle klanten beschikbaar heeft gemaakt, ongeacht of ze nog een actief onderhoudscontract hebben.

Minister laat vraag over WhatsApp-backdoor onbeantwoord, 27 januari 2020
Wel stelt Grapperhaus dat het ontwikkelen van eigen encryptiesoftware niet is verboden. Aanleiding voor de vraag is de oproep van de minister om encryptie te verzwakken.

Aanpak mobiele bandieten moet én kan beter , 27 januari 2020
Politie en OM willen onder meer dat gemeenten scherper controleren op verdachte personen die een BSN aanvragen. Ook het uitwisselen van gegevens moet beter.

Londense politie gebruikt voortaan gezichtsherkenning, 27 januari 2020
De Londense politie voerde de afgelopen jaren al een reeks tests uit met de omstreden opsporingsmethode, en gaat de technologie vanaf nu standaard gebruiken.

Digitale transformatie enquête, 27 januari 2020
De TU Delft voert met Politecnico di Milano een onderzoek uit om te begrijpen hoe nieuwe digitale technologieën de organisatie van overheidsdiensten veranderen.

'Universiteit Maastricht betaalde tonnen aan hackers' , 24 januari 2020
Volgens de Volkskrant betaalde de Limburgse universiteit tussen de 200.000 en 300.000 euro om weer toegang te krijgen tot zijn versleutelde computerbestanden.

D66 wil opheldering over betalen losgeld bij ransomware, 24 januari 2020
Aanleiding voor de Kamervragen (Verhoeven - D66) is een recent artikel over cyberverzekeringen die voor een toename van ransomware-aanvallen zouden zorgen.

Microsoft wil bedrijven verplichten om Bing te gebruiken, 24 januari 2020
Voor zakelijke klanten verandert Microsoft de standaard ingestelde zoekmachine voor Chrome van Google naar Bing. Niet iedereen zit daar echt op te wachten.

'EU-lidstaten mogen 5G-spelers weigeren' , 24 januari 2020
Er zou geen enkel bedrijf of land expliciet worden genoemd, maar het vermoeden is dat de richtlijnen er komen onder druk van de VS om het Chinese Huawei te weren.

'Honderden beveiligingscamera's niet goed beveiligd', 24 januari 2020
Het ministerie van EZK wijst erop dat ons land zich sterk maakt voor een EU-verkoopverbod voor onveilige online producten. Dat zou dit jaar moeten zijn ingevoerd.

Meer ‘digitale stress’ op hogere leeftijd, 23 januari 2020
Hoe hoger de leeftijd, hoe meer last men heeft van de druk van digitalisering. Dat is een van de uitkomsten van een enquête van Binnenlands Bestuur, die 1088 lezers invulden.

Microsoft lekt miljoenen klantgegevens , 23 januari 2020
Volgens het techbedrijf was de klantensupportdatabase, met 250 miljoen records, door een misconfiguratie 25 dagen lang voor iedereen op internet toegankelijk.

'Digitalisering maakt banken kwetsbaar voor cyberaanvallen', 23 januari 2020
De Nederlandsche Bank vindt het belangrijk dat banken voortdurend in hun "cyberveerkracht" blijven investeren. DNB wil zelf transformeren tot een "smart supervisor".

Ook Vodafone stapt uit project Libra-cryptomunt, 23 januari 2020
Eerder stapten partijen als PayPal, Mastercard en Visa al uit. Zij vonden dat Facebook niet transparant genoeg was over maatregelen ter bescherming van de gebruikers.

'E-overheid weinig oog voor persoonlijk maatwerk', 23 januari 2020
Soms is er wel wat maatwerk, maar dan alleen voor specifieke groepen en gebaseerd op algoritmen. Dat concluderen onderzoekers van de Algemene Bestuursdienst.

29 mogelijke datalekken gemeld na problemen met Citrix , 22 januari 2020
Of er werkelijk sprake is van datalekken, wordt nog onderzocht. Organisaties zijn verplicht om ernstige datalekken binnen 72 uur te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

‘ASML’ zet Nederland klem tussen VS en China, 22 januari 2020
Chipmachinemaker ASML wil naar China exporteren. Maar de vergunning blijft uit. Via het bedrijf is Nederland inzet van een felle geopolitieke strijd.

Google-ceo wil dat overheden AI reguleren, 22 januari 2020
Topman Pichai roept overheden op om met wetgeving te komen, maar kijkt ook naar de rol van techbedrijven zelf. Hij wijst daarbij op de eigen regels van Google voor AI.

GroenLinks wil opheldering over handel in persoonsgegevens, 22 januari 2020
Aanleiding voor de vragen van Kamerlid Buitenweg is onderzoek van de Noorse consumentenbond Forbrukerradet naar tien populaire apps, zoals Tinder en Happn.

Grapperhaus: Nederland geprezen voor Citrix-aanpak, 22 januari 2020
Volgens minister Grapperhaus hebben overheidsdiensten de afgelopen jaren zeer grote stappen gemaakt als het gaat om het goed monitoren van wat er digitaal gebeurt.

Nieuwe fraudetruc: een vergoeding voor gelekte data , 22 januari 2020
Kaspersky heeft een nieuwe fraudetruc ontdekt. Criminelen proberen hun slachtoffers wijs te maken dat zij recht hebben op een vergoeding voor gelekte gegevens.

'Apple zette streep door encryptie iCloud na bezwaar FBI', 22 januari 2020
Het is onduidelijk of en zo ja in welke mate druk van de federale politie een rol heeft gespeeld. Het plan zou ook om andere redenen gestaakt kunnen zijn.

Toekomstige risico’s 5G zijn groot raadsel, 21 januari 2020
Nieuw onderzoek suggereert dat supersnel (5G) mobiel internet vooralsnog veilig is. Het is alleen volstrekt niet te voorspellen of dat in de toekomst zo blijft.

Onderzoek: Nederlanders gedragen zich onveilig op internet, 21 januari 2020
Nederlanders maken gebruik van zwakke wachtwoorden, ook al denken ze zelf van niet, en downloaden onveilige software. Ook deelt een aanzienlijk deel persoonlijke gegevens.

Amsterdam en Rotterdam zetten servers online, 21 januari 2020
Citrix rolde zondagavond een update uit voor de meestgebruikte versies van het systeem die een grote kwetsbaarheid moet dichten. Veel gemeenten zijn getroffen door het lek.

Dekker laat oordeel over gezichtsscan Jumbo aan AP, 21 januari 2020
In de winkel hangen tachtig camera's die zijn gekoppeld aan servers met gezichtsherkenningstechnologie. Kamerlid Verhoeven vroeg de minister om opheldering.

Onderzoek DLA Piper in Europa naar gevolgen AVG, 21 januari 2020
DLA Piper keek onder meer naar het aantal data-inbreuken. Daar staat Nederland met 40.647 personen bovenaan. België zit met 1330 personen in het midden van de lijst.

Amsterdam verbetert fietssituaties met crowdsourcing, 21 januari 2020
Zevenhonderd fietsers leverden informatie aan over hun fietservaringen in Amsterdam. De gemeente gebruikt de resultaten om het fietscomfort in de stad te verbeteren.

Eerste Citrix-patches voor Shitrix-gat nu uit, 20 januari 2020
Het gaat om patches voor specifieke oudere versies van de software. Andere versies zullen, naar verluidt, nog enkele dagen moeten wachten op een herstelactie.

De app die een eind maakt aan onze privacy, 20 januari 2020
De app, die vooralsnog alleen beschikbaar is voor de (Amerikaanse) politie, koppelt foto’s van willekeurige voorbijgangers aan de gegevens van hun social media-account.

TomTom in zee met smartphonemaker Huawei , 20 januari 2020
Huawei werkt aan een eigen besturingssysteem, nadat de toegang tot Android door sancties beperkt is. In de plannen van Huawei speelt TomTom een rol.

Microsoft maakt geen haast met dichten browserlek, 20 januari 2020
De techgigant verwacht dat de oplossing voor het lek begin februari wordt doorgevoerd. Tot die tijd blijven computers met de browser Internet Explorer kwetsbaar.

BIT toetst digitale toegankelijkheid Rechtspraak, 20 januari 2020
De toetsing door het BIT is in opdracht van minister Dekker. Rechtspraak had eerder plannen voor digitale toegankelijkheid, maar die sneuvelden om meerdere redenen.

Citrix-lek treft meer dan honderd zorginstellingen, 17 januari 2020
De kwetsbaarheid in het systeem van Citrix is sinds december 2019 bekend. Door de kwetsbaarheid kunnen kwaadwillenden op afstand een code uitvoeren in het systeem.

IBD deelt gegevens over 2019, 17 januari 2020
Uit het jaarverslag blijkt dat de IBD (Informatiebeveiligingsdienst voor Gemeenten) vorig jaar 144 beveiligingsincidenten met een hulpvraag van gemeenten registreerde.

'Er moet een minister van Digitale Zaken komen' , 17 januari 2020
Kamerlid Kees Verhoeven (D66) pleit voor een aparte minister, met name naar aanleiding van de cyberaanval op onder andere een ziekenhuis en een universiteit.

Haagse partijen stellen vragen over slimme deurbel, 17 januari 2020
De Partij voor de Dieren en de Haagse Stadspartij hebben vragen gesteld en zijn met name bezorgd over de privacy. 'Als we niet oppassen kijkt Big Brother altijd mee.'

Kamervragen over aanval op servers ziekenhuis Leeuwarden, 17 januari 2020
De SP wil onder meer weten waarom heeft het Friese ziekenhuis niet tijdig heeft ingegrepen nadat Citrix al in december waarschuwde voor de mogelijke risico’s.

'Meer ambitie NL op digitaal wereldtoneel', 16 januari 2020
Volgens secretaris-generaal Camps van EZK zijn er genoeg kansen voor Nederland en Europa, maar dan moeten wel diverse oude reflexen losgelaten worden,.

Citrix-servers gemeente Zutphen doelwit van aanval, 16 januari 2020
Dinsdag bleek dat er een 'poging tot inbraak' is geweest op de systemen. Er zijn geen aanwijzingen dat de aanvallers toegang tot systemen hebben gekregen.

Oprukkende scanauto zet privacy onder druk, 16 januari 2020
Inmiddels gebruiken 13 gemeenten zo'n auto om te kijken of er wel betaald is voor het parkeren. Breda en Helmond voeren de auto dit jaar in. Eindhoven en Apeldoorn testen.

Helft Belgen vertrouwt zelfrijdende wagen niet , 16 januari 2020
Een op twee Belgen denkt dat zelfrijdende wagens niet veilig zullen zijn. Ook zijn veel Belgen bezorgd over wat er met hun persoonlijke data gebeurt.

Turkije herstelt toegang tot Wikipedia na lange blokkade , 16 januari 2020
De rechter in Ankara gaf woensdag opdracht de toegang tot de website te herstellen.De autoriteiten in het land lieten Wikipedia in 2017 op zwart zetten

Digitaal verkeer Leeuwarder ziekenhuis plat door cyberaanval, 15 januari 2020
Volgens woordvoerder Frits Mostert van het MCL is de cyberaanval is afgeslagen, en heeft voor zover bekend geen schade toegebracht. De zorg gaat gewoon door.

Forse stijging van het aantal internetaangiften, 15 januari 2020
De fraude met handel via internet nam met 31 procent toe, fraude met betaalproducten steeg met 67 procent en identiteitsfraude had een toename van 19 procent.

Microsoft-topman hekelt 'achterdeurtjes' in encryptie, 15 januari 2020
Satya Nadella steunt een systeem waarbij decryptiesleutels bestaan, maar niet worden vastgehouden door de softwaremaker of de overheid, maar door een derde partij.

Universele lader mobiele devices weer op EU-agenda, 15 januari 2020
In 2014 deed de Europese Unie al een oproep aan marktpartijen om te komen met een oplossing, maar tot op heden is dat er niet van gekomen. Misschien nu wel.

Frankrijk veilt in april zijn 5G-frequenties , 15 januari 2020
Telecomaanbieders zullen in juli al 5G-abonnementen kunnen aanbieden. Daarbij zou het nog niet om een volledig 5G-netwerk gaan, maar om een verbeterde versie van 4G.

Cybersecuritymarkt groeit naar ruim 150 miljard, 15 januari 2020
Onderzoeksbureau PreciseSecurity denkt dat overheden, de telecomsector en de grondstoffenindustrie in de nabije toekomst de grootste groei in uitgaven zullen kennen.

Beveiligingslek Citrix treft ministeries en ziekenhuizen, 14 januari 2020
Meer dan zevenhonderd Nederlandse servers zijn kwetsbaar voor hackers door een beveiligingslek bij het Amerikaanse softwarebedrijf Citrix.

Explosieve stijging van fraude via WhatsApp, 14 januari 2020
Slachtoffers werden in 2019 voor 1.056.805 euro opgelicht. In 2018 was dit 262.879 euro. De Fraudehelpdesk ervaart dat oplichters steeds slimmer worden in hun bedrog.

Noodklok Consumentenbonden om illegale datahandel, 14 januari 2020
Aanleiding is een rapport van de Noorse consumentenbond Forbrukerrådet over systematische privacyschendingen door de online advertentie-industrie.

Amnesty meldt datalek bij Autoriteit Persoonsgegevens, 14 januari 2020
Het betreft persoons- en salarisgegevens van medewerkers, stagiaires en vrijwilligers die in de periode 2001 t/m 2015 op het kantoor van de Nederlandse afdeling hebben gewerkt.

'Meeste websites volgen EU-cookiewetgeving niet', 14 januari 2020
Websites maken gebruik van een allegaartje aan trucjes. Zo is de meest gebruikte manier waarop websites de wetgeving weten te omzeilen, via impliciete toestemming.

Kabelmodems kwetsbaar voor cyberaanvallen , 14 januari 2020
Miljoenen kabelmodems, ook in Europa, zijn kwetsbaar voor een beveiligingslek. Het lek maakt het mogelijk op afstand code uit te voeren op de modem.

Nieuw innovatiebudget beschikbaar voor gemeenten, 13 januari 2020
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stelt gedurende 3 jaar in totaal 18 miljoen euro beschikbaar voor samenwerking en innovatie.

AP: 'Maak altijd melding bij ransomware-aanval', 13 januari 2020
Volgens de AP worden bij ransomware vaak niet alleen bestanden of systemen besmet, maar raakt het ook persoonsgegevens. En dus is er sprake van een datalek.

Prijzen voor duidelijk overheidstaal naar Etten-Leur en Utrecht, 13 januari 2020
De prijzen werden uitgereikt in het kader van Direct Duidelijk. Die campagne helpt overheidsorganisaties met duidelijk communiceren in begrijpelijke taal.

Pilot Digitale Deurbel voldoet aan privacywetgeving, 13 januari 2020
Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zegt dat het project met de deurbel voldoet aan de privacyregels, maar dat is in tegenspraak met wat de projectleiders zeggen.

Meerdere gemeenten experimenteren met deurbelcamera's, 13 januari 2020
Onder meer in Almere, Gouda, Nissewaard, Eindhoven en Den Haag worden pilots gehouden met digitale deurbellen. Soms in samenwerking met het ministerie van JenV.

Ict-kosten ziekenhuizen stijgen opnieuw, 10 januari 2020
De uitgaven bedragen gemiddeld 5,7 procent van de omzet. In 2013 was dit nog 4,5 procent. De kosten van de digitalisering komen bovenop de al bestaande ict-kosten.

Verschil in ICT-werkwijze maakt samenwerking lastig, 10 januari 2020
Met name het hebben van verschillende softwareleveranciers maakt het lastig. Daardoor verschillen werkwijzen en vergt het overnemen van elkaars werk veel tijd.

'DigiD niet verplicht voor inloggen bij huisartsenpraktijk', 10 januari 2020
Minister Knops (BZK) zegt dat overheden een eigen verantwoordelijkheid hebben om adequate beveiliging van gegevens in te richten, waaronder de identificatie.

VS legt extra druk op VK om Huawei te weren , 10 januari 2020
De regering Trump zou er mee dreigen de Britten af te snijden van Amerikaanse inlichtingendiensten. Deze maand beslissen de Britten of zij in zee gaan met Huawei.

App verkoopt bezoekersparkeeruren Hagenaars, 10 januari 2020
De gemeente waarschuwt haar inwoners voor de parkeerapp en zegt dat het misbruiken van de bezoekersvergunning ertoe kan leiden dat de gemeente de vergunning intrekt.

TikTok wil nepnieuws verwijderen, maar hoe?, 9 januari 2020
De Chinese socialemedia-app is met name populair in de VS. Daar zijn circa 26 miljoen gebruikers van de app. Hoe TikTok nepnieuws aan gaat pakken, is niet bekend.

Datadoelstelling eigen organisatie vaak onbekend, 9 januari 2020
Dat blijkt uit onderzoek onder 384 IT-verantwoordelijken. Van alle ondervraagden zegt 34 procent dat hun organisatie geen intern datamanagementproces heeft ingericht.

Haagse wethouder boos over parkeerapp, 9 januari 2020
De app LekkerParkeren is een platform om de rechten op bezoekersuren door te verkopen aan andere parkeerders. En dat mag niet, zegt wethouder Van Asten (D66).

Drones inspecteren Rotterdamse bruggen, 9 januari 2020
Op die manier moet het makkelijker worden om de staat van de objecten beter en goedkoper in kaart te krijgen. Het gaat om een proef bij een aantal kleine bruggen.

Politie Oost-Nederland maakt aanpak cybercrime prioriteit, 9 januari 2020
Volgens hen is er een toename van fraude via online verkoopsites en phishing en zijn deze delicten medeverantwoordelijk voor de stijging van het aantal misdrijven.

NLdigital en DDA stappen uit stichting DINL, 8 januari 2020
Dutch Datacenter Association vindt dat werkgevers-organisatie VNO-NCW beter bij hun past en NLdigital zag weinig toegevoegde waarde meer in DINL.

Californië voert eigen privacywet in , 8 januari 2020
Sinds 1 januari is een privacywet van kracht die is geïnspireerd op de Europese GDPR. Wat de gevolgen zullen zijn voor bedrijven als Facebook en Twitter is nog niet duidelijk.

E-mail Universiteit Maastricht weer volledig operationeel, 8 januari 2020
Volgens de universiteit, die op 24 december werd getroffen, is de beschikbaarheid van e-mail erg belangrijk voor het onderzoek, onderwijs en bedrijfsvoering.

Rechtszaak over Arnhemse bioscoop die contant geld weigert, 8 januari 2020
Sinds de verhuizing naar een nieuw pand kunnen bezoekers van de bioscoop niet meer contant voor hun kaartje betalen. Dat kan niet, zegt privacy-activist Michiel Jonker.

'Nederlanders gedragen zich hartstikke veilig op internet', 8 januari 2020
Een ruime meerderheid van de ondervraagden zegt waakzaam te zijn als het gaat om sterke wachtwoorden of verdachte e-mails. Maar klopt dat aantal ook?

Toyota gaat stad van de toekomst bouwen in Japan, 7 januari 2020
De Japanse autofabrikant noemt de nieuwe stad Woven City, met ruimte voor tweeduizend inwoners. De plek moet een proefplaats worden voor nieuwe technologieën.

Facebook komt met nieuwe regels en verbiedt deepfakes, 7 januari 2020
Door de nieuwe regels wil Facebook manipulatie van media tegengaan op zijn platformen. Deepfakes zijn afbeeldingen en video's die nep zijn, maar echt lijken.

Openbaar Ministerie zet in op aanpak van Tikkie-fraudeurs, 7 januari 2020
Bij Tikkie-fraude worden mensen, bijvoorbeeld via Marktplaats, gevraagd om 1 cent over te maken. Een probleem is het gemak waarmee er via Tikkie kan worden betaald.

Kunstmatige intelligentie leert te ruiken, 7 januari 2020
Met beeld en geluid kan kunstmatige intelligentie al heel aardig overweg. Hoe zit het met geur? Dat is een veel lastiger verhaal, maar er wordt aan gewerkt.

'Nederlandse Staat blokkeert China-levering ASML', 7 januari 2020
De overheid heeft een China-exportvergunning opgeschort onder druk van de Verenigde Staten, zo schrijft Reuters. Het gaat om de export van een EUV machine.

We geven meer uit aan drones en robots , 6 januari 2020
Wereldwijd wordt er dit jaar 128,7 miljard dollar (circa 115 miljard euro) uitgegeven aan robotsystemen en drones. De helft van die uitgaven wordt vanuit Azië gedaan.

Genomineerden Nederlandse Privacy Awards 2020 bekend, 6 januari 2020
Het gaat om de initiatieven Publicroam, Candle, Skotty, NUTS en Rabobank en Deloitte. De prijswinnaar wordt op dinsdag 28 januari bekendgemaakt.

“Facebook’s Libra heeft gefaald”, 6 januari 2020
Ueli Maurer, president en minister van Financiën van Zwitserland, maakt In een interview met de Zwitserse televisiezender SRF brandhout van het project van Facebook.

Verenigde Staten beperken export AI voor drones, 6 januari 2020
De maatregel moet de veiligheid en economie van het land beschermen. Bedrijven uit de VS moeten voortaan een licentie aanvragen als zij AI-software willen exporteren.

Consumentenbond: opzeggen online accounts te moeilijk, 6 januari 2020
Van de onderzochte betaalde diensten bleek uiteindelijk 45 procent een hoge drempel op te werpen om een account te verwijderen en was dit bij twee procent onvindbaar.

DINL: kabinetsplan ict-overnames rammelt, 3 januari 2020
Stichting Digitale Infrastructuur Nederland heeft forse kritiek op een kabinetsplan dat Nederlandse ict-bedrijven bij overnames moet beschermen tegen kwaadwillende partijen.

Na stikstof en PFAS is software nieuwste bedreiging voor bouw, 3 januari 2020
De boosdoener is een cruciaal ict-project dat vertraagd is: NTA 8800. Het berekent of nieuwe gebouwen voldoen aan de nieuwe eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen.

Opmerkelijk: robots verhogen onze productiviteit nauwelijks, 3 januari 2020
Silicon Valley en andere tech-regio’s leveren weinig innovaties af waarmee een werknemer meer waarde kan toevoegen.

Hellevoetsluis zoekt al vijf maanden naar gelekte gegevens, 2 januari 2020
2019 is weer een recordjaar voor datalekken. Hellevoetsluit werd afgelopen zomer geconfronteerd met een groot datalek in het raadsinformatiesysteem van de gemeente.

Dokter geneest in heel Indonesië per smartphone, 2 januari 2020
Artsen verdienen er wat mee bij en voor patiënten biedt de razendsnel groeiende app Halodoc in Indonesië de broodnodige toegang tot zorg.

200.000 belpogingen Belastingtelefoon onbeantwoord, 31 december 2019
De Belastingtelefoon werd het afgelopen halfjaar veel gebeld door ouders die vermoedden onterecht hun kinderopvangtoeslag te zijn kwijtgeraakt.

Chinees GPS in 2020 'klaar', 30 december 2019
China zegt in de afrondende fase te zijn van zijn eigen satellietnetwerk Beidou dat een tegenhanger moet zijn van het Amerikaanse GPS-netwerk.

‘We worden gefakenewst, gegamificeerd en getrold’, 30 december 2019
Marleen Stikker gelooft nog steeds dat het internet ­de samenleving kan democratiseren. Maar dan moeten we wel de publieke ruimte heroveren.

KPN én Freedom Internet: er is nu duidelijkheid, 29 december 2019
De OR van XS4ALL is de verliezer in zijn zaak tegen KPN's plannen voor het opslokken van XS4ALL. KPN én integratietegenstander Freedom Internet spreken van duidelijkheid.

Beperkt privacyrisico bij gebruik Whatsapp Business, 24 december 2019
Het is volgens de VNG nog onduidelijk of gemeenten een licentie kunnen aanvragen voor de uitgebreide zakelijke versie van de app.

Rusland claimt succes met afsluiten internet, 24 december 2019
Ontkoppeling van internet nu mogelijk voor heel Rusland. Poetin wil de online-infrastructuur van zijn land onafhankelijk maken van het wereldwijde internet.

Bureau ICT-toetsing (BIT) wordt adviescollege, 23 december 2019
Het BIT krijgt toch een tweede leven: het gaat na 2020 verder als een op afstand geplaatst onafhankelijk adviescollege. De functie van het BIT wordt ook permanent.

UWV blijft langer werken met oude systemen, 23 december 2019
De basis van de ict is inmiddels op orde, maar doordat de dienst extra taken moet uitvoeren, een grote datacentermigratie en meer nadruk op securitty, schiet innovatie er bij in.

SchuldenlabNL bespaart gemeenten geld, 23 december 2019
SchuldenlabNL helpt gemeenten met slimme oplossingen geld te besparen. Eén van de projecten leverde de gemeente Den Haag al een besparing van ruim een miljoen euro op.

Kabinet komt met strengere toetsing overnames, 23 december 2019
Partijen die Nederlandse ict- of telecomvoorzieningen en –diensten van een bepaalde omvang willen overnemen, moeten dat vooraf melden aan EZK.

Kabinet: Verplichte updates voor telefoon en tv, 23 december 2019
Verkopers van telefoons en televisies krijgen de plicht om een tijd lang software-updates te geven. De ‘updateplicht’ staat in een wetsvoorstel van het kabinet.

Rfid-chip ongevraagd in kleding zorgcliënt, 20 december 2019
Honderden cliënten van Zorginstelling Amersfoort dragen een chip in hun kleding. Vaak is het niet duidelijk of zij of hun verwanten daar mee akkoord zijn gegaan.

'Verkoop tweedehands e-books schendt auteursrecht', 20 december 2019
Het Europees Hof zegt dat de koper van het tweedehands boek niet onder de gebruikslicentie valt die is aangegaan tijdens de originele aankoop van een e-book.

Nog veel onduidelijkheid over AVG bij medewerkers, 20 december 2019
Een derde van de ondervraagde medewerkers weet niet of er binnen zijn bedrijf of instelling maatregelen zijn genomen om te voldoen aan de AVG-voorwaarden.

Doelmatigheid van de Basisregistratie Personen onderzocht, 20 december 2019
In het onderzoek is het gebruik van de BRP bij 22 werkprocessen van 7 uitvoerings- organisaties onderzocht, waaronder de Belastingdienst, SVB, UWV en DUO.

Thuiswerken vaker bij ICT’ers en andere hoger opgeleiden, 20 december 2019
Thuiswerken gebeurt relatief vaak stedelijke gebieden. In Groot-Amsterdam bijvoorbeeld werkte 45 procent van de werkzame beroepsbevolking (soms) thuis in 2018.

Mona Keijzer: ‘Digitalisering is fascinerend’, 19 december 2019
Ze noemt digitalisering cruciaal voor de economische groei. Maar wel in een menselijke maat met aandacht voor ethiek én een helpende hand aan het mkb.

'Met robots meer gelijke kansen voor iedereen', 19 december 2019
Dat betoogt onderzoeker Sami Haddadin. Hij denkt dat robots ook een taak hebben bij de invulling van menselijke basisbehoeften, zoals medische zorg of voeding.

'Kies IoT-fabrikant die privacy serieus neemt', 19 december 2019
Volgens Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, staan veel eigenaren van IoT-devices niet stil bij de privacy-impact die deze apparaten hebben.

Dashboard Zicht op Ondermijning online, 19 december 2019
Het dashboard, waarin CBS-data is gecombineerd met data van gemeenten en het Kadaster, geeft inzicht in patronen in bijvoorbeeld vastgoed en drugs in hun wijken.

Amazon, Apple en Google bezig met smarthomestandaard , 19 december 2019
Tot dusver werken lampen, thermostaten, veiligheidscamera's of deursloten soms enkel met een systeem van een enkele aanbieder, of zijn ze vaak niet compatibel met elkaar.

Nederlanders kijken positief naar toepassingen 5G, 18 december 2019
93 procent van hen verwacht een positieve invloed van 5G als het gaat om monitoring-toepassingen: om overstromingen te voorkomen en om verkeer beter te geleiden.

'Ik heb niet gepleit voor verzwakken van encryptiesoftware', 18 december 2019
Minister Grapperhaus reageert op vragen van Kees Verhoeven. De bewindsman zoekt naar mogelijkheden om het uitwisselen van kinderporno aan banden te leggen.

'12,9 miljoen mensen ontvingen NL-Alert controlebericht', 18 december 2019
Via NL-Alert informeert de overheid burgers over noodsituaties in de omgeving. Het bericht is ook verspreid via digitale schermen en vertrekborden in het openbaar vervoer.

Privacywaakhond berispt ggz-onderzoeksinstantie, 18 december 2019
Akwa Geestelijk Gezondheidszorg verwerkte persoonsgegevens over gezondheid en deed dat in strijd met de privacywet. De data is inmiddels vernietigd.

BZK lanceert Innovatiebudget Digitale Overheid 2020, 18 december 2019
Het ministerie van BZK zoekt overheden met innovatieve ideeën om de digitale dienstverlening te verbeteren én overheden met vraagstukken op dat gebied.

Rijksoverheid onderzoekt "gov.nl" extensie, 17 december 2019
Het ministerie van BZK onderzoekt de mogelijkheden voor een domeinnaamextensie voor de overheid. Dit zou vergelijkbaar kunnen worden met het .gov.uk van de Britse overheid.

Politiedatabase telt 228.000 particuliere beveiligingscamera's, 17 december 2019
De database geeft politie een overzicht van welke camera’s waar hangen en waar zij opnames van maken. De meeste camera's in de database zijn van bedrijven.

Kamervragen over subsidie voor cameradeurbellen, 17 december 2019
De maatregel van de gemeente Gouda vergoedt kosten voor het aanschaffen en laten aanbrengen van inbraakwerende materialen, waaronder camera's, voor de helft.

Moeders krijgen via DigiD toegang tot medisch dossier kind, 17 december 2019
De mogelijkheid wordt geboden door ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. Het gaat vooralsnog om een proef met een groep moeders van kinderen onder de 12 jaar.

Gemeenten krijgen hulp bij informatiebeveiliging, 17 december 2019
Het aanbod is onderdeel van een proefproject van Binnenlandse Zaken, waarbij de beveiliging van gemeenten op allerlei punten onder de loep wordt genomen.

BIT: Politie, stop met bouw eigen it-platform, 16 december 2019
BIT acht de kans klein dat de volledige vervanging van het bestaande systeem lukt en adviseert daarom de stekker uit dit zelfontwikkelde it-systeem te trekken.

Amsterdam investeert 1 miljard euro in ai-talent , 16 december 2019
Het geld wordt gebruikt voor de ontwikkeling van ai-technologieën, het opzetten van onderzoeksprogramma’s en het aantrekken van wetenschappers en studenten.

Justitie nam 25.000 telefoongesprekken advocaten op, 16 december 2019
Een nummerherkenningssysteem moet voorkomen dat gesprekken tussen gevangene en advocaten worden opgenomen. Dat systeem werkte niet goed.

'Banken moeten beter beschermen tegen online oplichting', 16 december 2019
De zorgen van het Kifid komen met name voort uit het feit dat consumenten vrijwel nooit recht hebben op een vergoeding als zij slachtoffer worden van onlineoplichting.

Camera's en dus gezichtsherkenning zijn overal, 16 december 2019
Lucas Noldus, onder meer bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit, vindt dat er een debat moet komen over wat wel en niet kan als het gaat om gezichtsherkenning.

‘FTC wil gerechtelijk bevel tegen Facebook’ , 16 december 2019
De Amerikaanse toezichthouder wil op die manier het bedrijf dwingen te stoppen met de integratie van zijn chat-apps. Dat melden bronnen aan meerdere kranten.

'Steeds meer camera's op scholen', 13 december 2019
Er zijn voor scholen wel privacyregels, maar zij worden niet actief gecontroleerd op de naleving daarvan, tenzij er een klacht is. Op sommige scholen hangen 40 camera's.

Privacy First: gezichtsscan voor paspoort is onrechtmatig, 13 december 2019
De gemeente Lelystad gebruikt sinds kort gezichtsscanners om de identiteit te controleren van burgers die een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aanvragen.

'Hoe zit het met de privacy van je medische gegevens?', 13 december 2019
FNV heeft een brochure opgesteld waarin uitgelegd wordt welke gegevens, volgens de privacywet AVG, wel en niet gedeeld mogen worden en met wie.

'Betere bescherming persoonsdata bij kredietregistratie', 13 december 2019
Wetgeving kan, volgens de toezichthouder, onder meer voorkomen dat gegevens bij bijvoorbeeld een faillissement in verkeerde handen terechtkomen of verloren gaan.

Innovatiegelden voor gemeentelijke projecten, 13 december 2019
Aan gemeenten wordt gevraagd om met voorstellen te komen die aansluiten bij de ambities en speerpunten van Common Ground en bij de meervoudige innovatiestrategie.

Laadpassen elektrische auto's zijn simpel te kopiëren, 12 december 2019
Het probleem speelt voor zover bekend bij alle Nederlandse laadpassen en openbare laadpalen. Aanbieders van laadpassen zijn bekend met het probleem.

'Wij gebruiken gezondheidsdata niet voor marketing', 12 december 2019
Dat zeggen zorgverzekeraars nadat marketingmedewerkers van Menzis en VGZ ten onrechte toegang tot gezondheidsgegevens van verzekerden hadden.

NS voltooit test met zelfrijdende trein, 12 december 2019
Het was de eerste test met een systeem dat autonoom kan optrekken, remmen en stoppen. De trein legde een traject af tussen de stations van Kampen Zuid en Dronten.

Huawei krijgt opdracht voor 5G-netwerk in Duitsland , 12 december 2019
Het Chinese bedrijf wordt door verschillende westerse landen beticht van te nauwe banden met de Chinese overheid. Of de opdracht doorgaat hangt af van de Duitse overheid.

Politie verdubbelt capaciteit van cybercrimeteams, 12 december 2019
De 145 nieuwe fulltime rechercheurs worden verdeeld over de elf eenheden van de Nationale Politie. Elke regio heeft straks zijn eigen cybercrimeteam.

BuZa heeft informatiebeveiliging (nog) niet op orde, 11 december 2019
Het gaat met name om een aantal accreditaties van informatiesystemen, nodig voor het digitaal uitwisselen van informatie met de Europese Unie en de NAVO.

'Een op de tien ouderen kan niet internetbankieren', 11 december 2019
Bijna de helft vindt internetbankieren niet veilig en meer dan de helft (54 procent) wil zelfs met aangeboden hulp niet overstappen naar internetbankieren.

Leefbaarheid Nederlandse woningen in 3D kaart, 11 december 2019
De leefbaarheid wordt berekend door circa honderd indicatoren, zoals aanwezigheid van groen, aantal basisscholen en veiligheid. De Leefbaarometer is een openbare dataset

Facebook geeft overheden geen 'achterdeur', 11 december 2019
Het Amerikaanse ministerie van Justitie had gevraagd om een 'achterdeur'. Het departement maakt zich zorgen over de verdere versleuteling van het sociale medium.

Rijksoverheid komt met eigen AVG-site, 11 december 2019
De gebruiker kan op de site vinden waarom de Rijksoverheid bepaalde persoonsgegevens opslaat, wat er mee gebeurt en hoelang die gegevens bewaard blijven.

Kamervragen over verplichte aangifte met eHerkenning, 10 december 2019
Bedrijven zijn straks verplicht om aangifte bij de Belastingdienst te doen met eHerkenning, maar Tweede Kamerlid Omtzigt (CDA) wil weten wat de wettelijke grondslag is.

Welke impact hebben AI en 5G op security in 2020? , 10 december 2019
Greg Day van beveiliger Palo Alto Networks denkt dat volgend jaar de AVG druk op security-teams legt en dat vormen van phishing en nepmails steeds verder gaan.

Britse overheid deelt zorggegevens met Amazon, 10 december 2019
De gegevensdeling is onderdeel van een deal waarbij Amazons spraakassistent Alexa Britse patiënten gezondheidsadvies kan geven. Het zou niet gaan om patiëntgegevens.

Gartner: markt voor drones gaat sky-high, 10 december 2019
Tegen 2020 zal de markt voor professionele drones met zowat de helft groeien tot 526.000 stuks. Nog eens drie jaar later is dat aantal tot 1,3 miljoen gestegen.

'Nederland in Champions League cyberwereld', 10 december 2019
Commandant der Strijdkrachten Bauer doelt op het werk van de inlichtingendiensten en het Defensie Cyber Commando. "Die beschikken over goede mensen."

Chinese overheid vervangt Amerikaanse apparatuur, 9 december 2019
In 2020 moet 30 procent van de apparatuur en software zijn vervangen. Een jaar later volgt nog eens 50 procent en in 2021 moet de laatste 20 procent vervangen zijn.

NVB: zorgplicht banken botst met privacy, 9 december 2019
Banken mogen alleen leningen verstrekken aan particulieren die dat financieel aankunnen. Daarvoor moeten zij informatie inwinnen, maar niet helder is waar de grens ligt.

Lelystad gebruikt gezichtsscanners bij aanvraag paspoort, 9 december 2019
Volgens de gemeente moet de maatregel identiteitsfraude tegengaan. De scan wordt vergeleken met de foto op het huidige identiteitsdocument van de inwoner.

54 gemeenten stoppen met gebruik gratis WhatsApp, 9 december 2019
189 (van de 355) gemeenten gebruikten de chatdienst om vragen te beantwoorden van hun inwoners. 122 gemeenten gaan door met een zakelijke versie van WhatsApp.

'Cambridge Analytica heeft gebruikers ernstig misleid', 9 december 2019
De Amerikaanse toezichthouder FTC klaagde vorig jaar het bedrijf aan nadat bekend werd dat het bedrijf stiekem gegevens van Facebook-gebruikers verzamelde.

Eerste 5G-veiling moet zeker 900 miljoen euro opbrengen, 6 december 2019
De verwachte minimale opbrengst is lager dan die in Duitsland en Italië. Daar brachten de veilingen meer dan 6 miljard euro op. De eerste veiling gaat over de 700 MHz-band.

Verplaatsing afluisterpark Burum 'haalbaar' , 6 december 2019
Verplaatsing van het park in Fryslân is nodig door de komst van het 5G-netwerk voor supersnel mobiel internet. De verhuizing moet vóór september 2022 zijn gerealiseerd.

Voorrangsregels voor drones in de maak, 6 december 2019
In de regels van het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart hebben bemande vluchten over het algemeen voorrang op onbemande vluchten.

Huawei klaagt VS aan voor oneerlijke concurrentie , 6 december 2019
Kleine Amerikaanse operatoren krijgen geen subsidies als ze met de Chinese telecombedrijven Huawei of ZTE samenwerken. Volgens Huawei is dat oneerlijk.

Gemeente Gouda subsidieert aanschaf deurbelcamera's, 6 december 2019
De gemeente heeft in totaal 70.000 euro subsidie beschikbaar. Deelnemers moeten hun camera wel aanmelden bij het project Camera in Beeld van de politie.

‘De gratiscultuur op het internet moet eruit', 5 december 2019
Digitale denker Jaron Lanier heeft een oplossing voor de manipulatiemachine van de grote techbedrijven en vindt het hoog tijd voor een humanere digitale samenleving.

EC onderzoekt ook dataverzameling van Facebook , 5 december 2019
Het onderzoek richt zich op de wijze waarop de gegevens worden ingezameld, behandeld, gebruikt en te gelde worden gemaakt, ook voor publicitaire doeleinden.

Onderzoek tot externe toegang van privacygevoelige data, 5 december 2019
Afhankelijk van de uitkomsten wordt de manier waarop externe partijen toegang tot gegevens krijgen mogelijk aangepast. Het onderzoek moet uiterlijk in januari starten.

'Bankfraude treft een op de zes consumenten', 5 december 2019
De Consumentenbond vindt het de verantwoordelijkheid van banken om ervoor te zorgen dat de verschillende online betaaldiensten veilig te gebruiken zijn.

VNG zet aanbesteding GT Software Broker stop, 5 december 2019
Er bleken te veel onduidelijkheden bij gemeenten en marktpartijen te bestaan, met name over de rol van de broker die voor de standaardsoftware zou moeten zorgen.

'Nederlanders worden steeds privacybewuster', 4 december 2019
Volgens de DDMA Privacy Monitor 2019 kennen Nederlanders steeds beter waar de AVG voor staat en weten zij welke rechten aan de AVG kunnen worden ontleend.

SyRI grootste privacyschender 2019, 4 december 2019
Met behulp van Systeem Risico Indicatie kunnen gemeenten en instanties als het UWV en de Belastingdienst een risicoanalyse laten maken van een bepaald gebied.

'Privacy internetters continu aangevallen door trackers', 4 december 2019
De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF is van mening dat tracking lastig te vermijden is. De EFF heeft verschillende maatregelen op papier gezet die gebruikers kunnen nemen.

'Inlichtingendiensten voldoen nog altijd niet aan Wiv', 4 december 2019
De CTIVD vindt dat de inlichtingsdiensten wel veel werk hebben verricht, maar dat het risico op onrechtmatig handelen nog net zo groot is als een half jaar geleden.

'Kabinet verscherpt 5G-eisen voor Huawei-ban', 4 december 2019
Als de berichten kloppen, dan gaan de eisen aan Huawei een stap verder dan de eerdere verplichting om de Chinezen alleen te weren uit de kern (core) van het netwerk.

Grapperhaus naar VS om encryptie te bespreken, 3 december 2019
Begin oktober liet de minister weten dat hij de zorgen begrijpt van zijn Amerikaanse collega Barr over het plan van Facebook om end-to-end-encryptie uit te rollen.

Wolfgang Ebbers bijzonder hoogleraar aan de EUR, 3 december 2019
Ebbers richt zich met de leerstoel vooral op een specifiek domein waar ICT innovaties sterk zijn doorgedrongen in de relaties tussen burgers en overheid.

Worden cashbetalingen vanaf 3000 euro verboden?, 3 december 2019
Het kabinet vraagt reacties op een mogelijk verbod op groot cash geld. Zo'n verbod is onderdeel van een groter plan waarmee het kabinet witwassen wil aanpakken.

EU onderzoekt mogelijk datamonopolie Google, 3 december 2019
De Europese mededingingswaakhond heeft Google opnieuw in het vizier, deze keer voor de manier waarop het Amerikaanse bedrijf gebruikersgegevens verzamelt.

China verplicht gezichtsscan voor nieuwe telecomabonnees, 3 december 2019
Volgens de Chinese overheid moet de maatregel fraude en scams tegengaan, alsmede het doorverkopen van simkaarten. De maatregel werd in september aangekondigd.

Melkert wil nieuw landelijk elektronisch patiëntendossier, 2 december 2019
De voormalig minister van Sociale Zaken en oud PvdA-politicus vindt dat in een nieuw systeem de veiligheid van gegevens wel moet zijn gewaarborgd.

'Loggegevens medische dossiers minimaal 5 jaar bewaren', 2 december 2019
Volgens minister Bruins is het belangrijk dat mensen regie hebben over hun gegevens. Dus moeten zij weten wie hun gegevens hebben ingezien. Vandaar de verplichte logging.

NS willen met wifi-tracking zitplaats beter vindbaar maken, 2 december 2019
De NS snappen goed dat wifi-tracking een beladen ­onderwerp is als het gaat om privacy en wil het plan dan ook eerst nog toetsen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

'Hulpsystemen bij autorijden nog gevaarlijk’, 2 december 2019
De Onderzoeksraad voor Veiligheid vindt dat noodremsystemen, adaptive cruise control en andere elektronische ondersteuning meer risico opleveren dan bedoeld.

Gezichtsherkenning is snel aan het ontsporen, 2 december 2019
Volgens NRC kan het veel diensten sneller, goedkoper en efficiënter maken, maar er zijn betere waarborgen nodig om de voordelen niet te laten overschaduwen.

Nederlandse grootbanken delen data met elkaar, 29 november 2019
Het gaat om oude en geanonimiseerde data. De stap om onderling te delen gebeurt in het kader van de jacht op witwasserij. Daar gaat jaarlijks 13 miljard euro in om.

D66 Rotterdam wil geen versoepeling privacywet, 29 november 2019
De fractie vindt dat het merendeel van de Rotterdammers te goeder trouw is. 'Zij moeten kunnen leven in vrijheid zonder dat de staat en andere instanties bij elke stap meekijken’.

HEMA stopt met vingerscansysteem voor kassa's en prikklok, 29 november 2019
Aanleiding is een uitspraak van de kantonrechter dat schoenenwinkel Manfield een werkneemster niet mocht verplichten om haar vingerafdruk te laten scannen.

'Interpol stelt veroordeling van end-to-endencryptie uit', 29 november 2019
De politiedienst riep techbedrijven op om 'mechanismes' te ontwikkelen waarmee opsporingsdiensten altijd toegang tot versleutelde data kunnen krijgen.

Glasvezelaanbieders moeten consumenten beter informeren, 29 november 2019
Volgens de Autoriteit Consument & Markt is het te vaak te onduidelijk op welke termijn glasvezel wordt aangelegd. De ACM kwam in actie na klachten van consumenten.

'EU moet overnames NL datacenters onderzoeken', 28 november 2019
Het CDA vindt dat de onafhankelijkheid in het geding komt door buitenlandse investeringen in kritieke digitale infrastructuur. Volgens het DDA zijn de zorgen ongegrond.

'DPIA verplicht bij biometrische authenticatie', 28 november 2019
Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens moet een data protection impact assessment verplicht worden als gegevensverwerking een hoog privacyrisico oplevert.

Consumentenbond stelt AP in gebreke, 28 november 2019
Volgens de bond heeft de AP een klacht over Google nog niet in behandeling genomen. Google zou cruciale informatie verbergen en gebruikmaken van sturende knoppen.

Europa zit zonder IPv4-adressen , 28 november 2019
De beheerder van de IP-adresblokken heeft het allerlaatste blok van 1022 adressen toegewezen. Het doet een oproep om werk te maken van de opvolger: IPv6.

Miljoen voor studie naar blockchain bij overheid, 28 november 2019
De onderzoekers hopen het mogelijk te maken om blockchaintoepassingen op een verantwoorde manier te ontwerpen en gebruiken, zowel juridisch als sociaal.

'Boetes Google en Apple hebben weinig effect', 27 november 2019
Eurocommissaris Vestager vindt het belangrijk dat de concurrentie binnen een markt hersteld wordt en ziet dat wat dat betreft nog weinig stappen van Apple en Google.

Banken: toename schade door phishing en bankpasfraude, 27 november 2019
De schade als gevolg van phiahing steeg in vergelijking met een jaar geleden van 2,4 naar zo'n 3 miljoen euro. Bij bankpasfraude steeg de schade van 2 naar 2,6 miljoen euro.

'IoT-fabrikant moet informatie over updatebeleid geven', 27 november 2019
Wanneer fabrikanten van IoT-toepassingen geen informatie geven, zal de Autoriteit Consument & Markt hen daarop aanspreken en mogelijk een boete opleggen.

Belgische steden willen toegang tot ANPR-data, 27 november 2019
Mechelen, Antwerpen, Kortrijk en Turnhout vinden dat de gegevens "nog beter gevaloriseerd" kunnen worden in "nieuwe informatie, inzichten en toepassingen".

Minister Dekker genomineerd voor Big Brother Award, 27 november 2019
De bewindsman is genomineerd omdat hij betaalprofielen van het Centraal Justitieel Incassobureau breder wil toepassen. Ook Google en Coosto zijn genomineerd.

EU-lidstaten niet eens over ePrivacy verordening, 26 november 2019
De ontwerptekst voor de elektronische communicatie werd al in j2017 voorgesteld, maar EU-landen hebben weinig vooruitgang geboekt bij de goedkeuring van de tekst.

'Veranker digitale grondrechten in grondwet', 26 november 2019
De partij doet in een essay over digitalisering een aantal concrete voorstellen, "als bouwstenen voor die maatschappelijke discussie over waardevolle digitalisering".

EFF: 'Stop gezichtsherkenning door de overheid', 26 november 2019
Het gebruik van gezichtsherkenning zou tot zelfcensuur en discriminatie kunnen leiden, zo stellen verschillende experts. Daarnaast bestaat het risico op datadiefstal.

Uber verliest taxivergunning in Londen , 26 november 2019
De huidige vergunning loopt vandaag af en toezichthouder Transport for London (TfL) verstrekt geen nieuwe licentie. Beide partijen liggen al langer met elkaar overhoop.

Facebook vraagt weer gebruikersdata in ruil voor geld, 26 november 2019
Facebook benadrukt dat het de informatie niet naar derde partijen doorspeelt en dat de app alleen door deelnemers van boven de achttien gebruikt kan worden.

EU investeert fors in AI en blockchain-startups in 2020, 25 november 2019
In een blogpost zegt de Europese Unie dat zij verwacht dat het Europees Investeringsfonds nog eens 300 miljoen euro van particuliere investeerders zal aantrekken.

826 pagina's aan privacyvoorwaarden:, 25 november 2019
Onderzoekster en ontwerpster Julia Janssen wil met het project ‘0,0146 seconden’ laten zien hoe weinig gebruikers beseffen wat ze doen als ze op cookies klikken.

Knops komt met centraal meldpunt basisregistraties, 25 november 2019
Onderzocht wordt hoe met het meldpunt het beste kan worden aangesloten bij de al bestaande klantcontactcentra van de verschillende basisregistraties.

Belgische overheid waarschuwt voor sms-phishing, 25 november 2019
Volgens het Belgische ministerie van Financiën zijn er op grote schaal sms'jes in naam van het ministerie verstuurd. Daarin wordt gevraagd om geld over te maken.

Apple-topman pleit voor landelijke datawetgeving, 25 november 2019
Cook vindt dat er wetgeving nodig is tegen de massale dataverzameling van techbedrijven. De verzameling van persoonsgegeven is wat hem betreft uit de hand gelopen.

WhatsApp zet gemeenten mes op de keel, 22 november 2019
Even een WhatsAppje sturen naar de gemeente is binnenkort niet meer mogelijk. WhatsApp wil niet dat overheden de berichtenservice nog langer gebruiken.

'Inzet Facebook en Google bedreigt mensenrechten', 22 november 2019
Volgens Amnesty International is het op surveillance gebaseerde bedrijfsmodel van Facebook en Google onverenigbaar met het recht op privacy.

'Overheid mag data niet-verdachte burgers verwerken', 22 november 2019
Volgens minister Grapperhaus is het niet in strijd met de onschuldpresumptie, een grondbeginsel dat bepaalt dat ieder onschuldig is tot het tegendeel is bewezen.

VUB opent innovatiecentrum rond AI, 22 november 2019
Bij de Vrij Universiteit Brussel kunnen bedrijven, non profit-organisaties en beleidsmakers terecht met vragen rond de toepassingen en het gebruik van AI.

AIVD: 'Nieuwe toezichthouder is te kritisch', 22 november 2019
De Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden toetst vooraf of de plannen van de AIVD en MIVD aan de wet voldoen, maar wat betreft de AIVD mag het allemaal wel ietsje minder.

Uber start met opnemen ritten voor extra veiligheid, 22 november 2019
Het gaat om audio-opnames die niet toegankelijk zullen zijn voor de beide partijen. Vooralsnog gaat het alleem om ritjes in Brazilië, Mexico en de Verenigde Staten.

Vopak gaat personeel via sensoren monitoren, 21 november 2019
Personeel en bezoekers krijgen een elektronische pas waarmee hun bewegingen binnen het bedrijf zijn te volgen. Volgens het bedrijf is er niets mis met de methode.

'Ik zie niets in brede inzet realtime gezichtsherkenning', 21 november 2019
Volgens minister Grapperhaus past dat niet bij de samenleving die hij voor zich ziet. Hij staat wel open voor verdere ontwikkeling van gezichtsherkenningstechnologie.

Privégegevens naar schatting 140.000 reizigers gelekt, 21 november 2019
De database bevatte onder meer namen, rekeningen, wachtwoorden, e-mailadressen, telefoonnummers en creditcardnummers. Ook Nederlanders waren slachtoffer.

Nederland steekt België de loef af in AI-talent, 21 november 2019
België doet het wel beter dan landen als Frankrijk en Duitsland, maar moet het afleggen tegen onder meer Nederland. Ierland voert de ranglijst aan.

CISO is eenzame parttimer binnen overheid, 21 november 2019
Circa 80 procent van de CISO's stuurt geen enkele medewerker aan in het domein van informatiebeveliging en vaak wordt het ook nog eens gedaan in deeltijd.

Amazon zet aanval in op Spotify met gratis variant, 20 november 2019
Klanten van Amazon uit de VS, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zullen gratis kunnen luisteren, al moeten ze daarvoor wel reclameboodschappen slikken.

D66 wil datamacht techbedrijven en overheden beperken, 20 november 2019
Als de datamacht niet wordt ingeperkt, dan voorziet Kamerlid Verhoeven dat de digitale droom in een nachtmerrie zal veranderen. Hij heeft een pamflet opgesteld.

CDA en D66 kritisch over gezichtsherkenning, 20 november 2019
GroenLinks, SP en PvdA waren al langer kritisch, maar inmiddels willen ook het CDA en D66 dat de politiek zich meer met de achterliggende techniek gaat bemoeien.

Rathenau Instituut wil debat over rechten in virtual reality, 20 november 2019
Het Rathenau Instituut stelt dat het massaal opslaan en verwerken van VR-data allerlei nieuwe vragen oproept met betrekking tot de privacy van gebruikers.

EFF en antivirusbedrijven starten coalitie tegen 'stalkerware', 20 november 2019
Stalkerware is de benaming voor commerciele software waarmee smartphonegebruikers zijn te bespioneren. Steeds vaker zorgt die software voor problemen.

'Verplaatsing van 'Burum' in 2022 haalbaar', 19 november 2019
De verplaatsing van het afluisterstation is nodig om 5G in de 3,5 GHz frequenties toe te kunnen staan. Er moet alleen nog geld gezocht worden voor de verplaatsing.

Gemeente Amsterdam biedt wifi via publicroam, 19 november 2019
Amsterdam sluit zich aan bij een groeiend aantal steden waar openbare wifinetwerken onderling verbonden zijn en waar inwoners en bezoekers automatisch toegang toe hebben.

'Interpol vraagt techbedrijven om encryptie-backdoor', 19 november 2019
Interpol wil dat techbedrijven in het ontwerp van hun versleutelde producten mechanismes toevoegen waardoor overheden toegang tot de data kunnen krijgen.

Vrouwen reageren meer op gemeenteposts, 19 november 2019
Uit onderzoek van de VU Amsterdam blijkt dat slechts een beperkt deel van de bevolking op sociale media de interactie met gemeenten aangaat. Meestal vrouwen.

Amazon vecht Pentagon-deal Microsoft aan, 19 november 2019
Amazon vindt dat het Amerikaanse ministerie van defensie een cloudcontract op oneerlijke gronden heeft toegekend aan Microsoft, een contract van zo'n tien miljard dollar.

UMC stelt data IC-patiënten beschikbaar voor onderzoek, 18 november 2019
De bedoeling is om algoritmes te ontwikkelen met kunstmatige-intelligentietechnieken. Volgens het ziekenhuis kunnen patiënten bezwaar maken tegen het delen van data.

'Encryptiezorgen niet in strijd met kabinetsstandpunt', 18 november 2019
De Amerikaanse, Britse en Australische overheid lieten weten niet zoveel te zien in encryptie voor Facebook. Het was onduidelijk of minister Grapperhaus daarin mee ging.

'Verlenging licentie Huawei in VS met half jaar', 18 november 2019
Huawei werd in mei dit jaar op een zwarte lijst geplaatst, maar kreeg daarop een tijdelijke licentie die bepaalde transacties met bedrijven in de VS mogelijk maakt.

Agenten hebben pas eind 2020 allemaal een bodycam, 18 november 2019
In april kondigde de minister aan dat alle agenten dit jaar nog over een bodycam zouden beschikken, maar de bewindsman geeft nu aan dat dat niet haalbaar is.

‘NL-bedrijven vaakst getroffen door cloud-storing’, 18 november 2019
27 procent van hen zegt in 2019 last te hebben gehad van een storing doordat de cloudienst van derden haperde, vijf procent meer dan het gemiddelde van 22 procent.

Half miljoen schade door ict-storing, schat Utrecht, 15 november 2019
Op 11 juni dit jaar had de gemeente Utrecht last van een netwerkstoring waardoor haar medewerkers geen toegang hadden tot de computersystemen.

Basisscan Cyberweerbaarheid voor bedrijven gelanceerd, 15 november 2019
Op basis van 25 stellingen, bijvoorbeeld over het maken van backups, krijgt de gebruiker een rapport met tips en aanbevelingen om de eigen cybersecurity te verbeteren.

Amsterdam wil digitaal veiligste stad worden, 15 november 2019
Volgens burgemeester Halsema moet een stad die open staat voor nieuwe technologie, ook een stevig antwoord hebben op cybercriminaliteit en onvoorziene uitval.

Vliegtuigbouwer Boeing vervangt robots door mensen , 15 november 2019
Boeing gebruikte robots om delen van de romp aan elkaar vast te maken. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zijn mensen nauwkeuriger dan de robots.

Overheden vragen steeds meer gegevens op bij Facebook, 15 november 2019
Waar wereldwijd in de tweede helft van 2017 nog ruim 82.000 verzoeken werden ingediend, was dit aantal in de eerste helft van 2019 gestegen tot ruim 128.000.

Evaluatie inlichtingenwet Wiv begint uiterlijk mei 2020, 14 november 2019
In het regeerakkoord is overeengekomen dat de Wiv na de inwerkingtreding binnen twee jaar zal worden geëvalueerd door een onafhankelijke commissie.

Grapperhaus: mobiel breedband beoogd opvolger C2000, 14 november 2019
De komende maanden wordt een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd, waarbij de voor- en nadelen van verschillende modellen in beeld worden gebracht.

Taskforce voor digitale veiligheid in Amsterdam, 14 november 2019
Cybercrime kost bedrijven in Amsterdam naar schatting 600 miljoen euro per jaar. Circa 11 procent van de Amsterdamse bevolking is jaarlijks slachtoffer van cybercrime.

Italiaanse bank rekent geld voor wijzigen van wachtwoorden, 14 november 2019
Naast het vragen van geld accepteert de bank alleen wachtwoorden van acht karakters en wil het dat klanten Google gebruiken om te kijken of hun wachtwoord uniek is.

Ook Google stort zich op de bankwereld , 14 november 2019
Het Amerikaanse techbedrijf treedt in de voetsporen van andere reuzen, zoals Apple en Facebook, die zich al eerder waagden aan betalingsdiensten voor consumenten.

Rotterdam voorziet alle handhavers van bodycam, 13 november 2019
Het afgelopen jaar vond er in Rotterdam een pilot plaats die goed is bevallen. Volgens de eerste gebruikers vergroot de camera het veiligheidsgevoel van de drager.

4,9 miljard euro voor topsectoren- en innovatiebeleid, 13 november 2019
In het vernieuwde beleid van het kabinet komt 2,05 miljard van bedrijven en 2,85 miljard uit publieke middelen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van dit jaar.

Van Veldhoven waarschuwt voor uitstel digitaal stelsel, 13 november 2019
De minister wil dat er voldoende geoefend kan worden met de digitale toolkit (DSO) en wil ook dat er wordt vastgehouden aan de originele planning.

Kamervragen over inloggen via IRMA bij huisartsenpraktijk, 13 november 2019
Een huisartsenpraktijk uit Uden gebruikt IRMA om patiënten toegang te geven tot een online zorgportaal. CDA-Kamerlid Slootweg wil onder meer weten of dat mag.

'Twitter verbiedt niet alle politieke advertenties', 13 november 2019
Volgens bronnen zouden advertenties die een specifieke kandidaat of beleid promoten niet toegestaan zijn. Een advertentie om ergens aandacht voor te vragen, mag wel.

'Te gevaarlijk' algoritme toch uitgebracht, 12 november 2019
Het algoritme kan vrijwel vanuit het niets teksten van a tot z aan elkaar verzinnen, als alles goed verloopt. Ondanks het gevaar is het algoritme tóch uitgebracht.

Nieuwe provider Freedom zet in op privacy en veiligheid, 12 november 2019
Freedom Internet is gelanceerd door het actiecomité XS4ALL moet blijven. Begin dit jaar maakte KPN bekend dat het onder andere de merknaam XS4ALL wil schrappen.

AP gaat zicht richten op digitale overheid, datahandel en AI, 12 november 2019
Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is de extra nadruk op deze drie onderwerpen nodig om de bescherming van persoonsgegevens in Nederland te borgen.

'Google kreeg zonder toestemming patiëntgegevens', 12 november 2019
Minstens 150 werknemers van Google zouden inzicht hebben gekregen in de patiënteninformatie van tientallen miljoenen Amerikanen in 21 Amerikaanse staten.

Utrecht lijdt half miljoen schade door ict-storing, 12 november 2019
Het bedrag is een schatting en opgebouwd aan de hand van het aantal uren dat ambtenaren en medewerkers niet productief waren. De storing vond plaats op 11 juni.

Kabinet werkt aan strengere regels telemarketing , 11 november 2019
Consumenten en kleine ondernemers mogen alleen nog worden gebeld als ze daarvoor toestemming hebben gegeven. Het voorstel wordt gestuurd naar de Raad van State.

Nederlanders zien bar weinig in delen betaaldata, 11 november 2019
Als Nederlanders toch overstag gaan, vertrouwen ze internetgiganten als Google, Facebook en Apple nauwelijks. Zij geven de voorkeur aan hun eigen bank.

Fransen willen grasduinen op social media naar fraude , 11 november 2019
De Franse overheid wil graag dat er op grootschalige en geautomatiseerde wijze informatie van socialmedianetwerken worden verzameld en verwerkt.

Knops ontkent ambtelijke inmenging in BIT, 11 november 2019
Staatssecretaris Knops (BZK) geeft wel toe dat het BIT binnen de overheid niet onverdeeld populair is. Knops laat voor het eind van het jaar weten wat er met het BIT gebeurt.

Minister wil data-uitwisseling zorg verplichten, 11 november 2019
Volgens minister Bruins wil het merendeel van de professionals meer e-health in de zorg, maar zijn falende ICT-systemen en zorgprocessen de grootste bottlenecks.

'Overheid moet veilige Facebook-alternatief aanbieden', 8 november 2019
De CSR vindt het niet gezond dat bij online platformen, zoals Facebook en Google, grote concentraties van Nederlandse bedrijfs- en persoonsgegevens ontstaan.

Gartner ziet wereldwijd IT-uitgaven weer groeien, 8 november 2019
Tegen 2020 zullen de uitgaven aan IT in de EMEA-regio aftikken op 798 miljard dollar. Dat is 3,4 procent meer dan in 2019, zo denkt het marktonderzoeksbureau Gartner.

Amateurdrones niet meer welkom boven de Flevopolder, 8 november 2019
Alleen met een speciaal brevet mag nog beperkt met drones in het gebied worden gevlogen. De nieuwe no-flyzone voor drones boven is vanaf 7 november van kracht.

Ministeries willen tech-innovatie stimuleren, 8 november 2019
Via TechNovember willen ministeries anticiperen op technologische ontwikkelingen en een stap zetten naar een benadering om dit toe te passen binnen de overheid.

Airbnb gaat vakantiekamers en -huisjes verifiëren, 8 november 2019
De stap komt er nadat een rapport een reeks frauduleuze listings naar boven bracht. De laatste tijd maakten steeds vaker criminelen gebruik van het online platform.

Google wl met GSA concurrentie aangaan met Amazon, 7 november 2019
Veel zoekopdrachten van consumenten beginnen bij online marktplaatsen, zoals Amazon. Google wil ook mee en is bezig GSA in de markt te zetten.

'Verbod op cookiemuren zit niet in EU-voorstel e-Privacy', 7 november 2019
Nederland had wel graag zo'n dergelijk verbod gewild, maar volgens staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken was er onvoldoende steun vanuit de EU.

SIDN: uitrol standaarden voor veiliger internet gaat te traag, 7 november 2019
De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland zegt dat Nederland met name als het gaat om IPv6 en DNSSEC-validatie het internationaal gezien, slecht doet.

Facebook meldt nieuw datalek met gebruikersgegevens, 7 november 2019
Uit onderzoek van Facebook blijkt dat sommige apps toegang tot informatie van groepsleden hadden, zoals namen en profielfoto's in relatie met groepsactiviteiten.

Tim Berners-Lee pleit voor meer ethiek in IT, 7 november 2019
Volgens een van de grondleggers van het internet gaat technologie niet alleen om winst, maar ook om onze planeet, de mens, de werknemer en ons klimaat.

Nieuwe ‘Faalkaart’ toont ook overige overheidssites, 6 november 2019
Tot nu toe werd alleen gekeken naar gemeentelijke en provinciale websites. Dat is uitgebreid met sites van de waterschappen, AIVD, veiligheidsregio’s en de Belastingdienst.

Snowden: ‘De GDPR is slechts een papieren tijger’, 6 november 2019
Volgens Edward Snowden, NSA-klokkenluider en privacyvoorvechter, is de gegevensverzameling van de GDPR/AVG het probleem en niet gegevensbescherming.

'Ziggo hoeft data illegale downloaders niet af te staan', 6 november 2019
Het gerechtshof heeft bepaald dat privacybescherming van de klanten zwaarder weegt dan bescherming van het intellectueel eigendomsrecht van de filmdistributeur.

Nominaties voor Big Brother Awards bekend, 6 november 2019
Google, minister Dekker voor Rechtsbescherming en de dataverzamelaar Coosto zijn genomineerd voor de publieksprijs. De prijs wordt uitgereikt aan 29 november.

Antwerpen test medisch transport per drone , 6 november 2019
Het gaat om het transport van onder meer apotheekpreparaten, menselijk weefsel en bloed- en urinestalen die getransporteerd worden tussen ziekenhuizen.

'Geen nieuwe risico's door apps die paspoortchip uitlezen', 5 november 2019
Door Kees Verhoeven (D66) waren er Kamervragen gesteld naar aanleiding van een artikel in het FD over smartphone-apps die via NFC de paspoortchip uitlezen.

'Gebruiker speelt essentiële rol in voorkomen phishing', 5 november 2019
Volgens de Europol zouden gebruikers meer en beter moeten letten op gespoofte afzenders, de domeinnaam van het e-mailadres en ongevraagde e-mails.

Inloggen MijnOverheid straks via DigiD-app of sms-controle, 5 november 2019
Het inloggen via DigiD-app of sms-controle zal voor heel MijnOverheid gelden en voor alle gegevens en berichten die via de dienst worden uitgewisseld.

SIDN bezorgd over onveilige IoT-apparaten, 5 november 2019
SIDN vindt het gemak waarmee consumenten apparaatjes aanschaffen via online marktplaatsen, om die aan te sluiten op hun thuisnetwerk, "onthutsend en zorgwekkend".

Staatsveiligheid raadt reizende Belgen VPN en encryptie aan , 5 november 2019
De Staatsveiligheid/Veiligheid van de Staat (VSSE) is een burgerlijke inlichtingendienst in België, die valt onder het gezag van de minister van Justitie.

Menzis en VGZ voldeden niet aan privacywet, 5 november 2019
De AP legde beide zorgverzekeraars een last onder dwangsom op. Menzis voldeed niet tijdig aan de gestelde eisen en kreeg daarvoor een boete van 50.000 euro.

A.s.r. geeft klanten cadeaubon in ruil voor gezondheidsdata, 4 november 2019
Om aan het programma van de verzekeringsmaatschappij deel te nemen, moeten klanten een vragenlijst invullen en de 'Vitality' app op hun smartphone installeren.

Ict-ruzie hindert dataveiligheid Amstelveen niet, 4 november 2019
Amstelveen en Aalsmeer ruziën over de kosten voor ict en digitalisering, maar hun burgers hoeven zich geen zorgen te maken over de veiligheid van hun privégegevens.

Meeste Nederlanders delen privégegevens met retailers, 4 november 2019
Bijna 8 op de 10 Nederlandse deelt die privégegevens. Bankgegevens, mobiele telefoonnummers en online data (IP-adressen) worden minder snel gedeeld.

Grapperhaus wil toegang tot chat- en berichtendiensten , 4 november 2019
Sociale mediabedrijven zouden een sleutel moeten hebben die kan worden gevorderd door de rechter-commissaris, bijvoorbeeld als er sprake is van kinderporno.

Nijmegen geeft bodycam aan maaltijdbezorgers, 4 november 2019
Nijmegen doet mee aan de landelijke proef van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. De bodycam moet het aantal overvallen op koeriers verminderen.

UWV luidt noodklok: werkgevers laks met eHerkenning, 4 november 2019
Dit terwijl het UWV vanaf vorige week werkgevers verplicht hun zaken via deze de beveiligde inlogmethode te regelen op het werkgeversportaal van het UWV.

Politie onderzoekt bredere inzet van gezichtsherkenning, 1 november 2019
Bij breder inzetten denkt de minister onder meer aan opsporingsfoto's, afkomstig van camera's in de openbare ruimte. Kamerlid Verhoeven is bezorgd over de uitbreiding.

Minister wil Uitvoeringswet AVG op aantal punten aanpassen, 1 november 2019
Minister Sander Dekker zou vooral de tekst over het gebruik van biometrische gegevens en een mogelijk uitgebreider gebruik van het Burgerservicenummer willen aanpassen.

VS zetten Chinese drones aan de grond , 1 november 2019
De Amerikanen hebben de beslissing genomen onder druk van het Congres. Dat is bezorgd over de toenemende afhankelijkheid van Chinese technologie.

'Burger loopt zeker niet onbespied door Amsterdam', 1 november 2019
De toezichthouder van de gemeente heeft onder meer kritiek op het feit dat er 'talloze' camera's en sensoren hangen, zonder dat de gemeente goed zicht heeft op de situatie.

Securitysector werkt aan brandbrief overheid, 1 november 2019
Diverse partijen uit de IT-securitysector en Cyberveilig Nederland, vinden dat de Nederlandse overheid niet genoeg het belang van cyberbeveiliging inziet.

Nieuw-Zeeland en EU willen gegevens uitwisselen, 31 oktober 2019
De Europese Commissie vraagt toestemming van de lidstaten om hierover te gaan onderhandelen, mede in het licht van de aanslagen in Christchurch van maart dit jaar.

Overheid vraagt Microsoft om gegevens van meer gebruikers, 31 oktober 2019
Microsoft ontving om gegevens van eindgebruikers te verstrekken, maar ook kwamen er 74 verzoeken binnen waarbij er data van zakelijke klanten werd opgevraagd.

Facebook stemt in met Britse boete voor privacyschandaal , 31 oktober 2019
Het gaat om een boete van 500.000 pond, circa 580.000 euro, voor de rol van het Amerikaanse bedrijf in het privacyschandaal rond Cambridge Analytica.

Meeste Nederlanders niet bezorgd over risico's openbare wifi, 31 oktober 2019
Openbare, niet-beveiligde wifinetwerken zijn niet beveiligd met een wachtwoord. Daardoor kunnen anderen het internetverkeer van zo'n netwerk in de gaten houden.

Westerkwartier moet stoppen met WhatsApp , 31 oktober 2019
WhatsApp stopt met ingang van 7 december zijn diensten aan overheden. Het bedrijf wil niet samenwerken met of gebruikt worden door overheden en/of politieke organisaties.

'Artsen moeten in spoedgevallen beter bij patiëntdossier kunnen', 30 oktober 2019
Patiënten krijgen de kans om vooraf te registreren dat zij in noodgevallen toestemming geven. Minister Bruins wil dit binnenkort mogelijk maken.

'Amazon betreedt begin 2020 Nederlandse markt', 30 oktober 2019
Emerce zou opgevangen hebben dat het Amerikaanse bedrijf begin volgend jaar Amazon.nl gaat lanceren. Het zou daarmee vooral Bol.com als concurrent treffen.

WhatsApp daagt techbedrijf voor rechter om hacks , 30 oktober 2019
Een Israëlisch techbedrijf zou zo'n 1400 WhatsApp-gebruikers hebben gehackt, onder wie advocaten, mensenrechtenactivisten, diplomaten, journalisten en hoge ambtenaren.

Wel of geen onafhankelijke cybersecurity-autoriteit oprichten?, 30 oktober 2019
Minister Grapperhaus wil dat de overheid kan ingrijpen als bedrijven hun digitale beveiliging niet op orde hebben. Hij noemde die bedrijven ‘ongelooflijke oliebollen’.

Lek gedicht in EU identificatieysteem eIDAS, 30 oktober 2019
Door het lek konden hackers zich bij een officiële transactie voordoen als iedere EU-burger of een Europees bedrijf. Het lek is inmiddels gedicht met een patch.

SyRI schendt privacy niet, zegt de Staat, 30 oktober 2019
De Staat staat lijnrecht tegenover verschillende organisaties die het frauderisicosysteem SyRI ziet als een sleepnet van de overheid op zoek naar fraudeurs.

Google aangeklaagd voor misleiden van klanten , 29 oktober 2019
Google zou klanten volgens de Australische autoriteiten niet duidelijk hebben laten weten wanneer er locatiegegevens worden verzameld op Android-telefoons.

Een app die alleen deelt wat nodig is, 29 oktober 2019
De afdeling OIS binnen de gemeente Amsterdam ontwikkelt in het project Digitale Identiteit een nieuwe, betere gebruikerservaring voor die IRMA-app.

Gemeente Almere vervolgt ‘pionierende’ fraudebestrijding, 29 oktober 2019
Een onderzoek richt zich op mensen die een Participatiewet-uitkering hebben zonder te vermelden dat ze vermogen hebben in het buitenland, maar er is ‘een hoop bijvangst’.

Meer duidelijkheid nodig over PSD2, 29 oktober 2019
Het zou voor PSD2 niet vereist zijn dat de rekeninginformatie alleen ter beschikking mag worden gesteld aan de rekeninghouder. Is dat maatschappelijk wenselijk?

China wil aparte encryptie voor overheid en bedrijven, 29 oktober 2019
De wet verdeelt encryptie in drie categorieën: core, common en commercieel. Staatsgeheimen moeten via de core- en common-encryptie zijn versleuteld.

Nederlandse bedrijven vaker slachtoffer gijzelsoftware, 28 oktober 2019
Bedrijven kunnen door gijzelsoftware bijvoorbeeld niet meer bij hun administratie, gegevens van klanten of andere documenten. Vooral het MKB is slachtoffer.

‘Willen we dat de overheid zo met burgers omgaat?’, 28 oktober 2019
Dinsdag dient een rechtszaak, waarbij acht partijen de staat dagvaarden inzake SyRI. Ze komen in het geweer tegen „de massale risicoprofilering van onverdachte burgers.”

Schiphol meldt datalek bij Autoriteit Persoonsgegevens, 28 oktober 2019
Een kwetsbaarheid in de website van het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol zorgde ervoor dat gegevens van bijna 60.000 mensen inzichtelijk waren. De site is (tijdelijk) offline.

Defensie stelt 72 burgers aan als cyberreservist, 28 oktober 2019
Cyberreservisten kunnen worden ingezet in militaire oefeningen, bij testen en onderzoeken, bij operaties of militaire missies. Er is veel behoefte aan cyberspecialisten.

Microsoft haalt miljardendeal Pentagon binnen , 28 oktober 2019
Het Pentagon was sinds juli op zoek naar een nieuw bedrijf nadat het een rechtszaak won van Oracle. Dat bedrijf verzorgde eerder de clouddiensten van het Pentagon.

Zuckerberg onder vuur bij Amerikaanse politici , 25 oktober 2019
Een hoorzitting met de Facebook-topman ging over de virtuele munt Libra, maar ook waren er vragen over de aanpak van online kindermisbruik en fake news.

E-dienstverlening groeit nauwelijks, 25 oktober 2019
In digitale dienstverlening hoort de Nederlandse overheid nog steeds bij de best presterende landen van Europa. Ons land staat op een gedeelde negende plaats.

Ontwikkelt PSD2 zich nu al in een gevaarlijke richting?, 25 oktober 2019
Een recente ontwikkeling is dat bedrijven de PSD2-vergunningsplicht kunnen omzeilen door gebruik te maken van de licentie van vergunninghouders.

Google beschuldigd van bespioneren medewerkers , 25 oktober 2019
Op computers van werknemers zou software staan dat automatisch waarschuwt wanneer medewerkers een agenda-onderwerp met met meer dan honderd mensen aanmaken.

Twintig projecten ontvangen innovatiebudget, 25 oktober 2019
De projecten lopen uiteen van een app voor armoedebestrijding, digitale identiteit bij jongeren tot AI die informatie kan geven over de vegetatie in duin- en kweldergebieden.

Gartner: Digitalisering wordt twee keer zo duur, 24 oktober 2019
In 2021 kosten projecten voor digitale transformatie twee keer zo veel en nemen ze dubbel zo veel tijd in beslag dan was begroot. Althans, dat verwacht Gartner.

'Geen rol in uitwisseling gegevens tussen zorgverleners', 24 oktober 2019
MedMij reageert daarmee op veel vragen die zijn binnengekomen naar aanleiding van een krantenartikel over hoe de focus op privacy patiënten in gevaar brengt.

Elektrische luchttaxi toont vliegkunstjes, 24 oktober 2019
Op de beelden is te zien hoe een toestel van verticaal naar horizontaal vliegen kan overschakelen. Wereldwijd werken zo’n 140 bedrijven aan vliegende auto's.

Achtergrond: Steganografie rukt op, 24 oktober 2019
Steganografie: verborgen data in data die zelfs de CIA niet kan achterhalen is aan een opmars bezig. Op de site TechPulse een achtergrondartikel over het fenomeen.

'Libra pas lanceren na akkoord toezichthouders VS', 24 oktober 2019
Facebook-topman Zuckerberg verdedigt tegelijkertijd het belang van het project voor de Amerikanen. Die zouden achteropraken bij China als er niet op tijd wordt vernieuwd.

Europese privacy-baas Buttarelli overleden, 23 oktober 2019
Giovanni Buttarelli waakte voor dataprotectie in de Europese gemeenschap sinds zijn benoeming in 2014 door het Europees Parlement en de Europese Commissie.

Datalekken bij kleine bedrijven steeds frequenter, 23 oktober 2019
Dit jaar heeft er bij 36 procent van de kleine bedrijven (1 – 49 werknemers) een datalek plaatsgevonden. Dit is een toename van 6 procent vergeleken met 2018.

'Opsporingssysteem SyRI is discriminerend', 23 oktober 2019
Volgens Philip Alston van de VN zou SyRI mensen met een migratie-achtergrond en mensen met een beperkte financiële bewegingsruimte discrimineren,

Politie breidt experiment met chatbot Wout verder uit, 23 oktober 2019
Ook bewoners van Hengelo kunnen nu via de 'virtuele agent' meldingen van geluidsoverlast doorgeven. Eerder was dit al mogelijk voor burgers van Zwolle en Rotterdam IJsselmonde.

Onderzoek techbedrijven op Nederlandse betaalmarkt, 23 oktober 2019
Het onderzoek van de ACM moet antwoord geven op de vraag wat de grote techbedrijven van plan zijn en welke gevolgen dat heeft voor particulieren en bedrijven.

Belastingdienst belooft meer openheid over ai, 22 oktober 2019
De dienst gaat naar eigen zeggen transparanter communiceren over de inzet van ai-toepassingen en zoekt actief het podium om dat verhaal te vertellen.

EU wil burgers beschermen tegen Microsoft , 22 oktober 2019
De European Data Protection Supervisor vindt dat de gegevens van burgers beter beschermd moeten worden. Met name gegevens die verzameld worden via Mircosoft.

Hoe de Belastingdienst de AP tevreden kon stellen, 22 oktober 2019
De AP meldde vorige week dat ze tevreden is over de maatregelen die de fiscus heeft genomen om data beter te beveiligen. Hoe heeft de Belastingdienst dat aangepakt?

'Meeste 'gratis' online diensten betaal je met data', 22 oktober 2019
"Bedrijven als Google en Facebook zijn geen liefdadigheidsinstellingen", aldus Rohit Chopra. "Die bedrijven zijn gebouwd op het verzamelen van data van gebruikers."

Universitaire sportscholen eisen onterecht vingerafdruk, 22 oktober 2019
Sporters in Leiden en Amsterdam moeten voor toegang gebruikmaken van een vingerscansysteem, zonder dat een alternatief wordt geboden. Volgens de AP mag dat niet.

Het debat over camera's en privacy zal blijven schuren, 22 oktober 2019
Trouw gaat in op de situatie in Amsterdam waar kentekens worden geregistreerd om eigenaren te kunnen beboeten die met oude, vervuilende auto’s de milieuzone binnenrijden.

'Veel organisaties met kwetsbare vpn-software', 21 oktober 2019
Volgens het NCSC zijn beveiligingsupdates voor de kwetsbaarheden al maanden beschikbaar, maar nog niet alle organisaties hebben die geïnstalleerd.

Topman Apple praat met Chinese waakhond, 21 oktober 2019
De vergadering ging onder meer over Apple-investeringen in China, maar naar verluidt ook over maatschappelijk verantwoord ondernemen en consumentenrechten.

Leidschendam-Voorburg stop met volgen van haar inwoners, 21 oktober 2019
Aanleiding is de herhaalde oproep van het CDA in de gemeente de privacy van inwoners te respecteren. CDA-fractie voorzitter Gijs Dupont is tevreden met het besluit.

Nieuwe 'fysieke' dashboards Waarstaatjegemeente, 21 oktober 2019
Nieuw zijn de dashboards Mobiliteit en Infrastructuur en Duurzame Leefomgeving. Energietransitie en Bouwen en Wonen zijn verrijkt met nieuwe data en indicatoren.

Ex-werknemer moet Facebooksite-wachtwoord afstaan, 21 oktober 2019
De vrouw had de site over het bedrijf waarbij zij werkte, vanuit haar eigen account aangemaakt. Nu zij weg is bij het bedrijf, wil de werkgever wil de inloggegevens.

Scan-app vormt risico voor identiteitsfraude, 18 oktober 2019
Er zijn diverse apps die de chip van paspoorten, id-bewijzen en rijbewijzen kunnen uitlezen, zonder dat duidelijk is wat er verder met de data gebeurt.

Weer stad in VS tegen gebruik gezichtsherkenning , 18 oktober 2019
De stad Berkeley volgt daarmee San Francisco, Oakland en Somerville die het gebruik al eerder verboden. Het stadsbestuur stemde unaniem voor het verbod.

CPB: gevolgen cyberaanvallen nog vaak onduidelijk, 18 oktober 2019
Volgens het CPB is het bekend dat bedrijven, overheden en thuisgebruikers door cyberaanvallen worden getroffen, maar niet bekend is hoevaak dat gebeurt.

'Niet verplicht om achterpoortjes te plaatsen', 18 oktober 2019
Huawei heeft benadrukt dat het niet spioneert namens de Chinese overheid. Wel merkt het dat het de VS is die in het verleden al is betrapt op grootschalige spionage.

Welke eisen stelt de wet aan iot-security?, 18 oktober 2019
Die vraag staat centraal in een consultatie voor telecom- en ict-experts en publiek die het ministerie van EZK, Agentschap Telecom en NEN op 6 november houden.

'Slimme meter te gebruiken voor massasurveillance', 17 oktober 2019
Ook het profileren en volgen van personen in hun dagelijks leven behoort tot de mogelijkheden, aldus een onderdeel van de European Data Protection Supervisor.

Top 100 Gevaarlijke Gemeentes in kaart gebracht , 17 oktober 2019
Met de publicatie van de kaart wil het netwerk Ontwerp Veilige Omgeving aandacht genereren voor omgevingsveiligheid bij ruimtelijke ontwikkelingen in Nederland.

Gebrek aan standaarden voor open data bij gemeenten, 17 oktober 2019
Organisaties die open data verwerken, hebben een zware dobber aan alle verschillende formaten waarin gemeenten hun informatie aanleveren, zo blijkt uit onderzoek.

FBI: Schakel tweefactorauthenticatie in waar mogelijk, 17 oktober 2019
Aanleiding is de zaak van een Amerikaan die wegens het inbreken op de Apple-accounts van bekende sporters en rappers werd veroordeeld tot een gevangenisstraf.

AP: Fiscus heeft databeveiliging nu wel op orde, 17 oktober 2019
Begin 2017 bleek dat er gaten in het autorisatieproces zaten, waardoor medewerkers data van burgers en bedrijven op eigen gegevensdragers konden zetten.

Politie loerde onterecht in data van milieucamera's, 16 oktober 2019
Via de gemeentecamera’s bij de milieuzone in Amsterdam keek de politie of er criminelen de stad inkwamen. Maar bij de privacy werd onvoldoende stilgestaan.

Bodemprocedure tegen Staat over SyRI, 16 oktober 2019
De manier waarop de overheid met SyRI grote hoeveelheden data inzet tegen haar burgers zou ongekend en ondemocratisch zijn en ernstige mensenrechtelijke bezwaren kennen.

'Digitale voordeur wordt onvoldoende afgesloten', 16 oktober 2019
Theo van der Plas (politie) ziet dat het vaak misgaat omdat een beveiligingsupdate even niet uitkomt of er te snel wordt geklikt op een linkje in een verdachte e-mail.

'AIVD en MIVD onzorgvuldig met delen van gegevens', 16 oktober 2019
Volgens de CTIVD hebben de veiligheidsdiensten niet altijd voldaan aan de voorwaarden die verbonden zijn aan het delen van zogenoemde ongeëvalueerde gegevens.

Oracle dreigde Rijk met boete van 3,2 miljard euro, 16 oktober 2019
De zaak draaide onder meer om illegaal gebruik van Oracle-software. Uiteindelijk wist de Nederlandse overheid de miljardenclaim om te buiging naar een schikking.

‘Huawei mag meebouwen aan Duits 5G-netwerk’ , 15 oktober 2019
Huawei ligt onder vuur omdat het door de Chinese overheid gebruikt zou kunnen worden voor sabotage-acties of spionage-activiteiten. Het Chinese bedrijf ontkent dat.

Amazon; de nieuwste legermacht in wording, 15 oktober 2019
Amazon is niet alleen groot in de technologiewereld, maar staat ook op het punt om een van de grootste aannemers van de Amerikaanse defensie te worden.

Brussel gaat strijd tegen Airbnb in het stadscentrum aan , 15 oktober 2019
Er zijn veel huizen die worden opgekocht door professionele partijen. Volgens het stadsbestuur gaat daarmee het evenwicht tussen bewoners en toeristen verloren.

Nieuw-Zeeland investeert in opsporing online extremisme, 15 oktober 2019
De investering, circa 9,7 miljoen euro in de komende vier jaar, volgt na de aanslagen in Christchurch in maart, waarbij 51 mensen om het leven kwamen.

Migratie communicatienetwerk C2000 is... weer vertraagd, 15 oktober 2019
Oorspronkelijk zou het netwerk in het eerste kwartaal van 2017 worden opgeleverd, maar het werd al eerder uitgesteld. Nu staat het gepland voor het eerste kwartaal van 2020.

Flinke tegenslag Facebook bij ontwikkelen libra, 14 oktober 2019
Onder meer Visa, Mastercard en eBay stappen uit het project. Vorige maand haakte PayPal al af. Critici stellen dat Facebook door de munt alleen maar machtiger wordt.

Tool moet Haagse zorgkosten beter in kaart brengen, 14 oktober 2019
Gemeenten zoeken naar een middel om tegenvallers op de zorgbegroting te voorkomen. De gemeente Den Haag heeft een voorspelmodel bedacht.

Advocaat pleit voor database met dna van alle Belgen, 14 oktober 2019
Walter Damen denkt dat die maatregel helpt met het oplossen van cold cases en moet voorkomen dat seriemoordenaars jarenlang onder de radar kunnen blijven.

Belgische overheid start campagne tegen phishing, 14 oktober 2019
In de eerste helft van dit jaar werden drieduizend Belgen slachtoffer van phishing. Dertien procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen waren het zo'n 2600 mensen.

ICT-sector wil over tien jaar klimaatneutraal zijn, 14 oktober 2019
Volgens NLdigital is de digitale sector op twee manieren betrokken bij het Klimaatakkoord: via zijn eigen verduurzaming en door andere sectoren te helpen verduurzamen.

'We willen geen achterdeurtjes in Facebook', 11 oktober 2019
Bits of Freedom en nog 110 organisaties op de open brief van een paar landen die graag zien dat Facebook de bescherming verzwakt door encryptie te verbieden.

Zorgen in Groningen om privacy bij proef met bodycams, 11 oktober 2019
In treinen in Friesland en Groningen worden stewards met bodycams ingezet. De Statenfractie van GroenLinks Groningen heeft zorgen over de privacy van de reiziger.

'Twitter moet telefoonnummer bij 2FA niet verplichten', 11 oktober 2019
Dat stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF naar aanleiding van het nieuws dat Twitter voor 2FA verkregen telefoonnummers voor advertenties gebruikte.

Belastingdienst voorziet zzp'ers van nieuw btw-nummer , 11 oktober 2019
Eind vorig jaar oordeelde de Autoriteit Persoonsgegevens dat de fiscus met het BSN in het btw-identificatienummer moet stoppen. Dat gaat nu gebeuren.

Vijf Nederlandse concerns willen kickstart voor AI, 11 oktober 2019
Het doel van Kickstart AI is het overbruggen van de kloof op het gebied van kunstmatige intelligentie tussen Nederland en andere landen, zoals het VK, de VS en China.

Kamervragen over encryptiezorgen minister Grapperhaus, 10 oktober 2019
De minister liet weten dat hij de zorgen begrijpt van zijn Amerikaanse collega William Barr over het plan van Facebook om end-to-end-encryptie uit te rollen.

'Bestuurder zonder ict-radar moet zetel opgeven', 10 oktober 2019
"Overheidsbestuurders moeten beleid voeren op de digitale samenleving en moeten in staat zijn de principes van goed bestuur toe te passen op nieuwe technologieën."

Europese banken melden daling blackbox-aanvallen, 10 oktober 2019
Bij blackbox-aanvallen sluiten criminelen een extern apparaat aan op de geldautomaat en geven instructies om de inhoud van de geldcassettes te kunnen legen.

Digitale zorg overwegend positief ontvangen, 10 oktober 2019
Zeker 40 procent van de Nederlanders zegt open te staan voor zorg op afstand. Vooral jongere en hoger opgeleide consumenten maken gebruik van zorg op afstand.

Twitter koppelde accounts aan gegevens adverteerders , 10 oktober 2019
Het is volgens Twitter misgegaan bij een systeem waarmee adverteerders hun eigen adressenbestanden naast de e-mailadressen van Twittergebruikers kunnen leggen.

Italië gaat techgiganten belasten in 2020 , 9 oktober 2019
Na Frankrijk gaat ook Italië Google, Amazon, Facebook en andere techreuzen belasten. De maatregel (GAFA-taks) kan het land 600 miljoen euro per jaar opleveren.

‘Gemeenten zien nut ondertitels bij raadsvergadering niet’, 9 oktober 2019
Onderzoeker Arjan van Hessen vindt dat ‘in het kader van het inclusieve gemeenten wel zouden moeten ondertitelen. Niet iedereen is goed in het verstaan van het Nederlands.'

Lerarenopleidingen hebben te weinig aandacht voor ICT, 9 oktober 2019
Uit onderzoek blijkt dat een meerderheid is voor een verplichte opleiding. Ook vinden respondenten dat het onderwijs meer moet inspelen op de vraag vanuit het bedrijfsleven.

Nederland klikland; wat zegt dat over ons?, 9 oktober 2019
In Nederland zijn er tal van meldpunten om misstanden aan te kaarten. ‘Klikken’ lijkt sociaal geaccepteerd te zijn, maar aan die sociale controle kleeft een schaduwzijde.

NCSC zet in op het uitfaseren van wachtwoorden, 9 oktober 2019
Het NCSC ziet meer heil in FIDO 2.0, een authenticatiestandaard die gebruikers onder andere via usb-beveiligingssleutels en biometrie laat inloggen.

Kabinet trekt extra geld uit voor ontwikkeling AI, 8 oktober 2019
Nederland moet investeren in kunstmatige intelligentie om de economie sterk te houden, stelt het kabinet. Het kabinet trekt de komende jaren ongeveer een miljard euro uit.

Privacy brengt patiënt soms in gevaar , 8 oktober 2019
Ziekenhuizen en andere zorginstellingen maken gebruik van elektronische patiëntendossiers die niet op elkaar aansluiten en artsen hebben maar beperkt inzage.

Nederlandse CIO's klagen: licentiedwang van techreuzen, 8 oktober 2019
Wurgcontracten, wijzigende licentievoorwaarden, betalingseisen en afgedwongen geheimhoudingsverklaringen zouden standaard praktijk zijn.

AP vraagt gemeenten onderzoek naar slimme steden op, 8 oktober 2019
Gemeenten moeten, voordat zij zogenoemde slimme technologie in hun steden willen toepassen, onderzoeken wat daar de privacyrisico's van zijn.

'Secundair gebruik zorgdata binnen AVG mogelijk', 8 oktober 2019
Onderzoekers en commerciële partijen lieten eerder weten dat "strenge privacyregels" medisch onderzoek in Nederland hinderen. Minister Bruins denkt daar anders over.

Google stopt met scannen gezichten van daklozen , 8 oktober 2019
Het Amerikaanse techbedrijf gaat de aantijgingen onderzoeken en stopt in ieder geval gedurende dat onderzoek met het scannen van gezichten van daklozen.

KPN test 5G-netwerk tussen meerdere locaties, 8 oktober 2019
De test moet laten zien dat met 5G de capaciteit toeneemt en hoge snelheden te realiseren zijn. Ook komen kortere reactietijden en meer precisie beschikbaar.

Ook Nederland bezorgd om plannen Facebook, 7 oktober 2019
Volgens de Nederlandse Justitieminister Ferd Grapperhaus mag "privacy mag nooit het schild worden van criminelen, zoals mensen die kinderporno verspreiden".

DenkTank schetst knelpunten in digitale samenleving, 7 oktober 2019
Knelpunten zijn onder meer het grote aantal Nederlanders (3 miljoen) dat niet digitaal vaardig is en de 'laksheid' als het gaat om het beschermen van de privacy.

EFF: brief VS aan Facebook is aanval op encryptie, 7 oktober 2019
Volgens de Amerikaanse, Britse en Australische overheid lopen met name kinderen gevaar als de berichtendiensten van Facebook worden voorzien van encryptie.

EU: Facebook moet beledigende posts verwijderen, 7 oktober 2019
Facebook en andere sociale media-platformen worden verplicht om alle ‘gelijkaardige berichten’ zelf te zoeken en te verwijderen. Facebook is het niet eens met de verplichting.

Cybercrime per sms levert schade op van 1 miljoen, 7 oktober 2019
Dit jaar kwamen bij de Fraudehelpdesk 14.686 meldingen binnen van slachtoffers die via sms zijn benaderd door internetcriminelen, flink meer dan een jaar geleden.

Vertraging migratie ICT OCW naar DUO kost 4 miljoen, 4 oktober 2019
De totale kosten worden nu geschat tussen de 25 en 30 miljoen euro. Het gaat om een tijdelijke migratie. Uiteindelijk wordt het ondergebracht bij het rijksbrede SSC.

Frankrijk werkt aan ID-systeem met gezichtsherkenning, 4 oktober 2019
Om een digitale ID te maken moeten burgers een selfie maken die vervolgens met de foto in de paspoortchip wordt vergeleken. Daarmee kunnnen ze inloggen bij overheden.

We telefoneren steeds vaker via mobiele apps, 4 oktober 2019
WhatsApp was in 2019 de populairste app. Vorig jaar telefoneerden maar een 3 procent van de WhatsApp-gebruikers met de app, in 2019 is dit bijna 15 procent.

Turkse 'AP' legt legt Facebook forse boete op, 4 oktober 2019
Door een bug op het Facebook-platform konden toegangstokens gestolen worden. Daardoor waren 30 miljoen accounts kwetsbaar. Hierbij zaten ook Turkse gebruikers.

Disney vervangt fotografen door robots, 4 oktober 2019
De fotografen maken souvenirfoto’s die bezoekers mee kunnen kopen. Inmiddels hebben meer dan 90.000 mensen een petitie getekend om de fotografen te behouden.

Minister Bruins laakt ontransparante epd-markt, 3 oktober 2019
Aanleiding is een uitzending, waaruit bleek dat de epd-markt gedomineerd wordt door twee partijen. Dat zou leiden tot vendor lock-in en beperkte mogelijkheden uitwisseling.

'Bedrijven die updates uitstellen zijn ongelofelijke oliebollen', 3 oktober 2019
SP-Kamerlid Van Raak had vragen gesteld naar aanleiding van berichtgeving dat bedrijven en overheden belangrijke updates voor hun VPN-software niet hadden geïnstalleerd.

DigiD met campagne om studenten via app te laten inloggen, 3 oktober 2019
Volgens Logius, aanbieder van DigiD, biedt het de makkelijkste manier om veilig in te loggen. Gebruikers hoeven enkel een pincode op te geven in plaats van een wachtwoord.

'Partners van Facebook twijfelen over libra' , 3 oktober 2019
De bedrijven zouden hun betrokkenheid heroverwegen vanwege de kritiek van overheden op het libra-project, aldus The Washington Post op basis van ingewijden.

Ook bezoek aan super laat straks dataspoor achter, 3 oktober 2019
Retailers weten perfect wat u op hun website uitspookt, maar niet wat u in hun bakstenen winkels doet. De technologie om dat te achterhalen staat wel al klaar.

Conferentie Nederland Digitaal 2020 naar Groningen, 2 oktober 2019
Overheid, ondernemers, onderzoekers en maatschappelijke organisaties praten er over het hoge tempo waarmee maatschappij en economie digitaliseren.

BIT negatief over systeemvernieuwing bij fiscus, 2 oktober 2019
De Belastingdienst heeft te ambitieuze plannen voor de bouw van een nieuwe doelarchitectuur voor het innen van belastinggeld en uitkeren van toeslagen.

Slechts 28 procent van bedrijven voldoet aan de AVG, 2 oktober 2019
Er is onderzoek gedaan in elf landen. Uit een enquête van een jaar geleden dacht nog 78 procent van de bedrijven gereed te zijn bij de invoering van de AVG in mei 2018.

Wet eenvoudiger uitwisseling gegevens vertraagd, 2 oktober 2019
De wetswijziging komt een jaar later dan gepland. Wat wel duidelijk is dat het college van burgemeester en wethouders een nadrukkelijke coördinerende rol krijgt.

EU-hof: vooraf cookies aanvinken ongeldig, 2 oktober 2019
Het Europees Hof bepaalt dat het niet is toegestaan om vooraf cookie-acceptatie aan te vinken. Iedere website hoort standaard een soort Nee/Nee-sticker te dragen.

'Mensen onvoldoende bewust van cybersecurity', 2 oktober 2019
Volgens minister Grapperhaus is cybersecurity nog altijd geen gemeengoed en mensen denken dat het alleen bij anderen misgaat. "De urgentie komt onvoldoende over."

J&V wil bedrijf met slechte ICT-beveiliging aanpakken, 2 oktober 2019
Dat kan een boete of een dwangsom zijn, maar minister Grapperhaus denkt ook na over mandaat voor het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) om in te grijpen.

'Eenvoudiger data over 'kwetsbare burgers' uitwisselen', 1 oktober 2019
Dat is de wens van het kabinet, geuit door minister Ollongren (BZK). Het betreft burgers die op verschillende vlakken problemen hebben, zoals zorg en schulden.

AP doet geen onderzoek naar medische data in de cloud, 1 oktober 2019
Er waren Kamervragen gesteld over MRDM, dat gegevens van patiënten opsloeg zonder dat die op de hoogte waren. De AP ziet geen aanleiding om nader onderzoek te doen.

Paspoorten en ID-kaarten straks voorzien van QR-code, 1 oktober 2019
De maatregel gaat in op 2 augustus 2021. Met de code is het mogelijk om het burgerservicenummer (BSN) digitaal uit te lezen. Het moet identiteitsfraude voorkomen.

CIO PLatform: 'Onmogelijk om aan AVG te kunnen voldoen', 1 oktober 2019
Volgens het CIO Platform moet er een Europees-breed programma worden opgezet zodat softwareleveranciers hun producten kunnen laten voldoen aan de AVG/GDPR.

VNG-position paper over Lokale Rekenkamer, 1 oktober 2019
In de Tweede Kamer ligt een wetdsvoorstel om de rekenkamerfunctie af te schaffen. De VNG is kritisch en kan zich niet vinden in de aannames achter het wetsvoorstel.

Meer Belgische internetters slachtoffer phishing, 30 september 2019
Ondanks de stijging neemt het totale schadebedrag af. Vorig jaar bedroeg het gemiddelde schadebedrag per slachtoffer 1422 euro, dit jaar is dat 885 euro.

Belgisch kabinet achter vingerafdruk op id-kaart, 30 september 2019
Het zou een belangrijke stap zijn in de strijd tegen identiteitsfraude door criminelen en terroristen. De Belgische Raad van State moet het voorstel nog goedkeuren.

'Honderden Nederlandse bedrijven kwetsbaar door lek', 30 september 2019
Het gaat om een lek in de VPN-client. Slachtoffers zouden ICT-bedrijven, zorginstellingen, onderwijsinstellingen en een beursgenoteerde onderneming zijn.

SIDN verzorgt backbone van identiteits-app Irma, 30 september 2019
Het gegevensverkeer dat Irma genereert, verloopt nu via de beheerder van het nl-domein. Het verhoogt de betrouwbaarheid, beschikbaarheid en de continuïteit.

Raymond Knops houdt meerdere opties open voor BIT , 30 september 2019
De bewindsman ziet drie scenario’s: BIT als onderdeel van een ministerie, BIT als zelfstandig organisatie binnen het Rijk of BIT als onafhankelijk controle- en adviesorgaan.

'Mensen in 70 landen gemanipuleerd via sociale media', 27 september 2019
Het manipuleren varieert van mensen die dit onder hun eigen naam doen tot organisaties die een leger van botaccounts inzetten dat automatisch berichten verspreidt.

RDP-aanval kostte gemeente Lochem zo'n 200.000 euro, 27 september 2019
Begin juni van dit jaar werd de gemeente ingelicht over een aanval waarbij er via het Remote Desktop Protocol toegang tot een thuiswerkserver was verkregen.

Belgische vitale bedrijven digitaal goed beveiligd, 27 september 2019
Onder vitale bedrijven worden bedrijven gerekend die een kritieke infrastructuur beheren en dus van cruciaal belang zijn voor het functioneren van het land.

Google weigert Franse uitgevers te betalen, 27 september 2019
Google moet betalen voor het gebruik van een 'nieuws-snippet'. Daar heeft het techbedrijf geen oren naar, dus zal het enkel nog een link naar artikels laten zien.

Politie start nieuw experiment met chatbot Wout, 27 september 2019
Bewoners van Zwolle en Rotterdam IJsselmonde kunnen meldingen over geluidsoverlast doorgeven. Eerder werd het al ingezet om vuurwerkoverlast te melden.

Nederlanders ‘naïef’ over digitale veiligheid, 26 september 2019
Ruim 70 procent van de Nederlanders is ooit slachtoffer geweest van cybercriminaliteit, waarvan phishing de meest gebruikte vorm is. Toch doen we er weinig aan.

'Bedrijven verbieden om klanten stiekem te volgen', 26 september 2019
Volgens de Amerikaanse dataspecialist Alex Pentland hebben bedrijven die individuele data niet nodig. "Individuele gegevens zijn niet nuttiger dan de geaggregeerde".

Provincie Zuid-Holland onderneemt actie na datalek, 26 september 2019
Het ging om een lek in het IT-systeem waarin gegevens worden geregistreerd 'voor de salarisverwerking, het verstrekken van toegangspassen en IT-middelen'.

'Digitale veiligheid Internet of Things-apparaten niet oké', 26 september 2019
22 consumentenapparaten werden onderzocht, zoals ip-camera’s, deursloten, babyfoons en thermostaten en die scoorden slecht op het gebied van veiligheid en privacy.

CIO Platform Nederland: AVG is onwerkbaar, 26 september 2019
Volgens het platform zijn er enorm veel tijd en kosten gemoeid met het op orde krijgen van programmatuur en overeenkomsten van producten en diensten.

CBS biedt handleidingen voor gebruik open data, 26 september 2019
Het CBS is in 2014 gestart met een portal voor het beschikbaar stellen van open data en om het gebruik van open data te stimuleren, is een handleiding geschreven.

Nederlanders voor gezichtsherkenning in openbare ruimtes, 25 september 2019
52 Procent van de ondervraagden ziet het gebruik van camera's met gezichtsherkenning wel zitten, aldus Maurice de Hond, met name om criminelen op te sporen.

Tilburg beziet breder inzetten scanauto, 25 september 2019
Burgemeester Weterings ziet veel mogelijkheden voor de scanauto's, bijvoorbeeld het aanpakken van hufterig gedrag of de verloedering van de stad.

Google mag recht om vergeten te worden tot EU beperken, 25 september 2019
Het Europees Hof van Justitie heeft gisteren geoordeeld dat de Amerikaanse techgigant niet verplicht is om links te verwijderen voor alle versies van zijn zoekmachine.

Kamer wil algoritmemeldplicht voor de overheid, 25 september 2019
Volgens Tweede-Kamerlid Kees Verhoeven (D66) zijn "algoritmes onzichtbaar, maar kunnen die een ingrijpende werking hebben op levens van mensen."

Meer gemeenten respecteren privacy burger, 25 september 2019
In 2017 ging 17 procent op dit vlak de fout in, vorig jaar 15 procent en dit jaar op 13 procent. Het onderzoek 'Bereikbaarheid Gemeenten' is uitgevoerd door Wij Verdienen Beter.

Nederland investeert in 'wereldwijde cyberveiligheid', 24 september 2019
Ons land investeert 1 miljoen in het Digital Development Partnership van de Wereldbank, een platform voor digitale innovatie en financiering van ontwikkelingshulp.

Mogen we overal vergeten worden?, 24 september 2019
Vandaag beslist het Europese Hof van Justitie over de vraag of Europese wetten om de privacy te beschermen alleen in Europa belangrijk zijn of ook daarbuiten.

Duizenden leden Nextdoor vragen hun data op, 24 september 2019
In de populaire app Nextdoor praten bewoners met elkaar over hun buurt. Wat doet het bedrijf met die gegevens? Gebruikers die het niet vertrouwen willen hun data inzien.

HagaZiekenhuis ontslaat medewerker wegens datalek, 24 september 2019
Bij het datalek werden formulieren met patiëntgegevens in een winkelwagentje achtergelaten. De formulieren maakten deel uit van een dienstoverdracht.

Google gaat weer meeluisteren met spraakassistent, 24 september 2019
Een verschil met eerder is dat gebruikers nu een duidelijke uitleg krijgen over wat er met de audiofragmenten gebeurt en ze uitdrukkelijk hun toestemming geven.

Technologiereuzen lanceren forum tegen extremisme, 24 september 2019
Het Global Internet Forum to Counter Terrorism streeft ernaar om 'haatdragende, terroristische en extremistische' inhoud op het internet te bestrijden.

Utrecht spoort afval en fietswrakken met scanauto op, 23 september 2019
De gemeente Utrecht vindt dat de scanauto meer kan dan alleen het uitvoeren van parkeercontroles. Ook Amsterdam heeft de taken van de auto al uitgebreid.

Bedrijf VS heeft databank van 100.000 AI-gezichten, 23 september 2019
Wie van deze databank gebruik wil maken, hoeft daar niets voor te betalen. De maker van de database geeft aan dat de technologie nog niet helemaal honderd procent is.

'Lek geeft toegang tot duizenden slimme camera's', 23 september 2019
Het lek zorgt ervoor dat op zo'n veertienduizend beveiligingscamera's en babyfoons in Nederlandse huishoudens door kwaadwillenden kan worden meegekeken.

CBS vervangt legacy 1,5 jaar eerder dan gepland, 23 september 2019
De vervanging is nodig onder meer omdat de medewerker die het oude systeem had gebouwd, met pensioen gaat. Ook waren de techniek en werkwijze verouderd.

Kamer onderzoekt perikelen bij onder meer UWV, 23 september 2019
Naar verwachting zal in het onderzoek veel aandacht zijn voor ICT. Als het onderzoek een zware focus op ICT krijgt, is het feitelijk een vervolg op Commissie-Elias.

IT-index: stuivertje wisselen DK en NL, 20 september 2019
Nederland (4) blijft het Verenigd Koninkrijk (5) voor. Koploper is opnieuw de VS, gevolgd door Duitsland. België weet twee plaatsen te stijgen, van de 21de naar de 19de plek.

Generatie Z is online makkelijk te beïnvloeden, 20 september 2019
41 procent van hen is het ermee eens dat zij zich gemakkelijk online laten beïnvloeden, onder meer door reclame, nieuwsbronnen, of vrienden op sociale media.

MCL is digitale beelden van duizenden patiënten kwijt , 20 september 2019
Het gaat om digitale beelden van 3300 patiënten van het Medisch Centrum Leeuwarden. Bij een opschoonactie van het archief zijn deze per ongeluk gewist.

Consultatie geautomatiseerd opvragen bankgegevens, 20 september 2019
Burgers, bedrijven en belangengroepen kunnen hun mening geven over het wetsvoorstel voor de Wet Verwijzingsportaal Bankgegevens.

UvA-onderzoeker: ‘Ai moet eerlijker en inclusiever’, 20 september 2019
Volgens wetenschapper Sennay Ghebreab ligt in de huidige snelheid waarin kunstmatige intelligentie zich ontwikkelt discriminatie op de loer. Hij pleit voor een Civic AI Lab.

Kwart jongeren voor delen van bankgegevens , 19 september 2019
Banken moeten vanaf eind vorige week hun systemen openstellen in het kader van PSD2 en het zijn vooral jongeren die interesse hebben. Ouderen (nog) niet.

'Geen gevallen van 'warshipping' in Nederland bekend', 19 september 2019
Warshipping staat voor een aanval waarbij een aanvaller via de post een minicomputer naar een bedrijf verstuurt en vervolgens op afstand via een wifinetwerk aanvalt.

Gezichtsherkenningssystemen politie weer onder vuur, 19 september 2019
Aanleiding is het bericht over een database van de politie waarin 2,2 miljoen foto's van 1,3 miljoen mensen staan. Er werden eerdere vragen over de kwestie gesteld.

'Medische scans 25.000 Nederlanders onbeveiligd online', 19 september 2019
De medische gegevens zijn onder meer voorzien van voor- en achternamen en geboortedatums van patiënten en zijn in te zien zonder wachtwoord.

Kabinet schuift 148 mln per jaar extra naar DUO-ict, 19 september 2019
Het geld wordt ingezet voor gebruik, onderhoud en vervanging van de ict-systemen van de Dienst Uitvoering Onderwijs. Dat werd bekendgemaakt op Prinsjesdag.

Hogere kosten DigiD door versterken van beveiliging, 18 september 2019
Logius rekent nu voor elke inlog via DigiD 0,12 euro, exclusief btw. Deze kosten, die door afnemers van de dienst moeten worden betaald, stijgen volgend jaar naar 0,14 euro.

Onderzoek financiering Autoriteit Persoonsgegevens, 18 september 2019
Vorige week gaf de AP aan dat het meer klachten ontvangt dan het aan kan. De Autoriteit Persoonsgegevens beschikt nu over een budget van 18,6 miljoen euro.

Fonteinen in Antwerpen krijgen slimme sensoren, 18 september 2019
De sensoren in de 47 fontijnen zullen onder meer dienen om het water- en energieverbruik te kunnen inperken en om de kwaliteit van het water beter te controleren.

Kabinet maakt WBSO gunstiger voor ICT-sector, 18 september 2019
Zo zal meer rekening worden gehouden met snellere ontwikkelcycli in de ict-sector. Veel softwarebedrijven gaven aan niet meerdere kwartalen tegelijk vooruit te kunnen kijken.

Techsector: plan voor toekomstfonds nog erg vaag, 18 september 2019
Het vooruitzicht van een investeringsfonds van de overheid slaat nog niet aan bij de techsector. Tech-ondernemers willen met name structurele maatregelen.

Minister wil breed beleid over ‘wobben’ appjes, 17 september 2019
Volgens minister Ollongren is het niet zo dat ieder bericht van een ambtenaar of bestuurder zomaar kan worden opgevraagd. " ‘Privé-berichten vallen niet onder de Wob."

Hoogleraar wil invoering set medische basisgegevens, 17 september 2019
De gegevens zouden voor elke arts die een patiënt behandelt toegankelijk moeten zijn, maar minister Bruno Bruins voor Medische Zorg ziet niets in het plan.

AP onderzoekt e-mailonderzoek Maastricht, 17 september 2019
De Limburgse gemeente schakelde een recherchebureau in om e-mailaccounts van 41 kritische ambtenaren te lezen, zonder dat die hiervan op de hoogte waren.

'China achter hack Australische parlement' , 17 september 2019
In februari werd bekend dat hackers waren doorgedrongen in de computersystemen van het Australische parlement, drie maanden voor de verkiezingen.

'Data bevolking Ecuador op straat door serverlek', 17 september 2019
Onderzoekers vonden onder meer informatie over stambomen van families, autoregistraties, thuisadressen, financiële en arbeidsgerelateerde informatie.

Verbazing over nieuwe informatiestrategie gemeente, 16 september 2019
De gemeente Amsterdam publiceert niet meer standaard alle vergunningsaanvragen die horecabedrijven doen. Die maatregel leidt tot tal van verontwaardigde reacties.

‘Mensen hebben totaal geen idee hoe ver het gaat', 16 september 2019
Computerwetenschapper Serge Egelman maakt zich grote zorgen over schimmige bedrijven die gretig geld verdienen aan de handel in persoonlijke gegevens.

Polen richt aparte legereenheid voor cyberspace op, 16 september 2019
De eenheid moet dan ruim 2000 militairen tellen, worden in militaire universiteiten opgeleid en zullen onder meer in 'cryptografie, IT en cyber' zijn gespecialiseerd.

Onze privacy is hun brood, 16 september 2019
De nieuwe privacywetgeving heeft geleid tot een nieuw beroep: de AVG-adviseur. NRC sprak vier mensen die (mede) dankzij de AVG hun brood verdienen.

Facebookmunt aan tafel bij de centrale banken , 16 september 2019
In Basel vindt een officieel gesprek plaats tussen de bedenkers en de monetaire wereldtop. Volgens NRC staat de mensen van Facebook geen warm welkom te wachten.

GroenLinks in Deventer wil camera’s op zwart, 13 september 2019
De fractie van GroenLinks wil dat de privacy van de bewoners ook bij de inzet van verkeerscamera’s goed wordt gewaarborgd en heeft schriftelijke vragen gesteld.

BSI: veel Duitsers doen niets aan internetveiligheid, 13 september 2019
Het snel installeren van beveiligingsupdates wordt door slechts 36 procent gedaan, terwijl maar 5 procent op openbare wifi-netwerken een bescherming (vpn) gebruikt.

Ziekenhuis weet niet hoe patiëntenlijst kon lekken, 13 september 2019
Volgens het HagaZiekenhuis stonden gegevens van 19 patiënten op de lijsten. De gegevens werden gevonden in een winkelwagentje in een supermarkt in Rijswijk.

Huawei biedt 5G-technologie te koop aan voor concurrenten, 13 september 2019
Door de technologie te verkopen aan een Westers bedrijf wil Huawei het wantrouwen van onder andere de VS over de veiligheid van de technologie counteren.

Frankrijk wil Facebook-munt in Europa blokkeren , 13 september 2019
Libra, de virtuele munt waar Facebook aan werkt brengt het financiële gezag van regeringen in gevaar, aldus de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire donderdag.

'inzet camera's prima, maar niet in een woonstraat' , 12 september 2019
Uit onderzoek blijkt dat burgers niet het gevoel willen krijgen dat ze continu bekeken worden. Ook moet er goed worden nagedacht over beveiliging van persoonsgegevens.

Grote ondernemingen vragen VS om eigen AVG, 12 september 2019
Het zou niet alleen de privacy van Amerikaanse consumenten moeten beschermen, maar ook de aanvoerdersrol van de Verenigde Staten in de wereld moeten bevestigen.

Minister: CBR nog bezig om aan de AVG te voldoen, 12 september 2019
Recent kwam het CBR in het nieuws vanwege een aantal datalekken. Minister Van Nieuwenhuizen rekent eroip dat het CBR eind dit jaar voldoet aan de AVG.

Onderzoek dataverzameling via 'sleepwethacks' , 12 september 2019
Onderzocht wordt of de AIVD en MIVD zich houden aan de wet bij de inzet en toepassing van hacks waarbij grote hoeveelheden gegevens verworven kunnen worden.

Stijging ICT-kosten gemeenten zet in 2018 door, 12 september 2019
De gemiddelde ICT-kosten per inwoner stijgen naar 84 euro. Verdere digitalisering maakt dat gemeenten 2,8 procent van hun begroting uitgeven aan automatisering.

Toegang tot OV-data laat te lang op zich wachten, 11 september 2019
Dat terwijl, volgens Stichting Open Geo en Open State Foundation, de OV-data erg waardevol zijn en aan de basis kunnen staan van talloze toepassingen.

Politie voldoet niet aan wet bij opslag van foto's in database, 11 september 2019
Kamerlid Kees Verhoeven (D66) wilde onder meer van de minister weten op basis van welke wetten de foto's worden opgeslagen en of dit wel proportioneel is.

'Aanpassingen nodig om verdachten via 5G te vinden', 11 september 2019
Volgens minister Grapperhaus werkt de huidige werkwijze voor het identificeren en lokaliseren van personen niet in het 5G-netwerk en dus zijn er aanpassingen nodig.

Vijftig Amerikaanse staten onderzoeken Google , 11 september 2019
Bekeken wordt of er sprake is van een kartelvorming. Volgens procureur-generaal Paxton is er geen sprake van een rechtszaak, maar "om de feiten te bepalen".

EU-roadmap voor AI-standaard in de maak , 11 september 2019
In de roadmap komt onder meer een actieplan om maatregelen te implementeren en in de toekomst te komen tot Europese standaarden ten aanzien van AI.

UWV moet schadevergoeding betalen na datalek, 10 september 2019
Het UWV deelde onterecht informatie van een werkneemster over haar burn-out met haar nieuwe werkgever. Hierdoor heeft de instantie de privacyverordening AVG overtreden.

Data science op een hoger plan door EU-programma, 10 september 2019
Met een financiële bijdrage kunnen data scientists tijdelijk bij een ander type organisatie werken. Zo kunnen ze hun kennis en ervaring verder ontwikkelen.

Particuliere beveiligers bekijken beelden voor politie, 10 september 2019
D66 stelde vragen over een platform dat beelden van bodycams, gemeentelijke bewakingscamera’s, Rijkswaterstaat, NS-stations, helikopters en drones koppelt.

'Chinese iPhone-fabriek lapt regels aan laars' , 10 september 2019
Volgens China Labor Watch worden er tal van overtredingen begaan, onder meer wat betreft het aantal tijdelijke werknemers, de wijze van ontslag nemen en betalingen.

Regionale 112-meldkamers ‘spelen met levens’ , 10 september 2019
De zestien regionale politiemeldkamers die ons land telt, kampen met onderbezetting en gebrekkige techniek. Daardoor lopen mensen in nood extra gevaar.

Autoriteit Persoonsgegevens krijgt 15.000 privacyklachten, 9 september 2019
Het aantal klachten is bijna zestig procent meer dan in de tweede helft van 2018. De AP geeft ook aan dat het aantal meer is dan zij eigenlijk aan kan.

'Informeren ouders over tandartsbezoek kind mag', 9 september 2019
Minister Bruins vond dat het niet kon, maar de Autoriteit Persoonsgegevens ziet geen bezwaar in het versturen van een brief aan de ouders over tandartsbezoek.

Patiëntdata ziekenhuis in winkelwagentje gevonden, 9 september 2019
Het betreft lijsten met patiëntgegevens van het Haagse HagaZiekenhuis. Op de lijsten staan namen, geboortedata, aandoeningen en medicatie van patiënten.

OM uit zorgen over mogelijke afpersing via deepfakes, 9 september 2019
Bij deepfake-filmpjes wordenbeelden via algoritmes gemanipuleerd. Het OM vindt het niet nodig om het bestaande strafrecht aan te passen, maar wil wel een debat.

WRR: Nederland niet klaar voor digitale ramp, 9 september 2019
De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid vindt dat een betere voorbereiding van de samenleving, overheid en bedrijven op digitale ontwrichting nodig is.

Dwarsbomen BIT schiet Kamer in verkeerde keelgat , 6 september 2019
Onder andere VVD, D66, het CDA en de SP eisen dat de positie van het Bureau ICT-toetsing verder wordt versterkt en dat de onafhankelijkheid beter wordt gewaarborgd.

Subsidieregeling voor data-uitwisseling in de zorg, 6 september 2019
De subsidieregeling met de naam InZicht bestaat vooralsnog uit twee onderdelen: de module PGO (Persoonlijke Gezondheids Omgeving) en de module eOverdracht.

Vijf Duitse steden live met 5G, 6 september 2019
Berlijn, München, Keulen, Bonn en Darmstadt bieden inmiddels 5G-diensten met een bandbreedte tot 1 Gigabit per seconde. Hamburg en Leipzig volgen later dit jaar.

'Bedrijven moeten surveillance in China niet faciliteren', 6 september 2019
Minister Kaag vindt de inzet van Nederlandse technologie voor het onderdrukken van bevolkingsgroepen of het schenden van mensenrechten ionwenselijk.

Korpschef Paauw: privacy opofferen om drugs , 6 september 2019
Ter bestrijding van de criminaliteit wil Paauw bestanden kunnen koppelen van onder meer de politie, justitie en gemeenten, Belastingdienst en jeugdzorg.

Ministerie vindt toezichthouder ict te kritisch, 5 september 2019
Het BIT toetst ict-projecten van de overheid op noodzaak, effectiviteit en haalbaarheid. Topambtenaren en bewindspersonen zijn niet blij met het krachtige instrument.

PSD2-me-niet website is live, 5 september 2019
Op de website is de kern van het project direct duidelijk verwoord: ‘welke betalingen houdt u liever geheim?‘. De website is een initiatief van PrivacyFirst.

'Gebruik gezichtsherkenning door politie legitiem', 5 september 2019
Een Brits hooggerechtshof vindt niet dat de politie van South Wales gezichtsherkenningstechnologie verkeerd heeft ingezet in de afgelopen jaren.

'Google deelt persoonsgegevens met adverteerders', 5 september 2019
Johnny Ryan zegt bewijs van deze praktijken te hebben ingediend bij de Ierse privacytoezichthouder, die de Europese activiteiten van Google in de gaten houdt.

Franse overheid ontdekt omvangrijke phishingcampagne, 5 september 2019
De campagne is tegen landen, denktanks en diplomatieke organisaties is gericht, waaronder de ministeries van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Korea.

UvA benoemt vierde hoogleraar AI, 5 september 2019
Natali Helberger, hoogleraar Informatierecht, gaat de juridische, ethische en beleidsmatige uitdagingen die gepaard gaan met het gebruik van algoritmes en AI onderzoeken.

EU vraagt welke open source geaudit moet worden, 4 september 2019
In 2014 startte het Free and Open Source Software Audit project en een onderdeel daarvan is het auditen van software. Via een enquête vraagt de EU nu input.

RDW start proef om rijbewijs via DigiD-app te verlengen, 4 september 2019
Wie zijn rijbewijs digitaal wil verlengen moet wel een Androidtelefoon gebruiken en aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet de gemeente deelnemen aan de proef.

Betalen met handpalmscan roept privacyvragen op , 4 september 2019
Volgens de directrice van de school moet de maatregel voor meer gemak zorgen, maar de Gegevensbeschermingsautoriteit in België is niet bepaald overtuigd.

NS krijgt gelijk in zaak anonieme OV-chipkaart , 4 september 2019
Volgens Michiel Jonker zou de anonieme OV-chipkaart niet zo anoniem als de NS doet voorkomen, maar de rechter ging niet mee in de opvatting van Jonker.

UWV benoemt externe voorzitter ict-adviesraad, 4 september 2019
Het Audit Committee moet zich vanaf september dit jaar meer richten op ict en krijgt daarom een externe onafhankelijke voorzitter. Dat wordt Hans van der Vlist.

'Googles Privacy Sandbox helpt privacy gebruikers niet', 3 september 2019
Bennett Cyphers van de EFF vindt dat de Privacy Sandbox gebruikers helemaal niet helpt. Hij gelooft dat de toepassing alleen draait om Googles netto winst.

AP belicht verwerkersovereenkomst, 3 september 2019
De AP startte in mei een campagne met praktische informatie over de AVG. De campagne is nu uitgebreid over het verwerkers van persoonsgegevens.

Nieuwe versie van data.overheid.nl gelanceerd, 3 september 2019
Aan de hand van wensen van gebruikers zijn zichtbare verbeteringen doorgevoerd in de structuur van de site. Zo is de actualiteitenpagina flink op de schop gegaan.

Minister spreekt werkgevers aan op 'rij Mono', 3 september 2019
Van Nieuwenhuizen verzoekt werkgevers om met hun medewerkers afspraken te maken over smartphonegedrag in de auto of op de fiets. Daartoe is 'rij Mono' gestart.

Bloomberg: 'Google schikt privacyzaak YouTube' , 2 september 2019
YouTube werd ervan beschuldigd illegaal informatie te verzamelen van kinderen jonger dan 13 jaar. Ook zou zonder toestemming van ouders gegevens zijn gedeeld.

KPN begint met afsluiten van ISDN-lijnen, 2 september 2019
ISDN (Integrated services digital network) is de techniek die het bijna dertig jaar geleden voor eerst mogelijk maakte om over één telefoonlijn zowel te bellen als te internetten.

‘Europa maakt exact dezelfde fouten als bij 4G', 2 september 2019
Ronnie Leten, voorzitter van telecombedrijf Ericsson, vindt het erg dat Europa treuzelt als het gaat om de uitrol van 5G. Volgens hem biedt 5G enorm veel mogelijkheden.

Grootste privacyschenders Big Brother Awards gezocht, 2 september 2019
Dit jaar worden voor de 15de keer de Big Brother Awards uitgereikt. Vorig jaar vielen onder anderen minister De Jonge (VWS) en de Kamer van Koophandel in de prijzen.

Minister: onderzoek risico's cryptomunt Facebook, 2 september 2019
Minister Hoekstra laat weten dat hij het op voorhand niet onwenselijk vindt dat bedrijven innoveren in het betalingsverkeer. Wel moet er goed gekeken worden naar de risico's.

'Zorgdata hergebruiken voor beleid en statistiek', 30 augustus 2019
Dat stellen het CBS en Nivel. Zij vinden het jammer dat zorgdata niet beter worden gebruikt, want ze bevatten een schat aan informatie die kan worden hergebruikt.

Nog steeds veel te weinig laadpalen, 30 augustus 2019
Uit cijfers van de vier grote steden en vier provincies is gebleken dat er vorig jaar 90.000 gebruikers 6000 publieke laadpalen moesten delen. Te weinig, zo is de conclusie.

Bits of Freedom: Kom op kabinet, kom op voor ons!, 30 augustus 2019
Er ligt een concept wetsvoorstel over het auteursrecht. BoF vindt dat het kabinet veel meer haar best moet doen om de belangen van de internetgebruiker te beschermen.

‘Privacyregels hinderen aanpak witwassen’, 30 augustus 2019
Aanleiding is het rapport over drugspraktijken in Amsterdam, waaruit onder meer blijkt dat vaak niet te achterhalen wie de feitelijke, de echte kopers zijn van onroerend goed.

Leerlingen Sint-Bavo betalen binnenkort met hun handpalm, 30 augustus 2019
Maaltijdkaarten en bonnetjes worden vervangen door een futuristische handpalmscan. Het initiatief geeft niet alleen voordeel, er zijn ook zorgen over de privacy.

Arnhemmer weer naar rechter om privacy, 29 augustus 2019
Eerder hekelde Michiel Jonker de anonieme OV-chipkaart die niet anoniem zou zijn. Ditmaal gaat het om de Arnhemse afvalpas. De gemeente vindt dat zij juist handelt.

Apple geeft officieel opheldering over afluisteren Siri, 29 augustus 2019
Apple stopt niet met het afluisteren, maar laat dit voortaan doen door eigen medewerkers, gaat de opnames ook niet meer bewaren en er komt een opt-in optie om mee te doen.

Zzp'er krijgt nieuw btw-identificatienummer, 29 augustus 2019
Het huidige btw-nummer is in strijd met de privacywet. De Belastingdienst heeft gekozen voor een tussenoplossing, waardoor ondernemers twee nummers gaan gebruiken.

Vooronderzoek naar vacaturezoekmachine Google , 29 augustus 2019
Het initiatief van de Europese Commissie komt na een klacht van 23 bedrijven die vacaturesites beheren. Volgens hen zou 'Google for Jobs' zijn marktpositie misbruiken.

Politie VS kan beeld slimme deurbel opvragen, 29 augustus 2019
Agenten krijgen geen toegang tot livebeelden. De politie kan via e-mail om toestemming vragen. Eigenaren kunnen het verzoek inwilligen of afwijzen.

Nederland vraagt EU-onderzoek naar Microsoft, 28 augustus 2019
De Autoriteit Persoonsgegevens raadt Windows 10-gebruikers aan tijdens de installatie en het gebruik goed op de privacy-instellingen te letten.

'Toename ransomware-aanvallen door verzekeraars', 28 augustus 2019
De afgelopen maanden werden meerdere Amerikaanse steden getroffen door ransomware. De verzekering dekte in de meeste gevallen het gros van het losgeld.

Skype wordt officieel telecomoperator in België, 28 augustus 2019
Skype legt zich neer bij de beslissing van het Europees Hof en wordt vanaf nu officieel een telecomoperator. Dat betekent ook nieuwe regels en wetten.

Zweedse school krijgt boete voor gebruik gezichtsherkenning , 28 augustus 2019
Een regionale school gebruikte gezichtsherkenning om de aanwezigheid van haar studenten te meten. De school krijgt een boete van bijna 19.000 euro.

Facebook schept regels politieke advertenties aan, 28 augustus 2019
Adverteerders moeten informatie aanleveren over wie ze zijn en waar ze gevestigd zijn. Ook moeten ze in de advertentie kenbaar maken door wie deze betaald is.

'Digitale formulieren overheid kunnen beter', 27 augustus 2019
"Luister naar de burgers". Dat zegt de Ombusdman. Ze willen bijvoorbeeld eenvoudige taal, overzichtelijke formulieren en makkelijk bijlagen kunnen uploaden.

Facebook Libra-partners krabbelen al terug, 27 augustus 2019
In een poging om hun imago te redden willen drie partners uit de Libra Association terugkrabbelen. Kritiek en toezicht leiden tot angst. De Libra ligt aardig onder vuur.

IBM heeft 'eerste quantumbestendige tapedrive' , 27 augustus 2019
IBM is niet de enige partij die werkt aan een post-quantumstandaard. Het moet ervoor zorgen dat gegevens de komende decennia veilig bewaard worden.

Onderzoekers Princeton University hekelen visie Google , 27 augustus 2019
Het kan gebruikers geen zinnige privacybescherming bieden en ook de eigen zakelijke belangen beschermen. Aanleiding is de komst van de Privacy Sandbox.

Facebook mag weer data verzamelen van Duitsers, 27 augustus 2019
De rechter heeft een beslissing van de Duitse kartelwaakhond over het databeleid van de sociale mediagigant teruggedraaid. Het gaat wel om een voorlopige actie.

D66 wil opheldering over anonieme OV-chipkaart, 26 augustus 2019
Volgens treinreiziger Michiel Jonker is de kaart niet anoniem. Het saldo overgemaakt naar de back-office van het bedrijf TLS, dat in opdracht van NS betalingen afhandelt.

Faalkaart toont kwetsbaarheid ict overheden, 26 augustus 2019
De site zoekt welke domeinnamen gemeenten bezitten en controleert een aantal onderdelen.Bijvoorbeeld of het beveiligingscertificaat van de site klopt.

Nationale supercomputer maakt kans op top 50-positie , 26 augustus 2019
Voor de nationale supercomputer is een budget beschikbaar van rond de 20 miljoen euro. De drie computers die de ranglijst aanvoeren, kosten circa 600 miljoen dollar.

Mogelijke Chinese spionage weerhouden Nederlanders niet, 26 augustus 2019
Ondanks de aanwijzingen dat Chinese merken hun klanten bespioneren, blijft de Nederlandse consument producten uit de Aziatische grootmacht kopen.

Zorgverzekeraars maken gebruik van tracking-software, 26 augustus 2019
Uit onderzoek van Reporter Radio blijkt dat 21 van de 26 onderzochte zorgverzekeraars gebruikmaken van de omstreden methode om het gedrag van klanten te monitoren.

Dit houdt de nieuwe betaalwet PSD2 in, 23 augustus 2019
Op 14 september wordt een deel van de wetgeving rond de nieuwe Europese richtlijn voor betalingsverkeer van kracht, maar wat is het en wat betekent het?

Overijssel sluit tijdelijk webmail af wegens phishingaanval, 23 augustus 2019
Eind juni wist een aanvaller via phishing de inloggegevens van een provinciemedewerker te bemachtigen en kreeg zo toegang tot zijn webmail.

Singapore wil burgers van fitnesstracker voorzien, 23 augustus 2019
Met de tracker wil Singapore de gezondheid van burgers verbeteren en hun leefstijl veranderen. Gebruikers zijn niet verplicht om de data te delen met de overheid.

'Europa wil strikte regels rond gezichtsherkenning' , 23 augustus 2019
Door middel van de regels moet het alsmaar toenemende gebruik van deze techniek door bedrijven en overheden worden beperkt, zo heeft de Financial Times opgetekend.

Kabinet wil phishing via sms'jes aanpakken, 23 augustus 2019
Het gaat om sms'jes die afkomstig lijken van een bank, maar zijn verstuurd door oplichters in een poging om de inloggegevens van slachtoffers te achterhalen.

Column Lotte de Bruijn: Wal en schip, 22 augustus 2019
Lotte de Bruijn (Nederland ICT) gaat graag voor één gezamenlijke strategie met betrekking tot een actieplan digitalisering, maar merkt dat dat nog best lastig is.

Een debat over privacy is nodig, 22 augustus 2019
Trouw vindt dat mensen als Michiel Jonker noodzakelijk zijn om grenzen scherp te krijgen. Jonker is een groot pleitbezorger van privacy en gaat daarvoor ver.

14de editie van de Nationale DenkTank van start gegaan, 22 augustus 2019
Twintig jonge academici doen vier maanden onderzoek, maken analyses, ontwikkelen een visie en dragen oplossingen aan voor een urgent maatschappelijk vraagstuk.

Satellieten volgen u overal, 22 augustus 2019
Satellieten kunnen verschillende sectoren grote voordelen opleveren, maar tegelijkertijd is er ook een toenemende vrees voor een onophoudelijke surveillance.

Openbare consultatie open standaarden gestart, 22 augustus 2019
Geïnteresseerden hebben de mogelijkheid om mee te praten over een aantal standaarden die in aanmerking komen voor de 'pas-toe-of-leg-uit'-lijst van Forum Standaardisatie.

PSD2 verplicht tweefactorauthenticatie internetbankieren, 21 augustus 2019
Op 14 september wordt de Europese betaalrichtlijn PSD2 van kracht en moeten alle banken in de EU tweefactorauthenticatie voor internetbankieren gebruiken.

Hacker komt binnen in mail van provincie Overijssel, 21 augustus 2019
Uit onderzoek blijkt dat het onwaarschijnlijk is dat de hacker gevoelige (persoons)gegevens heeft buitgemaakt. De provincie heeft inmiddels aangifte gedaan.

'EU bekijkt digitale munt Libra van Facebook' , 21 augustus 2019
De Europese kartelautoriteiten zijn bang dat de Libra marktverstorend kan werken bij onder meer uitwisseling van informatie en het gebruik van consumentengegevens.

Grapperhaus: verbod op anonieme simkaarten niet zinvol, 21 augustus 2019
Kamerlid Van Wijngaarden (VVD) wilde weten of anonieme simkaarten kunnen worden afgeschaft, onder meer omdat die ook veel worden gebruikt door criminelen.

Snel beslissing over bestemming Burumer schotels , 21 augustus 2019
Waar de schotels naartoe gaan, wil staatssecretaris Keijzer (EZK) niet zeggen. Ook is niet bekend of ze binnen Europa een nieuwe bestemming krijgen of daarbuiten.

Europa krijgt op acht locaties supercomputers, 20 augustus 2019
De machines worden ingezet bij de ontwikkeling van toepassingen, zoals gepersonaliseerde geneeskunde, bio-engineering, en klimaatverandering.

‘Nederlands recht niet klaar voor big data’, 20 augustus 2019
Volgens onderzoekers starten veel big-dataprojecten zonder goed plan of evaluatie achteraf en ook gebeurt het delen van een dergelijk proces vaak ongereguleerd.

Werkgever mag vingerafdruk niet zomaar verplichten, 20 augustus 2019
De schoenwinkel eiste van werknemers dat zij hun vingerafdruk afstonden om een nieuw kassasysteem te bedienen. De rechter vindt het in strijd met de AVG.

Huawei krijgt negentig dagen langer respijt, 20 augustus 2019
Al sinds mei van dit jaar worstelt de Chinese smartphonegigant met restricties die opgelegd zijn door de Amerikaanse autoriteiten. De opschorting liep gisteren af.

Microsoft waarschuwt voor aanval via 404-pagina's, 20 augustus 2019
Bij de aanval waar Microsoft voor waarschuwt laten de aanvallers een aangepaste 404-pagina zien die op een legitieme inlogpagina van het Amerikaanse techbedrijf lijkt.

China lanceert eerste commerciële raket , 19 augustus 2019
China Aerospace Science and Technology Corporation wil satellieten lanceren voor diverse zakelijke doeleinden, zoals snelle dataoverdracht via internet.

Apple en EU in september voor rechter om boete, 19 augustus 2019
Het gaat om een hoorzitting over de Europese belastingnaheffing van 13 miljard euro richting Apple. Het Europese hoofdkantoor van Apple staat in Ierland.

Onderzoek naar gezichtsherkenning King's Cross, 19 augustus 2019
In een regio rond het treinstation King's Cross in Londen worden dagelijks miljoenen mensen gefilmd en geanalyseerd door een privéfirma. Daar zijn tal van zorgen over.

Kamervragen over delen van data Siri-gebruikers , 19 augustus 2019
Kamerleden Van den Berg en Van Dam willen weten of de AP actie richting Apple heeft ondernomen en of hun manier van delen van gegevens een privacyschending is.

Etten-Leur lekt 2000 e-mailadressen van inwoners, 19 augustus 2019
"In plaats van de 'bcc-button' te gebruiken, is de 'aan-button' gebruikt, waardoor de e-mailadressen voor alle geadresseerden zichtbaar waren", zegt een woordvoerder.

Coalitie vraagt maandelijkse rapportage CBR , 16 augustus 2019
Eerder deze week werd bekend dat het CBR de medische gegevens van zeker 71 personen in verkeerde digitale dossiers heeft gezet. De coalitie wil maatregelen.

Honderden datalekken bij UWV en SVB, 16 augustus 2019
Brieven naar het verkeerde adres, mails met gegevens van anderen en verloren harddisks. Bij het UWV en de SVB is veel mis en vinden relatief veel datalekken plaats.

Rechtszaak om ‘anonieme’ OV-chipkaart, 16 augustus 2019
Michiel Jonker vindt dat NS reizigers discrimineert als die kiezen voor behoud van hun privacy met een anonieme ov-chipkaart en heeft een rechtszaak aangespannen.

Ieren willen opheldering over beluisteren gesprekken, 16 augustus 2019
De Ierse privacytoezichthouder Data Protection Commission wil onder meer weten hoe Facebook denkt dat het verwerken van data aan de AVG-verplichtingen voldoet.

'RDW logt opvragen van kentekens in kentekenregister', 16 augustus 2019
De minister laat onderzoek doen. Vorige maand werd bekend dat het voor 50 tot 150 euro mogelijk is om de naam en het adres te krijgen dat bij een kenteken hoort.

CBR blundert met medische dossiers, 15 augustus 2019
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen heeft gegevens van tientallen mensen die hun rijbewijs willen verlengen toegevoegd aan digitale dossiers van anderen.

Winkelier mag vingerscankassa niet zomaar verplichten, 15 augustus 2019
Een medewerkster van een schoenenzaak weigerde haar vingerscan af te staan, omdat ze dat een inbreuk vindt op haar privacy. De rechter gaf haar gelijk.

FNV wil dat gemeenten worden aangepakt in vingerscan-zaak , 15 augustus 2019
Nissewaard, Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne namen bij bijstandsgerechtigden vingerafdrukken af om hun aanwezigheid bij een werkvoorziening te registreren.

Dalende trend ICT-faillissementen zet door, 15 augustus 2019
In het eerste halfjaar van dit jaar werden 68 ICT-bedrijven failliet verklaard. Dat waren er een jaar geleden (2018) nog 79 en het jaar daarvoor 87. Dat meldt het CBS.

Nederland twaalfde op lijst digitale levenskwaliteit , 15 augustus 2019
Nederland dankt het aan de goede scores op internetsnelheid en internetvrijheid, maar laat punten liggen door de hoge prijzen voor mobiel- en breedbandinternet.

Google-personeel wil geen samenwerking met grensbewaking, 15 augustus 2019
In een bericht schrijven de medewerkers van de Amerikaanse techgigant dat de immorele manier waarmee er wordt omgegaan met immigranten niet past bij Google.

AP staat achter AVG-gedragscode ICT-branche, 14 augustus 2019
De Autoriteit Persoonsgegevens stelt wel als voorwaarde dat de belangenorganisatie van ICT-bedrijven een toezichthoudend orgaan opricht dat de naleving controleert.

KvK, zet privacy van zzp’ers voorop, 14 augustus 2019
Voormalig Tweede Kamerlid Zihni Özdil wil zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel en merkt dan dat het geheimhouden van zijn adres nog niet zo makkelijk is.

Politie ziet sterke toename van fraude via QR-codes, 14 augustus 2019
Criminelen proberen klanten van ING een QR-code te laten scannen, waardoor de telefoon van de crimineel aan de rekening van het slachtoffer wordt toegevoegd.

VK wil hoge boetes voor porno en geweld op sociale media , 14 augustus 2019
De nieuwe regels, die volgend jaar worden gefinaliseerd, zouden grote boetes kunnen opleveren voor platformen als Instagram, Facebook en YouTube.

'VN doet onderzoek naar cyberaanvallen door Noord-Korea', 14 augustus 2019
De VN zou 35 verschillende aanvallen onderzoeken die door Noord-Korea zouden zijn gedaan op andere landen, waaronder Zuid-Korea, India, Bangladesh en Chili.

VVD vraagt opheldering aan minister over "warshipping", 13 augustus 2019
Bij 'warshipping' verstuurt een aanvaller via de post een minicomputer naar een bedrijf en probeert op afstand op het wifi-netwerk in te breken of wifi-gebruikers aan te vallen.

De billboards wandelen tegenwoordig met je mee, 13 augustus 2019
De advertenties die marketeers met behulp van locatiegegevens kunnen versturen, zijn effectiever dan ‘gewone’ marketing. Een miljardenmarkt.

Michiel Jonker: ‘Iemand moet grens van privacy trekken’, 13 augustus 2019
Van afvalcontainer tot ov-chipkaart – mensen worden in de gaten gehouden. Jurist Michiel Jonker strijdt er vol overtuiging tegen en verwijt onder meer AP laksheid.

'Apple aangeklaagd voor opslaan iCloud-data bij derden', 13 augustus 2019
Volgens de aanklagers is Apple niet duidelijk over het feit dat het bedrijf gebruikmaakt van de servers van Amazon, Google en Microsoft om iCloud-data op te slaan.

'Aantal cyberaanvallen stijgt naar recordhoogte', 13 augustus 2019
Het aantal steeg met bijna vier procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2018, vooral door toenemende activiteit op het gebied van malware en exploits.

Witte Huis wil sociale media reguleren , 12 augustus 2019
Volgens nieuwszender CNN zou communicatietoezichthouder FCC de macht kunnen krijgen om berichten op Twitter, Facebook en andere kanalen te controleren.

EU raadpleegt burgers over AI en big data in 2025, 12 augustus 2019
Doel van de raadpleging is te begrijpen waar consensus is en welke nieuwe richtingen mogelijk zijn. Er kan meegedacht en meegepraat worden over vijf scenario’s.

Hackers nemen het op tegen stemcomputers , 12 augustus 2019
Op de hackersconferentie Def Con in Las Vegas kregen hackers de kans om legaal in te breken op meerdere stemcomputers en dat bleek geen enkel probleem.

Privacyhuiswerk kabinet om schuldhulp te versimpelen, 12 augustus 2019
In hat kader van schuldhulpverlening krijgen gemeenten straks makkelijker toegang tot gegevens van inwoners, maar op het gebied van privacy is er nog werk aan de winkel.

GDPR is gevaar voor privacy, 12 augustus 2019
De Europese GDPR-wetgeving (AVG) is bedoeld om onze privacy te beschermen. Maar ze kan ook een omgekeerd effect hebben, blijkt uit een nieuw onderzoek.

Anonieme data zijn niet zo anoniem, 9 augustus 2019
Onderzoekers hebben aangetoond dat 15 stukjes informatie volstaan om 99,98 procernt van de Amerikanen in elke database correct te identificeren.

Huawei kondigt eigen besturingssysteem HarmonyOS aan, 9 augustus 2019
HarmonyOS moet onder meer werken op smartphones, computers, tablets en smartwatches. In mei beperkte Google Huawei de toegang tot Android.

Vooringevuld verwerkingsregister gemeenten, 9 augustus 2019
Voor gemeenten is, in het kader van de AVG, het bijhouden van een verwerkingsregister verplicht. Om hen in dat proces bij te staan, is nu een handleiding gemaakt.

'Helft ondervraagde internetters weet niet wat phishing is', 9 augustus 2019
Volgens onderzoekers van de Universiteit van Florida zijn mensen kwetsbaar voor phishing omdat het misbruik maakt van de manier waarop onze hersenen werken.

Facebook linkt chatdiensten aan elkaar , 9 augustus 2019
Het bedrijf had het al aangekondigd, maar gaat nu ook echt aan de slag om Instagram, WhatsApp en Facebook Messenger op technisch vlak samen te brengen.

CBS en Amsterdam bestrijden oneerlijk algoritme, 8 augustus 2019
De zogeheten FairTrade-methode spoort op wanneer etniciteit of andere gevoelige persoonsgegevens invloed hebben bij de besluitvorming van algoritmes.

Nederlandse ICT-infrastructuur is kwetsbaar, 8 augustus 2019
De Universiteit Twente heeft onderzoek gedaan en zij adviseren onder meer om de digitale infrastructuur niet te verbinden aan netwerken waar hackers bij kunnen.

Privacy ondergeschoven kindje in Dronten, 8 augustus 2019
Er ontbreekt bijvoorbeeld nog steeds een gemeentebreed privacybeleid. Ook is het niet al te goed gesteld met het privacybewustzijn van de medewerkers.

Verwervingsstrategie GT Software Broker definitief, 8 augustus 2019
Gemeenten en deelnemingen hebben tot 1 oktober 2019 de tijd om een inschrijving in te dienen. GT Software broker is de vijfde gezamenlijke aanbesteding van GT.

DUO overtreedt AVG via e-mailtracking, 8 augustus 2019
De trackingsoftware legt vast of iemand een nieuwsbrief opent en vanuit welk ip-adres.DUO is voorlopig gestopt met het versturen van e-mails met de volgsoftware.

Beuningse kliko-politie toch niet helemaal in de haak , 7 augustus 2019
De afvalcoaches kijken ongevraagd in de plastic+-container van bewoners en geven advies over het scheiden van afval, maar er wordt niet altijd voldaan aan de AVG.

Deze drie cyberdreigingen teisteren de zorgsector, 7 augustus 2019
Het gaat om gerichte ransomware-aanvallen, ‘living off the land’-aanvallen en het ontbreken van netwerk-segmentatie. Zo'n dreiging kan zorginstellingen veel geld kosten.

BA en Iberia testen breedband aan boord, 7 augustus 2019
Via dat netwerk kunnen passagiers browsen, video’s streamen, sociale media checken of gamen. Het netwerk wordt ingezet via een infrastructuur in de lucht en op de grond.

Trump wil meer toezicht op sociale media , 7 augustus 2019
Volgens de president floreren haatgedachtes op sociale media en doen aanslagplegers daar ideeën op. Aanleiding zijn de vele schietpartijen in de VS.

Nieuwe standaard voor regie op persoonlijke gegevens, 7 augustus 2019
De Gegevensstandaard Persoonlijke Financiën is een hulpmiddel voor partijen die financiële gegevens vragen aan het individu, zoals financieel adviseurs.

Niet opgeleverd ICT-project kost overheid 6 miljoen euro, 6 augustus 2019
Deloitte had beloofd DigiInhuur in maart 2019 op te leveren, maar dat lukt niet. Ook een latere datum was niet haalbaar. Voor IenW reden om het project te stoppen.

Ook oververhitte IT-arbeidsmarkt koelt af, 6 augustus 2019
Ondanks dat de groei vertraagt, blijft het aantal vacatures historisch hoog en daarmee ook de krapte op de arbeidsmarkt. IT'ers zitten nog steeds in een luxepositie.

Privacytoezichthouders bezorgd over Facebooks cryptomunt, 6 augustus 2019
De toezichthouders zeggen de economische en sociale voordelen van nieuwe technologieën te onarmen, maar dat zou niet ten koste mogen gaan van de privacy.

Monzo-bank bewaarde pincodes klanten in logbestanden, 6 augustus 2019
Volgens de bank hebben externe partijen geen toegang tot de pincodes gehad en zijn er geen aanwijzingen van fraude ontdekt. Klanten zijn inmiddels geïnformeerd.

Pentagon kocht voor miljoenen producten met bekende lekken, 6 augustus 2019
Dat dit kon zou te maken hebben met het feit dat er geen organisatie is om de digitale beveiligingsrisico's van commerciële 'off-the-shelf'-producten te beheren.

Amersfoort, kloppend hart van geo-sector , 5 augustus 2019
Steeds meer bedrijven en organisaties die actief zijn in de geobranche vestigen zich in de keistad. “Deze regio heeft de potentie om uit te groeien tot Silicon Eemvalley.”

Google-rivalen kunnen plekje op Android-scherm claimen, 5 augustus 2019
Vorig jaar oordeelde de Europese Commissie dat Google de dominante marktpositie van Android misbruikte om zijn eigen zoekmachine te bevoordelen.

Instagram en WhatsApp krijgen 'Facebook-label', 5 augustus 2019
Volgens medewerkers van de bedrijven zou CEO Mark Zuckerberg gefrustreerd zijn dat Facebook geen credits krijgt voor het succes van Instagram en WhatsApp.

Burgemeesters zoeken acties tegen online opruiing, 5 augustus 2019
Docent cybersafety Willem Bantema van NHL Stenden Hogeschool onderzoekt wat burgemeesters wel kunnen en mogen doen om online de orde te handhaven.

FTC verdeelt geld onder slachtoffers helpdeskfraude, 5 augustus 2019
De slachtoffers betaalden voor producten en diensten van Global Access Technical Support, een bedrijf dat ten onrechte claimde dat de computer was besmet.

Zorginformatiesystemen OM en gemeenten gekoppeld, 2 augustus 2019
De koppeling versnelt de gegevensuitwisseling bij de uitvoering van de Wet bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen. Ook moet het veiliger zijn.

Britse minister wil versleuteling WhatsApp aanpakken, 2 augustus 2019
De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel stelt dat de encryptie van Facebook/WhatsApp het werk van de politie hindert en dat ze dat niet zal toestaan.

UWV gestopt met onbevoegd verwerken gezondheidsgegevens, 2 augustus 2019
De AP had geconstateerd dat UWV'ers werkzaamheden verrichten die enkel mogen plaatsvinden onder verantwoordelijkheid van een arts. Dat was niet het geval.

Vingerafdrukken pas in 2020 op Belgische identiteitskaart, 2 augustus 2019
De maatregel had al in april van dit jaar ingevoerd zullen worden, maar de invoering heeft door de val van de regering een flinke vertraging opgelopen.

'Apple stopt wereldwijd met beluisteren Siri-fragmenten', 2 augustus 2019
Volgens Apple zouden "minder dan 1 procent" van de dagelijkse Siri-opnames door mensen worden beluisterd. Besloten is nu om ook daar mee te stoppen.

Common Ground presenteert eerste voortgangsrapportage, 1 augustus 2019
Doel van de rapportage is te laten zien welke initiatieven er zijn en welke vraagstukken zij oppakken. Het streven is om ieder kwartaal een rapportage uit te brengen.

'EC overweegt een verbod op gezichtsherkenning', 1 augustus 2019
Naar aanleiding van een kritisch rapport wordt er door de EC gekeken of biometrische gezichtsherkenning in de openbare ruimte verboden zou moeten worden.

Amerikaanse overheid luidt noodklok over ransomware, 1 augustus 2019
De afgelopen maanden zijn tal van overheden, overheidsorganisaties en gemeenschappen door ransomware getroffen. Het CISA vraagt nu om maatregelen.

Facebook: 'Libra komt er misschien nooit' , 1 augustus 2019
De mededeling betekent niet dat Facebook haar ambities met Libra al opgeeft. Als beursgenoteerd bedrijf is het verplicht alle risico's rond haar bedrijf op te sommen.

DUO wil onderwijs innoveren met blockchain, 1 augustus 2019
Hans Schutte, directeur-generaal bij DUO, wil onder meer dat met behulp van blockchain studenten toegang tot hun eigen educatiedossier krijgen.

Google betaalde voorbijgangers vijf dollar voor gezichtsscan , 31 juli 2019
Het Amerikaanse bedrijf blijkt is bezig om de gezichtsherkenning van de Pixel 4 te trainen. Voorbijgangers kregen in ruil voor een scan een cadeaubon.

Voorstel preventieve schuldhulpverlening voldoet niet aan AVG, 31 juli 2019
Het kabinet wil dat gemeenten mensen met schulden straks eerder hulp kunnen bieden, maar er zijn diverse aanpassingen nodig om aan de AVG te voldoen.

Ministerie van justitie: Stop met gebruik Office 365, 31 juli 2019
Het ministerie heeft onderzoek laten doen naar de privacyrisico's die verbonden zijn aan het gebruik van verschillende Microsoft-producten en heeft grote twijfels.

Microsoft onthult puntensysteem voor het melden van lekken, 31 juli 2019
Onderzoekers die meedoen krijgen punten voor de impact van het beveiligingslek en ontvangen een reputatiescore voor de kwaliteit van de bugmelding.

Omzet Huawei stijgt ondanks Amerikaanse sancties, 31 juli 2019
Het bedrijf wist een omzet van ruim 401 miljard yuan te draaien in het eerste half jaar, een stijging van ruim 23 procent tegenover dezelfde periode in 2018.

Verenigd Koninkrijk kopieerde illegaal Schengen databank , 30 juli 2019
Hoewel het VK geen lid is van de Schengen zone, kreeg het land wel toegang tot de database in 2015. In de jaren dat het toegang had, was het laks met de veiligheid.

Data van ruim 100 miljoen bankklanten VS gehackt , 30 juli 2019
Van zo'n 140.000 mensen is ook het burgerservicenummer gehackt. Volgens de bank zijn creditcardnummers, pincodes en inlogdata niet in verkeerde handen gevallen.

Sites moeten bezoekers informeren over impact Like button, 30 juli 2019
Het klikken op de button betekent, volgens het Europese Hof van Justitie, dat mogelijk persoonlijke gegevens verzameld en gedeeld zullen worden met Facebook.

Hoogleraar: grootschalige dna-afname is disproportioneel, 30 juli 2019
Begin deze maand zei minister Grapperhaus dat hij deelname aan dna-onderzoeken wil kunnen verplichten, ook als mensen niet van een misdrijf worden verdacht.

Overheidssoftware België de facto open source, 30 juli 2019
Het ter beschikking stellen van software stelt burgers en bedrijven in staat om deze te hergebruiken, nieuwe ideeën te ontwikkelen en in ruil daarvoor te delen.

Nederlanders gebruiken massaal Facebook-app, 29 juli 2019
In het tweede kwartaal van 2019 hadden 7,7 miljoen Nederlanders, tussen de 16 en 80 jaar, de app geïnstalleerd. Circa 5,2 miljoen van hen gebruiken de app iedere dag.

Verenigde Naties bezorgd over Nederlandse 'sleepwet', 29 juli 2019
De VN vindt het onder meer verontrustend dat de wet geen duidelijke gronden heeft voor het uitbreiden van de bewaartermijn van verzamelde informatie.

Frankrijk wil laserwapens voor satellieten ontwikkelen , 29 juli 2019
"Als onze satellieten worden bedreigd, dan zullen we die van onze tegenstanders verblinden", aldus Florence Parly, de Franse minister van Defensie.

De Nederlandsche Bank stimuleert AI-discussie bij banken, 29 juli 2019
De organisatie publiceert richtlijnen voor de inzet van AI. DNB wil dat financiële ondernemingen AI inzetten op basis van een beheerste en integere bedrijfsvoering.

Hellevoetsluis lekt achttien jaar lang privédata, 29 juli 2019
Het gaat om 21.000 documenten met namen, BSN-nummers, woonadressen en telefoonnummers. De informatie was zichtbaar via het raadsinformatiesysteem.

Gaat privacy crimineel boven bescherming van burger?, 26 juli 2019
Els Prins is niet te spreken over het besluit waarbij het de Fraudehelpdesk verboden wordt om phishingmails, fraude-sms’jes en frauduleuze sites te verzamelen.

EU consulteert investeringsplan voor Digital Europe, 26 juli 2019
Het plan zal naar verwachting lopen van 2021 tot 2027 en directe investeringen van 9,2 miljard euo in digitale technologie opleveren, onder voorbehoud van goedkeuring.

Handhavers in Leiden krijgen bodycam half jaar op proef , 26 juli 2019
Volgens de gemeente kunnen bodycams bijdragen aan een veiligere werkomgeving voor handhavers. De beelden worden maximaal 28 dagen bewaard.

D66 wil opheldering over gezichtendatabase politie, 26 juli 2019
D66 wil onder meer weten wat de wettelijke grondslag voor het bewaren van de foto's is en of er op de verwerking van de afbeeldingen een privacy-audit is uitgevoerd.

Grapperhaus: AIVD screent leveranciers van 'hacksoftware', 26 juli 2019
Grapperhaus reageerde op vragen van D66-Kamerlid Verhoeven over een beveiligingslek in WhatsApp dat actief was gebruikt om gebruikers van de chatapp aan te vallen.

Cloudvoordelen vallen tegen voor overheid, 26 juli 2019
Met name beveiliging en regelgeving zijn een grote hindernis. Ook weerstand van belanghebbenden, integratieproblemen en vender lock-in zijn grote hobbels.

Zuckerberg belooft 'veilige, stabiele en goed gereguleerde' Libra , 25 juli 2019
Met behulp van de cryptomunt moet het relatief eenvoudig worden om goederen te kopen of geld door te sturen. Op de plannen van Facebook kwam veel kritiek.

Amerikaanse FTC klaagt databedrijf Cambridge Analytica aan, 25 juli 2019
De handelswaakhond verwijt het bedrijf misleiding rond het Facebook-schandaal waarbij informatie van gebruikers werd verzameld, zonder dat zij dat wisten.

Hoe anoniem zijn anonieme data?, 25 juli 2019
Onderzoekers hebben aangetoond dat computers vaak het individu achter anonieme data kunnen opsporen en dat anonimiseren van data daarmee niet feilloos is.

Kamervragen PvdA over analyse patiëntdata Epic, 25 juli 2019
Aanleiding is een artikel waarin staat dat Epic, leverancier van epd's, aan een oplossing werkt waarbij algoritmes voorspellingen over behandelingen doen aan artsen.

Privédata uit kentekenregister RDW verhandeld, 25 juli 2019
De handel in gegevens uit het kentekenregister vindt onder meer plaats via de chat-app Telegram. Betaling verloopt vaak via tools als Tikkie, PaySafe of bitcoin.

Politie rolt omvangrijk ’Big Brother-systeem’ uit, 24 juli 2019
Veiligheidsregio’s zien het door een stichting beheerde platform als ideaal instrument om drukke evenementen te monitoren. Privacy First ziet vooral veel bezwaren.

Amerikaanse zorgverzekeraar komt met app die diagnoses stelt, 24 juli 2019
De diagnose wordt gesteld op basis van symptomen en andere gezondheidsinformatie die gebruikers invoeren. Aan de app wordt later ook een digitaal dossier gehangen.

Politie ziet toename van ceo-fraude tijdens vakantieperiode, 24 juli 2019
Mogelijke redenen zijn dat bedrijven tijdens de zomervakantie vaak op minimale sterkte werken, er veel tijdelijke werknemers zijn en ook de ceo vaak op vakantie is.

Justitie VS start groot kartelonderzoek techsector , 24 juli 2019
Het zou gaan om mogelijke concurrentieverstoring op internetplatforms, sociale media en webwinkeldiensten bij onder meer Amazon, Apple, Alphabet en Facebook.

Fraudehelpdesk mag geen phishingmails meer verzamelen, 24 juli 2019
De mails werden gebruikt om phishingcampagnes en andere oplichtacties in beeld te brengen. Volgens de AP heeft de organisatie haar "huiswerk niet op orde"

Datalekken kost gemiddeld vier miljoen dollar , 24 juli 2019
Met name voor kleine en middelgrote bedrijven is er een flinke stijging in de kosten te zien. Het gaat onder meer om kosten productiviteitsverlies en klanten die afhaken.

Politie adviseert om FaceApp van telefoon te verwijderen, 23 juli 2019
FaceApp laat gebruikers een foto van zichzelf of een ander door een ouderdomsfilter halen. Door het gebruik van de app worden extreem veel gegevens verzameld.

ICT-kennis is grootste uitdaging in zorgsector, 23 juli 2019
Driekwart vindt dat de ICT-ontwikkelingen sneller gaan dan dat de kennis van hem of haar reikt. Ook denkt bijna de helft dat er banen verdwijnen door robotisering.

24 EU-landen melden risicobeoordeling 5G aan bij EU, 23 juli 2019
De Europese Commissie meldt dat zij de input zal gebruiken voor de ontwikkeling van een geharmoniseerde benadering voor 5G-netwerken, streven eind dit jaar.

Techgigant Microsoft pompt 1 miljard dollar in OpenAI, 23 juli 2019
Het einddoel van het onderzoekslab OpenAI is een 'algemene artificiële intelligentie'. In die fase is een algoritme even 'flexibel' in zijn denken als een mens.

PvdA wil opheldering over gebruik Nederlandse patiëntendata, 23 juli 2019
Aanleiding is een artikel dat het Amerikaanse bedrijf Epic, dat software levert voor het beheer van patiëntendossiers, toegang tot geanonimiseerde patiëntendata heeft.

Britten worden niet meer bestraft bij bij illegaal downloaden , 22 juli 2019
De film- en muzieksector wil zich meer toeleggen op social media en advertenties. In de afgelopen 2,5 werden ruim een miljoen waarschuwingen uitgestuurd.

Negen aanbevelingen voor inhaalslag digitale skills, 22 juli 2019
De aanbevelingen voor overheid, het onderwijs en werkgevers zijn opgesteld door Nederland ICT, Opleidingenfonds Arbeidsmarkt ICT en CIO Platform Nederland.

'Chinese camera’s met gezichtsherkenning in Belgrado', 22 juli 2019
De regering van Servië wil iedere burger realtime in de gaten houden door slimme surveillancecamera's met gezichtsherkenning. De camera's zijn van Huawei.

Europese Unie roept inwoners op tot ethische AI-discussie , 22 juli 2019
Het Europese onderzoeksproject Sherpa heeft vijf scenario’s ontwikkeld over de toekomst van kunstmatige intelligentie (AI) in 2025 en burgers kunnen nu meedenken,

'Google schikt voor 13 miljoen om Street View-schandaal', 22 juli 2019
Bij het schandaal verzamelde Google voor 600 GB aan data van openbaar toegankelijke wifinetwerken. Het ging onder meer om surfgedrag en delen van e-mailverkeer.

Politie heeft database met foto's van 1,3 miljoen mensen, 19 juli 2019
Het zijn foto's van mensen die verdacht worden van misdrijven waarop een straf van 4 jaar of meer op staat of van mensen waarbij 'twijfel' bestaat over de identiteit..

Webwinkel Amazon overtreedt mogelijk concurrentieregels EU , 19 juli 2019
Het Amerikaanse bedrijf is aan de ene kant een platform voor onafhankelijke webwinkels, en aan de andere kant verkoopt het ook zelf producten op dat platform.

Guidelines over cameratoezicht open voor consultatie, 19 juli 2019
De guidelines, opgesteld door de European Data Protection Board, tonen hoe de AVG van toepassing is op de verwerking van persoonsgegevens met videocamera’s.

Google maakt officieel einde aan 'Project Dragonfly' , 19 juli 2019
Originele doel van Project Dragonfly was om een zoekmachine te bouwen die zich schikt naar de censuurregels van China, maar dat plan stuitte op veel verzet. Ook intern.

Nederlandse AI Coalitie eist landelijke aanpak, 19 juli 2019
De coalitie wil Nederland koploper maken op het gebied van AI. Hiervoor wil ze talent aantrekken en de ontwikkeling van nieuwe AI-toepassingen stimuleren.

Lourens Visser is de nieuwe CIO Rijk , 18 juli 2019
Visser volgt Hans Wanders op, die in november 2018 opstapte. Visser komt van Dienst Justitiële Inrichtingen vandaan waar hij sinds 2014 chief information officer was.

Onderste steen moet boven bij ict-debacle NVWA, 18 juli 2019
In april werd het project Inspect stopgezet. Verdere ontwikkeling en invoering van het Inspect-systeem zou ernstige vertraging en kostenoverschrijding opleveren.

Kabinet onderzoekt snel verwijderen privacyschendende content, 18 juli 2019
Onderzocht wordt of er een laagdrempelige procedure voor privacyschendingen kan komen. Verder moeten slachtoffers een schadevergoeding kunnen krijgen.

Politie: aangifte van cybercrime moet eenvoudiger worden, 18 juli 2019
Slachtoffers doen geen aangifte omdat ze denken dat dit niet helpt, het niet belangrijk genoeg was, maar ook op aanraden van de politie werd van aangifte afgezien.

'Europese Commissie opent formeel onderzoek naar Amazon' , 18 juli 2019
Amazon zou de data van andere verkopers die gebruikmaken van zijn platform gebruiken om daar zelf voordeel uit te halen. Al eerder kwam het bedrijf in beeld bij de EC.

Waarom Facebook zich focust op mensen zonder bankrekening , 17 juli 2019
Wereldwijd zijn er zo'n 1,7 miljard volwassenen zonder bankrekening. Azië en andere gebieden bieden daarmee nog veel (advertentie-)groeiruimte voor Facebook.

Democraten werken aan wet om Libra te verbieden, 17 juli 2019
In het voorstel zou staan dat techbedrijven die een nutsfunctie en een jaarlijkse omzet van minimaal $25 miljard hebben, geen banden mogen hebben met financiële instellingen.

VK: 'Geen technische reden om Huawei te verbieden', 17 juli 2019
Een speciaal comité ziet geen technische redenen, maar zegt wel dat de overheid de ethische kant van zo'n deal moet bekijken, en de relatie met internationale bondgenoten.

HagaZiekenhuis beboet voor slechte beveiliging dossiers, 17 juli 2019
Er werd een boete opgelegd van 460.000 euro. Daarnaast is er een last onder dwangsom opgelegd om de beveiliging voor 2 oktober van dit jaar op orde te hebben.

Voorspellende software moet politie helpen bij vinden boeven, 17 juli 2019
Het systeem heet Siringo, gebaseerd op het computermodel QUIN, en maakt gebruik van allerlei data zoals GBA-gegevens en informatie uit allerlei politiesystemen.

D66 wil weten of overheid nog Kaspersky gebruikt, 16 juli 2019
Het kabinet besloot vorig jaar om de antivirusmaker in de ban te doen, uit vrees voor spionage door de Russen. D66 vindt dat het kabinet onduidelijk is.

DDA verbolgen over bouwstop datacenters , 16 juli 2019
Volgens de DDA leggen datacenters nauwelijks beslag op de ruimte vergeleken met andere sectoren en wordt er juist sterk ingezet op verduurzaming.

Duitse deelstaat verbiedt Office 365 voor scholen wegens AVG, 16 juli 2019
Het gebruik voldeed aan de privacywetgeving zolang de gegevens van gebruikers in een Duitse cloud werden opgeslagen. Microsoft biedt die optie niet meer aan.

Belgische toezichthouder verwacht onderzoek naar Google, 16 juli 2019
Aanleiding zijn de gesprekken die via Google Home-apparaten en de Google-assistent op smartphones zijn opgenomen en door medewerkers worden beluisterd.

Kristel Lammers programmadirecteur NP RES, 16 juli 2019
Lammers, een van de bloggers op de website van iBestuur, werkt sinds 2012 bij VNG. In het NP RES werken IPO, Unie van Waterschappen, VNG en Rijk samen.

Franse leger demonstreert razendsnel 'flyboard' boven Parijs, 15 juli 2019
Het apparaat kan snelheden van 200 kilometer per uur halen. Het Franse leger wil het mogelijk gebruiken voor snelle evacuaties of het vervoer van voedsel en munitie.

'Europol vreest afluisterbeperkingen door komst 5G', 15 juli 2019
De politie en veiligheidsdiensten kunnen met de komst van het 5G-netwerk niet langer gebruikmaken van een nepantenne om verdachten te volgen.

Winkeliers delen foto's van winkeldieven via WhatsApp, 15 juli 2019
Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid mag dit niet. Het gaat vaak om foto's die van beveiligingscamera's afkomstig zijn.

'Facebook schikt schandalen voor 5 miljard dollar' , 15 juli 2019
Beurswaakhond FTC heeft goedkeuring gegeven aan een schikking over onder meer het grote lek waarbij gegevens van gebruikers bij Cambridge Analytica terechtkwamen.

EU-satellietnavigatiesysteem Galileo plat na 'technisch incident' , 15 juli 2019
Galileo is een samenwerking tussen de Europese Unie en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De problemen zijn gerelateerd aan de infrastructuur op de grond.

Het verhaal achter een identiteitsroof, 12 juli 2019
Via een wirwar aan nepaccounts volgen we het online spoor naar twee Deense bedriegers. Kijk over onze schouder mee hoe we dat hebben gedaan.

Digitaks gaat door in Frankrijk, 12 juli 2019
Dat betekent dat Google, Amazon, Facebook en Apple voortaan 3 procent belasting moeten betalen over wat ze in Frankrijk met onder meer reclame verdienen.

Amsterdamse aanpak ict-incidenten niet op orde, 12 juli 2019
Ict'ers van gemeente Amsterdam houden zich bij ict-storingen niet altijd aan de standaardprocedures. Hierdoor duurden sommige storingen behoorlijk lang.

ACM: meer aandacht voor netneutraliteit bij 5G , 12 juli 2019
In overleg met telecomaanbieders, hardwareleveranciers, consumentenorganisaties en overheden kijkt de waakhond hoe zij bestaande regels op de nieuwe technologie moeten toepassen.

Huawei komt met campagne ‘voor open technologie’, 12 juli 2019
Op een nieuwe website laat het Chinese bedrijf zien dat het dankzij allerlei idealistische technologische projecten een positieve invloed op de wereld heeft.

Voorlopig geen nieuwe datacenters rond Amsterdam, 12 juli 2019
De gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer hebben hiertoe besloten, gezien de enorme toename van het aantal datacenters de afgelopen jaren.

Jan van Ginkel gidst je door het iBestuurcongres, 12 juli 2019
Jan van Ginkel, loco-provinciesecretaris van Zuid-Holland: ‘Wat ik heel fijn vind om te zien, is de enorm brede belangstelling. Er waren 900 mensen uit alle lagen van de overheid!’

Jan van Ginkel gidst je door het iBestuurcongres, 11 juli 2019
Jan van Ginkel, loco-provinciesecretaris van Zuid-Holland: ‘Wat ik heel fijn vind om te zien, is de enorm brede belangstelling. Er waren 900 mensen uit alle lagen van de overheid!’

Kabinet maakt van ai een topprioriteit, 11 juli 2019
AI krijgt de komende twaalf maanden topprioriteit in Nederland. Het kabinet maakt samen met publieke en private partijen daartoe een strategisch actieplan.

België krijgt Europese dwangsom over snel internet, 11 juli 2019
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet deze dwangsom betalen omdat niet voldoet niet aan een Europese richtlijn voor snel internet.

Minister: privacywet maakt analyseren van ongevallen lastiger, 11 juli 2019
Op dit moment levert Rijkswaterstaat ongevallengegevens waarmee wegbeheerders analyses kunnen maken om verkeersveiligheidsbeleid op te stellen.

Overheid lanceert nieuwe versie van KopieID-app, 11 juli 2019
De nieuwe versie van de KopieID-app moet het voor gebruikers eenvoudiger maken om een kopie van hun identiteitsdocument te maken.

Publieke sector heeft hulp nodig bij inkoop clouddiensten, 11 juli 2019
De Europese branchevereniging CISPE (Cloud Infrastructure Services Providers in Europe) doet daarom een handreiking in de vorm van een handleiding en aantal best practices.

Negatief Huawei-advies rond 5G alsnog naar Kamer, 11 juli 2019
AIVD en MIVD stellen daarin dat het Chinese bedrijf geweerd moet worden uit ‘de kern van telecomnetwerken’.

Facebook en privacyactivist Max Schrems 9 juli voor Europees hof, 5 juli 2019
De zaak is bepalend voor bedrijven die persoonlijke data van Europa naar de VS sturen. Gekeken wordt of Facebook handelt in strijd met het Europees recht op privacy.

ABN AMRO stopt voorlopig met analyseren klantgegevens , 5 juli 2019
De Autoriteit Persoonsgegevens had laten weten dat de werkwijze van de bank in strijd was met privacywetgeving. De bank gaat in gesprek met de AP om helderheid te krijgen.

Politie oefende nooit scenario voor landelijke 112-storing, 5 juli 2019
Ook is nooit geoefend voor een scenario waarbij het noodnummer en het landelijke politienummer tegelijkertijd uitvielen. Op 24 juni was er een landelijke 112-storing.

Grapperhaus ziet niets in decryptiebevel voor verdachten, 5 juli 2019
Kamerlid wilde dat verdachten verplicht mee zouden werken aan het ontsleutelen van gegevensdragers, maar Grapperhaus ziet nog steeds juridische en praktische bezwaren.

Minister gaat inzet van jammers tegen drones mogelijk maken, 5 juli 2019
De inzet van 'elektronische stoormiddelen' wordt in sommige situaties beperkt door wettelijke kaders. Door een AMVB op te stellen, kan dat onder omstandigheden wel.

Digicampus versnelt innovatie digitale overheidsdiensten, 4 juli 2019
Digicampus is het samenwerkingsverband voor de ontwikkeling van innovatieve overheidsdiensten. Markt, wetenschap en overheid werken samen in het initiatief.

'Banken tonen al langer reclame op basis van betaalverkeer', 4 juli 2019
Naar aanleiding van plannen van ING liet de AP weten dat banken niet zomaar het betaalverkeer van klanten mogen analyseren. Nu blijkt dat ABN AMRO en Rabo dat al doen.

Minister wil deelname aan dna-onderzoek kunnen verplichten, 4 juli 2019
Ook vindt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dat het makkelijker moet worden om dna van verdachten af te nemen, ook al zijn die nog niet veroordeeld.

'Amerikaanse douane maakt opt-out van gezichtsscan lastig', 4 juli 2019
Hoewel gezichtsherkenning niet verplicht is, blijkt dat veel reizigers geen gebruik van alternatieve procedures maken. Vorig jaar bedroeg dat aantal amper 2 procent.

Ov-chipkaart verdwijnt mogelijk in 2023 , 4 juli 2019
Staatssecretaris Van Veldhoven vindt dat een eigentijdser systeem de voorkeur geniet. Volgens haar blijft anoniem reizen ook in de toekomst nog steeds mogelijk.

Adviesraad UWV krijgt zwaardere ict-portefeuille, 3 juli 2019
Het UWV ligt al jaren onder vuur in verband met de gebrekkige ict en de gevolgen hiervan. Recent door bedragen die waren gestort op rekeningen van veroordeelden.

Politie kan straks geautomatiseerd saldogegevens opvragen, 3 juli 2019
Het opvragen gebeurt op dit moment meestal handmatig en op individuele basis. De Tweede Kamer moet zich nog wel buigen over het wetsvoorstel.

Kabinet scherpt regels aan voor 5G-netwerken, 3 juli 2019
Het kabinet wil zo voorkomen dat er maatschappelijke ontwrichtingen kunnen ontstaan doordat statelijke actoren of cybercriminelen 5G-toepassingen compromitteren.

Drones moeten binnenkort traceerbaar zijn, 3 juli 2019
Vanaf juli volgend jaar gelden er nieuwe, Europese regels voor drones. Een van de regels is dat ook hobbyisten zich zullen moeten registreren.

'ICT-beveiliging Rijksoverheid moet veel beter in 2020', 3 juli 2019
Zo wordt er een CISO Rijk aangesteld. Die functionaris wordt verantwoordelijk voor het borgen van de informatiebeveiliging binnen het rijksbrede ict-beleid.

Overheidsbrede Cyberoefening op 28 oktober 2019, 2 juli 2019
De bijeenkomst richt zich op het delen van overheidsbrede kennis- en praktijkervaringen, maar vooral op het oefenen en het ervaren van een cyberincident.

Autoriteit Persoonsgegevens geeft campagne over AVG vervolg, 2 juli 2019
De informatie richt zich vooral op MKB'ers. De campagne moet mensen bewuster maken van hun privacyrechten en MKB'ers hulp bij de naleving van de wet geven.

Bibliotheken helpen burgers bij digitaal contact met overheid, 2 juli 2019
Naast informatie over digitaal contact kunnen mensen bij hun bibliotheek ook computercursussen volgen. Deze cursussen moeten mensen digitaal vaardiger maken.

'Microsoft Office voldoet aan Europese privacywet na aanpassing', 2 juli 2019
De software wordt veel gebruikt binnen de Nederlandse overheid. Vorig jaar waren er zorgen omdat niet zeker was welke diagnostische gegevens werden gedeeld.

Regering VS bekijkt of het encryptie verplicht kan verzwakken , 2 juli 2019
De maatregel moet afluisteren makkelijker maken. Het gaat nog niet om een wetsvoorstel, maar de vraag of zo'n voorstel er moet komen ligt wel op tafel.

Minister: PGB 2.0 kost nog 45,6 miljoen euro, 1 juli 2019
Na de doorontwikkeling en implementatie blijven aan het nieuwe systeem jaarlijkse beheerkosten over. Deze schat de minister in op 9,4 miljoen euro per jaar.

Ministeries huren voor 152 miljoen aan ict'ers in, 1 juli 2019
De opdracht (voor de in totaal vijf marktpartijen) heeft een geraamde waarde van 152 miljoen euro. De looptijd van de overeenkomst is 48 maanden.

Somerville verbiedt gezichtsherkenning door politie, 1 juli 2019
Volgens raadslid Ewen-Campen werken veel mensen in de stad in de techindustrie en zijn zij meer bekend met deze technologie (en de risico's) dan het grote publiek.

Provincie Zuid-Holland wil 5000 inwoners opleiden in ict, 1 juli 2019
Aan mogelijke kandidaten wordt gedacht aan werknemers in krimpsectoren, flexwerkers, werknemers die op it willen worden bijgeschoold en werkzoekenden.

Pentagon heeft laser die mensen via hun hartslag identificeert, 1 juli 2019
De hartslag van elk mens is uniek waardoor het volgens de ontwikkelaars van Jetson, zoals de laser wordt genoemd, ideaal is om mensen te identificeren.

Minister Koolmees: problemen UWV nog groter dan gedacht , 28 juni 2019
Zo blijken computers van het UWV ongemerkt jarenlang te hebben uitgestaan, waardoor grote aantallen uitkeringen ten onrechte zijn verstrekt aan gedetineerden.

AIVD: cyberaanvallen ideaal businessmodel voor staten, 28 juni 2019
Dergelijke cyberaanvallen kennen lage kosten en afbreukrisico's, kunnen grote opbrengsten hebben en zijn lastig aan landen toe te schrijven. Dat stelt de AIVD.

Europol: cybertechnieken van terroristen nog altijd primitief, 28 juni 2019
Terroristische organisaties blijken het internet vooral voor online propaganda en communicatie te gebruiken. Dat staat in het EU Terrorism Situation and Trend Report.

Duitse overheid werkt aan minimale eisen voor veilige browsers, 28 juni 2019
Browsers moeten, volgens het BSI, onder meer voldoen aan de ondersteuning van het tls-protocol, HSTS,, het veilig opslaan van wachtwoorden en certificaatbeheer.

Burgerrechtenbeweging vreest opkomst van robotsurveillance, 28 juni 2019
De Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU vreest dat 'AI-bewakers' een verlengstuk van zakelijke en bureaucratische macht in ons leven worden.

Nederland ICT wordt omgedoopt in NLdigital, 28 juni 2019
De branchevereniging wil zich breder opstellen. Doel is ook bedrijven aan te spreken die meer toepassingsgericht zijn en hun wortels buiten de ICT hebben.

Minister van Financiën: ‘Libra biedt kansen, maar ook risico’s’, 27 juni 2019
Minister Hoekstra vindt dat we de Libra, de eigen munt van Facebook, "goed in de gaten moeten houden als het gaat om privacy en de stabiliteit van de bancaire sector."

SyRI faalt: nog niet één fraudegeval opgespoord, 27 juni 2019
Door het gebruik van SyRI kunnen gemeenten een algoritme loslaten op databestanden van bewoners van ‘probleemwijken’. Bijvoorbeeld om fraude op te sporen.

Onderzoekers spoofen Amerikaans waarschuwingssysteem, 27 juni 2019
Het systeem is vergelijkbaar met NL-Alert en wordt in de Verenigde Staten gebruikt voor Ambert alerts, weerwaarschuwingen en presidentiële waarschuwingen.

Nederland en Duitsland gaan militair internet bouwen, 27 juni 2019
Het militair internet zou moeten beschikken over snelle applicaties, permanente mobiele bereikbaarheid en bescherming tegen cyber- en elektromagnetische bedreigingen.