93 procent van de Nederlanders maakt gebruik van de digitale overheid
De mogelijkheden om online zaken te doen met de overheid nemen alleen maar toe, maar dat geldt ook voor de hoeveelheid mensen die gebruikmaken van de digitale overheid, constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS op basis van onderzoek onder bijna zesduizend mensen
Het gebruik van de digitale overheid ligt het hoogst onder inwoners tussen 25 en 65 jaar, met gemiddeld 94 procent. Onder jongeren tussen 16 en 25 jaar is het iets lager met 91 procent. De groep van 65 tot 75 jaar maakt nog relatief veel gebruik van de digitale overheid: 87 procent deed dat in 2022. Onder de 75-jarigen en ouder zakt dat percentage naar 63 procent.
Het maken van een afspraak of een reservering wordt het meest genoemd als reden om een overheidswebsite te bezoeken.
Klachten
40% van de mensen in 2022 van de digitale overheid gebruik maakte liep hierbij wel eens tegen problemen aan. Het blijven hangen van de website of het traag functioneren van de app was de meest genoemde klacht (27%). Op de tweede en derde plaats van meest genoemde problemen stonden gebruiksonvriendelijkheid van de site of gebruik van moeilijke woorden (17%), en problemen met het gebruiken van de elektronische handtekening of elektronische ID, zoals DigiD (16%).
Plek 3 in Europa
Nederland behoorde in 2022 tot de top drie van EU-landen met het hoogste percentage inwoners van 16 tot 75 jaar dat gebruik maakte van de digitale overheid. Alleen Denemarken en Zweden moeten we voor ons laten. In koploper Denemarken ligt het percentage op 97 procent. In Roemenië ligt het gebruik van de digitale overheid met 21 procent het laagst. Het EU-gemiddelde in 2022 was 68 procent.