De Europese Commissie daagt Nederland voor de Europese rechter omdat het de EU-regels voor het vrijgeven van overheidsinformatie nog niet ingevoerd heeft. Het Europees Hof van Justitie kan Nederland daarvoor een dwangsom of boete opleggen. Het kabinet wil voor de zomer het wetsvoorstel indienen bij de Tweede Kamer.
De Europese Commissie daagt Nederland voor de Europese rechter. | Beeld: Shutterstock
De zogeheten Open Data-richtlijn (Open Data Directive) moet de overheid transparanter maken en burgers en bedrijven aan bijvoorbeeld statistieken en onderzoeksbevindingen helpen die zij goed kunnen gebruiken. Die informatie moet in principe gratis toegankelijk worden. Maar Nederland heeft, net als België, Bulgarije en Letland, de richtlijn nog altijd niet overgenomen. Dat had anderhalf jaar geleden al gebeurd moeten zijn.
Wetsvoorstel voor de zomer naar de Tweede Kamer
De vier EU-lidstaten hebben nog steeds niet laten weten hoe ze de EU-regels invoeren, terwijl ze daar al meermaals op zijn gewezen, zegt de commissie. Zij neemt daarom nu de volgende stap in de zogeheten inbreukprocedure: de gang naar de rechter.
Nederland kan de rechtszaak en een mogelijke straf misschien nog afwenden. Het kabinet liet twee weken geleden weten dat het wetsvoorstel dat de invoering regelt voor de zomer naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Dat het zo lang duurt, komt door “prioritering van covid-19-wetgeving en gebrek aan capaciteit”.
Bron: ANP