Digitale weerbaarheid
Nieuws

Kunnen datacenters ons elektriciteitsnet ondersteunen?

Datacenters staan bekend als energieslurpers. Microsoft wil echter bij de bouw van een nieuw datacentrum bij Dublin de mogelijkheid meenemen om in geval van nood stroom terug te leveren aan het net. Ook iets voor Nederland? Er blijken nog zeker zeventien plannen voor nieuwe hyperscale datacentra of uitbreidingen van de bestaande, op de plank te liggen bij provincies.

Microsoft ontvouwt plannen om stroom terug te leveren. | Beeld: Shutterstock

Datacentra beschikken nu al over enorme Li-ion-accu’s als buffer om problemen in de stroomlevering gladjes op te kunnen vangen, schrijft UPI) van het datacentrum. Zodra de stroom wegvalt, pakken andere energieleveranciers (zoals generatoren) de stroomvoorziening over. Maar het opstarten kost vaak enkele minuten en dan bewijzen de accu’s hun dienst. Op dezelfde manier kunnen ze korte tijd het wegvallen van stroom in het publieke net opvangen.

Volgens Microsoft kan een datacentrum tientallen megawatts aan energie leveren. Op die manier kan het datacentrum bijdragen aan een milieuvriendelijk alternatief voor gas- en kolencentrales die nu nog een zogeheten ‘spinning reserve’ aanhouden – ze genereren meer energie dan nodig – om fluctuaties op te vangen. Die reserve kan dan omlaag wat scheelt in de emissies.

Goed voor 10.000 huishoudens

Het bedrijf zegt al proeven gedaan te hebben met de teruglevering in datacentra in Chicago in Illinois, en Quincy in de staat Washington. Hoeveel energie het datacentrum in Dublin precies kan leveren wil Microsoft niet zeggen. Maar aangezien met een Megawatt enkele honderden huishoudens van stroom kunnen worden voorzien, is de globale inschatting die Microsoft gaf, genoeg voor rond de tienduizend woningen. Het geeft wel weer een inkijkje in hoeveel stroom de servers in zo’n datacentrum verbruiken.

Microsoft is bovendien van plan de bouw van datacentra op te schalen. In 2021 had het bedrijf iets meer dan 200 datacentra in de wereld, maar dat aantal moet met vijftig tot honderd per jaar gaan groeien, luidt de strategie. Dat biedt dus een uitweg voor veel energieleveranciers. Het bedrijf zegt al proeven gedaan te hebben met de teruglevering in datacentra in Chicago in Illinois, en Quincy in de staat Washington.

Netbeheerders Nederland

In Nederland denken stroomnetbeheerders zelf na over het in eigen beheer enorme accu’s te installeren om fluctuaties in het stroomnet op te vangen. Zo gaat Netbeheerder Liander een test doen met grote accu’s die het plaatst op strategische punten in het overbelaste stroomnet. De mega-accu’s moeten helpen knelpunten op het elektriciteitsnetwerk op te lossen. De enorme batterijen van het bedrijf GIGA Storage zorgen voor extra capaciteit door op te laden als het stroomnet niet volledig benut is en de opgeslagen stroom weer vrij te geven als de vraag groter is dan de hoeveelheid die normaal geleverd kan worden.

Netbeheerder TenneT heeft recent aangekondigd de komende tien jaar zo’n 13 miljard euro te steken in verbetering van het hoogspanningsnet. Knelpunten in onder meer Noord-Brabant en Limburg worden daarbij versneld aangepakt. Dat is hard nodig want vorige maand meldde minister Rob Jetten (Energie) nog dat het stroomnet in die twee gebieden nu zo vol is dat er geen nieuwe bedrijven meer kunnen worden aangesloten. Dit geldt zowel voor opwekking als voor afname van elektriciteit.

Plannen voor bouw datacenters in Nederland

Uit een rondgang van de NOS bij de provincies blijkt dat er nog zeker zeventien plannen voor nieuwe hyperscale datacentra of uitbreidingen van de bestaande, op de plank te liggen. Het gaat om projecten in Groningen en Noord-Holland en de plannen zijn nog niet definitief. Behalve deze grote datacentra kunnen er plannen zijn voor kleinere gebouwen waar niet een provincie, maar een gemeente verantwoordelijk voor is.
Als er techreuzen zijn die een hyperscale datacenter in Nederland willen bouwen dan komt die waarschijnlijk in het noorden van Groningen, want die provincie staat ervoor open, schrijft de NOS.

13 juli jl. werd bekend dat Google 20 hectare grond gekocht bij industrieterrein Westpoort om een tweede datacentrum te bouwen. Volgens de gemeente Groningen gaat het project zo’n 125 permanente arbeidsplaatsen opleveren. Het perceel moet voor ongeveer de helft uit groen en water bestaan. Ook is Google verplicht om restwarmte beschikbaar te stellen “voor een mogelijk toekomstig warmtenetwerk”.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren