Deze week is in Apeldoorn het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering( CVD) geopend. Het centrum, gevormd uit een samenwerkingsverband tussen Aventus Hogeschool, Universiteit Twente en Hogeschool Saxion wil hét kennisbolwerk van Nederland worden om cybercriminaliteit te bestrijden.
Het CVD moet de capaciteit aan bestrijders van cybercriminaliteit laten toenemen. | Beeld: CVD
Ons kennisniveau over cybercrime moet drastisch omhoog, stelde Hester Somsen bij de opening van het CVD. De directeur cybersecurity bij Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid vindt dat we meer hoogleraren, lectoren, studenten en werknemers moeten komen die binnen overheden en bedrijven de cyberveiligheid omhoog krikken. Somsen: “Uiteindelijk is het tegengaan van die dreiging mensenwerk. Er hangt een mythe omheen… Dat cybersecurity ingewikkeld is. Maar het zijn gewoon mensen die het moeten doen. Nu hebben we dit centrum waar ze opgeleid worden.”
Speerpunt: digitale ondermijning
Het centrum gaat ook overheden en bedrijven (van beursgenoteerd tot midden- en kleinbedrijf) informeren en helpen digitaal veiliger te worden. Hiernaast worden start-up-bedrijven geholpen die nieuwe methodes tegen cybercriminaliteit ontwikkelen. Het instituut noemt digitale ondermijning als een speerpunt. Inmiddels wordt er bijvoorbeeld via bitcoins evenveel geld ‘witgewassen’ als de gehele omzet van de Nederlandse drugsmarkt.
Breed samenwerkingsverband
Het CVD is een initiatief van Hogeschool Saxion, de Politieacademie, de Universiteit Twente en de gemeente Apeldoorn. Sinds juli 2022 zijn ook ROC Aventus en NIPV officieel partner in het CVD. Verder is er een nauwe samenwerking met het Opleidings- en Kenniscentrum van de Koninklijke Marechaussee, Koninklijke Landmacht, Apeldoorn IT, Centraal Beheer Achmea, Belastingdienst, Kadaster en Saab Nederland.
Aanjager van het CVD is Lodewijk Asscher.