Data en ai
Blog

Cijfers over opmars platformbedrijven

De Kamer van Koophandel signaleert in haar Trendrapportage een enorme toename van de platformconstructie. Ik verwacht dat het werkelijk aantal freelancers dat werk vindt via platformbedrijven vele malen hoger is. De KvK biedt mooie en leuke inzichten, maar hun cijfermateriaal zou ik niet meenemen als ‘de waarheid’ in het schrijven van beleid.


De Kamer van Koophandel signaleert in haar Trendrapportage een enorme toename van de platformconstructie. Ik verwacht dat het werkelijk aantal freelancers dat werk vinden via platformbedrijven vele malen hoger is. De KvK biedt mooie en leuke inzichten, maar hun cijfermateriaal zou ik niet meenemen als ‘de waarheid’ in het schrijven van beleid.

Het aantal jongeren dat als freelancer via platformen werken is dit jaar met ruim 30 procent gestegen, schrijft de Kamer van Koophandel in haar Trendrapport juli. De KVK signaleert een enorme toename van de platformconstructie. Dit is met de groei van de kluseconomie natuurlijk geen verrassing. Ik verwacht echter dat het werkelijk aantal freelancers die werk vindt via platformen vele malen hoger is.

“Het zijn er – alleen al in deze categorie – ruim 2.100 meer dan vorig jaar (7492 vs. 9613). Het gaat om bijbaantjes: studenten, vakantiewerkers en jongeren die in hun in vrije uren werken. KVK ziet over de hele linie een enorme toename van deze platformconstructie.”

Dit is met de groei van de kluseconomie natuurlijk geen verrassing, al verwacht ik dat het werkelijk aantal freelancers die werk vinden via platformen vele malen hoger zal zijn. Dit omdat:

  • De KvK geeft zelf aan dat er geen categorie ‘platformwerker’ is en baseert de cijfers op basis van de omschrijving van de ondernemer in de categorie ‘overige zakelijke dienstverlening’. Het is hierbij 100% zeker dat een groot deel van freelancers die zich inschrijven niet op de radar van de KvK staan
  • Veel freelancers doen platformwerk naast hun bestaande freelance werkzaamheden en zijn hiermee ook grotendeels onzichtbaar voor de KvK
  • Wat natuurlijk helemaal afhankelijk is van de definitie die je gebruikt; ook veel freelancers vinden langdurige klussen via platformen als Jellow.nl, maar vallen wel buiten de definitie van platformwerk die in de academische literatuur wordt gebruikt
  • Om maar niet te spreken van platformwerkers die werken via de regeling dienstverlening aan huis, zij hoeven zich niet bij de KvK in te schrijven. De Belastingdienst heeft hier ook geen goed zicht op, omdat het maar de vraag is hoeveel van dit type platformwerkers (voornamelijk thuisschoonmaak, oppassen en bijles) hun inkomsten ook daadwerkelijk opgeven.

Oftewel: mooie en leuke inzichten, maar niet om als ‘de waarheid’ mee te nemen in het schrijven van beleid.

PS. in veel media werd gesproken over flits- en maaltijdbezorgers. Dat is natuurlijk onjuist en onvolledig: flitsbezorgers zijn geen platformen en daarmee zijn hun bezorgers ook geen platformwerkers. En het KvK rapport gaat over platformwerkers: waar ook een grote groei is te zien in het to-business domein en online klussen.

Martijn Arets is internationaal onafhankelijk platform expert en verkent sinds 2012 de opkomst van de platformeconomie en de impact op de samenleving. Hij is auteur van het boek ‘Platformrevolutie. Van Amazon tot Zalando, de impact van platformen op hoe wij werken en leven’

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren