De online thuiswerkplek kan en moet duurzamer
Sinds de coronaperiode is het online thuiswerken ‘normaal’ geworden. Dat is efficiënt en zo maken we ook minder reiskilometers, is de gedachte. Maar het leidt ook tot een toename van emissies, schrijft de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering (NCDD). Thuiswerken kan en moet duurzamer. Zowel werknemers, werkgevers als toeleveranciers van digitale producten kunnen daar een bijdrage aan leveren. Tijdens het 25e ECP Jaarfestival presenteerde de NCDD de handleiding ‘Op weg naar een emissieloze online thuiswerkplek’.
In het kader van het Klimaat Akkoord van Parijs en de Europese Green Deal moeten organisaties duidelijk gaan maken welke inspanning zij leveren om hun emissieverbruik te verminderen. Ook overheden.
Wist u dat een e-mail schrijven en versturen 0.009 kWh (5gCo2eq) en één uur vergadering via Teams of Webex 0.128 kWh (135gCO2eq) kost? Om emissies te verminderen moeten we goed nadenken over de inrichting van onze werkplekken, betoogt de Coalitie Duurzame Digitalisering.
Verandering van gedrag
Om tot een vermindering van emissies te kunnen komen moeten we ons gedrag veranderen. Organisaties zullen hier een duurzaamheidsstrategie op moeten zetten. Dat betekent dat ook overheden eigen emissiedoelstellingen moeten opstellen. Hieruit volgen dan ook richtlijnen voor IT en specifiek het online thuiswerken. Vervolgens zal de werkgever de medewerkers moeten motiveren om naar deze richtlijnen te handelen. Ga hierover in gesprek met werknemers, adviseert de coalitie. Ze presenteert hiervoor in de handleiding het zogenaamde COM-B model (Capabilities, Opportunity, Motivation and Behaviour).
Thuiswerken leidt niet vanzelf tot emissievermindering, daar moeten we bewust voor kiezen. Werknemers wordt geadviseerd te voorkomen dat op twee plaatsen een werkplek voor hem/haar is ingericht. En thuis zuinig te zijn op hardware. De grootste bron van emissies is de winning van grondstoffen, fabricage en vernietiging van apparatuur. Soms is de aanschaf van een nieuwe laptop helemaal niet nodig en kun je vooruit met dezelfde hardware door deze te upgraden of te repareren. Denk ook eens aan tweedehands appratuur, suggereert de coalitie.
Slimmer en efficiënter gebruik van ICT
Veel energie wordt verspild door onnodige en energieverspillende eisen aan de beschikbaarheid van netwerkcapaciteit, rekenkracht en data. Efficiënter is vaker lokaal te werken en afspraken te maken over beperkte online beschikbaarheid voor collega’s. En alleen data online beschikbaar te maken als we ze onmiddellijk nodig hebben. Ook zouden we backups moeten maken van data die we niet direct nodig hebben.
Producenten van apparatuur en IT-leveranciers zullen mee moeten in dit traject. Van hen wordt verwacht dat ze kritisch gaan nadenken over de vraag hoe ze met hun diensten bij kunnen dragen aan emissievermindering.
Handleiding
De handleiding is bedoeld voor werknemers, werkgevers en toeleveranciers van digitale producten en diensten en bevat tal van praktische tips en achtergrondinformatie. Voor werknemers is het bijvoorbeeld belangrijk dat zij thuis groene stroom gebruiken en zuinig zijn op hun apparaten. Ook is het slimmer om bestanden te versturen via een link of in gecomprimeerde vorm omdat de digitale infrastructuur zo minder belast wordt.
Hoeveel Engelen passen er op de punt van een naald? Thuiswerken leidt bewezen tot daling van de uitstoot van broeikasgassen. Volgens een rapport van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) daalde de wereldwijde CO2-uitstoot in 2020 met 5,8%, een recorddaling, dankzij de beperkingen in transport en andere sectoren, tijdens de pandemie. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift “Science of the Total Environment” merkte een significante verbetering van de luchtkwaliteit in 34 landen tijdens de lockdowns. Thuiswerken leidt tot energiebesparingen in kantoorgebouwen. Volgens de Universiteit van Sussex scheelt twee dagen per week thuiswerken al 40%. Tel daarbij de afvalvermindering: minder wegwerpartikelen, zoals koffiebekers, voedselverpakkingen en meer. Een studie van de Universiteit van Southern California berekende dat wegwerpbekers met 50% tot 70% verminderen bij thuiswerken.
Dus waar we het over hebben is een verhoogd elektriciteitsverbruik in huishoudens en de productie van elektronisch afval. Maak daar een integraal lease- en recycle vraagstuk van en investeer vooral in de inzet van MODERN IT gebruik en werkwijze. Veel organisaties zijn nog steeds afhankelijk van handmatige processen voor het beheer van documenten, zoals fysieke archivering en handmatig zoeken naar documenten. Gevolg: inefficiënties en fouten. Met Data Governance zouden documenten gestructureerd en gecategoriseerd kunnen worden, waardoor ze snel en eenvoudig te vinden zijn.
Ook al kunnen we online en ook al bestaan geautomatiseerde data-invoersystemen, dan nog voeren veel medewerkers nog steeds handmatig data in. Tijdrovend en foutgevoelig. Met AI-technologieën kan data-invoer worden geautomatiseerd. Ondanks collaboratieve tools, zoals Slack en Teams, blijft e-mail nog steeds de primaire communicatievorm in veel organisaties. Ergo: overvolle inboxen en inefficiënte communicatie. Zet gewoon AI en en stel prioriteiten over verschillende disciplines tegelijk. Dan staan er nog overal losstaande systemen voor verschillende functies, zoals HR, finance en sales. Dit maakt het delen en analyseren van gegevens moeilijk. Met Linked Data kunnen gegevens uit verschillende systemen op een gestandaardiseerde manier worden gekoppeld, waardoor een geïntegreerd zicht op bedrijfsinformatie mogelijk wordt. Kortom: als je wat voor het milieu wilt doen, implementeer Data Governance, AI, LinkedData etc. en stroomlijn processen. Of je nu thuis werkt of niet, al je coördinatie kosten te hoog zijn, ben je inefficiënt en verbruik je dus schaarse energie zonder rendement. Daar moet je niet de IT de schuld van geven. Van stoommachine via diesel aggregaat tot datacentrum heeft de mensheid nog nooit zo energie efficiënt geproduceerd.