Digitale euro mag niet programmeerbaar zijn
Nederland heeft, samen met andere Europese landen, een ‘krachtig politiek signaal’ afgegeven dat de aankomende digitale euro niet programmeerbaar mag zijn. Die nieuwe munt moet ‘duidelijke voordelen voor consumenten, bedrijven en de brede economie’ opleveren, schrijft minister Kaag aan de Tweede Kamer.
De digitale euro is een munt die direct door de Europese Centrale Bank wordt uitgegeven. De Kamer vreest al enige tijd voor de ‘programmeerbaarheid’ van de digitale euro. Critici van ‘centrale bankgeld’ zijn bang dat de munt zo kan worden ingezet dat geld binnen een bepaalde tijdsperiode of aan bepaalde producten of diensten wel of niet moet worden uitgegeven. Voor een centrale bank zou dat als voordeel hebben dat dat inflatie kan tegengaan. De Eurogroep (van Europese ministers van Financiën) heeft “een krachtig politiek signaal afgegeven”, vindt Kaag, door zich expliciet tegen de programmeerbaarheid uit te spreken. Kaag heeft in de Eurogroep ook gezegd “sceptisch te staan tegenover het afdwingen van het gebruik van een digitale euro, bijvoorbeeld door winkeliers te verplichten om een digitale euro te accepteren”.
In de brief aan de Kamer schetst de bewindsvrouw, mede op basis van voorstellen vanuit de Kamer zelf, nog verdere voorwaarden voor eventuele invoering van de digitale euro. Die nieuwe munt zou “duidelijke voordelen voor consumenten, bedrijven en de brede economie” moeten opleveren. Bovendien moet de privacy van gebruikers worden gewaarborgd en moet de digitale euro aansluiten op het anti-witwasraamwerk. Als de digitale euro niet aan die voorwaarden voldoet, zal het kabinet invoering ervan dus niet steunen.
Digitale vorm van contant geld
Als de digitale euro er komt, hoopt minister van Financiën Sigrid Kaag dat het vooral om “een digitale vorm van contant geld” gaat. Op discussies over de digitale euro komen vaak felle reacties, vooral van mensen die vrezen dat de EU of de staat hiermee meer controle krijgt over het leven van mensen, omdat digitale transacties over het algemeen beter te volgen en te sturen zouden zijn dan contante betalingen. Maar Kaag hoopt juist op “een grotere mate van anonimiteit ten opzichte van bestaande digitale betalingen”.