Europese politiechefs willen actie tegen ‘end-to-end-encryptie’
Europol en de Europese politiechefs vragen in een verklaring overheden en bedrijven om actie te ondernemen om de openbare veiligheid op sociale-mediaplatforms te waarborgen. “Als de politie het vermogen verliest om bewijsmateriaal te verzamelen, zal onze samenleving niet in staat zijn mensen te beschermen tegen het slachtoffer worden van misdrijven,” stelt Catherine De Bolle, uitvoerend directeur van Europol.
De verklaring, die vandaag is gepubliceerd en wordt ondersteund door Europol en de Europese politiechefs, komt op het moment dat end-to-end-encryptie wordt uitgerold via het messenger-platform van Meta. Over deze gezamenlijke verklaring werd overeenstemming bereikt tijdens een informele bijeenkomst van de Europese hoofden van politie in Londen, georganiseerd door de National Crime Agency, op 18 april.
End-to-endversleuteling zorgt ervoor dat techbedrijven niet meer kunnen inzien wat er gebeurt op hun platform. ‘Onze huizen worden gevaarlijker dan onze straten, omdat de misdaad zich online verplaatst. Om onze samenleving en mensen veilig te houden, moeten we deze digitale omgeving beveiligen. Technologiebedrijven hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid om een veiliger omgeving te ontwikkelen waarin wetshandhaving en justitie hun werk kunnen doen. Als de politie het vermogen verliest om bewijsmateriaal te verzamelen, zal onze samenleving niet in staat zijn mensen te beschermen tegen het slachtoffer worden van misdrijven,’ aldus Bolle.
De politiechefs stellen wel ‘belangrijke innovaties als encryptie’ te steunen. Er zijn technische oplossingen mogelijk zijn, maar die vereisen enige ‘flexibiliteit van de industrie en overheden’. Ze willen in ieder geval niet terecht komen in discussie waarin het gaat om een ‘binaire keuzes tussen privacy aan de ene kant en openbare veiligheid aan de andere kant’.
Security by design
‘We doen daarom een beroep op de techbedrijven om security by design in te bouwen, om ervoor te zorgen dat ze de mogelijkheid behouden om schadelijke en illegale activiteiten zowel te identificeren als te melden’, schrijven de politiechefs in hun verklaring. Ze vragen overheden om ‘frameworks’ in te voeren, waarmee de informatie opgevraagd kan worden door rechtshandhaving.
Discussie
De discussie rondom end-to-end- encryptie in de opsporing speelt al enige jaren. Versleuteling van digitale communicatie beperkt het vermogen van de veiligheidsdiensten om hun kerntaken uit te voeren: criminaliteit opsporen, verdachten voor de rechter brengen en de Nederlandse veiligheid bewaken, stelde minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid in twee jaar geleden in antwoord op Kamervragen. Ze zei toen op zoek te willen gaan naar een passende, rechtsstatelijke oplossing voor dit vraagstuk.
Lees ook:
De zogenaamde rechtshandhavers blijven het stug ontkennen, ondanks alle inzichten van specialisten die wel verstand van ICT hebben, dat end-to-end encryptie de rechtsstaat alleen maar versterkt. In 2020 schreef ik een helaas nog steeds actueel artikel over deze ‘crypto war’: https://www.computable.nl/2020/11/26/brengt-nieuwe-crypto-war-de-eu-aan-het-wankelen/