Digitalisering vraagt om organisatieleren

Het versterken van het ‘digitaal vakmanschap’ krijgt een belangrijke plek in de Nationale Digitaliseringsstrategie. Een goed moment om de visie op leren bij de overheid drastisch aan te passen. Laten we ons minder richten op het kennisniveau van individuele ambtenaren en meer op dat van de organisatie als geheel. We hebben een ander perspectief op leren nodig.
Veel mensen denken bij leren automatisch aan hun eigen opleiding. Die was gericht op het vermeerderen van de eigen kennis en op de eigen loopbaan. Niks mis mee. Maar als het gaat om leren bij de overheid is dit nog steeds het dominante perspectief: je leert om je eigen kennis te vermeerderen, je schrijft je als individu in voor een cursus of opleiding of volgt zelf een e-learning. Wat mij betreft een achterhaald perspectief.
We hebben allemaal vast wel eens de ervaring gehad dat je na een cursus, geïnspireerd en vol nieuwe kennis, weer terugkwam op de werkvloer en je het geleerde alweer snel vergeten was. Collega’s blijken de inspiratie of de nieuwe kennis te hebben gemist en je moet zelf ook snel wat werk inhalen omdat je tijd hebt besteed aan je cursus. Het leren is op die manier iets dat je naast je werk doet en waar je tijd voor moet vrijmaken. Ieder voor zich.
Hoog tijd voor een ander perspectief op leren. Leren moet niet naast het werk staan, maar onderdeel zijn van het werk. En dat werk doe je samen met je collega’s of met anderen. Als we de overheid echt verder willen helpen in de digitale transitie moeten we af van het perspectief op leren als een individuele bezigheid. Zonde van de tijd en het geld. Laten we leren in team- en organisatieverband. Leren met elkaar en van elkaar. Bij de Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO) zijn we al om.
Lees ook: