Door met de werkagenda ‘Waardengedreven digitaliseren’? 2. Cybersecurity
‘Iedereen kan de digitale wereld vertrouwen’ is een van de hoofdpunten uit Werkagenda Digitale Overheid die onder leiding van voormalig staatssecretaris Alexandra van Huffelen in uitvoering is genomen. iBestuur vroeg Astrid Oosenburg, co-founder DIVD en CEO van de DIVD Academy, wat zij het nieuwe kabinet, de nieuwe staatssecretaris Digitale Zaken, mee zou willen geven als het gaat om digitaal vertrouwen en digitale veiligheid?
In een steeds complexer digitaal landschap vormt kwetsbaarheidsbeheer de basis voor een effectieve cybersecuritystrategie. Kwetsbaarheden in software en systemen bieden kwaadwillende actoren, zoals cybercriminelen, de kans om toegang te krijgen tot gevoelige gegevens of schade aan te richten.
Om de veiligheid van de Nederlandse digitale infrastructuur te waarborgen, zijn er drie cruciale pijlers die organisaties, zowel publiek als privaat, moeten omarmen: kwetsbaarheidsbeheer, publiek-private samenwerking en ‘responsible disclosure’. Deze pijlers vormen samen de ruggengraat van een toekomstbestendig digitaal ecosysteem.
De eerste verdedigingslinie
Kwetsbaarheidsbeheer begint met het tijdig identificeren en oplossen van zwakke plekken in software en systemen. Het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure (DIVD) speelt hierbij, volgens diverse veiligheidsorganisaties, een essentiële rol door kwetsbaarheden op te sporen en op verantwoorde wijze te melden. Dit helpt om beveiligingsproblemen proactief te verhelpen, voordat kwaadwillenden ze kunnen misbruiken.
Het stimuleren van ‘responsible disclosure’ vereist ook een cultuurverandering waarin samenwerking met hackers wordt gewaardeerd. Voor organisaties is het essentieel om kwetsbaarheidsbeheer structureel in hun beleid te integreren. Het nieuwe kabinet moet investeren in ‘responsible disclosure’-programma’s, waarin hackers aangemoedigd worden om beveiligingsproblemen te melden voordat ze door cybercriminelen worden uitgebuit. Dit bevordert de veiligheid van de Nederlandse digitale infrastructuur aanzienlijk.
Gedeelde verantwoordelijkheid
De tweede pijler is publiek-private samenwerking, een cruciaal onderdeel van een robuuste digitale veiligheidsstrategie. De meerderheid van de digitale infrastructuur in Nederland wordt beheerd door private bedrijven. Zonder coördinatie en informatie-uitwisseling met de overheid bestaat het risico dat kwetsbaarheden onopgemerkt blijven, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de veiligheid van het land.
Het kabinet moet daarom prioriteit geven aan platforms voor structurele samenwerking tussen publieke en private partijen. Door regelmatig informatie uit te wisselen over cyberdreigingen, kwetsbaarheden en incidenten, kunnen deze partijen gezamenlijk sneller en effectiever reageren op digitale dreigingen. Een sterkere samenwerking leidt tot een meer veerkrachtige aanpak van digitale veiligheid.
Cultuur van vertrouwen
De derde pijler is het bevorderen van een cultuur van responsible disclosure. Hackers spelen een essentiële rol door beveiligingsproblemen tijdig te melden, zodat organisaties schade kunnen voorkomen. Voor een succesvol programma is het echter van belang dat hackers juridische bescherming krijgen, zodat zij kwetsbaarheden zonder angst voor vervolging kunnen melden.
Een wettelijk kader dat hackers beschermt en hun bijdrage gewaardeerd wordt, is van groot belang. Dit stimuleert niet alleen een veiliger digitale infrastructuur, maar bouwt ook aan een cultuur van samenwerking en vertrouwen tussen de overheid, bedrijven en burgers.