Markt en overheid
Blog

Gaat AI het tekort aan IT’ers nu echt oplossen

Beeld: Shutterstoc/FotoSketcher

Na AI-bots als veredelde zoekmachine, rukt kunstmatige intelligentie meer en meer op naar complexere taken, zoals stukken code schrijven, bugs opsporen en ook volledig autonome software engineering. Gaat AI het grote tekort aan IT’ers nu echt oplossen?

De AI-ontwikkelingen gaan hard en zorgen voor veel veranderingen. Nee, deze generieke beginzin is niet AI-gegenereerd. Maar is daardoor zeker niet minder waar.

Het tekort aan IT’ers is een bekend en best oud probleem. En naarmate de wereld meer digitaliseert en tech-afhankelijk wordt, wordt dat probleem niet minder. Integendeel zelfs: tegen 2030 hebben we 1 miljoen IT’ers nodig in Nederland. Hoe dan?!

Om de zoveel tijd duiken er oplossingen op voor het aanhoudende tekort aan IT’ers. Soms nieuwe oplossingen, soms herhaling van zetten. Meer salaris bieden, meer secundaire arbeidsvoorwaarden geven, meer aan outsourcing doen, meer nearshoring omarmen, meer jongeren werven, meer zij-instromers binnenhalen, en/of meer ouderen laten doorwerken. Of nu met AI: (veel) meer automatiseren?

Want niet alleen valt veel informatiewerk best door AI te doen, ook IT-werk ontkomt niet aan de impact van AI. Na teksten vertalen en volledig genereren, afbeeldingen en foto’s creëren, stemmen imiteren en andere AI-prestaties die voor iedereen duidelijk zijn, komen er subtielere IT-gevolgen voor IT’ers in beeld. Zoals het schrijven van stukken code, het suggereren van verbeteringen in broncode, het opsporen van bugs en nu zelfs volledig zelfstandig het plannen en uitvoeren van complexe engineeringtaken die duizenden beslissingen vergen. Aldus de Amerikaanse start-up Cognition die dit in besloten kring aanbiedt.

Cognitions AI-‘engineer’ Devin haalt in een benchmarktest voor het automatisch oplossen van echte developmentproblemen, vergaard van ontwikkelplatform GitHub, een indrukwekkende score van 13,85%. Voor de rest zijn dus nog wel menselijke IT’ers nodig, maar dan dus wel met een 13% kleiner team? Dat scheelt salarissen! En werving, want lang niet iedereen heeft een IT-team goed op sterkte, voor de digitale ambities van de organisatie.

Tot zover de theorie en de droom van managers die sturen op Excel-spreadsheets met daarin harde cijfers als personeelskosten, omzet, targets en meer. Een IT’er werven kost zoveel, een IT’er in dienst hebben kost zoveel, x regels code kan in y tijd worden gemaakt, een abonnement op een AI-‘engineer’ kost zoveel. Alleen kan hierbij worden vergeten dat kwaliteit en controle van AI-output ook wat kosten. Zowel kosten om dat te doen als ook kosten wanneer je het niet doet en dus naderhand nog werk moet verrichten. Voor controle vooraf en voor fixen achteraf heb je toch nog (in enige mate) mensen nodig. (Nee, deze mensgerichte slotzin is niet AI-gegenereerd.)

Lees ook:

 

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren