Data en ai
Nieuws

Extern onderzoek naar problemen bij het UWV

Het UWV zou geen duidelijk en ook onvolledig beeld hebben van de omvang van de fouten die ze gemaakt hebben. | Beeld: Shutterstock

De Tweede Kamer heeft deze week de motie van Ilse Saris, Kamerlid voor het NSC, aangenomen waarin ze de regering oproept een onafhankelijk, extern onderzoek te laten doen naar de problemen bij het UWV met het vaststellen van de WIA-uitkeringen en de gevolgen daarvan voor de uitkeringsgerechtigden en andere betrokkenen.

Saris stelt in haar motie dat het UWV geen duidelijk en ook onvolledig beeld heeft van de omvang van de fouten die ze gemaakt hebben. De problematiek is ook complex, want de verkeerde berekeningen hebben direct consequenties bij Toeslagen, bij Pensioenen en bij werkgevers.

Herstelplan

Het kabinet moet komend voorjaar met een herstelplan komen. Hieraan vooraf wordt eerst binnen drie maanden een onafhankelijk, extern onderzoek gedaan naar alle problemen bij het UWV en de gevolgen die daaruit voortkomen voor de uitkeringsgerechtigden en andere betrokkenen. Dit rapport wordt openbaar.

In de motie wordt gesteld dat uitkeringsgerechtigden niet de dupe mogen worden van de UWV-fouten. Als mensen te weinig uitgekeerd hebben gekregen moet dit zo snel mogelijk rechtgezet worden. Hebben ze te veel uitbetaald gekregen dan moet de regering terughoudend zijn met terugvorderen, verlagingen van uitkeringen mogen slechts zorgvuldig en stapsgewijs ingezet worden.

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren