Sensoren zijn sterk in opkomst. Niet alleen bij het beheren van de openbare ruimte, maar ook bij het tandenpoetsen.
Ik sprak op een verjaardagsfeestje met iemand die tandenborstels verkocht. Hun nieuwe model was uitgerust met kunstmatige intelligentie. Dat verbaasde me niets.
Als internet alles verandert, verandert ook de tandenborstel. Ik was wel benieuwd hoe. Dat legde hij graag uit. De tandenborstel verdeelde de mond in zes compartimenten en hield bij of je die allemaal wel goed poetst. Via een app kan je na elke poetsbeurt zien of je elk stuk mond wel genoeg aandacht geeft. En zo word je een steeds betere poetser. Het was nog niet zo dat de tandenborstel ook automatisch naar de genegeerde monddelen ging.
Nu kan je daar van alles van vinden en dat doe ik ook. Zo vraag ik me af hoe goed die app beveiligd is en wat de tandenborstelleverancier met mijn poetsdata doet. Ik vraag me ook af wat zo’n slimme tandenborstel met mij doet. Ik poets al jaren naar volle tevredenheid van mezelf en de tandarts. Ik weet echter bijna zeker dat die app vindt dat het beter kan. Dus in feite koop ik een probleem. Maar gelukkig geeft die app daar vast allerlei maatwerkoplossingen voor. Niet alleen hoe ik beter kan poetsen, maar misschien moet ik ook wel een zwaardere borstel of een betere tandpasta. Sommige businessmodellen zijn best gemakkelijk te bedenken.
Dat laatste laat zich een op een doorvertalen naar het beheer van de openbare ruimte. Waar ik vroeger een keer per jaar hoorde of ik goed poetste en van de tandarts wat algemene tips kreeg, krijg ik nu twee keer per dag een update met advies op maat. Het gaat van een jaarlijkse schouw, naar realtime monitoren. In mijn mond, maar ook op straat, waar via sensoren en registratieauto’s dagelijks wordt bijgehouden hoe de openbare ruimte erbij ligt. Zo krijgen we een slimme openbare ruimte. En een sterk gebit.
De vraag is wie de voorwaarden stelt, wie bedenkt hoe de compartimenten eruit zien, wie de data beheren, wie de adviezen geeft. Bij de slimme tandenborstel is dat de tandenborstelspecialist. In de openbare ruimte zijn het, wat mij betreft, de overheid en het bedrijfsleven samen. Want dat gaan we regelen in de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’. Regels, kaders, compartimenten. En als u wilt, kunt u daar over meedenken.
Jan-Willem Wesselink is programmamanager bij de Future City Foundation