zoeken binnen de website

actueel

Voor Actueel selecteert de iBestuur-redactie relevante berichten op het snijvlak van overheid en ICT op andere websites.


ICT-branche vreest chaotische Brexit én hoge boetes, 17 januari 2019
De Brexit treft ook bedrijven die persoonsgegevens in het VK hebben staan. Nederland ICT wil een overgangsregeling van minimaal vijftien maanden.

Genomineerden Nederlandse Privacy Awards 2019 bekend , 17 januari 2019
Er zijn zeven projecten geselecteerd uit bijna twintig aanmeldingen. De awards worden op 28 januari tijdens de Nationale Privacy Conferentie uitgereikt.

Europese digitale infrastructuur verdubbelt komende 5 jaar, 17 januari 2019
Dat blijkt uit de Outlook 2019 van de Digital Gateway to Europe. Met name ontwikkelingen rond kunstmatige intelligentie, cloud en Internet of Things zorgen voor de groei.

Politie: kunstmatige intelligentie vergroot onze slagkracht, 17 januari 2019
KI kan tijdrovend politiewerk automatiseren en bij moeilijke taken ondersteunen. Er wordt onder meer gewerkt aan een chatbot die mensen helpt die online een aangifte doen.

EC schakelt Belgisch bedrijf in voor ethisch hacken , 17 januari 2019
De EC gaat ethische hackers financieel belonen als ze problemen ontdekken in open source software. Het Belgische Intigriti beheert het bug bounty programma.

'Kritiek op capaciteit Cyber Commando is ongefundeerd', 16 januari 2019
Onlangs spraken critici van een 'onzichtbaar cyberleger' en stelden dat het DCC mensen tekort komt en het onduidelijk is wat de eenheid nu precies kan, mag en wil.

Nederland en VS organiseren techsummit in Den Haag, 16 januari 2019
De Global Entrepreneurship Summit moet ondernemers verbinden met investeerders en beleidsmakers om zo technologie in vijf innovatieve sectoren te stimuleren.

Stimuleringsprogramma EU om oplossing achterstand AI, 16 januari 2019
Het programma van de EU, Noorwegen en Zwitserland moet de achterstand ten opzichte van China en de VS op het gebruik van AI inlopen. Er is 20 miljard euro beschikbaar.

Scanauto moet parkeercontrole in Rijswijk slimmer maken, 16 januari 2019
De scanauto, uitgerust met camera’s en GPS op het dak, maakt meer dan duizend scans per uur waardoor de parkeercontroles veel efficiënter worden.

Politie deed 219 onderzoeken naar 'lekagenten', 16 januari 2019
Van de 219 gevallen ging het in 40 gevallen om vermoedens van lekken naar criminelen en 179 keer naar niet-criminelen. In de meeste gevallen gaat het om onoplettendheid.

Gezichtsherkenning is een doos van Pandora, 15 januari 2019
Geautomatiseerde gezichtsherkenning moet streng gereguleerd worden, betoogt Berber Brouwer. Anders is het straks te laat.

Geen operaties ziekenhuizen Alkmaar en Den Helder ICT-storing, 15 januari 2019
,,Wij kunnen sinds vanmorgen vroeg niet bij onze patiëntendossiers, dus alle geplande operaties en afspraken zijn afgelast", laat een woordvoerster weten.

Rechter: 'Ontgrendelen met vingerafdruk niet afdwingbaar', 15 januari 2019
Een federale rechtbank in de VS vindt dat mensen die aanwezig zijn bij een huiszoeking niet gedwongen kunnen worden om elektronische apparaten te ontgrendelen.

Kabinet komt met visie over online ID voor elke Nederlander, 15 januari 2019
Persoonsgegevens die voor de online identiteit worden gebruikt zullen in een 'digitale kluis' worden opgeslagen. De visie van het kabinet is te verwachten voor april.

Franse paspoortfabrikant gaat er met data Filipijnen vandoor, 15 januari 2019
Het contract met de Filipijnse overheid werd beëindigd en de niet nader genoemde Franse fabrikant zou de fysieke database hebben meegenomen.

Telecoms VS onder vuur voor verkopen locatiegegevens, 15 januari 2019
De Amerikaanse telecoms verkochten de gegevens door aan premiejagers. De bedrijven beloven voor de tweede keer in een jaar tijd dat ze het nooit meer zullen doen.

Prins Constantijn dreigt met vertrek bij StartupDelta, 14 januari 2019
Hij stapt waarschijnlijk in juli op als startupambassadeur. Hij is ontevreden over het startupbeleid van de overheid en het ambitieniveau van betrokken partijen.

Noord-Brabant gaat ICT-beheer uitbesteden, 14 januari 2019
Met de outsourcing verwacht de provincie een efficiëntere digitale werkomgeving terug te krijgen waarmee sneller is in te spelen op (technologische) veranderingen.

Consumenten ongerust over beveiliging op IoT-apparaten, 14 januari 2019
Consumenten geven aan dat zij bereid zijn om meer te betalen als daarmee de beveiliging van persoons- en privacygegevens op IoT-apparaten beter gewaarborgd is.

Provincie Zuid-Holland gaat e-bikes volgen, 14 januari 2019
Dankzij een tool kunnen gebruikers en beheerders de fietsen volgen. Het helpt diefstal voorkomen, maar kan ook nuttige data opleveren voor bezorgdiensten en overheden.

Amerikaanse stad valt terug op papier door ransomware, 14 januari 2019
De ransomware-aanval zorgde ervoor dat servers in het stadhuis werden uitgeschakeld. Vanwege de infectie werd besloten om het internet voor alle afdelingen uit te schakelen.

Zwitserse spoorwegen wil vliegende taxi's, 14 januari 2019
De bemande drones moeten reizigers vanaf een station naar hun eindbestemming brengen. De drones zijn elektrisch aangedreven en maken weinig geluid.

Kilometers dossiers van patiënten en veel vragen, 11 januari 2019
De curatoren kunnen het Slotervaartziekenhuis niet sluiten. Grootste zorg: „kilometers” patiëntendossiers vol met foto’s, brieven en zelfs stukjes weefsel.

Ambtenaar grootste gevaar voor digitale veiligheid, 11 januari 2019
Tussen oktober 2017 en juli 2018 zijn er 429 veiligheidsincidenten bij gemeenten met de ICT-infrastructuur gemeld. De helft daarvan is (onbewust) veroorzaakt door ambtenaren.

China stelt (censuur)regels op voor blockchain , 11 januari 2019
Door het opstellen van regels wil de overheid de ontwikkeling van blockchain 'gezond en ordelijk' laten verlopen. Overtreders kunnen beboet of vervolgd worden.

JenV stelt camerascan beschikbaar voor ondernemers, 11 januari 2019
Op deze manier wil het ministerie de kwaliteit van de beelden van camerasystemen verbeteren. Veel beelden zijn nu ongeschikt voor het opsporen voor verdachten.

'Google mag recht om vergeten te worden tot EU beperken', 11 januari 2019
Google ging in beroep tegen een boete van de Franse databeschermingsautoriteit CNIL en advocaat-generaal Maciej Szpunar schaart zich in dezen achter Google.

Extra meldplicht bij ernstige digitale incidenten, 11 januari 2019
De aanbieders moeten een cyberincident opgeven bij zowel het Agentschap Telecom als het Nationaal Cyber Security Centrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Google mag bankgegevens Europeanen bekijken, 10 januari 2019
De vergunning om de gegevens de bekijken, is afgegeven in Litouwen. Bedrijven met een Litouwse vergunning mogen ook in andere EU-landen die vergunning gebruiken.

'Nieuwe Wet open overheid stap in goede richting', 10 januari 2019
De Open State Foundation is overwegend positief, maar ziet nog wel graag garanties dat de informatie die dankzij deze wet openbaar komt ook goed bruikbaar is.

Cambridge Analytica krijgt boete voor negeren dataverzoek, 10 januari 2019
Hoogleraar David Carroll vroeg Cambridge Analytica in 2017 om alle persoonlijke data die het bedrijf over hem had. Het bedrijf weigerde dat. Carroll diende een klacht in.

Minister komt met reactie op verplichte dna-afname na oproep, 10 januari 2019
De reactie van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wordt later dit jaar verwacht. De De Nederlandse Orde van Advocaten ziet op voorhand niets in de plannen van de minister.

Wilma Haan nieuwe directeur Open State Foundation, 9 januari 2019
Ze volgt Arjan El Fassed op, die sinds 2013 aan het roer stond van de organisatie en in juli vorig jaar overstapte naar Google. Tom Kunzler wordt adjunct-directeur.

Hengelo gaat bezoekers binnenstad via wifi-tracking tellen, 9 januari 2019
In december was de AP kritisch over het gebruik van wifi-tracking door gemeenten, maar Hengelo gaat toch van start. Ook GroenLinks is kritisch.

'Heerhugowaard moet gegevens burgers beter beschermen’ , 9 januari 2019
Uit het rapport van de rekenkamer blijkt onder meer dat de AVG nog niet helemaal duidelijk op het netvlies van de medewerkers van het sociaal domein zit.

'Aangiftes en meldingen cybercrime sneller opgepakt', 9 januari 2019
Volgens politiechef Oscar Dros werken het OM en politie-eenheden steeds beter samen met partners om meer inzicht te krijgen in de complexere vormen van cybercrime.

Frankrijk investeert 25 miljoen euro in nieuwe supercomputer , 9 januari 2019
De supercomputer kan onder meer gebruikt worden voor berekeningen rond klimaatverandering, maar ook voor onderzoek naar kunstmatige intelligentie.

Student gearresteerd na hack Duitse politici en beroemdheden, 9 januari 2019
Volgens de politie was de man zich niet bewust van de gevolgen van zijn daden. De student handelde alleen, uit woede om een aantal uitspraken van zijn slachtoffers.

Blockchain niet praktisch nuttig, aldus McKinsey, 8 januari 2019
In blockchain is al vele miljarden dollar geïnvesteerd, maar toch ontbreekt het nog altijd aan bewijs voor een praktische en schaalbare toepassing van blockchain.

Privacy First pleit voor PSD2-me-niet-register, 8 januari 2019
De nieuwe Europese wetgeving besteedt onvoldoende aandacht aan de bescherming van bijzondere persoonsgegevens in transactiedata.

‘Europese PSD2-wetgeving zet privacy onder druk’, 8 januari 2019
In Nederland wordt PSD2 van kracht. Met deze nieuwe Europese bankenwet kunnen consumenten hun bankgegevens delen met andere partijen dan hun eigen bank.

NSA lanceert in maart gratis reverse engineering tool, 8 januari 2019
De Amerikaanse geheime dienste NSA zal tijdens de aankomende RSA Conferentie in maart een gratis reverse engineering tool lanceren, zo is bekendgemaakt.

Centric stoot corporatietak af aan TSS, 8 januari 2019
Een overname hing al enige tijd in de lucht, al ontkende de automatiseerder eerder nog dat het een koper zocht voor zijn volkshuisvestingactiviteiten.

I-Interim Rijk afgelopen jaar gegroeid met 27 procent, 7 januari 2019
I-Interim Rijk is opgezet om het opdrachtgeverschap bij rijks-IT-projecten te versterken en volgens directeur Araaf Razab-Sekh slaat het concept aan.

Minder nieuwe laadpalen in Nederland voor elektrische auto's, 7 januari 2019
Afgelopen jaar steeg het aantal palen met 9 procent, het jaar ervoor nog met 26 procent. In totaal zijn er nu ruim 72.500 publieke en semi-publieke oplaadpunten.

CBS: zes procent Nederlanders zit nooit op internet, 7 januari 2019
De groep die nooit op internet zit wordt wel steeds kleiner. In 2012 had 10 procent nog nooit gebruik gemaakt van internet. Het gaat veel om ouderen, vaak laagopgeleid en vrouw.

UWV traint 900 managers in veilig omgaan met gegevens, 7 januari 2019
De training was nodig om ervoor te zorgen dat medewerkers op een veilige manier omgaan met gegevens. Vorig jaar kreeg het UWV te maken met tientallen datalekken.

Herkomst gestolen gegevens Duitse politici nog onbekend, 7 januari 2019
Volgens het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik is er op dit moment geen bewijs dat er sprake is van een succesvolle aanval op Duitse overheidsnetwerken.

Duitse politici willen reorganisatie IT-dienst na hack, 7 januari 2019
Politici zijn verbaasd dat gestolen gegevens dagenlang op het net worden gepresenteerd en de bevoegde autoriteit niets deed om de slachtoffers te informeren en te beschermen.

Verkeersovertreders bijvangst uitwisseling passagiersgegevens, 4 januari 2019
Met de API-gegevens kan de Marechaussee kijken of iemand aan boord van een vlucht in verschillende opsporingsregisters voorkomt of op verschillende watchlists staat.

Epoch III voor gps, 4 januari 2019
Gps was in het nieuws omdat de luchtvaart in Finland last had van ernstige onderbrekingen tijdens een grote NAVO-oefening. Oorzaak: stoorzenders vanuit Rusland.

Snel helderheid over de inzage in medisch dossiers, 4 januari 2019
Het is een groot goed dat personeel in de zorg direct kan inloggen in het medisch dossier van burgers. Een deel van dit werk heeft een acuut karakter.

‘Gegevens Duitse politici op internet na datalek’, 4 januari 2019
De persoonlijk informatie van Bondsdagleden, van telefoon- tot rekeningnummers, wordt via een Twitterprofiel openbaar gemaakt.

Bewaartermijn voor loggegevens medische dossiers, 3 januari 2019
De zorginstellingen komen er niet uit. Het ministerie van volksgezondheid stelt daarom samen met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nu zelf regels op.

Water bij de wijn bij Wet open overheid, 3 januari 2019
Overheden hoeven onder de aankomende Wet open overheid (Woo) geen registers op te gaan tuigen met alle ingekomen en uitgaande stukken.

Machine vervangt mens niet, concludeert Wereldbank, 3 januari 2019
De opkomst van automatisering bij bedrijven heeft tot nu toe een verwaarloosbaar effect op de hoeveelheid banen in de wereld.

Prins Constantijn met 50 startups naar CES 2019, 3 januari 2019
Startup-ambassadeur Prins Constantijn van Oranje reist met vijftig Nederlandse startups naar de Consumer Electronics Show (CES) 2019 in Las Vegas.

Face-ID smartphone eenvoudig te kraken met foto, 3 januari 2019
De Nederlandse Consumentenbond testte de gezichtsherkenningsfunctie van 110 toestellen. 42 toestellen bleken met een goede foto te ontgrendelen.

Gemeenten lam door hardwarestoring De Connectie, 3 januari 2019
De gemeenten Arnhem, Renkum en Rheden hebben sinds woensdag 2 januari 2019 last van een ict-storing die wordt veroorzaakt door een hardwareprobleem bij De Connectie.

Kamervragen over capaciteit Defensie Cyber Commando, 31 december 2018
Aanleiding is een recent bericht in het NRC dat het DCC mensen tekort komt en onduidelijk is wat het nu precies kan, mag en wil

Zorg zoekt naar 'duurzaam informatiestelsel', 31 december 2018
Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport werkt samen met bestuurders uit het zorgveld aan het opstellen van standaarden voor de uitwisselingen van patiëntgegevens.

EU start programma’s voor open source-projecten, 31 december 2018
Het gaat onder meer om 7-zip, Notepad++ en Drupal. Het melden van een bug of kwetsbaarheid levert maximaal 90.000 euro op.

De nieuwe wet voor mensen met schulden is uitgesteld, 31 december 2018
De Wet vereenvoudiging beslagvrije voet zou per 1 januari 2019 ingaan, maar wegens ICT-problemen bij onder andere­­ de Belastingdienst gaat dat niet door.

Weer onderzoek naar sjoemelsoftware in diesels van VW, 24 december 2018
Het bedrijf uit Wolfsburg zou opnieuw ontoelaatbare software hebben ingebouwd die dieselmotoren schoner doen lijken dan ze zijn.

HPE-consortium trekt zich terug bij Defensie, 24 december 2018
Het consortium IBM/Atos is als enige overgebleven in de aanbesteding voor de vernieuwing en vervanging van de it-infrastructuur bij Defensie.

'Verplichte digitale uitwisseling van patiëntengegevens', 21 december 2018
Door gebrekkige elektronische uitwisseling van gegevens worden nu vermijdbare fouten gemaakt. Dat zegt minister Bruins, die voorstander is van verplichte uitwisseling.

'Rijden met navigatie wordt verplicht onderdeel rijexamen', 21 december 2018
Vanaf maart 2019 moeten kandidaten verplicht afrijden op aanwijzingen van het navigatiesysteem, in plaats van dat de leerling de orders van de examinator opvolgt.

Britse rechtbank: Uber-chauffeurs zijn werknemers , 21 december 2018
Waar de zaak vooral om draait is om wat Uber verplicht is om te doen. Als het bedrijf zijn chauffeurs op zelfstandige basis aan zich bindt, dan heeft het een minimum aan verplichtingen.

Lancering Belgische overheidsapp uitgesteld , 21 december 2018
De app die alle informatie over onder meer pensioenen en belastingen moet samenbrengen, had voor het eind van dit jaar gelanceerd moeten worden. Dat is niet gelukt.

Kentekengegevens vanaf 1 januari 4 weken lang opgeslagen, 21 december 2018
Het gaat dan om kenteken, locatie, tijdstip en foto van voertuigen die in een kentekenregister worden opgeslagen. Privacyorganisatie Privacy First is tegen opslag van gegevens.

VS en VK beschuldigen China van hackaanvallen, 21 december 2018
Chinese hackers zouden uit naam van de overheid opereren. Ze zouden zich focussen op het stelen van gevoelige commerciële data in Europa, Azië en de Verenigde Staten.

D66: wet voor 'schimmig' hacken door staat , 20 december 2018
D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil dat een onafhankelijke commissie meekijkt als overheden zogenoemde zero day-bugs in software gebruiken om computers te kraken.

Prorail test autonoom rijdende treinen, 20 december 2018
Er worden momenteel testritten uitgevoerd op de Betuwelijn. In 2019 breidt de spoornetbeheerder de test uit naar Groningen, waar een personentrein autonoom gaat rijden.

Fiscus moet stoppen met BSN in btw-identificatienummer, 20 december 2018
Doordat het Burgerservicenummer onderdeel van het btw-identificatienummer is, wordt het BSN van ZZP'ers zo breed bekend, waardoor ze risico op identiteitsfraude lopen.

Europees diplomatiek postverkeer gehackt, 20 december 2018
De beveiliging van de interne communicatie van de Europese Unie heeft gefaald. Waarschijnlijk heeft China jarenlang meegelezen met Europese diplomaten.

Afluisterpark veiligheidsdiensten verhuist naar buitenland, 20 december 2018
De schotels waarmee satellietcommunicatie wordt onderschept staan de geplande introductie van een 5G-netwerk voor consumenten in de weg.

'Nederlander verwacht en bereid data te delen' , 19 december 2018
40 procent is bereid is persoonlijke gegevens te ruilen voor gratis online diensten, 49 procent verwacht persoonlijke gegevens te moeten delen om te krijgen wat men wil.

Uber mag weer met zelfrijdende auto's de weg op, 19 december 2018
Negen maanden geleden raakte een zelfrijdende auto van Uber betrokken bij een dodelijk ongeval. Nu is er toestemming om weer zelfrijdende auto's te testen op de openbare weg.

Londense politie test gezichtsherkenning in Westminster, 19 december 2018
Voorbijgangers in Soho, Piccadilly Circus en Leicester Square worden gemonitord. Vervolgens wordt hun gezicht met een database van 1600 gezochte personen vergeleken.

'Vooral Instagram zorgde voor Russische inmenging', 19 december 2018
Twee rapporten geven meer inzicht in de manier waarop de Russen handelden. De beïnvloeding waardoor Trump aan de macht kwam, kwam vooral via het medium Instagram.

Japan steekt ruim tweehonderd miljard in (cyber)leger, 19 december 2018
Japan is onder meer beducht voor de Chinese suprematie op het gebied van elektronische oorlogsvoering, waardoor dat land commando- en controlesystemen kan platleggen.

Frankrijk voert taks voor Google en Facebook in, 18 december 2018
Het land is al jaren kritisch op het schuiven door techbedrijven met inkomsten naar landen waar de bedrijven weinig winstbelasting betalen. De maatregel zou vanaf volgend jaar ingaan.

AP onderzoekt verkoop persoongegevens door sportbonden, 18 december 2018
De Autoriteit Persoonsgegevens KNLTB onderzoekt of de tennisbond de gegevens van zijn leden heeft doorverkocht, zonder dat zij daarvan op de hoogte werden gesteld.

V-ICT-OR maakt blauwdruk voor Vlaamse smart city , 18 december 2018
V-ICT-OR heeft een referentiearchitectuur ontwikkeld voor de ideale smart city. Lokale besturen kunnen aan de hand van de blauwdruk de situatie van hun gemeente in kaart brengen.

'Uber-chauffeurs handelen in inloggegevens', 18 december 2018
Volgens AT5 zouden Uberchauffeurs voor bedragen van 75 tot 125 euro per week hun inloggegevens voor Uber verpachten. De zender keek mee in chatgroepen in de app Telegram.

Tijdens de feestdagen klikken we 39% vaker op spam, 18 december 2018
Spamcampagnes, met name tijdens de feestdagen, maken vaak gebruik van e-mails die zich voordoen als meldingen over de bezorging van pakketten of facturen van webwinkels.

Senaat tegen inzage in medische dossiers door verzekeraars, 17 december 2018
Twee jaar geleden ging de Tweede Kamer al wel akkoord met het plan, waardoor zorgverzekeraars voor inzage geen toestemming aan de patiënt hoeven te vragen.

Nederlandse zorginstellingen doelwit van phishingaanvallen, 17 december 2018
Zorginstellingen krijgen het advies om hun medewerkers te waarschuwen, bijvoorbeeld via een bericht op het intranet. Verschillende instellingen hebben de mails ontvangen.

Belgisch postbedrijf levert pakjes ín huis, 17 december 2018
Wanneer de koerier op de deurbel duwt, rinkelt niet alleen de bel maar ook de smartphone van de klant. Die kan besluiten om de deur te openen. Het gaat om een experiment.

'Overheid mist ICT-kansen door focus op kosten' , 17 december 2018
Dat ICT bij de overheid vooral gezien wordt als kostenpost heeft volgens staatssecretaris Knops te maken met de hoge investeringskosten, maar ook aan het gebrek aan kennis.

Belgische start-up levert emotieherkenning aan Franse politie, 17 december 2018
De camera gaat in real time beelden analyseren met behulp van machine learning en kunstmatige intelligentie. De start-up zou een half miljoen euro per jaar ontvangen.

Digitale Inclusie: Iedereen moet kunnen meedoen, 17 december 2018
Het kabinet heeft een aantal hoofddoelen bepaald die ervoor moeten zorgen dat iedereen mee kan doen in de digitale samenleving. Ook de mensen die extra hulp nodig hebben.

App ‘Voordat het nieuws was’ wint Open Stateninformatie, 14 december 2018
De winnende toepassing maakt de relatie tussen de actualiteit en de politieke oorsprong zichtbaar en daagt inwoners uit om zich in de politieke discussie te verdiepen.

'Vlaanderen moet invoering slimme meters uitstellen', 14 december 2018
De Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop pleit voor uitstel omdat een centraal datasysteem problemen blijft vertonen. De installatie zou op 1 januari 2019 beginnen.

CBS test volgen van deelnemers met smartphone-app, 14 december 2018
Door het volgen werd gekeken hoeveel locaties deelnemers bezochten, hoelang ze in de auto zaten of hoeveel kilometers ze fietsten. Volgens het CBS is de privacy goed geregeld.

Overheid start campagne technologisch burgerschap, 14 december 2018
De campagne moet ertoe leiden dat mensen beter kunnen meepraten met discussies over de gevolgen van digitalisering. Onder meer over robots of 'slimme camera's'.

Grote steden stoppen met wifitracking vanwege privacy, 14 december 2018
De Autoriteit Persoonsgegevens zei eerder dat wifitracking illegaal was en niet in lijn is met de AVG. Bij wifitracking worden gebruikers via hun smartphone gevolgd door de stad.

Campagne tegen nepnieuws rond verkiezingen, 13 december 2018
De campagne moet Nederlanders helpen betrouwbare berichtgeving van desinformatie te onderscheiden bij de aanloop naar de verkiezingen die in 2019 plaatsvinden.

Toezichthouder ontving bijna 10.000 klachten in 2018, 13 december 2018
De meeste klachten die binnenkwamen bij de Autoriteit Persoonsgegevens gingen over zakelijke dienstverleners, IT-bedrijven en de overheid. De AP is 11 onderzoeken gestart.

Blockchain laat Antwerpenaar eigen identiteit beheren , 13 december 2018
Het project zit nog in een vroege fase. In de loop van 2019 zal de stad een eerste usecase uittesten waarbij het verhuisproces (een adreswijziging) wordt uitgeprobeerd.

Nederlandse scholen voelen niets voor mobieltjesverbod, 13 december 2018
De smartphone kan worden ingezet in het onderwijs, zeggen de meeste Nederlandse scholen, en scholieren moeten leren ermee om te gaan. In Frankrijk geldt wel een verbod.

'Hard bewijs dat Chinese techgiganten spioneren is er niet', 13 december 2018
Sico van der Meer, onderzoeker bij Instituut Clingendael, vindt dat we niet te snel achter de VS moeten aanrennen en Chinese technologiebedrijven moeten weren.

Gelieve niet te storen tijdens het afluisteren, 13 december 2018
Nederlandse inlichtingendiensten kunnen in Burum geen satellieten meer afluisteren als het 5G-netwerk straks draait. De MIVD-directeur weert zich tegen de telecomlobby.

'Betaalpas kan functie contant geld niet altijd vervangen', 12 december 2018
Dat heeft minister Hoekstra van Financiën laten weten. Hij vindt onder meer dat contant geld een goed alternatief blijft in situaties waarin het elektronisch betalen niet werkt.

'VS overwegen maatregelen tegen Chinese hackaanvallen', 12 december 2018
De Amerikaanse overheid zou onder meer vertrouwelijke onderzoeksdocumenten over de cyberaanvallen openbaar willen maken, om zo informatie hierover breder te delen.

Het BIT wast niet meer wit, 12 december 2018
René Veldwijk vindt dat het Bureau Ict Toetsing een verkeerd advies geeft en bovendien voor de Tweede Kamer onbruikbaar. Alles draait daarbij om het ICT-programma Pgb 2.0.

'Privacy belangrijkste reden om tegen Wiv te stemmen', 12 december 2018
Uit onderzoek blijkt dat voorstanders van de 'sleepwet' veiligheid het belangrijkst vonden. Verder blijkt uit het onderzoek dat mannen vaker voor de Wiv stemden dan vrouwen.

'Bureau Krediet Registratie schendt Europese privacywet', 12 december 2018
Veel van de gegevens van het BKR zijn gratis in te zien, maar daar moet dan wel lang op gewacht worden. Tegen betaling worden de data meteen opgestuurd.

Europese Commissie pompt 16 miljoen in zorgrobotica, 12 december 2018
De Universiteit Twente leidt het project DIH-HERO (Digital Innovation Hubs in Healthcare Robotics). Ook het Belgische onderzoekscentrum Imec is bij het project betrokken.

Rood licht voor migratieproject douanesystemen, 11 december 2018
Staatssecretaris Snel heeft het migratieproject Rehosting AGS/DTV bij de Belastingdienst na een testfase stopgezet. Dat gebeurt op advies van rijks-ict-waakhond Bureau ICT Toetsing.

AP controleert politieke partijen en zorginstellingen, 11 december 2018
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft bij gemeentelijke politieke partijen en zorginstellingen zoals bloedbanken en IVF-klinieken het privacybeleid opgevraagd.

Gemeenten kampen met vacatureproblemen, 11 december 2018
Het gaat met name om hbo- en wo-functies in de functiegebieden ‘Automatisering en ICT’, Ruimtelijke ordening en milieu’, ‘Bouw en civiele techniek’, ‘Financieel en economisch’.

Braindrain AI-talent voor het eerst gestaafd met harde cijfers, 11 december 2018
Toptalent vertrekt steeds vaker naar de Googles en Facebooks van deze wereld, maar ook naar China dat hard op weg is om wereldleider te worden in onderzoek naar AI.

Gelre ziekenhuizen getroffen door datalek patiëntgegevens, 11 december 2018
Een hacker heeft mogelijk gegevens van patiënten van de Gelre-ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen ingezien door een datalek.

IRMA is echt anders, 10 december 2018
Wat doe je als ouder als je kind van bijna 13, op het moment dat jij aan het werk bent, online een spel aanschaft dat alleen geschikt is voor kinderen van 18 jaar of ouder?

Nederlanders verdeeld over privacy in smart city, 10 december 2018
Mensen zijn vooral bang omdat ze niet weten wat er in hun gemeente gaande is op het gebied van technologie en smart cities. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Dell EMC

EU gaat Europese ai met miljarden ondersteunen, 10 december 2018
Om de ontwikkeling en het gebruik van ai in Europa te stimuleren, heeft de uitvoerende tak van de EU nu een gecoördineerd plan opgesteld.

Dutch Blockchain Coalition selecteert vijf werkvelden, 10 december 2018
Nederland moet in Europa in de voorhoede komen te staan op gebied van 'self-sovereign identity', logistiek, diploma's, onderwijscertificaten, pensioenen en subsidies.

ITU: Ruim helft wereldbevolking is online , 10 december 2018
De sterkste online groei werd gerapporteerd in Afrika, waar het percentage internetgebruikers steeg van 2,1 procent in 2005 tot 24,4 procent in 2018. In Europa was er weinig groei.

Britten gaan vaker 'sleepnetmethode' toepassen, 10 december 2018
De Britse inlichtingendienst GCHQ zegt dat het op grote schaal afluisteren nodig is, omdat spionage op individuele doelwitten door versleuteling van gegevens niet meer effectief is.

Nederland tegen EU-plan opvragen digitaal bewijsmateriaal, 10 december 2018
De Nederlandse minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid stemde tegen het voorstel omdat 'het de fundamentele burgerrechten kan aantasten', aldus het FD.

Europees wifi-geld voor 48 Nederlandse gemeenten, 10 december 2018
Er lagen 67 verzoeken uit Nederland. De komende twee jaar volgen nog drie aanvraagronden, waarvan de eerste begin 2019. De gemeenten krijgen 15.000 euro subsidie.

Politie in EU mag digitaal bewijs opvragen bij andere lidstaten, 10 december 2018
De maatregel zou nodig zijn om criminaliteit en terrorisme effectiever te kunnen bestrijden. Onder de nieuwe regels is geen tussenkomst van het OM in het betreffende land nodig.

BIT waarschuwt voor falen it-project DigiInhuur, 7 december 2018
DigiInhuur, het in aanbouw zijnde it-systeem voor de inhuur van externe medewerkers bij diverse Rijksoverheidsdiensten, dreigt te mislukken.

Innovatiebeleid overheid moet veranderen, 7 december 2018
Bedrijven kunnen subsidies krijgen voor innovaties. Dat geld gaat echter vooral traditionele bedrijven, die hun onderzoek inplannen en alles in eigen hand houden.

Microsoft-baas roept om regelgeving rond gezichtsherkenning, 7 december 2018
Hij vindt dat overheden en de tech-industrie moeten overgaan tot wetgeving en zelfregulering om de potentieel nadelige gevolgen zoveel mogelijk te beperken.

Fiscus, Facebook en KvK genomineerd voor Big Brother Award , 7 december 2018
De drie organisaties worden door Bits of Freedom gezien als grootste privacyschenders van dit jaar. Naast de publieksprijs is er ook nog een prijs vanuit de 'vakjury'.

Australië laat autoriteiten encryptie omzeilen , 7 december 2018
De wet geeft ordediensten de mogelijkheid om berichten via WhatsApp, Signal of andere platformen op toestellen van verdachten te onderscheppen, ook als ze geëncrypteerd zijn.

Ook België voert onderzoek naar Chinese Huawei , 7 december 2018
Huawei zou de deur voor de Chinese overheid en haar leger openzetten voor spionage, maar tot op heden bleef het bij verdachtmakingen, bewijzen zijn niet geleverd.

EU: Terroristische propaganda moet binnen een uur offline, 7 december 2018
Als providers de content niet binnen een uur offline halen, kunnen zij een boete van 4 procent van de jaaromzet tegemoet zien, aldus de EU-ministers van Justitie.

'Geen politieke inmenging bij arrestatie Huawei-CFO', 7 december 2018
De Canadese premier Justin Trudeau zegt dat zijn regering geen rol speelde bij de aanhouding van de topvrouw van Huawei. De topvrouw is onlangs in Vancouver opgepakt.

Gemeentesites nog altijd niet ingesteld op gehandicapten, 6 december 2018
Websites en apps van overheden moeten in 2021 ook toegankelijk zijn voor mensen met een auditieve, visuele, motorische of verstandelijke beperking of die kleurenblind zijn.

'Betaaldata zonder toestemming gedeeld door gat in nieuwe wet', 6 december 2018
Het gat in de Europese richtlijn PSD2 zorgt ervoor dat vertrouwelijke betaalgegevens van particulieren zonder toestemming in handen kunnen komen van derde partijen.

Kamer steunt initiatief 'digitale kluis' voor persoonsgegevens, 6 december 2018
Met de kluis kunnen burgers online persoonsgebonden informatie van verschillende overheidsinstanties bij elkaar bewaren. Burgers bepalen zelf wie toegang krijgt tot de kluis.

Dordts ziekenhuis test 'Tinder'-app voor roosters, 6 december 2018
In eerste instantie is de app beschikbaar voor openstaande functies op de afdelingen Spoedeisende Hulp en de Intensive Care van het Albert Schweitzerziekenhuis.

Politie zet cybervrijwilligers in op het dark web, 6 december 2018
Onder de vrijwilligers zitten onder meer ICT-consultants, een ICT-specialist van een bank, een gepensioneerde natuurkundige, een bio-informaticus en een kankeronderzoeker.

Pilot met gezichtsherkenning rondom het Witte Huis, 6 december 2018
De Amerikaanse geheime dienst onderzoekt of gezichtsherkenning kan helpen om bekende verdachten te identificeren als ze in de buurt van het Witte Huis komen.

BT verwijdert Huawei-apparatuur uit 4G-netwerk, 5 december 2018
Intern beleid is om Chinese apparatuur alleen op minder kritische plekken in het netwerk toe te staan. Bovendien is de Chinese fabrikant uitgesloten van levering van apparatuur voor BT’s 5G-netwerk.

Kabinet erkent gevaren voor privacy van Inlichtingenwet, 5 december 2018
De nieuwe Inlichtingenwet heeft meer impact dan het kabinet bij inwerkingtreding van de wet onderkende. De ministers Ollongren en Bijleveld komen met extra maatregelen.

Nog steeds geen akkoord over Europese 'digitaks' , 5 december 2018
Ondanks een Frans-Duits compromisvoorstel is er nog geen akkoord over de invoering van een 'digitaks' die ervoor moet zorgen dat ook internetgiganten meer belastingen gaan betalen.

'Burgerrechten slecht beschermd bij toepassen aftapwet', 5 december 2018
Volgens de blijkt dat de twee geheime diensten (AIVD en MIVD) de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv2017) nog niet goed uitvoeren.

D66 wil strengere regels voor verkoop spionagesoftware, 5 december 2018
D66 vindt het grootste gevaar van spionagesoftware dat het ingezet kan worden door landen om dissidenten, bloggers en mensenrechtenactivisten af te luisteren.

Honderden mensen slachtoffer van DigiD-phishing, 4 december 2018
In een phishingmail deden cybercriminelen zich voor als de overheid en verzochten ze de ontvangers om via DigiD in te loggen. In totaal trapten 361 mensen in de nepmail.

Investeringen in startups lopen terug, 4 december 2018
In de eerste drie kwartalen werd er ruim 10 procent minder geïnvesteerd dan in dezelfde periode vorig jaar. De investeringen liepen terug van 529 miljoen naar 473 miljoen euro.

Europa werkt aan vierde antitrustzaak tegen Google , 4 december 2018
De EU vraagt momenteel aan concurrenten van Google of de positie van de zoekgigant hun organisatie oneerlijk heeft behandeld, een mogelijke voorbode van een vierde boete.

100 gemeenten aangesloten op Informatie Knooppunt Zorgfraude, 4 december 2018
Het IKZ helpt gemeenten bij de uitwisseling van informatie met de ketenpartners in de strijd tegen zorgfraude. Het onderzoekt signaleert onder meer trends en ontwikkelingen.

Openbaar Ministerie wil af van briefgeheim op postpakketten, 4 december 2018
Het gaat om pakketten waar ze drugs of andere illegale goederen in verwachten. Het briefgeheim dat nu op de pakketten van PostNL rust, moet daarom worden opgeheven.

CDA: ook een kijkwijzer voor YouTube, 3 december 2018
Tweede Kamerlid Van der Molen vindt dat kinderen die filmpjes op het YouTube-platform kijken beter moeten worden beschermd tegen beelden met seks, geweld en grove taal.

Wifitracking aan banden gelegd door privacywaakhond, 3 december 2018
Volgens de AP mag het alleen met toestemming van betrokkenen, als het gaat om het uitvoeren van een overeenkomst of als er een gerechtvaardigd belang is.

Woningnetregio’s en corporaties schenden privacywet, 3 december 2018
Ze vragen inkomensverklaringen van woningzoekenden ver voordat ze een woning toegewezen krijgen. Volgens de AVG, de Europese Privacywet, mag dat niet.

'SamSam-gijzelsoftware treft tientallen Nederlandse bedrijven', 3 december 2018
De makers achter SamSam gaan geraffineerd te werk. Ze doen eerst goed onderzoek naar het slachtoffer. Pas daarna vergrendelen ze bestanden en eisen ze losgeld.

VNG verder met standaardiseren van processen, 3 december 2018
Standaarden sluiten goed aan bij samen organiseren, dat is ingezet om als gemeenten op het gebied van dienstverlening, werkprocessen en ICT meer samen te gaan ontwikkelen.

Beheer Digitale Stelsel Omgevingswet LV: gemeenten akkoord, 3 december 2018
Het gebruik van het DSO-LV is verplicht én noodzakelijk voor de uitvoering van de Omgevingswet. De Omgevingswet treedt op 1 januari 2021 in werking.

Dubbele decentralisatieparadox in gemeenteland, 30 november 2018
Door de schaalvergrotingen en door het decentralisatiebeleid zelf is de sturende en controlerende rol van de gemeenteraad verzwakt.

Ambtenaar 2.0 is dood, lang leve Ambtenaar 3.0!, 30 november 2018
Het klinkt mogelijk paradoxaal, maar die vergrijzing kan een interessante case zijn om Ambtenaar 3.0 tot volle wasdom te laten groeien.

Geen Nederlandse media meer op EU-nepnieuwslijst, 30 november 2018
De lijst kwam begin dit jaar in opspraak. Op de website EUvsDisinfo stonden meer dan 3500 artikelen met verondersteld nepnieuws, waaronder Nederlands artikelen.

'Nederland scoort goed op het gebied van open data', 30 november 2018
Dat blijkt het jaarlijkse rapport van het Europese Dataportaal. Nederland scoort met een gemiddelde van 73% volwassenheid goed, en behoort tot de groep ‘fast-trackers’.

Microsoft gaat slimme bril bouwen voor het Amerikaans leger , 30 november 2018
De zogenoemde mixed-reality-headsets kunnen gebruikt worden voor militaire trainingen en voor op het slagveld. Met de deal is een bedrag gemoeid van 480 miljoen dollar.

'Nederlander maandelijks zestig uur online op smartphone', 30 november 2018
Het aantal bedroeg in 2016 nog zo'n veertig uur per maand. Van de 61 uur per maand wordt 26 uur doorgebracht op Facebook en Google, blijkt uit het rapport.

'Russische hackersgroep valt Duitse overheid weer aan', 30 november 2018
Volgens Der Spiegel zou de hackersgroep het onder meer gemunt hebben op e-mailaccounts van parlementsleden, verschillende ambassades en de Duitse krijgsmacht.

Vlaamse Overheid bundelt gegevens in 'Mijn burgerprofiel' , 29 november 2018
Op dit moment bevat Mijn Burgerprofiel onder meer gegevens over diploma's, studietoelagen, kinderbijslag, woning, gezin en loopbaan. Het aantal diensten zal nog uitbreiden.

Zorgclub VS schrijft 2,65 miljoen patiënten over datalek, 29 november 2018
De databases bevatten onder meer naam, adresgegevens, geboortedatum, verzekeringsgegevens, medisch dossiernummer, rekeningnummer en behandeldatum.

UWV voorziet werkgeversportaal van eHerkenning, 29 november 2018
Met de stap om eHerkenning te gebruiken komt het UWV tegemoet aan klachten van de Autoriteit Persoonsgegevens om het werkgeversportaal beter te beveiligen.

VS werkt aan GDPR-light wetgeving , 29 november 2018
In de nasleep van de GDPR/AVG wordt er ook in Washington gewerkt aan een wet die bedrijven op de vingers tikt bij datamisbruik. Al gaat ze waarschijnlijk niet zo ver als in Europa.

Europese tech-CEO's waarschuwen voor braindrain , 29 november 2018
Dertig CEO's stellen dat Europese werknemers gemakkelijker uitbetaald moeten kunnen worden in aandelenopties. Die stap is noodzakelijk omdat anders talent verloren gaat.

Algoritme helpt overheid, maar regels ontbreken, 28 november 2018
Onder meer is er behoefte aan afspraken over de manier waarop algoritmes worden ingezet. Bijvoorbeeld over de inzichtelijkheid, transparantie en betrouwbaarheid.

Minister: privacywet AVG geldt niet voor overleden personen, 28 november 2018
Uitvaartorganisatie DELA nam sinds september standaard vingerafdrukken van overledenen af, ook al hadden nabestaanden hier geen toestemming voor gegeven.

Kamervragen over 'data-speurtocht' van Belastingdienst, 28 november 2018
Aanleiding is een recente gerechtelijke uitspraak dat de stichting Museumkaart gegevens over het museumbezoek van één van haar kaarthouders aan de Belastingdienst moet geven.

Sterke stijging van aantal gemelde datalekken in België, 28 november 2018
In 2017 ontving de Gegevensbeschermingsautoriteit in België 13 meldingen. Tot 21 november dit jaar werden er al 317 datalekken bij de toezichthouder gemeld.

Chaos dreigt door wildgroei drones, 28 november 2018
Om de droneswildgroei tegen te gaan wil de Europese Commissie volgend jaar met wetgeving harde maatregelen nemen. Tot nu toe ontbreken EU-regels en standaarden.

Boete van zes ton voor Uber na verzwijgen datalek, 27 november 2018
In 2016 werd Uber gehackt en kwamen miljoenen gegevens in 'verkeerde' handen. Uber betaalde 100.000 dollar zwijggeld en maakte verder geen melding van het datalek.

Consumentenbond dient klacht in bij AP over Google, 27 november 2018
Aanleiding voor de klacht is dat Google probeert om gebruikers van nieuwe Androidtelefoons de locatiegeschiedenis in te laten schakelen. "Niet goed", aldus de Consumentenbond.

Onderminister VS: 'Encryptie uitdaging voor wetshandhaving', 27 november 2018
Minister van Justitie Rod Rosenstein denkt dat encryptie handig kan zijn in de strijd tegen cybercrime, maar maakt zich zorgen over encryptie die niet kan worden doorzocht.

Downloadsnelheid: mobiel internet zit wifi op de hielen , 27 november 2018
Uit metingen in 80 landen blijkt dat mobiel internet al in 33 landen sneller is dan een wifi-verbinding. Tien jaar geleden was wifi overal nog sneller dan mobiel internet.

Licht op groen voor Europese wetenschapscloud, 27 november 2018
Het is de bedoeling om met de cloud onderzoek, wetenschap en innovatie een boost te geven. Het duurt nog tot 2020 voor de European Open Science Cloud van start gaat.

Overheid moet kwaliteit open data verbeteren, 27 november 2018
Bij het beschikbaar stellen van (open) data kan de overheid beter de nadruk leggen op de kwaliteit van deze data dan op de hoeveelheid. Aan het eerste schort het vaak.

Duitsland schaamt zich voor 4G, 26 november 2018
Mobiele netwerken in Duitsland hebben gebrekkige dekking en geven slechte verbindingen. Dit stelt minister Peter Altmaier van Economische Zaken in Duitsland.

Het CBS wordt één grote snoepwereld van data, 26 november 2018
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bouwt een applicatie waarmee het publiek via spraakassistenten als Siri, Alexa en Google Assistent toegang krijgt tot open data.

AP ontvangt 7000 klachten privacyschending, 26 november 2018
Bij een aantal van de klachten is een onderzoek naar mogelijke overtredingen ingesteld. Om hoeveel onderzoeken het gaat wil de toezichthouder niet kenbaar maken.

Duitse overheid stelt veiligheidsrichtlijnen voor routers op, 26 november 2018
Fabrikanten die in Duitsland een router verkopen, worden verplicht een aantal minimale veiligheidseisen door te voeren.

Britse Lagerhuis legt beslag op Facebook-documenten, 26 november 2018
Een commissie onderzoekt het privacybeleid van Facebook en de samenwerking met Cambridge Analytica. De documenten komen van een ander Amerikaans softwarebedrijf.

Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt voor AVG-scan, 23 november 2018
In de brief wordt geschermd met een bedrijfsbezoek door de AP en gedreigd met hoge boetes. Vervolgens wordt er tegen veel geld een "waardeloze" AVG-scan aangeboden.

VS roept bondgenoten op tot boycot Huawei , 23 november 2018
De Amerikanen zijn bang dat Chinese leveranciers, die vaak voortkomen uit staatsbedrijven, via hun netwerken en apparatuur informatie wegsluizen naar Peking.

Nederlandse rechter: mens is bestuurder in Tesla , 23 november 2018
De mens op de bestuurdersstoel en niet de automatische zelfbesturing is verantwoordelijk voor het rijden van een Tesla. Bellen tijdens het rijden is en blijft dan ook verboden.

Britse scholen en universiteiten melden 1100 datalekken, 23 november 2018
In Nederland ontving de Autoriteit Persoonsgegevens vorig jaar 10.000 meldingen van datalekken. Drie procent van de meldingen was afkomstig van onderwijsinstellingen.

NL-Alert verschijnt ook op vertrekborden bus, tram en metro, 23 november 2018
Oorspronkelijk werd het bericht alleen naar mobiele telefoons gestuurd. Om zoveel mogelijk mensen te informeren wordt de service uitgebreid naar aanvullende kanalen.

Duits onderzoek naar Facebook bijna afgerond , 23 november 2018
Mogelijk heeft Facebook zich in Duitsland schuldig gemaakt aan machtsmisbruik. Internetbedrijven zouden gebruikers dwingen in te stemmen met privacybeleid.

Amerikaanse post lekte gegevens 60 miljoen gebruikers, 22 november 2018
Door de kwetsbaarheid was het niet alleen mogelijk om gegevens van zakelijke USPS-klanten in te zien, ook konden gegevens van andere bedrijven worden opgevraagd.

Google eist transparantie van advertenties over EU-verkiezingen, 22 november 2018
Google komt ook met een openbaar overzicht waarin staat wie politieke advertenties heeft gekocht, op welke doelgroep ze gericht zijn en hoeveel voor de advertenties betaald is.

Lek in software Duitse id-kaart maakte fraude mogelijk, 22 november 2018
Onderzoekers ontdekten een kwetsbaarheid waardoor een aanvaller zich kon voordoen als een andere burger of bijvoorbeeld leeftijdscontroles kon omzeilen.

Facebook in beroep tegen Britse boete voor datamisbruik, 22 november 2018
De Britse Information Commissioner's Office legde Facebook in oktober een boete op van 560.000 euro. Maar Facebook vindt dat er geen bewijs is voor misbruik van data.

'Nederlandse overheid moet afzien van Chinese software', 22 november 2018
Een van de leveranciers van het nieuwe communicatiesysteem voor hulpdiensten is een dochter van het Chinese bedrijf Hytera Communicatio. GL en VVD maken zich zorgen.

BIT waarschuwt voor falende bouw pgb-systeem, 21 november 2018
Een van de twee onderdelen van het systeem is nog onvoldoende ontwikkeld. Volgens minister De Jonge (VWS) en de betrokken partijen wordt de soep niet zo warm gegeten.

Bodemdaling Nederland in beeld, 21 november 2018
Een team van onderzoekers heeft drie soorten geodetische data verwerkt in de bodemdalingskaart: satelliet-radar, GPS en zwaartekrachtmetingen.

'Privacyrisico’s bij gegevensbescherming MS Office', 21 november 2018
Microsoft Office ProPlus draait op ongeveer 300.000 werkplekken bij de ministeries, de Belastingdienst, de politie, de rechtspraak en zelfstandige bestuursorganen (ZBO's).

‘Droom van Nederland’ wint Digital Award 2018, 21 november 2018
‘Droom van Nederland’ is een online platform om samen de stad van je dromen waar te maken. Het platform wordt gebruikt in de gemeenten ’s-Hertogenbosch en Nijmegen.

Nederlandse Taser-wapens op agenda bij Verenigde Naties , 21 november 2018
De VN buigt zich deze week over de dreigende invoering van Taser-wapens bij het Nederlandse politiekorps. De invoering is mogelijk in strijd met het VN Verdrag tegen Foltering.

Google voert strijd tegen hervorming auteursrecht op, 20 november 2018
YouTube en de nieuwsaggregator Google News dreigen kind van de rekening te worden bij de Europese hervorming van het auteursrecht. Google lobbyt om de impact te matigen.

Nederland steunt vingerafdruk op id-kaart met kanttekening, 20 november 2018
Nederland heeft het onderhandelingsmandaat gesteund, maar heeft een kanttekening geplaatst bij de proportionaliteit van de verplichte opname van vingerafdrukken.

Amerikanen kunnen nu ook Galileo gebruiken, 19 november 2018
Van de Federal Communications Commission (FCC) mogen gps-systemen en auto’s nu ook het Galileo-signaal opvangen op Amerikaanse bodem.

Defensie zet in op meer ai, cyberspace en robotica, 19 november 2018
Bovendien wil de krijgsmacht eenvoudiger Nederlandse bedrijven voorrang geven bij aanbestedingen en vaker dienen als launching customer.

Zeven Leidse lessen over burgerbetrokkenheid, 19 november 2018
Leiden wilde bewoners meer betrekken bij het inrichten van hun leefomgeving. De gemeente heeft elfhonderd ‘convenantjes’ met Leidenaren gesloten.

Knops maakt ontbrekende feitenrelazen BRP openbaar , 19 november 2018
Het betreft feitenrelazen over de gewijzigde scope van het programma en over de besluitvorming bij de aanbesteding. Eerder werd de BRP-broncode openbaar gemaakt.

Mensenrechtenclub hekelt vingerafdruk op identiteitskaart, 19 november 2018
Belgen moeten vanaf volgend jaar bij het aanvragen van een ID-kaart hun vingerafdrukken afstaan. 'Een schending van het recht op privacy van burgers', aldus de Liga.

Fiscus krijgt oplossing om gegevensgebruik te loggen, 19 november 2018
Aanleiding is een artikel waarin werd beweerd dat de fiscus niet bijhoudt welke medewerkers gegevens uit de systemen opvragen, omdat dit technisch niet mogelijk zou zijn.

Cio Rijk Hans Wanders stapt op, 18 november 2018
Aanleiding voor het vertrek van Wanders is een verschil van inzicht tussen hem en de leiding van het ministerie van BZK. Wanders bekleedde de functie sinds maart 2015.

Vrees voor honger naar zorgdata van Google, 16 november 2018
DeepMind, dat medische data analyseert, gaat nauwer samenwerken met moederbedrijf Google. Dat leidt her en der tot zorgen over de toegang tot patiëntendata.

Handhavers in gemeente Rotterdam op pad met bodycam , 16 november 2018
De gemeente laat weten dat de beelden op de bodycam beveiligd zijn met encryptie en niet ter plekke bekeken of verwijderd kunnen worden. De proef loopt tot eind 2019.

‘Kaspersky-ban Nederland ongefundeerd’, 16 november 2018
UIt onderzoek van Brenno de Winter blijkt dat het ontbreekt aan eigen evaluatie en onderbouwing. Verder worden redenen voor de ban ontleedt en op fouten ‘betrapt'.

Museumkaart moet bezoekhistorie aan fiscus overleggen, 16 november 2018
De rechter erkende dat het verstrekken van de gegevens een inbreuk op de privacy van de kaarthouder vormt, maar dat een dergelijke aantasting in bepaalde gevallen is toegestaan.

Nederlandse strafdatabank open voor de Amerikanen, 16 november 2018
De Nederlandse politie krijgt toegang tot de datastrafbank van de FBI en van de Amerikaanse visumdienst. Andersom mag Amerika neuzen in de Nederlandse databank met vingerafdrukken.

‘Microsoft lekt data Nederlandse ambtenaren naar VS’, 15 november 2018
Vrijwel alle Nederlandse ambtenaren werken met Microsoft Office. Data over de activiteit van Office-gebruikers worden bewaard en verwerkt in de Verenigde Staten. Dat mag niet.

Politie wil makkelijker toegang tot databank vingerafdrukken vreemdelingen, 15 november 2018
Op die manier kunnen volgens John Riemen, hoofd van het centrum voor biometrie van de Nationale Politie, meer woninginbraken, winkeldiefstallen en overvallen opgelost worden.

EU stopt geld in digitale transformatie landbouw, 15 november 2018
Het Smart Agrihubs-project wil zo’n 140 digitale innovatiehubs en tweeduizend competentiecenters over heel Europa verbinden om de landbouw een digitaal zetje te geven.

'Afname vingerafdrukken bijstandsontvangers in strijd met wet', 15 november 2018
De gemeente Nissewaard verzamelde, via een leerwerkbedrijf, jarenlang illegaal de vingerafdrukken van uitkeringsgerechtigden. Staatssecretaris Van Ark (SZW) is not amused.

Duitsland gaat drie miljard euro in AI investeren , 15 november 2018
Met deze stap wil het de kloof met de VS en Azië dichten. Perr inwoner komt de drie mailjard euro neer op 5,18 euro per jaar, vergelijkbaar met wat Frankrijk en Vlaanderen doen met AI.

'Nederlander maakt zich minder zorgen om cyberdreigingen', 15 november 2018
Hoewel Nederlanders zich minder zorgen om cyberdreigingen zeggen te maken, denkt een meerderheid dat er een grote kans is dat zo'n gebeurtenis in Nederland zal plaatsvinden.

EU-landen voor verplichte vingerafdruk op identiteitskaart, 15 november 2018
De nieuwe regels stellen minimale standaarden voor de informatie op identiteitskaarten en hoe die eruit moeten zien. De Europese databeschermingsautoriteit is tegen het voorstel.

Hoge Raad: Beperking dna-afname bij veroordeelden, 14 november 2018
De procureur-generaal pleit er voor om geen dna-bevelen af te geven als het gaat om delicten waarbij dna-onderzoek niet of nauwelijks bijdraagt aan de opsporing kan leveren.

Kamervragen over implanteren van chips bij werknemers, 14 november 2018
De SP wil weten of er in Nederland bedrijven zijn die hun medewerkers van een microchip hebben voorzien of van plan zijn dit te doen. Ook wil de SP weten of het past binnen de AVG.

Toegangssystemen politiebureaus te kraken, 14 november 2018
Kwaadwillenden kunnen zich met nagemaakte pasjes toegang verschaffen tot bureaus waar wapens, maar bijvoorbeeld ook in beslag genomen spullen opgeslagen liggen.

'Geef elke werknemer het recht om onbereikbaar te zijn', 14 november 2018
Als maatregel tegen de stress wil de PvdA dat werknemers het recht hebben om even geen mail, telefoon en ook geen appjes van collega’s of van de baas te krijgen.

VS, China en Rusland tekenen security-pact niet , 13 november 2018
De verklaring streeft naar gemeenschappelijke beginselen voor het beveiligen van internet en heeft de steun van staten, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Ministerie: dataverzameling Windows 10 en Office privacyrisico, 13 november 2018
Gegevens die van en over gebruikers worden opgeslagen in een database in de VS, vormen een risico voor de privacy van gebruikers.

Scheidend AIVD-baas geeft veiligheid Nederland een zesje , 13 november 2018
In zijn afscheidsinterview kijkt Rob Bertholee ook terug op de 'sleepwet'. Bertholee is een warm pleitbezorger van de wet en vindt veiligheid nog steeds belangrijker dan privacy.

'Aantal slimme meters in Europa groeit met 22 procent', 13 november 2018
Momenteel zijn er 151,9 miljoen slimme meters in de EU en de verwachting is dat in 2023 er 273,7 miljoen zijn. In Nederland worden sinds 2015 slimme meters breed ingevoerd.

Defensie investeert in aanpak van cyberaanvallen, 13 november 2018
In de cyberstrategie staat dat een goede verdediging en beveiliging "niet voldoende zijn om kwaadwillende landen en organisaties te weerhouden van digitale aanvallen".

Frankrijk kijkt mee met Facebook bij aanpak haatberichten, 13 november 2018
Frankrijk wil met Facebook meekijken om te zien of het goede intenties heeft en wat het bedrijf doet om racistische, seksistische en haatdragende berichten te weren.

Amber Alert naar rechter om aanbesteding politie , 13 november 2018
Amber Alert vreest dat de opsporing van vermiste kinderen door de aanbesteding in gevaar komt. Vrijdag 23 november bespreekt de rechtbank in Roermond de kwestie.

'Marine heeft te maken met jamming van telecommunicatie', 12 november 2018
Volgens minister Bijleveld van Defensie is er een toename van "inmenging" in het gps-signaal waar te nemen. Zij reageert daarmee op Kamervragen over cyberoorlog op zee.

Ophef in Groot-Brittannië over verhaal om personeel te chippen, 12 november 2018
Een Zweeds bedrijf claimt dat het in gesprek is met met Britse juridische en financiële dienstverleners om chips bij het personeel te implanteren. Het voorstel leidt tot onrust.

Meer dan 100 gemeenten aangesloten op IPv6, 12 november 2018
De IPv6-adoptie in Nederland bedraagt momenteel circa 14 procent en is daarmee een van de laagste van Europa. Gemeenten doen het bovengemiddeld (25 procent).

Chinese autoriteiten hebben belangstelling voor 'loopherkenning' , 12 november 2018
Mensen kunnen voortaan op een afstand van 50 meter al worden herkend aan de manier waarop ze bewegen. Ook in andere landen wordt onderzoek gedaan naar loopherkenning.

Slordig Helmond verbetert omgang met persoonsgegevens, 12 november 2018
Helmond was qua omgang met personalia over 2017 de slechtst presterende Nederlandse gemeente. Regelmatig kwamen persoonsgegevens bij een ander persoon terecht.

Privacy International heeft klachten tegen dataverzamelaars, 9 november 2018
De privacyvoorvechter heeft zeven klachten ingediend tegen verzamelaars van persoonsgegevens bij de privacytoezichthouders in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Brussel maant Nederlands kabinet over vertraging 5G, 9 november 2018
De Europese Commissie vindt dat Nederland de EU-afspraken over het mobiele netwerk 5G niet nakomt. Daardoor dreigt de ontwikkeling van 5G in Europa vertraging op te lopen.

Rijksintranet komt niet van de grond, 9 november 2018
All bijna tien jaar sleutelt het Rijk aan het Rijksportaal, voor alle 125.000 rijksambtenaren. Maar belangrijke functies werken nog steeds niet. En de kosten lopen gestaag op.

ZZP'ers willen meer dan afschermen telefoonnummers, 9 november 2018
Belangenbehartiger PZO ziet het afschermen als een mooie stap, maar merkt op dat andere privacygevoelige gegevens, zoals het btw-nummer, nog wel openbaar zijn.

Belgische overheid behoudt vertrouwen in Kaspersky-software, 9 november 2018
Uit vrees voor inmenging van Russische veiligheidsdiensten en onethisch gebruik werd de software eerder in Nederland wél uitgefaseerd. De Belgen gaan daar niet in mee.

Mark Rutte zoekt iemand die z'n tweets bedenkt voor 3100 euro per maand, 8 november 2018
De Rijksvoorlichtingsdienst zoekt een online communicatieadviseur om berichten voor Mark Rutte te schrijven op sociale media.

KvK schrapt telefoonnummers zzp'ers uit online database, 8 november 2018
De telefoonnummers van eenmanszaken/ZZP'ers/maatschappen werden vaak misbruikt voor reclametelefoontjes. De nummers staan nog wel in het Handelsregister.

Sinds invoering privacywet achttienduizend datalekken gemeld, 8 november 2018
Dat meldt toezichthouder European Data Protection Board (EDPB). Sinds 25 mei zijn bedrijven en organisaties verplicht een datalek te melden bij hun landelijke privacyautoriteit.

Invoering Nederlands Amber Alert blijft achter in Europa , 8 november 2018
Het digitale alarmsysteem laat langer op zich wachten dan gepland. De invoering is door de vluchtelingenproblematiek en de terreurdreiging naar de achtergrond gedrukt.

'Excel-bestandsimport verplicht voor Turkse douane' , 8 november 2018
Het verplicht in te dienen Excel-document moet worden aangeleverd op een USB-stick, waarna dat bestand wordt ingeladen in het IT-systeem van de Turkse douane.

Ondermijningslab: nieuw instrument bij aanpak Ondermijning, 8 november 2018
Met behulp van het Ondermijningslab wordt de wetenschap met innovatieve oplossingen eerder én dichter op de praktijk van de bestrijding van de ondermijnende misdaad gebracht.

Europese tech-taks voorlopig geblokkeerd, 8 november 2018
Ministers uit Denemarken, Ierland en Zweden willen het voorstel over de tech-taks in zijn huidige vorm niet steunen en Italië overweegt eigen maatregelen.

Gemeente Breda jaagt met big data op criminelen, 7 november 2018
De proef die de Brabantse gemeente drie jaar geleden is begonnen met het Veiligheidsinformatieknooppunt (VIK), is in de afrondende fase en Breda is er tevreden over.

Kabinetsreactie op advies RvS over effecten digitalisering, 7 november 2018
Staatssecretaris Knops (BZK) herkent de geschetste zorgen in het advies van de Raad van State, maar geeft ook aan dat op punten de zienswijze niet wordt onderschreven.

Aanvraag WiFi4EU-vouchers van 7 tot 9 november, 7 november 2018
Met zo'n Europese voucher kunnen gemeenten een WiFi-hotspot opzetten in openbare ruimtes zoals gemeentehuizen, openbare bibliotheken, musea, parken en pleinen.

Rusland wil anoniem chatten onmogelijk maken, 7 november 2018
Mensen moeten zich bij gebruik van chatapps identificeren via hun telefoonnummer. Telefoonaanbieders moeten de echtheid van de nummers binnen 20 minuten te verifiëren.

Zo dachten criminelen veilig te chatten terwijl politie meelas, 7 november 2018
De politie kon live meelezen bij 258.000 berichten van ruim 100 criminelen. De politie spreekt van een 'doorbraak'. Niet eerder is het gelukt om op deze manier mee te kijken.

Rotterdamse haven start met test 5G-internet, 6 november 2018
De tests zijn onderdeel van een breder onderzoeksprogramma naar het gebruik van 5G. Ook op het vlak van landbouw, stedelijke voorzieningen en verkeer wordt 5G getest.

Fiscus wil in 2019 massaal ict'ers werven , 6 november 2018
Door een massale uittocht in de afgelopen jaren is volgend jaar liefst 3.450 fte nodig. Er wordt met name ingezet op het binnenhalen van voldoende data-analisten en IT'ers.

'Blockchain blijft in Nederland nog vaak steken in de testfase', 6 november 2018
Ondanks hooggestemde verwachtingen blijft zelfs van de serieuze blockchainprojecten 85 procent steken in de testfase. Dat blijkt uit een inventarisatie door de Volkskrant.

Kamervragen over geheimhouden aantal sleepwetverzoeken, 6 november 2018
Vorige week werd bekend dat het kabinet het aantal verzoeken om speciale bevoegdheden van de AIVD en MIVD in te mogen zetten, niet wil openbaren. GroenLinks eist opheldering.

'Facebook mag 2FA-telefoonnummer niet zomaar gebruiken', 6 november 2018
Als reactie op Kamervragen zegt minister Dekker dat er regels gelden voor het gebruik van persoonsgegevens, zoals telefoonnummers voor advertentiedoeleinden.

Beveiligingsprobleem met veelgebruikte computeropslagmedia, 5 november 2018
Onderzoekers van de Radboud Universiteit hebben ontdekt dat veelgebruikte computeropslagmedia die werken met een ‘zelfversleutelende schijf’, niet goed beveiligd zijn.

Bits of Freedom zoekt privacyschender van 2018, 5 november 2018
Op 22 januari 2019 wordt een Publieksprijs en een Expertprijs uitgereikt. Bijna de helft van de publieksstemmen (47 procent) van de Big Brother Awards 2017 ging naar het kabinet.

Aantal desktops daalt, maar blijft begeerd apparaat , 5 november 2018
In de kantooromgeving gebruikt 41 procent van de eindgebruikersystemen een desktop-pc. In 2010 lag dat percentage boven de 70 procent. Steeds vaker worden laptop en tablet gebruikt.

PSD2-debat in voorbereiding in de Eerste Kamer, 5 november 2018
Uiterlijk eind november wordt de Memorie van Antwoord op vragen van leden uit de Eerste Kamerfractie verwacht. De invoering van Payment Services Directive is niet onomstreden.

Gemeente Zuidhorn wint prijs voor beste ICT-project, 5 november 2018
De winnende toepassing (‘Het Kindpakket’), dat gebruikmaakt van blockchaintechnologie, is een toepassing waarmee de gemeente kinderen die te maken hebben met armoede kan helpen.

Groot personeelstekort raakt Belgische cybercrime-eenheid, 2 november 2018
Een reden voor het vertrek van een groot aantal personeelsleden wordt niet gegeven. Mogelijk dat meespeelt dat het bedrijfsleven doorgaans een stuk beter betaalt.

NVWA en RVO mogen dieraantallen niet delen , 2 november 2018
Vanwege de privacy hebben gemeenten en provincies geen zicht meer of het aantal dieren op een locatie overeenstemt met het toegestane aantal conform de Wabo en Wet Milieubeheer.

CDA wil grondwet over digitale grondrechten, 2 november 2018
Het voorstel is gedaan naar aanleiding van de ophef die is ontstaan over 'spionage' door Nederlandse bedrijven en overheden. Wat betreft CDA-Kamerlid kent digitalisering grenzen.

NVJ lekt namen en adressen zevenhonderd leden, 2 november 2018
De Nederlandse Vereniging van Journalisten heeft het datalek gemeld bij de privacywaakhond, de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat is sinds 2016 verplicht.

TIB: Een op de twintig verzoeken onrechtmatig, 2 november 2018
Het exacte aantal verzoeken dat door de inlichtingendiensten is ingediend, is niet bekend. In een brief van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden is die informatie weggelakt.

Traditioneel bellen en tv-kijken uit de gratie , 1 november 2018
Meer dan de helft van de mensen belt via internet. Dat is meer dan twee keer zo veel als in 2012. Uit het onderzoek van CBS blijkt verder dat 85 procent op sociale media zit.

In welke privégegevens mag de Belastingdienst kijken?, 1 november 2018
De Belastingdienst vraagt via een kort geding om inzage in het museumbezoek van een kaarthouder die op zijn aangifte invulde dat hij of zij in 2014 in het buitenland woonde.

'Bedrijven mogen dna-data van klanten niet zomaar delen', 1 november 2018
Minister Dekker van Rechtsbescherming reageert op Kamervragen naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma Radar over online dna-testen van buitenlandse bedrijven.

'Groen slotje zegt niets over betrouwbaarheid site', 1 november 2018
Het groene slot-icoon geeft alleen weer dat er een beveiligde verbinding tussen de website en bezoeker is en kan worden gebruikt om de identiteit van de website vast te stellen.

VK en Canada willen gezamenlijk verhoor Facebook-topman , 1 november 2018
Onderzoekscomités in beide landen doen onderzoek naar de verspreiding van desinformatie en privacy naar aanleiding van het Cambridge Analytica-schandaal.

Appgroepen goed voor gezelligheid, niet voor veiligheid, 31 oktober 2018
Uit onderzoek blijkt dat Appgroepen een prima middel zijn waarin mensen kunnen overleggen om de buurtveiligheid te waarborgen, maar 'je vangt er nauwelijks boeven mee.’

Kamer wil haalbaarheid Rijksinspectie Digitalisering, 31 oktober 2018
De Rijksinspectie Digitalisering zou voor het ministerie van Binnenlandse Zaken een rijksbrede rol moeten krijgen bij de inspanningen om een digitale overheid te bouwen.

UWV: betere beveiliging werkgeversportaal op tijd klaar, 31 oktober 2018
De overheidsinstantie reageert daarmee op de dwangsom waarmee de Autoriteit Persoonsgegevens dreigt. Het UWV zegt op tijd klaar te zijn met het beveiligen van de portaal.

'Hoekstra moet standpunt regering over contant geld geven', 31 oktober 2018
50Plus-Kamerlid Van Rooijen wil het standpunt van de bewindsman weten naar aanleiding van de afname van contante betalingen aan de kassa. Ook pleit hij voor een breed debat.

VS klaagt zes Chinese hackers aan voor economische spionage, 31 oktober 2018
Vijf van de zes hackers zouden tussen 2010 en maart 2015 technologie voor de ontwikkeling van straalmotoren voor Amerikaanse en Europese luchtvaart hebben gestolen.

Digitalisering huisartsenzorg in hogere versnelling, 31 oktober 2018
Volgens een drietal zorgverenigingen is digitalisering en een versnelling daarvan nodig omdat de gezondheidszorg, de omgeving, de huisartsenzorg zelf en de patiënt veranderen.

Privacywaakhond dreigt UWV met fikse boete , 30 oktober 2018
De boete dreigt omdat de beveiliging van het werkgeversportaal ondermaats is. Uiterlijk 31 oktober 2019 moet het UWV het beveiligingsniveau op orde hebben.

Extra geld verbetering informatieveiligheid JenV, 30 oktober 2018
Het ministerie denkt per jaar een half miljoen euro extra nodig te hebben voor een betere informatiebeveiliging. Er wordt met name ingestoken op risico- en incidentmanagement.

Europa investeert in onkraakbaar ‘kwantuminternet', 30 oktober 2018
De Europese Commissie trekt een miljard euro uit voor de ontwikkeling van kwantumcomputers en -netwerken. Ook de VS en China zijn druk in de weer met kwamtumtechnologie.

Rechtbank verklaart Digitale Werkwijze ACM legaal, 30 oktober 2018
Vorig jaar vorderde ACM bij een bedrijf een grote hoeveelheid gegevens, waaronder data die stond op mobieltjes van medewerkers. De rechtbank ziet geen bezwaar in die werkwijze.

Uitkomst onderzoek: chatbots nog te dom voor het echte werk, 30 oktober 2018
Uit onderzoek van Pegasystems blijkt dat 65 procent van de ondervraagden nog steeds de voorkeur geeft aan menselijke interactie aan de andere kant van de chat.

Verenigd Koninkrijk introduceert 'digitaks' voor techbedrijven, 30 oktober 2018
De nieuwe heffing moet in 2020 gaan en jaarlijks 400 miljoen pond (bijna 450 miljoen euro) moeten opleveren. Kleine bedrijven en start-ups worden uitgezonderd van de belasting.

BZK-ambtenaar moet het veld in, 29 oktober 2018
Wat betreft BZK worden andere samenwerkingsvormen ‘de nieuwe standaard’, zoals policy labs, binnens­kamerse startups en samenwerking met burgers en specialisten.

Universiteiten vrezen braindrain bij afdelingen AI, 29 oktober 2018
Nederlandse universiteiten zijn bang dat promovendi massaal kiezen voor het bedrijfsleven of Amerikaanse universiteiten. In het buitenland is de financiële slagkracht groter.

Zorgen om nauwkeurigheid registratie persoonsgegevens, 29 oktober 2018
Een op de drie gemeenten heeft het proces rondom de Basisregistratie Personen (BRP) niet goed op orde. Staatssecretaris Knops (BZK) is niet tevreden en dringt aan op verbetering.

Chinese stad voorziet metrostations van gezichtsherkenning, 29 oktober 2018
Volgens het metrobedrijf in Guangzhou verzamelt het systeem informatie alleen voor veiligheidscontroles en zullen de gegevens niet gedeeld worden met partnerbedrijven.

Europol: Internet of Things biedt kansen voor politieonderzoek, 29 oktober 2018
Volgens Europol zal big data die door IoT-apparaten wordt verzameld, bijvoorbeeld gezichtsherkenning van camerabeelden, een integraal onderdeel van onderzoeken worden.

Jambon snapt debat rond vingerafdrukken op identiteitskaart niet , 29 oktober 2018
Jan Jambon, de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, snapt niet dat mensen zich druk maken over vingerafdrukken. "Als er een foto op kan, waarom dan vingerafdrukken niet?"

Overheid publiceert regels voor export cybersecurityproducten, 26 oktober 2018
In de factsheet staan meerdere richtlijnen. Het gaat dan bijvoorbeeld om technologie of goederen waarmee netwerken kunnen worden verstoord, onderschept of gemonitord.

List en bedrog rond WOB, 26 oktober 2018
De Nederlandse overheid heeft een hekel aan pottenkijkers. Ambtenaren lappen de wettelijke verplichting tot transparantie schouderophalend aan de laars.

Privacywaakhond blijft bij maximumboete Facebook, 26 oktober 2018
De boete is uitgedeeld vanwege het dataschandaal rond Cambridge Analytica. Facebook is het niet eens met de boete, maar erkent dat het anders had moeten handelen.

Apple-topman Tim Cook waarschuwt in Brussel voor big data, 26 oktober 2018
Cook waarschuwt dat big data op termijn tegen burgers gebruikt kan worden. De Apple-topman haalde uit naar de lakse houding van de Amerikaanse regering op dit punt.

Privacywaakhonden kraken vingerafdruk op identiteitskaart af, 26 oktober 2018
De Belgische Kamercommissie Binnenlandse Zaken keurde eerder deze week de maatregel goed, maar privacywaakhoinden hebben zorgen over de privacy en zien ook juridische obstakels.

Pentagon start doorlopend programma voor hackers, 26 oktober 2018
Ethische hackers en beveiligingsonderzoekers zullen (doorlopend) niet alleen naar websites kijken, maar ook naar andere onderdelen, zoals hardware en fysieke systemen.

Probleem met USB-sticks zorgt voor verkeerde verkozenen, 25 oktober 2018
Door het vroegtijdig uittrekken van een USB-stick werd het optellen van stemmen in drie Vlaamse gemeenten onderbroken, waardoor niet alle stemmen in kaart werden gebracht.

Sophie in 't Veld: Geef toezichthouder middelen , 25 oktober 2018
In 't Veld noemt de 150 man personeel en de 7 miljoen euro waarmee de Autoriteit Persoonsgegevens bedrijven als Facebook moet controleren, 'volstrekt onvoldoende'.

'Zorgen Nederlanders om digitale veiligheid nemen toe', 25 oktober 2018
Uit onderzoek blijkt dat een hoog percentage van de Nederlanders zich erg of extreem zorgen maakt over het risico gehackt te worden en het risico op identiteitsdiefstal (beide 41 procent).

Gemeente Rotterdam lekte privégegevens probleemjongeren, 25 oktober 2018
Verschillende partijen, zoals gemeente en politie, houden zich met probleemjongeren bezig en delen ook gegevens van die jongeren. Daar is volgens de gemeente iets misgegaan

Overheid gaat nut eigen domeinnaam-extensie onderzoeken, 25 oktober 2018
Volgens staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken) is het belangrijk dat burgers en ondernemers overheidswebsites kunnen onderscheiden van andere websites.

Provincie Groningen gaat elektrisch zonder laadpaal, 24 oktober 2018
Er is een pilot gestart om e-bikes, e-scooters en zelfrijdende voertuigen op te laden zonder stekker. De proef wordt onder meer mogelijk gemaakt met behulp van Europees geld.

Overheid start campagne voor inlogmiddel eHerkenning, 24 oktober 2018
eHerkenning wordt door de overheid steeds vaker gezien als de enige mogelijkheid voor ondernemers voor toegang tot de online dienstverlening van overheidsorganisaties.

Britse overheid laat 152.000 phishingsites offline halen, 24 oktober 2018
Het National Cyber Security Centre laat weten dat van de ruim 152.000 phishingsites die het afgelopen jaar offline werden gehaald, er ruim 138.000 in Groot-Brittannië werden gehost.

Brussel versoepelt stralingsnormen om 5G mogelijk te maken , 24 oktober 2018
De Belgische federaal minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) spreekt van "een stap vooruit". Hij ziet Brussel graag als een van de eerste steden met 5G.

VS schrijft Russen aan over inmenging tijdens verkiezingen, 24 oktober 2018
Het is de eerste bekende cyberoperatie die is ingericht om de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen te beschermen. Het is niet bekend hoeveel Russen zijn aangeschreven.

ECB: pin-only beleid gemeenten mag niet, 23 oktober 2018
Volgens Europees recht mag pin-only beleid niet. Burgers moeten aan de gemeentelijke balie contant kunnen betalen, zonder daarvoor bijzondere redenen aan te voeren.

Nieuwe politie-app laat gebruikers meldingen versturen, 23 oktober 2018
Met de app kunnen burgers meldingen over bijvoorbeeld verdachte situaties versturen en gegevens controleren om te voorkomen dat ze slachtoffer van internetoplichting worden.

Gemeente Utrecht wil aantal elektrische laadpalen verdubbelen 0, 23 oktober 2018
Volgens de gemeente Utrecht zijn er in 2025 minimaal 5000 publieke laadpunten nodig, in 2030 zelfs minimaal 10.000. Op dit moment zijn er 800 laadpunten in de Domstad.

Wachtwoorden: we moeten ervanaf. Maar hoe?, 23 oktober 2018
Volgens Lotte de Bruijn, directeur van Nederland ICT, zouden wachtwoorden moeten zorgen voor meer veiligheid, maar is dat niet meer zo. Gezichtsherkenning is een alternatief.

Kamervragen over afname vingerafdrukken bijstandsontvangers, 23 oktober 2018
Aanleiding voor de Kamervragen was het gegeven dat de gemeenten Nissewaard en Spijkenisse vingerafdrukken afnamen. Spijkenisse is daar inmiddels mee gestopt.

NCSC raadt periodiek vervangen van wachtwoorden af, 23 oktober 2018
Het Nationaal Cyber Security Centrum wil dat het vervangen van wachtwoorden wordt vervangen door compenserende maatregelen. Diverse experts zijn het eens met het NCSC.

Bedrijf krijgt parkeerkorting in ruil voor data , 23 oktober 2018
De gemeente Eindhoven wil in kaart brengen op welke plekken de parkeerdruk hoog is en waar veel rijbewegingen zijn en heeft belangstelling voor de data van Amber Mobility.

‘Nederlandse economie niet innovatief genoeg' , 23 oktober 2018
Nederland wordt op een aantal aspecten breed gewaardeerd (zoals dynamiek en de openheid van de overheid), maar volgens World Economic Forum laat het ook steken vallen.

Data 75.000 burgers bij Amerikaanse overheid gestolen, 22 oktober 2018
De data waren opgeslagen bij het Centers for Medicare & Medicaid Services dat toeziet op de Amerikaanse Medicare-zorgverzekering. Het datalek werd vorige week ontdekt.

Dekker praat Kamer bij over transparantie algoritmes, 22 oktober 2018
In een motie werd gevraagd over de mate van transparantie van algoritmes. Dekker wacht de uitkomsten van twee werkgroepen af voordat hij definitief op de motie reageert.

AP geeft uitleg over uitdrukkelijke oestemming PSD2, 22 oktober 2018
Wat betreft de Autoriteit Persoonsgegevens moet de manier waarop uitdrukkelijke toestemming wordt gevraagd vrij zijn, ondubbelzinnig, geïnformeerd en specifiek.

Bezorgde burgers geven overheid geen online gegevens, 22 oktober 2018
Het gaat om twee procent van de personen van 12 jaar of ouder. De bezorgde burgers maken zich met name zorgen over de bescherming en veiligheid.

HTTPS in 2019 verplicht voor overheidssites, 22 oktober 2018
De open informatieveiligheidsstandaard moet in het tweede kwartaal van 2019 zijn doorgevoerd. Onderzocht wordt verder of één domeinnaam voor alle overheidssites zinvol is.

Provincies stellen informatie beschikbaar als open data, 19 oktober 2018
App-ontwikkelaars kunnen 30.000 euro winnen voor het beste idee voor een app waarmee geïnteresseerden informatie van Provinciale Staten van vijf provincies kunnen volgen.

Knops wil meer aandacht voor berichten aan overledenen, 19 oktober 2018
Burgers worden vaak nog geconfronteerd met berichten van de overheid aan overleden personen. Knops heeft toegezegd in gesprek te gaan met gemeenten/ketenpartners.

Franse minister Le maire verliest geduld rond Google-taks , 19 oktober 2018
Volgens Bruno Le maire, de Franse minister van Economie staat niets in de weg om Google, Amazon, Apple en Facebook te belasten. Hij is het getreuzel van EU-lidstaten zat.

EU wil streng strafsysteem voor daders cyberaanvallen, 19 oktober 2018
Het strafsysteem moet het mogelijk maken mensen een visum voor Europa te weigeren en hun banktegoeden te bevriezen, als blijkt dat zij achter cyberaanvallen zitten.

VVD wil digi-inspectie wegens falen overheids-ICT, 19 oktober 2018
Jan Middendorp, Tweede Kamerlid bij de VVD, ziet de Inspectie der Rijksfinanciën als voorbeeld. Die groep deskundigen kijkt mee bij andere ministeries en deelt ook kennis.

IRMA wint Brouwer Prijs voor Wetenschap en Samenleving, 18 oktober 2018
De IRMA-app stelt de gebruiker zelf in staat te kiezen welke persoonsgegevens worden gedeeld en draagt op die manier bij aan een betere bescherming van de privacy.

'Privacyregels bedreigen duizenden pensioenen', 18 oktober 2018
Pensioenfondsen lopen in hun zoektocht naar vergeten pensioenen vast in de nieuwe privacywetgeving. De vrees is dat duizenden mensen hierdoor geen pensioen krijgen.

Digitalisering stroomnet stokt door personeelstekort, 18 oktober 2018
Het aanbrengen van sensoren en het plaatsen van slimme meters is essentieel voor de 'vergroening' van de energienetten, maar het ontbreekt aan installateurs.

Data van miljoenen Amerikaanse kiezers te koop op darkweb, 18 oktober 2018
Het zou gaan om 35 miljoen records die onder meer de volledige naam, telefoonnummer, woonadres en het stemgedrag van Amerikanen uit 19 staten bevatten.

Schade cybercriminaliteit loopt op tot 5 biljoen euro, 18 oktober 2018
Het bedrag is net zo hoog als het BNP van het VK en Frankrijk. Het delen van data met partners en leveranciers wordt gezien als snelst groeiende risico op kwetsbaarheid.

BZK experimenteert met startups in aanbesteding, 17 oktober 2018
Via Startup in Residence kunnen startups vijf maanden bij het ministerie ‘in residence’ gaan om oplossingen voor vier maatschappelijke vraagstukken te ontwikkelen.

Amstelveen start met gezichtsscanner tegen id-fraude , 17 oktober 2018
Door gebruik te maken van de gezichtsscanner wordt identificatie eenvoudiger en sneller. Het opsporen van identiteitsfraude levert de gemeente Amstelveen geld op.

Oefening voor uitvallende gemeentelijke telecom, 17 oktober 2018
Het gaat om scenario’s zoals stroomstoringen en uitgevallen telefonie of internet. Door mee te doen aan de oefening krijgen gemeenten inzicht krijgen in hun eigen organisatie.

Animo om data te laten verwijderen houdt nog niet over, 17 oktober 2018
Uit onderzoek blijkt dat minder dan de helft van de Nederlanders (44 procent) behoefte heeft om organisaties en bedrijven te benaderen om persoonsgegevens te laten verwijderen.

Minister BZK verscherpt sturing op informatiebeveiliging, 17 oktober 2018
De bewindsvrouw kondigt een maatregelen aan, zoals het scannen van de rijksdienstsystemen tot de inrichting van werkplekken waar staatsgeheime informatie veilig is.

'Nederlanders nauwelijks op de hoogte van rechten AVG', 16 oktober 2018
Van de 80 procent van de Nederlanders die zegt goed op de hoogte te zijn van de wet, blijkt 60 procent echter niet te weten welke nieuwe rechten zij door de AVG hebben.

'Afhankelijk zijn buitenlandse marktpartijen is een risico', 16 oktober 2018
Er zou bijvoorbeeld informatie naar buitenlandse autoriteiten kunnen weglekken. Zo verplicht de CLOUD Act Amerikaanse bedrijven 'buitenlandse data' te delen met haar autoriteiten.

3000 Nederlandse sites vanaf nu moeilijker bereikbaar in Chrome, 16 oktober 2018
De sites beveiligen hun verbinding op een achterhaalde manier, waardoor onbevoegden kunnen meelezen. Onder de getroffen sites ook de gemeenten Zutphen en Heemskerk.

Ondersteunende Software Verkiezingen krijgt update, 16 oktober 2018
Ook worden er externe beveiligingsexperts betrokken om kwetsbaarheden in kaart te brengen en om te kunnen beoordelen welke maatregelen genomen kunnen worden.

Het UWV, de adresregistratie en de WW-fraude, 16 oktober 2018
Volgens René Veldwijk is de grootschalige WW-fraude bij het UWV al sinds 2001 bekend. Het UWV hield een adresadministratie bij, los van de bevolkingsadministratie.

Cyberveiligheid: particulieren en mkb lopen achter, 15 oktober 2018
Uit het rapport van het Centraal Planbureau blijkt verder dat fraude via mobiele apparaten een grote vlucht neemt. Het CPB noemt daarbij specifiek WhatsApp.

Minister Bijleveld zwakt uitspraak over ‘cyberoorlog’ af, 15 oktober 2018
De bewindsvrouw weersprak woorden die zij gezegd zou hebben in een uitzending van WNL op Zondag. Aanleiding was de hackpoging op de OPCW in Den Haag.

Europa wil personen straffen na cyberaanval, 15 oktober 2018
Aanleiding is onder meer de hackpoging op de OPCW in Den Haag. Met name Nederland en het VK dringen aan op het nemen van sancties tegen personen of organisaties.

Wildgroei aan online identiteiten, 15 oktober 2018
Europese richtlijnen verplichten om digitale identiteitstoepassingen uit andere landen ook toe te laten, maar onderzoek laat zien dat burgers daar niet op zitten te wachten.

VVD wil vaart maken met controle via iPad, 15 oktober 2018
Volgens VVD-Kamerlid Arno Rutte weigeren ziekenhuizen vaart te maken met het overhevelen van ziekenhuiscontroles naar controles thuis. „Uit zelfbehoud!”

Minister: ‘UWV zag onvoldoende urgentie’, 12 oktober 2018
Minister Koolmees wil meer openheid en integriteit van de uitkeringsinstantie. Hij stelt maatregelen voor, waarvan hij de eerste resultaten in januari naar de Kamer wil sturen.

Beveiliging gegevens bij Belastingdienst nog niet op orde, 12 oktober 2018
De BD zegt dat het ‘technisch niet mogelijk' is om de persoonsgegevens goed te beveiligen. Ook zou het niet mogelijk zijn om via autorisatie toegang tot data te beperken.

Fouten bij verzamelen internetgegevens door politie, 12 oktober 2018
Er is 'onduidelijkheid' over sommige regels die moeten worden gevolgd, wordt informatie waarschijnlijk te lang bewaard en er is te weinig controle op wie er toegang toe heeft.

VNG wil inbreng gemeenten voor nieuwe antenneconvenant, 12 oktober 2018
In het antenneconvenant wordt ook de komst van 5G-netwerken meegenomen. Er wordt onder meer een klankbordgroep opgericht om het gemeentelijk belang te borgen.

Europees IT-systeem douane vertraagd, 12 oktober 2018
De vertragingen komen vooral door veranderingen van projecten, te weinig geld en stroperige besluitvorming. Mogelijk wordt de deadline opgeschoven naar 2025.

Thuiswerken vereist ander leiderschap, 11 oktober 2018
In veel gemeenten is flexibel werken, vanuit huis of op flexibele werkplekken op kantoor, inmiddels niet meer weg te denken. Maar thuiswerken is niet zaligmakend.

Europees IT-systeem douane vertraagd, 11 oktober 2018
De deadline van 2020 wordt niet gehaald en moet wellicht worden opgeschoven naar 2025, meldt de Europese Rekenkamer in een rapport.

Defensie knapt radarsysteem voor max 100 miljoen op, 11 oktober 2018
Defensie neemt het Military Approach Surveillance System (Mass) grondig onder handen om de levensduur te verlengen.

Air France rust gehele vloot uit met snelle wifi, 11 oktober 2018
De samenwerking met Orange Business Services beperkt zich alleen tot Air France; KLM maakt hier (nog) geen onderdeel vanuit.

Vanaf 2021 zelfrijdende busjes in Antwerpen , 11 oktober 2018
Het gaat om 25 shuttles voor telkens 20 reizigers. De busjes zullen reizigers vervoeren op de Antwerpse Linkeroever en over de Scheldekaaien op rechteroever.

Digitale volwassenheid gemeenten verder gestegen, 11 oktober 2018
De beschikbaarheid van 56 producten werd onderzocht, waarbij een onderscheid werd gemaakt in producten voor burgers en producten voor ondernemers.

Onderzoek: Google profiteert meest van AVG, 11 oktober 2018
Volgens onderzoekers lijkt Google te profiteren van de onzekerheid rond de AVG om de positie als marktleider verder te versterken. Facebook gaf terrein prijs.

Na 43 jaar weer een nieuwe geologische kaart van Nederland, 11 oktober 2018
De nieuwe kaart biedt een vernieuwde blik op de ondergrond van de Noordzee. Ook Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn in kaart gebracht.

Overheid komt met mobiele berichtenbox, 10 oktober 2018
Daarvoor introduceert het de zogeheten Berichtenbox-app. Deze app moet het digitaal ontvangen van post vereenvoudigen.

UWV laat uitkeringsfraude ongemoeid, 10 oktober 2018
UWV doet moedwillig geen systematisch onderzoek naar fraude. En dat terwijl het administratiesysteem fraudeopsporing met enkele simpele aanpassingen mogelijk maakt.

Gemeenten laks met invullen beleidsindicatoren, 10 oktober 2018
Uit onderzoek blijkt dat een op de drie gemeenten verplichte cijfers over overhead en externe inhuur niet volledig in de begroting heeft staan en veel cijfers niet kloppen.

Waag lanceert Digitale Identiteitslab , 10 oktober 2018
In het lab worden onderzoeken, bevragen en testen kunstenaars, burgers, experts en ambtenaren nieuwe vormen van digitale identiteitsconcepten en tools.

Ophef over USB-sticks bij Vlaamse verkiezingen, 10 oktober 2018
Omdat de gebruikte USB-sticks een Linux-partitie hebben is er een risico dat de stemmen ongewild verwijderd worden. Er wordt gestemd in 163 Vlaamse gemeenten.

Overheid start campagne om computers op te schonen, 10 oktober 2018
Gebruikers wordt onder meer opgeroepen om een virusscanner te gebruiken en te controleren of die ook automatisch scant. Het initiatief is van VeiligInternetten.nl.

Google ziet om ethische bezwaren af van miljardendeal , 10 oktober 2018
De techgigant ziet vanwege ethische bezwaren af van de deal. De deal, die 10 miljard dollar zou hebben gekost, zou niet passen bij de AI-principes van het bedrijf.

Overheid lanceert app om overheidspost op smartphone te lezen, 9 oktober 2018
Het gaat om de Berichtenbox app van MijnOverheid. Bij gebruik van de app is het niet meer nodig om op MijnOverheid in te loggen om overheidspost te kunnen lezen.

Google verzweeg doelbewust bug in Google+, 9 oktober 2018
Uit een interne memo blijkt dat het techbedrijf geen zin had in 'interesse' vanuit de wetgevende macht en ook vreesde voor een vergelijking met Cambridge Analytica.

´Veel Nederlanders sturen werkbestanden naar privémailadres´, 9 oktober 2018
Uit het onderzoek van Alert Online blijkt verder dat bijna drie op de tien werkende Nederlanders dat zij hun privé smartphone ook voor zakelijke doeleinden gebruiken.

Californië verbiedt zwakke wachtwoorden voor slimme apparaten , 9 oktober 2018
Elk apparaat dat wordt gemaakt of verkocht, moet vanaf 2020 beveiligd zijn op het moment dat de klant het koopt. 'welcome' of '123456789' mogen dan niet meer.

Brits Hooggerechtshof blokkeert zaak tegen Google, 9 oktober 2018
Google werd beschuldigd van het verzamelen van iPhone-gegevens, maar de rechter twijfelt of de schadevergoeding geïnd moet worden of de zaak voortgezet moet worden

Bewindsvrouw wil eisen aan veiligheid IoT-apparatuur, 8 oktober 2018
Volgens staatssecretaris Keijzer (EZK) is het nu vaak onduidelijk wat consumenten mogen verwachten van slimme apparaten en waar zij terechtkunnen als het ding niet meer werkt.

Kabinet gaat ongevraagde telefonische verkoop verbieden, 8 oktober 2018
Alleen als iemand expliciet toestemming heeft gegeven, mag die nog benaderd worden voor telefonische verkoop. Veel mensen ergeren zich aan deze ongevraagde belletjes.

Wereldwijde cybersecurity-uitgaven blijven stijgen , 8 oktober 2018
In 2022 zal wereldwijd 133,7 miljard dollar (circa 116 miljard euro) uitgegeven worden aan digitale securityoplossingen. Dit jaar gaat het om een bedrag van circa 80 miljard euro.

'Helft kleine Nederlandse bedrijven doelwit cyberaanvallen', 8 oktober 2018
Toch maken steeds minder kleine bedrijven zich zorgen over hun digitale veiligheid. Om daar iets tegen te doen, komt er geld vanuit de overheid vrij voor voorlichting.

‘Rijbewijs’ voor zelfrijdende auto op komst, 8 oktober 2018
Minister van Infrastructuur en Waterstaat Van Nieuwenhuizen wil ook dat de software in deze zelfrijdende auto's niet alleen vooraf, maar ook na een update getoetst worden.

50 instellingen doorstaan nepaanval ransomware, 8 oktober 2018
De oefening had als doel de weerbaarheid bij een crisissituatie te vergroten. Ruim 1200 mensen op operationeel, tactisch en strategisch niveau deden mee.

PoliFLW wint Stuiveling Open Data Award 2018, 5 oktober 2018
PoliFLW maakt lokaal politiek nieuws toegankelijk, doorzoekbaar en herbruikbaar als open data. De prijs maakt het mogelijk om PoliFLW verder te ontwikkelen.

'Eerste AVG-boetes voor het einde van 2018 opgelegd', 5 oktober 2018
Dat verwacht Giovanni Buttarelli, data protection supervisor van de Europese Unie. De eerste winst ziet hij ook al. "Organisaties melden hun datalekken eerder."

Rijk moet ICT-schikking duidelijker melden, 5 oktober 2018
De Rijks-CIO moet met de departementen om de tafel. Ook moeten schikkingen met ICT-leveranciers meegenomen worden in de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk.

Kwaliteit onderwijs bij hbo ICT vaak niet op orde , 5 oktober 2018
Studenten klagen over de inhoud. Ook vinden ze dat hun opleiding te weinig in contact staat met de beroepspraktijk en ook door- en afstuderen gaat vaak moeizaam.

‘IPv6 maakt digitale systemen veiliger’, 5 oktober 2018
IPv6 brengt de mogelijkheden om snel kwetsbaarheden van een digitale omgeving in kaart en reduceert het uitvoeren van een DDoS-aanval. Zeker 79 gemeenten doen mee.

MIVD voorkwam Russische hackoperatie tegen OPCW , 4 oktober 2018
De Russische veiligheidsdienst zou op 13 april de OPCW in Den Haag hebben aangevallen. De OPCW is de organisatie tegen de verspreiding van chemische wapens.

'Russische geheime dienst achter cyberaanvallen', 4 oktober 2018
De Britse regering is er vrijwel zeker van dat de Russen achter de verspreiding zit van ransomware BadRabbit en de cyberaanval op het Wereldantidopingagentschap WADA.

Govroam-missie VNG niet op schema, 4 oktober 2018
De aanvankelijke doelstelling van VNG was dat alle gemeenten in 2017 aangesloten zou zijn. Inmiddels staat de teller op iets meer dan 125 gemeenten die zijn aangesloten.

Vlaanderen pompt jaarlijks 30 miljoen in zelflerende algoritmen, 4 oktober 2018
Er zijn drie pijlers: steun voor onderzoeksprogramma's, ondersteuning van de toepassingen in de industrie en aandacht voor het ethisch kade en onderwijs daarover.

'Duizenden onveilige IoT-apparaten in Nederland', 4 oktober 2018
De IoT-apparaten beschikten in veel gevallen over een standaardwachtwoord. Volgens de onderzoekers doet Nederland het nog 'goed', in vergelijking met de rest van de wereld.

Iedereen een identiteits-app. Of twee, 4 oktober 2018
De overheid meent dat burgers een ‘digitale identiteit’ nodig hebben. Instanties touwtrekken over hoe die eruit moet zien. Een identiteitsbewijs ín de smartphone.

'Cyberexperts moeten oog hebben voor eindgebruikers', 3 oktober 2018
Staatssecretaris Mona Keijzer van EZK stelt dat voor sommige mensen de moderne ontwikkelingen te snel komen. "Mensen die nog met een vinger tikken".

Kritiek op minister: 'Rapport sleepwet te lang achtergehouden', 3 oktober 2018
Oppositie en coalitie tonen zich kritisch op minister Kajsa Ollongren (BZK) die een kritisch rapport over de sleepwet pas naar buiten bracht na het referendum over die wet.

Het is gedaan met het monopolie van VodafoneZiggo op de kabel , 3 oktober 2018
Nu de toezichthouder het netwerk heeft vrijgegeven, staat ook de kabel open voor concurrentie. Ziggo laat het er niet bij zitten.

Oudere verdwaalt in woud van toeslagen, 3 oktober 2018
Ouderen vragen vaak niet de toeslagen aan waarop ze recht hebben. Ze lopen veel geld mis omdat ze de bureaucratie, die vaak digitaal gaat, te moeilijk vinden.

Passagiers kiezen vaker voor snelheid dan voor privacy, 3 oktober 2018
De meerderheid (65 procent) is bereid om persoonlijke data te delen voor een snellere afhandeling bij de beveiliging, en 45 procent ziet wel wat in biometrische identificatie.

Govroam passeert 250 aangesloten organisaties, 3 oktober 2018
Via de overheidsbrede wifi-samenwerking govroam kunnen ambtenaren direct verbinding maken met wifi-netwerken van andere deelnemende overheidsorganisaties.

NCSC publiceert leidraad bekendmaken kwetsbaarheden, 3 oktober 2018
Organisaties kunnen aangeven welke systemen mogen worden onderzocht en op wat voor manier. Vervolgens krijgen zij de tijd om kwetsbaarheden te verhelpen.

Belgische ICT-sector telt 102.142 banen, 3 oktober 2018
Het aantal banen in de ICT-sector is is 3,8 procent hoger dan in 2016. Drie op de tien bedrijven hebben ICT-specialisten in dienst. Het Europees gemiddelde ligt op 19 procent.

Nederland koploper op gebied van kunstmatige intelligentie , 2 oktober 2018
AI-initiatieven zijn 'hot'binnen Nederlandse bedrijven, zo blijkt uit onderzoek. Een en ander is te danken aan nauwe samenwerking met universiteiten en andere bedrijven.

Nederlander wil zelf controle over medische gegevens, 2 oktober 2018
Ook wil 74 procent hun partner of familie toegang verlenen tot hun vertrouwelijke dossier. Verder wil 95 procent zien wie er bij een zorgverlener in zijn of haar dossier kijkt.

Webwinkels slecht toegankelijk voor blinden, 2 oktober 2018
Veel commerciële websites zijn slecht toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Twee jaar geleden werd dat ook al geconstateerd, maar is er weinig veranderd.

‘Dat gemeenten webcare er een beetje bij doen is zonde’, 2 oktober 2018
Burgers kunnen onder meer via Whatsapp, Twitter, Facebook of Instagram meldingen en vragen aan de gemeente doorgeven. Toch is het soms dagen wachten op antwoord.

Lek kan Facebook mogelijk hoge boete opleveren , 2 oktober 2018
Het zou gaan om een boete van meer dan 1,6 miljard dollar vanwege het grote datalek, waarbij hackers toegang kregen tot de informatie van 50 miljoen gebruikers.

Nieuw-Zeeland kan aan grens vragen om pincode smartphone , 2 oktober 2018
Reizigers die weigeren, krijgen een boete van 5000 Nieuw-Zeelandse dollar (2845 euro). De autoriteiten zouden alleen de lokale opslag van het apparaat willen doorzoeken.

Rechtspraak start proef met inzet van WhatsApp voor vragen, 1 oktober 2018
Via WhatsApp kunnen er vragen over het ouderlijk gezag gesteld worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het aanvragen van gezag en wat bij ouderlijk gezag allemaal komt kijken.

'Nederlander beschermt zich nog altijd te weinig tegen cybercrime' , 1 oktober 2018
Vier op de tien Nederlanders maakt zich zorgen over cybercrime en dan vooral over identiteitsfraude, maar toch doet ruim de helft van hen niets om zich te beschermen.

België verplicht vingerafdruk op identiteitskaart, 1 oktober 2018
De Belgische privacycommissie noemt de maatregel "overmatig" en "niet conform de privacywet". Nederland voelt vooralsnog niets voor een verplichte vingerafdruk.

Europese Unie steekt miljard in supercomputers, 1 oktober 2018
Volgens de EU zijn de supercomputers nodig om gegevens te verwerken, kunstmatige intelligentie te ontwikkelen en oplossingen voor complexe vraagstukken te vinden.

Proef met digitaal verlengen rijbewijs start in Arnhem, 1 oktober 2018
Het aangevraagde rijbewijs kan na twee werkdagen worden opgehaald. De proef duurt minimaal één jaar. Ook andere gemeenten, waaronder Amsterdam en Utrecht, haken aan.

Opnieuw ‘de Belgen voorbij’?, 28 september 2018
De Vlaamse minister van Innovatie, Philippe Muyters, heeft onder de noemer ‘City of Things’ recentelijk miljoenen vrijgespeeld voor 21 IoT-projecten in verschillende Vlaamse steden.

Lokale democratie heeft onderhoud nodig, 28 september 2018
De lokale democratie is sterk, maar heeft wel onderhoud nodig, stelt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Gemeenten moeten meer inzetten op burgerparticipatie.

Merendeel blockchainprojecten haalt nooit eindstreep, 28 september 2018
Een groot deel van de PoC's worden nooit verder in gebruik genomen. Reden: die projecten werden gestart zonder goede businesscase of technische toepasbaarheid.

IBM komt met Watson-ai voor 9 sectoren, 28 september 2018
IBM heeft nieuwe artificiële intelligentie-oplossingen en -services (ai) geïntroduceerd die zijn getraind voor diverse sectoren, zoals de landbouw.

UMC blundert met persoonsgegevens, 28 september 2018
Bij onderzoek onder 900 mensen na een hartoperatie zijn privégegevens naar verkeerde adressen verstuurd. Volgens het UMC ligt de fout ’bij de drukker’.

Red ons uit de ‘bureaucratische cloud’, 28 september 2018
De voorstellen van de Raad van State om de burger te beschermen zijn schijnoplossingen. De aanbevelingen staan niet in verhouding tot het probleem dat zij constateert.

Overhead bij gemeenten daalt, 27 september 2018
Als belangrijkste verklaringen voor de daling noemen de onderzoekers de toenemende digitalisering en uitbesteding van overheadtaken.

Inwoners Nijmegen testen Irma-app ‘digitale identiteit' , 27 september 2018
Nijmegen geeft inwoners de mogelijkheid om hun gegevens uit de Basisregistratie Personen op te vragen en deze te gebruiken voor hun ‘digitale identiteit’ in de app Irma.

‘Chipsoft brengt medische zorg in gevaar’, 27 september 2018
Chipsoft dwingt ziekenhuizen tot een update die leidt tot onveilige zorg. Dat vindt Willy Spaan, voorzitter van het centrum van medische vernieuwing LUMC.

Krimpen aan den IJssel levert data aan VN, 27 september 2018
Krimpen aan den IJssel wordt als eerste Nederlandse gemeente onderdeel van United Smart Cities. Daarbij worden data van zo’n vijftig steden met elkaar vergeleken .

Kabinet wil ras registreren van aanvragers wa­pen­ver­gun­ning, 27 september 2018
Ook politieke opvattingen en religie of levensbeschouwelijke overtuiging worden geregistreerd. Het gaat om een wijziging van de Wet wapens en munitie.

Politiebonden: meer agenten controleren appverbod , 26 september 2018
Volgens een wetsvoorstel zou het verboden moeten worden om een mobiel elektronisch apparaat vast te houden tijdens het besturen van een voertuig.

Nederland lanceert opsporingssysteem terroristen , 26 september 2018
Met de juiste techniek een terrorist eruit vissen zodra hij een vliegticket boekt. Vandaag maakt Nederland op het VN-hoofdkantoor de techniek beschikbaar voor andere landen.

Menno Snel heeft nog geen greep op de Belastingdienst, 26 september 2018
Menno Snel kampt ook na een jaar nog met gedoe bij de fiscus. ‘Het lek is nog niet boven.’ De Kamer kan niet anders dan hem meer tijd geven.

Wetgeving maakt authenticatiemiddelen duurder, 26 september 2018
Nieuwe wetgeving zorgt ervoor dat authenticatiemiddelen steeds sterker dienen te zijn en de kosten verschuiven van gebruiker naar aanbieder.

Tweede Kamer akkoord met nieuwe privacywet onderwijs, 26 september 2018
De nieuwe wet moet het voor leerlingen, studenten en ouders duidelijker maken welke gegevens over hen worden verzameld en waarvoor deze gegevens worden gebruikt.

Nieuwe privacywetgeving brengt mkb in gevaar, 25 september 2018
De nieuwe aanvullende wet op de GDPR/AVG, de zogenaamde ePrivacy-verordening, dreigt het mkb flink te raken. 'Het kabinet heeft geen zicht op de gevolgen hiervan voor het mkb'.

M&I houdt ict-projecten bij Navo opnieuw in de gaten , 25 september 2018
De Navo heeft het contract verlengd voor het monitoren van een projecten voor de vernieuwing van de it-infrastructuur en de overgang naar een cloudomgeving.

Bondskanselier Oostenrijk wijst plan af om media informatie te onthouden, 25 september 2018
Binnenlandse Zaken wilde informatievoorziening te reduceren tot “wat absoluut noodzakelijk” is, zo bleek uit een uitgelekte email.

Jeugdhulp-tekort van 33 miljoen dreigt voor Amsterdam, 25 september 2018
De nieuwe bekostigingssystematiek en de daaraan gekoppelde administratieve lasten leiden tot een enorme kostenoverschrijding van de specialistische jeugdhulp.

UWV gaat versturen van Excel-bestanden blokkeren na datalek, 25 september 2018
Vorige maand werd bekend dat het UWV door een fout met een e-mailbijlage de privégegevens van 2400 werkzoekenden in Noord-Holland-Noord had gelekt.

Groningse ict-klus Fujitsu pakt flink hoger uit, 25 september 2018
Door wijzigingen in de organisatie van de gemeenten is dat bijna zes miljoen euro meer dan de oorspronkelijke geraamde 66 miljoen euro die begin 2017 werd genoemd.

Onderzoek naar hergebruik smartphones overheid, 25 september 2018
Minister Ollongren wil onderzoeken of er een veilige manier is om oude smartphones en tablets door te verkopen of te ontmantelen voor onderdelen.

Trump overweegt onderzoek naar social media, 24 september 2018
Het Witte Huis vraagt de mededingingsautoriteiten 'om diepgaand onderzoek te voeren naar het overtreden van de mededingsingsregels’.

Openstelling ov-data laat op zich wachten, 24 september 2018
Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), maakt geen haast met de verplichting van het aanleveren van open ov-data.

De camera maakt op eigen gezag van de burger een verdachte, 24 september 2018
De politie wil daders uit Oost-Europa met slimme camera’s en sensoren opsporen voor ze toeslaan. Maar is het toezicht op deze vorm van ‘predictive policing’ wel geregeld?

Senator stemde over wet waar eigen bedrijf aan meeschreef , 24 september 2018
De stem van Duthler was cruciaal: zonder haar stem was er in de Eerste Kamer geen meerderheid voor de omstreden Wet maatschappelijke ondersteuning.

Belastingdienst zet camera's in tegen belastingontduiker, 21 september 2018
De Belastingdienst gaat automobilisten die motorrijtuigenbelasting ontduiken vanaf volgend jaar opsporen via camerabeelden die op de openbare weg worden gemaakt.

D66 wil algoritme-waakhond voor overheid en bedrijven, 21 september 2018
Ook moet er 25 miljoen euro in kunstmatige intelligentie worden geïnvesteerd. Volgens D66 biedt kunstmatige intelligentie kansen, maar heeft het ook een keerzijde.

Bedrijven houden recht om mails te scannen in Gmail , 21 september 2018
Het staat de bedrijven ook vrij om de verzamelde gegevens met anderen te delen. Dat heeft Google, eigenaar van Gmail, laten weten aan het Amerikaanse congres.

Politie lost bijna geen hackaanvallen op, 21 september 2018
Vorig jaar is nog geen 5 procent opgelost van in totaal 2300 aangiften over hackmisdrijven. Van naar schatting 80 procent van de hacks wordt geen aangifte gedaan.

KI geeft reddingswerkers extra informatie , 21 september 2018
De Veiligheidsregio Fryslân houdt het komende half jaar een proef waarbij een soort van virtuele assistent automatisch extra informatie binnenhengelt.

Mobiele telefoon minder vaak beveiligd dan computer, 21 september 2018
Bijna een kwart van de ondervraagden zegt dat de mobiel geen beveiliging heeft, een even groot deel zegt niet te weten of de mobiel is voorzien van beveiliging.

Meer aanwijzingen dat Britten Belgacom hackte, 20 september 2018
De grote computerkraak bij Belgacom die eind 2013 aan het licht kwam, lijkt wel degelijk het werk van de Britse geheime dienst GHCQ.

Dwangsom politie slechte bescherming persoonsgegevens, 20 september 2018
Na zes maanden blijkt de controle op de inzage van politiegegevens nog altijd onvoldoende. De Autoriteit Persoonsgegevens spreekt van “een ernstige zaak”.

Kabinet trekt 500.000 euro uit voor veilige hard- en software, 20 september 2018
De 5 ton maakt deel uit van een totaalbedrag van 5 miljoen euro dat het ministerie van EZK tegemoet kan zien. Dat bedrag kan de komende jaren nog fors oplopen.

Kamervragen publicatie CTIVD-rapport na Wiv-referendum, 20 september 2018
De CTIVD vindt dat er extra privacywaarborgen nodig zijn als de AIVD data met buitenlandse collega's deelt. Het rapport kwam pas na het referendum vrij.

VWS trekt zestig miljoen euro uit voor digitale zorg, 20 september 2018
Met name het gebruik van e-health en de uitwisseling van gegevens krijgen een extra stimulans. Verder moeten ouderen altijd toegang tot hun medische gegevens hebben.

‘Regels privacywet AVG worden massaal geschonden’, 20 september 2018
Er is vooral verwarring over wie verwerker is van persoonsgegevens en wie verantwoordelijkheid draagt. Aleid Wolfsen (AP) is wat minder pessimistisch.

Juist veel nieuwe banen voor ICT’ers door robotisering , 20 september 2018
Volgens het WEF zou het gaan om zo'n 133 miljoen nieuwe banen in 2022. Het gaat onder meer om data scientists, AI-specialisten, big data specialisten en blockchain-specialisten.

BZK zet fors in op cybersecurity en digitale overheid, 19 september 2018
Het ministerie van BZK doet de komende jaren verschillende investeringen op het gebied van de digitale overheid en de aanpak van cyberdreigingen.

Overheid verwacht dat DigiD-gebruik minder hard groeit, 19 september 2018
Voor dit jaar was de prognose dat er 358 miljoen keer op DigiD zou worden ingelogd, maar dat aantal is nu bijgesteld naar 310 miljoen. "Realistischer", aldus het kabinet.

AIVD krijgt 12 miljoen extra voor aanpak digitale dreigingen, 19 september 2018
Bij digitale dreiging gaat het onder meer om de aantasting van de democratische besluitvorming. Het extra geld gaat naar personeel en ICT-voorzieningen.

ICT-sector brandt Miljoenennota af, 19 september 2018
Het kabinet wil digitale koploper van de Europa worden, maar volgens Nederland ICT en belangenorganisatie DINL blijkt dat vrijwel nergens uit. "Er ontbreekt daadkracht."

Aantal contactloze betalingen neemt fors toe, 19 september 2018
In Nederland is 51 procent van de bankpasbetalingen contactloos. Nederland behoort daarmee tot de kopgroep in de EU. België eindigt met 5 procent vrijwel onderaan.

'Roosendaal 20 centimeter verwijderd van glasvezel', 18 september 2018
Een glasvezelkabel moet in Roosendaal op 60 centimeter diepte worden aangelegd, maar alle aanleggers houden een diepte van 40 centimeter aan.

'Te veel losstaande acties in digitaliseringsbeleid', 18 september 2018
Overheden moeten juist de maatschappelijke uitdagingen als vertrekpunt nemen voor digitaliseringsacties in plaats van de technologie zelf.

BIT toetst grote ict-projecten politie en rechtspraak, 18 september 2018
De Nationale Politie en de Raad voor de Rechtspraak moeten ict-projecten die groter zijn dan vijf miljoen euro ter toetsing voorleggen aan het BIT.

Politie zet in op Chromebooks, bodycams en ANPR-app, 18 september 2018
Minister Grapperhaus heeft in een brief een aantal ICT-vernieuwingen aangekondgd. Naast de Chromebooks, bodycams en ANPR-app komt er ook een nieuw tapsysteem.

8000 privacyfunctionarissen aangemeld bij AP, 18 september 2018
Het grote aantal aanmeldingen heeft alles te maken met de AVG, die honderd dagen geleden van kracht werd. Voor veel organisaties is de privacyfunctionaris verplicht.

Nederland wil examen afnemen van zelfrijdende auto, 18 september 2018
Het CBR, de dienst wegverkeer RDW en het bureau RobotTuner, werken aan het ‘Software Driving License Project’. Vandaag presenteren zij de meest recente ontwikkelingen.

‘Zorg en ICT moeten samenwerking verbeteren’, 18 september 2018
Lies van Gennip, directeur van Nictiz, vindt dat ICT-leveranciers “best wel wat harder mogen lopen” en dat zorgaanbieders meer de hand in eigen boezem mogen steken.

Ook nieuw spraaknetwerk C2000 pas in 2019 klaar, 18 september 2018
Het communicatiesysteem voor alle hulpdiensten in Nederland loopt vertraging op. Eerder werd de oplevering van het radiobedieningssysteem al uitgesteld.

'Minister Ollongron (BZK) hield kritisch rapport achter', 17 september 2018
Het ministerie ontkent dat de timing van publicatie enig verband houdt met het Wiv-referendum, en dat het alleen was vanwege de afstemming met het buitenland.

Politie wil zakkenrollers en plofkrakers vangen met data, 17 september 2018
Een eerste proef met datakoppeling start in Roermond. Data van niet-verdachte auto's worden na de analyse weggegooid. Bits of Freedom spreekt van een "hellend vlak."

'Over zeven jaar 52 procent van banen in handen van robots', 17 september 2018
Nu wordt nog zo'n 29 procent uitgevoerd door robots. Met name banen in de accountancy, industrie, klantbeheer en secretariaat worden overgenomen door machines.

Canadese stad betaalt ransomware voor systeemherstel, 17 september 2018
Op 1 september raakten verschillende systemen van Midland, een stad met 17.000 inwoners, besmet met een niet nader genoemd ransomware-exemplaar.

Cyberaanvallen kosten Duitsland 43 miljard euro , 17 september 2018
De schade door cyberaanvallen bedroeg in de afgelopen twee jaar circa 43 miljard euro. Bedrijven werden slachtoffer van sabotage, datadiefstal en spionage.

Europa wil vuist maken in kunstmatige intelligentie, 17 september 2018
Het Claire-initiatief, actief sinds begin van deze zomer, probeert een antwoord te bieden op de investeringen van de VS, Canada en China in kunstmatige intelligentie.

Felle kritiek op EU-regels over strengere copyright-regels, 14 september 2018
Critici zijn met name bang dat het moeilijker wordt om bijvoorbeeld video's of plaatjes te delen die beschermde inhoud bevatten, maar niet zijn bedoeld om geld mee te verdienen.

Overheid viert ‘substantiële groei’ e-facturatie, 14 september 2018
Uiterlijk april 2019 moeten alle gemeenten, waterschappen en provincies elektronisch kunnen factureren. Een meerderheid van de gemeenten heeft inmiddels stappen gezet.

Banken 'duwen' gebruikers richting slechte wachtwoorden, 14 september 2018
De Amerikaanse banken Citibank en Capital On ondersteunen geen wachtwoordmanager. In juli kreeg ING Bank in Nederland te maken met eenzelfde soort kritiek.

Opnieuw vragen van politici over plannen Google voor China , 14 september 2018
Tot nu toe laat het Amerikaanse techbedrijf niets los over haar plannen. De plannen zijn omstreden omdat Google zou voldoen aan de Chinese internetcensuur.

'Surveillance Groot-Brittannië in strijd met mensenrechten' , 14 september 2018
Volgens het Europees Hof is de werkwijze van de Britse geheime diensten in strijd met het recht op privacy, omdat er onvoldoende toezicht en waarborgen zijn.

Schiphol onderzoekt mogelijkheden hyperloop , 13 september 2018
Er wordt gekeken of de hyperloop in de toekomst een alternatief kan zijn voor korte afstandsvluchten. Daarnaast moet het de bereikbaarheid van Schiphol verbeteren.

EP stemt in met omstreden 'uploadfilter' , 13 september 2018
Met de maatregel wil de Europese Commissie beheerders van auteursrechten, zoals videomakers, componisten en andere kunstenaars, beter beschermen.

Nederland eens met kritiek op vingerafdruk op identiteitskaart, 13 september 2018
Nederland is het eens met de EDPS die vindt dat er geen voldoende rechtvaardiging is om twee soorten biometrische gegevens te verwerken en op te slaan.

VVD wil onderzoek naar verruiming dna-opslag, 13 september 2018
De VVD schaart zich achter het NFI, dat standaard meer dna-materiaal (mannelijk dna-materiaal) van verdachten en veroordeelden in de dna-database wil opslaan.

Europees Parlement wil 'killer robots' verbieden , 13 september 2018
In een aangenomen resolutie staat dat mensen altijd de controle moeten houden bij beslissingen over leven en dood. Ook bij de VN gaan stemmen op voor een verbod.

Twee derde van alle e-mails is onveilig , 13 september 2018
Het aantal phishing-pogingen steeg sterk ten opzichte van vorig jaar. In de meeste gevallen werden de mails tegengehouden door providers of antivirussoftware.

Kabinet reserveert extra geld voor aanpak cybercrime, 12 september 2018
Er wordt volgend jaar eenmalig 30 miljoen euro uitgetrokken voor de aanpak van cybercrime. Volgens de NCTV is de ernst en omvang van de digitale dreiging "aanzienlijk".

Capgemini schikt ICT-fiasco SVB voor 20,2 miljoen euro, 12 september 2018
Aanvankelijk vocht de dienstverlener de schadeclaim aan, maar ze gooien nu toch de handdoek in de ring. In eerste instantie bedroeg het geclaimde bedrag 27,02 miljoen.

Microsoft wil notificatieplicht dataverzoeken politie, 12 september 2018
Het bedrijf wil ook dat er internationale overeenkomsten komen en duidelijke mechanismes om onrechtmatige verzoeken tot gebruikersgegevens aan te vechten.

'Phishingsites proberen zorgdata burgers buit te maken' , 12 september 2018
De criminelen gebruiken domeinnamen die op die van een bekend merk lijken, maar met bijvoorbeeld een letter op de verkeerde plek. Het gaat zeker om 451 phishingsites.

Verse release van oude BRP-broncode, ter lering, 11 september 2018
Er komt een nieuwe release van oude BRP-broncode beschikbaar. Volgens BZK nauwelijks geschikt om te gebruiken, maar "wel interessant om terug te kunnen kijken".

Inzet augmented reality overtreft verwachtingen, 11 september 2018
Zo’n 46 procent van de bedrijven denkt dat AR/VR binnen drie jaar de standaard wordt, terwijl 38 procent van de bedrijven verwacht dat dit binnen drie tot vijf jaar gebeurt.

ICT-uitgaven gemeenten stijgen naar 82 euro per inwoner, 11 september 2018
De toename is het gevolg van het groeiende belang vanICT (door verdergaande digitalisering en de AVG) en de toegenomen eisen aan informatiebeveiliging en privacy.

Test: auto's communiceren met elkaar en met verkeerslichten , 11 september 2018
Met de proef wil Noord-Holland onderzoeken of de doorstroming van het verkeer verbeterd wordt als auto's met elkaar en de infrastructuur kunnen communiceren.

Overheden willen steeds vaker versleutelde berichten inzien , 11 september 2018
Overheden verwaarlozen of negeren daarmee hun plicht om de rechten op vrijheid van meningsuiting en privacy te waarborgen. De VN maakt zich daar zorgen om.

Twee ton voor Limburgs cyberveiligheid-initiatief, 11 september 2018
Met het geld wordt een community gestart, waar ondernemers en maatschappelijke organisaties via e-learningmodules en zelfevaluaties inzicht krijgen in hun situatie.

Woensdag stemt EP over herziening van online auteursrecht, 10 september 2018
De herziening over de 'copyright directive' draait vooral om een geschil tussen de grote internetgiganten, zoals Facebook, Twitter, Apple en Google, en auteurs en uitgevers.

AIVD en MIVD mogen gegevens van NSA blijven ontvangen, 10 september 2018
Meerdere partijen hadden geklaagd dat de NSA bij het verzamelen van inlichtingen ongeoorloofde methoden hanteert, maar de Hoge Raad oordeelde anders.

NS laat kleine treinonderdelen printen in 3D, 10 september 2018
Het gaat om onderdelen die niet meer leverbaar zijn, die een lange levertijd hebben of die de NS alleen in grote aantallen kan bestellen. Het moet leiden tot tijdwinst.

Defensie VS investeert 2 miljard dollar in AI, 10 september 2018
Volgens de innovatietak binnen Defensie wordt met name gekeken hoe machines menselijke vaardigheden, zoals communicatie en verbanden leggen, kan aanleren.

Apple biedt politie portaal voor opvragen gebruikersdata, 10 september 2018
Apple heeft vorig jaar op 14.000 verzoeken van Amerikaanse opsporingsdiensten gereageerd. Dat gebeurde via e-mail. De portal moet dat werk stroomlijnen.

‘Het systeem van iOverheid moet minder heilig worden’ , 7 september 2018
Staatsraad Van Zwol maakt zich onder meer druk over algoritmen die door overheden te pas en te onpas worden ingezet en vindt ook dat de overheid te versnipperd is.

'Kwart Amerikaanse gebruikers klaar met Facebook', 7 september 2018
Uit onderzoek blijkt dat het vooral jongeren zijn die de sociale netwerksite van hun smartphone verwijderden, met name om privacyredenen.

VNG en G5 gaan samenwerken aan Smart Society, 7 september 2018
Doel is om de samenwerking van de Smart City beweging onder Nederlandse gemeente te verbreden naar andere gemeenten die hierop actief (willen) zijn.

Digital Trust Center steunt zes nieuwe initiatieven, 7 september 2018
De samenwerkingen moeten een impuls geven aan een landelijk dekkend stelsel van cybersecurity samenwerkingsverbanden en is in lijn met kabinetsprioriteiten.

ICT-studies overspoeld door buitenlandse studenten, 7 september 2018
Met name de studie Technische Informatica aan de TU Delft en de TU Eindhoven is populair en er is vooral belangstelling voor Engelstalige masterprogramma's.

'Stop digitaal misbruik van voorspelbaar gebruikersgedrag', 7 september 2018
Volgens de Autoriteit Consument & Markt krijgen gebruikers vaak producten aangeboden die inferieur aan de eigen keuzes zijn. NIet wenselijk, aldus de ACM.

Raad van State: burger in de knel door digitale overheid, 6 september 2018
Volgens de Raad van State wordt de burger steeds vaker opgezadeld met nadelen van nieuwe technieken, waardoor de rechtsbescherming in het geding is.

Scholen worstelen met de privacywet, 6 september 2018
Wat gebeurt er met de klassenfoto? Mag die wel of niet op de site van de school? En mag je een groepsapp aanmaken op WhatsApp? Veel scholen komen er niet uit.

NEN ontwikkelt norm voor veilig mailen in de zorg, 6 september 2018
In de norm wordt onder meer beschreven wat de mate van beschikbaarheid moet zijn, maar gaat het ook over integriteit en vertrouwelijkheid en gebruiksvriendelijkheid.

Gemeenten moeten digitale diensten vertalen, 6 september 2018
Gemeenten krijgen daarvoor van Brussel vier jaar de tijd. Doel is procedures en diensten toegankelijk te maken voor burgers en ondernemers van andere EU-lidstaten.

Beveiliging vertrouwelijke gegevens Brabant niet sluitend, 6 september 2018
Tijdens een door de Zuidelijke Rekenkamer uitgevoerde penetratietest bleek het mogelijk om vertrouwelijke informatie in te zien van de griffie, de directie en de rekenkamer.

Toenmalig staatssecretaris zat mis met illegaal downloaden, 6 september 2018
Filmproducenten waren het niet eens met de toenmalige staatssecretarisen de rechtbank is het met hen eens en stelt dat de Staat aansprakelijk is voor de uitingen.

EU wil eind dit jaar akkoord over belasting op digitale diensten, 5 september 2018
De Europese Commissie wil een belasting van 3 procent op digitale inkomsten van grote bedrijven, maar nog niet ieder EU-lid is overtuigd van de noodzaak van de maatregel.

Kamervragen over verplichte vingerafdruk op identiteitskaart, 5 september 2018
D66 wil onder meer weten wat staatsecretaris Knops (BZK) vindt van de reactie van de Europese databeschermingsautoriteit Giovanni Buttarelli. Die reageerde fel op het voorstel.

Europese persbureaus willen vergoeding van Facebook en Google , 5 september 2018
Volgens de persbureaus vormt het "plunderen van de content en advertentie-inkomsten van de nieuwsmedia" een bedreiging voor het voortbestaan van hoogstaande journalistiek.

BSN verdwijnt op termijn van voorkant paspoort en ID-kaart, 5 september 2018
Om identiteitsfraude tegen te gaan, wordt het burgerservicenummer naar de achterkant van paspoorten en ID-kaarten verplaatst. Binnen welke termijn is nog niet bekend.

Aanvraagronde WiFi4EU tweede helft van september van start, 5 september 2018
Door technische problemen werd in juni van dit jaar de eerste oproep voor het indienen van een uitgesteld. Ook is het aantal beschikbare vouchers verhoogd.

Wikipedia tegen Europese plannen voor 'uploadfilter' , 5 september 2018
De regel zou grote internetbedrijven verplichten om geüpload materiaal vooraf te beoordeelen op schendingen van het auteursrecht. Wikimedia is daar op tegen.

In elk land krijg je een ander internet, 4 september 2018
Overheden proberen met wetten het internet te reguleren, en soms ook te censureren. Zo raakt het wereldwijde web steeds meer versplinterd.

Five Eyes-landen willen toegang tot versleutelde data , 4 september 2018
Volgens de vijf landen vormt end-to-end-encryptie een obstakel bij het onderzoeken en vervolgen van criminele en terroristische activiteiten.

Overheidsinstanties stellen na onderzoek AP alsnog DPO aan, 4 september 2018
Bij een eerste controle bleek dat minder dan 4 procent van de 400 onderzochte instanties geen privacyfunctionaris in dienst had. Er is nu een inhaalslag gemaakt.

Overheid kijkt naar oplossing voor digitale post aan overledenen, 4 september 2018
Het moet voor nabestaanden makkelijker worden om zaken van overledenen via MijnOverheid af te wikkelen en ook moet het opheffen van dat account makkelijk worden.

Consumentenbond bezorgd over regels delen betaalgegevens, 4 september 2018
De bond pleit voor een 'tweetraps-toestemming' en wil ook dat er op wordt toegezien dat bedrijven duidelijk zijn over welke gegevens ze gebruiken en waarvoor.

Gemeenten willen weer baas over eigen ict worden, 4 september 2018
Common Ground wil een gemeentelijke infrastructuur waarbij data zijn gescheiden van applicaties, gegevens bij hun bron blijven en leveranciersonafhankelijkheid is.

Saldoloze ov-chipkaart NS voor iedereen beschikbaar, 3 september 2018
Met Flex krijgen reizigers iedere maand achteraf de rekening voor de gemaakte ritten. Het bedrag wordt automatisch afgeschreven. De verplichte borg is niet meer nodig.

Algemene Rekenkamer doet onderzoek naar basisregistraties, 3 september 2018
Er zal bekeken worden of het Stelsel van Basisregistraties bijdraagt aan een goede en efficiënte overheidsdienstverlening aan burgers en bedrijven.

Gebruik en tevredenheid BAG gestegen, 3 september 2018
Het gebruik van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen is gestegen tot circa 10 miljoen bevragingen per dag. Ook de waardering steeg: van 7,2 in 2015 tot 7,4 in 2018.

Teleurstelling om trage openbaarmaking kosten zorgtarieven, 3 september 2018
In 2016 beloofde toenmalig minister Schippers (VWS) dat de kosten van de zorgtarieven 'opengegooid' zouden worden, maar haar opvolger Bruins is nog lang zo ver niet.

Telecomstoringen vooral veroorzaakt door 'systeemfouten', 3 september 2018
Vorig jaar werden 169 incidenten gerapporteerd. Vaak ging het om fouten in hard- of software. In een beperkt aantal gevallen ging het om DDoS-aanvallen.

Keuring voor 'slimme' beveiligingssystemen voor auto's, 3 september 2018
De maatregel moet diefstallen en inbraken voorkomen. Volgens de keuringsinstantie zijn bijna alle auto's van 2017 of ouder met zo'n beveiligingssysteem makkelijk te hacken.

Privacy belangrijke reden om geen slimme apparaten te kopen , 31 augustus 2018
Een derde van de consumenten geeft aan om privacyredenen twijfels te hebben over de aanschaf van slimme apparaten. Vorig jaar bedroeg dat nog 18 procent.

CDA wil onderzoek naar verplichte slimme thermostaat, 31 augustus 2018
Volgens de politieke partij blijven de beoogde energiebesparingen vooralsnog uit, maar toch ziet het CDA toekomst in de slimme meter. Zo willen zij de toepassing verplicht stellen.

Teach4Amsterdam wil jong IT-talent voor de klas, 31 augustus 2018
Het tekort aan goede informaticadocenten is enorm, maar volgens de initiatiefnemers van Teach4Amsterdam moet het mogelijk zijn om het tekort binnen enkele jaren op te heffen.

Ex-ambtenaar aangeklaagd voor inbraak op rioolinstallatie, 31 augustus 2018
De man zou 8000 bestanden hebben verwijderd. Door de acties van de man zouden de monitoring en bediening van de rioolinstallatie gevaar hebben gelopen.

Belgische politie wil criminaliteit via data voorspellen, 31 augustus 2018
Er zullen systemen voor 'predictive policing' worden ingebouwd in het computersysteem iPolice, dat voor 2020 gepland is. Ook in Nederland wordt predictive policing toegepast.

Mensenrechtenorganisaties tegen China-plannen Google, 30 augustus 2018
Google wil een gecensureerde zoekmachine lanceren in China en de organisaties vinden dat de techreus daarmee een knieval doet op het gebied van mensenrechten.

Nederland Europees koploper laadpalen elektrische auto’s, 30 augustus 2018
Iets meer dan 28 procent van alle laadpalen in de EU staat in Nederland. Momenteel telt Nederland ruim 122 duizend laadpalen, waarvan 33.000 publieke laadpalen.

Ransomware besmette PC's Belgische belastingdienst, 30 augustus 2018
Het gaat om meer dan 100 computers die besmet waren. Ook computers van andere Belgische departementen kregen te maken met (de gevolgen van) ransomware.

Knops: burger kan inloggen via rijbewijs straks zelf activeren, 30 augustus 2018
Er worden de nodige pilots gehouden rondom de inlog, maar het gaat pas echt werken als de Wet digitale overheid is ingevoerd. Verwacht wordt dat dat volgend jaar is.

Tech-land Estland aast op ICT'ers uit Benelux, 30 augustus 2018
Omdat het land slechts 1,3 miljoen inwoners heeft, zal de arbeidsmarkt in 2020 een tekort kennen van 37.000 ICT-specialisten. Daarom de campagne in de Benelux.

Smart city staat niet hoog op agenda bij gemeenten, 29 augustus 2018
Van de ondervraagde gemeenten zegt 36 procent een smart city-visie te hebben. Bijna de helft van de gemeenten doet wel een pilot op smart city-gebied.

Brits dronebedrijf biedt geld voor Londense daken, 29 augustus 2018
Skyports wil een netwerk van drone-stations uitbouwen. Tot nu toe heeft het 15 daken in Londen 'opgekocht' voor het laten landen en opstijgen van drones.

Zorgverlener VS verstrekt patiëntdata aan cybercriminelen, 29 augustus 2018
Het is nog niet bekend hoe het kon gebeuren dat de patiëntgegevens in verkeerde handen vielen. De zorgverlener was een paar keer slachtoffer van ransomware.

Facebook's datahonger onder de loep in Duitsland, 29 augustus 2018
He Budeskartellamt gaat onderzoeken of de techreus haar positie misbruikt om data te verzamelen van mensen zonder dat ze daarvoor toestemming geven.

Belgisch leger heeft interesse in gevechtsrobot, 29 augustus 2018
Enkele weken geleden stelde Estland het initiatief voor om samen met Letland en Finland een robot te ontwikkelen en ook de Belgen hebben interesse getoond.

Meerderheid aangiften cybercrime in België leidt tot niets, 28 augustus 2018
Tussen januari - augustus 2016 kwamen er bijna 35.000 klachten over cybercrime, maar slechts een klein deel leverde een dagvaarding voor de strafrechter op.

Onderzoek: big data kan grondrechten vergaand aantasten, 28 augustus 2018
Volgens onderzoekers kunnen big data, Internet of Things en kunstmatige intelligentie invloed kunnen hebben op het recht op privacy, gelijkheid en vrijheid.

Rechter verlengt verbod voor blauwdrukken 3D-geprinte wapens , 28 augustus 2018
De blauwdrukken zouden ervoor zorgen dat burgers wapens in handen kunnen krijgen, zonder het overheidstoezicht dat voor conventionele wapens plaatsvindt.

Een op de vier Nederlanders slachtoffer internetfraude, 28 augustus 2018
In totaal raakten mensen 786 miljoen euro kwijt door verschillende vormen van fraude. Relatief nieuw is oplichting via social media, zoals Facebook en WhatsApp.

‘Nederland kampt met AI-braindrain’, 28 augustus 2018
Steeds meer onderzoekers in Nederland op het gebied van artificiële intelligentie worden weggekaapt door buitenlandse techbedrijven. Dat leidt tot slechter onderzoek en onderwijs.

Uber verschuift focus naar elektrische deelfietsen , 27 augustus 2018
Het bedrijf richt zich nog steeds op mensen die geen auto hebben, maar wil hen ook een groot aantal ecologische alternatieven aanbieden, vooral in de binnenstad.

Password123 populair onder Australische ambtenaren, 27 augustus 2018
De Western Australian Auditor General bekeek 234.000 accounts. Daarvan had 26 procent een zwak of veelgebruikt wachtwoord, waaronder password123.

EU wil politieke partijen beboeten voor misbruik persoonsdata , 27 augustus 2018
Het voorstel volgt na het grootschalige misbruik van persoonsgegevens door Cambridge Analytica. Het is niet bekend wanneer het voorstel ingevoerd moet zijn.

James Bridle: ‘Data maken de wereld slechter', 27 augustus 2018
De Britse computerwetenschapper en kunstenaar gelooft niet dat massaal verzamelde data de wereld tot een betere plek maken en ziektes en terreur overwinnen.

Orde van Advocaten tegen verplichte dna-afname na oproep, 27 augustus 2018
De NOvA wijst naar principes als het recht op privacy en de onschuldpresumptie, het recht dat stelt dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel wordt bewezen.

Kabinet wil meer inzicht in invloed van digitale platformen, 27 augustus 2018
Het Nederlandse kabinet wil onder meer weten wat de invloed van die digitale platformen is op burgers en bedrijven als het gaat om eigendom en delen van data.

Microsoft verdacht van omkoping in Hongarije, 24 augustus 2018
Microsoft zou de softwarepakketten voor een zwaar gereduceerd bedrag aan tussenpersonen verkopen, die de software weer zouden slijten aan de Hongaarse overheid.

Datagedreven ICT-oplossingen voor de urban jungle, 24 augustus 2018
Overlast, crimineel geld, openlijke drugshandel, illegale taxi’s op de weg en lawaaiige sloepen in de grachten worden gezien als uitwassen van deze jungle.

ProRail pluist code handmatig door naar tunnelbug, 24 augustus 2018
Bij het zoeken naar de bug die het Amsterdamse treinverkeer afgelopen dinsdag heeft platgelegd, moet ProRail de code handmatig doorpluizen.

Australië zegt nee tegen Huawei bij bouwen 5G, 24 augustus 2018
De Australische regering is bang voor inmenging van de Chinese overheid in de telecomnetwerken van het land. Huawei is diep teleurgesteld in het besluit van Australië.

Belastingdienst jaagt op nieuwe medewerkers, 24 augustus 2018
De organisatie heeft de aankomende jaren duizenden nieuwe medewerkers nodig en wil onder meer door interactieve workshops laten zien wat werken bij de fiscus inhoudt.

Spionnen gebruiken Microsoft Outlook als effectieve backdoor, 23 augustus 2018
Cyberspionnen die bij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken wist in te breken, gebruiken Microsoft Outlook als backdoor voor het stelen van vertrouwelijke gegevens.

Minister wil discussie over verplichte dna-afname na oproep, 23 augustus 2018
Aanleiding voor zijn uitspraken is de doorbraak in de moordzaak van Nicky Verstappen waar een dna-match naar een verdachte leidde.

Treinstoring veroorzaakt door winkeldief en softwarefout , 23 augustus 2018
Omdat het backupsysteem hetzelfde softwaresysteem gebruikt, struikelde ook dat systeem over de corrupte database.

Internationale summerschool beveiliging in Den Haag, 23 augustus 2018
De International Cyber Security Summer School wordt georganiseerd door NATO, Europol, EY, Leiden University en The Hague Security Delta.

Teach4Amsterdam wil jong IT-talent voor de klas, 23 augustus 2018
Het tekort aan goede informaticadocenten is enorm – alleen al de regio Amsterdam zou er zo’n 300 extra kunnen gebruiken.

VodafoneZiggo test 1Gbps-netwerk, 22 augustus 2018
Bij de test in de Utrechtse wijk Oog in Al krijgen 20 huishoudens en bedrijven supersnelle internettoegang met snelheden van 1000 Mbit per seconde (ofwel 1 Gbps).

5G-veiling kan klem komen tussen EC, ACM én EC, 22 augustus 2018
De veiling van radiofrequenties voor mobiel breedband onder de brede vlag van 5G kan problematisch worden. Een ‘perfect storm’ dreigt in zicht te komen.

Prorail krijgt besturingssystemen weer stabiel, 22 augustus 2018
De storing op de NS-verkeersleidingspost Amsterdam is voorbij. Ict-medewerkers moesten gisteravond handmatig de besturingssystemen bedienen.

Duitse minister: Europees betaalsysteem kan Irandeal redden , 22 augustus 2018
Hij pleit voor een Europees betalingssysteem, zonder de VS. Veruit de meeste internationale financiële transacties lopen nu via het internationale systeem Swift.

AP controleert of ziekenhuizen Data Protection Officer hebben, 22 augustus 2018
De Autoriteit Persoonsgegevens kijkt ook of ziekenhuizen en zorgverzekeraars de contactgegevens van hun DPO hebben gepubliceerd.

Zorg geografisch in beeld, 22 augustus 2018
Ook woningcorporaties, brandweer, huisartsenposten, zorgvastgoedeigenaren, verzekeraars en veel zorgaanbieders hebben de WoonZorgwijzer inmiddels omarmd.

CTIVD wil duidelijkheid over "zo gericht mogelijk" bij sleepwet, 21 augustus 2018
De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten wil duidelijkheid over wat het kabinet precies bedoelt met "zo gericht mogelijk" in het concept-wetsvoorstel.

Nog hogere tekorten rechtspraak , 21 augustus 2018
De komende jaren lopen de financiële problemen naar verwachting verder op door het mislukken van een digitaliseringsproject, en het afnemende aantal rechtszaken.

Franse scholier baalt: een nieuwe wet bant het mobieltje uit de klas en van het schoolplein, 20 augustus 2018
Ze moeten in de tas blijven, niet alleen in de klas maar ook in de gangen en op het plein. In Nederland wil niemand zo'n verbod.

Namen geslaagde leerlingen publiceren mag onder AVG, 20 augustus 2018
De minister zegt er begrip voor te hebben dat scholen in eerste instantie moeten wennen aan de naleving van de nieuwe privacywetgeving.

Amsterdam te ver met online bespieden hangjongeren, 20 augustus 2018
Amsterdam heeft uitvoerig sociale media-onderzoek laten uitvoeren naar tientallen hangjongeren. Daarbij is zij voorbij gegaan aan privacywetgeving en de interne regels

Britse overheid migreert politiedata naar AWS-cloud, 20 augustus 2018
De data van politie en openbare veiligheidsdiensten is nu nog opgeslagen in een verouderde infrastructuur van datacenters.

Mona Keijzer (EZK) promoot 'oranje' ict in Brazilië , 20 augustus 2018
Volgens het ministerie liggen er in Brazilië mogelijkheden voor ict-oplossingen rond big data en blockchain voor de biomedische sector, voedselindustrie en zorg.

Afname third-party content op EU-nieuwssites door AVG, 20 augustus 2018
Volgens de onderzoekers beseffen nieuwssites de compliancerisico's van dergelijke content. Ze hebben de content verwijderd of gekoppeld aan een opt-in van gebruikers.

Groot deel communicatie met Schiermonnikoog plat, 20 augustus 2018
Schiermonnikoog is door een defecte glasvezelkabel nog iets meer een eiland geworden dan het al was. KPN zegt hard te werken aan een oplossing.

Grijpt kabinet herkansing aan voor verbeteren sleepwet?, 17 augustus 2018
Binnenkort komt er een wetswijziging aan met betrekking tot de sleepwet (Wiv) en privacyorganisatie Bits of Freedom bekeek het voorstel alvast en is nog niet tevreden.

'Techbedrijven gedwongen privégegevens door te spelen', 17 augustus 2018
Tot op heden kon de Australische overheid alleen telefonische gegevens opeisen, maar dit wordt nu verder uitgebreid. De boetes kunnen oplopen tot circa 6,5 miljoen euro.

Minister moet opheldering geven over nieuw datalek bij UWV, 17 augustus 2018
SP-Kamerlid Van Kent wil weten hoe het kan dat het UWV de privégegevens van 2400 werkzoekenden heeft gelekt en hoe dat bijvoorbeeld te rijmen is met de AVG.

'Trump versoepelt voorwaarden voor digitale aanval door VS' , 17 augustus 2018
De maatregel zou aan de ondersteuning van militaire missies bij moeten dragen en mee moeten helpen bij het tegengaan van inmenging in Amerikaanse verkiezingen.

'Google lanceert voorlopig geen zoekmachine in China', 17 augustus 2018
Volgens topman Sundar Pichai is Google nog niet klaar voor de stap. Ook binnen het techbedrijf is niet iedereen overtuigd van de wens om weer in China actief te zijn.

Kabinet trekt 165 miljoen uit voor NL Digibeter, 16 augustus 2018
Dit bedrag staat op de begroting van het ministerie van BZK als Investeringspost Digitale Overheid. Deze post bedraagt jaarlijks 55 miljoen euro, voor de jaren 2019 t/m 2021.

EU-privacywaakhond hekelt verplichte vingerafdruk ID-kaart, 16 augustus 2018
In zijn conclusie laat Buttarelli weten dat het voorstel gezien het beoogde doel niet de noodzaak rechtvaardigt voor de opslag van twee soorten biometrische data.

Prof. Van den Herik: ‘Investeer op korte termijn in AI-studies’, 16 augustus 2018
Op korte termijn uitbreiden AI-opleidingen is hard nodig om een niet nog grotere achterstand op te lopen ten opzichte van andere landen en bedrijven als Facebook en Google.

Helft 50+’ers verliest baan door automatisering, 16 augustus 2018
In Nederland voeren oudere medewerkers tussen de vijftig en 64 jaar voornamelijk taken uit die geautomatiseerd kunnen worden.

E-mails van schoolsysteem Magister, met daarin leerlingenprestaties, waren jarenlang slecht beveiligd, 16 augustus 2018
Een ICT’er op een middelbare school trok daar al in december 2016 over aan de bel. Pas sinds begin deze maand is het beleid aangepast.

UWV lekt privégegevens 2400 werkzoekenden , 15 augustus 2018
Het gaat onder andere om geboortedata, burgerservicenummers, informatie over werkloosheidsuitkeringen, het laatste beroep en de laatste werkgever.

It-uitbesteding bij woningcorporaties zet door, 15 augustus 2018
In eerste instantie kozen de kleinere corporaties hiervoor, maar nu blijken ook de grotere woonbedrijven hun ict de deur uit te doen.

Westland eerste gemeente met nieuw Pgb-portaal, 15 augustus 2018
PGB-houders in het werkgebied van Zorgkantoor DSW zijn de eersten die met een nieuw, gebruiksvriendelijker online PGB-portaal aan de slag mogen.

Tele2 levert vaste telefonie aan Rijksoverheid, 15 augustus 2018
Dit gebeurt in het kader de zogeheten IWR2018, onderdeel van het Europese aanbestedingsprogramma ICT Werkomgeving Rijk (IWR).

Nieuwe wetten tegen fraude kunnen privacy schaden, 15 augustus 2018
Twee nieuwe wetten zijn in de maak om fraude aan te pakken. Onder meer het medisch beroepsgeheim staat daarmee onder druk.

Kamerlid wil dat rechtbanken processen via internet uitzenden, 14 augustus 2018
Volgens Kamerlid Groothuizen (D66) versterkt het uitzenden op internet de betrokkenheid bij de rechtspraak. Hij wil ook dat rechters eenvoudiger Nederlands gebruiken.

D66'er Marietje Schaake wil algoritmes wettelijk toetsen, 14 augustus 2018
De Europees parlementariër (D66) waarschuwt dat wat er in China gebeurt geen ver-van-ons-bedshow is. Volgens Schaake raakt het ook de Westerse wereld.

BeCode start gratis codeerlessen in Vlaanderen, 14 augustus 2018
Om iets te doen aan het tekort aan mensen met ICT-profielen biedt De Vlaamse codeerschool de mogelijkheid om gratis een opleiding tot webontwikkelaar te volgen.

Alle gemeenten aangesloten op Landelijke Voorziening WOZ, 14 augustus 2018
Het WOZ-waardeloket biedt in principe iedereen de mogelijkheid de WOZ-waarde van woningen te raadplegen. De eerste gemeente sloot in 2014 aan.

Patiëntenmonitors kwetsbaar voor spoofing, 14 augustus 2018
Het bleek relatief vrij eenvoudig om een kwaadaardig apparaat op het ziekenhuisnetwerk aan te sluiten dat zich als de patiëntenmonitor voordoet.

Defcon toont (opnieuw) kwetsbaarheid van stemmachines aan , 14 augustus 2018
Door afgedankte stemmachines te kraken wil de grootste hackersconferentie ter wereld aandacht voor de problematiek. Toch is er ook kritiek. "De opzet is niet realistisch."

Twitter moet privacyvoorwaarden aanpassen, 13 augustus 2018
Een Franse rechter is het eens met een consumentenorganisatie die vindt dat Twitter te gemakkelijk gebruikersgegevens kan misbruiken voor commerciële doeleinden.

Democratische Partij VS dagvaardt Wikileaks via Twitter , 13 augustus 2018
Wikileaks wordt beschuldigd van inmenging tijdens de presidentsverkiezingen. Wikileaks publiceerde informatie afkomstig uit gestolen mails van de Democratische Partij.

'E-mails moeten goed bewaard worden, dat gebeurt nu niet', 13 augustus 2018
Een oplossing is het automatiseren van de verwerking en opslag. Door automatisering kan de belangrijkste 20 of 30 procent van miljoenen mails worden opgeslagen.

Recht op je persoonlijke gegevens - maar krijg je die ook?, 13 augustus 2018
In het kader van de AVG ging de Volkskrant op onderzoek uit en vroeg gegevens op bij onder meer Coolblue, Ziggo, Zalando, de Bijenkorf en de OC-chipkaart.

Amerikaanse staat introduceert stemmen via smartphone-app, 13 augustus 2018
De app werkt met behulp van gezichtsherkenning en is vooralsnog beperkt tot militairen uit West Virginia die in het buitenland zijn gestationeerd.

FBI: sla gevoelige of gênante foto's niet op in de cloud, 10 augustus 2018
De Amerikaanse opsporingsdienst krijgt steeds vaker meldingen van mensen die afpersingsmails ontvangen. De opsporingsdienst adviseert om niet te betalen

‘Cybersecurity in zorg loopt achter feiten aan’, 10 augustus 2018
Uit onderzoek blijkt dat datalekken niet altijd even goed worden aangepakt en ook zegt het aantal werknemers op een IT-afdeling nog niets over de beveiliging.

'Cultuurverandering grootste struikelblok bij AVG-compliance', 10 augustus 2018
Volgens Matthijs Onder de Linden is de aandachtspanne bij managers voor de AVG van korte duur en moet meer ingestoken worden op een blijvende gedragsverandering.

AP vordert 48.000 euro van bank voor overtreden privacywet, 10 augustus 2018
Een van de klanten vroeg de bank om een overzicht van de persoonsgegevens die de bank van hem had en met wie die gegevens werden gedeeld. De bank weigerde dat.

Openbare consultatie over open standaarden gestart, 10 augustus 2018
Forum Standaardisatie vraagt onder meer advies over de standaarden PDF/UA, STARTTLS, DANE en STOSAG 1.0. Er kan gereageerd worden tot en met 10 september.

New York probeert taxidiensten Uber en Lyft in te perken , 9 augustus 2018
De Amerikaanse stad probeert problemen rond de enorme groei van auto's aan banden te leggen. Het aantal taxi's in de stad is de afgelopen jaren spectaculair gegroeid.

VNG waarschuwt Knops: sluit analoge media niet af, 9 augustus 2018
De VNG vindt dat bijvoorbeeld huis-aan-huisbladen onontbeerlijk zijn om burgers op de hoogte te brengen van algemene bekendmakingen en mededelingen.

Mobiel pinapparaat voor deel handhavers in gemeente Amsterdam , 9 augustus 2018
Het apparaat moet ertoe leiden dat toeristen direct hun boete gaan betalen. De handhavers krijgen ook folders mee die uitlegt dat gelijk afgerekend moet worden.

Roermond zet digitale sensoren in tegen mobiel banditisme, 9 augustus 2018
Her en der worden sensoren geplaatst die geluid of een kentekenplaat registreren. De gegevens worden geanalyseerd om afwijkende patronen te herkennen.

Rechtszaak tegen digitaal bezoekersparkeren in Haarlem, 9 augustus 2018
Inwoners moeten straks het kenteken van hun bezoek digitaal of telefonisch aanmelden. Volgens de aanklagers gaat het de overheid niets aan wie er op bezoek komt.

Minister Van Nieuwenhuizen wil haast maken met telefoonban, 8 augustus 2018
Het appverbod voor fietsers moet begin 2019 worden ingevoerd. Althans, dat vindt de minister. Toch is niet iedereen ervan overtuigd dat haar planning ook haalbaar is.

Blockchain uitkomst voor de zorg, 8 augustus 2018
Volgens IDC kan blockchain een veilige schakel vormen voor patiëntgegevens die van belang is voor zowel zorgverleners als apothekers, verzekeraars en onderzoekers.

Ondanks opkomst digitaal betalen blijft cash belangrijk, 8 augustus 2018
Ten opzichte van veel West-Europese landen is het aandeel cashgeld in Nederland relatief klein. Alleen in Zweden en Zwitserland wordt er nog meer elektronisch betaald.

Tokio gaat gezichtsherkenning gebruiken voor beveiliging OS, 8 augustus 2018
Meer dan 300.000 sporters, coaches, vrijwilligers en media zullen foto's in een database moeten indienen voordat de Olympische Spelen in juli 2020 beginnen.

Vrees voor flop met dure medische app, 8 augustus 2018
De Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) lijkt in zijn huidige opzet nauwelijks te gaan worden gebruikt. Met name artsen hebben veel bezwaren tegen het systeem.

Honderden Amerikaanse sites nog steeds op zwart in Europa, 8 augustus 2018
De sites zijn bang niet te kunnen voldoen aan de nieuwe Europese privacyregels. Het gaat om een groot aantal (grote) Amerikaanse kranten en circa 400 nieuwssites.

‘India komt binnenkort met GDPR-achtige wetgeving’, 7 augustus 2018
De bedoeling zou zijn om bedrijven als Google en Facebook te dwingen om de data over de meer dan één miljard burgers, op faciliteiten binnen de landsgrenzen op te slaan.

Meer bevoegdheden voor federale en lokale politie in België, 7 augustus 2018
Speurders van de federale en de lokale politie mogen op het internet een fictieve identiteit aannemen om de groeiende criminaliteit op het internet aan te pakken.

AIVD en TU Delft doen samen onderzoek naar cybersecurity, 7 augustus 2018
Onderzocht gaat worden hoe technologische innovaties kunnen helpen om Nederland tegen digitale dreigingen te beschermen. Het project gaat mogelijk dit najaar van start.

Pentagon verbiedt apps die geografische locatie doorgeven , 7 augustus 2018
De apps zouden een veiligheidsrisico vormen, omdat ze de locatie van geheime militaire bases kunnen onthullen. Dat bleek in januari van dit jaar met de fitness-app Strava.

'Facebook vraagt banken VS om financiële data van gebruikers' , 7 augustus 2018
Volgens ingewijden zou het onder meer gaan om informatie van overboekingen en het banksaldo. Ook Google en Amazon zouden gesprekken voeren met banken.

Europol adviseert afplakken van webcam met tape, 6 augustus 2018
Het advies moet helpen bij het beschermen tegen spyware, zoals het lezen van berichten, het afluisteren van gesprekken en het inschakelen van de webcam.

Honderden Amerikanen uit huis gezet na softwarefout van bank , 6 augustus 2018
De bank biedt een overheidsprogramma aan, waarbij hypotheekbezitters met geldproblemen hun leningen kunnen aanpassen. Die software bevatte een fout.

Privégegevens van tweeduizend Zwollenaren op straat, 6 augustus 2018
Per post zijn formulieren verstuurd waarvan door het venster van de envelop niet alleen de adresgegevens waren te zien, maar ook het burgerservice- en cliëntnummer.

Kamer is bestuurlijke rommel bij Autoriteit Persoonsgegevens zat, 6 augustus 2018
Het aanstellen van nieuwe bestuursleden bij de privacywaakhond duurt een aantal Kamerleden te lang. Minister Dekker gaat pas na de vakantie aan de slag met vacatures.

Standaard Verwerkersovereenkomst Gemeenten beschikbaar, 6 augustus 2018
Het doel van de overeenkomst is het gemeenten en leveranciers gemakkelijker maken om tot afspraken te komen over het verwerken van persoonsgegevens.

Amsterdam zoekt startups voor aanpak massatoerisme, 3 augustus 2018
Gedacht wordt aan het spreiden van toeristen, het verdelen van de economische kansen die toerisme biedt en het bewuster maken van toeristen van hun gedrag.

Onderzoek naar gegevensuitwisseling overheid, 3 augustus 2018
De Nationale Ombudsman wil graag van burgers weten wat hun ervaringen zijn als het gaat om die gegevensuitwisseling. Reageren kan 15 september aanstaande.

Kiest Google na acht jaar afwezigheid voor het grote Chinese geld?, 3 augustus 2018
Het Amerikaanse techbedrijf zou werken aan een gecensureerde versie van zijn zoekmachine. De mogelijke ommmezwaai van Google roept veel vragen op.

Zorgen over gezichtsherkenning in Canadese winkelcentra, 3 augustus 2018
Volgens de eigenaar van een winkelcentrum zou de data gebruikt worden om mensenstromen beter te begrijpen en zouden er geen beelden worden opgeslagen.

OM: '3D-geprinte wapens maken is strafbaar in Nederland' , 3 augustus 2018
Eerder verbood een rechter in de VS de publicatie van blauwdrukken om 3D-geprinte vuurwapens te maken. Dergelijke blauwdrukken zweven al wel rond op internet.

Ideeën gezocht bij gemeenten voor vervroegd stemmen, 2 augustus 2018
Het kabinet wil gaan experimenteren met vormen van ‘early voting’, om daarmee de behoefte aan het geven van volmachten te verminderen.

Nationale Bibliotheek van Zweden zet poorten wagenwijd open, 2 augustus 2018
Door gebruik te maken van Linked Data is de collectie van de Zweedse Nationale Bibliotheek nu makkelijk doorzoekbaar, bijvoorbeeld door zoekmachines en Wikidata.

Single Digital Gateway-verordening raakt ook lokale overheden, 2 augustus 2018
Wanneer deze verordening van kracht wordt, moeten onder meer gemeenten en provincies diensten toegankelijk maken en vertalen voor EU-burgers uit andere lidstaten.

Datalek door phishingmails raakt 1,4 miljoen patiënten in VS, 2 augustus 2018
De mails leken afkomstig van een leidinggevende en zorgden ervoor dat verschillende ziekenhuismedewerkers hun inloggegevens op een phishingsite invoerden.

NCTV: Onderschat belang cybersecurity-experts niet, 2 augustus 2018
NCTV Dick Schoof is niet te spreken over de voorgenomen instroombeperking bij studies als kunstmatige intelligentie, data science en business analytics.

DigiD voor derde keer in week tijd getroffen door DDoS-aanval , 1 augustus 2018
Het is nog onduidelijk wie de aanvallen heeft uitgevoerd. DigiD-dienstverlener Logius zegt maatregelen te treffen om te voorkomen dat het nog eens gebeurt.

Rechter VS blokkeert publicatie 3D-geprinte vuurwapens, 1 augustus 2018
De groep Defense Distributed was van plan blauwdrukken voor vuurwapens van plastic online te zetten, maar een federale rechter heeft dat voorlopig verboden.

'Groningen ideale plek voor eerste Digitale Top van Nederland', 1 augustus 2018
Dat vindt Samenwerking Noord. Het plan is dat op de jaarlijkse top partijen de strategie bespreken voor de verdere digitale ontwikkeling van Nederland.

Minister ziet wat in gedragscode voor dronegebruik, 1 augustus 2018
Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) zou zelfregulering laten zien dat de sector en de provincies hun verantwoordelijkheid nemen.

Amerikaanse leger gaat al haar websites dit jaar van https voorzien, 1 augustus 2018
Veel websites van het Pentagon maken nog geen gebruik van een beveiligde verbinding of gebruiken een certificaat dat niet door browsers wordt vertrouwd.

Online privacy is een actueel onderwerp onder Nederlanders, 1 augustus 2018
De helft van hen maakt zich zorgen om de veiligheid van zijn of haar persoonlijke gegevens op internet. Wel namen de zorgen ten opzichte van 2016, iets af.

Nomineren Stuiveling Open Data Award (SODA) van start, 31 juli 2018
De award beloont de beste overheidstoepassing die gebruikmaakt van open data met 20.000 euro. Het is de derde keer dat de award wordt uitgereikt.

'Nederland in de race voor Europese Tesla-gigafabriek', 31 juli 2018
Autobouwer Tesla wil in Europa een grote fabriek voor de productie van elektrische auto's en accu's bouwen en Duitsland en Nederland lijken de beste papieren te hebben.

Cyber Security Raad wil meer geld voor technologische studies , 31 juli 2018
De raad vindt de invoering van numeri fixi-systemen door een aantal universiteiten een ongewenste en zorgelijke ontwikkeling en pleit voor meer geld.

EU dreigt Privacy Shield-overeenkomst met VS op spel te zetten, 31 juli 2018
De EU wil dat de VS zich aan de afspraken houdt. Die afspraken regelen het verplaatsen en opslaan van data tussen consumenten in Europa en de VS.

Downtime kost Drechtstedengemeenten half miljoen euro, 31 juli 2018
Begin maart had Drechtsteden te maken met een grote ICT-storing. Het verlies wordt voornamelijk veroorzaakt doordat ambtenaren hun werk niet konden doen.

Gemeente VS valt terug op typemachines door ransomware, 30 juli 2018
Vanwege de besmetting waren allerlei ICT-diensten niet beschikbaar in de Amerikaanse stad Matanuska-Susitna Borough, dat ruim 106.000 inwoners telt.

Veel PGO-leveranciers melden zich aan bij MedMij, 30 juli 2018
In de eerste week na opening van het MedMij-loket en publicatie van de conceptversie van het afsprakenstelsel 1.1 hebben zich al 56 partijen aangemeld.

Pentagon gaat naar de cloud: contract 10 miljard, 30 juli 2018
Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil het project Joint Enterprise Defense Infrastructure bij één partij neerleggen. De meeste kans maakt Amazon (Web Services).

KPN trekt in 2022 stekker uit 3G-netwerk, 30 juli 2018
Wie tegen die tijd nog niet beschikt over een telefoon die 4G ondersteunt, wordt door de telecomaanbieder teruggeschroefd naar het 2G-netwerk.

'Maak techbedrijven aansprakelijk voor nepnieuws', 30 juli 2018
Door misbruik van persoonlijke data dreigt een crisis van de democratie, aldus Britse wetgevers. Zij dringen dan ook aan op (financiële) maatregelen.

Gezichtsherkenning als toegangskaartje, mag dat? , 30 juli 2018
Recreatieplas Henschotermeer gaat gezichtsherkenning gebruiken om toegangskaarten te verkopen. Hoe weet je dat die gegevens niet worden misbruikt?

ZZP Nederland maant tot haast met omzetten btw-nummers, 27 juli 2018
In het btw-nummer van ondernemers staat ook hun BurgerServiceNummer (BSN). ZZP Nederland vindt dat te fraudegevoelig en ziet dat graag aangepast.

Welke voorschriften vallen onder de EU-dienstenrichtlijn?, 27 juli 2018
Europa decentraal heeft een factsheet opgeleverd, met onder meer uitleg wanneer de richtlijn van toepassing is en welk type voorschriften eraan getoetst moet worden.

Proef met digitaal aanvragen rijbewijs kan verder, 27 juli 2018
Eerder was de proef Digitaal Aanvragen Rijbewijs (DAR) opgeschort, vanwege een veiligheidsonderzoek. De proef start waarschijnlijk later dit jaar.

Senator: "Flash moet af van alle overheidscomputers', 27 juli 2018
Volgens Senator Wyden wordt de Flash Player geplaagd door ernstige kwetsbaarheden, waardoor aanvallers controle over internetsystemen kunnen krijgen.

Qualcomm annuleert overname, NXP krijgt 2 miljard, 27 juli 2018
Chinese autoriteiten gaven geen groen licht voor de overname van het Nederlandse bedrijf. Dat was nodig vanwege de samenwerking met automaker Changan.

Ombudsman: Zorgen over bereikbaarheid BelastingTelefoon, 26 juli 2018
De Ombudsman vindt het geen goede zaak dat de hulplijn slecht bereikbaar is. "Mensen zijn er van afhankelijk voor informatie en advies over fiscale problemen."

Twijfels over veiligheid paspoort, 26 juli 2018
Tweede Kamerlid Van der Molen (CDA) maakt zich met name zorgen over het BSN op het paspoort. Volgens hem zou dat makkelijk misbruikt kunnen worden.

Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid van kracht, 26 juli 2018
Het besluit verplicht overheidsinstanties om de toegankelijkheid van websites en mobiele applicaties (apps) voor mensen met een beperking te waarborgen.

Britse privacyorganisatie start rechtszaak om gezichtsherkenning, 26 juli 2018
Het gebruik van de techniek zou in strijd zijn met het grondrecht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer en ook zou het neigen naar een 'Orwelliaanse samenleving'.

Google blokkeert onethisch ingezette AI-producten , 26 juli 2018
Het is een van de maatregelen die Google heeft genomen naar aanleiding van de ophef die intern bij Google ontstond over samenwerking met het Amerikaanse leger.

'Bedrijfssoftware steeds vaker aangevallen door cybercriminelen' , 26 juli 2018
In de bedrijfssoftware wordt onder meer financiële informatie, creditcardnummers en bedrijfsgeheimen bewaard. Het gaat met name om software van SAP en Oracle.

Facebook mag niet langer discrimineren met advertenties , 25 juli 2018
Het is straks niet langer mogelijk om gevoelige groepen uit advertentiecampagne te weren, bijvoorbeeld op basis van beperking, seksuele voorkeur of religie.

België gaat passagiersdata internationale trein en bus verzamelen , 25 juli 2018
Het gaat om passagiersdata van de hogesnelheidstreinen van Eurostar en de internationale bussen van Flixbus. Een en ander moet de veiligheid vergroten.

Autonome voertuigen van Uber weer op de openbare weg , 25 juli 2018
Na een dodelijk ongeval met een voetganger in maart werden de voertuigen in de 'garage' gehouden. De auto's worden vooralsnog door mensen bestuurd.

Zelfrijdende auto haaks op heersend mobiliteitsbeleid, 25 juli 2018
Zelfrijdende auto's zorgen voor een groei van het verkeer rondom stedelijke knelpunten. Ook leidt het tot minder fietsers en wandelaars en minder OV-gebruik.

Singapore koppelt zorgsystemen los van internet wegens aanval, 25 juli 2018
Hackers wisten eerder de vertrouwelijke gegevens van 1,5 miljoen patiënten te stelen, waaronder de gegevens van de Singaporese premier Lee Hsien Loon.

Chrome beschouwt alle http-sites vanaf vandaag als 'niet veilig', 24 juli 2018
Het verkeer tussen http-sites en hun bezoekers is niet beveiligd en kan zo worden onderschept en aangepast. Https zorgt voor een versleutelde verbinding.

'Russische hackers kregen toegang tot elektrische centrales VS' , 24 juli 2018
Om toegang te krijgen, gebruikten de hackers onder meer phishingmails. Het is niet bekend of er misbruik is gemaakt van de verworven toegang tot centrales.

Facebook onderzoekt weer databedrijf, 24 juli 2018
Het gaat om het data-analysebedrijf Crimson Hexagon. Aanleiding zijn claims over ongeoorloofd gebruik van gegevens door het Amerikaanse bedrijf.

Honderd gemeenten kopen samen digitale weerbaarheid in, 24 juli 2018
De gemeenten hebben VNG gemachtigd om raamovereenkomsten te sluiten met betrekking tot firewalls, bescherming tegen DDoS-aanvallen en securityadvies.

Gemeente Heerlen onderzoekt lokale digitale munt, 24 juli 2018
De digitale munt moet ingezet worden bij een online klussenplatform en de bedoeling is dat de digitale valuta alleen bij lokale ondernemers kan worden uitgegeven.

Britse privacytoezichthouder deelt recordaantal boetes uit, 23 juli 2018
In totaal werd er voor 5,4 miljoen euro aan boetes uitgedeeld. Een jaar eerder ging het nog om omgerekend 4 miljoen euro. De hoogste boete bedroeg 450.000 euro.

Benelux-landen gaan ANPR-cameragegevens uitwisselen, 23 juli 2018
Politiediensten krijgen door het verdrag rechtstreekse toegang tot elkaars databases. Ook is binnen de grenzen van de eigen wet raadpleging van bevolkingsregisters mogelijk.

'Gevoelige documenten Britse overheid vindbaar via Google' , 23 juli 2018
Communicatie met medewerkers van de Britse inlichtingendienst MI5 zou onder meer vindbaar zijn geweest. Het kon gebeuren door een verkeerde afstelling in Trello.

Rijk verspilt 20 miljoen bij kinderopvangtoeslag, 23 juli 2018
Volgens staatssecretaris Van Ark is het geld niet weggegooid, want de opgedane kennis, ervaringen en lessen gaan mee naar de Belastingdienst, de nieuwe opdrachtgever.

Privégegevens 1,5 miljoen patiënten Singapore gestolen, 23 juli 2018
Het gaat om namen, adresgegevens, geslacht, etniciteit en geboortedatum. Vermoedelijk waren de daders op zoek naar informatie over premier Lee Hsien Loong.

Aanvaller kan robotstofzuiger door lek gebruiken voor spionage, 20 juli 2018
De aanvaller kan de eigenaar op afstand kan bespioneren. De stofzuigers beschikken over wifi, een webcam met nachtzicht en zijn via een smartphone te bedienen.

Ombudsman onderzoekt ‘slecht geïnformeerde burger’, 20 juli 2018
De Nationale ombudsman wil erachter komen of overheden duidelijk communiceren over verleende vergunningen. Er komt een meldpunt waar burgers hun mening kunnen geven.

AIVD-site ‘gekaapt’ via jaren oude Google-fraude, 20 juli 2018
‘AIVD overgenomen door de Wit-Russen’, wist een Nederlandse blogsite te melden over een eigen hack. Google’s link naar de Nederlandse AIVD-site leidde namelijk naar de KGB.

Kabinet vraagt om reacties op aanpassingen sleepwet, 20 juli 2018
Na het raadgevend referendum over de sleepwet kondigde het kabinet verschillende aanpassingen aan die de zorgen van tegenstanders zouden moeten wegnemen.

FNV: Staat moet stoppen met SyRI, 20 juli 2018
Volgens de vakbond schaadt SyRI het vertrouwen van de burger in de overheid en heeft het nadelige effecten op de bereidheid informatie aan de overheid te verstrekken.

Code rood dreigt voor de bodem, 20 juli 2018
Bijna twee miljoen kilometer kwetsbare kabel en leiding loopt door de Nederlandse bodem. Het leidt jaarlijks tot tienduizenden gevallen graafschade.

Rijk haalt streep door miljoenenproject van DUO , 20 juli 2018
Tot verbijstering van medewerkers van DUO in Groningen heeft staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een ICT-project stop gezet.

EU en Japan gaan ook data vrij laten stromen, 20 juli 2018
De nieuwe data-overeenkomst voorziet dat bedrijven zonder veel problemen data van en naar de twee handelsblokken kunnen versluizen.

Nederland biedt NAVO cybercapaciteiten aan voor verdediging, 19 juli 2018
Nederland heeft de NAVO laten weten dat het bereid is om de cybercapaciteiten waarover het beschikt in te zetten in het kader van de bondgenootschappelijke verdediging.

D66 en VVD: Elke Nederlander een online identiteit, 19 juli 2018
De online identiteit dient niet alleen als identificatiemiddel, het moet de overheid ook de mogelijkheid bieden om mensen te bereiken als fysieke post niet aankomt.

Gemeenten verzamelden illegaal vingerafdrukken, 19 juli 2018
Werkbedrijf Voorne Putten Werkt nam vingerafdrukken van uitkeringsgerechtigden af. Als zij weigerden een vingerafdruk af te geven, werd gedreigd met korting op hun uitkering.

Vul maar aan: ‘Ambtenaren zijn…..’, 19 juli 2018
De Utrechtse hoogleraar Lars Tummers gaat langjarig onderzoek doen naar het imago van ambtenaren. Langjarig? De uitkomst lijkt toch redelijk voorspelbaar?

Veel misvattingen over aanbesteden , 19 juli 2018
Wat kunnen gemeenten zelf organiseren? Over die vraag leven nog veel misvattingen, niet in de laatste plaats door onduidelijkheden in de wet- en regelgeving.

Regionale drone-projecten ontvangen EU-subsidie, 18 juli 2018
Via het fonds wil de Europese Unie niet alleen economische verschillen tussen Europese regio’s verkleinen, maar ook duurzame groei en werkgelegenheid bevorderen.

'Regiebureau Rechtsketen nodig om it vlot te trekken' , 18 juli 2018
Silex en SNG, ketenpartners in de rechtspraak, zijn bezorgd over de herstart van het digitaliseringsprogramma KEI bij de rechtspraak.

Amsterdam juicht Europese aanpak Airbnb toe, 18 juli 2018
De Europese Commissie heeft Airbnb de wacht aangezegd vanwege gebrek aan transparantie over de prijzen en een hele lijst van andere gebreken aan consumentenrechten.

Schneier: Encryptie is geen belemmering voor politie, 18 juli 2018
Encryptie is geen belemmering voor politie, ook al laten opsporingsdiensten zoals de FBI geloven dat dit wel het geval is, zo stelt beveiligingsexpert Bruce Schneier.

MijnOverheid gaat gebruikers zonder e-mailadres waarschuwen, 18 juli 2018
Ook zal er deze zomer een aparte Berichtenbox-app verschijnen die gebruikers laat weten als er nieuwe berichten op MijnOverheid zijn binnengekomen.

Politici moeten waakzamer zijn op nepnieuws, 18 juli 2018
Minister Ollongren baarde in november veel opzien met een brief aan de Kamer. In die brief waarschuwde zij dat ook Nederland te maken heeft met nepnieuws.

Knops: Apple moet NFC-functie voor DigiD openzetten, 17 juli 2018
De overheid is bezig om de betrouwbaarheid van DigiD te verhogen, maar hiervoor moet Apple de NFC-functie op iPhones en iPads verder openstellen voor ontwikkelaars.

EC onzeker over gevolgen technologie voor arbeidsmarkt, 17 juli 2018
De commissie spreekt de onzekerheid uit over het effect van de toenemende digitalisering en automatisering op de positieve trend in de werkgelegenheid.

De moderne ambtenaar is een nerd, 17 juli 2018
Grote steden hebben steeds vaker nerds in dienst die via moderne technologie zorgen voor betere dienstverlening. Onlangs waren ze in Amsterdam bijeen om ervaringen te delen.

PvdA wil opheldering over Russische internettrollen, 17 juli 2018
De trollen, betaalde krachten die onder valse namen discussies manipuleren en onrust zaaien, hebben in Nederland en België geprobeerd het anti-islamsentiment aan te wakkeren.

300.000 euro voor ICT-samenwerking in Groningen, 16 juli 2018
De Werkplaats voor Digitaal Vakmanschap krijgt 300.000 euro subsidie van de provincie Groningen. Dit programma moet onderwijs beter laten aansluiten op de arbeidsmarkt.

Actieplan Digitale Connectiviteit mist balans, 16 juli 2018
Brancheorganisaties Fiber Carrier Association en Dutch Datacenter Association vinden dat de belangrijke rol van glasvezel voor het 5G-netwerk onderbelicht blijft.

Kabinet biedt meer ruimte voor ict-experimenten , 16 juli 2018
De ministerraad stemt in met NL Digibeter. Door te experimenteren en innoveren moet de dienstverlening aan burgers en ondernemers verbeteren.

Ministerraad akkoord met Agenda Digitale Overheid, 16 juli 2018
Zo komt er één plek waar burgers en ondernemers dingen met overheden en instellingen kunnen regelen die aan hun persoon gekoppeld zijn.

Belastingdienst mist deadline aanpassing btw-nummer, 16 juli 2018
De Belastingdienst zal per 1 januari volgend jaar geen nieuw btw-nummer hebben geïntroduceerd zoals de Autoriteit Persoonsgegevens wil.

Krijgen we ons ID op de smartphone? , 16 juli 2018
BZK wil vooroplopen met digitalisering. Utrecht en Eindhoven krijgen een proef: identificatie op de smartphone.

Russisch trollenleger ook actief in Nederland, 16 juli 2018
Russische georganiseerde internettrollen hebben in Nederland en België via Twitter het anti-islamsentiment proberen aan te wakkeren.

Kwartet knappe bollen bestudeert impact kunstmatige intelligentie, 13 juli 2018
Naast het instellen van vier nieuwe leerstoelen zet de Universiteit van Amsterdam ook in op een hotspot voor artificial intelligence op het Amsterdam Science Park.

171 Limburgse ambtenaren trapten in phishingmail, 13 juli 2018
Ethische hackers kregen ongeautoriseerde toegang tot vertrouwelijke informatie van de provincie. De provincie ziet de problemen en heeft 'beterschap' beloofd.

Duizenden paspoorten bevatten productiefout , 13 juli 2018
Door een technische fout is het mogelijk dat een van de 23 elektronische echtheidskenmerken niet werkt. De bezitters kunnen er wel gewoon mee op vakantie.

VVD en D66: ‘Digitale kluis voor iedere Nederlander’, 13 juli 2018
Het voorstel moet ertoe leiden dat administratieve blunders voorkomen worden en burgers de mogelijkheid hebben zelf te kiezen met wie ze informatie delen.

E-consult huisarts nauwelijks in gebruik, 13 juli 2018
In 2017 heeft 4 procent van de patienten via een elektronisch consult contact gehad met hun huisarts. Een handboek moet helpen om dat percentage op te krikken.

Staatssecretaris Knops mikt op 2020 voor aftrap nieuwe BRP, 12 juli 2018
De bewindsman gaat de komende anderhalf jaar in overleg met de VNG, gemeenten en andere gebruikers om te bepalen wat voor soort BRP-stelsel er moet komen.

Google kan opnieuw Europese miljardenboete krijgen, 12 juli 2018
De boete, niet de eerste voor het techbedrijf, wordt verwacht omdat het Android-gebruikers Chrome, Google Search en andere Google-apps zou opdringen.

Rotterdam gaat de stad 'datagestuurd' schoonmaken , 12 juli 2018
Op basis van een profiel wordt voor iedere wijk een schoonmaakplan opgesteld. Rotterdam is de eerste gemeente die datagericht schoonmaakt.

Staatssecretaris: geen uitzondering voor MKB in AVG, 12 juli 2018
De AP laat weten dat zij vanuit het oogpunt van redelijkheid niet direct zal langsgaan bij de MKB’er ‘op de hoek’, "tenzij sprake is evidente overtredingen en/of klachten.”

Politie gaat data koppelen om zakkenrollers te herkennen, 12 juli 2018
Door data van bijvoorbeeld nummerborden te combineren met camerabeelden en berichten op social media, zouden zakkenrollers sneller herkend kunnen worden.

Waarom stemmen we in 2030 nog niet elektronisch?, 11 juli 2018
Minister Ollongren (BZK) denkt dat we in 2030 een véél overzichtelijker stembiljet hebben en vrijwel foutloos tellen, maar "elektronisch stemmen is dan nog niet aan de orde".

ICT-scheiding ministeries LNV en EZK kost 35 miljoen, 11 juli 2018
Het ministerie van LNV verwacht ook nog een jaarlijkse verhoging van de beheerkosten met vijf miljoen. LNV blijft wel gebruikmaken van de ICT-diensten van DICTU.

Digitaliseringsdeal voor de bouw komt er aan , 11 juli 2018
De Digitaliseringsdeal richt zich onder meer op het organiseren van externe prikkels om de transitie te versnellen en focust op één taal, één stelsel en één kennisagenda.

Britten beboeten Facebook om Cambridge Analytica, 11 juli 2018
De boete is vanwege de Cambridge Analytica-affaire. Het gaat om de maximale boete die uitgedeeld kan worden: 500.000 pond (ongeveer 565.000 euro).

Onderzoek privacy Arnhem: ‘Eigenlijk lag alles open en bloot’, 11 juli 2018
Een ethische hacker onderzocht of de informatieveiligheid en privacy in technische zin geborgd is. Hij kwam tot een aantal opmerkelijke conclusies.

Politie lekt persoonsgegevens verdachte via Burgernetmail, 11 juli 2018
De politie stuurde naar 145 deelnemers een Burgernetmail die naast een getuigenoproep ook de persoonsgegevens van een verdachte bevatte.

Geen bewijs voor verslavende werking technologie' , 10 juli 2018
Wetenschappers van het Internet Institute van de Universiteit van Oxford zijn erg sceptisch over vergelijkingen tussen harddrugs en sociale media.

Voorrang op YouTube voor 'gezaghebbende nieuwsbronnen', 10 juli 2018
Via een algoritme wordt bepaald welke content er wordt getoond. Daarbij wordt gekeken naar onder andere relevantie, gezaghebbendheid en actualiteit.

Dekker: Autoriteit Persoonsgegevens voldoende toegerust, 10 juli 2018
Minister Dekker voor Rechtsbescherming vindt dat de Autoriteit Persoonsgegevens zelf keuzes moet maken in haar toezicht en vindt dat zij dat naar vermogen doet.

Britse overheid overweegt verplichte laadpaal bij nieuwe huizen , 10 juli 2018
De Britse overheid wil ook laadpunten maken van lantaarnpalen bij parkeerplaatsen. Er is een investeringsfonds van zo'n 450 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het plan.

Fiscus en gemeenten in de fout met AVG, 10 juli 2018
Vier op de tien websites van grote gemeenten voldoen niet aan de AVG. Websites van gemeenten in Flevoland scoren goed, in Zeeland werd de laagste score behaald.

Investering van 370 miljoen voor techregio Brainport, 9 juli 2018
Rijk en regio willen voor de langere termijn de economische kracht in de Eindhovense regio behouden. Het bedrag van 370 miljoen euro moet gezien worden als vliegwiel.

Defensie verbiedt hardloop-apps voor militairen, 9 juli 2018
Het verbod komt er omdat de privégegevens die aan de app zijn gekoppeld, kunnen leiden naar militairen. "Dan zijn mensen vindbaar. Dat is niet de bedoeling".

Raad voor rechtspraak: Digitaal procederen gaat niet door, 9 juli 2018
De digitale civiele vorderingsprocedure wordt niet landelijk ingevoerd. 'Gelderland' en 'Midden-Nederland' blijven vooralsnog wel werken met het digitaal procederen.

Belgische politie: Toename cybercrime, afname offline misdaad, 9 juli 2018
De meeste geregistreerde gevallen van cybercrime betreffen bedrog, oplichting en internetfraude, gevolgd door 'cyberbelaging'. Internetfraude nam toe met 6 procent.

Dick Schoof nieuwe directeur inlichtingendienst AIVD, 9 juli 2018
Schoof is nu nog de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Hij volgt Rob Bertholee op.

Belastingdienst verwerkt BSN-nummers in strijd met de wet, 6 juli 2018
De Autoriteit Persoonsgegevens wil dat de overtredingen zo snel mogelijk stoppen. Gebeurt dat niet, dan kan de AP handhavende maatregelen treffen.

EP: 'Data Europese burgers onvoldoende beschermd door VS' , 6 juli 2018
Eventueel moet het Privacy Shield-akkoord worden opgeschort. Daarin staat hoe Amerikaanse bedrijven met gegevens van Europese burgers moeten omgaan.

Beveiligingscamera’s horen niet normaal te zijn, 6 juli 2018
Rejo Zenger maakt zich druk om de suggestie dat particulieren verplicht zouden moeten worden om hun beveiligingscamera’s aan te melden bij de politie.

Groen licht voor fonds Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering, 6 juli 2018
Het Fonds GGU omvat voor 2019 52,3 miljoen euro, evenveel als in 2018. Het fonds is de financiële basis onder de beweging Samen Organiseren.

NCSC publiceert richtlijnen voor ontwikkeling veilige software, 6 juli 2018
Volgens het NCSC is het niet alleen van belang om op technisch vlak kwetsbaarheden te voorkomen of verhelpen, maar moeten ook ontwikkelaars goed hun werk kunnen doen.

Europees Parlement nog niet akkoord met 'uploadfilter' en 'linktaks' , 5 juli 2018
De voorgestelde hervormingen moeten kunstenaars en andere creatieve makers betere bescherming tegen inbreuk op auteursrechtelijk beschermd materiaal bieden.

Knops in gesprek over berichtenbox overleden personen, 5 juli 2018
Omdat een DigiD niet automatisch wordt opgeheven krijgen nabestaanden vaak nog digitale post. De post openmaken lukt vaak niet, vanwege benodigde wachtwoorden.

Ambtenaar kan moeilijk nepnieuws onderscheiden, 5 juli 2018
Ambtenaren vinden dat nepnieuws hun werk bemoeilijkt maar minder dan 1 op de 3 van hen zegt goed in staat te zijn om nepnieuws van echt nieuws te onderscheiden.

'Grote internetbedrijven leven Europese privacyverordening niet na', 5 juli 2018
De Europese consumentenorganisatie BEUC en de European University Institute deden onderzoek en zagen dat er bij de 'grote jongens' nog veel ruimte voor verbetering is.

Nederlandse providers moeten minimale 5G-snelheid bieden , 5 juli 2018
Ook komt er een dekkingsplicht waaraan moet worden voldaan. Wat de minimale datasnelheid voor up- en downloads moet worden, wordt nog onderzocht.

Vlaamse Kamercommissie wil geen inzet 'killer robots', 4 juli 2018
De Kamercomisssie wil niet alleen dat het Belgisch leger de killer robots niet gebruikt, maar wil ook een internationaal verbod op dit soort wapens.

Minister Grapperhaus: Meerkosten Rijks-ICT acceptabel, 4 juli 2018
Volgens Grapperhaus (die inviel voor Knops) betekent het duurder uitvallen van ICT-projecten niet dat zij mislukt zijn. Er kunnen ook nieuwe inzichten zijn ontstaan.

Online gokinzetten in Vlaanderen verdubbelen in drie jaar, 4 juli 2018
De inzet bij online gokken is in Vlaanderen in drie jaar gestegen van 88 tot 170 miljoen euro. Het gaat om een raming, en het werkelijke bedrag ligt vermoedelijk flink hoger.

Facebook past beleid aan na onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens, 4 juli 2018
Gebruikers worden voortaan uitgebreider geïnformeerd over welke persoonsgegevens worden verwerkt, waarvoor dit gebeurt, met wie en hoe de data wordt gedeeld.

Politie breidt proef uit met buurtWhatsApp-groepen, 4 juli 2018
De politie gaat bij een overval of inbraak naar meer buurtWhatsApp-groepen een "heterdaadmelding" sturen.Deelnemers kunnen niet reageren via WhatsApp, maar via 112.

Wiebes: Elf procent weigert aangeboden slimme meter, 3 juli 2018
De meest genoemde reden om de slimme meter te weigeren heeft te maken met de negatieve nieuwsberichten in de media en privacyvermindering.

Kadaster gaat bedreigde personen afschermen, 3 juli 2018
Ook komt er een gedragslijn die moet voorkomen dat er onnodig privacygevoelige gegevens worden opgenomen in het Kadaster. De AP adviseerde om de stappen te nemen.

Australië start test met eigen variant van DigiD, 3 juli 2018
Op dit moment werkt de Australische overheid met meer dan dertig verschillende accounts voor online diensten. Straks moet dat kunnen met één account.

Ophef over test met gezichtsherkenning in Londen, 3 juli 2018
De ophef ontstond onder meer omdat de camera's een onschuldig persoon voor een verdachte aanzagen en het publiek niet goed werd geïnformeerd.

Kabinet wil dat iedereen in 2023 snel vast breedbandinternet heeft , 3 juli 2018
Drie procent van de Nederlanders heeft nu geen toegang tot snel vast breedband internet. Nederland moet ook op het gebied van mobiel internet koploper blijfven.

BIT krijgt nieuwe plek om relatie leidinggevenden, 3 juli 2018
De nieuwe (tijdelijke) plek in de organisatie bleek nodig nadat Hans Wanders, CIO Rijk, en Cokky Hilhorst, bureaumanager BIT, toegaven een relatie te hebben.

Kabinet steekt 133 miljoen in ICT huisartspraktijk, 2 juli 2018
Daarnaast komt er een bedrag van 471 mijoen euro beschikbaar voor onder meer de ICT-infrastructuur en investeingen in e-health, digitale toepassingen in de zorg.

'Overheid geeft 1 miljard euro meer uit aan ICT dan gepland' , 2 juli 2018
Voor de gepeilde 125 projecten was oorspronkelijk ongeveer 2,5 miljard euro begroot. De verwachte kosten zijn inmiddels opgelopen tot 3,5 miljard euro.

Ruim 600 privacy-gerelateerde klachten binnengekomen bij AP, 2 juli 2018
Een groot deel van de binnengekomen klachten heeft betrekking op het niet kunnen inzien of niet kunnen verwijderen van persoonsgegevens.

MijnOverheid-phishingsite maakte ook 2-factorauthenticatie buit, 2 juli 2018
De phishingsite legde de hand op authenticatiegegevens, inclusief SMS van de getroffen burgers. In totaal wisten de aanvallers op 203 accounts in te loggen.

'Strafzaken vanaf 2021 zichtbaar in online omgeving' , 2 juli 2018
Het kabinet wil dat naast een online slachtofferportaal oo dat beeld en geluid op een goede manier in het digitale dossier opgenomen kunnen worden.

Minister: ''Cybersecurity wordt verplicht bij ICT-opleidingen', 2 juli 2018
Het besluit is nog niet rond, maar volgens een woordvoerder van OCW stelt dat vrijwel iedereen het wil en dus is het zo goed als zeker dat het verplicht wordt.

Minister wil geen cijfers geven over cyberspionage in Nederland, 29 juni 2018
Minister Bijleveld (Defensie) vindt dat zij in het openbaar geen uitspraken over aantallen kan doen. "Dat zou inzicht geven in de capaciteiten van de inlichtingendienst MIVD."

Nederland positief over EU-voorstel voor elektronisch bewijs, 29 juni 2018
Minister Blok (Buitenlandse Zaken) is positief. Volgens hem bieden de voorstellen een oplossing voor een "significant probleem" in de rechtshandhaving.

Chinees 'sociaal-kredietsysteem' verspreidt invloed wereldwijd , 29 juni 2018
Uit Australisch onderzoek blijkt dat het Chinese systeem ook "het potentieel heeft om rechtstreeks in te grijpen op de soevereiniteit van andere landen".

Facebook scherpt regels aan na privacyschandaal, 29 juni 2018
De aanscherping zorgt voor irritaties bij adverteerders omdat Facebook voor advertenties een nieuwe brede definitie hanteert op het gebied van politiek.

Kunstmatige intelligentie: EU dreigt boot te missen, 29 juni 2018
Volgens Fabian Westerheide onderneemt Europa niet alleen weinig, maar zijn de inspanningen ook erg versnipperd. Alleen in Duitsland, Frankrijk en het VK gebeurt iets.

Den Haag krijgt proeftuin wetenschap en technologische innovaties, 28 juni 2018
Het kan gaan om boeien met sensoren waarmee schepen worden waargenomen, metingen van de wind, de stroming en golven. De proeftuin kost bijna 4,3 miljoen euro.

'Meer duidelijkheid over toepassing privacywet nodig', 28 juni 2018
Volgens de Consumentenbond pakken sommige bedrijven de ruimte voor een eigen interpretatie van de wet, wat leidt tot onduidelijkheid en discussie.

Kabinet investeert 1,5 miljoen euro in cybersecurity-onderzoek, 28 juni 2018
Verder wordt er een 'verkenner' aangesteld. Die moet dit najaar met een advies komen over hoe kennis en kunde rond cybersecurity meer is te verbinden,

Techbedrijven tonen misleidende privacyschermen, 28 juni 2018
Gebruikers krijgen o.m. de illusie dat ze in controle zijn, terwijl dat niet zo is. Ook vergt het kiezen van privacyvriendelijke opties meer moeite van gebruikers.

Politiebonden willen verplichte registratie privécamera's, 28 juni 2018
Deze verplichting zou bij de opsporing moeten helpen. Op dit moment zijn er via het politieproject Camera in Beeld bijna 200.000 camera's geregistreerd.

Staatssecretaris Knops: besluiten online publiceren , 27 juni 2018
De bewindsman wil dat alle informatie digitaal beschikbaar is en dat er een einde komt aan de ‘huidige gefragmenteerde informatievoorziening’.

Senaat akkoord met wetsvoorstel Computercriminaliteit III, 27 juni 2018
Het wetsvoorstel geeft politie en justitie de bevoegdheid om heimelijk de systemen van verdachten binnen te dringen, zoals een smartphone, server of computer.

Camera's in reclameborden mogen alleen met toestemming, 27 juni 2018
Vorig jaar ontstond er ophef over camera's in reclameborden op NS-stations die het kijkgedrag van voorbijgangers maten. De AP heeft nu uitleg gegeven over wat mag.

Facebook verwijderde 583 miljoen nepaccounts 1ste kwartaal, 27 juni 2018
Ook werden 837 miljoen spam- en 2,5 miljoen haatberichten verwijderd. Facebook maakt gebruik van technologie die automatisch ongewenste berichten herkent.

Promovendus: stop met handel in gezondheidsdata, 27 juni 2018
Gezondheidsgegevens buiten een medische context moeten beter beschermd worden, stelt de promovendus. Nu hebben bedrijven en overheden te veel macht over die data.

Overheid investeert 20 miljoen euro in mobiliteits-app, 26 juni 2018
Mobility as a Service (MaaS) laat gebruikers kiezen tussen verschillende mogelijkheden om van de ene naar de andere locatie te reizen en bevat informatie over vervoerstypen.

Haagse rechter: Geen uitstel inlichtingenwet , 26 juni 2018
De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel sleepwet genoemd die op 1 mei 2018 is ingegaan, wordt niet uitgesteld.

EU gevraagd om op te treden tegen lidstaten met bewaarplicht, 26 juni 2018
Ondanks afspraken zijn er 17 landen waar een bewaarplicht van kracht is en zaken als IP-adressen en locatiegegevens voor langere tijd worden bewaard.

Amersfoortse verbinding met DSO is ’kinderspel’, 26 juni 2018
Gemeentelijk IT-adviseur Hendrik-Jan van den Akker vindt de oplossing die Amersfoort vond, op technisch vlak niet moeilijk. "Het was kinderspel."

Nederland scoort hoger dan België op innovatielijst , 26 juni 2018
Uit de European Innovation Scoreboard blijkt dat de toekomst van de Europese innovatiekracht er over het algemeen behoorlijk rooskleurig uitziet.

ICT’er werkt liever voor ICT-bedrijf, 26 juni 2018
ICT’ers werkzaam voor een niet-ICT-organisatie, zoals overheden, zijn het minst tevreden over de doorgroei- en carrièremogelijkheden bij hun werkgever.

'Trump wil handelsoorlog met China verder laten escaleren' , 26 juni 2018
De VS wil beperkingen invoeren op Chinese investeringen in Amerikaanse technologiebedrijven, onder meer in ICT, elektrische auto's, robots en biotechnologie

Britse fiscus verzamelde 'stemafdrukken' van 5,1 miljoen Britten, 25 juni 2018
Burgers moeten eerst de zin "My voice is my password" een aantal keren herhalen voordat ze worden doorverbonden. Vervolgens wordt de stemafdruk opgeslagen,

Zorgen over mogelijk ‘nieuw ict-debacle’ DSO, 25 juni 2018
Tot die slotslom komt de redactie van Binnenlands Bestuur, dat over het Digitaal Stelsel Omgevingswet sprak met een groot aantal deskundigen en betrokkenen.

Blok: Internationale wetten gelden ook voor cyberspace, 25 juni 2018
Volgens minister Blok (Buitenlandse Zaken) is het belangrijk dat voor alle landen dezelfde regels gelden en ze zich hieraan houden. "Dat geldt ook voor cyberspace."

Oplichter doet zich als waakhond voor om privacyboetes te innen , 25 juni 2018
De oplichter belt slachtoffers op en beweert namens de 'Autoriteit Persoonsgegevens' dat sites niet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming voldoen.

Overheid waarschuwt voor valse mails van MijnOverheid , 25 juni 2018
Het e-mailbericht is zogenaamd van de 'Belastingdienst'. Het bericht lijkt betrouwbaar, omdat het potentiële slachtoffer met voor- en achternaam wordt genoemd.

ECP tevreden over digitaliseringsstrategie kabinet, 22 juni 2018
ECP ziet het als onderdeel van een drie-eenheid. Eerder verscheen de Cybersecurity Agenda en verwacht wordt de agenda voor digitalisering van de overheid.

Digitalisering levert omgevingsdienst tijdswinst op, 22 juni 2018
Sinds 23 april kunnen medingen die via de website van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied direct geïmporteerd worden in hun zaaksysteem. Dat scheelt tijd.

Europol: Geen grote cyberaanvallen door terroristen, 22 juni 2018
De kans op cyberaanvallen door terroristen blijft klein, wat op een gebrek aan technische vaardigheden binnen deze groepen kan duiden, zo stelt Europol in een nieuw rapport.

Phishingmails veroorzaken datalekken bij medische centra VS, 22 juni 2018
Vooral het Florida Agency for Persons with Disabilities (APD) lijkt hardleers. Het was de tweede keer dit jaar dat zij een datalek moesten melden.

Gebruiken we binnenkort onze smartphone als autosleutel? , 22 juni 2018
Het Car Connectivity Consortium (CCC) heeft de Digital Key 1.0 voorgesteld, een standaard waarmee auto- en smartphonefabrikanten aan de slag kunnen.

'ICT Belastingdienst voorbeeld van maatschappelijk probleem', 21 juni 2018
"ICT die zich niet aan laat passen, zie ik als een probleem van de maatschappij", zegt Saco Bekius, tot voor kort ICT strateeg bij de Belastingdienst.

Tom Kunzler benoemd tot interim-directeur Open State Foundation, 21 juni 2018
Kunzler (blogger bij iBestuur) volgt Arjan El Fassed op, die sinds 2013 aan het roer heeft gestaan van de organisatie. El Fassed gaat werken Google Nederland.

AVG zorgt voor toenemende werkdruk bij ambtenaren, 21 juni 2018
De nieuwe wetgeving zorgt er onder meer voor dat processen omslachtiger worden. De VNG maakt zich evenwel geen zorgen over de toegenomen werkdruk

Problemen bij project voor verbeteren informatieveiligheid, 21 juni 2018
Er zouden rond het project ENSIA meer hobbels op de weg zijn dan verwacht. Zo worden verantwoordelijkheden vermeden en blijft efficiëntieverbetering uit.

PSD2 stap dichterbij in Nederland na akkoord stakeholders, 21 juni 2018
Het ministerie van Financiën, De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Persoonsgegevens zijn het eens geworden over de regeling van het toezicht in de wet.

Wetsvoorstel laat politie geautomatiseerd bankgegevens opvragen, 20 juni 2018
Tot halverwege juli kan er op het voorstel worden gereageerd. Volgens het ministerie van Financiën heeft het wetsvoorstel geen directe gevolgen voor burgers.

EU-commissie voor digitaal 'uploadfilter' internetplatformen , 20 juni 2018
Platformen als Facebook en YouTube moeten controleren of materiaal dat door hun gebruikers wordt geüpload, overeenkomt met auteursrechtelijk beschermd werk.

De BRP: een nieuw begin én een eigen whitepaper, 20 juni 2018
Vanmiddag wordt in de Tweede Kamer besproken welke kant het uitmoet met de BRP en wordt ook besproken of de broncode meer openbaar gemaakt moet worden.

Cathy O’Neil: 'Algoritmen kunnen ons leven beheersen', 20 juni 2018
Wiskundige Cathy O'Neil vindt dat er een toezichthouder voor algoritmen moet komen, die goed moet begrijpen hoe een algoritme werkt en of het goed uitpakt voor burgers.

ICT-veiligheid ziekenhuizen wordt onder de loep genomen, 20 juni 2018
Aanleiding is een reeks incidenten, waaronder ook ransomware waardoor gegevens zijn gegijzeld. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Minister tegen verbod commercieel gebruik bankgegevens , 20 juni 2018
Hoekstra (Financiën) deelt de zorgen van het plan van ABN Amro om advertenties via een online huishoudboekje aan klanten laten zien, maar ziet niets in een verbod.

Kiesraad: "Niet alleen verantwoordelijk voor verkiezingssoftware', 19 juni 2018
Miinister Ollongren (BZK) is het eens met de Kiesraad en gaat in overleg met gemeenten. De software zal ook bij de komende verkiezingen worden gebruikt.

Apple krijgt miljoenenboete voor misleiding van klanten , 19 juni 2018
De Australische marktautoriteit beschuldigde Apple ervan apparaten die door externe partijen zijn gerepareerd, onbruikbaar te maken. De rechter ging daarin mee.

Computable nomineert vijf overheidsprojecten, 19 juni 2018
Het gaat om de gemeenten Enschede en Zuidhorn, de Nationale Politie, de provincie Zuid-Holland en de Raad voor de rechtspraak. Wie wint, is op 30 oktober bekend.

RIVM: wees alert op risico’s nieuwe technologieën, 19 juni 2018
Het RIVM waarschuwt voor psychische en lichamelijke problemen die kunnen ontstaan en heeft het onder meer over technologieën als virtual reality en 3D-printen.

Actieweken: Amsterdam bezorgt paspoort tijdelijk gratis thuis , 19 juni 2018
Normaal gesproken kost het tussen de 5 en 9 euro om de documenten thuisbezorgd te krijgen. De voordeelactie moet de zomerdrukte aan het loket verminderen.

'Beeld in de Volkskrant over fraudeonderzoek eenzijdig', 19 juni 2018
Volgens de Divosa-voorzitter zijn de voorbeelden, waarbij fraudeverdachten werden gestalkt met behulp van verborgen camera’s en gps-trackers, incidenten.

Belgische politie arresteert minder mensen wegens cybercrime, 18 juni 2018
In 2017 verrichtte de Federale Politie 14 aanhoudingen wegens cybercrime. Een jaar eerder in 2016 ging het nog om 26 personen, terwijl het er in 2015 nog 20 waren.

'Blockchaintechnologie voorlopig ongeschikt voor verkiezingsproces', 18 juni 2018
Nadelen van het gebruik van blockchains zijn onder meer de mogelijkheid tot beïnvloeding van de verkiezingsuitslag en schending van de privacy van persoonsgegevens.

Europese Unie richt expertgroep rond artificiële intelligentie op, 18 juni 2018
De AI HLG (High Level Expert Group) moet het debat stimuleren, interageren met andere initiatieven en standpunten en meningen verzamelen in analyses en rapporten.

Plannen kabinet in gevaar door 'ICT-gedoe' Belastingdienst, 18 juni 2018
Substantiële wijzigingen in onder andere energiebelasting en autobelasting bpm staan mogelijk op losse schroeven, net als het invoeren van nieuwe belastingen.

Het ongemakkelijke hackgereedschap van de politie, 18 juni 2018
De Eerste Kamer bespreekt dinsdag of politie en het OM verdachten mogen hacken. De nieuwe wet geeft toegang tot een dubieuze markt van hacksoftware.

Kabinet: Nederland dé digitale koploper van Europa, 17 juni 2018
Om die digitale koploper te worden, is een Nederlandse Digitaliseringsstrategie vastgesteld met 24 bijbehorende ambities. De strategie wordt ieder jaar bijgesteld.

'Bijstandsfraudeurs worden opgespoord met verborgen camera's', 16 juni 2018
Sociale diensten krijgen veel meer ruimte dan de politie in strafrechtelijk onderzoek. Rechtsgeleerden, advocaten en de Nationale ombudsman zijn bezorgd over de situatie.

Toch weer proef met stembiljet dat elektrisch telbaar is, 16 juni 2018
Het biljet zou bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen uitgeprobeerd kunnen worden. Het elektronisch tellen moet het verkiezingsproces transparanter maken.

Politie krijgt 171 extra agenten voor bestrijding cybercrime, 15 juni 2018
Ook wordt 64 miljoen in de ICT-systemen geïnvesteerd. Eerder werd al bekend dat Justitie jaarlijks 26 miljoen extra krijgt voor de bestrijding van cybercrime.

Kamermeerderheid wil dna-afname bij inverzekeringstelling, 15 juni 2018
Volgens minister Grapperhaus (JenV) is dna-afname bij inverzekeringstelling in strijd met Europese regels, maar hij vindt wel dat er iets moet worden gedaan.

Kaspersky stopt samenwerking met Europol, 15 juni 2018
Het bedrijf doet dat als reactie op een resolutie die het EP aannam. Volgens het EP heeft het bedrijf te nauwe banden met het Kremlin en bestaat er een risico op spionage.

Waarom kosten ICT-projecten vaak meer dan gedacht?, 15 juni 2018
Volgens hoogleraar Albert Boonstra hebben overheden vaak de wens om alles in één keer te veranderen. "Het is hoogmoed om te denken dat zoiets daadwerkelijk kan."

'Duitse energiebedrijven doelwit van cyberaanvallen', 15 juni 2018
Details over de aanvallen worden niet gegeven, behalve dat de aanvallers diverse methodes gebruiken en in aantal gevallen toegang tot bedrijfsnetwerken kregen.

Moederbedrijf Google koopt 70 hectare grond in Noord-Holland , 15 juni 2018
Mogelijk gaat het techbedrijf de grond gebruiken om een datacenter te bouwen. Google heeft in de Eemshaven in Groningen al een datacenter in zijn bezit.

Kamer zeer ontstemd over ICT-problemen bij voedselwaakhond, 14 juni 2018
De invoering van een computersysteem blijkt fors duurder dan gedacht. Kamerleden noemen de overschrijding "bizar' en vinden dat de NVWA de boel niet op orde heeft.

Hof VS: Geen privacy voor telefoon met wachtwoord 1234, 14 juni 2018
Een Amerikaan was tijdends een inbraak zijn telefoon verloren, maar politie wist zijn wachtwoord te raden en hem op te sporen. Volgens de rechter handelde de politie juist.

Gemeenten: maak toeslagen simpeler, 14 juni 2018
Het huidige, ingewikkelde stelsel werkt het ontstaan van schulden soms juist in de hand, schrijven gemeenten, sociale diensten en drie andere organisaties.

Nieuwe software iPhone tegen hackers, 14 juni 2018
Dataoverdracht wordt automatisch geblokkeerd. Daardoor wordt het ook voor veiligheidsdiensten moeilijker om toegang te krijgen tot apparaten.

Geofencing mogelijke oplossing om drones te weren, 14 juni 2018
Geofencing is een softwarematige techniek waarbij toestellen in via de fabrikant aangewezen gebieden technisch niet kunnen vliegen.

Vernieuwing ICT NVWA kost 95 in plaats van 36 miljoen euro, 14 juni 2018
De extra kosten komen door langere ontwikkeling van de systemen en aanvullende kosten voor hardware. De bedoeling is dat het project in 2021 wordt afgerond.

Nederlanders maken zich weinig zorgen over nepnieuws, 14 juni 2018
Ondanks waarschuwingen voor nepnieuws, is in Nederland het vertrouwen in de media recentelijk gestegen. Drie op de tien maken zich zorgen over nepnieuws.

Doorbraak TU Delft in ontwikkeling van quantuminternet, 14 juni 2018
Volgens de onderzoekers is het totaal anders dan het huidige internet. Zo zou communicatie niet af te luisteren zijn. Ook elders zijn proeven met quantuminternet.

Nationaal Coördinator Terrorisme vreest cyberaanvallen, 14 juni 2018
Volgens de NCTV is updaten van software cruciaal. Maar er wordt erkend dat updaten van software ook geld kost en vaak invloed heeft op lopende processen.

Europarlement stemt in met Europese droneregelgeving , 13 juni 2018
Mogelijk moeten grotere drones worden geregistreerd, zodat bekend is wie de eigenaar is. In Nederland verandert er door de nieuwe regels waarschijnlijk weinig.

Internetpioniers slaan alarm om EU-plannen voor filteren uploads, 13 juni 2018
In een brandbrief wordt gewaarschuwd voor een aanstaande Europese auteursrechtenrichtlijn. Die zou een ernstige bedreiging vormen voor een open internet.

'Doorbraak van mobiel IoT komt er sneller dan verwacht' , 13 juni 2018
De verwachting is dat 5G tegen 2023 goed zal zijn voor een vijfde van al het verkeer op mobiele netwerken wereldwijd, anderhalf keer meer dan dat we vandaag verbruiken.

VS: Politiecamera’s ook toegankelijk voor publiek, 13 juni 2018
De ‘Citizen Virtual Patrol’ past in een set van maatregelen die de stad veiliger moeten maken. Burgerrechtengroeperingen zijn vooral kritisch.

Belgische bedrijven plaatsen vaker camera's op werkvloer, 13 juni 2018
Het aantal aanvragen voor het plaatsen van camera’s op de werkvloer is vorig jaar met 7,2 procent toegenomen. In 2017 werden er in totaal 1129 aanvragen ingediend.

Kabinet twijfelt over nut van verplichte vingerafdruk op ID-kaart, 12 juni 2018
Volgens minister Blok is het opnemen van vingerafdrukken een beslissing die niet licht moet worden genomen. Het EP moet nog stemmen over het voorstel.

Minister: Geen gevoelige data huisdiereigenaren op straat, 12 juni 2018
De NOS kwam onlangs met berichtgeving dat drie databases niet goed beveiligd waren. Volgens de minister zijn er wel maatregelen genomen om misbruik tegen te gaan.

5G-experiment Groningen gaat ESA-satellieten gebruiken , 12 juni 2018
5Groningen ziet mogelijkheden voor satellietcommunicatie met drones op plekken waar geen 3G- of 4G-verbinding is. Eenzelfde toepassing is mogelijk op zee.

Zweden wil banken dwingen contant geld te gebruiken , 12 juni 2018
Een comité van de overheid vreest dat kwetsbare groepen, zoals gepensioneerden, zullen lijden onder een verminderde toegang tot contant geld.

TU Delft test digitale identiteit voor op de telefoon, 12 juni 2018
De digitale identiteit is gebaseerd op Delftse blockchain-technologie en de doelstelling is dat na de zomer Utrecht en Eindhoven het prototype gaan testen.

Sterke stijging van fraude met internetbankieren in België, 12 juni 2018
In drie maanden tijd werden 1361 Belgen voor een bedrag van bijna 2 miljoen euro bestolen. In 2014, 2015 en 2016 ging het om iets meer dan 1000 mensen.

Britse minister wil einde aan online anonimiteit met digitaal ID, 12 juni 2018
Volgens de Britse minister van Veiligheid moeten mensen op internet een keuze maken tussen het "Wilde Westen of een beschaafde samenleving",

Provincie Groningen investeert weer in IT Academy, 11 juni 2018
De organisatie wil het tekort aan ICT’ers in Noord-Nederland oplossen en zet het provinciegeld in om omscholingstrajecten te verzorgen.

EC claimt AVG-vrijwaring, na schending , 11 juni 2018
Op EC-websites staan onder meer spreadsheets met persoonlijke gegevens van workshop- en conferentiebezoekers. 'Brussel' zegt niet onder de AVG te vallen.

Overheid lanceert Digital Trust Center voor MKB'ers, 11 juni 2018
Het DTC moet ondernemers stimuleren en faciliteren om zelfstandig of in samenwerkingsverband aan de slag te gaan met het verbeteren van hun online veiligheid.

'Blockchain wordt een wildwest voor consultants', 11 juni 2018
Marloes Pomp vindt dat gemeenten eerst zélf kennis moeten vergaren voor ze met consultants in zee gaan. "Gemeenten laten zich al snel alles aanpraten."

'Techbedrijven moeten zorgvuldiger met klantdata omgaan', 11 juni 2018
Dat stelt de Duitse overheid naar aanleiding van een nieuw datalek bij Facebook, waarbij privacyinstellingen van 14 miljoen gebruikers aangepast en zichtbaar werden.

Wetsvoorstel digitale overheid naar Tweede Kamer, 8 juni 2018
De wet richt zich op het verbeteren van de digitale overheid door regels te geven over de toegang van burgers en bedrijven tot online dienstverlening bij de overheid.

Utrecht en Eindhoven testen digitale ID-verklaring, 8 juni 2018
Daarmee tonen burgers via de smartphone hun identiteit aan. Voor verificatie gebruiken de gemeenten blockchain-technologie die werd ontwikkeld door TU Delft.

'Nieuwe Europese megaboete voor Google' , 8 juni 2018
Volgens ingewijden krijgt de techreus binnen enkele weken een boete opgelegd die kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van Google-moeder Alphabet.

Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt voor 'AVG-keurmerk' , 8 juni 2018
Een dergelijk keurmerk is niet goedgekeurd. Wel werkt de toezichthouder mee aan accreditatie voor instellingen die een AVG-certificaat kunnen toekennen.

Europese miljarden voor digitale infrastructuur, 8 juni 2018
Met het geld (42,3 miljard euro) worden investeringen gesteund in de Europese netwerken voor vervoer, energie en digitale infrastructuur.

Kamervragen over keurmerk voor veilige IoT-apparaten, 8 juni 2018
De Kamer reageert op een advies van Agentschap Telecom die stelde dat er minimumeisen voor de veiligheid van IoT-apparaten moeten komen.

Rechter doet 26 juni uitspraak in rechtszaak over 'aftapwet' , 7 juni 2018
Een groep privacyvoorvechters eist dat onderdelen van de wet tijdelijk worden teruggetrokken tot het kabinet de wet aanpast. De Staat ziet dat anders.

Gemeenten geven ondernemers sneller en beter antwoord, 7 juni 2018
Medewerkers zijn ook behulpzamer en deskundiger, zo blijkt uit onderzoek met behulp van 'mystery guests' dat het ministerie van Economische Zaken heeft laten doen.

Belgische politie kan straks tienduizenden privécamera’s raadplegen, 7 juni 2018
De vernieuwde camerawet maakt dat mogelijk. Eigenaren van camerasystemen zijn niet verplicht om hun systeem aan te melden. Wie niet meedoet, riskeert wel een boete.

Australië werkt aan decryptieplicht voor versleutelde chat-apps, 7 juni 2018
Met de maatregel krijgen veiligheidsdiensten toegang tot informatie die via versleutelde chat-apps wordt uitgewisseld. Werken bedrijven niet mee, dan dreigen boetes.

Autoriteit Persoonsgegevens ontving 170 klachten over privacywet , 7 juni 2018
De AP vindt het nog te vroeg om trends in de klachten te herkennen, maar is het aantal klachten "een signaal dat mensen privacy hoog in het vaandel hebben".

Snel: 'Naleving AVG is continu proces, geen statisch gegeven', 6 juni 2018
Volgens Snel bevat de AVG nu nog veel 'open normen', wat naleving lastig maakt. Hij reageerde op het nieuws dat de Belastingdienst nog niet voldoet aan de AVG.

Bellen naar landen binnen de EU wordt goedkoper, 6 juni 2018
Er komt onder meer een maximumtarief op de extra kosten die telecomproviders mogen rekenen. De nieuwe tarieven moeten in het voorjaar van 2019 ingaan.

Nieuwe Cybersecurity Research Agenda voor veilige samenleving, 6 juni 2018
De agenda beschrijft uitdagingen voor cyberbeveiligingsonderzoek rond vijf pijlers: Ontwerpen, Verdedigen, Governance, Aanvallen en Privacy.

Tweede Kamer bezorgd om problemen uitrol 5G-netwerk, 6 juni 2018
De problemen hebben te maken met de fusie tussen T-Mobile en Tele2 en de frequentie waarvan de AIVD en MIVD gebruikmaken. Dezelfde als die van het 5G-netwerk.

Knops wil opheldering over traagheid met webtoegankelijkheid, 6 juni 2018
De staatssecretaris gaat in gesprek met de VNG over de situatie. Slechts een klein percentage van de gemeenten voldoet aan alle toegankelijkheidseisen.

Donderdag kort geding om 'sleepwet' uit te laten stellen, 6 juni 2018
De aanklagers vinden dat het kabinet en de Kamer hebben aangestuurd op op snelle inwerkingtreding van de wet, terwijl wetswijziingen nog niet zijn ingediend.

Belastingdienst voldoet pas over een jaar aan privacywet, 6 juni 2018
De BD heeft al wel een verwerkingsregister opgesteld. Naast de fiscus lopen ook de meeste ministeries achter bij de invoering van de nieuwe privacywet.

CEO Apple: 'Privacysituatie is uit de hand gelopen' , 5 juni 2018
Tim Cook denkt dat de overheid misschien stappen zou moeten nemen om de privacy te waarborgen. Hij noemt privacy een 'fundamenteel mensenrecht'.

D66 wil door overheid gebruikte algoritmes openbaar maken, 5 juni 2018
Volgens de partij zien bestuurders en beleidsmakers de risico's van op data en algoritmen gebaseerde beslissingen, onvoldoende onder ogen.

‘Digitalisering Zeeuwse overheden gaat te snel’, 5 juni 2018
Zeeuwse overheden moeten beter rekening houden met burgers die beperkte digitale vaardigheden hebben. Dat stelt de Zeeuwse Ombudsman in het jaarverslag van 2017.

Hof VS: Douane mag laptops zonder verdenking doorzoeken, 5 juni 2018
De Amerikaanse burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation is niet gelukkig met de uitspraak en heeft zijn hoop nu gevestigd op een nog lopende civiele zaak.

Al 14.000 Belgen eisen schadevergoeding van Facebook , 5 juni 2018
De gebruikers eisen dat zij te alen tijde baas blijven over hun gegevens en dat ze een correcte vergoeding ontvangen. De actie loopt ook in Italië, Portugal en Spanje.

Onderzoek naar computerveiligheid in Rotterdamse haven , 5 juni 2018
De 'nulmeting' moet onder meer uitwijzen hoe het zit met technische maatregelen. Vorig jaar werd het havenbedrijf APM getroffen door een grote digitale aanval met ransomware.

Vernieuwd alarmeringsnetwerk P2000 is in de lucht, 4 juni 2018
Onder meer de centrale infrastructuur is vervangen en verder zijn de 415 zendmasten stuk voor stuk voorzien van nieuwe apparatuur.

'Telefoonfabrikanten hadden toegang tot Facebook-data', 4 juni 2018
Volgens The New York Times zou het gaan om ten minste zestig fabrikanten. Facebook zegt "niet op de hoogte te zijn" van misbruik door een telefoonfabrikant.

'Microsoft loert op platform voor ontwikkelaars GitHub' , 4 juni 2018
Via GitHub delen circa 27 miljoen ontwikkelaars hun programmeercode. Het platform is al een tijdje op zoek naar uitbreiding van de financiële armslag.

AP controleert of overheidsinstanties Data Protection Officer hebben, 4 juni 2018
Uit een controle onder 400 organisaties blijkt dat minder dan 4 procent mogelijk nog geen DPO, of functionaris voor de gegevensbescherming, heeft aangemeld.

'Groen slotje bij website geen garantie voor de veiligheid' , 4 juni 2018
Er is makkelijk aan dat veligheidscertificaat te komen. Dat maakt dat er ook misbruik van gemaakt wordt, bijvoorbeeld door eigenaren van malafide websites.

Agentschap Telecom slaat alarm over hackbare apparaten, 4 juni 2018
Onveilige internet of things-apparaten als webcams en thermostaten zijn volgens de toezichthouder een steeds groter probleem en zij dringt dan ook aan op snelle actie.

Computer zegt nee., 2 juni 2018
Saskia de Meij ontvangt jarenlang aanslagen voor een auto die ze niet heeft. Maar het systeem is onvermurwbaar. Niet de burger, maar de ict staat centraal.

ePrivacy Regulation blijft zorgenkindje, 1 juni 2018
Volgens een groot aantal Europese bedrijfsleven zou de ePR te veel botsen met de AVG/GDPR. De groep bedrijven roept de EU-lidstaten op niet te snel te beslissen.

'Het gaat bij AI om de data die je erin stopt', 1 juni 2018
Wat betreft ICT-jurist Arnoud Engelfriet bepalen de data voor 100 procent wat het systeem gaat zeggen. "Je wilt dus inzicht in de data, en regels over de data."

Jonge ambtenaren trekken leseen uit bezoek aan digitaal Canada, 1 juni 2018
Een van de constateringen is dat de Nederlandse overheid het niet zo slecht doet. De delegatie heeft zeven lessen opgesteld. Zo is het middel niet het doel.

Honderdduizenden websites MKB slecht beveiligd, 1 juni 2018
Sites met dit soort beveiligingsgebreken zijn 'laaghangend fruit voor hackers’. Hoogleraar Lokke Moerel noemt de beveiliging in deze sector 'volstrekt onvoldoende’.

Knops: 'Risico’s bij complexe ICT-projecten zijn er altijd', 1 juni 2018
Volgens de staatssecretaris worden de risico's zoveel mogelijk beperkt. Zo heeft elk departement een CIO aangesteld en wordt de Kamer geïnformeerd over de BIT-toetsen.

'Geen sprake van dreigend tekort aan elektriciteit', 1 juni 2018
De datasector sloeg alarm over verwachte flinke problemen rondom de capaciteit van de stroominfrastructuur, maar volgens minister Wiebes (EZK) valt het allemaal wel mee.

Openbaar Ministerie: Huidige aanpak cybercrime te beperkt, 31 mei 2018
Het OM ervaart niet alleen dat opsporing en vervolging aan landsgrenzen zijn gebonden, maar vindt ook dat het kabinet meer geld moet vrijmaken voor cybercrimebestrijding.

Kadaster test kunstmatige intelligentie, 31 mei 2018
Met het experiment kijkt het Kadaster wat de impact van kunstmatige intelligentie op de medewerkers is. Het hoopt dat het leidt tot een flexibelere organisatie en processen.

Belgische identiteitsapp Itsme steekt de grens over naar Luxemburg , 31 mei 2018
Een jaar na de lancering wordt Itsme gebruikt door meer dan 350.000 gebruikers. Binnenkort wordt de app gekoppeld aan LuxTrust, dat inmiddels twaalf jaar bestaat.

Massaclaim tegen Facebook in vier EU-landen, 31 mei 2018
Consumentenorganisaties eisen, naar aanleiding van het schandaal rond Cambridge Analytica, minstens 200 euro per gebruiker vanwege schending van de privacy.

Staatssecretaris Van Ark positief over algoritme tegen fraude , 31 mei 2018
De bewindsvrouw gelooft dat gemeenten dankzij de algoritmes effectiever en efficiënter gaan werken met de data die ze al hebben en mogen gebruiken in de handhaving,

Gemeente Amsterdam legt basis voor nieuw digitaal beleid, 31 mei 2018
In de plannen van de nieuwe coalitie speelt Tada een voorname rol. Tada draait om zes waarden, waaronder open en transparant, zeggenschap en de menselijke maat.

Dekker kan berichten over leegloop AP niet plaatsen, 30 mei 2018
De bwwindsman zegt dat sinds mei 2017 elf functionarissen bij de AP zijn vertrokken, maar dat er in dezelfde periode 54 nieuwe medewerkers zijn ingestroomd.

Minister: Tientallen gemeenten accepteren geen contant geld, 30 mei 2018
In 2016 hadden 21 gemeenten een pin-only beleid, maar inmiddels zijn er veel meer. Hoeveel is niet bekend. In een Kamerbrief wordt het precieze aantal niet genoemd.

BZK trekt 'slechts' 90 miljoen uit voor Omgevingswet, 30 mei 2018
Alles blijft gericht op de inwerkingtreding en implementatie per 1 januari 2021. Critici betwijfelen de haalbaarheid hiervan; negentig miljoen zou ook te weinig zijn.

Invoering Omgevingswet op schema , 30 mei 2018
Om op tijd klaar te zijn voor de Omgevingswet en het DSO, heeft BZK 90 miljoen euro beschikbaar gesteld. De planning is dat het geheel 1 januari 2021 ingaat.

Europol lanceert team om misdaad op dark web te bestrijden, 30 mei 2018
De aanpak bestaat uit het delen van informatie, het bieden van operationele ondersteuning en expertise en de ontwikkeling van tools, tactieken en technieken.

Rusland vraagt Apple om hulp bij blokkeren van Telegram, 30 mei 2018
De Russische telecomtoezichthouder Roskomnadzor wil dat Apple stopt met het aanbieden van de Telegram-app in de App Store en stopt met push-notificaties.

Facebook maand op zwart in Papoea-Nieuw-Guinea 'voor onderzoek', 30 mei 2018
De tijd wordt gebruikt om gebruikers van nep-accounts in kaart te brengen, wie pornografische afbeeldingen deelt en welke gebruikers valse informatie delen.

Uitgaven ICT-advies bij Rijksoverheid stijgen fors, 29 mei 2018
De ICT-uitgaven voor de post Advisering opdrachtgevers automatisering steeg in 2017 van 427 miljoen euro naar 484 miljoen euro. Met name EZ spande de kroon.

CPB: Cyberstresstesten voor banken geen overbodige luxe, 29 mei 2018
Die testen zijn nodig, ook omdat de vele IT-systemen bij banken, verzekeraars en pensioenfondsen het risico op storingen en cyberaanvallen vergroten.

Burum stoorzender: invoering 5G nog maanden onmogelijk, 29 mei 2018
Invoering van 5G in het Noorden is nog niet mogelijk omdat de satellietschotels lastig verplaatsbaar zijn. Een deel daarvan is in gebruik door AIVD en MIVD.

Minister: Lastig om goede ict-docenten voor onderwijs te vinden, 29 mei 2018
Volgens minister Van Engelshoven (OCW) is een van de redenen dat technologische ontwikkelingen zich razendsnel voltrekken. Verder is er een tekort aan hbo-informatici.

Staatssecretaris Knops: meer aandacht voor toegankelijke websites , 29 mei 2018
De bewindsman erkent dat niet alle overheden even daadkrachtig zijn geweest bij het toegankelijk maken van websites. Nieuwe Europese wetgeving moet dat veranderen.

Kabinet ziet af van beperking vlieghoogte drones , 29 mei 2018
De nieuwe regels zouden de hoogte beperken tot 50 meter, en de afstand tot 100 meter. Het kabinet ziet daar nu van af, omdat er Europese richtlijnen aankomen.

Federaal minister België wil Google en Facebook opsplitsen, 28 mei 2018
Minister Van Overtveldt (Financien) pleit er bij zijn Europese collega's voor om na te denken over een opsplitsing van de techreuzen. Volgens hem hebben die te veel macht.

Europese Unie schrijft tender uit voor open data, 28 mei 2018
De tender gaat specifiek hoe betere diensten te ontwikkelen voor burgers en overheden door hergebruik van openbare informatie en high performance computing.

Datagebruik groeit explosief door onbeperkte data, 28 mei 2018
Het datagebruik is in het laatste kwartaal van 2017 gestegen tot meer dan honderd miljard megabytes. Over heel 2017 werd ruim 325 miljard megabytes verbruikt.

Simone Roos (dg BZK) voorgedragen als Griffier Tweede Kamer, 28 mei 2018
Als de Tweede Kamer instemt met de voordracht, vervult Simone Roos vanaf maandag 11 juni de functie van Griffier. De stemming is naar verwachting op 29 mei.

Overheid vroeg Apple om informatie over 269 toestellen in 2017, 28 mei 2018
Naast apparaatverzoeken werden er 36 verzoeken gedaan om gebruikersgegevens, waarbij data van 34 accounts werd gezocht, een verdubbeling ten opzichte van 2016.

Overheid blijft ondanks dataschandaal via Facebook communiceren, 28 mei 2018
Ondanks het dataschandaal rond Cambridge Analytica blijft de overheid via Facebook communiceren. "Het netwerk heeft een groot bereik en is daarom voor ons belangrijk."

Zelfrijdende wagen test pakjeslevering in centrum Mechelen, 28 mei 2018
Uit de test, een primeur voor Vlaanderen, moet vooral blijken of zelfrijdende voertuigen een meerwaarde kunnen betekenen bij 'last mile'-belevering in een stadskern.

Activist klaagt Google en Facebook aan om schenden privacywet , 25 mei 2018
De Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems stelt dat de techbedrijven gebruikers alleen de keuze geven om in te stemmen of hun account te verwijderen.

Politie overweegt inzet cybercrime-vrijwilligers, 25 mei 2018
Met de vrijwilligers wil de politie digitaal talent binnen halen, iets dat op dit moment moeizaam gaat omdat zij eerder voor de hogere salarissen in het bedrijfsleven kiezen.

'Leegloop bij Autoriteit Persoonsgegevens zorgt voor problemen' , 25 mei 2018
Meerdere zwaargewichten zouden de AP onlangs hebben verlaten en volgens het FD heeft de privacyorganisatie moeite om de opengevallen plaatsen in te vullen.

Imec: 'Binnen 5 à 10 jaar onderzoekt uw auto uw gezondheid', 25 mei 2018
Sensoren, radartechnologie en hyperspectrale camera's in de auto zouden goede resultaten geven voor de detectie van alertheid, duizeligheid en vermoeidheid.

Parlement Californië wil AI-bots dwingen zich te identificeren , 25 mei 2018
De wet zou het illegaal maken voor een computer om te converseren met mensen die in de VS wonen, zonder zich eerst kenbaar te maken als softwareprogramma.

'Politiek nepnieuws heeft nog weinig effect in Nederland' , 25 mei 2018
Het Rathenau Instituut waarschuwt wel voor de opkomst van technieken om nieuws te vervalsen, bijvoorbeeld door beeld en geluid te manipuleren. "Dat is sterk in opkomst."

FTTH Council: Europa moet fiberinvesteringen opkrikken, 24 mei 2018
Een snelle uitrol van glasvezel is onder meer noodzakelijk om economisch niet achterop te geraken en de trein niet te missen van de volgende generatie digitale diensten.

Zuid-Afrikaanse site lekt data 934.000 bestuurders, 24 mei 2018
De gelekte database van de website bevatte nationale identiteitsnummers, namen, telefoonnummers, uitstaande boetes, e-mailadressen en wachtwoorden.

KvK jaagt overheden en ondernemers onnodig op hoge kosten, 24 mei 2018
Ondernemers en overheden moeten betalen voor toegang tot het ‘openbare’ register, terwijl overheden basisgegevens gratis ter beschikking stellen aan de KvK.

Rechter: Trump mag op Twitter geen gebruikers blokkeren, 24 mei 2018
Trump gebruikt zijn Twitter-account ook als communicatiekanaal voor zijn regering en de rechter vindt het in strijd met de Amerikaanse grondwet als hij mensen blokkeert.

'Nieuwe wet gegevensbescherming is een zegen', 24 mei 2018
Bits of Freedom snapt het gemor van het bedrijfsleven over de AVG niet. Volgens BOF dwingt de AVG bedrijven om te kijken hoe zij omgaan met persoonsgegevens.

VNG: Brede schuldenaanpak: menselijke maat boven systemen, 24 mei 2018
De VNG juicht de aanpak toe, maar vindt dat ook gekeken moet worden naar de ingewikkeldheid van het inkomens-/incassosysteem.

Uber stopt definitief met zelfrijdende auto's in Arizona, 24 mei 2018
Het bedrijf doet dat na een ongeluk met een van de zelfrijdende auto's, waarbij een vrouw om het leven kwam. Uber gaat op andere locaties wel door met testritten.

Senatoren VS willen Nationale Garde tegen cyberaanvallen inzetten, 23 mei 2018
Volgens de senatoren is de stap nodig om de veiligheid van vitale infrastructuur te versterken, zoals verkiezingssystemen, dammen en het elektriciteitsnetwerk.

VNG wil weer met BZK samenwerken in BRP, 23 mei 2018
Volgens VNG is het van groot belang om structureel te werken aan de modernisering van een landelijke bevolkingsadministratie.

Politie zet ai in bij cold cases, 23 mei 2018
De politie zet kunstmatige intelligentie (ai) in om cold cases (onopgeloste zaken met een gevangenisstraf van minimaal twaalf jaar) op te lossen.

Overheid verlengt weer OT2010-contract met Detron, 23 mei 2018
De Haagse Inkoop Samenwerking (HIS), onderdeel van Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk, verlengt wederom het OT2010-contract met Detron ICT Groep.

Kiesraad adviseert om te experimenteren met elektronisch tellen, 23 mei 2018
De Kiesraad vindt ook dat er moet worden opgeschoten met de ontwikkeling van verkiezingssoftware en het verder gebruik en ontwikkeling van de stembureau-app.

Politie vroeg 2 miljoen keer om telecomgegevens in 2017, 23 mei 2018
De gegevens bestaan uit e-mailadressen, IP-adressen en het adres dat bij een telefoonnummer hoort. In 88 procent van de verzoeken leverde dat ook resultaat op.

Zuckerberg houdt zich op de vlakte in Europarlement, 23 mei 2018
Op veel vragen gaf de Facebook-topman geen duidelijk antwoord. Vooraf had Zuckerberg bedongen zelf te mogen bepalen op welke vragen hij antwoord zou geven.

Verzet tegen EU-plannen om content vooraf te screenen, 23 mei 2018
Een brede groep van wetenschappers, organisaties en juristen roept de EU af te zien van de maatregelen. Zij zien de vrijheid en openheid van het internet in gevaar komen.

'Cybersecurity vanaf 2019 verplicht bij ICT-opleidingen mbo', 23 mei 2018
In opleidingen is nu amper aandacht voor informatiebeveiliging. Veilig programmeren moet de standaard worden, aldus de SBB, die de eisen voor mbo-opleidingen opstelt.

BRP onderzocht: 'Commissie liquideert BIT', 22 mei 2018
Het rapport met het feitenrelaas over het BRP-fiasco is verstuurd aan de Kamer. De bevindingen variëren van ‘ronduit spectaculair’ tot ‘niet te filmen’.

Commissie BRP laakt adviezen Bureau ICT Toetsing, 22 mei 2018
Volgens de Commissie BRP moet de deskundigheid van het BIT worden verhoogd en hoort het bureau ook niet onder het ministerie van BZK te hangen.

'Invoering betaalwet PSD2 in Nederland opnieuw vertraagd', 22 mei 2018
De invoering was eerder al vertraagd en gesteggel tussen toezichthouders leidt er toe dat het wetsontwerp mogelijk pas na het zomerreces aan bod komt.

Justitie & Veiligheid: C2000 loopt niet op laatste benen, 22 mei 2018
Volgens J&V functioneert het communicatiesysteem naar tevredenheid van de hulpdiensten en het ministerie, maar is het wel nodig aan vervanging toe.

VNG-reactie op rapport 'Niet te stoppen' over BRP, 22 mei 2018
De VNG blijft pleiten voor een toekomstbestendig systeem, zoals de BRP, en zoekt het daarbij de samenwerking op met het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Lessen trekken uit operatie Basisregistratie Personen, 22 mei 2018
Een van de getrokken lessen is dat de politiek-bestuurlijke realiteit en de technische realiteit met elkaar schuurden. Ook was er onvoldoende inzicht in de kosten.

Hoorzitting Zuckerberg in EP toch live te volgen, 22 mei 2018
In eerste instantie was afgesproken het vraaggesprek achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. Tot onvrede van Europese politici, die aandrongen op transparantie.

Uitstel nieuwe privacywet geen optie voor Eurocommissaris , 20 mei 2018
Eurocommissaris Vêra Jourová accepteert geen uitstel. Volgens haar hebben bedrijven en overheden voldoende tijd gehad om te voldoen aan de nieuwe privacywet.

Facebook-topman op 22 mei in Europees Parlement, 18 mei 2018
Achter gesloten zal Mark Zuckerberg uitleg geven over de wijze waarop Facebook omspringt met persoonlijke gegevens van gebruikers.

Geheime dienst mag zelf in politiedossier snuffelen, 18 mei 2018
Nu mogen de AIVD en MIVD al politiegegevens opvragen van mensen die zij interessant vinden. Straks hoeven zij die gegevens niet meer op te vragen.

7 juni staat de Staat voor de rechter om 'sleepwet', 18 mei 2018
De eisers willen onder meer dat een aantal bevoegdheden in de Wiv 2017 per direct buiten werking worden gesteld tot de wetswijziging is doorgevoerd.

Computersystemen gemeente Arnhem gevoelig voor hackers , 18 mei 2018
Volgens de gemeentelijke rekenkamer zijn ''feitelijk alle kernprocessen in Arnhem toegankelijk en manipuleerbaar''. Inmiddels zijn er maatregelen getroffen.

Acht EU-landen missen deadline nieuwe privacywet , 18 mei 2018
EU-commissaris Vera Jourova noemde onderschatting en nalatigheid als mogelijke oorzaken. In Nederland is de wetgeving afgelopen dinsdag goedgekeurd.

Amerikaanse Senaat wil netneutraliteit behouden, 17 mei 2018
In principe worden de Amerikaanse regels die de netneutraliteit garanderen, op 11 juni geschrapt. De bal ligt nu bij het Huis van Afgevaardigden.

Papieren data vaak vergeten bij nieuwe privacywet , 17 mei 2018
In de praktijk blijkt dat een groot deel van de veiligheidsincidenten zich voordoet met papieren en geprinte data. Toch gaat de meeste aandacht naar digitale data.

Rel rond komst Facebook-topman naar Brussel, 17 mei 2018
Diverse fracties in het Europees Parlement accepteren niet dat Mark Zuckerberg wegkomt met een ontvangst achter gesloten deuren door enkel de fractieleiders.

Algemene Rekenkamer keurt ICT-beveiliging overheid af, 17 mei 2018
Veel ministeries hebben de beveiliging van hun computersystemen niet op orde. Ook bij de Tweede Kamer en DUO was de ICT-beveiliging onvoldoende.

Gebruik Berichtenbox neemt toe, groei vlakt af, 17 mei 2018
In 2017 hadden circa 7 miljoen Nederlanders een account van de Berichtenbox op MijnOverheid, maar 72 procent had dat account ook daadwerkelijk geactiveerd.

Inlichtingendiensten bang voor Chinese sabotage C2000, 16 mei 2018
Het nieuwe C2000-communicatiesysteem wordt gebouwd door een Duitse dochter van het Chinese bedrijf Hytera Communications. "Risicovol", zo zeggen AIVD en MIVD.

Waag lanceert Open Overheid Academy , 16 mei 2018
In de academy leren beleidsmakers en beslissers de vaardigheden die ze nodig hebben om een innovatieve technologie agenda neer te zetten in hun organisatie.

Europese Commissie pleit voor Europese innovatieraad , 16 mei 2018
Volgens de commissie moet de EU "haar ambities naar een hoger niveau tillen" en wil daar de komende jaren een bedrag van 100 miljard euro voor vrijmaken.

CTIVD onderzoekt wegingsnotities AIVD en MIVD, 16 mei 2018
De CTIVD onderzoekt onder meer of de wegingsnotities vastgesteld zijn en of deze voldoen aan de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv 2017).

KIA vraagt mening over archiveren overheidswebsites , 16 mei 2018
Het Kennisnetwerk Informatie en Archief vraagt bestuurders die verantwoordelijk zijn voor de archivering van sites, maar ook IT’ers en inkopers, te reageren op de richtlijn.

Grapperhaus: verhuizing Kaspersky maakt niet uit, 16 mei 2018
De bewindsman vindt het risico te groot "dat Kaspersky onder de macht en invloed kan komen van de Russische overheid" en doet de anti-virussoftware van het bedrijf in de ban.

Kaspersky verhuist naar 'transparant' Zwitserland, 15 mei 2018
De securitysoftwareleverancier verwacht dat het Nederlandse kabinet op het besluit terugkomt om het bedrijf de rug toe te keren. Onzeker is of dat ook gebeurt.

Eerste Kamer hamert vandaag nieuwe privacywet af , 15 mei 2018
De Uitvoeringswet Algemene verordening Gegevensbescherming regelt zaken die specifiek voor Nederland van toepassing zijn. Zoals de positie van de AP.

5G-experiment Groningen wordt dit jaar uitgebreid , 15 mei 2018
Het testnetwerk wordt uitgerold naar een deel van Noord-Groningen. In de nieuwe testfase wordt ook gekeken naar commerciële toepassingen van 5G.

UWV meldde 84 keer datalek bij Autoriteit Persoonsgegevens, 15 mei 2018
Het gaat vooral om foutief geadresseerde brieven en het bijvoegen van rapportages van andere klanten aan verzonden brieven. In 2016 waren er 17 meldingen.

Gezondheidsdata volgens inspectie slecht beveiligd , 15 mei 2018
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd bzocht tien zorginstellingen en twee daarvan voldeden aan de afspraken voor beveiliging van digitale zorgtoepassingen.

Rijk doet Russische antivirus Kaspersky in de ban , 15 mei 2018
Het Rijk vindt het risico op spionage te groot. Kaspersky valt onder de Russische wetgeving, die het bedrijf verplicht haar inlichtingendiensten te ondersteunen.

Britse politie: Veel bedrijven melden datalekken niet, 14 mei 2018
Volgens het National Crime Agency speelt het probleem ook bij particluieren. Overigens worden ook in Nederland veel cybercrimedelicten niet gemeld.

Lek in versleuteld e-mailen ontdekt: impact betwist, 14 mei 2018
Onderzoekers hadden het probleem met de PGP-beveiliging ontdekt, maar de impact en gevolgen ervan zijn onzeker. Net als de maatregelen ertegen.

MKB betaalt 79 miljoen euro ransomware-losgeld , 14 mei 2018
Zeker 4,5 procent van de Europese MKB-bedrijven werd tussen 2016 en 2017 slachtoffer van ransomware, met name in de bouw, industrie en bankwereld.

U gaat frauderen. Dat zegt de computer, 14 mei 2018
Gemeenten gebruiken data over hun inwoners om vroegtijdig problemen op te sporen. Maar daarmee stijgt de kans om te worden afgerekend op voorspeld gedrag.

WhatsApp gaat weer metadata delen met Facebook, 14 mei 2018
Het gaat onder meer om het aantal verstuurde berichten en de tijdstippen waarop berichten verstuurd worden. Facebook wil zo relevantere advertenties aanbieden.

IBM zou gebruik usb-sticks door personeel gaan verbieden, 11 mei 2018
Het is een van de maatregelen van het bedrijf om datalekken te voorkomen. Een aantal medewerkers zou tegen de maatregel zijn, onder meer vanwege software-updates.

MKB krijgt geen steun in privacywet, 11 mei 2018
Ondernemers krijgen geen uitzonderingspositie bij de handhaving van de Europese privacywet. De Autoriteit Persoonsgegevens komt hen niet tegemoet.

Keurmerk PSD2 op komst: ‘Privacy wordt papieren werkelijkheid’, 11 mei 2018
Aan het keurmerk wordt gewerkt door enkele banken, fintechs en Stichting Privacy First. Het keurmerk moet consumenten helpen bij hun keuze voor een aanbieder.

Billboardbedrijf schendt privacy argeloze voorbijgangers, 11 mei 2018
De camera’s kunnen voorbijgangers herkenbaar in beeld brengen. De beelden zijn opgeslagen en gedeeld met derden. Dit gaat in tegen de privacywetgeving.

Democraten publiceren 3500 Russische Facebook-advertenties, 11 mei 2018
Het gaat om Facebook- en Instagram-reclameberichten die Rusland geplaatst zou hebben om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

Veel vragen over sportfoto's door nieuwe privacywet, 11 mei 2018
De stichting AVG krijgt, naar eigen zeggen, circa 1000 telefoontjes per week over wat straks nog wel of niet kan. Ook VvE's hebben veel vragen over de nieuwe privacywet.

NEN richt werkgroep IoT Security en Privacy op , 10 mei 2018
De werkgroep stelt experts en belanghebbenden in staat om invloed uit te oefenen op de internationale standaarden op het gebied van Internet of Things.

'Veel beroepsregisters geven persoonsgegevens vrij', 10 mei 2018
Het gaat om beroepsregisters voor onder andere de zorg, horeca, industrie en strafrecht. Een aantal geeft veel meer persoonsgegevens vrij dan nodig.

App populair die Brusselse luchtkwaliteit meet, 10 mei 2018
De app checkt niet alleen de staat van verschillende indicatoren, zoals fijnstof, ozon of CO2, maar waarschuwt ook als bepaalde grenzen worden overschreden.

'Zeven op tien niet voorbereid op cyberdreigingen' , 10 mei 2018
De meesten maken zich meer zorgen over dit soort dreiging dan een jaar geleden.Het onderzoek gaat ook in op nepnieuws. Een derde maakt zich daar zorgen over.

België en Nederland middenmotors qua robots, 10 mei 2018
Volgens de onderzoekers neemt het gebruik van robots toe in de industrie, maar nog niet in die mate dat vaak wordt beweerd. Ook valt op dat het gebruik erg per land verschilt.

Europeaan heeft te weinig data-vaardigheden, 9 mei 2018
Slechts 17 procent van de ondervraagde Europeanen noemt zichzelf ‘data literate’: in staat om data te kunnen lezen, interpreteren, begrijpen en bediscussiëren.

'Overheid gaat goed om met persoonlijke informatie', 9 mei 2018
Ruim de helft vindt dat de overheid veilig omgaat met persoonlijke informatie. Een groot deel vindt de overheid verantwoordelijk voor hoe bedrijven omgaan met gegevens.

‘Leeuwarden weigert ICT-bedrijf te betalen’, 9 mei 2018
Het ICT-bedrijf Split-Vision uit Eindhoven zegt al een jaar niet betaald te worden voor geleverde ICT-diensten. Het zou inmiddels gaan om een bedrag van zes ton.

'Nederlandse privacywaakhond te klein voor handhaven AVG' , 9 mei 2018
De Autoriteit Persoonsgegevens zegt klaar te zijn om de EU-privacywet te gaan handhaven, maar vreest wel dat zijn budget niet toereikend is."Zorgelijk", aldus de AP.

Duitse kustwacht zet drones als hulpmiddel in bij Oostzee , 9 mei 2018
De drones vervangen geen personeel, maar ze kunnen in noodgevallen snel ter plekke zijn om drijfmiddelen af te werpen die in het water automatisch opblazen.

TU Delft haalt banden aan met Chinees Huawei, 8 mei 2018
De samenwerking is met name gericht op de inrichting van een ICT-infrastructuur voor high performance computing, 5G-onderzoek en studentenbegeleiding.

België stopt gezondheidsgegevens in één overheidsportaal , 8 mei 2018
De naam van het portaal is Mijngezondheid en het moet een een overzicht bieden van alle gezondheidsgegevens - medische en adminstratieve - van burgers in België.

Wetsvoorstel computercriminaliteit III naar Eerste Kamer, 8 mei 2018
Het wetsvoorstel geeft politie en justitie de bevoegdheid om heimelijk de systemen van verdachten binnen te dringen, zoals bijvoorbeeld een smartphone of computer.

Huisartsenvereniging vindt AVG niet altijd even duidelijk, 8 mei 2018
Onduidelijkheid is er bijvoorbeeld over de term 'grootschalige gegevensverwerking'. Dat maakt, volgens LHV, ook dat niet duidelijk is wanneer een FG moet worden aangesteld.

VNG roept op tot samenwerking bij digitalisering , 8 mei 2018
De VNG benoemt specifiek het kennisnetwerk Smart Society en richt zich ook op de wat kleinere gemeenten. 'In iedere gemeente is de impact van digitalisering merkbaar.'

‘Raadsleden moeten kritische vragen stellen over privacy’, 8 mei 2018
Volgens jurist Marjolein Hoff van VNG is privacy is niet langer een onderwerp waarmee alleen juristen bezig zijn."Het raakt de hele organisatie en daarmee ook de raad."

Haga Ziekenhuis pakt privacy aan na epd-schandaal Barbie, 7 mei 2018
Zorgverleners die onrechtmatig informatie bekijken van iemand waarmee ze geen behandelrelatie hebben, worden voortaan op staande voet ontslagen.

‘Digitale democratie zien als aansporing’, 7 mei 2018
Door een goede mix van digitaal én analoog kunnen bestuurders burgers helpen om kritische tegenmacht vorm te geven. Dat zegt Wim de Jong, universitair docent.

Belgische politievakbond slaat alarm om te weinig middelen, 7 mei 2018
Volgens de politievakbond Sypol zijn er niet alleen te weinig cyberagenten, maar ontbreekt het bij bijvoorbeeld de Federal Computer Crime Unit ook aan harde schijven.

Grote stijging verzameling telefoongegevens door NSA, 7 mei 2018
De Amerikaanse inlichtingendienst heeft geen eenduidige reden voor de stijging. In 2017 werden 534 miljoen gegevens verzameld, tegen 151 miljoen in 2016.

Federale overheid in België werkt aan nieuwe app, 7 mei 2018
De app (BeApp), die eind dit jaar beschikbaar moet zijn, geeft toegang tot een groot aantal overheidsdiensten. Onder meer geeft het informatie over pensioenen en belastingen.

Politie betrekt ICT-bedrijven in strijd tegen cybercrime, 7 mei 2018
De samenwerking moet, wat betreft de Politie, leiden tot een Digital Trust Centre in de noordelijke regio. De eerste gesprekken over samenwerking worden inmiddels gevoerd.

RDW peilt belangstelling bezorgen rijbewijzen , 4 mei 2018
De RDW constateert dat veel gemeenten de thuisbezorging willen aanbieden, maar wettelijk is dat nog niet toegestaan. Wat betreft de RDW wordt dat aangepast.

12 miljoen Nederlanders aangemeld voor opvolger EPD, 4 mei 2018
Wekelijks worden via het Landelijk Schakelpunt ruim een miljoen berichten met medische gegevens en in totaal ongeveer zes miljoen berichten uitgewisseld.

Twitter vraagt alle gebruikers om wachtwoord te veranderen , 4 mei 2018
Wachtwoorden van 330 miljoen gebruikers waren zichtbaar in een intern logboek. Het Amerikaanse bedrijf zegt dat er geen misbruik van die situatie gemaakt zijn.

Datacenters slaan alarm om dreigend stroomtekort, 4 mei 2018
Volgens de DDA is er, wegens onvoldoende capaciteit op het stroomnetwerk, geen plaats meer voor nieuwe datacenters. 'Daarmee loopt de digitale economie vertraging op.'