Delen

Als Rijksoverheid stimuleren we volop innovatie van wetenschap en onderzoeksinstellingen; van grote ondernemingen tot en met ‘would be’ bedrijfjes. Voor de ontwikkeling van het eigen innovatieve vermogen is echter veel minder aandacht.

Natuurlijk, er zijn talloze congressen en events waar het belang van alle ontwikkelingen die op ons afkomen de revue passeren. Soms gepaard gaand met doemscenario’s om het publiek bij de les te houden. Maar de echte impact op ons dagelijks werk lijkt meestal toch een ver-van-m’n-bed-show. Robotisering? Artificial intelligence? Virtual Reality? ‘Ik zie nog niet zo snel een machine mijn werk overnemen’, is een veelgehoorde reactie. En in de meeste gevallen klopt dat ook, want ondanks dat we als ambtenaar niet zo te boek staan, bestaat ons werk voor een groot deel uit creatieve processen. En daarin zijn we voorlopig nog onvervangbaar.

Totdat een algoritme op basis van enorme aantallen geanalyseerde handelingen zelf creatiever wordt dan de mens. Denk aan Alpha Go die de beste spelers van het moeilijkste spel in de wereld, Go, glansrijk weet te verslaan. Disruptieve technologieën hebben zich al op alle niveaus in ons dagelijks leven genesteld. Vaak zonder dat we het ons zelf realiseren. De uitdaging voor ons als beleidsmakers en uitvoerders is om met al deze ontwikkelingen en de impact daarvan mee te groeien en er zorgvuldig mee om te gaan. Dat vraagt een enorme inzet. Hoeveel beter zou dat gaan als we meer delen, hergebruiken en samenwerken, liefst rijksbreed?


Om dit aan te jagen en te verbreden naar een verbeterde instroom van ICT’ers vanuit onderwijs, en innovaties vanuit (startende) ondernemingen, heeft een aantal managers vanuit verschillende ministeries de handen ineengeslagen en wordt de Rijks Innovatie Community gelanceerd. De start van dit nieuwe netwerk gaat plaatsvinden op 20 november op het innovatiecongres van JenV.

Het netwerk is nog volop in ontwikkeling; als een soort start-up binnen de overheid. Mooi om te zien hoe binnen de – vaak niet op innovatie ingerichte – kaders ruimte wordt gevonden om samen de eerste projecten op te pakken. Broodnodig ook, zo constateert bijvoorbeeld de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie in haar recente rapport ‘Verspreiding, de onderbelichte kant van innovatie’. En het bleek ook al snel in de praktijk toen we een pilot met een netwerktool AVG-proof wilden uitrollen over meerdere organisaties. We hebben daar als rijkscollega’s onder elkaar voorlopig nog onze handen vol aan. Samenwerken met innovatieve bedrijven is het volgende hoofdstuk.

‘Ben je al afgehaakt?’ vroeg een collega mij laatst. Juist niet. We gaan nu tot op de bodem, tot het allemaal gerealiseerd is. Een mooiere training on the job krijgen we immers niet. Wordt vervolgd…

Diederik van Leeuwen is directeur Domein Internationaal & Veiligheid Bij UBR|I-Interim Rijk en mede-initiatiefnemer van de Rijks Innovatie Community

Deze bijdrage is te vinden in iBestuur magazine 28. Download hier

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren