Volgende maand stemt het Europees Parlement voltallig over het wetsvoorstel Digital Markets Act (DMA), de techwet die de macht van grote tech bedrijven als Google, Amazon en Facebook moet beteugelen. Hierna volgen dan onderhandelingen over de definitieve versie met de verantwoordelijke ministers van de EU-landen. Het is de bedoeling dat de regels in 2023 ingaan.
De Europarlementariërs willen het vizier van de nieuwe regels verbreden, zodat niet alleen de Amerikaanse reuzen maar ook bedrijven als Booking.com en Alibaba erbinnen kunnen vallen. De Europese Commissie kreeg eerder het verwijt het alleen op Amerikaanse bedrijven gemunt te hebben.
De DMA is een wetsvoorstel van de Europese Commissie (EC) waarmee toezicht en maatregelen geïntroduceerd worden voor zogeheten ‘poortwachters’. Dat zijn marktpartijen met een dermate grote positie dat ondernemers en consumenten nauwelijks om ze heen kunnen. Het gaat om bedrijven die websites, sociale media of andere platforms beheren die een sleutelrol hebben in de toegang tot veel diensten. Gebruikers zijn daardoor soms tot hen veroordeeld en concurrenten komen in de knel. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen moeten dergelijke bedrijven bijvoorbeeld verplicht interoperabiliteit mogelijk maken.
In een nieuwsbericht van het Europees Parlement zegt voorzitter Anna Cavazzini van het comité: “Op dit moment voorkomen een aantal grote platformen en techspelers dat er alternatieve zakelijke modellen verschijnen, onder meer die van mkb’s. Gebruikers kunnen vaak niet vrijelijk tussen verschillende diensten kiezen. Met de Digital Markets Act brengt de EU een einde aan de absolute marktdominatie van grote online platformen in de EU”.
Startups bezorgd
De DMA kan echter ook negatieve gevolgen hebben voor startups en scale-ups in Nederland, zo waarschuwden brancheverenigingen NLdigital en de Dutch Startup Association vorige maand. Wat de impact van de wet precies gaat zijn, hangt namelijk heel erg af van hoe de voorgestelde maatregelen geformuleerd worden. Volgens de brancheverenigingen kan een te rigide toepassing ervoor zorgen dat innovatie beperkt en vertraagd wordt, en daarmee weer dat concurrentie verminderd wordt. Daarnaast is de reikwijdte van de DMA in potentie zo breed dat er conflicten met nationale wetgeving dreigen.