zoeken binnen de website

actueel

Voor Actueel selecteert de iBestuur-redactie relevante berichten op het snijvlak van overheid en ICT op andere websites.


Faalkaart toont kwetsbaarheid ict overheden, 26 augustus 2019
De site zoekt welke domeinnamen gemeenten bezitten en controleert een aantal onderdelen.Bijvoorbeeld of het beveiligingscertificaat van de site klopt.

Nationale supercomputer maakt kans op top 50-positie , 26 augustus 2019
Voor de nationale supercomputer is een budget beschikbaar van rond de 20 miljoen euro. De drie computers die de ranglijst aanvoeren, kosten circa 600 miljoen dollar.

Mogelijke Chinese spionage weerhouden Nederlanders niet, 26 augustus 2019
Ondanks de aanwijzingen dat Chinese merken hun klanten bespioneren, blijft de Nederlandse consument producten uit de Aziatische grootmacht kopen.

Zorgverzekeraars maken gebruik van tracking-software, 26 augustus 2019
Uit onderzoek van Reporter Radio blijkt dat 21 van de 26 onderzochte zorgverzekeraars gebruikmaken van de omstreden methode om het gedrag van klanten te monitoren.

Dit houdt de nieuwe betaalwet PSD2 in, 23 augustus 2019
Op 14 september wordt een deel van de wetgeving rond de nieuwe Europese richtlijn voor betalingsverkeer van kracht, maar wat is het en wat betekent het?

Overijssel sluit tijdelijk webmail af wegens phishingaanval, 23 augustus 2019
Eind juni wist een aanvaller via phishing de inloggegevens van een provinciemedewerker te bemachtigen en kreeg zo toegang tot zijn webmail.

Singapore wil burgers van fitnesstracker voorzien, 23 augustus 2019
Met de tracker wil Singapore de gezondheid van burgers verbeteren en hun leefstijl veranderen. Gebruikers zijn niet verplicht om de data te delen met de overheid.

'Europa wil strikte regels rond gezichtsherkenning' , 23 augustus 2019
Door middel van de regels moet het alsmaar toenemende gebruik van deze techniek door bedrijven en overheden worden beperkt, zo heeft de Financial Times opgetekend.

Kabinet wil phishing via sms'jes aanpakken, 23 augustus 2019
Het gaat om sms'jes die afkomstig lijken van een bank, maar zijn verstuurd door oplichters in een poging om de inloggegevens van slachtoffers te achterhalen.

Column Lotte de Bruijn: Wal en schip, 22 augustus 2019
Lotte de Bruijn (Nederland ICT) gaat graag voor één gezamenlijke strategie met betrekking tot een actieplan digitalisering, maar merkt dat dat nog best lastig is.

Een debat over privacy is nodig, 22 augustus 2019
Trouw vindt dat mensen als Michiel Jonker noodzakelijk zijn om grenzen scherp te krijgen. Jonker is een groot pleitbezorger van privacy en gaat daarvoor ver.

14de editie van de Nationale DenkTank van start gegaan, 22 augustus 2019
Twintig jonge academici doen vier maanden onderzoek, maken analyses, ontwikkelen een visie en dragen oplossingen aan voor een urgent maatschappelijk vraagstuk.

Satellieten volgen u overal, 22 augustus 2019
Satellieten kunnen verschillende sectoren grote voordelen opleveren, maar tegelijkertijd is er ook een toenemende vrees voor een onophoudelijke surveillance.

Openbare consultatie open standaarden gestart, 22 augustus 2019
Geïnteresseerden hebben de mogelijkheid om mee te praten over een aantal standaarden die in aanmerking komen voor de 'pas-toe-of-leg-uit'-lijst van Forum Standaardisatie.

PSD2 verplicht tweefactorauthenticatie internetbankieren, 21 augustus 2019
Op 14 september wordt de Europese betaalrichtlijn PSD2 van kracht en moeten alle banken in de EU tweefactorauthenticatie voor internetbankieren gebruiken.

Hacker komt binnen in mail van provincie Overijssel, 21 augustus 2019
Uit onderzoek blijkt dat het onwaarschijnlijk is dat de hacker gevoelige (persoons)gegevens heeft buitgemaakt. De provincie heeft inmiddels aangifte gedaan.

'EU bekijkt digitale munt Libra van Facebook' , 21 augustus 2019
De Europese kartelautoriteiten zijn bang dat de Libra marktverstorend kan werken bij onder meer uitwisseling van informatie en het gebruik van consumentengegevens.

Grapperhaus: verbod op anonieme simkaarten niet zinvol, 21 augustus 2019
Kamerlid Van Wijngaarden (VVD) wilde weten of anonieme simkaarten kunnen worden afgeschaft, onder meer omdat die ook veel worden gebruikt door criminelen.

Snel beslissing over bestemming Burumer schotels , 21 augustus 2019
Waar de schotels naartoe gaan, wil staatssecretaris Keijzer (EZK) niet zeggen. Ook is niet bekend of ze binnen Europa een nieuwe bestemming krijgen of daarbuiten.

Europa krijgt op acht locaties supercomputers, 20 augustus 2019
De machines worden ingezet bij de ontwikkeling van toepassingen, zoals gepersonaliseerde geneeskunde, bio-engineering, en klimaatverandering.

‘Nederlands recht niet klaar voor big data’, 20 augustus 2019
Volgens onderzoekers starten veel big-dataprojecten zonder goed plan of evaluatie achteraf en ook gebeurt het delen van een dergelijk proces vaak ongereguleerd.

Werkgever mag vingerafdruk niet zomaar verplichten, 20 augustus 2019
De schoenwinkel eiste van werknemers dat zij hun vingerafdruk afstonden om een nieuw kassasysteem te bedienen. De rechter vindt het in strijd met de AVG.

Huawei krijgt negentig dagen langer respijt, 20 augustus 2019
Al sinds mei van dit jaar worstelt de Chinese smartphonegigant met restricties die opgelegd zijn door de Amerikaanse autoriteiten. De opschorting liep gisteren af.

Microsoft waarschuwt voor aanval via 404-pagina's, 20 augustus 2019
Bij de aanval waar Microsoft voor waarschuwt laten de aanvallers een aangepaste 404-pagina zien die op een legitieme inlogpagina van het Amerikaanse techbedrijf lijkt.

China lanceert eerste commerciële raket , 19 augustus 2019
China Aerospace Science and Technology Corporation wil satellieten lanceren voor diverse zakelijke doeleinden, zoals snelle dataoverdracht via internet.

Apple en EU in september voor rechter om boete, 19 augustus 2019
Het gaat om een hoorzitting over de Europese belastingnaheffing van 13 miljard euro richting Apple. Het Europese hoofdkantoor van Apple staat in Ierland.

Onderzoek naar gezichtsherkenning King's Cross, 19 augustus 2019
In een regio rond het treinstation King's Cross in Londen worden dagelijks miljoenen mensen gefilmd en geanalyseerd door een privéfirma. Daar zijn tal van zorgen over.

Kamervragen over delen van data Siri-gebruikers , 19 augustus 2019
Kamerleden Van den Berg en Van Dam willen weten of de AP actie richting Apple heeft ondernomen en of hun manier van delen van gegevens een privacyschending is.

Etten-Leur lekt 2000 e-mailadressen van inwoners, 19 augustus 2019
"In plaats van de 'bcc-button' te gebruiken, is de 'aan-button' gebruikt, waardoor de e-mailadressen voor alle geadresseerden zichtbaar waren", zegt een woordvoerder.

Coalitie vraagt maandelijkse rapportage CBR , 16 augustus 2019
Eerder deze week werd bekend dat het CBR de medische gegevens van zeker 71 personen in verkeerde digitale dossiers heeft gezet. De coalitie wil maatregelen.

Honderden datalekken bij UWV en SVB, 16 augustus 2019
Brieven naar het verkeerde adres, mails met gegevens van anderen en verloren harddisks. Bij het UWV en de SVB is veel mis en vinden relatief veel datalekken plaats.

Rechtszaak om ‘anonieme’ OV-chipkaart, 16 augustus 2019
Michiel Jonker vindt dat NS reizigers discrimineert als die kiezen voor behoud van hun privacy met een anonieme ov-chipkaart en heeft een rechtszaak aangespannen.

Ieren willen opheldering over beluisteren gesprekken, 16 augustus 2019
De Ierse privacytoezichthouder Data Protection Commission wil onder meer weten hoe Facebook denkt dat het verwerken van data aan de AVG-verplichtingen voldoet.

'RDW logt opvragen van kentekens in kentekenregister', 16 augustus 2019
De minister laat onderzoek doen. Vorige maand werd bekend dat het voor 50 tot 150 euro mogelijk is om de naam en het adres te krijgen dat bij een kenteken hoort.

CBR blundert met medische dossiers, 15 augustus 2019
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen heeft gegevens van tientallen mensen die hun rijbewijs willen verlengen toegevoegd aan digitale dossiers van anderen.

Winkelier mag vingerscankassa niet zomaar verplichten, 15 augustus 2019
Een medewerkster van een schoenenzaak weigerde haar vingerscan af te staan, omdat ze dat een inbreuk vindt op haar privacy. De rechter gaf haar gelijk.

FNV wil dat gemeenten worden aangepakt in vingerscan-zaak , 15 augustus 2019
Nissewaard, Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne namen bij bijstandsgerechtigden vingerafdrukken af om hun aanwezigheid bij een werkvoorziening te registreren.

Dalende trend ICT-faillissementen zet door, 15 augustus 2019
In het eerste halfjaar van dit jaar werden 68 ICT-bedrijven failliet verklaard. Dat waren er een jaar geleden (2018) nog 79 en het jaar daarvoor 87. Dat meldt het CBS.

Nederland twaalfde op lijst digitale levenskwaliteit , 15 augustus 2019
Nederland dankt het aan de goede scores op internetsnelheid en internetvrijheid, maar laat punten liggen door de hoge prijzen voor mobiel- en breedbandinternet.

Google-personeel wil geen samenwerking met grensbewaking, 15 augustus 2019
In een bericht schrijven de medewerkers van de Amerikaanse techgigant dat de immorele manier waarmee er wordt omgegaan met immigranten niet past bij Google.

AP staat achter AVG-gedragscode ICT-branche, 14 augustus 2019
De Autoriteit Persoonsgegevens stelt wel als voorwaarde dat de belangenorganisatie van ICT-bedrijven een toezichthoudend orgaan opricht dat de naleving controleert.

KvK, zet privacy van zzp’ers voorop, 14 augustus 2019
Voormalig Tweede Kamerlid Zihni Özdil wil zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel en merkt dan dat het geheimhouden van zijn adres nog niet zo makkelijk is.

Politie ziet sterke toename van fraude via QR-codes, 14 augustus 2019
Criminelen proberen klanten van ING een QR-code te laten scannen, waardoor de telefoon van de crimineel aan de rekening van het slachtoffer wordt toegevoegd.

VK wil hoge boetes voor porno en geweld op sociale media , 14 augustus 2019
De nieuwe regels, die volgend jaar worden gefinaliseerd, zouden grote boetes kunnen opleveren voor platformen als Instagram, Facebook en YouTube.

'VN doet onderzoek naar cyberaanvallen door Noord-Korea', 14 augustus 2019
De VN zou 35 verschillende aanvallen onderzoeken die door Noord-Korea zouden zijn gedaan op andere landen, waaronder Zuid-Korea, India, Bangladesh en Chili.

VVD vraagt opheldering aan minister over "warshipping", 13 augustus 2019
Bij 'warshipping' verstuurt een aanvaller via de post een minicomputer naar een bedrijf en probeert op afstand op het wifi-netwerk in te breken of wifi-gebruikers aan te vallen.

De billboards wandelen tegenwoordig met je mee, 13 augustus 2019
De advertenties die marketeers met behulp van locatiegegevens kunnen versturen, zijn effectiever dan ‘gewone’ marketing. Een miljardenmarkt.

Michiel Jonker: ‘Iemand moet grens van privacy trekken’, 13 augustus 2019
Van afvalcontainer tot ov-chipkaart – mensen worden in de gaten gehouden. Jurist Michiel Jonker strijdt er vol overtuiging tegen en verwijt onder meer AP laksheid.

'Apple aangeklaagd voor opslaan iCloud-data bij derden', 13 augustus 2019
Volgens de aanklagers is Apple niet duidelijk over het feit dat het bedrijf gebruikmaakt van de servers van Amazon, Google en Microsoft om iCloud-data op te slaan.

'Aantal cyberaanvallen stijgt naar recordhoogte', 13 augustus 2019
Het aantal steeg met bijna vier procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2018, vooral door toenemende activiteit op het gebied van malware en exploits.

Witte Huis wil sociale media reguleren , 12 augustus 2019
Volgens nieuwszender CNN zou communicatietoezichthouder FCC de macht kunnen krijgen om berichten op Twitter, Facebook en andere kanalen te controleren.

EU raadpleegt burgers over AI en big data in 2025, 12 augustus 2019
Doel van de raadpleging is te begrijpen waar consensus is en welke nieuwe richtingen mogelijk zijn. Er kan meegedacht en meegepraat worden over vijf scenario’s.

Hackers nemen het op tegen stemcomputers , 12 augustus 2019
Op de hackersconferentie Def Con in Las Vegas kregen hackers de kans om legaal in te breken op meerdere stemcomputers en dat bleek geen enkel probleem.

Privacyhuiswerk kabinet om schuldhulp te versimpelen, 12 augustus 2019
In hat kader van schuldhulpverlening krijgen gemeenten straks makkelijker toegang tot gegevens van inwoners, maar op het gebied van privacy is er nog werk aan de winkel.

GDPR is gevaar voor privacy, 12 augustus 2019
De Europese GDPR-wetgeving (AVG) is bedoeld om onze privacy te beschermen. Maar ze kan ook een omgekeerd effect hebben, blijkt uit een nieuw onderzoek.

Anonieme data zijn niet zo anoniem, 9 augustus 2019
Onderzoekers hebben aangetoond dat 15 stukjes informatie volstaan om 99,98 procernt van de Amerikanen in elke database correct te identificeren.

Huawei kondigt eigen besturingssysteem HarmonyOS aan, 9 augustus 2019
HarmonyOS moet onder meer werken op smartphones, computers, tablets en smartwatches. In mei beperkte Google Huawei de toegang tot Android.

Vooringevuld verwerkingsregister gemeenten, 9 augustus 2019
Voor gemeenten is, in het kader van de AVG, het bijhouden van een verwerkingsregister verplicht. Om hen in dat proces bij te staan, is nu een handleiding gemaakt.

'Helft ondervraagde internetters weet niet wat phishing is', 9 augustus 2019
Volgens onderzoekers van de Universiteit van Florida zijn mensen kwetsbaar voor phishing omdat het misbruik maakt van de manier waarop onze hersenen werken.

Facebook linkt chatdiensten aan elkaar , 9 augustus 2019
Het bedrijf had het al aangekondigd, maar gaat nu ook echt aan de slag om Instagram, WhatsApp en Facebook Messenger op technisch vlak samen te brengen.

CBS en Amsterdam bestrijden oneerlijk algoritme, 8 augustus 2019
De zogeheten FairTrade-methode spoort op wanneer etniciteit of andere gevoelige persoonsgegevens invloed hebben bij de besluitvorming van algoritmes.

Nederlandse ICT-infrastructuur is kwetsbaar, 8 augustus 2019
De Universiteit Twente heeft onderzoek gedaan en zij adviseren onder meer om de digitale infrastructuur niet te verbinden aan netwerken waar hackers bij kunnen.

Privacy ondergeschoven kindje in Dronten, 8 augustus 2019
Er ontbreekt bijvoorbeeld nog steeds een gemeentebreed privacybeleid. Ook is het niet al te goed gesteld met het privacybewustzijn van de medewerkers.

Verwervingsstrategie GT Software Broker definitief, 8 augustus 2019
Gemeenten en deelnemingen hebben tot 1 oktober 2019 de tijd om een inschrijving in te dienen. GT Software broker is de vijfde gezamenlijke aanbesteding van GT.

DUO overtreedt AVG via e-mailtracking, 8 augustus 2019
De trackingsoftware legt vast of iemand een nieuwsbrief opent en vanuit welk ip-adres.DUO is voorlopig gestopt met het versturen van e-mails met de volgsoftware.

Beuningse kliko-politie toch niet helemaal in de haak , 7 augustus 2019
De afvalcoaches kijken ongevraagd in de plastic+-container van bewoners en geven advies over het scheiden van afval, maar er wordt niet altijd voldaan aan de AVG.

Deze drie cyberdreigingen teisteren de zorgsector, 7 augustus 2019
Het gaat om gerichte ransomware-aanvallen, ‘living off the land’-aanvallen en het ontbreken van netwerk-segmentatie. Zo'n dreiging kan zorginstellingen veel geld kosten.

BA en Iberia testen breedband aan boord, 7 augustus 2019
Via dat netwerk kunnen passagiers browsen, video’s streamen, sociale media checken of gamen. Het netwerk wordt ingezet via een infrastructuur in de lucht en op de grond.

Trump wil meer toezicht op sociale media , 7 augustus 2019
Volgens de president floreren haatgedachtes op sociale media en doen aanslagplegers daar ideeën op. Aanleiding zijn de vele schietpartijen in de VS.

Nieuwe standaard voor regie op persoonlijke gegevens, 7 augustus 2019
De Gegevensstandaard Persoonlijke Financiën is een hulpmiddel voor partijen die financiële gegevens vragen aan het individu, zoals financieel adviseurs.

Niet opgeleverd ICT-project kost overheid 6 miljoen euro, 6 augustus 2019
Deloitte had beloofd DigiInhuur in maart 2019 op te leveren, maar dat lukt niet. Ook een latere datum was niet haalbaar. Voor IenW reden om het project te stoppen.

Ook oververhitte IT-arbeidsmarkt koelt af, 6 augustus 2019
Ondanks dat de groei vertraagt, blijft het aantal vacatures historisch hoog en daarmee ook de krapte op de arbeidsmarkt. IT'ers zitten nog steeds in een luxepositie.

Privacytoezichthouders bezorgd over Facebooks cryptomunt, 6 augustus 2019
De toezichthouders zeggen de economische en sociale voordelen van nieuwe technologieën te onarmen, maar dat zou niet ten koste mogen gaan van de privacy.

Monzo-bank bewaarde pincodes klanten in logbestanden, 6 augustus 2019
Volgens de bank hebben externe partijen geen toegang tot de pincodes gehad en zijn er geen aanwijzingen van fraude ontdekt. Klanten zijn inmiddels geïnformeerd.

Pentagon kocht voor miljoenen producten met bekende lekken, 6 augustus 2019
Dat dit kon zou te maken hebben met het feit dat er geen organisatie is om de digitale beveiligingsrisico's van commerciële 'off-the-shelf'-producten te beheren.

Amersfoort, kloppend hart van geo-sector , 5 augustus 2019
Steeds meer bedrijven en organisaties die actief zijn in de geobranche vestigen zich in de keistad. “Deze regio heeft de potentie om uit te groeien tot Silicon Eemvalley.”

Google-rivalen kunnen plekje op Android-scherm claimen, 5 augustus 2019
Vorig jaar oordeelde de Europese Commissie dat Google de dominante marktpositie van Android misbruikte om zijn eigen zoekmachine te bevoordelen.

Instagram en WhatsApp krijgen 'Facebook-label', 5 augustus 2019
Volgens medewerkers van de bedrijven zou CEO Mark Zuckerberg gefrustreerd zijn dat Facebook geen credits krijgt voor het succes van Instagram en WhatsApp.

Burgemeesters zoeken acties tegen online opruiing, 5 augustus 2019
Docent cybersafety Willem Bantema van NHL Stenden Hogeschool onderzoekt wat burgemeesters wel kunnen en mogen doen om online de orde te handhaven.

FTC verdeelt geld onder slachtoffers helpdeskfraude, 5 augustus 2019
De slachtoffers betaalden voor producten en diensten van Global Access Technical Support, een bedrijf dat ten onrechte claimde dat de computer was besmet.

Zorginformatiesystemen OM en gemeenten gekoppeld, 2 augustus 2019
De koppeling versnelt de gegevensuitwisseling bij de uitvoering van de Wet bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen. Ook moet het veiliger zijn.

Britse minister wil versleuteling WhatsApp aanpakken, 2 augustus 2019
De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel stelt dat de encryptie van Facebook/WhatsApp het werk van de politie hindert en dat ze dat niet zal toestaan.

UWV gestopt met onbevoegd verwerken gezondheidsgegevens, 2 augustus 2019
De AP had geconstateerd dat UWV'ers werkzaamheden verrichten die enkel mogen plaatsvinden onder verantwoordelijkheid van een arts. Dat was niet het geval.

Vingerafdrukken pas in 2020 op Belgische identiteitskaart, 2 augustus 2019
De maatregel had al in april van dit jaar ingevoerd zullen worden, maar de invoering heeft door de val van de regering een flinke vertraging opgelopen.

'Apple stopt wereldwijd met beluisteren Siri-fragmenten', 2 augustus 2019
Volgens Apple zouden "minder dan 1 procent" van de dagelijkse Siri-opnames door mensen worden beluisterd. Besloten is nu om ook daar mee te stoppen.

Common Ground presenteert eerste voortgangsrapportage, 1 augustus 2019
Doel van de rapportage is te laten zien welke initiatieven er zijn en welke vraagstukken zij oppakken. Het streven is om ieder kwartaal een rapportage uit te brengen.

'EC overweegt een verbod op gezichtsherkenning', 1 augustus 2019
Naar aanleiding van een kritisch rapport wordt er door de EC gekeken of biometrische gezichtsherkenning in de openbare ruimte verboden zou moeten worden.

Amerikaanse overheid luidt noodklok over ransomware, 1 augustus 2019
De afgelopen maanden zijn tal van overheden, overheidsorganisaties en gemeenschappen door ransomware getroffen. Het CISA vraagt nu om maatregelen.

Facebook: 'Libra komt er misschien nooit' , 1 augustus 2019
De mededeling betekent niet dat Facebook haar ambities met Libra al opgeeft. Als beursgenoteerd bedrijf is het verplicht alle risico's rond haar bedrijf op te sommen.

DUO wil onderwijs innoveren met blockchain, 1 augustus 2019
Hans Schutte, directeur-generaal bij DUO, wil onder meer dat met behulp van blockchain studenten toegang tot hun eigen educatiedossier krijgen.

Google betaalde voorbijgangers vijf dollar voor gezichtsscan , 31 juli 2019
Het Amerikaanse bedrijf blijkt is bezig om de gezichtsherkenning van de Pixel 4 te trainen. Voorbijgangers kregen in ruil voor een scan een cadeaubon.

Voorstel preventieve schuldhulpverlening voldoet niet aan AVG, 31 juli 2019
Het kabinet wil dat gemeenten mensen met schulden straks eerder hulp kunnen bieden, maar er zijn diverse aanpassingen nodig om aan de AVG te voldoen.

Ministerie van justitie: Stop met gebruik Office 365, 31 juli 2019
Het ministerie heeft onderzoek laten doen naar de privacyrisico's die verbonden zijn aan het gebruik van verschillende Microsoft-producten en heeft grote twijfels.

Microsoft onthult puntensysteem voor het melden van lekken, 31 juli 2019
Onderzoekers die meedoen krijgen punten voor de impact van het beveiligingslek en ontvangen een reputatiescore voor de kwaliteit van de bugmelding.

Omzet Huawei stijgt ondanks Amerikaanse sancties, 31 juli 2019
Het bedrijf wist een omzet van ruim 401 miljard yuan te draaien in het eerste half jaar, een stijging van ruim 23 procent tegenover dezelfde periode in 2018.

Verenigd Koninkrijk kopieerde illegaal Schengen databank , 30 juli 2019
Hoewel het VK geen lid is van de Schengen zone, kreeg het land wel toegang tot de database in 2015. In de jaren dat het toegang had, was het laks met de veiligheid.

Data van ruim 100 miljoen bankklanten VS gehackt , 30 juli 2019
Van zo'n 140.000 mensen is ook het burgerservicenummer gehackt. Volgens de bank zijn creditcardnummers, pincodes en inlogdata niet in verkeerde handen gevallen.

Sites moeten bezoekers informeren over impact Like button, 30 juli 2019
Het klikken op de button betekent, volgens het Europese Hof van Justitie, dat mogelijk persoonlijke gegevens verzameld en gedeeld zullen worden met Facebook.

Hoogleraar: grootschalige dna-afname is disproportioneel, 30 juli 2019
Begin deze maand zei minister Grapperhaus dat hij deelname aan dna-onderzoeken wil kunnen verplichten, ook als mensen niet van een misdrijf worden verdacht.

Overheidssoftware België de facto open source, 30 juli 2019
Het ter beschikking stellen van software stelt burgers en bedrijven in staat om deze te hergebruiken, nieuwe ideeën te ontwikkelen en in ruil daarvoor te delen.

Nederlanders gebruiken massaal Facebook-app, 29 juli 2019
In het tweede kwartaal van 2019 hadden 7,7 miljoen Nederlanders, tussen de 16 en 80 jaar, de app geïnstalleerd. Circa 5,2 miljoen van hen gebruiken de app iedere dag.

Verenigde Naties bezorgd over Nederlandse 'sleepwet', 29 juli 2019
De VN vindt het onder meer verontrustend dat de wet geen duidelijke gronden heeft voor het uitbreiden van de bewaartermijn van verzamelde informatie.

Frankrijk wil laserwapens voor satellieten ontwikkelen , 29 juli 2019
"Als onze satellieten worden bedreigd, dan zullen we die van onze tegenstanders verblinden", aldus Florence Parly, de Franse minister van Defensie.

De Nederlandsche Bank stimuleert AI-discussie bij banken, 29 juli 2019
De organisatie publiceert richtlijnen voor de inzet van AI. DNB wil dat financiële ondernemingen AI inzetten op basis van een beheerste en integere bedrijfsvoering.

Hellevoetsluis lekt achttien jaar lang privédata, 29 juli 2019
Het gaat om 21.000 documenten met namen, BSN-nummers, woonadressen en telefoonnummers. De informatie was zichtbaar via het raadsinformatiesysteem.

Gaat privacy crimineel boven bescherming van burger?, 26 juli 2019
Els Prins is niet te spreken over het besluit waarbij het de Fraudehelpdesk verboden wordt om phishingmails, fraude-sms’jes en frauduleuze sites te verzamelen.

EU consulteert investeringsplan voor Digital Europe, 26 juli 2019
Het plan zal naar verwachting lopen van 2021 tot 2027 en directe investeringen van 9,2 miljard euo in digitale technologie opleveren, onder voorbehoud van goedkeuring.

Handhavers in Leiden krijgen bodycam half jaar op proef , 26 juli 2019
Volgens de gemeente kunnen bodycams bijdragen aan een veiligere werkomgeving voor handhavers. De beelden worden maximaal 28 dagen bewaard.

D66 wil opheldering over gezichtendatabase politie, 26 juli 2019
D66 wil onder meer weten wat de wettelijke grondslag voor het bewaren van de foto's is en of er op de verwerking van de afbeeldingen een privacy-audit is uitgevoerd.

Grapperhaus: AIVD screent leveranciers van 'hacksoftware', 26 juli 2019
Grapperhaus reageerde op vragen van D66-Kamerlid Verhoeven over een beveiligingslek in WhatsApp dat actief was gebruikt om gebruikers van de chatapp aan te vallen.

Cloudvoordelen vallen tegen voor overheid, 26 juli 2019
Met name beveiliging en regelgeving zijn een grote hindernis. Ook weerstand van belanghebbenden, integratieproblemen en vender lock-in zijn grote hobbels.

Zuckerberg belooft 'veilige, stabiele en goed gereguleerde' Libra , 25 juli 2019
Met behulp van de cryptomunt moet het relatief eenvoudig worden om goederen te kopen of geld door te sturen. Op de plannen van Facebook kwam veel kritiek.

Amerikaanse FTC klaagt databedrijf Cambridge Analytica aan, 25 juli 2019
De handelswaakhond verwijt het bedrijf misleiding rond het Facebook-schandaal waarbij informatie van gebruikers werd verzameld, zonder dat zij dat wisten.

Hoe anoniem zijn anonieme data?, 25 juli 2019
Onderzoekers hebben aangetoond dat computers vaak het individu achter anonieme data kunnen opsporen en dat anonimiseren van data daarmee niet feilloos is.

Kamervragen PvdA over analyse patiëntdata Epic, 25 juli 2019
Aanleiding is een artikel waarin staat dat Epic, leverancier van epd's, aan een oplossing werkt waarbij algoritmes voorspellingen over behandelingen doen aan artsen.

Privédata uit kentekenregister RDW verhandeld, 25 juli 2019
De handel in gegevens uit het kentekenregister vindt onder meer plaats via de chat-app Telegram. Betaling verloopt vaak via tools als Tikkie, PaySafe of bitcoin.

Politie rolt omvangrijk ’Big Brother-systeem’ uit, 24 juli 2019
Veiligheidsregio’s zien het door een stichting beheerde platform als ideaal instrument om drukke evenementen te monitoren. Privacy First ziet vooral veel bezwaren.

Amerikaanse zorgverzekeraar komt met app die diagnoses stelt, 24 juli 2019
De diagnose wordt gesteld op basis van symptomen en andere gezondheidsinformatie die gebruikers invoeren. Aan de app wordt later ook een digitaal dossier gehangen.

Politie ziet toename van ceo-fraude tijdens vakantieperiode, 24 juli 2019
Mogelijke redenen zijn dat bedrijven tijdens de zomervakantie vaak op minimale sterkte werken, er veel tijdelijke werknemers zijn en ook de ceo vaak op vakantie is.

Justitie VS start groot kartelonderzoek techsector , 24 juli 2019
Het zou gaan om mogelijke concurrentieverstoring op internetplatforms, sociale media en webwinkeldiensten bij onder meer Amazon, Apple, Alphabet en Facebook.

Fraudehelpdesk mag geen phishingmails meer verzamelen, 24 juli 2019
De mails werden gebruikt om phishingcampagnes en andere oplichtacties in beeld te brengen. Volgens de AP heeft de organisatie haar "huiswerk niet op orde"

Datalekken kost gemiddeld vier miljoen dollar , 24 juli 2019
Met name voor kleine en middelgrote bedrijven is er een flinke stijging in de kosten te zien. Het gaat onder meer om kosten productiviteitsverlies en klanten die afhaken.

Politie adviseert om FaceApp van telefoon te verwijderen, 23 juli 2019
FaceApp laat gebruikers een foto van zichzelf of een ander door een ouderdomsfilter halen. Door het gebruik van de app worden extreem veel gegevens verzameld.

ICT-kennis is grootste uitdaging in zorgsector, 23 juli 2019
Driekwart vindt dat de ICT-ontwikkelingen sneller gaan dan dat de kennis van hem of haar reikt. Ook denkt bijna de helft dat er banen verdwijnen door robotisering.

24 EU-landen melden risicobeoordeling 5G aan bij EU, 23 juli 2019
De Europese Commissie meldt dat zij de input zal gebruiken voor de ontwikkeling van een geharmoniseerde benadering voor 5G-netwerken, streven eind dit jaar.

Techgigant Microsoft pompt 1 miljard dollar in OpenAI, 23 juli 2019
Het einddoel van het onderzoekslab OpenAI is een 'algemene artificiële intelligentie'. In die fase is een algoritme even 'flexibel' in zijn denken als een mens.

PvdA wil opheldering over gebruik Nederlandse patiëntendata, 23 juli 2019
Aanleiding is een artikel dat het Amerikaanse bedrijf Epic, dat software levert voor het beheer van patiëntendossiers, toegang tot geanonimiseerde patiëntendata heeft.

Britten worden niet meer bestraft bij bij illegaal downloaden , 22 juli 2019
De film- en muzieksector wil zich meer toeleggen op social media en advertenties. In de afgelopen 2,5 werden ruim een miljoen waarschuwingen uitgestuurd.

Negen aanbevelingen voor inhaalslag digitale skills, 22 juli 2019
De aanbevelingen voor overheid, het onderwijs en werkgevers zijn opgesteld door Nederland ICT, Opleidingenfonds Arbeidsmarkt ICT en CIO Platform Nederland.

'Chinese camera’s met gezichtsherkenning in Belgrado', 22 juli 2019
De regering van Servië wil iedere burger realtime in de gaten houden door slimme surveillancecamera's met gezichtsherkenning. De camera's zijn van Huawei.

Europese Unie roept inwoners op tot ethische AI-discussie , 22 juli 2019
Het Europese onderzoeksproject Sherpa heeft vijf scenario’s ontwikkeld over de toekomst van kunstmatige intelligentie (AI) in 2025 en burgers kunnen nu meedenken,

'Google schikt voor 13 miljoen om Street View-schandaal', 22 juli 2019
Bij het schandaal verzamelde Google voor 600 GB aan data van openbaar toegankelijke wifinetwerken. Het ging onder meer om surfgedrag en delen van e-mailverkeer.

Politie heeft database met foto's van 1,3 miljoen mensen, 19 juli 2019
Het zijn foto's van mensen die verdacht worden van misdrijven waarop een straf van 4 jaar of meer op staat of van mensen waarbij 'twijfel' bestaat over de identiteit..

Webwinkel Amazon overtreedt mogelijk concurrentieregels EU , 19 juli 2019
Het Amerikaanse bedrijf is aan de ene kant een platform voor onafhankelijke webwinkels, en aan de andere kant verkoopt het ook zelf producten op dat platform.

Guidelines over cameratoezicht open voor consultatie, 19 juli 2019
De guidelines, opgesteld door de European Data Protection Board, tonen hoe de AVG van toepassing is op de verwerking van persoonsgegevens met videocamera’s.

Google maakt officieel einde aan 'Project Dragonfly' , 19 juli 2019
Originele doel van Project Dragonfly was om een zoekmachine te bouwen die zich schikt naar de censuurregels van China, maar dat plan stuitte op veel verzet. Ook intern.

Nederlandse AI Coalitie eist landelijke aanpak, 19 juli 2019
De coalitie wil Nederland koploper maken op het gebied van AI. Hiervoor wil ze talent aantrekken en de ontwikkeling van nieuwe AI-toepassingen stimuleren.

Lourens Visser is de nieuwe CIO Rijk , 18 juli 2019
Visser volgt Hans Wanders op, die in november 2018 opstapte. Visser komt van Dienst Justitiële Inrichtingen vandaan waar hij sinds 2014 chief information officer was.

Onderste steen moet boven bij ict-debacle NVWA, 18 juli 2019
In april werd het project Inspect stopgezet. Verdere ontwikkeling en invoering van het Inspect-systeem zou ernstige vertraging en kostenoverschrijding opleveren.

Kabinet onderzoekt snel verwijderen privacyschendende content, 18 juli 2019
Onderzocht wordt of er een laagdrempelige procedure voor privacyschendingen kan komen. Verder moeten slachtoffers een schadevergoeding kunnen krijgen.

Politie: aangifte van cybercrime moet eenvoudiger worden, 18 juli 2019
Slachtoffers doen geen aangifte omdat ze denken dat dit niet helpt, het niet belangrijk genoeg was, maar ook op aanraden van de politie werd van aangifte afgezien.

'Europese Commissie opent formeel onderzoek naar Amazon' , 18 juli 2019
Amazon zou de data van andere verkopers die gebruikmaken van zijn platform gebruiken om daar zelf voordeel uit te halen. Al eerder kwam het bedrijf in beeld bij de EC.

Waarom Facebook zich focust op mensen zonder bankrekening , 17 juli 2019
Wereldwijd zijn er zo'n 1,7 miljard volwassenen zonder bankrekening. Azië en andere gebieden bieden daarmee nog veel (advertentie-)groeiruimte voor Facebook.

Democraten werken aan wet om Libra te verbieden, 17 juli 2019
In het voorstel zou staan dat techbedrijven die een nutsfunctie en een jaarlijkse omzet van minimaal $25 miljard hebben, geen banden mogen hebben met financiële instellingen.

VK: 'Geen technische reden om Huawei te verbieden', 17 juli 2019
Een speciaal comité ziet geen technische redenen, maar zegt wel dat de overheid de ethische kant van zo'n deal moet bekijken, en de relatie met internationale bondgenoten.

HagaZiekenhuis beboet voor slechte beveiliging dossiers, 17 juli 2019
Er werd een boete opgelegd van 460.000 euro. Daarnaast is er een last onder dwangsom opgelegd om de beveiliging voor 2 oktober van dit jaar op orde te hebben.

Voorspellende software moet politie helpen bij vinden boeven, 17 juli 2019
Het systeem heet Siringo, gebaseerd op het computermodel QUIN, en maakt gebruik van allerlei data zoals GBA-gegevens en informatie uit allerlei politiesystemen.

D66 wil weten of overheid nog Kaspersky gebruikt, 16 juli 2019
Het kabinet besloot vorig jaar om de antivirusmaker in de ban te doen, uit vrees voor spionage door de Russen. D66 vindt dat het kabinet onduidelijk is.

DDA verbolgen over bouwstop datacenters , 16 juli 2019
Volgens de DDA leggen datacenters nauwelijks beslag op de ruimte vergeleken met andere sectoren en wordt er juist sterk ingezet op verduurzaming.

Duitse deelstaat verbiedt Office 365 voor scholen wegens AVG, 16 juli 2019
Het gebruik voldeed aan de privacywetgeving zolang de gegevens van gebruikers in een Duitse cloud werden opgeslagen. Microsoft biedt die optie niet meer aan.

Belgische toezichthouder verwacht onderzoek naar Google, 16 juli 2019
Aanleiding zijn de gesprekken die via Google Home-apparaten en de Google-assistent op smartphones zijn opgenomen en door medewerkers worden beluisterd.

Kristel Lammers programmadirecteur NP RES, 16 juli 2019
Lammers, een van de bloggers op de website van iBestuur, werkt sinds 2012 bij VNG. In het NP RES werken IPO, Unie van Waterschappen, VNG en Rijk samen.

Franse leger demonstreert razendsnel 'flyboard' boven Parijs, 15 juli 2019
Het apparaat kan snelheden van 200 kilometer per uur halen. Het Franse leger wil het mogelijk gebruiken voor snelle evacuaties of het vervoer van voedsel en munitie.

'Europol vreest afluisterbeperkingen door komst 5G', 15 juli 2019
De politie en veiligheidsdiensten kunnen met de komst van het 5G-netwerk niet langer gebruikmaken van een nepantenne om verdachten te volgen.

Winkeliers delen foto's van winkeldieven via WhatsApp, 15 juli 2019
Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid mag dit niet. Het gaat vaak om foto's die van beveiligingscamera's afkomstig zijn.

'Facebook schikt schandalen voor 5 miljard dollar' , 15 juli 2019
Beurswaakhond FTC heeft goedkeuring gegeven aan een schikking over onder meer het grote lek waarbij gegevens van gebruikers bij Cambridge Analytica terechtkwamen.

EU-satellietnavigatiesysteem Galileo plat na 'technisch incident' , 15 juli 2019
Galileo is een samenwerking tussen de Europese Unie en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De problemen zijn gerelateerd aan de infrastructuur op de grond.

Het verhaal achter een identiteitsroof, 12 juli 2019
Via een wirwar aan nepaccounts volgen we het online spoor naar twee Deense bedriegers. Kijk over onze schouder mee hoe we dat hebben gedaan.

Digitaks gaat door in Frankrijk, 12 juli 2019
Dat betekent dat Google, Amazon, Facebook en Apple voortaan 3 procent belasting moeten betalen over wat ze in Frankrijk met onder meer reclame verdienen.

Amsterdamse aanpak ict-incidenten niet op orde, 12 juli 2019
Ict'ers van gemeente Amsterdam houden zich bij ict-storingen niet altijd aan de standaardprocedures. Hierdoor duurden sommige storingen behoorlijk lang.

ACM: meer aandacht voor netneutraliteit bij 5G , 12 juli 2019
In overleg met telecomaanbieders, hardwareleveranciers, consumentenorganisaties en overheden kijkt de waakhond hoe zij bestaande regels op de nieuwe technologie moeten toepassen.

Huawei komt met campagne ‘voor open technologie’, 12 juli 2019
Op een nieuwe website laat het Chinese bedrijf zien dat het dankzij allerlei idealistische technologische projecten een positieve invloed op de wereld heeft.

Voorlopig geen nieuwe datacenters rond Amsterdam, 12 juli 2019
De gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer hebben hiertoe besloten, gezien de enorme toename van het aantal datacenters de afgelopen jaren.

Jan van Ginkel gidst je door het iBestuurcongres, 12 juli 2019
Jan van Ginkel, loco-provinciesecretaris van Zuid-Holland: ‘Wat ik heel fijn vind om te zien, is de enorm brede belangstelling. Er waren 900 mensen uit alle lagen van de overheid!’

Jan van Ginkel gidst je door het iBestuurcongres, 11 juli 2019
Jan van Ginkel, loco-provinciesecretaris van Zuid-Holland: ‘Wat ik heel fijn vind om te zien, is de enorm brede belangstelling. Er waren 900 mensen uit alle lagen van de overheid!’

Kabinet maakt van ai een topprioriteit, 11 juli 2019
AI krijgt de komende twaalf maanden topprioriteit in Nederland. Het kabinet maakt samen met publieke en private partijen daartoe een strategisch actieplan.

België krijgt Europese dwangsom over snel internet, 11 juli 2019
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet deze dwangsom betalen omdat niet voldoet niet aan een Europese richtlijn voor snel internet.

Minister: privacywet maakt analyseren van ongevallen lastiger, 11 juli 2019
Op dit moment levert Rijkswaterstaat ongevallengegevens waarmee wegbeheerders analyses kunnen maken om verkeersveiligheidsbeleid op te stellen.

Overheid lanceert nieuwe versie van KopieID-app, 11 juli 2019
De nieuwe versie van de KopieID-app moet het voor gebruikers eenvoudiger maken om een kopie van hun identiteitsdocument te maken.

Publieke sector heeft hulp nodig bij inkoop clouddiensten, 11 juli 2019
De Europese branchevereniging CISPE (Cloud Infrastructure Services Providers in Europe) doet daarom een handreiking in de vorm van een handleiding en aantal best practices.

Negatief Huawei-advies rond 5G alsnog naar Kamer, 11 juli 2019
AIVD en MIVD stellen daarin dat het Chinese bedrijf geweerd moet worden uit ‘de kern van telecomnetwerken’.

Facebook en privacyactivist Max Schrems 9 juli voor Europees hof, 5 juli 2019
De zaak is bepalend voor bedrijven die persoonlijke data van Europa naar de VS sturen. Gekeken wordt of Facebook handelt in strijd met het Europees recht op privacy.

ABN AMRO stopt voorlopig met analyseren klantgegevens , 5 juli 2019
De Autoriteit Persoonsgegevens had laten weten dat de werkwijze van de bank in strijd was met privacywetgeving. De bank gaat in gesprek met de AP om helderheid te krijgen.

Politie oefende nooit scenario voor landelijke 112-storing, 5 juli 2019
Ook is nooit geoefend voor een scenario waarbij het noodnummer en het landelijke politienummer tegelijkertijd uitvielen. Op 24 juni was er een landelijke 112-storing.

Grapperhaus ziet niets in decryptiebevel voor verdachten, 5 juli 2019
Kamerlid wilde dat verdachten verplicht mee zouden werken aan het ontsleutelen van gegevensdragers, maar Grapperhaus ziet nog steeds juridische en praktische bezwaren.

Minister gaat inzet van jammers tegen drones mogelijk maken, 5 juli 2019
De inzet van 'elektronische stoormiddelen' wordt in sommige situaties beperkt door wettelijke kaders. Door een AMVB op te stellen, kan dat onder omstandigheden wel.

Digicampus versnelt innovatie digitale overheidsdiensten, 4 juli 2019
Digicampus is het samenwerkingsverband voor de ontwikkeling van innovatieve overheidsdiensten. Markt, wetenschap en overheid werken samen in het initiatief.

'Banken tonen al langer reclame op basis van betaalverkeer', 4 juli 2019
Naar aanleiding van plannen van ING liet de AP weten dat banken niet zomaar het betaalverkeer van klanten mogen analyseren. Nu blijkt dat ABN AMRO en Rabo dat al doen.

Minister wil deelname aan dna-onderzoek kunnen verplichten, 4 juli 2019
Ook vindt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dat het makkelijker moet worden om dna van verdachten af te nemen, ook al zijn die nog niet veroordeeld.

'Amerikaanse douane maakt opt-out van gezichtsscan lastig', 4 juli 2019
Hoewel gezichtsherkenning niet verplicht is, blijkt dat veel reizigers geen gebruik van alternatieve procedures maken. Vorig jaar bedroeg dat aantal amper 2 procent.

Ov-chipkaart verdwijnt mogelijk in 2023 , 4 juli 2019
Staatssecretaris Van Veldhoven vindt dat een eigentijdser systeem de voorkeur geniet. Volgens haar blijft anoniem reizen ook in de toekomst nog steeds mogelijk.

Adviesraad UWV krijgt zwaardere ict-portefeuille, 3 juli 2019
Het UWV ligt al jaren onder vuur in verband met de gebrekkige ict en de gevolgen hiervan. Recent door bedragen die waren gestort op rekeningen van veroordeelden.

Politie kan straks geautomatiseerd saldogegevens opvragen, 3 juli 2019
Het opvragen gebeurt op dit moment meestal handmatig en op individuele basis. De Tweede Kamer moet zich nog wel buigen over het wetsvoorstel.

Kabinet scherpt regels aan voor 5G-netwerken, 3 juli 2019
Het kabinet wil zo voorkomen dat er maatschappelijke ontwrichtingen kunnen ontstaan doordat statelijke actoren of cybercriminelen 5G-toepassingen compromitteren.

Drones moeten binnenkort traceerbaar zijn, 3 juli 2019
Vanaf juli volgend jaar gelden er nieuwe, Europese regels voor drones. Een van de regels is dat ook hobbyisten zich zullen moeten registreren.

'ICT-beveiliging Rijksoverheid moet veel beter in 2020', 3 juli 2019
Zo wordt er een CISO Rijk aangesteld. Die functionaris wordt verantwoordelijk voor het borgen van de informatiebeveiliging binnen het rijksbrede ict-beleid.

Overheidsbrede Cyberoefening op 28 oktober 2019, 2 juli 2019
De bijeenkomst richt zich op het delen van overheidsbrede kennis- en praktijkervaringen, maar vooral op het oefenen en het ervaren van een cyberincident.

Autoriteit Persoonsgegevens geeft campagne over AVG vervolg, 2 juli 2019
De informatie richt zich vooral op MKB'ers. De campagne moet mensen bewuster maken van hun privacyrechten en MKB'ers hulp bij de naleving van de wet geven.

Bibliotheken helpen burgers bij digitaal contact met overheid, 2 juli 2019
Naast informatie over digitaal contact kunnen mensen bij hun bibliotheek ook computercursussen volgen. Deze cursussen moeten mensen digitaal vaardiger maken.

'Microsoft Office voldoet aan Europese privacywet na aanpassing', 2 juli 2019
De software wordt veel gebruikt binnen de Nederlandse overheid. Vorig jaar waren er zorgen omdat niet zeker was welke diagnostische gegevens werden gedeeld.

Regering VS bekijkt of het encryptie verplicht kan verzwakken , 2 juli 2019
De maatregel moet afluisteren makkelijker maken. Het gaat nog niet om een wetsvoorstel, maar de vraag of zo'n voorstel er moet komen ligt wel op tafel.

Minister: PGB 2.0 kost nog 45,6 miljoen euro, 1 juli 2019
Na de doorontwikkeling en implementatie blijven aan het nieuwe systeem jaarlijkse beheerkosten over. Deze schat de minister in op 9,4 miljoen euro per jaar.

Ministeries huren voor 152 miljoen aan ict'ers in, 1 juli 2019
De opdracht (voor de in totaal vijf marktpartijen) heeft een geraamde waarde van 152 miljoen euro. De looptijd van de overeenkomst is 48 maanden.

Somerville verbiedt gezichtsherkenning door politie, 1 juli 2019
Volgens raadslid Ewen-Campen werken veel mensen in de stad in de techindustrie en zijn zij meer bekend met deze technologie (en de risico's) dan het grote publiek.

Provincie Zuid-Holland wil 5000 inwoners opleiden in ict, 1 juli 2019
Aan mogelijke kandidaten wordt gedacht aan werknemers in krimpsectoren, flexwerkers, werknemers die op it willen worden bijgeschoold en werkzoekenden.

Pentagon heeft laser die mensen via hun hartslag identificeert, 1 juli 2019
De hartslag van elk mens is uniek waardoor het volgens de ontwikkelaars van Jetson, zoals de laser wordt genoemd, ideaal is om mensen te identificeren.

Minister Koolmees: problemen UWV nog groter dan gedacht , 28 juni 2019
Zo blijken computers van het UWV ongemerkt jarenlang te hebben uitgestaan, waardoor grote aantallen uitkeringen ten onrechte zijn verstrekt aan gedetineerden.

AIVD: cyberaanvallen ideaal businessmodel voor staten, 28 juni 2019
Dergelijke cyberaanvallen kennen lage kosten en afbreukrisico's, kunnen grote opbrengsten hebben en zijn lastig aan landen toe te schrijven. Dat stelt de AIVD.

Europol: cybertechnieken van terroristen nog altijd primitief, 28 juni 2019
Terroristische organisaties blijken het internet vooral voor online propaganda en communicatie te gebruiken. Dat staat in het EU Terrorism Situation and Trend Report.

Duitse overheid werkt aan minimale eisen voor veilige browsers, 28 juni 2019
Browsers moeten, volgens het BSI, onder meer voldoen aan de ondersteuning van het tls-protocol, HSTS,, het veilig opslaan van wachtwoorden en certificaatbeheer.

Burgerrechtenbeweging vreest opkomst van robotsurveillance, 28 juni 2019
De Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU vreest dat 'AI-bewakers' een verlengstuk van zakelijke en bureaucratische macht in ons leven worden.

Nederland ICT wordt omgedoopt in NLdigital, 28 juni 2019
De branchevereniging wil zich breder opstellen. Doel is ook bedrijven aan te spreken die meer toepassingsgericht zijn en hun wortels buiten de ICT hebben.

Minister van Financiën: ‘Libra biedt kansen, maar ook risico’s’, 27 juni 2019
Minister Hoekstra vindt dat we de Libra, de eigen munt van Facebook, "goed in de gaten moeten houden als het gaat om privacy en de stabiliteit van de bancaire sector."

SyRI faalt: nog niet één fraudegeval opgespoord, 27 juni 2019
Door het gebruik van SyRI kunnen gemeenten een algoritme loslaten op databestanden van bewoners van ‘probleemwijken’. Bijvoorbeeld om fraude op te sporen.

Onderzoekers spoofen Amerikaans waarschuwingssysteem, 27 juni 2019
Het systeem is vergelijkbaar met NL-Alert en wordt in de Verenigde Staten gebruikt voor Ambert alerts, weerwaarschuwingen en presidentiële waarschuwingen.

Nederland en Duitsland gaan militair internet bouwen, 27 juni 2019
Het militair internet zou moeten beschikken over snelle applicaties, permanente mobiele bereikbaarheid en bescherming tegen cyber- en elektromagnetische bedreigingen.

Canada en Nederland lanceren project om te 'vliegen zonder paspoort', 27 juni 2019
In plaats van een paspoort zouden reizigers via een applicatie op hun telefoon al hun gegevens kunnen laten scannen. Die zijn beveiligd met blockchaintechnologie.

Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, 26 juni 2019
Bedrijven in India presteren het best op het gebied van cybersecurity, zelfs beter dan de VS en het VK. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van NTT Security.

BOF wil 90.000 schadevergoeding van Google en Facebook, 26 juni 2019
Volgens privacyorganisatie Bits of Freedom gaat het om een compensatie voor de hoeveelheid tijd die de club moet inruimen voor de twee techreuzen.

Het Interprovinciaal Overleg doet melding van datalek, 26 juni 2019
Een IPO-medewerker opende een phishing-mail en voerde daarop accountgegevens in. Daarop werd vanaf haar mailadres een aantal valse mails verzonden.

D66 wil gepersonaliseerde online advertenties terugdringen, 26 juni 2019
D66-Kamerlid Verhoeven stelt dat persoonlijke advertenties allerlei negatieve gevolgen hebben, zoals privacyschendingen, clickbait en verspreiding van desinformatie.

KPN: 112-storing mogelijk door software-fout , 26 juni 2019
Die fout zou op meerdere plekken tegelijkertijd zijn opgetreden, waardoor ook de backupsystemen uit de lucht gingen. KPN noemt het probleem "uitzonderlijk".

Minister: bewustwording zorg over datalekken moet groeien, 25 juni 2019
Minister De Jonge stelt ook dat de bewaking en beveiliging in de zorg moet worden versterkt en er voldoende capaciteit moet zijn om te 'blussen' als het nodig is.

Duitse overheid geeft ouderen digitale beveiligingstips, 25 juni 2019
Driekwart van de ouderen tussen de 60 en 69 jaar zou regelmatig informatie over cybersecurity opzoeken. Aanleiding voor de overheid om zich op die groep te richten.

AP geeft aantal tips voor privacyfunctionarissen, 25 juni 2019
Zo moeten privacyfunctionarissen bij organisaties een goede balans zien te houden tussen advies en toezicht, conflicten tussen deze rollen vermijden en zichtbaar zijn.

Google: 1 miljard in bouw en uitbreiding datacentra Nederland, 25 juni 2019
Het gaat om een datacentrum in het Groningse Eemshaven. Eerder was de bouw van het nieuwe centrum in de gemeente Hollands Kroon al aangekondigd.

KPN-top naar minister, ook Kamer buigt zich over 112-storing , 25 juni 2019
Door een landelijke telefoniestoring was alarmnummer 112 maandag urenlang onbereikbaar, tot groot ongenoegen van minister Grapperhaus en veel Kamerleden.

Meten van besmette IoT-apparaten verhoogt digitale veiligheid, 24 juni 2019
De TU Delft gaat met financiële steun vanuit het ministerie van EZK tot en met 2021 metingen doen naar onveilige en al gehackte IoT-apparaten in Nederland.

Gemeenten plaatsen toezichtcamera's bij afvalcontainers, 24 juni 2019
Dit is volgens de gemeenten nodig om illegale afvaldumpingen tegen te gaan. Privacy First noemt het toezicht bij afvalcontainers overmatig en schendend.

Weken 'tijdelijk werkloos' door cyberaanval, 24 juni 2019
Asco Industries in het Belgische Zaventem werd op 7 juni getroffen door een aanval met ransomware. Daardoor kwamen belangrijke IT-systemen plat te liggen.

‘Gemeenten gaan steeds meer lijken op Bol.com’, 24 juni 2019
Volgens Rob van den Hoven van Genderen, voorzitter van de NVAIR, kan driekwart van de taken binnen gemeenten door een AI-toepassing worden afgehandeld.

Grote meerderheid fietsers wil zich aan appverbod houden, 24 juni 2019
Met ingang van 1 juli is het vasthouden van een mobiele telefoon op de fiets verboden. Volgens minister Grapperhaus wordt er extra gelet op handhaving van het verbod.

'Privacyregisters overheid slecht toegankelijk', 24 juni 2019
De burger moet vaak moeite doen te achterhalen hoe overheden welke gegevens gebruiken. Open State Foundation pleit voor gestandaardiseerde registers.

Berichtenbox-app heeft twee miljoen downloads, 21 juni 2019
Met name iOS-gebruikers maken gebruik van de app. Uit cijfers van de Google Play Store blijkt dat de Android-versie meer dan 500.000 installaties heeft.

Kabinet bestudeert uitkomsten taskforce over risico's 5G-netwerken, 21 juni 2019
De taskforce heeft een risicoanalyse uitgevoerd naar de kwetsbaarheid van 5G-netwerken voor misbruik van leveranciers van technologie voor deze netwerken.

Phishingmail zorgt voor groot datalek bij Amerikaans ministerie, 21 juni 2019
In de meeste gevallen ging het om e-mailbijlagen zoals rapportages met namen, adresgegevens, geboortedata, zaaknummers en persoonlijke gezondheidsinformatie.

Politie Limburg start proef met verschillende drones, 21 juni 2019
De test is onderdeel van een 'proeftuin', waarin de politie nieuwe technologieën test. Naast Limburg zullen de drones ook in twee andere proeftuinen worden getest.

Nederland wil veiligheidseisen voor IoT-apparaten in 2020, 21 juni 2019
Ook moet het inkoopbeleid van de overheid rekening houden met de veiligheid van hard- en software en komt er een campagne over de veiligheid van IoT-apparaten.

Tilburg onderzoekt gezichtsherkenning voor zwembad, 20 juni 2019
Het zwembad maakte al gebruik van een vingerscan. Deze vingerscan wordt eenmalig gebruikt om te verifiëren of een bezoeker een zwembadontzegging heeft.

Facebook moet voor Senaat verschijnen om plannen cryptomunt, 20 juni 2019
Het techbedrijf moet uitleg komen geven over haar plannen en wat er bijvoorbeeld gebeurt met de data. De Senaat wil dat de ontwikkeling tot die tijd wordt stilgelegd.

AVG-privacyregisters van de overheid slecht toegankelijk, 20 juni 2019
Een op de vijf overheden publiceert deze registers niet, bijna tweederde van de registers is nog niet compleet en de registers zien er bij alle overheden anders uit.

SP wil opheldering van minister over cryptomunt Facebook, 20 juni 2019
De sociale netwerksite wil dat gebruikers straks wereldwijd via Libra voor allerlei diensten kunnen betalen, zoals rekeningen, boodschappen en openbaar vervoer.

Minister vraagt aandacht voor digitaliseringsdrift banken, 20 juni 2019
Minister Hoekstra (Financiën) zal in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer voorstellen dat er periodiek wordt gekeken of het probleem kleiner of groter wordt.

Evelyn Austin nieuwe directeur Bits of Freedom, 19 juni 2019
In de afgelopen jaren heeft zij als bewegingbouwer voor Bits of Freedom al meerdere belangrijke projecten geleid. Austin is de opvolger van Hans de Zwart.

Nederlanders hebben weinig vertrouwen in naleving AVG, 19 juni 2019
54 Procent vindt dat Nederlandse bedrijven onvoldoende maatregelen hebben genomen om hun data te beschermen, zelfs nadat de AVG vorig jaar van kracht werd.

Politie in Californië zet robotagent in voor surveillances, 19 juni 2019
De robot kan zelfstandig gebieden in de gaten houden. Het ding schrikt mensen af, maar kan ook beelden maken en om versterking vragen bij verdachte situaties.

Vernieuwd Burgernet met meer mogelijkheden, 19 juni 2019
Opsporingsacties kunnen nu makkelijker, sneller en efficiënter worden uitgevoerd. Er doen inmiddels meer dan 2,4 miljoen mensen mee aan Burgernet.

FBI waarschuwt voor geheime diensten op social media, 19 juni 2019
De diensten hebben het voorzien op personeel met veiligheidsmachtigingen en gebruiken social media om deze personen te identificeren, te recruteren en aan te vallen.

Staatssecretaris: studenten gaan mkb met cybersecurity helpen, 19 juni 2019
Het is een van de maatregelen die past in het plan van de overheid om bedrijven te adviseren over veilig digitaal ondernemen. In dat kader is het DTC opgezet.

Passagiersgegevens voortaan verplicht gedeeld, 18 juni 2019
Een gespecialiseerde eenheid gaat de informatie verzamelen om terroristen en criminelen eruit te pikken. Dat heeft minister Grapperhaus (JenV) bekendgemaakt.

EU-keurmerk voor veilige clouddiensten aangekondigd, 18 juni 2019
Volgens EZK wordt het makkelijker om binnen de EU verschillende aanbieders te vergelijken omdat aangesloten aanbieders aan dezelfde digitale eisen moeten voldoen.

Rusland: 'Cyberoorlog met Verenigde Staten niet uitgesloten', 18 juni 2019
Aanleiding is een artikel in The New York Times waarin de VS claimen dat Amerikaanse veiligheidsdiensten het elektriciteitsnetwerk van Rusland hebben geïnfecteerd.

Minister: data-afdeling fiscus kan geen usb-sticks gebruiken, 18 juni 2019
AP onderzocht misstanden bij de fiscus en zag onder meer dat er voor hen een mogelijkheid was om gegevens op een usb-stick op te slaan of via e-mail te versturen.

D66 en CDA: richtlijn en toezichthouder voor overheidsalgoritmes , 18 juni 2019
Aanleiding is berichtgeving van de NOS over de overheid die op grote schaal voorspellende algoritmes gebruikt, zonder dat dat altijd even duidelijk voor burgers is.

Onderzoek RTL-Nieuws: Politie-app blijkt weggegooid geld, 18 juni 2019
De wens in 2016 was dat de politie een app kreeg die de locatie van de beller automatisch zou doorgeven aan de meldkamer. De idee van de app is inmiddels achterhaald.

Facebook komt met eigen munt: wat mogen we verwachten? , 17 juni 2019
Binnenkort wordt een statement verwacht hoe de technologie achter het betaalmiddel er uitziet. PayPal, Mastercard, Visa en Uber zouden al op de kar gesprongen zijn.

'Bewoner laatste woord bij huurkorting in ruil voor privédata', 17 juni 2019
Aanleiding was berichtgeving over een Helmondse wijk waar bewoners korting op hun huur krijgen als ze gegevens over hun leefpatroon met bedrijven delen.

De rechtspraak na een jaar privacyrichtlijn AVG, 17 juni 2019
De redactie van Mr. heeft vier uitspraken onderzocht en komt tot de conclusie dat er nog veel onduidelijkheden zijn over de feitelijke toepassing van de AVG.

Canadese stad verliest 335.000 euro door "phishingmail", 17 juni 2019
In een e-mail werd het personeel van de stad gevraagd om het rekeningnummer van een gevestigde leverancier te veranderen en een opgegeven bedrag te betalen.

'VS plaatste ontwrichtende malware in Russisch elektriciteitsnet' , 17 juni 2019
Het zou onder meer het antwoord zijn op door Russen geplaatste malware in computers van Amerikaanse energiecentrales, olie- en gasfaciliteiten en drinkwaterbedrijven.

Minister: contant geld moet blijven in geval van pinstoringen, 14 juni 2019
Aanleiding is een pinstoring bij bij supermarktvestigingen. Volgens minister Hoekstra is het slim om met pin te betalen, maa rmoet je altijd met cash kunnen betalen.

AP geeft beveiligingstips voor Internet of Things-apparaten, 14 juni 2019
Gebruikers krijgen onder meer het advies om de privacyverklaring beter te lezen. Ook is het wijsheid om ervaringen van andere gebruikers serieus te nemen.

Berichtenbox weigert voortaan digitale post voor overledenen, 14 juni 2019
Uit onderzoek van de Nationale ombudsman bleek dat overheidsinstanties digitale post naar het MijnOverheid-account van overledenen bleven sturen.

Tien miljoen voor onderzoek naar veilig internet-of-things, 14 juni 2019
Een onderzoeksproject met ruim 45 partijen, geleid door TU Eindhoven, gaat technisch onderzoek combineren met juridische en criminologische benaderingen.

Wifi-uitvinder plaatst kanttekeningen bij start-up-plan kabinet, 14 juni 2019
Het kabinet wil 65 miljoen euro investeren in beleid rondom start-ups, maar volgens Cees Links is het behoorlijk lastig om een techbedrijf te beginnen in ons land.

Het 5G-netwerk komt eraan, maar is het veilig?, 13 juni 2019
5G biedt veel mogelijkheden, maar sommige wetenschappers maken zich ook zorgen. Er is volgens hen nog te weinig bekend over de gezondheidseffecten van straling.

BIT maakt gehakt van ict-modernisering bij Kamer van Koophandel, 13 juni 2019
Het programma Kern Gezond werd begin 2017 gestart, maar boekt weinig voortgang terwijl de kosten oplopen. Er ontbreekt focus en resultaat. De KvK belooft beterschap.

'Regeringen moeten haast maken met privacyregels', 13 juni 2019
Technologiebedrijven, zoals Google en Facebook, beslissen nu steeds over wat wel en niet online kan, maar volgens Facebook COO Sheryl Sandberg moet dat anders.

Belgische politie adviseert externe schijf voor cloudgebruikers, 13 juni 2019
Aanleiding is een incident bij het sociale netwerk MySpace, waardoor miljoenen bestanden verloren gingen. Het gros van de gebruikers had geen lokale kopie.

Kamervragen over gebruik betaalverkeer voor reclame ING, 13 juni 2019
ING wil dat het klantbetaalverkeer wordt gebruikt voor persoonlijke aanbiedingen. De PvdA wil weten of mag en of het voldoet aan de gedragscodes voor banken.

NCTV luidt noodklok over cyberveiligheid bij organisaties, 12 juni 2019
Er liggen (permanente) digitale gevaren op de loer voor de nationale veiligheid, waarschuwt de NCTV en een plan B is er in de meeste gevallen niet.

Politie en OM willen actiever ondersteunen bij burgeropsporing, 12 juni 2019
Bij burgeropsporing moeten burgers, volgens de minister, wel binnen de wettelijke kaders blijven, de privacy respecteren en niet op de stoel van de rechter gaan zitten.

Facebook wil met app meekijken met gebruikers, 12 juni 2019
Gebruikers kunnen zich registreren om mee te doen met het programma. Facebook schrijft dat het deelnemende gebruikers een 'beloning' zal bieden als ze de app installeren.

‘Maar weinig Nederlanders bezorgd over nepnieuws', 12 juni 2019
Van de 38 onderzochte landen eindigde Nederland op de laatste plek. In Brazilië zijn de zorgen over of iets echt is of niet als het gaat om onlinenieuws het grootst.

Amerikaanse douane lekt foto's van duizenden reizigers, 12 juni 2019
De afbeeldingen werden gestolen bij een onderaannemer die de foto's op een eigen netwerk had opgeslagen. Daar werden ze door een aanvaller gestolen.

Autoriteit Persoonsgegevens krijgt 3,4 miljoen euro extra, 12 juni 2019
Het geld is nodig vanwege de groei van de organisatie en implementatie van de Algemene verordening gegevensbescherming, die vorig jaar van kracht werd.

Kabinet geeft drie telecomproviders recht op 5G-frequenties, 12 juni 2019
Met de eis van drie aanbieders volgt het kabinet een advies van de Autoriteit Consument & Markt. Het ligt voor de hand dat het gaat om KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo.

Inlichtingendiensten voldoen nog niet aan alle eisen Wiv 2017, 11 juni 2019
De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten laat in de tweede voortgangsrapportage weten nog niet tevreden te zijn over de vorderingen.

‘Laat BIT ook over IT-onderhoud adviseren’, 11 juni 2019
Zes Kamerleden vragen aan staatssecretaris Raymond Knops te onderzoeken of het BIT als extra taak ook kan adviseren over IT-onderhoud en informatiebeveiliging.

'Burger moet wraakpornobeelden sneller offline kunnen krijgen', 11 juni 2019
Minister Dekker (Rechtsbescherming) wil uitzoeken of er een voorziening kan komen die uitkomst biedt bij bijvoorbeeld online pesten, wraakporno en slutshaming.

Kabinet wil meer doen tegen dataslurpen grote techbedrijven, 11 juni 2019
Het kabinet gaat op drie zaken inzetten: vergroting van het privacybewustzijn, vergroting van het handelingsperspectief en versterking van de normering.

'BZK verantwoordelijk voor missende ICT-kosten fiscus', 11 juni 2019
Het ICT-project Rationalisering IV stond niet in de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk 2018, maar dat is volgens René Veldwijk niet de schuld van de Belastingdienst.

ICT-vernieuwing fiscus 84 miljoen duurder dan gemeld, 11 juni 2019
Het project Rationalisering werd verwijderd uit het Rijks ICT Dashboard, terwijl het de status Afgerond had moeten krijgen. Daardoor werd onjuiste informatie gedeeld.

Deventer moet schadevergoeding betalen op grond van AVG, 7 juni 2019
De gemeente Deventer moet een man 500 euro betalen, omdat de gemeente zijn naam en woonplaats doorspeelde naar tientallen andere bestuursorganen.

Overheid promoot DigiD-app met nieuw inlogscherm, 7 juni 2019
In het nieuwe inlogscherm staat inloggen met de DigiD-app altijd bovenaan, ook als een organisatie alleen de inlogmethode gebruikersnaam en wachtwoord vereist.

Ruim één miljoen Belgen gebruiken inmiddels Itsme , 7 juni 2019
In mei vonden 3,7 miljoen acties plaats met de app waarmee je je online identiteit kan bevestigen. Elke maand komen er gemiddeld zo'n 50.000 tot 60.000 gebruikers bij.

'Facebook presenteert deze maand zijn eigen cryptomunt', 7 juni 2019
Volgens The Information zal de munt voornamelijk als betaalmiddel gebruikt worden bij diensten van Facebook, zoals WhatsApp en Facebook Messenger.

Blunder van Belastingdienst: miljoenen méér kwijt aan ict, 7 juni 2019
Het gaat om een onderdeel van een ICT-project dat de computersystemen van de fiscus bij de tijd moet brengen. Daaraan hangt een prijskaartje van 84 miljoen euro.

Beleggingsapp krijgt eerste vergunning nieuw bankenprotocol , 6 juni 2019
De app Peaks kan dankzij PSD2 ook rekeningen van andere banken monitoren en bedragen afboeken. Klanten moeten daar wel expliciet toestemming voor geven.

Europees Hof oordeelt dat beloptie Skype een telecomdienst is, 6 juni 2019
Het Hof spreekt van een telecomdienst omdat SkypeOut verbinding moet maken met telecomproviders om bellers in contact te brengen met anderen.

Europees Hof oordeelt dat beloptie Skype een telecomdienst is, 6 juni 2019
Het Hof spreekt van een telecomdienst omdat SkypeOut verbinding moet maken met telecomproviders om bellers in contact te brengen met anderen.

FBI heeft zicht op 640 miljoen foto’s voor gezichtsherkenning, 6 juni 2019
Het beeldmateriaal is niet alleen afkomstig uit het strafregister, maar komt ook van paspoorten en rijbewijzen. De databank staat ook open voor agenten op staatsniveau.

Google in beroep tegen advertentieboete Europese Unie, 6 juni 2019
Het technologiebedrijf kreeg de boete van 1,5 miljard euro in maart opgelegd omdat het bij zijn advertentiedienst AdSense misbruik maakte van zijn sterke marktpositie.

ING gaat betaalverkeer klanten gebruiken voor advertenties, 5 juni 2019
Klanten kunnen zich voor de persoonlijke aanbiedingen afmelden en voorkomen dat hun gegevens worden gebruikt voor het maken van marketingprofielen.

Officieel overheidsregister staat vol met fouten, 5 juni 2019
Als alternatief heeft Open State Foundation de website Allmanak.nl gelanceerd, een website waarop alle gegevens worden gecorrigeerd of aangevuld.

Eerste Kamer akkoord met opslag passagiersgegevens, 5 juni 2019
Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat gegevens van vliegtuigpassagiers met vertrek of aankomst in Nederland 5 jaar lang worden bewaard in een Pi-NL-database.

Kabinet investeert EUR 65 miljoen in beleid start-ups en scale-ups, 5 juni 2019
Een sterk klimaat voor start-ups en scale-ups zou cruciaal zijn voor de aanwas en doorgroei van technologiebedrijven. Nederland wil op dit gebied tot de wereldtop behoren.

Gemeente Vijfheerenlanden slachtoffer van spoofing , 5 juni 2019
Via het algemene mailadresvan de gemeente zijn 140.000 duizend nepmails verstuurd. Wie de mails gestuurd heeft en waarom, is nog niet echt duidelijk.

Specificaties software Omgevingswet beschikbaar, 5 juni 2019
De specificaties helpen de inhoudelijk specialisten en medewerkers van ICT om een beeld te vormen van de te verwerven of aan te passen software.

Klacht tegen advertentiesysteem Google ingediend in 14 EU-landen, 5 juni 2019
De burgerrechtenorganisaties willen dat er wordt gekeken naar het biedingsproces waarmee Google zijn advertenties verkoopt. Volgens de organisaties deugt dat proces niet.

Parlementair onderzoek naar gebrek aan grip op digitalisering, 4 juni 2019
De commissie moet bekijken of digitalisering niet door één Kamercommissie behandeld moet worden. Volgens Kees Verhoeven heeft het parlement nu te weinig grip en kennis.

Google pompt nog eens 600 miljoen in Belgisch datacenter, 4 juni 2019
Er komt een vierde gebouw in het datacenterpark van Saint-Ghislain, nabij Bergen. Google investeerde eerder al een slordige 1,6 miljard euro in Saint-Ghislain.

Ministerie van EZK laat 'China-afweer' over aan bedrijfsleven, 4 juni 2019
Volgens minister Wiebes zijn bedrijven zelf verantwoordelijk voor het beschermen van hun vertrouwelijke gegevens. De overheid speelt wel een rol, vooral assisterend.

Massaclaim tegen Facebook telt 250.000 Europeanen, 4 juni 2019
Aanleiding is het schandaal rond Cambridge Analytica. Volgens de claimers zijn gebruikers 'geen marionetten', waarmee Facebook kan doen wat het wil.

Eerste Kamer stemt over opslag passagiersgegevens, 4 juni 2019
Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat gegevens van vliegtuigpassagiers met vertrek of aankomst in Nederland 5 jaar lang worden bewaard in een database.

Congres VS start mededingingsonderzoek naar techsector, 4 juni 2019
Volgens het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden moet onderzocht worden of er nieuwe wetgeving nodig is om internetgiganten in toom te houden.

AP pleit voor openheid bij overheid over algoritmes, 3 juni 2019
De AP vindt ook dat burgers het recht hebben te weten hoe die rekenmodellen tot een conclusie komen, zeker als het gaat om beslissingen over individuele zaken.

Tientallen gemeenten volgen burgers via wifi-tracking, 3 juni 2019
Het zou in totaal om zo'n 60 tot 70 gemeenten gaan. De AP is kritisch over de werkwijze van dergelijke gemeenten, net als bijvoorbeeld Kamerlid Kees Verhoeven (D66).

'Amerikaanse justitie wil onderzoek naar Google beginnen', 3 juni 2019
Het is nog niet bekend waar het onderzoek zich precies op richt. Mogelijk zou het gaan om 'de handelspraktijken met betrekking tot de zoekmachine en andere diensten'.

SyRI-onderzoek in Haarlem voortijdig beëindigd, 3 juni 2019
Het onderzoek is stopgezet omdat het niet meer binnen de wettelijke termijnen kon worden uitgevoerd. Wat de reden voor de tijdsnood is, is nog niet toegelicht.

Britse privacytoezichthouder ontving 14.000 datalekmeldingen, 3 juni 2019
Van de 14.000 datalekmeldingen vereiste 17,5 procent actie van de betreffende organisatie en leidde minder dan 0,5 procent tot een verbeterplan of geldboete.

KNVB boos op FC Den Bosch wegens inzet gezichtsherkenning, 31 mei 2019
De voetbalclub heeft 24 camera’s laten installeren, die ongewenste bezoekers moeten herkennen. De KNVB en ook de Autoriteit Persoonsgegevens zijn 'niet blij'.

Techbedrijven hekelen plan voor inzage in versleutelde berichten, 31 mei 2019
Het voorstel van de Britse inlichtingendienst GCHQ houdt in dat berichtendiensten in het geniep agenten toe zouden kunnen voegen aan groepsgesprekken en -chats.

Belgische autoriteit legt eerste boete op voor overtreden AVG, 31 mei 2019
De boete is voor een burgemeester die voor een verkiezingscampagne gebruikmaakte van gegevens die hij voor het uitoefenen van zijn functie had verkregen.

D66 wil opheldering van Grapperhaus over 'hacksoftware' NSO, 31 mei 2019
D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil weten wat het kabinet vindt van het bestaan van een markt waar in onbekende kwetsbaarheden wordt gehandeld.

Belastingdienst wil beleidsluwte om ICT te vernieuwen, 31 mei 2019
Er is bij de fiscus sprake van achterstallig onderhoud doordat de organisatie nu te veel tijd kwijt is aan beheer en onderhoud. Ook is er sprake van te weinig capaciteit.

Keijzer kijkt naar beperken Handelsregister voor marketing, 29 mei 2019
De Autoriteit Persoonsgegevens adviseerde staatssecretaris Keijzer (EZK) in maart om de Handelsregisterwet aan te passen. De KvK zou 'te ruimhartig omgaan met data'.

Staatssecretaris Snel: Belastingdienst voldoet bijna aan AVG, 29 mei 2019
Vorig jaar stelde Snel dat de fiscus voor 25 mei 2019 aan de AVG zou voldoen. Volgens hem voldoet alleen het 'verwijderen van oude gegevens' nog niet aan de AVG.

Minister: meeste data die auto's verzamelen niet privacygevoelig, 29 mei 2019
Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat reageerde op Kamervragen van D66 over het temmen van het 'datamonster in de auto-industrie'.

‘Gemeenten passief in controle privacyregels’, 29 mei 2019
Zo worden controles worden vaak pas achteraf uitgevoerd en wordt de functionaris gegevensbescherming pas geraadpleegd als er al een incident heeft plaatsgevonden.

Privacy First: 'Gemeente, stop met wifi-tracking', 29 mei 2019
Volgens de stichting is wifi-tracking zonder toestemming te vragen een 'flagrante schending van het recht op privacy'. Tilburg besloot al te stoppen met wifi-tracking.

OM kijkt naar snellere aanpak van foute hostingbedrijven, 28 mei 2019
Het gaat om hostingbedrijven, die door cybercriminelen worden gebruikt voor de verspreiding van malware, phishing en andere zaken en klachten hierover negeren.

Roosendaal: geen privacyprobleem bij uitrol stadswifi, 28 mei 2019
Onlangs werd bekend dat Tilburg de fout in was gegaan met het gratis wifi-netwerk dat in de stad wordt aangeboden. "In Roosendaal is dat anders", zegt wethouder Lok.

Politie-app laat slachtoffers van diefstal zelf onderzoek doen, 28 mei 2019
Met de app kunnen slachtoffers onder meer een getuigeninterview afnemen, onderzoeken of er camerabeelden beschikbaar zijn en online onderzoek verrichten.

Driehonderd geldautomaten krijgen Amber Alert op scherm, 28 mei 2019
De berichten worden getoond in de screensaver van het klantscherm en in een scherm boven het gebruikersscherm dat voor reclame-uitingen wordt gebruikt.

Sociale Verzekeringsbank vaak in de fout met datalekken, 28 mei 2019
De enorme toename van het aantal gemelde datalekken zou, volgens SVB, voornamelijk het resultaat zijn van een verbeterd bewustzijn van privacywetgeving.

'Voorkom ongebreidelde export van EU-persoonsgegevens!' , 27 mei 2019
Het ministerie van Financiën wil bedrijven verplichten op grote schaal persoonlijke data te exporteren, volgens Privacy First een maatregel met grote gevolgen.

NS: eerste resultaten met pinpas als OV-kaart zijn positief, 27 mei 2019
Testreizigers ervaren het als een voordeel dat het niet nodig is om saldo op een kaart te laden: de reiskosten worden aan het einde van de dag van de rekening afgeschreven.

'Publieke sector wordt belemmerd door privacywet', 27 mei 2019
"De AVG heeft de samenwerking tussen overheidsdiensten moeilijker gemaakt", aldus een UWV-regiomanager. Ook gemeenten ervaren die kramp bij hun partners.

Minister: slachtoffers van phishing hoeven zich niet te schamen, 27 mei 2019
Volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid "kan het iedereen gebeuren". De bewindsman zei dat aan het begin van een bewustwordingscampagne.

Polen dient klacht in tegen Europees 'uploadfilter, 27 mei 2019
In een verklaring laat de Poolse minister van Buitenlandse Zaken weten dat "het systeem resulteert in censuur en dat is volgens de Poolse en Europese grondwet verboden".

AP ontving dit jaar al 8000 datalekmeldingen, 24 mei 2019
Ook kwamen er al 9000 klachten over vermoedelijke privacyschendingen binnen. De AP merkt dat er veel vragen leven rond de AVG en begint een voorlichtingscampagne.

VNO-NCW: privacywetgeving AVG te complex voor het mkb, 24 mei 2019
De organisaties vinden dat de AVG soms onbedoeld privacy tegen werkt en dat er onvoldoende balans is tussen privacy en andere maatschappelijke belangen.

Overheid over op één nieuwe Baseline Informatiebeveiliging, 24 mei 2019
De BIO is een verzameling van richtlijnen. Het vervangt bestaande baselines voor informatieveiligheid bij het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.

Londense metro gaat reizigers via wifi-tracking volgen, 24 mei 2019
Volgens Transport for London (TfL) worden individuele klantdata niet gedeeld en zullen reizigers niet via de verzamelde data persoonlijk te identificeren zijn.

OM: gebruiker speelt belangrijke rol bij voorkomen cybercrime, 24 mei 2019
Vorig jaar voerde het Openbaar Ministerie 73 onderzoeken uit naar hightechcrime en cybercrime. Een daling ten opzichte van 2017, toen het om 82 onderzoeken ging.

AVG levert in eerste jaar 89.000 meldingen van datalekken op, 23 mei 2019
Naast het aantal meldingen ontvingen de Europese privacytoezichthouders ook nog eens 144.000 privacyklachten en -vragen. De AVG is van kracht sinds 25 mei 2018.

Minister Hoekstra houdt acceptatie contant geld in de gaten, 23 mei 2019
De bewindsman (Financiën) wil voorkomen dat er een 'point of no return' wordt bereikt. In Zweden en in Noorwegen werd dat 'point of no return' te laat opgemerkt.

Franse Senaat stemt voor digitale taks, 23 mei 2019
De taks moet 400 miljoen euro in het laatje brengen in 2019, en 650 miljoen in 2020. Volgens Parijs zal een dertigtal ondernemingen moeten bijdragen.

Nieuwe online tool: Europese subsidie per gemeente, 23 mei 2019
De tool illustreert het financiële belang van lokale overheden bij de Europese Unie. Zoeken per thema kan ook, bijvoorbeeld op energie, milieu, zorg en welzijn.

'WhatsApp voegt in 2020 advertenties toe aan app', 23 mei 2019
Bij de overname van WhatsApp door Facebook in 2014 beloofde oprichter Jan Koum nog dat er geen reclame in de app zou komen. Koum is inmiddels weg bij Facebook.

Ict-kosten Rijk fors gestegen in 2018, 22 mei 2019
Ongeveer 907 miljoen euro van de in totaal 3,11 miljard euro gaat naar eigen ict-personeel, de ‘materiële ict-uitgaven’ worden geschat op 2,207 miljard euro.

'Gros Nederlanders weet niet dat Google persoonsgegevens opslaat’, 22 mei 2019
De AVG verplicht bedrijven om inzicht te geven in de data die zij opslaan van gebruikers, maar dat heeft niet tot een groter bewustzijn van consumenten geleid.

Amerikaanse luchtvaartautoriteit getroffen door ransomware, 22 mei 2019
Niet bekend is hoeveel systemen er zijn getroffen. De infectie zou geen gevolgen hebben gehad voor de werkzaamheden en veiligheid op het vliegveld.

ILT wil haven Rotterdam gaan controleren met grote 'snuffeldrone', 22 mei 2019
Met de drone kan de inspectie wat verder uit de haven steekproeven uitvoeren op de uitstoot van schepen. De Skeldar heeft een actieradius van 100 kilometer.

VNG en NVVB tekenen nieuw Samenwerkingsconvenant, 22 mei 2019
Doel van het convenant is de rolverdeling en samenwerking vorm te geven op de terreinen waarop gezamenlijk geopereerd wordt bij de belangenbehartiging voor gemeenten.

‘Waar is mijn Stemlokaal’ is klaar voor de Europese verkiezingen, 21 mei 2019
Het is voor de derde keer op een rij dat de Open State Foundation, in samenwerking met VNG Realisatie en het ministerie van BZK, het platform heeft opgezet.

'Geen bezwaar dat commerciële partij dna-sporen onderzoekt', 21 mei 2019
Minister Grapperhaus benadrukt dat de mogelijkheid voor de politie om dna-onderzoeken te laten uitvoeren door andere partijen dan het NFI al langer bestaat.

Litouwse privacytoezichthouder legt eerste AVG-boete op, 21 mei 2019
De boete van 61.500 euro ging naar fintechbedrijf MisterTango. Het bedrijf bleek veel meer persoonlijke data van gebruikers te verzamelen dan noodzakelijk was.

'Facebook laat verkiezingsmanipulatie nog steeds toe', 21 mei 2019
Volgens Bits of Freedom is het voor iedereen simpel om buiten zijn eigen landsgrenzen politiek te adverteren, terwijl is afgesproken dat dit niet meer zou kunnen.

Centraal tellen van stemmen in 72 gemeenten, 21 mei 2019
Doel van de experimenten is het telproces betrouwbaarder en transparanter maken. Bij eerdere verkiezingen is hier al succesvol mee geëxperimenteerd.

Den Haag wil betere uitwisseling medische gegevens, 20 mei 2019
In een manifest, ook ondertekend door VNO-NCW, zorginstellingen en ziekenhuizen, staan open standaarden, open infrastructuren en veilige identificatie centraal.

Privacy-standpunten partijen voor de Europese verkiezingen, 20 mei 2019
Woensdag zijn de verkiezingen voor het Europees parlement. VPNGids.nl heeft zes stellingen met betrekking tot de privacy voorgelegd aan alle verkiesbare partijen.

'Bedrijven moeten hun digitale veiligheid op orde brengen' , 20 mei 2019
De Autoriteit Persoonsgegevens reageert op een 'lek' in de samenwerkingsapplicatie Trello. Door verkeerd gebruik zijn er gegevens op straat komen te liggen.

Oprichter: 'Huawei zal niet bezwijken onder Amerikaanse druk', 20 mei 2019
Huawei zegt voorbereid te zijn op de maatregel dat Amerikaanse groepen geen uitrusting meer mogen leveren zonder goedkeuring van de VS-autoriteiten.

Kabinet wil macht van grote techbedrijven inperken, 20 mei 2019
In een Kamerbrief laat staatssecretaris Keijzer zorgen te hebben over blijvende dominantie en het verstoren van markttoegang voor kleinere en startende ondernemers.

EU investeert 100 miljoen euro in nieuwe 5G-onderzoeksprojecten, 17 mei 2019
Het gaat bij de projecten om zaken zoals slimme productie, gezondheidszorg, energie, luchtvaart, spoorwegen, logistiek, openbare veiligheid, slimme steden en toerisme.

Burgers in verzet tegen opslaan passagiersgegevens , 17 mei 2019
In de strijd tegen terrorisme bewaren landen veel individuele informatie over passagiers. Te veel en te lang, vinden onder meer wetenschappers en (oud-)Europarlementariërs.

Politie weet afspraken voor bestrijding cybercrime niet te halen, 17 mei 2019
Er werden 43 opsporingsonderzoeken uitgevoerd naar cybercrime, terwijl er 50 waren begroot. Ook het aantal verdachten van cybercrime viel lager uit dan verwacht.

Teleurstelling over uitblijven Huawei-beslissing van kabinet, 17 mei 2019
Wel zou de AIVD een onderzoek gestart zijn naar de rol van het Chinese bedrijf bij een mogelijke bedrijfsspionage bij een Nederlands telecombedrijf.

Staatssecretaris Knops: Bureau ICT-Toetsing (BIT) moet blijven, 17 mei 2019
Welke omvang het bureau dan heeft en hoe de verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid zijn gewaarborgd, daarover volgen later dit jaar de details. Aldus Knops.

San Francisco verbiedt gezichtsherkenning, 16 mei 2019
Volgens de stad vormt de technologie een inbreuk op de privacy van de inwoners en is het te gevoelig voor fouten. Vooral als het gaat om ouderen en niet-blanken.

Crisis bij de ICT-waakhond van de overheid breidt zich uit, 16 mei 2019
Na het vertrek van Cokky Hilhorst is IT-specialist Gerko Baarslag opgestapt als lid van de toezichtsraad van het BIT. Vandaag is er een Kamerdebat over het BIT.

DUO en ministerie van Onderwijs meldden 85 datalekken in 2018, 16 mei 2019
Dertien van de 85 datalekken zijn bij de Autoriteit Persoonsgegevens gerapporteerd. De datalekken hebben niet geleid tot openbaar worden van gegevens op internet.

Kabinet noemt cyberdreiging vanuit China substantieel, 16 mei 2019
China houdt zich volgens het kabinet bezig met cyberspionage, waarbij het land onder meer innovatieve technologieën en voorkennis probeert te verkrijgen.

'Databeveiliging en IT-beheer overheid niet op orde', 16 mei 2019
Ministeries missen expertise en delen bovendien met het parlement te weinig informatie over de stand van de huidige ICT. Dat zegt de Algemene Rekenkamer.

De uitdrijving van het BIT, 15 mei 2019
René Veldwijk gaat uitgebreid in op het vertrek van Cokky Hilhorst, hoofd bij het Bureau ICT-Toetsing (BIT) en doet en passant een paar aanbevelingen.

Vervangen PKI-overheidcertificaten begonnen, 15 mei 2019
Overheidsdiensten gebruiken PKIoverheid-certificaten voor verschillende zaken, zoals versleutelde verbindingen voor websites en elektronische handtekeningen.

Ministerie van Infrastructuur ziet MaaS als de toekomst, 15 mei 2019
Mobility-as-a-Service (MaaS) helpt mensen met kiezen tussen verschillende mogelijkheden om van A naar B te reizen en bevat informatie over alle vervoerstypen.

UWV meldde vorig jaar 342 datalekken bij toezichthouder AP, 15 mei 2019
De meeste meldingen gaan over foutief geadresseerde brieven en het bijvoegen van een verkeerde bijlage bij een brief aan een klant. Vorig jaar waren er 84 meldingen.

Technologiebedrijf Huawei belooft niet te spioneren, 15 mei 2019
Volgens voorzitter Liang Hua van Huawei is er geen wet in China die bedrijven verplicht om gegevens te verzamelen of achterdeurtjes in te bouwen in hun apparatuur.

Microsoft lanceert identiteitsbeheer op blockchain Bitcoin, 14 mei 2019
Het is de eerste techreus die decentrale infrastructuur uitrolt direct op de blockchain van Bitcoin. Het gaat om een protocol voor de uitwisseling van persoonsgegevens.

Meerjarenprogramma Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering, 14 mei 2019
GGU geeft aan wat gemeenten de komende jaren kunnen verwachten aan gezamenlijke uitvoering. Op de komende ALV van de VNG wordt er over beslist.

Minister trekt omstreden wetsvoorstel over medische dossiers in, 14 mei 2019
Het voorstel zou ervoor zorgen dat zorgverzekeraars voor inzage geen toestemming aan de patiënt hoefden te vragen. Het plan viel niet goed in de Senaat.

Europese Unie kan sancties opleggen aan cybercriminelen , 14 mei 2019
De 28 lidstaten van de Europese Unie zijn akkoord gegaan met een strafsysteem waarmee banktegoeden kunnen worden bevroren en reisverboden opgelegd.

Circa helft Nederlanders deelt elektronisch patiëntendossier, 14 mei 2019
De mensen die geen toestemming hebben gegeven om het dossier te delen hebben zorgen over privacy en beveiliging. Ook angst voor misbruik speelt een rol.

Cokky Hilhorst verlaat Bureau ICT Toetsing, 13 mei 2019
Aan AG Connect meldt Hilhorst dat ze ‘in goed overleg per direct haar functie neerlegt’. Hilhorst vertrekt een half jaar nadat Rijks-cio Hans Wanders het bureau verliet.

Google wil van smartphone identiteitsbewijs maken, 13 mei 2019
Het is de wens van Google dat het Android-platform de bouwstenen biedt voor security- en privacygevoelige applicaties. Niet iedereen ziet de plannen van Google zitten.

Gemeenteambtenaar twijfelt aan digitaal talent collega, 13 mei 2019
Ook zijn er twijfels over de digitale samenwerking met andere gemeenten en burgers. Over hun eigen vaardigheden zijn ze optimistischer gesteld.

Gros gelooft niet meer in volledige privacy in digitale tijdperk', 13 mei 2019
Uit onderzoek blijkt onder meer dat dat 32 procent van de consumenten geld accepteert in ruil voor toegang van volstrekt onbekenden tot privé gegevens.

Ledenbrief VNG over standaard verwerkersovereenkomst, 13 mei 2019
Gemeenten maken afspraken met verschillende partijen over de verwerking van persoonsgegevens. In dat kader is een gemeentelijke standaard VWO ontwikkeld.

Zo raakte CBR de weg kwijt in groot ICT-project, 10 mei 2019
Minister Cora van Nieuwenhuizen schetst in een Kamerbrief een onthutsend beeld van een opeenstapeling van fouten rondom een grootschalig ict-project bij CBR.

Zwitserse overheid waarschuwt voor ransomware-aanvallen, 10 mei 2019
Er is een flinke toename van het aantal bedrijven dat door ransomware is getroffen. Organisaties krijgen ook tips over wat als zij toch door ransomware worden getroffen.

Onderzoeker kraakt "niet te hacken" biometrische usb-stick, 10 mei 2019
Een usb-stick die via een irisscan te ontgrendelen is kan volgens de fabrikant "niet worden gehackt", maar het apparaat is zo onveilig dat de distributie is gestopt.

Google haalt uit naar Apple: 'Privacy mag geen luxe zijn', 10 mei 2019
Google zegt dat bij Apple alleen consumenten die voor dure apparaten en diensten willen betalen recht hebben op privacy. "Google biedt iedereen privacy."

In België staat uitrol 5G voorlopig stil, 10 mei 2019
Naast een impasse over de verdeling van de opbrengsten van een frequentieveiling is een uitrol in Brussel door strenge stralingsnormen nu niet mogelijk.

Er is geen openbare WiFi meer in de binnenstad en dit is waarom, 9 mei 2019
Er is verondersteld dat het openbare netwerk in Tilburg niet voldoet aan de privacywetgeving. Daarom is de stekker er deze week meteen uitgetrokken.

Belgische rechtszaak tegen Facebook naar Europees hof , 9 mei 2019
De zaak dateert uit 2015 en klaagt aan dat Facebook surfgewoontes van gebruikers, ook als ze geen lid zijn, bijhoudt. Facebook verloor die zaak, maar ging in beroep.

Schiedam en Vlaardingen zien af van ICT-samenwerking, 9 mei 2019
De beide gemeenten willen hun eigen organisatorische processen inrichten. ‘Een gezamenlijke ICT-organisatie staat dat in de weg,’ aldus wethouder Bart Bikkers.

Minister: CBR voldoet eind dit jaar aan privacywetgeving AVG, 9 mei 2019
De AVG is sinds vorig jaar mei van kracht. Eerder werd al bekend dat het CBR nog gebruikmaakt van verouderde ICT-systemen voor de opslag van medische gegevens.

Singapore neemt wet aan voor bestrijding van nepnieuws, 9 mei 2019
De wet is omstreden, omdat de regering kan dwingen berichten te laten verwijderen. Volgens de regering zullen de regels de vrijheid van meningsuiting niet storen.

Minister De Jonge openbaart deel broncode PGB, 8 mei 2019
De minister stelt dat hij niet de bevoegdheid heeft álle broncode publiek te maken, omdat niet alle auteursrechten van de applicaties bij VWS liggen, maar bij DSW.

Aanleg ftth-netwerk in Den Haag in juni van start, 8 mei 2019
Het netwerk is ook geschikt voor de inzet van 5G en smart city-toepassingen. Het ‘open access’-model zorgt dat het beschikbaar is voor toepassingen van derden.

Duitsland keurt Gpg4win goed voor overheidscommunicatie, 8 mei 2019
Volgens het BSI, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken, moet het gebruik van veilige encryptie de norm in Duitsland worden. Gpg4win is volledig open source.

Gemeente Haarlem gaat voor fair ICT-apparatuur, 8 mei 2019
Thomas van den Hoff kreeg een duidelijk opdracht mee: 'Zorg dat alle nieuw ingekochte ICT-apparatuur van de gemeente op een zo fair mogelijk manier geproduceerd is.'

Grasduinen door de Europese verkiezingsprogramma’s, 8 mei 2019
Open State Foundation heeft de plannen van de Nederlandse politieke partijen die deelnemen aan de Europese parlementsverkiezingen, op een rijtje gezet.

‘Datalek toont UWV’s naïviteit rondom privacy’, 7 mei 2019
Een datalek zorgde ervoor dat 117.000 CV’s konden worden gedownload. René Veldwijk vindt deze manier om vraag en aanbod bij elkaar te krijgen niet meer van deze tijd.

‘FTC is intern verdeeld over hoogte van boete Facebook’, 7 mei 2019
De Amerikaanse waakhond weet ook nog niet precies in hoeverre CEO Mark Zuckerberg verantwoordelijk is voor het overtreden van eerdere afspraken (uit 2011).

Canadese douane neemt laptop in beslag voor niet geven login, 7 mei 2019
De Canadese douane heeft de bevoegdheid om zonder gerechtelijk bevel elektronische apparatuur te doorzoeken, volgens de overheid nodig om de grens te beschermen.

Westerse landen spreken 5G-securityrichtlijnen af , 7 mei 2019
De richtlijnen kijken naar de impact van 5G in de landen op het beleid, de economie, technologie en de security, privacy en weerbaarheid die er bij komt kijken.

VNG en NVvB niet blij met ‘stok’ Ollongren, 7 mei 2019
Minister Ollongren wil de namen van gemeenten die de uitslag van de Europese verkiezingen niet op hun gemeentelijke websites publiceren, vermelden op internet.

'EC stelt formeel onderzoek in naar machtsmisbruik Apple' , 6 mei 2019
Aanleiding is een klacht van streamingdienst Spotify, die het oneerlijk vindt dat het een groot bedrag moet afdragen voor in de App Store afgesloten abonnementen.

Gemeente Tilburg blundert weer met de privacy van inwoners, 6 mei 2019
Informatie van mobiele telefoons werd opgeslagen zonder dat daar altijd op de juiste manier toestemming voor is gekregen. Dat is tegen de privacywet.

Apple-baas Tim Cook: ‘Digitale privacy zit in een crisis’, 6 mei 2019
Volgens Cook is er dringend behoefte aan overheidsregulering om de privacy van internetgebruikers te beschermen. Het is niet de eerste keer dat hij oproept tot regulering.

Gegevens 117.000 werkzoekenden bij UWV gestolen, 6 mei 2019
Het gaat om contactgegevens zoals naam, woonplaats en e-mailadres, maar ook gegevens over werk en opleiding. Er is aangifte gedaan bij de politie.

Britse fiscus moet illegaal opgenomen spraakdata verwijderen, 6 mei 2019
Klanten krijgen te weinig informatie hoe hun biometrische data wordt verwerkt en ook wordt hen niet de mogelijkheid geboden om toestemming te geven of te weigeren.

Nieuwe samenwerking tegen drone-dreigingen, 3 mei 2019
Ook is de Rijksoverheid gestart met een campagne om burgers en organisaties te informeren over mogelijkheden en verplichtingen op het gebied van drones.

Pratende prullenbakken in de strijd tegen zwerfafval , 3 mei 2019
Het is een van de mogelijkheden die wordt ingezet om afval niet naast, maar ín de container of prullenbak te krijgen. Ze worden onder meer gebruikt in Leiden.

PvdA: Er was nóg een datalek in gemeentehuis Assen, 3 mei 2019
Bij het tweede datelek zouden medische gegevens en persoonsgegevens buitgemaakt zijn. Bij een eerder datalek kwamen 530 persoonsgegevens vrij.

Almeerse wijk neemt maatregelen tegen vele inbraken, 3 mei 2019
Om inbraken tegen te gaan, kregen de inwoners van de Stedenwijk in Almere vorig jaar van het ministerie en de gemeente een digitale deurbel cadeau.

'Douane VS schendt grondwet bij doorzoeken smartphones', 3 mei 2019
Dat vinden de Amerikaanse burgerrechtenbewegingen ACLU en EFF. Vorig jaar doorzocht de Amerikaanse douane meer dan 33.000 apparaten.

Nederland wil meer waarborgen voor EU-wet over digitaal bewijs, 2 mei 2019
Het gaat onder meer om waarborgen over nationale veiligheid en het belang van nationale opsporingsonderzoeken, zo schrijft minister Grapperhaus in een Kamerbrief.

Overheid VS moet ernstige lekken binnen 15 dagen dichten, 2 mei 2019
Dat heeft het ministerie van Homeland Security bepaald. Voor kwetsbaarheden waarvan de impact als "High" is bestempeld geldt een deadline van 30 dagen.

Britse politie vraagt toegang tot privédata misdaadslachtoffers, 2 mei 2019
Een van de gevolgen is dat slachtoffers en getuigen die hun smartphone of andere apparatuur laten onderzoeken het risico lopen om zelf aangeklaagd te worden.

BKR maakt gegevens inzien makkelijker na kritiek privacywaakhond, 2 mei 2019
Het inzien van gegevens kan sinds vorig jaar eenmaal per jaar gratis, maar daarvoor gold een lange wachttijd en moest een kopie van het paspoort worden opgestuurd.

'Tientallen websites over geloof, jeugd en ziekte schenden privacywet', 2 mei 2019
Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De onderzoekers bekeken in totaal 106 websites. Sommige websites plaatsten tientallen cookies.

Regels over netneutraliteit moeten aangescherpt worden, 1 mei 2019
De Europese Commissie heeft een evaluatie gepubliceerd over netneutraliteit, maar Bits of Freedom is niet onder de indruk. Zij pleit voor aanscherping van de regels.

'Meeste Nederlanders niet voorbereid op cyberdreigingen', 1 mei 2019
Het gebruik van antivirussoftware wordt door mensen het meest genoemd als bescherming tegen cyberdreigingen, gevolgd door voorzichtigheid op internet.

Digitale handtekening rechters voldoet niet altijd aan wet, 1 mei 2019
De Raad van State heeft geoordeeld dat niet altijd voldaan wordt aan de vereiste van de tweefactorauthenticatie. De Rechtspraak gaat de werkwijze aanpassen.

Identiteitskaart mogelijk duurder door opslag vingerafdrukken, 1 mei 2019
De implementatie van een chip om de vingerafdrukken op te slaan zal mogelijk effect hebben op de kosten van de identiteitskaart. Hoeveel is nog niet bekend.

MIVD plaatste in 2018 minder taps dan in de twee jaar ervoor, 1 mei 2019
Vorig jaar plaatste de militaire veiligheidsdienst MIVD in totaal 309 taps. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een telefoontap of het plaatsen van een microfoon.

Politie zet DNA-succesmeter bij opsporingsonderzoek in, 30 april 2019
De meter, ontwikkeld door de politie, het OM en het NFI. maakt gebruik van informatie afkomstig uit eerdere strafzaken en wetenschappelijk onderzoeken.

'Duitse PNR-databank heeft foutpercentage van 99,7 procent', 30 april 2019
De reis-, vlucht- en privegegevens vanaf de Passenger Name Records worden door verschillende databanken gehaald op zoek naar verdachte personen.

Assen lekt gegevens 530 mensen door verkeerd e-mailadres, 30 april 2019
Het gaat om een e-mail die 'per ongeluk' naar een onbekend privé e-mailadres werd gestuurd. In de mail zat een Excel-bestand met persoonsgegevens.

Minister weet niet in welke steden wifi-tracking plaatsvindt, 30 april 2019
Aanleiding voor de Kamervragen is de aankondiging van Marketing-insights, Onderzoek & Analytics dat het een opt-out-register voor wifi-tracking wil invoeren.

Kabinet ziet sleutelrol voor AI en blockchain, 30 april 2019
Volgens staatssecretaris Keijzer kan Nederland door gericht te kiezen en te investeren op cruciale en vitale technologieën een te grote afhankelijkheid voorkomen.

Ombudsman onderzoekt gebruik bodycams door politie, 29 april 2019
De Nationale ombudsman vindt dat bij het gebruik van bodycams door de politie de privacy van burgers en informatievoorziening naar hen toe niet moet worden vergeten.

Strengere controle op publiceren verkiezingsuitslag, 29 april 2019
Gemeenten die de uitslag per stembus van de Europese Parlementsverkiezingen niet op hun website publiceren, komen met hun naam op een openbare lijst.

Bouw C2000 onder Chinese vlag gaat door, 29 april 2019
Eerder liet de inlichtingdienst AIVD weten zorgen te hebben over het Chinese bedrijf Hytera met betrekking tot de nationale veiligheid. Dat beeld is nu bijgedraaid.

Onderzoek naar opslag patiëntgegevens in niet-Europese cloud, 29 april 2019
Aanleiding is het nieuws dat gegevens van honderdduizenden patiënten zonder dat die dit weten of hiervoor toestemming hebben geven bij Google zijn opgeslagen.

Facebook drie keer aangeklaagd voor gebrekkige privacyaanpak, 29 april 2019
Vanuit Ierland, de Verenigde Staten en Canada start een privacyonderzoek, een juridisch onderzoek en een rechtszaak over drie verschillende privacyschandalen.

Minister kijkt later dit jaar naar aanpak datalekken ziekenhuizen, 29 april 2019
Kamerlid Hijink had vragen gesteld naar aanleiding van een datalek bij het Amsterdamse ziekenhuis OLVG. Daar hadden studenten toegang tot patiëntendossiers.

KPN wil 'westerse' partij voor kernnetwerk 5G , 26 april 2019
Huawei wordt daarmee uitgesloten van de klus. KPN zegt zo rekening te willen houden met ,,veranderende inzichten over veiligheid'' van vitale infrastructuur.

Gemeente Rotterdam begeleidt jongeren per app, 26 april 2019
De VraagApp is voor de voor de jongeren een aanspreekpunt voor allerlei dagelijkse hulpvragen over bijvoorbeeld, brieven, formulieren, het huishouden en computers.

Duitse overheid waarschuwt voor gerichte ransomware-aanval, 26 april 2019
De aanvallers maken gebruik van spamaanvallen die bijvoorbeeld de Emotet-malware verspreiden. De aanvallers proberen aanwezige back-ups te verwijderen.

'Ministers gaven onterecht akkoord voor 'sleepnet'', 26 april 2019
De toezichthouder TIB concludeerde onder meer dat er onvoldoende afwegingen zijn gemaakt om het voorschrift om "zo gericht mogelijk" te tappen te balanceren.

PvdA werkt aan wetsvoorstel digibelasting techreuzen, 26 april 2019
Het zou gaan techbedrijven die wereldwijd minimaal 750 miljoen euro omzet draaien en in Nederland voor minimaal 25 miljoen euro aan producten of diensten verkopen.

Facebook verwacht miljardenboete wegens privacyschendingen , 25 april 2019
Het platform vertelt niet bij welke zaak of zaken het de fout in is gegaan. Volgens het Amerikaanse bedrijf zou het gaan om een boete tussen de 3 en 5 miljard dollar.

Deel agenten onbekend met regels voor gebruik bodycam, 25 april 2019
Naast de onbekendheid met regels wordt ook het inzetkader niet op alle punten toegepast, wat invloed heeft op de rechtmatigheid waarmee de cams worden gebruikt.

Britse overheid adviseert wachtwoord van drie woorden, 25 april 2019
Om te voorkomen dat gebruikers te populaire wachtwoorden gebruiken is een bestand vrijgegeven met veelgebruikte wachtwoorden in datalekken.

VS controleert vertrekkende reizigers via gezichtsherkenning , 25 april 2019
Zo wil de VS controleren dat reizigers hun visumtermijn niet hebben overschreden. Er is in de VS geen wetgeving om gebruik van gezichtsherkenning te reguleren.

Nieuwe aansluitronde Open Raadsinformatie, 25 april 2019
De tool van ontsluit raadsinformatie van gemeenten en provincies als open data. Tot nu toe zijn 109 gemeenten en 5 provincies aangesloten.

Tweede Kamer wil scherpere eisen 5G, wacht op taskforce, 24 april 2019
De Tweede Kamer stelt de eisen uit bezorgdheid over mogelijke spionage via 5G-netwerken, waaronder via de fysieke apparatuur van deze netwerken.

Nederland en Duitsland publiceren vernieuwde TLS-richtlijnen, 24 april 2019
Het protocol wordt gebruikt voor het beveiligen van internetverbindingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om webverkeer, e-mailverkeer en virtual private networks.

Huawei mag helpen bij uitbouw 5G-netwerk in VK, 24 april 2019
Het Chinese bedrijf mag helpen bij het uitrollen van antennes en andere 'minder essentiële' infrastructuur. Vanwege het risico op spionage ligt het bedrijf onder vuur.

Europa werkt aan eengemaakte biometrische databank , 24 april 2019
Databanken die door douane, immigratie en politiediensten worden bijgehouden, zullen aan elkaar gekoppeld worden. Daar heeft het Europees Parlement mee ingestemd.

Bedrijven maken zich weinig zorgen om cybersecurity, 24 april 2019
Bijna de helft (46 procent) zegt ook dat hun organisatie de AGV-wetgeving nog niet volledig naleeft, zelfs al nadert de eerste verjaardag van de wetgeving snel.

Gemeenten vechten om ‘gevaarlijk’ 5G, 23 april 2019
De gemeenten Apeldoorn en Den Haag hebben aangegeven binnenkort een werkend 5G-netwerk te hebben. Maar hoe realistisch zijn die plannen?

'Russische hackers vielen meerdere Europese ambassades aan', 23 april 2019
Dat zeggen althans onderzoekers van Check Point Research. Bij de aanvallen probeerden hackers een aangepaste versie van de TeamViewer-software te installeren.

CIA: 'Huawei neemt geld aan van Chinese overheid', 23 april 2019
De CIA zou haar bevindingen hebben gedeeld met de Britse geheime dienst. De VS vrezen dat Huawei het Westen bespioneert in opdracht van de Chinese overheid.

'Facebook versoepelt advertentieregels Europese partijen', 23 april 2019
Nu nog moeten politieke partijen zich in elk Europees land registreren om advertenties via Facebook te kunnen tonen, ingevoerd om nepnieuws tegen te gaan.

OR stemt alsnog in met reorganisatie UWV, 23 april 2019
De diverse bedrijfsonderdelen van UWV krijgen meer verantwoordelijkheid voor hun IT-deel. Ze krijgen elk een eigen ICT-afdeling en een ICT-directeur.

Kabinet wil snel stemming over voorstel passagiersgegevens, 19 april 2019
De reden zou zijn dat dat de EC een inbreukprocedure tegen Nederland is gestart omdat de PNR-richtlijn niet snel genoeg naar Nederlands recht is omgezet.

CBS: LSP-weigeraars maken zich vooral zorgen over privacy, 19 april 2019
Volgens de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), beheerder van het LSP, zijn inmiddels 13,4 miljoen Nederlanders op het LSP aangesloten.

Kabinet maakt risicoanalyse voor ict-overnames, 19 april 2019
De reeks maatregelen is, volgens het kabinet, nodig om de veiligheid te verbeteren en cyberspionage door staten tegen te gaan. Die dreiging is permanent, aldus het kabinet.

AP doet zes aanbevelingen voor een privacybeleid, 19 april 2019
De AP doet dit na een controle van het privacybeleid van organisaties die bijzondere persoonsgegevens verwerken over gezondheid en politieke voorkeur.

Nationale Agenda Quantum Technologie in de maak, 19 april 2019
De agenda beschrijft hoe Nederland haar mondiale toppositie verder kan versterken. Nederland is 'hoofdstad van de wereld' als het gaat om quantumtechnologie.

Minister laat security zorginstellingen via pentests onderzoeken, 19 april 2019
Aanleiding is een datalek bij Bureau Jeugdzorg Utrecht. De pentests onderzoeken of en in welke mate zorgorganisaties toegang kunnen krijgen tot medische dossiers.

Kabinet gaat vaker aanvallen aan landen toeschrijven, 19 april 2019
Ook wordt het toezicht op studenten en onderzoekers uit risicolanden uitgebreid, om zo te voorkomen dat gevoelige technologie in verkeerde handen valt.

Google verwijdert malafide DigiD-app uit Play Store, 19 april 2019
Het verwijderen gebeurde nadat de Nederlandse overheid op de website van DigiD voor de app waarschuwde. Het ging om een app met de naam 'mijnoverheid for digid'.

Belastingdienst gaat verouderde gegevens in datakluis bewaren, 18 april 2019
Het wil zo voorkomen dat medewerkers deze gegevens onrechtmatig kunnen verwerken. De fiscus moet verschillende maatregelen doorvoeren om aan de AVG te voldoen.

Zwitserland rolt eerste commerciële 5G-netwerk in Europa uit , 18 april 2019
Het 5G-netwerk zal beschikbaar zijn in de grootste steden, waaronder Lausanne, Zürich, Genève en Bern. Twee weken geleden was Zuid-Korea het eerste 5G-land.

D66 wil Europese FBI tegen cybercrime en andere misdaad, 18 april 2019
De partij wil ook dat informatie-uitwisseling tussen politiediensten wordt verbeterd. Zo moet er slimmer worden gekeken naar de instrumenten die er al zijn.

'Privégegevens klanten failliete bedrijven doorverkocht', 18 april 2019
Klantenbestanden worden volgens onderzoek van De Groene Amsterdammer verkocht om opbrengsten te genereren voor de schuldeisers van een failliet bedrijf.

'Securityoplossingen Kaspersky zijn veilig’, 18 april 2019
De Europese Commissie heeft geen bewijs voor onethisch gebruik van Kaspersky Lab-producten. Vorig jaar zette het EP het bedrijf nog weg als ‘gevaarlijk’ en ‘kwaadaardig’.

UWV stelt invoering ict-transitie uit, 17 april 2019
Met de transitie beoogt UWV haar ict- en aanverwante activiteiten effectiever, efficiënter en wendbaarder maken, maar er is geen eenduidigheid over de koers.

13,7 miljoen Nederlanders hebben DigiD-account, 17 april 2019
Het aantal is een stijging van 1,5 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het aantal MijnOverheid-accounts groeide met 10,1 procent naar 7,6 miljoen.

Alle Engelse politiekorpsen hebben aparte cybercrime-eenheid, 17 april 2019
De eenheden zullen onder meer overtreders onderzoeken en vervolgen en bedrijven en slachtoffers helpen om zichzelf te beschermen tegen aanvallen.

EP achter nieuwe veiligheidssystemen voor auto's , 17 april 2019
Het gaat onder meer om een systeem dat de bestuurder waarschuwt bij slaperigheid of verstrooidheid en ook fungeert als 'intelligente snelheidsassistent'.

Russisch parlement stemt in met omstreden internetwet, 17 april 2019
Doel is om al het Russische internetverkeer door knooppunten te sturen die door de autoriteiten worden beheerd. De oppositie en mensenrechtenactivisten zijn fel tegen.

Instellen onafhankelijke rekenkamer wordt verplicht , 16 april 2019
In de praktijk blijkt dat in veel gemeenten niet of nauwelijks invulling wordt gegeven aan rekenkameronderzoek. 'Niet goed', vindt minister Kasja Ollongren (BZK).

Minister: meer zorginstellingen met verlopen domeinnamen, 16 april 2019
De verlopen domeinnamen verhogen de kans op een datalek. Aanleiding is een datalek bij Bureau Jeugdzorg Utrecht, dat vorige week aan het licht kwam.

Rusland legt Facebook boete op van... 41 euro , 16 april 2019
Vermoedelijk is de lage boete van de rechtbank in Moskou vooral een voorloper in de procedure om Facebook (en Twitter) op termijn volledig te blokkeren in het land.

Laatste hobbel genomen; copyright-richtlijn komt er definitief , 16 april 2019
De omstreden richtlijn moet nu worden geïmplementeerd op nationaal niveau. Dat wordt in Nederland gedaan door het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Overheid stopt met ontwikkeling nieuw ICT-systeem NVWA, 16 april 2019
Minister Schouten stelt dat het project INSPECT meer geld gaat kosten dan aanvankelijk werd gepland. Ook wordt de datum van oplevering niet gehaald.

PvdD wil opheldering over huurkorting in ruil voor privédata, 15 april 2019
In een Helmondse wijk krijgen bewoners korting op hun huur krijgen als ze gegevens over hun leefpatroon met verschillende bedrijven delen. De PvdD wil uitleg.

Bouwpartijen willen (digitale) standaard voor data, 15 april 2019
Nu nog wordt in de bouwkeet nog steeds veel met papier gewerkt, worden bestelling via de telefoon doorgegeven, en wordt gewerkt met grote, uitgeprinte bouwtekeningen.

Rutte: 'Uitrol 5G-netwerk en China-strategie loskoppelen', 15 april 2019
Het Chinese Huawei is een van de mogelijke kandidaten voor de uitol van het 5G-netwerk, maar ligt ook onder vuur vanwege vermeende spionagepraktijken.

Rusland koerst af op controversiële internetwet, 15 april 2019
Critici hekelen de nieuwe wet ('Soeverein internet'), die volgens hen niet alleen duur is, maar de regering ook ‘een enorme censuurbevoegdheid’ geeft.

Gegevens van duizenden Amerikaanse agenten op straat, 15 april 2019
De ongeveer 4000 documenten bevatten onder meer namen, persoonlijke en overheids-e-mailadressen, functies, telefoonnummers en postadressen.

Bijna 3 op de 10 werknemers ervaren informatieovervloed, 12 april 2019
Werknemers die een overvloed aan informatie ervaren, zijn ontevredener over hun arbeidsomstandigheden en hebben een sterkere wens om een neiuwe baan te zoeken.

Blockchain - Een praktische handleiding voor overheden, 12 april 2019
De publicatie (van VNG Realisatie) maakt het voor ambtenaren mogelijk om te bepalen of blockchain geschikt is voor het oplossen van hun vraagstukken.

Moeten we gezichtsherkenning wel willen?, 12 april 2019
Dankzij machine learning heeft gezichtsherkenning een grote vlucht genomen en heeft het een breed scala aan toepassingen. Moeten we dat wel willen?

‘E-mail volstrekt ongeschikt voor versturen patiëntengegevens’, 12 april 2019
Vorig jaar drongen hackers binnen in de e-mailservers van een Helmonds ziekenhuis. Privacy First vindt het exemplarisch voor een ‘fundamenteel probleem' in de zorgsector.

Belgische politie adviseert bij ransomware nooit te betalen, 12 april 2019
De Belgische politie volgt daarmee het advies van de Nederlandse politie en de FBI. In de praktijk blijkt dat slachtoffers vaak betalen om hun gegeven terug te krijgen.

Tweede Kamer wil Huawei weren bij aanleg 5G-netwerk , 11 april 2019
VVD, CDA, GroenLinks en D66 zijn na het nieuws dat Chinezen voor miljoenen gestolen zouden hebben bij chipmachinemaker ASML, erg huiverig geworden.

Kamer van Koophandel trekt handelsregister naar zich toe, 11 april 2019
Wie gegevens uit het handelsregister koopt, mag ermee doen wat-ie wil, toch? Nee, vindt de Kamer van Koophandel.

Politievlogger Jan-Willem gaat de fout in… opnieuw, 11 april 2019
Ondanks de instructies voor het gebruik van social media door politie, zijn er toch personen herleidbaar in video’s van de vlogger.

‘Patiënt moet de baas worden over eigen medische gegevens’, 11 april 2019
Dat vinden artsen-, patiëntenorganisaties en politici. Het ministerie van Volksgezondheid onderzoekt de mogelijkheden van een in de wet vastgelegd ‘patiëntgeheim’.

Experiment met post zonder brievenbus, 11 april 2019
Het kabinet zet de deur open voor experimenten met postbezorging. Daardoor kunnen mensen hun brieven digitaal, bijvoorbeeld ingescand per mail, ontvangen.

Duizenden dossiers gelekt bij Bureau Jeugdzorg, 11 april 2019
Het gaat om 3278 dossiers van 2702 kinderen. In de documenten staan volledige namen en geboortedata, maar ook gegevens over seksueel misbruik en zelfmoordpogingen.

'OM mag inloggen op Telegram-accounts van verdachte', 11 april 2019
Dat heeft de rechtbank Rotterdam bepaald. De rechter zegt dat alleen informatie ingezien mag worden die aanwezig waren op de datum van het indienen van de vordering.

Schulden online in één oogopslag overzichtelijk, 10 april 2019
De Koninklijke Vereniging van Gerechtsdeurwaarders en de Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders verwachten voor deze zomer de Schuldenwijzer te lanceren.

ACM wil strikte grenzen bij veiling 5G-frequenties, 10 april 2019
De Autoriteit Consument & Markt pleit voor een bovengrens van 40 procent. Volgens hen nodig om de concurrentie op de Nederlandse mobiele markt te behouden.

CTIVD doet onderzoek naar inzet hackbevoegdheid AIVD, 10 april 2019
Volgens de CTIVD hebben AIVD en MIVD de impact van de Wiv 2017 op hun beleidsvoering, werkprocessen en inrichting van hun systemen onderschat.

EU stelt zeven vereisten op om betrouwbare AI te ontwikkelen, 10 april 2019
Eerst start een proefperiode waarin bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheidsdiensten de richtlijnen kunnen uittesten. Volgend jaar volgt een evaluatie.

Minister wil zonder toestemming zorggegevens uitwisselen, 9 april 2019
"Zorgverleners beschikken te vaak niet over de informatie die ze nodig hebben en zijn teveel tijd kwijt met faxen of het op DVD branden van gegevens."

Atos adviseert EZK: Draai Tenderned de nek om , 9 april 2019
Van Tenderned zou dan alleen een portaalfunctie overblijven, waarin ondernemers een totaaloverzicht van aanbestedingen kunnen vinden.

Merendeel overheden klaar voor e-factureren, 9 april 2019
Een richtlijn bepaalt dat alle aanbestedende diensten in de EU per 18 april 2019 e-facturen moeten kunnen ontvangen en verwerken. Het merendeel is daar klaar voor.

Privacywaakhond onderzoekt gebruik Microsoft-software door EU, 9 april 2019
Microsoft zou diagnostische gegevens van en over gebruikers verzamelen en opslaan in een database in de VS. De EU-waakhond kijkt of dat door de (privacy-)beugel kan.

Minister ziet niets in legitimatieplicht voor versturen postpakketten, 9 april 2019
De legitimatieplicht zou het versturen van drugspakketten lastiger moeten maken, maar volgens minister Grapperhaus wegen de voordelen niet op tegen de nadelen.

Vanaf zomer altijd direct geld overmaken tussen zeven banken, 9 april 2019
Geld van klanten van ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank, RegioBank en Knab staat straks binnen vijf seconden op de rekening van de ontvanger.

UWV: Gegijzeld door de Belastingdienst, 9 april 2019
Nadat René Veldwijk eerder naar de verlammende opzet van de organisatie UWV keek, beschrijft hij nu de grondoorzaken van de grootschalige UWV WW-fraude.

Google trekt alweer stekker uit AI-commissie, 8 april 2019
Na amper een week is de ATEAC ontbonden. Er kwam onder meer veel kritiek op de aanstelling van Kay Cole James als lid. Hij is directeur van de Heritage Foundation.

Op naar een Open Handelsregister, 8 april 2019
Op 11 april is een rondetafelgesprek rond de wens van de Kamer van Koophandel om een voorbehoud op het Databankenrecht te wensen op het Handelsregister.

Privacywaakhond wil uitleg over indoctrinatie-meldpunt, 8 april 2019
De AP wil onder meer weten welke gegevens er allemaal verzameld worden. De AP ziet nog niet echt goed wat de reden is om de gegevens te verzamelen.

België telt 4.382.123 internetaansluitingen , 8 april 2019
Het aantal aansluitingen is 2,22 procent meer dan in dezelfde periode in 2017. Op de bedrijfsmarkt steeg het aantal met 3,63 procent naar 431.270 lijnen t.o.v. 2017.

Taskforce Samen organiseren zoekt weer een voorzitter, 8 april 2019
Peter Hennephof, gemeentesecretaris van de gemeente Den Haag, zou Irma Woestenberg opvolgen, maar Hennephof stopt per 1 juni bij de gemeente Den Haag.

Autoriteit Persoonsgegevens richt zich meer op handhaving, 5 april 2019
In 2018 lag de nadruk van de AP vooral op voorlichting, normuitleg en normoverdracht in de eerste periode nadat de nieuwe privacywet (AVG) ging gelden.

EP akkoord met twee vingerafdrukken op ID-kaarten, 5 april 2019
Met de maatregel wil de Europese Unie identiteitsfraude tegengaan. Ook moet de ID-kaart daardoor zowel praktisch als juridisch gezien meer op het paspoort gaan lijken.

Vlaanderen investeert 20 miljoen per jaar in cybersecurity , 5 april 2019
Het geld gaat naar onderzoek, digitalisering en implementatie van cybersecurity en opleidingen. Het budget komt samen met een Vlaams beleidsplan voor cybersecurity.

UBO-register vanaf januari 2020 in werking, 5 april 2019
Doel is onder meer het tegengaan van witwassen van geld en terrorismefinanciering door transparantie over wie de belanghebbende van een onderneming is.

VNG en Kadaster nemen meeste taken Dataland over, 5 april 2019
Aanleiding zijn grootschalige ontwikkelingen binnen het gemeentelijk werkveld. Zoals de ontwikkeling en beheer van het DSO en de opkomst van Common Ground.

VS en Zuid-Korea claimen allebei eerste bruikbare 5G-netwerk , 4 april 2019
Welk land de 'wedstrijd' nu echt heeft heeft gewonnen is nog niet duidelijk. In Nederland zal dit jaar nog geen 5G-netwerk live gaan. Dat is op zijn vroegst in 2020.

Belgische politie test nieuwe ‘superflitspaal’, 4 april 2019
De flitspalen stellen niet alleen snelheidsovertredingen vast, maar het ziet ook wanneer iemand belt in de auto, de gordel niet draagt of rechts inhaalt.

Vlaams Parlement keurt oprichting DNA-databank goed, 4 april 2019
De databank kan worden ingezet bij iedereen die op zoek is naar zijn biologische ouders of kinderen. Het gaat alleen om mensen die vrijwillig DNA hebben afgestaan.

IMF: 'Maatregelen nodig tegen macht techreuzen', 4 april 2019
Het IMF heeft niet de indruk dat er nu al een algeheel 'monopolieprobleem' speelt. Wel is het volgens de organisatie goed om problemen te voorkomen.

Groningen doet onderzoek naar stemmen zonder stempas, 4 april 2019
Om drempels weg te nemen om te gaan stemmen pleit de SP in de stad Groningen ervoor om de stempas af te schaffen. "Iedereen moet toch al zijn legitimatie tonen."

Nederlanders klaagden vorig jaar 10.000 keer over spam bij ACM, 3 april 2019
Het aantal betekent een sterke afname ten opzichte van 2017, toen de toezichthouder nog bijna 20.000 klachten over ongewenste commerciële berichten ontving.

Britse privacytoezichthouder reageert op pleidooi Zuckerberg, 3 april 2019
De Facebook-topman wil meer wet- en regelgeving op het internet, maar de Britse privacytoezichthouder ICO ziet liever daden van de sociale netwerksite.

Geheime dienst waarschuwt voor Chinese apparatuur , 3 april 2019
De AIVD vreest dat bijvoorbeeld China of Rusland via hun bedrijven toegang krijgen tot het nieuwe 5G-netwerk of andere belangrijke infrastructuur, zoals het C2000-systeem.

D66 en SP willen opheldering over opslag patiëntdata bij Google, 3 april 2019
De Kamerleden willen onder meer weten of de medische gegevens veilig zijn opgeslagen. Ook moet duidelijk worden waarom patiënten niet op de hoogte zijn gesteld.

Minister Dekker: veel vragen over uitleg en naleving AVG, 3 april 2019
Er zijn onder meer zorgen over de ruimte die organisaties hebben voor het verwerken van gegevens, maar er zijn ook vragen rond de toename van administratieve lasten.

BIT voorlopig voortgezet tot eind 2020, 2 april 2019
Dat schrijft staatssecretaris Knops (BZK) in een Kamerbrief. Het besluit is onder meer ingegeven door ‘een mogelijke braindrain van hoogwaardige ICT-kennis en expertise’.

Huawei: VS-kritiek op risico's 5G slaat nergens op, 2 april 2019
De VS denkt dat Huawei zich bezighoudt met spionage, maar zelf zegt het Chinese bedrijf graag trendsetter te willen zijn in openheid rondom hard- en software.

Vertraging dreigt voor vingerafdruk Belgische identiteitskaart, 2 april 2019
Volgens een woordvoerder van het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de achterstand vooral met de situatie van lopende zaken te maken.

Ruim 900 reacties consultatie standaarden Omgevingswet, 2 april 2019
Het gaat specifiek om de standaarden STOP/TPOD versie 0.97. De reacties worden nu per document gebundeld en gecategoriseerd naar aard van de wijziging.

Gegevens honderdduizenden patiënten bij Google opgeslagen, 2 april 2019
Hoewel het gaat om gepseudonimiseerde lgegevens, zijn critici bang dat die toch naar patiënten zijn te herleiden. Volgens MRDM voldoet het aan alle wet- en regelgeving.

Belgische minister sceptisch over open brief Facebook-topman, 1 april 2019
Mark Zuckerberg heeft een pleidooi gehouden voor nieuwe globale internetregels, maar de Belgische minister Philippe De Backer heeft twijfels bij de intenties van Zuckerberg.

Britten twijfelen over veiligheid Huawei-apparatuur, 1 april 2019
Volgens een rapport van toezichthouder NCSC zou de Chinese fabrikant niets gedaan hebben met eerdere waarschuwingen over gebrekkigheden in zijn apparatuur.

Binnenlandse Zaken vraagt overheden om ict-uitdagingen, 1 april 2019
Het Ministerie van BZK wil op een ‘wendbare’ manier gebruik maken van een deel van het ict-innovatiebudget dat beschikbaar is in het kader van de Agenda Digitale Overheid.

ACM wil dat particulier controle krijgt over slimme-meterdata, 1 april 2019
De ACM schetst een scenario waarbij iedereen zijn eigen 'meetdatapagina' heeft. Toegang tot deze pagina zou bijvoorbeeld via DigiD kunnen worden beveiligd.

Rechtbank gelast fiscus om BSN uit btw-nummer te verwijderen, 1 april 2019
Doordat het BSN onderdeel van het btw-identificatienummer is, wordt het BSN van ZZP'ers zo breed bekend, waardoor ze risico op identiteitsfraude lopen.

TNO verbindt Nederland met Europese standaard datadeling, 29 maart 2019
TNO wordt de Nederlandse IDS HUB, een Europese standaard voor onafhankelijke en gecontroleerde datadeling.

Particulier moet controle krijgen over slimme-meterdata, 29 maart 2019
Alleen nadat er toestemming is gegeven zouden dienstverleners hiervan gebruik mogen maken. Dat staat in de vandaag verschenen "Visie datagovernance energie" van de ACM.

Leerplatform voor Statenleden en waterschapsbestuurders, 29 maart 2019
De honderden nieuwe Statenleden en waterschapsbestuurders kunnen zich laten bijscholen op een nieuw e-learningplatform, betaald door het ministerie van BZK.

PSV doet mee aan grote 5G-test in Eindhoven, 29 maart 2019
In Eindhoven start een aantal tests met 5G-toepassingen. Het Agentschap Telecom verleende een tijdelijke vergunning in de 3,5 Gigahertz frequentie.

CBS gaat externe big data inzetten, 29 maart 2019
Het CBS wil zijn databronnen combineren met big data van derden. Daartoe zoekt het samenwerking met kennisinstellingen, onderwijssector en bedrijfsleven.

Deelfiets op kleine schaal terug in Amsterdam, 28 maart 2019
Daarnaast verleent de gemeente aan twee partijen een stadsbrede vergunning voor het aanbieden van elektrische deelbrommers.

QR-code vervangt BSN op paspoort en identiteitskaart , 28 maart 2019
Vorig jaar maakte Knops al bekend dat het BSN naar de achterkant van de houderpagina van het paspoort zou verdwijnen om identiteitsfraude tegen te gaan.

Sylvia Bronmans vertrokken als directeur SSC-ICT, 28 maart 2019
Ook adjunct-directeur Astrid Zwiers is weg; zij wordt directeur IT bij de Sociale Verzekeringsbank. Joop Groen neemt als ad interim directeur tijdelijk de honneurs waar.

Waterwerken slecht beveiligd tegen hackers, 28 maart 2019
Tunnels, bruggen en sluizen zijn onvoldoende beveiligd tegen cyberaanvallen. De minister moet stappen zetten om aan de eigen cybersecurity-doelstellingen te voldoen.

Facebook in verzet tegen trackingverbod Belgische internetters, 27 maart 2019
De zaak tegen Facebook draait om de technieken die Facebook gebruikt om mensen zowel met als zonder profiel op websites te volgen.

Ollongren waarschuwt 'pin-only'-gemeenten nogmaals, 27 maart 2019
Eerdere ophef over het 'pin only'-beleid van gemeenten leidde ertoe dat sommige van die gemeenten toch weer contante betalingen accepteerden, maar blijkbaar niet allemaal.

Lessen van: Operatie BRP, 27 maart 2019
Overheidsautomatisering is al jaren een pijnlijk proces. Niet alleen door bureaucratie, aanbestedingsregels en commercieel opererende marktpartijen.

Minister Kaag zoekt diplomaat 'Silicon Valley', 27 maart 2019
Deze persoon gaat vanuit San Francisco Nederlandse startups helpen om in de VS door te breken. Dat maakte Kaag bekend tijdens haar bezoek aan de 'siliciumvallei'.

Interne it grootste risico in Leiden en Leiderdorp, 27 maart 2019
De grootste risico's voor de digitale veiligheid van de gemeentelijke organisaties van Leiden en Leiderdorp liggen intern op de loer.

‘Keuring algoritmen door gemeente niet wenselijk’, 26 maart 2019
VVD is niet te spreken over het Amsterdamse voornemen om algoritmen die de gemeente gebruikt door te lichten op discriminerende of anderszins ongewenste resultaten.

Europees Parlement stemt in met nieuwe regels auteursrecht, 26 maart 2019
Grote platforms als YouTube, Facebook en Google moeten geld gaan betalen voor auteursrechtelijk beschermde filmpjes, foto’s of muziek die hun gebruikers uploaden.

Hoogleraar TU Delft pleit voor privacylaag op internet, 26 maart 2019
Het internet moet een extra laag krijgen die gebruikers de controle over hun data geeft en de overheid moet hiervoor de voorwaarden scheppen.

Logius schroeft beveiliging sites en servers overheid op, 26 maart 2019
Logius gaat in de komende 14 maanden duizenden PKIoverheid-certificaten vervangen. De huidige certificaten voldoen niet allemaal aan de veiligheidseisen.

EC: ‘De ict-export in Europa loopt achter’, 26 maart 2019
Wat drijft het dreigingslandschap, hoe ziet de Europese cybersecurity-markt er uit en hoeveel geld spendeert de EU aan digitale initiatieven.

Big Tech moet zijn algoritmes openbaren, 26 maart 2019
Grote bedrijven die bepalen wat wij wel en niet zien. Het heeft geleid tot de online bubbels die soms doen denken aan een nieuwe digitale verzuiling.

België trekt beveiliging essentiële diensten op , 22 maart 2019
De maatregel houdt in dat aanbieders in sectoren zoals energie of financiën, maar ook cloudcomputing, incidenten zoals cyberaanvallen moeten melden.

Steunverklaring Smart Society Agenda, 22 maart 2019
In deze agenda is een aantal icoonprojecten benoemd waar de de focus op ligt. Denk aan klimaat en energie, veiligheid, circulaire economie en datagebruik.

GroenLinks wil opheldering van minister over wifi-tracking, 22 maart 2019
Kamerlid Buitenweg heeft vragen gesteld naar aanleidng van de aankondiging van branchevereniging MOA, dat het een opt-out-register voor wifi-tracking wil invoeren.

'Facebookmedewerkers konden je wachtwoord inkijken', 22 maart 2019
Facebook zegt dat het geen bewijs heeft gevonden dat zijn werknemers misbruik hebben gemaakt van die wachtwoorden, maar niet iedereen wil dat zomaar geloven.

Ict-branche publiceert gedragscode voor AI en ethiek, 22 maart 2019
De gedragscode is samengesteld op basis van ethische principes voor omgang met kunstmatige intelligentie (AI), die zijn opgesteld door de Europese Commissie.

Opnieuw miljardenboete Google vanwege machtsmisbruik, 21 maart 2019
De Europese Commissie stelt dat AdSense, de advertentietak van Google, ruim tien jaar lang zijn macht heeft misbruikt. Reden om een boete op te leggen van 1,49 miljard euro.

Gemeente Arnhem voert afvalpas opnieuw in, 21 maart 2019
In 2017 moest het passysteem opengezet worden omdat het privacygevoelige informatie verzamelde. Binnenkort gaan de 1300 weer 'achter slot en grendel'.

TNO verbindt Nederland met standaard voor datadeling, 21 maart 2019
International Data Spaces stelt organisaties in staat om veilig data uit te wisselen, zonder dat datastromen verplicht over een gecentraliseerd platform moeten lopen.

Pilot uitwisseling financiële gegevens decentrale overheden, 21 maart 2019
De pilot onderzoekt onder meer een nieuw bestandsformaat en de mogelijkheid om de informatie automatisch op te kunnen halen bij de decentrale overheden.

de Volkskrant laat je dubbel betalen: met geld én gedrag, 21 maart 2019
Rejo Zenger van BOF vindt het een 'naaistreek' dat de krant je gedragsgegevens ook deelt met andere bdrijven, zoals Sanoma (van Nu.nl) en de Telegraaf Media Group.

Agenda ‘verantwoord datagebruik overheid’ naar Kamer, 20 maart 2019
Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken, CDA) heeft de NL DIGITAAL: Data Agenda Overheid aangeboden aan de Tweede Kamer.

Raad van State: Whatsapp valt onder de Wob, 20 maart 2019
Zakelijke berichten van bestuurders en ambtenaren die worden verstuurd via berichtendiensten als Whatsapp en SMS vallen onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Minister voelt niets voor delen van staatsgeheime informatie, 20 maart 2019
De CTIVD wil staatsgeheimen kunnen bespreken met waakhonden uit België, Noorwegen, Denemarken en Zwitserland. Minister Ollongren is mordicus tegen.

Whitepaper over sensoren en de rol van gemeenten, 20 maart 2019
Het whitepaper beschrijft de huidige praktijk en ingezette instrumenten door gemeenten. Het komt ook met aanbevelingen en het maken van praktische instrumenten.

Kamervragen over apps waarmee telefoons zijn te bespioneren, 20 maart 2019
De apps zijn voor een klein bedrag verkrijgbaar en eenvoudig op de telefoon van een partner, werknemer of kind te installeren. De VVD heeft er vragen over gesteld.

Google past Android aan onder druk van Europa , 20 maart 2019
Gebruikers van de veelgebruikte Android-telefoon in Europese lidstaten krijgen voortaan actief de vraag of zij andere browsers of zoekmachines willen installeren.

Provincie Zuid-Holland koppelt data via Dataloket, 20 maart 2019
Het dataplatform is bedoeld als samenwerkingsplatform voor het verzamelen van datasets en deze toegankelijk maken voor gemeenten en ketenpartners.

‘Gemeenten moeten stoppen met gebruik WhatsApp’, 19 maart 2019
Volgens Ben Kokkeler is WhatsApp gewoon een commerciële app van een grote Amerikaanse multinational die geld verdient met de data van onze burgers.

Rijk wil spreiding datacenters via routekaart, 19 maart 2019
De datacentersector breidt de komende tijd naar verwachting met zo'n vijftien procent per jaar uit. Door clustering wordt verwacht de druk van de ketel te halen.

Centrum voor Cybersecurity blokkeert bijna 1500 phishingwebsite, 19 maart 2019
Het Centrum voor Cybersecurity België kwam de verdachte websites op het spoor dankzij zo'n 648.522 meldingen die burgers stuurden naar verdacht@safeonweb.be.

'Kritiek burgemeester Aboutaleb op privacyregels onterecht', 19 maart 2019
Volgens Aboutaleb zorgt de privacywetgeving ervoor dat gegevens niet mogen worden uitgewisseld, waardoor criminelen vrij spel hebben. "Onterecht", aldus Privacy Barometer.

Voorschoten vervangt containers door afvalbakken met chip, 19 maart 2019
Met de gegevens wordt inzicht verkregen hoeveel containers zijn uitgegeven in relatie tot adressen of bedrijven. "Niet in strijd met de privacyregels", zegt de gemeente.

Gegevens stemlokalen gemeenten ontsloten als open data!, 18 maart 2019
De Open State Foundation heeft, in samenwerking met het Ministerie van BZK en VNG Realisatie, het platform Waar is mijn Stemlokaal opgezet.

Helmondse wijk geeft huurders korting in ruil voor data, 18 maart 2019
Ook worden de straten in de wijk voorzien van sensoren die op lantaarnpalen worden geplaatst. De data van de sensoren zou de wijk veiliger en efficiënter moeten maken.

MOA heeft ‘Wifi-me-niet register’ in de maak, 18 maart 2019
Burgers kunnen zich inschrijven als ze niet willen dat zij aan de hand van wifi als passant worden geteld in winkelgebieden. De AP moet nog wel akkoord gaan met de opzet.

Meeste datalekken overheid door verkeerd geadresseerde post, 18 maart 2019
Het kan gaan om onjuiste adressering, juiste adressering maar onjuiste bezorging, dubbele of verkeerde brieven die worden meegestuurd of kwijtgeraakte post.

'Provincies melden 60 procent datalekken niet bij toezichthouder', 18 maart 2019
Provincies hebben sinds 2016 181 datalekken geregistreerd. Daarvan zijn zeker 110 datalekken niet bij de AP gemeld. Het AP tast in het duister over het waarom.

Alle programma’s voor de Provinciale Statenverkiezingen 2019, 15 maart 2019
Open State Foundation heeft met LocalFocus en NOS de verkiezingsprogramma’s verzameld van alle partijen die deelnemen aan de Provinciale Statenverkiezingen.

Woningcorporaties zetten drones in bij inspectie, 15 maart 2019
De vliegende camera´s worden ingezet om de staat van de woningen in de gaten te houden. Maar er zijn vragen over de privacy van huurders over de drones.

EU-parlement akkoord met certificering voor IoT-apparaten, 15 maart 2019
De certificering, die in eerste instantie vrijwillig is, is onderdeel van de Europese cybersecuritywetgeving die door het Europees Parlement werd aangenomen.

Autoriteit Persoonsgegevens wijzigt boetebeleidsregels, 15 maart 2019
Vanuit de EU is er nog geen gezamenlijk uitgangspunt en voor de AP was dat reden een eigen beleid vast te stellen om de hoogte van boetes te berekenen.

Kiesraad wil verkiezingssoftware voor 2021 vervangen, 15 maart 2019
Fox-IT onderzocht de beveiliging van de OSV en doet onder meer de aanbeveling dat er een digitale gegevensstroom parallel loopt aan de papieren gegevensstroom.

Grapperhaus: aanbieders ddos-diensten lastig op te sporen, 14 maart 2019
De minister stelt dat door verschillende technieken het opsporen van 'illegale' websites lastig en zelfs onmogelijk is, maar dat politie en het OM toch successen boeken.

Ook overheidsgebouwen kwetsbaar voor hackers, 14 maart 2019
Securityspecialist Daan Keuper schat dat momenteel zo’n 1300 slimme gebouwen in Nederland het gevaar lopen gehackt te worden. Daaronder ook overheidsgebouwen.

Politie kan 112-beller met Android-toestel beter lokaliseren, 14 maart 2019
De politie, brandweer en ambulance kunnen tijdens het gesprek al zien waar de beller is. Die informatie moet ertoe leiden dat agenten of hulpverleners sneller ter plekke zijn.

'Inwoner buitenspel bij Smart City', 14 maart 2019
Bij het ontwerp en de inrichting van smart cities vol nieuwe technologie wordt te weinig rekening gehouden met de mensen die er wonen. Dat stelt hoogleraar Rob Kitchin.

Europese 'digitaks' voorlopig van de baan , 13 maart 2019
De Europese Unie zal zich gaan concentreren op het bereiken van een akkoord in international verband. Dat zou moeten worden geregeld vanuit de OESO.

‘Patiëntdata wordt nog te vaak gedeeld via WhatsApp’, 13 maart 2019
WhatsApp wordt ingezet als aanvullende toepassing op de bestaande officiële it-systemen binnen de zorg, maar dat is niet wenselijk, stelt onderzoeker Joris van Dongen.

Aantal gevallen van phishing-fraude verdrievoudigd, 13 maart 2019
In België werden vorig jaar 9747 gevallen van phishing opgetekend: drie maal zoveel als een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van bankenfederatie Febelfin.

Overheid financiert digitale persoonlijke gezondheidsomgeving, 13 maart 2019
Een PGO moet patiënten meer regie over de eigen gezondheidsgegevens gegeven. De eerste financieringsregeling loopt van 1 oktober 2019 tot eind 2020.

Wat gebeurde er voordat het nieuws was?, 13 maart 2019
'Voordat het nieuws was' toont lezers van een online nieuwsartikel de politieke oorsprong uit gemeenten en Provinciale Staten toont van het bericht dat ze aan het lezen zijn.

Kamer van Koophandel onderneemt actie tegen zzp-spam, 12 maart 2019
De KvK stopt met het op grote schaal verkopen van kant-en-klare bestanden met adressen. Volgens de AP voldoet de verkoop daarvan niet aan de privacywet.

Achterdeur ontdekt in online stemsysteem Zwitserland, 12 maart 2019
Zwitserland test op het moment een systeem waarmee Zwitsers via smartphone of computer online zouden kunnen stemmen in de nationale verkiezingen.

Belgische werkgevers dienen klacht in tegen privacyregels, 12 maart 2019
Het Verbond van Belgische Ondernemingen vindt dat bedrijven onevenredig hard worden aangepakt bij het overtreden van privacyregels en overheden minder hard.

EU trekt 2 miljoen uit voor ontwikkeling encryptiediensten, 12 maart 2019
Het geld gaat, in het kader van het Horizon 2020-programma, naar Proton Technologies, een Zwitsers bedrijf dat diensten aanbiedt die vergelijkbaar zijn met die van Google.

Lucht- en ruimtevaartbedrijf Airbus test vliegende taxi , 12 maart 2019
De elektrisch aangedreven luchttaxi kan vier passagiers vervoeren. De toestellen kunnen ook ingezet worden in de zorgsector, om dokters, bloed en organen te vervoeren.

Hackers dringen door tot netwerk softwarebedrijf Citrix, 12 maart 2019
Citrix levert software voor bedrijven, onder andere voor 'virtuele desktops'. Hackers hebben waarschijnlijk misbruik gemaakt van een aantal zwakke wachtwoorden.

VK verbiedt drones binnen 5 kilometer rond luchthavens, 12 maart 2019
De maatregel volgt op incidenten rond de Londense luchthaven Gatwick in december. Meldingen over drones leidden er destijds toe dat het vliegverkeer dagenlang stil lag.

Russen straat op tegen nieuwe cybersecuritywet , 11 maart 2019
Tegenstanders zien het als een poging om kritiek op de overheid in de kiem te smoren. De overheid ziet de wet vooral als verbetering van de cyberveiligheid.

De Nederlandsche Bank start publiekscampagne PSD2, 11 maart 2019
De campagne moet bevorderen dat de rekeninghouder een weloverwogen beslissing neemt als er een vraag komt om toegang te geven tot zijn of haar bankrekening.

Minister onderzoekt verplichtstelling ziekenhuizen aan Z-CERT, 11 maart 2019
Z-CERT is het Computer Emergency Response Team voor de zorg. De minister voor gaat ook de publieke rol ten aanzien van informatieveiligheid in de zorg herijken.

'Weinig aandacht voor digitalisering in boardroom', 11 maart 2019
Lotte de Bruijn, directeur Nederland ICT, vindt dat ze maar één algemene conclusie kan trekken: 'de top is wel bezig met digitalisering, maar met een te beperkte blik.'

Europese Unie legt België deadline rond cyberveiligheid op, 11 maart 2019
België moet binnen 2 maanden een richtlijn over de bestrijding van cyberaanvallen omgezet hebben in eigen wetgeving. Lukt dat niet, dan wacht het Hof van Justitie.

Onderzoek: informatievoorziening Statenleden eenzijdig, 8 maart 2019
Een van de problemen die duidelijk is geworden na onderzoek, is dat Statenleden dat het officiële Stateninformatiesysteem weinig transparant vinden.

Consumentenbond blij met optreden tegen cookiewalls, 8 maart 2019
De belangenorganisatie is blij dat de AP nu duidelijkheid schept én ook intensief gaat handhaven. 'De eisen van de AVG waren wel erg algemeen opgesteld.'

'Gebruikers moeten cookies op sites kunnen weigeren', 8 maart 2019
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) meldt dat websites die bezoekers met dergelijke 'cookiemuur' buiten de deur houden, niet voldoen aan de privacywet, de AVG.

Onderzoek naar gebruiksvriendelijkheid digitale formulieren, 8 maart 2019
Met zijn onderzoek wil de Nationale ombudsman inzichtelijk maken waar de knelpunten zitten, handvatten bieden voor verbetering en goede voorbeelden tonen.

Economische Zaken schuift vrije routerkeuze door naar ACM, 8 maart 2019
De kwestie rondom de vrije keuze van routers bij het afsluiten van een internetabonnement speelt al lang. Met name leveranciers van netwerkapparatuur klagen.

Facebook-topman ziet nu kansen in privacy-behoeftes, 7 maart 2019
Topman Mark Zuckerberg wil zich de komende jaren veel meer richten op de privacy van zijn gebruikers. Critici van Facebook reageren sceptisch op het bericht.

Overheid ontvangt meer meldingen van identiteitsfraude, 7 maart 2019
Vorig jaar kwamen er bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en identiteitsfouten ruim 3300 meldingen van identiteitsfraude binnen, tegen 3000 in 2017.

Kaspersky dreigt met juridische stappen tegen ban Rijk, 7 maart 2019
De Russische antivirusleverancier ziet de ban als onrechtvaardig, hoopt op een dialoog met het NCSC, maar sluit ook een gang naar de rechter niet uit.

Frankrijk versoepelt voorwaarden techvisum , 7 maart 2019
Door het versoepelen van voorwarden wordt het voor start-ups wordt het makkelijker om niet-Europese werknemers aan te nemen. De maatregel past in een breder pakket.

Geen kans op datalek bij gemeente Tholen, 7 maart 2019
De gemeente heeft de afgelopen weken laten kijken hoe het stond met de beveliging van data en volgens de gemeente zijn "de bevindingen zeer positief."

Overheidswebsites beter beveiligd, 6 maart 2019
Liefst 88 procent van de 1847 domeinen die getest zijn, hebben https voor de site, wat betekent dat de verbinding veilig is. Dat blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation.

Veertig procent van AI-start-ups gebruikt geen AI , 6 maart 2019
Dat blijkt uit onderzoek, waarbij ruim 2800 bedrijven werden bevraagd uit 13 EU-landen. Het onderzoek maakte ook duidelijk dat het gebruik van AI wel snel stijgt.

Huawei opent deuren van Brusselse cyberveiligheidshub, 6 maart 2019
Het Chinese bedrijf hoopt op deze manier helderheid te brengen over de veiligheid en betrouwbaarheid van zijn apparatuur. Het bedrijf ligt veelvuldig onder vuur.

Één op de drie zorg- en onderwijswebsites niet goed beveiligd, 6 maart 2019
Open State Foundation onderzocht meer dan 30.000 domeinen in relevante sectoren, zorg, onderwijs en overheid. Websites van overheden doen het redelijk goed.

Onderzoek: 'Datalekken en privacyklachten beter afhandelen', 6 maart 2019
356 toezichthouders in 18 landen werden ondervraagd, waaronder Autoriteit Persoonsgegevens. Uit het onderzoek blijkt dat er nog veel ruimte voor verbetering is.

‘Betrek jongeren bij doorontwikkeling dienstverlening’, 5 maart 2019
Een online lespakket moet voorkomen dat deze jongeren in de problemen komen doordat zij niet kunnen omgaan met de digitale dienstverlening van de overheid.

Facebook's wereldwijde lobby tegen privacywetgeving, 5 maart 2019
Volgens meerdere bronnen zou Facebook verschillende lidstaten van de Europese Unie onder druk hebben gezet in een poging om de AVG-richtlijn te torpederen.

Kiesraad: 9 jaar oude verkiezingssoftware aan vervanging toe, 5 maart 2019
Hoewel de Kiesraad vindt dat de software moet worden aangepast, zal die toch worden ingezet tijdens de volgende verkiezingen voor de provinciale staten.

Computerwet verhoogt pakkans online crimineel, 5 maart 2019
Voor alle onderzoekshandelingen geldt wel dat er een machtiging nodig is van de rechter-commissaris. Verder moet ook de inzet van de bevoegdheid worden getoetst.

'We hebben onze privacy al lang verkocht', 5 maart 2019
Rob van den Hoven van Genderen, universitair docent internetrecht aan de Vrije Universiteit, zegt dat volgens de AVG de gebruiker op zijn minst goed geïnformeerd moet zijn.

Frankrijk wil eigen Google-taks gaan invoeren, 4 maart 2019
Grote technologiebedrijven zouden drie procent bijkomende belasting moeten betalen op hun omzet. De maatregel zou zo’n half miljard euro opbrengen.

'Huawei is van plan om de Verenigde Staten aan te klagen', 4 maart 2019
De VS en het telecombedrijf liggen al maanden op ramkoers. Debet daaraan zijn een fraudezaak en ook zou het Chinese bedrijf zich inlaten met spionageactiviteiten.

Facebook maakt ongevraagd je telefoonnummer bekend , 4 maart 2019
Het nummer is opzoekbaar, zelfs al heeft die persoon dat nummer enkel opgegeven voor beveiligingsfuncties. De stap van Facebook valt her en der niet goed.

'5G-uitrol kan struikelen door gaten in glasvezeldekking', 4 maart 2019
Brancheorganisatie FCA ziet een scheiding ontstaan tussen glasvezelaanleg voor huishoudens en bedrijven en de aanleg van de core- en backbone-netwerken.

AP gaat zich buigen over opt-out-register voor wifi-tracking, 4 maart 2019
Het plan van een op-out register komt van brancheorganisatie MOA. De Algemene verordening gegevensbescherming staat een opt-out-methode voor wifi-tracking niet toe.

Personeel UWV naar rechter om ict-project tegen te houden, 1 maart 2019
Het personeel denkt dat het project tot mislukken is gedoemd en stoort zich aan de stevige salarissen voor ict-managers. Het project moet 500 miljoen euro kosten.

Gemeenten stoppen met wifi-tracken van hun winkelpubliek, 1 maart 2019
Vorig jaar liet de AP weten dat de inzet van wifi-trackers alleen in uitzonderlijke gevallen mag, maar voor veel gemeenten was dat reden om er mee te stoppen.

Rechter: 'Ontgrendelen iPjhone via duim was geoorloofd', 1 maart 2019
De verdachte wilde zijn telefoon niet ontgrendelen, maar de politie dwong hem ertoe. Volgens de rechtbank is dat niet in strijd met het Nemo Tenetur beginsel.

Gevolgd op internet: honderden websites schenden je privacy, 1 maart 2019
Het is verboden om zonder toestemming tracking cookies op iemands computer of telefoon te plaatsen, maar uit onderzoek blijkt dat zeker 1300 sites dat wel doen.

StartupDelta pleit voor nationale ai-strategie, 1 maart 2019
De investeringen in ai-startups neemt toe in Nederland, maar de groei gaat niet hard genoeg in vergelijking met het buitenland, concludeert StartupDelta.

Wallonië pakt tekort informatici aan, 28 februari 2019
Om het tekort aan te pakken gaan opleidingsorganisaties hun krachten bundelen om werkgevers en jongeren toekomstgerichte, digitale, opleidingen aan te bieden.

Wet Computercriminaliteit III morgen van kracht, 28 februari 2019
Vanaf morgen mogen justitie en politie heimelijk de systemen van verdachten binnendringen, zoals bijvoorbeeld een smartphone, server of computer.

'EU-leiders klagen over gebrek aan transparantie Facebook', 28 februari 2019
Bronnen van The Guardian stellen dat Brussel door Facebook slecht wordt geïnformeerd over de maatregelen die het bedrijf neemt, onder meer tegen nepnieuws.

Oost-Nederland loopt warm voor database met privécamera’s, 28 februari 2019
Bijna 4000 bedrijven en particulieren hebben hun beveiligingscamera’s aangemeld bij de politiedatabase. Vooral vanuit Oost-Nederland is er veel belangstelling.

UWV wijzigt ict-organisatie ondanks or-bezwaren, 28 februari 2019
UWV bakkeleit al jaren met de ondernemingsraad over het transitieplan en heeft de or niet kunnen overtuigen. De or stapt nu naar de ondernemingskamer.

‘Clouddiensten voldoen niet aan GDPR-regels’, 27 februari 2019
Volgens de Zweedse Nationale Aanbestedingsdienst is er geen aanbieder die de openbare sector een product kan aanbieden dat honderd procent compliant is.

Gebruik open standaarden bij overheid in 2018 gestegen, 27 februari 2019
De uitvraag van open standaarden bij aanbestedingen stijgt nog steeds. Dat blijkt uit de Monitor 2018, waarvan de resultaten naar de Tweede Kamer zijn gestuurd.

Binnenkort kan je op Facebook je geschiedenis deleten, 27 februari 2019
Het is voor alle duidelijkheid geen tool om je account leeg te halen. Het zal wel een overzicht worden van alle apps en sites die je hebt gebruikt, aangeklikt en bezocht.

Aantal WhatsApp-groepen voor buurtpreventie groeit, 27 februari 2019
Volgens de Stichting WABP (WhatsApp Buurt Preventie) zijn er inmiddels zo’n 9000 van deze geregistreerde groepen. Afgelopen zomer waren dat er 8500.

In elke gemeente spelen data en technologie een rol, 27 februari 2019
VNG-voorzitter Jan van Zanen gaat in op de nieuwe vraagstukken die de smart cities oproepen. 'Hoe gaan we bijvoorbeeld om met diensten zoals Airbnb en Uber?'

Larissa Zegveld nieuwe voorzitter Forum Standaardisatie, 26 februari 2019
Larissa Zegveld neemt het voorzitterschap over van Nico Westpalm van Hoorn die de afgelopen twaalf jaar de voorzitter van Forum Standaardisatie was.

Nederlandse ict-beslisser is honkvast, 26 februari 2019
Uit onderzoek onder 850 ict-beslissers in Europa blijkt onder meer dat Duitsers meer honkvast zijn, terwijl Britse ict-beslissers sneller van werkgever wisselen.

'Zonder Huawei duurt invoering van 5G twee jaar langer, 26 februari 2019
Volgens Nick Read, topman van Vodafone, moet er bij een verbod een 'massale vervanging' komen van Huawei-technologie in de huidige netwerkinfrastructuur.

DNB en AP bezegelen samenwerking in toezicht op PSD2, 26 februari 2019
DNB heeft de taak om vergunningen te verlenen aan aanbieders van betaaldiensten. De AP houdt toezicht op de bescherming van de privacy van mensen.

Datalek raakt 326.000 ziekenhuispatiënten VS, 26 februari 2019
Het gaat om namen, geboortedata, adresgegevens, factuurgegevens en informatie over afspraken. Ook ging het om de social security nummers van 1500 patiënten.

Huawei belooft miljoeneninvestering in Nederland, 26 februari 2019
Over de plannen van het Chinese bedrijf bestaat nog veel onduidelijkheid. Het is bijvoorbeeld de vraag of het die miljoenen euro's ook wil investeren in 5G-netwerken.

Bewoners niet betrokken bij digitale diensten gemeente, 25 februari 2019
De gemeente Enschede moet inwoners meer betrekken in de (door)ontwikkeling van digitale dienstverlening. Dat vindt de Rekenkamercommissie.

‘Begroting en jaarstukken niet alleen digitaal’, 25 februari 2019
Het ministerie van BZK vindt dat raadsleden in bepaalde gevallen de voor hen relevante stukken op papier moeten krijgen. Onder meer jaarstukken en begrotingen.

Negen maanden AVG: wat is er tot nu toe gebeurd?, 25 februari 2019
Een van de constateringen na negen maanden AVG is dat megaboetes in Nederland nog niet zijn opgelegd, maar wel wordt er actief gecontroleerd op de naleving van de wet.

Studie maakt gehakt van vingerafdrukken op ID-kaart, 25 februari 2019
Volgens onderzoekers van de KU Leuven is de maatregel onduidelijk, overbodig, disproportioneel en bijzonder risicovol, zo is de vernietigende conclusie.

Gemeente Hengelo krijgt hulp van robot, 25 februari 2019
Het gaat onder meer om de automatisering van repeterende handelingen en de handmatige invoer van data. Dat gebeurt met behulp van de inzet van rpa.

Politie ontloopt boete door verbeteren van databescherming, 22 februari 2019
De Nationale Politie kreeg tot 4 februari de tijd om de verbeteringen door te voeren, anders moest het een boete betalen. Volgens de AP zijn gegevens nu beter beveiligd.

Belgen schaffen btw-tarief op digitale kranten af, 22 februari 2019
Het voorstel is om ook het btw-tarief op e-books te verlagen: van 21 naar 6 procent. Op die manier worden de tarieven van de digitale en papieren publicaties gelijkgeschakeld.

Open Ontbijt met lancering app ‘Voordat het nieuws was’, 22 februari 2019
De app maakt de relatie tussen de actualiteit en de politieke oorsprong zichtbaar en daagt inwoners uit om zich in de politieke discussie te verdiepen.

Quantumlab bij TU Delft koninklijk geopend, 22 februari 2019
Het lab is een publiek-private samenwerking tussen Microsoft en de TU Delft, waar wordt gebouwd aan een kwantumcomputer gebaseerd op zogenoemde majorana-deeltjes.

Itsme laat nu ook wettelijke handtekening op documenten toe, 22 februari 2019
De nieuwe functie binnen de identificatie-app is onder meer handig bij het afsluiten van een huurcontract, het verkrijgen van een lening of het ondertekenen van een akte.

Van Nieuwenhuizen stelt CBR onder verscherpt toezicht, 21 februari 2019
De digitalisering bij het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen duurt te lang. Volgens Van Nieuwenhuizen komen mensen in de problemen door de lange wachttijden.

‘Laat Autoriteit Persoonsgegevens duiding geven over AVG’, 21 februari 2019
Zorgaanbieders en zorgverzekeraars zijn te voorzichtig met het delen van data. De AP zou een duiding moeten geven over wat mag en wat niet mag in de zorg.

D66 wil ethische hackers beter beschermen en belonen , 21 februari 2019
D66 wil dat het zogeheten responsible disclosure-principe in Nederland wettelijk wordt vastgelegd, zodat ethische hackers niet strafrechtelijk worden vervolgd.

'Datadeling tussen bedrijven moet gebruikelijk worden', 21 februari 2019
Het kabinet ambieert dat Nederland voorop loopt met verantwoorde verzilvering van de maatschappelijke en economische kansen van datadeling tussen bedrijven.

EU-lidstaten stemmen in met 'uploadfilter' en 'linktaks', 21 februari 2019
Nederland, Finland, Italië, Luxemburg en Polen steunden de aanpassingen niet. Twee andere EU-landen waren niet vertegenwoordigd bij de stemming.

'Tienduizenden slimme gebouwen makkelijk te hacken', 21 februari 2019
De gebouwen gebruiken de KNX-standaard om hun slimme apparatuur met elkaar te verbinden. De gebruikte software is inmiddels 24 jaar oud en is nooit beveiligd.

Ict-fout Belastingdienst kost kabinet 445 miljoen, 20 februari 2019
Door een fout in de systemen van de Belastingdienst, is het kindgebonden budget sinds die invoering in 2008 niet automatisch aan alle rechthebbende ouders uitgekeerd.

Vandaag is PSD2-dag, 20 februari 2019
Partijen die nieuwe betaaldiensten aanbieden, hebben daarvoor toegang tot de betaalrekening nodig. Om de privacy van de rekeninghouder te waarborgen, is Payment Services Directive 2 (PSD2) bedacht.

De privacyregels van de Belastingdienst , 20 februari 2019
Een belastinginspecteur mag informatie opvragen bij een arts, maar deze kan zich beroepen op het verschoningsrecht. Dat schrijft staatssecretaris Snel aan de Kamer.

Akkoord in Europa over vingerafdruk op ID-kaart, 20 februari 2019
De verplichting moet over ruim twee jaar ingaan. Het tegengaan van document- en identiteitsfraude is een belangrijke motivatie voor de maatregel.

Cyberrisico's vitale infrastructuur worden onderzocht, 20 februari 2019
In 2015 werden al onderzoeken uitgevoerd, maar vanwege de snelle ontwikkelingen in dreigingen, kwetsbaarheden en mogelijke gevolgen, wordt dat nu opnieuw gedaan.

12 miljard apparaten op mobiele netwerken in 2022, 20 februari 2019
In 2017 bedroeg het aantal 9 miljard apparaten. De voorspelling is verder dat in 2022 ongeveer drie procent van alle mobiele apparaten wordt ondersteund door 5G.

'Kamer: Dwing UWV om aan te haken op de BRP', 20 februari 2019
UWV moet stoppen met de eigen aparte adresadministratie voor niet-ingezetene. Dat schrijft René Veldwijk in een brandbrief aan de vaste Kamercommissie SZW.

Apothekersketen gevraagd om contant geld te accepteren, 19 februari 2019
De Consumentenbond ontvangt steeds vaker klachten van mensen die niet met contant geld kunnen afrekenen. De bond wijst op de zorgplicht van apothekers.

Schiphol start opnieuw proef met gezichtsherkenning, 19 februari 2019
Luchthaven Schiphol wil met de proef onderzoeken of het boarden met een gezichtsscan snel, efficiënt en betrouwbaar genoeg is om standaard aan te kunnen bieden.

Kamervragen over aanpak datalekken in zorgsector, 19 februari 2019
Aanleiding is een datalek bij het Amsterdamse ziekenhuis OLVG. Daar hadden werkstudenten toegang tot patiëntendossiers met zeer gevoelige medische informatie.

Britse commissie wil aanpak van 'digitale gangster' Facebook, 19 februari 2019
Volgens een commissie van het Britse parlement denkt Facebook dat het boven de wet staat, vormt het een bedreiging voor de democratie en moet het gereguleerd worden.

Debat Tweede Kamer over IT-personeel aangevraagd, 19 februari 2019
Het aamgevraagde debat is een uitvloeisel van de rondetafeldiscussie die vorige week is gehouden met experts uit het bedrijfsleven, de overheid en de wetenschap.

Hackers gaan online stemsysteem Zwitserland testen, 18 februari 2019
Via het e-votingsysteem kunnen Zwitserse burgers straks ia hun smartphone of computer hun stem uitbrengen. De hackers gaan testen of dat systeem veilig is.

Betaalrichtlijn PSD2 waarschijnlijk deze maand van kracht, 18 februari 2019
Bankklanten kunnen straks derde partijen toegang tot hun betaalgegevens geven, maar het is de klant die uiteindelijk bepaalt of die derde partij de gegevens ook te zien krijgt.

Veel datalekken door slordigheden met e-mail, 18 februari 2019
Vaak worden tikfouten gemaakt in de adressering waardoor e-mails naar de verkeerde ontvangers gaan. Op die manier lekker onder meer vertrouwelijke stukken uit.

Peter Hennephof voorzitter Taskforce Samen organiseren, 18 februari 2019
Hennephof, gemeentesecretaris van Den Haag, is voorgedragen als voorzitter van de Taskforce Samen organiseren. Hij volgt Irma Woestenberg op. Zij gaat met pensioen.

Mobiel internet in buitengebied moet veel sneller, 18 februari 2019
Staatssecretaris Keijzer (EZK) is het eens met de strekking van een rapport over de toekomst van mobiel internet en vindt dat snel vast en mobiel internet een basisbehoefte.

Rechtspraak schuift nieuwe backup-opslag op lange baan, 15 februari 2019
Na ruim twee maanden testen van de HPE StoreOnce, wees de raad de oplossing af. Een nieuwe uitvraag is door geldgebrek uitgesteld, laat de instantie weten.

'Veel experimenten met Artificial Intelligence in de zorg', 15 februari 2019
Ruim de helft van de Nederlandse ziekenhuizen heeft al wel ervaringen met AI. Radiologie is de duidelijke koploper met de toepassing van AI.

Overheid steeds meer in trek bij IT-professionals, 15 februari 2019
De Rijksoverheid scoort goed als werkgever van IT'ers. Ook de politie en defensie staan allebei in de top10 en scoren beter dan een jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek.

AP wijst op naleving privacyregels bij Brexit, 15 februari 2019
Volgens de AP zal het VK bij een no-dealbrexit een derde land worden en zullen organisaties doorgifte van persoonsgegevens aan moeten baseren op andere instrumenten.

Experts ict willen BIT houden, 15 februari 2019
Volgens de experts wordt de incompetentie van de Rijksoverheid om automatiseringsprojecten succesvol af te ronden alleen maar groter als het BIT verdwijnt. "Niet doen", zeggen ze.

Duizenden jongeren 'verleid' tot hacken in campagne politie, 14 februari 2019
Met de online campagne wil de politie jongeren wijzen op de gevaren en gevolgen van cybercrime. Een derde van de jongeren die meedeed, wist niet dat hacken strafbaar is.

Open Access: 'You share, we take care!', 14 februari 2019
Nederlandse universiteiten zijn een pilot gestart ;voor het gratis beschikbaar stellen van korte wetenschappelijke werken, zoals een artikel of hoofdstuk uit een boek.

Kadaster wint prijs 'beste API van de overheid', 14 februari 2019
De prijsvraag werd uitgeschreven als opmaat naar een Nederlandse API Strategie. Een opzet van die strategie ligt tot 27 maart in openbare consultatie.

Akkoord over omstreden Europese auteursrechtenrichtlijn, 14 februari 2019
Het akkoord zou inhouden dat platforms verantwoordelijk zijn voor de content die bij hen worden geplaatst en daarvoor ook moeten betalen. Het akkoord is nog niet defenitief.

Jan Baan: Overheid, minimaliseer ICT-inhuur, 14 februari 2019
De IT-ondernemer pleit voor het versterken van het eigen ICT-personeel en het vernieuwen van ICT in kleine projecten, gebruikmakend van nieuwe technologie.

Profiteert BV Duthler van haar VVD-senatorschap?, 13 februari 2019
Senator Anne-Wil Duthler (VVD) sprak zeker twintig keer in de Eerste Kamer over zaken en diensten die haar bedrijven - of die van haar man - aangaan.

ENISA publiceert richtlijnen voor veilige mobiele apps, 13 februari 2019
De richtlijnen gaan in op verschillende maatregelen, zoals authenticatie, het gebruik van biometrische sensoren, app-integriteit en het veilig verspreiden van software.

Google buigt voor Poetin en start censuur in Rusland, 13 februari 2019
Google zou akkoord gaan met de maatregel dat zoekmachines geen links mogen verstrekken naar websites die op de zwarte lijst van de Russische overheid staan.

Uitkomst onderzoek C2000 twee maanden uitgesteld, 13 februari 2019
Minister Grapperhaus (J&V) beloofde eerder om begin februari 2019 met een update te komen. Dat wordt nu april 2019, omdat er meer technisch onderzoek nodig is.

Nederland maakt ruim baan voor zelfrijdende auto, 13 februari 2019
Volgens KPMG is er onder meer veel ruimte voor technische innovaties en experimenten, staat de overheid achter autonoom rijden, en wordt autonoom vervoer breed geaccepteerd.

Kamer hoort experts over tegengaan ICT-flops overheid, 13 februari 2019
Voor het rondetafelgesprek, dat vanmorgen (woensdag) wordt gehouden, zijn diverse experts uit het bedrijfsleven, de overheid en de wetenschap uitgenodigd.

Bits of Freedom zoekt nieuwe directeur, 12 februari 2019
Hans de Zwart, sinds jaar directeur van de organisatie die zich inzet voor de bescherming van privacy, vertrekt per 1 januari 2020 en is op zoek naar zijn opvolger.

Via LSP gedeelde patiëntgegevens niet end-to-end versleuteld, 12 februari 2019
Dat heeft minister Bruins (Medische Zorg en Sport) laten weten. Het LSP is de infrastructuur voor het uitwisselen van vertrouwelijke medische patiëntgegevens.

Rusland test internet dat niet met buitenland verbindt, 12 februari 2019
Het experiment moet uitwijzen of Rusland blijft functioneren als het internetverkeer in het land blijft. Het is niet bekend wanneer de test plaats gaat vinden.

Aan de slag met Digitale Inclusie! , 12 februari 2019
In de publicatie is gekeken hoe gemeenten hun digitale dienstverlening voor iedereen toegankelijk maken. Ook voor mensen met minder digitale ervaring of vaardigheden.

Huisarts mekkert: 'Nauwelijks toegang tot patiëntgegevens', 12 februari 2019
Huisarts Hans Gimbel vindt het privacybeleid van de Noordwest Ziekenhuisgroep voor Nederlandse begrippen erg streng. Dat leidt tot onnodige extra onderzoeken.

Hof vindt kentekenparkeren geen schending van privacy, 12 februari 2019
Bas Filippini wilde wel voor het parkeren betalen, maar stelt dat dit niet mogelijk was zonder zijn privacy te schenden. Ook in hoger beroep heeft hij niet gelijk gekregen.

Binnenlandse Zaken vindt verlenging BIT niet nodig, 11 februari 2019
De waakhond-taken om grote rijksbrede ICT-projecten vooraf te controleren, gaan op termijn over naar de chief information officers (CIO's) van de departementen.

Amerikaanse overheid gaat meer investeren in AI, 11 februari 2019
Het is nog niet bekend hoeveel geld er mee gemoeid is. Wel worden instanties opgeroepen beter bij te houden hoeveel in kunstmatige intelligentie geïnvesteerd wordt.

Drie miljoenste glasvezelaansluiting Nederland aangelegd, 11 februari 2019
Het kabinet heeft als doel gesteld dat álle Nederlanders in 2023 over snel vast breedbandinternet (minimaal 100 Megabit per seconde) beschikken.

'Besluit concurrentiewaakhond tegen Facebook is opvallend', 11 februari 2019
Kenners zeggen dat de stap van de Duitse concurrentiewaakhond grote gevolgen kan hebben voor Facebooks dataverzameling en ook verder kan reiken dan de Duitse grens.

'Ouders die stiekem meespieken? Dat is niet oké' , 11 februari 2019
Uit onderzoek blijkt dat ouders massaal in de gaten houden wat kinderen en tieners online uitspoken. Pedagoog en opvoedkundige Krista Okma vindt dat niet normaal.

'We moeten ons leren toevertrouwen aan AI', 11 februari 2019
Volgens hoogleraar Peter-Paul Verbeek moeten we de eisen van transparantie en traceerbaarheid, die zo centraal staan in veel ethische codes, wat durven te verzachten.

'Uitrol 5G stagneert door glasvezeldekking’, 8 februari 2019
De brancheorganisatie FCA vindt het mooi dat er wordt geïnvesteerd in glasvezel voor huishoudens, maar volgens hen is dat niet genoeg. Zij dringt aan op maatregelen.

'Duitsland sluit Huawei niet expliciet uit van 5G-netwerk', 8 februari 2019
Het ministerie van Buitenlandse Zaken erkent de zorgen omtrent Chinese spionage, maar wijst ook op de economische belangen omtrent de aanleg van het 5G-netwerk.

Kabinet wil slachtoffers van cybercrime beter gaan helpen, 8 februari 2019
Zo wordt de hulpverlening aan slachtoffers van online criminaliteit verbeterd en zullen politie en het Openbaar Ministerie slachtoffers van cybercrime beter bejegenen.

Nederland telt meeste meldingen van datalekken sinds AVG, 8 februari 2019
In de afgelopen maanden werd in Nederland 15.400 keer melding van een datalek gemaakt. Duitsland volgt met 12.600 meldingen en Groot-Brittannië met 10.600 meldingen.

Duitsers willen dataverzameling Facebook aan banden leggen, 8 februari 2019
De Duitse mededingingsautoriteit vindt dat Facebook zijn marktpositie misbruikt door ook buiten het eigen platform data van gebruikers te verzamelen en te combineren.

Vlaamse bedrijven slaan alarm over uitstel 5G, 7 februari 2019
De federale overheid en de deelstaten vonden geen vergelijk over de veiling van de radiofrequenties voor 5G. Vlaamse bedrijven zijn zwaar ontgoocheld over het uitstel.

Expertisecentrum Cyberweerbaarheid van start, 7 februari 2019
Het centrum heeft als taak er ondernemers bewust van te maken wat ze kunnen doen om zoveel mogelijk te voorkomen dat ze de dupe van cybercrime worden.

7 op de 10 Belgen voorstander van robots en AI, 7 februari 2019
De meeste Belgen vinden robots en AI noodzakelijk om taken over te nemen die te gevaarlijk of zwaar zijn voor mensen. Toch wordt ook gevreesd voor de eigen baan.

Gemeente Amsterdam gaat BOA's van bodycam voorzien, 7 februari 2019
De bodycam zou een positief effect hebben op het gedrag van burgers. Deze zomer worden de eerste honderd BOA's met een bodycam uitgerust. De rest volgt later.

'AIVD toetst samenwerking buitenlandse diensten niet goed', 7 februari 2019
Volgens de CTIVD beoordeelt de Nederlandse geheime dienst AIVD de risico's die gepaard gaan met samenwerking met buitenlandse inlichtingendiensten, niet goed.

Plan D66: macht big data inperken, 6 februari 2019
De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de hegemonie van data- en technologiebedrijven. D66 stelt harde, concrete maatregelen voor.

Aanpak digitale inclusie door bibliotheken en Manifestgroep, 6 februari 2019
Medio 2019 starten de eerste vijftien 'kopgroepbibliotheken' die als pilots dienen. Staatssecretaris Knops (BZK) ondersteunt de aanpak met 1,9 miljoen euro.

'Ouders gluren mee op smartphone van hun kund', 6 februari 2019
Volgens onderzoek kijken zes op de tien ouders over de schouder van hun kind mee en de helft van de ouders controleert de WhatsApp-berichten en sociale media.

Politie kan voor 2020 geautomatiseerd bankgegevens opvragen, 6 februari 2019
Het opvragen gebeurt op dit moment meestal handmatig en op individuele basis. Volgens Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is het huidige proces te arbeidsintensief.

EU wil elektronische bewijzen uit VS sneller krijgen , 6 februari 2019
Een onderhandelingsmandaat met de VS zou de gemiddelde termijn voor de aanlevering van digitale data kunnen inkorten tot tien dagen. Nu gaat het vaak nog om maanden.

'Nederlandse smarthomemarkt goed voor 1,7 miljard euro', 6 februari 2019
Vorig jaar steeg de markt met 70 procent. In totaal hebben 2,8 miljoen huishoudens een smarthomeproduct in huis. Vooral slimme thermostaten zijn erg in trek.

EU koppelt databanken tegen identiteitsfraude, 5 februari 2019
Europese databanken worden aan elkaar gekoppeld zodat grenswachters, douaneautoriteiten en politiediensten criminelen makkelijker kunnen opsporen.

Scherper toezicht Agentschap Telecom op draadloze apparatuur , 5 februari 2019
Volgens de toezichthouder moeten wij er op kunnen vertrouwen dat mobiele telefoons, tablets, smartwatches en andere 'slimme’ apparaten veilig te gebruiken zijn.

Digibete ouderen klagen over opkomst online, 5 februari 2019
Uit onderzoek blijkt dat ouderen internet te moeilijk vinden, zich te oud voelen, fysieke problemen hebben, het internet wantrouwen of kiezen voor analoge oplossingen.

Meeste mensen beschermen gegevens op smartphone, 5 februari 2019
Twee derde van de Nederlandse bevolking van 16 tot 75 jaar heeft bij het installeren of gebruiken van een app de toegang tot persoonlijke gegevens beperkt of geweigerd.

Nieuw: Planning Agenda Digitale Overheid, 5 februari 2019
In de planning staat wat de actuele stand van zaken is van de actielijnen uit de Agenda Digitale Overheid (NL DIGIbeter). De agenda wordt minimaal 1 keer per jaar bijgewerkt.

Grapperhaus steunt langere opslag oudere politiegegevens, 5 februari 2019
Door het vernietigen van deze gegevens, zoals de Wet politiegegevens verplicht, zou mogelijk relevante informatie voor het oplossen van cold cases verloren kunnen gaan.

PvdA vraagt ministers om maatregelen tegen identiteitsfraude, 4 februari 2019
Aanleiding is een uitzending van Rambam waarin wordt getoond dat een kopie van een paspoort of rijbewijs voldoende is om een rekening te openen en goederen te bestellen.

Cybersecurity-experts voelen zich roepende in de woestijn, 4 februari 2019
Uit onderzoek blijkt dat ze meestal pas gehoord worden nadat een cyberaanval heeft plaatsgevonden. Het intern communiceren van bedreigingen vormt de grootste uitdaging.

Scanauto's zorgen voor toename parkeerboetes, 4 februari 2019
De vier grote steden hebben in 2017 zo’n 25.000 parkeerboetes meer uitgeschreven dan in 2016. Reden is dat scanauto's meer foutgeparkeerde auto's op kunnen sporen.

Onderzoeker maakt zich zorgen over oppermachtig Google, 4 februari 2019
Andreas Peter is onderzoeker aan de Universiteit Twente en hij vindt dat Google te veel informatie over gebruikers heeft. "Dat zou geen enkele organisatie moeten bezitten."

SP wil opheldering over omstreden vpn-app van Facebook, 4 februari 2019
Via de app kon Facebook al het verkeer van gebruikers analyseren. De SP wil weten of ook Nederlandse jongeren de app hebben gedownload en om hoeveel tieners het gaat.

Dokters delen digitaal biomedische researchdata, 1 februari 2019
Het Europese onderzoeksproject FAIR4Health moet biomedisch onderzoek, specifiek naar chronische ziekten, verbeteren en versnellen. Atos geeft leiding aan het project.

'Nederland legt bommetje onder EU-internetfilter', 1 februari 2019
Rejo Zenger van Bits of Freedom vindt het vet dat Nederland is blijven opkomen voor de vrijheid van internet­gebruikers, maar ziet ook dat het voorstel nog niet van tafel is.

Gegevens vliegtuigpassagiers vijf jaar in database , 1 februari 2019
Volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is de (Europese) maatregel nodig om terrorisme en ernstige criminaliteit te voorkomen en op te sporen.

'Rijders ontevreden over bescherming voertuigdata', 1 februari 2019
De ANWB hield een peiling onder tienduizend leden en een overgrote meerderheid van hen wil dat de data die hun auto genereert, worden beschermd door privacyregels.

Banken hebben vooral angst van Amazon en Google, 1 februari 2019
IT-dienstenleverancier Cognizant ondervroeg wereldwijd driehonderd bankmanagers. Banken zien digitale banken en fintechs over het algemeen nog niet als een bedreiging.

Vreemdelingenketen huurt voor 32 miljoen aan ICT in , 31 januari 2019
Acht partijen zijn geselecteerd om de komende vier jaar de inhuur van ICT'ers te regelen voor de IND, DT&V en het COA. Het vierjarige contract gaat in op 1 april.

Toetsingsbureau kritisch over groot ICT-project Kustwacht, 31 januari 2019
Het BIT vindt het onverstandig en risicovol om te starten met de realisatie van één maatwerk gebruikersinterface voor vijf applicaties en die in één stap in te voeren.

Gemeenten, schiet op met elektronisch factureren, 31 januari 2019
Vanaf 18 april moeten lokale overheden in staat zijn om e-facturen te ontvangen en verwerken. Uit een digitale kaart van PIANOo blijkt dat lang niet iedereen al klaar is.

Expert: schrijf wachtwoorden op en bewaar ze in een kluis, 31 januari 2019
Volgens beveiligingsexpert Robert Graham worden accounts vaak gehackt omdat mensen wachtwoorden hergebruiken. Hij raadt dan ook een uniek wachtwoord aan.

OM achterhaalt miljoenen chatberichten van onderwereld, 31 januari 2019
De berichten van zogenoemde PGP-telefoons bevatten onder meer informatie die gebruikt kan worden voor tientallen strafrechtelijke onderzoeken.

Providers: geen goede 5G-netwerken zonder gewraakte..., 30 januari 2019
Als het kabinet het veilen van 5G-frequentiebanden blijft uitstellen, komt de realisatie van het Nederlandse 5G-netwerk achter te liggen op andere Europese landen.

AIVD bijt van zich af na claims in DWDD, 30 januari 2019
'Afgezien dat dit niet onze werkwijze is, dit volstrekt niet mag volgens de wet, en de AIVD niet aan opsporing doet, zou dit ook een inefficiënte manier van onderzoek doen zijn.'

‘Facebook betaalt tieners paar tientjes voor hun privacy’, 30 januari 2019
Met deze vpn-app krijgt Facebook een bijna grenzeloze toegang tot de inhoud en data van de telefoon, inclusief privéberichten en het internetverkeer.

China hekelt ‘politieke vervolging’ Huawei, 30 januari 2019
De Amerikaanse aanklacht tegen technologiebedrijf Huawei zet kwaad bloed in China. De VS zouden hiermee politiek bedrijven. Hebben de Chinezen een punt?

EU financiert digitale opleiding van studenten, 30 januari 2019
Tusen 2018 en 2020 moeten 6000 studenten in EU-landen hun digitale vaardigheden verbeteren door praktijkervaring. De trainingen duren twee tot twaalf maanden.

Noord-Holland versnelt uitrol slimme verkeerslichten, 30 januari 2019
Dit jaar moeten er 120 verkeerslichten worden aangesloten op Talking Traffic, waarmee gebruikers via de smartphone communiceren met het verkeerssysteem.

Het einde van de ongebreidelde bigtechgroei, 30 januari 2019
Zo’n tien jaar lang rapporteerden de vijf Amerikaanse techgiganten - Apple, Google, Facebook, Amazon en Microsoft - alleen maar forse groeicijfers. Dat lijkt nu anders.

Japan waarschuwt IoT-gebruikers met zwak wachtwoord, 30 januari 2019
In aanloop naar de Olympische Spelen in het land (2020) wil het de cybersecurity verbeteren. IoT-apparaten worden steeds vaker door cybercriminelen ingezet.

Europa: 'meer acties sociale media tegen nepnieuws nodig', 29 januari 2019
Sociale media zijn meer gaan doen tegen nepnieuws op hun platforms, maar over bijvoorbeeld politieke advertenties zijn ze nog onvoldoende transparant.

‘Krapte ICT-arbeidsmarkt houdt aan’, 29 januari 2019
Eind september waren er in de bedrijfstak ICT 62 vacatures op 1000 banen. Geen enkele andere sector komt daarbij in de buurt en dat is al ruim vier jaar het geval.

Nederlandse Privacy Awards 2019 uitgereikt, 29 januari 2019
De winnaars van de Nederlandse Privacy Awards 2019 zijn Startpage.com en Privacy Company. Daarnaast ontving PublicSpaces de Aanmoedigingsprijs.

Samen realiseren pact geeft impuls digitale dienstverlening, 29 januari 2019
De 100.000+ gemeenten, het ministerie van BZK en de VNG hebben afgesproken dat zij nauw gaan samenwerken bij de verbetering van de digitale dienstverlening.

Politie waarschuwt voor criminelen die WhatsApp-codes vragen, 29 januari 2019
De gekaapte accounts worden gebruikt voor het plegen van fraude. De criminelen benaderen het slachtoffer bijvoorbeeld over een advertentie die hij heeft geplaatst.

IT-uitgaven wereldwijd halen 3,8 biljoen dollar in 2019, 29 januari 2019
Het gaat om een stijging van 3,2 procent vergeleken met 2018. De overstap naar de cloud blijft een zeer belangrijke aanjager van uitgaven, volgens onderzoeker Gartner.

Facebook neemt wereldwijd extra verkiezingsmaatregelen, 29 januari 2019
Het techbedrijf zet onder meer in op het blokkeren en verwijderen van nep-accounts en het opsporen en verwijderen van mensen die kwaad in de zin hebben.

Eerste 5G-apparaten beginnen op te duiken, 28 januari 2019
De Chinese telecomfabrikant Huawei lanceert zijn eerste wifi-hotspot die via 5G verbinding kan maken met internet. Ook andere fabrikanten zijn druk met 5G-apparaten.

Politie wil regionale cybercrimeteams vergroten, 28 januari 2019
De regionale cybercrimeteams houden zich onder andere bezig met hacks, ransomware, DDos-aanvallen en naaktfoto’s die online zijn gestolen. De teams krijgen er mensen bij.

’Jongeren gaan laks om met privacy-gevoelige informatie’, 28 januari 2019
Uit onderzoek blijkt onder meer dat jongeren snel bereid zijn hun paspoort te laten scannen voor toegang tot evenmenten, iets waar kwaadwillenden misbruik van kunnen maken.

Taskforce wil legitimatieplicht voor versturen postpakketten, 28 januari 2019
Volgens de Taskforce Brabant-Zeeland zou de legitimatieplicht nodig zijn om de online drugshandel tegen te gaan. Tweede-Kamerlid Van Dam (CDA) schaart zich achter het plan.

PvdA stelt Kamervragen over Big Brother Award voor KvK, 28 januari 2019
PvdA-Kamerlid Moorlag wil onder meer weten of staatssecretaris Keijzer (EZK) de wettelijke verplichting van de KvK om bepaalde gegevens te verstrekken wil beperken.

‘We moeten ons schamen voor het aantal vrouwen in ICT’, 24 januari 2019
Lotte de Bruijn, directeur Nederland ICT, maakt zich zorgen over het lage percentage vrouwen dat werkzaam is in de ICT en het aantal vrouwen dat een ICT-opleiding volgt.

Amerikaanse overheid moet dns-records domeinen controleren, 24 januari 2019
Aanleiding is berichtgeving dat aanvallers wereldwijd de dns-instellingen van domeinen van bedrijven en overheden hebben aangepast om zo gegevens te stelen.

'Details over cyberspionage door China niet openbaar', 24 januari 2019
Dat heeft minister Blok (BZ) laten weten op vragen van PvdA-Kamerlid Ploumen. Die wilde onder meer weten welke maatregelen zijn getroffen om spionage tegen te gaan.

Verenigde Staten vragen uitlevering Huawei-CFO , 24 januari 2019
De topvrouw van het Chinese Huawei, Meng Wanzhou, wordt al sinds december vastgehouden op verdenking van het schenden van het handelsembargo aan Iran.

EU dwingt KvK tot gratis toegang Handelsregister, 23 januari 2019
Een en ander is mogelijk geworden dankzij een herziening van de nieuwe Europese Public Sector Information (PSI) Directive, ofwel de Hergebruikrichtlijn.

UWV verkiest vooralsnog DXC-consortium boven IBM, 23 januari 2019
De keus is verrassend omdat IBM jarenlang de datacenterdienstverlener van het UWV was. Het UWV gaat nu na of DXC de migratie ook daadwerkelijk kan uitvoeren.

Google-zus bouwt fabriek voor zelfrijdende wagens, 23 januari 2019
De fabriek wordt gebouwd door Waymo, een dochterbedrijf van het Alphabet-concern dat ook Google omvat. De staat Michigan pompt 8 miljoen dollar in het project.

Consumenten verwachten dat ze in 2030 huisrobots bezitten , 23 januari 2019
Uit onderzoek onder 1000 Amerikaanse volwassenen blijkt verder dat 51 procent tegen die tijd denkt te reizen met een hyperloop en 38 procent met een luchttaxi.

Grensoverschrijdend uitwisselen medicatierecept in EU, 23 januari 2019
Het initiatief maakt deel uit van een richtlijn uit 2011 die het mogelijk moet maken om gezondheidsgegevens op een efficiënte en interoperabele manier uit te wisselen.

Canadese overheid lekt data 45.000 mensen via e-mail, 23 januari 2019
De gegevens waren van mensen met een handicap die financiële ondersteuning van de provincie Ontario ontvangen. Het gaat om naam, e-mailadres en identificatienummer.

Kamer van Koophandel wint 'privacyprijs' Big Brother Awards, 23 januari 2019
De Kamer van Koophandel krijgt de prijs voor het doorverkopen van persoonsgegevens van ondernemers aan derden. Onder anderen ZZP'ers worden hier de dupe van.

Kabinet pompt 90 miljoen euro in e-health, 22 januari 2019
Met deze stimuleringsregeling wil het kabinet uiteindelijk bereiken dat ouderen met een chronische ziekte of beperking langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

'Facebook test lasers voor satellietsysteem', 22 januari 2019
Door gebruik te maken van lasers kan er veel meer data worden uitgewisseld dan met bijvoorbeeld radiogolven. Ook is het minder gevoelig voor hackers.

Onderzoek: Zes op de tien dronevliegers vreest misbruik, 22 januari 2019
Misbruik wordt gezien als grootste belemmering, Toch wordt het monitoren van dronevluchten door de ondervraagden niet als oplossing gezien voor het misbruik.

‘College moet duidelijkheid geven over wifitracking’, 22 januari 2019
GroenLinks in de gemeente Haarlemmermeer denkt te weten dat in een Hoofddorps winkelcentrum wifitracking plaatsvindt en wil dat het college zich uitspreekt.

Google krijgt boete van 50 miljoen euro voor overtreden AVG, 22 januari 2019
Volgens de Franse privacytoezichthouder CNIL gaat Google onder meer de mist in bij het verwerken en opslaan van gegevens voor het personaliseren van advertenties.

Facebook financiert ethisch onderzoek naar AI, 21 januari 2019
Het geld (6,5 miljoen euro) dat Facebook financiert dient om onderzoek te doen naar de veiligheid, eerlijkheid, privacy en transparantie van kunstmatige intelligentie.

Ruim 46.000 mobiele zendmasten in Nederland, 21 januari 2019
Vergeleken met een jaar eerder zijn er volgens het Antennebureau 1047 antenne-installaties bijgekomen. Met name het aantal LTE(A) antenne-installaties steeg snel.

‘Apple voldoet niet aan Europese privacyregels’ , 21 januari 2019
Volgens de Oostenrijkse privacy-voorvechter Max Schrems voldoen ook Amazon, Netflix, Spotify en YouTube niet aan de Europese privacyregelgeving (AVG/GDPR).

Politie: 'Controleer regelmatig je wachtwoorden', 21 januari 2019
Aanleiding is de verzameling van 773 miljoen wachtwoorden en 21 miljoen wachtwoorden die op internet circuleren en die voor een bedrag van 45 dollar worden aangeboden.

Elf EU-landen toch tegen 'linktaks' en 'uploadfilter', 21 januari 2019
De landen vinden dat de omstreden Artikelen 11 en 13 niet genoeg doen om de rechten van gebruikers te beschermen en willen verschillende aanpassingen in het voorstel.

'Britse overheid ziet Huawei nog steeds als veiligheidsrisico', 18 januari 2019
Ondanks verschillende aanpassingen zijn de Britten nog niet tevreden over het Chinese techbedrijf. Britse ambtenaren buigen zich nu over vervolgstappen.

'Handel in persoonlijke data moet stoppen', 18 januari 2019
De woorden zijn afkomstig van Apple-CEO Tim Cook. Hij vindt het tijd om het recht op privacy te verdedigen en om dat te bereiken wil hij actie op federaal niveau.

Rijksoverheid investeert grootschalig in laadpunten , 18 januari 2019
Er zijn contracten afgesloten voor het plaatsen van 2000 laadpalen voor het rijkswagenpark. De palen zijn geschikt voor alle elektrische auto’s en laadpassen.

Singapore legt boete op van 647.000 euro voor groot datalek, 18 januari 2019
Het datalek zorgde ervoor dat de gegevens van 1,5 miljoen mensen werden gestolen, waaronder gevoelig materiaal. Het lek was mogelijk door beveiligingsmissers.

Minister: politie zal computers niet zomaar binnendringen, 18 januari 2019
Volgens minister Grapperhaus geldt de bevoegdheid om een "geautomatiseerd werk" binnen te dringen vooral als er sprake is van een dringend opsporingsbelang.

ICT-branche vreest chaotische Brexit én hoge boetes, 17 januari 2019
De Brexit treft ook bedrijven die persoonsgegevens in het VK hebben staan. Nederland ICT wil een overgangsregeling van minimaal vijftien maanden.

Genomineerden Nederlandse Privacy Awards 2019 bekend , 17 januari 2019
Er zijn zeven projecten geselecteerd uit bijna twintig aanmeldingen. De awards worden op 28 januari tijdens de Nationale Privacy Conferentie uitgereikt.

Europese digitale infrastructuur verdubbelt komende 5 jaar, 17 januari 2019
Dat blijkt uit de Outlook 2019 van de Digital Gateway to Europe. Met name ontwikkelingen rond kunstmatige intelligentie, cloud en Internet of Things zorgen voor de groei.

Politie: kunstmatige intelligentie vergroot onze slagkracht, 17 januari 2019
KI kan tijdrovend politiewerk automatiseren en bij moeilijke taken ondersteunen. Er wordt onder meer gewerkt aan een chatbot die mensen helpt die online een aangifte doen.

EC schakelt Belgisch bedrijf in voor ethisch hacken , 17 januari 2019
De EC gaat ethische hackers financieel belonen als ze problemen ontdekken in open source software. Het Belgische Intigriti beheert het bug bounty programma.

'Kritiek op capaciteit Cyber Commando is ongefundeerd', 16 januari 2019
Onlangs spraken critici van een 'onzichtbaar cyberleger' en stelden dat het DCC mensen tekort komt en het onduidelijk is wat de eenheid nu precies kan, mag en wil.

Nederland en VS organiseren techsummit in Den Haag, 16 januari 2019
De Global Entrepreneurship Summit moet ondernemers verbinden met investeerders en beleidsmakers om zo technologie in vijf innovatieve sectoren te stimuleren.

Stimuleringsprogramma EU om oplossing achterstand AI, 16 januari 2019
Het programma van de EU, Noorwegen en Zwitserland moet de achterstand ten opzichte van China en de VS op het gebruik van AI inlopen. Er is 20 miljard euro beschikbaar.

Scanauto moet parkeercontrole in Rijswijk slimmer maken, 16 januari 2019
De scanauto, uitgerust met camera’s en GPS op het dak, maakt meer dan duizend scans per uur waardoor de parkeercontroles veel efficiënter worden.

Politie deed 219 onderzoeken naar 'lekagenten', 16 januari 2019
Van de 219 gevallen ging het in 40 gevallen om vermoedens van lekken naar criminelen en 179 keer naar niet-criminelen. In de meeste gevallen gaat het om onoplettendheid.

Gezichtsherkenning is een doos van Pandora, 15 januari 2019
Geautomatiseerde gezichtsherkenning moet streng gereguleerd worden, betoogt Berber Brouwer. Anders is het straks te laat.

Geen operaties ziekenhuizen Alkmaar en Den Helder ICT-storing, 15 januari 2019
,,Wij kunnen sinds vanmorgen vroeg niet bij onze patiëntendossiers, dus alle geplande operaties en afspraken zijn afgelast", laat een woordvoerster weten.

Rechter: 'Ontgrendelen met vingerafdruk niet afdwingbaar', 15 januari 2019
Een federale rechtbank in de VS vindt dat mensen die aanwezig zijn bij een huiszoeking niet gedwongen kunnen worden om elektronische apparaten te ontgrendelen.

Kabinet komt met visie over online ID voor elke Nederlander, 15 januari 2019
Persoonsgegevens die voor de online identiteit worden gebruikt zullen in een 'digitale kluis' worden opgeslagen. De visie van het kabinet is te verwachten voor april.

Franse paspoortfabrikant gaat er met data Filipijnen vandoor, 15 januari 2019
Het contract met de Filipijnse overheid werd beëindigd en de niet nader genoemde Franse fabrikant zou de fysieke database hebben meegenomen.

Telecoms VS onder vuur voor verkopen locatiegegevens, 15 januari 2019
De Amerikaanse telecoms verkochten de gegevens door aan premiejagers. De bedrijven beloven voor de tweede keer in een jaar tijd dat ze het nooit meer zullen doen.

Prins Constantijn dreigt met vertrek bij StartupDelta, 14 januari 2019
Hij stapt waarschijnlijk in juli op als startupambassadeur. Hij is ontevreden over het startupbeleid van de overheid en het ambitieniveau van betrokken partijen.

Noord-Brabant gaat ICT-beheer uitbesteden, 14 januari 2019
Met de outsourcing verwacht de provincie een efficiëntere digitale werkomgeving terug te krijgen waarmee sneller is in te spelen op (technologische) veranderingen.

Consumenten ongerust over beveiliging op IoT-apparaten, 14 januari 2019
Consumenten geven aan dat zij bereid zijn om meer te betalen als daarmee de beveiliging van persoons- en privacygegevens op IoT-apparaten beter gewaarborgd is.

Provincie Zuid-Holland gaat e-bikes volgen, 14 januari 2019
Dankzij een tool kunnen gebruikers en beheerders de fietsen volgen. Het helpt diefstal voorkomen, maar kan ook nuttige data opleveren voor bezorgdiensten en overheden.

Amerikaanse stad valt terug op papier door ransomware, 14 januari 2019
De ransomware-aanval zorgde ervoor dat servers in het stadhuis werden uitgeschakeld. Vanwege de infectie werd besloten om het internet voor alle afdelingen uit te schakelen.

Zwitserse spoorwegen wil vliegende taxi's, 14 januari 2019
De bemande drones moeten reizigers vanaf een station naar hun eindbestemming brengen. De drones zijn elektrisch aangedreven en maken weinig geluid.

Kilometers dossiers van patiënten en veel vragen, 11 januari 2019
De curatoren kunnen het Slotervaartziekenhuis niet sluiten. Grootste zorg: „kilometers” patiëntendossiers vol met foto’s, brieven en zelfs stukjes weefsel.

Ambtenaar grootste gevaar voor digitale veiligheid, 11 januari 2019
Tussen oktober 2017 en juli 2018 zijn er 429 veiligheidsincidenten bij gemeenten met de ICT-infrastructuur gemeld. De helft daarvan is (onbewust) veroorzaakt door ambtenaren.

China stelt (censuur)regels op voor blockchain , 11 januari 2019
Door het opstellen van regels wil de overheid de ontwikkeling van blockchain 'gezond en ordelijk' laten verlopen. Overtreders kunnen beboet of vervolgd worden.

JenV stelt camerascan beschikbaar voor ondernemers, 11 januari 2019
Op deze manier wil het ministerie de kwaliteit van de beelden van camerasystemen verbeteren. Veel beelden zijn nu ongeschikt voor het opsporen voor verdachten.

'Google mag recht om vergeten te worden tot EU beperken', 11 januari 2019
Google ging in beroep tegen een boete van de Franse databeschermingsautoriteit CNIL en advocaat-generaal Maciej Szpunar schaart zich in dezen achter Google.

Extra meldplicht bij ernstige digitale incidenten, 11 januari 2019
De aanbieders moeten een cyberincident opgeven bij zowel het Agentschap Telecom als het Nationaal Cyber Security Centrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Google mag bankgegevens Europeanen bekijken, 10 januari 2019
De vergunning om de gegevens de bekijken, is afgegeven in Litouwen. Bedrijven met een Litouwse vergunning mogen ook in andere EU-landen die vergunning gebruiken.

'Nieuwe Wet open overheid stap in goede richting', 10 januari 2019
De Open State Foundation is overwegend positief, maar ziet nog wel graag garanties dat de informatie die dankzij deze wet openbaar komt ook goed bruikbaar is.

Cambridge Analytica krijgt boete voor negeren dataverzoek, 10 januari 2019
Hoogleraar David Carroll vroeg Cambridge Analytica in 2017 om alle persoonlijke data die het bedrijf over hem had. Het bedrijf weigerde dat. Carroll diende een klacht in.

Minister komt met reactie op verplichte dna-afname na oproep, 10 januari 2019
De reactie van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wordt later dit jaar verwacht. De De Nederlandse Orde van Advocaten ziet op voorhand niets in de plannen van de minister.

Wilma Haan nieuwe directeur Open State Foundation, 9 januari 2019
Ze volgt Arjan El Fassed op, die sinds 2013 aan het roer stond van de organisatie en in juli vorig jaar overstapte naar Google. Tom Kunzler wordt adjunct-directeur.

Hengelo gaat bezoekers binnenstad via wifi-tracking tellen, 9 januari 2019
In december was de AP kritisch over het gebruik van wifi-tracking door gemeenten, maar Hengelo gaat toch van start. Ook GroenLinks is kritisch.

'Heerhugowaard moet gegevens burgers beter beschermen’ , 9 januari 2019
Uit het rapport van de rekenkamer blijkt onder meer dat de AVG nog niet helemaal duidelijk op het netvlies van de medewerkers van het sociaal domein zit.

'Aangiftes en meldingen cybercrime sneller opgepakt', 9 januari 2019
Volgens politiechef Oscar Dros werken het OM en politie-eenheden steeds beter samen met partners om meer inzicht te krijgen in de complexere vormen van cybercrime.

Frankrijk investeert 25 miljoen euro in nieuwe supercomputer , 9 januari 2019
De supercomputer kan onder meer gebruikt worden voor berekeningen rond klimaatverandering, maar ook voor onderzoek naar kunstmatige intelligentie.

Student gearresteerd na hack Duitse politici en beroemdheden, 9 januari 2019
Volgens de politie was de man zich niet bewust van de gevolgen van zijn daden. De student handelde alleen, uit woede om een aantal uitspraken van zijn slachtoffers.

Blockchain niet praktisch nuttig, aldus McKinsey, 8 januari 2019
In blockchain is al vele miljarden dollar geïnvesteerd, maar toch ontbreekt het nog altijd aan bewijs voor een praktische en schaalbare toepassing van blockchain.

Privacy First pleit voor PSD2-me-niet-register, 8 januari 2019
De nieuwe Europese wetgeving besteedt onvoldoende aandacht aan de bescherming van bijzondere persoonsgegevens in transactiedata.

‘Europese PSD2-wetgeving zet privacy onder druk’, 8 januari 2019
In Nederland wordt PSD2 van kracht. Met deze nieuwe Europese bankenwet kunnen consumenten hun bankgegevens delen met andere partijen dan hun eigen bank.

NSA lanceert in maart gratis reverse engineering tool, 8 januari 2019
De Amerikaanse geheime dienste NSA zal tijdens de aankomende RSA Conferentie in maart een gratis reverse engineering tool lanceren, zo is bekendgemaakt.

Centric stoot corporatietak af aan TSS, 8 januari 2019
Een overname hing al enige tijd in de lucht, al ontkende de automatiseerder eerder nog dat het een koper zocht voor zijn volkshuisvestingactiviteiten.

I-Interim Rijk afgelopen jaar gegroeid met 27 procent, 7 januari 2019
I-Interim Rijk is opgezet om het opdrachtgeverschap bij rijks-IT-projecten te versterken en volgens directeur Araaf Razab-Sekh slaat het concept aan.

Minder nieuwe laadpalen in Nederland voor elektrische auto's, 7 januari 2019
Afgelopen jaar steeg het aantal palen met 9 procent, het jaar ervoor nog met 26 procent. In totaal zijn er nu ruim 72.500 publieke en semi-publieke oplaadpunten.

CBS: zes procent Nederlanders zit nooit op internet, 7 januari 2019
De groep die nooit op internet zit wordt wel steeds kleiner. In 2012 had 10 procent nog nooit gebruik gemaakt van internet. Het gaat veel om ouderen, vaak laagopgeleid en vrouw.

UWV traint 900 managers in veilig omgaan met gegevens, 7 januari 2019
De training was nodig om ervoor te zorgen dat medewerkers op een veilige manier omgaan met gegevens. Vorig jaar kreeg het UWV te maken met tientallen datalekken.

Herkomst gestolen gegevens Duitse politici nog onbekend, 7 januari 2019
Volgens het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik is er op dit moment geen bewijs dat er sprake is van een succesvolle aanval op Duitse overheidsnetwerken.

Duitse politici willen reorganisatie IT-dienst na hack, 7 januari 2019
Politici zijn verbaasd dat gestolen gegevens dagenlang op het net worden gepresenteerd en de bevoegde autoriteit niets deed om de slachtoffers te informeren en te beschermen.

Verkeersovertreders bijvangst uitwisseling passagiersgegevens, 4 januari 2019
Met de API-gegevens kan de Marechaussee kijken of iemand aan boord van een vlucht in verschillende opsporingsregisters voorkomt of op verschillende watchlists staat.

Epoch III voor gps, 4 januari 2019
Gps was in het nieuws omdat de luchtvaart in Finland last had van ernstige onderbrekingen tijdens een grote NAVO-oefening. Oorzaak: stoorzenders vanuit Rusland.

Snel helderheid over de inzage in medisch dossiers, 4 januari 2019
Het is een groot goed dat personeel in de zorg direct kan inloggen in het medisch dossier van burgers. Een deel van dit werk heeft een acuut karakter.

‘Gegevens Duitse politici op internet na datalek’, 4 januari 2019
De persoonlijk informatie van Bondsdagleden, van telefoon- tot rekeningnummers, wordt via een Twitterprofiel openbaar gemaakt.

Bewaartermijn voor loggegevens medische dossiers, 3 januari 2019
De zorginstellingen komen er niet uit. Het ministerie van volksgezondheid stelt daarom samen met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nu zelf regels op.

Water bij de wijn bij Wet open overheid, 3 januari 2019
Overheden hoeven onder de aankomende Wet open overheid (Woo) geen registers op te gaan tuigen met alle ingekomen en uitgaande stukken.

Machine vervangt mens niet, concludeert Wereldbank, 3 januari 2019
De opkomst van automatisering bij bedrijven heeft tot nu toe een verwaarloosbaar effect op de hoeveelheid banen in de wereld.

Prins Constantijn met 50 startups naar CES 2019, 3 januari 2019
Startup-ambassadeur Prins Constantijn van Oranje reist met vijftig Nederlandse startups naar de Consumer Electronics Show (CES) 2019 in Las Vegas.

Face-ID smartphone eenvoudig te kraken met foto, 3 januari 2019
De Nederlandse Consumentenbond testte de gezichtsherkenningsfunctie van 110 toestellen. 42 toestellen bleken met een goede foto te ontgrendelen.

Gemeenten lam door hardwarestoring De Connectie, 3 januari 2019
De gemeenten Arnhem, Renkum en Rheden hebben sinds woensdag 2 januari 2019 last van een ict-storing die wordt veroorzaakt door een hardwareprobleem bij De Connectie.

Kamervragen over capaciteit Defensie Cyber Commando, 31 december 2018
Aanleiding is een recent bericht in het NRC dat het DCC mensen tekort komt en onduidelijk is wat het nu precies kan, mag en wil

Zorg zoekt naar 'duurzaam informatiestelsel', 31 december 2018
Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport werkt samen met bestuurders uit het zorgveld aan het opstellen van standaarden voor de uitwisselingen van patiëntgegevens.

EU start programma’s voor open source-projecten, 31 december 2018
Het gaat onder meer om 7-zip, Notepad++ en Drupal. Het melden van een bug of kwetsbaarheid levert maximaal 90.000 euro op.

De nieuwe wet voor mensen met schulden is uitgesteld, 31 december 2018
De Wet vereenvoudiging beslagvrije voet zou per 1 januari 2019 ingaan, maar wegens ICT-problemen bij onder andere­­ de Belastingdienst gaat dat niet door.

Weer onderzoek naar sjoemelsoftware in diesels van VW, 24 december 2018
Het bedrijf uit Wolfsburg zou opnieuw ontoelaatbare software hebben ingebouwd die dieselmotoren schoner doen lijken dan ze zijn.

HPE-consortium trekt zich terug bij Defensie, 24 december 2018
Het consortium IBM/Atos is als enige overgebleven in de aanbesteding voor de vernieuwing en vervanging van de it-infrastructuur bij Defensie.

'Verplichte digitale uitwisseling van patiëntengegevens', 21 december 2018
Door gebrekkige elektronische uitwisseling van gegevens worden nu vermijdbare fouten gemaakt. Dat zegt minister Bruins, die voorstander is van verplichte uitwisseling.

'Rijden met navigatie wordt verplicht onderdeel rijexamen', 21 december 2018
Vanaf maart 2019 moeten kandidaten verplicht afrijden op aanwijzingen van het navigatiesysteem, in plaats van dat de leerling de orders van de examinator opvolgt.

Britse rechtbank: Uber-chauffeurs zijn werknemers , 21 december 2018
Waar de zaak vooral om draait is om wat Uber verplicht is om te doen. Als het bedrijf zijn chauffeurs op zelfstandige basis aan zich bindt, dan heeft het een minimum aan verplichtingen.

Lancering Belgische overheidsapp uitgesteld , 21 december 2018
De app die alle informatie over onder meer pensioenen en belastingen moet samenbrengen, had voor het eind van dit jaar gelanceerd moeten worden. Dat is niet gelukt.

Kentekengegevens vanaf 1 januari 4 weken lang opgeslagen, 21 december 2018
Het gaat dan om kenteken, locatie, tijdstip en foto van voertuigen die in een kentekenregister worden opgeslagen. Privacyorganisatie Privacy First is tegen opslag van gegevens.

VS en VK beschuldigen China van hackaanvallen, 21 december 2018
Chinese hackers zouden uit naam van de overheid opereren. Ze zouden zich focussen op het stelen van gevoelige commerciële data in Europa, Azië en de Verenigde Staten.

D66: wet voor 'schimmig' hacken door staat , 20 december 2018
D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil dat een onafhankelijke commissie meekijkt als overheden zogenoemde zero day-bugs in software gebruiken om computers te kraken.

Prorail test autonoom rijdende treinen, 20 december 2018
Er worden momenteel testritten uitgevoerd op de Betuwelijn. In 2019 breidt de spoornetbeheerder de test uit naar Groningen, waar een personentrein autonoom gaat rijden.

Fiscus moet stoppen met BSN in btw-identificatienummer, 20 december 2018
Doordat het Burgerservicenummer onderdeel van het btw-identificatienummer is, wordt het BSN van ZZP'ers zo breed bekend, waardoor ze risico op identiteitsfraude lopen.

Europees diplomatiek postverkeer gehackt, 20 december 2018
De beveiliging van de interne communicatie van de Europese Unie heeft gefaald. Waarschijnlijk heeft China jarenlang meegelezen met Europese diplomaten.

Afluisterpark veiligheidsdiensten verhuist naar buitenland, 20 december 2018
De schotels waarmee satellietcommunicatie wordt onderschept staan de geplande introductie van een 5G-netwerk voor consumenten in de weg.

'Nederlander verwacht en bereid data te delen' , 19 december 2018
40 procent is bereid is persoonlijke gegevens te ruilen voor gratis online diensten, 49 procent verwacht persoonlijke gegevens te moeten delen om te krijgen wat men wil.

Uber mag weer met zelfrijdende auto's de weg op, 19 december 2018
Negen maanden geleden raakte een zelfrijdende auto van Uber betrokken bij een dodelijk ongeval. Nu is er toestemming om weer zelfrijdende auto's te testen op de openbare weg.

Londense politie test gezichtsherkenning in Westminster, 19 december 2018
Voorbijgangers in Soho, Piccadilly Circus en Leicester Square worden gemonitord. Vervolgens wordt hun gezicht met een database van 1600 gezochte personen vergeleken.

'Vooral Instagram zorgde voor Russische inmenging', 19 december 2018
Twee rapporten geven meer inzicht in de manier waarop de Russen handelden. De beïnvloeding waardoor Trump aan de macht kwam, kwam vooral via het medium Instagram.

Japan steekt ruim tweehonderd miljard in (cyber)leger, 19 december 2018
Japan is onder meer beducht voor de Chinese suprematie op het gebied van elektronische oorlogsvoering, waardoor dat land commando- en controlesystemen kan platleggen.

Frankrijk voert taks voor Google en Facebook in, 18 december 2018
Het land is al jaren kritisch op het schuiven door techbedrijven met inkomsten naar landen waar de bedrijven weinig winstbelasting betalen. De maatregel zou vanaf volgend jaar ingaan.

AP onderzoekt verkoop persoongegevens door sportbonden, 18 december 2018
De Autoriteit Persoonsgegevens KNLTB onderzoekt of de tennisbond de gegevens van zijn leden heeft doorverkocht, zonder dat zij daarvan op de hoogte werden gesteld.

V-ICT-OR maakt blauwdruk voor Vlaamse smart city , 18 december 2018
V-ICT-OR heeft een referentiearchitectuur ontwikkeld voor de ideale smart city. Lokale besturen kunnen aan de hand van de blauwdruk de situatie van hun gemeente in kaart brengen.

'Uber-chauffeurs handelen in inloggegevens', 18 december 2018
Volgens AT5 zouden Uberchauffeurs voor bedragen van 75 tot 125 euro per week hun inloggegevens voor Uber verpachten. De zender keek mee in chatgroepen in de app Telegram.

Tijdens de feestdagen klikken we 39% vaker op spam, 18 december 2018
Spamcampagnes, met name tijdens de feestdagen, maken vaak gebruik van e-mails die zich voordoen als meldingen over de bezorging van pakketten of facturen van webwinkels.

Senaat tegen inzage in medische dossiers door verzekeraars, 17 december 2018
Twee jaar geleden ging de Tweede Kamer al wel akkoord met het plan, waardoor zorgverzekeraars voor inzage geen toestemming aan de patiënt hoeven te vragen.

Nederlandse zorginstellingen doelwit van phishingaanvallen, 17 december 2018
Zorginstellingen krijgen het advies om hun medewerkers te waarschuwen, bijvoorbeeld via een bericht op het intranet. Verschillende instellingen hebben de mails ontvangen.

Belgisch postbedrijf levert pakjes ín huis, 17 december 2018
Wanneer de koerier op de deurbel duwt, rinkelt niet alleen de bel maar ook de smartphone van de klant. Die kan besluiten om de deur te openen. Het gaat om een experiment.

'Overheid mist ICT-kansen door focus op kosten' , 17 december 2018
Dat ICT bij de overheid vooral gezien wordt als kostenpost heeft volgens staatssecretaris Knops te maken met de hoge investeringskosten, maar ook aan het gebrek aan kennis.

Belgische start-up levert emotieherkenning aan Franse politie, 17 december 2018
De camera gaat in real time beelden analyseren met behulp van machine learning en kunstmatige intelligentie. De start-up zou een half miljoen euro per jaar ontvangen.

Digitale Inclusie: Iedereen moet kunnen meedoen, 17 december 2018
Het kabinet heeft een aantal hoofddoelen bepaald die ervoor moeten zorgen dat iedereen mee kan doen in de digitale samenleving. Ook de mensen die extra hulp nodig hebben.

App ‘Voordat het nieuws was’ wint Open Stateninformatie, 14 december 2018
De winnende toepassing maakt de relatie tussen de actualiteit en de politieke oorsprong zichtbaar en daagt inwoners uit om zich in de politieke discussie te verdiepen.

'Vlaanderen moet invoering slimme meters uitstellen', 14 december 2018
De Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop pleit voor uitstel omdat een centraal datasysteem problemen blijft vertonen. De installatie zou op 1 januari 2019 beginnen.

CBS test volgen van deelnemers met smartphone-app, 14 december 2018
Door het volgen werd gekeken hoeveel locaties deelnemers bezochten, hoelang ze in de auto zaten of hoeveel kilometers ze fietsten. Volgens het CBS is de privacy goed geregeld.

Overheid start campagne technologisch burgerschap, 14 december 2018
De campagne moet ertoe leiden dat mensen beter kunnen meepraten met discussies over de gevolgen van digitalisering. Onder meer over robots of 'slimme camera's'.

Grote steden stoppen met wifitracking vanwege privacy, 14 december 2018
De Autoriteit Persoonsgegevens zei eerder dat wifitracking illegaal was en niet in lijn is met de AVG. Bij wifitracking worden gebruikers via hun smartphone gevolgd door de stad.

Campagne tegen nepnieuws rond verkiezingen, 13 december 2018
De campagne moet Nederlanders helpen betrouwbare berichtgeving van desinformatie te onderscheiden bij de aanloop naar de verkiezingen die in 2019 plaatsvinden.

Toezichthouder ontving bijna 10.000 klachten in 2018, 13 december 2018
De meeste klachten die binnenkwamen bij de Autoriteit Persoonsgegevens gingen over zakelijke dienstverleners, IT-bedrijven en de overheid. De AP is 11 onderzoeken gestart.

Blockchain laat Antwerpenaar eigen identiteit beheren , 13 december 2018
Het project zit nog in een vroege fase. In de loop van 2019 zal de stad een eerste usecase uittesten waarbij het verhuisproces (een adreswijziging) wordt uitgeprobeerd.

Nederlandse scholen voelen niets voor mobieltjesverbod, 13 december 2018
De smartphone kan worden ingezet in het onderwijs, zeggen de meeste Nederlandse scholen, en scholieren moeten leren ermee om te gaan. In Frankrijk geldt wel een verbod.

'Hard bewijs dat Chinese techgiganten spioneren is er niet', 13 december 2018
Sico van der Meer, onderzoeker bij Instituut Clingendael, vindt dat we niet te snel achter de VS moeten aanrennen en Chinese technologiebedrijven moeten weren.

Gelieve niet te storen tijdens het afluisteren, 13 december 2018
Nederlandse inlichtingendiensten kunnen in Burum geen satellieten meer afluisteren als het 5G-netwerk straks draait. De MIVD-directeur weert zich tegen de telecomlobby.

'Betaalpas kan functie contant geld niet altijd vervangen', 12 december 2018
Dat heeft minister Hoekstra van Financiën laten weten. Hij vindt onder meer dat contant geld een goed alternatief blijft in situaties waarin het elektronisch betalen niet werkt.

'VS overwegen maatregelen tegen Chinese hackaanvallen', 12 december 2018
De Amerikaanse overheid zou onder meer vertrouwelijke onderzoeksdocumenten over de cyberaanvallen openbaar willen maken, om zo informatie hierover breder te delen.

Het BIT wast niet meer wit, 12 december 2018
René Veldwijk vindt dat het Bureau Ict Toetsing een verkeerd advies geeft en bovendien voor de Tweede Kamer onbruikbaar. Alles draait daarbij om het ICT-programma Pgb 2.0.

'Privacy belangrijkste reden om tegen Wiv te stemmen', 12 december 2018
Uit onderzoek blijkt dat voorstanders van de 'sleepwet' veiligheid het belangrijkst vonden. Verder blijkt uit het onderzoek dat mannen vaker voor de Wiv stemden dan vrouwen.

'Bureau Krediet Registratie schendt Europese privacywet', 12 december 2018
Veel van de gegevens van het BKR zijn gratis in te zien, maar daar moet dan wel lang op gewacht worden. Tegen betaling worden de data meteen opgestuurd.

Europese Commissie pompt 16 miljoen in zorgrobotica, 12 december 2018
De Universiteit Twente leidt het project DIH-HERO (Digital Innovation Hubs in Healthcare Robotics). Ook het Belgische onderzoekscentrum Imec is bij het project betrokken.

Rood licht voor migratieproject douanesystemen, 11 december 2018
Staatssecretaris Snel heeft het migratieproject Rehosting AGS/DTV bij de Belastingdienst na een testfase stopgezet. Dat gebeurt op advies van rijks-ict-waakhond Bureau ICT Toetsing.

AP controleert politieke partijen en zorginstellingen, 11 december 2018
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft bij gemeentelijke politieke partijen en zorginstellingen zoals bloedbanken en IVF-klinieken het privacybeleid opgevraagd.

Gemeenten kampen met vacatureproblemen, 11 december 2018
Het gaat met name om hbo- en wo-functies in de functiegebieden ‘Automatisering en ICT’, Ruimtelijke ordening en milieu’, ‘Bouw en civiele techniek’, ‘Financieel en economisch’.

Braindrain AI-talent voor het eerst gestaafd met harde cijfers, 11 december 2018
Toptalent vertrekt steeds vaker naar de Googles en Facebooks van deze wereld, maar ook naar China dat hard op weg is om wereldleider te worden in onderzoek naar AI.

Gelre ziekenhuizen getroffen door datalek patiëntgegevens, 11 december 2018
Een hacker heeft mogelijk gegevens van patiënten van de Gelre-ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen ingezien door een datalek.

IRMA is echt anders, 10 december 2018
Wat doe je als ouder als je kind van bijna 13, op het moment dat jij aan het werk bent, online een spel aanschaft dat alleen geschikt is voor kinderen van 18 jaar of ouder?

Nederlanders verdeeld over privacy in smart city, 10 december 2018
Mensen zijn vooral bang omdat ze niet weten wat er in hun gemeente gaande is op het gebied van technologie en smart cities. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Dell EMC

EU gaat Europese ai met miljarden ondersteunen, 10 december 2018
Om de ontwikkeling en het gebruik van ai in Europa te stimuleren, heeft de uitvoerende tak van de EU nu een gecoördineerd plan opgesteld.

Dutch Blockchain Coalition selecteert vijf werkvelden, 10 december 2018
Nederland moet in Europa in de voorhoede komen te staan op gebied van 'self-sovereign identity', logistiek, diploma's, onderwijscertificaten, pensioenen en subsidies.

ITU: Ruim helft wereldbevolking is online , 10 december 2018
De sterkste online groei werd gerapporteerd in Afrika, waar het percentage internetgebruikers steeg van 2,1 procent in 2005 tot 24,4 procent in 2018. In Europa was er weinig groei.

Britten gaan vaker 'sleepnetmethode' toepassen, 10 december 2018
De Britse inlichtingendienst GCHQ zegt dat het op grote schaal afluisteren nodig is, omdat spionage op individuele doelwitten door versleuteling van gegevens niet meer effectief is.

Nederland tegen EU-plan opvragen digitaal bewijsmateriaal, 10 december 2018
De Nederlandse minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid stemde tegen het voorstel omdat 'het de fundamentele burgerrechten kan aantasten', aldus het FD.

Europees wifi-geld voor 48 Nederlandse gemeenten, 10 december 2018
Er lagen 67 verzoeken uit Nederland. De komende twee jaar volgen nog drie aanvraagronden, waarvan de eerste begin 2019. De gemeenten krijgen 15.000 euro subsidie.

Politie in EU mag digitaal bewijs opvragen bij andere lidstaten, 10 december 2018
De maatregel zou nodig zijn om criminaliteit en terrorisme effectiever te kunnen bestrijden. Onder de nieuwe regels is geen tussenkomst van het OM in het betreffende land nodig.

BIT waarschuwt voor falen it-project DigiInhuur, 7 december 2018
DigiInhuur, het in aanbouw zijnde it-systeem voor de inhuur van externe medewerkers bij diverse Rijksoverheidsdiensten, dreigt te mislukken.

Innovatiebeleid overheid moet veranderen, 7 december 2018
Bedrijven kunnen subsidies krijgen voor innovaties. Dat geld gaat echter vooral traditionele bedrijven, die hun onderzoek inplannen en alles in eigen hand houden.

Microsoft-baas roept om regelgeving rond gezichtsherkenning, 7 december 2018
Hij vindt dat overheden en de tech-industrie moeten overgaan tot wetgeving en zelfregulering om de potentieel nadelige gevolgen zoveel mogelijk te beperken.

Fiscus, Facebook en KvK genomineerd voor Big Brother Award , 7 december 2018
De drie organisaties worden door Bits of Freedom gezien als grootste privacyschenders van dit jaar. Naast de publieksprijs is er ook nog een prijs vanuit de 'vakjury'.

Australië laat autoriteiten encryptie omzeilen , 7 december 2018
De wet geeft ordediensten de mogelijkheid om berichten via WhatsApp, Signal of andere platformen op toestellen van verdachten te onderscheppen, ook als ze geëncrypteerd zijn.

Ook België voert onderzoek naar Chinese Huawei , 7 december 2018
Huawei zou de deur voor de Chinese overheid en haar leger openzetten voor spionage, maar tot op heden bleef het bij verdachtmakingen, bewijzen zijn niet geleverd.

EU: Terroristische propaganda moet binnen een uur offline, 7 december 2018
Als providers de content niet binnen een uur offline halen, kunnen zij een boete van 4 procent van de jaaromzet tegemoet zien, aldus de EU-ministers van Justitie.

'Geen politieke inmenging bij arrestatie Huawei-CFO', 7 december 2018
De Canadese premier Justin Trudeau zegt dat zijn regering geen rol speelde bij de aanhouding van de topvrouw van Huawei. De topvrouw is onlangs in Vancouver opgepakt.

Gemeentesites nog altijd niet ingesteld op gehandicapten, 6 december 2018
Websites en apps van overheden moeten in 2021 ook toegankelijk zijn voor mensen met een auditieve, visuele, motorische of verstandelijke beperking of die kleurenblind zijn.

'Betaaldata zonder toestemming gedeeld door gat in nieuwe wet', 6 december 2018
Het gat in de Europese richtlijn PSD2 zorgt ervoor dat vertrouwelijke betaalgegevens van particulieren zonder toestemming in handen kunnen komen van derde partijen.

Kamer steunt initiatief 'digitale kluis' voor persoonsgegevens, 6 december 2018
Met de kluis kunnen burgers online persoonsgebonden informatie van verschillende overheidsinstanties bij elkaar bewaren. Burgers bepalen zelf wie toegang krijgt tot de kluis.

Dordts ziekenhuis test 'Tinder'-app voor roosters, 6 december 2018
In eerste instantie is de app beschikbaar voor openstaande functies op de afdelingen Spoedeisende Hulp en de Intensive Care van het Albert Schweitzerziekenhuis.

Politie zet cybervrijwilligers in op het dark web, 6 december 2018
Onder de vrijwilligers zitten onder meer ICT-consultants, een ICT-specialist van een bank, een gepensioneerde natuurkundige, een bio-informaticus en een kankeronderzoeker.

Pilot met gezichtsherkenning rondom het Witte Huis, 6 december 2018
De Amerikaanse geheime dienst onderzoekt of gezichtsherkenning kan helpen om bekende verdachten te identificeren als ze in de buurt van het Witte Huis komen.

BT verwijdert Huawei-apparatuur uit 4G-netwerk, 5 december 2018
Intern beleid is om Chinese apparatuur alleen op minder kritische plekken in het netwerk toe te staan. Bovendien is de Chinese fabrikant uitgesloten van levering van apparatuur voor BT’s 5G-netwerk.

Kabinet erkent gevaren voor privacy van Inlichtingenwet, 5 december 2018
De nieuwe Inlichtingenwet heeft meer impact dan het kabinet bij inwerkingtreding van de wet onderkende. De ministers Ollongren en Bijleveld komen met extra maatregelen.

Nog steeds geen akkoord over Europese 'digitaks' , 5 december 2018
Ondanks een Frans-Duits compromisvoorstel is er nog geen akkoord over de invoering van een 'digitaks' die ervoor moet zorgen dat ook internetgiganten meer belastingen gaan betalen.

'Burgerrechten slecht beschermd bij toepassen aftapwet', 5 december 2018
Volgens de blijkt dat de twee geheime diensten (AIVD en MIVD) de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv2017) nog niet goed uitvoeren.

D66 wil strengere regels voor verkoop spionagesoftware, 5 december 2018
D66 vindt het grootste gevaar van spionagesoftware dat het ingezet kan worden door landen om dissidenten, bloggers en mensenrechtenactivisten af te luisteren.

Honderden mensen slachtoffer van DigiD-phishing, 4 december 2018
In een phishingmail deden cybercriminelen zich voor als de overheid en verzochten ze de ontvangers om via DigiD in te loggen. In totaal trapten 361 mensen in de nepmail.

Investeringen in startups lopen terug, 4 december 2018
In de eerste drie kwartalen werd er ruim 10 procent minder geïnvesteerd dan in dezelfde periode vorig jaar. De investeringen liepen terug van 529 miljoen naar 473 miljoen euro.

Europa werkt aan vierde antitrustzaak tegen Google , 4 december 2018
De EU vraagt momenteel aan concurrenten van Google of de positie van de zoekgigant hun organisatie oneerlijk heeft behandeld, een mogelijke voorbode van een vierde boete.

100 gemeenten aangesloten op Informatie Knooppunt Zorgfraude, 4 december 2018
Het IKZ helpt gemeenten bij de uitwisseling van informatie met de ketenpartners in de strijd tegen zorgfraude. Het onderzoekt signaleert onder meer trends en ontwikkelingen.

Openbaar Ministerie wil af van briefgeheim op postpakketten, 4 december 2018
Het gaat om pakketten waar ze drugs of andere illegale goederen in verwachten. Het briefgeheim dat nu op de pakketten van PostNL rust, moet daarom worden opgeheven.

CDA: ook een kijkwijzer voor YouTube, 3 december 2018
Tweede Kamerlid Van der Molen vindt dat kinderen die filmpjes op het YouTube-platform kijken beter moeten worden beschermd tegen beelden met seks, geweld en grove taal.

Wifitracking aan banden gelegd door privacywaakhond, 3 december 2018
Volgens de AP mag het alleen met toestemming van betrokkenen, als het gaat om het uitvoeren van een overeenkomst of als er een gerechtvaardigd belang is.

Woningnetregio’s en corporaties schenden privacywet, 3 december 2018
Ze vragen inkomensverklaringen van woningzoekenden ver voordat ze een woning toegewezen krijgen. Volgens de AVG, de Europese Privacywet, mag dat niet.

'SamSam-gijzelsoftware treft tientallen Nederlandse bedrijven', 3 december 2018
De makers achter SamSam gaan geraffineerd te werk. Ze doen eerst goed onderzoek naar het slachtoffer. Pas daarna vergrendelen ze bestanden en eisen ze losgeld.

VNG verder met standaardiseren van processen, 3 december 2018
Standaarden sluiten goed aan bij samen organiseren, dat is ingezet om als gemeenten op het gebied van dienstverlening, werkprocessen en ICT meer samen te gaan ontwikkelen.

Beheer Digitale Stelsel Omgevingswet LV: gemeenten akkoord, 3 december 2018
Het gebruik van het DSO-LV is verplicht én noodzakelijk voor de uitvoering van de Omgevingswet. De Omgevingswet treedt op 1 januari 2021 in werking.

Dubbele decentralisatieparadox in gemeenteland, 30 november 2018
Door de schaalvergrotingen en door het decentralisatiebeleid zelf is de sturende en controlerende rol van de gemeenteraad verzwakt.

Ambtenaar 2.0 is dood, lang leve Ambtenaar 3.0!, 30 november 2018
Het klinkt mogelijk paradoxaal, maar die vergrijzing kan een interessante case zijn om Ambtenaar 3.0 tot volle wasdom te laten groeien.

Geen Nederlandse media meer op EU-nepnieuwslijst, 30 november 2018
De lijst kwam begin dit jaar in opspraak. Op de website EUvsDisinfo stonden meer dan 3500 artikelen met verondersteld nepnieuws, waaronder Nederlands artikelen.

'Nederland scoort goed op het gebied van open data', 30 november 2018
Dat blijkt het jaarlijkse rapport van het Europese Dataportaal. Nederland scoort met een gemiddelde van 73% volwassenheid goed, en behoort tot de groep ‘fast-trackers’.

Microsoft gaat slimme bril bouwen voor het Amerikaans leger , 30 november 2018
De zogenoemde mixed-reality-headsets kunnen gebruikt worden voor militaire trainingen en voor op het slagveld. Met de deal is een bedrag gemoeid van 480 miljoen dollar.

'Nederlander maandelijks zestig uur online op smartphone', 30 november 2018
Het aantal bedroeg in 2016 nog zo'n veertig uur per maand. Van de 61 uur per maand wordt 26 uur doorgebracht op Facebook en Google, blijkt uit het rapport.

'Russische hackersgroep valt Duitse overheid weer aan', 30 november 2018
Volgens Der Spiegel zou de hackersgroep het onder meer gemunt hebben op e-mailaccounts van parlementsleden, verschillende ambassades en de Duitse krijgsmacht.

Vlaamse Overheid bundelt gegevens in 'Mijn burgerprofiel' , 29 november 2018
Op dit moment bevat Mijn Burgerprofiel onder meer gegevens over diploma's, studietoelagen, kinderbijslag, woning, gezin en loopbaan. Het aantal diensten zal nog uitbreiden.

Zorgclub VS schrijft 2,65 miljoen patiënten over datalek, 29 november 2018
De databases bevatten onder meer naam, adresgegevens, geboortedatum, verzekeringsgegevens, medisch dossiernummer, rekeningnummer en behandeldatum.

UWV voorziet werkgeversportaal van eHerkenning, 29 november 2018
Met de stap om eHerkenning te gebruiken komt het UWV tegemoet aan klachten van de Autoriteit Persoonsgegevens om het werkgeversportaal beter te beveiligen.

VS werkt aan GDPR-light wetgeving , 29 november 2018
In de nasleep van de GDPR/AVG wordt er ook in Washington gewerkt aan een wet die bedrijven op de vingers tikt bij datamisbruik. Al gaat ze waarschijnlijk niet zo ver als in Europa.

Europese tech-CEO's waarschuwen voor braindrain , 29 november 2018
Dertig CEO's stellen dat Europese werknemers gemakkelijker uitbetaald moeten kunnen worden in aandelenopties. Die stap is noodzakelijk omdat anders talent verloren gaat.

Algoritme helpt overheid, maar regels ontbreken, 28 november 2018
Onder meer is er behoefte aan afspraken over de manier waarop algoritmes worden ingezet. Bijvoorbeeld over de inzichtelijkheid, transparantie en betrouwbaarheid.

Minister: privacywet AVG geldt niet voor overleden personen, 28 november 2018
Uitvaartorganisatie DELA nam sinds september standaard vingerafdrukken van overledenen af, ook al hadden nabestaanden hier geen toestemming voor gegeven.

Kamervragen over 'data-speurtocht' van Belastingdienst, 28 november 2018
Aanleiding is een recente gerechtelijke uitspraak dat de stichting Museumkaart gegevens over het museumbezoek van één van haar kaarthouders aan de Belastingdienst moet geven.

Sterke stijging van aantal gemelde datalekken in België, 28 november 2018
In 2017 ontving de Gegevensbeschermingsautoriteit in België 13 meldingen. Tot 21 november dit jaar werden er al 317 datalekken bij de toezichthouder gemeld.

Chaos dreigt door wildgroei drones, 28 november 2018
Om de droneswildgroei tegen te gaan wil de Europese Commissie volgend jaar met wetgeving harde maatregelen nemen. Tot nu toe ontbreken EU-regels en standaarden.

Boete van zes ton voor Uber na verzwijgen datalek, 27 november 2018
In 2016 werd Uber gehackt en kwamen miljoenen gegevens in 'verkeerde' handen. Uber betaalde 100.000 dollar zwijggeld en maakte verder geen melding van het datalek.

Consumentenbond dient klacht in bij AP over Google, 27 november 2018
Aanleiding voor de klacht is dat Google probeert om gebruikers van nieuwe Androidtelefoons de locatiegeschiedenis in te laten schakelen. "Niet goed", aldus de Consumentenbond.

Onderminister VS: 'Encryptie uitdaging voor wetshandhaving', 27 november 2018
Minister van Justitie Rod Rosenstein denkt dat encryptie handig kan zijn in de strijd tegen cybercrime, maar maakt zich zorgen over encryptie die niet kan worden doorzocht.

Downloadsnelheid: mobiel internet zit wifi op de hielen , 27 november 2018
Uit metingen in 80 landen blijkt dat mobiel internet al in 33 landen sneller is dan een wifi-verbinding. Tien jaar geleden was wifi overal nog sneller dan mobiel internet.

Licht op groen voor Europese wetenschapscloud, 27 november 2018
Het is de bedoeling om met de cloud onderzoek, wetenschap en innovatie een boost te geven. Het duurt nog tot 2020 voor de European Open Science Cloud van start gaat.

Overheid moet kwaliteit open data verbeteren, 27 november 2018
Bij het beschikbaar stellen van (open) data kan de overheid beter de nadruk leggen op de kwaliteit van deze data dan op de hoeveelheid. Aan het eerste schort het vaak.

Duitsland schaamt zich voor 4G, 26 november 2018
Mobiele netwerken in Duitsland hebben gebrekkige dekking en geven slechte verbindingen. Dit stelt minister Peter Altmaier van Economische Zaken in Duitsland.

Het CBS wordt één grote snoepwereld van data, 26 november 2018
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bouwt een applicatie waarmee het publiek via spraakassistenten als Siri, Alexa en Google Assistent toegang krijgt tot open data.

AP ontvangt 7000 klachten privacyschending, 26 november 2018
Bij een aantal van de klachten is een onderzoek naar mogelijke overtredingen ingesteld. Om hoeveel onderzoeken het gaat wil de toezichthouder niet kenbaar maken.

Duitse overheid stelt veiligheidsrichtlijnen voor routers op, 26 november 2018
Fabrikanten die in Duitsland een router verkopen, worden verplicht een aantal minimale veiligheidseisen door te voeren.

Britse Lagerhuis legt beslag op Facebook-documenten, 26 november 2018
Een commissie onderzoekt het privacybeleid van Facebook en de samenwerking met Cambridge Analytica. De documenten komen van een ander Amerikaans softwarebedrijf.

Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt voor AVG-scan, 23 november 2018
In de brief wordt geschermd met een bedrijfsbezoek door de AP en gedreigd met hoge boetes. Vervolgens wordt er tegen veel geld een "waardeloze" AVG-scan aangeboden.

VS roept bondgenoten op tot boycot Huawei , 23 november 2018
De Amerikanen zijn bang dat Chinese leveranciers, die vaak voortkomen uit staatsbedrijven, via hun netwerken en apparatuur informatie wegsluizen naar Peking.

Nederlandse rechter: mens is bestuurder in Tesla , 23 november 2018
De mens op de bestuurdersstoel en niet de automatische zelfbesturing is verantwoordelijk voor het rijden van een Tesla. Bellen tijdens het rijden is en blijft dan ook verboden.

Britse scholen en universiteiten melden 1100 datalekken, 23 november 2018
In Nederland ontving de Autoriteit Persoonsgegevens vorig jaar 10.000 meldingen van datalekken. Drie procent van de meldingen was afkomstig van onderwijsinstellingen.

NL-Alert verschijnt ook op vertrekborden bus, tram en metro, 23 november 2018
Oorspronkelijk werd het bericht alleen naar mobiele telefoons gestuurd. Om zoveel mogelijk mensen te informeren wordt de service uitgebreid naar aanvullende kanalen.

Duits onderzoek naar Facebook bijna afgerond , 23 november 2018
Mogelijk heeft Facebook zich in Duitsland schuldig gemaakt aan machtsmisbruik. Internetbedrijven zouden gebruikers dwingen in te stemmen met privacybeleid.

Amerikaanse post lekte gegevens 60 miljoen gebruikers, 22 november 2018
Door de kwetsbaarheid was het niet alleen mogelijk om gegevens van zakelijke USPS-klanten in te zien, ook konden gegevens van andere bedrijven worden opgevraagd.

Google eist transparantie van advertenties over EU-verkiezingen, 22 november 2018
Google komt ook met een openbaar overzicht waarin staat wie politieke advertenties heeft gekocht, op welke doelgroep ze gericht zijn en hoeveel voor de advertenties betaald is.

Lek in software Duitse id-kaart maakte fraude mogelijk, 22 november 2018
Onderzoekers ontdekten een kwetsbaarheid waardoor een aanvaller zich kon voordoen als een andere burger of bijvoorbeeld leeftijdscontroles kon omzeilen.

Facebook in beroep tegen Britse boete voor datamisbruik, 22 november 2018
De Britse Information Commissioner's Office legde Facebook in oktober een boete op van 560.000 euro. Maar Facebook vindt dat er geen bewijs is voor misbruik van data.

'Nederlandse overheid moet afzien van Chinese software', 22 november 2018
Een van de leveranciers van het nieuwe communicatiesysteem voor hulpdiensten is een dochter van het Chinese bedrijf Hytera Communicatio. GL en VVD maken zich zorgen.

BIT waarschuwt voor falende bouw pgb-systeem, 21 november 2018
Een van de twee onderdelen van het systeem is nog onvoldoende ontwikkeld. Volgens minister De Jonge (VWS) en de betrokken partijen wordt de soep niet zo warm gegeten.

Bodemdaling Nederland in beeld, 21 november 2018
Een team van onderzoekers heeft drie soorten geodetische data verwerkt in de bodemdalingskaart: satelliet-radar, GPS en zwaartekrachtmetingen.

'Privacyrisico’s bij gegevensbescherming MS Office', 21 november 2018
Microsoft Office ProPlus draait op ongeveer 300.000 werkplekken bij de ministeries, de Belastingdienst, de politie, de rechtspraak en zelfstandige bestuursorganen (ZBO's).

‘Droom van Nederland’ wint Digital Award 2018, 21 november 2018
‘Droom van Nederland’ is een online platform om samen de stad van je dromen waar te maken. Het platform wordt gebruikt in de gemeenten ’s-Hertogenbosch en Nijmegen.

Nederlandse Taser-wapens op agenda bij Verenigde Naties , 21 november 2018
De VN buigt zich deze week over de dreigende invoering van Taser-wapens bij het Nederlandse politiekorps. De invoering is mogelijk in strijd met het VN Verdrag tegen Foltering.

Google voert strijd tegen hervorming auteursrecht op, 20 november 2018
YouTube en de nieuwsaggregator Google News dreigen kind van de rekening te worden bij de Europese hervorming van het auteursrecht. Google lobbyt om de impact te matigen.

Nederland steunt vingerafdruk op id-kaart met kanttekening, 20 november 2018
Nederland heeft het onderhandelingsmandaat gesteund, maar heeft een kanttekening geplaatst bij de proportionaliteit van de verplichte opname van vingerafdrukken.

Amerikanen kunnen nu ook Galileo gebruiken, 19 november 2018
Van de Federal Communications Commission (FCC) mogen gps-systemen en auto’s nu ook het Galileo-signaal opvangen op Amerikaanse bodem.

Defensie zet in op meer ai, cyberspace en robotica, 19 november 2018
Bovendien wil de krijgsmacht eenvoudiger Nederlandse bedrijven voorrang geven bij aanbestedingen en vaker dienen als launching customer.

Zeven Leidse lessen over burgerbetrokkenheid, 19 november 2018
Leiden wilde bewoners meer betrekken bij het inrichten van hun leefomgeving. De gemeente heeft elfhonderd ‘convenantjes’ met Leidenaren gesloten.

Knops maakt ontbrekende feitenrelazen BRP openbaar , 19 november 2018
Het betreft feitenrelazen over de gewijzigde scope van het programma en over de besluitvorming bij de aanbesteding. Eerder werd de BRP-broncode openbaar gemaakt.

Mensenrechtenclub hekelt vingerafdruk op identiteitskaart, 19 november 2018
Belgen moeten vanaf volgend jaar bij het aanvragen van een ID-kaart hun vingerafdrukken afstaan. 'Een schending van het recht op privacy van burgers', aldus de Liga.

Fiscus krijgt oplossing om gegevensgebruik te loggen, 19 november 2018
Aanleiding is een artikel waarin werd beweerd dat de fiscus niet bijhoudt welke medewerkers gegevens uit de systemen opvragen, omdat dit technisch niet mogelijk zou zijn.

Cio Rijk Hans Wanders stapt op, 18 november 2018
Aanleiding voor het vertrek van Wanders is een verschil van inzicht tussen hem en de leiding van het ministerie van BZK. Wanders bekleedde de functie sinds maart 2015.

Vrees voor honger naar zorgdata van Google, 16 november 2018
DeepMind, dat medische data analyseert, gaat nauwer samenwerken met moederbedrijf Google. Dat leidt her en der tot zorgen over de toegang tot patiëntendata.

Handhavers in gemeente Rotterdam op pad met bodycam , 16 november 2018
De gemeente laat weten dat de beelden op de bodycam beveiligd zijn met encryptie en niet ter plekke bekeken of verwijderd kunnen worden. De proef loopt tot eind 2019.

‘Kaspersky-ban Nederland ongefundeerd’, 16 november 2018
UIt onderzoek van Brenno de Winter blijkt dat het ontbreekt aan eigen evaluatie en onderbouwing. Verder worden redenen voor de ban ontleedt en op fouten ‘betrapt'.

Museumkaart moet bezoekhistorie aan fiscus overleggen, 16 november 2018
De rechter erkende dat het verstrekken van de gegevens een inbreuk op de privacy van de kaarthouder vormt, maar dat een dergelijke aantasting in bepaalde gevallen is toegestaan.

Nederlandse strafdatabank open voor de Amerikanen, 16 november 2018
De Nederlandse politie krijgt toegang tot de datastrafbank van de FBI en van de Amerikaanse visumdienst. Andersom mag Amerika neuzen in de Nederlandse databank met vingerafdrukken.

‘Microsoft lekt data Nederlandse ambtenaren naar VS’, 15 november 2018
Vrijwel alle Nederlandse ambtenaren werken met Microsoft Office. Data over de activiteit van Office-gebruikers worden bewaard en verwerkt in de Verenigde Staten. Dat mag niet.

Politie wil makkelijker toegang tot databank vingerafdrukken vreemdelingen, 15 november 2018
Op die manier kunnen volgens John Riemen, hoofd van het centrum voor biometrie van de Nationale Politie, meer woninginbraken, winkeldiefstallen en overvallen opgelost worden.