Digitalisering en democratie
Nieuws

Australië wil minimum leeftijd voor sociale media hanteren

De Australische overheid is van plan een minimum leeftijd voor het gebruik van sociale media in te voeren. Dat meldt de Australische premier Anthony Albanese in een post op X.

Door de maatregel moeten kinderen beter beschermd worden in de digitale wereld en ouders beter ondersteund. “Ouders vertellen mij dat ze zich zorgen maken over de leeftijd waarop hun kinderen op sociale media mogen zijn. Deze zittingsperiode zullen we wetgeving invoeren om een ​​minimumleeftijd voor sociale media en andere digitale platforms af te dwingen. Het gaat om het ondersteunen van ouders en het beschermen van kinderen”, zo schrijft de premier.

Europa

In Europese landen is er al langere tijd discussie over een minimale leeftijd voor het gebruik van sociale media.  Een commissie van Franse wetenschappers adviseerde in april dat kinderen onder de 15 jaar geen toegang zouden mogen hebben. Het rapport van de deskundigen werd aan de Franse president Macron overhandigd. Die had zelf om het advies gevraagd.

Ingewikkeld

Het is nog onbekend wat Macron met deze aanbevelingen gaat doen. Naar verluidt zou hij enkele adviezen willen overnemen en ook met verboden en geboden willen komen. Dat lijkt erg ingewikkeld te worden. Frankrijk kan niet of nauwelijks in zijn eentje regels opleggen aan sociale media. Zoiets moet in samenspraak met de Europese Unie gebeuren. Ook staan de manieren om leeftijd te controleren haaks op de geldende privacywetten.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren