Forum Standaardisatie pleit voor betere handhaving verplichte ICT-standaarden

Larissa Zegveld, voorzitter van het Forum Standaardisatie, toont zich in een brief aan de Tweede Kamer in haar nopjes met de aanbevelingen van de Kamercommissie Digitale Zaken: de handhaving van verplichte standaarden is cruciaal voor het versterken van een veilige en betrouwbare digitale overheidsdienstverlening.
Bestuurders moeten zich beter bewust worden van de risico’s die gepaard gaan met het afwijken van verplichte standaarden. Het gaat nu nog vaak mis. Zo blijkt nog altijd dat 40 procent van de overheidswebsites en e-maildiensten niet voldoet aan de verplichte standaarden voor informatiebeveiliging. ‘Het vormgeven van toetsing en handhaving ontbreekt vooralsnog’, stelt Zegveld in een brief aan de Tweede Kamer. Er moet dus een toetsing komen op het gebruik van verplichte standaarden, voorafgaand aan inkoop en ontwikkeling. ‘Zeker aangezien een wettelijke toezichtregeling nog op zich laat wachten.’
Zegveld ziet een taak voor het Forum Standaardisatie bij de inrichting van het toetsingsmechanisme en de implementatie daarvan. Ze wijst daarbij op de ervaring van het Forum met de beoordeling van Europese aanbestedingen en de selectie van de relevante verplichte standaarden in haar jaarlijkse Monitor Open Standaarden.
Standaarden essentieel voor veilige en open digitale overheid
De voorzitter van het Forum Standaardisatie reageert daarmee op het rapport Ons digitaal fundament dat de Kamercommissie Digitale Zaken eind vorig jaar publiceerde. De leden benadrukken dat standaardisatie essentieel is voor de ontwikkeling van een digitale overheid die zowel veilig als open is. Het gebruik van open standaarden helpt overheden de afhankelijkheid van leveranciers te beperken en zorgt voor een betere onderhandelingspositie. ‘Open standaarden rondom dataportabiliteit maken het bijvoorbeeld mogelijk om over te stappen naar een (Europese) leverancier of een eigen overheidscloud. Dat is een belangrijk onderdeel van de exit-strategie, waarmee de onderhandelingspositie van de overheid wordt versterkt’, stelt Zegveld in haar brief.
Deel kennis en expertise!
De Forumvoorzitter vindt verder dat er een betere afstemming moet komen tussen ICT-architectuur en standaardisatie gedurende de hele levensloop van ICT-systemen. Verder pleit het Forum voor overheidsbreed samenwerken om expertise en ontwikkelcapaciteit te delen. Op die manier kunnen ook decentrale overheden daarvan profiteren.
Zegveld heeft de brief ingebracht als advies bij de totstandkoming van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, die op 6 juni door staatssecretaris Zsolt Szabó wordt gepresenteerd.
Lees ook: