Digitale weerbaarheid
Nieuws

Afhankelijkheid van de techreuzen neemt toe

Terwijl de Tweede Kamer bezwaren aantekent tegen de invloed van Amerikaanse cloudleveranciers bij de rijksoverheid, neemt de afhankelijkheid van Amerikaanse techreuzen Microsoft en Google bij Nederlandse organisaties in het algemeen juist sterk toe. Het aantal grote contracten blijkt in 2022 verdubbeld.

“De markt is eigenlijk al vergeven voordat we een Europese aanbieder van formaat hebben.” | Beeld: Shutterstock

Het aantal cloudcontracten ter waarde van meer dan een miljoen euro van de techreuzen Microsoft en Google met Nederlandse organisaties is het afgelopen jaar ongeveer verdubbeld, blijkt uit jaarlijkse klanttevredenheidonderzoek van onderzoek van Eraneos en Whitelane Research, dat zo’n 70-80% van alle grote contracten in Nederland in beeld heeft1.

Coronapandemie

Peter Luijendijk en Marcel Blommestijn van Eraneos noemen de toename in het aantal cloudcontracten zeer groot in vergelijking met voorgaande jaren. “Dit zijn echt grote aantallen. Een enorme groei, waarbij vooral Microsoft garen spint”, zo constateert Blommestijn. Luijendijk vermoedt dat de verklaring van die groei terug te vinden is in de Coronapandemie. Veel organisaties schakelden toen van werken op kantoor naar thuiswerken en gingen in zee met Microsoft vanwege Teams, Office 365 en andere populaire pakketten.

Europa komt te laat

Onderzoeksbureau Whitelane stelde organisaties een jaar geleden in het onderzoek nog de vraag in hoeverre zij behoefte hebben aan een Europese cloudleverancier, waarbij een groot deel aangaf dat dit een wens is. “Maar de markt is eigenlijk al vergeven voordat we een Europese aanbieder van formaat hebben” zegt Blommestijn.

Witte Huis wil cloudaanbieders scherpere securityverplichtingen opleggen

Ook de Verenigde Staten gezien is bezorgd over kwetsbaarheid en afhankelijkheid van clouds. Een presidentieel bevel van Trump is laatst al verlengd en er volgen meer maatregelen.
Het fenomeen van cloud computing wordt nu in de VS gezien als ‘too big to fail’ en dus wordt er een scherpere blik op geworpen. De vrees voor verstoring of zelfs ronduit hacken van cloudsystemen speelt daarbij een rol, met het oog op de economie, maar ook op het functioneren van de Amerikaanse overheid zelf.
Cybercriminelen uit Rusland of gelieerd aan Rusland, maar ook cyberspionnen uit China of verbonden aan China, zijn hierbij vermeende dader.

Strengere securityregels en scherpere controle door de Amerikaanse overheid kan de facto ook betere beveiliging betekenen voor cloudklanten buiten de VS. Zoals dus cloudgebruikers in Europa, waar de Europese Unie met diverse nieuwe wetten komt voor betere regulering van beveiliging en van clouds.

Afhankelijkheid neemt toe

Tijdens de pandemie zagen Amazon, Apple, Facebook, Google en Microsoft hun aandelen door het massaal thuiswerken fors stijgen. Voor de ‘Big Five’ werd COVID-19 zodoende financieel gezien eerder een champagnemoment dan een crisis. Met de resultaten van het laatste onderzoek van Eraneos en Whitelane Research, dat volgens betrokkenen Blommestijn en Luijendijk zo’n 80% van de betreffende markt dekt, wordt duidelijk dat de afhankelijkheid van de techreuzen sindsdien alleen maar verder is toegenomen.


[1] In het jaarlijkse klanttevredenheidonderzoek onder IT-outsourcingleveranciers van Eraneos en onderzoeksbureau Whitelane Research werden 2022 in totaal 216 contracten met Cloudleveranciers Microsoft Office 365 (143) en Microsoft Dynamics 365 (73) beoordeeld. Een jaar geleden waren dat er gezamenlijk 121, waarvan 32 contracten met Microsoft Dynamics 365 en 89 contracten met Microsoft Office 365.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd bij onze collega’s van AG Connect

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren