Digitale toekomst eu
Artikel

Digital Networks Act: veilige en veerkrachtige connectiviteit voor bloeiende Europese economie

Ricardo Ferreira, Field CISO EMEA bij Fortinet

Het voorstel voor de nieuwe Digital Networks Act (DNA) zal naar verwachting eind 2025 door de Europese Commissie worden ingediend. Het effect van deze ambitieuze wetgeving is waarschijnlijk dat de EU-telecommunicatierichtlijnen flink aangepast worden. De DNA richt zich op geavanceerde netwerken, zoals geavanceerde 5G-netwerken, toekomstige 6G-netwerken, IoT-mogelijkheden en slimme elektriciteitsnetwerken. Het wetsvoorstel voorziet daarnaast in krachtige beveiligingsstandaarden. De DNA streeft vooral naar een soepel functionerende en veilige digitale gezamenlijke markt die innovatie aanjaagt en het Europese concurrentievermogen een boost geeft.

Kerndoelstellingen en strategische impact

De Digital Networks Act vormt de hoeksteen van de digitale strategie van de EU. De wet zal bijdragen aan razendsnelle en veilige vaste en mobiele breedbandverbindingen en forse investeringen in digitale infrastructuur. Daarnaast zal de DNA een einde maken aan marktfragmentatie door het standaardiseren van de richtlijnen die verschillende EU-lidstaten erop nahouden. Daarmee ontstaat een verenigde Europese telecommarkt die klaar is om de wereldwijde concurrentie aan te gaan.

Deze transformatieslag is onmisbaar voor de inrichting van veilige en duurzame digitale infrastructuren die als basis dienen voor een breed scala aan toepassingen, van online zorg tot slimme landbouw en toevoerketenbeheer. De DNA beperkt zich echter niet tot technische zaken. De verordening pakt ook monopolieposities aan en zorgt voor aantrekkelijke condities voor investeringen in veerkrachtige infrastructuren.

Zakelijke uitdagingen voor de Europese telecomsector

Telecombedrijven in de EU worden met diverse uitdagingen geconfronteerd en de DNA biedt hier goede oplossingen voor:

  • Marktfragmentatie en complexe regelgeving
    De Europese telecommarkt heeft nog altijd een sterk gefragmenteerd karakter. Elk van de 27 EU-lidstaten hanteert weer andere marktrichtlijnen en praktijken voor het beheer van hun frequentiespectrum. Deze fragmentatie resulteert in operationele inefficiëntie, zit schaalvoordeel in de weg en vormt een belangrijk obstakel voor dienstverlening buiten de landgrenzen. De DNA is ontwikkeld om deze problemen aan te pakken en daarmee bij te dragen aan een gestroomlijnde en efficiëntere markt.
  • Beveiligingslekken en een tekort aan vaardigheden
    Europese netwerken worden continu bestookt met aanvallen van zowel cybercriminelen als staatshackers. Tegelijkertijd kampen telecombedrijven in de EU met een groeiend tekort aan mensen met kennis en kunde op het gebied van cybersecurity. 76% van alle werknemers met een functie in IT-beveiliging zegt niet te beschikken over officiële diploma’s of trainingscertificaten. Fortinet biedt een oplossing voor dit tekort aan beveiligingskennis via initiatieven zoals de Cybersecurity Skills Academy Pledge en een toezegging van steun aan de Europese Commissie in de vorm van trainingsprogramma’s. Upskilling helpt niet alleen met het vullen van openstaande vacatures, maar zorgt ook voor werknemers die om kunnen gaan met het complexe bedreigingslandschap.
  • Groeibelemmeringen en zorgen over de return on investment
    Veel Europese telecombedrijven verkeren momenteel in een verzadigingsfase. De komst van abonnementen op universele mobiele en breedbanddiensten zorgt voor moordende concurrentie en prijsdruk. Operators die overstappen op abonnementen met onbeperkte data worden geconfronteerd met uit de pan rijzende infrastructuurkosten die niet worden gecompenseerd door enige omzetgroei. Daarmee neemt het rendement op hun investeringen in infrastructuur af.

De digitale transformatie levert strategische kansen op

De volgende aanbevelingen dragen bij aan een versnelde toepassing van de Digital Networks Act:

  • Moderniseer de infrastructuur
    De nadruk van de DNA op geavanceerde connectiviteit schept een kader voor strategische investeringen in netwerkinfrastructuren.
  • Kies voor een allesomvattende beveiligingsaanpak
    Cybersecurity heeft een belangrijke rol als het gaat om het waarborgen van veerkrachtige netwerken. Bedrijven die “Secure by Design” (veilig door ontwerp)-principes toepassen kunnen zich daarmee onderscheiden van de concurrentie.
  • Zoek de samenwerking op met ecosysteempartners
    De DNA moedigt bedrijven aan om samen te werken en zo een oplossing te bieden voor complexe uitdagingen zoals spectrumbeheer en infrastructuurfinanciering. Gezamenlijk kunnen bedrijven invloed uitoefenen op de details rond de toepassing van de DNA, en partnerships aangaan die hun marktpositionering ten goede komen. Zo levert Fortinet al jarenlang bijdragen aan initiatieven van onder meer de NAVO, Europese Commissie, ENISA, het World Economic Forum (WEF) en de Cyber Threat Alliance (CTA).

Bouwen aan een concurrerende Europese digitale toekomst

Het ‘Kompas voor concurrentievermogen’ is een routekaart van de Europese Commissie voor het herstellen van de economische groei in de regio. Innovatie en digitale veerkracht zijn de aanjagers van deze groei. De Digital Networks Act biedt een oplossing voor fundamentele problemen op het gebied van infrastructurele investeringen, marktfragmentatie en cybersecurity. Daarmee positioneert het Europa als wereldleider in veilige connectiviteit.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren