De best gelezen artikelen van 2023
In 2023 werd door u als experts weer heel wat blogs, opinieartikelen en praktijkverhalen geschreven. En die worden goed gelezen op onze website. Geen ‘Top 2000’ bij iBestuur, maar we presenteren bij de start van 2024 wel graag onze top 5 van best gelezen artikelen.
Nummer 1: Naleving NIS2-richtlijn: strategische adviezen voor CISO’s
Het artikel van Igor van Gemert, eigenaar en oprichter Resilientshield.nl en verbonden aan ITsPeople, was in 2023 het best gelezen artikel op de website van iBestuur. CISO’s moeten aan de slag, stelt hij. Het niet naleven van de NIS-richtlijn heeft juridische en strategische gevolgen voor organisaties. Hij schetst vier strategische dilemma’s en formuleert een aantal concrete adviezen voor CISO’s.
Nummer 2: ICT-projecten bestaan niet, deel 1: De valkuilen
In een serie van drie artikelen gaat Wimfred Grashoff in op de oorzaken van problemen bij wat men ‘ICT-projecten’ noemt. Het deel van de ijsberg ‘onder water’ wordt vaak niet gezien. Een serie over de valkuilen in de manier waarop we ‘ICT-projecten’ uitvoeren en over onjuiste beelden en veronderstellingen bij beslissers die bijdragen aan onverstandige keuzen. En natuurlijk volgt de hamvraag: wat dan wel?
Nummer 3: Digital Decade: 13 wetten in drie jaar
De invoering van de AVG was een eitje vergeleken bij wat de gemeenten de komende jaren te wachten staat, concludeert oud-hoofdredacteur van iBestuur, Peter Lievense. Dertien Europese digitale wetten moeten binnen drie jaar zijn geïmplementeerd; een operatie die volgens een VNG-analyse alleen kans van slagen heeft als de gemeente een heuse digitale transformatie doormaakt.
Nummer 4: Waarom heeft de overheid zoveel websites?
Arjen Lubach besteedde in de Avondshow aandacht aan de enorme hoeveelheid websites van de overheid. Samen met Tex de Wit fileert hij het doolhof dat op deze manier wordt gecreëerd. Volgens communicatiespecialist Renata Verloop spelen hierbij drie dingen een rol: luiheid, onbekwaamheid en gebrek aan sturing.
Nummer 5: Regeringscommissaris: Algemene informatiewet zo snel mogelijk naar ministerraad
De Algemene informatiewet moet meer samenhang brengen tussen de wetgeving over informatievoorziening en -huishouding op diverse beleidsterreinen en een aantal generieke informatiewetten en -regelingen. In de nieuwe wet zal onder andere aandacht zijn voor de rechten van burgers en voor de verplichtingen van de overheid op het gebied van informatiehuishouding.
Lees het artikel van Els Wiegant
Inspireer vakgenoten met uw expertise!
iBestuur publiceert op de website en in het kwartaalmagazine opinieartikelen, blogs en praktijkverhalen van experts van overheidsorganisaties, ICT-bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. We delen de bijdragen onder onze abonnees, lezers en volgers via diverse kanalen.
Wit u ook een bijdrage leveren? Mail de redactie!